Dodaj do ulubionych

PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez internet

23.10.07, 20:32
Swietny pomysl!! Na pewno frekwencja by jeszcze wzrosla. ludzie nie
musieliby stac na ulicy, nie byloby wpadek z brakiem kart, same
plusy...
Obserwuj wątek
    • derduch Wie co robi, chce się PO przypodobac :-) 23.10.07, 20:36
      Gdyby głosowanie przez net to PO 50%, LiD 30%, PiS max 10%
      • skubi6 Głosowanie przez internet, to... 23.10.07, 21:17
        Głosowanie przez internet, to pole do oszustw i błędów.

Błędy albo "umyślne błędy" informatyczne mogą do woli zmieniać wynik i nikt się
        nie połapie.

Przymuszanie wyborców będzie nie do wykrycia. Czy to po prostu żona męża zmusi,
        żeby z domowego kompa głosował, jak trzeba, czy szef małej firmy zażąda od
        swoich pracowników, żeby wszyscy w niedzielę przyszli do pracy (albo do niego do
        domu, wszystko jedno) i zrobili go radnym, a może i posłem.

Pomysł PKW jest fatalny.

www.skubi.net/macierewicz.html
        www.skubi.net/meller.html
        • praptak Re: Głosowanie przez internet, to... 23.10.07, 21:59
          Czy to po prostu żona męża zmusi,
          > żeby z domowego kompa głosował, jak trzeba, czy szef małej firmy zażąda od
          > swoich pracowników, żeby wszyscy w niedzielę przyszli do pracy...

Nie musieliby nawet przychodzić do pracy, wystarczy żeby przekazali szefowi
          hasła, wypożyczyli tokeny, czy co tam w pomyśle PKW miałoby służyć do
          identyfikacji wyborcy. No chyba że byłby to odcisk palca czy inna biometria -
          też zresztą słaby pomysł (wszyscy kupujemy czytniki odcisków?).
          • maruda.r Re: Głosowanie przez internet, to... 23.10.07, 23:40
            praptak napisał:

Nie musieliby nawet przychodzić do pracy, wystarczy żeby przekazali szefowi
            > hasła, wypożyczyli tokeny, czy co tam w pomyśle PKW miałoby służyć do
            > identyfikacji wyborcy. No chyba że byłby to odcisk palca czy inna biometria -
            > też zresztą słaby pomysł (wszyscy kupujemy czytniki odcisków?).

A jak jest dziś? Podchodzisz do komisji, podajesz adres, machasz dowodem,
            którego nikt nie sprawdza i dostajesz kartę. Wbrew pozorom, głosowanie przez
            internet może być bardziej wiarygodne.

• raf.99 Re: Głosowanie przez internet, to... 24.10.07, 00:46
              Hej, nie posuwajmy sie w kierunku paranoi.. Kaczynski juz prawie
              odsuniety od wladzy i raczej do niej juz nie wroci.

Pomysl PKW - jak najbardziej tak!
              Jesli nie przez internet to przynajmniej korespondencyjnie.
              Gdyby w 2005r. istniala taka mozliwosc to PISuar prawdopodobnie w
              ogole nie doszedlby do wladzy - i nie byloby tych dwoch lat
              bezprawia.

Juz dwa lata temu pytalem na tym forum czemu opozycja nie podnosi
              tego tak waznego - wlasnie dla niej - tematu. I musialo to wyjsc
              dopiero od PKW..

Oczywiscie ze glosowanie korespondencyjne nie jest idealna forma i
              zdarzaja sie naduzycia (nawet powazne, vide: ostatnie wybory
              parlamentarne w UK) - ale znacznie wieksza patologia i
              niebezpieczenstwem jest sytuacja gdy kilkaset tysiecy obywateli poza
              granicami ma powazne trudnosci z oddaniem glosu.
              • konread Re: Głosowanie przez internet, to... 24.10.07, 02:11
                O jakim polu do nadużyć mowa? Gdyby tak było, żaden z banków nigdy by sie nie
                odważył wprowadzić obsługi kont przez internet!!! To kolejny głos pisiorów,
                którym jak widać wysoka frekwencja i prawdziwe państwo obywatelskie jest nie na
                rękę!
        • mentice Re: Głosowanie przez internet, to... 24.10.07, 00:16
          Wlasnie, jest problem z identyfikacja, tzn. czy ten co naciska
          klawisz w internecie jest wlasciwa osoba.
          Ale mozna by ulatwic glosowanie np. na poczcie. W Szwecji np. mozna
          chyba juz na 2 czy 3 tygodnie przed wyborami oddac glos na poczcie.
          Idzie na poczte, legitymujesz sie, pani w okienku sprawdza twoja
          tozsamosc i twoj glos zaplombowany idzie do PKW. A jesli twoje
          polityczne upodobania sie zmienily to mozesz w dniu wyborow oddac
          nowy glos i wtedy ten ostatni sie liczy.
    • karol_7 PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 20:38
      Świetny pomysł?
      Kretyński !!!
      Polonusowm należy odebrać prawo głosu. Siedzi sobie taki ciemny
      cwaniaczek w Jaśkowie i chciałby mi tu PISiory wybierać???
      Niech weźmie ich do siebie na gubernatora.
      To jest ciężkie przegięcie że taki cwaniak od lat w Polsce stopy nie
      postawiwszy chciałby decydować kto tu (w Polsce) przy włądzy ma być.

Niesiołowski miał rację: ERymarz ma demencję i powinien się wnykami
      zająć a nie wyborami
      • crame Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 04:16
        Do demokracji sie dojrzewa. Jedni potrzebuja wiecej, inni mniej czasu na ten
        proces. Napewno i Tobie sie uda.
    • wlalos PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 20:38
      Przy oddawaniu głosu z nieznanego komisji wyborczej miejsca nie ma
      możliwości zapewnienia obywatelom tajności głosowania, a co za tym
      idzie, pewności, że będą głosowali zgodnie z własną wolą.

Władysław

• puuchatek PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 20:39
      Tyle, że głosowanie przez Internet chyba wymagałoby najpierw wprowadzenia podpisu elektronicznego na większą skalę? Bo inaczej - jak zapewnić uczciwość głosowania?
      • kell99 Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 20:45
        Mozna zapewnic np. wysylajac kazdemu wygenerowany kod dostepu powiazany z kodem
        pesel - ale i to nie gwarantuje, ze bedzie glosowala tylko osoba upowazniona -
        watpie, ze istnieje jakikolwiek w 100% skuteczny sposob identyfikacji.
        Tylko na razie malo ktore panstwo decyduje sie na glosowanie przez siec - i wg
        mnie racja, wydawac miliony na wdrozenie unikalnego rozwiazania, ktore bedzie
        uzywane raz na kilka lat?
        • margonik Podpis elektroniczny 23.10.07, 22:36
          A wg mnie pomysł z głosowaniem przez internet za pomocą podpisu
          elektronicznego jest bardzo dobry. W tej chwili podpis elektroniczny
          jest mało popularny, ale dzięki takim pomysłom, jak wybory drogą
          elektroniczną, jest szansa, że spopularyzuje się. Tym bardziej, że w
          dobie PO i PSL być może doczekamy się tego, że wiele spraw
          urzędowych da się załatwić przez internet: w tym rejestrację firmy,
          może nawet rozliczenia z fiskusem.

Co do samego rozwiązania, to system informatyczny do obsługi wyborów
          nie jest aż takim wielkim przedsięwzięciem. Znacznie większym jest
          wdrożenie infrastruktury podpisu elektronicznego na tak dużą skalę,
          ale to jest akurat coś, co będzie procentować!
          • kell99 Re: Podpis elektroniczny 23.10.07, 22:52
            Zawsze mnie to zastanawia dlaczego w innych krajach da sie miec dostep przez
            siec do rozliczen podatkowych, urzedow roznego szczebla bez podpisu
            elektronicznego, korzystajac z istniejacych juz dokumentow - np number dowodu
            osobistego, prawa jazdy czy karty ubezpieczenia. A tutaj kolejna nie do konca
            wiadomo do czego potrzebna rzecz.
            W takim tempie dalej niczego sie nie da zalatwic przez siec.
            • maruda.r Re: Podpis elektroniczny 23.10.07, 23:50
              kell99 napisał:

> Zawsze mnie to zastanawia dlaczego w innych krajach da sie miec dostep przez
              > siec do rozliczen podatkowych, urzedow roznego szczebla bez podpisu
              > elektronicznego, korzystajac z istniejacych juz dokumentow

Pomysł ze zdrapką z PESELEM-em uważam za świetny. Na pewno lepszy od podpisu
              elektronicznego, który zniechęca procedurami certyfikacji, niepojętymi dla
              przeciętnego użytkownika.

I zgadzam się, że przeszkodą w informatyzacji jest mentalność urzędnicza, która
              wymaga osobistego stawiennictwa petenta w sytuacjach, w których nic z tego nie
              wynika. Biorę pełnomocnictwo żony (którego nikt nie sprawdza) i idę do urzędu po
              nowe tablice do samochodu, którego urzędnik nie ogląda i oglądać nie będzie. Po
              co więc ta osobista wizyta?

• tiraro Re: Podpis elektroniczny 23.10.07, 23:20
            Moim zdaniem głosowanie przez internet to kompletna pomyłka. W taki sposób da
            się skutecznie przeprowadzić jedynie głosowanie albo tajne albo równe. Nigdy
            tajne i równe jednocześnie.

Podpisując każdy głos elektronicznie - rezygnujemy z tajności, a z drugiej
            strony rezygnując z podpisów elektronicznych rezygujemy jednocześnie z zasady
            równości. W tym drugim przypadku bowiem w każdej chwili wynik wyborów to jedynie
            parę liczb (dosłownie parę) przechowywanych w pamięci komputera, które ktoś
            mógłby zmienić. Polecam obejrzenie tego filmu:
            www.youtube.com/watch?v=aZws98jw67g (wiem, że tzw. maszyny do głosowania
            to trochę co innego, ale problem pozostaje ten sam).
            • ptindfw Re: Podpis elektroniczny 23.10.07, 23:46
              A czemu od razu podpisywac glos? Podpisywac elektronicznie mozna byloby liste
              (ktora w papierowej wersji tez sie podpisuje) i wtedy dopiero system
              umozliwialby anonimowe oddadnie glosu. Sa tez sposoby na weryfikacje anonimowych
              glosow .... wystarczyloby po oddaniu glosu nadac kazdemu glosowi numer i kazdy
              mialby dospe do weryfikacji glosow podajac ten numer i sprawdzajac jak on zostal
              zakwalifikowany przez PKW.

Mieszkam obecnie zagranica, ale czuje sie w 100% Polakiem i nie wykluczam
              powrotu do Polski. Nie mailem szansy na glosowanie wtych wyborach gdyz
              najblizszy punk wyborczy dla mnie znajdowal sie ZALEDWIE 600km ode mnie
              • maruda.r Re: Podpis elektroniczny 23.10.07, 23:56
                ptindfw napisał:

> Mieszkam obecnie zagranica, ale czuje sie w 100% Polakiem i nie wykluczam
                > powrotu do Polski. Nie mailem szansy na glosowanie wtych wyborach gdyz
                > najblizszy punk wyborczy dla mnie znajdowal sie ZALEDWIE 600km ode mnie

A system głosowania przez internet rozwiązuje przynajmniej kilka niedogodności:
                dłuższą lub krótszą nieobecność w miejscu właściwym dla komisji wyborczej,
                problemy z powiadamianiem komisji o zmianie adresu, dojazdy niepełnosprawnych,
                wyjazdy na weekendy, zwykłe lenistwo itd.

• jacek226315 Re: Podpis elektroniczny 24.10.07, 01:01
              tiraro chcialbym Ci przypomniec,iz juz jest XXI wiek,to tak na
              wszelki wypadek gdybys zapomnial
              • tiraro Re: Podpis elektroniczny 24.10.07, 04:00
                Wiem, że jest XXI wiek. Ale wiem też czym jest system informatyczny i rozumiem
                zasadę działania podpisu elektronicznego. Jestem informatykiem i na co dzień mam
                do czynienia z naprawdę dużymi systemami. Nikt mi nie wmówi, że nie można bez
                odrobiny wysiłku zmienić w pamięci komputera kilku liczb (jak już pisałem, głosy
                bez podpisów elektronicznych to tylko parę liczb w pamięci komputera).

Co do głosów podających jako przykład bankowość elektroniczną - wybory, a dostęp
                do swojego konta elektronicznego to w sposób oczywisty zupełnie różne sprawy.
                Wszystkie czynności wykonywane na swoim rachunku z natury rzeczy muszą być
                rejestrowane i jednoznacznie przypisane do właściciela konta. Natomiat zgodnie z
                konstytucją głos oddany w wyborach musi być tajny.
                • ml2403 Re: Podpis elektroniczny 24.10.07, 09:04
                  Jakoś trzeba spróbować to rozwiązać. Najlepiej sądzę w oparciu o
                  istniejącą infrastrukturę. Prawie wszyscy Polacy mają konta w banku,
                  możnaby w oparciu np o takie konta zrobić głosowanie robiąc małą
                  modyfikację kont, a system wyborczy miałby dostęp do tej części
                  konta w okresie wyborów. Wtedy tylko ci co nie mają konta musieliby
                  głosować osobiście i Jareczek sam poszedłby do urny.
        • koczisss Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 00:10
          Ja mam konto w banku internetowym i jakoś poufność danych też mam:)
          To samo będzie z głosowaniem:)

Po prostu przed wyborami trzeba będzie się zarejestrować, podpisać kilka
          świstków, wysłać do komisji i tyle!
          • serinius Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 00:21
            > jakoś poufność danych też mam:)

Mylisz bezpieczeństwo z tajnością. Dla banku jesteś przezroczysty, nie możesz
            nic robić anonimowo. A gdy się dobrze zastanowisz, okaże się, że tak naprawdę
            nie masz bladego pojęcia, co bank robi z Twoimi danymi i zebranymi w swoich
            bazach informacjami o Tobie. Może ich pilnie strzeże, może komuś pewne dane
            sprzedaje, może jakiś pracownik coś wykrada...
    • jorge.martinez Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 20:42
      Mam wątpliwości.

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wybory wezmą szlag, bo im się sypnie
      system, albo ktoś się do niego włamie.

Mam wątpliwości co do głosowania pocztowego... Chyba że tylko dla Polonii (ale
      tylko tej która płaci podatki w Polsce, pozostali powinni być pozbawieni praw
      wyborczych).

Głosowanie przez przedstawiciela? Zabierz babci dowód... Jestem przeciw.

Inne sposoby na frekwencję: np. 2 dni głosowania (np. sobota-niedziela, albo
      niedziela-poniedziałek).
    • bah PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 20:43
      internet nie zagwarantuje tajnych i weryfikowalnych wyborów.

Demokracja to nie jest ustrój dla leni.

Prawo głosu winni mieć Polacy za granicą
      a nie emigranci posiadający inne obywatelstwo.
      Jak już, to niech mają swoich przedstaicieli
      a nie zaburzają wyniki w Warszawie.

Jak ktoś płaci podatek za oceanem,
      to nie powinien mieć wpływu
      na jego wysokość w Polsce.

• jorge.martinez Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 20:49
        Zgadzam się z przedmówcą.

A od siebie dodam refleksję ogólną: ordynacja zasługuje na gruntowną przebudowę.
        Okręg zagraniczny jest pomysłem który warto rozważyć. Tak jak rozwiązania
        dotyczące ciszy wyborczej czy warunków prowadzenia kampanii wyborczej w mediach.
      • der-rauber Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 21:22
        Nawet jakby głosowanie przez Internet nie było tajne to i tak bym tak głosował. Tym bardziej że w każdych wyborach ok 50 osób ukierunkowuję na głosowanie na to co uważam za słuszne, więc moje poglądy w moim środowisku są znane.
      • nonsense_hunter Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 06:16
        A jak Ty niby sprawdzisz kto ma inne obywatelstwo? Inny paszport niz polski
        bedziesz kazal pokazywac czy co?
        Przeciez to NIELEGALNE! Jak ktos placi maly podatek w Polsce to nie powinien
        miec wplywu na wysokosc duzego, jak ktos nie zachodzi w ciaze to nie powinien
        miec wplywu na aborcje, a jak ktos odmawia posiadaczowi polskiego paszportu
        prawa do glosowania to nie powinien miec wplywu na to czy on go musi miec czy
        nie, etc.
    • heartpumper Pieknie ladnie>>>> 23.10.07, 20:54
      A przeciez nie mamy jeszcze USTAWY lub innego aktu prawnego o podpisie
      elektronicznym. Takie gdybanie..... W stanach byly problemy a co dopiero u nas.
      Poza tym, czyzby znowu pewna firma z g\Gdanska na P. wygra przeterg :)??
      • jorge.martinez Re: Pieknie ladnie>>>> 23.10.07, 20:56
        heartpumper napisał:

> Poza tym, czyzby znowu pewna firma z g\Gdanska na P. wygra przeterg :)??

Na pewno nie. Bo ta firma została (zostanie) kupiona przez pewną firmę z Rzeszowa.
      • karol_7 Re: Pieknie ladnie>>>> 23.10.07, 20:58
        nie jesteś facet na bieżąco, ustawę o podpisie mamy a firna z
        gdańska od niesławnej wpadki w 2002 roku nie ma nic wspólnego z
        wyborami (poza tym ,że jej pracowenicy mają prawo głosu jak wszyscy
        obywatele RP - która by ona nie była)
    • and-ski PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 20:56
      Absolutnie nie popieram pomysłu, głosowanie przez internet dla Palaków z zza
      granicy, uważam że jest to na tyle ważne wydarzenie dla każdego obywatela że
      powinien brać pod uwagę swoje pobyty na obczyźnie i się właściwie przygotować,
      co do emigrantów będę bardziej radykalny, absolutnie NIE !!, skoro nie chcą tu
      żyć, pracować, zarabiać, i płacić podatków , zusów itd. to wolna wola, ale
      według mnie po co im to prawo ? Wyjechałem bo mi nie pasowało i Ok , mam to w
      poważaniu .. ja bym tak zrobił i nie głosował wogóle , bo mi się podoba w
      Anglii, Irandii, czy Bóg wie gdzie...
      Głosowanie przez internet ma sens dla ludzi chorych , niesprawnych ,nie mogących
      dotrzeć do lokalu wyborczego i im umożliwiłbym to za wszelką ceną ..
      • klapounio Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 21:26
        1. Art 62 Konstytucji RP: "Obywatel polski ma prawo udziału w referendum oraz
        prawo wybierania Prezydenta Rzeczypospolitej, posłów, senatorów i
        przedstawicieli do organów samorządu terytorialnego..."
        Chcesz pozbawić Polaków ich konstytucyjnych praw??
        2. Glosowanie przez internet - czemu nie? Jest to wykonalne i osiągalne. Vide
        doswiadczenia Belgii, Holandii, Stanów Zjednoczonych, Wlk. Brytanii i
        niedalekiej Estonii. Kwestia jakosci oprogramowania i zapewnienia bezpieczeństwa
        - chyba w końcu da się to jakoś połączyć?
        • meteorr Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:59
          Zgadzam sie.
          A mnie z kolei denerwuja brednie o nieplaceniu podatkow. Wystarczy ze ktos
          zajrzy do Polski na weekend i kupi butelke coca-coli, to juz placi podatki. To
          wg. tego kryterium przyslowiowi ruscy agenci tez mogliby glosowac?
          Urodziles sie obywatelem, jestes nim i przysluguja Ci prawa obywatelskie (czyba
          ze sad Ci je odbierze, ale ostatnio rzadko to robia)
          • and-ski Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 01:14
            Nie do końca rozumiem powiedziałem jasno : jak ktoś się wyniósł z Polski, to nie
            powinien głosować, ( a bo i po co ? ) jak ktoś jest na wczasach niech zadba o to
            wcześniej ( rezerwuje wcześniej i ma wiedzę), co do praw ja to widzę tak :
            robisz i płacisz to masz prawa , a Ci co robią gdzie indziej i płacą gdzie
            indziej niech tam szukają swoich praw. Jasno się wyrażam chyba ??
            • and-ski Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 01:28
              Co do praw konstytucyjnych , odpowiem jasno i owszem pozbawiłbym , bo i po co
              komu prawa kraju który ma serdecznie w ... poważaniu . Przestańmy się oszukiwać
              patrioci zza ocenu ?? O czym my gadamy jak masz 1,5 zł do ręki i jakoś koniec z
              końcem musisz złapać , kto ma mi rządzić koleś wybrany przez proUSA , czy
              proAnglia który ma 5 do 10 razy tyle . a w nosie to mam . Ja żyję za ile żyję ,
              jakoś sobie radzę i nie szanuję opinii kolesia z Anglii, Irlandii, etc,
              Trywialny może jestem ale kto ma budować ten kraj ?? Skoro oni wypad zrobili ??
              Ja to robię od xx lat, tyram za tyle za ile tyram i dlatego mam prawo głosu...
              oni no cóż sami się domyślcie
        • super.wyborca Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 07:06
          Ad 1. Jeżeli ktoś ma polski paszport, moze przyjechać na wybory do
          Polski. I nikt mu prawa do glosowania nie odbierze. Jeżeli ktoś całe
          życie mieszka za granicą, to po co mu wpływ na to, co się dzieje w
          Polsce ? Dlaczego ma decydować o tym, na co będą przeznaczone
          podatki które JA płacę ?
          Ad 2. Eutanazja też jest osiagalna i stosowana w kilku krajach.
          Wprowadzamy też u nas ?
    • raj001 Tylko nie przez Internet! 23.10.07, 20:57
      Co jakis czas ktos wyskakuje z "genialnym" pomyslem glosowania przez Internet,
      nieswiadom, albo nie zwracajac uwagi na to, ze temat zostal juz dawno na
      wszelkie mozliwe sposoby przeanalizowany przez fachowcow z zakresu zarowno
      prawa, jak i informatyki, i wniosek jest jeden:
      NIE JEST MOZLIWE zrealizowanie wyborow przez Internet w taki sposob, aby byly
      zarowno bezpieczne (tzn. nie istniala mozliwosc podszywania sie, glosowania
      przez osoby nieuprawnione, glosowania wielokrotnego itp. sposobow falszowania
      wynikow), jak i tajne, tzn. aby nie bylo wiadomo kto jak glosowal. Albo jedno,
      albo drugie. Wybory przez Internet bezpieczne nie beda tajne, tajne nie beda
      bezpieczne. Koniec, kropka. Dlatego jestem przeciw glosowaniu przez Internet.
      Polecam obszerne dyskusje na ten temat w serwisie www.vagla.pl.
      • beny51 Tylko przez Internet! 23.10.07, 21:22
        A w Estoni jest mozliwe?

Glosowanie dla systemu beda nietajne, dla ludzi pozostanie tajne.
        System po zamknieciu glosowania anonimizuje wyniki.
        Do autoryzacji uzywamy elektronicznego ID z pinem.
        Dla ludzi bez dostepu do inetu lub nie potrafiacych skorzystac z systemu, w
        lokalach wyborczych stoja terminale autoryzujace na podstawie ID plus haslo
        czlonka komisji.

To tylko podstawowe zalozenia.
        Zalety - tysiace.
        Podstawowa: wyniki wyborow znane w piec minut po wyborach.
        I niepodwazlana inna zaleta, przygotowanie do IP demokracji.
        W sejmie sa nasi przedstawiciele glownie do przygotowania odpowiednich ustaw,
        ale nad powaznymi sprawami (moze nawet na kazda z nich) mozna glosowac przez
        internet - takie wybory co dnia czy co sesje.

Zamiast siedziec i gapic sie w szklo kontaktowe kazdy w niedziele po mszy
        analizuje liste i glosuje. W pniedzialek wiadomo co i jak.
        • piotr.r05 Kupujcie głosy! Taniej nie będzie! 23.10.07, 21:53
          Zaprawdę świetny pomysł :/ Machera, który w którymś z komitetów
          fałszował głosy, wykryto od razu, a teraz grozi mu 3 lata więzienia.
          Wykryto - bo głosy papierowe jest bardzo łatwo zweryfikować, a
          wpłynąć na wyniki w całym kraju - wręcz niemożliwe.

Głosowanie przez Internet? Proszę bardzo. Nikt nigdy nie wykryje
          manipulacji. Są techniczne możliwości wprowadzenia do systemu takich
          modyfikacji, że doliczanie głosów na kogoś wskazanego nie będą
          zauważone. Można zaufać jedynie informatykom, którzy tworzą i
          utrzymują taki system. O wiele łatwiej jest kupić takich
          informatyków (jednego? pięciu?) niż tysiące komisji wyborczych w
          całym kraju.

Gdyby głosowano przez Internet już teraz, to pewnie najwięcej głosów
          zdobyłby kandydat Demo Test. Nawet zakładając, że twórcy systemu nie
          mają złej woli, w oprogramowaniu może być tysiące niezweryfikowanych
          błędów. Przykładów są setki, a Program Płatnika jest wręcz
          sztandarowy.
          • meteorr Re: Kupujcie głosy! Taniej nie będzie! 23.10.07, 22:55
            A Ty sie cos na informatyce znasz ze piszesz o tych niby teoretycznych
            mozliwosciach, czy przeklejasz wypociny jakiegos nawiedzonego wrozbity? Dla
            przyklady, system ZUSowy jest tak napisany ze potrafia wykryc jak sie kopna
            gdzies o grosz. I jakos nikt tez swojej babci emerytury nie pomnaza.

Tak samo z wyborami - po wprowadzeniu odpowiedniej liczby statystyk, redundancji
            nie daloby sie ukryc falszerstwa.

Macher we Wroclawiu (zdaje sie) mial mozliwosc sfalszowania 50 glosow bo mial do
            nich bezposredni dostep - i nie "wykrywano" go tylko inni czlonkowie komisji
            zareagowali bo gosc na pale zaczal dostawiac krzyzki. W systemie elektronicznym
            nie mialby szans - bo co, bazgralby mazakiem po ekranie?

Program Platnika, podobnie jak wiekszosc produktow to badziew. Mowimy tu o
            porzadnej informatyce i calej serii testow ktore program musialby przejsc.

Co do kupienia informatykow - glosy juz teraz zlicza komputer, a jakos nie
            slychac o tym zeby wyniki sie roznily od policzonych recznie.
            • poszi Re: Kupujcie głosy! Taniej nie będzie! 23.10.07, 23:17
              > Dla
              > przyklady, system ZUSowy jest tak napisany ze potrafia wykryc jak sie kopna
              > gdzies o grosz.

To co innego, co już wyżej zaznaczono. System ZUSowy czy np. bankomaty trzymają
              ślad każdej operacji. Co więcej każda strona kontroluję drugą, czy nie ma
              nieprawidłowości. Nie da się natomiast zrobić systemu bezpiecznego i takiego,
              gdzie zachowana by była tajność wyboru. A głosowanie musi być tajne, żeby nie
              było kupowania głosów.
              • ptindfw Re: Kupujcie głosy! Taniej nie będzie! 23.10.07, 23:54
                Da sie...... wystraczy ze glosujacy bedzie podpisywal jakies tam oswiadczenie
                podpisem elektronicznym i to byloby weryfikowalne lacznie z danymi osoby
                podpisujacej a nastepnie stem dopuszczalby do czesci glosujacej juz nie
                rejestrujac tozsamosci. Potem ilosc glosow = ilosc osob podpisanych na liscie
                (teraz tez tak sie robi tylko ze na papierze).
    • o90 obiecanki PO 23.10.07, 21:03
      PO podobno popieralo i obiecywalo JOWy
      zobaczymy kiedy

• remez2 PKW to nie PO, elektorze. 23.10.07, 21:08
      • hatake Re: obiecanki PO 23.10.07, 21:45
        To wymaga zmiany konstytucji. A LiD i PSL się na to nie zgodzą. PiS raczej też
        nie, choćby dlatego, że PO tego chce ;)

Ale gdyby faktycznie zniesiono ten chory system proporcjonalny, byłoby świetnie.
      • kralik111 Re: obiecanki PO 23.10.07, 22:22
        o90 napisał:

> PO podobno popieralo i obiecywalo JOWy
        > zobaczymy kiedy

Zalezy ci na JOW PiSiglabie ?
        Dlaczego, przeciez to najbardziej chroniona strefa wplywow komuny i
        braci kaczynskich, a co do glosowania przez internet, to mowi o tym
        PKW PiSiglabie...:DDD
    • papa_s Pora na dobranoc bo już księżyc świeci... 23.10.07, 21:16
      Dobranocki ze szczęśliwym zakończeniem niech pozostaną dla dzieci. Czy
      POwyborcze szaleństwo odbiera całkiem rozum?

Realizacja pomysłu spowoduje dużo większe problemy niż mieliśmy ostatnio z
      "przyśpieszającym" kalkulatorem pracę komisji obwodowych z zagranicy.
    • der-rauber PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 21:17
      Doskonały pomysł! Głosowanie przez Internet będzie kolejnym krokiem ku normalności
    • niktszczegolny PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 21:32
      Się, ku***, obudzili.
      • male.conieco Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 23:35
        ale co masz na myśli ?
    • mk72 PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 22:09
      Głosowanie przez internet ? Nie mówię nie, ale to jest kwestia
      kosztowna i technicznie skomplikowana. Lepiej byłoby znieść
      anachroniczne spisy wyborców, dopisywanie się do nich i pobieranie
      zaświadczeń o prawie do wyborów. Każdy obywatel, posiadający prawa
      wyborcze, powinien mieć prawo wybierania tam, gdzie się znajduje w
      dniu wyborów, a wszystkie komisje powinny mieć dostęp do
      ogolnopolskiej bazy wyborców i zaznaczać tych, co pobrali karty do
      głosowania (aby uniknąć podwójnego głosowania). Wtedy też rozwiąże
      się problem braku zameldowania itp. Inne rozwiązania to wprowadzenie
      głosowania w soboty i niedziele (jak w referendum ws. UE),
      wydłużenie czasu pracy komisji wyborczych do 22 itp. W kazdym razie
      Ordynacja wyborcza, obowiązująca w prawie niezmienionym kształcie od
      2001 r., wymaga aktualizacji, bo jest anachroniczna, nie
      uwzględniając postępu technicznego i mobilności (skłonności do
      przemieszczania się) ludzi.
      • mk72 Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:14
        No i zapomnialem: znieść ciszę wyborczą !! Doprowadza do takich
        przegięć jak w niedzielę i wielu innyhc absurdów oraz zakłada, że
        ludzie są na tyle głupi, iż potrzebują czasu do namysłu.
      • mk72 Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:21
        I jeszcze kwestia kart do głosowania: komisje wyborcze powinny mieć
        same możliwość wydrukowania czy skserowania kart do głosowania, a
        mężowie zaufania partii politycznych i niezależni obserwatorzy są od
        pilnowania, żeby tu nie doszło do nadużyć (spisanie protokołu, ile
        kart wydrukowano / skopiowano, opieczętowano pieczęcią komisji itp.).
        • jorge.martinez Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:23
          Bzdura do kwadratu.

Nie ma żadnego problemu z kartami do głosowania.

To członkowie komisji nie wszędzie wykazali się inteligencją.
    • allspice PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 22:14
      To znakomity pomysł -juz znany w innych panstwach.Na pewno przyjmie
      się u nas,nie mam cienia wątpliwości i wzrośnie frekwencja.
      • jorge.martinez Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:17
        allspice napisała:

> To znakomity pomysł -juz znany w innych panstwach.Na pewno przyjmie
        > się u nas,nie mam cienia wątpliwości i wzrośnie frekwencja.

Co to za państwa? Bom ciekaw.
        • jakw Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:23
          Estonia chyba. AŻ 3% głosów oddano przez internet.
          • jorge.martinez Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 22:25
            Aż? Estonia liczy 1 mln 200 tys. mieszkańców. Mniej niż Warszawa.
        • allspice Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 24.10.07, 08:47
          jorge.martinez napisał:

> allspice napisała:
          >
          > > To znakomity pomysł -juz znany w innych panstwach.Na pewno
          przyjmie
          > > się u nas,nie mam cienia wątpliwości i wzrośnie frekwencja.
          >
          > Co to za państwa? Bom ciekaw.

W wielu państwach m.in Estonii,Szwajcarii,Belgii,USA...
    • olo-international Głosowanie Listowne - proste ..... 23.10.07, 22:16
      ... dzała w Niemczech od wielu lat. Dostaje się kartę wyborczą waraz z
      kopertą na 1-2 tygodnie przed wyborami, spokojnie sie zakreśla
      kandydata, wkłada do koperty i wysyla pocztą na kilka dni przed
      wyborami.
      Proste, bardzo skuteczne i podwyższające frekwencej wyborczą.

Oczywiście interenet byłby super, ale jeśli to za skomplikowane, to
      dlaczego nie podpatrzyć i zaadoptować rozwiązania niemieckiego.
      • jorge.martinez Re: Głosowanie Listowne - proste ..... 23.10.07, 22:19
        Nie powierzyłbym mojego głosu Poczcie Polskiej.
        • ciamej Re: Głosowanie Listowne - proste ..... 23.10.07, 23:39
          w ten sposób bardzo łatwo kupić głosy - w Wielkiej Brytanii była taka sytuacja,
          że skupowano karty do głosowania listownego po 1 funt ;)
    • te_rence PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez interne 23.10.07, 22:16
      TAK TAK TAK!
      Ale uwaga! Jakie to niesie za sobą ryzyko przekrętów! Hakerzy opłacani przez partie?
      ALe w sumie jak ktoś będzie chciał zrobić oszustwo w wyborach i będzie miał kase
      to zrobi to (spróbuje) tak czy siak
    • ob.laden PKW banda sklerotyków 23.10.07, 22:17
      jak słyszałem tłumaczenia tego Rymarza, i tego
      drugiego co wyglądał jakby sztucznej szczęki zapomniał
      włożyć przed pójściem do pracy to mnie na mdłości brało...

Głosowanie przez Internet, robione przez f-my Pixel i Prokom...
      na pewno wyjdzie: np frekwencja okaże się 115% i to nie
      będzie oczywiście winna ww firemek tylko zamawiającego...
    • and_rzej przez Internet - popieram dwoma rekami 23.10.07, 22:38
      W koncu to glosowanie jest dla ludzi, a nie ludzie dla glosowania.
      • remez2 Re: przez Internet - popieram dwoma rekami 23.10.07, 22:41
        and_rzej napisał:

> W koncu to glosowanie jest dla ludzi, a nie ludzie dla glosowania.
        A czy wybory nie powinny być tajne?
    • tadziu87 Wszystko fajnie, ale technicznie ciężkie... 23.10.07, 22:40
      Polecam ciekawy artykuł na ten temat w którym można się zapoznać z opinią
      fachowców na temat e-wyborów: 7thguard.net/news.php?id=5416
      • mk72 Re: Wszystko fajnie, ale technicznie ciężkie... 23.10.07, 22:53
        Wnioski tych "fachowców", którzy wymyślili efekt roku 2000 (nie w
        sensie tych konkretnych osób, ale branży informatycznej), co by
        zarobić duże pieniądze, są średnio wiarygodne...
        --
        21 października możesz głosować także poza miejscem stałego
        zameldowania. Szczegóły: www.glosujbezmeldunku.pl
      • margonik Re: Wszystko fajnie, ale technicznie ciężkie... 23.10.07, 23:32
        Faktycznie ciekawy, nie pomyślałam, że taki to problem.

Ale ten tekst rozłożył mnie na łopatki:

"Promieniowanie z nieba?
        W maju 2003 roku podczas głosowania z użyciem komputerów wyborczych
        DigiVote w Belgii jedna z kandydatek otrzymała nadmiarowe 4 tys.
        głosów nie oddanych przez żadnego wyborcę. Oficjalnie fenomen ten
        wyjaśniono „przypadkowym i spontanicznym przestawieniem się bitu” w
        liczniku znajdującym się w pamięci komputera z niewyjaśnionych
        powodów – później tłumaczono to m.in. działaniem promieniowania
        kosmicznego[21]. "

Ludzie doszukują się cudów, zamiast błędów w oprogramowaniu.
      • ciamej Re: Wszystko fajnie, ale technicznie ciężkie... 24.10.07, 00:04
        słabiutki ten tekst, skupiają się na konkretnych przypadkach zamiast
        przeanalizować teoretyczne możliwości - to że można to zorganizować źle to jest
        oczywiste (widać na przykładach), pytanie czy można to zorganizować dobrze?

podstawowym wymogiem byłoby zaprojektowanie systemu przez niezależnych ekspertów
        (w żadnym wypadku komercyjnych producentów) nadzorowanych przez państwo, a pełna
        specyfikacja powinna być dostępna publicznie
        do tego system powinien być prosty jak cep, wykorzystywać ustandaryzowane,
        powszechnie dostępne technologie
        no i głosowanie elektroniczne musiało by funkcjonować jako alternatywa dla
        równolegle istniejącego

odpowiednio zaprojektowany system może spełniać zasadę tajności lepiej niż
        tradycyjne głosowanie
        niestety możliwości kupczenia głosami są o wiele większe niż w przypadku
        tradycyjnych głosów

pozdrawiam
    • bogdan331 komunizm i kaczyńscy opóźnili Polskę w rozwoju. 23.10.07, 23:02
      Mała Łotwa juz głosuje internetowo.Należy wypie..ć tego drugiego dupka,a
      szybko osiągniemy pułap europejski! Jestem pewien,że ten bez konta i
      mieszkający u mamy nie umie posługiwać się netem kretyn zabrał sie do
      kierowania państwem.Ajego stara "jaszcząmb" to takie jak pularda -fotyga i toto
      jest pierwszą damą Najjaśniejszej urwał nać!!!!
    • 1maruti1 Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 23:14
      Z tego co rozumiem to glosowanie nternetowe, korespondencyjne i przez
      pelnomocnika maja byc uzuplenieniem do normalnego glosowania. i w tym sensie to
      super pomysl. tak sie robi na calym swiecie. glosowanie korespondencyjne to
      norma na swiecie.
    • tiraro Re: PKW chciałaby wprowadzić głosowanie przez int 23.10.07, 23:33
      Jestem zdecydowanie przeciw głosowaniom elektronicznym!

Temat jest bardzo rozległy, więc podam tylko kilka linków:
      - www.isoc.org.pl/200701/wybory
      - prawo.vagla.pl/node/7513 - mały żart obrazujący problem :-)
      - www.youtube.com/watch?v=aZws98jw67g
    • male.conieco Najlepiej poprzez portal gazeta.pl 23.10.07, 23:42
      I tym sposobem kilkaset mln zostało by w budżecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka