pies_na_prawizne 10.11.07, 22:59 Polsce potrzebne jest ostre odgraniczenie sfery religijnej od politycznej NATYCHMIAST i niech w koncu ktos sie odwazy to zrobic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julita451 nadgorliwość 11.11.07, 08:06 Uważam, że nie jest dobrze, gdy walczy sie z Kościołem i ludzmi wierzącymi - jak bylo w "komunie ". I nie jest dobrze, gdy wszystkie uroczystości państwowe odbywają się z udziałem " pracowników " z Kościoła. Nie bądżmy nadgorliwi. "NADGORLIWOŚĆ jest gorsza niż FASZYZM "- znam to powiedzenie z przekazu ustnego. Uważam, że przeczytałam barszo mądry artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika abberacja byly ostatnie dwa lata, ale to sie zmien 11.11.07, 09:38 wkrotce. Powoli i stanowczo. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Nawet narodowcy to wiedzieli.. 11.11.07, 12:16 "Państwo i Kościół katolicki są to instytucje skazane na walkę ze sobą zawsze i wszędzie." Józef Grabiec-Dąbrowski Historyk, Sekretarz Ligi Państwowości Polskiej w roku 1917 Odpowiedz Link Zgłoś
frah Zlatwianie potrzeb religijnych? 11.11.07, 18:05 Ten zwrot uzyty przez pania Dunin znaczy o jej calkowitym braku zrozumienia czym jest dla wierzacych modlitwa. I pewnie celowo obrazliwy. To ma byc pani wklad w pozyskanie pisowskiego elektoratu? Odpowiedz Link Zgłoś
kamnez Re: Zlatwianie potrzeb religijnych? 11.11.07, 18:29 frah napisał: > Ten zwrot uzyty przez pania Dunin znaczy o jej calkowitym braku zrozumienia czy > m > jest dla wierzacych modlitwa. I pewnie celowo obrazliwy. Jeśli K. Dunin - jak powiadasz - zupełnie nie rozumie czym jest modlitwa, to jak może "celowo obrażać" nazywając ją w taki czy inny sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Zlatwianie potrzeb religijnych? 11.11.07, 18:55 A niby co jest w tym obrazliwego? To sa potrzeby duchowe a nie fizjoligiczne i dopatrywanie sie w tym obrazliwej tresci jest tetndencyjna checia "bycia obrazonym". To juz jest Twoj stan ducha i tyle. Artykul jest bardzo madry. Kinga Dunin nie jest politykiem i nie zabiega o elektorat. Zreszta o pewien typ elektoratu PiSu nawet chyba nie wypada zabiegac. Odpowiedz Link Zgłoś
frah Re: Zlatwianie potrzeb religijnych? 12.11.07, 21:50 Wystarczylo napisac "zaspokajac", zamiast "zalatwiac". Taki charakterystyczny lapsus. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Zlatwianie potrzeb religijnych? 14.11.07, 10:00 Nie sądzę, a raczej sądzę wręcz przeciwnie. Zaspakajać to przede wszystkim zaspakajać seksualnie, takze niewątpliwie również ktoś poczułby się obrazony. Pewna część katolików dopiero wtedy czuje sie dobrze, kiedy moze wskazać, z ekazde słowo w stosunku do nich uzyte to obraza. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Obraza to sposób istnienia Sacrum!:) 15.11.07, 01:20 Co by robiło, jakby się nie Obrażało?:))) Można powiedzieć publicystycznie: Sacrum to Kamieniowanie. (Bodaj jedyny dostępny rodzaj głębszego spełnienia seksualnego u ascetycznych Ludów Księgi:))) pl.youtube.com/watch?v=ZNeq2Utm0nU Czy to nie melancholijne?:-/ (Obecnie wśród kulturalnych katolików Kamieniowanie przybrało skromną postać Księżej Drażliwości.) Odpowiedz Link Zgłoś
wa_ga1 Re: Zlatwianie potrzeb religijnych? 11.11.07, 20:15 A ja nie rozumiem tych , którzy nie potrafią swojej religijności pielęgnować w zaciszu swego serca , domu lub kościoła . Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Duzo pisaniny zeby na koncu wyszlo szydlo z worka. 11.11.07, 21:55 "Czy, gdyby chociaż w jakiejś mierze udało się wprowadzić go życie, PiS straciłby cały swój elektorat? Nie sadzę, pozostałby mu elektorat rzędu 5-10 proc. I bardzo dobrze, bo każdy powinien mieć swoją reprezentację polityczną." Nie prosciej bylo zatytulowac ten artykul "Zagonmy kosciol do kruchty bo w ten sposob moim zdaniem PiSowi znacznie elektorat sie zmniejszy" ???? No i najwiekszy cymes: "Chodzi też o wypracowanie takich politycznych obyczajów, by ostentacyjne uczestnictwo w obrzędach religijnych reprezentantów państwa po prostu nie uchodziło." Czyli jesli polityk pelniacy jakas funkcje panstwowa jest wierzacy to ma chodzic do swiatyni (jakiejkolwiek) zamaskowany, a jego zona w czadorze ? No bo nie wiem co to znaczy NIE ostentacyjne uczestnictwo. Czy np. na czas pelnienia tej fukcji powinien w ogole nie chodzic do swiatyni ? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Duzo pisaniny zeby na koncu wyszlo szydlo z w 11.11.07, 22:06 frank_drebin napisał: > Czyli jesli polityk pelniacy jakas funkcje panstwowa jest wierzacy > to ma chodzic do swiatyni (jakiejkolwiek) zamaskowany, a jego zona w > czadorze ? No bo nie wiem co to znaczy NIE ostentacyjne > uczestnictwo. Czy np. na czas pelnienia tej fukcji powinien w ogole > nie chodzic do swiatyni ? W żadnym wypadku! Niech sobie chodzi do jakiej chce świątyni bez żadnej maski i z żoną bez czadoru (chyba, że są muzułmanami). Niech tylko nie przenosi tej świątyni do sejmu, senatu i w ogóle do swojego miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Przytocze jeszcze raz cytat bo widze, ze sie nie 11.11.07, 22:19 rozumiemy: "Chodzi też o wypracowanie takich politycznych obyczajów, by ostentacyjne uczestnictwo w obrzędach religijnych reprezentantów państwa po prostu nie uchodziło." I zwracam na uwage na slowa "ostentacyjne uczestnictwo w obrzędach religijnych". Dunin nie pisze o kierowaniu sie w polityce swa wiara, czy checi przenoszenia prawidel jakiejs wiary na ustawy itp. Pisze wyraznie o uczestnictwie w obrzedach religijnych ostentacyjnym. Wiec nadal nie wiem co to znaczy NIE ostentacyjne uczestnictwo. koloratura1 napisała: > frank_drebin napisał: > > > Czyli jesli polityk pelniacy jakas funkcje panstwowa jest wierzacy > > to ma chodzic do swiatyni (jakiejkolwiek) zamaskowany, a jego zona w > > czadorze ? No bo nie wiem co to znaczy NIE ostentacyjne > > uczestnictwo. Czy np. na czas pelnienia tej fukcji powinien w ogole > > nie chodzic do swiatyni ? > > W żadnym wypadku! > Niech sobie chodzi do jakiej chce świątyni bez żadnej maski i z żoną bez czador > u > (chyba, że są muzułmanami). > Niech tylko nie przenosi tej świątyni do sejmu, senatu i w ogóle do swojego > miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 W kwestii ostentacyjnego demonstrowania... 11.11.07, 22:50 Ale co to jest "ostentacyjne demonstrowanie swojej seksualności", to dobrze wiesz, żuczku, nieprawdaż?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 usunac tez krzyz z sejmu 11.11.07, 23:41 Trzeba wreszcie usunac ten krzyz z sali posiedzen sejmu. Wsrod Polakow sa tez wyznawcy innych religii a takze ateisci i sejm nie powinien byc miejsce ktore uprzywilejowywuje ktorekolwiek wyznanie. Sejm to parlament a nie swiatynia. Obecnosc krzyza czyni z nas drugi Iran. Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: usunac tez krzyz z sejmu 12.11.07, 04:01 xs550 napisał: > Trzeba wreszcie usunac ten krzyz z sali posiedzen sejmu. Glupis? To w co majom wierzyc wiesniacy? Moze w Leppera? Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Solidarni bez Kościoła 11.11.07, 23:52 "Odradzajacy" sie "starsi bracia" chca Polakow odsunac kompletnie od wladzy. Ciekawe jakie kary wymysla za okazywanie wiary katolickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Żydzi"! 12.11.07, 00:27 To zgrany chwyt. Każdy widzi, że sami w to nie wierzycie!:) Ci, co mają dość "Iranu Europy", są takimi samymi Polakami jak najciemniejszy z ciemnych moherów!:) Wiem, że niewygodnie otworzyć oczy, ale tak jest. Wbijcie to sobie do głowy. A władzę w tym kraju mamy wszyscy wspólnie, Polacy czyli obywatele Polski. A nie żadni samozwańczy "Polacy" czyli nacjonalistyczni bigoci. Pora się przebudzić. Halo tu Ziemia! Koniec IV-ej RP!:) Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 02:24 W rzekomej falszywce en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion prosze spojrzec na artykul 16: The destructio of Christianity, other religions and cultures, followed by transitional stage of ATHEISM, folowed finally by the hegemony of Judaism. Co nas czeka? www.youtube.com/watch?v=7a9Syi12RJo Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 19:09 Pomijając już pzdurne apokryfy typu "Protokołów mędrców Syjonu", to odkąd to Wikipedia jest dowodem na cokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 20:53 Rccc, może i przyjemnie jest uważać się za wtajemniczonego, który wie, "kto za tym wszystkim stoi". Ale odróżniaj swoje hipotezy od konkretu: ateiści w Polsce nie są w większości Żydami. Jest też, jak może wiesz, sporo Żydów, którzy popierają prawicę, także chrześcijańską Konserwę (także tak niemadrą jak PiS). Dorn, Wassermann, Wildstein... - czyżby ci regularni goście mediów Ojca Dyrektora byli agentami szatana? A Ojdyr się nie poznał?:) A co tu do "poznawania się"? (Żeby chociaż zmienili nazwiska!:) Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 21:44 nick3 napisał: > Rccc, może i przyjemnie jest uważać się za wtajemniczonego, który > wie, "kto za tym wszystkim stoi". Myslisz, ze o przyjemnosc chodzi? > Ale odróżniaj swoje hipotezy od konkretu: ateiści w Polsce nie są w > większości Żydami. Ale czesto sa manipulowani i wykorzystywani do innych celow. > Jest też, jak może wiesz, sporo Żydów, którzy popierają prawicę, > także chrześcijańską Konserwę (także tak niemadrą jak PiS). > > Dorn, Wassermann, Wildstein... - czyżby ci regularni goście mediów > Ojca Dyrektora byli agentami szatana? > > A Ojdyr się nie poznał?:) > > A co tu do "poznawania się"? (Żeby chociaż zmienili nazwiska!:) Nie obchodzi mnie to :) Ale nie chce w przyszlosci byc ukarany, jak sugeruje m.innymi Kinga Dunin (ateistka?),za to ze jestem katolikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 23:30 > Ale czesto sa manipulowani i wykorzystywani do innych celow. Pomyśl, nieszczęśniku, o sobie. Czy ty siebie nie widzisz!? Czy ty nie widzisz, że trąbiący w kółko o "manipulacji" Wasz Nocnik jest zbiorem tak tandetnych chwytów manipulatorskich, że nawet komuna by się tak spartaczonej roboty wstydziła! Ludzie, co wam siadło na mózg, że wy w te bajdy wierzycie! Zróbcie sobie jednego dnia "prasówkę". Porównajcie selekcję wiadomości w ND i w innej prasie (nie, nie tylko GW:) Porównajcie sposób pisania o tych samych faktach. Przecież to jest totalne niechlujstwo informacyjne. Z ND dowiadujemy się jednej czwartej tego, co z przeciętnej innej gazety. Fakty wybrane i okraszone nachalnie tendencyjnym komentarzem. I wy śmiecie zarzucać "Gazecie Wyborczej" czy Faktom TVN - "manipulację". Toż to jest klasyczny chwyt: "Łapaj złodzieja!" Ludzie! Źdźbło w cudzym oku widzicie, a belki we własnym - zupełnie nie łaska dostrzec? rccc napisał: > > Myslisz, ze o przyjemnosc chodzi? Myślę, że o przyjemność chodzi. (Skądinąd cenię przyjemność, ale ta - jest kiepskiej próby:) Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 13.11.07, 02:34 nick3 napisał: > > Ale czesto sa manipulowani i wykorzystywani do innych celow. > > Pomyśl, nieszczęśniku, o sobie. Skad to bledne mniemanie, ze jestem nieszczesnikiem? > Czy ty siebie nie widzisz!? Czy ty > nie widzisz, że trąbiący w kółko o "manipulacji" Wasz Nocnik jest > zbiorem tak tandetnych chwytów manipulatorskich, że nawet komuna by > się tak spartaczonej roboty wstydziła! Nie wybielaj komuny! > Ludzie, co wam siadło na mózg, że wy w te bajdy wierzycie! Zróbcie > sobie jednego dnia "prasówkę". Porównajcie selekcję wiadomości w ND > i w innej prasie (nie, nie tylko GW:) Porównajcie sposób pisania o > tych samych faktach. Zwracasz sie do mnie w liczbie mnogiej? > Przecież to jest totalne niechlujstwo informacyjne. Z ND dowiadujemy > się jednej czwartej tego, co z przeciętnej innej gazety. Fakty > wybrane i okraszone nachalnie tendencyjnym komentarzem. Studiujesz ND? > I wy śmiecie zarzucać "Gazecie Wyborczej" czy Faktom TVN - > "manipulację". Do kogo sie zwracasz? > Toż to jest klasyczny chwyt: "Łapaj złodzieja!" Uzywasz ten chwyt wlasnie. . > Ludzie! Źdźbło w cudzym oku widzicie, a belki we własnym - zupełnie > nie łaska dostrzec? Cytujesz Jezusa Chrystusa? > rccc napisał: > > > > Myslisz, ze o przyjemnosc chodzi? > > > Myślę, że o przyjemność chodzi. > > (Skądinąd cenię przyjemność, ale ta - jest kiepskiej próby:) Zle sadzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 13.11.07, 18:28 Bul bul bul, zły indorze!:))) > Studiujesz ND? Masz cholernego pecha. Bo - tak:) Wiem, że liczysz na to, że nikt normalny nie jest w stanie tego czytać, ale niektórzy robią to np. w celach naukowych. > Zwracasz sie do mnie w liczbie mnogiej? Zwracam się do ciebie w liczbie mnogiej, bo nie jesteś indywidualny, lecz mówisz głosem masy podobnych sobie. I to jest też poniekąd odpowiedź na pytanie skąd moje mniemanie, że jesteś nieszczęśnikiem. > Cytujesz Jezusa Chrystusa? Powiedzmy ostrożniej: cytuję starożytne przysłowie przypisywane onemuż. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 13.11.07, 23:20 nick3 napisał: > Bul bul bul, zły indorze!:))) ????????????????????????????????????????????????????????????????????? > > Studiujesz ND? > > > Masz cholernego pecha. Bo - tak:) Nie rozumiem dlaczego uwazasz, ze mam pecha :) > Wiem, że liczysz na to, że nikt normalny nie jest w stanie tego > czytać, ale niektórzy robią to np. w celach naukowych. Nie, nie licze na to - to twoja nadinerpretacja. Masz pecha :) > > Zwracasz sie do mnie w liczbie mnogiej? > > Zwracam się do ciebie w liczbie mnogiej, bo nie jesteś indywidualny, > lecz mówisz głosem masy podobnych sobie. Mowie swoim glosem. Moze jednak zuwazyles we mnie cos majestatycznego i teraz nie chcesz sie przyznac :) > I to jest też poniekąd odpowiedź na pytanie skąd moje mniemanie, że > jesteś nieszczęśnikiem. Masz prawo byc w bledzie. > > Cytujesz Jezusa Chrystusa? > > Powiedzmy ostrożniej: cytuję starożytne przysłowie przypisywane > onemuż. A wiesz o kim Jezus Chrystus powiedzial "plemie zmijowe!. Jakze wy mozecie mowic dobrze, skoro zli jestescie?" Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Złośliwy ewangeliczny mit "perfidii żydów"... 14.11.07, 17:05 ...jest odpowiedzialny za antysemityzm chrześcijaństwa. Podobnie jak antysemickie fragmenty Koranu, którymi Mahomet usprawiedliwia swoje zbrodnie na żydach, są odpowiedzialne za antysemicką furię muzułmanów. > A wiesz o kim Jezus Chrystus powiedzial "plemie zmijowe!. Jakze wy > mozecie mowic dobrze, skoro zli jestescie?" Możesz być pewien, że tego akurat na pewno nie powiedział rabbi Jeszua bar Yehosef, lecz powiedziała to nienawiść ewangelisty (który Żydem nie był) do żydów. Według obecnej wiedzy historycznej relacje ewangeliczne w niewielkim tylko stopniu odnoszą się do rzeczywistego Jezusa (nazwanego po śmierci przez wyznawców "Chrystusem"). Z całą natomiast pewnością naiwne i mało prawdopodobne opisy "perfidii żydów" oraz inwektywy Jezusa przeciwko przywódcom własnego narodu są całkowitą fikcją z punktu widzenia historii. Powstały w okresie, kiedy żydów i rodzącą się nową religię zaczęła dzielić nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Złośliwy ewangeliczny mit "perfidii żydów"... 14.11.07, 23:40 A co z talmudystami nienawidzacymi Jezusa Chrystusa i chrzescijanstwo? Dalej szukaja jego grobu? Twoje wypowiedzi zdradzaja, ze jestes zydowskim "ateista". Dla nich studiujesz ND, RM i TV T? poland.usembassy.gov/events_2007/bnai-brith-opens-new-lodge-in-warsaw-9-september-2007.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 10:47 Ta Ziemia dla Narodu katolickiego jest nadal plaska. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 22:00 nick3 napisał: > To zgrany chwyt Tak - znany dobrze w USA proces odsuwania chrzescijan od wplywu na kraj. > Ci, co mają dość "Iranu Europy", są takimi samymi Polakami jak > najciemniejszy z ciemnych moherów!:) A co ci tak Iran przeszkadza? - nie sa w niczym gorsi od Izraela. > Wiem, że niewygodnie otworzyć oczy, ale tak jest. No to czas, zebys sie przemogl i otworzyl swoje :) > Wbijcie to sobie do głowy. Przykro mi ale to nie koncert zyczen. > A władzę w tym kraju mamy wszyscy wspólnie, Polacy czyli obywatele > Polski. > > A nie żadni samozwańczy "Polacy" czyli nacjonalistyczni bigoci. Nie wszyscy obywatele Polski sa Polakami tak jak nie wszyscy obywatele Izraela sa Izraelczykami/Zydami. > Pora się przebudzić. Kto ci przeszkadza? > Halo tu Ziemia! Koniec IV-ej RP!:) Krzysztofem Kolubem jednak nie jestes - Ameryki nie odkryles :) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 12.11.07, 23:21 > Nie wszyscy obywatele Polski sa Polakami tak jak nie wszyscy > obywatele Izraela sa Izraelczykami/Zydami. Wszyscy obywatele Polski są Polakami, nawet, jeśli etnicznie są Niemcami czy Ukraińcami. Wielu wybitnych Polaków (w tym patriotów, którzy zginęli za niepodległość Polski) było etnicznymi Niemcami, Francuzami czy Żydami (niewiele się o tym mówi). Oni byli Polakami. A co do obywateli polskich dzisiaj - byłoby absurdem dzielić ich na lepszych i gorszych (no bo niby "etniczni Polacy" mają mieć większe prawa w Polsce, tak?) > Kto ci przeszkadza? Katofaszyści. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 13.11.07, 02:42 nick3 napisał: > > Nie wszyscy obywatele Polski sa Polakami tak jak nie wszyscy > > obywatele Izraela sa Izraelczykami/Zydami. > > Wszyscy obywatele Polski są Polakami, nawet, jeśli etnicznie są > Niemcami czy Ukraińcami. Nie wszyscy obywatele Polski czuja sie Polakami i nie wszyscy obywatele Polski sa wobec Polski lojalni! Polscy Zydzi witali radzieckich najezdzcow kwiatami w 1939 roku. > Wielu wybitnych Polaków (w tym patriotów, którzy zginęli za > niepodległość Polski) było etnicznymi Niemcami, Francuzami czy > Żydami (niewiele się o tym mówi). > > Oni byli Polakami. > > A co do obywateli polskich dzisiaj - byłoby absurdem dzielić ich na > lepszych i gorszych (no bo niby "etniczni Polacy" mają mieć większe > prawa w Polsce, tak?) > > Kto ci przeszkadza? > > Katofaszyści. Pytanie bylo: kto ci przeszkadza sie przebudzic? Widac "katofaszysci" sa twoja przeszkoda. Walcz wiec dalej z demonami swojego umyslu :) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 13.11.07, 18:32 Nie masz pojęcia, jakbym się cieszył, gdyby się okazało, że można się przebudzić i stwierdzić, że ty i tobie podobni jesteście tylko demonami mojego umysłu!:) Niestety, narazie istniejecie dość realnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Katole, nie udawajcie greka że laicyzm to "Ży 13.11.07, 23:28 nick3 napisał: > Nie masz pojęcia, jakbym się cieszył, gdyby się okazało, że można > się przebudzić i stwierdzić, że ty i tobie podobni jesteście tylko > demonami mojego umysłu!:) Nie, to ty nie masz pojecia :) > Niestety, narazie istniejecie dość realnie. Grzecznosc za grzecznosc - niestety ty tez istniejesz. Mozesz sobie tez darowac te liczbe mnoga - nie pogniewam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 A nie prościej szanować demokratyczne prawo?:) 14.11.07, 17:22 ...zamiast mnożyć mity o demonicznej potedze politycznej Żydów?:) Wy (katofaszyści) myślicie w kategoriach iście leninowskich ("Kto kogo?") Albo chrześcijanie "rządzą" i dominują Żydów, albo "rządzą" Żydzi i dominują chrześcijan. Jak dwa zwalczające się gatunki zwierząt. Pozwolę sobie jako komentarz przytoczyć fragment wywiadu pani minister z partii, na którą pewnie głosowałeś: >Reporter: Czasem mówi się o elektoracie PiS-u, że jest niechętny >demokracji, nie rozumie jej, chętnie słyszy zapowiedzi władzy >silnej ręki. Czy będąc w opozycji, zamierzacie jakoś przekonywać >swoich wyborców do demokracji? >- Nie znam badań potwierdzających to, o czym pan mówi. Nie >przypuszczam, żeby w Polsce mieszkało 5 mln ludzi niechętnych >demokracji! Otóż w demokracji, mój drogi, nie znakuje się sal państwowych symbolami pojedynczego wyznania, bo takie oznanowanie nadaje pomieszczeniu lub budynkowi sens przynależności do domeny tego partykularnego wyznania. A tymczasem budynek ten jest państwowy. A państwo należy do wszystkich, więc nie jest tak, że najsilniejszy ma prawo demonstrować swoją przewagę nad innymi poprzez quasi-oficjalne symbole wzięcia w posiadanie. Laicyzm to zwykła przyzwoitość i szacunek dla prawa, a nie żadna "władza Żydów". Uczciwi katolicy, jeśli są za demokracją, też powinni być za laicyzmem! Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: A nie prościej szanować demokratyczne prawo?: 14.11.07, 23:53 nick3 napisał: > ...zamiast mnożyć mity o demonicznej potedze politycznej Żydów?:) Sam premier Izraela Szaron pochwalil sie, ze Izrael trzyma w reku USA - byl mitomanem? :0 > Wy (katofaszyści) myślicie w kategoriach iście leninowskich ("Kto > kogo?") Albo chrześcijanie "rządzą" i dominują Żydów, albo "rządzą" > Żydzi i dominują chrześcijan. Jak dwa zwalczające się gatunki > zwierząt. Wy talmudysci myslicie, ze nikt nie widzi waszych metod? > Pozwolę sobie jako komentarz przytoczyć fragment wywiadu pani > minister z partii, na którą pewnie głosowałeś: Nie glosowalem :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=71793485&a=71808314 > >Reporter: Czasem mówi się o elektoracie PiS-u, że jest niechętny > >demokracji, nie rozumie jej, chętnie słyszy zapowiedzi władzy > >silnej ręki. Czy będąc w opozycji, zamierzacie jakoś przekonywać > >swoich wyborców do demokracji? > > >- Nie znam badań potwierdzających to, o czym pan mówi. Nie > >przypuszczam, żeby w Polsce mieszkało 5 mln ludzi niechętnych > >demokracji! > Otóż w demokracji, mój drogi, nie znakuje się sal państwowych > symbolami pojedynczego wyznania, bo takie oznanowanie nadaje > pomieszczeniu lub budynkowi sens przynależności do domeny tego > partykularnego wyznania. > > A tymczasem budynek ten jest państwowy. A państwo należy do > wszystkich, więc nie jest tak, że najsilniejszy ma prawo > demonstrować swoją przewagę nad innymi poprzez quasi-oficjalne > symbole wzięcia w posiadanie. > > > Laicyzm to zwykła przyzwoitość i szacunek dla prawa, a nie > żadna "władza Żydów". Uczciwi katolicy, jeśli są za demokracją, też > powinni być za laicyzmem! Demokracja to rzady wiekszosci, a wiekszosc Polakow jest katolikami i chce swoich symboli we wlasnym kraju. Jesli wam talmudystom krzyz sie nie podoba - a ze sie nie podoba to bylo widac chocby po przestepczym dzialaniu rabina weissa w Oswiecimiu - to mozecie wrocic do swojej teokracji na Bliskim Wschodzie. Nie zapomnijcie tylko szanowac praw mniejszosci palestynskiej. PS.I po co wy syjonisci udajecie ateistow? Odpowiedz Link Zgłoś
topolowka Re: A nie prościej szanować demokratyczne prawo?: 16.11.07, 10:43 rccc napisal: > Demokracja to rzady wiekszosci, a wiekszosc Polakow jest katolikami > i chce swoich symboli we wlasnym kraju. Jesli wam talmudystom krzyz > sie nie podoba - a ze sie nie podoba to bylo widac chocby po > przestepczym dzialaniu rabina weissa w Oswiecimiu - to mozecie > wrocic do swojej teokracji na Bliskim Wschodzie. Swietny pomysl. Proponuje go uzupelnic: zydzi do Izraela, idioci na Madagaskar. rccc zalapalby sie na pierwszy samolot na Madagaskar. I zajalby w nim honorowe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: A nie prościej szanować demokratyczne prawo?: 16.11.07, 15:28 topolowka napisała: > > bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 15:59 rccc napisał: > "Odradzajacy" sie "starsi bracia" chca Polakow odsunac kompletnie od > wladzy. Ciekawe jakie kary wymysla za okazywanie wiary katolickiej? Rydzykujesz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Solidarni bez Kościoła 13.11.07, 23:24 andrzej369 napisał: > Rydzykujesz !!! Nie judz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Oddzielenie religii to nie "walka" z religią 12.11.07, 01:02 Tam gdzie religia za bardzo zbliża się do "tronu", tam traci. Rozdział religii od państwa uzdrawia stan państwa, ale też oczyszcza sferę dla wierzących. Nie muszą się zastanawiać, czy prezydent lub premier są wystarczająco wierzący, gdy przez godzinę dziennie noszą drucianą koronę cierniową na nodze. Nasz KOśćiół popadł już całkiem w pychę, więc nie będzie rządził, raczej straci wpływy. Odpowiedz Link Zgłoś
karul gdy tworcy "niepodleglej" 12.11.07, 03:39 polski - jak michnik - budza sie po dwudziestu latach i stwierdzaja z lekkim zaskoczeniem ze doprowadzili do stworzenia kapitalizmu feudalnego miedzy bogiem i odra, trudno miec do nich szacunek. pieniadze cia i medaliki z watykanu (wiadomo, ci chetnie biora ale nie placa) doprowadzily do restauracji kapitalizmu w polsce. coca cola juz dawno odebrala swoje skromne inwestycje, zas czarne pasibrzuchy napelniaja te kalduny bez umiaru. wszyscy ich po lapach cmokaja, za kolana oblapuja, ekscelencjami tytylujac. tak bedzie przez dwa pokolenia, poki lud ciemny nie wymrze. nic tu tuski nie zmienia. zaklad? Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 03:52 pies_na_prawizne napisał: > Polsce potrzebne jest ostre odgraniczenie sfery religijnej od > politycznej NATYCHMIAST i niech w koncu ktos sie odwazy to zrobic NIKT bo to ciemnogrod, Companero! Che is b orn everyday ... too bad! Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 09:16 Brawo Pani Kingo! Jak zwykle reprezentuje Pani głos rozsądku na naszej bogobojnej scenie politycznej. W niedzielę słyszałem w kościele z ust proboszcza, że polski patriotyzm to przede wszystkim wiara katolicka. Nic o szacunku dla instytucji Państwa, za to dużo o szacunku dla tradycji i wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 15:48 Ten owy proboszcz nie jest wyjatkiem. Taki jest glos calego Kosciola. Mysle, ze kler nie rozumie co to jest WIARA. Ta gleboka tresc plynaca z tego slowa, zostala zawlaszczona przez KRK dla wlasnych potrzeb i swojego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 09:29 Najbardziej bawi mnie to jak mówi się o islamie jako narodowej religii wielu krajów jak o czymś z gruntu szkodliwym. W Turcji np. cenimy to,że prawie 100 lat tmu Ataturk oddzielił religię od państwa. A w Polsce łączy się to "zupełnie naturalnie" ze szkodą dla państwa i religii. Kościół nie ma opamiętania w zawłaszczaniu a państwo (czytaj: pewne partie)nie mają granic w wykorzystywaniu kościoła do zupełnie świeckich celów - zyskania głosów kosztem iluzorycznych dobrodziejstw dla kościoła i ludzi wierzących. Bo co zyskuje człowiek wierzący w tym,że mu sie religię "wciśnie w państwo" ? Religię w szkołach? Zakaz aborcji? Księży na państwowych uroczystościach w TV? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 10:24 Pani Kingo, jest to glos na pustyni , ktory nigdzie sie nie odbija. Narod polski jest gluchy i slepy. Zrozumiale Pani wypowiedzi dla mnie, nie sa zrozumiale dla Narodu katolickiego. Oni sa juz zawlaszczeni przez religie i zawlaszczaja inne sektory zycia. Religia na zycie czlowieka dziala podobnie jak sekty na ludzi. Religia nie ma nic wspolnego z wiara, to tylko rytualy i modlitwy bez tresci. Katolicy to wierni ale wladzy Kosciola i nic pozatym. Dlaczego tak jest ? Narod katolicki jest bardzo leniwy w pracy nad soba. Woli wierzyc w wytyczone "prawdy" przez innych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 10:41 Droga Pani Kingo, prosze spojrzec na poslow Rzeczpospolitej, a przekona sie Pani, ze jest to krzyk, tylko brak sluchaczy. 95% poslow w czasie slubowania zadeklarowalo, ze chca dobra dla kraju ale z pomoca "Boga". Jezeli mamy takich przedstawicieli Narodu, ktorzy mysla, ze rzeczywistosc tworzy "Bog", a nie czlowiek, to ten kraj stacza sie w kierunku kraju wyznaniowego. To beton i trudno rozbic go glowa. Potrzeba nam oswiecenia umyslowego, ktore zostalo zniewolone przez religie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Pani Dunin, z wiekiem dojrzewa, jak stare wino :-) 12.11.07, 10:52 absolutna racja, kościół powinien być li tylko, instancją moralną (wiara jest ściśle prywatną sprawą), twarde oddzieleni sfery świeckiej i kościelnej, jest nieodzownym warunkiem normalnego funkcjonowania państwa Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Pani Dunin, z wiekiem dojrzewa, jak stare win 12.11.07, 11:03 Odejscie od religii nie jest aktem religijnym, jest tylko oswieceniem UMYSLU. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_diva Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 11:10 Zgadzam się... poza tym nikomu i żadnej sprawie jeszcze na dobre to miesznie się Kościoła w sprawy świeckie na dobre nie wyszło... Dyskusja na poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 11:23 Ja mysle, ze czas nadszedl aby podejmowac dyskusje co tworza religie. Czy religie rozwijaja logiczne rozumowanie ? Czy religie tworza zlo ? Co to jest religia ? Itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Solidarni bez Kościoła 12.11.07, 19:13 A spróbuj podjąć taką decyzję, to zaraz się dowiesz, że właśnie "obrażasz czyjeś uczucie religijne". Zawsze się zastanawiałem, jak słabe muszą być te uczucia, skoro tak łatwo je obrazić. A co ja mam zrobić, jeśli obecność KK w naszym państwie obraża moją inteligencję, poczucie zdrowego rozsądku i estetyki? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Polsce potrzeba ostrego ograniczenia 12.11.07, 11:15 Polsce potrzeba ostrego ograniczenia dyktatu fundamentalistycznych ateistów czy laickich integrystów, którzy agresywnie próbują narzucać swój światopogląd innym. Co to znaczy „świecka szkoła”? Otóż nie jest to szkoła „religijna” ale jeśli lokalna społeczność zechce się z określoną religią identyfikować to ma do tego demokratyczne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Polsce potrzeba ostrego ograniczenia 12.11.07, 11:23 video.i123.pl/filmy/248/Majewski_szow___Ojciec_Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Polsce potrzeba ostrego ograniczenia 12.11.07, 19:15 To niech jeszcze sobie ta lokalna społeczność za to sama zapłaci - bo ja naprawdę nie mam ochoty płacić na utrzymanie niedouczonych katechetek i matołkowatych księży. A akurat osobiście stykałem się wyłącznie z takimi. Może miałem pecha - ale w takim razie takiego samego pecha miało co najmniej kilkaset uczniów z jednej tylko szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 też jestem za tym żeby każdy płacił za to co mu 13.11.07, 08:31 potrzebne, szkolnictwo, nauka, sztuka, drogi, poczty, TV, sport, koleje, zdrowie - to wszytsko powinno być wreszcie sprywatyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Jak dokonac rozdzialu Panstwa od Kosciola ? 12.11.07, 15:06 Wprowadzic ustawowo podatek dla katolikow. Podatek powinien być sciagany przez administracje Kosciola katolickiego od swoich wiernych. Z tego podatku powinni być utrzymywani nauczyciele lekcji religii katolickiej, a także wszystkie inne dobra Kosciola katolickiego. W pierwszej fazie wprowadzenia owego podatku przewiduje, ze około 20-30 procent tak zwanych katolikow dokona apostazji. W pozniejszym okresie znacznie wiecej. Chyba, ze Kosciol zacznie sie reformowac w sposób wlasciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 andrzej369, z tym „opodatkowaniem wiernych na kośc 12.11.07, 16:03 z tym „opodatkowaniem wiernych na kościoły” poruszyłeś ciekawy wątek. Zajrzałem do źródeł i sprawdziłem, że podatek kościelny jest w wielu krajach, np. w RFN, w wysokości “Taxpayers, whether Roman Catholic, Protestant or members of other tax-collecting communities, pay between 8% (in Bavaria and Baden-Württemberg) and 9% (in the rest of the country) of their income tax to the church or other community to which they belong.” (angielska wikipedia, bo po polsku nic nie znalazłem). Gdzie indziej znowu znalazłem ile się płaci podatku dochodowego w RFN. Czyli wychodzi ok. 2,5% zarobku brutto a mają tam średnią płacę 2500 euro czyli daje to ok, 60 euro na miesiąc. Gdyby zamiast tego wprowadzili by tam tylko tacę, to przy założeniu, że wszyscy(!) wyznawcy chodzili by 4 razy w miesiącu do kościoła musieliby na tacę dawać ok. 15 euro. Po przełożeniu tego na polskie liczby (3000 zł średnia płaca i podobne podatki) wyszłoby, że każdy rzucałby na tacę za każdym razem średnio 20 złotych, czyli taca byłaby praktycznie z samych papierków. Ale przecież tyle się średnio nie rzuca prawda? No i też nie każdy deklarujący się jako wyznawca nie chodzi zawsze do kościoła. Krótko mówiąc dla kościołów system podatku kościelnego zapewnia duże i stałe wpływy, większe niż z tacy, i to niezależnie od frekwencji w kościele. Ale może coś przeoczyłem? Zatem nawet gdyby połowa katolików w Polsce wypisałaby się z Kościoła to i tak jego wpływy byłyby większe niż teraz! Ale z drugiej strony, w tych krajach gdzie ten podatek jest ludzie się wcale masowo nie wypisują z kościołów. Owszem, wielu regularnie nie chodzi na msze ale większość deklaruje się jako „wierzący”. I to jest normalne, bo dla większości ludzi świat bez religii, bez Boga jest mniej logiczny i mniej wytłumaczalny i tak jest na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: andrzej369, z tym „opodatkowaniem wiern 12.11.07, 16:36 Czy w Reichstagu jest kaplica i poslowie sie tam modla??? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Ciesze sie bardzo ze zaczyna sie walka 12.11.07, 16:43 z Kosciolem, to takie cos pieknego , znam to z przeszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Ciesze sie bardzo ze zaczyna sie walka 12.11.07, 17:01 marcin1122331 napisał: > z Kosciolem, to takie cos pieknego , znam to z przeszlosci. To nie jest walka. To tylko uporzadkowanie bardzo waznych problemow Polakow. W Polsce nie mieszkaja tylko Katolicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Do Marcina112231 . 12.11.07, 17:18 Nawet gdybym wychodzil z najlepszymi pomyslami i uklonami w strone Kosciola katolickiego, to i tak Katolicy, jeżeli nie będzie po ich mysli, obroca to na atak na Kosciol i Boga. Z tym sie tez licze. Jeszcze raz, to nie jest wojna, a uklon w kierunku Kosciola katolickiego dla dobra calej wspolnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Juz kiedys probowano mnie 12.11.07, 17:24 > > Jeszcze raz, to nie jest wojna, a uklon w kierunku Kosciola katolickiego dla do > bra calej wspolnoty. na sile uszczesliwic, majac na uwadze dobro moje i Kosciola, wtydy powiedzialem dziekuje, dzis mowie jeszcze dobitniej dziekuje oszczedz sobie Wasc. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Juz kiedys probowano mnie 12.11.07, 19:18 Nikt tu nikogo nie chce uszczęśliwiać, wystarczy, jak KK zajmie się wyłącznie sprawami swoich wiernych za pieniądze tychże wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Andrzeju 369 klaniaj si Bogu nie Kosciolowi. 12.11.07, 18:17 Jeżeli sie klaniam, to nie robie na pokaz. Przede wszystkim nie robie z tego widowiska dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 19:30 Nie dajmy się nabrać na tę pozornie nie mającą nic wspólnego z władzą Kościołów nad jednostką - "religię wewnętrzną". Nawet jeśli więcej społeczeństw niż tylko katolickie sprawuje władzę nad swoimi członkami za pomocą wpojonego przez wychowanie obrazu psychicznego nazywającego się "Bóg". "Bóg" - to symbol "emocji kapłańskiej". To "przedłużenie kapłana" w psychice jednostkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 19:35 gorzej, to oddawanie potencjału racjonalności i dobra nieistniejącemu Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 19:53 "Bog" - to symbol zniewolonego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 20:25 Piszmy o tym rodzaju władzy nad człowiekiem, bo inaczej cała nasza krytyka Kościoła na nic. Oni chętnie przyznają, że Kościół "jako widzialna instytucja jest bardzo ułomny". Wręcz cały katolicyzm na tym się opiera, że "to, co tu widzicie, nie jest tym, co naprawdę ważne". Myślicie, że gdyby katolicy myśleli inaczej, to którykolwiek z nich zostałby choć dzień dłużej w tym Kościele!!? To też są myślący ludzie! Oni tez widzą i czują tak jak my! Ale Kościół ma to dobrze wkalkulowane w swoje postępowanie z wiernymi:) Jego strategia jest oparta na nieustannej grze z ich naturalnym krytycyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 20:52 Zgoda, każdy Katolik to osoba myslaca. Ale mam wielkie watpliwosci czy rozumiejaca samych siebie. Można zrozumiec innych jeżeli rozumie sie siebie. Katolicy i tak nas nie zrozumieja. Ich trzeba mobilizowac do pracy nad soba. Tylko w taki sposób powinni nasz glos uslyszec. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 20:58 No no no... Bez zbędnego wywyższania sie nad wierzących:) Wystarczy już, że oni uważają się za wyzwolonych z tej "ciemności", w której my tkwimy, bidulki:) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: "Bóg" - to kościelny implant w psychice. 12.11.07, 22:18 To dobry sposób, ktory doprowadza do rozlamu wewnetrznego. Skutek bardzo czesto bywa pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: andrzej369, z tym "opodatkowaniem wiern 12.11.07, 16:56 moherfucker1 napisał: > Czy w Reichstagu jest kaplica i poslowie sie tam modla??? Nie ma. To jest kraj w miare normalny w przeciwienstwie do naszego kraju. W Niemczech jest rozdzial Kosciola od Panstwa faktem, a u nas tylko na papierze (w Konstytucji). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: andrzej369, z tym "opodatkowaniem wiern 12.11.07, 16:43 Owy podatek będzie z korzyscia dla wszystkich. Przestana ateisci i innowiercy zarzucac wladzy panstwowej, ze z budzetu panstwa ida pieniadze na Kosciol katolicki. Kosciol katolicki może sie sam finansowac z podatkow wiernych. Ten podatek jest najlepszym rozwiazaniem jaki znam i dziwie sie, ze w Polsce o tym sie nie mowi. Sciaganie tego podatku podlegac powinno tylko administracji koscielnej. Tak jest w Austrii i jest to dobry pomysl. Wladze swieckie nie powinny sie mieszac w sposób sciagania owego podatku. Ciesze sie, ze podlapales mój watek. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 skoro mówisz, że w Niemczech jest tak dobrze 12.11.07, 17:21 z "rozdziałem kościołów i państwa" to bierzmy z nich przykład - są oceny z religii na świadectwach w RFN? Dlaczego akurat w Polsce ma to być problemem? Nawet w początkach PRL-u były takie rozwiązania, dopiero potem komuna to zmieniła i tego mamy się dziś trzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: skoro mówisz, że w Niemczech jest tak dobrze 12.11.07, 17:54 Idziesz na skroty. Nie we wszystkich Landach jest jednakowo. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: skoro mówisz, że w Niemczech jest tak dobrze 12.11.07, 17:56 Oceny moze sa... Jest tez PROGAM nauki religii w szkolach, ktory ustalaja wladze swieckie! No i jeszcze jedno. Oceny nie licza sie do sredniej. Uczen moze w kazdej chwili zrezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
el.es W Niemczech... 12.11.07, 19:53 toja3003 napisał: > z "rozdziałem kościołów i państwa" to bierzmy z nich przykład - są > oceny z religii na świadectwach w RFN? Dlaczego akurat w Polsce ma > to być problemem? Nawet w początkach PRL-u były takie rozwiązania, > dopiero potem komuna to zmieniła i tego mamy się dziś trzymać? Religia wyglada zupeeeeeeelnie inaczej. Juz sama nazwa tego przedmiotu brzmi: Religia i filozofia i tego sie tam naucza. Nawet w najnizszych klasach dzieci ucza sie filozoficznego podejscia do religii, co oznacza zwyczajnie nauke o religiach. Wszystkich religiach po trochu... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 I bardzo dobrze, bierzmy zatem przykład z Niemców 13.11.07, 08:34 także co do programu nauczania religii w szkołach. Ale bądźmy konsekwentni i dajmy - tak jak tam(?) - także u nas w Polsce lokalnym społecznościom decydować. Np. w Bawarii wiszą w państwowych szkołach krzyże w klasach prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Tak, wiem... 13.11.07, 15:17 ...nieslawna w calych Niemczech Bawaria, ze swoja "tradycja katolicka". Tradycja, ktora zdaniem ekspertow, jest powodem tego iz wlasnie w Bawarii jest najwiecej neonazistow i neofaszystow. Moze lepiej niech krzyze kazdy wiesza u siebie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 he, he, Ewangelia i nazizm - co to ma 13.11.07, 15:44 za sobą wspólnego? A z tego co wiem to właśnie Bawaria jest w Niemczech i nie tylko bardzo sławna - są bogatsi, robią najlepsze samochody i mają najwyższy poziom życia. I jest tam właśnie najmniej neofaszystów, bo tych jest akurat najwiącej w byłej NRD, czyli Wschodnich Niemczech, gdzie jest też największy ateizm, zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Posłuszeństwo. 13.11.07, 18:36 Żądanie absolutnego posłuszeństwa. Psychologicznie nazizm wywodzi się z chrześcijaństwa. I to, żeby było ciekawiej, właśnie tego bardziej "ewangelicznego" (protestanckiego). Jest na ten temat klasyczna już praca wybitnego psychologa Ericha Fromma "Ucieczka od wolności". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Posłuszeństwo. 14.11.07, 12:08 Nick3 Poruszyles temat, ktory jest trescia zycia ludzkiego. Szkoda tylko, ze inni tym sie nie interesuja. Wedlug mnie, za zlo ludzkie odpowiedzialne sa religie, nie tylko crzescijanie. Pamietasz wiersz - " KIM JESTES" Z tresci tego wiersza wyplywa odpowiedz, na nurtujace nas pytania. Rozpoznasz siebie, Rozpoznasz to wszystko. Szkoda tylko, ze tak malo jest ludzi dociekliwych, jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
donq Lapaj zlodzieja! 15.11.07, 13:37 Nick3 zarzucajac innym (chrzescijanstwu) zadanie absolutnego posluszenstwa znowu krzyczy "lapaj zlodzieja" gdy na nim czapka gore. Zadanie absolutnego posluszentwa "idei" jest najintymniejsza cecha mentalnosci lewaka, spadkobiercy mistrzow wujka Joe. To lewacy wlasnie mysla w kategoriach, ktore przypisuja chrzescijanstwu. To oni maja lby pelne pysznych teorii obejmujacych wszystko, "calosc bytu". Wiedza o tej "calosci" sprowadza sie do prostego twierdzenia: nic nie wiadomo, ale my mamy racje. Kto sie nie zgadza, ma "falszywa swiadomosc", "ucieka od wolnosci", jest "chory psychicznie" lub "niedorozwiniety umyslowo". Lewacy chca zaimplantowac w naszych umyslach takie mysli, aby nikomu przez glowe nawet nie przeszlo wierzganie przeciw oscieniowi "wyzwolenia". To dlatego swoje checi przypisuja chrzescijanstwu, ktore ponoc "implantuje Boga" by kontrolowac ludzi. Swiat, jaki postrzegaja to walka implementatorow. Po usunieciu prawdy nie moze zostac nic poza "kto kogo". Warto zdac sobie z tego sprawe. Wszystkie mysli i dzialania lewaka sa podporzadkowane walce implementatorow, by to implementator lewackich ydei byl na wierzchu. Tradycyjne elementy kultury jak filozofia, nauka, sztuka, religia szukajace prawdy, dobra i piekna nie maja juz znaczenia. Wszystko jest podporzadkowane "kto kogo". Np. gdy lewak mowi "sa dane naukowe" de facto mowi, ze lewak z "frontu naukowego" opracowal nowa bron implantacyjna, bez zadnego zwiazku z prawda. Lewacka "wolnosc" to w istocie matrix istot z mozgami calkowicie zaimplantowanymi przez lewakow. Naprawde tak trudno dostrzec lewackie "lapaj zlodzieja"? DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 15.11.07, 15:37 To, że nie potrafisz sobie wyobrazić myślenia lewaka poza Prawdą i Sensem inaczej niż tylko jako "Kto kogo", nie jest definitywnym dowodem na to, że się nie da. (To, że Platon coś myślał, nie znaczy, że musimy powtarzać:) Jak masz cierpliwość, znajdź w wątku poniżej mój post "Jedna lewica", w którym definiuję jak rozumiem lewicowość. Może zobaczysz coś poza "walką implementatorów"?:) A może nie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=71863678&a=71905111 Nie przyznaję się do wujaszka Joe ani nawet do Włodzimierza Ilicza. I uważam, że lewica ma zasadne prawo się do nich nie przyznawać, gdyż są jej wątpliwymi (acz historycznie znaczącymi:) reprezentantami: www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4659866.html Lenin był w sumie reakcjonistą (w świetle tego artykułu - czy ksiązki Pipesa - nie jest to wcale arbitralny bełkot!) Przyznaję się do eserów, mieńszewików i Rewolucji Lutowej. Taka lewicowość wcale nie kryje w sobie żadnej domniemanej konieczności zbrodni. Lewica jest na tyle piekną kartą ludzkiej historii, że wcale nie ma obowiązku dać sobie narzucić identyfikacji z komunizmem sowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 15.11.07, 17:13 > To, że nie potrafisz sobie wyobrazić myślenia lewaka poza Prawdą i > Sensem inaczej niż tylko jako "Kto kogo", nie jest definitywnym > dowodem na to, że się nie da. (To, że Platon coś myślał, nie > znaczy, że musimy powtarzać:) Nie da sie odrzucic istnienia prawdy i nie skonczyc na "kto kogo". Twierdzenia, ze jednak lewyca je ciastko i ma ciastko to zwykla lewycowa zaslona dymna dla naiwnych. Znalazlem w twoich postach cos znow nadajacego sie do bezposredniego zastosowania w druga strone (znowu chcesz widziec w przeciwnikach to, jaki sam jestes). Piszesz: > Jest to próba zachowania przez prawicę władzy formowania psychiki > społeczeństwa w sytuacji, gdy tradycyjne narzędzie do tego > służące, wielki kościół instytucjonalny, staje się powoli już > nieskuteczny w tej roli. Dokladnie opisuje to nie chrzescijanstwo, ale obecne lewactwo. Dazy ono do zachowania wladzy nad formowaniem myslenia nowych naiwnych postympowcow w sytuacji po calkowitej kompromitacji ydei w formie instytucjonalnej (miedzynarodowki, ojczyzny proletariatu itp.) Ja wiem, ze sie nie przyznajesz. Ja wiem, ze lewyca chcialaby, aby wszyscy przyznali, ze ma sie prawo nie przyznawac. Znam recykling na bledy i wypaczenia i znam recykling na faszyste. Ten, ktory "wypaczyl" staje sie faszysta a rdzen pozostaje czysty. Tylko w swoim mniemaniu, bo wszyscy ci "reakcjonisci", "faszysci", "lewica" itp. istnieja jedynie w "imaginarium" lewaka. Historycznie tez, ale jako pewne dosc scisle pojecia nie majace wiele wspolnego z "imaginarium". Dla mnie np. "lewica" niewiele znaczy w sensie ideologicznym. Nawet nie moge powiedziec, ze jestem przeciwnikiem kazdego, kto tu czy tam okreslal sie jako "lewica" lub byl tak okreslany. Do tego, aby "lewica" cos znaczyla ideologicznie trzeba przyjac lewacka mentalnosc - historie jako walki postympu z "reakcja", "prawa dziejowe" itp. A to wszystko bzdury sa, niestety. Bzdura zas nie jest to, ze twoja mentalnosc jest mentalnoscia wujka Joe. Jak juz pisalem, zbrodnie lewactwa nie sa glownym zarzutem przeciw niemu. Glownym zarzutem jest chec stworzenia "nowego swiata" wedlug swoich teorii, swiata nie dla ludzi ale dla "nowego czlowieka". To jest cel wujka Joe i twoj. Zbrodnie sa konsekwencja dazenia do tego celu. Ty nie tropisz wrogow ludu tylko dlatego, ze "instytucjonalna" forma lewactwa poniosla kleske otwierajac nowy "etap dziejowy". Nawiasem mowiac bajka jakoby komunizm obalili dobrzy komunisci (jako ci "krytyczni" lewicowcy) jest zalosna. Posta przeczytalem. Fascynacje lewaka buntem dla buntu znam. Jest to konieczny skladnik mentalnosci, bo lewactwo lapie w sieci naiwnych oburzonych na to czy na tamto i kanalizuje ich oburzenie/bunt/desperacje dla swoich celow (z ktorymi dobro zbuntowanego nie ma nic wspolnego). Bunt jest czasami potrzebny. Czasami jest obrzydliwy. Bunt sam w sobie nie ma zadnej wartosci, wartosc nadaje mu to, przeciwko czemu i w imie czego sie buntujemy. Bunt jako wartosc to typowa lewacka wydmuszka - nadete cos puste w srodku. Caly belkot chumanistyczny jest wewnetrznie sprzeczny, rowniez wydmuszkowaty i w jasny sposob propagandowo zorientowany na zaimplantowanie mysli, ze nie wolno holdowac zadnym wartosciom. Implant oczywiscie po to, zeby poddany implantowi nie mial w imie czego powiedziec nie lewackim wyroczniom. Wewnetrzna sprzecznosc jest uderzajaca - skrajny indywidualizm, odrzucenie wszystkiego co nie wyplywa ze mnie z twierdzeniem, ze "lewicowosc jest jedna". Jakim cudem postympowi ludzie sluchajac tylko siebie slysza to samo? To proste - zaimplantowano im wlasciwy "glos wewnetrzny" uprzednio wyprawszy ich z wszystkiego pod pozorem, ze to wszystko bylo nie ich. Wydmuszkowatosc i absurdalnosc jest rowniez uderzajaca. Jak odroznic to, co pochodzi ze mnie od tego, co jest z zewnatrz? Dlaczego takie rozroznienie ma miec jakiekolwiek znaczenie? Czy w ogole istnieje cokolwiek, czego jeszcze nie pomyslano? Jak rozroznic moja wlasna mysl prowadzaca do tego, co juz pomyslano od przyjecia pomyslanego za swoje? Dlaczego mam odrzucac cos, co jest mi bliskie tylko dlatego, ze ktos to juz gdzies pomyslal? Caly chumanizm to wydmuszka - nie ma nic w srodku. Istnieje po to, co zwykle - w celach implantacyjnych - sluzy zdeimplantowaniu tego, co nie sluzy interesom postympu po pozorem, ze "nie swoje" i zaimplantowaniu postympowych idei jako juz "swoich". DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 15.11.07, 18:01 Typowa wojna "Bogow". To wszystko jest już w Starym Testamencie napisane. "Bogowie" zawsze miedzy soba walcza. Jedynie nie rozpoznano tego PRAWOWITEGO. Czy istnieje ? Oczywiście, ze istnieje. Jest energia, ktora nie ma brody ani ciala. Jest czyms co pozostawia "COS" na wieki. Nie znamy siebie, jak zatem mamy rozpoznac zamiary innych. Czlowiek to bardzo leniwa istota na Ziemi. Nie rozumie siebie, a chce zrozumiec innych. Lenia nie mylic z lewica. Dong, jestes leniem ! Wszystko to można rozpoznac, wystarczy isc droga odwrotna. Ty nie szukasz, szukaja za Ciebie inni. Inni nie musza być prawda, nie prawdaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 15.11.07, 18:41 Moze jestem leniwy. Lubie jednak myslec, ze nie :) Brednie o "energiach" nuza mnie. Jesli sugerujesz, ze "wyzwoleni" ludzie sa nie leniwi (tzn. wszystko znajduja sami) jestes w calkowitym bledzie. Lewicowy umysl jest calkowicie spetany w jakichkolwiek poszukiwaniach przez swoje mniemanie o niemoznosci znalezienia czegokolwiek. To wlasnie czyni go calkowicie zaleznym od innych. Trudno o wiekszy przyklad lenistwa niz przyjecie za dobra monete twierdzen o niemoznosci znalezienia czegokolwiek, nieprawdaz? DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 15.11.07, 20:06 Dong Ktoz Ciebie do myslenia pobudza ? TO tylko energia, nie prawdaz ?! Gor czlowiek nie potrafi przestawic, ale energia tak, nie prawdaz ?! Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 16.11.07, 11:26 Nieprawdaz. DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 16.11.07, 15:54 Z Ciebie tylko forma wyplywa. Tresc jest zbyt trudna do zrozumienia. Formalisci maja to do siebie, ze widza tylko forme. Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: "Każdy ma taki świat, jaki sam jest.":) 16.11.07, 16:35 > Tresc jest zbyt trudna do zrozumienia. Moze mam problemy komunikacyjne? Lub tez ty problemy z rozumieniem? W sumie swiat sie nie zawali jesli andrzej369 nie zrozumie DonaQ na forum GW :) DonQ DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Wiele. 13.11.07, 18:48 Odwieczny uscisk pomiedzy katolicyzmem a nazismem. Od poczatkow narodzenia tego drugiego. Poczawszy od pochodzenia niemieckiego faszyzmu (kosciol protestancki), po Watykan wspierajacy Hitlera, do dzisiejszego polskiego rydzyzmu. No i oczywiscie katolicka Bawaria upload.wikimedia.org/wikipedia/de/6/66/Konfessionen_in_Deutschland.jpg ...ktora w podziale na landy (nie na nieistniejace juz obie strony muru) wypada w powaznych studiach najgorzej: www.br-online.de/bayern-heute/artikel/0611/08-antisemitismus/index.xml Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Kazda powazna publiczna dyskusja... 13.11.07, 18:56 ...naukowa podparta statystykami, na temat bawarskiego nazizmu, konczy sie podsumowaniem Theonazism chrzescijanski. Ciekawostka. W tego typu dyskusjach w Niemczech, Rydzyk czesto sluzy za przyklad ekstremalnego propagatora nazistowskiego w chrzescijanstwie i sluzy jako przestroga przed fanatyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Ciekawe, które z chrześcijańskich przykazań ma coś 14.11.07, 09:37 Ciekawe, które z chrześcijańskich przykazań ma coś wspólnego z nazizmem? Nie zabijaj? Nie kradnij? Nie kłam? Miłuj bliźniego? A może po „nazistowsku” zachował się Maksymilian Kolbe oddając swoje życie, za życie innego więźnia, który potem żył wiele lat (Franciszek Gajowniczek). Nie, Maksymilian Kolbe był chrześcijaninem, który bez przemocy wystąpił właśnie przeciwko barbarzyńskiemu nazizmowi, tak jak naucza Chrystus. Więc na czym ma niby polegać ta bliskość ideologiczna chrześcijaństwa i nazizmu? Gdzie Ewangelia nawołuje do rewolucji z mieczem w ręku? Do mordowania i dyskryminowania innych, tak jak to robił nazizm? Do prowadzenia wojen i brutalnego osądzania innych? „I ja cię nie osądzam” powiedział Chrystus do prostytutki, która miała być ukamieniowana. Co ma wspólnego nazizm z Przykazaniami na Górze? Czy Apostołowie byli bandą nazistowskich żołdakaków czy ludźmi pokoju głoszącymi Dobrą Nowinę? A teraz schodząc z tych wyżyn idealizmu do dzisiejszych czasów pytam gdzie „Rydzyk czesto sluzy za przyklad ekstremalnego propagatora nazistowskiego w chrzescijanstwie” i na jakiej podstawie. Gdzie nawowyłał do mordowania kogokolwiek, tak jak nazizm? Proszę o konkretne przykłady bez ogólników. Otóż Radio Maryja zajmuje się głównie tematyką religijną. Ludzie razem odmawiają różaniec albo są transmisje mszy świętych. Owszem, są też audycje jak „Rozmowy niedokończone”, gdzie głoszone są poglądy, z którymi nie każdy musi się zgadzać ale w jakim medium tak nie jest? Rzecz w tym, że do radia dzwonią przeróżni słuchacze i prezentują własne, często dyskusyjne poglądy. Na ile za takie poglądy może odpowiadać radio? Na ile za to, co na tym forum Gazety Wyborczej wypisują forumowicze odpowiada redakcja Gazety? To trudne pytanie. A przecież z opinii na tym forum możnaby z łatwością udowodnić np. „nawoływanie do nienawiści rasowej czy narodowej”. Jest oczywiście admin-cenzor tego forum i pewne wypowiedzi są usuwane ale też nie od razu i już „poszły w świat” a inne nie są usuwane. Jakie kryteria cenzury stosować? Podobnie jest w Radiu Maryja. Zresztą sama zmiana dyrekcji Radia Maryja nie oznaczałaby wymiany tysięcy czy nawet milionów słuchaczy, którzy dzwonią i głoszą swoje opinie. Zabronić im tego? Ocenzurować totalnie? Można. Ale wtedy znajdą sobie ujście w innym medium, w innych strukturach, organizacjach, może o wiele gorszych czy wręcz niebezpiecznych. Mamy w Polsce miliony ludzi słabiej wykształconych, starszych, widzących świat w uproszczonych czarono-białych kategoriach, pełnych kompleksów, uprzedzeń wobec „onych”, „obcych”, wierzących w tajne światowe spiski i „układy”; ludzi, którzy boją się zmian, czują się zagrożeni, przegrani, przestarszeni, bezradni wobec braku pomocy w ich problemach jak bieda, bezrobocie. Tacy ludzie często reagują goryczą, agresją, nienawiścią w swej bezsilności czy nawet rozpaczy. I dzwonią jak do telefonu zaufania ze swoimi żalami, pretensjami, poszukiwaniem winnych za ich życiowe niepowodzenia. Czy tych ludzi też można „wymienić”? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Ciekawe, które z chrześcijańskich przykazań m 14.11.07, 11:27 ZLO, inaczej mowiac grzech. Wedlug teorii chrzescijanstwa czlowiek za zycia jest tylko grzesznikiem (zlem). "Zbawiony" zostanie dopiero po smierci. Wniosek moze byc tylko jeden - Zyjesz i jestes nic nie wart, jestes tylko zlem, dobro to smierc i "zbawienie". Psychologie zycia chrzescijanskiego realizowali nazisci, ale jasno chce powiedziec, ze o tym nie wiedzieli. To co dzieje sie w czlowieku (w psychice) czlowiek tego nie rozumie. Dlatego bo ma zniewolony UMYSL przez religie. Temat jest bardzo ciekawy. Mnie zainteresowal wiele lat temu. Dlatego niejednokrotnie na forach pisze, ze przyczyna zla wsrod ludzi sa religie, nie tylko chrzescijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Twierdzenie, że „Wedlug teorii chrzescijanstwa czl 14.11.07, 12:03 Twierdzenie, że „Wedlug teorii chrzescijanstwa czlowiek za zycia jest tylko grzesznikiem (zlem).” jest nieprawdziwe, owszem, jest zło na świecie i w człowieku ale nie t y l k o. Człowiek jest przede wszystkim wolny i może wybierać dobro a zatem nie musi być „tylko grzesznikiem”. Możesz sobie „pisać na forach”, ja mam inne zdanie. Uważam, że gdyby ludzkość choćby tylko realizowała przykazania Dekalogu, nie mówiąc o Ewangelii, to świat byłby wspanniały. Nie byłoby zabijania, kradzieży, oszczerstw, gdybyśmy żyli zgodnie z nakazami religii chrześcijańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
el.es To ciekawe ... 14.11.07, 12:39 To ciekawe, bo calkiem niedawno dyskutowalismy o tym. Pamietasz? Wowczas cytowalem Biblie i Ewanagelie, oraz naklanialem do trzymania sie wyznacznikow religujnych tam opisywanych. Przykazan itp. Przez cala dlugosc watku prosilem wszystkich zagladajacych tam katolikow, aby wskazali mi zwiazki pomiedzy nauczaniem Boga, Jezusa i Ewangelii a czynami wyznawcow katolicyzmu. Nikt nie potrafil wskazac na chocby jeden zwiazek rzeczywistych praktyk katolickich i nauczaniem Jezusa i jego apostolow. Ty rowniez. Wykazalem rozbieznosci, a Ty ustawiles sie po stronie przeciwnej niz Ewangelia. O dziwo teraz uwazasz, ze wszystko byloby w porzadku, gdyby kazdy zyl scisle wedle prawdziwych nauk plynacych zen. Wiec jak to jest? Hulaj dusza na ziemi, a do nieba i tak sie dostane jesli odklepie co niedziele paciorek? Czy jednak katolik ma zyc wzorujac sie na Ewangelii, ktora oczywiscie sama w sobie nie ma nic wspolnego z nazismem. Moze jednak wszyscy katolicy zyja wedle tych samych zasad co ich kaplani: lysakowski.wordpress.com/2007/01/29/swiadectwo/ ??? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: To ciekawe ... 14.11.07, 15:18 Pare lat temu w dyskusji w swoim gronie powiedzialem, ze "Hitler" wciaz zyje. Wysmiano moja opinie. Obecnie uwazam, ze "Hitlera" jest bardzo latwo zlokalizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Twierdzenie, że "Wedlug teorii chrzesci 14.11.07, 13:27 Chrzescijanie i nie tylko, maja wstawione "implanty "Boga". Ten implant tworzy w czlowieku ciekawa psychike. Ta psychika tworzy również, ludzka wyzszosc nad innymi. Czlowiek nie chce być dla drugiego czlowieka przyjacielem, chce tylko jego pozadac. Hitler pozadal innych i wszystko. On chcial być Panem tak jak "Bog". Ludzka psychika, to najciekawsza dziedzina zycia na Ziemi. Sami sie wykanczamy i nie wiemy dlaczego ? Nie prawdaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Twierdzenie, że "Wedlug teorii chrzesci 14.11.07, 14:08 a propo Biblii. Jest tam wiele madrosci, ale tez wiele sprzecznosci tej madrosci. To jest dowod, ze autorzy Biblii, sami nie rozumieli co pisza. Nie znam kaplanow aby szli droga Biblii, a już nie wspomne o wiernych wyznawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Ustanie, się stanie PiSiORne pooczyszczanie. 12.11.07, 18:56 Ustanie, się stanie PiSiORne pooczyszczanie. Nie dzielmy kraj przez tego naj..! Jestem katolikiem, jestem politykiem, mieszam gie… patykiem z o. Redykiem. Spowiedzią podsłuch i nagrania. Jam opatrzność od zamykania. Mnie należy wielbić, przepraszać. Lubię „oczywiście” wygłaszać. Ja rządzę przez podsłuch, ukazy, ty nędzny, głupi, bez urazy. Zaradny „jezdem”, mam „mniut”, a „wermaht” liczy na „cót”! Pielę-gnój POlski porządku naj..! Ordnung muss sein, ma sąsiedni kraj! Ja też katolikiem i też politykiem, normalnym, dlatego z przytykiem. Celem mechanizm doganiania. Zyskowny system finansowania. Wielbić mamy naukę, patenty zgłaszać. Nie musimy nikogo przepraszać. Proste prawo, rządy i podatki, kurs dobrobyt, nie kościelne datki. Zasługujemy mieć dobra w bród, przeto musimy uczynić cud! Pielę-gnój POlski porządku naj..! Ordnung muss sein, ma sąsiedni kraj! Polacy między Odrą, a Wisłą, mają Polskę już niezawisłą. Lecz po Ruskich kraj priwiślański, jest taki katolicki, sobiepański. To kraj anachronicznych wartości. W którym „taliban” gniazdo sobie mości. Naszym zadaniem jest ich nawrócić. Przecież Europy nie można rzucić. Zasługujemy mieć dobra w bród, przeto musimy uczynić cud! Pielę-gnój POlski porządku naj..! Ordnung muss sein, ma sąsiedni kraj! Słowa „jezdem, mniut, wermaht, cót” to jest „upolityczniona biologicznie” wersja słów, podobnie jak „Slonzk, obiat, Wolska”. „Oczywista oczywistość” ???????????? PiSiOR = Posady i Stołki, i Opas Redyk Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Bezstronnosc wladz publicznych ! 13.11.07, 10:36 Polskie wladze publiczne bardzo czesto zachowuja sie stronniczo w stosunku do wyznania katolickiego. Ostentacyjny stosunek do Kosciola katolickiego wladz publicznych, narusza Konstytucje RP. Jest to brak poszanowania dla prawa. Jeżeli wladze publiczne nie szanuja prawa, to tym samym jest to przyzwolenie do nie szanowania prawa przez obywateli. Polska to przyklad wielkich paradoksow i hipokryzji. To bardzo dziwny i smieszny Narod. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: Bezstronnosc wladz publicznych ! 13.11.07, 15:15 Sugerujesz ze wladza publiczna narusza konstytucje, utwozyc ja tylko z ateistow bylo by tez sprzeczne zustawa zasadnicza,juz w przeszlosci wladza publiczna byla w rece tzw."ateistow ",ale ci i tak pokryjomu chodzili do kosciola i chrzcili swoje dzieci, skonczylo sie porazka,ktorej teraz ty i inne sieroty po PRLu nie moga strafic i probuja pod przykrywka liberalizmu dokonac tego czego nie udalo sie komunistom,zauwaz tylko jedno im wiecej jest przesladowany Kosciol tym bardziej rosnie w sile,chcesz zeby Polacy znowu spiewali w swiatyniach Ojczyzne wolna racz nam zwrocic Panie? Napisane bowiem jest:a piotrze ty jestes opoka a na tej opoce zbuduje Kosciol moj a bramy piekelne nie zwycieza go,tak wiec Alleluja i do przodu jak mawia jeden znienawiodzony zakonnik, tobie zycze aby Pan obdarzyl Cie laska wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
marych Zapatero jakos nie bał się drastycznych posunięć 13.11.07, 14:08 Zapatero jakos nie bał się drastycznych posunięć w katolickiej Hiszpanii, a u nas nawet tzw. lewica trzęsła tyłkiem przed czarnymi. więc nie spodziewajmy sie że PO coś tym względzie zmieni. potrzebna jest prawdziwa lewica prZeganiająca czarnuchów gdzie ich miejsce i nakłądajaca na nich podatki jak na każdego uczciwego obywatela. Ale to nastapi nie wcześniej jak za 30 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
po_kolenie_mp3 Solidarni bez Kościoła 13.11.07, 18:36 Tak, zgadzam się powinno się zabronić publicznego obnoszenia się katolikom z krzyżami a żydom z pejsami i jarmułkami. Postuluję neutralność światopoglądową miejsc publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: Solidarni bez Kościoła 13.11.07, 18:39 po_kolenie_mp3 napisał: > Tak, zgadzam się powinno się zabronić publicznego obnoszenia się > katolikom z krzyżami a żydom z pejsami i jarmułkami. Postuluję > neutralność światopoglądową miejsc publicznych. Zapomniales o gejach lesbijkach prostytutkach Odpowiedz Link Zgłoś
po_kolenie_mp3 Re: Solidarni bez Kościoła 13.11.07, 18:41 Masz rację. Powinno się zabronić obnosić publicznie z czymkolwiek dziwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Zabronic calowania przytulania ,i innch 13.11.07, 18:45 zwariowanych for okazywania uczuc, zakazac mini wprowaduc husty i dlugie kiecki jak ie nosza turki w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
po_kolenie_mp3 Zabronić noszenia arafatek, cheguevary i stawiania 13.11.07, 18:51 włosów na żel !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Zakazac Zydom i innym obcokrajowcom 13.11.07, 18:46 pisania w polskojezycznych gazetach. Odpowiedz Link Zgłoś
po_kolenie_mp3 Zgadzam się i zakazać też wcieczek młodzieży 14.11.07, 18:43 z Izraela do Polski, bo większość chodzi w jarmułkach i tym sposobem epatuje i agituje za swoją religią. Wystarczy się przejść w weekend do warszawskiego Kliffa by zobaczyć takie godne pożałowania sceny narzucania innym swojej wiary. Mnie i moich znajomych jako ateistów obraża to !!! Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Solidarni bez Kościoła 15.11.07, 01:59 Wystarczy poczytać historię Polski,żeby zobaczyć/ocenić/ co nam dała ślepa przynależność/żależność /od papieskiego Rzymu.Wyliczając po kolei:zamiast umacniać państwo na zachodnich terenach/Śląsk,ziemia lubuska, wielkopolska,Pomorze/pchalismy się na wschód-zalecenia z Rzymu,Zamiast umacniać państwo /i utrzymać zdobycze-Czechy,Węgry,za jagiellonów/poszliśmy na wschód. Za Wazów,sprowokowaliśmy wojny ze Szwecją,protestancką/za podpuszczeniem Rzymu/ i Rosją/mieliśmy Moskwę 2 razy/,ale trzeba było słuchać Rzymu i nic z tego nie wyszło.Za Sobieskiego broniliśmy katolickiej Austrii,ża przeproszeniem po jaki damski?Itd.Kto był w tzw. Polsce sarmackiej szefem senatu,sejmu-klechy.Więc chyba najwyższy czas zebyśmy przestali bawić się w przedmurza i zajęli się tym czy powinni zająć się nasi przodkowie-sprawą polską a nie kościelną Odpowiedz Link Zgłoś
karul klara ma racje, 15.11.07, 04:20 ze podleglosc watykanowi przez ostatnie dziesiec wiekow wyszla nam bokiem. ale zaczelo sie to od tego pijanicy, mieszka, ktory zdradzil swojego prawdziwego boga (swiatowita) i za dziwke i okowite sie przechrzcil. takim prostym sposobem kult zydowki z bekartem zawladnal krajem piastow. prusacy i baltowie przynajmniej sie opierali i walczyli z nawala katolicka. polacy jak owce wzieli i przyjeli ... wiadomo, slowianin pochodzi od sclavus, czyli niewolnik (lacina). Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Klara Polak to juz taki szubrawiec jest, 15.11.07, 20:10 nie kocha swojej ojczyzny , zawsze komus sie zaprzedaje, po drugiej wojnie swiatowej Polak zaprzedal sie Moskwie, i przez 45 lat Polacy byli na lancuszku Moskwy. teraz Polska zaprzedala sie Brukseli i slucha co oni graja , a inni tancza swoj chocholi taniec w rytmie jaki nadaje euro kolchoz, tak Polacy to dziwny narod sprzedawczykow , kosmopolitow i innej masci sprzedawczykow, i tak juz pozostanie: jak powiedzial jeden starzec wypalicz wszystko i wyhodowac nowy narod z tym obecnym nie ma szans na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
po_kolenie_mp3 To wszystko prawda 15.11.07, 20:16 Także to że teraz kościół każe nam kochać żydów bezgranicznie, co dla Polski jest wielce szkodliwe. Oni są poprostu filosemitami. Odpowiedz Link Zgłoś
plemnik_bez_duszy Re: Klara Polak to juz taki szubrawiec jest, 16.11.07, 00:00 marcin1122331 napisał: jak powiedzial jeden starzec wypalicz wszystko i wyhodowac nowy > narod z tym obecnym nie ma szans na zmiany. NARODU wypalić się nie da. Wybij sobie to ze swojego pustego łba. Musi ci w tej hameryce zle się powodzić, że Naród chcesz wypalać ty psi k..sie. Dolec niedługo będzie za 2 zety i jak przyjedziesz, i za co?? Jak się pokażesz w knajpie, zostań lepiej w swojej hameryce, bo powoli już taniej niż w Kraju. Za to coś napisał, życzę ci kawałka szkła w oko. Odpowiedz Link Zgłoś
nick.bilinski Solidarni bez Kościoła 20.11.07, 16:15 No jak nie rozumialem Pani Kingi Dunin, kiedy pisala felietony feministyczne, to teraz rozumiem wszystko. Napisane jasno, rzeczowo i z dziennikarskim polotem. Brawo! A moze to po prostu ja, po latach wloczegi po swiecie, doroslem do pewnego sposobu myslenia. Teraz jestem tutaj (w Sevilli), a w Dublinie nie chce byc wcale (bylem), ani w Londynie, ani w Nowym Jorku, ani w innym anglo- saxonskim, kapitalistycznym raju, gdzie edukacja = przygotowanie do uslugiwania, konsumowania i niemyslenia a konsumpcjonizm to jedyna dopuszczalna religia. I te ich szkoly z dziecmi w czarnych buciorach, krawatkach i granatowych spodniczkach. I uniwersytety placone z niebotycznych hipotek rodzicow zaciagnietych na tekturowe domki na przedmiesciach ... Bylem tez w Geteborgu (Szwecja) i interesuje sie Skandynawia. To tez nie dla Polakow, po prostu inny temperament. Ale ich rozwiazania spoleczno-gospodarcze ... jak dla mnie, bomba. Oddzielic Panstwo od Religii, uczyc sie ekonomii od 'zachodu', rozwiazywania zagadnien spolecznych od 'polnocy'. Nie mozna? Mozna, ale trzeba wrocic i robic swoje. A skoro 'tam' sa Owsiak, Wajrak i Dunin, to warto wrocic! Odpowiedz Link Zgłoś