Dodaj do ulubionych

"Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J...

17.06.07, 11:44
I prawdę piszą.
Obserwuj wątek
    • wicary "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J... 17.06.07, 11:46
      Brawo nasz kochany narodowy Downie tak trzymać umieraj za ten pierwiastek ino
      szybko. nasz umiłowany kurdupel nie dał się skusić nawet na SER KOZY (
      cholera jak sie tp pisze ???) Ten ser to francuski ???
      • skubi6 Kto się teraz powinien obrazić? 17.06.07, 11:59
        > Na stronie tytułowej redakcja umieściła rysunek przedstawiający braci
        > Jarosława i Lecha Kaczyńskich siedzących okrakiem na klęczącej kanclerz
        > Angeli Merkel.

To kto się teraz powinien obrazić: Merkel, Kaczyńscy, czy wszyscy razem? Czy
        Kaczyńscy teraz będą żądać, żeby dziennikarz z Der Spiegla poszedł siedzieć?

www.skubi.net/macierewicz.html
        www.skubi.net/pis.html
        • konread Re: Kto się teraz powinien obrazić? 17.06.07, 12:31
          skubi6 napisał:

> To kto się teraz powinien obrazić: Merkel, Kaczyńscy, czy wszyscy razem? Czy
          > Kaczyńscy teraz będą żądać, żeby dziennikarz z Der Spiegla poszedł siedzieć?

Jarosław nie ma powodu aby się obrażać - wszak jest stanu wolnego;)

--
          -►Tinky_Winki_nowe_oblicze◄-
          ⋙Kacza_tajemnica_Egiptu⋘
          • krzych.korab Potulny,posłuszny to dobry sasiad.Jak ma swoje zda 17.06.07, 12:49
            -nie inne od niemieckiego to nielubiany, odrażajacy, brudny i zły.
            • fyrlok Re: Potulny,posłuszny to dobry sasiad.Jak ma swoj 17.06.07, 13:15
              • Potulny,posłuszny to dobry sasiad.Jak ma swoje zda
              Przeczytaj komentowany artykuł »
              krzych.korab 17.06.07, 12:49 + odpowiedz

-nie inne od niemieckiego to nielubiany, odrażajacy, brudny i zły.

-----------

Môwi facet jadacy pod prad:
              "Co oni dzisiaj wszyscy zwariowali,
              ze tak co chwile jada pod prad ?" :)

• frant3 Re: Potulny,posłuszny to dobry sasiad.Jak ma swoj 17.06.07, 13:35
                To jakiś Anglik musiał powiedzieć.

--
                www.frant.tivi.pl
                • darling221 my ich tak lubimy, jak oni nas.. to widać wszędzie 17.06.07, 13:47
                  gdyby tylko mogli , to skoczyliby nam do gardła natychmiast. Ale na razie nie mogą.
                  • gregkopen Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem... 17.06.07, 14:15
                    ...jest cieciem i niech się goni na pukiel!!!
                    telewizjastrzelin.pl/view_video.php?viewkey=0ae62e3b1396831a8398&page=1&viewtype=&category=mv
                    Tylko Świteź!!!
                    • s0ber Re: Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem.. 17.06.07, 14:21
                      gregkopen napisał:

> Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem, jest cieciem i niech się goni na
                      pukiel!!!

W moim przypadku to, że nie jestem dumny z bycia Polakiem, to jeszcze nic; mi
                      jest wstyd, że nim jestem. Wyobraź sobie, że ludzie na zagranicznych forach,
                      kiedy dowiedzą się, że jestem z Polski, to współczują mi tego, iż żyję w takim
                      debilnym, zapyziałym, generalnie - chorym kraju. Zaprawdę powiadam Ci, że ja
                      osobiście nie mam żadnego powodu k'temu, by być dumnym z tego, że jestem
                      Polakiem, absolutnie żadnego.
                      • gregkopen A Ty sobie wyobraź, napinaczu, że... 17.06.07, 14:35
                        przed kilkoma miesiącami wróciłem do Polski z Niemiec i... nie żałuję. Bo Niemccy debile są tacy sami jak polscy i inni... debile są wszędzie... to już wolę naszych polskich.

Nie spinaj się tak. Życie jest piękne!! :D
                        telewizjastrzelin.pl/view_video.php?viewkey=0ae62e3b1396831a8398&page=1&viewtype=&category=mv
                        • ewa12321 Re: A Ty sobie wyobraź, napinaczu, że... 17.06.07, 15:49
                          > przed kilkoma miesiącami wróciłem do Polski z Niemiec i... nie żałuję. Bo
                          Niemc
                          > cy debile są tacy sami jak polscy i inni... debile są wszędzie... to już wolę
                          n
                          > aszych polskich.
                          >

Musiales sie w bardzo prymitywnym srodowisku obracac.
                        • varvar Doorni Kaczyńscy są wrogami wartości UE, a 18.06.07, 05:40
                          nie Polacy
                        • varvar kaczystów popiera mniej, aniżeli 1/4 elektoratu 18.06.07, 05:43
                          !
                          • tow.stalin "Nielubiani sąsiedzi. Jak Polska gra o swoje" 18.06.07, 10:08
                            tak powinien brzmieć tytuł spigela.
                            • feurig59 Re: "Nielubiani sąsiedzi. Jak Polska gra o swoje" 18.06.07, 10:28
                              tow.stalin napisała:

> tak powinien brzmieć tytuł spigela.
                              To juz lepiej: "Zesraj sie, a nie daj sie!"
                              • tow.stalin Re: "Nielubiani sąsiedzi. Jak Polska gra o swoje" 18.06.07, 14:38

> To juz lepiej: "Zesraj sie, a nie daj sie!"

na takiej zasadzie od dawna działa zarówno polityka międzynarodowa, jak i biznes
                                międzynarodowy. jeżeli nie stosujesz tych zasad, to po prostu niezguła jesteś w
                                sam raz do skrojenia. jeżeli nie walczysz o swoje, to ci to to "swoje" zabiorą,
                                i będziesz mógł mieć pretensje tylko do siebie. proste.

p.s. "FT" oraz "Times" też o tym piszą i to zupełnie coś innego. opinią spigla
                                można sobie spokojnie dupe wytrzeć, bo pisał ją idiota bez pojęcia. a ściśle
                                rzecz biorąc niemiecki idiota który stosując zasadę "zesraj się, a nie daj się"
                                twardo walczy dla swego kraju - wybiórcza w kometarzu powinna go opie..ć za
                                nacjonalizm i moheryzm. a nawet katolicyzm.
                              • freeadamae2 Re: "Nielubiani sąsiedzi. Jak Polska gra o swoje" 18.06.07, 15:39
                                A co robia w tej chwili Niemcy?? Przeciez jakby dodali polska propozycje do listy spraw ktore maja byc jeszcze przedyskutowane w nowym traktacie to swiat bysie nie zawalil, bo takich spraw jest wiecej i nie tylko Polacy maja swoje zastrzezenia. Tyle że system podwojenej wiekszosci jest najbardziej korzystny wlasnie dla nich wiec gotowi są prawdopodobnie doprowadzic nawet do zawetowania szczytu byleby tylko nie ustapic Polakom. Bo jeszcze nie daj Boże udaloby sie nam zdobyc w tej kwestii wieksze poparcie.
                      • tetlian Wstydzę na zagranicznych forach ujawniać pochodzen 17.06.07, 14:37
                        Niestety taka prawda. A poza tym jak można być dumnym z tego, że urodziło się w
                        danym państwie? Jakby to od nas zależało, że urodziliśmy się w Polsce. A nie
                        można być przecież dumnym z tego, na co nie mieliśmy wpływu. Dlatego te
                        wszystkie nacjonalistyczne ruchy są chore.
                        • zat4ra BRAWO! Dokladnie! 17.06.07, 15:09
                          Tylko dlaczego tak malo ludzi rozumie ta oczywistosc?
                          • emigrancik Re: BRAWO! Dokladnie! 17.06.07, 15:16
                            Podejrzewam ze wielu rozumie, ale ci nie wchodza na forum. Tu raczej roi sie od
                            aktywnych Pijarowcow koalicji. Obojetnie co by rzad nie powiedzial beda oni
                            probowac przekonac wszystkich ze tak jest najlepiej. A jezeli sie nie da, to
                            przynajmniej przekonac, ze opozycja jest do niczego.

To niestety bardzo obniza poziom dyskusji na forum.
                            • wrojoz Kaczyńscy muszą odejść.!! 17.06.07, 15:29
                            • rs_gazeta_forum Re: BRAWO! Dokladnie! 17.06.07, 15:30
                              emigrancik napisał:
                              > A jezeli sie nie da, to przynajmniej przekonac, ze opozycja jest do niczego.

Przepraszam, opozycja, tzn. kto? Bo PO taka sama głupia albo i czasami gorzej.
                            • seidr Re: BRAWO! Dokladnie! 18.06.07, 16:47
                              > Obojetnie co by rzad nie powiedzial beda oni
                              > probowac przekonac wszystkich ze tak jest najlepiej.

Racja. Niezależnie od ustroju. Owi "pijarowcy" za komuny krzyczeli hasła
                              popierajce partię, a teraz jak chorągiewki głoszą dogmaty rządowe.
                              Niestety w Polsce już tak jest, że jak rząd wmówi że jest "pięknie i wspaniale"
                              to ci ślepi i mniej intelignetni uwierzą. Za komuny też było podobno "super", a
                              prawda była jaka była. Niestety zatwardziali "obrońcy 'prawdy' rządowej" zawsze
                              się znajdą. Inteligencja wyjeżdża. Ciemną masą łatwiej rządzić.
                        • mirmat1 Sprawdz swe pochodzenie bo ztakim IQ tos nie Polak 17.06.07, 16:02
                          tetlian napisał:

> Niestety taka prawda. A poza tym jak można być dumnym z tego, że urodziło się
                          w danym państwie? Jakby to od nas zależało, że urodziliśmy się w Polsce. A nie
                          > można być przecież dumnym z tego, na co nie mieliśmy wpływu. Dlatego te
                          > wszystkie nacjonalistyczne ruchy są chore.
                          M: widac z twoich bredni, ze twoje Polskie pochodzenie jest bardzo watpliwe.
                          Jak pokazaly badania IQ w Europie Polacy bija wszystkie inne nacje pod wzgleden
                          inteligencji. Ciekaw jaka zawartosc Lechickich genow maja polsko-jezyczne
                          plujki ublizajace jednemu z najinteligentniejszych narodow Europy:
                          www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article697134.ece
                          friendsoffrance.blogspot.com/2006/03/germans-13-points-smarter-than-french.html
                          www.visaeurope.com/pressandmedia/newsreleases/press264_pressreleases.jsp
                          www.bestandworst.com/rate/ballot.php?id=91162

• emigrancik Re: Sprawdz swe pochodzenie bo ztakim IQ tos nie 17.06.07, 16:06
                            Fragment z jednego linka ktore podales:
                            www.bestandworst.com/rate/ballot.php?id=91162
                            "7days: Germans are the most intelligent people in Europe, well ahead of the
                            British(in eighth place) and the French (15th),according to a new study by
                            Northern Ireland’s University of Ulster,The Times reported yesterday."

With an average intelligence quotient (IQ) of 107,the Germans ranked a
                            scintilla of brainpower above the Dutch who also scored 107,the Polish (106),the
                            Swedish (104) and the Italians (102)."
                          • ewa12321 Re: Sprawdz swe pochodzenie bo ztakim IQ tos nie 17.06.07, 16:18
                            > Jak pokazaly badania IQ w Europie Polacy bija wszystkie inne nacje pod
                            wzgleden inteligencji

W ostatnim linku, jaki podales, jest napisane, ze Niemcy nas jednak
                            wyprzedzaja. A na rowni jestesmy z wieloma innymi krajami.

Inteligencja to jednak nie wiedza. A zwlaszcza na forach widac, jak
                            wypowiadaja sie ludzie na tematy, o ktorych nie maja pojecia.

Natomiast ten, kto te dane opublikowal, podal kilka lat wczesniej, ze
                            mezczyzni sa tez bardziej inteligentni, niz kobiety. Ja w to niestety bardzo
                            czesto watpie. Wiec i te dane trzeba brac z przymruzeniem oka.

• tetlian Re: Sprawdz swe pochodzenie bo ztakim IQ tos nie 17.06.07, 16:28
                            > Sprawdz swe pochodzenie bo ztakim IQ tos nie Polak

Z IQ 150 nie mogę być Polakiem? To ciekawe. Urodziłem się tu, mam takie
                            obywatelstwo, więc nim jestem. Ale to nie zależało ode mnie, a jedynie od
                            przypadku. Ciężkie to do zrozumienia dla przeciętniaka (około 100 IQ), być nie
                            powinno. Poza tym człowiek z wysokim IQ rzadko pójdzie w stronę nacjonalizmu.
                            Inteligentni ludzie najczęściej zostają kosmopolitami, ponieważ potrafią
                            zrozumieć, że nie liczy się pochodzenie człowieka, a to co reprezentuje jego
                            mózg (osobowość/wiedza/inteligencja/charakter).
                          • 1zorro Re: Sprawdz swe pochodzenie bo ztakim IQ tos nie 17.06.07, 21:52
                            a ile ci badacze inteligencji wzieli lapowki?
                        • romano33 Wstydzisz się żydowskiego pochodzenia ??? LOL 17.06.07, 16:24

• wiedmak Re: Wstydzisz się żydowskiego pochodzenia ??? LOL 17.06.07, 17:34
                            A jakie ty masz pochodzenie? Wolskie polskojezyczny smierdzielu?
                            • freeadamae2 Re: Wstydzisz się żydowskiego pochodzenia ??? LOL 18.06.07, 15:29
                              Hehe no chyba koles trafil komus w czuly punkt. Malo ktory Polak pisze teksty ze wstydzi sie swojego pochodzenia bo nie ma ku temu powodów. Teksty o jakims negatywnym nastawieniu do Polakow w innych krajach Europy to jest wymysł takich burakow jak tetlian i róznych pismakow z niekoniecznie polskich mediów. A co do calej sprawy to w rzeczywistosci w tej chwili sytuacja jest taka ze owszem Niemcom udalo sie przekonac wiekszosc rzadow do swojej propozycji ważenia glosow ale to nie znaczy ze zarówno wsród wszystkich ważniejszych sil politycznych , jak i wsród zwyklych ludzi w Europie pomysl tak silnego wzmocnienia pozycji Niemiec cieszy sie podobnie jednomyslnym nastawieniem. Najbardziej oburząjace w tym wszystkim jest to ze aktualnie nie mowimy o ostatecznym kształcie nowego traktatu a tylko o wypracowaniu agendy na konferencje miedzyrzadową za pól roku gdzie ten ksztalt ma byc okreslony. Niemcy jako prezydencja powinny zadbac o to zeby zostal tu wypracowany kompromis, a jesli jakis kraj ma zastrzezenia to powinien miec prawo do dalszych negocjacji, jesli tego kompromisu nie uda sie wypracowac teraz. Takie sa obyczaje unijne. Tymczasem Niemcy probuja te obyczaje zburzyc forsujac na sile stanowisko ktore jest najbadziej korzystne dla nich samych i próbujac odebrac Polsce prawo glosu w tej kwestii. Tak naprawde nic strasznego by sie nie dostalo gdyby Merkel dopisala do listy spraw do przedyskutowania jeszcze jeden punkt. tyle tylko że po rozpetaniu w Niemczech na taka skale antypolskiej nagonki teraz trudno bedzie jej pójsc na ustepstwa. Tym bardziej ze Niemcy nie mogą sie pochwalic żadnym innym sukcesem swojej prezydencji. Dlatego byc moze bedą woleli doprowadzć nawet do fiaska szczytu bo wtedy bedą mogli zwalic cala wine na Polske i umyc swoje raczki, niz troche ustąpić. Jest to tym bardziej prawdopodbne że w Niemczech jest sporo srodowisk ktorym zalezy na tym aby jeszcze pogorszyc stosunki miedzy naszymi krajami i jak najbardziej oslabic pozycje Polski w UE. Ja tylko tu przypomne ze obecnym ministrem spraw zagranicznych Niemiec jest czlowiek z SPD, do niedawna jeden z najblizszych wspólpracowników Schroedera a wiadomo jakie interesy prezentuje to srodowisko.
                        • freeadamae2 Re: Wstydzę na zagranicznych forach ujawniać poch 18.06.07, 15:01
                          Na jakich forach buraku?? Związku wypedzonych?? W Europie jesli ktos jest naprawde nielubiany to przede wszystkim Niemcy. Zreszta określenie nielubiani nie do konca tu pasuje - raczej znienawidzeni i pogardzani. W rzeczywistosci w tej calej sprawie z traktatem tylko w Niemczech jest rozpetywana antypolska histeria. Inne kraje podchodzą do tego ze znacznie wiekszym dystansem i na spokojnie. Przyczyna jest prosta. Polskie obiekcje co do systemu ważenia głosów so tylko jednymi z wielu. Inne kraje zglosiły zastrzeżenia w innych kwestiach i najwiecej tych zastrzeń maja akurat Brytyjczycy i Duńczycy. Tyle że Niemcy za cholere nie odwazyliby sie rozpetac takiej nagonki przeciw ktoremus z tych krajów. Natomiast spór z Polską to w rzeczywistosci dla tego szowinistycznego narodu jest po prostu tylko kolejnym pretekstem zeby dać upust swojej antypolskosci.
                        • seidr Re: Wstydzę na zagranicznych forach ujawniać poch 18.06.07, 16:34
                          To samo. Ja podaję inną lokalizację, narodowość itd. Mam dosyć przytyków o
                          rządzie i paranoi w kraju.
                      • marysia57 Re: Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem.. 18.06.07, 06:07
                        s0ber napisał:

Zaprawdę powiadam Ci, że ja
                        > osobiście nie mam żadnego powodu k'temu, by być dumnym z tego, że jestem
                        > Polakiem, absolutnie żadnego.-------------------------------------------------
                        -------Poniewaz jestes ofiara losu , zakompleksionym idiota ktory nie ma
                        pojecia co znaczy duma narodowa. Aby byc dumnym ze swego kraju najpierw trzeba
                        miec poczucie wlasnej wartosci jako jednoski tego narodu.Zacznij wiec pracowac
                        nad soba , moze wtedy znajdziesz powody do dumy. Z koleji ze "wstydu ze jestes
                        POLAKIEM" dluga terapia dla zakompleksionych i lekcje historii moga dac ci
                        szanse na "ODWSTYDZENIWE" Jak to nie pomoze to jedyna rada jaka moge ci dac to
                        zrzeknij sie OBYWATELSTWA POLSKIEGO bo nam wstyd za ciebie ofiaro losu ktora
                        swego kraju uszanowac nie potrafi. Aby cie inni szanowali sam szanowac sie
                        musisz.
                        • feurig59 Re: Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem.. 18.06.07, 10:25
                          marysia57 napisała:

> s0ber napisał:
                          >
                          > Zaprawdę powiadam Ci, że ja
                          > > osobiście nie mam żadnego powodu k'temu, by być dumnym z tego, że jestem
                          > > Polakiem, absolutnie żadnego.--------------------------------------------
                          > -----
                          > -------Poniewaz jestes ofiara losu , zakompleksionym idiota ktory nie ma
                          > pojecia co znaczy duma narodowa. Aby byc dumnym ze swego kraju najpierw trzeba
                          > miec poczucie wlasnej wartosci jako jednoski tego narodu.Zacznij wiec pracowac
                          > nad soba , moze wtedy znajdziesz powody do dumy. Z koleji ze "wstydu ze jestes
                          > POLAKIEM" dluga terapia dla zakompleksionych i lekcje historii moga dac ci
                          > szanse na "ODWSTYDZENIWE" Jak to nie pomoze to jedyna rada jaka moge ci dac to
                          >
                          > zrzeknij sie OBYWATELSTWA POLSKIEGO bo nam wstyd za ciebie ofiaro losu ktora
                          > swego kraju uszanowac nie potrafi. Aby cie inni szanowali sam szanowac sie
                          > musisz.

A mnie uczyli, ze przedewszystkim trzeba byc dobrym i przyzwoitym czlowiekiem i
                          ze z duma narodowa to wcale nie musi isc w parze,a czesto bywa nawet odwrotnie.
                          Jezeli wlasna wartosc okreslasz tylko w byciu jednostka narodu (wolalbym uzyc
                          slowa - spolecznosci), to nie on, tylko Ty Marysienko jestes zakompleksiona, bo
                          uzalezniasz swoja tozsamosc od jakiejs amorficznej grupy nieznanych Ci ludzi.
                          Wiecej wiary w siebie Marysiu i w to, ze przede wszystkim trzeba byc czlowiekiem
                          , A DOPIERO POTEM Polakiem! pozdrawiam
                      • sensiskunk Re: Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem.. 18.06.07, 17:29
                        Jaqk czytam takie bzdury to az mi sie slabo robi.

Co do dumy:
                        zeby oczekliwac szacunku od kogos trzeba na niego sobie zapracowac.
                        Tak samo z tzw. duma narodowa: aby ja wzniecic w sercach narodu to trzeba dla
                        tego narodu cos robic.
                        Moja babcia ma 85 lat i mowi codziennie ze gdyby mogla to wyjechalaby z 1
                        reklamowka. I to sa slowa kobiety ktora troche przezyla. Placi latami skladki i
                        po miesiecznej wizycie w aptece zostaje jej 20 zlotych w portfelu.
                        Moja mama musi zyc z 460 PLN renty !!!!
                        Ze wszystkich znajomych osob ktore kilka lat studiowaly 90% nie ma od ukonczenia
                        studiow ( 5 lat ) mozliwosci pracy w swoim zawodzie/kierunku.

Ci ktorzy maja cos w glowie wyjezdzaja. Ci ktorzy maja zero w glowie kombinuja
                        na bokach a ci ktorzy nie maja nic siedza jak myszy pod miotla. I to jest
                        wolnosc i demokracja w Rzeczpospolitej Polskiej.
                        I to maja byc powody do dumy narodowej????????????????????

Kazdy tylko wykrzykuje bzdury nie majac pojecia o tym co mowi.
                        Jakies 10 minut temu przeczytalam post SS-man Grass powinien trzymac morde w kuble!

tutaj jedna z odpowiedzi:

pl2512 napisała:

> Wyrywaja mu sie komentarze o historii? Jego rowiesnicy, koledzy z Wehrmachtu i
                        > SS spalili Europe. Dzieki takim jak on lajdakom spod znaku SS Polska przezyla 5
                        >
                        > lat traumy okupacji niemieckiej i 50 lat szarzyzny PRL-u. Nie wiem dlaczego w
                        > Polsce sprzedaje sie nadal ksiazki tego moralnie podejrzanego typa. Ja sie tym
                        > osobnikiem brzydze i radze wszystkim gardzic jego zdaniem. Nie zycze mu niczego
                        >
                        > zlego, bo kazdy czlowiek ma prawo do poprawienia swoich bledow przeszlosci i
                        > rehabilitacji, ale kat nie powinien mowic o sznurze w domu powieszonego!
                        > Wypowiadanie przez bylego ss-mana takich opinii o historii i o Polsce jest
                        > zwyklym lajdactwem i obraza pamieci milionow pomordowanych przez niemieckich
                        > mordercow.

BRAWO !!!!!!!! OKLASKI DLA POZIOMU INTELEKTUALNEGO AUTORA/KI.
                        - watpie zeby ktos taki sekunde swego zycia przeznaczyl na zastanawienie sie nad
                        tym ze niektorzy Niemcy innego wyjscia nie mieli.
                        Wielu Polakow tez za czasow wojny nie mialo innego wyjscia. Ile razy bylo tak ze
                        wpadali Rosjanie zgwalcili wszystkike kobiety w rodzinie mowiac ze inaczej
                        roztrzelaja ojca i brata. I czy to bylo w porzadku? Ale o tym sie nie mowi.

Ciekawe czemu to wszyscy grzecznie do kosciola biegaja i jakos kazdy zapomnial
                        okres inkwizycji, Amerykanie od lat bawia sie w wojne na calym swiecie nie bylo
                        jeszcze dzialan wojennych w ktore Amerykanie nie mieszaliby swoich brudnych lap
                        trzymajac w reku biblie i krzyczac God bless you. Rosjanie ktorzy w 1940 roku
                        wymordowali tylu polskich cywilistow i oficerow dostaja prawo pobytu w Polsce i
                        okupuja kazdy istniejacy bazar na poslkich ulicach.
                        W 2006 roku polski archeolog odkryl kolejne groby gdzie znajduja sie szczatki
                        ofiar stalinizmu.

I jedyna reakcja na to: odszkodowania dla ofiar wojny.
                        Ale od Kosciola za inkwizycje kasy sie nie chce, od Amerykanow za tyle matek i
                        dzieci i mlodych malolatow ktorych wyslali aby pobawili sie w wojne tez nie a od
                        Rosjan tez sie nie chce nic.

To jest takie typowe zacofane myslenie: wszyscy maja kochac Polakow ale Polak
                        szacunku do innych miec nie musi.
                        I obecny polski rzad jedyne co potrafi to wyciagac lape. Nic nie zrobili dla Uni
                        niczego nie wlozyli do wspolnego garnka ale lape po wszystko to potrafia wyciagac.

Czasy kiedy to za nierobienie niczego dostawalo sie wyplate dawno sie skonczyly.
                        Jesli sie chce na koniec miesiaca dostac od pracodawcy pieniadze to trzeba te 20
                        dni w miesiacu przepracowac.
                        Jesli chce sie jesc to trzeba na to zarobic i pojsc na zakupy bo nic samo nie
                        przyjdzie. Polscy rolnicy czuekajacy na zboze najpierw musza je zasiac zeby
                        cokolwiek moglo wyrosnac. Nic z nieba nie spadnie.
                        I jesli Polski rzad oczekuje czegos od Europy to niech zacznie cos robic dla
                        Polakow i dla Europy.
                        A co do historii - wszyscy teraz chca na ZACHOD do Anglii np. i jakos nikomu nie
                        przeszkadza ze jak przyszlo co do czego to Anglia wycofala sie ze wszelkich
                        propozycji pomocy Polsce w czasie 2 wojny swiatowej!!!!!!
                        Dziwne!!!

Najlatwiej jest krzyczec nie majac o niczym pojecia.
                        A jesli sie kogos obraza to moze nalezaloby najpierw poczytac kilka pozycji tego
                        pisarza ( nagrody Nobla w 1999 roku za darmo nie dostal).

A ci ktorzy obrzucaja innych blotem nie sa lepsi od najgorszych prymitywow tego
                        swiata.
                        To tak samo jak jakis polski pseudo skinhead krzyczy Polska dla Polakow
                        jednoczesnie siedzac w Mc Donalds, noszac amerykanskie bojowe kurtki i
                        angielskie buty a na pytanie jak rozpoznajesz ze to Zyd to sie mowi : bo ma
                        zrosniete brwi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prymitywizm ludzki bez granic. To samo tutaj- zakladam sie ze autor/ka tej
                        zalosnej wypowiedzi tak naprawde nic nie wie tylko powtarza to co wykrzykuja
                        jakies ograniczone inelektualnie osoby.

A jesli chodzi o Polski rzad to jest to poprostu smieszne.
                        I podpisuje sie pod wypowiedzia Grassa : iz obecny rzad jest nieszczesciem.

Jeszcze jedno na koniec- zanim sie nastepnym razem ktos bez pojecia o
                        czymkolwiek jak niektore tu osoby i czlonkowie rzadu beda zajumowac tym czym nie
                        powinni to moze tak niech sie zajma sprawami jak np. likwidacja bezdrobocia,
                        lepsze warunki ubezpieczeniowe, podniesienie renty ( zastanawiam sie co zrobilby
                        pan prezydent majac miesiecznie jak wiekszosc rodakow 400 PLN renty )

Ale o tym sie naturalnie nie mysli. Jak sie ma burdel to nalöezy zaczac sprzatac
                        wlasne podworko a potem ofiarowac pomoc innym.
                        A w tym wypadku nie robi sie nic i wyciaga obie lapy po cos na co sie nawet nie
                        zasluzylo.

Unia ueropejska istnieje ponad 50 lat i jesli ktos ma prawo roszczenia rzadan to
                        sa to panstwa dluzej nalezace do Uni niz bedaca w niej Polska. Zadne panstwo nie
                        dostaje tyle kasy z Brukseli co Polska ale jak to mowi stare3 przyslowie:

Daj palec odgryza Ci cala reke- i dokladnie to jest polityka polskiego rzadu.

Ten tzw. Image Polski i Polakow na swiecie nie byl ostatnimi laty za dobry wrecz
                        przeciwnie. I zamiast zmienic cos w tym kierunku robi sie wszystko aby to
                        pogorszyc. I kazdy ma potem byc dumny zbycia Polakiem i wszyscy sie dziwia ze
                        mlodzi ludzie uciekaja z wlasnej ojczyzny.

A tak na koniec- z uwagi na same wypowiedzi typu autorki u gory oraz tego ktory
                        napisal > > Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem, jest cieciem i niech
                        się gon
                        > i na
                        > pukiel!!!

- to nie jest jezyk polski ktory rozpalalby w moim sercu milosc do narodu i
                        ojczyzny.

I moze zanim nastepnym razem pewne osoby zaczna wygadywac bzdury nie majac o
                        niczym pojecia to niech poswieca kilka minut swego czasu na tzw. MYSLENIE.
                        I to samo polecam polskiemu rzadowi.
                        Zanim sie zrobi kolejna bzdure moze nalezaloby pomyslec.

Opinie na swiecie o Polakach:
                        - zlodzieje
                        - pijacy
                        - Polski wskakuja z kazdym dla pieniedzy

od literackiego wystepu pana Giertycha doszla kolejna opinia
                        - zacofanie i debilizm

i wystepy braciszkow z serii o 2 takich co ukradli ksiezyc

- wstyd

Rzad kraju powinien go reprezentowac

Jesli ktos taki jak braciszkowie, sklad rzadu oraz pseudo intelektualista
                        Giertych maja reprezentowac mnie jako Polke to bardzo dziekuje.
                    • alatien Re: Każdy, kto nie jest dumny, że jest Polakiem.. 17.06.07, 16:07
                      Nie jestem dumny z tego ze jestem Polakiem. Nie mam dzisiaj do tego powodow. A
                      historia historia, ja jej nie pisalem, wiec i nie mam z czego byc dumnyn badz
                      czego sie wstydzic.

Pozdrawiam
                  • emigrancik Wcale nie 17.06.07, 15:20
                    Nie wykluczone ze sa w niemczech jakies jednostki lub grupki ktore chcialyby
                    skoczyc nam do gardla, ale nie wydaje mi sie aby liczyly sie politycznie. Poza
                    tym w kazdym panstwie sa tacy ktorzy chca skoczyc innym do gardla, wiec nie
                    robilbym z tego dramatu.

Prawda jest taka, ze wiekszosc niemcow przez ostatnie lata mocno poprawila swoje
                    mniemanie o Polakach. Nie jestesmy tam juz postrzegani jako zlodzieje samochodow
                    czy pijacy, ale ludzie ktorzy sa ogromnie pracowici i zaradni. Bardzo czesto
                    spotykam sie z uznaniem dla polakow w niemczech i to trzeba jasno powiedziec.
                    • sensiskunk Re: Wcale nie 20.06.07, 22:50
                      Przed 17 laty po raz 1 bylam w Niemczech. Od 8 lat mieszkam w tym kraju.
                      Masz racje- w porownaniu do kiedys troche zmienil sie stosunek do Polakow. Ale
                      jak wiesz na szacunek trzeba sobie zapracowac a jak narazie rzad Polski zmierza
                      w innym kierunku. Wiadomosci o roszczeniach i reformach rzadu RP nie sa
                      pozytywne. Zamiast zajac sie czyms sensownym, sprawami ktore sa wazne i
                      problemami ktore nalezaloby rozwiazac rzad zajmuje sie czyms co jest smieszne.
                      Jesli bracia Kaczynscy i spolka chca zablysnac w oczach swiata to powinni
                      stworzyc cos gdzie kazdy z szacunkiem przyzna iz jest to naprawde dobry pomysl.

Obecne pomysly i rozwazania powoduja kiwanie glowa ale w negatywnym znaczeniu.
                      I najgorsze jest to ze potem slyszy sie iz Polacy sa durni a nie rzad ktory ich
                      niestety reprezentuje.
                      Dowodem durnoty Polakow jest niestety fakt iz to oni sami wybrali ten rzad.

Ja czekam z tesknota na ten dzien w ktorym znajdzie sie przynajmniej 50%
                      czlonkow rzadu majacych rozum w glowie i pojecie o tym czym, jest polityka.
                      Jednak jak narazie tego dnia nie widac.

I zanim wyciagac brudy z przeszlosci nalezaloby moze zajac sie problemami ktore
                      na codzien gnebia Polakow bo biednemu renciscie, choremu ktorego nie stac nal
                      eczenie i bezrobotnym jakies tam afery polityczne i bzdurne roszczenia chleba
                      nie dadza.

pozdrawiam

sensiskunk
                  • tghyt Re: my ich tak lubimy, jak oni nas.. to widać wsz 17.06.07, 23:50
                    Nieprawda!!! Oni gówna nie jadają.
              • mirmat1 Berlin - Moskwa czeka na LiDowa targowice 17.06.07, 13:36
                fyrlok napisał:

> • Potulny,posłuszny to dobry sasiad.Jak ma swoje zda
                > Przeczytaj komentowany artykuł »
                > krzych.korab 17.06.07, 12:49 + odpowiedz
                >
                > -nie inne od niemieckiego to nielubiany, odrażajacy, brudny i zły.
                M: alez LUBIANI, MILUTCY, CZYSCI i DOBRZY czekaja juz w kolejce na to
                by "prywatyzowac", "zschladzac" oraz korumpowac, wysprzedawac no i
                wogole "siedziec cicho" i wymachiwac biala flaga.
                > -----------
                >
                > Môwi facet jadacy pod prad:
                > "Co oni dzisiaj wszyscy zwariowali,
                > ze tak co chwile jada pod prad ?" :)
                >
                >
              • prawdziwek1 Re: Potulny,posłuszny to dobry sasiad.Jak ma swoj 17.06.07, 23:01
                Polska jest etatową poduszką do opluwania.W 1939 nie chciała Hitlerowi oddac
                Gdańska i zgodzic się na korytarz eksterytorialny"wywołując tym II woj.
                św." .Obecnie nie chce uznać wielkości niemiec a chce sprawiedliwego podziału
                głosów-to bardzo żle.Aniemcy walczą skrycie o definicje wódki rozsyłając po
                kryjomu pisma w tej sprawie do wszystkich z wyjątkiem Polski,Budują nie
                oglądając się na nikogo razem z rosjanami gazociąg bałtycki i to jest
                prawidłowe-większego zakłamania nie ma.Brawo Polska nie daj sobie w kaszę
                dmuchać.
          • skun2 śmierdzący sos 17.06.07, 12:55
            niemiecka gazeta walczy o niemieckie interesy, tym samym przeciwko polskim w
            tym wypadku.
            I PiS i PO stanęły na straży polskich.
            Natomiast gw oraz jej, pożal się boże, czytelnicy - stają za niemcami MUREM.
            Dobrze, że są inne portale gdzie trochę prawdy o gw można poczytać :)

Wam już tylko pozostaje kisić się we własnym, śmierdzącym sosie, hehe.
            • miguell Re Do Skuna 17.06.07, 13:09
              > Natomiast gw oraz jej, pożal się boże, czytelnicy - stają za niemcami MUREM

Może kierujemy się innymi przesłaniami ale jestem zdania, że w Europie każdy
              człowiek powinien mieć ten sam przelicznik głosów w Europarlamencie.
              Nie uważam żadnych "pierwiastków" ani "kwadratów" za zrozumiałe rozwiązania.

PIS i PO są za "wojną" i "liberum veto" bo ostatnie sondaże wykazały, że Polacy
              chcą znaczyć więcej niż Niemcy i nawet za cene zerwania rozmów chcą zerwać
              rozmowy.

I PIS i po trosze PO lubią grać na strachu, uprzedzeniach i dumie narodowej.
              Uważam to za słuszny kierunek. Partie populistyczne powinny wskazywać wroga by
              zbudować własną popularność.

Dziwi mnie jednak łatwość z jaką Polacy dają sobą sterować - jak za socjalizmu.
              Ostatnio byłem pod granicą rosyjską. Nastawienie do Nieiec przed Konferencja
              jest takie że można byłoby zwołać Pospolite Ruszenie na Berlin.

Pozdrawiam
              Miguell
              • skun2 to ich problem:) 17.06.07, 13:39
                o graniu na strachu i uprzedzeniach piszą tylko i wyłącznie niemieckie gazety
                lub zachodnie lewicowe i niektóre polskie szmatławce.
                W wypowiedziach polityków polskich - wszelkich - nie usłyszałem nic takiego.

> Ostatnio byłem pod granicą rosyjską. Nastawienie do Nieiec przed Konferencja
                > jest takie że można byłoby zwołać Pospolite Ruszenie na Berlin.

Nie widzę powodów, żebyśmy to MY musieli się martwić polskimi antypatiami w
                stos. do Niemców, bez jaj:)
                Trzeba by nie mieć innych problemów chyba.
                Tym bardziej, że oprócz tych ludzi starszych, którzy od zawsze są nastawieni
                antyniemiecko są i młodzi, którzy jeździli, jeżdżą do Niemiec zarobić - oni też
                często mają złe zdanie o Niemcach, czyli chyba najkrysztaliczniejszy naród to
                nie jest:) Ale to nie nasze zmartwienie!!! Niech niemcy stają na głowie by
                poprawić swój wizerunek, a może i zachowanie jeśli im zależy na tym.
                Nie słyszałem jakoś negatywnych opinii na taką skalę jak o Niemcach o UK n.p.
                • skun2 Re: to ich problem:) 17.06.07, 13:40
                  > W wypowiedziach polityków polskich - wszelkich - nie usłyszałem nic takiego.
                  >

W sensie takim, że nikt z polityków nie straszy nas Niemcami
                  • rs_gazeta_forum Re: to ich problem:) 17.06.07, 15:56
                    skun2 napisał:
                    > W sensie takim, że nikt z polityków nie straszy nas Niemcami

Ty niekoniecznie jesteś głupi, po prostu może nie jesteś inteligentny.
                    Bo jak komuś brakuje inteligencji, to nie rozumie, co mówią Kaczyńscy każąc nam
                    umierać za pierwiastek. A oni straszą nas Niemcami właśnie.
              • timoszyk Re: Re Do Skuna 17.06.07, 16:23

>
                > Może kierujemy się innymi przesłaniami ale jestem zdania, że w Europie każdy
                > człowiek powinien mieć ten sam przelicznik głosów w Europarlamencie.
                > Nie uważam żadnych "pierwiastków" ani "kwadratów" za zrozumiałe rozwiązania.

To nie jest takie proste. Niestety zamiast uczenia o systemach wyborczych, kaze
                sie w Polsce czytac dziatwie roznych napuszonych pisarzy, a na maturze pisac
                deto-rzniete wypracowania na "humanistyczne" tematy, uczace jedynie cynizmu.
                Nie miejsce tutaj na tlumaczenie dzialania tych systemow i roznych "paradoksow"
                z nich wynikajacych. W kazdym razie rozny glos kazdego czlonka kazdego
                ugrupowania prowadzi wlasnie do nierownosci w tzw sile (power) poszczegolnych
                jednostek. Wyobrazmy sobie sytuacje: A = 40, B = 20, C = 20, D = 20. Tylko jedna
                koalicja: B + C + D moze byc zwycieska bez udzialu A! daje to czlonkom A duzo
                wieksza "sile", niz czlonkom innych grup. Taka sytuacja wymaga wiec korekty.
                Odsylam do odpowiedniej literatury.

Wac

>
                > PIS i PO są za "wojną" i "liberum veto" bo ostatnie sondaże wykazały, że Polacy
                >
                > chcą znaczyć więcej niż Niemcy i nawet za cene zerwania rozmów chcą zerwać
                > rozmowy.
                >
                > I PIS i po trosze PO lubią grać na strachu, uprzedzeniach i dumie narodowej.
                > Uważam to za słuszny kierunek. Partie populistyczne powinny wskazywać wroga by
                > zbudować własną popularność.
                >
                > Dziwi mnie jednak łatwość z jaką Polacy dają sobą sterować - jak za socjalizmu.
                > Ostatnio byłem pod granicą rosyjską. Nastawienie do Nieiec przed Konferencja
                > jest takie że można byłoby zwołać Pospolite Ruszenie na Berlin.
                >
                > Pozdrawiam
                > Miguell
              • freeadamae2 Re: Re Do Skuna 18.06.07, 15:53
                Czlowieku przeciez ty nawet nie masz pojecia o czym piszesz. Co tu ma do rzeczy Europarlament??Przecież teraz nie jest batalia o glosy w tej instytucji tylko w o glosy w Radzie Europy. A Rada Europy to miejsce gdzie sprawy są uzgadniane nie przez jakies jakies opcje polityczne itp tylko przez panstwa. Tak naprawde najuczciwszym systemem tutaj byłaby opcja w której każde panstwo ma jeden głos. Tyle tylko że byloby to wysoce nieefektywne. Natomiast system podwójnej wiekszosci po prostu bedzie sprawial ze kilka najwiekszych panstw bedzie moglo zrobic co tylko chce w UE bez dbania o interes panstw slabszych.
            • jkredman komu smierdzi więcej głosów 17.06.07, 13:28
              i ma w Polsze sojuszników - oczywiście gazety niemieckich wydawców i gazetę
              wyborczą,
              oczywiście cacy jest jak Niemce upierają się przy podwójnej większosci która im
              daje najwięcej, a są oburzeni jak my mówimy do Nimeców - posuncie się odrobinę
              podpobno zadośćuczynieniem za odstapienie od naszych postulatów miałoby być
              wpisanie do eurokonstytucji solidarności energetycznej - tylko jaką wartość
              będzie miał ten zapis gdy już zbudują rurę bałtycką,
              w Samarze Niemiaszki i reszta Europy potupała odrobinę w sprawie mięsa i co -
              nic, a Putin jak się tym nie przejmował tak dalej robi swoje
              • emigrancik Mylisz sie 17.06.07, 15:14
                To nie jest tak, ze Polska i 25 krajow unii probuje przekonac niemcy, zeby
                zrezygnowaly z czesci glosow. System podwojnej wiekszosci jest popierany nie
                tylko przez niemcy ale przez cala Europe. Nawet niewielkie panstwa, ktore dzieki
                systemowi pierwiastkowemu zyskalyby troche wiecej glosow wola podwojna wiekszosc.

To Polska, jakojedyne panstwo uparla sie, ze niemcy musza miec mniej glosow. Nie
                ma przy tym zadnego poparcia.

W unii wygrywa sie stosujac sojusze. Zadne panstwo nie moze w pojedynke
                decydowac o waznych sprawach, nawet niemcy. Kazde panstwo musi budowac sojusze,
                oparte na kompromisie.

Polska ostatnio robi wszystko, by stracic szanse na jakiekolwiek powazanie w
                unii. I to jest problem. Bo nawet z najlepszym systemem glsoowania nie uda nam
                sie niczego przeforsofac, jezeli nie bedziemy mieli partnerow. I tu nasz rzad
                ponosi porazke.
                • ewa12321 Re: Mylisz sie 17.06.07, 16:09
                  na dodatek metoda podwojnej wiekszosci byla rozpracowywana przez dlugi czas
                  przez wszystkie panstwa UE (poza Rumunia i Bulgaria). Wtedy nam wszystko
                  pasowalo?
            • kami-o2 Re: śmierdzący sos 17.06.07, 19:26
              skun2 napisał:

> niemiecka gazeta walczy o niemieckie interesy, tym samym przeciwko polskim w
              > tym wypadku.
              > I PiS i PO stanęły na straży polskich.
              > Natomiast gw oraz jej, pożal się boże, czytelnicy - stają za niemcami MUREM.
              > Dobrze, że są inne portale gdzie trochę prawdy o gw można poczytać :)
              >
              > Wam już tylko pozostaje kisić się we własnym, śmierdzącym sosie, hehe.

po pierwsze trudno zeby niemiecka gazeta walczyla o polskie interesy- prezentyje
              ona te opcje , ktora jest optymalna dla Niemiec. Racz zauwazyc ,ze nie tylko w
              Niemczech wystepuje ta regula.

a poza tym to skoro jestes na forum GW to tak czy siak musialej jakis artykul
              przeczytac i na jego podstawie sie na forum udzielac( chyba taka jest idea
              forum) i swoje obrazliwe epitety zostaw dla siebie. Czlowiek wszechstronny nie
              stroni od zadnej prasy- czytasz wiecej, wiesz wiecej, ksztaltujesz swoja opinie
              i masz mozliwosc porownania. tak wiec nie rozumiem twojego przytyku w strone
              czytelnikow GW
            • tow.stalin Re: śmierdzący sos 18.06.07, 14:43

już cię oszczekali. wyznawcy wybiórczej są dobrze wytresowani.
        • mannaznieba4 Re:stara pierwiastak Angela Merkel - zapłodniona!! 17.06.07, 16:11
          została ta angela zapłodniona przez polski rząd ideoą pierwaistów i
          pierwiastkowania
        • mannaznieba4 Re:Ale czy Angela została zapłodniona? 17.06.07, 16:24
          skubi6- jak oni na tej Merkel siedzieli ? jakiś seks był. zapłodniona została
          ta stara pierwiastka ideoą pierwiastków i pierwiastkowania?
          chyba nie bo po menopałzie trudno kogoś zapłodnić .
          Angela nie zostanie zapłodniona ale to jest jej problem.
          Jak EU chce iśc na Wschód co jest nieuniknione to strategiczna rola Polski musi
          zostać uwzględniona. Nasze strategiczne miejsce w EU musi byc określonę
          strategiczna waga głosu.Pierwiastek jest dobry i dla EU i dla Polski chbya że
          EU chce wędrowąć po dnie Bałtyku wsód zdechłych ryb i innych syfów.
      • kotbusio Kaczyńscy, Lepper, Giertych - to jedna banda. 17.06.07, 14:43
    • student.kielce.pl "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J... 17.06.07, 11:48
      Te nasze kaczki są dzikie. Nic, tylko polować! Ustrzelić jak najszybciej...
      • lumpior Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 11:52
        Walczyc,bic,bluzgac,wszystkich,zawsze! MY Blizniacy GORA i basta,jasne a jak
        nie to "Spieprzac dziady"/wszelkie/ MY sa PANY!
      • wicary Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 11:54
        student.kielce.pl napisał:

> Te nasze kaczki są dzikie. Nic, tylko polować! Ustrzelić jak najszybciej...

Pogadaj na ten temat z BinL_adenem
      • bogslu Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 22:48
        student.kielce.pl napisał:

> Te nasze kaczki są dzikie. Nic, tylko polować! Ustrzelić jak najszybciej...

Student, a mówi z zawiścią robotnika. Znak czasu.
        • the_rest Niemcy to naród mający krew na rękach 18.06.07, 13:22
          g.. mnie obchodzi kogo lubią, a kogo nie.
          • sensiskunk Re: Niemcy to naród mający krew na rękach 20.06.07, 23:31
            A polowa Polakow oraz ich rzad to zacowane istoty bez pojecia ktore potrafia
            tylko wykrzykiwac jakies banaly za ktorymi sie nic madrego nie kryje.

Pewnie mozna jak i Ci zza Bugu - cale zycie zre sie skorki od ziemniakow bo na
            nic nie stac ale Obraz wielkiego ojca stalina nalezy 100% do wyposazenia dobytku.

Zero pojecia, zero rozumu ale gebe do okrzykow i lape do wyciagania.

• nie.bez.loginu "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J... 17.06.07, 11:49
      masz dziadu placek...
    • gekon1979 "raczej" hahaha dobrze kaczor - weto albo pier 17.06.07, 11:52
      wiastek
      i tak trzymac
      • lesew Re: "raczej" hahaha dobrze kaczor - weto albo pie 17.06.07, 11:57
        gekon1979 napisał:

> wiastek
        > i tak trzymac<

A po jaką cholerę?????????? Tak naprawdę chodzi tu tylko o ambicję Kaczorów! Dla
        pozycji Polski ma to drugorzędne znaczenie. Dobrze o tym wiesz, o co więc Ci
        chodzi? - Lubisz "drakę"? Masz naturę "kibica"?
        • gekon1979 Re: "raczej" hahaha dobrze kaczor - weto albo pie 17.06.07, 12:00
          > chodzi? - Lubisz "drakę"? Masz naturę "kibica"?

no :]
          www.youtube.com/watch?v=B8CRMCGeJ7g
        • mil1231 Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE!I o 17.06.07, 12:01
          jej znaczenie w świecie!
          • gekon1979 oni tego nie rozumieja. nie rozumieja takze, ze 17.06.07, 12:02
            jak ustapimy, to poczatkowo bedziemy glasakni po glowce, ale potem malo bedziemy mieli co do powiedzenia
            a janp. nie chce, zeby wiekszosc niemiecka czy francuska decydowala o podatkach w Polsce
            • mil1231 Oni to gekon doskonale rozumieją,ale oni mają inne 17.06.07, 12:04
              priorytety- rozumiesz, mają nas lubić -to jest wyznacznik pozycji Polski w UE
              podług GWna!
              • emigrancik Re: Oni to gekon doskonale rozumieją,ale oni mają 17.06.07, 15:30
                Nam, krytykom pozycji naszego rzadu nie chodzi przeciez o to by polska miala
                mniejsza sile glosu czy mniejsza wladze. Zauwaz, ze wlasnie izolowanie Polski w
                Europie zmniejsza nasza skutecznosc.

Nawet jezeli bedziemy mieli o jeden czy 2 glosy wiecej, to w skali calej unii
                nie wystarczy to nigdy na przeglosowanie spraw dla nas istotnych, jezeli nie
                bedziemy mieli sojusznikow. Niestety, pozycja naszego rzadu sprawia, ze mamy
                coraz mniejsze szanse na dogadanie sie z jakimkolwiek panstwem. I tu jest problem.
              • sensiskunk Re: Oni to gekon doskonale rozumieją,ale oni mają 20.06.07, 23:38
                takie male pytanie :

ZA CO? Za co na Boga ma lubic Polske i Polakow związek 27 krajów????????????????

Jeden sensowny powod poprosze. Co takiego w ostatnich 3 latach przynaleznosci do
                UE zrobili Polacy i rzad Pl aby mozna bylo ich lubic.
                Za te rasistowskie najconalistyczne okrzyki i glosny wyraz niecheci do innych nacji?
                Za wyciaganie lapy po cos na co sie jeszcze nie zarobilo?
                Za bezsensowne klapanie geba?

Jesli jest inny powod to bardzo bym prosila o jego przedstawienie.

No coz nie mozna wiele oczekiwac od kogos kto ma nicka GWno
            • jack79 Polska.... 17.06.07, 12:07
              > jak ustapimy, to poczatkowo bedziemy glasakni po glowce, ale potem malo
              bedziem
              > y mieli co do powiedzenia
              > a janp. nie chce, zeby wiekszosc niemiecka czy francuska decydowala o
              podatkach
              > w Polsce

i zobacz
              będzie decydowała tez o podatkach w holandii belgii litwie łotwie czechach itp.
              i oni mimo że ten system głosowania daje im goprszą pozycje niż nam nie mają
              nic przeciwko
              czyż nie jest to zastanawiające?
              jesteśmy narodem pieniaczy, który zawsze stanie przeciwko większości
              to chyba spadek po zaborach...
              to smutne ale najlepszym dla nas rozwiązaniem byłby wyjazd wszystkich do mycia
              garów na zachodzie a teren niech podzielą rosjanie z niemcami
              i byłby spokój - bo przecież my narzekamyu na ten kraj, nie lubimy go,
              wyjeżdzamy z niego, ale jak przychodzi do jakiegoś głosowania to jesteśmy
              gotowi umierać za niego!? ale paradoks...
              • mil1231 otóż nie...wyjeżdża właśnie ta część która go nie 17.06.07, 12:13
                lubi...ci wolą gary w Londynie. zauważ że posty opluwające nas idą w 90 % z
                zagranicy!
                • europa130 Re: otóż nie...wyjeżdża właśnie ta część która go 17.06.07, 14:03
                  zaorac to to co zwie sie polska i bedzie po wieki spokoj z tym
                  narodzikiem,szambo to nie perfumeria.
                • greegy Re: otóż nie...wyjeżdża właśnie ta część która go 17.06.07, 17:10
                  no to i ja se splune...tfu...
                  niech zyje wolna republika slaska!!!
              • gekon1979 Re: Polska.... 17.06.07, 12:14
                i to wlasnie fatalnie, bo podatki zostana podwyzszone
                niemcy i francuzi to narody myslace socjalnie
                odsylam do hasla europa socjalna
                • jassut tiaaa bo Kaczyland nie jest socjalny 17.06.07, 12:41
                  I podatki mamy niziutkie. Pajacu. Mam ten komfort, że w każdej chwili mogę się
                  stąd zawinąc. Mam w dupie kraj, w którym rządzą ćwierćmózgi a inne glony (jak
                  Ty) na nich głosują. Mieszkajcie sobie w zagrodzie dalej.
                  • gekon1979 Re: tiaaa bo Kaczyland nie jest socjalny 17.06.07, 12:49
                    alez szerokiej drogi zycze, czym predzej taka gnida jak ty opusci Polske tym lepiej dla Narodu Polskiego
                    • europa130 Re: tiaaa bo Kaczyland nie jest socjalny 17.06.07, 14:05
                      gekon1979 napisał:

> alez szerokiej drogi zycze, czym predzej taka gnida jak ty opusci Polske tym
                      le
                      > piej dla Narodu Polskiego
                      <a ty siedz i paplaj sie w gownie powodzenia .
            • feurig59 Re: oni tego nie rozumieja. nie rozumieja takze, 17.06.07, 12:16
              Nie ten ktory wrzeszczac zwraca na siebie uwage bedzie mial cos wiecej do powiedzenia, tylko ten ktory
              rozmowa potrafi zjednac sobie sojusznikow. Polityka braci Kaczynskich i ich "wypady" nacjonalistyczne
              doprowadza do Europy "dwoch szybkosci". Dziekujemy Ci Wielki Wodzu. Zadanie wykonane!
              • mil1231 czytaj więcej GWna- tylko tutaj podkreśla się że 17.06.07, 12:18
                Kaczyńscy wrzeszczą, narzucają swą wolę. W innych mediach jest to przedstawiane
                jako rzeczowa dyskusja- to Niemcy chcą zmienić obecny system nicejski, nie
                Polska i to Niemcy mają tu inicjatywę.
                • feurig59 Re: czytaj więcej GWna- tylko tutaj podkreśla się 17.06.07, 12:41
                  O jakich mediach piszesz? Od prawicowego "The Economist" i "FAZ" przez "Corriere delle Siera" po "La
                  Reppublica" itd. itp. BBC, CNN, wszyscy pisza i mowia o Polsce w podobny sposob: izoluje sie sama i jest
                  jedynym posrod 26 panstw zwolennikiem proponowanego przez siebie "kompromisu", ktory wcale nie
                  czyni ja silniejszym, a tylko ma oslabic Niemcow - glownego platnika UE. "Umrzec za pierwiastek" "Nicea,
                  albo Smierc", wypowiadane przez czolowych politykow itd. i przy kazdej okazji polityka blokady i weta to
                  nie wrzask?
                  • mimbla1987 Re: czytaj więcej GWna- tylko tutaj podkreśla się 17.06.07, 13:07
                    Jedynym pośród 27(!) państw? A co z Czechami?
                    • fyrlok Re: czytaj więcej GWna- tylko tutaj podkreśla się 17.06.07, 13:20
                      Czesi, choc ich wôdz niedawno nazwal UE "shit"em,
                      juz jakis tydzien temu "zaranzowali" sie z Unia.

Po prostu po cichu wyhandlowali cos dla siebie (jakis "gegenleistung").
                      A kilka dni temu byly tez ciche rozmowy Rosja-Czechy....

I nie umra jak dumna z, byc moze, pyrusowego-paierowego "zwyciestwa"
                      (samotna, w krôtkiej koszulce, na srodku pola i z reka w nocniku).

Ty sie o "Pepikow" nie martw.
                      I na nich tez nie licz (nie przy takich "targach").

• ewa12321 Re: czytaj więcej GWna- tylko tutaj podkreśla się 18.06.07, 12:38
                      > Jedynym pośród 27(!) państw? A co z Czechami?

Czesi sa za Anglia, a Anglia nie za pierwiastkiem.
            • truten.zenobi Re: oni tego nie rozumieja. nie rozumieja takze, 17.06.07, 12:32
              a czy Ty (i oni) nie rozumiesz tkiego prostego faktu że po raz kolejny sie
              ośmieszamy.

OK ważne jest by sposób liczenia głosów pozwalał nam na jak największy wpływ
              (nam..hłe hłe jeśli mają decydować ludzie pokroju RG. LiRK czy im podobnych to
              wolałbym w naszym wspólnym interesie by ten głos był jak najmniejszy :P)
              ale.. takie sprawy trzeba było uzgadniać wcześniej, pozyskac poparcie stworzyć
              koalicję... a nie w ostatniej chwili wyskakiwać jak Filip z konopi i wywijając
              szabelką, drzeć szaty, tupać nużką i wogóle zachowywać się jak pojeb na
              wiejskim weselu.
            • sensiskunk Re: oni tego nie rozumieja. nie rozumieja takze, 21.06.07, 01:01
              to nie wiekszosc niemiecka czy francuska decyduje o podatkach tylko bo Unia nie
              sklada sie z " panstw tylko z 27 demokratycznach.

A co do podatkow.
              Wprawdzie wysokie sa podatki w Niemczech ale czlowiek przynajmniej cos z tego ma.

Niemcy jest panstwem federacyjnym skladajacym sie z mniejszych państw
              związkowych (np. stanów, krajów, prowincji), ale posiadających wspólny
              (federalny) rząd.

Dlatego tez caly podatek jest w nastepuzjacy sposob dzielony(wykaz z roku 2005):

Niemcy 450,210 Mrd
              z tego
              - Bund (federacja czyli calos) 221,780 Mrd
              - Länder (kraje związkowe np.Brandenburgia ) 156,737 Mrd
              - Gemeinden(gminy np.Poczdam) 61,542 Mrd

- Federacja oplaca z podatkow np.szpitale, renty itp.
              - kraje zwiazkowe placa np.za szkolnictwo, kultura, autostrady, koleje itd.
              - gminy np. budowa stadionu, czesc na policje i straz pozarna, oswietlenie,
              naprawa ulic itp.

Przyklady z zycia- student placi zamiast 100 euro miesiecznie za bilet tylko
              polowe gdyz reszta jest oplacona z podatkow z tzw. Zuschuss czyli dofinansowania.

O ile wiem w Polsce studentom zabrano kilka lat temu 50% znizki!!!!!

Jesli chodzi o kasy chorych i pobyt w szpitalu.
              Kasa chorych dostaje czesc pieniedzy od ubezpieczonych oraz czesc podatkow.
              Pacjent ubezpieczony panstwowo idac do lekarza nie placi za wszystko( miejsce
              dziennie okolo 400 € bez lekow samo lozko )tylko placi 10 € jesli w roku bedzie
              przebywal wiecej niz 28 dni to od 29 dnia pobytu te 10 € juz pacjent nie placi.

Dla porowniania: niska stawka 68 € w miesiacu za ubezpieczenie to jest 816 € w
              roku. Operacja na woreczek zolciowy kosztuje ponad 6000 do tego leki, badania i
              te 400 € za lozko. Czyli pacjent ktory zaplacil 816 € za caly rok kosztowal
              kase chorych w tydzien ponad 10 000 €.
              I jak myslisz z czego wieksza czesc tej sumy jest placona? Z podatkow!!!!
              Tutaj idac na porodowke dostaje kazdy noworodek ubranka i to ze ojciec chce byc
              przy porodzie jest rzecza normalna a w PL trzeba placic pare stow plus do tego
              co 2giej pielegniarce i lekarzowi w koperte zeby zajrzeli raz na dzien do
              pacjenta!!!!!

To sa tylko niewielkie przyklady ale w porownaniu z Pl jest ogromna roznica.

Wiec powiedz mi gdziej czlowiekowi jest zyc lepiej.
              W Pl tez sie placi podatki ale jakos nigdy moja 85letnia babcia przez tyle lat
              nie miala z tego nic.
              A za te cegielki ktore musiala kupowac u lekarza i w szpitalu nie dostala nawet
              symbolicznego opakowania witaminy C!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to tyle na temat podatkow i tego pieknego zycia w Polsce dla Polakow!!!!!
          • lesew Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 17.06.07, 12:14
            mil1231 napisał:

> jej znaczenie w świecie!

Ha, ha, ha: wielki Polak, poeta i biskup (przy okazji) napisał: ..."Wiesz
            dlaczego dzwon głośny? - Bo wewnątrz jest próżny!

Bijemy się o to, by zostać takim dzwonem. W ten sposób zyskać możemy w świecie
            tylko opinię pieniaczy i śmieszność! Jest to korzystne tylko dla PiS: pokaże
            swoim wyborcom: albo: 1. Unia jest be, bo chce nas poniżyć, albo 2. My jesteśmy
            lepsi twardsi od wszystkich innych! A że dla kraju nic dobrego z tego nie
            wyniknie, to mały pikuś!
            • gekon1979 Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 17.06.07, 12:16
              a pewna Polka napisala cos innego
              pierwsza zwrotke spiewalem na placu z 1000 innych Polakow

Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
              Nie damy pogrześć mowy!
              Polski my naród, polski lud,
              Królewski szczep Piastowy,
              Nie damy, by nas zniemczył wróg...
              - Tak nam dopomóż Bóg! }bis

Do krwi ostatniej kropli z żył
              Bronić będziemy Ducha,
              Aż się rozpadnie w proch i pył
              Krzyżacka zawierucha.
              Twierdzą nam będzie każdy próg...

Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz
              Ni dzieci nam germanił.
              Orężny wstanie hufiec nasz,
              Duch będzie nam hetmanił,
              Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg...

Nie damy miana Polski zgnieść
              Nie pójdziem żywo w trumnę.
              Na Polski imię, na jej cześć
              Podnosim czoła dumne,
              Odzyska ziemię dziadów wnuk...
              • lesew Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 17.06.07, 12:34
                gekon1979 napisał:

> a pewna Polka napisala cos innego
                > pierwsza zwrotke spiewalem na placu z 1000 innych Polakow
                >
                > Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
                > Nie damy pogrześć mowy!
                > Polski my naród, polski lud,
                > Królewski szczep Piastowy,
                > Nie damy, by nas zniemczył wróg...
                > - Tak nam dopomóż Bóg! }bis...

Z grubej rury walisz!, ale pudło! ...Daremne żale, próżny trud, bezsilne
                złorzeczenia, przeżytych kształtów żaden cud nie wróci do istnienia....(to też
                NIE moje! ;-)))

Mówiąc prozą: piękna pieśń, którą cytujesz powstała w innych czasach i w innym
                świecie, za którym tęsknić nie ma powodu. Zmieniając swój stosunek do obecnego
                państwa niemieckiego w żaden sposób nie sprzeniewierzyłbyś się wzruszeniom
                przeżytym, kiedy ją śpiewałeś. Z całą pewnością są obecnie środki do
                zapobieżenia powtórce z przeszłości!

• gekon1979 Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 17.06.07, 12:42
                  czy innych??
                  z pewnoscia, ale jest to lekcja o jakiej nie powinnismy zapominac
                  ze przypomne o dzialaniach niemieckich jugenantow(tak to sie nazywa??) ktore germanizuja dzieci z polsko-niemickich zwiazkow
                  wcale nie jest tak cudownie, jak sie Tobie wydaje
                  lepiej byc czujnym, i to co robi teraz Polska, wcale nie jest tak zle jak sie tutaj probuje odmalowac
                  nie robilbym tez tragedii, jezeli teraz by nie doszlo do porozumienia
                  UE dziala bez konstytuty prostytuty, i przy systemie nicejskim sprawnie
                  • lesew Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 17.06.07, 13:11
                    gekon1979 napisał:

> czy innych??
                    > z pewnoscia, ale jest to lekcja o jakiej nie powinnismy zapominac
                    > ze przypomne o dzialaniach niemieckich jugenantow(tak to sie nazywa??) ktore ge
                    > rmanizuja dzieci z polsko-niemickich zwiazkow<

Są jeszcze sądy...(jakoś znajomo mi to zabrzmiało;-)) i trybunał w Strassbourgu....

> lepiej byc czujnym, i to co robi teraz Polska, wcale nie jest tak zle jak sie t
                    > utaj probuje odmalowac...<

Zgoda, ale po co przy okazji obrażać partnerów???

> nie robilbym tez tragedii, jezeli teraz by nie doszlo do porozumienia...<

Tragedii nie,ale po co stwarzać problemy?

...> UE dziala bez konstytuty prostytuty,...

Po co te negatywne emocje? - wyluzuj!

"i przy systemie nicejskim sprawnie"

No nie wiem... Chyba jednak nasi "mężowie stanu" zamierzają na koniec
                    skompromitować system nicejski, pokazując, że byle paranoja go zniszczy!
              • sensiskunk Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 20.06.07, 23:27
                Debilizm, ciemnota i zacofanie to jedne z chorob na ktore niestety nie
                wynaleziono lekarstwa.
                > Nie damy pogrześć mowy!...
                ...Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz
                > Ni dzieci nam germanił.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WTF!!!

poczytaj sobie kolego moze wypowiedzi na forach i porownaj je ze slownictwem
                znajdujacych sie w slowniku poprawnej polszczyzny. Zakladajac ze sam poslugujesz
                sie poprawna polszczyzna zrozumiesz co mam na mysli.

A co do germanizacji. Jakos nie slysze na polskich ulicach aby Polacy
                poslugiwali sie polskim pomijajac jezyki obce.
                Z wiekszosci ust w tramwajach, na przystankach, gdziekolwiek by sie nie bylo
                zdanie sklada sie w 90 % z bluznierstw a znajomoscia jezyka obcego okresla sie
                poziom ktory pozwala na zakup butelki piwa.

A co do tego PSEUDO NACJONALIZMU-tacy ktorzy wykrzykuja bezsensowne teksty i
                nagle nauczyli sie hymnu na pamiec i jesli tak naprawde kochaja swoj kraj to
                moze niech sie zastanowia co tu zrobic aby polepszyc sytuacje.
                Jak podniesc renty, zmienic warunki leczenia i oplat ubezpieczeniowych, jak
                pomoc chorym, starym, bezrobotnym oraz tym ktorzy po kilku latach studiow maja
                zero szans na znalezienie dobrej pracy.

Jesli wy Pseduo-Nacjonalisci na kazdy z ww. problemow podacie logiczne i madre
                rozwiazanie ktore zostanie wprowadzone w zycie to mozecie spiewac hymn i
                krzyczec te wasze Polska dla Polakow.

shiva
            • mil1231 Walczymy o interes naszego kraju tak jak każde 17.06.07, 12:19
              inne państwo.
              • lesew Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 17.06.07, 12:43
                mil1231 napisał:

> inne państwo.<

"Każde inne państwo" - ???????- Które, jeśli można wiedzieć?!: Luksemburg?,
                Belgia?, Holandia?, Czechy?, Słowenia?, Estonia?, Litwa?, Łotwa?, Grecja?,
                Portugalia?, ....? Skoro każde, to które konkretnie? Gdyby wszyscy zgłaszali
                zastrzeżenia, nie byłoby problemu, ale chyba tylko Polska!?
              • feurig59 Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 17.06.07, 12:46
                Nie! Walczymy o interes Jedynej Slusznej Partii Rzadzacej, ktora od poczatku traktuje polityke zagraniczna
                jako element walki wewnatrz kraju.
                • lesew Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 17.06.07, 12:58
                  feurig59 napisał:

> Nie! Walczymy o interes Jedynej Slusznej Partii Rzadzacej, ktora od poczatku tr
                  > aktuje polityke zagraniczna
                  > jako element walki wewnatrz kraju.<

Niestety tak!
                  • moher75 Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 17.06.07, 13:49
                    lesew napisał:

> feurig59 napisał:
                    >
                    > > Nie! Walczymy o interes Jedynej Slusznej Partii Rzadzacej, ktora od pocza
                    > tku tr
                    > > aktuje polityke zagraniczna
                    > > jako element walki wewnatrz kraju.<
                    >
                    > Niestety tak!

...Panom z serca radzę odstawić tanie wino i zacząć poszerzać horyzonty.

Cała polska klasa polityczna jest w tym przypadku za rządem - poza komuszymi
                    zdrajcami reprezentowanym przez naszprycowanego Olejniczaka.
                    Jaki kretyn może pisać o psuciu stosunków z niemcami krótko po porozumieniu
                    Rosja-Niemcy w sprawie rury na dnie bałtyku... Sprawy historyczne co próbuje
                    nam wmówić Der Spiegel nie są również zamknięte - to Niemcy intensywnie
                    relatywizują od kilku lat swoje zbrodnie z IIWŚ i coraz głośniej mówią o
                    roszczeniach zapominając o tym kto kogo napadł, kto komu zrujnował kraj, kto
                    kogo mordował... Podobnie rzecz się ma z Rosją. Do dziś nie uznała ona swojej
                    winy za zbrodnię katyńską, nałożyła bezprawnie embargo na towary z Polski...

IMHO Polska forsując pierwiastek gra na obronę systemu nicejskiego jako
                    ostateczny kompromis. Jestem dumny z Polski, że potrafi bronić naszych
                    interesów w kluczowym momencie. Od ustalenia sposobu głosowania zależy nasza
                    pozycja w UE na długie lata...
                    • s0ber Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 17.06.07, 13:54
                      > ...Panom z serca radzę odstawić tanie wino i zacząć poszerzać horyzonty.

W kwestii trunków nie będę się wypowiadał, bo nie tego dotyczy dyskusja.

> Cała polska klasa polityczna jest w tym przypadku za rządem - poza komuszymi
                      > zdrajcami reprezentowanym przez naszprycowanego Olejniczaka.
                      > Jaki kretyn może pisać o psuciu stosunków z niemcami krótko po porozumieniu
                      > Rosja-Niemcy w sprawie rury na dnie bałtyku... Sprawy historyczne co próbuje
                      > nam wmówić Der Spiegel nie są również zamknięte - to Niemcy intensywnie
                      > relatywizują od kilku lat swoje zbrodnie z IIWŚ i coraz głośniej mówią o
                      > roszczeniach zapominając o tym kto kogo napadł, kto komu zrujnował kraj, kto
                      > kogo mordował... Podobnie rzecz się ma z Rosją. Do dziś nie uznała ona swojej
                      > winy za zbrodnię katyńską, nałożyła bezprawnie embargo na towary z Polski...

Nie to jak rozdrapywanie ran. Cóż...

> IMHO Polska forsując pierwiastek gra na obronę systemu nicejskiego jako
                      > ostateczny kompromis. Jestem dumny z Polski, że potrafi bronić naszych
                      > interesów w kluczowym momencie. Od ustalenia sposobu głosowania zależy nasza
                      > pozycja w UE na długie lata...

No fajnie, fajnie. Ale nikt nas praktycznie nie popiera i w końcu miarka się
                      przebierze, zobaczymy jak wówczas będzie wyglądać nasza pozycja w UE.
                    • feurig59 Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 17.06.07, 16:26
                      Styl wypowiedzi mohera75 jest wlasnie taki jaki rzadzacy uklad narzucil wszelkiej debacie politycznej.
                      Walka polityczna zredukowana do WOJNY (na razie)slownej: roi sie od "zdrajcow", "naszprycowanych",
                      "zbrodniarzy", "komuchow" etc. W ten sposob, dyskredytujac politycznych przeciwnikow uniemozliwiamy
                      jakakolwiek rozmowe merytoryczna, bo jest tylko MY (po ktorych stronie jest nienaruszalna racja) i
                      WROGOWIE, ktorych trzeba unicestwic chocby obrzucajac blotem i inwektywami.
                      Niech mi Pan wierzy, Drogi Panie, ze stylem tym w Europie nie zdzialamy NICZEGO, bo w dyplomacji
                      przedewszystkim sie rozmawia, a nie wywrzaskuje swoje racje.
                    • ewa12321 Re: Walczymy o interes naszego kraju tak jak każd 18.06.07, 12:42
                      "Jaki kretyn może pisać o psuciu stosunków z niemcami krótko po porozumieniu
                      Rosja-Niemcy w sprawie rury na dnie bałtyku... "

Wlasnie dlatego, ze idziemy tylko na konfrontacje, Niemcy i Rosja robia
                      wszystko ponad naszymi glowami. Jestem w stanie ich zrozumiec.

Nikt w Niemczech nie neguje historii wojennej. To Polakom chce sie tylko
                      wmowic.

Caly post ma podbarwienie moherowe, niestety.
            • sensiskunk Re: Kretynie, tu chodzi o siłę głosu Polski w UE! 20.06.07, 23:16
              Problem w tym iz wiekszosc osob piszacych tutaj swoje rozwazania to ma taki
              staropolski stereotyp- Polak gowno nawojowal ale jest urabura i mu sie nalezy.
              Za damski ...
              Czasy picia kawy i wiszenia w pracy na sluchawce z przyjaciolka za gruba wyplate
              dawno minely. Jak sie chce cos miec trzeba na to zapracowac.
              Jak sie chce dojsc do czegos to trzeba troche popracowac na to.
              Ale wiekszosc chcialaby po ukonczeniu podstawowki miec wlasna firme z fotelem ze
              skory i 300 glupich ktorzy beda dla nich pracowac.

Tak samo Polski rzad- od 3 lat w Uni, nic do niej nie wniols a roszczenia ma
              wieksze niz inne panstwa do kupy wziete.

Unia jak mowi definicja jest to dobrowolny związek dwóch lub więcej państw
              (także: osób, partii, stowarzyszeń itp.) przynoszący im korzyści.

Niestety jak widac rzad Polski i czesc Polakow nie zrozumiala tego pojecia.
              Wszystkie kraje jakos potrafia pojsc na kompromis i patrzec aby kazdy cos z tego
              mial a Polska jak zwykle nic nie robi a lape wyciaga.

To co robi rzad to dyktatura- Jeden cos powie a inni maja tak robic i koniec.
              I jesli sie panu prezydentowi, jego bratu i spolce nie podoba dobrowolne
              przynalezenie do tego zwiazku to niech wyjada gdzies gdzie przynaleznoisc do uni
              nie ma prawa bytu- moze tam wkoncu beda szczesliwi.

Ale niech nie zmuszaja innych do ponoszenia szkod z tego powodu bo to nie chodzi
              o kilku na stolkach i czesc spoleczenstwa i to ze im sie nie podoba tylko o tych
              ktorzy chca zyc w inny sposob.

A jesli chca wyciagac reke i krzyczec DAJCIE NAM to powinni na to zapracowac i
              wszystkich tym ktorzy nie pojeli tego proponuje to samo.
              Najpierw cos zrobic a potem wyciagac lape i otwierac gebe.
              Bo to ze ktos glosno krzyczy i macha rekami i grozi wcale nie jest oznaka tego
              iz ma racje.

A na koniec dla tych ktorzy najwyrazniej przespali spory kawal czasu :

Jest rok 2007 i od 62 lat Polska nie prowadzi zadnych dzialan wojennych z
              Niemcami. Ostatnim ktory planowal zagarniecie/rozbior/upadek Polski byl sasiad
              nie zza Odry ale ten zza Bugu.
              I zamiast wykrzykiwac ze przyjada, zagarnia, wykupia ziemie trzeba moze sie
              cieszyc ze dzieki obcjokrajowcom ktorzy inwestuja w Pl moga powstac nowe miejsca
              pracy. I chyba lepiej isc do pracy i kupic cos rodzinie za zarobione pieniadze
              niz cale zycie siedtziec jak penel na bezrobociu i marudzic jaki to swiat jest
              dla mnie niedobry.

pozdrawiam

shiva

• darekwu Karofel burak gnojowica, na wschód od Odry straszy 17.06.07, 11:52
      Wstyd mieszkać w naszym pięknym kraju, 20% analfabetów wybrało sobie
      reprezentacje łobuzów wsiowych, którzy wymachują kłonicami i szantażują całą
      zdziwioną Europę goła piersią pijanego Rejtana ...... No wstyd!!
      • przemek1975 Re: Karofel burak gnojowica, na wschód od Odry st 17.06.07, 12:00
        To ze ty lubisz dawac dupska bez wazeliny to nie znaczy, ze wszyscy tak lubia.

A analfabetow to sobie w rodzinie poszukaj, niekumaty leszczu.
        • wilma.flintstone Re: Karofel burak gnojowica, na wschód od Odry st 17.06.07, 13:13
          przemek1975 napisał:

> To ze ty lubisz dawac dupska bez wazeliny to nie znaczy, ze wszyscy tak
          lubia.
          > A analfabetow to sobie w rodzinie poszukaj, niekumaty leszczu.

Co za kulturalna i merytoryczna dyskusja. Godna prawdziwego wyborcy PiS-u...
        • caius1 Re: Karofel burak gnojowica, na wschód od Odry st 17.06.07, 16:23
          > To ze ty lubisz dawac dupska bez wazeliny to nie znaczy, ze wszyscy tak lubia.

Ty za to uwazasz ze kazdy kompromis to dawanie d...y bez wazeliny. Poczytaj
          sobie troche o historii miedzywojennej Polski (ale nie tylko balwochwacze
          ksiazki o tym jakimi to bylismy wspanialymi Chrystusami nieslusznie zabijanymi)
          i wyciagnij troche wnioskow. W starozytnym Egipcie nie zdalbys nawet egzaminu na
          nizszego urzednika panstwowego bo tam jedno z pytan brzmialo: co robi krol gdy
          jego armia stoi naprzeciw armii wroga w szyku bojowym a on wie, ze ma
          niewystarczajace sily? Przemysl to sobie "bohaterski" i "niezlomny" polaczku.

NiePis
      • gustafek Re: Karofel burak gnojowica, na wschód od Odry st 17.06.07, 12:06
        W pełni się zgadzam, 20% analfabetów oddało swój głos na partie lewacki i PO, na
        szczęście są jeszcze ludzie myślący, kochający kraj i chcący żyć w normalnym,
        prawożądnym państwie - Ci głosowali na PiS i LPR.
      • morskibrzeg Re: Karofel burak gnojowica, na wschód od Odry st 17.06.07, 12:08
        zgadzam sie
        20 % analfabetów itd
        a pozostali ?
        wstyd zwłaszcza za te 50 % tych ktorzy nie poszli głosować
        oddali walkowerem romkowi i andrzejowi nasz piekny kraj
        wstyd !!!!!
        to są wykształcone ale buraki ,lenie ,egoiści
        czym kaczki musza ich zdeterminowac aby ruszyli d...
        i poszli do wyborow
        • hajda_na_kon Niestety masz rację. 17.06.07, 13:54
          Też się zastanawiam co jeszcze muszo zrobić PiS i ich koalicjanci, żeby w końcu
          podobno "zdrowa" część narodu ruszyła dupska... A może to mit, że takowa część
          istnieje?
          • caius1 Re: Niestety masz rację. 17.06.07, 16:28
            hajda_na_kon napisała:

> Też się zastanawiam co jeszcze muszo zrobić PiS i ich koalicjanci, żeby w końcu
            >
            > podobno "zdrowa" część narodu ruszyła dupska... A może to mit, że takowa część
            > istnieje?

Juz ruszaja du..ska i nie czekajac na niepewne wybory emigruja do Anglii,
            Irlandii, Szkocji, Hiszpanii, USA,... liste mozna kontynuowac. Taka postawa jest
            calkiem racjonalna. Przykre tylko, ze w XIX wieku do emigracji zmuszal na ogol
            ucisk zaborcy czy tez bieda (w Galicji gdzie odczuwalnego ucisku nie bylo) a
            teraz glupota naszej kochanej partii i rzadu.

NiePis
    • mosessex Polska nie będzie wycieraczką dla postnazistowskie 17.06.07, 11:53
      ekspansji na Wschód. Polska nie jest podpaska higieniczna dla pani Merkel.
      Z Polska musza sie liczyć w EU tym bardziej że w tym burdelu jest juz 25
      klientów a nie 16 . Młodzi moga więcej a starzy niech sie najedza viagry i
      popatrza na zdjęcia.
      Brawo Kaczyńcy tak trzymać.
      • amberka2 Re: Polska nie będzie wycieraczką dla postnazisto 17.06.07, 12:40
        bo co? Ty im zabronisz:))))

Jezeli chodzi o zachowania postnazistowskie ro razcej niem aczego szukac w
        dzisiejszej RFN, a raczej w LPR , ktory jest kolaicjantem PIS.
        Niejaka nazistka Wiacej byla asystentka wybitnego teoretyka ewolucji i badacza
        smokow wawelskich p. Giertyha seniora(tego co kolaborowal z Jaruzeskim i Rosja
        Sowiecka) byla czlonkinia szaconej organizacji nazistowskiej i antysemickiej
        MW, ktorej duchowym ojcem jest sym kreacjonisty wielkiego Giertych mlodszy.
        • mosessex Re: Polska nie będzie wycieraczką dla postnazisto 17.06.07, 12:54
          amberka2- ale co to ma wspólnego z tamponem OB dla angeli Merkel?
          Sprawa Polski a tampon OB to jest problem.Tym bardziej że 25 klintóe budelu o
          nazwie EU chce ta angele przelecieć
          • amberka2 Re: Polska nie będzie wycieraczką dla postnazisto 17.06.07, 13:13
            mosessex nie win Unii tylko nasz pozal sie Boze rzad.
            Ja swego czasu mialam dla braci K. szacunek, ale po koalicji z szmatlawcami
            nazistami pod nazwa LPR stracilam go doszczetnie.

A do rzezcy:
            jasne , ze nowy system nie jest dla Polski korzystny tylko: trzeba bylo szukac
            juz dawno porozumienia i poparcia innych krajow takich jap Hiszpania, Wlochy,
            Szwecja , a nie teraz grozic palcem.
            kaczynscy zamiast od miesiecy pracowac nad strategia to przygotowali lustracje-
            ktora okazala sie bublem prawnym. Niczego nie potrafia do konca doprowadzic ,
            a ich politaka opiera sie na duperelach typu wojna z homoseksulistami,
            aferami seksulanymi u jednego koalicjanta i komuno-nazizmen u drugiego.
            System nicejski daje Polsce tyle samo glosow co Hiszpanii i moze udaloby sie
            przekonac Hiszpanie do walki o inny system. Ale ale kto u nas o tym myslal?
            W obecnej sytuacji rzad polski tylko sie osmiesza, bo zaden inny kraj go nie
            popiera. zwalanie winy na Nimcow jesz tez smieszne i oczernianie ich, ze jakoby
            chcieli oslabic Polske. jasne , ze Niemcy walcza oo swoje, ale jakos Hiszpania
            nie zarzuca im , ze chca oslabic Hiszpanie, a to z pewnaoscia o wiele
            wazniejszy dla Niemiec kraj niz Polska.
            teraz nikt nie chca majstrowac na Konstytucja, bo moze sie okazac, ze taki
            kraj jak Niemcy-najwiekszy platnik netto do wspolnej kasy bedzie sie domagal
            innego sposobu liczenia skladki: np. pierwiastkowego i co wtedy...

Brak strategii i glupota- oto bilans rzadow braci K - niesttey. Przy takich
            kolaicjantach- nic dzowneg

• wicary "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J.. 17.06.07, 11:53
      Coś podobnego Wczoraj TV rządowa podała w wiadomościach,że prezydent Kwak -Kwak
      rozmawiał z Panią Merkel w "cztery oczy" ? czy p. Merkel nauczyła się języka
      polskiego ??? Zdolna baba nie da się ukryć
    • piwosz8 niemcy sa kochani np wykupili polskie cegielnie 17.06.07, 11:53
      żeby je zamknąc i teraz chcąc nie chcąc musimy kupować cegły w niemczech,
      kocham ich równiez za to jak nas traktuja na granicy - stoi "pan" niemiec zNRD-
      e a piers mu się tak z dumy napina że guziki trzaszczą , kocham ich również za
      to że jak przyjada do polski to nie uczą się języka polskiego a my durni polacy
      jak pojedziemy do niemiec " musimy" mówic po ichniemu bo inaczej nici z
      zakupów , kocham ich również za to jak traktuja pracowników z polski na
      plantacjach a przed wszystkim kocham ich za to że niemki to najpiekniejsze
      kobiety na świecie..........
      • lesew Re: niemcy sa kochani np wykupili polskie cegieln 17.06.07, 12:04
        piwosz8 napisał:

> żeby je zamknąc i teraz chcąc nie chcąc musimy kupować cegły w niemczech, ...

No widzisz, drogi piwoszu, przespałeś okazję! Trzeba było te cegielnie
        "sprzątnąć im sprzed nosa" i teraz wszyscy kupowaliby u Ciebie. No, ale jak się
        obudziłeś dopiero teraz, to daj sobie spokój! Może za wiele kiedyś inwestowałeś
        w piwo i później na cegielnie już nie wystarczyło?
      • amberka2 Re: niemcy sa kochani np wykupili polskie cegieln 17.06.07, 12:44
        o taka Heidi Klum , Nadja Auermann czy Claduia Schiffer to raczej piekne sa:)
        Polska niestety nie ma takiej rangi supermodelek.

No ale my Polacy mamy najprzystojniejzych mezczyzn: same kurduple albo grubasy.
        Moim idealem jest Gosiewski-cudo. No p. premier i prezydent to tez lamacze
        damskich serc:)

• bardzosztywny Re: niemcy sa kochani np wykupili polskie cegieln 17.06.07, 16:40
          amberka2:faktycznie na niektóre Niemki aż żal patrzeć.Na 10 Niemek taka do
          rzeczy jest 1 może 2 a na 10 Polek do rzeczy je 6,7.Teraz osoba rozumie o co tu
          chodzi?
      • zigzaur Re: niemcy sa kochani np wykupili polskie cegieln 17.06.07, 13:38
        Bzdury!
        Większość cegielni w Polsce to małe i prywatne firmy, często spółki rodzinne.
        Personel ochrony granicy Niemcy/Polska to wcale nie byli enerdowcy. Przeważnie
        są to ludzie przeniesieni z głębi landów zachodnich. Właśnie dlatego, że nie
        enerdowcy.

Nawet nie wiesz, jak wielu Niemców zna język polski. Nie mam tu na myśli
        imigrantów z np. Śląska z czasów Gierka ale osoby, które są 100 % etnicznymi
        Niemcami i uczyli się polskiego dla celów zawodowych.

Przy granicy z Polską coraz więcej jest sklepów z polskojęzycznym personelem i
        możliwością płatności w złotówkach.

O traktowaniu polskich gastarbeiterów na plantacjach nie potrafię nic
        powiedzieć, bo nigdy na plantacji nie pracowałem. Zresztą, niemieckie
        gospodarstwa rolne są, jak na Europę, raczej małe i używanie słowa "plantacja"
        jest bzdurą.

Gdy Niemiec przyjeżdża do Polski np. w delegację, na zakupy czy w celach
        turystycznych, przeważnie kwęka, że tu tak drogo.

Co do urody Niemek, to nie ma absolutnie żadnej reguły. Bywają piękności, bywają
        straszydła - jak w każdym kraju.
        • bardzosztywny Re: niemcy sa kochani np wykupili polskie cegieln 17.06.07, 16:48
          zigzaur:ja pracowałem przy szparagach,byłem traktowany przyzwoicie i zostałem
          zaproszony na następny rok
    • mil1231 Haha, to taka niemiecka Polityka, szmata nad 17.06.07, 11:54
      szmatami- ulubione źródło informacji evcii i innnych agentów KGB na terenie
      Niemiec.
      • feurig59 Re: Haha, to taka niemiecka Polityka, szmata nad 17.06.07, 12:09
        Mylisz sie niestety i chyba nigdy jej nie czytales w oryginale, bo "Der Spiegel", jest jednym z najbardziej
        obiektywnych tygodnikow w Europie, majacym jedno z najwiekszych archiwow na swiecie. Jego redakcja
        wykryla w ciagu 50-ciu lat ogromna wiekszosc afer politycznych w Niemczech i jest prawdziwa potega w
        tzw. dziennikarstwie inwestygatywnym. Przy tym wszystkim trudno "Spiegla" posadzac o nieprzyjazny
        stosunek do Polski. To juz raczej koncern Springera (np."Bild" i jego odpowiednik w Polsce "Fakt")
        pozwalal sobie na slowne ekscesy wobec Polski.
        • mil1231 Bild przyrównujesz do Spiegla??chyba jednak mam 17.06.07, 12:11
          rację..
          • feurig59 Re: Bild przyrównujesz do Spiegla??chyba jednak m 17.06.07, 12:28
            Czytal uwazniej. Pisalem o koncernie Springera, ktory wydaje wlasnie "szmaty" typu "Bild", "BZ", "Fakt" itd.
            Augsteinowski "Spiegel" to nie tabloid - szmata i jezeli ktos mu z koncem lat czterdziestych pomagal w
            zakladaniu tego niezaleznego pisma to byli to Amerykanie, nie KGB.
            Nie wystarczy kogos z kim sie nie zgadzasz obrzucic gownem, albo posadzeniami o agenturalizm. Co to
            za styl? Troche wiecej wiedzy i dowodow kolego...
            • mil1231 dowodem są antypolskie artykuły tego lewackiego 17.06.07, 12:30
              szmatławca- to taka niemiecka Polityka.
          • purcman1 Re: Bild przyrównujesz do Spiegla??chyba jednak m 17.06.07, 12:37
            mil1231 napisał:

> rację..

durny czy tylko czytać nie umiesz ???
            przeczytaj jeszcze raz posta na który odpowiadasz ... i później jeszcze raz ...
            i później jeszcze raz ...... i później jeszcze raz ...... i później jeszcze
            raz ...... i później jeszcze raz ...... i później jeszcze raz ...... i później
            jeszcze raz ...... i później jeszcze raz ...
            ... a później obejrzyj dobranockę i lulu.
    • wredna2 Czy Der Spiegel ?! 17.06.07, 11:54
      Bo ja tez jakoś nie bardzo...;P
    • magnusg Lewactwu zalezy na milych o nich artykulach 17.06.07, 11:55
      w niemieckiej prasie, a prawicy na interesie kraju-taka jest roznica.SLD za
      kilka milych o nich artykulach w Spieglu albo El Pais by w ogole pewnie
      zrezygnowala z prawa glosu Polski.Zawsze sie komunisci sprzedawali i chca to
      robic dalej.
      • lesew Re: Lewactwu zalezy na milych o nich artykulach 17.06.07, 12:22
        magnusg napisał:

> w niemieckiej prasie, a prawicy na interesie kraju-taka jest roznica.SLD za
        > kilka milych o nich artykulach w Spieglu albo El Pais by w ogole pewnie
        > zrezygnowala z prawa glosu Polski.Zawsze sie komunisci sprzedawali i chca to
        > robic dalej,<

Skoro taki z Ciebie "antykomunista", to wytłumacz mi dlaczego pijany Oleksy jest
        dla Ciebie takim autorytetem? Tylko dlatego, że "s.. we własne gniazdo"?
        • magnusg Dlatego 17.06.07, 16:06
          bo tylko pijany komunista mowi prawde.Ale do autorytetu mu daleko.
      • amberka2 Re: Lewactwu zalezy na milych o nich artykulach 17.06.07, 12:57
        prawdziwym polskim komunista jest stary towarzysz Giertych, kotry chcial
        sprzedac Polske za pare rubli tranferowych ZSRR i przekonywal Jaruzelskiego do
        sojuszu z Rosja, a teraz takie byle co reprezentuje Polske w parlamencie
        europesjkim i gada glupoty o smokach wawelskich. Jego synek idiota nazista
        jest ministrem edukacji - wstyd dla braci Kazcynskich, ze takie g.. jest na
        takim stanowsku.

Nalezy tepic takich lewakow giertychow co to jeszcze wiwatowali na czesc
        papieza Niemca... o zgoro
    • grba "Der Spiegel" o Polsce 17.06.07, 11:56
      właśnie wpisałem do wyszukiwarki w portalu Spiegla hasło Polen... uzyskałem
      następujący wynik wyszukiwania zaczynający się hasłami:
      PROSTITUTION
      AUSCHWITZ
      OPUS DEI
      ZWEITER WELTKRIEG

• olek-niemcy Re: "Der Spiegel" o Polsce 17.06.07, 12:05
        grba napisał:

> właśnie wpisałem do wyszukiwarki w portalu Spiegla hasło Polen... uzyskałem
        > następujący wynik wyszukiwania zaczynający się hasłami:
        > PROSTITUTION
        > AUSCHWITZ
        > OPUS DEI
        > ZWEITER WELTKRIEG
        To poczytaj o czym tam pisza ????!!!!!!
    • mr.hell o to i "Der Szturmer" też kogoś nielubił... 17.06.07, 11:57
      a kto mnie polubi? ]:O(
    • haen1950 Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 11:57
      Przecież nie piszą o Polakach, tylko o paru paranoikach z obsesjami, którzy na
      kłamstwach i pomówieniach wygrali wybory.
    • maruda.r "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J.. 17.06.07, 11:58

Bilansując spory ostatnich lat, "Der Spiegel" stwierdza: "To wszystko sumuje
      się: jeszcze nigdy w ciągu 18 lat od zwrotu w Polsce stosunki pomiędzy sąsiadami
      nie były tak złe jak za rządów Kaczyńskich".

Jest to więc problem związany z Kaczyńskimi, a nie z Polakami, którzy też nie
      darzą tych panów sympatią.

• zigzaur Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 13:42
        Jest to problem związany nie z Kaczyńskimi ale z Putinem.
        Polska NIE MA żadnych zadrażnień z Litwą, Czechami, Słowacją i Ukrainą. Reżim
        Łukaszenki nie zasługuje na nazwanie go normalnym państwem.

A i stosunki Polska-Niemcy są znacznie lepsze, niż dziennikarze piszą.
    • asimek Ten krzyk dowodzi, że Kaczyńscy mają rację. 17.06.07, 11:59
      Jak na razie nikt w Europie nie wytłumaczył nam dlaczego rola Polski ma spaść
      jeszcze bardziej (pomijając już "wysiłki" w tym względzie pani Huebner i pana
      Truszczyńskiego).
      • jednorazowy3 otóż to 17.06.07, 12:08
        przeciez wszystkie "kompromisy" jakie Polska w Unii do tej pory osiagnela ograniczały sie do bezkrytycznego popierania tego co nam zaproponuja

oczywiscie na tym samym ma polegac kolejny "kompromis"
      • lesew Re: Ten krzyk dowodzi, że Kaczyńscy mają rację. 17.06.07, 13:31
        asimek napisał:

> Jak na razie nikt w Europie nie wytłumaczył nam dlaczego rola Polski ma spaść
        > jeszcze bardziej (pomijając już "wysiłki" w tym względzie pani Huebner i pana
        > Truszczyńskiego).<

- Więc wytłumacz sobie sam! Podpowiadam: Rola Polski w Europie zależy od jej
        wkładu w gospodarczy, polityczny i kulturalny rozwój Europy! I spaść może tylko
        wtedy, kiedy ten wkład się zmniejszy. Systemy glosowania mają tu znaczenie
        drugo, lub trzeciorzędne. Jeżeli potencjał gospodarczy, kulturalny, naukowy
        Polski wzrośnie to i jej rola wzrośnie, a nie "spadnie"! Wzrośnie też, jeśli
        Polska przyczyni się do dalszej integracji U. E.

Przemyśl więc jeszcze raz swój problem, bo wygląda na sztuczny.
    • wyszat UE jeszcze nie raz pożałuje że nas przyjęła 17.06.07, 12:02
    • thamiel Homofobiczne mikrusy 17.06.07, 12:02
      Nie wybierałem ziemniaków a muszę się za nich wstydzić.
      • mil1231 ani my ciebie i też się wstydzimy za polaczka.. 17.06.07, 12:03
        • thamiel Jeżeli już Polaczka to z wielkiej litery zaczynaj 17.06.07, 12:08
          A teraz raz raz do książeczek z historii, zatapiać się w przeszłości kiedy
          Polska w świecie karty rozdawała a husaria z męstwa słynęła.
          Wojny już dawno za nami ale nienawiść do germańskiego oprawcy to nośny temat w
          naszym ociemniałym społeczeństwie.
          • mil1231 Polak dużą, polaczek (ty) małą. 17.06.07, 12:10
            • thamiel Widzę że mleko pod nosem i we łbie trociny 17.06.07, 12:14
              Dobrze, że przynajmniej przy komputerze a nie na niedzielnej mszy
              • mil1231 musialbym się o twój rozum pomodlić-obiecuję że 17.06.07, 12:16
                to zrobię!
                • thamiel Trzymam za słowo 17.06.07, 12:23
                  • piokuk Re: Trzymam za słowo 17.06.07, 13:02
                    Odpieprz się od Kościoła nawiedzony homofilu
                    • thamiel Słowa pobożnego polskiego katolika 17.06.07, 13:11
                      Z jedną książką przez całe życie.
        • wilma.flintstone Re: ani my ciebie i też się wstydzimy za polaczka 17.06.07, 13:24
          "My" - "wy"- "oni"...Eh, ta pisowsko-peerelowska retoryka...
      • lesew Re: Homofobiczne mikrusy 17.06.07, 13:38
        thamiel napisał:

> Nie wybierałem ziemniaków a muszę się za nich wstydzić....,

Jeżeli w ogóle nie głosowałeś, to jest to słuszna kara! A jeśli głosowałeś na
        innych....- trudno "dopust boży" i memento na przyszłość! ;-)
        • thamiel Zawsze uczestniczę w wyborach, ale mądrze 17.06.07, 14:46
          a nie goniąc za populistyczną kiełbasą, dlatego to co teraz mamy tak bardzo mnie
          boli
    • tukot sralis mazgalis 17.06.07, 12:03
      jak niemcy dogadują się z ruskimi w sprawie rurociągu omijajacego państwa
      bałtyckie i polskę to to nie jest be i nie jest przeciwko unii (choć wiadomo po
      co ruskim ten rurociąg).
      jak polska broni swoich racji to "straciła okazję by siedzieć cicho" i "jest
      nieufna".

prawda jest taka że unia jest wielce wqrwiona bo liczyła że nowo przyjęte kraje
      beda biły dziękczynnie czołem i siedziały cicho pod miotełką za łaskę
      przyjęcia. a tu nagle zonk, nowe kraje chcą być partnerem równorzędnym i tak
      jak stare kraje unii walczą o swój interes.

ps.
      gó..ane kaczki i tak nie poprawią swoich notowań w moich oczach - chyba że
      dokonają aktu samospalenia na znak protestu - to bede klaskał im pierwszy raz.
      • mil1231 Mylisz się, PIS wygra następne wybory 17.06.07, 12:06
        i jeszcze jedna uwaga: Swoich interesów do tej pory broni tylko Polska (choć
        Czesi zrobili się odważniejsi ostatnio - sic!)reszta nowych nie traci okazji
        aby siedzieć cicho.
        • tukot nie przeklinaj 17.06.07, 12:22
          • mil1231 Zobaczysz- w mediach cisza, ale poparcie dla PISu 17.06.07, 12:23
            w społeczeństwie jest naprawdę wysokie- to jest pierwszy rząd który nie
            rozczarował Polaków!
            • pigwalion Re: Zobaczysz- w mediach cisza, ale poparcie dla 17.06.07, 12:25
              no nie rozczarowali mnie...fakt ..od razu mozna sie bylo po niech spodziewac
              wszystkiego co najgorsze
            • tukot przestań, mówię ci. nie obrażaj polaków 17.06.07, 12:27
              fakt, że duża część to idioci, ale te żałosne 13% które dało się wydymać na
              ostatnich wyborach raczej nie wzrośnie.
              • mil1231 hehe, póki co sprawy przybierają bardzo pomyslny 17.06.07, 12:29
                obrót...Polska bogaci się i w przeciagu 10 lat dołaczy do Unii także gospodarczo
                • pigwalion Re: hehe, póki co sprawy przybierają bardzo pomys 17.06.07, 12:34
                  za 3-4 lata zgodnie z prawem ekonomii zaczniemy odczuwac skutki dzialanosci
                  obecnych rzadów, przy tym rozbuchanym rozdawnictwie i przezeraniu kasy
                  przez rzad moze nie byc różowo :(
                  • tukot zgadza się, problem w tym że za skutki 17.06.07, 12:38
                    dzisiejszych zaniechań zapłaci przyszły rząd a nie pi.rdolone kaczogłąby.
                    • wilma.flintstone Re: zgadza się, problem w tym że za skutki 17.06.07, 13:22
                      tukot napisał:

> dzisiejszych zaniechań zapłaci przyszły rząd a nie pi.rdolone kaczogłąby.

Niestety. Bo ciemny lud tego nie zrozumie i znow pobiezy do urn wybrac
                      kolejnych idiotow...
                • tukot póki co, na nasze szczęście, 17.06.07, 12:37
                  kaczki głownie zajmują się teczkami i tym ile kilo mięsa dostał który lekarz -
                  a nie gospodarką.
            • wilma.flintstone Re: Zobaczysz- w mediach cisza, ale poparcie dla 17.06.07, 13:20
              mil1231 napisał:

> to jest pierwszy rząd który nie
              > rozczarował Polaków!

Bardzo to smutne i zawstydzajace, bo tylko potwierdza teze, ze jako narod mamy
              straszna mentalnosc.
            • mokrysedes Jarmułka cię w pałe uwiera? 17.06.07, 16:42
    • calcinus "Der Stuermer" znowu "zapomnial" o tym co... 17.06.07, 12:05
      ... wyprawial Nazi Schroedder. Wg. "Der Steurmer" Polska ma siedziec cicho i
      pokornie wykonywac polecenia niemieckich "Panow". Na cale szczescie jestesmy
      jednak w NATO :D
    • eva15 Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:07
      Spiegel nie tylko dociera do 6 mln czytelników lecz także jest szeroko
      komentowany i analizowany przez inne media, zwłaszcza gdy temat jest palący
      i/lub kontrowersyjny jak ten aktualny. Tak więc jego zakres jest znacznie
      szerszy niż wynikałoby to z danych o sprzedaży. Poza tym Spiegel jest czytany
      przez tą część społeczeństwa, która ze wzgl. na wykształcenie i pozycję
      społeczną wpływa na poglądy reszty i je ukierunkowuje.

Nastroje i oceny na temat polskich zachowań w Unii jakie przestawia w tym
      wydaniu Spiegel pokrywają się z ocenami tej opiniotwórczej części
      społeczeństwa. Nawet najbardziej przyjaźni Polsce Niemcy pytali mnie nie
      dawniej jak wczoraj PO CO właściwie w Polska przystąpiła do EU? Oprócz brania
      pieniądzy i prób rządzenia całą Unią dla swoich partykularnych celów
      niesposób dopatrzeć innego polsiego wkładu w EU. Jedna z osób stwierdziła, że
      skoro mogą Hawaje być US-stanem, to mogłaby i Polska - odległość do
      kontynentalnych USA dość podobna a uczucia do wuja Sama wiele bardziej gorące
      niż u Hawajczyków.

To nie są prości ludzie ulegający łatwym stereotypom i szybko przypinający
      łatkę. To są inteligentni otwarci na Polskę ludzie, którzy zaczynają mieć
      DOSYC. Dosyć tupania, podejrzliwości, niechęci i ciągłego wetowania EU.
      Co bystrzejsi przypominają, że to już bodaj piąte polskie weto w ciągu raptem
      3 lat. Co bystrzejsi widzą też, że Polska nawet rozmawiać z Rosją nie chce,
      bo uważa, że ma do tego swego unijnego lokaja.

Zle się dzieje, Kaczyńscy przeginają. Traktując Unię jako pole bitwy na
      którym należy pokonać Niemców szykują podwaliny pod przyszłe polskie
      przegrane, które na pewno przyjdą, choć jeszcze nie wiadomo w jakie postaci.
      • mil1231 najlepszy dowód na to że polityka Kaczyńskich jest 17.06.07, 12:09
        słuszna to post evcii.

Droga evciu,

Mamy głeboko w doopie co sądzi o nas lewacka część opinii publicznej w
        germanii. dbajcie o swoje interesy, my dbamy o swoje- polubicie nas wtedy gdy
        wiekszość waszych firm będzie już u nas i bedziecie do nas za pracą
        przyjeżdżać...buahahahahahahah
        • 1europejczyk "co sądzi o nas lewacka część opinii publicznej w 17.06.07, 12:47
          germani (..) polubicie nas wtedy gdy wiekszość waszych firm będzie już u nas i
          bedziecie do nas za pracą przyjeżdżać...buahahahahahahah"

UE powstala w obawie, ze podobne do Twoich ksenofobiczne i szowinistyczne
          poglady zdominuja europejska scene polityczna prowadzac do kolejnych wojen.
          Poziom intelektualny podobnych pogladow nie przekracza tego jaki reprezentuje
          moj trzynastoletni syn w podworkowych konfliktach ze swoimi kolegami.
          Przy zalozeniu, ze podobne szczeniacko-dzieciece pomysly moga miec Chinczycy
          albo rzadzacy Indiami przyjdzie nam wszystkim szukac pracy w Azji tylko dlatego,
          ze od wiekow istniala i istnieje w chrzescijanskiej Europie nie nauczona XX
          wiekowym wojennym doswiadczeniem i oglupiala narodowym kociokwikiem banda
          idiotow, ktorzy tak dlugo maja "racje" jak dlugo nie zginal w barbarzynskim
          europejskim konflikcie zostawiajac po sobie przyszlym pokoleniom zgliszcza a
          histori kolejny dowod na zastraszajaca glupote i gatunku ludzkiego.

Re: najlepszy dowód na to że polityka Kaczyńskich
        • wilma.flintstone Re: najlepszy dowód na to że polityka Kaczyńskich 17.06.07, 13:37
          mil1231 napisał:

> słuszna to post evcii.
          >
          > Droga evciu,
          >
          > Mamy głeboko w doopie co sądzi o nas lewacka część opinii publicznej w
          > germanii.

Ale dlaczego Ty, dziwny chlopczyku, piszesz "my"? Mow za siebie.
        • lesew Re: najlepszy dowód na to że polityka Kaczyńskich 17.06.07, 14:15
          mil1231 napisał:

> słuszna to post evcii.
          >
          > Droga evciu,
          >
          > germanii...

1. Dlaczego to mil1231 używa liczby mnogiej???: "Mamy"... - Pluralis Majestis?
          2. Gdzie prywatnie "masz evcie" - twoja sprawa, ale lekceważyć jej opinii nie
          radzę, bo to inteligentna osoba i nawet gdyby była "podstępna i wroga" to nie
          wiadomo w jaki sposób! ;-)))

3. Co do reszty Twojego postu, tej nie przytoczonej na wstępie, to póki co
          marzenia senne, lub zwyczajnie: majaczenia, więc Ci daruję(kto śpi nie grzeszy).
          4. Mil, zrób mi przysługę, prywatnie: więcej kultury wypowiedzi, proszę, mniej
          "mięsa"(możesz wziąćprzykład z "evci" - co by o niej nie mówić, osiąga swoje
          cele na forum bez użycia chamstwa!)
        • morales61 Re: najlepszy dowód na to że polityka Kaczyńskich 17.06.07, 16:12
          mil1231 napisał:
          > słuszna to post evcii.
          >
          > Droga evciu,
          >
          > germanii. dbajcie o swoje interesy, my dbamy o swoje- polubicie nas wtedy gdy
          > wiekszość waszych firm będzie już u nas i bedziecie do nas za pracą
          > przyjeżdżać...buahahahahahahah

ech ty zakompleksiony, napuszony polaczku...
          dodajesz sobie odwagi gwizdajac w ciemnej piwnicy !

• grba Inni mogą, my nie... 17.06.07, 12:19
        Niemcom nie podoba sie pomysl ulokowania w Polsce jednej bazy USA, sami mają na
        swoim terytorium 37 i nie mają zamiaru powiedzieć USA raus.
        Dwóch niemieckich idiotów poważnie twierdziło, że wizyta Busha w Polsce jest
        błędem, bo zdenerwuje Rosjan... Bush w Niemcech to normalka.
        Unia Europejska poparła Polskę w sprawie rosyjskiego embarga... Była kiedyś taka
        piosenka "ja to się cieszę byle czym", bo embargo jest nadal aktualne.
        • mil1231 Evcia w każdym poście udowadnia że ma za nic nasz 17.06.07, 12:22
          interes, więc polemika z nia nie ma sensu- ona popiera CCCP
        • eva15 Re: Inni mogą, my nie... 17.06.07, 12:25
          Bush POSŁCHAŁ co gorsza tych dwóch "niemieckich idiotów", gdy powiedzieli, że
          wizyta Busha tuż przed spotakniem ush z Putinem w Niemczech jest błędem. Bush
          faktycznie ich posłuchał i PRZEŁOZYŁ wizytę w Polsce na termin PO terminie w
          Heiligendamm. Nie jesteś uważnym obserwatorem rzeczywistości....

• gekon1979 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:26
        Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
        Nie damy pogrześć mowy!
        Polski my naród, polski lud,
        Królewski szczep Piastowy,
        Nie damy, by nas zniemczył wróg...

Do krwi ostatniej kropli z żył
        Bronić będziemy Ducha,
        Aż się rozpadnie w proch i pył
        Krzyżacka zawierucha.
        Twierdzą nam będzie każdy próg...

Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz
        Ni dzieci nam germanił.
        Orężny wstanie hufiec nasz,
        Duch będzie nam hetmanił,
        Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg...

Nie damy miana Polski zgnieść
        Nie pójdziem żywo w trumnę.
        Na Polski imię, na jej cześć
        Podnosim czoła dumne,
        Odzyska ziemię dziadów wnuk...
        • heraldek Nie rzucim ziemi skad nasz smrod..... 17.06.07, 13:35
          ....bo swieze powietrze nam szkodzi....
      • azstrachbierze po co wlasciwie Polska przystapila do EU? 17.06.07, 12:26
        no wlasnie, po co? Jezeli na to wyglada ze jako pierwszy kraj, ktory zostanie poproszony o opuszczenie
        tej wspolnoty.

Jednego jestem pewny, Kaczynscy niy oddadza stolkow bez walki. Zeby przed nastepnymi wyborami
        namydlic oczy wyborca sa w stanie zajac obwod Kaliningradzki albo wejsc z wojskami za nyse luzycka,
        tylko zeby miec pretekst utrzymania sie przy wladzy przez stan wojenny. Polske i Polakow czekaja
        nieciekawe czasy. Kto moze niech wyjezdza, potem bedzie za pozno. Mam nadzieje ze ten grajdolek
        europy raz na zawsze zostanie przeorany i jako skansen albo duzy park bedzie sluzyl turystom do
        zwiedzania.
        • mil1231 wyjedź proszę,nikt tu cię, szmato nie trzyma 17.06.07, 12:28
          • azstrachbierze Jezeli juz to Panie szmato, tyle czasu musi byc... 17.06.07, 12:31
            Wyobraz sobie ze juz od ponad 20stu lat obserwuje z dala "co nowego" w skansenie europy.
            Jednego pewnego dnia obudzisz sie i bedziesz wiedzial ze przyszlosc skonczyla sie dla Ciebie wczoraj.
            • mil1231 Potwierdza się to o czym pisałem- sami emigranci 17.06.07, 12:34
              wśród lewackich krytyków.
              • janvan Boze! kolego "mil1231", jestes po prostu zalosny 17.06.07, 16:36
                Produkujesz dziesiątki postów nic nie wnoszących do dyskusji oraz przepełnionych
                nienawiścią i opluwaniem oponentów. Pewnie nawet twój PiS by sie do ciebie nie
                przyznał...
                Naprawdę szkoda mi ciebie, bo twoje życie musi być męczarnią.
                LECZ SIĘ.
            • annam33 a propos emigrantów 17.06.07, 13:24
              Jestem przeciw rządom Kaczyńskich i uważam ich decyzje za wysoce szkodliwe. Ale
              bardzo nie lubię, kiedy ktoś kto wyjechał 20 lat temu wymądrza się na temat
              Polski. Obraża takim gadaniem wszystkich tych, co zostali. Mnie też. Wyjechałeś,
              krzyżyk na drogę i się nie wymądrzaj. Jak się chcesz utwierdzać w słuszności
              swojej decyzji o wyjeździe, to nie w taki sposób, że nasycasz się głupotą
              różnych pismaków na forum. I tak nie masz pojęcia, co się w Polsce naprawdę
              dzieje, nie będąc tu od 20 lat
              • fyrlok Re: a propos emigrantów 17.06.07, 13:26
                > Wyjechałeś, krzyżyk na drogę i się nie wymądrzaj.

Ale glupek - a zdrugiej strony pilnie czyta "wprosta"
                i wierzy w kazde slowko Wojtyly, Brzezinskiego, Milosza etc.. :)
              • lesew Re: a propos emigrantów 17.06.07, 14:26
                annam33 napisała: ...Ale
                > bardzo nie lubię, kiedy ktoś kto wyjechał 20 lat temu wymądrza się na temat
                > Polski. Obraża takim gadaniem wszystkich tych, co zostali....

-Wszystkich? - A kogo jeszcze spytałaś o zdanie?

...Mnie też....

-Twoje prawo.

... I tak nie masz pojęcia, co się w Polsce naprawdę
                > dzieje, nie będąc tu od 20 lat<

-Skąd wiesz?
                Oceń wypowiedź merytorycznie, daruj sobie emocje, co zostanie?
          • mokrysedes Zamilcz volksdeutschu 17.06.07, 16:44
            Niedopałku faszystowski
        • fyrlok Re: po co wlasciwie Polska przystapila do EU? 17.06.07, 13:24
          > po co wlasciwie Polska przystapila do EU?

Po to zeby ten wtedy "kraj trzeciego swiata"
          nadgonil zarôwno techniczno-ekonomiczne "niedorozwiniecie" (np.infrastruktura)
          jak i kulturalno-spoleczno-demokratyczne braki (np. sp.obywatelskie, edukacja).

A prawie wszystko (przynajmniej te "zastrzyki"/"impulsy startowe"
          w pierwszych latach) na koszt Unii. DZIEKI CI UNIO !!!
      • six_a Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:29
        > PO CO właściwie w Polska przystąpiła do EU? Oprócz brania
        > pieniądzy i prób rządzenia całą Unią dla swoich partykularnych celów
        > niesposób dopatrzeć innego polsiego wkładu w EU

ciekawa organizacja ta unia, normalnie przyjmuje i rozdaje, nie żądając nic w
        zamian. a może by tak dowiedzieć się, gdzie koncerny niemieckie mają teraz w
        europie największe rynki zbytu, hę?
        • gekon1979 poruszyles bardzo niewygodny dla bolszewci 17.06.07, 12:33
          temat
          ona nie rozumie, ze niemcy korzystaja wiecej na naszym wstapieniu do UE, niz Polska z tegoz wstapienia
          • eva15 ucz się biedaku i pleć bzdur 17.06.07, 12:58
            USA nie są członkiem EU a są 2. największym rynkiem zbytu na niemieckie
            produkty. Buha, ha.
            • zigzaur Re: ucz się biedaku i pleć bzdur 17.06.07, 13:58
              Istnieją jednak tendencje na niekorzyść niemieckiego eksportu do USA. Wystarczy
              porównać pozycję Niemiec i południowej Korei jako dostawców USA na przestrzeni
              zmieniającego się czasu. Przy czym, pozycja Niemiec jest o niebo bardziej
              komfortowa niż Korei, jeśli spojrzeć od strony geostrategicznej.
              • eva15 Re: ucz się biedaku i pleć bzdur 17.06.07, 14:16

No to porównaj - daj dane
        • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:51
          największe mmają we Francji
          • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:56
            Na 2. miejscu są USA - nie będące członkiem EU. a mimo to handel kwitnie i
            niemeickie koncerny nie mogą się opędzić od zamówień. Dziwne, nie?
            • eva15 Partnerzy handlowi Niemiec 17.06.07, 13:02
              Macie tutaj biedacy poczciwi rzetelne dane i przestańcie ssać liczby z własnych
              paluszków. Niemcy sprzedają do 38 mln Polski mniej niż do maluśkich Holandii,
              Szwajcarii (żadna EU), Belgii etc.

www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Content/Statistiken/Aussenhandel/Handelspartner/Tabellen/Content100/RangfolgeHandelspartne
              r,property=file.pdf

• eva15 Re: Partnerzy handlowi Niemiec 17.06.07, 13:03
                www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Content/Statistiken/Aussenhandel/Handelspartner/Tabellen/Content100/RangfolgeHandelspartne
                r,property=file.pdf
                • eva15 Re: Partnerzy handlowi Niemiec 17.06.07, 13:06
                  Link się nie otwiera, więc należy wejść przez :

www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Navigation/Statistiken/Aussenhandel/Handelspartner/Handelspartner.psml

i tam nacisnć na "Rangfolge...."
        • lesew Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:41
          six_a napisała: ...a może by tak dowiedzieć się, gdzie koncerny niemieckie mają
          teraz w
          > europie największe rynki zbytu, hę?<

A gdzie polskie firmy mają największy rynek zbytu, hę?

Wyjaśniam: bycie rynkiem zbytu na dwie strony: podażową, na przykład "koncerny
          niemieckie szukające rynku zbytu", lub takież firmy polskie, oraz stronę
          popytową, w postaci podmiotów dysponujących "siłą nabywczą"
          Wniosek: żeby być dużym rynkiem zbytu, dla dużych firm, trzeba dysponować dużą
          siłą nabywczą - Jestem ZA!

> ciekawa organizacja ta unia, normalnie przyjmuje i rozdaje, nie żądając nic w
          > zamian....<
          Owszem, to podobnie jak z planem Marshalla, z którego Polska nie skorzystała, bo
          podlegała "patronatowi" CCCP, (który wówczas prowadził politykę zbliżoną do
          aktualnej polityki braci K.(zachowując wszelkie proporcje)), tak i Unia dąży do
          powiększenia rynków krajów członkowskich i rozwoju ich infrastruktury, aby
          potencjał tych rynków mógł być wykorzystany. - Jesteś przeciw????
      • sirchh Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:36
        tak eva, mieszkam w Niemczech i to takie same doswiadczenie robie. Nawet
        najprzyjazniejsi Polsce - ktorych nota bene jest tutaj duzo! - teraz mowia, ze
        to co Polska sobie obecnie pozwala to za duzo. Wystarczy tylko popatrzec na
        forum Spiegla na temat tego ostatniego artykułu. A Handelsblatt - czyli wazne
        czasopismo gospodarcze - cytuje manadzerow wielkich firm niemieckich, ktorzy
        mowia, ze jesli w Polsce beda problemy, przykladowo zmieni sie poziom podatkowy
        czy sytuacja polityczna (przykladowo po wystapieniu Polski z UE i wprowadzeniu
        cła na handel pomiedzy Niemcami a Polska) to po prostu przeniosą produkcje do
        Chin albo Wietnamu. A transport z tąd? Transport pary butów z Chin kosztuje
        mniej niż jeden eurocent!
        • mil1231 tak, to Niemcy będą decydować czy wolno nam 17.06.07, 12:37
          wlczyć o nasze interesy czy nie wolno
        • dasaltearschloch Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 13:04
          > jesli w Polsce beda problemy, przykladowo zmieni sie poziom podatkowy
          > czy sytuacja polityczna (przykladowo po wystapieniu Polski z UE i wprowadzeniu
          > cła na handel pomiedzy Niemcami a Polska)

Przykladowo wystapienie Polski z Unii jest tak samo prawdopodobne jak to, ze
          Twoja wypowiedz ma jakikolwiek sens.
          • sirchh Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 13:30
            no to powiedzmy w ten sposob, bo podstawowych mechanizmow nie rozumiesz: Polska
            zostanie w UE, ale ta prawdziwa Wspolnota Europejska bedzie sie skladala z
            innych panstw. Ta stara UE bedzie dalej istniec i bedzie promowac przykladowo
            koncerty zespolow folklorystycznych pomiedzy krajami europejskimi, przykladowo
            Polska i Niemcami, albo bedzie organizowac wizyty grup mlodziezy w krajach UE.
            Ta prawdziwa wspolpraca ale: gospodarcza, militarna, polityka zagraniczna,
            ekologia, walutowa; to wszystko bedzie sie odgrywalo w innej, nowej organizacji,
            ktora bedzie funkcjonowala szybko i skutecznie. ale w tej nowej to juz Polski
            nie bedzie.

A pomyslales juz na to co to oznacza dla Polakow? Praca w innych krajach?
            niemozliwa. Wyjazdy bez wiz po Europie? Niemozliwe. Pomoce finansowe z Brukseli
            (z ktorych najwieksza czesc oczywiscie z Niemiec poczodzi) - koniec. Bezcelny
            handel? Nie ma. Wiesz co to znaczy jeszcze? Wtedy sie produkcja w Polsce dla
            zachodnich firm nie oplaca. Wyniosa ja do innych krajow. Nawet te wyzsze koszty
            transportowe latwo zrekompensuja bo produkcja w Polsce jeszcze drozsza bedzie.
            A co do dla Polakow znaczy? Bo nie ma miliardow z Brukseli, ktorymi rzad Polski
            dotychczas finansowal niskie podatki - te podatki oczywiscie sie znacznie podniosa.

A wiesz co przecietni ludzie w Niemczech o tym pomysla? Odetchna z ulga:
            Miliardy Euro pomocy dla Polski przestana byc przelewane do kraju sasiedniego, w
            skutku z tym produkcja w Polsce dla niemieckich firm stanie sie nieoplacalna no
            i wiele stanowisk prac wroci do ich ojczyzny. zrozumiales teraz?
            • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:03
              O współpracy gospodarczej, np. Polska-Niemcy, decydują potrzeby rynku i decyzje
              przeważnie PRYWATNYCH firm.

Co to jest handel "bezcelny"? O bezcłowym słyszałem, o bezczelnym także.
              • sirchh Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:14
                > O współpracy gospodarczej, np. Polska-Niemcy, decydują potrzeby rynku i decyzje
                > przeważnie PRYWATNYCH firm.

wlasnie o tym pisalem: menadzerowie wielkich niemieckich FIRM...

> Co to jest handel "bezcelny"? O bezcłowym słyszałem, o bezczelnym także.

przepraszam ale nie uzywam jezyka polskiego na codzien juz od 30 lat, no to
                czasami robie blady.
        • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:01
          Nie wierzę w wystąpienie Polski z UE.

Nie wierzę również w ten "eurocent" kosztów transportu pudełka butów z Chin do
          Europy.
          Rosja myśli o budowie kolejowych linii tranzytowych Chiny-Europa. Czy
          wyobrażacie sobie koszty konwojowania towarów? Czy w ogóle możliwy jest
          transport np. odzieży czy wyrobów elektronicznych przez obszary o tak zmiennym i
          surowym klimacie jak np. Sinkiang czy Syberia?
          • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:19

o wagonach z klimatyzacją bidula nie słyszał?
            • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 18:07
              A starowinka kalkulowała koszty ogrzewania i chłodzenia a przede wszystkim
              KONWOJOWANIA tych wagonów, względnie kalkulowała ryzyko awarii?

Jeśli transport kolejowy Chiny-Europa ma mieć poważne znaczenie, to trzeba by
              wyludnić całą Rosję (i być może kawał Chin) w celu zatrudnienia konwojentów.
              I kto będzie gaz wtedy wydobywał?
          • sirchh Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:21
            > Nie wierzę również w ten "eurocent" kosztów transportu pudełka butów z Chin do
            > Europy.

no to ci policze, bo przypadkowo mam firme ktora sie zajmuje importem-exportem
            miedzy Niemcami a Chinami i to jest moim chlebem powrzednim. Do kontenera 40
            stopowego (40' CNT) wchodzi mniej wiecej 250.000 par butow. A wszystkie koszty
            transportu tego kontenera powiedzmy z Szanghaju do Hamburga kosztuja 1.800 do
            2.100 euro (zaleznie od pory roku). reszte sobie mozesz policzyc.
            • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 18:09
              Z ubezpieczeniem?
      • tadjan Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 12:49
        eva15 napisała:
        Jedna z osób stwierdziła, że
        > skoro mogą Hawaje być US-stanem, to mogłaby i Polska - odległość do
        > kontynentalnych USA dość podobna a uczucia do wuja Sama wiele bardziej gorące
        > niż u Hawajczyków.
        -------------------------------------------------------
        Jakoś Niemcom zapomniało się że po wojnie też byli takim US stanem i dzięki
        wujowi Samowi stanęli gospodarczo na nogi. To Amerykanie spowodowali, że świat
        przestał patrzeć na Niemców jak na zbrodniarzy nad zbrodniarzami. A teraz
        Ameryka jest be, bo Niemcy okrzepły i już im wuj Sam do niczego potrzebny.
        Lepszy widać Putin. Doradzam rozwagę w ocenach, bo historia lubi się powtarzać.
      • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 13:54
        Evcia niepotrzebnie kracze.

To naturalne, że im więcej krajów członkowskich ma UE, tym trudniejsze będą
        wspólne debaty. Polska i inne kraje dopiero się z UE integrują i takie tarcia
        będą na porządku dziennym. Obecna UE to nie BeNeLux, gdzie debaty i decyzje
        polityczne były łatwe i proste. Trzeba się nauczyć z tym żyć. Nie wszyscy
        pamiętają, ile było hałasu, gdy Wielka Brytania przystąpiła do UE.

Po co Polska przystąpiła do UE? Ano, we własnym interesie. Oraz z powodu
        zaproszenia. Obecność Polski w UE jest dla Niemiec KORZYSTNA: wzrost współpracy
        gospodarczej, bezpieczny i stabilny kraj na granicy, wymiana kulturalna,
        wzajemne poznawanie się ludzi. Widocznie nie wszyscy zdają sobie sprawę, że
        można robić coś, na czym zarabiają OBIE strony. Zdarza się mentalność uważająca,
        że jak ONI zarabiają, to MY tracimy. Taki sposób myślenia istnieje po obu
        stronach Odry.

Nie rozumiem komentarzy na temat relacji Polska-USA. Dobre stosunki z USA są w
        żywotnym interesie zarówno UE jako całości jak i każdego państwa z osobna.
        Niemcy zresztą dbają o utrzymywanie jak najlepszych stosunków z USA, bo po
        prostu warto.

Zamiarem twórców UE było, aby Europa NIE BYŁA polem bitwy, więc evcine odzywki
        typu "pole bitwy" są wybitnie nie na miejscu.

Jeśli chodzi o relacje z putinowską Rosją, to po prostu Polacy LEPIEJ widzą.
        Niemiecka wizja Rosji jest sztucznie zamącona sztucznie wywołanym poczuciem winy
        za 1941 rok.
        • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:25
          Najbardziej dynamicznie wzrasta w tej chwili wymiana handlowa i kulturalna
          Nimeiec z Rosją. Przyjęcie Rosji do Unii nie było Niemcom do tego jakoś
          potrzebne.

Gdyby wpuszczanie takich nowych, bosych członków jak Polska czy Rumunia było
          dla EU tak korzystne, jak sobie to próbujesz wmawiać, to EU a zwłaszcza Niemcy
          już by wpychali do EU Ukrainę kraje eks- Jugosławiii i inne Mołdawie. A oni
          nawet słyszeć nie chcą o dalszym rozszerzaniu. Tak im się odechciało.
          • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 15:34
            No cóż, akurat relacje gospodarcze (i nie tylko) Rosji z innymi krajami
            charakteryzują się często tym, że najpierw jest boom a potem bumm!

W przeszłości, także niezbyt odległej (lata dziewięćdziesiąte) też fascynowano
            się wzrostem obrotów handlowych Niemcy-Rosja. I doszło do kryzysu.
            Dlaczego teraz ma być inaczej?

Bardzo wątpię, czy ktokolwiek w Niemczech (że już nie wspomnę o innych krajach
            UE) poważnie myśli o przyjęciu Rosji do UE.

Nikt nie nazywa Polski i Rumunii krajami "bosymi", a zwłaszcza ludzie poważni.
            Być może błędem było opóźnianie integracji Grupy Wyszehradzkiej z UE i czekanie
            na "wielką integrację" (15 + 10). Zetknąłem się z poglądami, że korzystniej było
            przyjmować kraje byłej RWPG pojedynczo, poczynając np. od Węgier czy Czech.

Zastanawiające jest dla mnie to, że nie przyjęto Chorwacji. Dlaczego? Przecież
            kraj niewielki (5 mln ludzi), położony blisko Austrii i Włoch, ruch turystyczny
            napędzi wymianę handlową. Dlaczego zatem Chorwacji nie przyjęto?

Możliwe, że Niemcy chwilowo nie mają ochoty na rozszerzanie. Ale siła decyzyjna
            Niemiec MALEJE w miarę rozrostu UE. Być może tu leży przyczyna...
        • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:26
          zigzaur napisał:

> po prostu Polacy LEPIEJ widzą.

Po prostu - Polacy wszystko lepiej wiedzą. I po prostu wśród Polaków wszystko
          najlepiej wiesz ty.
          • lesew Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 14:54
            eva15 napisała: ...> Po prostu - Polacy wszystko lepiej wiedzą. I po prostu
            wśród Polaków wszystko
            > najlepiej wiesz ty.<

Trafiony, zatopiony! ;-)))

Lubię zigzaura, ale tu go celnie trafiłaś.
            • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 15:38
              Nie czuję się zranionym, bynajmniej.

Na tle obecnie panoszącej się ekipy rządowej, słowa evci nie są wcale ani ironią
              ani przesadą.
              • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 15:57

Nooo, a w szpitalu wariatów jeszcze mniej by były...
          • zigzaur Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 15:36
            Ojej, proszę bez komplementów.

Ale faktem jest, że wiedza zachodnich Europejczyków (także Niemców z zachodu) na
            temat Rosji i w ogóle wschodniej części Europy jest zbyt mała.
            • eva15 Re: Własne odbicie w niemieckim lustrze 17.06.07, 15:56

Faktem jest. No bo i skąd Niemcy mają mieć tą cenną wiedzę? Fakten jest, że nie
              było podziału Niemiec i NRD.
    • biberwelt "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. J.. 17.06.07, 12:07
      Ciekawe spostrzeżenia. Z większością niestety trzeba się zgodzić. Polska
      powinna utrzymywać względnie przyjzne stosunki dyplomatyczne przynajmniej z
      jednym z naszych bezpośrednich sąsiadów...
      • glion Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 12:27
        Nie jest tak zle, nasi besposredni sasiedzi Czesi nas popieraja, Ze Slowakami i
        Litwinami tez sie jakos dogadujemy. Nawet Ukraincy chca z nami Mistrzostwa
        Europy wspolnie zorganizowac. Niestety w Interesach nie ma miejsca
        na "przesadne uprzejmosci". Dlaczego to Polacy be? Dlaczego nikt nie krytykuje
        nie miec ze nie chca dopuscic do demokratycznej dyskusji nad sposobem
        glosowania tylko z gory narzucaja swoj pomysl ?
        • fyrlok Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 13:29
          > nasi besposredni sasiedzi Czesi nas popieraja, Ze Slowakami i Litwinami

niewinny naiwniak :)

juz nie wspominajac o "powerze" tych partnerkôw(?)
        • marilicia Re: "Der Spiegel" o Polsce: "Nielubiani sąsiedzi. 17.06.07, 14:12
          > Dlaczego nikt nie krytykuje
          > nie miec ze nie chca dopuscic do demokratycznej dyskusji nad sposobem
          > glosowania tylko z gory narzucaja swoj pomysl ?

Bo sa bardziej doinformowani niz ty. Dyskusja juz byla, propozycja pierwiastka
          juz byla. I nawet Polska zgodzila sie na system podwojnej wiekszosci. Wiec po co
          zaczynac wszystko od nowa?
    • ergo12 Das ist Warheit! 17.06.07, 12:09
      Leider!
      • fyrlok Re: Das ist Warheit! 17.06.07, 13:30
        nie, nieprawda - bo to pisze sie tak: Wa-h-rheit :)

pozdrowienia
    • arnianarn "Der Spiegel" MA RACJE .... 17.06.07, 12:10
      .... zreszta mysle tez ze to nie tylko wina kaczorow.
      Poprostu narod polski jeszcze nie dorosl swoich praw i obowiazkow w nowej
      europie.
      Nistety taka jest ta gorzka prawda o tym niejako heroicznym narodzie.

Kaczory moze spelniaja role katalizatorow destruktywnego nacjonalizmu polskiego.

• mil1231 Oczywiście, dojrzałe społeczeństwa to te,które bez 17.06.07, 12:15
        protestów godzą się na niemiecka hegemonię w UE...jakież dojrzałe były Anglia i
        Francja w okresie międzywojennym!
        • arnianarn Mieszasz epoki bez sensu ! 17.06.07, 12:37
          Mieszasz bez sensu !

Przedwojenne Niemcy byly faszystowskie, nacjonalistyczne i w rekach Hitlera.

Obecne Niemcy sa demokratyczne i sa przyjazne Polsce.

mil1231 napisał:

> protestów godzą się na niemiecka hegemonię w UE...jakież dojrzałe były Anglia
          i
          >
          > Francja w okresie międzywojennym!
          • amberka2 Re: Mieszasz epoki bez sensu ! 17.06.07, 12:53
            Masz racje, ale to jest niestety efekt kilkudziesiecioletniej propagandy
            komunistycznej. Ludzion pralo sie mozgi. Kiedy reszta Europy szla do przodu ,
            Francja i Niemcy potrafily sie dogadac i zakopac wojenny toporw w POlsce
            odgrzewalo sie stare kotlety . wracalo sie do wojen z krzyzakami, powstawaly
            filmy typu czarne chmury czy czterej pancerni. Mialo to na celu zrobic z
            Niemcow super wrogow , ktorzy zawsze a z Rosjan super przyjaciol.
            Teraz mamy nowe wcielenia Gomolki w postaci braci Kaczynskich, kotrzy strasza
            Niemcami.

Zalosne i smieszne, ale niestety czesc spoleczenstwa, wychowowana w duchu
            gomolkowskich to kupuje.
            • arnianarn Re: Mieszasz epoki bez sensu ! 17.06.07, 13:01

Te pozytywne nastawienie jakie Europa miala wobec Polski tuz po 1989 zniknelo
              zupelnie. Widze Polske odizolowana i wrecz zklocona ze swoimi sasiadami.
              Przypomina mi to czasu przed IIWS.
              • amberka2 Re: Mieszasz epoki bez sensu ! 17.06.07, 13:18
                Zgadzam sie, ale zobacz co za luzie pisza na forum i jakie glupoty.

Wyglada na to , ze przygotowujemy sie do wojny z Niemcymi , bo Merkel chce
                oslabic Polske. Dziwne, ze Hiszpania, ktory ma tyle samo glosow nie czuje sie
                przez Merkel oslabiana i nikt w hiszpanii nie krzyczy o niemieckim Drangu nach
                Sued:) ba nikt nie zarzcua Niemcom , ze wykupuje ziemie na rdzennie
                hiszpanskiej Mallorce. I to jest wlasnie na roznica
            • sirchh Re: Mieszasz epoki bez sensu ! 17.06.07, 14:09
              amberka2 masz absolutnie racje. jestem zaszokowany, bo myslalem jak komunisci
              odejda to Polska stanie sie czlonkiem ucywilizowanej Europy i pojdzie duzymi
              krokami naprzod. a to co teraz przezywam to szok absolutny. gorzej niz w
              najgorszych czasach stalinowsko-gomulkowej atmosfery szowinizmu. Polska budzi
              strach i obrzydzenie na calym swiecie - nawet na Bialorusi, jak wykazuje artykol
              dzisiejszych gazet.
          • fyrlok Re: Mieszasz epoki bez sensu ! 17.06.07, 13:32
            > Przedwojenne Niemcy byly faszystowskie, nacjonalistyczne i w rekach Hitlera.

A Polska byla demokracja ???!!!!!!!!!!!

powinienes sobie kupic kilka ksiazek i nie lykac wszystkiego 1:1
            w szkole podstawowej (nawet jeszcze dzisiaj niestety)
        • wilma.flintstone Re: Oczywiście, dojrzałe społeczeństwa to te,któr 17.06.07, 14:07
          mil1231 napisał:

> protestów godzą się na niemiecka hegemonię w UE...jakież dojrzałe były Anglia
          i
          >
          > Francja w okresie międzywojennym!

Czlowieku! Przeciez Ty kropka w kropke jestes typem Polaka, ktory opisuja w Der
          Spiegel! Ty istniejesz naprawde, naprawde masz takie poglady? Twoje
          zaangazowane w te dyskusje, zajadlosc i ciezkiego kalibru szowinizm moga takze
          sugerowac, ze jestes niezlym trollem, ktory dokladnie wie w jaka strune
          uderzyc, zeby wywolac forumowa klotnie. I z dwojga zlego wolalabym, zebys byl
          li i jedynie wirtualnym tworem, bo jesli istnieje ktos kto na powaznie tak
          mysli, to...strach sie bac...
      • tadjan Re: "Der Spiegel" MA RACJE .... 17.06.07, 13:00
        arnianarn napisał:

> .... zreszta mysle tez ze to nie tylko wina kaczorow.
        > Poprostu narod polski jeszcze nie dorosl swoich praw i obowiazkow w nowej
        > europie.
        > Nistety taka jest ta gorzka prawda o tym niejako heroicznym narodzie.
        >
        > Kaczory moze spelniaja role katalizatorow destruktywnego nacjonalizmu
        polskiego
        -----------------------------------------------------------------
        a ty to już nie jesteś naród Polski? Dlaczego zmieniłeś tylko obywatelstwo,a o
        języku zapomniałeś. Zmień wszystko, Polakom to nie zaszkodzi bo niewiele z
        lekcji historii wyniosłeś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka