pierkwadratto Dzwoni premier po radę 24.10.07, 08:49 Gratuluję zwycięstwa i życzę wszystkiego dobrego. A dobre bedzie wtedy, gdy nasze społeczeństwo bedzie miało swiadomość, skąd wynikają poszczególne kroki, działania rządu i czym były uzasadnione. Więcej jasnych informacji, niż za ery Kaczyńskiego. Dlaczego tak było, a nie inaczej. Wtedy zawsze można zrozumieć nawet gorszą decyzję - wiedząc, że doprowadziło do tego racjonalne myślenie, a nie jakaś fobia, czy niczym nie uzasadniona złość na kolegę partyjnego. Jeszcze raz życzę spokoju, rozsądku i rozwagi Pozdrawiam. Pierkwadratto. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_raf Dzwoni premier po radę 24.10.07, 08:49 1. Odradzam koalicję z PiS, jak się okazało po 2 latach ponad 40% rodaków nie chce PiS`u u władzy. Ja sam oddając swój głos na PO kategorycznie powiedziałem "NIE" PiS`owi. Z resztą wchodząc w koalicję z Samoobroną i LPR, PiS pokazał, że są w stanie zbratać się z kimkolwiek byle tylko sprawować rządy, a sposoby prowadzenia tych rządów (podsłuchy, bezpodstawne oskarżenia, i inne) świadczą że są partią ludzi chorych na władze, a to niebezpieczne. Jeśli PO wejdzie w koalicję z PiS`em, nie będzie mowy o naprawieniu prawa, czy wprowadzeniu zmian w chorych ustawach poprzedniego rządu. Platforma po takiej koalicji straci moje poparcie w następnych wyborach. 2. Utworzenie wojska zawodowego. Kończę studia i zastanawiam sie kiedy dostane powołanie. Proszę wybaczyć ale nie po to się kształciłem, żeby teraz iść do armii, czy mam lawirować i studiować do wieku emerytalnego albo starać się o kategorię niepełnosprawnego? Mam rodzinę i pracę, dobrą pracę, nie zamierzam z tego rezygnować, choćby na kilka miesięcy, jeśli zaistnieje taka sytuacja, trudno, pożegnam się z tym krajem... na zawsze, jako mgr inż. budownictwa bez problemu znajdę pracę za granicą. Znam natomiast wiele osób, które bardzo chciałyby związać swoją przyszłość z wojskiem, a nie maja takiej możliwości, bo wg PiS`u konieczna jest rotacja i niepotrzebne jest wojsko zawodowe. W szkołach średnich wprowadzenie Obrony Cywilnej, czy jak kto woli Przysposobienia Obronnego, zakończonego jakimś egzaminem nie byłoby głupim pomysłem. 3. Słusznie napisał nabati, wycofanie wojsk z Iraku, ze wszystkich jawnych postanowień i umów już się wywiązaliśmy, a za ustalenia zaoczne i obietnice niejawne, wykraczające ponad traktaty i ustalone wbrew myśl demokratycznej, niech odpowiada PiS, najlepiej przed Trybunałem Stanu. 4. Bardzo dokładna lustracja praworządności postanowień i uchwał przyjętych za czasów poprzedniego rządu. Generalnie, rozliczenie PiS`u z jego dokonań. Acha no i nie zapominajmy o miłościwie panującym Prokuratorze Generalnym p. Zbigniewie Ziobro, który to nagminnie łamie podstawową zasadę prawa, czyli domniemania niewinności, w myśl której człowiek jest niewinny, dopóty, dopóki Niezawisły Sąd nie stwierdzi inaczej wyrokiem. Jak wiemy wszem i wobec sądy orzekały inaczej, a p. Ziobro nie raczył nawet przeprosić. 5. Czy wygrałem wybory, uważam że tak. Aczkolwiek rozczarowuje mnie w moim mniemaniu niska frekwencja, bo tylko nieco ponad połowa zdecydowała się pójść do urn. Uważam, że głosowanie nie jest prawem, czy przywilejem... jest OBOWIĄZKIEM. Rozczarowuje mnie również to, że mimo tylu afer, takiej dozy agresji, chamstwa i atmosfery zaszczucia, jaka towarzyszyła nam przez ostatnie dwa lata, ktoś w ogóle zdecydował się oddać głos na którekolwiek z ugrupowań tworzących poprzedni rząd. Część Polaków nie mądrzeje nawet po szkodzie. Ja osobiście odetchnąłem z ulgą i oczekuje normalności, kultury, no i jestem pewien, że nasz nowy premier nie przyniesie nam wstydu za granicą jak i w kraju. Gratuluję Polakom, gratuluje Platformie, koszmar się skończył, pora się z niego otrząsnąć i zacząć działać. Więc do Panie Premierze Tusk, ja wracam projektować mosty na tych naszych przyszłych drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal mowic prawde i wyjasnic te afere z Sawicka! 24.10.07, 08:53 Platforma bierze szpitale Przejmowanie szpitali przez PO, o którym mówiła na taśmach CBA poseł Beata Sawicka, już się zaczęło. W Warszawie PO przedstawiła Komisji Zdrowia Rady Warszawy projekt likwidacji i prywatyzacji Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. św. Zofii i sześciu przychodni w dzielnicy Wawer. A w Nakle n. Notecią starosta powiatu (PO) podpisał umowę oddającą prywatnej spółce 83% udziałów w powiatowej spółce zarządzającej szpitalem. wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? kat=9932&wid=9323302&rfbawp=1193146320.722 Odpowiedz Link Zgłoś
pboecker Prywatyzacja,prywatyzacja,jedynie ona- 24.10.07, 08:53 -stworzy zdrowe reguly i odsunie pokusy politykow.Sluzba zdrowia,przciez dyrektorem szpitala nie musi byc lekarz a powinien nim byc manager,-sytem ubespieczen uwolnic(wolny rynek).Zastanawiam sie kto tego nie chce,ludzie ktozy martwia sie o pacjentow,czy tez Ci ktozy boja sie o stolki,wladze,"dodatkowe dochody".Nie widze innej szansy na poprawienie jakosci i zamoznosci szpitali,wszyscy na tym skorzystaja,z wyjatkiem lapowkarzy,zjawisko to w takich szpitalach przestalo by miec racje bytu.Udoskonalic Prawo Pracy,zaostrzyc kary dla lamiacych to prawo pracodawcom(drastycznie).Mam nadzieje ze wszybkim tempie zaprowadzi Pan zmiany w podatkach,usprawnieniu prawa dla przedsiebiorcow malych i duzych(ulatwienia,podatki).Nadrobienie zaleglosci w budowie Polskich drog(pieniadze sa,-prywatne)...To tylko te problemy o ktorych rodacy mowia("szczyt gory lodowej")reszta,-nawet boje sie pomyslec,trzymam za Pana kciuki. Jeszcze jedno,mniej awantur,niech Pan nie wdaje sie w idiotyczne prowokacyjne polemiki z ludzmi ktorzy nic innego nie potrafia i jedynie prowokowac potrafia,-przedewszystkim gospodarka,oraz polityka zagraniczna(takze zgoda z Rosja,-taki rynek sie marnuje). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Prywatyzacja - bardzo słusznie, z tym, że 24.10.07, 16:49 wyłacznie przetargowa, no i nasi ludzie wybiorą najlepsze oferty. Broń nas Panie Boże przed licytacjami, które spowodowały na Ukrainie, że huta w Doniecku ponownie prywatyzowana na licytacji, poszła równo 6 razy drożej niż poprzednio na przetargu. Przetarg jednak daje naszym wybrańcom politykom trochę lewego pieniądza, a oni nieboraczkowie zasługują chyba na coś lepszego noż te nędzne kilkudziesięciotysięczne na miesiąc państwowe pensyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 08:58 1. Podatki, niskie podatki gwarantują większy obrót pieniędzmi co gwarantuje bogacenie się Polaków a więc i Państwa. 2. Poprzednie rządy skupiają sie bez sensu na "najbiedniejszych" nic im tak naprawdę nie pomagając bo której biednej rodzinie pomoże 50 zł więcej w miesiącu? Tu znów wracamy między innymi do podatków i kosztów pracy. Mniejsze koszty pracy i brak albo bardzo zmniejszony podatek dochodowy powoduje od razu więcej miejsc pracy i lepsze zarobki co znowu powoduje to co w punkcie 1 2. Służba zdrowia częściowo odpłatna, ale nie na zasadzie jak mówi spora część ludzi. Zabiegi, operacje opieka szpitalna, to powinno zostać bezpłatne bo dla przeciętnego kowalskiego opłaty za coś takiego kończyły by sie bardzo źle. Natomiast płatna częściowo powinna być opieka podstawowa. 15 zł za wizytę u internisty to nie dużo, a olbrzymie dodatkowe pieniądze w służbie zdrowia i mniejsze kolejki do lekarzy, bo Babcie nie chodziły by na pogaduszki. 3. Skoro obiecywał to niech buduje autostrady i drogi choć mnie to akurat rybka, nie sądzę aby to było najważniejsze do zrobienia w Polsce ------------------------- godzina ósma,Zbyszek staje na krawędzi, zamyka oczy, wykrzywia usta, przechylił się na stronę śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Dzwoni premier po radę 24.10.07, 08:59 1/ przegląd ministerstw i samorządów pod kątem ilości stanowisk - czy faktycznie wszystkie stanowiska są potrzebne 2/ reforma KRUS i objęcie bogatych rolników PIT i składkami ZUS 3/ armia zawodowa i wycofanie wojsk z Iraku i Afganistanu 4/ prywatyzacja zadłużonych szpitali (ale tylko i wyłącznie tych zadłużonych, te przynoszące zyski powinny być nadal państwowe) 5/ nie likwidować CBA - walka z korupcję i rozliczenie afer powinny być nadal priorytetem tak jak za PIS. Prześwietlenie majątków niewiadomego pochodzenia, 100% konfiskata majątków pochodzących z przestępstw 6/ powszechna lustracja i dekomunizacja (to pewnie będą tylko moje pobożne życzenia bo macherzy z Nocnej Zmiany na pewno na to się nie zgodzą) 7/ oddanie skonfiskowanego majątku w wyniku reformy rolnej w'45 dawnym właścicielom i spadkobiercom. Jeśli okazało by się to niemożliwe to powinni dostać uczciwy ekwiwalent pieniężny lub ziemie z zasobów AWRSP o zbliżonej wartości 8/ przegląd zasadności pobierania zasiłków i rent - Polacy są znani z pseudosłabego zdrowia oraz naciągactwa na zasiłki (np. dla samotnych matek, które nie są samotne) 9/ wzorem angielskiem - nie wprowadzać euro 10/ podatek liniowy ale z przewidzianą ulgą na dzieci 11/ obniżka i ujednolicenie Vat 12/ ponowne negocjacje z UE dotyczące: poziomu emisji CO2 (zwiększenie), wielkości połowów na Bałtyku, poziomu kwot mlecznych oraz dodatków z UE dla rolników (gdyby dodatki były na poziomie europejskim można by pokusić się o zlikwidowanie KRUS oraz objęcia rolników podatkiem dochodowym) 13/ zmiana ordynacji wyborczej na jednomandatowe okręgi wyborcze, wprowadzenie wymogu wykształcenia (min. magistra by zasiadać w sejmie i senacie oraz na stanowiskach wójtów, burmistrzów, wojewodów i prezydentów miast) Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:03 i jeszce jedno jako punkt 14/ spójne prawodastwo i wyeliminowanie z dzienników ustaw poprawek do poprawek oraz likwidacja pseudopodatków robionych pod jakieś lobby np Opłaty produktowej Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Tusk, powiedz jeszcze raz, 24.10.07, 09:04 ..że "polskość to nienormalność i brzemię, którego nie chcę dźwigać" Odpowiedz Link Zgłoś
robn Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:04 Trzeba pogonic temat o ktorym na razie wszyscy zapominaja. Co z emeryturami za 2 lata, ktore beda wyplacane z 2 zrodel?? To, wg mnie, jest priorytet, bo jak na razie to z tego co mi wiadomo nie ma zadnych przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal wyjasnic ludziom o co chodzi w leczeniu 24.10.07, 09:11 oni sie boja, tak zwyczajnie boja jako ze ich zdrowie wymaga leczenia a niejednokrotnie skomplikowanego i operacji i ze beda za to musieli placic; skad wezma pieniadze na to? Jakis plan o nazwie australijski system co to jest? Podany byl przyklad ze jak komus urwie noge to otrzyma proteze zwykla, a jak chce lepszej jakosci to placi za to. Czy to oznacza ze znow ci najbiedniejsi otrzymaja najtansza opieke zdrowotna? No bo ich nie bedzie stac. W Australii ludzie sa zamozni od pokolen, ale w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
bastek_pt Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:13 Oczekuje profesjonalizmu z duza doza pokory i samokrytycyzmu oraz nietraktowania Panstwa jako wlasnego folwarku. Ponadto milo byloby gdyby przygotowano dobry PLAN (jezeli beda problemy z planowaniem prosze poprosic o to np. Szwedow) reformy edukacji - przy czym nie mam na mysli zmian tylko czysto formalnych (6 lat podstawowka, 3 gimnazjum, 3 liceum etc), ale postawienia na praktyke, samodzielne myslenie i prace zespolowa. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:13 Gratuluję młodzieży mobilizacji. Fachowców z Wyborczej proszę o jedno.Proszę przygotować listę życzeń Polaków.Życzeń na miarę europejskiego kraju i naszych możliwości. Życzeń w kierunku ustawowych uregulowań,takich,by żadna juz siła polityczna czy zwykła partyjna menda nie usiłowała ich kwestionować,podważać. Życzeń pod hasłem- "O tym czego chcą i oczekują Polacy decydują oni sami,a nie partyjni bonzowie " Tą listę wywieście w internecie,a my będziemy się wpisywać. Bez komentarzy,bez możliwości wielokrotnego głosowania. Niech rządzący wiedzą czego oczekuje polskie społeczeństwo.To ono jest suwerenem(najwyższą władzą w tym kraju),a reszta- rząd ,prezydent,Sejm to tylko wynajęci przez suwerena ludzie.Niech o tym pamiętają... Odpowiedz Link Zgłoś
turn1 Płaca minimalna 2000zł NETTO! 24.10.07, 09:16 państwo socjalne -lekarz który dba o Twoje zdrowie -policjant który chroni Ciebie i Twoje mienie -edukacja na wysokim poziomie -armia zawodowa Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f pamiętac o sprawie vatu na książki - do końca roku 24.10.07, 09:16 zostało niewiele ponad 2 miesiące, a wykonawczych nikt nie zrobił..... Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelkax wprowadzic odpowiedzialnosc urzednika za bledy 24.10.07, 09:17 nalezy wprowadzic odpowiedzialnosc urzednikow za ich bledne lub niezgodne z prawem decyzje - jesli te zostany im udowodnionne np. wyrokiem sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig76 Re: wprowadzic odpowiedzialnosc urzednika za bled 24.10.07, 09:37 skoro ma być osobista odpowiedzialność to juz wtedy nie zwykła umowa o pracę ale kontrakt - ale wtedy i kasa musi być adekwatna do odpowiedzialności... albo sami sobie siądziemy za biurkami, bo nie wyobrażam sobie żeby ktoś normalny chciał ponosić ogromną odpowiedzialność finansową zarabiając 1000 zł miesięcznie... Odpowiedz Link Zgłoś
agi303 Re: Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:17 1) nie hamować obniżki składki rentowej o dalsze 4 pkty procentowe od 01/01/2008 /słyszałam, że eksperci Panu tak doradzają/; jak Pan to zrobi, to obecna kadencja nie przetrwa nawet 2 lat; 2)Jeżeli chcecie zlikwidować NFZ i stworzyć 5-6 konkurujących ze sobą funduszy, to od 01/01/2009 najwcześniej, bo inaczej będziemy mieli III bałaganiarską reformę służby zdrowia, a tego pacjenci już mogą nie przeżyć; ponadto same okresy wypowiedzenia pracowników NFZ mogą potrwać dłużej niż do końca 2007 roku. 3) Podatek liniowy - 12% lub nawet 10%, VAT - 15% /musimy być bardziej konkurencyjni od Rosji, która ma 18% VAT /HDC/ oraz 13% PDOF; nie mamy jej obszarów, bogactw naturalnych itd./ 4) Poprawa stosunków z Rosją; ułatwianie kontaktów polskim iznesmenom z tamtejszym rynkiem; w tym celu polecam m.in.lekturę wrześniowo-peżdziernikowego numeru "Spraw wschodnich" /do nabycia w empikach/; bardzo interesujący wywiad z prof. PAwłem Bożykiem, od którego mógłby się Pan wiele nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekprawdanieistnieje Re: Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:40 Pan premier powinien zająć się łowieniem ryb i przy okazji wpaść do przerębla.Tusk,plusk,bul bul bul i po bólu.Tylko kto odpowie za skażenie wody?A poza tym pan premier musi szybko opracować bardzo wiele przemówień,w których będzie wyjaśniał wyborcom,dlaczego postępuje dokładnie odwrotnie niż naobiecywał.Przy tym będzie miał naprawdę mnóstwo pracy.Na przykład,co jest powodem,że te wszystkie romantyczne obiecanki podatkowe jego partii PRZEKSZTAłCIUCHóW znajdą się za niedługo w księgarniach na półkach z bajkami i legendami dla sześciolatków.Bo pan premier obiecał uprościć podatki!I zrobi to,ale nie tak,jak myślicie.On zrobi to po swojemu - najlepiej zarabiający zapłacą mało,a reszta dużo.I to będzie bardzo proste! Odpowiedz Link Zgłoś
krisna62 Dzwoni premier po radę... OTÓŻ... 24.10.07, 09:18 1.szpitale/podwyżki, bo będą potężne strajki-także pacjentów,PIS zerka 2.emeryci, bo starzy i młodzi wam nie darują a PIS patrzy 3.podnieść najniższe płace do 1250 zł netto 4.zmniejszyć podatek do 16 % naród na to czeka ! 5. drogi, bo EURO się zbliża i będzie mniej ofiar, 6.wycofać wojsko z Iraku, bo zyskamy w oczach arabów i zaoszczędzimy kasę (+zmniejszyć armię o 50 tys.)- także będziemy bezpieczniejsi ! 7. rozliczyć PIS i SLD !!! To oszczędność ! 8.zlikwidować NFZ i ZUS !!! Oszczędność !!!! Tylko 8 zadań a ile można zyskać ! Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:23 1. wydatki publiczne 2. prywatyzacja 3. podatki . . n-1. euro 2012 n. odpolitycznienie i ukulturalnienie tvp, stworzenie szerokiego dostępu do całego pakietu tvp [tvp kultura, sport] n+1. doprowadzenie do prawidłowego [apolitycznego, apopunistycznego, kierujacego się interesem państwa i obywateli] funkcjonowania CBA, niech pani Pitera weżmie się za tych przyjemniaczków. . . Odpowiedz Link Zgłoś
simon77.pl Re: Zlikwidować ZUS lub chociaż zreformować !!! 24.10.07, 15:56 dokladnie !!! zlikwidowac te najwieksza zlodziejska instytucje w tym kraju !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Czyś Ty oszalał?? ZUS-u dawno nie ma... 24.10.07, 20:52 Jest tylko atrapa w postaci stanowisk dla aktualnie rządzącej siły przewodniej. Kasa wywędrowała na prywatne konta do Szwajcarii. Do tego, Polska musiała dużo zapłacić bankom, aby te odmówiły wydania kontroli tych podejrzanych kont, o który to dostep strona polska oficjalnie wystapiła! No wiesz: kruk krukowi oka nie wykole. No a na emerytów płaca swoimi składkami ci, co aktualnie pracują. Więc, acha, prawda, zbieraj chłopie kasę na starość, bo obecnie składasz na aktualnych emerytów, którym "ktoś" gwizdnął kasę z ZUS- u. No a kto to zrobił, to już się domyśl sam. Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Podatek liniowy to priorytet 24.10.07, 09:24 Każdy kto plecie, że podatek liniowy jest niesprawiedliwy, ma chyba problemy z tabliczką mnożenia. Kto zapłaci KWOTOWO większy podatek, gdy będzie on wynosił - powiedzmy 10%? Ten co ma 2000 zł dochodu czy ten z 10.000? Jaką motywację do bogacenia się ma człowiek ze świadomością, że zostanie za swoje bogactwo zostanie "ukarany" większym procentowo podatkiem? TO JEST WŁAŚNIE niesprawiedliwe, powiem więcej - fiskus przypomina obecnie zbója z gościńca, co zaczajony w krzakach czatuje na co bogatszych podróżnych by ich zdzielić w łeb i obrabować. NA TO nie ma zgody ze strony żadnego PRZYZWOITEGO człowieka. Przypomnijmy PO, że obiecali podatek liniowy, niech go wprowadzą w przyszłym roku! Zaznaczam, nie jestem nawet człowiekiem zamożnym, ale chcę wiedzieć, że gdy UCZCIWIE się wzbogacę, nie dowalą mi za to "domiaru". Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.sawyer Re: Dzwoni premier po radę 24.10.07, 09:26 1. Szeroka koalicja PO + PSL + LiD (prezydent staje się wtedy prawie nic nie znaczacym figurantem - a już na pewno nie będzie przeszkadzał) 2. Obniżka podatków 3 x 15% to chyba nie był taki zły pomysł (niech nie przeginają ci, którzy twierdzą, że jedzenie będzie znikać z lodówek, bo po prostu zmienią się proporcje - trzeba zostawić jednak stawki obniżone na dobra strategiczne dla obywateli - mieszkania!). 3. Odbudowanie dobrych relacji z UE (w tym przede wszystkim z Niemcami) i Rosją. Jakby co Panie Premierze, za jakieś 10 tysiów miesięcznie mogę Panu doradzać częściej ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
akson1 Po pierwsze - podatek liniowy 24.10.07, 09:26 Ministerstwo Finansow - Obnizenie podatkow. - Uproszczenie systemu podatkowego. Obnizenie podatkow Wprowadzenie dwoch stawek podatkowych od osob fizycznych ? 15 i 30%. Wprowadzenie podatku liniowego od osob prawnych ? (Oczywiście na obnizke na raz nie ma pieniedzy. Przeprowadzmy ja wiec poprzez obnizanie co roku kazdej stawki o 1% az do zakladanego przez nas poziomu) Uproszczenie systemu podatkowego Likwidacja wszystkich (!) ulg, odliczen, wpisow, zapisow, przypisow, dopisow, nadpisow. Formularz podatkowy osoby fizycznej ma wygladac tak: Zarobki 10 000. Podatek ? 30%. Do reki ? 7 000. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji - Podzial MSWiA na Ministerstwo Spraw Wewnetrznych i Ministerstwo Spraw Administracyjnych. (To sa dwie zupelnie rozne kategorie spraw. Pakowanie do jednego pudla Policji i samorzadow raczej niczemu dobremu nie sluzy. MSWiA zajmuje się w tej chwili zbyt wieloma rzeczami, by jedna osoba mogla nimi skutecznie i efektownie zarzadzac. Co najwazniejsze zas ? sa to zbyt wazne dzialy dzialalnosci panstwa, by nie zajmowac się nimi dokladnie) - przeprowadzenie projektu zinformatyzowania wszystkich urzedow (wg wzorow estonskich ? najbardziej zaawansowane pod tym względem panstwo Unii) Ministerstwo Spraw Zagranicznych - Przesuniecie punktu ciezkosci z Ameryki na Europe. To w Brukseli, nie w Waszyngtonie lezy klucz do pomyslnosci Polski (wystarczy chocby spojrzec, ile pieniedzy ofiarowuje nam UE, a ile USA) - Naprawienie stosunkow z Niemcami i Rosja (przynajmniej w tym pierwszym przypadku ich pogorszenie to praktycznie tylko nasza wina) - Odgrywanie bardziej aktywnej roli w Unii Europejskiej. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Pozostawilbym bez zmian z obecna minister. Wykonuje znakomita prace. Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeksztalcenie systemu edukacji na wzor finski (Finlandia ma najlepszy wyniki nauczania na swiecie) - wzmocnienie systemu szkolnictwa zawodowego - wprowadzenie jezyka angielskiego od przedszkola az do konca szkoly - wprowadzenie informatyki od pierwszej klasy szkoly podstawowej - przywrocenie obowiazkowej matematyki na maturze - wprowadzenie obowiazkowego jezyka angielskiego na maturze oraz na kazdym egzaminie konczacym każdy poziom edukacji (szkole podstawowa, gimnazjum, szkoly srednie) - zakaz udzielania korepetycji przez nauczycieli - zwiekszanie nakladow co roku o 10% - wycofanie religii ze szkol (takie symboliczne zerwanie z czasami, gdzie miejsce debaty o przyszlosci zajmowala ta o przeszlosci) Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego - przesuniecie punktu ciezkosci z kierunkow humanistycznych na techniczne - likwidacja co najmniej polowy istniejacych osrodkow naukowo-badawczych i przesuniecie zaoszczedzonych pieniedzy na te z nich, które maja jakies realne osiagniecia (a nie tylko leciwego profesora) - wprowadzenie obowiazku pisania kazdej pracy naukowej (oraz przeprowadzania jej obrony) w jezyku polskim i angielskim (magisterskiej, doktorskiej, kazdej rozprawy naukowej) ? na poczatku tylko dla wszystkich chcacych kontynuowac kariere naukowa (Skonczmy z trzymaniem nieznajacych jezykow ?lesnych dziadkow? ? dzisiaj praktycznie caly swiat nauki posluguje się jezykiem angielskim. Retorycznie zapytam ? jaki procent naszych profesorow?) Ministerstwo Sprawiedliwości - zwiekszenie kontroli antykorupcyjnej w srodowisku prawniczym - rozdzielenie funkcji Ministra i Prokuratora Generalnego. W tej chwili bowiem niezaleznosc prokuratury i sadow to kpina. Zas bez naprawde nie podlegajacego wladzy ustawodawczej sadownictwa nie ma szans na czystosc w polityce. A bez tego demokracja jest tym, czym jest nad Wisla - zwiekszenie roli ugod jako srodkow konczacych postepowanie - zwiekszenie udzialu srodkow nie-penitencjarnych w orzecznictwie (po co wsadzac do wiezienia nie placego alimentow? Nie lepiej dac mu 100 godzin prac spolecznych?) Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej - nowelizacja Kodeksu Pracy i jego jak najwieksza liberalizacja (moje marzenie to zniesienie placy minimalnej ? ale na to się pewnie nikt nie zgodzi) - maksymalne obnizenie kosztow pracy (zebrac do kupy wszystkie owe koszta, podliczyc je i obnizyc je o polowe. Poprzez obnizanie co roku o 10%) - sprawdzenie realnego poziomu bezrobocia. Jak? Wszyscy oficjalnie zarejestrowani bezrobotni przez trzy miesiace maja przyjezdzac codziennie do Urzedow Pracy na 8 rano. Potem co dwie godziny maja podbijac ?obiegowki?. I tak az do 15 ?ej. Pieniadze na bilety dostana od Urzedow Pracy. Smiem twierdzic, ze po takiej operacji liczba zarejestrowanych zmniejszy się o co najmniej 60%. Co najmniej. I koszt tej operacji się szybko zwroci. Bo w tej chwili w Polsce nie pracuje tylko ten, kto nie chce. Owszem, rozumiem, ze nie chce się pracowac za 700 zl na reke. Ale tez za darmo nie będę dawal pieniedzy. Bo ktos kto nie chce pracowac za 700 zl, a bierze zasilek albo korzysta z ubezpieczenia jest zlodziejem. Ministerstwo Gospodarki - Ministerstwo Budownictwa - każdy samorzad ma w ciagu roku przygotowac plan zagospodarowania przestrzennego dla podlegajacego mu obszaru Ministerstwo Skarbu Panstwa - sprywatyzowac wszystko (!). To jedyny sposób na zakonczenie marnotrawienia publicznych pieniedzy i zwiekszenie produktywnosci oraz wydajnosci, która jest znacznie nizsza w firmach panstwowych. Prywatyzujmy 10% rocznie, a za 10 lat będziemy mieć znacznie wieksze wplywy i znacznie mniejsze wydatki. (I praktycznie zero zadym zakichanych zwiazkowcow w Warszawie) Ministerstwo Zdrowia cynicznie-o-polityce.blog.onet.pl/2,ID226480199,index.html Ministerstwo Sportu - Ministerstwo Transportu - Zmiana procedur (Nie wiem, co jest nie tak z drogami, ale skoro cos jest nie tak ? bo drog wciąż nie widac, to zacznijmy się uczyc od innych. W jakis sposób Portugalia dorobila się drog przez Mistrzostwami? Dlaczego wiecej kilometrow powstalo w Czechach czy krajach nadbaltyckich?) Ministerstwo Obrony Narodowej - 90 000 armia zawodowa - zmniejszenie roli ciezkich zwiazkow taktycznych na rzecz lekkich, bardziej mobilnych. Rozbudowa jednostek specjalnych, a likwidacja dywizji pancernych. - zmniejszenie kadry oficerskiej, a zwiekszenie roli korpusu podoficerskiego. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - likwidacja KRUS i przejscie rolnikow na powszechny system emerytalny - objecie rolnictwa normalnymi podatkami. - W Unii powinnismy walczyc o likwidacje Wspolnej Polityki Rolnej i przesuniecie tych srodkow na rozwoj nauki i informatyzacje. Nie utrzymanie chorej struktury rolnictwa, ale stawiac na nowoczesnosc Ministerstwo Środowiska No, na tym się nie znam. I będę szczery - w sporze o Rospude wspieralem mieszkancow, a nie ekologow. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego Owszem, panstwo które nie pamieta o swojej przeszlosci nie zasluguje na przyszlosc, ale do cholery zerwijmy z ta martyrologia. Może zamiast porazek swietujmy sukcesy - nie powstanie warszawskie, a wielkopolskie? Zamiast restaurowac koscioly budujmy szkoly? Ministerstwo Gospodarki Wodnej - do likwidacji - do tego czasu niech się zajmie utworzenie w Polsce taniej bandery. Cos dajacego lepsza kontrole i pewnosc niż afrykanskie czy azjatyckie, a rownoczesnie stanowiacego alternatywe dla drogich, normalnych. Czyli srednia jakosc za srednia cene zamiast kiepskiej jakosci za niska cene jaka oferuja np. Vanuatu czy jej podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
makrauchenia1 i jeszcze rozwiazac sejm ... 24.10.07, 10:06 akson, .... i oddac wadze pisowi (turla sie po ziemi ze smiechu) Gdzie takich jak Ty rodza? Podzial ministrstw? Zakaz udzielania korepetycji przez i tak juz biednych nauczycieli? Zignorowanie prawa europejskiego w kwestii ekologii? (jednoczesnie chcesz zblizenia z Europa, ktora pewnie dostosuje sie do Twoich dyrektyw i rozora ROspude na Twoje zyczenie) ; > - przesuniecie punktu ciezkosci z kierunkow humanistycznych na techniczne - (nie wiem o jaki punkt ciezkosci Ci chodzi, bo ludzie przewaznie studiuja to co chca, a nie to, gdzie jest poziom ciezkosci xD; ) >maksymalne obnizenie kosztow pracy (zebrac do kupy wszystkie owe koszta, > podliczyc je i obnizyc je o polowe. Poprzez obnizanie co roku o 10%) (tu tylko glosne hahaha), > Ministerstwo Gospodarki Wodnej > - do likwidacji (tu jeszcze glosniejsze HAHAHAHA) > - 90 000 armia zawodowa za co? > - wprowadzenie obowiazku pisania kazdej pracy naukowej (oraz przeprowadzania je > j > obrony) w jezyku polskim i angielskim (yhym i co jeszcze. Nie wiem czy wiesz, ale na swiecie jest tez jezyk francuski i niemiecki, pewnie nawet kilka innych) Dalej juz nie cytuje. Licze na to, ze masz dobra prace i nigdy nie wyladujesz w parlamencie ze swoja skrajnie mala wiedza na tematy ogolne. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Podatek liniowy Nie! Proporcjonalny -Tak 24.10.07, 16:07 Podatki sprawiedliwe powinny być proporcjonalne a nie liniowe czy dwie stawki, itp, głupoty. Powinno być tak: 1) zarabia przykładowo 100 złotych - 10 złotych podatek 2) zarabia 2 razy tyle - płaci 2 razy tyle 3) zarabia 3 razy tyle - płaci 3 razy tyle 4) zarabia 100 razy tyle - płaci 100 razy tyle . . . 10) zarabia milion razy tyle - płaci milion razy tyle . . . 20) zarabia miliard razy tyle - płaci miliard razy tyle TO SĄ SPRAWIEDLIWE, BO PROPORCJONALNE DO ZAROBKÓW PODATKI!! Żadne inne nie są sprawiedliwe, ani jakieś tam 2, 3 stawki, ani liniowe i inne głupoty. Chociaż prawdopodobnie niskie podatki "po równo od każdego" pozwoliłyby na błyskawiczny rozwój ekonomiczny całego kraju, bo prawda jest taka, że w ten sposób kiedyś błyskawicznie rozwinęły się Stany Zjednoczone. Trzeba chyba naśladować bogate kraje w tym systemie, który miały, gdy były jeszcze niezamożne, ale się najszybciej rozwijały, a nie w tym, kiedy już są bogate. My jesteśmy na razie nędzarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig76 wyborcom PO gratulujemy reanimacji grabarzy Polski 24.10.07, 09:28 Balcerowicz, Bielecki... kto następny? Lewandowski, Boni, Glapiński, a może jeszcze Wąsacz? same tuzy antypolskiej polityki :((( a wy się czepialiście Leppera w rządzie - żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Oddzielic religie od panstwa, 24.10.07, 09:29 tak jak w Turcji. Nauka religii powinna byc przy kosciolach, a nie w szkolach panstwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Oddzielić gospodarkę od państwa.. 24.10.07, 16:10 Niech nie będzie styku biznesu i urzędów. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 A właśnie, że nie! Rozruszać partnertwo publiczno- 24.10.07, 16:43 A właśnie, że nie! Rozruszać partnerstwo publiczno-prywatne, może prywatni chętniej przejmą część zobowiązań publicznych za uzgodnioną gratyfikację (ulgi, przywileje itp.). Kiedyś np. gminy oddawały za darmo lub tanio sprzedawały plac pod budowę osiedla deweloperom w zamian za parę mieszkań na tym osiedlu przekazywanych później gminom (komunalnych). Dlaczego do tego nie wrócić? Gminy same mieszkań komunalnych nie wybudują, a tak... Tyle, że te ustalenia muszą być później dotrzymywane - z surowymi konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Wiesz, masz rację, ja jako urzędnik cieszę się... 24.10.07, 16:54 Cieszę się, bo według Twojego planu będę łapał kasę, że hej. 1000 razy taką, niż oficjalne zarobki. I o to chodzi. Pod stołem. Tak tak, nie ma to jak "partnerstwo państwowo-publiczne"!! Kasa kapie jak cholera!! Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 "Partnerstwo państwowo-publiczne"? A co to takiego 24.10.07, 17:55 "Partnerstwo państwowo-publiczne"? A co to takiego? Ponadto chyba nie widziałeś mojego wpisu - prośby o powrót do koncepcji apolitycznej, dobrze wykształconej i dobrze zarabiającej (i z głową zarządzanej i sprawnie funkcjonującej) służby cywilnej - a nie wiem, czy się nadajesz... Co do zasad takiego współpracy na zasadach partnerstwa publiczno- prywatnego, to sądzę, że nie muszę przypominać przyszłemu premierowi, co nam obiecał w czasie debaty z Kaczyńskim: oczyszczenie prawa z takich zapisów, które dają władzę urzędnikowi nad obywatelem, które dają mu możliwość dowolnej intepretacji przepisów. Co obiecane - uważam za pewnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Nadaję się, wiem o co chodzi i... 24.10.07, 20:30 Mam wszelkie stosowne potwierdzające papierki. Partnerstwo Państwowo-publiczne, to jest to, czego się domagasz. W praktyce wyglada to tak: przychodzi do mnie publiczność - np. Ty. No i czegoś chce, a bez mojej decyzji nie dostanie tego. Więc pisze podanie. A ja wydaję decyzję lub postanowienie. Jeżeli spełniasz wymogi przepisów, wówczas mogę wydać decyzję lub postanowienie pozytywną. Ale... no wiesz sama... Załącznik... Pod stołem... Odpowiednio dobrany... No sam już nie wiem - chyba się jasno wyrażam. To jest cała kwintesencja współpracy publiczno-państwowej, czyli na styku urzędów i przedsiębiorców i innych osób, które potrzebują decyzji urzędnika aby otrzymać pozwolenie na coś, co jest własnie w tym celu objęte koncesją. "My urzędnicy tak mało zarabiamy, że każdy to rozumie, każdy chce żyć." Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Chyba jednak nie jesteś urzędnikiem. I całe szczęś 24.10.07, 21:48 Chyba jednak nie jesteś urzędnikiem. I całe szczęście. Gdybyś był, wiedziałbyś, o czym piszesz. Urzędnik pisząc decyzję - pozytywną lub odmowną musi napisać uzasadnienie. Powołać się przy tym na odpowiednie przepisy oraz wykazać, że WNIOSEK (a nie "podanie") te przepisy spełnia (i jak) lub nie spełnia (i w jaki sposób nie). Od każdej urzędniczej decyzji może się obywatel/instytucja/osoba prawna odwołać - i instrukcję, jak się ma odwołać i w jakim terminie urzędnik również ma obowiązek podać w decyzji. Przy odpowiednim doprecyzowaniu przepisów o widzimisię urzędnika w ogóle nie będzie mowy - będą szczegółowo podane warunki, jakie w różnych sytuacjach trzeba będzie spełniać. Spełnia - decyzja pozytywna należy się jak psu kość. Nie spełnia - nie ma zmiłuj. Od lat kontaktuję się - bo muszę - z różnymi urzędnikami. Zawsze spotykałam się z daleko idącą życzliwością wobec mnie, czyli petenta "z ulicy". Nigdy nie spotkałam się z jakimikolwiek sytuacjami pozwalającymi na podejrzenie, że urzędnik spodziewa się jakichś materialnych dowodów wdzięczności. Kiedyś tak było, ale od lat - i to dłużej niż dwa - już tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
radvalentijn Dzwoni premier po radę -Do roboty Panowie 24.10.07, 09:31 tak jak w mediach juz stwierdzono - olbrzymi kredyt zaufania od 'mlodej Polski'. Panowie, co najwazniejsze to reforma finansow, kto jak kto ale wy chyba nie bedziecie sie bali tej niepopularnej reformy. Duza czesc reform bedzie konsekwencja zmian w finansach. Nie spartolcie tych 4 lat, prosze.. Odpowiedz Link Zgłoś