borisa 25.10.07, 13:32 kiedy żyjesz chcesz,aby po śmierci twoje ciało oddac nauce, ale jak umrzesz, t o twoim ciele decydują inni. tu tkwi przyczyna dlaczego tak duzo ludzi zgłasza chęć, ale tak mało jest ciał przyjmowanych do insttytutów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z616 Re: Oddam ciało dla nauki 25.10.07, 21:15 a ja swoejgo ciala nigdy nikomu za free nie oddam... zaden urzedas nie bedzie mi gadal co mam ze swoim cialem po smierci zrobic... juz zadbalem zeby je spalic:P a jezeli chca moje cialo naukowcy to niech mi zaplaca za zycia 250tys i se niech je biora :P - tak jestem materialista, nie kieruje mna zadna potrzeba pomocy innym czy tez potrzeba posweicenia sie dla nauki.... - tym nie zapenie dzieciom zarcia:P to jak beda traktowac moje cialo mnie nie obchodzi.... martwego nic nie obchodzi i wysztko mu wisi:P Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Oddam ciało dla nauki 25.10.07, 21:35 A ja tam uważam, że po co mają mnie żreć robale (mało estetyczne) i po co mam zajmować miejsce na świecie żyjącym. Jak się coś przyda na przeszczepy - niech biorą. Jak nie (lub coś zostanie) - proszę, niech się na mnie studenci uczą. Resztki poprosiłbym skremować, a popioły rozsypać w lecie. Ewentualnie - jak to robią w Danii, ale u nas to nie przejdzie - użyć resztek do napalenia w kotłowni = tanie ciepło zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
heathen777 Re: Oddam ciało dla nauki 26.10.07, 10:33 Najlepiej nie czekać i od razu wydrukować i wypełnić formularze. anatom.slam.katowice.pl/Content.asp?opcja=donacja4 www.poltransplant.org.pl/ow.html www.przeszczep.pl/pdf/oswiadczenie_woli_www.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
tomrutko Wyślij ten formularz wszsytkim lekarzom w PL 28.10.07, 10:59 To wtedy się zobaczy ile lekarzy ma w d..ie poświęcenie. A najlepiej do wszystkich rektorów, dziekanów i wykładowców na AM-ych! Niech prócz własnej kariery zrobią coś dla studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
momus2 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 22:21 Nie w Danii tylko w Moskwie, Nie w kotlowni tylko na Placu czerwonym i nie pala tylko kradna rowery... Ale poza tym jestes swietnie poinformowany. Odpowiedz Link Zgłoś
martakucharska Re: Oddam ciało dla nauki 25.10.07, 22:49 Nie przejmuj się całym tym problemem z616, bo Ciebie on nie dotyczy - naukowcy przyjmują tylko kompletne zwłoki, z mózgiem Odpowiedz Link Zgłoś
tomrutko Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 10:57 z616 napisał: > a jezeli chca moje cialo naukowcy to niech mi zaplaca za zycia 250tys i se nie > ch je biora :P - tak jestem materialista, Ja też tak uważam. Płacimy podatki aby uczelnie kształciły lekarzy a Oni jada do UK pracować. To niech chociaż za zwłoki płacą. A jeśli sprawa się dotyczy testów za leki czy inne środki - to oddaj im ciało za free a Oni społeczeństwu(czyli mi teraz za życia) to co leki za free, badanie wszystkie za free? Śmiechu warte! I jeszcze co do etyki - to mam wielu znajomych, już absolwentów, AM i wiem jakie mają studenci I roku podejście do zwłok. W Polsce jest tysiące lekarzy - dlaczego Wy nie oddajecie swoich zwłok? Niech każdy kto kończy AM musi podpisać oświadczenie o oddaniu swoich zwłok. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej9927 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 22:49 Jak spalą ciało to też dzieci nic z tego mieć nie będą. Gdyby jednak ktoś wykorzystał je - ciało - do doświadczeń i nauki, może właśnie twoje dzieci uratowałby - odpukać - jakiś lepiej nauczony lekarz. O tym jest mowa w tym artykule. Co ci z tego, że cię spalą? A poza tym, nie tylko twoje dzieci, twoja rodzina żyją na tym świecie. Nigdy jeszcze nie miałeś potrzeby skorzystania z czyjejś wiedzy lub tak zwanego dobrego serca? Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Oddam ciało dla nauki 02.11.07, 22:29 Szkoda słów na takie myślenie. Proste jak konstrukcja cepa. A na ile wyceniasz swoje życie? A jak Tobie lub bliskiej Tobie osobie uratuje życie lekarz dzięki temu, że mógł się uczyć na kimś innym to ile powinieneś zapłacić "materialisto" temu komuś. Zapłać 250.000 zł. hehehe ... łyso Ci. To jedna z takich sytuacji, gdzie materialnie można więcej zyskać dzięki altruizmowi niż dzięki żądaniu kasy. Co Twoim dzieciom po pieniądzach, jedzeniu jak im w potrzebie zdrowotnej (i to naprawdę ważnej) zabraknie doświadczonego lekarza. Ja też zadbałem aby spalić, ale najpierw niech mnie rozkroją Odpowiedz Link Zgłoś
anna_diva Oddam ciało dla nauki 25.10.07, 23:04 W sumie te wyniki mnie nie dziwią, przykłady mam nawet w mojej rodzinie, dodatkowo mój dziadek zgodził się na eksperymentalne leki na serce mówiąc: "może mi to nie pomoże, ale istnieje szansa, że pomoże innym"... [url=www.profeo.pl]Dyskusja na poziomie[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
heathen777 Re: Oddam ciało dla nauki 26.10.07, 10:35 Dlatego odsyłam do linków poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 ...a to POLSKA właśnie... 28.10.07, 11:50 ..."oświadczenie woli" i grupa krwi to dane które powinny się znaleźć tuż obok imienia i nazwiska w dowodzie KAŻDEGO pełnoletniego obywatela. Proste, tanie, logiczne.... - za logiczne jak na Polskę? :-))) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Polki bardzo chętnie oddają swoje ciała 28.10.07, 13:05 po niezbyt wygórowanych cenach a jak jesteś ciapaty albo czarny to w ogóle za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
drgiggles Re: Polki bardzo chętnie oddają swoje ciała 28.10.07, 23:30 A faceci jeszcze chetniej. Zielona, zołta czy czerwona, rzucaja sie na kazda byle przeleciec i dodac do swojej "dumnej" listy "zaliczonych". Wiekszosc facetow to dziwki wydania meskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.p.t Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 14:35 Nie mam nic przeciwko oddaniu jakiejs czesci swojego ciala, jesli wiem, ze to mogloby uratowac komus zycie. Po smierci mi i tak sie juz nic nie przyda a taka osoba moze zyc dlugo i szczesliwie. Lekarze musza sie gdzies uczyc, to prawda ale jednak mysl, ze ktos "grzebalby" w moim ciele, brzmi inaczej i juz jednak nie tak fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 15:23 nie jestem szanowana za życia, więc jest mi wszystko jedno, co się stanie z moim ciałem po śmierci. Chętnie oddam do Zakładu Anatomii Śl.A.M., a raczej zrobi to na moją prośbę rodzinka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej9927 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 22:59 A jeszcze nie grzebał? Chirurdzy są od grzebania w ciałach żywych, ale żeby grzebać mądrze i skutecznie, muszą się tego nauczyć. Zdarzają się pomyłki lekarskie, nieudane operacje. Czy ktoś się kiedy zastanawiał, jakie pomoce naukowe, bo przecież nie linijka i ekierka, są potrzebne studentom medycyny i jak je zdobywają? Czy mają uczyć się na myszach albo żabach? Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 15:28 wczoraj na HBO był film Marcina Koszałki pt Istnienie o aktorze Jerzym Nowaku który postanowił ofiarować swoje ciało Akademii Medycznej, film mnie nie przekonał raczej wprost przeciwnie, ale to chyba nie o to wogóle chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 19:09 Zgadzam się Dokument ten mnie zafascynował,prosty ostry jasny przekaz... Symboliczny pogrzeb dla rodziny,symboliczne nic w grobie,symboliczne spotkania chociaż raz w roku przez ten pośpiech całą rodziną wokół symbolicznego miejsca,hm..... Ja dziękuję postoję... Wirtualnych altruistów jest pełno,ilu z nich jednak tak naprawdę zdeklaruje się w przypadku kiedy należałoby podpisać cyrograf ??? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus każdy normalny człowiek odda swego trupa 29.10.07, 14:29 bo co normalnego człowieka może obchodzić los własnego ciała po śmierci? A tak się komuś przyda. Jak ktoś woli na tym kasę zarobić - proszę bardzo, ale po co karmić tym robaki? Robaki mają i tak dość jedzenia, z głodu nie umrą. Wierzącego chrześcijanina to nie powinno obchodzić, raczej to, jak się do nieba dostać. Trup tam niepotrzebny, każdy dostanie nowe ciało od Boga w dniu Zmartwychwstania A ateiście to już zupełnie nie wiem, po co ten trup, jak go już nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Po Polsce pętają się dziesiątki tysięcy przybłędów 28.10.07, 16:42 zza Buga, bardzo często załatwiają między sobą krwawe porachunki, niekiedy są łapani przez polską policję i straż graniczną. Zatem podaż materiału dydaktycznego dla studentów jest duża. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy "Za to, co zrobili dla nauki, ich imiona nie zosta 28.10.07, 17:12 ną zapomniane" Ciekawe ile takich imion trupów potrafi z pamięci wymienić ten pan doktor... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 17:24 Na medycynie ciąży jakaś klątwa. Nazwałbym ją klątwą MISJI. Medycyna to MISJA. A okazuje się, że najlepiej jest wtedy kiedy medycyna to biznes, normalny biznes. Nie ma darmowych obiadków tak jak nie ma darmowej medycyny. Za leczenie się płaci. Komu? Lekarzom i tym co ich zatrudniają dając środki na leczenie. Lekarz, który nie uczył się na zwłokach to gorszy lekarz. Uczelnia, która zapewnia studentom naukę na zwłokach to lepsza uczelnia. Lepsza a więc droższa. Co za problem żeby każdy żyjący mógł swoje pośmiertne szczątki wystawić na sprzedaż. Cena? Zależy... powinien rynek zadecydować - skoro sprzedając swoje pośmiertne szczątki nic za życia nie tracimy to mogłaby się okazać niewysoka zważywszy na dużą podaż tanich ciał. Inaczej się wyceni kloszard, któremu brakuje do jabola a inaczej ktoś kto normalnie zarabia. Strzelam: 1000 zł. Po sprzedaży tatuażyk, wpisać do baz i po kłopocie. Ale widać, że się tak nie da. No bo ta klątwa misji zobowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ka Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 22:12 Na mojej uczelni zwłoki były ok 10-20 letnie. Nie trudno sie domysleć jaki był ich stan: nerwy powiazane sznurkami , mieśnie ,które trudno było w ogóle zidentyfikować.. Przyznaję ,że przez to dużo trudniej nam się uczyło, ale mysle ,że większość z nas dokształci się już w trakcie pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej9927 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 23:05 No właśnie na tym polega problem. Będą się dokształcać również na tych ciałach których właściciele nie wyobrażają sobie oddania zwłok do nauki. Zwłoki wygrywają plebiscyt o szacunek. Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnieparker1 Re: Oddam ciało dla nauki 28.10.07, 23:54 film.onet.pl/0,0,1446881,1,596,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaszczynska Oddam ciało dla nauki 12.09.08, 14:31 jeżeli ktoś rzeczywiście zdecydował się oddać ciało dla celów naukowych - bardzo proszę o kontakt: kaszczynska@gazeta.pl lub gg 1280209 Odpowiedz Link Zgłoś