warchlak1 01.06.07, 07:26 Ciekawe, co powiedziałby Giedroyć na wieść o usunięciu Gombrowicza z listy lektur. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
na_und to jakis koszmar! 01.06.07, 08:50 siedem lat temu pisalem mature, wlasnie o kafce, gombrowiczu i dostojewskim. odbiora mi teraz dyplom? Pan Stasiuk ma racje, Giertych i swita do macania kur. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Endecki komuch pisarzem obowiązkowym? 01.06.07, 09:26 na_und napisał: > siedem lat temu pisalem mature, wlasnie o kafce, gombrowiczu i dostojewskim. > odbiora mi teraz dyplom? > Pan Stasiuk ma racje, Giertych i swita do macania kur. ******************************************* 26 lat temu wyrzucaliśmy książki Dobraczyńskiego na śmietniki po jego szczerym i entuzjastycznym poparciu stanu wojennego. Maciej Giertych i Jan Dobraczyński - sztandarowi endecy, którym w komunie było, jak u pana Boga za piecem. Tylko patrzeć, jak w spisie lektur znajdą się Mein Kampf i inne rasistowskie brednie. Nie wiem czy Giertych nadaje się choćby do macania kur. Bo te, pod jego opieką, zamiast znosić jajka, będą śpiewać Horst-Wessel-Lied. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Endecki komuch pisarzem obowiązkowym? 02.06.07, 12:42 Dla Giertycha pewnie jesteśmy pseudointelektualistami. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Myślę, że wiem za co poleciał Kafka, 03.06.07, 18:55 "Budujemy nowy „Zamek”, budujemy nowy ład, wtedy wszystko będzie lepsze, budujemy nowy świat... Budujemy Polskę piękną jak ze snów…” Zamek! Odzyskali, teraz pora na „Zamek”, a w nim księżęta w pokojach bez klamek. Zamek pilnuje zastęp wszechmłodziaków, trenują w swym gronie sprawność PiSiaków. Zaś knurek z powodu organu świądu został przy tym „Zamku” szefem nierządu! Świnki w chlewiku odziane w mundurek, w krawacie w paski, a na świnkach knurek. Orszak z wodzem nierządu resztki wyżrą, jeszcze nie dojony zatrudnioną przywrą. Scenografię tworzy im gejolesbijek, wisi ekran z tłumem, w kącie stoi kijek! Natomiast obok kibla, w pobliżu zlewka mocz i ludzików w „moherach” marchewka! Jest mównica peruka oraz toga, schody wysokie, z dywanem podłoga. Można odgrywać „Proces” oraz doktora, z tłumu kto nie klaszcze do prokuratora. Na ścianach wypełniać sobą wiele ramek, są wyborcy, jest król, jest władza, jest „Zamek”. Lustrować i rozliczać różne sprawki, a wszystko wygląda jak u Franza Kafki! Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Sienkiewicza LiDowcy wyrzucili na smietnik 02.06.07, 12:45 maruda.r napisał: Tylko patrzeć, jak w spisie lektur znajdą się Mein Kampf i inne rasistowskie brednie. Nie wiem czy Giertych nadaje się choćby do macania kur. Bo te, pod jego opieką, zamiast znosić jajka, będą śpiewać Horst-Wessel-Lied. > M: nie jestem z parafii Giertycha ale belkot jaki slychac ze strony obroncow UBekistanu zawsze kaze mi z wieksza sympatia odnosic sie do LPR. To co zrobili z systemem edukacji POstKomunisci wymaga radykalnych zmian. Inaczej pojecie PATRIOTYZMU dotyczyc bedzie jak w PRL "milosci" do ZSRR czy ZSRE. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Sienkiewicza LiDowcy wyrzucili na smietnik 02.06.07, 18:51 Oj chybas nie doczytal dobrze... pozwole sobie zacytowac prof. Jastrzebskiego: "oto Rzecznicy Nieprzemijających Wartości postanowili odebrać młodzieży wielkiego prześmiewcę i niszczyciela Formy, by raczej "krzepić serca" wedle modelu przydatnego w okresie zaborów. Gombrowicz w tym starciu sobie poradzi, bo nie jest w przeciwieństwie do Sienkiewicza anachroniczny..." A swoja droga bardzo sie dziwie, ze tak sie nacjonalisci/prawicowcy za Sienkiewiczem opowiadaja. Przeciez u niego ta najlepsza kobieta to feministka, taka co sobie poradzi chocby nie wiem co, a jak jej chlop w drodze stanie to mu oko wykole ale swego nie odda. Wprawdzie dla reszty wspolczesnego swiata taki feminizm jest ...anachroniczny, ale dla prawicowcow polskich musi byc przerazajacy... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Finansami IV Rzeczypospolitej rzadzi Kobieta 15.06.07, 02:42 allexamina napisała: > A swoja droga bardzo sie dziwie, ze tak sie nacjonalisci/prawicowcy za > Sienkiewiczem opowiadaja. Przeciez u niego ta najlepsza kobieta to feministka, > taka co sobie poradzi chocby nie wiem co, a jak jej chlop w drodze stanie to mu oko wykole ale swego nie odda. Wprawdzie dla reszty wspolczesnego swiata taki > feminizm jest ...anachroniczny, ale dla prawicowcow polskich musi byc > przerazajacy... M: nie przypominam sobie rzadu po 1990 gdzie kobiety zajmowaly tyle i tak waznych stanowisk jak w rzadzie Kaczynskich. No coz dla PO strata, dla PiS-u i Polski korzysc. Ale Polskim "silaczkom" gentelmeni otwieraja drzwi i caluja raczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 09:19 "Tym razem sprawa wygląda znacznie poważniej, bo ekipa ministra Giertycha postanowiła wykastrować program z klasycznych dzieł literatury światowej, wprowadzając w zamian teksty, które, z paroma wyjątkami, do klasyki, nawet polskiej, nie należą. Szczególnie skandalicznie wygląda tu obecność aż trzech książek Dobraczyńskiego, który do kanonu historii literatury nie zaliczał się nigdy, był za to autorem przynależnym politycznie do prawicy." Brakuje jeszcze tylko czerwonej ksiazeczki z "wybitnymi" myslami wielkiego wodza romana... Lektura bedzie obowiazkowa! __________________ "Ludzie nie są znowu takim wielkim bydłem i bez idei żyć im trudno. " (Witkacy, artysta zakazany) Odpowiedz Link Zgłoś
katerina2 Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 11:50 to kpina Romek, puknij się w głowę! Kafka, Dostojewski i Gombrowiz muszą zostac! Ale ja bym wywaliła nudnego jak flaki z olejem Zeromskiego i Lorda Jima. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 13:40 > to kpina Romek, puknij się w głowę! Kafka, Dostojewski i Gombrowiz muszą > zostac! Ale ja bym wywaliła nudnego jak flaki z olejem Zeromskiego i Lorda Jima Zeromski jest wielki, lubie go czytac, zreszta dostalby pewnie literackiego Nobla, gdyby komitet przyznajacy nagrode nie byl tak uprzedzony do rewolucji w Przedwiosniu... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 02:51 No pewnie, że Zeromski musi zostać, jedyny nadający się do czytania autor w tym towarzychu :) Wywalić za to Reymonta z jego wiekopomnym dziełem, bo się nieco zdezaktualizowało; no i przede wszystkim, wywalić te nieszczęsne powieścidła Sienkiewicza. O ile nowele mają jeszcze jaki taki sens, a przynajmniej są utrzymane w duchu epoki i mogą młodzież czegoś na ten temat nauczyć, to te idiotyczne pseudohistoryczne brednie są nie do strawienia. Szkodliwe bzdury i tyle. Równie dobrze można by młodzieży obowiązkowo kazać czytać Asteriksa - a nawet korzyść byłaby większa... Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 18:53 > Ale ja bym wywaliła nudnego jak flaki z olejem Zeromskiego i Lorda Jima > No to sie w polowie zgadzasz z Romanem. Bo on wlasnie Conrada wyrzucil. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 19:04 "Przypisania Platońskiej "Obrony Sokratesa" Arystotelesowi już nie komentuję, bo rzecz mówi tylko o kompetencjach ekipy nowych "Naszych okupantów" (a propos, kto to napisał, kotku?)." To jest chyba najbardziej piekacy przycinek z wszystkich wypowiedzi... Piekny... Usmialam sie strasznie... (Uwielbiam wyslugiwanie sie szczypiacym jezykiem innych, znanych zlosliwcow...) Ach te kotki... jakby wiedzialy o co chodzi to by bolalo... Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 10:38 nalezy wprowadzic cenzus wyksztalcenia wyborcow. Kto nie ma przynajmniej licencjatu, nie moze glosowac. Wtedy tacy idioci nie dojda do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pynky Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 19:10 ale glupota wyksztalcenie teraz niema nic do rzeczy byle ciul zrobi licencjat z resocjalizacji lepiej cenzus majątkowy Odpowiedz Link Zgłoś
diddla_88 Dmowski 01.06.07, 10:39 no cóz ja w zeszłym roku w szanowanej się szkole i z nauczycielem historykiem, wykłądajacym na uczelni, zaliczałam (tak jak i inne 40 osób w klasie) wspaniałą księgę (zupełnie nie antysemicką i nacjonalistyczną) "Myśli nowoczesnego Polaka" R. Dmowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Dmowski 01.06.07, 10:47 Ale robił wam analize tego, czy odpytywał z poglądów? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok może i ty Dmowskiego z historykiem zrobiłaś, 03.06.07, 18:36 nie przeczę. Twoja umiejętność pisania po polsku, wymaga jednak jeszcze dramatycznych kroków naprawczych...... Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst wiersz Rusinka powinien trafić do kanonu! 01.06.07, 10:46 Co za poziom! Poetce gratulujemy asystenta :P Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Sprawdź sobie w encyklopedii hasła... 02.06.07, 18:22 ..."ks.Baka" oraz "pastisz" - i się nie kompromituj więcej ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 10:53 To ośmieszanie się Giertychów,to chyba rodzinne:) Odpowiedz Link Zgłoś
romek325 A jak usuwano Sienkiewicza to nie było larum 01.06.07, 13:50 GW i jej poplecznicy niszczą patriotyzm i chrzescijanizm. Niepozwolimy aby komuchy prawiły nam morały. Ich lamenty nie pomoga juz. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: A jak usuwano Sienkiewicza to nie było larum 01.06.07, 14:03 Słuszną linię ma nasza władza! Dwaplusbezdobrzy grafomani Witkac i Gombrowicz to ewidentni Wrogowie Narodu. ----- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
sheldon1988 Re: A jak usuwano Sienkiewicza to nie było larum 01.06.07, 14:05 > GW i jej poplecznicy niszczą patriotyzm i chrzescijanizm. Niepozwolimy aby > komuchy prawiły nam morały. Ich lamenty nie pomoga juz. Dobrze, że są jeszcze na tym świecie ludzie zdrowo myślący. Popieram autora wątku (tego forumowego..). Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Bo Sienkiewicza to w normalnym polskim domu, 02.06.07, 01:21 czy to w kraju, czy na obczyznie czyta sie po kolacji przy rodzinnym stole wieczorami, zamiast gapic sie na opere mydlana w TV. A wiec powtarzanie tego w szkole byloby NUDNE:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkowiec27 Re: A jak usuwano Sienkiewicza to nie było larum 02.06.07, 06:24 romek325 napisał: > GW i jej poplecznicy niszczą patriotyzm i chrzescijanizm. Niepozwolimy aby > komuchy prawiły nam morały. Ich lamenty nie pomoga juz. Jeden (1) post a trzy (3) błędy. Kiedy nie dostałeś promocji do następnej klasy z powodu nieznajomości języka ojczystego, to było larum? Tragiczne jest, jak analfabeta odzywa nie na temat literatury. Zmień forum, chłopie, bo dostaniesz odcisków na korze mózgowej i trzeba ci ją będzie usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkowiec27 Re: A jak usuwano Sienkiewicza to nie było larum 02.06.07, 06:26 dzialkowiec27 napisał: > romek325 napisał: > > > GW i jej poplecznicy niszczą patriotyzm i chrzescijanizm. Niepozwolimy ab > y > > komuchy prawiły nam morały. Ich lamenty nie pomoga juz. KOREKTA > Jeden (1) post a trzy (3) błędy. > Kiedy nie dostałeś promocji do następnej klasy z powodu nieznajomości języka > ojczystego, to było larum? > Tragiczne jest, jak analfabeta odzywa się na temat literatury. Zmień forum, > chłopie, bo dostaniesz odcisków na korze mózgowej i trzeba ci ją będzie usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok romek235 to romano33 - człowieka o wyjątkowo ubeck 03.06.07, 18:40 ich przekonaniach. A do tego Gombrowicz był większym patriotą niż Ty. Wystarczy poczytać to prosowieckie posty. A ponadto Łybacka już powiedział, jakie były jej zalecenia. Więc nie cytuj konia, synka proruskiego pfroniastego półgłówka. Tenże nie robi nic innego, tylko kłamie. Oni zawsze kłamali. MEN: manipulacja edukacją na całego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 13:53 Cytat:"Nie wiem, czy zmiana autora wynika z tego, że Platon był pedałem." Poplakalam sie, przeciez byl nawet wg obecnych norm pedofilem :DDD, sodomia i gomoria w tej antycznej Grecjii... Fuja i mlodziez ma to czytac... ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maximus_1 Giertych ma chyba guza mózgu i zrywa mu 01.06.07, 14:32 synchronizację, pewnie zbyt często walił łbem o futryny - dryblas. Przesyłam wyrazy szczerego współczucia Odpowiedz Link Zgłoś
ponuractwo Re: Giertych ma chyba guza mózgu i zrywa mu 02.06.07, 11:57 maximus_1 napisał: > synchronizację, pewnie zbyt często walił łbem o futryny - dryblas. Przesyłam > wyrazy szczerego współczucia DZIęKI, PRZYNAJMNIEJ GłOśNO SIę ROZEśMIAłAM W TEN PONURY DZIONEK! Odpowiedz Link Zgłoś
ted-47 Intelektualiści o lekturach Giertycha 01.06.07, 15:43 Najważniejszy dla mnie jest głos szarego, zwyczajnego człowieka na temat tych lektur. Intelektualiści to elity, czyli margines społeczny, który ma swoje interesy w wypowiedziach. Ani szanowna noblistka nie jest kryształem człowieczeństwa, ani inni zabierający głos w artykule. Patriotyzm to fikcja, a chodzi tylko o interesy indywidualne, grupowe lub inne. Lektury są zbiorem pism mniej lub bardziej logicznych, sensownych, realnych, a nawet najczęściej wyimaginowanych, nie mających nic wspólnego z rzeczywistością. Nie powinniśmy rozrywać szat nad jakimś tam Gombrowiczem, czy innym tak zwanym pisarzem, czy poetą. Przecież żyją, lub żyli ludzie, którzy nie przeczytali ani słowa z ich twórczości, a przyczynili się wspaniale dla drugiego człowieka, dla grupy, czy dla społeczeństw. W szkolach powinno byc mniej lektur obowiązkowych, mniej zakłamanej historii, trochę podstaw filozofii, psychologii i socjologii. Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Przypisanie Arystotelesowi autorstwa "Obrony 01.06.07, 18:47 Sokratesa", to polityczny kompromis. Tekts, bez watpienia jest wazny. Ale Platon byl gejem i w dodatku sie z tym publicznie obnosil. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzowiec Re: Przypisanie Arystotelesowi autorstwa "Obrony 02.06.07, 01:17 o ile się nie mylę, Platona przedmuchał sam Sokrates ;-))))) jest nawet taka fajna ilustracja z jakiejś niemieckiej książki sprzed I wojny, może ktoś pamięta, czyja i gdzie ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
witzjack Papież może spokojnie 02.06.07, 00:15 Najważniejsze, że dzieła Papieża wciąż są pod ochroną. Proponuję "Przed sklepem jubilera" jako obowiązkową pozycję w programie teatrów uczniowskich, a i poezje na pamieć znacznie wzmocnią zagrożony dotąd uwiądem kręgosłup moralny polskiej dziatwy. Ave! Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkowiec27 Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 06:38 "Przecież żyją, lub żyli ludzie, którzy nie przeczytali ani słowa z ich twórczości, a przyczynili się wspaniale dla drugiego człowieka, dla grupy, czy dla społeczeństw". Dobrem, mocne, choć troche zagadkowe. Może dlatego, że nie bardzo po polsku. Czy to o Tobie? Ja też, wyobraź sobie, spotkałem wczoraj kobitkę, która wspaniale przyczyniła się dla mnie (co by to miało po waszemu nie znaczyć), ale, kurtka, zapomniałem się jej spytać, czy przeczytała słowo z ich trórczości. Pech... Odpowiedz Link Zgłoś
ted-47 Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 10:24 dzialkowiec27 napisał: > Dobrem, mocne, choć troche zagadkowe. Może dlatego, że nie bardzo po polsku. U Ciebie też nie dobrze z tym polskim. Mnie w poprawnym korzystaniu z tego języka spala tęsknota do zaboru austriackiego, ale to już kwestia patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ted-47 Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 11:39 dzialkowiec27 napisał: > "Przecież żyją, lub żyli ludzie, którzy nie przeczytali ani słowa z ich > twórczości, a przyczynili się wspaniale dla drugiego człowieka, dla grupy, > czy dla społeczeństw". > Dobrem, mocne, choć troche zagadkowe. Może dlatego, że nie bardzo po polsku. > Czy to o Tobie? > Ja też, wyobraź sobie, spotkałem wczoraj kobitkę, która wspaniale przyczyniła > się dla mnie(co by to miało po waszemu nie znaczyć), ale, kurtka, zapomniałem > się jej spytać, czy przeczytała słowo z ich trórczości. Pech... Analiza języka polskiego w Twojej wypowiedzi wykazuje wiele błędów. Największy błąd, to za dużo przecinków. Jeżeli "Tobie" piszesz z dużej litery, to tak samo należało by napisać "waszemu" . Ja byłem zawsze słabym polonistą, ale uważam, że każdy ma prawo do wypowiedzi, a tym bardziej ten, który słabo włada językiem. Najważniejszym jest, aby wypowiedź była zrozumiała dla większości. Krytykanctwo, to nie najlepsza cecha osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
gallux Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 09:47 gdzie te czerwone pająki były jak czeszko w "pokoleniu" (moja lektura) sprzedawał rewelacje o Katyniu? że to robota niemców? gdzie wtedy oni wszyscy byli? byli w PZPR a wisia szymborska-mać pisała poematy rewolucyjne, kij jej w ten półinteligencki łeb Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.sister Dobraczyński: nie znam. 02.06.07, 00:16 Gombrowicz, Witkacy, Kafka, Dostojewski...To nieliczne pozycje na liście szkolnych lektur obowiązkowych, które mogą naprawdę porwać nastoletnich czytelników, wzbudzić w nich zamiłowanie do literatury i ciekawość świata. Opisują świat, który jest czasem mroczny, czasem chory, ale nigdy czarno-biały. Dzięki nim szkoła nie kojarzy się jedynie z nudą i nieprzyjemnymi obowiązkami. Zastąpienie ich jakimś Dobraczyńskim (tak, nie czytałam i nie mam zamiaru. jest tyle książek i i tylko jedno życie!)oraz dziełami JPII to gwarantowany sukces, jeśli komuś zależy na buncie młodego pokolenia i wzbudzeniu ich niechęci do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Dobraczyński: nie znam. 02.06.07, 08:44 Jestem książkowym molem i czytałam lektury szkolne obowiązkowe i uzupełniające z dużym zapałem i przyjemnością. Ale nigdy nie przebrnęłam przez Gombrowicza ani Dostojewskiego, o Witkacym nie wspomnę (brrr...). Kafkę owszem i byłam zachwycona:) Nie uważam się za przygłupa z powodu tych braków, może niesłusznie? Hmmm... Jeśli ktoś lubi czytać to brak Dostojewskiego mu nie przeszkodzi. jesli nie lubi - obowiązkowy Gombrowicz mu nie pomoże. A Giertych nie zakazał czytania tych książek w ogóle:) A co do porwania nastoletnich czytelników... Tu naprawdę klasyka literatury nie ma nic do roboty:( Więcej by zdziałały obowiązkowe gry komputerowe:( Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Kafke czytala? Coz, ja jakos wole go na scenie:) 02.06.07, 09:49 Doswiadczenia z lektury w.w. mam akurat dokladnie odwrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzowiec Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 01:14 mam 1 proste pytanie: ile osób, pomstujących na Wielkiego Romana PRZECZYTAłO wywalone z kanonu knigi? ile osób rozumie w ogóle co napisali F.K. W.G. J.W.G G.H.-G. i paru innych? a co do wierszyka asystenta p. Szymborskiej - b. mi się podobał nie wiem czemu się czepiają x. Baki a Nowe Ateny - przypominam - to jedna z pierwszych na świecie encyklopedii (napisana jak napisana, ale jednak pierwsza) z doświadczenia wiem, że 1. młodzieży g. obchodzą lektury 2. czyta się to co uważa za stosowne 3. nauczyciel-kretyn sp....li nawet Gombrowicza na lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Czyli uwazasz, ze mlodziezy nie nalezy dawac 02.06.07, 01:38 do czytania ambitniejszej literatury? Moze i masz racje - sadzac po forum w kraju pozostaly same CEPY, a ze niedaleko pada jablko od jabloni... PS: Irlandczycy maja jednak w lekturach szkolnych Joyce'a. A ten naprawde nie jest latwiejszy od Witkacego czy Gombrowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 02:54 > ile osób, pomstujących na Wielkiego Romana PRZECZYTAłO No, ta osoba przeczytało. Za to nie przeczytało - i nie zamierza - encyklik Jana Pawła II czy pozycji pod tytułem "Wujek Karol". Nie mówiąc już o dziełkach Dobraczyńskiego. I nie życzy sobie, żeby do czytania takich szkodliwych bredni zmuszano jej dzieci. Zrozumiało? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 02:47 Platon molestował Arystotelesa! Ergo - Arystoteles też jest skażony i pewnie na parady chodził. 'Obronę' napisał św. Tomasz z Akwinu, jak można tego nie wiedzieć... :P Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkowiec27 Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 06:19 warchlak1 napisał: > Ciekawe, co powiedziałby Giedroyć na wieść o usunięciu Gombrowicza z listy lekt > ur. Ciekawe, czy Orzechowski z Giertychem wiedzą, kto to Giedroyć. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Ja was nie chce straszyc, ale Romek G. powiesc 02.06.07, 06:39 podobno napisal, a nawet i wydal. Historyczna, dla dzieciakow... Panie Michale, larum graja! Odpowiedz Link Zgłoś
cierpliwy Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 10:20 O! Giertychu! Jesteś wielki, masz chyba ze 2 metry wzrostu. Nie, nie, jesteś jeszcze większy. Jesteś bardzo duży... osioł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 12:17 No czegóż można się było spodziewać po brunatnym Romanie? Smutne jest to (między innymi) że tego pana oraz jego Lige Polskich Romanów wybrała w powszechnych wyborach tylko garstka wyborców... a teraz zasiedli w ministerstwie edukacji próbując kształtować na swoją modłę społeczeństwo... Jak to jest, że zawsze pierwszymi ofiarami różnych ideologii i reżimów są książki??? Odpowiedz Link Zgłoś
111.1a Intelektualiści o lekturach Giertycha 02.06.07, 21:39 Cios poniżej pasa.Jak można uczyć literatury bez wielkich nazwisk? Odpowiedz Link Zgłoś
arian3 Intelektualiści o lekturach Giertycha 03.06.07, 17:02 P.premier Gertych ma prawo przeprowadzać zmiany tego typu i dziwię się bardzo tej idjotycznej wrzawie wokół tej sprawy.Ci wszyscy,którzy tak bardzo boją się wszelkiej sanacji,lustracji i jakichkolwiek zmian,odzywają się i wrzeszczą na wszelkie sposoby.Dla mnie są to to osoby bardzo podejrzane Ci wszyscy, którzy tak bardzo boją się odrodzenia Polski.arian3 Odpowiedz Link Zgłoś