evident co za idioci wymyślili te zakazy ! 01.11.07, 12:53 wolny rynek powinien być, a nie nakazy i zakazy Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Idioci całkiem konkretni. Z PiS 01.11.07, 13:23 Nazwiska herszta i jego pomagierów chyba wszyscy znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot1972 Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 12:57 Ustawa jest bublem prawnym: 1. Nie definiuje co to jest handel, dlaczego nie mogę iść od marketu a na dworcach kolejowych, autobusowych, lotniczych, kupić coś do jedzenia lub czytania w trakcie podróży. 2.Czy jadąc dzisiaj intercity mogę w Warsie kupić coś do zjedzenia, nie usługę gastronomiczną ale sok w kartonie? 3. Czy zamówienie pizzy z dostawą do domu, to handel tego typu, który dzisiaj jest zabroniony? 4. Czy zamówienie pizzy z dostawą do domu (nie podgrzanej w pudełku), to handel tego typu, który dzisiaj jest zabroniony? 5. Dlaczego blokujemy jeden rodzaj handlu (sklepach), inne rodzaje usług są dostępne: internet działa, telefony, telewizja, transport? Nie jestem za handlem w sklepach w święta, ale mam nadzieję, iż jakiekolwiek przepisy prawa uchwalane przez nowy parlament będą mniej bez sensu niż teraz Odpowiedz Link Zgłoś
larive PO zniescie ten durny zakaz handlu!@! 01.11.07, 12:59 PO zniescie ten durny zakaz handlu! Jak ktos nie chce kupowac to nie idzie. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy W ustawie zapisano stacje benzynowe? Literalnie? 01.11.07, 13:39 Bo zdaje się, że mamy do czynienia z łamaniem ustawy, bezprawną probą interpretowania jej przez Pip i ogólnym debilizmem jej (ustawy) autorów. Ktoś pamięta, którzy kretyni ją tak, a nie inaczej, sformuowali? ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
zajbel Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 13:44 Ten durny zakaz to nie obrona pracowników jak się nam usiłuje wmówić lecz uderzenie w bogaczy czytaj koncerny handlowe, 25 lat pracowałam w mleczarni w niedzielę i święta i nikt się o mnie i moich kolegów nie martwił. A piekarze , ciastkarze i inni co muszą pracować? Ktoś mądrze zauważył że podpisując umowę o pracę na takie warunki się godzimy i to jest prawda. Mnie jeszcze za pracę w niedziele i święta przysługiwał dzień wolny w zamian i 100% dopłata. I ja w tym dniu wolnym miałam czas na zakupy i załatwienie spraw w urzędach. A im więcej niedziel przepracowałam tym więcej zarobiłam.Co 4 niedziela była wolna . A teraz posłuchajcie coście narobili zakazem. w przeddzień święa sklepy wydłużyły godziny otwarcia czyli te biedne kasjerki i sprzedawczynie musiały pracować o 2 do 4 godzin dłużej . No i całe święto diabli wzięli bo trzeba odespać zarwaną nockę. W moim mieście przed zakazem w 1 listopada hipermarkety nie były czynne nigdy . Otwarte były małe sklepy osiedlowe z kilkuosobową obsługą. Uważam że gdyby dobrze pomyśleć to udałoby się jakieś sensowne przepisy wysmażyć a nie taki gniot!Bo doprawdy wylaliście dziecko z kąpielą. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 13:50 Krótko Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 14:02 www.sawicz.yoyo.pl/piszamknalsklep.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
boston911 Dlaczego panstwo narzuca wszystkim bez wyjatku 01.11.07, 14:33 Przeciez obywatele naleza do roznych wyznan. Sa rowniez ludzie niewierzacy, ktorzy nie obchodza swiat religijnych. Poza tym nie kazdy ma 'normalny' tryb pracy. Niektorzy ludzie pracuja na nocnych zmianach, lub maja inne sytuacje i nie maja sposobnosci dokonywania zakupow w 'normalnych' godzinach w dni powszednie. Nadogrliwosc panstwa i czysty fanatyzm religijny daja poczucie jakby to bylo panstwo wyznaniowe, tak jak za PRL-u, ale w innym kierunku. Co stalo sie z wolnoscia wyboru? Dlaczego panstwo podejmuje takie decyzje za obwyateli? Ci, ktorzy nie chca pracowac w swieta religijne powinni miec prawo skorzystania z dnia wolnego, a ci ktorzy chca pracowac bo chca zarobic powinni miec prawo do pracy. To samo z prywatnymi businessami. Dlaczego ogranicza sie ich wolnosc i ingeruje siw w sprawy rynku? Jakas paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Dlaczego panstwo narzuca wszystkim bez wyjatk 01.11.07, 14:40 Amerykanie pieniadze maja i to sporo a jeszcze bardziej lubia wydawac i robic zakupy. Sklepy wszystkie sa otwarte. W Chicago pamietam ze byla nawet akcja policji aby zmusic wlascicieli sklepow do ...zamkniecia. Moga byc otwarte tylko w odpowiednich godzinach i nie przez noc. Osobiscie to lubie. Ameryka widac ze zyje a nie zamartwia sie problemem otwarcia sklepow. Polacy sa naprawde chorzy a szczegolnie ci tzw.katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego panstwo narzuca wszystkim bez wyjatk 01.11.07, 17:20 boston911 napisał: > Przeciez obywatele naleza do roznych wyznan. Sa rowniez ludzie > niewierzacy, ktorzy nie obchodza swiat religijnych. ale pwenie w wielkanoch czy boze narodzenie to nie mieliby ochoty isc do pracy,..skoro tacy niewierzacy? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Dlaczego panstwo narzuca wszystkim bez wyjatk 01.11.07, 17:50 Co ty gdasz... pis Ci na mozg padl. Odpowiedz Link Zgłoś
orlandoo Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 14:47 a stacje benzynowe zarobią dzisiaj krocie! Dlaczego rząd rozkazuje ludziom,kiedy mają kupować! A w Niemczech jest mnóstwo niezadowolonych z ograniczeń w handlu ebrius Odpowiedz Link Zgłoś
finfa Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 15:06 > Wreszcie jakiś sensowny przepis,a wpadli w szał zakupów we Wrocku ci, dla których zamknięcie supermarketu na 12 godzin może grozić kompletną dezorganizacją dotychczas wspaniale zaprogramowanego dnia "wolnego", brakiem możliwości zapełnienia "koszyka zakupów" wodą mineralną i papierem toaletowym (daje szybko wspaniałe uczucie spełnienia- pełny koszyk) Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 15:34 Idz di kosciola katoliczko i juz nie dawaj na tym forum swiadetwa swojej falszywej wiary.... Odpowiedz Link Zgłoś
mapww.k Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 15:37 O czym wogóle ta dyskusja,o.k jak ktoś chce zrobić zakupy żeby nie zginąć z głodu to je zrobi bo wkoło pełno otwartych sklepów(i gdzie ten zakaz handlu),jak zwykle Polak potrafi obejść prawo-które samo w sobie na to pozwala.Głupie gadanie o religijnym podtekście ,dysproporcjach płacowych u nas i w innych krajach,i o tym że jak kto chce to pracuje a jak nie to nie musi.Zykłe polskie piekiełko,obłuda,zakłamanie,fałsz,ksenofobia i nie umiejętność rzeczowego zrozumienia faktu że ktoś chce mieć wolne-a ja mu za to w mordę.I TYLE. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 15:44 Jak chce miec wolne, to nie ch sie zatrudni na takich watrunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk Jestem przeciw !!! ... ale ja mam dzis wolne 01.11.07, 15:41 bylo sie uczyc to byscie nie pracowali w marketach i tez byscie mieli wolne dzis bez zadnych ustaw... po to jestescie zebym ja mogl kupic co zechce dzisiaj kiedy mam dzien wolny i moge odpoczac sobie z rodzinka wreszcie Odpowiedz Link Zgłoś
finfa Re: Jestem przeciw !!! ... ale ja mam dzis wolne 01.11.07, 15:56 a jak ja będę miał wolne i będę chciał coś w urzędzie załatwić, to powinien być czynny prawda? nawet jak to będzie niedziela, o święcie nie wspominając! prawda planitnyk? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Jestem przeciw !!! ... ale ja mam dzis wolne 01.11.07, 16:04 TYlko w przypadku kiedy sprywatyzuje sie urzedy... Odpowiedz Link Zgłoś
maxima132 Re: Jestem przeciw !!! ... ale ja mam dzis wolne 02.11.07, 12:05 planitnyk - ty za bardzo sie chyba tez nie uczyles ,twoj styl pisania jest mniej wiecej na poziomie 5-6 klasy podstawowki "widzieliscie ,zrobiliscie ...!!!!znam osoby po studiach ,ktore pracuja w tesco ,bo nie dostaly lepszej pracy ,a za takie stwierdzenie "musicie pracowac bo ja mam wolne " powinienes w leb dostac od kogos - to na twoim poziomie zebys zrozumial Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 15:47 > Wreszcie jakiś sensowny przepis. W Niemczech wszystkie super i hipermarkiety > są w święta zamknięte i nikt tam z bólu nie wyje. i to nie tylko w swieta, ale takze w niedziele.. choc przed bozym narodzeniem oczywiscie robi si ewyjatki:) Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk No proszee w Niemczech tez katolicy rzadza ! 01.11.07, 15:51 wolne swieta i niedziele... nie tylko u nas katolicy maja wladze... Odpowiedz Link Zgłoś
finfa Re: No proszee w Niemczech tez katolicy rzadza ! 01.11.07, 16:04 a co ma np. święto 3-go maja albo 11-go listopada z katolikami wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 15:53 Co to za argument?? A w USA i W GB sklepy sa otwarte... I co w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 17:14 w usa bija murzynow... > Co to za argument?? A w USA i W GB sklepy sa otwarte... I co w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 17:51 Taki sam jak w Niemczech i innych krajach skepy sa zamnkniete.... Przemysl to. Odpowiedz Link Zgłoś
maxima132 Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 02.11.07, 11:24 Murzyni skutecznie bija sie sami ! ,a w US sklepy sa otwarte zawsze ,nikomu to nie przeszkadza ,kazdy obchodzi swoje swieta po swojemu ,i to jest demokracja !! nie ma zadnej religii w publicznych szkolach .Mam nadzieje tylko ze nie dojdzie do obowiazkowej listy obecnosci w niedziele w kosciolach !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marebski rozdzial panstwa od kosciola 01.11.07, 15:59 dlatego jestem w USA, machnalem 3 razy wieczne odpoczywanie rano za dziadkow,ulalem troche kawy na ziemie, wyporadzilem psa, wsiadlem do ukochanego M5 i do biura po drodze zrobilem zakupy a po pracy na gogo lece na panny z rurka popatrzyc, ja juz dziekuje idiotom na wiejskiej srodkowym palcem u reki machamy bye bye Odpowiedz Link Zgłoś
cuffed Pracujemy 24/7.Co za idiota zamyka handel? 01.11.07, 16:14 Pieniadze trzeba robic tak jak w Chinach ! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: rozdzial panstwa od kosciola 01.11.07, 17:17 > ukochanego M5 i do biura po drodze zrobilem zakupy a po pracy na > gogo lece na panny z rurka jak cie zadna nie chce, to przynajmniej tyle masz, ze sobie popatrzysz:) Odpowiedz Link Zgłoś
marebski Re: rozdzial panstwa od kosciola 01.11.07, 17:36 te arab camel na tym polega wolnosc ze robisz co chcesz a nie co inni chca, to ze inna nie chce nie znaczy ze ja ja chce moherze camel_3d napisał: > > > ukochanego M5 i do biura po drodze zrobilem zakupy a po pracy na > > gogo lece na panny z rurka > > jak cie zadna nie chce, to przynajmniej tyle masz, ze sobie popatrzysz:) > Odpowiedz Link Zgłoś
karmazyn25 Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 16:19 Wracam z cmentarza, patrzę i oczom nie wierzę. Żabka na mojej ulicy otwarta. Matko ty moja. A w środku stoją w kolejce do kasy jacyś marsjanie. I do tego cholera nikt zniczy nie kupuje, tylko chlebuś, jajeczka, serek, piweczko i wódeczkę, a i lizaki dla małych. I pani przy kasie zadowolana jakaś (musi bo kolejka długa). Z tych nerw aż pięć browarów wziąłem, czekoladę, fajki i ser. I roztrzęsiony pognałem do domu. Co za ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
de_m0nika hehe 01.11.07, 16:38 karmazyn25 napisał: > Wracam z cmentarza, patrzę i oczom nie wierzę. Żabka na mojej ulicy otwarta. Ma > tko ty moja. A w środku stoją w kolejce do kasy jacyś marsjanie. I do tego chol > era nikt zniczy nie kupuje, tylko chlebuś, jajeczka, serek, piweczko i wódeczkę > , a i lizaki dla małych. I pani przy kasie zadowolana jakaś (musi bo kolejka d > ługa). Z tych nerw aż pięć browarów wziąłem, czekoladę, fajki i ser. I roztrzęs > iony pognałem do domu. Co za ludzie. Pikne:-) A gdzie ta żabka, bo mi się żarówka w kiblu spaliła i szampon skończył. Co za bezmyślna ateistka ze mnie, nie przewidziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
karmazyn25 Re: hehe 01.11.07, 16:41 Wa-wa Śródmieście Południowe, ale dokładnie nie podam bo mi ją zamkną a nie chciałbym tego bo bywa że między 22 a 23 lecę tam dokupić tego i owego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 A ja popieram ten przepis ! 01.11.07, 16:41 Dziś gdy chciałem w okolicznym sklepie kupić papierosy okazało się, że sklepik jest zamknięty. Strasznie się wkurzyłem, bo niby dlaczego władza ma decydować za sklepikarza, co dla niego dobre. Ale jak dowiedziałem się, że przepisy dopuszczają, aby właściciel sam sprzedawał w święta, albo że może zawrzeć z pracownikiem dodatkową umowę-zlecenie na ten dzień, to zacząłem ten przepis popierać. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: A ja popieram ten przepis ! 01.11.07, 17:20 i nagle sie okazalo, ze pracodwacy nie sa chetni do zaplacenia innym... a sami nie maja ochoty dupskeim ruszyc. > Dziś gdy chciałem w okolicznym sklepie kupić papierosy okazało się, > że sklepik jest zamknięty. Strasznie się wkurzyłem, bo niby dlaczego > władza ma decydować za sklepikarza, co dla niego dobre. > Ale jak dowiedziałem się, że przepisy dopuszczają, aby właściciel > sam sprzedawał w święta, albo że może zawrzeć z pracownikiem > dodatkową umowę-zlecenie na ten dzień, to zacząłem ten przepis > popierać. Odpowiedz Link Zgłoś
de_m0nika fajny zamordyzm 01.11.07, 16:42 Ja juz taki zamordyzm przerabiałam łaaadnych parę lat, jak trzeba było zapasy CHLEBA robić w piątek rano na 3 dni. Nie wiem, czemu mi się nie podobało. Niech mi nikt nie chrzani, że to dla dobra pracowników, skoro pozostały czas hipermarket poniewiera nimi za ćwierćdarmo. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: fajny zamordyzm 01.11.07, 16:55 Po pierwsze i najwazniejsze przepis dotyczy bodajze 12 dni w roku a robicie z niego tragedie narodowa. Po drugie akurat mamy na tapecie swieto koscielne jakim jest 1 listopada. Ale wolny bedzie takze 11 listopada, 1 maja czy 15 sierpnia(chyba) ktore sa swietami panstwowymi. Bo na razie jestesmy chyba jednym z niewielu krajow w Europie gdzie pracuje sie w swieto narodowe... "trzeba było zapasy > CHLEBA robić w piątek rano na 3 dni" I co , z glodu umarlas? Przepis w postaci ktora mowi ze wlasciciel sklepu moze pracowac jest ok. Ma on ograniczyc wykorzystywanie pracownikow - jeszcze za malo ludzi sp. na wyspy i jeszcze prace po 7 dni w tygodniu bez nadgodzin uwaza sie za cos normalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: fajny zamordyzm 01.11.07, 17:24 >jow w > Europie gdzie pracuje sie w swieto narodowe... no wlasnie..buractwo sie za panow uwaza, w pracy nimi poniewieraja to chociaz poaptrzy ze inni musze w niedziele i swieta pracowac. ciekawe ile z tych osob ktore tak sa za praca w niedziele, sama pracuje w weekendy.. chamki chca koniecznie pokazac, ze maja duzo do powiedzenia:) > I co , z glodu umarlas? Przepis w postaci ktora mowi ze wlasciciel > sklepu moze pracowac jest ok. Ma on ograniczyc wykorzystywanie > pracownikow - jeszcze za malo ludzi sp. na wyspy i jeszcze prace po > 7 dni w tygodniu bez nadgodzin uwaza sie za cos normalnego. coz..Polska to very dziwny kraj. nikt nie chce pracowac w niedziele, ale kazdy (no wiekszosc) by chciala zeby inni pracowali w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: fajny zamordyzm 01.11.07, 17:55 Co nie rzeszkadza hiper marketom poniewierac tym pracownikom przez pozostale dni roku.. ot radosne prawdawstwo PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: fajny zamordyzm 01.11.07, 19:16 profes79 napisał: > Po pierwsze i najwazniejsze przepis dotyczy bodajze 12 dni w roku Nie do końca Odpowiedz Link Zgłoś
maxima132 Re: fajny zamordyzm 02.11.07, 11:41 odpowiedz do profes79 -z glodu wtedy nikt nie umieral bo byl chleb i ziemniaki ale popatrz na swoich rodzicow i porownaj ich do rowiesnikow np.w USA !!spytaj ich jak stali noca w kolejce po pol kg miesa zeby zapchali ci buziuchne ochlapem .nie pisz bzdur jesli tych czasow nie pamietasz , dla sredniego pokolenia i ludzi starszych to jest wielki komfort psychiczny wiedziec ze jest jakis sklepik otwarty w niedziele i nie trzeba latac do sasiadki ze szklanka w reku bo przyszli goscie i nie ma cukru .Nowe przepisy powinny dotyczyc jedynie placy za prace w niedziele i decydowania przez pracownikow czy chca czy nie pracowac w swieta i niedziele .W USa -to 150 % zaplaty i wierz mi ludzie sie rwa do tego ... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a czy niedziela tez jest swietem?? 01.11.07, 17:16 czy tez w Polsc eniedziela jest wolna tylko dla uprzywilejopwanych? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: a czy niedziela tez jest swietem?? 01.11.07, 18:17 Tak dla katolikow jest wolna... ALe jako Panstwo Swieckie Polska nie musi przestrzegac katolickich norm. Odpowiedz Link Zgłoś
marebski rozdzial kosciola od panstwa 01.11.07, 17:33 panom na wiejskiej srodkowym placem mojej dloni macham, wsiadam do swej m5 po 3 zdrowaskach za dziadkow, ulewam kawe na grunt, jade do ukochanej pracy, by po niej na piwko i rurke z kumplami, a pozniej z laska do sklepu na zakupy, buraczany ja polak w burackiej ameryce Odpowiedz Link Zgłoś
zbig76 u mnie na stacji otworzyli mini careffoura i spoko 01.11.07, 17:49 jest prawie wszystko, jak w normalnym, a działa jako sklep przy stacji benzynowej więc jest czynny 24/h 365 dni w roku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
corgan fanatyzm do sześcianu... 01.11.07, 18:14 Najczęściej katolik pytany dlaczego jest za zakazem handlu w święta, odpowiada: "Bo tak jest w Niemczech". Czy Polacy naprawdę nie mają własnego zdania? Ciągle tylko druga Irlandia, Japonia... K.rwa...Jeżeli jakiegoś gorliwego katolika boli otwarty hipermarket, niech siedzi w domu, na dupsku i nie wychyla nosa poza 4 ściany. Naprawdę tak trudno niektórym z Was powstrzymać się od uszczęśliwiania innych na siłę ? Odpowiedz Link Zgłoś
maxima132 Re: fanatyzm do sześcianu... 02.11.07, 11:52 Corgan potwierdzam w calosci twoja odpowiedz -dosadnie ale prawdziwie ,przegladam ,czytam i oczom nie wierze -bo w Niemczech - ten argument jest do d....y ,powracamy do "komuny" tylko nieco innego koloru -teraz czarnego -nie wiem co gorsze ...........ale tej demokracji , na ktora tak wszyscy czekali ,nie widac na horyzoncie . Odpowiedz Link Zgłoś
estazolan Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 18:05 Co to dalo Ludzie kupili wodke na stacjach benzynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
reaver247 polacy to idioci 01.11.07, 18:19 jakby powiedziano ze przez 20 minut 1 listopada sklepy maja byc nieczynne od razu lament - 'a le ja wtedy moge chciec chleb kupic k..'. Drodzy kretyni wychowani w galeri handlowej, chodzi o to zeby pracodawca szanowal swieto panstwowe i tyle i nie p.. o wplywie jednego dnia na gospodarke ani o milionach ludzi bez jedzenia.. Wszyscy nie maja czasu zrobic zakupow bo 'zarabiaja pieniadze' i musza je wydawac tylko w kazdym innym watku narzekaja ze musza zyc na kredyt bo ich nawet na mieszkanie nie stac. Jak nie jestescie w stanie zaplanowac zakupow na jeden dzien w przod to jak macie zaplanowac jakis strategiczny zakup? Odpowiedz Link Zgłoś
adamx79 SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 18:28 Bolesne ale prawdziwe. Ludzie nie potrafią sbie zaplanować czasu wolnego. Jak galeria handlowa zamknięta to szok i "żałoba" bo nie ma gdzie pójść. A potem rosna nam takie ćwierćinteligenty, dla których jedyną rozrywką jest bieganie z koszykiem miedzy półkami. Rozrywka jak kino, teatr, muzeum jest "z kosmosu" więc zostaje pójście do pobliskiego "markiet" i uczestniczenie w uroczystym otwieraniu stoiska z pończochami przez Gosię Andrzejewicz i Dodę :/ Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 18:33 Biedny glupczze... W Kinie,Tetarze, Muzeum tez pracuja ludzie.. Co powiesz im kiedy przjdzie im pracowac dla rozrywki takich YNTELIGENTOW jak TY? Odpowiedz Link Zgłoś
adamx79 Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 18:43 Widzę, że zamknięcie pobliskiego superhipermarketu zburzyło plan dnia i nie ma co robić :/ Współczuję. A osobom w kinie powiedział bym "dziękuję" "do widzenia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
corgan Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 18:55 adamx79 napisał: > Widzę, że zamknięcie pobliskiego superhipermarketu zburzyło plan > dnia i nie ma co robić :/ Współczuję. > A osobom w kinie powiedział bym "dziękuję" "do widzenia" :) Czym więc różni się pracownik kina, teatru od pracownika marketu ? Teoretycznie wszyscy chcieliby mieć wolne w niedzielę (znając pracowitość Polaków to nie tylko w niedzielę), ale mam takie nieodparte wrażenie, że przed rozpoczęciem pracy, w momencie zatrudnienia podpisali dokument zwany umową o pracę. Fragment o ewentualnej pracy w niedzielę był napisany znikającym atramentem czy jak ? Żeby było mnie stać na kupno mieszkania od kilku lat pracuję w systemie zmianowym. Bardzo rzadko wypada mi wolna niedziela. Często pracuję w święta Bożego narodzenia, Wigilię, itp. W tym roku w Sylwestra idę do pracy na 22:00. Taki sobie wybrałem los i nie domagam się wolnych dni dodatkowych, bi niby dlaczego miałyby mi przysługiwać ? Odpowiedz Link Zgłoś
reaver247 Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 19:10 nie chodzi upominanie sie. Dzien jest konstytucyjnie wolny dla handlu i tyle, jest glownie wolny dla ludzi ktorzy pracuja w soboty i niedziele i mamy komfort isc wtedy do sklepu. We wloszech i hiszpani sklepy sa zamkniete w sieste nikt nie robi z siebie dziecka ze on musi akurat teraz. W polsce przyszla fala zachlysniecia sie tym ze w koncu mozna po latach komuny isc i kupowac, tam to bylo zawsze moze dlatego u nas brakuje do tego dystansu. Sam pracowalem dzis, ale jako pracownik korporacji mam wolne sb i nd a ktos inny pracuje i uwazam ze jak pewne dni im sie nie zagwarantuje to beda ci pracownicy jeszcze bardziej wykorzystywani. Kto pracuje w marketach? Ludzie napewniej mniej majetni, nisko kwalifikowani glownie, jesli pracodawca bedzie wymagal zeby wtedy parcowali to musza to zrobic inaczej wezma kogo innego i tyle. Nie mowcie o wolnym rynku bo jak macie chocby srednie pojecie o warunkach pracy w Tesco czy biedronce to trzeba byc ... zeby domagac zeby w ustawowo wolny dzien oni wszyscy pracowali bo kazdy musi kupic wtedy bulki Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat A możecie już iść possać komuś? :D 01.11.07, 20:39 Że ludzie nie mają nic innego do roboty jak łazić do galerii, że biedny pracownik, że blebleble. Misiu, ch.j mnie obchodzi, kto kiedy ma zapierd... Każdy jest kowalem własnego losu i osiąga w życiu to, na co go stać. Student, który pracuje w takim badziewnym markecie, pewnie się z tego wolnego dnia nie cieszył w wielu przypadkach, bo dla niego oznacza to kilka dych w plecy, co przy jego wyliczeniach co do złotówy robi mu dziurę w budżecie. I jego nawet wkurw..., że go na siłę uszczęśliwili. Z tej ustawy cieszą się klocki, co to czy się stoi czy się leży to się należy, które mając po 40 lat dalej osiągnęły mentalną dojrzałość na poziomie, że tylko się do palety nadaje. A tacy ludzie to dla mnie takie trójwymiarowe kuriozum i niewiele więcej. Gówn0 cię obchodzi, co kto kiedy ma robić. Ty możesz co najwyżej zawiadywać swoją starą jak peronowy na dworcu we Włoszczowej. I oczywiście dla ciebie reszta może pracować; szlag by cię trafił, gdyby komórki przestały działać, bo przecież - ochroniarz ma prawo do święta, więc nie pilnuje niczego, a informatyk nie dogląda systemu, bo też ma wolne. Nie - ciebie tylko ten biedny kretyn zza kasy wzrusza. Pierd... się waść z taką moralnością szaletową :D Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 21:35 > nie chodzi upominanie sie. Dzien jest konstytucyjnie wolny dla > handlu i tyle Podaj dokladnie, ktory fragment mowi, ze wolna jest niedziela i dzien 1.11.???? Odpowiedz Link Zgłoś
adamx79 Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 20:11 Widać, że na pracę w niedzielę czy święta pracownik sklepu jest skazany. Po pierwsze, że podpisał "umowę-cyrograf", po drugie, że społeczeństwo nie może sie obejść zakupów "akurat tego jednego dnia w tygodniu, po trzecie, że praca w święta przynosi takie kokosy pracownikom, że stąc ich na zakup mieszkania po kilku latach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan Re: SZOK!!! polacy to idioci 01.11.07, 18:41 Rozumiem, że Ty kupujesz chleb w ... muzeum ? Pewnie zaraz zaczniesz mi p.erdolić o jakichś sklepikach osiedlowych, w których jest 30 artykułów... Co ma wspólnego robienie zakupów w markecie z inteligencją ? Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: polacy to idioci 01.11.07, 18:31 chodzi o to zeby > pracodawca szanowal swieto panstwowe i tyle Jkaie swieto panstwowe... Nie znam akiego. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: polacy to idioci 01.11.07, 21:36 Chodz o 1.11... Jakie to swieto panstwowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mles21 Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 18:47 W Hiszpanii i Portugalii także wszystko pozamykane Odpowiedz Link Zgłoś
finfa Re: Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w ś 01.11.07, 18:58 no i tak powinno być, jest niedziela, dzień WOLNY od łopaty, od klientów, nawet od kościoła jak chcesz, żyj i daj żyć innym, Odpowiedz Link Zgłoś
rydz78 Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 19:56 To kolejny dowod na zniewalanie spoleczenstwa, na narzucanie obowiazku przestrzegania moralnosci jedynej niezawodnej i poteznej oraz prawdziwej dyktatorskiej partii-kosciolowi.W zadnym szanujacym sie kraju niwe ma takiej perfidnej obłudy.Dwa dni katorgi,a ile trupow z wypadkow ile wlaman i kradziezy w tych swietych dnaich,gdyz stroze porzadku sa w tym okresie do dyspozycji kleru,strzega bezpieczenstwa wiernych...Amen Odpowiedz Link Zgłoś
12345gosia Wchodzą w życie przepisy o zakazie handlu w święt 01.11.07, 20:08 Brawo! Wreszcie !Niech sobie odpoczną sprzedawcy ! Też chcą świętować ! Tylko pieniądze i pieniądze ... Wspaniała wiadomość. Swięta bez obozu PRACY ! Odpowiedz Link Zgłoś