chris12 W Iranie jakby się przejaśniło a u nas kalifat 26.12.07, 17:23 Kto potrząśnie rektorem papieskim, biskupami i dziwną organizacją zwaną polskim episkopatem zanim religia wkroczy do żłobków a egzamin z religii będzie towarzyszył każdej pracy magisterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Odwołajmy się do Boga w sprawie debilnego kleru 26.12.07, 17:33 Nasz polski kler, w większości, nie dostrzega konieczności innego spojrzenia na sprawy propagowania wiary od tego jaki był skuteczny 300 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
pantach Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 17:34 Pa kochani, Było zabawnie, do prawdziwej dyskusji nie doszło, być może forum, wbrew założeniom, jej nie służy. Jak ktoś napisze coś, choćby intrygującego, to z pewnością przeczytam później. Pozdrawiam ciule "obrońców dogmatu". Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless a jak ktoś nie wierzy w boga, albo wierzy w innego 26.12.07, 17:48 to co ma zrobić? wypisać się z europy? albo co? Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 nie wypisywać 26.12.07, 18:07 chwila panowania lewactwa będzie krótkim epizodzikiem po czym ludzie zrozumieją, że lewactwo trzeba przepędzić na cztery strony świata :). Zły musi przegrać z wartościami przekazanymi Światu przez Chrystusa. Jestem nad wyraz spokojny ! Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 18:02 Bardziej mi odpowiada duchowa pustynia, choć to jest pustosłowie katoli ckie nie określające nic, niż hipokryzja katolicka z którą mam do czynie nia na co dzień w mediach , prasie i polityce. Presja biskupów na życie tego narodu staje się nie do zniesienia. Jak już brak im argumentów to odwołują się do najwyższych autorytetów wiary , czyli do Boga, z tym że sami są nikczemnikami ! Odpowiedz Link Zgłoś
anihilator_penetrator Re: Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Trakta 26.12.07, 18:15 kruk51 napisał: > Bardziej mi odpowiada duchowa pustynia, choć to jest pustosłowie katoli > ckie nie określające nic, niż hipokryzja katolicka z którą mam do czynie > nia na co dzień w mediach , prasie i polityce. > Presja biskupów na życie tego narodu staje się nie do zniesienia. Jak już brak > im argumentów to odwołują się do najwyższych autorytetów wiary > , czyli do Boga, z tym że sami są nikczemnikami ! kruk-u51, duchową pustynię, rażący brak argumentów i logiki w wypowiedziach demonstrujesz, ilekroć zabierasz głos na forum. Nie ja pierwszy zwracam na to uwagę. Zrób więc coś dla drogiego ci przecież "tego narodu" i zamknij już bladą twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
matsoft Europa boi się agresywnych klechów katolickich 26.12.07, 18:16 wtrącających się we wszystko. Europa to co najmniej kilka religii, kultur, sposobów bycia. Może tzw. katolicy wreszcie to zauważą... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 .....................Skonczyly sie wakacje........ 26.12.07, 18:16 skonczyl sie etao= PO Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Trakta 26.12.07, 18:19 Jezusa to trzeba mieć w sercu a nie w traktatach! "Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!" Ew.Mateusza "Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią. Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście. Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. Największy z was niech będzie waszym sługą. Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą Biada wam nauczyciele Pisma i faryzeusze obłudnicy, bo objadacie domy wdów pod pozorem długich modlitw. Dlatego otrzymacie surowszy wyrok. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami. Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda! Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości." Ew.Mateusza 23 rozdział Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 nie, to kler sra w gacie, bo widzi, co się dzieje 26.12.07, 18:38 a dzieje się rzecz prosta ludzie nie są juz tak tępi, by wierzyć w bujdy o ganianiu po wodzie na bosaka, rozmnażaniu sie bez bzykania, karmieniu tysięcy za pomocą 2 ryb i bochenka chleba itp ludzie po prostu nie wierzą w te pierdoły, tak samo, jak nie wierzą w głupoty o Posejdonie, Zeusie i Atenie bzdury to bzdury:) bez roznicy , kto je wymyślił Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 18:41 Panie księdzu, To nieprawda że Europa, ta prawdziwa Europa,nie chce Boga. Europa nie chce was - samozwańczych urzędników Pana Boga. Nie chce Watykanu i jego kościoła rzymskokatolickiego, nie chce waszej chciwości, buty i arogancji. Nie chce, bo wyznaje zasadę, że im bliżej waszego kościoła, tym dalej od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
soldadura104 Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 18:53 wszystkiemu winni ANTYKLERYKAŁOWIE Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Religijny zayob rektorem 26.12.07, 18:55 "Ewangelia jest najdoskonalszą Kartą Praw Podstawowych" Bo to jest Polska wlasnie. >>Rektor PAT przypomniał dyskusję o "Karcie Praw Podstawowych". "Jedni apelują, by ją przyjąć, inni wołają o jej odrzucenie, jeszcze inni domagają się jej poprawienia, gdyż z prawnego punktu widzenia jest błędna. Wobec tych przeróżnych opinii, stawiam pytanie: Czy nie jest bardziej słuszne przyjąć Ewangelię, która jest najlepszą i najdoskonalszą Kartą Praw Podstawowych i czymś o wiele większym, bo drogą do zbawienia?" -napisał ks. prof. Dyduch.>> co za cholerny glupek. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.weget Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 19:12 Chrzescijanskie korzenie Europy to co innego niz katolickie korzenie Europy. Te drugie to obluda , krew, przemoc, alkoholizm, homoseksualizm, pedofilja itd. mozna by to ciagnac w nieskonczonosc. Niestety ale w kosciele panuje czlowiek a nie Bog i to od dawna, dlatego w Europie ludzie odwracaja sie od kosciola i moim zdaniem slusznie , ale nie znaczy to , ze odwracaja sie od budynkow koscielnych bo one niczenu nie zawinily to polityka wielu ksiezy oraz ich postawy powoduja ze ludzie maja dosc. Ja pochodze z czestochowy gdzie roi sie od koscilow i ksiezy rozbijajacyhc sie coraz to lepszymi furami. Natomiast mlodzi ludzie z pasja np. wspinacze wspinaja sie na wlasnorecznie robionych prymitywnych sciankach wspinaczkowych gdzie panuja fatalne warunki , nie maja gdzie realizowac swoich pasji a ksieza co robia w tej sytuacji zamykaja sklepy monopolowe w okolicy kosciolow zeby chronic przed alkoholizmem, ale scianki nie postawia dla mlodych (lichwa), a nie kazdy mlody a zwlaszcza niepokorny nie bedzie grzal lawki na spotkaniu oazy umowmy sie, przeciez to jest zalosne. Nie twierdze ze wszyscy ksieza sa do bani 100% wrecz daje ze nie, ale roszczeniowa postawa i ciagle angazowanie sie w polityke ,robienie medialnego szumu wokol domu bozego to jest skandal. To kosciol i kryjaca sie w jego kuluarach patologia powinna sie bac Chrystusa, ludzie nie sa winni temu ze odwracaja sie od kosciola to ksieza sa za to odpowiedzialni. Chwala Janowi Pawlowi 2 za jego otwarty i piekny umysl, zeby kosciol wrszczie zrozumial i otworzyl sie na inne opcje. ach szkoda slow Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Jak kazdy Czerwony Berecik dobrze odzywiony jest. 26.12.07, 19:43 Tylko co nas obchodzi co on tam gledzi do swoich w kosciele ? Powinno byc tak, jestes katolik robisz seks dla przyjemnosci, skrobaneke, uzywasz gumy, chcesz in vitro itp - to do wiezienia tak jak chca "tatusiowie" katalikow. A od nas normalnych to prosze sie odwalic kochanienkie tlusciochy. Odpowiedz Link Zgłoś
anihilator_penetrator Re: Jak kazdy Czerwony Berecik dobrze odzywiony j 26.12.07, 20:11 jola_z_dywit_2006a napisał: > A od nas normalnych to prosze sie odwalic kochanienkie tlusciochy. Normalnych... Noooooooo....... Pytanko: jak się robi seks dla przyjemności? Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 20:30 ~RODZINA TORRTUROWANA ZABIJANA WE FRANCJI RODZINA TORRTUROWANA ZABIJANA WE FRANCJI RATUNKU RATUNKU RATUNKU RATUNKU RASIZM TORRTURY ZABIJANIE POLAKOW INWALIDOW KOBIETY DZIECI ZE STRASZLIWYM OKRUCIENSTWEM I PREMEDYTACJA PRZEZ NIEKTORE ADMINISTRACJE FRANCUSKIE .... BRAK DEMOKRACJI I NIE PRZESTRZEGANE PRAWA CZLOWIEKA WE FRANCJI...... RATUNKU RATUNKU RATUNKU .... TORTURY RASIZM....WE FRANCJI > > >> WE FRANCJI .......MIESZKAMY JUZ OKOLO 25 LAT JA JESTEM INWALIDA 80% >> UTRATY ZDROWI >> > ZDROWIE UTRACILEM ZA TO ZE JESTEM POLAKIEM > ZONA PRACOWALA W SZPITALU JAKO OPIEKUNKA DO CHORYCH A Z > >> ZAWODU JEST KINEZYKOTERAPEUTA TO DYREKCJA ZMUSZALA JA TEZ DO TEJ PRACY >> MUSIALA PRACOWAC JEDNOCZESNIE JESZCZE JAKO SPRZATACZKA I.T.P. NIE >> PLACILI JEJ NADGODZIN WARUNKI BYLY TAKIE BASEN BYL W PIWNICY OKNA >> POZABIJANE MUSIALA NOSIC PACJENTOW 80-90 kg MARTWEJ WAGI(bezwladnych) >> WENTYLACJA ZLA I NIESPRAWNA PO PRAWIE 12 LATACH STRACILA ZDROWIE I ZLOZYLA DEKLARACJE >> CHOROBY ZAWODOWEJ I OD TEJ PORY DYREKCJA ZE SWOIMI PRZYDUPASAMI ROWNIEZ >> Z POLSKI Z KASAMI -CPAM- -CAF- I.T.D...ZACZELA WSZYSTKO ROBIC ZEBY SIE SAMA ZWOLNILA I CORAZ WIECEJ >> DOKUCZALA ALE NIE UDALO IM SIE ZASTRASZYC WYMUSIC NICZEGO I DOPROWADZILI >> JA DO TAKIEGO STANU ZDROWIA ZE MOGLA UMRZEC NA STANOWISKU PRACY WIDZAC >> ZE NIE UDA IM SIE POZBYC JEJ A STALO SIE TO GROZNE DLA NICH POSTANOWILI >> ZWOLNIC JA DYSCYPLINARNIE ZA OPUSZCZENIE NIBY STANOWISKA PRACY DUZO >> MOZNA BY BYLO PISAC O TYM.. JAK PRACOWALA TO OSTATNIO NIE PLACILI JEJ >> CHOROBOWEGO JAK DO TEGO CZASU A CHORUJE JUZ 18 MIESIECY KASA >> CHORYCH-CPAM- A KASA RODZINNA- CAF - PRZESTALA PLACIC NAM POMOCY NA >> MIESZKANIE-APL- ZEBY NAS NASTRASZYC WYSYLALI POLICE- BEZ ZADNYCH POWODOW >> KTORA BEZ ZADNEGO POWODU NAKAZU WLAMALA SIE DO MOJEGO DOMU POWYKRECALI >> MI RECE ZALOZYLI KAJDANKI DO TYLU ZEBY MNIE JESZCZE WIECEJ BOLALO(jestem >> inwalida 80% utraty zdrowia )JESTEM PO OPERACJINA SERCE MUSZE BRAC MORFINE BOL JEST NIE DO WYTRZYMANIA ALE TO JUZ INNA CHOROBA LUDZIE DZIWIA SIE ZE JESZCZE ZYJE PO TYM WSZYSTKIM CO CI PRZESTEPCY WYPRAWIAJA NIE POZWOLILI >> WZJAZC MI LEKARSTWA NA SERCE Z NIKIM SIE SKATAKTOWAC ZACHOWALI SIE JAK >> BYM BYL TERORYSTA A JESTEM BARDZO CHORYM CZLOWIEKIEM TO ONI ZROBILI >> GORZEJ OD TERORYSTOW ASYSTENTKI SOCJALNE NIE INTERWENIUJA A JESZCZE >> DEZIMFORMUJA... MAIRE GDZIE MIESZKAM TEZ UDAJE ZE O NICZYM NIE WIE >> ADMINISTRACJE PANSTWOWE NIE WYPLACAJA NALEZNYCH PRESTACJI I BLOKUJA >> SPECJALNIE ...ZEBY ZABIC CZLOWIEKA NIE TRZEBA STRZELIC KULKI W GLOWE ANI >> WLOZYC NOZ W PLECY A MOZNA ZABIC TORTURAMI MORALNYMI PSYCHICZNYMI >> FIZYCZNYMI.... A ROBIA TO Z PREMEDYTACJA KOMORNIKA WYSLALI PROBOWALI WYRZUCIC >> NAS Z MIESZKANIA ZA TO ZE KASA -(CAF) NIE PLACILA MI NALEZNEGO DODATKU-APL- DO BATIGER A >> TEN SFALSZOWAL KONTRAKT ..TAK SOBIE WSZYSTKO CALY LANCUCH USTALIL PONIEWAZ NAROBIL PRZEKRETOW I >> MYSLELI ZE NAS NASTRASZA A POPROSTU STRACILISMY ZDROWIE STAN ZDROWIA >> POWAZNIE SIE POGORSZYL Z MOZLIWOSCIA ZGONU W KAZDEJ CHWILI.... JEST TO >> RASIZM NIE PRZESTRZEGANIE PRAW CZLOWIEKA SPRAWY KRYMINALNE NADAJACE SIE >> DO PROKURATURY ALE OSOBY KTORE POWINNY TO ZROBIC UKRYWAJA WSZYSTKO CZYM >> STAJA SIE TAK SAMO PRZESTEPCAMI...ROBIA TO ZEBY ZABIC..MOZNA DLUGO PISAC TAKA JEST CZESC >> FRANCUZOW TAKIE TU JEST LIBERTE EGALITE FRATERNITE......... >> TAK PRZESTRZEGAJA PRAWA CZLOWIEKA W UNII EUROPEJSKIEJ W TYM WYPADKU >> CHODZI O FRANCJE.... >> BRAK DEMOKRACJI ISA NIE PRZESTRZEGANE PRAWA CZLOWIEKA WE FRANCJI PRZEZ NIEKTORE ADMINISTRACJE FRANCUSKIE TO GORZEJ NIZ MAFIA... TORRTURUJA I ZABIJAJA ZA TO ZE SIE JEST POLAKIEM INWALIDA TORRTURUJA KOBIETY DZIECI I.T.PO. ZEBY UKRYC SWOJE PRZEKRENTY I SPRAWY KRYMINALNE ZEBY NIE WYSZLY NA JAW WYMYSLAJA SPRAWY SADOWE O KTORYCH NIE POWIADAMIAJA I POZNIEJ WYDAJA WYROKI BEZ PRAWA OBRONY I W JEDNYM WYROKU SA DWA SKAZANIA 1 ZA NIE STAWIENIE SIE NA SPRAWIE I 2 KARA WYROK WYSSANY Z PALCA ... TEN NIBY WYROK NIE PRZYSYLAJA DO NIBY SKAZANEGO CO JEST NIE PRZESTRZEGANE PRAWO DO OBRONY... NASTEMPNY PRZYKLAD SAD PRACY POWINIENL PRZRESLAC WSZYSTKIE DOWODY DO PROKURATURY PONIEWAZA ZOSTALO POPELNIONE PRZESTEMPSTWO ALE KOMBINUJA Z DYREKCJA SZPITALA KTORY POPELNIL PRZESTEMPSTWO ZE SWOJA SWITA KTORA ZASIADA W DYREKCJI A DYREKTORKA JEST ZWYKLA PIELEGNIARKA DYREKTOREM NORMALNY PRZESTEMPCA WYSZKOLONY W SPECJALNEJ SZKOLE M......KTORZY RAZEM Z SADEM PRACY I OBRONCAMI POSZKODOWANEGO KRENCA I TO JUZ PONAD 2 LATA A WYDANIE WYROKOW JUZ BYLO WIELE RAZY DO KTORYCH NIGDY NIE DOSZLO NIE PRZESYLALI POWIADOMIENIA ZE WYDANIE WYROKU NIE ODBEDZIE SIE I NIE PODAWALI POWODU..... DZISIAJ MIAL SAD PRACY MIAL KOLEJNY RAZ WYDAC WYROK I PO STAWIENIU SIE W SADZIE SPRAWY NIE BYLO NAWET NA WOKANDZIE A POINFORMOWALI ZE WYROK BEDZIE WYSTAWIONY ZAOCZNIE I PRZESLANY DO DOMU.... WYROKU SADOW SA WYDAWANE W PANSTWACH DEMOKRATYCZNYCH PUBLUCZNIE I W IMIENIU REPUBLIKI FRANCUSKIEJ ....JEST TO NIE PRZESTRZEGANIE PROCEDURY BRAK DEMOKRACJI I METODY MAFIJNE KRYMINALNE LAMANE JEST PRAWO CZLOWIEKA I.T.P........... MAJA SIE CZEGO BAC PONIEWAZ NAROBILI TYLE PRZESTEMPSTW SJEST W TYM DUZO SPRAW KRYMINALNYCH TORRTURUJA ZABIJAJA ZE STRASZLIWYM OKRUCIENSTWEM I PREMEDYTACJA POLAKOW INWALIDOW KOBIET DZIECI ZWYKLI ZBRODNIARZE KTORZY POWINLI BYC SCIGANIE PRZEZ PROKURATURE I TO Z URZEDU .... W TYM TEZ SA UMACZANE SADY SEDZIOWIE URZEDNICY PAN STWOWI NIERAZ NA WYSOKIM STANOWISKU I MYSLA ZE IM WOLNO TORRTUROWAC FIZYCZNIE PSYCHICZNIE MORALNIE....POMYLILI SIE A TO POPROSTU NAZYWA SIE MAFIA..... OTO LIBERTE FRATERNITE EGALITE NIEKTORYCH ADMINISTRACJI FRANCUSKICH I ICH PRACOWNIKOW..... SWIAT SIE MUSI DOWIEDZIEC O TYM CI LUDZIE I ADMINISTRACJE PRZYNOSZA WSTYD FRANCJI ............. ESZCZE JEDEN MALY WYCINEK... JAK SIE DOMAGA SWOJEGO PRAWA TO ADMINISTRACJE I ICH PRACOWNICY WYSYLAJA POLICJE KTORA BEZ NAKAZU WYLAMUJE DZWI WYKRECA RECE ZAKLADA KAJDANKI I TO INWALIDZIE Z UTRATA 80% ZDROWIA ZADAJAC TORRTURY Z MIESZKANIA ZNIKA PIEC TYSIECY EURO 2 BUTELKI WODKI DOKUMENTY POLSKIE KTORE PO KILKU MIESIACACH PODRZUCAJA DO SKRZYNKI NA LISTY ....POLICJANT W CYWILU JEST PIJANY ZE LEDWO STOI NA NOGACH BYLI NASLANI ZEBY ZABIC I TE NIEKTORE ADMINISTRACJE ROBIA ZEBY ZABIC PONIEWAZ MYSLA ZE UDA IM SIE UKRYC SPRAWY KRYMINALNE PRZEKRENTY RASIZM.... JESTESMY MORALNIE FIZYCZNIE PSYCHICZNIE WYKONCZENI Z MOZLIWOSCIA NAGLEGO I W KAZDEJ CHWILI ZGONU.... RATUNKU RATUNKU... RATUNKU.... WYSLALEM DO BIURA KRAJOWEGO PO PODOBNA WIADOMOSC ZOSTALA BEZ REAKCJI...... RATUNKU RATUNKU RATUNKU Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Ybaba, ybaba, bog, ybaba, wiara, ybabayyyy.... 26.12.07, 20:37 Se powiedzialem "bog" i "wiara" i mi ulzylo... Ufff.... Ybaba yyyyyyyyyyyyy! Odpowiedz Link Zgłoś
silentnomore Zeitgeist 26.12.07, 21:24 Sugeruje zeitgeist official release part 1 na wyszukiwarce google lub zeitgeist polskie napisy dla nieczytajacych po angielsku. Jezeli nawet ich wersja jest bledna,material zawarty warto przestudiowac Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 26.12.07, 22:03 HISTORIA KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO CZYLI O CZYM 90% KATOLIKÓW NIE WIE grzegorj.w.interia.pl/pl/historiakk.html Ot jaki piękny wkład w historię Europy! "Nauka Chrystusa nigdzie nie była bardziej tłumiona niż w chrześcijańskim Kościele" Goethe Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Trakta 26.12.07, 22:13 W tak zwanych wiekach wiary, gdy ludzie rzeczywiście wierzyli we wszystkie twierdzenia religii chrześcijańskiej, mieliśmy tortury inkwizycji, miliony nieszczęśliwych kobiet spalono jako czarownice i nie było okrucieństwa, którego by się nie dopuszczono na wszelkiego rodzaju ludziach w imię religii. Rozglądając się po świecie, wprędce spostrzegamy, że każdy, choćby najmniejszy wzrost uczuć humanitarnych, każda reforma kodeksu karnego, każdy krok w kierunku zmniejszenia niebezpieczeństwa wojny, każda próba poprawy położenia ras kolorowych lub złagodzenia niewolnictwa, każdy postęp moralny, który się udało osiągnąć, był stale zwalczany przez zorganizowane Kościoły całego świata. 1633 r. — Trybunał inkwizycyjny skazuje 70-letniego Galileusza za to, iż głosił zasady heliocentryzmu nie potrafiąc ich udowodnić. Gdyby nie zawarta z Inkwizycją ugoda polegająca na publicznym wyrecytowaniu formuły odwołującej i przeklinającej swoje „błędy”, zostałby skazany na stos. Galileusz do końca życia znajdował się pod nadzorem Inkwizycji. 1992 r. — Papież Jan Paweł II ogłasza, że potępianie Galileusza za głoszenie heliocentrycznego poglądu, iż Ziemia krąży wokół Słońca (a nie na odwrót), było błędem. Rehabilitacja Galileusza trwała 359 lat. 1917 r. — Heretycy mogą odetchnąć ulgą. Po prawie 700 latach nowy Codex Juris Canonici znosi tortury! Duży wpływ na decyzję miało powstanie komunizmu w Rosji, którego Kościół się przestraszył. Tortury były prawnie dozwolone przez Kościół od roku 1252, w którym zostały usankcjonowane przez papieża Innocentego IV. Kościół zaczął udawać że jest dobreńki i mileńki i nawet muchy by nie skrzywdził!!! A wszystkie zarzuty wobec niego to kłamstwa i pomówienia!!! grzegorj.w.interia.pl/pl/historiakk.html Odpowiedz Link Zgłoś
anihilator_penetrator Re: Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Trakta 27.12.07, 13:01 te_rence napisał: > Rozglądając się po świecie, wprędce spostrzegamy, że każdy, choćby najmniejszy > wzrost uczuć humanitarnych, każda reforma kodeksu karnego, każdy krok w kierunk > u > zmniejszenia niebezpieczeństwa wojny, każda próba poprawy położenia ras > kolorowych lub złagodzenia niewolnictwa, każdy postęp moralny, który się udało > osiągnąć, był stale zwalczany przez zorganizowane Kościoły całego świata A ty znowu z tym postępem moralnym: nie ma czegoś takiego, ktoś już to zauważył. Chyba, że znów rozważasz swój niedoskonały sposób myślenia: może wyewoluuje w jakimś rozsądnym kierunku. Ale nie będzie to postęp moralny, a osiągnięcie pewnego stadium dojrzałości/odpowiedzialności. Panie, wybacz im, bo nie wiedzą, co piszą. A z Inkwizycją przestałbyś już biadolić, mamy XXI w. Odpowiedz Link Zgłoś
jadeit.2 A dlaczego ? 26.12.07, 22:26 A DLACZEGO tylko Bog ma byc do cholery jedyną ALTERNATYWĄ??? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 "Bez Jezusa i Jego ewangelii... 27.12.07, 09:24 ...Europa może stać się duchową pustynią." Daj nam, Boże, jak najszybciej taką "duchową pustynię" jak we Francji czy Skandynawii, gdzie sukienkowi siedzą jak myszy pod miotłą i żaden by nawet nie wpadł na pomysł, żeby coś podobnego powiedzieć publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 27.12.07, 15:03 Przestańcie bredzić bez Jezusa a dokładniej bez jego personelu naziemnego zachłannego czyhającego na unijny szmal,żyjącego a absolutnym luksusie ( Rydzyk i Jankowski i inni bogacze prymitywni jak wdowa po papieżu ( nijaki Dziwisz) Bez tego balastu UNIA WRESZCIE STANIE SIĘ PRAWDZIWĄ UNIĄ. Osobnicy żerujący na ciemnocie,których głównym celem jest zawładnąć tą UNIĄ i brać -brać -brać bez ograniczeń dobra wszelakie To ideał dla tych czarnych nierobów. Na szczęście " ciemny lud" jak zwykł mawiać Kurski już tego NIE KUPI Coraz więcej europejczyków pokazuje plecy swojemu kościołowi Odpowiedz Link Zgłoś
california07 Re: Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Trakta 27.12.07, 16:35 w imie Jezusa i Ewangelii mieliscie kilka fajnych wojen religijnych w Europie!!!Ten 'profesor" chyba nie uczeszczal na lekcje historii powszechnej!!Zreszta-religia to prywatna sprawa kazdego czlowieka!! Niech jednak czarni zajmuja sie klepaniem paciorkow i zdzieraniem forsy z "ciemnego luda polskiego" a nie zajmuja sie polityka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
antygo Rektor PAT o braku odwołania do Boga w Traktaci.. 27.12.07, 19:03 W deklaracjach o współpracy kapłanów KK z "bezpieką" PRL też nie ma odwołania do Boga.Dlaczego nikt z hierarchów KK nie podnosi tego problemu?A może to normalka? Odpowiedz Link Zgłoś