Dodaj do ulubionych

Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni

30.07.07, 08:29
mam mały apel do dziennikarzy - nie polaryzujcie tak tej sytuacji. Wiadomo, że
nie wszyscy mieszkańcy Augustowa stoją murem za tą bezsensowną obwodnicą, sam
do nich należę, jak i należy wielu moich znajomych, a także wielu badaczy
regionu i autorów przewodników po Augustowszczyźnie i Suwalszczyźnie, którzy
mieszkają w naszym mieście. Zechciejcie może dotrzeć właśnie do nich.
Stawianie sprawy tak jak Wy to robicie (Augustowianie - za obwodnicą,
nie-Augustowianie za ocaleniem Rospudy) jest wielce krzywdzące dla wszystkich
Augustowian. Przydałby sie naprawdę rzetelny reportaż, który ukazywałby
wszystkie procesy, króre sprawiły, że część Augustowian jest tak zaślepiona i
zdesperowana.

PS Po tym poście już chyba nie powinienem się pokazywać w moim mieście...
Obserwuj wątek
    • konserwa7 Re: Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 30.07.07, 09:52
      Słusznie Waść uważasz.
      Miejsce antypolaków jest poza Polską.
      • kijwoko Re: Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 30.07.07, 10:25
        "antypolakow"?!? Obrona polskiej przyrody to dzialanie "anty-polskie"???

Miejsce psychicznych jest w psychaitryku!
        • konserwa7 Re: Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 30.07.07, 10:47
          Utrudnianie życia Polakom, zmuszanie ich do życia w trudniejszych warunkach, w
          biedzie, nawet dla ochrony przyrody jest działaniem antypolskim.
          Jednoicześnie jest to działanie proeuropejskie -jak najbardziej.
          Więc zastanównie się "pożyteczni idioci" dla kogo pracujecie!
          • kijwoko Re: Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 30.07.07, 12:08
            > Utrudnianie życia Polakom, zmuszanie ich do życia w trudniejszych warunkach, w
            > biedzie, <tu wyrzucam, bo parafrazuje> jest działaniem antypolskim.

Zgadzam sie! (dodalbym jeszcze 'zmuszanie Polakow do zycia we wstydzie za
            glupote rzadzacych'), dlatego ten rzad powinien wreszcie odejsc w niebyt ;)

o rządach kaczyńskich i całej reszty:
            "Jeszcze nigdy tak wielu nie musiało się wstydzić tak bardzo za tak niewielu"
        • remik.bz Przyroda ma "narodowość" ? 30.07.07, 10:49
          kijwoko napisał:

> "antypolakow"?!? Obrona polskiej przyrody to dzialanie "anty-polskie"???

Jesli jest to "polska przyroda", to rozumiem ,że stosowanie prawa UE kosztem
          polskiego prawa nie powinno miec miejsca.
          >
          > ____________
          >

• kijwoko Re: Przyroda ma "narodowość" ? 30.07.07, 12:00
            Dosc popularnym i powracajacym tematem prac maturalnych jest: "Przyroda ojczysta
            jako temat, motyw, źródło inspiracji artystycznych". No, ale do tego trzeba w
            ogole wiedziec co to ta matura...

Zastanawialiscie sie kiedys jeden z drugim dla ilu ludzi przyroda ojczysta byla
            natchnieniem do napisania patriotycznych utworow, dla ilu zachwyt nad ta
            przyroda byl wyrazem tesknoty do ojczyzny na wygnaniu?
            Polecam literature Romantyzmu. Czy tez stwierdzicie, ze nie jest "polska" bo
            Mickiewicz napisal kiedys: "Litwo, Ojczyzno moja"?!?

Psychiczni do psychiatrykow!
            Glupki do glupiejowa!
            Gowniarze do szkol!
            • remik.bz Ja sie z Toba zgadzam, pytanie było retoryczne 30.07.07, 12:10
              Alez ja się z Toba w całosci zgadzam.
              I dlatego uważam ,ze to my Polacy powinnismy w sprawie Rospudy mieć głos
              decydujacy , a nie UE.
              Rospuda to po prostu nasza przyroda ojczysta ,ale mieszkańcy Podlasia to nasi
              rodacy i polskie wyłącznie prawo powinno decydować o losach obwodnicy i przyrody.

Po prostu wkurza mie ,ze "bogaty świat" chce zepchnąć mieszkańców Podlasia do
              roli "tubylców z rezerwatu" i za nic ma ich aspiracje cywilizacyjne.
              Jeśli Podlasie ma być skansenem cywilizacyjnym (jako wartość "ogólnoeuropejska")
              to niech Europa pokaże jakąś alternatywę rozwojową dla mieszkańcó tego regionu.
              Oni też chcą zyc "godnie i wygodnie" ( jak mieszkańcy Warszawy czy Rotterdamu).
              • kijwoko Re: Ja sie z Toba zgadzam, pytanie było retoryczn 30.07.07, 12:39
                > Alez ja się z Toba w całosci zgadzam.
                > I dlatego uważam ,ze to my Polacy powinnismy w sprawie Rospudy mieć głos
                > decydujacy , a nie UE.

Tak, ale Polacy, to nie znaczy opetany jakims paranoicznymi wizjami polski rzad.
                Dobrze ze sa jeszcze wyzej instytucje wykazujace rozsadek i troske o przyrode
                (co za tym idzie za ludzi, zeby nie musieli zyc w betonowych skansenach).

> Rospuda to po prostu nasza przyroda ojczysta ,ale mieszkańcy Podlasia to nasi
                > rodacy i polskie wyłącznie prawo powinno decydować o losach obwodnicy i przyrod
                > y.

Jezeli polskie prawo jest ulomne, zle stosowane lub zle interpretowane to nie.
                Cieszmy sie, ze mozna skorzystac z prawa lepszego.

> Po prostu wkurza mie ,ze "bogaty świat" chce zepchnąć mieszkańców Podlasia do
                > roli "tubylców z rezerwatu" i za nic ma ich aspiracje cywilizacyjne.
                > Jeśli Podlasie ma być skansenem cywilizacyjnym (jako wartość "ogólnoeuropejska"
                > )
                > to niech Europa pokaże jakąś alternatywę rozwojową dla mieszkańcó tego regionu.
                > Oni też chcą zyc "godnie i wygodnie" ( jak mieszkańcy Warszawy czy Rotterdamu).

To nie UE przez nie wiem juz ile juz lat nie potrafila zbudowac glupich kladek
                dla pieszych w Augustowie - polskie wladze systematycznie zaniedbuja mieszkancow
                tego miasta - chyba tylko po to by ich miec po swojej stronie jezeli im sie
                obieca obwodnice.
                Alez UE w wiekszosci sfinansuje alternatywny przebieg obwodnicy. Jezeli polskie
                wladze bede sie jednak upierac przy zniszczeniu doliny Rospudy, to po pierwsze
                UE nic do tego nie doplaci, ale (sic!) nalozy kary finansowe, takie ze wszystkim
                w tym biedym kraju w piety pojdzie. (abstrahujac juz w ogole od tego, ze
                inwestycje bedzie trzeba porzucic, doprowadzic wszystko do stanu sprzed
                rozpoczecia plac - co jest niemozliwe! - i... i tak pokornie zbudowac gdzie
                indziej).
                Poniewaz chodzi o pieniadze z budzetu panstwa i kazdego to dotknie, wiec kazdy
                ma prawo sie wypowiedziec w sprawie - nie tylko mieszkancy w lokalnym
                referendum, ktorym, jak bylo widac po frekwencji, nawet dupy sie nie chcialo
                ruszyc - i dobrze zreszta, pis sobie zrobil glupawe i o niczym nieprzesadzajace
                referendum, wiec po co ludzie mieli czas marnowac ;)

o rządach kaczyńskich i całej reszty:
                "Ludzie ludziom zgotowali ten los"
            • toksol Re: Przyroda ma "narodowość" ? 30.07.07, 17:42
              Ile ja się napatrzyłem w Europie z różnych wiaduktów na piekne doliny to tylko
              ja sam wiem. Wdzieczny jestem twórcom tych dróg za to, że wkrótkim czasie
              mogłem tak wiele zobaczyc. Mam nadzieję, że wielu Polaków bedzie wdzięcznych za
              umozliwienie im popatrzenia na dolinę Ropspudy z nowego mostu.
              Zielonym popaprańcom mówimy precz.
              Wsponijcie walki przeciw zaporze w Czorsztynie. Pojedźcie tam teraz. Jest
              pięknie!
    • remik.bz Anegdota o "obrońcach Rospudy" 30.07.07, 10:46
      Podałem te anegdote juz w innym watku , ale powtarzam , gdyz moim zdaniem
      swietnie ukazuje mentalność "ekologów" demonstrujacych w duzych miastach.

Dwaj młodzi ludzie z Warszawy (yupiees) zgodnie z zasadami poprawności
      politycznej przypieli do marynarek zielone kokardki i "bronią" Rospudy w pubie
      przy drinku.
      Fragment rozmowy:
      "Wiesz , ja to nawet chciałem na weeekend pojechac tam , wesprzeć sprawę.
      Ale wyobraz sobie ,ze tam nie tylko nie ma parkingów czy moteli , ale nawet
      dobrego dojazdu.
      Ale ,jak tylko wybuduja tam jakąś porządną drogę , to natychmiast pojadę."
      • kijwoko Re: Anegdota o "obrońcach Rospudy" 30.07.07, 12:15
        > Dwaj młodzi ludzie z Warszawy (yupiees) zgodnie z zasadami poprawności
        > politycznej przypieli do marynarek zielone kokardki i "bronią" Rospudy w pubie
        > przy drinku.
        > Fragment rozmowy:
        > "Wiesz , ja to nawet chciałem na weeekend pojechac tam , wesprzeć sprawę.
        > Ale wyobraz sobie ,ze tam nie tylko nie ma parkingów czy moteli , ale nawet
        > dobrego dojazdu.
        > Ale ,jak tylko wybuduja tam jakąś porządną drogę , to natychmiast pojadę."

Ja spotkalem kidys w Tatrach ludzi, ktorzy zastanawiali sie czemu nikt kosza na
        smieci nie postawil przy szlaku, ktorym szli. Bez tego nie mieli (biedni!)
        wyjscia imusieli gdzies wyrzucic smieci. No szkoda, ze jeszcze budki z piwem na
        Giewoncie sie nie domagali...
        Glupote trzeba pietnowac, twoja anegdotka dobrze sie wpisuje - nawet jesli
        miales inne intencje ;)

Wybory przedenckie 2005:
        l.kaczyński: 54 proc. przy 51 proc. frekwencji - razem 27,5 % ogółu uprawnionych

Wybory parlamentarne 2005:
        pis: 27 proc. przy frekwencji 40 proc. - razem 11 proc. ogółu uprawnionych
        samoobrona: 11 proc. przy frekwencji 40 proc. - razem 4,4 proc. ogółu uprawnionych
        lpr: 8 proc. przy frekwencji 40 proc. - razem 3,2 proc. ogółu uprawnionych
        razem: pis + samoobrona + lpr: 18,6 proc. ogółu uprawnionych

Czy przy takim poparciu ludzie ci maja prawo podejmowac jakies wazne i wiazace
        na lata decycje bez konsultacji ze spoleczenstwem w referendum?!?
        (ten system jest chory)
        • remik.bz Nie szanujesz reguł demokracji ? 30.07.07, 15:18
          kijwoko napisał:
          > Wybory parlamentarne 2005:
          > pis: 27 proc. przy frekwencji 40 proc. - razem 11 proc. ogółu uprawnionych
          > samoobrona: 11 proc. przy frekwencji 40 proc. - razem 4,4 proc. ogółu uprawnion
          > ych
          > lpr: 8 proc. przy frekwencji 40 proc. - razem 3,2 proc. ogółu uprawnionych
          > razem: pis + samoobrona + lpr: 18,6 proc. ogółu uprawnionych
          >
          >
          > Czy przy takim poparciu ludzie ci maja prawo podejmowac jakies wazne i wiazace
          > na lata decycje bez konsultacji ze spoleczenstwem w referendum?!?
          > (ten system jest chory)

Tak , maja prawo. Zgodnie z nasdzą Konstytucją i wola wyborców.

Frekwencja nie ma żadnego znaczenia.
          Takie prawo , takie reguły demokracji, taka Konstytucja RP.Twoje "obliczenia",
          nie maja zadnego znaczenia w sensie prawnym.
          A jesli nie szanujesz reguł demokracji , to zaproponuj coś lepszego.
          A te reguły demokracji sa proste jak konstrukcja cepa.
          Kto nie głosuje ten tez głosuje.
          Po prostu z definicji akceptuje wole głosujacych.
          A to oznacza ( czy się to komus podoba czy nie ) ,ze w ostatnich wyborach PiS
          poparło 34 (a nie 27) % obywateli, SO - 14 (chyba) %, LPR - 8 (10 ?)%.
          Razem - 58 % .
          A to jest wiekszość - zgodnie z regułami demokracji i polskim prawem.
          A jak sie komuś "niegłosujacemu" to nie podoba , to niech na drugi raz głosuje
          - proste , prawda?
          • kijwoko Re: Nie szanujesz reguł demokracji ? 30.07.07, 16:15
            > Kto nie głosuje ten tez głosuje.
            > Po prostu z definicji akceptuje wole głosujacych.
            > poparło 34 (a nie 27) % obywateli, SO - 14 (chyba) %, LPR - 8 (10 ?)%.
            > Razem - 58 % .

Jakie 58%.? A moze 158%?
            Jezeli ktos nie glosowal, to nie poparl zandej z opcji. Jego glosu nie mozesz
            doliczac, tylko dlatego, ze nie mial wyboru, bo lista wyborcza wyglada, ze "jak
            nie gowno, to nasrane" (nawet nie ma krateczki, gdzie mozna by zaglosowac, ze
            nikt z wymienionych na liscie nie spelnia czyichs oczekiwan).
            Ale system jest taki, musimy z tym zyc. Szkoda tylko, ze same miernoty do
            wyborow startuja (nawet slyszalem zasade: "jak do niczego w zyciu sie nadajesz,
            to zostan politykiem"). No, ale skoro mozna naobiecywac gruszek na wierzbie, a
            potem nie ma sposobu na rozliczenie i z tych obietnic, i innych dzialan
            szkodzacych krajowi, to cos tu chyba jest na rzeczy i jasne ze ludzie nie glosuja.

> A jak sie komuś "niegłosujacemu" to nie podoba , to niech na drugi raz głosuje
            > - proste , prawda?

Nie. (powod jak wyzej)
            • remik.bz Re: Nie szanujesz reguł demokracji ? 30.07.07, 16:26
              kijwoko napisał:
              > A jak sie komuś "niegłosujacemu" to nie podoba , to niech na drugi raz gł
              > osuje
              > > - proste , prawda?
              >
              Nie

No to zaproponuj cos lepszego od demokracji.
              Demokracja jest bardzo ułomna , ale jak na raie ,to nikt na swiecie niczego
              lepszego od niej nie wymyslił.
              • kijwoko Re: Nie szanujesz reguł demokracji ? 30.07.07, 16:47
                > No to zaproponuj cos lepszego od demokracji.
                > Demokracja jest bardzo ułomna , ale jak na raie ,to nikt na swiecie niczego
                > lepszego od niej nie wymyslił.

Jak cos wymysle, nie omieszkam sie mysla podzielic;)

Poki co, gdyby te demokracje poprawic w paru punktach - np. wybierac konkretne
                osoby, nie listy, wprowadzic odpowiedzialnosc finansowa i karna rzadzacych za to
                co zrobili, za to czego zaniechali, a zrobic powinni itp. - ot, cos na ksztalt
                kontraktow menadzerskich - niech duzo zarabiaja (by nie kusili lobbysci), ale za
                kwalifikacje, odpowiedzialnosc i prace, naprawde prace dla kraju - to mysle, ze
                po pierwsze przestalyby sie tam pchac miernoty i karierowicze, a po drugie... ja
                juz w takim ustroju moglbym chyba zyc nie narzekajac zbytnio...
                (ale schodzac na ziemie - nie ma jak takich zmian wprowadzic, bo musialoby to
                przejsc przez parlament, a ci nie beda sobie sami strzelac w stope...)

Demokracja to taki ustroj, w ktorym rzadzi wiekszosc. A ktorych jest wiecej?
                Madrych czy glupich?
      • p.fiecko Anegdota o turystach w Augustowie 30.07.07, 13:03
        Sytuacji tej byłem świadkiem na początku lipca:

dwójka turystów maszeruje przez most nad rzeką Nettą w centrum Augustowa. Jeden
        mówi do drugiego:

- Bo rzeczywiście i piękna ta Rospuda...
        - Piękna piękna.

No. Nic dodać nic ująć. Sądy na temat całego tego zamieszania buduje się na
        podstawie ogólnikowych zdawkowych informacji. Władze dążą do zgarnięcia jak
        największej puli korzyści płynących z doprowadzenia do realizacji tzw. rządowej
        propozycji obwodnicy. Najbardziej haniebne jest to, że zasłaniają się przy tym
        emocjami ludzi, których sprawa bezpośrednio dotyczy, a którzy o ile skorzystają
        na braku tirów w mieście, o tyle stracą na dewastacji Puszczy Augustowskiej.
        Korzyści władz będą oczywiście materialne.

Na Augustowskich drogach zginęło kilka znanych mi osobiście osób. Ojciec mojej
        znajomej, przyjaciel mojego brata, uczennica mojej matki... mimo to z całą
        stanowczością popieram stanowisko Komisji Europejskiej, które mówi o przebiegu
        szosy Via Baltica przez Ełk i Łomżę. W przypadku tym - żadna obwodnica w
        Augustowie nie jest potrzebna! (tzw. alternatywny wariant ekologów - to mżonka
        jak ich mało - również przecina dolinę i dodatkowo trzeba jeszcze przesiedlać
        mieszkańców kilku wsi, bezsens!).

Co do antypolaków - gdzieś mam narodowe sentymenty, jeśli ludźmi kieruje głupota
        i chciwość, a wyższa instancja może zainterweniować w postaci głosu rozsądku i
        konkretnego materialnego/finansowego wsparcia, to niech tak zrobi.

Referendum na podlasiu, cieszyło się frekwencją poniżej 20%. Gdyby głosowała
        cała Polska, Rospuda ostałaby się nienaruszona. Niestety prawo skonstruowane
        jest tak, że umowy międzynarodowe stoją ponad prawem wewnętrznym.

• l.o.r.t.e.a Sraczka GW w sprawie Rospudy trwa, po 100 30.07.07, 16:28
      durnowatych tekstów dziennie.

A mieszkańcom Augustowa życzę jak najszybciej dobrej obwodnicy.
      • kijwoko Re: Sraczka GW w sprawie Rospudy trwa, po 100 30.07.07, 17:04
        > Sraczka GW w sprawie Rospudy trwa, po 100
        > durnowatych tekstów dziennie.

Ty piszesz durnowatych tekstow na forum tejze wyborczej? (w sprawach
        bliskowschodnich sie nie czepiam). Moze nie czytaj jak cie to tak stresuje,
        przenies sie na lamy innych tytulow...

> A mieszkańcom Augustowa życzę jak najszybciej dobrej obwodnicy.

Chyba wszyscy zycza mieszkancom Augustowa jak najlepeiej. Wszyscy chca zeby byli
        rozsadni, zeby nie dawali soba manipulowac, jak rowniez wszyscy zycza im, by
        tiry przestaly im jezdzic pod oknami, a oni nie gineli pod kolami. I to jak
        najszybciej. Durne upieranie sie przy obwodnicy niszczacej doline Rospudy, a
        forsowanej przez rzad nie jest dzialaniem w interesie mieszkancow Augustowa.
        Wrecz przeciwnie...

Rząd chce dobrze, jak zwykle... Marzy mi się rząd, który zawsze chciałby źle i
        któremu też by się nie udało...
    • allexamina Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 30.07.07, 17:14
      Nową przypowieść Polak sobie kupi,
      Że i przed szkodą, i po szkodzie ...głupi
    • kasiagod1 Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 30.07.07, 23:15
      Mieszkam koło obwodnicy,gdzie codziennie przejeżdza kilkaset tirów i innych
      samochodów i mam DOŚĆ TEJ ULICY!!!!!Wolałaby żeby jej nie było tylko NIESTETY
      JEST!!!i nic na to nie mogę poradzić. Są wypadki, bo jak ma nie być, gdy
      kierowca jedzie zmęczony i niewyspany. Poza tym to ludzie przechodzą na
      czerwonym, bo im się nie chce czekać AŻ zapali się zielone, ponieważ "nie mają
      podobno czasu na czekanie" i często zdarza się, że ich niestety stuknie jakiś
      samochód. Kiedyś ten obwodnicy nie było więc było świeże powietrze, cicha i
      rechot żab nieopodal w bagienku, a teraz jest WIELKI CHAŁAS, KUSZ, SMARY I
      NIESTETY NIECZYSTE POWIETRZE. Szczerze to wolałam jak nie było tej obwodnicy,
      dlatego dziwnie się mieszkańcom Augustowa, że oni wolą ulicę, która i tak nie
      zmieniejszy wypadków. POPIERAM GREENPEACE!!! I WSZYSTKIE ICH AKCJĘ, NIE TYLKO W
      POLSCE, ALE I NA CAŁYM ŚWIECIE, BO SĄ POTRZEBNE.CHROŃBY DOLINĘ ROSPUDY!!!!!
      CHROŃMY PRZYRODĘ!!!! NIE NISZCZMY TEJ DOLINY!!!!!!!!!!!!!!!!
    • cit20 Rospuda chroniona jeszcze tylko przez dwa dni 10.08.07, 13:40
      www.youtube.com/watch?v=nSJfaQXPzLA - filmik ze spływu Rospudą. Ukazuje
      przepiękną przyrodę tego miejsca. Nie pozwólmy Greenpeace jej zniszczyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka