jeruch 23.10.07, 03:38 Fajny skrot nazwy nowej koalicji - PO-PSL albo po prostu popsuł !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaspardo Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 06:55 Ludowcy przez całą III RP słynęli z wielkiego zamiłowania do stanowisk i umiejętnością "współpracy". Dla PO nie będzie w tej koalicji sielsko jak się niektórym wydaje. Nawet dzisiejsza GW się miota w podpowiedziach dla PO (www.gazetawyborcza.pl/0,0.html): 1. Tytuł: PO musi się dogadać z PSL. PO z 209 posłami i PSL z 31 posłami mogą stworzyć koalicję większościową. 2. Tytuł: Gospodarka według PO-PSL Koalicja Platformy z ludowcami może oznaczać śmierć podatku liniowego - sztandarowego pomysłu PO - spory o prywatyzację, przyspieszanie wejścia do strefy euro i przywileje emerytalne Przypomnę jeszcze jak cztery lata temu SLD przepędziło PSL z rządu. Oto wypowiedź premiera Millera (za portalem money.pl (www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/premier;miller;o; rozpadzie;koalicji;psl;juz;w;czwartek;postawilo;sie;poza;koalicja,46 ,0,58158.html): 2003-03-01 22:35:34 Premier Miller o rozpadzie koalicji: PSL już w czwartek postawiło się poza koalicją Premier Leszek Miller powiedział, że istotą koalicji rządowej powinno być wspólne solidarne działanie tworzących ją partii. "Koalicję zawiera się po to, aby skutecznie i sprawnie realizować wspólną politykę. Tylko takie koalicje mają sens" - podkreślił premier w telewizyjnym wystąpieniu. Szef rządu powiedział, że Polskie Stronnictwo Ludowe, odmawiając poparcia w ostatnich dniach dla rządowych projektów ustaw, postawiło się poza koalicją. "Okazało się - mówił premier- że rząd, w tym ministrowie PSL, nie mogą liczyć na poparcie posłów tego ugrupowania". Zaznaczył, że jako premier, nie akceptuje tego i nie może dłużej tolerować. "Nie jestem i nie będę niczyim zakładnikiem" - oświadczył Leszek Miller. Szef rządu przypomniał, że rząd ma za zadanie rozwiązywać problemy obywateli i kraju, a nie zajmować się wewnętrznymi targami i sporami. "Byłaby to kontynuacja złych tradycji. Nie tak dawno, w innej koalicji tak właśnie było. Polacy surowo ocenili to ostatnich wyborach" - dodał premier. Jak to swojsko i na czasie brzmi nawet w 2007 roku. Czy partie chłopskie (SO lub PSL) potrafią z kimś współpracować? Odpowiedz Link Zgłoś
mscan Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 10:09 NIE!!!!!!!!!!!!! Dla mnie to był najważniejszy punkt programu PO!!! Jeśli nie wprowadzą liniowego, to nie chcę o nich słyszeć przy okazji następnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 11:21 mscan napisał: > NIE!!!!!!!!!!!!! Dla mnie to był najważniejszy punkt programu PO!!! > Jeśli nie wprowadzą liniowego, to nie chcę o nich słyszeć przy > okazji następnych wyborów. Tylko litości ,nie głosuj na PiS Odpowiedz Link Zgłoś
bergsteinbaum dla 95% ludzi już jest podatek liniowy 19% 23.10.07, 15:01 Dla 95% ludzi już jest podatek liniowy 19%. A pozostałe 5% z podatkami sobie radzi. Mam takie wrażenie, że tutaj dyskutują ci, których problem podatku progresywnego raczej nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
janko.b Re: dla 95% ludzi już jest podatek liniowy 19% 23.10.07, 20:17 Puki paru "cwanych" nie wstawiło mnie na minę. Płaciłem najwyższe podatki w tym kraju. Jak dla mnie podatek linniowy oznacza tez "0" odliczeń, a w sumie jest to ważne. Ja zarabiając te ~70-80K brutto rocznie musiałem płacić praktycznie pełen podatek. Znajomy zarabiający 2,3x wiecej kupował kolejne mieszkania (onegdaj) na remont i mu zwracali. Chodzi o takich ludzi. Niestety większośc płaci już praktycznie linniowy, ale mam nadzieję że to się zmieni :D i to naprawdę dobre życzenie a nie groźba:D Odpowiedz Link Zgłoś
onioni _Zobaczie: <a href="http://tnij.org/podatek" target="_blank">t 24.10.07, 03:40 wszystko o podatku liniowym i nie tylko: tnij.org/podatek Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 11:37 No więc właśnie. Ja też głosowałem na nich ze wzgęldu na ten podatek!!!! Więc jak będzie droga PO. Będzie ten podatek czy nie? Zrobicie wyborców w balona czy też nie? Będę tak jak większość Polaków Was obserwował. Nie zmarnujcie tej szansy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 11:56 Pragnę nieśmiało przypomnieć, że PO nie ma większości, a prezydent zapowiedział wetowanie liniowca. Nie ma szans na ten podatek w tej kadencji, bo nawet jeśli PSL udałoby się przekonać, to LiD z całą pewnością będzie przeciw i weta nie odrzucą. Jedyną szaną na obniżkę PIT jest kombinowanie z progami, kwotami wolnymi itp., PiS deklarował chęć wprowadzenia "prawie liniowca" więc można go wmanewrować w takie głosowanie. Na klasyczny liniowiec w takiej konfiguracji włądzy nie ma szans i od razu sobie to wbijcie do głowy. Zresztą ważniejsze są reformy finansów publicnzych, ubezpieczęń społecznych, likwidacja agencji i zakłądów, prywatyzacja przedsiębiorstw, uproszczenie prawa. Jeśli PO pzrehandlowałąby liniowy za w/w reformy to i tak dla Polski byoby korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 12:03 Owszem jest to ważne to co napisałeś. Ale jak się patrzę ile oddaję do budżetu to mnie krew zalewa. I nic z tego nie mam. Mnie najbardziej interesuje mój budżet domowy. Gdyby zrobiono liniowca zostałoby mi w kieszeni parę ładnych tysięcy. Jak dla mnie sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 12:35 Niestety, od Twoich paru tysięcy ważniejsze są przyszłe głosy na LiD, PiS, PSL... PO nie ma większości, nie ma prezydenta, wszycy są przeciw więc liniowca nie będzie - z socjalistami mającymi ponad połowę sejmu nie ma co na to liczyć. Powinien udać się prostszy progresywny z wysoką kwotą wolną i drugim progiem, zawsze coś. Ktoś poniżej zaproponował skasowanie PIT w ogóle i to jest najlepszy pomysł. Ale jak to w Polsce - najlepsze i najprostsze oznacza niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Skąd ta miłość do PSL? 23.10.07, 14:29 Krew mnie zalewa jak czytam wypowiedzi osob juz wieszczacych obrazenie sie na PO za nierealizacje ich planow. ONI DO CH***** WAFLA NIE MAJA WIEKSZOSCI BO MNOSTWO IDIOTOW UZNALO PSL ZA "tak fajna zgodna partie, ktora chce laczyc a nie dzielic" - to byla dopiero PSLowa kielbasa przedwyborcza, ta partia sie od SO rozni tym, ze SO kiedys bylo chamskie (bo teraz wywazeniem sobie dorownoja mniej wiecej). PSL tylko skloca, ladne gadki, g* robia. Liniowy podatek to dla mnie glowny punkt programu PO, ale obraze sie tylko jak niezobacze chocby proby walki o niego. Bo wiem, ze Polacy nie dali PO szansy na rzadzenie. Dla mnie radoscia moglaby byc co najwyzej zwykla wiekszosc PO. Teraz to jest tak naprawde rzad mniejszosciowy, bo PO != PSL. PSL to parita chlopsko - socjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hans564 Nasi sasiedzi z wyjatkiem jeszcze Niemiec, wszyscy 23.10.07, 09:17 ... maja juz podatek liniowy. Jesli Polska nie wprowadzi takiego podatku, coraz czesciej bedziemy obserwowac naplyw inwestycji NIE DO POLSKI ale do krajow osciennych oraz przemieszczanie sie polskich przedsiebiorcow, np. do Czech. Czechy w 2009 obniza swoj podatek liniowy do 12,5 % !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Jak to się robii w Danii - prywatyzacja 23.10.07, 09:42 Ja może pokażę przykład prywatyzacji z Danii. W latach 90-tych w związku z unijnym ustawodawstwem trzeba było sprywatyzować państwowy monopol telekomunikacyjny. Z tym, że ten monopol to były 4 firmy państwowe działające w różnych regionach i mające w tych regionach monopole. Rząd duński zamiast sprzedawać każdą firmę osobno zdecydował połączyć wszystkie firmy w jedną, dzisiejsze TDC. Celem tego zabiegu było stworzenie silnej firmy o dużej wartości, która zasiała skarb duńskiego państwa dużą ilością pieniędzy. Ponadto firma została wzmocniona tak, aby mogła wytrzymać konkurencję na wolnym rynku, i zdobyć wiodąca pozycję. Więc lepiej jest łączyć firmy i potem je sprzedawać za duże pieniądze niż sprzedawać za grosze małe firemki. Ale "eksperci" z PO wiedzą lepiej. Acha i po prywatyzacji TDC zaczęło przejmować inne firmy i ściągać zyski do Danii. TDC jest drugim operatorem telefonii komórkowej w Szwajcarii. Nie tak jak TPSA które jest lokalną zapyziałą firemką która nie ma szans na przetrwanie na wolnym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Jak to się robii w Danii - prywatyzacja 23.10.07, 12:00 I co teraaz jest w Danii, wolny rynek czy prywatny monopol w miejsce pańśtwowego?? Bo tak się właśnie złożyło, że TPSA sprzedano w całości z uwagi na wpływy do budżetu. Państwowy monopol zastąpiono prywatnym, tak się dzieje gdy nie ma konkurencji. Eksperci z branży twierdzą, że monopol tepsy odebrał Polsce kilka procent wzrostu PKB w ciągu ostatnich kilku lat. Pomyśl czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Czytaj co komentujesz 23.10.07, 14:48 W Danii jest teraz wolny rynek a firma TDC jest firma prywatna. Zostala jednak sprywatyzowana tak zeby mogla sobie poradzic na wolnym rynku. W sytuacji obecnej gdyby TPSA miala PRAWDZIWA konkurencje to padlaby w ciagu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: Jak to się robii w Danii - prywatyzacja 23.10.07, 12:31 POdobnie, jak interlokutor przypomnę, że telekomunikację polską sprzedano firmie stanowiącej własność obcego państwa oraz pośrednikowi. Od szeregu lat nie ma wyraźnego przyrostu numerów - bazuje się na zbliżonej liczbie zakończeń (kalkulacja, przepisy prawne - ostatnia mila). Inwestycje nie są realizowane na taką skalę, jak w latach '90 (przełom wieków). Ponadto, dla ciekawości - w niespełna kilka ostatnich lat z tp odeszło, najczęściej "dobrowolnie" kilkadziesiąt tysięcy ludzi (z ponad 70 tysięcy pracowników w początkach lat '90 zrobiło się się około o ponad 1/3 mniej - około 25 tysięcy i będzie jeszcze mniej). Pracę azwolnionych ludzi wykonują pracownicy tzw. Agencji Pracy Tymczasowej (outsorcing) za psie pieniądze na ogół, a pracownikom etatowym od lat nie daje się podwyżek - mają miejsce obniżki poborów. Firma daje nowe usługi, jednak część usług (abonament np. mogła by ulec modyfikacji, zmianom). Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Nasi sasiedzi z wyjatkiem jeszcze Niemiec, ws 23.10.07, 09:49 nie chwal slonca przed zachodem. liniowy w czechach ma sie pojawic w 2008 roku. ustawa o podatku liniowym jest w trybunale konst. i prawnicy daja jakies 75% na jego odrzucenie, bo podczas uchwalania zlamano procedury leguslacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Nasi sasiedzi z wyjatkiem jeszcze Niemiec, ws 23.10.07, 16:33 hans564 napisała: > ... maja juz podatek liniowy. Jesli Polska nie wprowadzi takiego podatku, coraz > czesciej bedziemy obserwowac naplyw inwestycji NIE DO POLSKI ale do krajow > osciennych oraz przemieszczanie sie polskich przedsiebiorcow, np. do Czech. > Czechy w 2009 obniza swoj podatek liniowy do 12,5 % !!! Spróbuj udowodnić związek podatku od dochodów osobistych z inwestycjami zagranicznymi, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Rzady Platformy to smierc podatku liniowego 23.10.07, 09:22 "Ponadto podatnik mógłby sobie odpisać kwotę wolną - wyższą dla osób o najniższych zarobkach" Czyli progresja z istnienia uzaleznionych od dochodow progow zostaje przerzucona na zroznicowanie kwoty wolnej - jak to wszystko trzeba pozmieniac zeby wszystko zostalo po staremu. Ale ciemny lud, pardon, wyksztalciuchy to kupi. P.S. Zeby nie bylo niejasnosci sam jestem zwolennikiem najprostszej formy podatku progresywnego, czyli jedna stawka nominalna PIT + kwota wolna, ale o stalej wysokosci. Odpowiedz Link Zgłoś
falcon87 Re: Gospodarka według PO-PSL 23.10.07, 09:27 No i się już k.... zaczyna! Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Gospodarka według PO-PSL 23.10.07, 09:28 Z PSL czy bez PSL podatek liniowy ma małe szanse, bo żadna z 4 partii oprócz PO go nie popiera; LiD jest zdecydowanie przeciw też Natomiast uda się znieść podatek Belki - no i obniżyć progi podatku dochodowego bo PiS poprze swoje 18%, 32% przecież, i tez był za zniesieniem podatku Belki Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Drugi dzień po wyborach i już oszukują? Bravo PO! 23.10.07, 09:42 We wszystkim będziecie oszukiwali, czy tylko w sprawach tyczących pieniędzy? ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy PO zaczyna oszukiwać naród zaraz po 23.10.07, 14:39 wyborach. Jest jakiś powód, dlaczego nie są uczciwi? (a Kaczyńscy mnie nie interesują - to PO wygrało te wybory) Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Gospodarka według PO-PSL 23.10.07, 09:51 i nie bedzie liniowego... no i co? z nieistotnego ekonomicznie podatku robi sie jakis bzdurny fetysz. Odpowiedz Link Zgłoś
proto Mam nadzieję, że PO się nie złamie 23.10.07, 09:58 Nie rozumiem, dlaczego PO ma się godzić na zmianą swojego programu żeby być w koalicji z PSL? To PSL jest dużo słabszą partią i to ona jeżeli chce być w koalicji z PO powinna zmienić swój program, Proponuję zmiany: - rezygnacja z KRUS, jedynie dla nowych rolników ulga z ZUS taka jak dla nowych przedsiębiorców. Na dwa lata i pod warunkiem, że wcześniej nie prowadziło się gospodarstwa. - zgoda na podatek liniowy. Nie widzę powodu dlaczego mam płacić większe podatki. Jeżeli jest taka możliwość to powinno się je zmniejszać. A jeżeli ludowcy chcą, żeby dawać kasę na biedne dzieci na wsi to niech wprowadzą normalne opodatkowanie rolników i wtedy będą mieli więcej kasy. Nie piszcie takich artykułów bo robicie to co zrobiono z PiSem Mam nadzieję, że PO będzie mądrzejsze i nie da się wmanewrować w zmianę programu po to tylko, żeby mieć większą włądzę. Właśnie przyszła mi do głowy myśl dlaczego PiS tak chciało, żeby PO nie wchodziło w koalicje z LiD-em. LiD jest partią ludzi, którzy zrobią wszystko byle dostać jakiś stołek, są do tego przyzwyczajeni. Więc zgodzą się na wszystko nawet na to, żeby popierać program PO. A to oznacza, ze PO będzie mogło realizować swój program. Co oczywiście nie pasuje PiSowi. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Mam nadzieję, że PO się nie złamie 23.10.07, 10:11 dlaczego powinna zmienic? bo tak chcieli wyborcy. wiekszosc wyborcow zaglosowala przeciwko podatkowi liniowemu, wiec PO nie ma prawa go wprowadzac na sile. PO nie uzyskal poparcia wiekszosci Polaków, wiec musi sie pogodzic z wola wyborcow. A ta wola w 58,6% poparla utrzymanie progresji. i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
martica PSl to idealny koalicjant przeciez... 23.10.07, 09:59 ...Jak cos sie nie da zrobic (typu podatek liniowy czy reforma KRUS itd), to zawsze mozna zrzucic wine na wrednego koalicjanta, a ze sie samemu nie chcialo tak naprawde zmieniac, to inna sprawa. PO nie zaryzykuje wczesniejszych wyborow ani zbyt glebokich reform, bo na tym straci. Jej zwysciestwo to nie glosowanie 'za' prorynkowymi rozwiazaniami, tylko 'przeciw' PiS. Dlatego PSL jest dla PO idealnym koalicjantem, z LiDem i PiSem trzeba by cos robic, a na PSL zawsze mozna zrzucic wine... Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podatek) 23.10.07, 10:05 Proponowany podatek liniowy przez PO zupełnie nie jest liniowy. Jeżeli wprowadzimy kwotę wolną od podatku dostajemy progresję tyle ,że ułomną zredukowana do 2 progów podatkowych ( w stanach jest 5). Co więcej jak dokładnie się przyjrzeć naszym podatkom i parapodatkom (ZUS)ściąganym z pensji to okazuje sie ,że od dawna mamy już degresywny podatek dochodowqy. Plan PO te degresję ma jeszcze wzmocnić- pogłębić. Żeby wrócić do normalności należałoby wprowadzić naprawdę lioniowy podatek czyli łącznie z ZUSem. Przy okazji ZUS właćzyć do podatku dochodowego nazywając go po imieniu podatkiem ,a nie składką. Obecnie prezes banku( przy zarobkach kilkaset tys. złotych miesięcznie)) płaci około 40 % wszystkich podatków, a sprzątaczka około 60%. To jest silna degresja. Wprowdżmy liniowy podatek około 40% dla wszystkich i przy okazji reforma ZUS. Emerytury w dzisiejszej postaci byłyby prywatna sprawą każdego , natomiast, każdy po przeprascowaniu 35 lat i ukończeniu 65-70 (do wyliczenia) otrzymywałby zasiłek emerytalny ( tak jak zasiłek dla bezrobotnych), płacony z tych podatków dochodowych ściąganych od pracujących. Podatek dochodowy wyniósłby (łacznie z dawnym ZUSEM) około 40% i w nastepnych latach spadąłby stopniowo w dół w miarę jak ubywałoby zobowiązań dawnego ZUSu( dotychczasowe emerytury musiały by byc wypłacane zgodnie z umową) Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podat 23.10.07, 10:13 dokladnie. wielka hipokryzja PO. mowi o liniowym, a w przypadku ZUSu nie mowi o tym. A tam jest regresywny podatek. Przy wielkich zarobkach bogatsi placa procentowo mniej niz biedniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podat 23.10.07, 12:08 I powinniście się cieszyć, zamiast narzekać. ZUS jest chronicznie deficytowy i gdyby mu przyszło wypłacać specjalistom czy prezesom płacącym ZUS od kwoty np. 20 tysięcy emerytury w oparciu o dzisiejsze zasady, to by się załamał. Wam w głowie tylko sięganie do kieszeni innych, nie ważne z jakim skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 emerytura jak zasiłek dla bezrobotnego 23.10.07, 20:38 Dlaczego niby prezesom ma się wypłacać pbrzymie emerytury. Utrzymanie kalek dzieci bezrobotnych , a także emerytów to w pewnym sensie obowiązki cywilizacyjne państwa. Wszyscy pracujący składają się na te wydatki proporcjonalnie do swych zarobków i już. W obecnej formie obowiązkowa składka na ZUS i tak w bardzo ograniczonym zakresie ma charakter składki indywidualnej. 1. Nie jest dzidziczona. Że3by cośz niej mieć trzeba dozyć, a pokażny procent obywateli płaci a nie dostaje nic bo nie dożyje. Składkę na ubezpieczenie zdrowotne wszyscy procentowo płaca równo ,a wykorzystują bardzo nierówno. To jest cecha podatków. Płacimy wszyscy , a korzystają niektórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
darek_w1 Re: Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podat 23.10.07, 12:46 > jest regresywny podatek. Przy wielkich zarobkach bogatsi placa > procentowo mniej niz biedniejsi. Po pierwsze procentowo może i mniej, ale płaci się złotówkami, a nie procentami, a w złotówkach to i tak będzie więcej. Po drugie degresja (a nie regresja) dotyczy tylko i wyłącznie składki emerytalnej, a to z tego prostego powodu, że ograniczonao maksymalną wysokość emerytury wypłacanej z ZUS. Skoro maksymalna emerytura jest ograniczona to i składki musiały być ograniczone. Po trzecie trzeba odróżniać podatki od składek na ubezpieczenie społeczne. Podatki idą do wspólnego worka, składki idą na pokrycie świadczeń dla _konkretnej_ osoby, a więc nie ma znaczenia jak wysoką ta osoba płaci składkę. Jak płaci mniej to dostanie mniejszy zasiłek albo emeryturę czy rentę. W niczym nie obciąża to innych osób więc zarzucanie, że bogaci płacą za małe składki ZUS jest bez sensu. Równie dobrze można by im zarzucać, że nie jeżdżą wszyscy Maybachami. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Właściwie tylko ubezpieczenie emerytalne jest troc 23.10.07, 20:47 Właściwie tylko ubezpieczenie emerytalne jest trochę indywidualne. Ubezpieczenie zdrowotne rentowe wypadkowe już nie. Niczym się nie rózni od normalnego podatku. Płacą wszyscy procentowo równo, a wykorzystują według okoliczności niektórzy wcale. Co więcej z ubezpieczeniem emerytalnym tez jest tak po trochu. Nie wszyscy zdążą z tego ubezpieczenia skorzystać . Niektórzy niedozyją swojej emerytury. Rózny jest okres pobierania. Ja proponuje rozgraniczyć emeryturę właściwą wypłacaną przez prywatne zakłady ubezpieczeń na zasadzie dobrowolnej prywatnej umowy i zasiłku emerytalnego płaconego przez państwo dla wszystkich ,którzy maja przepracowane dajmy na to 35 lat i ukończyli (60-70)lat. Ten zasiłek podobnie jak zasiłek dla bezrobotnych byłby płacony z podatków. . Po 2020 roku ZUS w obecnej formie i tak zbankrutuje dlatego juz teraz potrzebna jest jego reforma. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Proponujsz to co działa w Danii 23.10.07, 10:36 Jednym słowem proponujesz to co świetnie sprawdza się w Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Proponujsz to co działa w Danii- ??? 23.10.07, 20:31 A co działa w Danii?? Możesz to rozwinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
grosz-ek Super pomysł 23.10.07, 12:20 Tak powinno być: podatek dochodowy i składka ZUS połączone w jeden podatek liniowy; emerytury państwowe płacone z budżetu państwa w jednej wysokość dla wszystkich. To byłoby, i proste, i sprawiedliwe. Tyle że, na pewno spotka on opór instytucji: 1) ZUS - wtedy tak duża i rozdmuchana instytucja nie byłaby potrzebna; 2) Ministrstwo pracy - teraz sprawują kontrolę nad ZUS i jego funduszami; a tak je stracą na rzecz Ministerstwa Finansów; 3) emeryci - bo to dla nich za duża rewolucja; 4) politycy - bo to się niespodoba emerytom, ministerstwu i zusowi ;-) A reszta kraju, która zyskałaby na tym - niech się pocałuje tam gdzie słońce nie dochodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 emeryci nie powinni nic stracić. 23.10.07, 20:29 Emerytom należy zagwarantować wszelkie prawa nabyte . a każdy kto by chciał dalej kontynuować ubezpieczenie na dotychczasowych zasadach może to robic na zasadzie yumowy prywatnej. Teoretycznie stracą najbogatsi ale jeżeli zaczniemy "podatek liniowy od poziomu 40% to nic nie stracą bo i tak tyle obecnie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
iggu2 Re: Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podat 23.10.07, 13:26 Demagogia, sprzątaczka zapłaci od swojej pensji około 32% podatku i ZUS a nie jak piszesz 60%. Penjsa brutto 100 - 15,21% składek na ub. emerytalne, rentowe i chrobowe = 84,79 zł - 19% podatku = 68,60 zł - 1% nieodliczlnej składki na ub. zdrowotne = 67,92 zł netto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podat 23.10.07, 20:22 > Penjsa brutto 100 - 15,21% składek na ub. Co to za pensja 100.???? Opłaty na ubezpieczenie emerytalne rentowe zdrowotne i wypadkowe to ponad 30% + 19% podatku to około 60%. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Bravo PSL (PO wcale , proponuje liniowy podat 24.10.07, 04:27 a) zobacz jakie sa podstawy nalozenia tych obciazen b) od kiedy 30 + 19 = 60 (swoja droga patrz pkt wyzej) c) a co z kwota wolna? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Do niedawna ZUs to było około 36% 24.10.07, 09:40 Do niedawna bo teraz zmienia się składka rentowa, ale wchodzi podatek Religii. 36% + wypadkowe jakieś 1.5%. TYo razem z dochodowym czyni około 60%. Ponieważ jest kwota wolna od podatku to rzecz jasna osoby zarabiające mniej od kwoty wolnej od podatku podatku nie płaca ale ZUS tak. Tak więc dla ścisłaości podatek najpierw jest rosnący ( dotyczy zaniedbywalnie małej grupy, a później malejący. Wymieniona przeze mnei sprżataczka może oczywiście byc zastapiona innym pracownikiem niższego szczebla. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 A PO chce zablokować obniżke składki rentowej. 24.10.07, 09:57 to wiadomośc z ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba koalicja ze związkiem zawodowym obszarników wiejs. 23.10.07, 10:06 To najgorsze z możliwych rozwiązań. PSL nie poprze podatku liniowego czy też obniżenia dochodowego bo GO NIE PŁACI. Ciekawe dlaczego nie ma partii górników czy hydraulków tylko rolników. Powinny też być np. KHUS-y Kasa Hydrualcznego Ubezpieczenia Społecznego. Dlaczego tylko jedna grupa zawodowa ma mieć ulgi? Moze znieśc obowiązek ubezpieczania się w państwowym zakładzie utylizacji składek i wprowadzić wolność wyboru na wzór oc samochodowego? Obowiązkowe ale każdy wybiera? Jeszcze kwestia zwolnień podatkowych i kredytów dla nowych firm: PYTANIE do kualicjantów: hcecie żebym co 3 lata likwidował firmę i zakładał NOWĄ? /na żonę, córkę, syna, tściową?/ POrąbało czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
jumka1 Wujek Dobra Rada do nowego rządu 23.10.07, 10:11 Oto kilka rad: 1. PO winna dać PSL rozwiązanie: nie będzie podatku dla rolników ale pod warunkiem, że zostaną 2 stawki np. 18 i 28% przy prograch tak ustawionych aby obniżyć koszty pracy najemnej. Pozwoli to zachowac twarz przeciwników podatków liniowych a wykształciuchy zrozumieją. 2. PO musi odwołać się nawet do robotników, budzetówki i wszystkich pracowników najemnych: chcecie likwidacji pracy na czarno? chcecie zarobić w roku 2009 1500 eur/ miesiąc "do ręki" aby nie jechać za granicę? Aby to zrobić trzeba: obniżyć podatki i obciążenia płac (częściowo podwyżki dadzą pracodawcy), trzeba legalnie pozwolić pracować tym co chcą w miesiącu np. do 230 godzin - za granicą Polacy pracują po 260 a w Polsce robią to na czarno więc warto skończyć ze związkową fikcją. 3. rząd musi wprowadzić euro od 2012 r. tak aby podwyżka cen jaka będzie się dokonywała w związku z wprowadzeniem waluty europejskiej pokryła się z impulsem podwyżki wywołanym przez Euro 2012 (hotelarze, restauratorzy i inne usługi). Aby ograniczyć inflację można by nawet choć to niepopularne podwyzszyć VAT do 25% na wybrane dobra konsumpcyjne. Jest jeszcze kilka pomysłów ale trudno je będzie przeprowadzić. Nie można zapomnieć o tym, że kompromis jest konieczny ale i o tym, że cel trzeba osiągnąć! Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Wujek Dobra Rada do nowego rządu 23.10.07, 10:15 jedna rzecz: podatek liniowy nie wplynie na dobrobyt w Polsce. wiecej korzysci bedzie z podwyzki kwoty wolnej od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: Wujek Dobra Rada do nowego rządu 23.10.07, 11:57 Czy wpłynie na dobrobyt czy nie tego nie wiesz. Procentowo może i więcej zarabiający płacą. Ale kwotowo? Jedno co wiem to, to że jeżeli mi by nie zabierano tego podatku, kupilbym coś sobie. W pewnym sensie dałbym pracę innym. Ile jest takich jak ja? Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Wujek Dobra Rada do nowego rządu 24.10.07, 04:29 a jesli biedniejszym zostawisz to oni jeszcze z wiekszym prawdopodobienstwem wydadza na konsumpcje. Gra zerowa dla gospodarki, a nawet z plusem na rzecz biedniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Wujek Dobra Rada do nowego rządu 23.10.07, 11:28 jumka1 napisał: > Oto kilka rad: > 1. PO winna dać PSL rozwiązanie: nie będzie podatku dla rolników ale > pod warunkiem, że zostaną 2 stawki np. 18 i 28% przy prograch tak > ustawionych aby obniżyć koszty pracy najemnej. Pozwoli to zachowac Gdyby to wszystko wprowadzono ,to w Polsce chleb byłby po 1 Euro. A podziały takie jak w Brazylii . Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Wujek Dobra Rada do nowego rządu 23.10.07, 12:13 Dlaczego wy, lewaki, z takim uporem powtarzacie i wierzycie, że im więcej pieniędzy państwo polskie zabierze obywatelom polskim, tym lepiej będzie się im żyło?? Charkteryzuje was dość przykra mentalność niewolnika. A mozę to ja jestem taki niezwykły, że lepiej niż nieokreślony urzędnik wiem na co wydam swoje pieniądze?? Odpowiedz Link Zgłoś
jumka1 Re: Wujek Dobra Rada do nowego rządu 23.10.07, 14:27 > Gdyby to wszystko wprowadzono ,to w Polsce chleb byłby po 1 Euro. > A podziały takie jak w Brazylii . Czyli nie chcesz doprowadzić do sytuacji aby wykwalifikowany pracownik, bez doraniania na czarno mógł zarobić w Polsce za rok 1500 euro "do ręki"? Czy może będzie ciebie bolało, że znajdzie się ktoś kto w tym czasie zarobi 10.000 euro? Jeśli tak to jest zawiść. Z tym, że musisz pamietać, że od tysięcy lat społeczeństwo jest podzielone i tak jak w rodzinie jest ojciec i dzieci, w kościele biskup i księża, w szkole nauczyciel i uczniowie tak w fabryce jest właściciel i robotnicy. Jedynie Lenin miał inny pomysł na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal emerytury zaniza, wydluza prog przechodzenia 23.10.07, 11:02 i to trzeba bylo Tusk mowic w TV, ze tez nikt sie o to nei zapytal z dziennikarzy. Ale sie dziadkom naprawde pogorszy czyli uderzenie jednak msciwe w mohery. Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Gospodarka według PO-PSL 23.10.07, 11:09 Odsunięcie od władzy PIS i obniżka podatków ,wraz z wprowadzeniem liniowego to moje główne przyczyny głosowania na PO. Więc nie wkurzajcie mnie juz na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Moze liniowy PIT i podwyzka akcyzy na benzyne?;) 23.10.07, 11:27 W koncu z czegos trzeba sfinansowac obiecane podwyzki w budzetowce, KRUS dla chlopow i dubeltowe bełcikowe (sukces koalicji PO-s.p.LPR-SO), a z drugiej strony dac radoche 18letnim specom od ekonomii co glosowali na PO ze habemus liniowiec i jest cool. Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Zobaczcie: Tnij.org/podatek 24.10.07, 03:41 tnij.org/podatek - o liniowym i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
lewy_bez_druzyny PSL wie że POdatek liniowy = IV RP Reaktywacja 23.10.07, 11:38 Jeśli już PO naprawdę chce obniżyć podatki niech najlepiej obniży VAT lub zlikwiduje PIT, który w polskich realiach nie ma żadnego sensu ekonomicznego. Bo przecież ekonomicznym nonsensem jest zdejmowanie pieniędzy z rynku, biednego kraju na dorobku jakim jest Polska, i to już na samym początku ich drogi w gospodarce pod postacią PIT 19% przy jednoczesnym budowaniu tzw. Nowej Irlandii. Czy nie lepiej byłoby pozwolić im krążyć i napędzać wzrost poprzez konsumpcje i inwestycje a na końcu tej drogi i tak ściągnąć VAT 22%? Ponadto teoretyczna likwidacja PIT oznaczałaby podwyżkę dla budżetówki bez konieczności ponoszenia kosztów związanych z wyższym ZUSem, a większe wpływy z VAT co najmniej zrównoważyłyby utratę wpływów z PIT w budżecie a być może nawet je przewyższyły-wyborcza obietnica PO. Dodatkowo byłoby to tańsze państwo, o które tak stanowczo upominała się PO – mniej potrzebnych urzędników w US. Brak odwagi i pomysłu na Polskę niechybnie skończy się reaktywacją IV RP. P.S. Obecnie PIT i wysoki VAT to konserwacja biedy i socjalistycznych rządów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: PSL wie że POdatek liniowy = IV RP Reaktywacj 23.10.07, 12:36 Liniowy nie jest dobrym rozwiązaniem - jest humbugiem. Zamiast lecieć na łeb w liniowy powinniśmy modyfikować progresywny podatek, który zawierał by wolną, godziwą, kwotę nieopodastkowanego zysku, ulgi prorodzinne (wyliczenie na każdą osobę na utrzymaniu), zrównane do wybranego grona wartości kosztów uzyskania (50%), zwiększenie ilości progów oraz ulgi. Wzory na całym świecie (USA, Kanada, Australia, jak i w Europie, poza krajami byłego obozu socjalistycznego, komunistycznego). Pseudoliberałowie będą z uporem maniaka dążyć do wprowadzenia podatkowego wynalazku. Patrzmy na śiat, a nie na demagogów (...) Odpowiedz Link Zgłoś
critic Ciekawe jak to zrobią, żeby 23.10.07, 11:43 po wprowadzeniu euro w 2011 nagle nie wyszło, że 80 % społeczeństwa zarabia po 200 - 300 euro na rękę... Odpowiedz Link Zgłoś
adwach I tak trzymać Platformo!!!!! 23.10.07, 11:53 Oby jak najwięcej takich wiadomości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zeenek Podatek liniowy już wprowadził PiS 23.10.07, 12:30 Wszyscy psioczą na PiS ale co on zrobił dla szarego człowieka: 1.odmroził progi podatkowe (już w 2006 roku podniósł go do 43 tyś zł)- dlatego strasznie się dziwie ludziom, którzy głosują na lewice - ta partia nigdy nie obniża podatków.LiD nie miał w swoim programie czegoś takiego jak obniżki podatków. 2. Raz, że odmroził to go jeszcze podniósł od 2008 roku do 80 tyś zł co oznacza że grubo ponad 90% społeczeństwa będzie płacić podatek liniowy w wysokości 18%. 3.Zmniejszył obciążenia podatkowe - nie są one może mocno zauważalne, ale składka rentowna poszła o połowe, a od 2008 roku znowu się zmniejszy i to po stronie i podatnika i pracodawcy. 4. OD 2008 roku podwyższył płacę minimalną i to mocno (licząc w %) 5.Wprowadził dla młodych małżeństw ulge na dzieci w wysokości prawie 1200 zł odpisu od podatku. To też sporo. Ktoś powie, że trzeba duzo zarabiać - nie prawda, bo wystarczy,że dwoje małzonków zarabia 30 tyś zł i z tej ulgi skorzysta więc jest to po około 1300 zł. Dlatego ja się pytam - co Tobie szary wyborco tak przeszkadzało w rządach PiSu. Ty nigdy nie będziesz w salonach tak jak Michnik, któremu własnie tak bardzo to przeszkadzało i dlatego tak ujadał i wylewał swoje wymiociny w wybiórczej. Zgodzę się, że PiS przesadzał z retoryką i przez swoje zbyt mocne wypowiedzi zraził do siebie wiele wyborców.Dlatego nie ulegajcie tej michnikowej propagandzie katastrofy. PO wiele juz na tej płaszczyźnie (podatki) nie zdziała.Takie jest moje zdanie - jak im sie uda, to gratuluję.Irladii też nie będzie. Powrotów masowych do kraju również. Życzę sukcesu PO bo Polskę mamy jedną, ale cudów nie oczekuje jak wielu młodych wyborców PO pięknie złapanych na socjologiczny zabieg dania nadzieji przez PO. Odpowiedz Link Zgłoś
elpukatore Re: Podatek liniowy już wprowadził PiS 23.10.07, 12:58 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości... rząd PISu był jedynym rządem w ciągu ostatnich 18 lat który obnizył podatki.. popełniali błędy i kiepsko wypadali w mediach ale to był dobry rząd dla podatników nawet jeśli T. Lis, A Michnik i reszta tych światłych europejczyków mówi inaczej... szkoda że nie ma szans na koalicje z PO.. Odpowiedz Link Zgłoś
treboniusz Gospodarka według PO-PSL 23.10.07, 12:34 W tekście wśród spólek o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństa państwa obok Poczty i PKP wymieniony jest Totalizator Sportowy. Czy ktoś z forumowiczów może mi wyjaśnić na czym polega strategiczne znaczenie tego typu spółki? Pytam zupełnie poważnie. Nie jestem w stanie samodzielnie uswiadomić sobie jak prywatyzacja Totalizatora mogłaby zagrozić nawet najszerzej pojmowanemu bezpieczeństwu Polski. Bo chyba niewyemienienie wśród sektorów strategicznych zbrojeniówki nalezy traktować wyłącznie jako przeoczenie wutoró tekstu. Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Gospodarka według PO-PSL 23.10.07, 12:59 Od wprowadzenia podatku liniowego, stałem się "liniowcem". Nareszcie przestałem "robić koszty" w ucieczce przed osiągnieciem kolejnego progu.Dzięki temu, moja malutka firma, zaczęła działać normalnie i oszczędzać, co gospodarce, wydaje mi się bardzo ważne. No i sposób liczenia, znakomicie się uprościł. Ponadto, doradcy podatkowi, stracili u mnie zatrudnienie. Likwidacja "liniowego" to pomysł szkodliwy dla gospodarki. Odstraszy tych, którzy być może, chcą pójść "na swoje"! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk A może pójść jeszcze dalej w upraszczaniu podatków 23.10.07, 14:12 Zrobić tak, żeby PIT to była kartka w formacie B5 z 3 - 4 rubykami do wypełnienia? Tak, żeby nie miał z tym problemu nawet pijany traktorzysta z Wólki Sredniej? Co? Nie??? Jasne, że nie. Zajecie i pieniądze straciłoby tysiące "doradców podatkowych" i ich biura. Toz to potężne lobby, które nie pozwoli na "nieodpowiedzialne" zmiany. No i oczywiscie elektorat "liberała" Donalda Tuska. Nie - nie będzie żadnego upraszczania!!!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
tm I dobrze,bo nie jest to cudowny środek 23.10.07, 13:05 W Polsce i tak pewnie wprowadzono by podatek liniowy bez pełnej konsekwencji (pozostawiono by niektóre stawki na innych poziomach, zależnie od "widzimisię" rządu), tak więc dobrze, jeśli go w ogóle nie będzie. Nie wiem kto wmawia niektórym, że to jakiś cudowny środek na ozywienie gospodarki czy ulga dla obywateli. Faktycznie - ulga dla tych, którzy zarabiają 10 tys. miesięcznie i więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: I dobrze,bo nie jest to cudowny środek 23.10.07, 13:21 tm napisał: > W Polsce i tak pewnie wprowadzono by podatek liniowy bez pełnej konsekwencji > (pozostawiono by niektóre stawki na innych poziomach, zależnie od "widzimisię" > rządu), tak więc dobrze, jeśli go w ogóle nie będzie. Nie wiem kto wmawia > niektórym, że to jakiś cudowny środek na ozywienie gospodarki czy ulga dla > obywateli. Faktycznie - ulga dla tych, którzy zarabiają 10 tys. miesięcznie i > więcej :) Nieprawda, bo ja zarabiam ok.5 tys.zł/m-c i nie narzekam! No i co? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Waldek to taka ugładzona wersja Leppera. 23.10.07, 14:07 Poglądy gospodarcze ma bardzo podobne i podobnie jest chciwy na kasę. Dla siebie, dla swoich kolesiów i dla swojego wiejskiego elektoratu. I "będzie normalnie". Czyli "normalny" drenaż naszych kieszeni. Miliardy dla wsi. To co zawsze: dopłaty, odszkodowania, wyrównania i jak tam to jeszcze kto chce nazwać. ;))) ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
frankhestain bedzie podatek linniowy 23.10.07, 13:28 Po+PSL daje podatek linniowy w wysokosci 40% Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 40% ale łącznie ze składka ZUS 26.10.07, 10:50 co nie byłoby głupim rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
cadyk_z_sedesu Waldus i Denat za łby się wezmą 23.10.07, 13:57 Jeszcze nie zaczęli, a już kłótnia. Oj będzie ciekawie. Bo Walduś to taki cwańszy Lepper. Waldi jak "premierował" to nawet gacie kupuwał za nasze pieniądze. Nie wspominając o komputeryzacji URM przez jego kolesia. Rachunek oczywiście był x 10. Wivat fallusowa koalicja. Odpowiedz Link Zgłoś