fraglesi67 02.07.07, 12:45 Dzień w którym z trudem będę mógł sobie przypomnieć kim był Giertych będzie najszczęśliwszym dniem mego życia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszeklu Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 13:29 Takich Polakow trzeba w polskim rzadzie. Swiete slowa powiedzial Roman Giertych: "władze Polski mają obowiązek 'prawny i moralny' zagwarantować obywatelom bezpieczeństwo posiadania własności na tych terenach." Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula W innych sprawach to raczej prawdziwy idiota ale.. 02.07.07, 13:33 w tej w pelni go popieram. Szkoda tylko ze zajmuje sie ta sprawa by swoja wszawa partyjke wyciagnac spod progu wyborczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kashiashtheone Re: W innych sprawach to raczej prawdziwy idiota 02.07.07, 13:50 jak czytam teksty giertycha to jestem za aborcją Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 14:01 Znam jeden taki przypadek - osoby, ktora wyjechala z Polski do niemiec i porzucila swoja posiadlosc. Osoba ta w latach 70tych mieszkala na wsi, na slasku. Tak jak miliony innych marzyla o tym by wyjechac na zachod. W koncu jej sie to udalo. Na zachodzie jak sie jednak okazalo nie miala z czego zyc. Jako ze byla chora mogla sie ubiegac o rente w panstwie do ktorego przyjechala. Ale zeby to zrobic musiala.. no wlasnie. Nie wiem jak dokladnie wygladaly wtedy przepisy i z czego to wynikalo. W kazdym razie musiala zrezygnowac ze swojej chaty w Polsce i przekazac ja budzetowi. W zamian za to mogla otrzymac rente za granica. Z tego co napisalem, mozna miec rozne zdanie na temat tego, czy osoba ta moglaby sie ubiegac o zwrot. Nie jestem prawnikiem i mysle ze to sady powinny zajac sie ta sprawa. Jednak chcialbym cos tutaj zaznaczyc. Giertych robi z tego kampanie polityczna. Mowi o tym, jakby chodzilo o niemcow, ktorzy w latach czterdziestych uciekali z polski, a teraz probowali powrocic. To nie prawda. Z tego co czytalem ostatnio w gazetach, chodzi o ludzi ktorzy w latach siedemdziesiatych wyjechali. Chodzi o ludzi, ktorzy czuli sie polakami, ale podobnie jak tysiace innych nie chcieli mieszkac w PRL (z roznych powodow. Chociazby z braku dostepu do katalogu Quelle). Prosze wiec nie sprawiac wrazenia jakby to byli prusacy i ludzie pani Steinbach probowali tutaj odzyskac jakies ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
darling221 Pan Roman jest prawdziwym patriotą, dziekuję 02.07.07, 14:16 to nie jest żaden wszawy parch ani pedał i nie cyniczny bandyta niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Pan Roman jest prawdziwym patriotą, dziekuję 02.07.07, 14:37 darling221 napisała: > to nie jest żaden wszawy parch ani pedał i nie cyniczny bandyta niemiecki jest,jest... Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz731 Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 15:16 jam też emigrant może lepiej się zająć gruntami kościoła? i czy to nie jest wbrew konstytucji podżegać do nienawiści narodowej etc? Oj Roman, Roman, kto Ci będzie posyłał jabłka do więzienia? Czy nie będzie Ci przykro ufaflanym błąkać się po śmietniku historii??? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 19:07 bartosz731 napisał: > jam też emigrant > może lepiej się zająć gruntami kościoła? > i czy to nie jest wbrew konstytucji podżegać do nienawiści narodowej etc? To nie ma NIC wspolnego z nienawiscia narodowa!!! Niemcy popelnili straszliwe i masowe zbrodnie w czasie II wojny swiatowej, co jest doskonale udokumentowane (wlacznie z tym, co sie dzialo w obozach zaglady), przez nich samych zreszta. MAMY PRAWO o tym przypominac!! Nikt tu nie zywi nienawisci do obecnych, normalnych Niemcow Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 19:52 Jesli popelnili, to dlaczego po wojnie az do lat 70-tych zyli sobie spokojnie w Polsce jako Polacy? Dlaczego mogli zatrzymac ten majatek przez 30 lat jako obywatele PRLu? Dlaczego odebrano im dopiero, kiedy chcieli zmienic miejsc azamieszkania? O. critto napisał: > To nie ma NIC wspolnego z nienawiscia narodowa!!! Niemcy popelnili straszliwe i > masowe zbrodnie w czasie II wojny swiatowej, co jest doskonale udokumentowane > (wlacznie z tym, co sie dzialo w obozach zaglady), przez nich samych zreszta. > MAMY PRAWO o tym przypominac!! Nikt tu nie zywi nienawisci do obecnych, > normalnych Niemcow Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 16:21 Przestań synku pieprzyć, w 2006 roku za pieniądze Bundes R.D., zorganizowano hucpę w Berlinie (i w Giżycku) gdzie przy dźwiękach nazistowskich ryków, partia posiadająca 17% w landtagu, oświadczyła, że nigdy nie uzna granic powojennych Polski. (nowa rzenia na horyzoncie?) Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 16:25 Prosze fakty, aby to potwierdzic O. sabala_1 napisał: > Przestań synku pieprzyć, w 2006 roku za pieniądze Bundes R.D., zorganizowano > hucpę w Berlinie (i w Giżycku) gdzie przy dźwiękach nazistowskich ryków, partia > > posiadająca 17% w landtagu, oświadczyła, że nigdy nie uzna granic powojennych > Polski. > (nowa rzenia na horyzoncie?) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 16:38 On mowi o NPD. Nie znam tego przypadku, ale jestem sobie w stanie wyobrazic, ze to prawda. Partia nie jest w Bundestagu (cos takiego jak Sejm), ale w Landtagu (cos w rodzaju sejmiku wojewodzkiego) ktoregos Landu. Caly belkot tej partii jest nie do zaakceptowania i nie jest akceptowany przez inne partie w niemczech. Swego czasu byla nawet zdelegalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Jak to jest z tymi roszczeniami 02.07.07, 16:56 Ja rozumiem, o ktora partie chodzi:) Ale od kiedy rzad da na to pieniadzy? Przeciez to zjazd partii? I btw: sprawa granicy to jedyny co ich rozni od LPR. Jesli ta partia by mogla, to tez zadalaby Slask dla siebie. Ale juz maja;) Pozdrowienia O. emigrancik napisał: > On mowi o NPD. Nie znam tego przypadku, ale jestem sobie w stanie wyobrazic, ze > to prawda. Partia nie jest w Bundestagu (cos takiego jak Sejm), ale w Landtagu > (cos w rodzaju sejmiku wojewodzkiego) ktoregos Landu. Caly belkot tej partii > jest nie do zaakceptowania i nie jest akceptowany przez inne partie w niemczech > . > Swego czasu byla nawet zdelegalizowana. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Gazecie Wyborczej nie wierzysz??? 02.07.07, 16:50 Zobacz, a Gazeta Wyborcza zna przypadek procesu o zwrot mienia na ziemiach odzyskanych, przegranego przez obywatelke polska. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4282417.html Pani jest wymieniona z nazwiska. I pan premier ja odwiedzil... Wiec jak to jest naprawde? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_25 poszeklu błagam zmien ten debi**y nick... 02.07.07, 13:37 bo poprostu tak mi walisz żydowską walutą że mi sie słabo robi !! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: poszeklu błagam zmien ten debi**y nick... 02.07.07, 15:08 Nie zydowska a izraelska. "Szekel" to jednostka monetarna w Izraelu. Nie ma czegos takiego jak "zydowska waluta". A od czego robi Ci sie slabo? Od tego ze waluta czy od tego ze izraelska? :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: poszeklu błagam zmien ten debi**y nick... 02.07.07, 16:13 asia_25 napisała: > bo poprostu tak mi walisz żydowską walutą że mi sie słabo robi !! Ten nick przypomina, ze to nie jest polska gazeta. Czytamy ja wprawdzie po polsku i wydawana jest w Polsce, ale z polska racja stanu to ona nie ma nic wspolnego. To gazeta walczaca z polskoscia. Upewniaja mnie o tym setki postow wycietych tylko dlatego, ze zawieraly tresc patriotyczna albo budujaca moralnie, czy etycznie czytajacych to Polakow. Te tresci sa tu zakazane. Nie pozostawia sie nawet sladu, ze takie posty kiedys sie znajdowaly. Nie dalo sie zastosowac tego numeru: "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu". Tylko tak po stalinowsku usunieto bez sladu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: poszeklu błagam zmien ten debi**y nick... 03.07.07, 02:52 poszeklu napisał: > asia_25 napisała: > > > bo poprostu tak mi walisz żydowską walutą że mi sie słabo robi !! > > Ten nick przypomina, ze to nie jest polska gazeta. Czytamy ja > wprawdzie po polsku i wydawana jest w Polsce, ale z polska racja > stanu to ona nie ma nic wspolnego. To gazeta walczaca z polskoscia. > Upewniaja mnie o tym setki postow wycietych tylko dlatego, ze > zawieraly tresc patriotyczna albo budujaca moralnie, czy etycznie > czytajacych to Polakow. Te tresci sa tu zakazane. > Nie pozostawia sie nawet sladu, ze takie posty kiedys sie znajdowaly. > Nie dalo sie zastosowac tego numeru: > "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu". > Tylko tak po stalinowsku usunieto bez sladu. > Pozdrawiam Pan poszeklu dzisiaj wyjatkowo aktywny. Zly i glodny, bo go jakis pies odgonil od smietnika zanim zdazyl sie najesc i Pan Poszeklu, polaczyna poniewierana przez wszystkich, parobek i lokaj do najbrudniejszej roboty glodny chodzi i odbija to sobie na forum. Poki co zywi sie nienawiscia, ale panie Poszeklu, pora moze na ten smietnik wrocic, pies juz sobie poszedl i moze zostawil jakies resztki. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz731 Re: poszeklu błagam zmien ten debi**y nick... 02.07.07, 15:18 60 lat po wojnie, 40 po 1968, a w Polsce wciąż antysemici... Więcej niż samych Żydów. Wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: poszeklu błagam zmien ten debi**y nick... 02.07.07, 18:30 owszem, to jest akurat wielkim wstydem. Ale znacznie wiekszym bylo to, co Niemcy robili z Zydami: GAZOWALI W AUSCHWITZ-BIRKENAU i palili ich ciala w krematoriach. Rozstrzeliwali masowo w gettach i lasach podmiejskich (np. pod Wilnem). Glodzili, bili, pozbawiali wszystkich praw. Lagodne formy antysemityzmu istnieja w kazdym kraju europejskim. Niemcy na podstawie tej chorej ideologii uczynili najwieksza zbrodnie w swojej historii. Oby dusze hitlerowskich oprawcow NIGDY nie zaznaly spokoju!! Oby sie wiecznie blakaly miedzy swiatami... Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 13:49 niealeznosci wladzy sadowniczej? Niestety, zawsze prezentujesz intelektualny poziom kretyna, przepraszam: giertycha (chociaz to w sumie to samo). Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 13:57 polskie sady sa od tego, aby bronic naszych, polskich interesow. Jezeli prawo tego nie gwarantuje, to trzeba je ZMIENIC - TERAZ, JUZ. Powinna na dniach wyjsc ustawa, ze nie ma mowy o zwrocie majatkow Niemcom _I KONIEC_. Odpowiedz Link Zgłoś
adajciemiwszyscyswietyspokoj Re: Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 14:06 Sądy (wszystkie) są od tego żeby rozstrzygać czy coś jest zgodne z prawem, czy nie. A z takim gadaniem, to blisko już do szukania paragrafów na człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 14:15 no wiec mowie, ze trzeba ZMIENIC PRAWO, tak aby chronilo polskie interesy, a nie niemieckie. I koniec. Rozumiem sądy, ale po zmianie prawa ich rozterki sie skoncza. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 15:18 Sąd ma realizować prawo, jakie rozterki? Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Narod ustanawia Prawo 02.07.07, 16:25 Jak na razie to jest to wciaz i jeszcze, Narod Polski! Premier Roman Giertych slusznie broni wlasnosci Polakow na ziemiach Polski. Jeszcze stopy neohitlerowcow nie depcza polskiej ziemi i jeszcze Polacy maja swieta racje do ustanawiania swoich - Polskich Praw! Kto to kwestionuje jest albo niespelna rozumu, albo sluzy obcej agenturze!!!!!! rafvonthorn napisał: > Sąd ma realizować prawo, jakie rozterki? Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Narod ustanawia Prawo 02.07.07, 16:28 On nie broni, on ich pozbawi. Raz PRL zabral Polakom wlasnosc, a teraz Giertych chce to samo uczynnic. A to wszystko dlatego, ze ci Polacy musieli przy wyjezdzie przyjac niemieckie obywatelstwo. O. poszeklu napisał: > Jak na razie to jest to wciaz i jeszcze, Narod Polski! > Premier Roman Giertych slusznie broni wlasnosci Polakow > na ziemiach Polski. Jeszcze stopy neohitlerowcow nie > depcza polskiej ziemi i jeszcze Polacy maja swieta racje > do ustanawiania swoich - Polskich Praw! > Kto to kwestionuje jest albo niespelna rozumu, albo > sluzy obcej agenturze!!!!!! > > rafvonthorn napisał: > > > Sąd ma realizować prawo, jakie rozterki? Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Narod ustanawia Prawo 02.07.07, 16:38 Obcej agenturze służą koalicjańci, przecież to pieski na smyczy Putina. I Ty też, skoro tego nie widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mgibson Mylisz się durniu... 02.07.07, 14:14 Sądy (polskie także) są od tego aby roztzygać spory i pilnować przestrzegania prawa które w danej chwili obowiązuje. Nie są od tego żeby bronić wybranej grupy narodowościowej, etnicznej, religijnej, społecznej, etc. Ale skąd durnie pokroju Giertycha mają o tym wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
rybka9915 Re: Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 14:20 polskie sady po to by orzekac o zgodnosci prawnej z przepisami POLSKIMI. Sady nie sa rzadem, by bronic interesow szczegolnej grupy Polakow, ktorzy wierza w giertycha, kaczorow, leppera. A zatem wielki polaku i medrco nieslychany - przestan sluchac pieprzen giertycha i pomysl przez minute. Polska to podobno kraj demokratyczny, chociaz corazn czesciej widac, ze pis-czyzna z lpr-rzyzna jako nastepny etap "rozwoju" - planuje zblizenie systemowe z Bialorusia. Podobienstwa z Lukaszenka i jego definicja demokratury staja sie coraz bardziej widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Slyszales moze kiedys o ... 02.07.07, 15:17 Sądy są od tego, by orzekać zgodnie z prawem, a nie z Giertychowskim widzimisię... Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 14:01 No to niech napiszą w końcu tę ustawę, rządzą przecież już DWA lata. Tylko kto ma to napisać, jak oni z najprostszymi ustawami sobie nie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 14:14 tu nie trzeba specjalnej ustawy, wystarczy jeden akapit (nawet nie paragraf) w Kodeksie Cywilnym, cos w rodzaju "do zwrotu wlasnosci nie maja prawa Niemcy z ziem odzyskanych przez Polske". Odpowiedz Link Zgłoś
rybka9915 critto - wielki polaczku 02.07.07, 14:28 chyba historii uczyles sie na kursach bojowek giertycha. Te ziemie - to nie sa odzyskane, lecz z odzysku wojennego, bo tak nasi odwieczni przyjaciele Stalin i Roosvelt sie ugadali, obcinajac Polsce kawal terenow wschodnich. A zatem - jest to drobna roznica. Ponadto sady nie sa winne burdelowi w ksiegach wieczystych, ktore nie zostaly uporzadkowane przez administracje. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: critto - wielki polaczku 02.07.07, 18:03 rybka9915 napisała: > chyba historii uczyles sie na kursach bojowek giertycha. mam gdzies Giertycha, poza tym NIE jestem Katolikiem (jestem odstepca od Katolicyzmu), wiec by mnie nie przyjeli. Poprostu tutaj to on, a nie forumowi lewaccy krzykacze, ma racje. Te ziemie - to nie sa > odzyskane, lecz z odzysku wojennego, bo tak nasi odwieczni przyjaciele Stalin i > > Roosvelt sie ugadali, obcinajac Polsce kawal terenow wschodnich. przeciez mowilem, ZE TO LUP WOJENNY. To, ze przyznali nam go Stalin i Roosevelt, nie jest specjalnie ich zasluga, bo to Polacy weszli na te ziemie i wypedzili z nich Niemcow. Krotko mowiac: przyszlismy, Niemcow wygonilismy, kamienice itd. zajelismy - WIEC SA NASZE!! Nalezalo sie Niemcom za dwie wojny w czasie jednego wieku. I tak niech sie ciesza, ze ich wszystkich nie wyslano na roboty przymusowe i nie sprowadzono do prymitywnych roboli. A zatem - jest > > to drobna roznica. Ponadto sady nie sa winne burdelowi w ksiegach wieczystych, > ktore nie zostaly uporzadkowane przez administracje. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: critto - wielki polaczku 02.07.07, 18:12 poza tym wiele z tych ZIEM nalezalo do Polski przed rozbiorami. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 14:57 Po pierwsze nie chodzi tu o posiadlosci Niemcow wyrzuconych tuz po wojnie a o ludzi ktorzy na polskich paszportach opuszczali Polske w latach 70-tych. Po drugie wyrazenie "ziemie odzyskane" to komunistyczna propaganda. Ziemie te, ktore przez kilkaset lat byly jak najbardziej niemiecie, zostaly _zdobyte_ przez Armie Czerwona i _przekazane_ Polsce jako _rekompensata_ za utracone kresy wschodnie. Po trzecie tekst prawny typu "jakas grupa narodowa ma albo nie ma jakiegos prawa" musi byc potraktowany jako rasistowski. Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 15:26 no toś wymyślił, critto, akurat oni są Polakami niemieckiego pochodzenia. Mniej więcej na poziomie pisowych układaczy ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 14:36 Wlasnie, ze nie. Ci, ktorzy zabiegali sie zwrot sa Polakami: oni wyjechali psiadajac polski paszport (w latach 70-tych)! O. poszeklu napisał: > Takich Polakow trzeba w polskim rzadzie. > Swiete slowa powiedzial Roman Giertych: > "władze Polski mają obowiązek 'prawny i moralny' > zagwarantować obywatelom bezpieczeństwo posiadania > własności na tych terenach." > Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Brawo Giertych, prawdziwy Polak!!!!!!!!!! 02.07.07, 15:05 Tyle ze ludzie ktorzy sie o swoj byly majatek upominaja tez mieli polskie obywatelstwo, bo tu przede wszystkim chodzi o ludzi ktorzy opuscili Polske w latach 70-tych. Tym ludziom nie nalezy nic gwarantowac? Odpowiedz Link Zgłoś
rpyzel Formalnie to Roman jest adwokatem.. 02.07.07, 12:55 jego korporacja musi być z niego dumna :-D Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Pierwszy raz zgadzam sie z Romkiem 02.07.07, 12:56 Sedziowie ktorzy oddaja Niemcom nieruchomosci nalezace do Polakow powini byc taplani w pierzu i przepedzani od Bugu po Odre. Odpowiedz Link Zgłoś
lewy_kaczor tak, tak, a nierządnice należy kamieniować...;-))) 02.07.07, 12:58 ...czy Romek G. jest tak wielkim katalizatorem głupoty wszelakiej...??? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: tak, tak, a nierządnice należy kamieniować... 02.07.07, 13:00 uwazasz ze zdrajcy z V. kolumny i mordercy Polakow powinni miec jakies prawa do nieruchomosci? WSZYSCY Niemcy z tamtych ziem byli za to odpowiedzialni. A ci, ktorzy chca pojednania, jak np. Guenter Grass, POTEPIAJA te żądania. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula A glupich nalezy osadzac w zakladach zamknietych 02.07.07, 13:06 Jak bys sam mieszkal w takim domu na ziemiach odzyskanych i przyszedlby niemiec i wywalil Cie z niego to innaczej bys spiewal Odpowiedz Link Zgłoś
metall Kto definiuje "głupotę"? 02.07.07, 13:14 augustus_germanicus_caligula napisał: > Jak bys sam mieszkal w takim domu na ziemiach odzyskanych i przyszedlby niemiec > > i wywalil Cie z niego to innaczej bys spiewal Jak bym mieszkał w takim domu, to bym się zainteresował już dawno, kto jest jego właścicielem, czyli co stoi w księdze wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Czyli za to przeoczenie powinienes byc ukarany? 02.07.07, 13:17 Naprawde tak myslisz? jesli problem dotyczy setek tysiecy ludzi to czy nalezy oddac nieruchmosci Niemcom tylko dlatego ze tak nalezy ???? Opowiadasz straszne dyrdymaly Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Czyli za to przeoczenie powinienes byc ukaran 02.07.07, 13:20 augustus_germanicus_caligula napisał: > Opowiadasz straszne > > dyrdymaly Ja? Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Ty! 02.07.07, 13:24 Z tego co rozumie jestes za oddawaniem nieruchomosci Niemcom ktorzy je utracili w wyniku II wojny swiatowej. Dobrze Cie zrozumialem? Jesli tak to powiem szczerze ze pieprzysz! Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: Ty! 02.07.07, 13:59 Nie można im tego oddać, stare niemieckie księgi wieczyste nie mają już mocy prawnej. Nie kłam człowieku. Sądy oddają nieruchomości na podstawie polskich ksiąg wieczystych, w których z winy właścicieli nieruchomości jest bajzel. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Ty! 02.07.07, 14:42 altintop6 napisał: > Nie można im tego oddać, stare niemieckie księgi wieczyste nie mają już mocy > prawnej. Nie kłam człowieku. Sądy oddają nieruchomości na podstawie polskich > ksiąg wieczystych, w których z winy właścicieli nieruchomości jest bajzel. kradziez jest kradziezom,a co powiecie o waszych utraconych domach na wschodzie? nie chcecie ich odzyskac? chyba,ze to lepianki byly;) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ty! 02.07.07, 17:58 my nie planowalismy mordowania wszystkich Litwinow, Ukraincow i Bialorusinow, jak robili Niemcy z Polakami (do 1975 mialo nas juz nie byc wg Generalplan Ost). My nie zrownywalismy ich miast z gruntem, nie wyrzynalismy masowo ich ludnosci, nie zapedzalismy do gett, nie budowalismy dla nich obozow zaglady. To jest podstawowa roznica. Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Ty! 02.07.07, 18:44 Dobrze, dobrze. Ale tu mowimy o Polakach. Niemcow wypedzono juz dawno temu, a nie dopiero w latach 70-tych;) Oda. critto napisał: > my nie planowalismy mordowania wszystkich Litwinow, Ukraincow i Bialorusinow, > jak robili Niemcy z Polakami (do 1975 mialo nas juz nie byc wg Generalplan Ost) > . > My nie zrownywalismy ich miast z gruntem, nie wyrzynalismy masowo ich ludnosci, > nie zapedzalismy do gett, nie budowalismy dla nich obozow zaglady. To jest > podstawowa roznica. Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Czyli za to przeoczenie powinienes byc ukaran 02.07.07, 15:22 "Naprawde tak myslisz? jesli problem dotyczy setek tysiecy ludzi to czy nalezy oddac nieruchmosci Niemcom tylko dlatego ze tak nalezy ????" Właśnie tak. A Ty sądzisz inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_25 Trzeba było zadbac o Ksiegi Wieczyste !! 02.07.07, 13:40 a nie teraz z "dupy strzelać"... prawo jest jasne i oczywiste, i żadne lpr'owskie narodowe popierdywania nic tu nie dadzą jak sie samemu nie dba o swój interes... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Trzeba było zadbac o Ksiegi Wieczyste !! 02.07.07, 13:58 trzeba na dniach zmienic prawo, aby chronilo interesy Polakow. Wtedy sady beda dzialaly i zgodnie z prawem, i w interesie Polakow. Chwala Polsce!! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Trzeba było zadbac o Ksiegi Wieczyste !! 02.07.07, 15:03 Tylko Polakow? A mieszkajacych w Polsce polskich obywateli narodowsci niemieckiej, zydowskiej, bialoruskiej, ukrainskiej, litewskiej, romskiej, greckiej, wietnamskiej etc. to nie? Prawo nie jest po to aby bronic interesow jakiejs grupy etnicznej lecz zeby gwarantowac sprawiedliwosc i praworzadnosc dla wszystkich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Trzeba było zadbac o Ksiegi Wieczyste !! 02.07.07, 17:59 dobra, nie tylko Polakow, ale na pewno PRZEDE WSZYSTKIM Polakow. A juz napewno ABSOLUTNIE NIE CHRONIC praw Niemcow slusznie wysiedlonych po II wojnie swiatowej. Wysiedlenia te byly zgodne z konwencjami miedzynarodowymi, m.in. w Jalcie i Poczdamie, wiec Niemcom od NASZYCH, POLSKICH ZIEM ODZYSKANYCH _WARA_. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Trzeba było zadbac o Ksiegi Wieczyste !! 02.07.07, 18:45 Tu nie chodzi o Niemcow wypedzonych, lecz o Polakach, ktorzy w latach 70-tych i 80-tych wyjechali do Niemiec. O. critto napisał: > dobra, nie tylko Polakow, ale na pewno PRZEDE WSZYSTKIM Polakow. A juz napewno > ABSOLUTNIE NIE CHRONIC praw Niemcow slusznie wysiedlonych po II wojnie > swiatowej. Wysiedlenia te byly zgodne z konwencjami miedzynarodowymi, m.in. w > Jalcie i Poczdamie, wiec Niemcom od NASZYCH, POLSKICH ZIEM ODZYSKANYCH _WARA_. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Trzeba było zadbac o Ksiegi Wieczyste !! 02.07.07, 22:49 Nie ma czegos takiego jak "prawo dla przede wszystkim pewnej grupy". Prawo ma byc rowne dla wszystkich, bo inaczej nie jest prawem a bezprawiem. Jak zreszta zdefiniowac kto jest "czlkeim" Polakiem, kto "czesciowo" Polakiem (cytat z Sobeckiej), a kto nie jest Polakiem? Cos w stylu ustaqw norymberskich? Do ktorego pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: A glupich nalezy osadzac w zakladach zamkniet 02.07.07, 14:41 Jaki Niemiec? To Polacy. Oni wyjechali w latach 70-tych, poniewaz znalezli dziadka niemieckiego. Ale przeciez przez ilez lat mieli polski paszport. B. augustus_germanicus_caligula napisał: > Jak bys sam mieszkal w takim domu na ziemiach odzyskanych i przyszedlby niemiec > > i wywalil Cie z niego to innaczej bys spiewal Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Bzdrury 02.07.07, 13:04 Czyli nie masz nic przeciwko odzyskiwaniu przez Niemcow nieruchmosci ktore teraz zamieszkuja polacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Bzdrury 02.07.07, 13:22 Z tego co wiem, problem dotyczy _wyłącznie_ gospodarstw pozostawionego przez tych, którzy wyjechali już _po_ wojnie i wynika z zaniedbań polskich urzędników. Ludzie którzy wyjeżdżali do RFN na "pochodzenie" {niekoniecznie Niemcy!} "dobrowolnie" zrzekali się prawa własności do gruntu i nieruchomości, ale polscy urzędnicy nie odnotowywali tego w księgach wieczystych! W tej chwili żaden sąd nie może wydać innego postanowienia jak nakaz opuszczenia _bezprawnie_ używanej ziemi i żaden Giertych nic tu nie może zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula No i co z tego? 02.07.07, 13:24 Trzeba zmienic prawo! To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: No i co z tego? 02.07.07, 13:33 :-D Żeby koń został senatorem nawet prawa nie trzeba było zmieniać :-D Odpowiedz Link Zgłoś
lewy_kaczor Księgi Wieczyste są ważne, a nie histeryzowanie... 02.07.07, 13:44 ... Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Bzdrury 02.07.07, 14:40 Przeciez to ich wlasnosc! Od kiedy traci sie swoja wlasnosc, kiedy sie wyjedzie do innego kraju? To PRL jest temu winien. A teraz Giertych chce im drugi raz odbierac ich wlasnosc. O. augustus_germanicus_caligula napisał: > Czyli nie masz nic przeciwko odzyskiwaniu przez Niemcow nieruchmosci ktore > teraz zamieszkuja polacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Pierwszy raz zgadzam sie z Romkiem 02.07.07, 13:26 Ci sędziowie nic nie oddają, oni przywracają porządek prawny. Stan tych gospodarstw jest zapisany w księgach wieczystych, więc jeśli już kogoś tarzać to tych którzy kilkadziesiąt lat temu nie zaktualizowali zapisów! Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula takie przywracanie "porzadku prawnego" skonczy ... 02.07.07, 13:27 sie tym ze znowu trzeba bedzie przepedzac V kolumne z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: takie przywracanie "porzadku prawnego" skoncz 02.07.07, 14:26 A kto tą V kolumnę wskaże ciemnym masom? Towarzysz Jarosław? Choć nie wiem czy można tytułować "towarzyszem" kogoś kto w Szatana wierzy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: takie przywracanie "porzadku prawnego" skoncz 02.07.07, 18:14 nie trzeba wskazywac, jej czlonkowie sa na wielu forach dyskusyjnych i zajadle bronia Niemcow:) Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: takie przywracanie "porzadku prawnego" skoncz 02.07.07, 18:47 Nie Niemcow, ale Polakow. Ty bronisz prawo PRLu. Oda critto napisał: > nie trzeba wskazywac, jej czlonkowie sa na wielu forach dyskusyjnych i zajadle > bronia Niemcow:) Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: takie przywracanie "porzadku prawnego" skoncz 03.07.07, 11:40 Daj spokój, kogo to? Odnoszę wrażenie, że mieszkańcy środkowej Polski mają jakiś uraz do Niemców. Ciągle się ich boją a przecież wojna skończyła się ponad 60 lat temu!!! Ludzie opamiętajcie się, nawet gdyby wszyscy Niemcy którzy mają jakiekolwiek _aktualne_ prawa do ziemi w Polsce tu przyjechali to i tak byłby to mały ułamek ilości Polaków _legalnie_ mieszkających w Niemczech. Nie ma już "Drang nach Osten"!!! Teraz kierunek się odwrócił, w wielu miasteczkach niemieckich większość ludzi na ulicach to Polacy lub przynajmniej Słowianie. A to że w każdym prawie takim miasteczku są Danzigerstrasse, Breslauerstrasse, Koenigsbergstrasse czy Stettinerstrasse? No cóż, historii się nie wybiera. U nas też są ulice Lwowskie czy Wileńskie i co? Znaczy to że Polacy chcą zbrojnie odebrać kresy wschodnie? Polskie banki i firmy ubezpieczeniowe inwestują na Litwie i Ukrainie. Czy to jest przejaw polskiego imperializmu? Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Pierwszy raz zgadzam sie z Romkiem 02.07.07, 14:38 Nie, to bedzie sadownictwo, ktore odbiera Polakom swoja wlasnosc - jak za czasow PRL: Przeciez ci ludzi wyjechali posiadajac polski paszport. A panstwo im odebral ich wlasnosc. A teraz drugi raz! O. augustus_germanicus_caligula napisał: > Sedziowie ktorzy oddaja Niemcom nieruchomosci nalezace do Polakow powini byc > taplani w pierzu i przepedzani od Bugu po Odre. Odpowiedz Link Zgłoś
critto akurat tu Giertych ma rację 02.07.07, 12:59 nie cierpie Giertycha i w 100% trzymam z nauczycielami i uczniami, ktorzy chca jego odsuniecia. Ale akurat w sprawie roszczen niemieckich MA RACJE - nie moze byc tak, zeby osoby wydalone z Polski za wspoludzial w zbrodniach niemieckiego nazizmu domagaly sie zwrotu majatkow. Pamietajmy, ze to Niemcy z Pomorza zbudowali oboz koncentracyjny Stutthof - powstal on Z ICH WOLI, TUTEJSZYCH MIESZKANCOW, a nie z rozkazu Hitlera czy Himmlera z Berlina. Niemcy w Gdansku i na Kaszubach aktywnie zwalczali Polakow (w tym Kaszubow), donosili na nich, co konczylo sie rozstrzelaniem w Piasnicy. NIEMCY NIE MAJA ZADNEGO PRAWA DO NASZYCH ZIEM I NIERUCHOMOSCI!!! WARA!!! RAUS NACH DEUTSCHLAND!!! TO SA JUZ NASZE ZIEMIE I NASZE NIERUCHOMOSCI - wzielismy lup wojenny i mamy do niego PELNE PRAWO. Polskie prawo powinno explicite (w sposob jasny) zabezpieczac przed takimi roszczeniami: powinno byc napisane "Niemcy wydaleni w latach powojennych z Ziem Odzyskanych NIE MAJA PRAWA UBIEGAC SIE O ZWROT NIERUCHOMOSCI" - ich zadania beda wtedy Z GRUNTU NIEWAZNE pod wzgledem prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Dokladnie tak! 02.07.07, 13:04 W tej sprawie nalezy popierac kazdego kto obroni interesy polakow. Chocby samego Szatana Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: akurat tu Giertych ma rację 02.07.07, 13:08 critto napisał: > powinno byc napisane "Niemcy wydaleni w latach > powojennych z Ziem Odzyskanych NIE MAJA PRAWA UBIEGAC SIE O ZWROT NIERUCHOMOSCI > " Ale chyba nie byłoby dobrze, żeby sądy orzekały na podstawie tego co "powinno być napisane". Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: akurat tu Giertych ma rację 02.07.07, 13:57 Woda w mózgu, kolego. To nie dotyczy Niemców wydalonych tuż po wojnie z ziem odzyskanych, bo niemieckie księgi wieczyste zostały z mocy prawa z 1946 i 1950 roku zamknięte i nie mają dzisiaj prawnego znaczenia poza archiwalnym i historycznym. To dotyczy Polaków pochodzenia niemieckiego, którzy wyjechali do Reichu w latach 70. i oddali ziemię w zamian za paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: akurat tu Giertych ma rację 02.07.07, 14:43 Co za bzdury! To sa mienia, na ktorych mieszkali Polacy po wojnie az do lat 70-tych. Potem wyjechali, n.p. do RFNu. A panstwo komunistyczne im _odebralo_ _ich_ wlasnosc. To byli Polacy! A Giertych teraz _drugi_ raz chce odebrac mienia. B. critto napisał: > nie cierpie Giertycha i w 100% trzymam z nauczycielami i uczniami, ktorzy chca > jego odsuniecia. Ale akurat w sprawie roszczen niemieckich MA RACJE - nie moze > byc tak, zeby osoby wydalone z Polski za wspoludzial w zbrodniach niemieckiego > nazizmu domagaly sie zwrotu majatkow. Pamietajmy, ze to Niemcy z Pomorza > zbudowali oboz koncentracyjny Stutthof - powstal on Z ICH WOLI, TUTEJSZYCH > MIESZKANCOW, a nie z rozkazu Hitlera czy Himmlera z Berlina. Niemcy w Gdansku i > na Kaszubach aktywnie zwalczali Polakow (w tym Kaszubow), donosili na nich, co > konczylo sie rozstrzelaniem w Piasnicy. NIEMCY NIE MAJA ZADNEGO PRAWA DO NASZYC > H > ZIEM I NIERUCHOMOSCI!!! WARA!!! RAUS NACH DEUTSCHLAND!!! > > TO SA JUZ NASZE ZIEMIE I NASZE NIERUCHOMOSCI - wzielismy lup wojenny i mamy do > niego PELNE PRAWO. Polskie prawo powinno explicite (w sposob jasny) zabezpiecza > c > przed takimi roszczeniami: powinno byc napisane "Niemcy wydaleni w latach > powojennych z Ziem Odzyskanych NIE MAJA PRAWA UBIEGAC SIE O ZWROT NIERUCHOMOSCI > " > - ich zadania beda wtedy Z GRUNTU NIEWAZNE pod wzgledem prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Giertych chce kontroli sądów prowadzących spr 02.07.07, 13:04 A poza tym sądownictwo mamy niezawisłe. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula W tej sprawie sadownictwo 02.07.07, 13:07 ma reprezentowac interesy polakow. Mam gdzies czy trzeba bedzie tych sedziow obic lub nie ale do takiej glupoty jak oddawanie posiadlosci ziemskich niemcom nie wolno dopuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: W tej sprawie sadownictwo 02.07.07, 13:10 augustus_germanicus_caligula napisał: > ma reprezentowac interesy polakow. Mam gdzies czy trzeba bedzie tych sedziow > obic lub nie ale do takiej glupoty jak oddawanie posiadlosci ziemskich niemcom > nie wolno dopuscic. A ja myślałem, że sąd powinien reprezentować prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Nie, kretynku, sądy mają reprezentować PRAWO 02.07.07, 13:10 i nic innego. Po to wybieramy sobie parlament, żeby on ustalał prawo zgodne z naszymi oczekiwaniami. Jeżeli nieroby z Sejmu nie mogły uchwalić ustawy o roszczeniach byłych właścicieli, to jest to tylko wina nierobów z Sejmu, a nie sędziów. Którzy NIE MOGĄ wydawac wyroków wbrew tak podstawowym ustawom jak kodeks cywilny oraz ust. o księgach wieczystych i hipotece. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: W tej sprawie sadownictwo 02.07.07, 14:52 Prawo dziala niezaleznie od narodowosci. Jesli ktos wyjechal, to bezprawnie go wywlaszczano. Jesli wyjechal do Stanow, to moze swoja wlasnosc otrzymac powrotem. Jesli wyjechal do Niemiec tak samo. Jedynie, co tych ludzi rozni, jest to, ze ten drugi musial szukac dziadka niemieckiego, aby pozostac w Niemczech. O. augustus_germanicus_caligula napisał: > ma reprezentowac interesy polakow. Mam gdzies czy trzeba bedzie tych sedziow > obic lub nie ale do takiej glupoty jak oddawanie posiadlosci ziemskich niemcom > nie wolno dopuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
fixmeamartini Nie "odzyskane", tylko "zdobyte"!!! 02.07.07, 13:17 no bądźmy szczerzy. to są po prostu ziemie zagarnięte Niemcom. termin "odzyskane" został wypromowany przez władze komunistyczne, by jakoś ten fakt osłodzić. i baaaardzo dziwne, że osoba o tak prawicowych i antykomunistycznych zapatrywaniach, posługuje się takimi zwrotami. trochę to takie...głupie, co nie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Czyli teraz je mamy oddac? Co ty pieprzysz! 02.07.07, 13:18 Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Czyli teraz je mamy oddac? Co ty pieprzysz! 02.07.07, 13:30 Nikt tu nie mówi o oddawaniu "ziem odzyskanych" a jedynie o tym, że obywatele Polscy którzy _po_ wojnie wyjechali do RFN na "pochodzenie" chcą wrócić na gospodarstwa które w dalszym ciągu są ich własnością, ponieważ jakiś du..ek nie dopilnował przepisania ziemi i nieruchomości na rzecz państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula I co z tego ze chca wrocic. 02.07.07, 13:32 Chca zarobic na wzroscie cen nieruchomosci w Polsce. Tu nie chodzi o zaden sentyment do stron rodzinnych. Nawej jesli jakis urzednik dupek pomylil sie nie znaczy ze obecny wlasciciel ma cierpiec z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: I co z tego ze chca wrocic. 02.07.07, 13:39 Ale to nie są właściciele, to są osoby którym państwo bezprawnie przekazało gospodarstwa i jeśli te osoby czują się pokrzywdzone, to państwo jako sprawca bezprawia, ma obowiązek te krzywdy wyrównać. Nie bulwersuj się tak, za decyzje obecnych rządzących też trzeba będzie kiedyś wypłacać odszkodowania :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Szkoda dyskusji. 02.07.07, 13:47 Kazdy chce przestrzegania prawa dopoki sam nie padnie ofiara slepego nieludzkiego prawa. Zycze tego Wam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Szkoda dyskusji. 02.07.07, 13:58 Posługując się takim nickiem powinieneś znać i akceptować maksymę "Dura lex, sed lex!". Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Alez oczywiscie ze go nie rozumiem 02.07.07, 14:25 Posmiej sie jeszcze jak juz nic do powiedzenia nie masz. To ze jest to maksyma lacinska nie robi z niej wykladni madrosci. Ja nadal upieram sie ze to PRAWO ma sluzyc ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Alez oczywiscie ze go nie rozumiem 02.07.07, 14:31 No cóż, albo jesteś Augustus Germanicus Caligula i "Dura lex, sed lex" dla Ciebie coś znaczy albo Augustem Niemczyckim Sandałkiem i wtedy możesz lać na prawo z góry, z boku a nawet {w Twoim wypadku szczególnie uparcie} od dołu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Moglbym sie tutaj nazwac Juliusz Cezar 02.07.07, 14:39 ... jakie to ma znaczenie? Nadal uparcie twierdze ze prawo ma sluzyc ludziom a nie byc dla nich brzemieniem. Moj Ojciec byl niemcem i jakos zostal w Polsce ja natomiast mam wiecej lojanosci wobec mojej polskiej ojczyzny niz Ty. Tym ktorzy wyjechali nic sie nie nalezy. Moze jedynie prawo do wakacji w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Moglbym sie tutaj nazwac Juliusz Cezar 02.07.07, 15:04 Hmm, wymień jeszcze paru Rzymian, oni wszyscy dobrze wiedzieli co to jest prawo i dlaczego prawo jest zawsze lepsze niż bezprawie, a już szczególnie bezprawie które zasłania się "dobrem obywatela". Poza tym chyba nie rozumiesz istoty sprawy, ludziom którzy wyjechali zabrano wszystko, prawo komunistyczne pozbawiło ich wszelkich praw na terenie Polski, czyli Twój postulat został wypełniony! Ale prawo komunistyczne już nie obowiązuje bo było złe, o obalenie tego prawa walczyły dwa pokolenia Polaków - uważasz że źle zrobili? Nie powinni obalać komuny? Trochę mi przypominasz w wypowiedziach junkra, ale to chyba przypadkowa zbieżność, pewnie po prostu pewien typ ludzi wypowiada się podobny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
critto twarde prawo - takze dla Niemcow 02.07.07, 14:10 "Twarde prawo, ale prawo" ?? no wiec wprowadzmy TWARDE prawo, ktore zagwarantuje prawo wlasnosci tych nieruchomosci Polakom, ktorzy w nich mieszkaja - I KONIEC!! Niemcy beda musieli sie rowniez do niego dostosowac - TWARDE PRAWO, ALE PRAWO!! Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: twarde prawo - takze dla Niemcow 02.07.07, 14:21 Czy ktoś mówi, że nie? W ramach prawa naprawdę można dużo zrobić, tylko trzeba wiedzieć jak. To co robi Giertych może jedynie zaszkodzić, ciekawe co będzie jeśli temat podchwyci jakaś niemiecka "bulwarówka" i nie kilkadziesiąt a tysiące Niemców pochodzenia polskiego zacznie dopytywać się o swoje dobra? A w Polsce, mimo tego że sprawa jest znana od przynajmniej roku nie zrobiono _nic_ żeby zabezpieczyć interesy zagrożonych eksmisją gospodarzy. No i teraz pytanie - dlaczego? Komu zależy na tym, żeby animozje Polsko-Niemieckie nie wygasły a wprost przeciwnie, były podsycane? Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: twarde prawo - takze dla Niemcow 02.07.07, 14:49 Twarde prawo mowi, ze nie mozna nikomu odebrac wlasnosc. PRL jest winien, a nie 'Niemcy'. O. critto napisał: > "Twarde prawo, ale prawo" ?? no wiec wprowadzmy TWARDE prawo, ktore zagwarantuj > e > prawo wlasnosci tych nieruchomosci Polakom, ktorzy w nich mieszkaja - I KONIEC! > ! > Niemcy beda musieli sie rowniez do niego dostosowac - TWARDE PRAWO, ALE PRAWO!! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: twarde prawo - takze dla Niemcow 02.07.07, 18:26 za kare mozna odebrac wlasnosc. Za to, ze ktos byl volksdojczem, zdrajca, czlonkiem V kolumny; ze wspieral okupanta, ktory mordowal Polakow i Zydow. To calkowicie wystarczy, aby zabrac wlasnosc, dac kopa w d...e i kazac sie cieszyc, ze zycie zostalo darowane. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: twarde prawo - takze dla Niemcow 02.07.07, 18:49 Jak to? Jesli ktos zyl w Polsce, urodzil sie w Polsce, mial polski paszport, chodzil do polskiej szkole, mowil po polsku i pracowal w polskim zakladzie? A jedynie na co sobie pozwolil, to zmiana miejsca zamieszkania za czasow PRL? Co Ty, komunista jestes, czy co? Oda critto napisał: > za kare mozna odebrac wlasnosc. Za to, ze ktos byl volksdojczem, zdrajca, > czlonkiem V kolumny; ze wspieral okupanta, ktory mordowal Polakow i Zydow. To > calkowicie wystarczy, aby zabrac wlasnosc, dac kopa w d...e i kazac sie cieszyc > , > ze zycie zostalo darowane. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Szkoda dyskusji. 02.07.07, 14:46 Wlasnie, wyjechajac za granica tracisz wlasnosc swoja. jakie to prawo! O. augustus_germanicus_caligula napisał: > Kazdy chce przestrzegania prawa dopoki sam nie padnie ofiara slepego > nieludzkiego prawa. Zycze tego Wam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Szkoda dyskusji. 02.07.07, 18:11 jezeli brales udzial w dzialaniach V. kolumny i pomagales w przesladowaniu swoich sasiadow-Polakow, to powinienes poniesc taka kare. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Szkoda dyskusji. 02.07.07, 18:27 a swoja droga bardzo mnie cieszy, ze w Niemczech jest coraz wiecej Turkow i coraz mniej Niemcow. Ci drudzy zawsze byli przyjazni Polsce - Turcja jako jedyny kraj nie uznala rozbiorow Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Czyli teraz je mamy oddac? Co ty pieprzysz! 02.07.07, 14:45 Tak, poniewaz wladze PRL je okradli w latach 70-tych. To nie sa Niemcy, tu chodzi o Polakach, ktorzy wyjechali w alatach 70-tych i 80-tych! O. Odpowiedz Link Zgłoś
critto nasz sluszny lup 02.07.07, 13:56 fixmeamartini napisał: > no bądźmy szczerzy. to są po prostu ziemie zagarnięte Niemcom. Oczywiscie, ze ZAGARNIETE - tyle, ze SLUSZNIE ZAGARNIETE, ZA KARE. 44% Niemcow wybralo partie Hitlera w wyborach z 1933, 90 pare % popieralo wojne i to wojne totalna. Niemcy z Pomorza zbudowali Stutthof dla sasiadow-Polakow i donosili na nich na kazdym kroku. PIATA KOLUMNA zostala slusznie wyrzucona z kraju Polakow, a ich ziemie i nieruchomosci zostaly LUPEM wojennym. I tak ma byc, polskie prawo powinno przypieczetowac nasze zwyciestwo. Dodam, ze nie mam nic przeciwko normalnym Niemcom, kilku nawet lubie, sa moimi przyjaciolmi. Problemem jest SWOLOCZ, ktora domaga sie zwrotu slusznie odebranych jej gruntow i domow. Odpowiedz Link Zgłoś
atandil Morderco i gwalcicielu 02.07.07, 14:50 No to idąc Twoim tokiem rozumowania Czesi powinni zabrać na ziemie które im zagarneliśmy korzystając z ataku Hitlera. Mam nadziej że twoj dom bedzie na tych ziemiach. Pozatym Ty wybierałeś władze które wykonały mordów na żydach podczas drugiej wojny światowej Twój naród POLACY wybierali włądze które w histori mordowały atakowały zdobywały ziemie organizowały kruciaty już nie powiem co sie działo w czasach tworzenia sie państwa Polskiego gdzie Mieszko Pierwszy wyrzynał wszystko dokoła jak leciało a żołnierze gwałcili co sie ruszało Heh ja sie tylko boje co nas czeka ze to że wybraliśmy demokratycznie nas obecny rząd skoro wiekszośc ludzi uznaje odpowiedzialnośc zbiorową brrrrr.. Jestem polakiem ktoremu rodzinie zabrano ogromne ziemie za Bugiem w ramach łupów Armio czerwonej (ciekawe jak to wytlumaczysz czym sie narazilismy ale może to wyjsni nasz komunistyczny rzad?) a w zamian dostalismy jakiś mały domek na ziemi do którą odzyskana nazywać jest grubym nadużyciem Chciałbym zeby niemcy odzyskali swe ziemie tylko pod warunkiem jak Polska odzyska swoje. jak nie zapomnijmy juz o przeszłości i dajmy spokuj A w tym konkretym przypadku chodzi o własnośc POLAKÓW trracących swoje mienie z rróżnych przyczyn Odpowiedz Link Zgłoś
critto Niemieccy mordercy 02.07.07, 18:10 mysmy Czechow nie mordowali - zajelismy Zaolzie, na ktorym byly wojska niemieckie (na mocy aneksji Czechoslowacji z 1938). Wiekszosc ludnosci czeskiej i slowackiej cieszyla sie z oswobodzenia od hitlerowskiego okupanta. Natomiast Niemcy prowadzili zmasowane ludobojstwo Pozatym Ty wybierałeś władze które wykonały mordów na żydach podczas drugiej > wojny światowej no kolego, to juz jest PRZESTEPSTWO. Albo pokazesz tu jakies dowody mowiace, ze polskie wladze mordowaly Zydow, albo sprawa trafi do prokuratury. Mowie calkowicie serio, bo zniewazyles i pomowiles Narod Polski i Panstwo Polskie. > Heh ja sie tylko boje co nas czeka ze to że wybraliśmy demokratycznie nas obecn > y > rząd skoro wiekszośc ludzi uznaje odpowiedzialnośc zbiorową brrrrr.. Odpowiedzialnosc zbiorowa czasem jest NIEZBEDNA, niestety. II wojna swiatowa byla wojną totalną, wiec kazdy Niemiec i Niemka brali w niej udzial; kazdy Polak i Polka byli dla nich wrogami, niestety. To nie mysmy te wojne rozpetali, to nie mysmy sie dopuscili zbrodni na Niemcach. Mamy prawo do slusznego odwetu i slusznych lupow na swoich gnebicielach. Ci Niemcy, ktorzy teraz chca pojednania, NIE beda sie domagali odszkodowan, tylko jak Guenter Grass posypia glowy popiolem za swoja przeszlosc i przyznaja, ze to ICH wina, ze cierpieli w czasie wypedzen - ZASLUZYLI SOBIE. > Twój naród POLACY wybierali włądze które w histori mordowały atakowały zdobywał > y Jak kazdy. Ale nigdy nie doprowadzily do takiego ludobojstwa, jak Niemcy. W koncu to NIEMCY budowali wcalej okupowanej Europie obozy zaglady, a NIE Polacy. Na Niemcach ciazy wieczna hanba za II wojne swiatowa, mordowanie Zydow i Slowian, eksperymenty medyczne i pseudomedyczne na wiezniach, niszczenie miast (w tym polskich, jak np. Warszawa) i niewyobrazalny codzienny terror. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: nasz sluszny lup 02.07.07, 14:59 Przeciez te domy nalezaly do Polakow, ktorzy tam (mimo wojny) dlugo po wojnie mieszkali az wyjechali do Niemiec. A Ty chcesz naprawde, ze pozabwiono _Polakow_ drugi raz ich wlasnosci? O. critto napisał: > fixmeamartini napisał: > > > no bądźmy szczerzy. to są po prostu ziemie zagarnięte Niemcom. > > Oczywiscie, ze ZAGARNIETE - tyle, ze SLUSZNIE ZAGARNIETE, ZA KARE. 44% Niemcow > wybralo partie Hitlera w wyborach z 1933, 90 pare % popieralo wojne i to wojne > totalna. Niemcy z Pomorza zbudowali Stutthof dla sasiadow-Polakow i donosili na > nich na kazdym kroku. PIATA KOLUMNA zostala slusznie wyrzucona z kraju Polakow, > a ich ziemie i nieruchomosci zostaly LUPEM wojennym. I tak ma byc, polskie praw > o > powinno przypieczetowac nasze zwyciestwo. Dodam, ze nie mam nic przeciwko > normalnym Niemcom, kilku nawet lubie, sa moimi przyjaciolmi. Problemem jest > SWOLOCZ, ktora domaga sie zwrotu slusznie odebranych jej gruntow i domow. Odpowiedz Link Zgłoś
syn.tuhajbeja Mylisz sie - odzyskane po setkach lat 02.07.07, 15:13 Porownaj sobie mape Polski z 11 wieku i z 18 wieku. Cos nam przez ten czas "ubylo" Pomorza na rzecz Niemcow. I zdaje sie, ze nie przegralismy te Pomorze w karty... Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Mylisz sie - odzyskane po setkach lat 02.07.07, 15:20 Z pewnoscia. A Piastowie nie mieli przypadkiem niemieckich zon i rozmawiali po niemiecku na dworze? Jeszcze jak dzis pamietam, jak Polacy zalozyli mnowstwo miast na Slasku;) Mysle, ze jesli rozpatrujemy, jaki plemien sie kiedy gdzie zatrzymal, to szybko jestesmy przy wandalow. Lepiej rozaptrywac to pod wzgledem prawnym. Inaczej bedziesz moze kiedys udowodnial, ze Twoje przdokowie nie byli przypadkiem niewolnicami i niczego nie powinni posiadac;) O. syn.tuhajbeja napisał: > Porownaj sobie mape Polski z 11 wieku i z 18 wieku. Cos nam przez ten > czas "ubylo" Pomorza na rzecz Niemcow. I zdaje sie, ze nie przegralismy te > Pomorze w karty... Odpowiedz Link Zgłoś
klein4400 Giertych łże jak pies 02.07.07, 13:25 Sądy nie oddają własności Niemcom - to kłamstwo. Mówię o wypędzonych po 2 wojnie. jedyne tego typu przypadki dotyczyły obywateli polskich niemieckiego pochodzenia, którzy wyjechali do Niemiec w latach 60,70, 80 a władze PRL w zamian za paszport wzięły sobie opłatę w postaci nieruchomości. Giertych jak zwykle łże jak pies. Cała ta akcja to atak na sądy, okazja aby zniszczyć niezależne sądownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego teraz... 02.07.07, 13:26 chca? Nie znosze prawicowcow ale tu sie zgadzam z Giertychem Odpowiedz Link Zgłoś
chris-hh Re: Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego ter 02.07.07, 13:33 byli szantazowani przez rzad polski: albo dasz nam twoj dom, albo nie dostaniesz paszportu. i to oczywiscie jest niezgodne z prawem cywilizowanego kraju. poprawnie prawnie musi oczywiscie majatek dostac legalny wlasciciel - niezaleznie od narodowosci. Gdyby sie robilo roznice co do narodowosci, to bysmy byli krajem jak Zimbabwe czy Wenezuela ale nie jakims cywilizowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Trzeba bylo zostac. 02.07.07, 13:35 Jakos prawo wlasnosci nie szkodzi w darowywaniu ziem kosciolowi. Gdybysmy mieli w ten sposob podchodzic do saprawy to ziemia nalezy sie potomkom wyznawcow Swietowida. Co za bzdury. Jesli prawo krzywdzi obywatela nalezy je zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Trzeba bylo zostac. 02.07.07, 13:41 augustus_germanicus_caligula napisał: > Jesli prawo krzywdzi obywatela nalezy je zmienic. Tyle, że nie sąd jest od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Trzeba bylo zostac. 02.07.07, 13:47 Darowując komuś ziemię robi się wpis w księdze wieczystej i wszystko jest OK, te księgi założony właśnie po to żeby strzec prawa do własności prywatnej. Prawo krzywdziło wyjeżdżających, bo w żadnym normalnym kraju nie ma prawa które zmuszałoby kogokolwiek do oddawania _za_ _darmo_ ziemi i nieruchomości państwu gdy zmienia się obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Swietowit 02.07.07, 13:53 augustus_germanicus_caligula napisał: > Jakos prawo wlasnosci nie szkodzi w darowywaniu ziem kosciolowi. Gdybysmy mieli > > w ten sposob podchodzic do saprawy to ziemia nalezy sie potomkom wyznawcow > Swietowida. Swietowita albo Svantevita (Swietowid/Swiatowid to nieprawidlowa wersja imienia Boga) - oczywiscie, nalezy sie. Tyle ze teraz, po 1000 lat (na Pomorzu po 800, bo Reakcja Poganska trwala tam do ok. roku 1200) nie sposob ustalic, co bylo czyje i KTO ma do tego prawo; istniejace obecnie legalne zwiazki rodzimowiercze (np. Rodzimy Kosciol Polski, www.rkp.pl czy SLowianska Wiara, www.slowianskawiara.pl ) NIE sa w koncu formalnie spadkobiercami dawnych struktur plemienno-religijnych (chyba ze duchowymi). Ale na pewno mozna przypomniec o swietych miejscach, ktore zostaly zniszczone i upamietnic je tabli czkami. Oraz NIE stawiac nowych krzyzy, kapliczek czy kosciolow w tych miejscach (te ktore stoja, niech juz beda, szczegolnie koscioly), bo to jest PROFANACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-hh Re: Trzeba bylo zostac. 02.07.07, 13:58 > " Trzeba bylo zostac." - z taka sama logika to moglbys powiedziec, ze kazdy kto opuszcza Polske traci paszport i narodowosc polska: Trzeba zostac. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Trzeba bylo zostac. 02.07.07, 14:05 Jeśli przed następnymi wyborami w ordynacji wyborczej znajdzie się zapis że prawo wyborcze {albo jeszcze lepiej, o wszystkie prawa} tracą osoby wyjeżdżających za granicę będę wiedział kto ten pomysł Kaczyńskim podsunął! ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Nie byloby w tym nic zlego. 02.07.07, 14:40 Skor wiekszosc wyjezdzajacych nie chce placic podatkow w Polsce wiec nie powinni miec tez prawa glosu. Zabawne ze ja o tym mowie a sam jestem na zachodzie. Niemniej wydaje mi sie to logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
drk_z Re: Nie byloby w tym nic zlego. 02.07.07, 15:08 A co ma wspólnego obywatelstwo z podatkami? Pracuje się tam gdzie jest praca, ustawodawca zadbał {albo nie zadbał} o unikanie podwójnego opodatkowania, czyli wszystko jest zgodnie z prawem. Pierwszy raz słyszę, aby postępowanie zgodne z prawem było podstawą do odbierania obywatelowi jakichkolwiek praw! To ma być to twoje "sprawiedliwe prawo działające dla dobra obywatela"? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Nie byloby w tym nic zlego. 02.07.07, 15:41 Prawa obywatelskie zwiazane sa z obywatelstwem, a nie z miejscem zamieszkania czy krajem w ktorym sie placi podatki. Jestem obywatelem szwedzkim i mam prawo glosu i - jak potrzeba - opieki wladz szwedzkich bez wzgledu na to gdzie bym sie znajdowal. Tak jest chyba we wszystkich demokratycznych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego ter 02.07.07, 15:07 Giertych chce prawo jak w PRL. O. chris-hh napisał: > byli szantazowani przez rzad polski: albo dasz nam twoj dom, albo nie dostanies > z > paszportu. i to oczywiscie jest niezgodne z prawem cywilizowanego kraju. > poprawnie prawnie musi oczywiscie majatek dostac legalny wlasciciel - > niezaleznie od narodowosci. Gdyby sie robilo roznice co do narodowosci, to bysm > y > byli krajem jak Zimbabwe czy Wenezuela ale nie jakims cywilizowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego ter 02.07.07, 16:23 lub niemcami - brr....! Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego ter 02.07.07, 16:26 ??? O. sabala_1 napisał: > lub niemcami - brr....! Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego ter 02.07.07, 13:38 augustus_germanicus_caligula napisał: > Nie znosze prawicowcow To widac po tekstach, że sad ma reprezentowac czyjes interesy a nie prawo. > ale tu sie zgadzam z Giertychem Z Giertycha taki prawicowiec jak z "koziej d... Reisentasche". Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Skoro zrzekali sie nieruchomosci to czego ter 02.07.07, 15:34 To bylo takie same "zrzekanie sie" jak Zydzi opuszczajacy Polske po marcu 1968 "dobrowolnie" zrzekali sie polskiego obywatelstwa: jakby tego nie podpisali to nie pozwolono by im wyjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
vaclav8 Giertych chce kontroli sądów prowadzących spraw.. 02.07.07, 13:31 No to jest nas dwoch,dodalbym Braci i Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Giertych chce kontroli sądów prowadzących spraw.. 02.07.07, 13:47 Jeden z najgorliwszych działaczy LPR we Wrocławiu,adwokat przed paru laty reprezentował małżeństwo niemieckie starające się za wszelką cenę zablokować prowadzoną przeze mnie budowę domu w ich sąsiedztwie. Co ciekawsze adwokat ten,były przewodniczący komisji finansów w RM Wrocław,występując jako obrońca rzekomo pokrzywdzonych mieszkańców,nie znał wogóle istoty problemu.Jego wystąpienia w NSA sprowadzały się do powtarzania chodliwych sloganów o konieczności obrony słabszych. Ostatecznie budynek wybudowałem,adwokat hyba zorientował się,że chcąc rozmawiać z małżonkiem mojej sąsiadki musi znać języki obce. Odpowiedz Link Zgłoś
lewy_kaczor święta racja joshua... 02.07.07, 13:52 ...Polska to piękny kraj, a tacy durnie nią rządzą... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_kaska giertych jest ministrem edukacji a nie MSZ 02.07.07, 13:55 jak jest ministrem edukacji to niech zrobi coś co do niego należy i zrobi to dobrze a nie jak do tej pory. Poza tym jest mionistrem edukacji a nie ministrem spraw zagraniczsnych Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: giertych jest ministrem edukacji a nie MSZ 02.07.07, 14:02 te sprawy nie naleza rowniez do kompetencji MSZ, bo to wewnetrzna sprawa Polski. A Giertych oprocz tego, ze jest ministrem, jest rowniez szefem partii, bylo nie bylo NARODOWEJ (ktorej w ogole nie popieram), wiec ma prawo i obowiazek sie tu wypowiadac JAKO POLAK, POSEL I POLITYK. Proby odzyskania wlasnosci przez Niemcow budza rowniez moj gniew i wzmagaja nacjonalizm w moim sercu, choc na codzien nacjonalista nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Poczekaj jeszcze na roszczenia starozakonnych 02.07.07, 14:14 to i zdanie w wielu innych kwestiach całkowicie zmienisz... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Poczekaj jeszcze na roszczenia starozakonnych 02.07.07, 14:18 przepraszam, ale Zydzi byli wiernymi obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej. Zgineli z rak NIEMIECKIEGO, nazistowskiego okupanta. Wielu z Nich walczylo w polskiej armii, oficjalnej i podziemnej (AK, AL, GL, itd.) Wiec sytuacja jest zupelnie inna: Zydzi byli w Polsce U SIEBIE, Niemcy byli najezdzcami. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Poczekaj jeszcze na roszczenia starozakonnych 02.07.07, 15:02 Jak to: 30 lat zyje w swoim domu, z polskim paszportem, pracujac dla Polski. A wyjedzie, i potem jest najezdzcem? I tylko dlatego, ze wyjechal do Niemiec, a nie do Stanow? O. critto napisał: > przepraszam, ale Zydzi byli wiernymi obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej. > Zgineli z rak NIEMIECKIEGO, nazistowskiego okupanta. Wielu z Nich walczylo w > polskiej armii, oficjalnej i podziemnej (AK, AL, GL, itd.) Wiec sytuacja jest > zupelnie inna: Zydzi byli w Polsce U SIEBIE, Niemcy byli najezdzcami. Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Poczekaj jeszcze na roszczenia starozakonnych 02.07.07, 16:32 Oddo kraj bandytów zawsze rodził różne "ody", jesteś tam i nie wracaj, płać za to, że demokratycznie wybraliście syfilityka z gruntownym wykrztałceniem do gruntowania ścian. Jaki wodzuś taki i narodek. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Poczekaj jeszcze na roszczenia starozakonnych 02.07.07, 16:36 sabala_1 napisał: > Oddo kraj bandytów zawsze rodził różne "ody", jesteś tam i nie wracaj, płać za > to, że demokratycznie wybraliście syfilityka z gruntownym wykrztałceniem do > gruntowania ścian. Jaki wodzuś taki i narodek. Jak to: wracac? Przeciez mieszkam tam, gdzie sie urodzilem - i zawsze tu mieszkalem. A Ty chcesz Polakow pozbawic prawo do wlasnosci. Jak komunisci. O. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk o "roszczeniach" starozakonnych .... 02.07.07, 15:08 Po wojnie zagrneli odszkodowania - równiez te należne Polsce pomimo tego cały czas "kręcą" ten biznesik . Opisał to Norman Finkelstein w swojej książce pt "Przedsiębiorstwo holokaust" . Pewnym zaskoczeniem - nawet dla tych , którzy wiedzieli co nieco na ten temat są próby podobnego geszeftu w Polsce , która jako państwo poniosła największe straty w wyniku II wojny , że o długofalowych skutkach tej wojny (zapaść komunistyczna) nie wspomnę . To właśnie temu (m.in) słuzyc ma antypolska kampania od lat prowadzona przez środowiska roszczeniowców . Po upadku komunizmu wydawało się niektórym iż polityka ustępstw wobec środowiska żydowskich spowoduje to iz "odwdzięczą się" nam w podobny sposób . Niestety ta szlachetnośc granicząca z naiwnością okazała się przynosić skutek odwrotny od zamierzonego . Rozbestwiło to totalnie dużą częśc roszczeniowców . Poimimo tego podbny skutek w zamierzeniu pomysłodawców miało przynieść sprezentowanie gminom zydowskim mienia o wartosci - w/g róznych szacunków od kilku do 10 mld $ . "Jak kilka tysięcy dostanie tak potęzne mienie to chyba im wystarczy" - - niestety ci , któzry spośró nich nie załapali się na podzaił łupów jeszcze bardziej popgrązyli sie w determinacji To tyle apropos moralnych aspektów tej sprawy . Co do prawnych kwestii - to po pierwsze cały czas obowiązuje ustawa o mieniu porzuconym . Warto równeiż pzrypomniec fakt iz rząd komunistyczny zapłacił juz kiedys pomimo wszytsko characz środowiskom Zydów amerykańskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: giertych jest ministrem edukacji a nie MSZ 02.07.07, 15:01 Nie Niemcy, lecz Polacy, ktorzy wyjechali. To tacy same Niemcy, jak Amerykanie, ktorzy wyjechali w latach 80-tych z Polski! O. critto napisał: > te sprawy nie naleza rowniez do kompetencji MSZ, bo to wewnetrzna sprawa Polski > . > A Giertych oprocz tego, ze jest ministrem, jest rowniez szefem partii, bylo nie > bylo NARODOWEJ (ktorej w ogole nie popieram), wiec ma prawo i obowiazek sie tu > wypowiadac JAKO POLAK, POSEL I POLITYK. Proby odzyskania wlasnosci przez Niemco > w > budza rowniez moj gniew i wzmagaja nacjonalizm w moim sercu, choc na codzien > nacjonalista nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Jako szef partii kolalicyjnej 02.07.07, 14:10 ma dużo większe uprawnienia i możliwości niż jako "mionister" edukacji... Tak na marginesie to smutne, że akceptujesz to draństwo w sprawie roszczeń niemieckich jakie w majestacie prawa się dzieje i będzie się działo jeszcze bardziej gdy takich mądralińskich jak Ty dopuszczą do władzy. A to, co powinien robić jako minister edukacji idzie mu całkiem dobrze, oby tylko inni mu nie przeszkadzali. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 fraglesi67 : Hallo, masz ochote na starcza..... 02.07.07, 14:00 .. demencje. Z tego powodu nie bedziesz cierpial (to rzeczywiscie wspaniala choroba), co najwyzej twoja rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Ksiegi wieczyste wyczyscic z nalecialosci .... 02.07.07, 14:04 .. germanskich ! To obowiazek polskiego panstwa wobec swoich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Łże bezczelnie kaczy koalicjant, słomki się chwyta 02.07.07, 14:10 , chce złapać parę głosów ciemnoty. Sprawa nie dotyczy "milionów" lecz maksymalnie kilku-kulkunastu tysięcy tych, co wyjechali za Gomółki i którym bezprawnie zabrano gospodarstwa nie regulując sprawy nawet formalno-prawnie. Na razie to pojedyńcze przypadki... Jakiś problem jest, ale sądy nawet gdyby chciały nie mają innego wyjścia - postępują zgodnie z prawem. Było komunistyczne niechlujstwo, bałagan i lekceważenie prawa, a teraz jest pisowsko-giertychowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lewy_kaczor niestety spotkałem kilka takich osób...: 02.07.07, 14:11 ...być może dlatego, że (jak przypuszczam) jestem trochę starszy od Ciebie. Mieszkam b.daleko od tzw. Polski B, a z tego co wiem to większość ściany wschodniej głosowała właśnie na PiS i LPR...czyli jak ksiądz na mszy zalecił. Poza tym na tzw. partie prawicowe głosował elektorat o nienajwyższym poziomie wykształcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Dlaczego nie ma pozwów Polaków o zniszczone mienie 02.07.07, 14:17 Kazdy właściciel choćby uszkodzonej kamienicy powinien domagać się od rasy panów odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Zaraz odezwaliby się obrońcy demokracji. 02.07.07, 14:35 Agresorom Niemcom wolno upominać się o krzywdy. Ofiarom Polakom już nie, bo to niepoprawne politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: Zaraz odezwaliby się obrońcy demokracji. 02.07.07, 15:05 Jaki agresor? Zyl 30 lat w Polsce, pracowal dla Polski, mial polski paszport - i zyl w polskim domu. Jedynie co robil, to wyjechal do Niemiec na pochodzenie. A Giertych chce mu teraz drugi raz odebrac dom - jak komunisci w PRL! Kto tu agresorem jest? O. infomozg napisał: > Agresorom Niemcom wolno upominać się o krzywdy. Ofiarom Polakom już nie, bo to > niepoprawne politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak ReTo niech zażąda rekompensaty finansowej a nie 02.07.07, 15:23 wywala ludzi na bruk jak jego tatuś z Gestapo. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza dlaczego nie odzyskujemy mienia zza buga? 02.07.07, 15:44 czy sytuacja nie jest symetryczna? mam niemiłe podejżenie ze komunistyczne władze PRL w imieniu Polaków zrzekły się odszkodowań od ZSRR a Niemcy nigdy nie zrzekły się od Polski i stąd teraz "kłopot" czyli jak to odkręcić - może się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: dlaczego nie odzyskujemy mienia zza buga? 02.07.07, 15:49 Jak jakis rzad moze zrzec sie z czyjes prywatnej wlasnosci? Przeciez to jest prawo indywidualne, niezalezne od obywatelstwo. Polski rzad oczywiscie moze wyplacic rekompenzate. Ale to juz wszystko. Zreszta to Niemcy tez robili. O. pizza napisał: > czy sytuacja nie jest symetryczna? mam niemiłe podejżenie ze komunistyczne > władze PRL w imieniu Polaków zrzekły się odszkodowań od ZSRR a Niemcy nigdy nie > > zrzekły się od Polski i stąd teraz "kłopot" czyli jak to odkręcić - może się > mylę to mnie wyprowadźcie z błędu Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Dlaczego nie ma .... Spacyfikowane wsie .... 02.07.07, 14:37 .. np. na Lubelszczyznie powinny domagac sie przynajmniej symbolicznego zadoscuczynienia. Same jednak szans ani wiedzy o sadownictwie w Niemczech nie maja. Zreszta kolejne "polskie" rzady nie byly tym zaintereswane. Odpowiedz Link Zgłoś
mirgrab Giertych chce kontroli sądów prowadzących spraw.. 02.07.07, 14:18 Następny atak na sądy.Na razie, podkreślam sądy są niezawisłe ,przez to żyjemy w państwie prawa.Sądy kierują się zasadą praworządności.Jeżeli państwo nie zadbało o wprowadzenie odpowiednich zmian w ksiegach wieczystych :z lenistwa bądź politycznej głupoty, to jest teraz problem państwa.A Pan Giertych niech wybierze sie na krótki wakacyjny kurs prawa.Może przestanie gadać takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nieslodzony Re: Giertych chce kontroli sądów prowadzących spr 02.07.07, 14:21 inaczej byś gadał gdyby któregoś dnia wyrzucili Cię z domu nowi właściciele mieszkania, którzy sobie o nim przypomnieli po latach. Masz płatne z niemieckiej ambasady za każdy taki wpis ? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Giertych chce kontroli sądów prowadzących spr 02.07.07, 14:43 Giertych ma rzekomo prawnicze wyksztalcenie, a nie rozumie jaka jest rola sadow w cywilizowanych systemach prawnych. Czy nie moze ktos mu szepnac na ucho, ze sady nie sa narzedziem do promowania interesow aktualnego rzadu lub do ustanawiania prawa, lecz tylko i wylacznie do interpretowania obowiazujego prawa i orzekania zgodnie z tym prawem. Aby spelniac ta role sady musza byc calkowicie niezalezne od wladzy wykonawczej (rzadu) i jezeli komus sie wyroki sadowe nie podobaja, to jedyna sposob to odwolywanie sie do wyzszej sadowej instancji a nie kontrolowanie sadow aby wydawaly wyroki zgodne z pogladami ministrow. To co on robi to fasony totalitarne, charakterystyczne dla lewicowych i prawicowych dyktatur. Odpowiedz Link Zgłoś
kap0 Re: Giertych chce kontroli sądów prowadzących spr 02.07.07, 14:49 fraglesi jestes idiota albo speit ausidler Odpowiedz Link Zgłoś
remekk zdrajców rozliczyc surowo, pozytecznych idiotów 02.07.07, 15:06 ...wspierających bezmyslnie konkwisistę roszczeniowców ocenic jednoznacznie !! Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Jak to zabawne.. 02.07.07, 15:34 Ci, ktorych Giertych teraz drugi raz chce wyrzucic z ich wlasnosci (pierwszy raz robili to komunisci) stanowia polska mnieszosz w Niemczech, o ktora Fotyga tak walczy. Raz sato Polacy - jesli chodzi o ich prawa do nauki polskiego. A raz sa to Niemcy - jesli chodzi o ich wlasnosc. Zabawnej ten rzad nie moze byc! O. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma to takie kanalie, jak Giertych, premier miał na 02.07.07, 15:52 myśli mówiąc o "działaniu szatana". Giertych, Lepper, Rydzyk i inna, im podobna, swołocz straszy nieświadomych, ciemnych Polaków, Niemcami i, stroi się w piórka "genetycznych patriotów". Po pierwsze, sądy w Polsce, póki co, są niezawisłe. Po drugie, rząd Niemiec, nie może "zakazać swoim obywatelom" występować z roszczeniami majątkowymi do sądów polskich. Rząd Niemiec, już zadeklarował że nie popiera roszczeń "Powiernictwa Pruskiego" wobec Polski. Rząd polski może oczekiwać jakiś "szczególnych deklaracji" i o tym należy z Niemcami rozmawiać. Ale, w świetle, polityki Kaczyńskich wobec Niemiec, to ja pozytywnych efektów, takich działan, dla Polski, nie oczekiwał bym. Gdyby Kaczory mieli trochę oleju w głowie i byli patriotami, to zostawiliby Żyda-Rotfelda albo ostatecznie Bartoszewskiego, na stanowisku ministra spraw zagranicznych, ale skoro Kaczyńscy wolą mieć idiotkę, to mają (mamy). Dzisiaj Polska, chcąc uniknąć pozwów (prywatnych) Niemców o zwrot majątku może wystąpić z UE, i oddać się pod skrzydła Putina, On z pewnością Polsce, pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: to takie kanalie, jak Giertych, premier miał 02.07.07, 15:59 Nawet do tej pory Polacy, nie maja uregulowanej prawnie własności na Ziemiach Odzyskanych. Nie maja wpisów do ksiąg wieczystych na swoje imię. To już nie jest wina Kaczorów, a poprzednich dupków....Gierków, Jaruzelów, Millera, Kwacha. Dla Polski nadchodzą ciężkie czasy. Myślę, że to nie Niemcy, ani Putin, ani UE nie będą "temu" winni. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: to takie kanalie, jak Giertych, premier miał 02.07.07, 16:02 Przypuszczam, ze nie ma takiego prawa, ktore pozwolilby na zmiane. Odebranie tym ludzion domy w czasach PRL nawet wtedy byl bezprawem. O. tetradrachma napisał: > Nawet do tej pory Polacy, nie maja uregulowanej prawnie własności na Ziemiach > Odzyskanych. Nie maja wpisów do ksiąg wieczystych na swoje imię. To już nie > jest wina Kaczorów, a poprzednich dupków....Gierków, Jaruzelów, Millera, > Kwacha. Dla Polski nadchodzą ciężkie czasy. Myślę, że to nie Niemcy, ani Putin, > > ani UE nie będą "temu" winni. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma oda15, ja mówiąc o uregulowaniu prawa własności 02.07.07, 16:49 za PRL-u miałem na myśli znalezienie, wspólnie z Niemcami, prawnego modus vivendi dla nieruchomości, pozostawionych przez tych "Polaków" bo formalnie ludzi będących obywatelami polskimi, czujących się Niemcami np.: wypłacenie godziwego odszkodowania, w stosownym czasie, przez Polaków, wykupienia itd, itd, Były różne sposoby i mozlwości. Ale władze (polskie) tykały się tych spraw jak....pies jeża. Powstaje, do rozwiązania, problem moralny i finansowy. To teraz niech Polacy tę żabę jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
oda15 Re: oda15, ja mówiąc o uregulowaniu prawa własnoś 02.07.07, 16:59 Ahh! Ja rozumiem. Ale ja sadze, ze RFN dlatego nic nie robi, poniewaz - w przeciwienstwie do wypedzonych - nie ma tu prawo, ktore popiera czynnosci PRL-u. Po wojnie byly dekrety, aby wyrzucic Niemcow. Ale watpie, ze istnialo prawo, ktore pozwolilby na 'zrzekanie pod przymusem'. Najlepszym rozwiazaniem byloby tu napewno rekompensata. Pozdrowienia Oda tetradrachma napisał: > za PRL-u miałem na myśli znalezienie, wspólnie z Niemcami, prawnego modus > vivendi dla nieruchomości, pozostawionych przez tych "Polaków" bo formalnie > ludzi będących obywatelami polskimi, czujących się Niemcami np.: wypłacenie > godziwego odszkodowania, w stosownym czasie, przez Polaków, wykupienia itd, > itd, Były różne sposoby i mozlwości. Ale władze (polskie) tykały się tych spraw > > jak....pies jeża. Powstaje, do rozwiązania, problem moralny i finansowy. To > teraz niech Polacy tę żabę jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś