jerzy.zywiecki 06.10.07, 07:33 Z braku Jana P.II dla Kaczyńskich Orwell stał się klasykiem.Na jego przestrogach PiS buduje nowe państwo o zadekretowanej więziennej szczęśliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leech3 CBA będzie musiało sprawdzać dane bez pozwoleń 06.10.07, 07:57 Czyli tak - zostaje stałe łącze, ZUS na prośbę go "włącza" a potem sprawdza jakie dane CBA pobierało. To jest analogicznie jak z podsłuchami telefonicznymi. CBA musi podsłuchiwać wszystkich, ewentualnie wystepować o dane "wstecz" bo inaczej zarzucą URZĘDNIKOWI PAŃSTWOWEMU jakim jest przez oficer śledczy, że niedopełnił swoich obowiązków bo niespradził jakiejś tam poszlaki. Pozatym - jeżeli CBA sprawdzi dane masowo spoza wniosku - to co ZUS zrobi ? Dobro śledztwa będzie wymagać aby informatyk ZUS nie wiedział przeciw komu ZUS zbiera dowody. Więc sprawdzenie np. 1000 dodatkowych osób utajnia "tego prawdziwego sprawdzanego". I CBA w swoim postępowaniu bedzie mialo rację - bo taka jest logika skutecznych działań jeśli URZĘDNIK PAŃSTWOWY ma do ich realizacji mozliwosci. Tylko odebranie (ustawowe) urzędnikom danych mozliwosci (w tym przypadku stałego łącza) zabezpieczenia prywatność obywaleli przed Państwem. Skoro ZUS dawał wszystkie dane CBA (szybko i sprawnie) to poco stałe łącze i wejscie do bazy ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Żyjemy w totalitarnym państwie policyjnym 06.10.07, 08:28 I niech mi ktoś powie, że jest inaczej - napluję mu w kłamliwą gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Żyjemy w totalitarnym państwie policyjnym 06.10.07, 09:48 sumienie.lk napisał: > I niech mi ktoś powie, że jest inaczej - napluję mu w kłamliwą gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: CBA będzie musiało sprawdzać dane bez pozwole 06.10.07, 08:53 jak dla mnie skonczy sie to tak: - pierwszy dostęp kopiowanie wszystkiego - dane już są u nas - wrzaski, sądy, TK, - przeglądamy to co mamy - orzeczenia TK - występujemy z konkretnymi zapytaniami o konkretne osoby - TK nawet nie jest angażowany bo i po co ! a sprawę dostępu wykorzysta czy to pis czy po czy ... Mam nadzieję, że przy władzy po 1984 nie ziści się. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Na wybory.! Koniecznie.!! 06.10.07, 09:50 Wszyscy chcący Polski rozwoju głosują przeciw Kaczyńskim.! Odpowiedz Link Zgłoś
pc486 Re: CBA będzie musiało sprawdzać dane bez pozwole 06.10.07, 10:14 Czlowieku, widze ze z komputerami i szeroko pojetym IT masz niewiele wspolnego. Stale lacze do sieci badz serwera ZUS-u, a dostep do bazy to 2 rozne zeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Mniej CBA w bazach ZUS 06.10.07, 07:58 Wieksza inwigilacja niz za komuny i SB. No i macie pissdzielska demokracje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r generalissimus Jarosław Kaczyński 06.10.07, 08:24 Jednym rozporządzenie generalissimus Jarosław Kaczyński uznał 25 mln Polaków za przestępców. Czekamy na dalsze światłe wypierdy intelektualne wodza. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk J.Kaczyńskiego natychmiast do psychiatry!!! 06.10.07, 08:31 Ten paranoik człowiek czyni coraz więcej dziwnych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: J.Kaczyńskiego natychmiast do psychiatry!!! 06.10.07, 09:48 sumienie.lk napisał: > Ten paranoik człowiek czyni coraz więcej dziwnych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Glosujemy przeciw PiS. To kłamcy. 06.10.07, 09:51 Kaczyńscy i PiS dalej psują Polskę. Brońmy się. Na wybory.! Odpowiedz Link Zgłoś
haniluk Mniej CBA w bazach ZUS 06.10.07, 08:53 czemu mają służyć te żarty urzędników ZUS,chyba tylko katodebile w moherach nie wiedzą,że CBA i ZUS są rządowe Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Od tego nie jest ZUS tylko sądy 06.10.07, 09:01 które neoesbecy z CBA powinni prosić za każdym razem jak potrzebują zajrzeć do akt. Esbeckie zarządzeni Kaczyńskiego to kolejny milowy krok w stronę dyktatury. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Nie oddajmy Kaczyńskiemu Polski.! to kłamca.! 06.10.07, 09:53 Głosujmy przeciw PiS.!! Kaczyński zniszczy nam Polskę.! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Jesli CBA za kazdym razem musi dac ZUS liste nazwi 06.10.07, 09:16 Jesli CBA za kazdym razem musi dac ZUS czy innym jednostkom liste nazwisk ktore chce sprawdzac, to moge sie zalozyc, ze za kazdym razem bedziemy mieli przecieki, jak ws. akcji CBA w min. rolnictwa, i kazda akcja CBA skonczy sie niepowodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Proponuje by ZUS wzial J. Kaczmarka na lacznika 06.10.07, 09:22 Proponuje by ZUS wzial J. Kaczmarka na lacznika ds. kontaktow z CBA. Za kazdym razem CBA musialoby podac mu liste nazwisk, ktore ma zamiar sprawdzic. Zapewniloby to bardzo sprawny przeplyw informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjola Re: Proponuje by ZUS wzial J. Kaczmarka na laczni 06.10.07, 09:48 A możesz mi wyjaśnić z jakiego powodu CBA ma mieć niekontrolowany dostęp np. do moich danych ? To dopiero jest źródło niekontrolowanych przecieków. Wyobraź sobie, że w CBA pracują też ludzie. Wystarczy, że pracuje jeden taki co przekazał listę z IPN Wildsteinowi, po co do Kaczmarka się uciekać ? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Bolszewia to przecież PiS.! 06.10.07, 09:52 Na wybory.! Przeciw PiS. PiS niszczy nam Ojczyznę.! Odpowiedz Link Zgłoś
lucjola I jeszcze przypominam 06.10.07, 10:12 że pasożyt ZUS zbiera informacje na mój temat, po to by w przyszłości wypłacać mi emeryturę z zarekwirowanych mi pieniędzy. A nie po to by je komuś udostępniać. Proszę nam dać wolny wybór, ja się chętnie wypiszę z tej organizacji. Jak chce prowadzić dodatkowe usługi - to niech przy okazji pobiera za te usługi należność by zarobić na swój pasożytniczy byt. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie mój klon, to esbecki prowokator !!!!! 06.10.07, 10:00 łajdak na usłgach sekty rydzyka i szamba-PIS ! Odpowiedz Link Zgłoś
viscaelbarsa Gazeta znowu szczuje 06.10.07, 10:22 i podgrzewa niepotrzebnie atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne KLON_na_lewizn-i-e to sbecki demagog 06.10.07, 10:28 tepy przy tym, operuje tylko sbeckimi sloganami. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Kiedzy sztywne lacze do konwesjonalu? 06.10.07, 10:58 Kiedy do kibla? Kiedy do lozka? Odpowiedz Link Zgłoś
pierre.dolin Ciekawe wyniki przeprowadzonej ostatnio sondy 06.10.07, 13:18 Zapytano dwóch porządnie ubranych panów, czy wiedzą, co to jest CBA. Oczywiście, że wiem. Centralne Biuro Antykorupcyjne – odpowiedział wykształciuch – Ja z tego żyję. Oczywiście, że wiem. Cost-Benefit Analysis – odpowiedział inteligent – Ja z tego żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
altspringe Głupota tego Biuletynu Propagandowego GW jest 06.10.07, 13:34 porażająca. Pokazali wlasny dyletantyzm, a teraz wycofują sie rakiem. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: Mniej CBA w bazach ZUS 06.10.07, 13:37 jerzy.zywiecki napisał: > Z braku Jana P.II dla Kaczyńskich Orwell stał się klasykiem.Na jego przestrogach PiS buduje nowe państwo o zadekretowanej więziennej szczęśliwości..... Chyba przeceniasz Kaczyńskich oni raczej nie maja pojęcia kim był i co napisał Orwell (jeżeli chodzi o Lenina są ok). Odpowiedz Link Zgłoś
zx22aw aresztują tych co nie płacą składek, pokażą w TV 06.10.07, 15:15 i już bedzie afera. Szkoda że Kaczyński urodził sie tak późno, bo w latach 50-tych mógłby tępić kułaków. Odpowiedz Link Zgłoś
100a100a Mniej CBA w bazach ZUS 06.10.07, 18:47 W innych krajach sluzby specjalne tez podsluchuja obywateli. Po co tyle halasu. Musza sprawdzac. To jest koniecznosc. Nie wolno sie tylko do tego przyznawac. Nasza demokracja typu "liberu veto"szkodzi naszym interesom narodowym. W@ Rosji 5 milicjantow kontroluje 95 obywateli i wszystkim jest "dobrze". Gadulstwo naszych poslow i senatorow mnie przeraza! Niech CBA zajrzy do PIT ow niektorych osob. Jednak one i poslowie nie musza o tym wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
kalkuta77 Mniej CBA w bazach ZUS 06.10.07, 21:43 Kontrola CBA nad ZUSem to dalszy etap budowy państwa totalitarnego. Już w tej chwili represjonowani są wolontariusze pracujący dla potrzeb Platformy Obywatelskiej. Takie szukanie wtorku w środę. Następna ofensywa przeciwko emerytom i rencistom, na zasadzie chwalisz Kaczyńskich masz świadczenie, krytykujesz zostaniesz pozbawiony za karę środków do życia. Nawet prezesa Sądu Najwyższego ustawili frontem do PISu. Państwowa Komisja Wyborcza orzekła dwukrotnie przekręty finasowe w PISie, a co się stało; oskarżono prezesa SN, że był członkiem PZPR w związku z powyższym, wg oceny J. Kaczyńskiego, pełnienie funkcji prezesa SN jest nieporozumieniem.I co się stało, ano natychmiast finanse PISu są już prawidłowe. Pełnienie funkcji przez min.tow. Jasińskiego czy Kryże nie jest nieporozumieniem. Taka oto etyka i moralność tego układu nierządnego. Odpowiedz Link Zgłoś
raj001 Nieprawda, że w rozporządzeniu nie było o ZUS! 07.10.07, 16:48 "[...] sejmowa komisja ds. służb specjalnych dostała rozporządzenie do zaopiniowania, ale jej eksperci nie zwrócili na nie uwagi. Powód? Nie wymienia się w niej bezpośrednio ZUS. [...] - tłumaczy jej ówczesny przewodniczący Marek Biernacki (PO)." Pan Marek Biernacki kłamie, najprawdopodobniej aby ukryć fakt, że komisji w ogóle nie chciało sie przeczytać rozporządzenia. Rozporządzenia faktycznie bezpośrednio nie wymienia nazwy ZUS, ale rozporządzenie odwołuje się do konkretnego artykułu ustawy o CBA, a w tym artykule jest już to jasno napisane. Zarówno z rozporządzeniem, jak i z ustawą można zapoznac się w serwisie Vagla.pl, w artykule prawo.vagla.pl/node/7503 (swoją drogą dobra rada dla dziennikarzy, nie tylko GW: jak piszecie o czymś, co stoi na "skrzyżowaniu" prawa i informatyki, to skonsultujcie się lepiej wcześniej z autorem tego serwisu - jest to jeden z niewielu ludzi w Polsce który naprawdę zna się tak na jednym, jak i na drugim, i wie o co w tych sprawach chodzi...). Odpowiedni paragraf rozporządzenia brzmi: § 3. Podmioty, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy, udostępniają za pomocą systemu teleinformatycznego zbiory, dane lub informacje jednostkom organizacyjnym CBA uprawnionym do wykonywania czynności operacyjno-rozpoznawczych lub ewidencyjnych lub archiwalnych w sposób określony w zawartych z CBA odrębnych porozumieniach. A wspomiany art.22 ust.2 ustawy o CBA stwierdza jasno: 2. CBA w celu zapobieżenia lub wykrycia przestępstw, określonych w art. 2 ust. 1 pkt 1, oraz identyfikacji osób może przetwarzać informacje, w tym również dane osobowe ze zbiorów prowadzonych na podstawie odrębnych przepisów przez organy władzy publicznej i państwowe jednostki organizacyjne, a w szczególności z Ewidencji Działalności Gospodarczej, Krajowej Ewidencji Podatników, Krajowego Rejestru Karnego, Krajowego Rejestru Sądowego, Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności, Rejestru Podmiotów Gospodarki Narodowej, Centralnego Rejestru Ubezpieczonych i Centralnego Rejestru Płatników Składek, Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców, Krajowego Centrum Informacji Kryminalnych. Administratorzy danych gromadzonych w tych rejestrach są obowiązani do nieodpłatnego ich udostępniania. Czy wszyscy widzą to samo co ja? CENTRALNEGO REJESTRU UBEZPIECZONYCH I CENTRALNEGO REJESTRU PŁATNIKÓW SKŁADEK??? Co na to p. Marek Biernacki, który twierdzi, że "w rozporządzeniu nie wspominano o ZUS"...? Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Re: Nieprawda, że w rozporządzeniu nie było o ZUS 07.10.07, 21:51 Nie wazne jaka role pelni tu p.Biernacki. Wazne jest ze pisdzielce probuja kontrolowac wszystkich i wszystko jak komunisci i przez to sa komunistami bis przepraszam pis. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo sam jestes komunista bis 07.10.07, 23:06 zamiastczerpac wiedze z GW, naucz sie jezykow i sprawdz co moze FBI, Scotland Yard i Finanzamt. No tak zapomnialem, ze te instytucje sa w Korei Polnocnej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś