mariuszekpl 22.08.07, 08:22 Nie wiem czy to dla Nas jakaś pociecha , ale u ruskich jest jeszcze gożej. Oby u nas nie było nigdy tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przejrzysty Re: Rosyjska bezpieka znów poluje na uczonych 22.08.07, 08:57 Nie wiem czy jest goRZej, ale nie podoba mi się ton tego artykułu: autor zna jedyną prawdziwą prawdę i narzuca ją czytelnikowi. Wolałbym, aby redaktor opisał fakty, a ocenę pozostawił czytelnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Rosyjska bezpieka znów poluje na uczonych 22.08.07, 10:09 Ojej, czepiasz się. Połowy Wyborczej by nie było, gdyby były tam tylko fakty :) A z tego forum po odjęciu niefaktów może ze 2% by zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka hordy krwiożerczej bezpieki 22.08.07, 09:25 Umiejętnie (mało umiejętnie, ale jednak) budowany nastrój grozy, atmosfera powszechnego lęku, zagrożenia - czy to nowy film Hiczkoka? Nie, to artykuł red. Bieleckiego o "ruskiej" bezpiece! :) Hordy bestialskiej bezpieki atakują sympatycznych naukowców... Pewnie niedługo - nie daj Bóg - dobierze się do demokratycznych, niezależnych dziennikarzy z Polski! :) Odnoszę irracjonalne wrażenie - skoro jest tak żle i bezpieka hasa bezkarnie w tym totalitarnym skansenie, to skąd się u nich biorą "obrońcy praw człowieka", którzy otwarcie komentują poczynania bezpieki, skąd się wziął "Komitet Obrony Naukowców" z noblistą na czele, skąd się bierze "rzecznik praw obywatelskich Łukin", skąd publicysta Aleksiej Piatkowski, który, nie bojąc się chyba przerażającej bezpieki, wali bez ogródek: "FSB "produkuje" szpiegów fałszywych"? Czy Aleksiej Piatkowski został zakuty przez rosyjską bezpiekę w dyby po wygłoszeniu swojej rewelacji? Nie chce mi się nawet sprawdzać, z których rosyjskich artykułów prasowych korzystał red. Bielecki. Pewnie z jakiegoś sajtu tzw. obrońców praw człowieka funkcjonujących na zachodnie granty. Red. Bielecki pisze np. o "encyklopedycznej serii "Technologia i broń Rosji"". Powołuje się na ten dokument, ale czy kiedykolwiek widział go na własne oczy? O to czy przeczytał nawet nie pytam. Czy red. Bielecki zapoznał się dogłębnie ze wszystkimi njuansami procesów, o których pisze? To przecież byłby tytaniczny trud! Wyrobił sobie własne zdanie czy powiela cudze? Jeśli cudze - to czemu nie podaje czyje? Dlaczego red. Bielecki z miejsca jest pewien, że jakiś Szczurow nie mógł być szpiegiem? A może go brytyjscy agenci po rozmowie z kamieniem w rosyjskim parku zawerbowali? :) W Polsce np. o agentach, ukłądach sporo się bębni nawet na szczeblu rządowym, a w tv praktycznie cały czas! U nas mogą być, a u nich nie? Ile pogardy, wstrętu dla Rosji w jednym tylko zdaniu: "Nawet w Rosji zdarzają się cuda". NAWET! Ja współczuję red. Bieleckiemu, że musi mieszkać w obrzydliwym kraju i cierpieć w straszliwy sposób! Ale po co się tak męczyć!? Zawsze można wrócić do egzotycznej Warszawy czy innego Pcimia w demokratycznej Polsce. "bezpieka ponoć stworzyła pojęcie "szpiega analitycznego"" - Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: hordy krwiożerczej bezpieki 22.08.07, 09:43 czlowiek_ksiazka napisała: > Nie chce mi się nawet sprawdzać, z których rosyjskich artykułów > prasowych korzystał red. Bielecki. Pewnie z jakiegoś sajtu tzw. > obrońców praw człowieka funkcjonujących na zachodnie granty. Mam wrażenie, że on to bierze z niczego, czyli z własnej głowy. A robi to na poziomie pewnego "miłośnika" Izraelitów (jego określenie). Ten bardzo starszy człowiek zamęcza każdego dowcipem, którego pointą jest: "bo Żydówki mają w poprzek". Taki to mniej więcej poziom prezentuje też Bielecki. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: hordy krwiożerczej bezpieki 22.08.07, 10:16 Książko, bardzo wnikliwa analiza. Z przyjemnością się czyta. A propos nastroju grozy, to jest to chyba ulubione narzędzie publicystów (przynajmniej w Wyborczej, ale pewnie nie tylko). Przypomina mi się np. komentarz Torańskiej po ujawnieniu współpracy Kapuścińskiego z PRL. Normalnie aż ciarki człowieka przechodziły :) Odpowiedz Link Zgłoś
palmer.e Rosyjska bezpieka znów poluje na uczonych 22.08.07, 09:26 taa, Rosja to piękny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka a co jest tragedią Polaków? 22.08.07, 09:33 Bo tragedią Rosjan już wiemy - "Tragedią Rosjan, którzy wpądli w pułapkę FSB, jest brak niezawisłego sądownictwa". Wg mnie wielkim i głównym dobrodziejstwem Polaków jest obfite występowanie w dziennikarskiej przyrodzie niezależnych, obiektywnych ekspertów i żurnalistów ds. rosyjskich! "Za prowokacjami FSB stoi też przyziemne pragnienie sukcesów, a co za tym idzie podwyżek, awansów i nagród dla funkcjonariuszy prowincjonalnych placówek bezpieki" - Odpowiedz Link Zgłoś
kumata Re: a co jest tragedią Polaków? 22.08.07, 09:39 Przeczytałam ten ciekawy artykuł i jedyne co mi przychodzi do głowy to myśl, że ten ruski to taki durny, że aż strach. Myślę że to rzetelna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: a co jest tragedią Polaków? 22.08.07, 09:48 No widzisz kumata, jesteś najlepszym przykładem, że Bielecki jest potrzebny. W przyrodzie nawet ścierwniki odgrywają ważną rolę. Ich odchody żywią inne, bardziej prymitywne, istoty. Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Znalazł się rusofil 22.08.07, 11:03 Byłem ostatnio w Rosji i rozmawiałem z Rosjanami. Bardzo się do nich rozczarowałem. Tam rzeczywiście odradza się totalitaryzm. Być może autor artykułu powiela cudze opinie, ale to wszystko co napisał brzmi wiarygodnie. Obrońcy praw człowieka istnieją (jeszcze) w Rosji. To taki listek figowy na pokaz dla świata. Rosja w swojej historii wielokrotnie marnowała szanse na wprowadzenie demokratycznej formy rządów. Bez otwarcia się na świat, wolnej prasy, itp. naród rosyjski nigdy nie zmieni swojej poddańczej mentalności, a na to trzeba całych dziesięcioleci. Jeśli chodzi o przyszłość Rosji, to pod rządami FSB/KGB może być tylko gorzej. I przy okazji: nie jestem też naiwnym fanem amerykańskiej demokracji. xabc Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty Re: Znalazł się rusofil 22.08.07, 11:18 Widzisz xabc, ten artykuł możnaby wydrukowac w prasie rosyjskiej, albo zachodniej, ale zamiast nazwiska jakiegoś zaszczutego naukowca można wpisać nazwisko "dr Mirosław G.", zamiast Nowosibirsk - Warszawa i zamiast FSB - CBA. I ludzie za granicą ze zgrozą czytaliby o totalitaryzmie odradzajacym się w Polsce, o sądach podległych ministrowi sprawiedliwości, o zaszczutych lekarzach itd. W jakimś stopniu byłaby to racja, ale czy taki artykuł w 100% odzwierciedlałby sytuację w PL? Chyba nie. I tak zapewne jest w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Nie te proporcje 22.08.07, 11:36 Nie porównuj Polski do Rosji. Tutaj możesz do woli prezentować swoje opinie. W Rosji jest to znacznie ograniczone. Wprawdzie PiS chętnie powieliłby niektóre z rosyjskich pomysłów, ale nigdy nie uda mu się wprowadzić totalitaryzmu. Jesteśmy wolnym europejskim krajem i wszystkie przekręty władzy są jawne i mogą być dowolnie oceniane. Twoje porównanie jest po prostu naciągane. Jedź do Rosji i zobacz sam w jakim ona zmierza kierunku. xabc przejrzysty napisał: > Widzisz xabc, ten artykuł możnaby wydrukowac w prasie rosyjskiej, > albo zachodniej, ale zamiast nazwiska jakiegoś zaszczutego naukowca > można wpisać nazwisko "dr Mirosław G.", zamiast Nowosibirsk - > Warszawa i zamiast FSB - CBA. I ludzie za granicą ze zgrozą > czytaliby o totalitaryzmie odradzajacym się w Polsce, o sądach > podległych ministrowi sprawiedliwości, o zaszczutych lekarzach itd. > W jakimś stopniu byłaby to racja, ale czy taki artykuł w 100% > odzwierciedlałby sytuację w PL? Chyba nie. I tak zapewne jest w > Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Nie te proporcje 22.08.07, 11:54 Alez to wielka macze demokracje! :) Moge tez cos wiecej dowiedzecz sie na temat ograniczania prezentowania swojej opinji w Rosji??? Napewno z takiego wolnego europejskiego kraju lepej wam widac :) Ja moge nie jechac do Rosji. Nawet nie musze zobaczyc w jakim ona zmierza kierunku. No bo w jakim? W jakim kierunku idziemy? :) Ja wiem w jakim - wolnosczi we wszystkim. W tym zarzadzania wlasnym krajem. I to nasze sczescze. Bo wy w wolnym europejskim kraju tego nie macze. Skaczecze wokul "wielkiego brata" i on "pomaga" wam we wszystkim :) Powodzenia :) My jednak pojdziemy swoja droga. Odpowiedz Link Zgłoś
kumata Re: Nie te proporcje 22.08.07, 12:28 >W jakim kierunku idziemy? :) Ja >wiem w jakim - wolnosczi we wszystkim. W tym zarzadzania wlasnym >krajem. I to nasze sczescze. Bo wy w wolnym europejskim kraju tego >nie macze. A zarządzać tym krajem będą jedynie ci, którzy będą reprezentowali model FSB "wolnosczi we wszystkim", dla innych łagry. Tak, my jeszcze tego nie mamy i do dupy z takim europejskim krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Dziękujemy rosyjskiemu bratu za życzenia 22.08.07, 12:50 To w jakim kierunku idziecie jest jasne: na północ - Arktyka, na południe - Iran i wpływy na Bliskim Wschodzie, na wschód - pakt z Chinami, na zachód - uzależnienie Europy od surowców i przejęcie udziałów w zachodnim kapitale. Co do wolności zarządzania - jak to się robi widać na przykładzie Chodorkowskiego już od dawna. A wolność (słowa) - kilka małych gazetek i jakieś radyjko. A teraz od siebie: zawsze byłem pozytywnie nastawiony do Rosjan, znam język rosyjski. Myślę, że złym stosunkom z Rosją winni są w dużej mierze Polacy (politycy i zwykli ludzie). Ale ostatnio widzę, że cobyśmy nie robili i tak nie dojdzie do pojednania polsko-rosyjskiego. Rosjanie tego nie chcą. Oni wolą, żebyśmy ich poważali (tj. bali się ich potęgi), nasza przyjaźń jest im niepotrzebna. Właśnie przypomniało mi się, że kupiłem sobie książkę Wiktora Suworowa "Akwarium". Idę ją czytać, w końcu to Rosjanin napisał ją o Rosji. Życzę nawzajem powodzenia xabc Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: Dziękujemy rosyjskiemu bratu za życzenia 22.08.07, 17:09 xabc123 napisał: > Właśnie przypomniało mi się, że kupiłem sobie książkę Wiktora Suworowa > "Akwarium". Idę ją czytać, w końcu to Rosjanin napisał ją o Rosji. Świetna książka o mentalności czekistów. Polecam z nowszych pozycji książkę Litwinienki p.t. "Przestępcy z Łubianki". Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosyjska bezpieka znów poluje na uczonych 22.08.07, 11:07 Jest rzeczą powszechnie przyjętą, że jak się nie może złapać prawdziwych agentów, to się łapie sztucznych, bo wszak jakiś sukcesy mieć trzeba. Nie jest to akurat specyfika rosyjska, bo od takiej pokusy nie jest wolna bodaj żadna "bezpieka" świata. Tyle że w państwach z obsesją tajemnicy (w Rosji tajemnicą wojskową pozostaje nawet większośc dokumentów historycznych jeszcze sprzed IIwś...) i z niezależnym sądownictwem o krótkiej jeszcze metryce, jest to niestety szczególnie łatwe. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty Re: Rosyjska bezpieka znów poluje na uczonych 22.08.07, 11:24 kapitan.kirk napisał: > Jest rzeczą powszechnie przyjętą, że jak się nie może złapać > prawdziwych agentów, to się łapie sztucznych, bo wszak jakiś sukcesy mieć trzeba. Nie jest to akurat specyfika rosyjska, bo od takiej pokusy nie jest wolna bodaj żadna "bezpieka" świata. To jest to o czym napisałem powyżej: w tym artykule można zamienić FSB na CBA i mielibyśmy ciekawy tekst o tzw. IV RP, w której Centralne Biuro ANTYKORUPCYJNE ściga lekarzy i szykuje prowokacje przeciwko wicepremierowi własnego rządu, a minister Ziobro trzyma za pysk teoretycznie niezależne sądy. I jakby ktoś na Zachodzie przeczytał taki tekst o Polsce to włosy by mu się zjeżyły. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosyjska bezpieka znów poluje na uczonych 22.08.07, 12:44 Różnica polega na tym, że u nas sądy są faktycznie (prawie) niezawisłe i na razie nikt z tytułu obsesji rządzących nie został - i raczej nie zostanie - skazany; samych rządzących też sie zresztą dość często wymienia. No i nie grozi za takie "szpiegostwo" dożywocie, ani nawet 13 lat łagru... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Posiedza do wojny z Chinami, potem ich wypuszcza;) 22.08.07, 11:17 Stalin tez powsadzal Korolewow, Gluszkow i innych uczonych, jak Niemcy napadli i nie mial kto broni konstruowac powypuszczal. Jest szansa ze dlugo nie posiedza, Kitajcy juz rozpoznali teren podczas ostatnich manewrow. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk No, to raczej jeszcze nie teraz 22.08.07, 11:23 Daleki jestem od częstego na tym forum idealizowania i przeceniania rosyjskiej armii; jednak akurat z chińską poradziłaby sobie ona bez wiekszego problemu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira eee, no moze troche sie rozmarzylem:) 22.08.07, 12:07 Ale - co sie odwlecze to nie uciecze. W kazdym badz razie na miejscu Putki na wsiakij sluczaj sytuowalbym lagry dla naukowcow blizej Uralu niz na dalekiej Syberii. BTW jak wiesz cos wiecej o militarnych zagadnieniach to moglbys machnac jakas zwiezla analize porownawcza kacpskiej i chinskiej armii, chetnie przeczytam. Pzdr kapitan.kirk napisał: > Daleki jestem od częstego na tym forum idealizowania i przeceniania > rosyjskiej armii; jednak akurat z chińską poradziłaby sobie ona bez > wiekszego problemu. > > Pzdr > Odpowiedz Link Zgłoś
syfopis ruskie szczyny 22.08.07, 11:27 Jako zywo przypominaj sie czasy lat 50-tych,gdy w prasie radzieckiej pisano o wspanialych zwyciestwach narodu rosyjskiego,coraz wyzszym poziomie zycia,cudownej koniunkturze na wegiel,rope itp.. Opinie kacapow na kazdym polskim forum juz nawet nie ocieraja sie o smiesznosc-one sa smieszne ZALOSNIE. Ten ton,to zasrane ruskie mentorstwo i prawo do wyglaszania JEDYNIE SLUSZNYCH OPINII dla myslacego czlowieka spoza krainy szczesliwosci,jaka jest wspolczesna Rosja jest najzwyczajniej obrzydliwe.Oczywiscie rusek piszacy na naszych forach nawet nie zauwaza swej groteskowosci,wiec brnie,brnie..i smieszy.Bo coz za kontrargumentem na ich skorumpowana i zaklamana rzeczywistosc jest koniunktura na rope czy gaz,czy iles tam Ferrari poruszajacych sie po bylej ulicy Gorkiego od jednego pomnika Lenina do drugiego... UBIERZ WSZE W SURDUT I BUTY A WSZA I TAK POZOSTANIE. To ja,nie Gogol. Odpowiedz Link Zgłoś
syfopis Re: ruskie szczyny 22.08.07, 11:34 A tak na marginesie zapraszam do merytorycznej dyskusci o RZECZYWISTOSCI w tym kraju,a nie do przepychanek,w ktorej celuje niestety wchodzace tu kacapstwo.Przyklad?Bardzo prosze.W miare spokojna wymiana opinii konczy sie zawsze kacapskim agresywnym postem.Moj pomysl na to:OSZCZAC,OLAC CIEPLYM MOCZEM RUSKIE MOZGI.SORRY-BEZMOZGI. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: żałosny jesteś 22.08.07, 17:13 Żałosny jesteś człowieku. Piszesz o merytorycznej dyskusji, a jedyne co ze swojego pustego łba jesteś w stanie wycisnąć to "ruski syf" i "kacapstwo". Jaki Rosjanin chciałby z toba polemizować? Co najwyżej może cię nazwać "żałosnym polaczkiem". I w tym właśnie problem, że przez takich kretynów nie jest możliwa normalna dyskusja (kretyni zresztą występują po obu stronach, tyle że u nas jest ich znacznie więcej, bo Polacy mają obsesję na punkcie Rosji a Rosjanie generalnie mają Polskę w d... może poza starszym pokoleniem, które jest nam przyjazne) Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Re: ruskie szczyny 22.08.07, 13:00 drogi kolego, może masz i rację, ale twój język to woda na młyn dla rosyjskiej propagandy. Putin pojedzie potem na Zachód i będzie oskarżał polskie media i polskie społeczeństwo o rusofobię. Już caryca Katarzyna wiedziała jak otumanić głupi Zachód, a biedny Voltaire i inni oświeceni dali się nabrać. Tak więc nie wolno dać się sprowokować. Wystarczy spokojna i rzeczowa argumentacja. xabc Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: ruskie szczyny 22.08.07, 15:29 xabc123 napisał: Już caryca Katarzyna wiedziała jak otumanić > głupi Zachód, a biedny Voltaire i inni oświeceni dali się nabrać. Jeśli dali się nabrac, to nie byli tacy oświeceni. Jeżeli ten Zachód jest taki głupi, jak sądzisz, a my tacy mądrzy, to dlaczego ci głupcy mają takie sukcesy, w przeciwieństwie do nas. Ja jednak myślę, że caryca nie musiała się specjalnie wysilać, Polacy tak wtedy, jak i teraz wystarczająco przekonują Zachód o swojej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: ciekawy artykuł 22.08.07, 16:13 Lubat, zupełnie przyp. natrafiłem na ciekawe interview z ukraińską Vitrenko, pro-rosyjską (naprawdę!) socjalistką na Ukrainie. Znasz rosyjski, prawda? www.rosbalt.ru/2007/08/22/407746.html Podczas poprzednich wyborów parlamentarnych partii Vitrenko nie udało się wejść do ukraińskiego sejmu. Nie przekroczyła 3% progu. Miała tyle ile trzeba było mieć, żeby nie wejść i ani hrywny więcej! :) Chyba ze 2,9%. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: ciekawy artykuł 23.08.07, 09:36 Dzięki za link. Artykuł rzeczywiście interesujący, chociaż pośrednie wezwanie pani Vitrenko do większego zainteresowania Rosji nie odniesie, moim zdaniem, żadnego skutku. Rosjanie chyba rzeczywiście czują się "zaciukani" nieustającym atakiem propagandowym przeciwko sobie. Nie wzięli sobie do serca rady amerykańskiego dziennikarza Amesa, który w wywiadzie (kiedyś podawałem link) stwierdził: powinniście robić to, co leży w waszym interesie, bez względu na to, co mówią inni. Tak postępują USA. Mówić źle będą zawsze, bo to jest w ich interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: ruskie szczyny 22.08.07, 16:36 W końcu Katarzyna była Niemką ze Szczecina :-D Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: ruskie szczyny 22.08.07, 17:38 > Jeśli dali się nabrac, to nie byli tacy oświeceni. Jeżeli ten Zachód jest taki > głupi, jak sądzisz, a my tacy mądrzy, to dlaczego ci głupcy mają takie sukcesy, > w przeciwieństwie do nas. Masz kompleks niższości, Lubat, nie tylko wobec Rosji, ale i wobec Zachodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Dlaczego? 22.08.07, 19:07 > Jeśli dali się nabrac, to nie byli tacy oświeceni. Voltaire był czołowym reprezentantem epoki zwanej Oświecenie. W tym przypadku oświecony nie jest synonimem słowa mądry. Masz braki z historii i nie czujesz aluzji. > Jeżeli ten Zachód jest taki głupi, jak sądzisz, > a my tacy mądrzy, to dlaczego ci głupcy mają takie > sukcesy, w przeciwieństwie do nas. > Ja jednak myślę, że caryca nie musiała się > specjalnie wysilać, Polacy tak wtedy > jak i teraz wystarczająco przekonują Zachód o swojej > wartości. O głupocie ludzi Zachodu niejednokrotnie można się przekonać. Niektórzy nawet nie wiedzą gdzie leży Polska. A co do naszego braku sukcesów: historyczny powód to zła polityka, głupota i rozpasanie naszej szlachty. Jest nawet taka książka - "Dzieje głupoty w Polsce". Ale bez wydatnej pomocy Rosji pod wodzą owej Katarzyny nie stracilibyśmy niepodległości naszego kraju na ponad 100 lat. I to jest główna przyczyna dlaczego jesteśmy jeszcze w tyle. I długo będziemy, jeśli są tacy, co nie mają poczucia własnej wartości. xabc Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Dlaczego? 23.08.07, 09:55 xabc123 napisał: > O głupocie ludzi Zachodu niejednokrotnie można się przekonać. Niektórzy nawet > nie wiedzą gdzie leży Polska. Drogi xabc, mylisz dwa podstawowe pojęcia - wiedzę i mądrość. Można znać treść wielu encyklopedii, a być mimo to głupim jak przysłowiowy but. I na odwrót. Znałem człowieka z podstawowym wykształceniem, który był niezwykle mądry. > A co do naszego braku sukcesów: > historyczny powód to zła polityka, głupota i rozpasanie naszej szlachty. Jest > nawet taka książka - "Dzieje głupoty w Polsce". Ale bez wydatnej pomocy Rosji > pod wodzą owej Katarzyny nie stracilibyśmy niepodległości naszego kraju na ponad > 100 lat. I to jest główna przyczyna dlaczego jesteśmy jeszcze w tyle. I długo > będziemy, jeśli są tacy, co nie mają poczucia własnej wartości. Znowu poszukujesz przyczyn naszych rozbiorów w złych sąsiadach, zamiast w swoim państwie, narodzie. Wspominasz "Dzieje głupoty w Polsce", ja nie tylko wiem o niej, ja ją czytam od czasu do czasu już od ćwierćwiecza. Z niej to właśnie, ale także z "Polskich złudzeń narodowych" wiem, że to nie złośliwość sąsiadów była/jest dla nas problemem, to my sami jesteśmy dla siebie zagrożeniem, i co gorsza, wszystkich wokół do tego przekonujemy. Tak było w 18 wieku, tak jest i teraz. Samo POCZUCIE własnej wartości nie wystarcza, trzeba tę wartość naprawdę posiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Coś mi tu śmierdzi 23.08.07, 12:58 > Drogi xabc, mylisz dwa podstawowe pojęcia - wiedzę > i mądrość. Znałem człowieka z podstawowym > wykształceniem, który był niezwykle mądry. Drogi lubat, ja uważam, że nie można być mądrym nie mając wiedzy. Jest takie przysłowie: z pustego to i Salomon nie naleje. To o czym piszesz to inteligencja. Sama inteligencja nie wystarczy. Mądrość polega na inteligentnym wyciąganiu wniosków w oparciu o wiedzę z przeszłości i teraźniejszości. > Znowu poszukujesz przyczyn naszych rozbiorów w złych > sąsiadach, zamiast w swoim państwie, narodzie... Oczywiście, naród polski powinien być krytyczny wobec siebie, bo miał i ma nadal wiele wad, ale coś mi się zdaje, że tobie to bardziej leży na sercu pomyślność narodu rosyjskiego, a nie polskiego. xabc Odpowiedz Link Zgłoś