rydzyk_fizyk 01.10.07, 08:17 A miało być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loraphenus Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 08:23 mówił że nic się nie stanie jak odejdzie te 5 tysięcy lekarzy...Pan Piecha mówił że panują nad sytuacją...o co więc chodzi? Lekarze złożyli wypowiedzenia 3 miesiace temu. Władza miała nadzieję że się nie zwolnią i...się przeliczyła. Teraz kopanie studni, jak dom się pali? Pomijając fakt że podobno na niczym się nie znają lekarze i że są niepotrzebni, ze ciągle są z nimi problemy...że winni wszystkiemu - co z tymi tłumami lekarzy z Białorusi i Ukrainy, którzy w kolejkach na granicy czekali by pracować za 1200zł? Najgorsze przed nami. W styczniu wchodzi rozporządzenie o pracy lekarzy nie dłuższej niż 48 godzin...A Emigracja trwa w najlepsze. Oczywiście mało kto zastanawia się że o lekarzy trzeba konkurować na unijnym rynku. Tyle lat pracowali za psi grosz, że kazdy się przyzwyczaił... Niestety każdy może zwolnić się z pracy która mu nie odpowiada. Nawet lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus a jeszcze uzupełniając wcześniejsze 01.10.07, 08:37 czy lekarzowi nie wolno się zwolnić? Skoro złożyli wypowiedzenia wcześniej 3 miesiące temu - to pomijając fakt (nie podoba się -fora ze dwora) - dyrektor i urząd marszłąkowski miał 3 miesiące na znalezienie innych lekarzy i rozwiązanie problemu. Ale oczywiście po co ... Liczono na to że zmiękną...a tutaj -zimny prysznic i odwoływanie sie do absurdu. Jak strajkowali to działali na szkodę Pacjentów. Jak sie zwolnili by nie strajkowac i nie szkodzić -to też źle... Może posłuchali sugestii- żeby nie robić cyrków, strajków, wyczerpała się wola do rozmów? W końcu -teraz władze mają problem. Nie lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: a jeszcze uzupełniając wcześniejsze 01.10.07, 09:36 Nie udalo sie uciec przed problemem przez wybory. Co teraz? Czy juz pis oglosil upadek sluzby zdrowia jako swoj "sukces"?!? (doganiamy, przeganiamy... trzeci swiat) _______________________ o rządach kaczyńskich i całej reszty: "Ludzie ludziom zgotowali ten los" Odpowiedz Link Zgłoś
aplus otworzmy grance dla lekarzy ze wschodu. A tych kon 01.10.07, 11:58 owalow ktorzy sie zwolnili bo nie potrafia nie przyjmowac z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: otworzmy grance dla lekarzy ze wschodu. A tyc 01.10.07, 12:03 Ale oni zarabiaja wiecej u siebie. I do Polski nie przyjada. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo granice sa otwarte 01.10.07, 12:08 jesli lekarz z Bialorusi chce pracowac w Polsce to wystarczy ze zda polskie egzaminy z wiedzy medycznej i moze pracowac - szpitale sa chetne. Problem w tym ze w zeszlym roku bylo az 40 chetnych z czego 70% oblalo egzaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: granice sa otwarte 01.10.07, 16:00 Jeden z bialoruskich lekarzy opisywal na blogu swoje 2 letnie starania o prawo wykonywania zawodu w Polsce, zaraz po jego uzyskaniu wyjechal do Niemiec, bo papierki wazne na Europe. Skadkolwiek by nie przyjechali to potrzebuja jesc, pic, ubrac sie i mieszkac co za pensje lekarza w Polsce jest wyjatkowa sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 08:58 loraphenus napisał: > mówił że nic się nie stanie jak odejdzie te 5 tysięcy lekarzy...Pan Piecha > mówił że panują nad sytuacją...o co więc chodzi? > > Lekarze złożyli wypowiedzenia 3 miesiace temu. Władza miała nadzieję że się > nie zwolnią i...się przeliczyła. Teraz kopanie studni, jak dom się pali? *********************************** No cóż, waaadza tradycyjnie zamiotła sprawę pod dywan, licząc, że przyschnie, rozejdzie się po kościach i nikt nie będzie o tym pamiętał. A czas leciał. Pech chciał, że koniec wypowiedzeń zbiegł się z kampanią wyborczą. Mało czasu na znalezienie i ukaranie winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus jeden z pacjentów zmarł z aneurysma dissecans 01.10.07, 09:23 aortae bo nie było go gdzie przyjąć - Piecha oczywiście zapewniał że nic się nie stało...Religa także... Śmieszy mnie tylko sfora szczekająca na wyrobników w szpitalach i ujadająca z pianą na każdym forum ,która nie widzi że Władza ma wszystkich w nosie. Od lekarzy po społeczeństwo. Religa powiedział że nie jest stroną w sporze...W sumie - ma teraz ważniejsze sprawy. Załapanie sie na stołek z Gliwickiej listy PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: jeden z pacjentów zmarł z aneurysma dissecans 01.10.07, 09:44 loraphenus napisał: > Śmieszy mnie tylko sfora szczekająca na wyrobników w szpitalach i ujadająca z > pianą na każdym forum ,która nie widzi że Władza ma wszystkich w nosie. Od > lekarzy po społeczeństwo. ************************************ Sfora liczy wciąż na to, że władza w jakiś tajemniczy sposób zobowiąże lekarzy do pracy - choćby w kamaszach. Nie widzi jeszcze, że władza właśnie zaproponowała system, który nie opiera się na ubezpieczeniach. Jeżeli któryś z tych lekarzy uruchomi prywatną działalność, to punktem wyjścia stanie się ilość pacjentów przychodzących na wizyty, a nie zarejestrowanych i refundowanych na śmiesznych warunkach przez NFZ. To oznacza bardzo drogie leczenie, a i tak nie rozwiązuje problemu tych specjalizacji, których naturalnym miejscem pracy jest szpital. Co ma robić anestezjolog? Dawać szprycę bogatym narkomanom? Problem leży w systemie finansowania, a w przypadku służby zdrowia jest to sprawa skomplikowana. Nie radzą sobie z nim bogatsze państwa. A wokół czego kręciła się polityka MZ w czasach Religi? Wokół stołków w NFZ i wokół centralnych systemów rozliczania ośrodków zdrowia i aptek. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Religa mówił że bierze odpowiedzialność... 01.10.07, 10:21 Ale za co nieudacznicy PiSu mogą odpowiadać... Odizolować.! Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: jeden z pacjentów zmarł z aneurysma dissecans 01.10.07, 12:07 Z tego co czytam to zostal "usmiercony" przez dziennikarzy :) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4535893.html Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 09:38 nareszcie!!! od tej pory - jak rozumiem - nie muszę płacić składki zdrowotnej p.s. a lekarz zawwsze może pojechać do Angii. Na zmywak. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 09:41 rozczaruje. Pojedzie ale nie na zmywak. Nie każdy ma takiego pecha jak olias, że musi myć gary w podrzędnej hinduskiej knajpce za 5,35 GBP/h Tych, których poznałem dwa lata temu na Clinical Attachment zarabiają ponad 70 GBP/h Tak kochani chorzy z nienawiści, 70 funtów na godzinę...Widzicie ile razy więcej niż robotnik... Ale chyba nie zrozumiecie...A im później, tym dla was gorzej... Zdrówka życze Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 09:46 A ile zarabia inżynier mechanik? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Bezprawie i Niesprawiedliwość. 01.10.07, 10:29 Lekarze macie rację.! Nie dajcie się bolszewikom, ktorzy by chcieli byście byli wyrobnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
falcon87 Re: Bezprawie i Niesprawiedliwość. 01.10.07, 10:58 Na tak, ale co właściwie rząd miałby zrobić? Dać lekarzom ile chcą, a za chwilę przywitać pielgrzymkę rolników, górników i hutników? A podatki +20% :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Bezprawie i Niesprawiedliwość. 01.10.07, 12:12 zabrac lewe renty wszystkim ktorym sie one nie naleza. Zabrac dotacje rolnikom, PKP, gornikom, wczesniejsze emerytury dla polowy narodu i wszystkie inne przywileje. powinno wtedy starczyc dla lekarzy i na wyksztalcenie polowy polskich dzieci na Harvardzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 10:41 inzynier mechanik z duzym doswiadczeniem zarabia ok. 40 tys funtow rocznie. Lekarz z duzym doswiadczeniem 70 tys funtow rocznie. Mowie o pracy w panstwowym szpitalu i oczywiscie sa wyjatki - w przypadku lekarzy zazwyczaj wyjatki polegaja na tym ze zarabiaja duzo wiecej niz 70 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 11:40 Znam lekarza specjalistę, który zarabiał w Anglii. Szybko wrócił, bo okazało się, ze tylko w Polsce ma mnóstwo możliwości zdobywania dochodu nieopodatkowanego i jest traktowany jak tutaj Bóg. W Anglii nie było żadnego czczenia, miał wykonać robotę, bo za to płacą, żadnych ofuknięć i olewactwa, bo za skargi od pacjentów szybko leciało się na bruk. Sprawa z służbą zdrowia nie jest prosta, są lekarze, którzy zarabiają skandalicznie mało, gł.ównie ci młodzi, bez specjalizacji, i ci poza dużymi miastami. Ale są też tacy, którzy zarabią bardzo dużo. Kilka tysiecy w szpitalu, plus praktyka prywatna w godzinach pracy w szpitalu i na szpitalnym sprzęcie. Zgodziłabym się chętnie na zaproponowane płace, ale lekarz, który w budżetówce zarabia 7 tysięcy nie powinien mieć praktyki prywatnej. Bo przemęczony lekarz, to kiepski lekarz, nie wart tych 7 tysięcy. A ci w gabinetach powinni mieć kasy fiskalne. Niech zarabiają i 50 tysęcy, ale niech płaca też uczciwie podatki. Tylko dlaczego lekarze nie chcą się na to zgodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 12:01 a od kiedy ktos slucha lekarzy w kwestii podatkow, kas fiskalnych albo czegokolwiek innego? A co do 7 tys zlotych to wiekszosc lekarzy ktorych znam olalaby prywatne praktyki i posiedzieliby z rodzina w domu gdyby zarabiali 7 tys zl w panstwowym szpitalu. Niestety zarabiaja 2.5 tys i to pracujac 60 godzin w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Przecież Pan Minister Religa 01.10.07, 16:07 Ja też znam wielu lekarzy, żaden biedy nie cierpi, w szpitali mają kilka tysiecy, prywatne gabinety i chetnie biorą dyżury, żeby spokojnie przyjmować swoic pacjentów w ramach godzin pracy. Niektózy wyciągją 25-30 tysięcy i narzekają. A rodziny? Bywa różnie, jedni faktycznie siedzą z rodzinami chociaż wieczorami, inni wolą towarzystwo sióstr wielokrotne przełożonych... Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzzewsi Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 08:26 ...a tu się okazuje, że jednak niektórzy faktycznie mają. Szkoda, że tak niewielu. I niech nie słyszę bredni o etyce lekarskiej, itp, itd. WSZYSCY od dawna wiedzieli, że mają się zwolnić i WSZYSCY mieli to gdzieś. Dlaczego ? - bo liczyli na brak w.w jaj... Zobaczymy co teraz mądre Dorny wymyślą. Pacjentom powtarzam: obecna sytuacja to nie wina lekarzy. To wina polityków, którzy mają gdzieś pacjentów. Dlaczego nikt nie pamięta o przysiękach ministrów, premierów i prezydentów, a o przysiędze lekarskiej pamiętają wszyscy? Wybiórcza pamięć? Radiolog za dwa wykonane prywatnie USG zarabia tyle co za 8 godzin w szpitalu... I Wy się dziwicie, że się zwolnił ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Ja bym sugerował niektóre szpitale zamknąć ;) 01.10.07, 08:33 Jak widać ,są już nie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: Ja bym sugerował niektóre szpitale zamknąć ;) 01.10.07, 11:38 mariuszdd napisał: > Jak widać ,są już nie potrzebne Chodzi ci o to, że równie dobrze ludzie mogą sobie jeździć do sąsiedniego województwa żeby trochę pochorować? Ciekawe rzeczy widać, kiedy się patrzy przez PiSdackie okulary.. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 08:45 lekarzzewsi napisał: > Radiolog za dwa wykonane prywatnie USG zarabia tyle co za 8 > godzin w szpitalu... I Wy się dziwicie, że się zwolnił ??? ale gnoje śmierdzący robi te USG na sprzęcie szpitala i nic za to nie płaci!! Ciekawe jak długo lekarze będą tacy cwani jak nie wpadnie żadna kasa. Za prywtny gabinet będzie trzeba zapłacić bo w szpitalu już się prywatnych wizyt nie odbębni, za sprzęt trzeba będzie zapłacić bo w szpitalu już nie ppozwolą skorzystać.... I nie straszcie proszę emigracją. Tamtejsze rynki też nie są bez dna. A do tego trzeba znać języki czego z całym szacunkiem dla lekarzy jakoś się u nich dopatrzeć nie mogę.... Odpowiedz Link Zgłoś
qulqa Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 08:57 > lekarzzewsi napisał: > > > Radiolog za dwa wykonane prywatnie USG zarabia tyle co za 8 > > godzin w szpitalu... I Wy się dziwicie, że się zwolnił ??? > > > > ale gnoje śmierdzący robi te USG na sprzęcie szpitala i nic za to nie płaci!! > Ciekawe jak długo lekarze będą tacy cwani jak nie wpadnie żadna kasa. Za prywtn > y > gabinet będzie trzeba zapłacić bo w szpitalu już się prywatnych wizyt nie > odbębni, za sprzęt trzeba będzie zapłacić bo w szpitalu już nie ppozwolą > skorzystać.... Polemizowalabym. Skoro zwalniaja sie z pracy, to znaczy ze juz nie beda robic USG na panstwowym sprzecie, tylko maja swoj. Wiec po co ten krzyk? Nie uwazasz, ze lekarze tez chca normalnosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 09:21 Hej polsz ! Pacjent z tytulu ubezpieczenia ma prawo do korzystania ze sprzetu szpitalnego, lekarz bierze kase za prace i interpretacje badania. A emigracja to nie strach tylko rzeczywistosc, wspolny rynek europejski jest praktycznie bez dna a przeszkolenie jezykowe od "zera" trwa okolo 4 miesiecy i jest oplacana lacznie z pensja szkolonego lekarza przez rozmaite jednostki samorzadowe lub rzadowe. T kosztuje grosiki, koszt wyszkolenia specjalisty poniosla juz Polska. Przeszedlem ta droge wiele lat temu, wieksza przygoda niz oslawione "dyzury Religi" poza tym w komfortowych warunkach i z szacunkiem dla szkolonego. Zachecam do wszystkich krajow skandynawskich ! Tutaj sie pracuje jak lekarz i zyje jak czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 09:40 no tak, ale przedtem mił dostęp do państwowego rentgena. a teraz co? klucze se dorobił i będzie robił włamy nocą? a może kupi se??? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 09:51 Olias dziecko drogie, mama wie, ze stukasz caly ranek w klawiature, zamiast isc do szkoly? Radze nie omijac lekcji z ojczystego jezyka... Piszesz jak inteligentny inaczej, zeby nie powidziec wprost - idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
gulaga7 Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 10:11 zapamietaj ,ze nawet najdrozszy sprzet rentgenowski bez lekarza ma wartosc zlomu zelaznego-i nic wiecej! Komuna narobila ludziom sieczki w glowie.Nie liczyla sie wiedza,kompetencja jeno tona wegla,czolg ze stali.dzis tez wielu robi mecyje o to wykorzystywanie sprzetu szpitalnego-fakt niezgodne z prawem,jesli bezplatne.Ale pora najwyzsza zaczac zmieniac myslenie-maszyny tanieja w oczach (vide- plazmowe TV)-zas drozeje ludzka umiejetnosc.W zesttawieniu: sprzet do USG-specjalista radiolog,to ten drugi staje sie coraz wazniejszy i cenniejszy.Nie zdziw2ie sie jak Chinczycy zaczna niedlugo tluc masowo aparaty do USG za cene motorynki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 10:30 wiekoszosc USG robi sie na prywatnym sprzecie bo pacjenci nie chca przychodzic do brudnych panstwowych szpitali skoro moga to samo badanie miec w czystej prywatnej klinice. A okreslenie "smierdzace gnoje" ma sie do szacunku jak twoj post do wiedzy o rynku medycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 11:53 Mam wrażenie, że nie wiecie co mówicie. Są różni lekarze. Są mądrzy, uczciwi, którym trzeba szybko podnieść pensję, ale i w ich przypadku 1200 zł to mit. Ale są i tacy, którzy zamiast leczyć pacjentów szpitalnych "tylnymi drzwiami" wpuszczają prytwatnych. Tu nie chodzi o USG brzuszka. Spróbuj zakupić sobie do gabinetu sprzęt do rezonansu magnetycznego, powodzenia. Lekarze zarabiają za mało w szpitalach, i czują się usprawiedliwieni, kiedy kombinują. Ale kiedy pada uczciwa propozycja: szpital za 10 tys miesięcznie, ale zero praktyki prywatnej, a gabinetach kasa fiskalna- podnosi się krzyk. A wiecie dlaczego? Bo po kilku latach lekarz z dobrego szpitala mający praktykę lekarską prywatną i dobrą specjalizację (ginekologia, stonatologia, onkologia) wyciaga nawet 50 tys. I niewiele z tego płaci podatku... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 12:06 a ja mam wrazenie ze wiedze o rynku medycznym czerpiesz z Faktu. Skoro, jak twierdzisz, rzad dal lekarzom propozycje pracy za 10 tys zl to w takim razie walcza o obnizke do 5 tys? A wizyta u onkologa kosztuje 50-100 zl. Tyle co wizyta hydraulika. Czyli zeby zarobic 50 tys onkolog musialby miec 500-1000 prywatnych pacjentow w miesiacu. Chcesz cos jeszcze dodac na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 16:31 Wiesz co, wiedzę to ty czerpiesz z Faktu. Niewielu lekarzy to współcześni Judymi. Pracowałam w szpitalu, znam wielu lekarzy, którzy mają prywatne gabinety, sama nie raz korzystałam z tych gabinetów. Czasami badanie zajmuje im 5 minut i już inkasują 150 zł- autentyczna sytuacja u dermatologa. Oczywiscie te 50 tysiecy mają nie tylko z gabinetów, ale z pensji- (w szpitalu w Warszawie parę tysiecy), z dodatkowych dyżurów, badań, wystąpień itp. Nie znasz takich lekarzy? To znaczy, ze albo nie masz pojecia o lekarzach, albo sam nim jesteś-lekarzem -hipokrytą, który albo sam jest nieuczciwy, albo broni innych nieuczciwych. Albo chciałby być nieuczciwy, ale jest kiepski i niewielkie ma możliwości. A 100 zł to wizyta kosztuje w CO w Wwie, jeśli nie masz ubezpiecznia. Stoisz wtedy o ogromnych kolejkach, a i tak ci mogą pokazać drzwi. Żeby dostac sie do lekarza szybko i to dobrego lekarza, płacisz dużo , dużo więcej. I nie twierdzę, ze rząd coś proponował. Gdzie to napisałam? Ja zapytałam kilkunastu znajomych lekarzy, czy gdyby dostali 10 tysiecy miesięcznie (co jest moim zdaniem przesadą, w końcu to budżetówka), czy zamknęli by swoje gabinety. Wcale tak chętnie by nie rezygnowali, mimo, że narzekają na czas spędzony poza domem. Ale jak pytam, dlaczego w takim razie siedzą w szpitalach, skoro w gabinetach zarabiają kupę szmalu, to się okazuje, że w szpitalu mają możliwość rozwoju naukowego, stykają się z ciekawszymi problemami, mają stałą pensję i cyt. :"można na dyżurze pielęgniarkę bzyknać". To wypowiedź lekarza-chcesz coś dodać na ten temat? P.S. Wiem, że nie wszyscy lekarze są tacy, ale miałam do czynienia z lekarzami z trzech warszawskich szpitali. Prawie wszyscy po specjalizacjach zarabiali 20-30 tys. miesięcznie. Najlepsi i najsprytniejsi 50. Odpowiedz Link Zgłoś
iklo0p Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 12:43 mojboze napisał/a: > a gabinetach kasa fiskalna- podnosi się krzyk mojboze usługi medyczne są zwolnione z VAT, więc o jakich kasach fiskalnych mówisz, po co one? To tak, jakby kazać wszystkim niewidomym zrobić płatny kurs prawa jazdy, i po co im to prawo jazdy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Nie wierzyłem, że "szpitalnicy" mają jaja... 01.10.07, 16:35 No i co z tego? Nie mówimy o tym jaka jest sytuacja, a możliwych rozwiązaniach. To była luźna propozycja rzucona kilku lekarzom: czy w zamian za podwyżkę w szpitalu pozwoliliby zainstalowac kasę fiskalną w swoim gabinecie. Usłyszałam, że to bezczelność, choć nie wiem dlaczego? Zamontowałabym kasy i lekarzom i prawnikom. Każdy powinien płacić podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 08:32 Przeciez calkiem niedawno wszyscy krzyczeli-jesteście niepotrzebni, zli, mordercy etc.. zwolnijcie sie... dzisiaj jeki-jak mogliście, nieetyczne itd... Przecież lekarze tylko spelnili Wasze postulaty.... Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Kaczyński nie wie co to porozumienie.. 01.10.07, 08:46 Wie natomiast jak kogoś opluwać, oskarżać, poniżać - a 30% społeczeństwa popiera to. Myślę, że porozumienie można było znaleźć i lekarze wcale tak dużych podwyżek by nie dostali, tylko trzeba było ich potraktować poważnie i z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Sukces PIS-u w walce o reformę słuzby zdrowia 01.10.07, 08:48 Za szczególne zdolności negocjacyjne z lekarzami rzad pisowski powinien przyznać sobie premie. Na Trybunał Stanu przyjdzie czas po wyborach ! Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek To post dla myślących---W 2008r cd. 01.10.07, 09:49 Reforma w Służbie Zdrowia to temat od co najmniej 10 lat.Żaden rząd nie chciał tego ruszać,bo jest to niebezpieczne politycznie.Ludziom należało uświadomić o konieczności rozbudowania prywatnej Służby Zdrowia przekazać szpitale prywatnym towarzystwom ubezpieczeniowym ze składkami społeczeństwa na ZUS włącznie.No i uświadomić społeczeństwu o coraz wyższych kosztach leczenia, które musi ponieść.Teraz jest jeszcze gorzej.Dyrektywa Unijna zobowiązuje od 1.01.2008r lekarza do wymiaru 48 godzinnego czasu pracy w tygodniu. Oznacza to,że ujawni się w całym kraju rzeczywisty niedobór lekarzy min 60%, którzy biorąc po 10 dyżurów w szpitalu za psie pieniądze sztucznie łatali ten deficyt. Będzie jeszcze ciekawiej,gdy obowiązujący powyższy wymiar godzinowy będzie dotyczył popołudniowo wieczornych prac dodatkowych ,a takie są założenia Unijne.Wtedy państwowa Służba Zdrowia całkiem się załamie,bo nikt z lekarzy nie będzie pracował w szpitalu oferującym góra 15 zł/godz. gdy spółdzielnie oferują stawki od 60zł/godz. wzwyż.Rzady wprowadzają przepisy Unijne ale nie chcą płacić lekarzom tak jak są opłacani w Unii.To wkrótce odbije się czkawką. TU NIE MA CO OPLUWAĆ PIS-U,BO KAŻDY RZĄD PO WYBORACH GDY TYLKO DOTKNIE REFORM W MEDYCYNIE WZBUDZI SPOŁECZNĄ AGRESJĘ.A REFORMY WYMUSZAJĄ DYREKTYWY UNIJNE.W 2008r będzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo mozna ten przepis ominac 01.10.07, 10:28 szpital zmusi swoich pracownikow do podpisania umowy w ktorej zgadzaja sie pracowac 60-80 godzin w tygodniu tak jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Niech zyją lekarze.! 01.10.07, 10:31 Jako pierwsi przeciwstawili sie tym bolszewikom z PiSu.! Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: mozna ten przepis ominac 01.10.07, 10:43 kolargolo napisał: > szpital zmusi swoich pracownikow do podpisania umowy w ktorej > zgadzaja sie pracowac 60-80 godzin w tygodniu tak jak do tej pory. Właśnie że nie.Jestem lekarzem i dyrekcja już rozesłała ordynatorom pisma aby od 1.01.2008r realizować wytyczne Unii tj.48 godz./tydz.Znam dobrze środowisko, w innych szpitalach jest podobnie.Będzie tak,jak napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: mozna ten przepis ominac 01.10.07, 10:48 mam nadzieje ze masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: mozna ten przepis ominac 01.10.07, 11:06 kolargolo napisał: > mam nadzieje ze masz racje. 48 godz./tydz w systemie 12 godzinnym. 12 godz. dzień, 12 godz noc + 2 dni wolne.I tak cały czas,jak w grafiku. Nikt tylko nie mówi za jakie pieniądze.Bo jeśli będzie tak jak dotychczas 12--15 zł za godzinę bez możliwości ustalenia sobie innej dodatkowej pracy to większość z kolegów myśli o zwolnieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pibi62 APEL...! 01.10.07, 08:50 Lekarzu oddaj pieniądze za studia, wtedy ja pójdę do tego którego sobie wybiorę, wy jesteście oszustami społecznymi, raz przysięgaliście dbać, ratować nasze zdrowie i życie, dwa wzięliście pieniądze na naukę, na akademiki, stypendia, starze, a to wszystko opłacili wam pacjenci , którzy teraz potrzebują pomocy i to jest wasze podziękowanie! nagle wszyscy nie macie za co żyć... stawiacie sprzątaczki i murarzy jak klasę która według was lepiej zarabia, lecz pamiętajcie gdyby nie oni to nie mielibyście gdzie mieszkać, a jeżeli już to kto wam posprząta za parę groszy... Szanujmy się wzajemnie, a w tedy będziemy mogli godnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Re: APEL...! 01.10.07, 08:53 tak, może mają pracować w jednym szpitalu 40 lat za miskę zupy? Niestety- wszystko kosztuje. Nikogo nie dziwia i nikt nie ma pretensji że prawnicy zarabiają pieniądze, informatycy...i wszyscy inni Za darmo umarło! Lekarz ma powołanie więc ma leczyć ZA DARMO. Najlepiej dożywotnio w jednym szpitalu...być zawsze uśmiechniętym...zadowolonym Jak fajnie wytrzeć się frazesami. Oczywiście musi mieć wiedzę aktualną -a to że kursy kosztują, że byle ksiażka medyczna kosztuje kilkadziesiąt Euro do kilkuset to już nikt nie wspomina... Niestety nie ma nic za darmo. Piekarz szafuje zdrowiem ludzi bo chleba za darmo nie daje. Elektryk bezduszny odetnie prąd dzieciom jak tatuś z mamusia rachunku nie zapłacą Gazownia bezdusznie odetnie gaz i mamusia głodnym dzieciom nie ugotuje obiadku Wodociągi odetną wodę - dzieci będą siedzieć brudne i spragnione Energetyka cieplna bezdusznie odetnie ogrzewanie - dzieci będą siedzieć w zimnie... Nikomu nie przychodzi do głowy że te grupy nie mają powołania...Jakoś każdy najmniej inteligentny populista wie że za usługi trzeba płacić i że powołaniem nie zapłaci za mleko, chleb i wędlinę... Co takiego przeoczyłem że usługi medyczne mają być za darmo w każdej ilości... Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 loraphenus - kogo ty masz na myśli? 01.10.07, 08:59 Jacy inni tyle zarabiają? Większość społeczeństwa ma grubo poniżej średniej krajowej, a ty piszesz - "wszyscy inni"? Ty chyba jesteś oderwany od ziemi człowieku! Nie tylko książka medyczna kosztuje kilkadziesiąt Euro, bo np. do zarządzania nieruchomościami też. Ale ja będąc zarządcą nieruchomości też muszę oplacić wszystko z własnej kieszeni, a moje wynagrodzenie nie przekracza średniej krajowej. I takich, jak ja jest w naszym kraju większość. A o uśmiechu, to lepiej nie mów - bo lekarz uśmiecha się najczęściej wtedy, jak dostaje do łapy. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? 01.10.07, 09:04 człowieku, przestań... W Czechach problem rozwiązali -lekarze zarabiają tam 3 średnie krajowe - mam znajomych pracujących w Czechach..dąło się ? W Polsce podobno nie można płacić lekarzom więcej. Wychodzi na to że oni to zrozumieli i się zwolnili szukając innej, lepiej popłatnej pracy. Obawiam się że jak się jednak okaże że są potrzebni to pieniądze się znajdą. Dodatkowo -niestety - warunki pracy, wyposażenie szpitali w Polsce pozostawia wiele do życzenia. Ja nie chciałbym zarabiać w Polsce nawet 20 tysięcy miesięcznie...wolę zarabiać mniej, w normalnym kraju. pieniądze to nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? 01.10.07, 09:30 Tylko powiedz, zacny Zarządco, czy ktokolwiek umrze lub straci zdrowie, jeśli z dnia na dzień wszyscy Zarządcy gdzieś sobie pójdą. W końcu gdyby nie stworzone na zapotrzebowanie lobbystów ustawy, ludzie poradziliby sobie doskonale bez Was, ten zawód to wynalazek ostatnich lat podobnie jak i wiele innych tworzonych tylko po to, by dać zajęcie kolejnej grupie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? 01.10.07, 09:35 Aha, jeszcze jedno świadczące o Twej znajomości podstawowych praw statystyki (a ta jest oparta na matematyce, wykształciuchu). Jeśli wiesz, to powiedz jak to zrobić, by większość ludzi zarabiała powyżej średniej. Dostaniesz Nobla i nie będziesz musiał męczyć głowy tak ciężkim zajęciem, jak zarządzanie nieruchomościami. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? 01.10.07, 09:38 a tego to nie zauważyłem :) Raczej anty-nobla ;-) Alfred Nobel miał traumę do matematyków bo matematyk mu uwiódł narzeczoną ;) Pozdrawiam wszystkich, tych plujących jadem i chorych z nienawiści także. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? (statyst.) 01.10.07, 09:53 > Aha, jeszcze jedno świadczące o Twej znajomości podstawowych praw > statystyki (a ta jest oparta na matematyce, wykształciuchu). Jeśli > wiesz, to powiedz jak to zrobić, by większość ludzi zarabiała > powyżej średniej To akurat teoretycznie jest mozliwe, choc nie wiem, czy w jakims kraju istotnie ma miejsce i nie sa to zadne speecjalne arkana, tylko podstawy statystyki opisowej. Miara tendencji centralnej, dzielaca probe na dwie liczebnie rowne grupy to mediana, nie srednia. Jesli wykres zarobkow jest skosny, to jak najbardziej spora grupa, wiecej niz 50%, osob moze zarabiac powyzej lub ponizej sredniej arytmetycznej (srednia arytmetyczna jest bardzo czula na wartosci skrajne). I ta ostatnia sytuacja ma wlasnie miejsce w Polsce. Teoretyzujac dalej, sposobem na 'zarobki powyzej sredniej dla wiekszosci pracujacych' byloby zatem stworzenie liczebnie znaczacej grupy osob, ktora zarabialaby niezwykle malo. To zdaje sie jest celem obecnego Rzadu w odniesieniu do sluznby zdrowia :) To tyle wyjasnien ze strony lekarza, ktory te problemy ma juz dawno rozwiazne w najrozsadniejszy mozliwy sposob.... Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? (statyst. 01.10.07, 10:04 Wiesz co, Ty masz rację i muszę wleźć pod stół i odszczekać a Nobla pewnie ufundować samemu. Sęk w tym, że studia (ścisłe) skończyłem blisko 40 lat temu i zapewne wtedy, mając świeższy umysł wpadłbym na to od razu. Z biegiem lat z konieczności rozumowanie coraz bardziej odbiega od terii. A teraz nieco smutniej lecz i poważniej - zapewne władza ma zamiar zrealizować postulat nakazujący dać większości społeczeństwa zarobki powyżej średniej. No ale ktoś musi być pod kreską, pewnie będą to też lekarze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Będę glosował na PO.! Tylko.! 01.10.07, 10:28 PiS zabija lekarzy. Kto nas będzie leczył.? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: loraphenus - kogo ty masz na myśli? 01.10.07, 10:32 czy ktos w Polsce ci kaze pracowac w panstwowej firmie ? Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca zarządca nieruchomości? 01.10.07, 15:21 Zarządca nieruchomosci - Gospodarz domu - czyli po staropolsku: Cieć! I Ty chcesz zarabiac tyle co lekarz? nie rozśmieszaj mnie, bo mam zajady. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: APEL...! 01.10.07, 09:09 > Lekarzu oddaj pieniądze za studia Darmowe studia - to osobny temat. Wielu od dawna wskazywało, że to błąd - ale większość społeczeństwa była za. No to jak dają za darmo - to czemu lekarze mieli nie brać? Jak sama nazwa wskazuje, studia były *darmowe*, czyli państwo nie brało nic w zamian. Nie była to wymiana: studia w zamian za odpracowanie w szpitalu. Nie było takiego kontraktu. Społeczeństwo nadal woli aby studia były darmowym prezentem ze środków publicznych. > wy jesteście oszustami społecznymi, raz przysięgaliście dbać, ratować nasze > zdrowie i życie Według konstytucji, opiekę medyczną w Polsce zapewnia państwo. Rości sobie nawet do tego monopol (monopol na publiczne środki zabierane w tym celu w podatkach). Państwo - a nie ludzie po studiach medycznych. W Polsce niestety to nie lekarze świadczą usługi medyczne, lecz państwo. Lekarze natomiast pracują dla państwa na kontrakcie. Nie dla pacjentów - dla państwa. Społeczeństwo nie chce, aby to lekarze zapewniali opiekę medyczną - woli monopol państwa. Wolisz, żeby to lekarze o Ciebie dbali, a nie państwo - domagaj się konkurencji na rynku usług medycznych, zamiast państwowego monopolu. Na początek wystarczy zniesienie monopolu państwa na składkę zdrowotną - wprowadzić możliwość wyboru ubezpieczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: APEL...! 01.10.07, 09:23 lucky81 napisał: > Jak sama nazwa wskazuje, studia były *darmowe*, czyli państwo nie brało nic w > zamian. Nie była to wymiana: studia w zamian za odpracowanie w szpitalu. Nie > było takiego kontraktu. Społeczeństwo nadal woli aby studia były darmowym > prezentem ze środków publicznych. ************************************** Darmowe studia są taką samą inwestycją, jak szkolenia finansowane przez prywatne firmy. Mają sens tylko wtedy, gdy z podniesienia kwalifikacji wynika odpowiednie wynagrodzenie. Trudno oczekiwać, że szkolony pracownik będzie się kierował wyłącznie lojalnością. Po prostu zerwie kontrakt, zapłaci umowne kary i tak wyjdzie na swoje u nowego pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: APEL...! 01.10.07, 09:40 Anologia fajna, ale nie do końca dobra. Prywatna firma organizuje zwykle szkolenia w zamian za coś - za pracę dla firmy przez jakiś czas (zakaz pracy u konkurenji), albo za opłatą - albo temat szkoleń jest ściśle związany z firmą, nie do wykorzystania gdzie indziej. Wiedza ze studiów - medycznych bądź innych - jest równie dobrze do wykorzystania w państwowej firmie, jak i u "konkurencji" (prywatnej bądź zagranicznej). Dlatego w przypadku studiów najprościej pobierać opłaty, a nie "inwestować" licząc na to (lub nakazując to) że student odpracuje w państwowej firmie. Zamiast spłacać robocizną, ekonomiczniejsze byłyby płacenie pieniędzmi. Wtedy nieważne gdzie człowiek pracuje, a państwo nie traciłoby pieniędzy na studiach, więc miałoby więcej na konkurencję o pracownika. Cena lekarzy i tak będzie dyktowana przez rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: APEL...! 01.10.07, 09:50 Poza tym - większość absolwentów darmowych studiów nie pracuje dla państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: APEL...! 01.10.07, 10:02 lucky81 napisał: > Dlatego w przypadku studiów najprościej pobierać opłaty, a nie "inwestować" > licząc na to (lub nakazując to) że student odpracuje w państwowej firmie. ********************************* Wkraczamy w obszar mający niewiele wspólnego z tematem. W Twojej propozycji jest jeden haczyk - uczelnie stają się firmami, które za wszelką cenę chcą utrzymać swoich studentów. Ergo, mechanizm selekcji studentów przestaje działać, bo przecież nie wyrzuca się pracodawców i poziom nauczania spada. Tak wyglądają w tej chwili studia zaoczne. W przypadku medyków opłaty zasilą kasy uczelni, a nie szpitali, które wciąż nie będą miały funduszy na zatrudnianie lekarzy. Kwadratura koła. Gdyby to miały być opłaty neutralne dla uczelni, to w jakiej wysokości, by przysporzyć kasy szpitalom? 30 tys. za semestr? Kto tyle zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Apel do Polaków. 01.10.07, 10:32 Patrzcie co robi PiS. Zawłaszcza Państwo, aby zrobic nowy PRL.! Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: APEL...! 01.10.07, 10:34 > Gdyby to miały być opłaty neutralne dla uczelni, to w jakiej wysokości, by > przysporzyć kasy szpitalom? 30 tys. za semestr? Kto tyle zapłaci? Po pierwsze - a teraz kto płaci? I skąd ma pieniądze? Po drugie - myślę że cena studiów byłaby dużo niższa. Po trzecie - zapłaci nawet 30 tys zł student, który dzięki tym studiom w perspektywie ma być lekarzem, który może pracować na rynku usług medycznych, na którym brakuje lekarzy. Wszystko jest kwestią popytu i podaży. Jeśli lekarzy jest za mało, warto byłoby iść na takie studia. Jeśli za dużo - nie warto. 30 tys złotych to ludzie za kiepski samochód płacą. Wykształcenie jest więcej warte. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: APEL...! 01.10.07, 10:39 Po czwarte i najważniejsze - nastąpiło wyżej wyraźne nieporozumienie. Ja nie sugeruję, że opłaty za studia miałyby służyłyć pokryciu kosztów działania szpitali. Służyłyby pokryciu kosztów studiów. Koszty opieki medycznej ciążyłyby oczywiście na pacjentach, a nie na lekarzach. Przy tym najlepiej, aby mieli oni wybór dostarczyciela usług. Odpowiedz Link Zgłoś
vie_prive2 Re: APEL...! 01.10.07, 11:36 I wreszcie jakiś rozsądny głos w sprawie reform służby zdrowia. Monopol państwa, wszelki monopol zresztą to idealna pożywka do nadużyć, do sztucznych cen, sztucznej dystrybucji itd. Jako wieloletni pacjent z naprawdę sporym kłopotami ze zdrowiem podpiszę się pod wszelkimi decyzjami zmierzającymi do prywatyzacji służby zdrowia. To wykluczy wszelkie problemy typu łapówki, koszyki świadczeń gwarantowanych itp. dziwa. Udział państwa, składki? Ależ tak, oczywiście, bo nigdy nie będzie tak pięknie by każdego i zawsze było stać na przykład na drogą operację lub leczenie. Ale udział ten powinien ograniczyć się do 1. zmuszenia do wyboru ubezpieczenia zdrowotnego, ubezpieczyciela. Indywidualne konta, czysta oszczędność 2. jakiegoś procentu do wspólnego koszyka, ale z tego koszyka ma czerpać pacjent w razie konieczności leczenia dużo droższego, to jego ma dofinansować państwo, a on ma zapłacić za usługę lekarzowi. Oczywiście po stworzeniu określonych norm prawnych regulujących tego typu dofinansowanie, ubezpieczenie. To co jest teraz to zwykłe "pośrednictwo". Czemu państwo ma finansować i zatrudniać lekarzy?? I tak w przypadku konieczności jakiejkolwiek szybkiej interwencji korzystam zawsze z usług prywatnych. System jest absurdalny i niewydolny, ceny usług, leków i sprzętu medycznego są z kosmosu (to fakt, i to też umożliwiają niestety takie a nie inne przepisy prawne i ustawy nie tylko w naszym, chorym państwie). Tylko niestety żaden z rządów nie potrafił stworzyć spójnego i racjonalnego planu zmian, które by pozwalały na radykalne reformy. Bo łatwiej zadbać o następną kiełbasę wyborczą, posługiwać się hasełkami niż myśleć rzeczywiście o sprawach trudnych. pozdrawiam Off Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 Co za idiota!!! 01.10.07, 09:18 Uwielbiam tych komunistycznych idiotow z PiSu, co opanowali to forum. Proponuje takze, korzystajac z logiki lewicy, kazdemu Polakowi, ktory wyjezdza za granice wystawic rachunek za podstawowke, zerowke, przedszkole, zlobek, szkole srednia i wyzsza - jezeli takowa ukonczyli. A w ogole to najlepiej zakazac nauki jezykow obcych - powinna byc dozwolona tylko za zgoda ministra. Wydawana indywidualnie. Witamy w komunistycznej IV RP!!! Czy Ty wiesz tloku, ze pieniedzy nie ma nie dlatego, ze lekarzom sie "w glowie poprzewracalo" i nie chca pracowac juz dluzej za 1200 zl miesiecznie, a dlatego ze system jest kretynski i lamie podstawowe zasady ekonomii - zasade popytu i podazy. Ten system nigdy nie bedzie dzialal, niezaleznie od tego, czy bedzie sie nazywal NFZ, kasy chorych, HMO czy jakkolwiek inaczej. Sama idea tego systemu sprowadza sie do tego, ze sa kolejki (bo jak towar jest dostepny ponizej ceny rynkowej, to ZAWSZE sa kolejki - dlatego np. w PRL NIGDY nie mozna bylo kupic miesa), a lekarze i pielegniarki zle zarabiaja. To jest wlasnie ISTOTA tego systemu. On nigdy nie bedzie inaczej dzialal. Odpowiedz Link Zgłoś
pibi62 Re: Co za idiota!!! do kogo..? 01.10.07, 10:01 jeżeli do mnie to mi się to nie podoba... ja tylko poruszyłem temat, który mimo wszystko jest kontrowersyjny, bo medycy tłumaczą iż wiedza ich jest większa , a murarza to każdy może zastąpić właśnie byle jaki idiota, o tuż nie każdy z nas jest taki sam, to walczcie z ustrojem z politykami tak zacnymi jak np. p. Religa , a nie z bezbronnymi staruszkami i noworodkami, bo ich nawet terroryści oszczędzają... a co do przekonań moich politycznych są jakie są i to jest moja sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Re: Co za idiota!!! do kogo..? 01.10.07, 10:02 co do idiotów -co znaczy słowo "o tuż" - do szkoły pod górkę było? Odpowiedz Link Zgłoś
pibi62 Re: Co za idiota!!! do kogo..? 01.10.07, 10:33 loraphenus napisał: > co do idiotów -co znaczy słowo "o tuż" - do szkoły pod górkę było? różnie raz pod, kiedy indziej z górki nawet było, lecz nikomu nie zaszkodziło, "otóż" skończyły się atuty mam rozumieć..? jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, czy w ten sam sposób postępujecie z własnymi rodzinami..? kiedy to jest własna rodzina, bo np teraz w radiu pan doktor na pytanie co będzie z pacjentem po zawale, odpowiedział to pojedzie do innego szpitala, a jeżeli nie zdąży to co powiecie rodzinie, dzieciom, kto je nakarmi..? to był statystyczny pacjent nie Wasza rodzina, bardzo nakręcili politycy całą tą sprawę a komuszki dolały oliwę do ognia, lecz za ich rządów postępowaliście tak samo, to Was ustrój nie interesuje lecz coś innego... będzie problem nie lada, ciekaw jestem jak to się rozwiąże, a może chłopaków wycofają z Afganistanu i Iraku..? bo kasy niema podobno, dość bo się człowiek tylko nakręca że jest bezsilny, a żyć musi i wychowywać dzieci coby lepsze były. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo dobre! 01.10.07, 12:10 niezly tekst! nic nie zrozumialem ale i tak gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Lekarze-trudny zawód, poniżany przez PiS. 01.10.07, 10:35 Jestem z wami lekarze. Za trudne studia i trudną pracę nalezy wam się więcej niż PiSowskim funkcjonariuszom, propagandystom. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: APEL...! 01.10.07, 09:58 Ile jeszcze osób i jak długo będzie prezentowalo komunistyczny i prorosyjski sposób myślenia? Komunizmu z kapitalizmem pogodzić się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodylek Re: APEL...! 01.10.07, 10:04 pibi62 napisał: > Lekarzu oddaj pieniądze za studia jak już oddawać pieniądze za studia to dlaczego tylko lekarze. niech wszyscy co studiowali oddają za swoje studia. niezależnie co studiowali. czemu tylko lekarze??? dlaczego tak głośno sie mówi ze ci co wyjeżdżają za granice pracować (lekarze) maja zwracać za studia, o innych wyjeżdżających profesjach nic sie nie mówi bardzo ciekawe czemu?? Odpowiedz Link Zgłoś
laseczka.galby Spadaj na szczaw ze swoim apelem oszołomie 01.10.07, 10:07 Najlepiej jakby za darmo pracowali, nie? Głosuj dalej na PiS łosiu, masz juz swoje lata. Bo boimy się ataku serca, nie? Masz za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
pibi62 Re: Spadaj na szczaw ze swoim apelem oszołomie 01.10.07, 10:42 laseczka.galby napisał: > Najlepiej jakby za darmo pracowali, nie? > Głosuj dalej na PiS łosiu, masz juz swoje lata. Bo boimy się ataku serca, nie? > Masz za swoje. > czy jest szczepionka na "laseczka.galby", musisz szybko się zaszczepić... gdyż mózgu to chyba masz już tylko śladowe ilości... życzę powrotu do zdrowia, a może skorzystasz z naszej darmowej medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
barnabiszon Re: APEL...! 01.10.07, 10:23 A ile mają zapłacić ? Bo słyszałem że wykształcenie medyczne jest jednym z najdroższych. Może podasz przykładowe kwoty odpłatności za studia! Dla przykładu: 1) Po politechnice ~ budowa dróg = 1 mln.pln; 2)SGH ~finanse = 100 000$; 3) Medycyna ~chirurgia = 500 000pln ! A jak rozliczyć absolwentów stomatologii i ginekologii od lat kształconych na koszt państwa po to by prowadzili prywatne gabinety ? Odpowiedz Link Zgłoś
iklo0p Re: APEL...! 01.10.07, 12:59 kolego, wzywasz do łamania Konstytucji, zgodnie z nią edukacja w Polsce jest bezpłatna! Lekarze nie muszą płacić za swoje studia, tak jak i Ty nie musisz tego robić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowied.. 01.10.07, 08:51 po prostu lekarze przeginają. Czemu szczyl po studiach ma od razu zarabiać 5 tys PLN?? Są w Polsce lekarze co zarabiają i 10 tys na etaci. Powinno być zróżnicowanie płacv a nie urawniłowka. I nie 5 kafli na szczyla po szkole Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Zazdrość?? 01.10.07, 09:59 Ja dzisiaj zacząłem5 rok mechaniki i budowy maszyn. Za rok za mniej niż 2500/miesiąc nie będzie mi się opłacało wyjść z domu. już teraz zarabiam prawie średnią krajową. Mi też zazdrościsz? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Zazdrość?? 01.10.07, 10:07 a kto mówi o zazdrości kretynie? Nie będzie Ci się opłacało wyjść z domu? To sieeź w domu i źryj tynk. Mam Cię w d... Ja nie płacę Twojej pensji i nic mi do niej. Ale na pensję lekarza idą moje podatki. I nie życzę sobie, żeby niedouczony szczyl brał ciężką kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Do lekarzy. 01.10.07, 10:36 Bądżcie dalej dzielni. Nie dajcie PiSowi zbolszewizować Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo pytanie do polsz 01.10.07, 10:46 a douczony moze brac ciezka kase? Ile wg Ciebie powinien dostac lekarz za operacje wymiany stawu biodrowego albo chociaz prosty pecherzyk zolciowy? 5 zl? 50 zl ? 500 zl? Tylko napisz konkretnie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Lekarzy pod sąd! Za narażanie życia i zdrowia pacj 01.10.07, 08:53 To wstrętna grupa zawodowa! Sami hipokryci! Żyją ponad stan, mają duże majątki, większość z nich to łapówkarze! To jest po prostu zwykłae draństwo! Dla Religi, to jak on sam stale powtarza - "koledzy" i dla kolesi, to on załatwi wszystko. A ja się pytam - czy to jest grupa zawodowa jakoś szczególnie pokrzywdzina pod względem finansowym w naszym kraju? Jestem przekonana, że nie! Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Lekarzy pod sąd! Za narażanie życia i zdrowia 01.10.07, 09:17 Pod sąd z jakiego paragrafu? Ich umowa z pracodawcą (państwem) przewidywała możliwość wypowiedzenia. Zwyczajnie z niej skorzystali. W Polsce to państwo (niestety) ma obowiązek dbać o zdrowie pacjentów w szpitalach, a nie pracownicy. Lekarze nie są właścicielami firmy, jedynie pracują na kontraktach które określają ich obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Re: Lekarzy pod sąd! Za narażanie życia i zdrowia 01.10.07, 09:18 ale za co? Skoro to mordercy? Jak wiadomo ludzi żyli by 200 lat gdyby nie lekarze. W Kaliszu jak Pani pisze miał ojciec pecha bo przechodził zdrów w pełni sił obok szpitala a tam mordercy nudzili się i ... Odpowiedz Link Zgłoś
serrnik Re: Lekarzy pod sąd! Za narażanie życia i zdrowia 01.10.07, 10:22 Rozumiem ze masz wewnetrzne przekonanie graniczace z pewnoscia. Pociesz sie ze ci wstretni i zli lekarze juz nie beda pracowac za Twoje podatki :) Czy nie jest to powod do radosci w taki piekny dzien? Na nieszczescie w szpitalach zostala jeszcze niewielka grupa tych najmocniej trzymajaca sie panstwowych koryt ale i oni niedlugo padna na twarz z przepracowania, wtedy bedziesz miala pole do popisu bo jako pracownik sanepidu znasz sie przeciez na uczciwej medycynie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Usunięcie Kaczyńskiego... 01.10.07, 10:42 ..to szansa dla lekarzy i pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
juras032 Re: Lekarzy pod sąd! Za narażanie życia i zdrowia 01.10.07, 12:31 Tych ksiezy co biora niekiedy bardzo slone oplaty za chrzest, slub lub ostatnie namaszczenie pod sad za narazenienie naszego zycia wiecznego. Rowniez niech placa za swoje studia teologiczne ktore jak dotychczas sa w conajmniej duzym stopniu finansowane przez panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowied.. 01.10.07, 08:55 Większość lekarzy to skończone dranie i łapownicy i to oni i tylko oni mają pacjenta w dupie dla nich tylko kasa.Jak w Lublinie dyrektor szpitala zaproponował im 10 000 zł netto na miesiąc to zerwali rozmowy bo zażądali 16 000 tys. zł i kto tu jest normalny?Pracuję w tym szpitalu i każde dziecko w Lublinie wie że doktorki przyjmują w szpitalu prywatnie i korzystają z państwowego sprzętu a u nas jest to sprzęt za wiele milionów złotych i jest na światowym poziomie.Ale podatku nie płacą.Ich przywódcy strajkowi za to kandydują do parlamentu.I cała ta afera jest nakręcona politycznie.I nie bez kozery chodzi powiedzonko/ pokaż mi lekarzyku co tam stoi w garażyku/.Jednym słowem banda drani i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 BRAWO! leszku 993! 01.10.07, 09:07 Nareszcie ktoś krzyknął, że "król jest nagi!" Masz rację, to wszystko o czym piszesz, to praktyki stosowane praez to draństwo w białych kitlach od lat, w prawie wszyskich placówkach medycznych! Byłam kiedyś pracownikiem sanepidu i kontrolowałam pod względem sanitarno-epidemiologicznym placówki służby zdrowia. Te wszyskie zjawiska opisane przez Ciebie miały tam miejsce. Poza tym konowały w kaliskim szpitalu zabiły mi mojego Ojca! To wstrętna banda, za którą nie ma się kto wziąć! Chcą jeszcze coś ugrać dla siebie dopóki Religa jest ministrem zdrowia - koleś po fachu! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Banda lekarskich drani pozbawiona skrupułów 01.10.07, 09:33 Łapaówki, lewe dochody, korzystanie ze sprzętu w szpitalach bez opłat - i jeszcze im mało. Banda konowałów!!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
serrnik Re: Banda lekarskich drani pozbawiona skrupułów 01.10.07, 10:18 no to chyba dobrze ze juz nie beda pracowac, chyba wszyscy myslacy podobnie jak Ty powinni byc zadowoleni ze powoli udaje sie odzyskac sluzbe zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus Melduje! Zadanie wykonane! Szpitale odzyskane od 01.10.07, 10:21 "układu" Hmm ale patrząc cynicznie niezły to plan. Jak nie będzie szpitali to nie będzie wydatków -bo jeśli nie będzie lekarzy -to kto wykona procedury? Ile więcej pieniędzy dla kolegów na premie. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: BRAWO! leszku 993! 01.10.07, 09:45 O, nie wiedziałem, że kiedyś robiłaś w Sanepidzie, instytucji za komuny zatrudniającej żony prokuratorów i milicjantow, instytucji ktora doprowadzila do tego, że prawie nie ma w Polsce restauracji i barów dworcowych ale za to wolno bez ograniczeń sprzedawać chipsy, hamburgery i inne trujące badziewie. I powiedz no jeszcze bonar10, jaki odsetek pracowników tegoż sanepidu miał jakikolwiek merytoryczne przygotowanie do wykonywanej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
murek11 Re: BRAWO! leszku 993! 01.10.07, 09:48 skoro jest tak jak piszesz, to chyba cieszysz się, że w końcu zostawią w spokoju ten państwowy, szpitalny sprzęt na którym robią prywatne badania i całe to "draństwo w białych kitlach" pójdzie w diabły... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a kto powolal Relige 01.10.07, 10:35 czy nie sam genialny strateg Jaroslaw Kaczynski? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Niszczenie lekarzy. 01.10.07, 10:40 Lekarze będą hodować pietruszkę a nie dadzą się zniewolić Kaczyńskim.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: a kto powolal Relige 01.10.07, 10:40 kolargolo napisał: > czy nie sam genialny strateg Jaroslaw Kaczynski? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 09:02 Sk... totalne. Jednocześnie rząd zwrócił część składki rentowej, ponieważ ktoś w AWS źle podzielił składki na poszczególne ubezpieczenia. Na renty poszło 13%, na ochronę zdrowia 7%. Okazało się, że trzeba było odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tmeic Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowied.. 01.10.07, 09:03 Żyjemy w wolnym kraju. Każdy zatrudniony na etacie ma prawo zlożyć wypowiedzenie, ponosząc skutki swojej decyzji. ( Jeśli nie znajdę innej pracy to po prostu nie bedę pracował, nie bedę miał ubezpieczenia, i paru innych przywilejów pracowniczych.)Okres trzymiesięcznego wypowiedzenia wymyślono po to aby dać pracodawcy czas na wypełnienie luki po odchodzacym pracowniku. Tymczasem Władze Samorządowe i Dyrektorzy Szpitali nie podjęły żadnych działań w tym zakresie - nie widziałem żadnych ogłoszeń w prasie z ofertami pracy dla lekarzy, nie zrobiono nic. Niezależnie od oceny słuszności protestu i niekoniecznie trzeba odwoływać się do etyki i innych górnolotnych sformułowań. Twarda ekonomia też tu zadziała. Nie bardzo mogę wyobrazić sobie neurochirurga czy anestozjologa prowadzacego prywatną praktykę w wynajetej piwnicy. dla przykładu zaprzestałbym negocjacji z lekarzami, ktorzy maja za nic swoich pacjetów. skoro uważają, że "na swoim" bedzie lepiej to może warto aby sprobowali jak to jest gdy samemu trzeba ponosić koszty swojego stanowiska pracy. Całkowita prywatyzacja slużby zdrowia z prostym systemem ubezpieczeń to jedyne rozwiązanie. W innym przypadku w ten worek bez dna można wpompować dowolnie wielkie pieniadze a i tak będzie niedobrze. Jakoś dentyści nie protestują... Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 To jest wlasnie "panstwowa sluzba zdrowia" 01.10.07, 09:05 Gratulacje dla PiS-u za kolejny oszalamiajacy sukces socjalizmu w tym kraju. Pytanie: ilu jeszcze ludzi musi umrzec lub byc doprowadzonym do nedzy by tluki z PiS-u zrozumialy, ze socjalizm to ustroj bandycki? BTW: zwroccie uwage, ze jakos prywatny rynek opieki zdrowotnej dziala bez zaklocen. Slyszeliscie kiedykolwiek w zyciu o strajku w prywatnym szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 A wiesz, kto korzysta z prywatnej opieki zdrowotne 01.10.07, 09:10 BOGACZE! I dlatego tam konowały nie strajkują! To, co piszesz, to jak sen wariata! Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 Czy ja wiem, czy tacy bogacze 01.10.07, 09:13 Moja babcia ma 1200 zl emerytury i nie korzysta z panstwowej sluzby zdrowia, bo wie, jak tam zostanie potraktowana. Jezeli dla Ciebie, komunisto, 1200 zl to bogacz, to ja uciekam z tego kraju jak tacy bandyci jak Ty dojda do wladzy. Piszesz, ze moja wizja to "sen wariata". No to prosze bardzo - masz teraz socjalizm realny ze swoja wizja szklanych domow - ludzie beda umierac na ulicy bo zamykane sa szpitale. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: A wiesz, kto korzysta z prywatnej opieki zdro 01.10.07, 09:22 Biedny nie ma możliwości wyboru - najpierw państwo zabiera mu pieniądze, a potem go pyta czy woli usługę państwową czy konkurencję. Lepiej, gdyby było odwrotnie - najpierw pytano o wybór usługodawcy, a potem pobierano opłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Szansa dla lekarzy. Ona jest. 01.10.07, 10:41 Usunąć Kaczyńskiego. Bolszewizm i zmuszanie lekarzy do uległości się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
dora981 Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 09:11 A gdzie nasz wspanialy premier, jego to najwyrazniej nie interesuje. Piecha twierdzi, ze wszystko jest pod kontrola, nikomu nic sie nie stanie, ale jeden czlowiek juz transportu nie przezyl, ilu jeszcze takich bedzie? I to ma byc rzad? Nie rozumiem ludzi, ktorzy jeszcze im ufaja. Przeciez ich interesuje tylko wladza, a tego pana wrecz dyktatura. A mialo byc tak pieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Widok jednego konowała-łapówkarza w kajdankach 01.10.07, 09:27 ...spowodował, że reszta tego skorumpowanego środowiska zaczeła się trochę bać żądac łapówek. W zwiazku z tym wymyślili, że wyrównaja sobie straty roszczeniami płacowymi. I taka jest prawda o polskich lekarzach. CZY KTOS WIDZIAŁ BIEDNEGO LEKARZA? ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Re: Widok jednego konowała-łapówkarza w kajdankac 01.10.07, 09:33 To prawda że nie ma biednych lekarzy.Ale zachodzi pytanie dlaczego przywódcy strajkowi kandydują do parlamentu i kto rozkręcił tę aferę tuż przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
murek11 Re: Widok jednego konowała-łapówkarza w kajdankac 01.10.07, 10:20 > To prawda że nie ma biednych lekarzy. ...to chyba tylko Twoja prawda, ja znam inną - osobistą... > ...i kto rozkręcił tę aferę tuż przed wyborami. a to dobre!!! kilka faktów historycznych: - zapowiedzi protestu były już w 1. połowie 2006 roku, - strajk rozpoczął się 21 maja 2007 roku, - lekarze złożyli wypowiedzenia na początku lipca ... a kiedy poznaliśmy termin wyborów??? i który z wymienionych przeze mnie terminów był przed ustaleniem daty wyborów - ŻADEN!!! Pisząc, żę ktoś "rozkręcił tę aferę przed wyborami" albo celowo manipulujesz, albo (wybacz) jesteś głupcem... :( Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Człowieku, myśl 01.10.07, 10:09 Dlaczego mam pracować w szpitali za 12 zł/godz. skoro mogę prywatnie za 60zł/godz? Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Widok jednego konowała-łapówkarza w kajdankac 01.10.07, 10:11 Przez 60 lat obowiązywała niepisana umowa - lekarze zarabiali psie pieniądze ale za to żyli z dobrowolnych najczęściej datków wręczanych przez pacjentów. Gdy 50 lat temu byłem dzieckiem, obciachem było nie dać lekarzowi np 20zł w czasie wizyty domowej (on nigdy tego nie żądał a od bardzo biednych nie chciał brać). Taki układ skończył się, gdy sponiewierano doktora G., jednego z kilku najlepszych w Polsce kardiochirurgów, mającego na koncie co najmniej kilkaset uratowanych istnień ludzkich. Czy pamiętacie, jak zapewniano wtedy, że za parę dni przyjedzie do kliniki rownie dobry kardiochirurg z Wiednia i wszystko będzie OK? No i pytam - gdzie jest tenże wiedeński lekarz?, co się dzieje na oddziale, gdzie dr G. pracował?, ile operacji kardiologicznych tam wykonano przez ostatnie pół roku? Otóż odpowiedź na te pytania jest kiepska - pozyskanie z zagranicy lekarza klasy G. kosztuje ogromną kasiorę - to jakieś 50000zł miesięcznie do ręki + 20% "rozłąkowego", za mniej żaden szanujący się dobry fachowiec z Wiednia, Londynu czy Paryża nawet palcem nie kiwnie. Teraz po prostu trzeba będzie płacić realne pieniądze, oczywiście przeciętni lekarze 50000 brać nie muszą, wystarczy im 10% tej kwoty, może nawe brutto. A nie podoba się, to niech was leczy Zorro i abecadło lub pocałujta wójta.... Zeby było jasno - nie jestem lekarzem, mam 60 lat i jestem chory na serce, prawdopodobnie za 7 - 8 lat już mnie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo to chyba dobrze, nie? 01.10.07, 10:36 boja sie brac lapowki wiec bedzie mniejsza korupcja. Chyba w takim razie mozna zaczac im lepiej placic, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: to chyba dobrze, nie? 01.10.07, 11:16 Ale to chodzi o to,by jak namniej płacić,więc lekarze się buntują.Dlaczego w prywatnych gabinetach nie ma łapówek? Odpowiedz Link Zgłoś
barnabiszon Lekarz to człowiek czy niewolnik ? 01.10.07, 09:36 Dlaczego uderza się w lekarzy a nie w administrację służby zdrowia? Przecież to jest ewidentna wina administracji, że na miejsce lekarzy którzy złożyli wypowiedzenia nie znaleziono innych. Administracja miała na to ponad 4 miesiące - za co brała przez ten okres pensje skoro nic nie robiła? Szkalowanie lekarzy w sytuacji gdy chodzi o finanse rodzi pytanie kto za tym stoi? Kto zyska na likwidacji lecznictwa państwowego? Jest tylko jedna odpowiedź = PRYWATNA SŁUŻBA ZDROWIA. Czyli widzimy właśnie typowy skok na kasę, przejęcie kontraktów i klientów a w perspektywie również majątku państwowej służby zdrowia. W identyczny sposób "sprywatyzowano" fabryki i banki ~ a teraz powołuje się komisje śledcze. Proponuje natychmiastowe powołanie komisji śledczej ds. rozkradania opieki medycznej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Lekarz to człowiek czy niewolnik ? 01.10.07, 10:37 barnabiszon napisał: > Dlaczego uderza się w lekarzy a nie w administrację służby zdrowia? > Przecież to jest ewidentna wina administracji, że na miejsce lekarzy > którzy złożyli wypowiedzenia nie znaleziono innych. Administracja > miała na to ponad 4 miesiące - za co brała przez ten okres pensje > skoro nic nie robiła? Szkalowanie lekarzy w sytuacji gdy chodzi o > finanse rodzi pytanie kto za tym stoi? Kto zyska na likwidacji > lecznictwa państwowego? Jest tylko jedna odpowiedź = PRYWATNA SŁUŻBA > ZDROWIA. Czyli widzimy właśnie typowy skok na kasę, przejęcie > kontraktów i klientów a w perspektywie również majątku państwowej > służby zdrowia. W identyczny sposób "sprywatyzowano" fabryki i banki > ~ a teraz powołuje się komisje śledcze. Proponuje natychmiastowe > powołanie komisji śledczej ds. rozkradania opieki medycznej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz To nowa walka o wolność.! 01.10.07, 10:39 Walka z PiS który chce zniszczyć Polaków. Zniszczenie lekarzy to walka przeciw Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 mam pytanie ,kto w tym kraju rządzi? 01.10.07, 10:54 bo tak nie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowied.. 01.10.07, 11:00 No proszę! Pierwsza obiecanka wyborcza zrealizowana na 100%. Jak wygrają ci popaprańcy, to nie tylko szpitale będą bez lekarzy, ale kolej bez pociągów, komunikacja bez dróg i torów, młodzi bez mieszkań, armia bez.....? Hej tam, moherowcy, dopiszcie sobie co wam wpadnie do durnych łepetyn! Ale dyplomacja, będzie pełna dyplomatołków! No i ten MUFCA wiecowy, mocny wyłącznie w gębie, wrzeszczący z ambony!! Gratulacje!! No może troszeczkę przesadziłem, bo ktoś będzie zadowolony. A ktio, to?? Ano Muchomorek Jadowity i Pazerny (bardzo), bo RÓŻE, znajdą się w budżecie państwowym. Odpowiedz Link Zgłoś
dar54 Powinni być wpisani na czarną listę 01.10.07, 11:04 Za granicą będą postrzegani jako niepewni, ich świadectwa pracy będą nieprzychylne. Cóż każdy z nas mógłby załatwić gospodarkę takim posunięciem. Banki zapewne będa ich mieć jako niepewnych Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowied.. 01.10.07, 11:07 Ciekawe kiedy za ewakuację pacjentów - czyli narażenie ich zdrowia i życia bekną dyrekcje szpitali. Wiedzieli, że są wypowiedzenia, wiedzieli, że nie będzie lekarzy i nie będzie można pacjentom zapewnić opieki. Jednak przyjmowali pacjentów. To należałoby zgłosić do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 11:36 konieczna lustracja majątkowa lekarzy plus reedukacja moralna - każdy lekarz powinien 1 popołudnie w tygodniu spędzać na pracy w gospodarstwie rolnym, nauczyloby go to szacunku dla rolnika. A jak lekarze chcą się zwalniać z pracy, to niech najpierw oddadzą pieniądze za studia. Odpowiedz Link Zgłoś
mala2408 Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 11:53 O co chodzi? Przecież cały czas mówiliście, że jak się komuś nie podoba, to niech się się zwolni i se wyjedzie z kraju. No to w końcu się pozwalniali. W końcu każdy ma prawo się zwolnić. A za studia zwracać nie muszę. Pracowałam przez 5 lat w szpitalu za darmo na woluntariacie, to zwróciłam dług państwu. Ciekawe, kiedy inżynierowie, ekonomiści i prawnicy oddadzą państwu za studia? Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 12:03 aron2004 napisał: > konieczna lustracja majątkowa lekarzy plus reedukacja moralna - Pękaty Jarosław już o tym myśli. Wszak podobny jest do towarzysza Mao nie tylko z wyglądu. > każdy lekarz powinien 1 popołudnie w tygodniu spędzać na pracy w > gospodarstwie rolnym, nauczyloby go to szacunku dla rolnika. Nie byłbym taki pewien. Jeżeli trafią na typowego przedstawiciela kasty agrarnej, to prędzej nauczą się, ile bełtów można kupić z unijne datki - ale to chyba nie to samo, co "szacunek"? > A jak lekarze chcą się zwalniać z pracy, to niech najpierw oddadzą > pieniądze za studia. Konstytucja gwarantuje darmowe wykształcenie, więc to co piszesz jest sprzeczne z ustawą zasadniczą. No, ale ty i tak byś nie musiał zwracać żadnych pieniędzy, nawet gdyby PiSdaccy bolszewicy kazali płacić za ukończenie podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
seafood Re: Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowi 01.10.07, 16:00 "No, ale ty i tak byś nie musiał zwracać żadnych pieniędzy, nawet gdyby PiSdaccy bolszewicy kazali płacić za ukończenie podstawówki." Właśnie aron2004 jako pierwszy powinien zwrócić kasę, która poszła na jego kształcenie, gdyż są to najbardziej zmarnowane pieniądze w historii tego kraju. A może tej kasy być całkiem skoro, bo wprawdzie koleżka ukończył tylko kilka klas, ale za to, jak dużo czasu na to potrzebował :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Ministrer ma kłopoty z czytaniem? 01.10.07, 11:55 Czytać trzeba ze zrozumieniem. Na podaniu o wypowiedzeniu pracy jest data z którą wchodzi ona w życie. Ministrowie przegapili, liczyli że Kaczyński zmieni kalendarz? Prywatny lekarz ma zobowiązania wobec pacjenta. Lekarz w szpitalu jest pracownikiem najemnym, za leczenie pacjenta odpowiada szpital, i administracja musi zapewnić odpowiednią liczbę lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Ale ministerstwo ma pełną obsadę! 01.10.07, 12:14 Sytuacja ta obnaża całkowitą nieporadność i zbędność ministerstwa zdrowia. Szkoda pieniędzy na pół tysiąca urzędników i na czynsz za pałac na Miodowej! Odpowiedz Link Zgłoś
neurodeg Spoko 01.10.07, 12:20 Zlozyli wypowiedzenie, okres przejsciowy minal i teraz nie przyszli do pracy. Spoko, ich prawo. Posiedza troche bez pracy, oszczednosci sie skoncza to moze zmienia zdanie. Jestem spokojny, na zachod wiekszosc z nich NIE wyjedzie. Musimy uzbroic sie w cierpliwosc i troche pocierpiec ale uledz nie wolno. Nie ma co popadac w histerie, dobrobyt i postep zawsze rodza sie w bolach. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: Spoko 01.10.07, 12:44 Lekarze to nie idioci.Od razu widać,że nie znasz środowiska i zagadnienia.Prawda jest taka,że lekarzowi w szpitalu czy przychodni państwowej nie opłaca się pracować. Jest forma umowy zlecenie,czy praca w przychodni prywatnej.Tam zarabiamy od 60 zł/godz. wzwyż.Dlaczego więc mamy pracować w szpitalu za 12-- 15zł/godz.Pracujemy, owszem w celu zwiększenia kwalifikacji i dla prestiżu.Ale prawda jest taka,że praca na dyżurze przynosi lekarzowi potencjalne straty. Odpowiedz Link Zgłoś
neurodeg Re: Spoko Spoko ;0) 01.10.07, 14:37 Sie nie przejmuj, poczekamy zobaczymy, nie swieci garnki lepia. Zeczywiscie nie znam srodowiska o ktorym piszesz bo sie z nim malo zadaje (i cale szczescie), zadaje sie z nieco innym. Ostatnio na przyklad bylem na herbatce z gosciem ktory dokonal pierwszego na swiecie przeszczepu nerki (wiem wiem nie wierzysz a ja nie zamierzam sie z toba na ten temat przekomarzac). Przejde do konkretow. Cytat z Ciebie: "Pracujemy, owszem w celu zwiększenia kwalifikacji i dla prestiżu." I tu sie z Toba calkowicie zgodze, lekarz z malym doswiadczeniem i bez prestizu jest bardzo malo warty. I dodam jeszcze jedno stare przyslowie "Nie ma ludzi niezastapialnych". Panta rej - wszystko plynie jak mawiali starozytni rzymianie. Odpowiedz Link Zgłoś
mordo.ty.moja Oto jak balują lekarze. tekst poniżej!!!! 01.10.07, 12:31 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=62274 A może Bukiel PO_wie wszystkim skąd ma te nieruchomości, też z marnej pensji lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Szpitale bez lekarzy - dziś kończą się wypowied.. 01.10.07, 12:36 No i doczekaliśmy się. Zniknie konkurencja wśród lekarzy, będą nas leczyć szarlatani. Nasi lekarze są za dobrzy dla nas, więc trzeba ich oddać zachodowi. My dokształcimy lekarzy po zawodówkach, tak jak to robiono w innych deficytowych zawodach. Idziemy na ilość a nie jakość. Matury też rozłożono i kształcimy nieuków. Nie odpowiada ci ocena w szkole, zamiast regulaminowego egzaminu komisyjnego jest mobbing i zmiana nauczyciela. W tym kraju strach chorować. Teraz wiem dlaczego funt kosztuje prawie sześć zł. Emerytka. Odpowiedz Link Zgłoś