Dodaj do ulubionych

O. Rydzyk kłopotem Kościoła

19.07.07, 09:02
Tak szerokie ,,plecy" ma o. Rydzyk, że nikt mu nic nie zrobi. Potrafił
zjednać sobie nawet niektórych biskupów, że naprawdę ma mocną pozycję
i wszyscy boją się go ruszyć. Tymbardziej zwierzchnicy z zakonu do ktrego
należy. Ręka rękę myje, noga nogę wspiera. Przecież słyszeliśmy jak
przełożony redemptorystów w Polsce wychwlał na Jasnej Górze o. Rydzyka
i Radio Mryja. A wiadomo, w jaki sposób, doszedł do tych ,,sukcesów".
Wykorzystał antysemickość ludzi, którzy nie mieli gdzie się oficjalnie
ypowiadać, dyskutować itp. Podobało to się wszelkiej maści antysemitom
i skrajnym nacjonalistom w kraju i za granicą. I tak się zaczęło.
Kobylński też maczał napewno w tym palce. Popierając PiS, który wygrał
dzięki temu wybory, także umocniło się Radio Maryja, o. Rydzyk itd.
Więc z dużej chmury mały deszcz. Dalej będzie jak jest. O. Rydzyk jest
nietykalny, nieomylny. Tylko patrzeć jak awansuje.
Obserwuj wątek
    • dar61 Gdyby ten "kapłan" był tylko kłopotem Kościoła... 19.07.07, 09:13
      ...to nic wielkiego by się nie stało. W ciągu 2 tysięcy lat (młyny Bboże wolno
      mielą) problem tego guru byłby zmełty (tak też się mówi!).
      Niestety to NIE jest tylko problem lokalny. Ten wrzód zaczyna cuchnąć już poza
      kościół, ba - poza Polskę.
    • zydzinski2 Nazwisko wziął od zwiozdy Dawida. Przechrzta! 19.07.07, 09:16
      • ratam1978 zydzinski2.. esbecki matoł ! 19.07.07, 12:19
        ty łajzo, śmieciu!..
        • letanacze Re: zydzinski2.. esbecki matoł ! 19.07.07, 18:19
          ratam1978 napisał:
          > ty łajzo, śmieciu!..

To jest właśnie ta wasza rydzykowo-religijna postawa. Piękny przykład dajesz
          człowieku zaślepiony nienawiścią! Byłeś już w kościele??? Jeśli nie, to pędź
          czym prędzej i pochwal się swoją "katolicką" postawą :))) A po drodze spal
          kogoś na stosie :))
          • wet3 Re: letanacze 19.07.07, 20:23
            letanacze napisała:

> ratam1978 napisał:
            > > ty łajzo, śmieciu!..
            >
            > To jest właśnie ta wasza rydzykowo-religijna postawa. Piękny przykład dajesz
            > człowieku zaślepiony nienawiścią! Byłeś już w kościele??? Jeśli nie, to pędź
            > czym prędzej i pochwal się swoją "katolicką" postawą :))) A po drodze spal
            > kogoś na stosie :))

Nie wycieraj sobie pyska religia, czerwona lewaczko!
        • wet3 Re: ratam1978 19.07.07, 20:21
          ratam1978 napisał: > zydzinski2.. esbecki matol!

> ty łajzo, śmieciu!..

Nie wiem czy jest matolem. Z pewnoscia jest swintuchem i klonem!
    • zydzinski2 Czerwony ksiądz-patriota na usługach Koszernej 19.07.07, 09:17
      • dar61 Choryś na nienawiść - usprawiedliwionyś... 19.07.07, 09:21
        ..forumiaku {zydzinski2}.
        To uleczalne - nie załamuj się...
    • starduster Re: O. Rydzyk kłopotem ..... 19.07.07, 10:19
      Kłopotem dla michnikowszczyzny....ot i tyle....
      • letanacze Re: O. Rydzyk kłopotem ..... 19.07.07, 18:22
        starduster napisał:
        > Kłopotem dla michnikowszczyzny....ot i tyle....

jasne! a ty przelewaj grzecznie pieniążki co miesiąc do kieszeni oszołoma,
        który nawet nie jest duchownym
        • wet3 Re: starduster 19.07.07, 20:25
          letanacze napisała:

> starduster napisał:
          > > Kłopotem dla michnikowszczyzny....ot i tyle....
          >
          > jasne! a ty przelewaj grzecznie pieniążki co miesiąc do kieszeni oszołoma,
          > który nawet nie jest duchownym

Ty nie licz tego co nie twoje. Nos w sos, zeby w otreby!
    • husyta Wielogłowa hydra nie zjadała własnych głów 19.07.07, 11:28
      Tak bym podsumował postawę różnych instutucji w ramach KK wobec Radia Maryja i
      Rydzyka.
    • ernest29 Re: Tchórzostwo i niemoc lub niechęć polskich 19.07.07, 12:34
      władz kościelnych do rozwiązania RM i Ks. rydyka jest porażająca!! Takiego
      kościoła nie chcę w Polsce!!!!! Skończyć z tym raz na zawsze, z dewocją,
      dwulicowością, nienawiśćią, złością. Koniec.
    • xs550 O. Rydzyk kłopotem Kościoła 19.07.07, 13:16
      "- Z tym pytaniem trzeba się zwrócić do biskupów. Oni powinni rozwiązać ten
      problem w sposób mądry."

Zeby cos madrze rozwiazac to najpierw samemu trzeba byc madrym a kto jak kto ale
      katoliccy biskupi jakos nigdy inteligencja nie grzeszyli...
    • progics O. Rydzyk kłopotem Kościoła 23.07.07, 10:47
      Redemptory i inne pseudo-katolickie uzurpatory
      precz od polityki
      Antyredeptor
      • roger39 Byl juz ksiadz taki Dawidowski 23.07.07, 11:01
        Mniej po zydowsku brzmialo jego nazwisko ,bodajze nazywal sie Smolinski, czy
        jakos tak . Pracowal niby na parafii Ogrody w Poznaniu , ale caly rok jezdzil
        po sanatoriach na koszt podatnika . Potem wysmarowal dla Wybiorczej niemal
        identyczny z dzisiejszym artykulik . Biskupi szybko przeniesli go z kapelana
        luksusowego szpitalika dla nerwowo chorych w Poznzniu do wielkiej umieralni w
        Koscianie . Tej pracy ten zdemoralizowany lekkoduch juz nie wytrzymal i po pol
        roku zrzucil koloratke . Czego zycze z calego serca ksiedzu Dawidowskiemu .
      • wet3 Re: O. Rydzyk kłopotem Kościoła 23.07.07, 15:12
        To nie o.Rydzyk jest klopotem KK, to KK (przynajmniej jego wiekszosc) lacznie z
        o.Rydzykiem jest wielkim klopotem dla wszystkich politycznie poprawnych lewakow
        i klamcow!!!
        • fedorczyk4 Re: O. Rydzyk kłopotem Kościoła 23.07.07, 15:22
          Wet zalosna plujko, pan Rydzyk jest problemem glownie dla katolikow takich jak
          ja. Ani ze mnie lewica, ani pyska nie mam, ale jak slucham tego prymitywnego
          zlodzieja to slabo mi sie robi. I to cos ktore przesiedzialo pol zycia
          zagranica i nigdy sobie zadna praca dla Polski niczego a juz napewno raczek i
          glowy nie pokalalo, przynosi wsyd polskiemu Kosciolowi na calym swiecie. Robiac
          z nas katooszolomow zydozercow
          • wet3 Re: fedorczyk4 23.07.07, 15:29
            fedorczyk4 napisała:

> Wet zalosna plujko, pan Rydzyk jest problemem glownie dla katolikow takich
            jak
            > ja. Ani ze mnie lewica, ani pyska nie mam, ale jak slucham tego prymitywnego
            > zlodzieja to slabo mi sie robi. I to cos ktore przesiedzialo pol zycia
            > zagranica i nigdy sobie zadna praca dla Polski niczego a juz napewno raczek i
            > glowy nie pokalalo, przynosi wsyd polskiemu Kosciolowi na calym swiecie.
            Robiac
            >
            > z nas katooszolomow zydozercow

Piszesz jak prawdziwa stalinowska komsomolka! Sluchaj, czerwona plujko! Bierz
            sobie sfabrykowane przez lewakow klamstwa o o.Rydzyku za prawde. To jest twoja
            osobista rzecz. Mnie zas tylka nie zawracaj!!!
    • junkier Zdrajcy z 'Kosciola otwartego' sa problemem, nie R 23.07.07, 15:17
      Zdrajcy z 'Kosciola otwartego' sa problemem, nie Rydzyk.

Taki Obludnik Powszechny nie ma nic wspolnego z polska wiara.
      • wet3 Re: junkier 23.07.07, 15:33
        junkier napisał:

> Zdrajcy z 'Kosciola otwartego' sa problemem, nie Rydzyk.
        >
        > Taki Obludnik Powszechny nie ma nic wspolnego z polska wiara.

Oczywiscie, ze nie ma - podobnie jak abp Zycinski, Goclowski, Muszynski,
        Pieronek, "ks." Czajkowski .... i wielu, wielu innych ... Pozdrawiam.
      • milet_z_sedesu co to są zdrajcy??? 23.07.07, 15:37
        • wet3 Re: co to są zdrajcy??? 23.07.07, 16:11
          milet_z_sedesu napisal: > co to sa zdrajcy?

Zajrzyj do slownika, leniu!
      • osiolek113 Re: Zdrajcy z 'Kosciola otwartego' sa problemem, 26.07.07, 16:01
        > Taki Obludnik Powszechny nie ma nic wspolnego z polska wiara.

Przypuszczam że chodzi Ci o Tygodnik Powszechny. Cóż, to pismo ma wiele
        wspólnego z wiarą katolicką, natomiast z "polską", czymkolwiek by nie była ( a
        przypuszczam że rozumiesz przez to pojęcie wiarę wyznawców Rydzyka),
        rzeczywiście nic.
    • xkx2 Re: O. Rydzyk kłopotem Kościoła 23.07.07, 15:57
      I mam nadzieje iz o. Rydzyk z to co zrobił dla polskiego kościoła i dla Polski
      dojdzie kiedyś do wysokich godności zakonnych moze i kościelnych.
    • california07 Re: O. Rydzyk kłopotem Kościoła 24.07.07, 04:44
      samideano napisał:

> Tak szerokie ,,plecy" ma o. Rydzyk, że nikt mu nic nie zrobi. Potrafił
      > zjednać sobie nawet niektórych biskupów, że naprawdę ma mocną pozycję
      > i wszyscy boją się go ruszyć. Tymbardziej zwierzchnicy z zakonu do ktrego
      > należy. Ręka rękę myje, noga nogę wspiera. Przecież słyszeliśmy jak
      > przełożony redemptorystów w Polsce wychwlał na Jasnej Górze o. Rydzyka
      > i Radio Mryja. A wiadomo, w jaki sposób, doszedł do tych ,,sukcesów".
      > Wykorzystał antysemickość ludzi, którzy nie mieli gdzie się oficjalnie
      > ypowiadać, dyskutować itp. Podobało to się wszelkiej maści antysemitom
      > i skrajnym nacjonalistom w kraju i za granicą. I tak się zaczęło.
      > Kobylński też maczał napewno w tym palce. Popierając PiS, który wygrał
      > dzięki temu wybory, także umocniło się Radio Maryja, o. Rydzyk itd.
      > Więc z dużej chmury mały deszcz. Dalej będzie jak jest. O. Rydzyk jest
      > nietykalny, nieomylny. Tylko patrzeć jak awansuje.
      Moze doczekam jeszcze tej chwili,ze okaze sie,Kosciol okaze sie klopotliwy dla
      Polski!!
      • mark.parker Re: O(szuszst). Rydzyk nieszczęściem Kościoła i PL 24.07.07, 05:39
        Wypowiadają się tu genetyczni antysemici, niby tak zakochani w Kościele kat., a
        gdzie indziej piszący częasto, jakim to błędem było Vaticanum II. Kochają więc
        ten Kościół, czy nie? Buntują się przeciw woli Watykanu, czy nie? Czy będąc
        wspólnotą, jak lubią zaznaczać, sę gotowi wspierać tę instytucję w próbie
        sprostania współczesnym zjawiskom, takim jak przemoc, nienawiść, wojny
        religijne. pycha rozsadzająca minidyktatorków, złodziejstwo osób duchownych, czy
        nie? Oczywiście, że nie. Im odpowiada sekta bezmyślna i kołtuńska, bo tylko przy
        niej czują się dowartościowani. Wiedzą, że w zetknięciu z prawdziwą inteligencją
        są niczym, a nic tak nie denerwuje kołtuństwa, jak świadomość niedostatków
        własnego intelektu. Dlatego czepiają się ideologii nienawiści z ubiegłego
        stulecia, jak pijany płotu. Ktoś mówi, że kapłan jest złodziejem? Nie odpowiedzą
        na to wprost, tylko doczepią jakąś łatkę. Powiedzą, że to kłamstwo - nawet w
        obliczu niezbitych dowodów. Powie ktoś, że duchowny jest żydożercą? Powiedzą, że
        to kłamstwo - nawet gdy słyszą jego głos zarejestrowany na taśmie. Ponieważ są
        sami antysemitami nie widzą w słowach fałszywego proroka nienawiści; dla nich te
        wypowiedzi, nigdy przez rzeczonego duchownego nie zdezawuowane, są czymś
        najnormalniejszym pod słońcem, bowiem podzielają przekonania i stereotypy tego
        klechy. Wydaje im się, że najgorszą obelgą jest nazwać kogoś lewakiem, czy
        komuchem, ale już obecność niezreformowanych komunistów w rządzie ignorują lub
        jej na siłę bronią. Wielgus okazał się agentem SB? To będą go bronili do
        upadłego zarzucając innym, światlejszym hierarchom, grzech, do którego przyznał
        się Wielgus, ponieważ ich nienawidzą za to, że nie sięgają oni sami do
        najniższych instynktów niektórych Polaków, choć na to pozwalają. W tej
        atmosferze przeciwnik polityczny staje się od razu, jak za stalinizmu i
        hitleryzmu, wrogiem, którego trzeba zniszczyć, podczas gdy sami są wrogami
        wszystkiego, co w człowieku szlachetne. Dlatego są wrogami Polski. Chcą zabić w
        Polakach resztki szlachetności, ponieważ szlachetność nie godzi się na takie
        igrce, a Konstytucja ich wręcz zakazuje - i dobrze, gdyż na tej ziemi
        przesiąkniętej hektolitrami niewinnej krwi nie może być miejsca ani dla
        czerwonego, ani dla brunatnego totalitaryzmu. Trzeba go niszczyć w zalążku,
        dlatego - choć wiem, że moje słowa nie padają na żyzną glebę - dołączam swój
        głos do tych, które bronią wolności i demokracji.Nakazuje mi to potrzeba serca i
        obowiązek Polaka.
      • wet3 Re: O. Rydzyk kłopotem Kościoła 24.07.07, 19:09
        O.Rydzyk zadnym klopotem dla KK nie jest. To KK jest najwiekszym klopotem dla
        lewactwa i komuchow.
        • husyta Re: O. Rydzyk kłopotem Kościoła 24.07.07, 19:29
          wet3 napisał:

> O.Rydzyk zadnym klopotem dla KK nie jest. To KK jest najwiekszym klopotem dla
          > lewactwa i komuchow.

Zapomniałeś dodać, i dla wszystkich niekatolików, zwłaszcza protestantów,
          oraz dla tych wszystkich katolików, którzy nie podzielaja jego antysemickiej
          propagandy. I mam nadzieję, że tych katolików jest nadal większość w naszym
          kraju. Szkoda, tylko, że nie mają takich możliwości medialnych, jakie ma
          Rydzyk.
          • wet3 Re: husyta 25.07.07, 01:14
            husyta napisał:

> wet3 napisał:
            >
            > > O.Rydzyk zadnym klopotem dla KK nie jest. To KK jest najwiekszym klopotem
            > dla
            > > lewactwa i komuchow.
            >
            > Zapomniałeś dodać, i dla wszystkich niekatolików, zwłaszcza protestantów,
            > oraz dla tych wszystkich katolików, którzy nie podzielaja jego antysemickiej
            > propagandy. I mam nadzieję, że tych katolików jest nadal większość w naszym
            > kraju. Szkoda, tylko, że nie mają takich możliwości medialnych, jakie ma
            > Rydzyk.
            >
            A gdzie ten antysemityzm zobaczyles? Pewnie, podobnie jak Instytut Wiesenthala,
            masz alergie na mowienie prawdy o Zydach.
            • california07 Re: husyta 25.07.07, 16:02
              wet3 napisał:

> husyta napisał:
              >
              > > wet3 napisał:
              > >
              > > > O.Rydzyk zadnym klopotem dla KK nie jest. To KK jest najwiekszym kl
              > opotem
              > > dla
              > > > lewactwa i komuchow.
              > >
              > > Zapomniałeś dodać, i dla wszystkich niekatolików, zwłaszcza protestantów,
              >
              > > oraz dla tych wszystkich katolików, którzy nie podzielaja jego antysemic
              > kiej
              > > propagandy. I mam nadzieję, że tych katolików jest nadal większość w nasz
              > ym
              > > kraju. Szkoda, tylko, że nie mają takich możliwości medialnych, jakie ma
              > > Rydzyk.
              > >
              > A gdzie ten antysemityzm zobaczyles? Pewnie, podobnie jak Instytut
              Wiesenthala,
              >
              > masz alergie na mowienie prawdy o Zydach.
              Nie -to ty masz alergie i to duza!!Na calym cywilizowanym swiecie ukazuja sie
              artykuly o antysemityzmnie O.Rydzyka i Radio Maryja!!!I to nie sa gazety
              lewackie czy nawet liberalne!!!"Komentarze"Raddio Maryja i O.Rydzyka sa wg.tej
              prasy porownywalne do wyskokow neonazistow w Niemczech i w innych krajach!!Wiec
              ucz sie jezykow obcych i troche mysl!!Ci co nie zgadzaja sie z Rydzykiem nie
              musza byc wcale lewakami,komuchami czy filosemitami!!!Po prostu maja inny punkt
              widzenia i obawiam sie-ze i szersze horyzonty umyslowe anizeli ty!!Obraz Polski
              przedstawiany przez Radio Maryja jest np b.popularny dla tut.tzw.Polonii,ktora
              moze byc okreslona jako "wies tanczy i spiewa"-wyjechali z Polski bez
              wyksztalcenia i tacy tut.pozostali!!Haslo wywolawcze O.Rydzyka jest:"Jestec
              ciemny i glupi ale sie liczysz bo dajesz forse!!"
              • wet3 Re: california07 26.07.07, 15:10
                Problemu nie mam. Artykuly moga sie ukazywac do woli i obszczekiwac o.Rydzka o
                natysemityzm. Proble polega na tym, ze o.Rydzyk mowi PRAWDE! Widac ta prawda
                jest dla wielu nie do zniesienia, podobnie jak ksiazki Finkelsteina, Shahaka,
                H. Arendt, Bliss Lane i wielu innych. Ale to juz problem Zydow, ktorzy mowienie
                prawdy nazywaja antysemityzmem.
                • california07 Re: california07 26.07.07, 16:24
                  wet3 napisał:

> Problemu nie mam. Artykuly moga sie ukazywac do woli i obszczekiwac o.Rydzka
                  o
                  > natysemityzm. Proble polega na tym, ze o.Rydzyk mowi PRAWDE! Widac ta prawda
                  > jest dla wielu nie do zniesienia, podobnie jak ksiazki Finkelsteina, Shahaka,
                  > H. Arendt, Bliss Lane i wielu innych. Ale to juz problem Zydow, ktorzy
                  mowienie
                  OK-ale jesli ja jako historyk mam krytyczne podejscie do Historii Polski i
                  obecnych politykow to musze byc antypolski???a skad wiesz,ze Rydzyk mowi zawsze
                  prawde???Ma takie doskonale informacje,czy jest skonczonym geniuszem,czy ma
                  jakies objawienia???to dla mnie jest problem!!Nie mozna bezkrytycznie
                  przyjmowac kogokolwiek wypowiedzi-to swiadzy o otumanieniu!!!!
                  >
                  > prawdy nazywaja antysemityzmem.
    • douglasmclloyd Pogonić redemptorystów z Polski i po kłopocie 24.07.07, 19:14
      Potrzebny jest drugi Jagiełło, żeby zrobić porządek z redemptorystami.
      • husyta Nauka Liguoriego o mocy katolickiego kapłana 24.07.07, 19:41
        Jagiełło nie mógł ich pogonić, bo ich jeszce wtedy nie było.
        Jagiełło nie usłuchał papieża Marcina V, który wzywał go do wyruszenia na
        Czechy i wyrżnięcia husytów. Jagiełło odmówił i chwała Bogu!

Założycielem redemptorystów był Alfonso Liguori,
        pl.wikipedia.org/wiki/Alfons_Liguori

który napisał podręczniki dla duchownych odnosnie sprawowania mszy i władzy
        katolickich księży nad osobą Jezusa. Zobacz artykuł pt. "OFIARA MSZY ŚWIĘTEJ",
        gdzie przedstawiono nauki Liguoriego.

Fragment:
        Kardynał Alphonsus Liguori napisał w podręczniku dla duchownych katolickich:

"Dostojeństwo kapłana bierze się także stąd, że posiada on moc nad prawdziwym i
        mistycznym ciałem Jezusa Chrystusa. W sprawie mocy, jaką kapłani sprawują nad
        prawdziwym ciałem Jezusa Chrystusa, naucza się, że gdy wygłoszą słowa
        konsekracji, Wcielone Słowo jest zobowiązane posłusznie przyjść do ich rąk w
        postaci sakramentu...
        Sam Bóg posłuszny wypowiedzianym przez kapłanów słowom - HOC EST CORPUS MEUM
        ("To jest ciało moje") - zstępuje na ołtarz, przychodzi gdzie Go zawołają,
        ilekroć Go zawołają, oddając się w ich ręce, choćby byli jego nieprzyjaciółmi.
        Gdy już przyjdzie, pozostaje całkowicie w ich gestii; przesuwają Go z miejsca
        na miejsce, jak im się podoba, mogą też, jeśli sobie życzą, zamknąć Go w
        tabernakulum, zostawić na ołtarzu lub usunąć na zewnątrz kościoła, mogą też,
        jeśli tak postanowią, spożyć Jego ciało lub podać innym jako pokarm...
        W ten sposób kapłan może być nazwany stworzycielem swego Stwórcy, gdyż
        wypowiadając słowa konsekracji, stwarza on jakby Jezusa w sakramencie, dając Mu
        w nim życie, a także oferuje Go jako ofiarę wiecznemu Ojcu... wystarczy, że
        kapłan powie: 'Hoc est corpus meum' i oto chleb przestaje być chlebem, ale
        staje się ciałem Jezusa Chrystusa. Dlatego św. Bernard ze Sienny mówi: 'Moc
        kapłana jest mocą boskiej osoby, gdyż transsubstancjacja chleba wymaga tyle
        samo mocy, ile stworzenie świata'".(7)

cały artykuł:
        slowoizycie.pl/02-1/ofiara.htm
        • husyta Niezależnie od świętości szafarza 24.07.07, 19:57

Kler katolicki naucza, że tylko jemu została dana moc do sprowadzania Pana
          Jezusa z nieba, aby ukryć go w opłatku, schowac w tabernakulum, dac do
          zjedzenia wiernym. I ten rzekomy Pan Jezus ukryty w opłatku jest najwiekszą
          świetością katolickiego kultu. A ponieważ tylko kler katolicki może z opłatka
          zrobić Pana Jezusa, dlatego tenże kler jest niezbędny w drodze do Pana Boga.
          Kler zabezpieczył się dodatkowo roszczeniami, że sakrament jest ważny bez
          wzgledu na morale kapłana, co też widać u cytowanego poprzednio Liguoriego,
          załozyciela redemptorystów:
          > Sam Bóg posłuszny wypowiedzianym przez kapłanów słowom - HOC EST CORPUS MEUM
          > ("To jest ciało moje") - zstępuje na ołtarz, przychodzi gdzie Go zawołają,
          > ilekroć Go zawołają, oddając się w ich ręce, choćby byli jego
          nieprzyjaciółmi.

Tak więc roszczeniem, że niezależnie od swojej świętości, mają władzę na Panem
          Bogiem, roszczą sobie tym bardziej prawo do sprawowania władzy nad sumieniami
          ludzi.

Katechizm Katolicki mówi wyraźnie, że sakramenty sa ważne bez wzgledu na
          osobistość swietość szafarza.
          KKK 1128 Taki jest sens stwierdzenia Kościoła (Por. Sobór Trydencki: DS 1608).
          że sakramenty działają ex opere operato (dosłownie: "przez sam fakt spełnienia
          czynności"), czyli mocą zbawczego dzieła Chrystusa, dokonanego raz na zawsze.
          Wynika stąd, że "sakrament urzeczywistnia się nie przez sprawiedliwość
          człowieka, który go udziela lub przyjmuje, lecz przez moc Bożą" (Św. Tomasz z
          Akwinu, Summa theologiae, III, 68, 8). W chwili, gdy sakrament jest celebrowany
          zgodnie z intencją Kościoła, moc Chrystusa i Jego Ducha działa w nim i przez
          niego, niezależnie od osobistej świętości szafarza. Skutki sakramentów zależą
          jednak także od dyspozycji tego, kto je przyjmuje.

Tak więc ksiądz może być pedofilem, esbekiem, ubekiem, homoseksualistą,
          konkubentem, defraudantem, itp., a jednak ludzi przyjdą do niego, aby otrzymac
          rzekome łaski od Pana Boga.

Tych, którzy nie podzielają tych roszczeń, określa się sekciarzami, odstępcami,
          dla których przeznaczone jest piekło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka