matadeusz 13.07.07, 13:15 hehe ze wogole kogokolwiek na swiecie to interesuje teczki powinny byc wydawane w zeszytach codziennie nowy odcinek jako seria kryminalno przygodowo big-brother'owa, jak moda na sukces :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręci 13.07.07, 15:17 Rewelacja, bardzo ciekawy tekst;) Oby więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Z całego artykułu najbardziej pouczające jest... 15.07.07, 14:38 Z całego artykułu najbardziej pouczające jest to, że pracownicy BIURA PRASOWEGO PiS nie umieją po angielsku... :-O Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Świetny artykuł! 15.07.07, 19:03 Właśnie takie spojrzenie z zewnątrz pozwala się zorientować w jak komicznej sytuacji się znajdujemy... Brawo za artykuł! Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: nic sie nie zmienilo... 06.09.07, 16:51 Tekst OK - tylko jedno dla mnie jest mało rzetelne albo może za mało znam angielski - juz zostało ustalone słówko angielskie opisujące lustracje i nie jest to żadne lustation tylko mirroirisation - czy jest tu jakiś "lingwista" żeby się wypowiedzieć ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Dopiero teraz widać 13.07.07, 16:31 Dopiero teraz widać w jak szalonym kraju żyjemy i jacy ludzie namii rządzą. Wstyd na cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk O czym to właściwie jest? 14.07.07, 18:32 Jeśli o tym, że Białe Mzimu przyjeżdża z jądra cywilizacji do ciemnych dzikusów (u was są wieżowce? nie ma kary chłosty?), to warto przypomnieć sobie, że jeszcze ok. 20 lat temu Irlandia była skrajnie klerykalnym i ubożuchnym zad...piem Europy. Od tego czasu rozwinęli się niebywale i chwała im za to - ale czy może trochę nie za wcześnie natrząsać się z innych "w tym samym temacie"? Jeżeli o tym, że w Polsce - w odróżmieniu oczywiście od krajów cywilizowanych - ludzie podniecają się jakimiś niezrozumiałymi problemami moralnymi z przeszłości zamiast porozumieć się ponad podziałami i budować przyszłość świetlaną, to p. Sinead miałaby w sumie znacznie bliżej od siebie do Belfastu albo Kraju Basków zamiast do Warszawy. Tam problemy te wystepują, by tak rzec, z nieco większą ostrością, a więc i dla dziennikarza chyba ciekawiej. Swoją drogą, jeżeli Polska jest "skansenem Europy" w dziedzinie stosunku do gejów, to sugerowałbym p. Sinead ruszyć się choć o kilkadziesiąt mil z Londynu i spróbować założyć gejowski klub np. w którymś z postgórniczych miasteczk w Walii... Że już litościwie tematu np. francuskich przedmieść, południowych Włoch czy Grecji zgłębiał nie będę. Jeżeli o tym, że nasze problemy lustracyjne są niezrozumiałe dla niekumatej dziennikareczki o kilkudniowym stażu zawodowym, to w sumie nie ma w tym nic specjalnie dziwnego, bo byłoby raczej dziwne, gdyby było inaczej. Jeżeli o tym, że Al-Dżazira jest telewizja obiektywną (nie jest, co skądinąd wcale nie musi być jej grzechem), a w ciemnej Polsce nikt mimo to nie chce się z nią spotkać, bo się boi - to już zupełne nieporozumienie. P. Sinead niech może spróbuje pod szyldem Dżaziry przeprowadzić jakikolwiek wwywiad w USA, niekoniecznie nawet z politykami z pierwszych stron gazet, ale w ogóle z kimkolwiek; ręczę, że nie pozbiera się ze śmiechu po kilku(set) próbach... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
skiskiski Re: O czym to właściwie jest? 14.07.07, 21:19 Dobrze, dobrze, wszystko co piszesz Kapitanie jest jakoś prawdą? Tylko co z tego wynika? Nie ma to wpływu na wartość tego opowiadania. Po prostu jest to DOSKONALA satyra na współczesne media, współczesną Polskę, lustrację, wiedzę o sobie w Europie itp. Super tekst, gratuluję autorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Ye ye,tu Rydzyk a tam IRA ;) hłe hłe 15.07.07, 12:43 Tak naprawdę to z każdego kraju może przyjechać głupek wsiowy i pytać czy u was jest prąd. Nie wspomnę ,że u nich (Irlandia ,W.Brytania ) jest społeczeństwo klasowe Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Polska - wschodnie zadupie Europy 15.07.07, 13:15 kapitan.kirk napisał: > Jeśli o tym, że Białe Mzimu przyjeżdża z jądra cywilizacji do ciemnych > dzikusów, to warto przypomnieć sobie, że jeszcze ok. 20 lat temu Irlandia > była skrajnie klerykalnym i ubożuchnym zad...piem Europy... > ... bliżej od siebie do Belfastu albo Kraju Basków zamiast do Warszawy To prawda, że ksenofobi, rasiści, homofobi są niemal w każdym kraju. Ale Polska jest chyba jedynym krajem europejskim, w którym ci ludzie są w rządzie. Dlatego p. Sinead przyjechała do Polski. Ja jestem 60-cio letnim Polakiem mieszkającym w Stanach i ciągle nie rozumiem o co w tej lustracji chodzi. Znam oficjalną propagandę PiSu. Podobnie znam prawne podstawy decyzji Trybunału Konstytucyjnego. Ale chodzi mi o rzeczywiste motywy tego paranoicznego programu. Nie rozumiem dlaczego "Prawo i Sprawiedliwość" tak forsuje bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Polska - wschodnie zadupie Europy 15.07.07, 13:26 jest chyba jedynym krajem europejskim, w którym ci ludzie są w rządzie. Dlatego > > p. Sinead przyjechała do Polski. > > Ja jestem 60-cio letnim Polakiem mieszkającym w Stanach i ciągle nie rozumiem o > > co w tej lustracji chodzi. Znam oficjalną propagandę PiSu. Dlaczego pojechałeś do USA ? Pozwiedzać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Zwiedzanie USA 15.07.07, 16:16 mariuszdd napisał: > Dlaczego pojechałeś do USA ? Pozwiedzać? Z kilku powodów pojechałem do USA: 1. Aby nie być znów zamkniętym w Polsce jak w klatce. Kiedyś to zrobił Jaruzelski. Teraz znów może to zrobić taki np. Macierowicz. PiS chce zbudować II PRL i nie wiadomo jak to się skończy. Dobrze, że Polska należy do Unii. 2. Aby pracować w swoim zawodzie. W Polsce przemysł, w którym pracowałem się rozpadł. 3. Aby móc jedździć gdzie chcę. Owszem, już sporo zwiedziłem Stany i kilka innych krajów. Za miesiąc znów pojadę aby kontynuować zwiedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Polska - wschodnie zadupie Europy 15.07.07, 16:32 Niemal w kazdym? u nas sa w rzadzie, we francji na ulicach. Milo jest ogladac mordy homofobicznych Francuzow i Belgow, czy tez burdy z naziolami w centrum Berlina... Oczywiscie o tym ci-SZA! To ze przypadki napadow na tle rasowym sa codziennoscia na zachodzie europy nie dociera tutaj w koncu cytujemy tylko Monde i El Pais. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Polska - wschodnie zadupie Europy 16.07.07, 00:19 mis22 napisał: > Ja jestem 60-cio letnim Polakiem mieszkającym w Stanach i ciągle nie rozumiem o > > co w tej lustracji chodzi. Znam oficjalną propagandę PiSu. Podobnie znam prawne > > podstawy decyzji Trybunału Konstytucyjnego. Ale chodzi mi o rzeczywiste motywy > tego paranoicznego programu. Nie rozumiem dlaczego "Prawo i Sprawiedliwość" tak > > forsuje bezprawie. - o co chodzi? - o to ze naszym krajem rzadza mali, slabi, majacy paranoje ludkowie z kompleksem nizszosci, za wszelka cene staraja sie zniszczyc kogos, kto moze zrobic to znimi. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ye ye,tu Rydzyk a tam IRA ;) hłe hłe 15.07.07, 14:52 mariuszdd napisał: > Tak naprawdę to z każdego kraju może przyjechać głupek wsiowy i pytać czy > u was jest prąd. Tyle, że artykuł nie jest o prądzie i wsiowym głupku, a o absurdzie lustracji! Rzecz w tym, że argumenty zwolenników lustracji są ZAKŁAMANE. Przez to nic nie trzyma się kupy. Nie chodzi o bezpieczeństwo przed szantażem (czy przez ostatnie 18 lat poznliśmy choć jeden przypadek wskazujący na to iż się ktoś z ważnych ludzi zachował szkodliwoe dla społeczeństwa, bo go szantażowano, że ujawnia iz współpracował???), a o PRETEKST do wygryzienia porządnych ludzi z zajmowanych stanowisk i zajęcie ich przez żółtodziobów. Taka sobie chińska rewolucja kulturalna. To motywacja młodzieży. Natomiast STARE repy dążą do lustracyjnego obalania autorytetów, bo to się podoba tłuszczy, jaka - niestety - w większości jest społeczeństwo. Daje zatem profity wyborcze. Ale ani młodzi, ani starzy lustratorzy, nawet na mękach nie ujawnią PRAWDZIWEJ motywacji. Stąd konfrontacja słów z czynami prowadzi do kociokwiku. Do absurdu, którego pojąć nie sposób. Chyba, że spojrzeć przez MOJE okulary. Dla mnie wszystko jest jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Ye ye,tu Rydzyk a tam IRA ;) hłe hłe 15.07.07, 15:09 wj_2000 napisał: > mariuszdd napisał: > > > Tak naprawdę to z każdego kraju może przyjechać głupek wsiowy i pytać czy > > u was jest prąd. > Tyle, że artykuł nie jest o prądzie i wsiowym głupku, a o absurdzie lustracji! Ja mogę się za posiłkować cytatami z słabego artykułu. Ba ,może czytałeś nie ten art.,albo między wierszami ? No i jeszcze ,przecież ta dziennikarka jest ignorantką na temat który pisze! Czyli można podsumować: Głupek pisze dla głupków ;) Dziennikarka ,to taki Borat dziennikarski ,dać jej kozę he he he . I na temat ignorancji pismaka (grafomana) cały wielostronicowy weekendowy artykuł ! Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: Ye ye,tu Rydzyk a tam IRA ;) hłe hłe 15.07.07, 16:27 mariuszdd napisał... > No i jeszcze ,przecież ta dziennikarka jest ignorantką na temat który pisze! > Czyli można podsumować: Głupek pisze dla głupków ;) Dziennikarka ,to taki > Borat dziennikarski ,dać jej kozę he he he . > I na temat ignorancji pismaka (grafomana) cały wielostronicowy weekendowy > artykuł !< -Wygląda na to, że Mariuszdd uznał dziennikarkę za wroga i teraz chce na siłę wykazać jej głupotę... , osiągając jakiś rodzaj "tryumfu". W ten sposób jednak wystawia świadectwo jedynie sobie samemu. Zrozumiałe, że dziennikarz/dziennikarka, który/a o temacie dopiero co usłyszała nie jest osobą w nim biegłą. Najzupełniej prawidłowo przyjeżdża na miejsce, chce rozmawiać z różnymi ludźmi, wyrobić sobie o temacie jakieś zdanie, żeby coś z sensem opowiedzieć widzom swojej stacji. Nie udaje mądrej, po prostu stara się zrozumieć... - co w tym złego? Dla mnie uderzające jest to, że czołowi "promotorzy" lustracji najwyraźniej boją się o niej rzeczowo rozmawiać! Dlaczego??? - Czyżby się wstydzili? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Ye ye,tu Rydzyk a tam IRA ;) hłe hłe 15.07.07, 16:55 lesew napisał: > mariuszdd napisał... > > No i jeszcze ,przecież ta dziennikarka jest ignorantką na temat który pis > ze! > > Czyli można podsumować: Głupek pisze dla głupków ;) Dziennikarka ,to taki > > Borat dziennikarski ,dać jej kozę he he he . > > I na temat ignorancji pismaka (grafomana) cały wielostronicowy weekendowy > > artykuł !< > > -Wygląda na to, że Mariuszdd uznał dziennikarkę za wroga i teraz chce na siłę > wykazać jej głupotę... , osiągając jakiś rodzaj "tryumfu". > W ten sposób jednak wystawia świadectwo jedynie sobie samemu. Zrozumiałe, że > dziennikarz/dziennikarka, który/a o temacie dopiero co usłyszała nie jest osobą > w nim biegłą. Równie dobrze artykuł (rożne tematy ) napisałby koleś z piwkiem spod SuperSamu . I tym się zdziwiłem ! Nie był to jakiś atak z mojej strony,ja nie płace za artykuły pisane przez ignorantów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kow3l Re: O czym to właściwie jest? 15.07.07, 13:36 Satyra pierdolkowata z tego wyszla:) Odpowiedz Link Zgłoś
zazu2 Re: O czym to właściwie jest? 15.07.07, 11:12 "u was są wieżowce? nie ma kary chłosty?), to warto przypomnieć sobie, że > jeszcze ok. 20 lat temu Irlandia była skrajnie klerykalnym i ubożuchnym " - takie pytanie mozna uslyszec od ludzi z Europy Zachodniej. Nic w tym dziwnego- maja przed oczyma obraz Polski z czasow komunizmu pokazywany u nich w TV. Te zdjecia ktore opozycja slala na zachod :) "Jeżeli o tym, że nasze problemy lustracyjne są niezrozumiałe dla niekumatej > dziennikareczki o kilkudniowym stażu zawodowym, to w sumie nie ma w tym nic > specjalnie dziwnego, bo byłoby raczej dziwne, gdyby było inaczej" Dla mnie tez sa nie zrozumiale chociaz jestem Polakiem. Minelo 17 lat a my mamy ciagle swieta inkwizycje i polowanie na duchy przeszlosci. Po co? Zeby mieli kogo winic za wlasna nieudolnosc przez ostatnie lata? Wyimaginowany wrog publiczny ktorego mozna winic jak cos jest nie tak?- a przy tak "inteligentnej" ekipie rzadzacej z reguly wszystko idzie nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Ta Irlandka to jakas ciezka idiotka:) Nie wie 14.07.07, 23:10 nawet ze pracuje dla infiltracyjnej stacji polaczonych sil amerykanskiej CIA i MI :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lsnienie Re: Ta Irlandka to jakas ciezka idiotka:) Nie wie 15.07.07, 10:02 Świetny, świetny tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
souljazz Re: Ta Irlandka to jakas ciezka idiotka:) Nie wie 15.07.07, 10:34 Tekst jest swietny, bo rozrywkowy, a nie jakies sciemnianie o Krzyzakach. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręciła.. 15.07.07, 10:43 Tekst fajny, ale jak ostatnio w wielu tekstach pan dziennikarz ma problemy z polszczyzna - co zdaniem autora znaczy "pukiel (włosów)"? Obawiam się, że miał pan na myśli kucyk. Odpowiedz Link Zgłoś
roberuto irlanczycy... prosze was 15.07.07, 10:50 jacy irlandczycy pytają się polakow czy w polsce jest prad? irlandia to jedna wielka wiocha, z dwoma miastami na krzyż. z czym do ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
g3p Re: irlanczycy... prosze was 15.07.07, 20:52 Jakie dwa miasta?! Przecież są trzy - na każdym końcu po jednym ;) ---------------------------- Mapa samochodowa Polski Odpowiedz Link Zgłoś
patman Trzebało reporterce pokazać telewizję Al-Trwam 15.07.07, 10:56 Po co się prosić min. Antka Policmajstra, skoro w telewizji rządowej Al-Trwam wszystko jest wyjaśnione, od lustracji, aborcji, po homoseksualizm Tinky'ego Winky'ego. Odpowiedz Link Zgłoś
miki651 Re: Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręci 15.07.07, 11:33 To w "wybiórczej" można publikować o Al-Jazeera??? Przecież to stacja antysemicka. Wielokrotnie wyraża poglądy na temat "Przedsiębiorstwa Holocaust", nie uznaje prawa Izraela do całej Jerozolimy, nie wydzi dobrodziejstwa wojny w Iraku itp. Panie Michnik, wstydź sie Pan. Jesteś prawie jak Ojciec Dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Emisja w połowie lipca, tzn kiedy? 15.07.07, 11:56 Może dzisiaj? Tekst jest faktycznie zabawny, ale pewnie warto byłoby skonfrontować metody pracy pani dziennikarki z rezultatami jej wysiłków. A angielska wersja Dżaziry jest dostępna w pakiecie podstawowym chyba każdej telewizji satelitarnej nadającej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kiczkis - Al-Jazeera kręciła.. - jak ją "nakręcili"... 15.07.07, 12:49 (...)"Do swojego materiału chciała zrobić wywiad z: Michnikiem Geremkiem Wałęsą ==================================================== - Z K I M ????????????????????????? To tak jakby pedofilowi Samsonowi i pedałom Biedroniowi i Legierskiemu powierzyc opieke i wychowywanie dzieci.. Tfu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręci 15.07.07, 13:46 Porównanie z marsjanami jest bardzo dobre. Niestety zyjemy w jakiejs alternatywnej rzeczywistosci, ktorej nikt nie rozumie. Ten matrix zostal stworzony, by oglupic ludzi i zniechecic do aktywnego zycia politycznego co bardziej inteligentne i wrazliwe jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
hoogo Materiał na medal. 15.07.07, 14:18 Kołtun się na głowie jeży jak się człowiek zorientuje jacy odklejeni debile tym krajem rządzą. A tu przyjeżdża laska z umiarkowanej arabskiej telewizji z Irlandii i ma to przetłumaczyć dla normalnego społeczeństwa... Bardzo chciałbym ten filmik obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Materiał na medal. 15.07.07, 16:36 Kazdy kraik ma swoje za paznokciami. Francja Le Pena, Austria Haider'a, Niemcy Shroedera, Anglia Blair'a, Wlochy Berlusconiego... Co nas od nich rozni? KOMPLEKSY! takich jak ty i tych ktorzy pisza nedzne artykuliki o "iranie" w Europie, wlasciwie to sie nie dziwie w koncu "prawidlowe" postrzeganie swiata tylko z El Pais. Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Oczywiscie lustracja jest zla... 15.07.07, 14:28 Lustracja jest zla, bo Arabi nie sa w stanie jej zrozumiec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ohmy Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręciła.. 15.07.07, 15:34 Świetnie się czytało ten tekst! Bardzo zabawnie wyglądamy w tym zwierciadełku. A forumowicze, którzy krytykuja dziennikarkę zdają się nie dostrzegać, że zadaje proste, racjonalne pytanie, próbując zrozumieć nasz świat. Czy to jest objawem głupoty? A wpis człowieka, który boleje, że ma zawsze rację jest rewelacyjny! Szkoda, że za późno, by dotarł do Sinead. Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręci 15.07.07, 16:38 Glupi jest artykul ktory jak w sol w oko pasuje do tej kreatywnej gazetki. Taki gazeciany kabarecik na miare wyksztalconych polakow i ich europejskich odpowiednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Tak to jest jak ktoś nierozumie polskiej historii 15.07.07, 15:39 trzeba by zacząć wykłady od zaborów wtedy by zrozumiała jak ukształtowała się mentalność Polaków i dlaczego dzisiaj jest tak a nie inaczej. Nasz kraj wygląda jak wygląda przez ruskich i niemców, gdyby ich nie było dzisiaj spokojnie bylibyśmy na poziomie francji. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Zaborów Polacy sami się dorobili 15.07.07, 16:27 piotrek20074 napisała: > trzeba by zacząć wykłady od zaborów wtedy by zrozumiała jak ukształtowała się > mentalność Polaków i dlaczego dzisiaj jest tak a nie inaczej. Nasz kraj > wygląda jak wygląda przez ruskich i niemców, gdyby ich nie było dzisiaj > spokojnie bylibyśmy na poziomie francji. Polska była kiedyś krajem większym od Francji. A Imperium Rzymskie rozciągało się na trzy kontynenty. Ale imperia się rozpadają głównie dzięki swoim obywatelom. Polacy też sami się dorobili zaborów i likwidacji Polski. Przecież polski sejm zatwierdził rozbiory. O tym jaka Polska jest dzisiaj też decydują Polacy żyjący w tym kraju. Kaczyńscy nie przylecieli z Księżyca, tylko zostali wybrani w demokratycznych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Zaborów Polacy sami się dorobili 15.07.07, 16:42 Polska raczej Rzeczypospolita co jest dosyc znaczace nigdy nie osiagnela rangi imperium, nawet gdy osiagala apogeum rozwoju. Zaborow owszem sie dorobilismy w koncu podobnie jak teraz wazniejszy byl "lans" niz swoje. Zdaje sie ze to ze wschodu i zachodu wpajano polaczkom, ze jedyne co potrafia to anarchia. Glupi ten kto swojej hostorii nie zna i nie korzysta z jej nauk. Pamiec krotka... Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Zaborów Polacy sami się dorobili 15.07.07, 16:43 Oczywiscie dla purrystow mialo byc "historii". Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie Maciarewicz bad bo odmowil, a Nezabitowska good ? 15.07.07, 16:48 GWno znow smierdzi. Maciarewicza mieszaja z blotem bo odmowil wywiadu. Ale juz Niezabitowska, mimo ze odmowila wywiadu TV australijskiej, jest cacy. GWno smierdzi coraz bardziej. Dziennikarze - uciekajcie bo potem i nawet Rydzyk was do pracy nie przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
vonl Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręciła.. 15.07.07, 16:55 Czy to jest tekst jakiegoś praktykanta? Trafi(ł) do papierowego wydania? Kto go zatwierdził? Czy Gazeta zatrudnia już dzieci??? Tekst na poziomie jakiegoś telewizyjnego Kubuś Szoł: powierzchowny, inflantylny, trywialny, quasi- dowcipny, pretnsjonalny, a na dodatek pisany kolokwialnym żargonem ugrzecznionych gimnazjalistów (o co biega - ściemniamy - wazeliniarstwo itd.). Powinniście mu dać tytuł: 'Ignorancja jest cool' albo 'Ignoranci rulez'. Czy to jest jeszcze "gazeta Michnika" czy już jakiś odpustowy periodyk? Odpowiedz Link Zgłoś
hong2 Re: Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręci 15.07.07, 18:15 A dlaczego nie jedzie pani dziennikarka do ktoregos z krajow arabskich robic artykol o prawach czlowieka albo kobiet? Co arabow moze interesowac egzotyczna Polska ? Na maly kraj mozna napluc i nikt im nic nie zrobi, jak nasraja na Rosja to przyjedzie agent KGB i zrobi im kuku, w Arabii zniknie bez sladu a do USA nie dostanie wiecej wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_niemota Re: Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręci 15.07.07, 20:30 imho chodzi o to, że coraz wiecej ludzi jeździ w kierunkach arabskich np. na wczasy, praktycznie o każdej porze roku. Wczesniej wyjeżdżalismy w "standardowe" miejsca, np. europa zachodnia, stany. Teraz coraz więcej wyjazdów w kierunku bliskowschodnim. AlJazeera jest dostepna na hodbirdzie i kupe ludzi ja oglada. ludzie w krajach arabskich prawie na pewno są chodź trochę zainteresowani kto to do nich przyjeżdza, co ma jezyk dość podobny "nasłuchowo" do rosyjskiego a przy próbie jakiegokolwiek porównania wypiera sie jakichkolwiek powiązań. Stad tez rózne pomysły na robienie reportazy. A ze temat "teletubisiów" jest chwytliwy, to i zrobił jakas tam swoja karierę na tzw miedzynarodowej "giełdzie dziennikarkiej". A to z kolei daje mozliwość pogłębienia tematu, reporter dostał zielone swiatło na robienie tematu i przyjechał się dziwic do naszego pieknego kraju. A z kolei dziennikarz GW tego zrobił reportaż, bo i nazwa telewizji jest dość chwytliwa. Jakby jakiś CNN czy BBC robiły taki temat, to każdy z nas by sie tylko usmiechnął pod nosem a tak mamy dodatkowy bodziec przyciągający. Swoja drogą, to temat w jakiś sposób zmusza do refleksji jak bardzo ludzie w innych krajach moga byc zainteresowani co sie dzieje u innych. Czasem przez informację dowcipną, czasem suche fakty itd. -- zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod a o homoseksualistach w Iranie nie chciala zrobic 15.07.07, 19:29 a o sytuacji chrzescijan w Iraku, Arabii Saudyjskiej, Afganistanie itp. tez nie chciala .....a z pewnoscia mogla... Odpowiedz Link Zgłoś
andsol-br Jak o tym opowiadać? 15.07.07, 22:14 Do osób komentujących narodowość dziennikarki: wywiadów nie przeprowadzają przedstawiciele narodów (osoby wybrane do tego przez króla czy przez wybory) a osoby, które gdzieś się urodziły, gdzieś chodziły do szkoły - i to może pomóc (lub nie bardzo) w szybkim rozumieniu nowych sytuacji w nieznanych im dotychczas otoczeniu. Parę razy byłem tłumaczem (czy przewodnikiem) dziennikarzy i wydawało mi się, że tacy, co nic lub niewiele wiedzieli bardziej byli skłonni rzeczywiście słuchać. Ci inni mieli już gotowe i zapisane tezy i rozmówca służył im niekiedy za formalną podkładkę dla pokazania szefowi: byłem, rozmawiałem”. Ponadto, ona nie robiła wywiadu dla irlandzkiej tv, prawda? Co do sprawy kpina czy rzeczywistość”: mam tu swoją opinię. Wzięła się ona stąd, że dość często mnie pytano o odpryski z Polski, wpadające do dzienników czy reportaży i wiem jak trudno cokolwiek z tego wytłumaczyć. Wina jest oczywiście moja: nie potrafię zrozumieć. I nawet często myślę, że tego nie da się zrozumieć. To wielka tajemnica czemu tak się ludzie wysilają, żeby komuś innemu zaszkodzić. andsol.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Zgubna "gruba kreska" 16.07.07, 05:50 Było otworzyć archiwa wtedy i nie taplalibyśmy się w błocie przez 18 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
234ewq Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręciła.. 16.07.07, 08:34 "Pracownik biura prasowego PiS, w białych spodniach i z puklem kręconych włosów" - czyżby gej ( pederasta ! ) ? Odpowiedz Link Zgłoś
choky4 Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręciła.. 16.07.07, 08:43 Przeciez sami trabicie o lustracji kazdego dnia. Skad ten glupkowaty sarkazm w stosunku do kolezanki po fachu. To jest polska ksenofobia w wydaniu dziennikarskim. Prosze nie przestawajcie byc gazeta "swiatowa" Odpowiedz Link Zgłoś
arkark Lustracyjny dżihad czyli jak Al-Jazeera kręciła.. 16.07.07, 09:53 dwie uwagi formalne: 1. "razem z muzułmańską Turcją" - ok, jesli to jest referowanie pogladow szarego czlowieka, ale nie jest to wystarczajaco zaznaczone, jak dla mnie, wyglada na poglady autora - to zbyt upraszczajaca zbitka 2. Tinky - Winky a nie Twinky - Winky ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bike1 ten artykuł to DNO 16.07.07, 11:45 Obiektywizm taki jak w Al Jazeerze a merytoryczna wartosc widac najlepiej po stwierdzeniu ze w katarze rządzi kalif i jescze sa jacys inni kalifowie w Arabii Saudyjskiej. A ja myslalem ze kalifat zostal zlikwidowany w latach 20tych a tam rzadza emirowie. No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
pizza co do kalifa to wtopa rzeczywiście straszna 16.07.07, 14:57 ale nie zmienia to nic z wymowy artykułu - niezbyt zresztą agresywnej. Problem z lustracją jest taki że ani nie ma w narodzie woli powrotu do dawnych rozliczeń ani też technicznie nie jest to możliwie do przeprowadzenia w sposób praworządny. Odpowiedz Link Zgłoś