xfakt 31.05.07, 18:25 CZY WYDRA WYGRA? sezon ogórkowy uważam za otwarty! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tetlian Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 18:28 Ci wpadkowicze. Jak można być tak naiwnym i umieszczać tak tanio przedmioty? Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 W kazusie Jeepa nie można było powołaś się na błąd 31.05.07, 18:56 W sprawie z Warszawy-Pragi Północ sprzedawca nie mógł uchylić się od skutków umowy ze względu na błąd (art. 84 k.c). Sprzedawca był bowiem od początku do końca W ZŁEJ WIERZE. Nigdy nie miał oferowanego samochodu, nie chciał go mieć, a ofertę zamieścił na Allegro "dla żartu", co sam w Sądzie przyznał (jego koncepcja obrony była do d...*. Nawet nie próbował uchilić się od swego oświadczenia. Zgodnie z art. 84 k.c. wzw. z art. 88 par. 2 k.c. można w formie pisemnej uchylić się od swego oświadczenia złożonego pod wpływem błędu, gdy druga strona mogła z łatwością taki błąd zauważyć. W przypadku sprawnego samochodu cena minimalna 1zł, czyli 10.000 mniejsza niż rynkowa jest zauważalnym na pierwszy rzut oka błędem umożliwiającym uchylenie się od skutku oświadczenia woli (przypadek panienki zawodowo przy pomocy skryptu próbującej korzystać na aukcjach samochodowych) W przypadku telefonu komórkowego za 10zł (czyli już za jakąśtam kwotę) sprzedawanego przez profesjonalny sklep nie byłbym już taki pewny co do skuteczności powołania się na błąd. W końcu są telefony za złotówkę w promocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapiateczek [...] 31.05.07, 23:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: proste 01.06.07, 08:25 ale jakie gnidy drogie dziecko :) na allegro robimy interesy czy bawimy się w piaskownicy??? Jeżeli ktoś nie dorósł do handlu i nie potrafi przeczytać oferty stworzonej przez siebie niech ponosi tego konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: proste 01.06.07, 14:27 Dziwi mnie jedno: aukcja na Allegro jest umową ze znanymi konsekwencjami, ale jak któryś sklep (vivid, merlin, inny? nie pamiętam) sprzedawał jakieś badziewo po błędnie zaniżonej cenie, to się okazało że zawarciem tranzakcji jest wysłanie przez sklep potwierdzenia. Duży ma lepszego prawnika? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: proste 01.06.07, 15:27 Przeczytaj jeszcze raz co napisał powyżej swistak336. A do swistak336: > W przypadku telefonu komórkowego za 10zł (czyli już za jakąśtam kwotę) > sprzedawanego przez profesjonalny sklep nie byłbym już taki pewny co do > skuteczności powołania się na błąd. W końcu są telefony za złotówkę w > promocjach. A ja byłbym pewny, bo NIE MA żadnych telefonów w promocjach po złotówce!!! Te promocje zawsze są wiązane-my dajemy tanio telefon, ale za to wygadasz u nas kasę, co pokryje koszt telefonu. Nigdzie nie ma promocji, że sam telefon po 1zł (no chyba, że jak mój kumpel wygadał z 10 000 to mu dali za 100 telefon warty 2000) Ponadto jest to (czym od razu powinien oberwać ten złodziej od 328sztuk): Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo WYZYSKANIA błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8." Odpowiedz Link Zgłoś
microphones Re: proste 03.06.07, 15:11 manhu napisał: > Ponadto jest to (czym od razu powinien oberwać ten złodziej od 328sztuk): > Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną oso > bę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub > cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo WYZYSKANIA błędu lub niez > dolności do należytego pojmowania przedsiębranego > działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8." Widze, ze znasz pare przepisow, wiec zapewne rowniez konsekwencje uzytych sformulowan rowniez sa Ci znane. Do zobaczenia w sadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek000 Re: proste 04.06.07, 22:47 Gdybym to ja kupił taki telefon za 10,- zł, to każdy przegrałby ze mną proces, bo nie znam się całkowicie na tych aparatach i nikt mi by nie udowodnił, że mogłem znać ich rzeczywistą wartość. Byłaby to pierwsza "komóra" jaką kupiłbym w swoim życiu. A poza tym, to na "Allegro" pełno jest towarów sprzedawanych (z ceną "Kup Teraz") znacznie poniżej ich "oficjalnej" ceny - nawet 10 razy mniej. Nie jest rolą kupującego wnikanie, dlaczego sprzedawca wystawia wyjątkowo niską cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz jesteś obrzydliwym do bólu cwaniaczkiem 24.06.09, 19:03 wykorzystującym cudzą pomyłkę.... Normalny człowiek zwróciłby uwagę sprzedającemu na jego błąd a ty co robisz? Łachem zwykłym jestes i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: proste 25.06.08, 13:29 Gdzie tu widzisz wyzyskanie błędu? :))) Kupującym przywidziało się, że ktoś im oferuje telefony po 10 złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
konishiko Re: proste 01.06.07, 08:46 To jeszcze prostsze. Ktos prawdopodobnie sphishowal albo w inny sposob zhackowal koto sprzedawcy telefonow, zainkasuje te 3990 zlotych plus koszty przesylki i ulotni sie dyskretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
borisa Re: W kazusie Jeepa nie można było powołaś się na 02.06.07, 11:07 sprzedaje po 10 zł, czyli sa warte ok. 7 zł. I tyle one sa warte, reszta to rozdmuchana reklama, silenie sie na nowczesnośc i snobizm. Sama mam LG. za 50 zetów. Odpowiedz Link Zgłoś
tashi Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 10:32 Ludzki bład - miało być 10szt. za 399 a wyszło 399 po 10. Odpowiedz Link Zgłoś
lechjaroslaw Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 18:29 Zadna strata,pewnie i tak "wypadly"z TIRa. Odpowiedz Link Zgłoś
klassa Praktyki Allegro 31.05.07, 18:34 Aministratorzy Allegro mogli by ukrocic natychmiast tego rodzaju wpadki tworzac koniecznisc zapisu ceny SŁOWNIE ( obok tej zapisanej w cyfrach) Ale widocznie taka sytuacja im odpowiada. Również niemożność usunięcia tzw. " negatywa" otrzymanego w odwecie za negatywną opinię za ewidentne oszustwo nie interesuje ich. Oni nie ingerują . Oni tylko zbierają pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_schab [...] 31.05.07, 18:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 Re: Praktyki Allegro 01.06.07, 02:36 fakt, Allegro ma zupełnie w doooopie to, co sie na jego podwórku dzieje. Możesz zostać zwyzywany i sponiewierany przez jakiegoś zbiega z psychatryka, a Allegro nie podejmie żadnych działań mimo że jest właścicielem witryny. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Praktyki Allegro 01.06.07, 08:28 ale co to zmieni??? skoro półanalfabeci zabierają się za handel na allegro. Uważam że nawet jakbyś wprowadził zapis słowny to baran pewnie przepisałby dziesięć złoty słownie nawet się nie zastanawiając Odpowiedz Link Zgłoś
ml130676 Pod rozwagę 31.05.07, 18:35 Niestety, żyjemy w czasach, gdzie prym wiedzie powiedzenie "śmierć frajerom", oczywiście winien ten, kto się pomylił, ale z drugiej strony...trudno uwierzyć, że inni tego nie wiedzieli. A wykorzystywanie czyjejś słabości, niewiedzy, dyletanctwa tylko po to, żeby skorzystać z okazji i nabyć kolejny duperszwanc jest obrzydliwe. To tak, jakby zauważyć w sklepie źle wydaną resztę (na naszą korzyść, rzecz jasna) i udawać, że nic się nie stało. Tyle, że w tym przypadku nie chodzi o kostkę masła, ale o rzecz sporej wartości. Dziwne, że tym wszystkim nabywcom nie przyszło do głowy, że takie postępowanie też jest nieuczciwe. To oczywiście kwestia sumienia, moralności, prawo zaś jest po ich stronie. Z drugiej zaś strony słychać głosy oburzenia, że ktoś kogoś naciął też na zasadzie "okazji" przysyłając mu zamiast zegarka cegłę. Wtedy dopiero robi się dym. A fakt wykorzystania kogoś, kto nie do końca zrozumiał reguły gry pt. aukcje internetowe? Może warto zapytać, zamiast wysyłać kolejnego durnego maila z serii "jaki kolor ma klapka", czemu coś jest tak podejrzanie tanie? Uczciwy zorientuje się, że coś poplątał przy wystawianiu aukcji, złodziej będzie kręcił albo nie odpowie nic czekając na bardziej naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ycbo Re: Pod rozwagę 31.05.07, 18:50 Przestańcie pieprzyć o sumieniu, niewiedzy, pomyłkach, zmęczeniu i tym podobnych dyrdymałach. Sprzedający ma ponad 4000 (cztery tysiące) transakcji i powinien wiedzieć co robi. To prawo jest w tym kraju idiotyczne bo pozwala na zastanawianie się w jakiej formie był w chwili wystawiania towaru sprzedający i czy się przypadkiem nie pomylił. Czy jak widzę w sklepie cenę xxx.xx to powinienem iść do sprzedawcy i zapytać czy cena nie jest zbyt niska i czy napewno wie co robi. Tak dla testu to niech któryś z tych jęczących o nieuczciwości kupi coś na allegro a potem powie że się pomylił bo myślał że cena to nie 300 tylko 3. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Art. 84 k.c. się kłania;) 31.05.07, 19:01 Kolegom, którzy wyznają zasadę "śmierć frajerom", "byle po trupach", "tylko moje konto się liczy", chciałbym przypomnieć, że NA SZCZĘŚCIE ustawodawca jest innego zdania. W art. 84 k.c. daje on możliwośc uchylenia się od oświadczenia woli będącego oczywistą, z łatwością zauważalną pomyłką. Termin złożenia oświadczenia o uchyleniu się od skutków błędnego oświadczenia woli jest roczny. Forma złożenia oświadczenia pisemna. Odpowiedz Link Zgłoś
hemming Re: Art. 84 k.c. się kłania;) 31.05.07, 19:03 Sprzedajacy jest przesiebiorca, wiec wymagana jest od niego wieksza rozwaga przy dokonywaniu czynnosci prawnej. Powolanie sie na blad nic mu nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Art. 84 k.c. się kłania;) 31.05.07, 19:15 W tym przypadku dokładnie tak - z resztą opisałem to już w poście do tego artykułu, że mam w tym przypadku wątpliwości co do powołania się na błąd. W przypadku przedsiębiorcy sprzedającego za 10zł wątpię w realność powołania się na błąd (zwłaszcza, że są oferty telefon za 1zł). Moja uwaga o art. 84 k.c. w tym wątku jednak charakter polemiczny do hasła "śmierć frajerom" i uświadamiający. Sam temat art. 84 k.c. w stisunku do Allegro wypłynął bowiem w przypadku poważniejszej sprawy - aukcji samochodowych - czterdziestu pokrzywdzonych nieprzedsiębiorców. Wygląda na to, że strony były czasane jakimś skryptem, bo przybicia były już po kilku - kilkudziesięciu sekundach. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 co do ofert po 1 zł 01.06.07, 02:43 dotyczą one faktycznie spzredaży np.24-miesięcznych wysokich abonamentów rekompensujących okazjonalne gratisy jakimi są wtedy dobre aparaty w niskich cenach. Tutaj nie ma umów abonenckich- jest sam towar a nie usługa, różnica jest zasadnicza - spzredaż jest samego towaru a nie wiązana z usługą. Odpowiedz Link Zgłoś
unmik Re: co do ofert po 1 zł 01.06.07, 11:55 dlatego właśnie cena jest aż dziecięciokrotnie wyższa... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Art. 84 k.c. się kłania;) 31.05.07, 21:11 Czyli przedsiebiorca to od razu cyborg, ktory sie nie myli? Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Art. 84 k.c. się kłania;) 31.05.07, 22:08 Nawet przedsiębiorca może się pomylić i może powołać się na błąd. Tyle, że w jego przypadku, w tej konkretnej sprawie, może okazać się to nieskuteczne. Art. 84 k.c. przewiduje pewne wymogi umożliwiające powołanie się na błąd w przypadku oświadczeń złożonych drugiej stronie. Najważniejszym jest to, by błąd można było z łatwością zauważyć. I tu pojawia się pytanie: gdyby cena za telefon wynosiła 10gr. błąd byłby oczywisty. Ale wynosi 10zł, a na rynku są telefony w promocyjnych ofertach i za złotówkę... Po drugie, od profesjonalisty oczekuje się wyższego standardu fachowości. W stosunkach z przedsiębiorcą to klient winien być chroniony. Bynajmniej nie oznacza to, że przedsiębiorca nie może próbować powoływać się na błąd. Może - tylko ma gorszą pozycję procesową. Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: Art. 84 k.c. się kłania;) 01.06.07, 04:27 > Sprzedajacy jest przesiebiorca, wiec wymagana jest od niego wieksza rozwaga prz > y > dokonywaniu czynnosci prawnej. Powolanie sie na blad nic mu nie da. Oj da mu da, myśle, że te 300 sztuk, to była cena, a 10 zł - to miało być 10 tel. Więc z pewnością nie będzie miał 300 telefonów i żaden sąd go nie zmusi, by dał je ludziom. Myśle, że sąd tez jest ludzki, i nie będzie go zmuszał do sponsorowania 300 telefonów. Pomyłka rzecz ludzka, a ci ludzie, jesli będa go szantażować, to nic innego jak świnie :) Dlaczego? Doskonale kupujący wiedzą, że to pomyłka i jak będą to ciągnąć po sądach, tzn. że chca to w chamski i prostacki sposób wykorzystać. I żaden przepis prawny nie zmieni mojego zdania na ten temat. pzdr zobacz.xx.pl Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Pod rozwagę 25.06.08, 13:30 O kodeksie cywilnym coś słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
ml130676 To wina Allegro... 31.05.07, 18:44 Portal zapomina, że nie jest tylko od brania prowizji za transakcje, ale powinien kontrolować to, co się dzieje. Sama padłam ofiarą oszołoma sprzedając rzecz używaną, ale sprawną. Pan ten postanowił zrobić mi na złość i najpierw szantażował mnie każąc wycofać rzecz z aukcji, a kiedy mu odpisałam, że mija się z prawem, wysyłał oczerniające mnie maile do wszystkich uczestników aukcji. Powiadomiłam Allegro, ale, jak zwykle, zero odzewu. Ich rady są zawsze podobne - ubezpiecz się u nas od ryzyka transakcji albo spadaj (nie dosłownie, ale sens ten sam) lub idź sobie na policję. Nie ma sensu o nic ich prosić, można słać maile, a efekt mizerny. Ktoś może o mnie wypisywać, że jestem złodziejka, oszustka, że sprzedaję g...no, choć nie ma do tego podstaw. Nikt z administratorów nie chce dociekać prawdy ani usuwać psycholi, którzy bawią się czyimś kosztem. Czuję niesmak w związku z tym. Gdyby kontrolowano takie pomyłki lub nie-pomyłki jak ta z telefonami, nie byłoby może takich kuriozalnych spraw, sądy mają co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
alegrowicz1 Re: To wina Allegro... ubezpieczenie to oszustwo 31.05.07, 19:00 z tym ubezpieczeniem na allegro to oszustwo. Zmuszaja ciebie zebys zanim dostaniesz wypłate z ubezpieczenia poszła na policje i tam nagadała ze cie człowiek jakis oszukał, mimo ze czasami nie ma zadnego oszustwa. Ciekawe ilu ludzi zostało przez Allegro do takiego pomawiania zmuszonych zeby kase swoją odzyska? Odpowiedz Link Zgłoś
alegrowicz1 Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 18:46 Nieprawda. Umowa ta jest zawarta w/g zasad kodeksu cywilnego. W kodeksie tym jest kilka wypadkow w ktorch od zawartej umowy mozna odstąpic. Moze ktos wreszcie nauczy wlascicieli Allegro ze nie powinni wykorzystywac ludzkiej pomyłki do nieuzasadnionego wzbogacania sie. A moze to Allegro samo wystawia zeby reklame robic sobie darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
hemming Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 19:00 Najpierw poczytaj cos o prawie cywilnym, a potem sie wypowiadaj. Odstapic moze konsument, gdy zawarl umowe kupna poza lokalem, a nie sprzedawca. Poza tym sprzedajacy ma zarejestrowany dzialalnosc gospodarcza, czyli je przedsiebiorca i w tym przypadku nawet powolanie blad nie daje mu wiele. Musi wydac towar, a jesli nie przegra w sadzie i bedzie musial wydac towar + pokryc koszty procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Art. 84 k.c. 31.05.07, 19:08 Ah, studencie prawa! O sprzedaży konsumenckiej się naczytałeś (na egzamin zapewne), a o fundamentalnej kodeksowej WADZIE OŚWIADCZENIA WOLI już nie. Przecież to się w pas kłania zwykły art. 84 k.c. umożliwiający odstąpienie od wadliwego (błędnego) oświadczenia woli nawet wtedy, gdy zostało złożone drugiej stronie, jeśli błąd był z łatwościa zauważalny. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Art. 84 k.c. 31.05.07, 19:24 Aha - w konkretnej sprawie, dotyczącej przedsiębiorcy, nie wiem, czy powołanie się na błąd będzie skuteczne. Moim zdaniem jeśli cena za telefon wynosi 10zł, to nie można z góry założyć, że istnieje błąd. Po pierwsze - podano cenę (niską, ale zawsze to już nie grosze, a 10zł). Po drugie - sprzedawca to profesjonalista. Po trzecie - przecież są na rynku telefony w promocji za 1zł. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Zamiast bredzić o telefonach w promocji 31.05.07, 22:01 zastanówcie się chwilę, kto oferuje takie ceny za telefon. Wyłacznie operator łącząc sprzedaż z umową na świadczenie usług telekomunikacyjnych. A to jest zupełnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Zamiast bredzić o telefonach w promocji 31.05.07, 22:11 Teoretycznie tak, ale to już nie jest tak oczywiste, jak w przypadku sprzedaży samochodu za złotówkę. Zwłaszcza, że sprzedawca to przedsiębiorca - fachowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek000 Re: Zamiast bredzić o telefonach w promocji 04.06.07, 23:02 A może warto spytać czy umowa sprzedaży telefonu za złotówkę i pakietu abonamentowego jest dokonywana jednym aktem (umową), czy np. dwoma. Jeśli telefoniarz wystawi dwa dokumenty sprzedaży, to są dwie odrębne czynności, czyli telefony za złotówkę "istnieją". Odpowiedz Link Zgłoś
hannavald Za jaką złotówkę???? 01.06.07, 01:35 Przecież płacisz później abonament przez 2 lata, więc nawet jeśli tylko 20zl/mies. to i tak wychodzi 480zl. Poza tym w tej aukcji na pierwszy rzut gołym okiem widać, że sprzedawca się pomylił i dał cenę jako ilość, a ilość jako cenę. Taki błąd da się przeoczyć i zatwierdzić. Uważam, że każdemu mogłoby to się zdarzyć. Liczby poprawne tylko wpisane w złe okienka. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Art. 84 k.c. 01.06.07, 01:50 swistak336 napisał: > Ah, studencie prawa! O sprzedaży konsumenckiej się naczytałeś > (na egzamin zapewne), a o fundamentalnej kodeksowej WADZIE OŚWIADCZENIA > WOLI już nie. > > Przecież to się w pas kłania zwykły art. 84 k.c. umożliwiający odstąpienie > od wadliwego (błędnego) oświadczenia woli nawet wtedy, gdy zostało > złożone drugiej stronie, jeśli błąd był z łatwościa zauważalny. Świstaku336, w pas sie kłania i łbem w podłogę wali FUNDAMENTALNE rozróżnienie między wadą oświadczenia woli a błędem. Zanim zaczniesz pouczać innych, poucz się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
piokuk Re: Art. 84 k.c. 01.06.07, 18:37 Błąd jest jedną z wad oświadczenia woli, więc nie wiem co tu jest do fundamentalnego rozróżniania. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Art. 84 k.c. 25.06.08, 13:32 To błąd nie jest jedną z wad oświadczenia woli? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Skąd tyle współczucia do baranów? 31.05.07, 18:54 Pomylił się? To niech poniesie tego konsekwencje. Jak lekarz się pomyli i zamiast lewą nogę utnie komuś prawą to też powiecie "trudno - każdy może się pomylić"? A jak kierowca autobusu się pomyli i zabije 30 osób? Człowiek po to ma mózg, żeby dokładnie przeczytać co przed chwilą wklepał i tyle. Pomylił się? Trudno. Ma pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
mohery_sterowane_radyjem masz racje 31.05.07, 19:02 ludzie sa niedokladni, nie czytajo regulaminow, nie czytajo tego co napisane drobnym drukiem w umowach - a potem wielki placz ze ktos ich wrobil w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
klassa Re: masz racje 31.05.07, 19:20 Jeśli ekspedientka w sklepie ( w 10 godzinie pracy) wyda Ci zamiast 5 zl 95, widząc to co zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: masz racje 31.05.07, 20:27 pewno taki bogacz jak ty odda jej te 95, ja wezmę i więcej razy do tego sklepu nie przyjdę. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: masz racje 31.05.07, 21:16 Ot, zycze ci, zebys na podobnych sobie trafial, jak ty popelnisz blad, biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: masz racje 31.05.07, 21:53 Jesteś złodziejem. Takim samym jak ten, który korzystając z czyjegoś zmęczenia i chwili dekoncentracji ukradnie portfel. Odpowiedz Link Zgłoś
w_r_e_d_n_y Re: masz racje 31.05.07, 23:50 mukroko napisał: > pewno taki bogacz jak ty odda jej te 95, ja wezmę i więcej razy do tego sklepu > nie przyjdę. przeciez w tym sklepie "zarobiles" ,wiec dlaczego nie przyjdziesz ponownie czyzbys jednak czul sie zlodziejem ? Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: masz racje 01.06.07, 16:06 złodziej ________ mukroko napisał: > pewno taki bogacz jak ty odda jej te 95, ja wezmę i więcej razy do tego sklepu > nie przyjdę. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: masz racje 01.06.07, 23:25 mukroko napisał: > pewno taki bogacz jak ty odda jej te 95, ja wezmę i więcej razy do tego sklepu > nie przyjdę. Jesteś złodziejem czy dopiero zamierzasz nim zostać? Odpowiedz Link Zgłoś
bromex Re: masz racje 31.05.07, 22:11 Miałem bardzo podobną sytuację. Kupowałem na Statoil paliwo oraz płaciłem za myjnie. Po 3 godzinach będąc w domu zorientowałem się, że mam w portfelu za dużo ok 90zł. Wróciłem więc na stację i spytałem się czy osoba która mnie obsługiwała (jej imię i nazwisko było na rachunku) nie miała dziś jakiś problemów. Okazało się , że z płaczem poszła do domu po zakończonej pracy, gdyż w jej kasie brakowało ok 90zł. Pieniądze te miały być zabrane z jej wypłaty. Były to jej pierwsze dni w pracy. Oczywiście pieniądze oddałem, a osoby będące akurat na zmianie powiedzieli, że jej to wszystko przekażą i że już nie będzie miała problemu. Odeszłem z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku... gdyż w przeciwieństwie co do niektórych mam SUMIENIE i nie jestem ZŁODZIEJEM. Bo jeżeli ktoś by nie oddał tych pieniędzy to dla mnie nic innego jak ZŁODZIEJ i SKUR****. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Skąd tyle nienawiści dla ofiar błędów? 31.05.07, 22:04 Czy ty nie widzisz różnicy między tym, jak skutki czyjeś pomyłki ponoszą osoby postronne, a skutki czyjegoś szujowstwa wskutek swej pomyłki ponosi jej "autor"? To tak jakbyś napisał: " pomylił się? Trudno. Miał pecha idąc pod skalpel oszusta a nie lekarza." Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To nie jest nienawiść 31.05.07, 23:57 Mnie po prostu wychowano według zasady "Bądź odpowiedzialny za swe czyny. Marz rozum, to go używaj." Za błędy się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: To nie jest nienawiść 01.06.07, 16:09 "Za błędy się płaci" ortograficzne też? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To nie jest nienawiść 01.06.07, 23:31 wielki_czarownik napisał: > Mnie po prostu wychowano według zasady "Bądź odpowiedzialny za swe czyny. Marz > rozum, to go używaj." > Za błędy się płaci. Kiepskich miałeś wychowawców, albo nie do końca ich zrozumiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
el_prezes Re: Skąd tyle współczucia do baranów? 01.06.07, 09:47 Lekarze się nie mylą, jak obcinają nie te nogi to trudno Odpowiedz Link Zgłoś
grzes_s Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 18:56 no dobra, ale kliknijcie w tego Microphones, który zamówił ponad 300 sztuk i popatrzcie, jaki ten sprzedawca wystawił mu komentarz. Pozytyw! Data się zgadza 28 maja. Więc o co cho? Odpowiedz Link Zgłoś
marcingsf Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 20:21 to nic - spójrz/spojrzyjcie na konto sprzedającego, wszyscy mu wystawili pozytywy za tą aukcję ....podejrzane... Odpowiedz Link Zgłoś
tajskie Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 20:53 być może MicroPhones dobrym znajomym się okazał, który zauważył błąd i uchronił sprzedawce od poważniejszej straty :) a z pozostałymi sie jakoś dogadali.. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 22:20 heh, przejrzałam komentarze i faktycznie, komentarz od microphones dużo mówi ;-) a z niektórymi z pozostałych sie dogadali, bo to też widać w komentarzach. zapewne z innymi też, skoro praktycznie same pozytywy mają za ta aukcję. wygląda na to, ze gw chciałby, zeby znowu była podoba afera jak z tym jeepem a tutaj okazało się, ze sprzedawca umie sobie poradzić i z klientami się dogadać w razie czego :) Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 04:30 albo "reklama" albo dał im po 50 zł za odstąpnienie :D Odpowiedz Link Zgłoś
windywinter Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 11:17 moze o to ze teraz microphnes bedzie "mogl(a)" wprowadzic do sprzedarzy 328 telefonow... Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Wystawienie towaru na sprzedaż to nie żaden... 31.05.07, 19:18 ..."przekaz pieniężny"; jakoś w żadnym sklepie nie spotkałem się z ceną wyrażoną słownie... Odpowiedz Link Zgłoś
magic_trio Re: Wystawienie towaru na sprzedaż to nie żaden.. 31.05.07, 19:32 Myślę że w tym miejscu było pomyłką wpisanie jako cenę ilość sztuk, a sztuk ceny i wyszło tak jak wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Wystawienie towaru na sprzedaż to nie żaden.. 31.05.07, 20:20 magic_trio napisał: > Myślę że w tym miejscu było pomyłką wpisanie jako cenę ilość sztuk, a sztuk > ceny i wyszło tak jak wyszło. Trafne spostrzeżenie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
lkleon Re: Wystawienie towaru na sprzedaż to nie żaden.. 31.05.07, 23:28 Masz rację, ale w sklepie jeśli sprzedawca się pomyli i wystawi złą cenę może bez konsekwencji prawnych odmówić ci sprzedaży towaru i błędną cenę poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: we wszystkich przekazach pieniężnych 31.05.07, 19:20 Napisanie kwoty słownie wcale nie jest złym pomysłem. Informatyczne systemy bankowe i pocztowe też posługują się w celu większej pewności podwójnym systemem: cyfrowo-słownym. Zmniejsza to nie tylko prawdopodobieństwo błędu ludzkiego. Oczywiście w systemie bankowym kwota wpisana cyfrowo jest AUTOMATYCZNIE pokazywana także w zapisie słownym. Taki sposób prezentacji ceny nie byłby trudny informatycznie do wprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko bzdury piszesz! 31.05.07, 20:20 W jakim banku kwoty są podawane słownie? Bo w ani Inteligo ani w PKO BP ani w ING czegoś takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: bzdury piszesz! 31.05.07, 20:38 W wewnętrznych systemach bankowych. Zewnętrznie takie systemu dają o sobie znać na Poczcie, ZUS i w treści umów kredytowych. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek000 Re: bzdury piszesz! 04.06.07, 23:09 Również w kwitach kasowych i również w PKO (sprawdziłem na kwicie) jest słownie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekkwr [...] 31.05.07, 19:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 19:48 liberalne sępy wyrwałyby watrobę byle zarobić nawet kosztem cudzego nieszczęścia, skutki braku nauczania o moralności a jedynie o kasie. Co za nieludzkie SĘPY Odpowiedz Link Zgłoś
tipp01 Re: To nie jest wpadka... 31.05.07, 20:56 Bo nie jest to licytacja. Wyroki odnosiły się do licytacji a nie sprzedaży internetowej, jak czynią to sklepy. Kilka spraw wyjaśniło sytuację, że jest to tylko oferta handlowa. Nie musi być realizowana... Przykro mi, bo niektórzy tak bardzo liczyli na sensację, a inni tak bardzo się dowartościowali... Odpowiedz Link Zgłoś
reaver247 dokladnie, dzieci i idiotki szukajcie senscji gdzi 01.06.07, 08:53 indziej. Idzcie do pracy, dozbierajcie zlotowek do swinki i przestancie sleczec na monitorem czekajac na 'okazje' allegro bo okaze sie ze telefon za 10zl to wasz jedyny zyciowy sukces hehe Odpowiedz Link Zgłoś
piokuk Re: To nie jest wpadka... 01.06.07, 18:43 Twoja wypowiedź jest generalnie bez sensu. Jeśli (a to zdaje sie wynikać z jej treści) wystawienie rzeczy w Internecie jest ofertą, to rodzi ona po stronie oferenta stan związania ofertą. A zatem druga strona przez kliknięcie ofertę przyjmuje w rezultacie czego dochodzi do zawarcia umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 21:23 paralela1 napisała: > liberalne sępy wyrwałyby watrobę byle zarobić nawet kosztem cudzego > nieszczęścia, skutki braku nauczania o moralności a jedynie o kasie. Co za > nieludzkie SĘPY Co ma do tego liberalizm? Tu bardziej etyka się kłania niż polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 15:43 paralela1 napisała: > liberalne sępy Sępami jest wyłącznie banda socjalistów. Oni lubią dzielić się cudzym. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodywyksztalconylewak Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 21:01 Wystarczy, że gość będzie siedział cicho jak mysz pod miotła przez 7 dni: "REGULAMIN ALLEGRO Punkt 9.2 Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie siedmiu dni od daty zakończenia aukcji. W przypadku braku odpowiedzi ze strony kontrahenta w powyższym terminie, można od umowy sprzedaży odstąpić." Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 31.05.07, 21:19 No to przeczytaj uważnie. W przypadku braku ODPOWIEDZI. Czyli Ty się kontaktujesz, on nie odpowiada - znaczy możesz odstąpić. A nie na zasadzie "siedzę cicho przez tydzień". Ty musisz postarać się nawiązać kontakt i dopiero po bezskutecznej próbie możesz zrezygnować z umowy sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
moloch1410 nie na temat ale tez smiesznie 31.05.07, 21:30 facet z firmy "PRZEWÓZ OSOB" na pytanie ile za kilometr udzielil dosc specyficznej odpowiedzi : cyt " -Ile za kilometr ? -Jeden Dwadzieciscia !" Okazalo sie ze nie 1, 20 pln tylko - jeden (km)? Dwadziescia pln ...LOL Odpowiedz Link Zgłoś
mo_mo1 super wiadomość dla fanów Allegro - promocja 01.06.07, 00:40 Promocja bez opamiętania, alo inne hasło: mądry kupuje głupi sprzedaje, albo jeszcze jedno: uczciwość - cena 300 zł, cwaniactwo - cena 10 zł...kliencie wybieraj:) www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
hens Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 07:57 Coś mi tu nie pasuje........przecież w prawie polskim nie istnieje coś takiego jak PRECEDENS Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 25.06.08, 19:47 A co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
marych jak pokazały wybory, 54% Polaków nie ma wstępu do 01.06.07, 09:09 Media Markt - więc nie dziwi takie ograniczenie wystawiających Odpowiedz Link Zgłoś
prawnik271 Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 10:37 Witam państwa, z tego co zauważyłem czytając na innych portalach informacje dotyczące aukcji Allegro, mam pewne wątpliwości czy te niekorzystnie zakończone dla sprzedających aukcje są reczywiście zawinione przez błędy sprzedających , nawet jeżeli tak jest to można prawie na 100% udowodnić iż aukcja została zamieszczona z błędem i jako taka nie może dojść do skutku, natomiast z bardzo wielu opisów na różnych portalach można doczytać, iż program aukcyjny Allegro ma poważny błąd w działaniu polegający na tym, że sprzedający wypełniając formularz aukcyjny na allegro z opcją "ceny minimalnej" za jaką jest gotów sprzedać towar cenie równej "kup teraz" , to program aukcyjny automatycznie wyrzuca opcję ceny minimalnej co skutkuje dla sprzedającego w momencie wystawienia przedmiotu nałożeniem obowiązku niekorzystnego rozporządzenia własnym majątkiem, a winę za to z całą pewnością ponosi program Allegro i jego informatycy którzy starają się przemilczeć ten problem. A co do rozstrzygnięć spraw w Sądzie to należałoby zaapelować o zdrowy rozsądek do sędziów, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na fakt iż każdy portal aukcyjny jest miejscem gdzie spotykają się kupujący i sprzedający - np tak jak w markecie, i nie może być obowiązku sprzedaży czy też kupna jakiegoś towaru, poza tym odmowa sprzedaży powinna na równi funkcjonować z prawem do odmowy kupna, bo puki co to zauważalna jest tendencja cwaniactwa kupujących, czyli jak moge oszukać sprzedającego to wszystko jest w porządku, prosze państwa zyjemy w państwie demokratycznym gdzie funkcjonuje wolny rynek, to nie są czasy komunistyczne gdzie panowała gospodarka nakazowa, a puki co tak to wygląda z punktu rozstrzygnięć niektórych spraw w sądach, na całe szczęście większość skłądów orzekających to ludzie światli i myślący którzy dostrzegają ten fakt że czasy się zmieniły. I przypominam proszę się przyjżeć działalności Allegro a nie sprzedającym, moim zdaniem jest za dużo tych pechowych aukcji aby sądzić iż jest to wina sprzedających !!!. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 12:05 xfakt napisał: > CZY WYDRA WYGRA? > sezon ogórkowy uważam za otwarty! co ty tak chlopie powtarzasz ta brednie z sesonem ogorkowym w tle?? to maja pisac w kolko o giertychu czy innym debilu? przynajmniej napisali cos dla odmiany na czym mozna zawiesic oko na dluzej niz 5 sekund Odpowiedz Link Zgłoś
kjk3 Daliście się wkręcić !!! 01.06.07, 18:06 ktoś kupił 328 fonów, reszta dla allegrowiczów 71 fonów po 10 zeta = 710 pln na taki koszt firma może sobie pozwolić, poza tym ma darmową reklamę bo widać nick z Allegro, i czytający news będą pamiętać gdzie "szukać okazji" proste jak ru... nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 01.06.07, 22:58 W polskim systemie prawnym nie obowiązują precedensy. Choćby było 298 spraw o te telefony komórkowe, to w każdej może zapaść inny wyrok. Taki kształt prawa ma zarówno dobre jak i złe strony. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 25.06.08, 13:34 298 wariantów rozstrzygnięcia takiej sprawy? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
krakus01 Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 02.06.07, 03:59 I TAK POWINNO BYC ZAWSZE W CALEJ POLSCE! jesli robisz sobie smiechy z innych, to pamietaj BECWALE, ze ten sie smieje, kto sie ostatni smieje! POLITYCY, WLADZA, RZADZACY, KATECHECI, DECYDENCI, NOWOBOGACCY, oraz ALLEGROWICZE powini zapamietac raz na zawsze, ze buzia to nie cholewa!!!!!!!! A DRUGA STRONA W KONTRAKCIE, to nie jakiestam BYLECO!!!!!!!!!!!!!! Nachlapales piwa cieplego bez gazu? No to chlej do dna! Jesli dwie SWIATOWE WOJNY, i jedna JARUZELSKIEGO, nie nauczyly NAS rozumu, to moze WYSOKIE KARY PIENIEZNE, naleja NAM oleju do lbow! to tyle nara ! KRAKUS01 Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Wpadka na Allegro: telefony prawie za darmo 02.06.07, 11:26 oj pewnie autor aukcji bardzo teraz cierpi z powodu swego roztargnienia :) no cóż jak widać trzeba bardzo ostrożnie w takich sprawach teraz już po zawodach, telefonu trzeba rozdać :) Odpowiedz Link Zgłoś
offon Kryptoreklama??? 06.06.07, 16:10 Czy cała ta sprawa nie wydaje się wam formą niezwykle sprytnej kryptoreklamy?? Oj, zapewne wieeeelu internautów odwiedziło allegrowa stronę pana sprzedawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
stenimi-pl SE 25.06.08, 12:44 Ja zdecydowanie odradzam zakupy przez allegro.Tam mozna sobie podpatrzec co i jak ale kupic juz w sklepie.Tak ja zrobiłem kupujac SE W380i.Kupiłem w dobrym sklepie bez zadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś