Dodaj do ulubionych

Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się

30.12.07, 17:05
"Jeśli Polacy stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko - zaznacza" - no
prosze, a myslalem, ze zbawienie jest najwazniejsze dla katolika.
ale widac dla polskiego katolika zbawienie to betka, liczy sie NARODOWA
TOZSAMOSC...
Obserwuj wątek
    • o90 Kardynale - ucz sie polskiego 30.12.07, 17:18
      bardziej Ci sie przyda niz angielski
      juz za kilkanascie lat
      nie dogadasz sie z parafianami
      • wiezet A gdzie gadka o datkach ? 30.12.07, 18:37
        Polacy im szybciej zaczniecie rozumieć angoli tym szybciej będziecie wiedzieli
        ile trza dać na tacę. To jest integracja kościoła właśnie
        • szfindel [...] 30.12.07, 19:58
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • y.y Re: Emigranci glosowali na PO wiec to chyba nie k 30.12.07, 20:16
            szfindel napisał:

> Debil z tego kolesia.
            > Przeciez wybory w GB wygralo PO.
            > A to oznacza luadiz bez zasad, szmaciarzy, a juz napewno nie katolikow.
            > Jezeli juz to tylko debili co wierza w to, ze sa katolikami.
            > Z kim on probuje gadac?????
            > Z wyborcami PO????
            > Zenada.
            > Dobrze by bylo jakby ktos biskupa uswiadomil, co to jest to PO i czego ie moze
            > po emigrantach spodziewac.
            > Przestalby oczekiwac tego, czego normalnie sie oczekuje od katolikow.

Normalnie od katolika oczekuje się kultury i okazywania innym szacunku. Bo jak
            uczy nasz Kościół i Bóg: Szanuj Bliźniego Swego jak Siebie Samego.
            Jak to się ma do tego, że obrażasz ludzi, plujesz na nich, wyzywasz od debili,
            szmaciarzy i ludzi bez zasad?
            • krzych.korab Polska tożsamość z polskim K.K.to kasa dla pol- 30.12.07, 20:31
              -skich księży i dlatego jest tak ważna.
              • tetlian Re: Polska tożsamość z polskim K.K.to kasa dla po 30.12.07, 23:46
                XXI wiek, a takie zacofanie społeczne :/
                • mirmat1 Bez narodowej tożsamości K.K. jest ZEREM 31.12.07, 05:02
                  tetlian napisał:

> XXI wiek, a takie zacofanie społeczne :/
                  M: Ilu uczeszczalo w PRL-u do Kosciola bo wierzylo w dogmaty
                  katechizmu a ilu bo Kosciol walczyl z komuna? To samo mozna zapytac
                  o Irlandczykow kiedy nad ich wyspa domonowali protestanccy anglicy.
                  Sila Radia Maryja polega WLASNIE na jej patriotycznej politycznosci.
                  To samo mozna powiedziec o etnicznych kosciolach katolickich w
                  Kanadzie czy Stanach Zjednoczonych. Koscioly nietniczne w Toronto sa
                  malo uczeszczane (choc bardziej niz lewackie koscioly protestanckie,
                  ktore zamyka sie jeden po drugim) ale koscioly w jezyku poskim nie
                  mieszcza wiernych.
                  Niech sie wiec biskupi zamkna i zastanowia jaki maja problem na
                  wlasnym podworku.
                  • lmblmb Przecież napisał - Polaczki się nie integrują. 31.12.07, 08:56
                    mirmat1 napisał:

> Niech sie wiec biskupi zamkna i zastanowia jaki maja problem na
                    > wlasnym podworku.

Przecież napisał - Polaczki się nie integrują.
                  • pos3gacz Re: Bez narodowej tożsamości K.K. jest ZEREM 31.12.07, 18:30
                    mirmat1 napisał:

> tetlian napisał:
                    >
                    > > XXI wiek, a takie zacofanie społeczne :/
                    > M: koscioly protestanckie,
                    > ktore zamyka sie jeden po drugim) ale koscioly w jezyku poskim nie
                    > mieszcza wiernych.
                    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
                    Wiesz dlaczego nie mieszczą wiernych???
                    Wiesz może jaki jest poziom wykształcenia i z jakich stron Polski
                    owi Polacy lub ich rodzice pochodzą.Jeżeli prawidłowo odpowiesz na
                    powyższe pytanie to od razu i odpowiesz sobie dlaczego nie mieszczą
                    wiernych lub takich co to idą do kościoła -=-bo co ludzie powiedzą.
            • baby1 Polacy pojechali na wyspy nie po to aby chodzic 30.12.07, 21:06
              do kosciola, ale aby myc gary, sprzatac cudze mieszkania, naprawiac
              krany, a w wolnych chwilach natryndolic sie wodka przywieziona z
              Polski. Kosciol im do niczego nie jest potrzebny. Tak jest tez w
              Polsce, ale w kraju potrzebujemy dekoracji w postaci komunii, slubow
              i katolickich pogrzebow i do tego sprowadza sie wiara.
              • elephant_tusk Re: Polacy pojechali na wyspy nie po to aby chodz 31.12.07, 09:18
                Jeżeli Tobie wiara potrzebna jest do dekoracji, to natryndol się
                wódki. Może tego potrzeba Ci bardziej?
            • pos3gacz Re: Emigranci glosowali na PO wiec to chyba nie k 30.12.07, 21:53
              y.y napisał:
              > Normalnie od katolika oczekuje się kultury i okazywania innym
              szacunku. Bo jak
              > uczy nasz Kościół i Bóg: Szanuj Bliźniego Swego jak Siebie Samego.
              > Jak to się ma do tego, że obrażasz ludzi, plujesz na nich,
              wyzywasz od debili,
              > szmaciarzy i ludzi bez zasad?
              XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
              Tak?!?To dlaczego postępujecie wręcz odwrotnie???
              A jaki normalny człowiek wierzy w bajeczki opowiadane przez tych
              uzurpatorów i samozwańczych pośredników tzw.boga.
              Wierząc w te bajki sami sprowadzacie się do parteru.W bajki wierzą
              dzieci do 6-7 lat,później i one przestają już wierzyć a Wy nadal
              wierzycie i nadal dziwicie się,że niektórzy ludzie nie rozumieją
              Was i Waszego toku rozumowania-=-toku rozumowania dziecka.
              Tylko dziecko przyjmuje wszystko na słowo a człowiek rozumny,
              dorosły i dojrzały powinien samodzielnie myśleć-=-dlaczego tego nie
              czynicie? Wszak myślenie nie boli a wręcz czasami przynosi nawet
              wymierne korzyści.
              Wszak Wam zakazano samodzielnie myśleć.Od tego są biskupi i inni
              darmozjadzi,którzy doją Was jak barany[w przyrodzie rzecz niemożliwa]
              a Wy w podziece za to jeszcze im lizecie łapy i cieszycie się.
              Na razie wystarczy a potem zobaczymy czy będę miał czas i ochotę
              pisać.
              • mis22 Recepta na niebo i szczescie wieczne 30.12.07, 22:28
                pos3gacz napisał:
                > Wszak Wam zakazano samodzielnie myśleć.Od tego są biskupi i inni
                > darmozjadzi

We wspolczesnym swiecie mamy podzial pracy. Gdy zepsuje mi sie kran
                to telefonuje po hydraulika. Gdy boli mnie brzuch to ide do lekarza.
                Gdy troszcze sie o swoje zbawienie to ide do kosciola i ksiadz mi
                mowi co mam robic aby osiagnac szczescie wieczne.

Aby uzyskac pomoc dobrego fachowca szukamy takiego, ktory zdal
                egzamin fachowy i dostal licencje. Podobnie idziemy do ksiedza,
                ktory skonczyl studia duchowne w seminarium i zostal mianowany przez
                biskupa. Biskup z kolei jest mianowany przez Papieza, ktory jest
                pelnomocnikiem Boga na Ziemi. Czyli wystarczy wierzyc w Boga oraz w
                Papieza aby byc spokojnym o swoje zbawienie i szczescie wieczne po
                smierci. Zakladam przy tym, ze jestesmy zdyscyplinowani i wykonujemy
                polecenia swego spowiednika.

Czyli biskupi i inni ksieza katoliccy to nie damozjadzi tylko
                fachowcy dajacy wierzacym spokoj ducha na ziemi i szczescie wieczne
                po smierci. A spokoj ducha powoduje nizsze cisnienie krwi i inne
                korzysci zdrowotne. W efekcie statystyki podaja, ze wierzacy w Boga
                i praktykujacy zyja o 7 lat dluzej od niepraktykujacych.
                • pos3gacz Re: Recepta na niebo i szczescie wieczne 31.12.07, 00:19
                  mis22 napisał:
                  > We wspolczesnym swiecie mamy podzial pracy. Gdy zepsuje mi sie
                  kran
                  > to telefonuje po hydraulika. Gdy boli mnie brzuch to ide do
                  lekarza.
                  > Gdy troszcze sie o swoje zbawienie to ide do kosciola i ksiadz mi
                  > mowi co mam robic aby osiagnac szczescie wieczne.
                  >
                  > Aby uzyskac pomoc dobrego fachowca szukamy takiego, ktory zdal
                  > egzamin fachowy i dostal licencje. Podobnie idziemy do ksiedza,
                  > ktory skonczyl studia duchowne w seminarium i zostal mianowany
                  przez
                  > biskupa. Biskup z kolei jest mianowany przez Papieza, ktory jest
                  > pelnomocnikiem Boga na Ziemi. Czyli wystarczy wierzyc w Boga oraz
                  w
                  > Papieza aby byc spokojnym o swoje zbawienie i szczescie wieczne po
                  > smierci. Zakladam przy tym, ze jestesmy zdyscyplinowani i
                  wykonujemy
                  > polecenia swego spowiednika.
                  >
                  > Czyli biskupi i inni ksieza katoliccy to nie damozjadzi tylko
                  > fachowcy dajacy wierzacym spokoj ducha na ziemi i szczescie
                  wieczne
                  > po smierci. A spokoj ducha powoduje nizsze cisnienie krwi i inne
                  > korzysci zdrowotne. W efekcie statystyki podaja, ze wierzacy w
                  Boga
                  > i praktykujacy zyja o 7 lat dluzej od niepraktykujacych.
                  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
                  Dziecko,jak widzę to dobre słowo do Ciebie nie ma możliwości dotrzeć.
                  I nadal nie rozumiesz co do Ciebie mówi stary człowiek
                  Jak widać tresura od dziecka daje wspaniałe efekty.Nie bedę Ci
                  prawił morałów,gdyż to i tak nie dociera do Twego zamulonego umysłu.
                  Wystarczy jak dobrze i przwidłowo odczytasz to co zawarłem w swojej
                  stopce.Zastanów się dlaczego dopisałem drugie zdanie.
                  • edek47 Stary,glupi czlowieku... 31.12.07, 04:10
                    kto ciebie zmusza do tego, zebys byl wierzacym, a katolikiem w
                    szczegolnosci ?...NIKT,jestes tylko prymitywnym przewodem trawienno-
                    wydalniczym,w ktorym na myslenie nie ma miejsca.
                  • edek47 Stary,glupi czlowieku... 31.12.07, 04:10
                    kto ciebie zmusza do tego, zebys byl wierzacym, a katolikiem w
                    szczegolnosci ?...NIKT,jestes tylko prymitywnym przewodem trawienno-
                    wydalniczym,w ktorym na myslenie nie ma miejsca.
              • edek47 Ty to musisz byc dopiero pacan!!! 31.12.07, 03:57
                Nie wypowiadaj sie przyglupie, bo litosc tylko budzisz.Mozna nie
                wyznawac zadnej wiary,ALE NIE KONIECZNIE TRZEBA BYC GLUPCEM.W
                NATURZE istnieje WIECEJ PASOZYTOW, NIZ MOZESZ SOBIE WYOBRAZIC,a cala
                reszta 'TOWARZYSTWA' egzystuje w symbiozie,we wzajemnej zaleznosci,
                bez ktorej ich egzystencja nie jest mozliwa.
                • pos3gacz Re: Ty to musisz byc dopiero pacan!!! 31.12.07, 19:02
                  edek47 napisał:

> Nie wypowiadaj sie przyglupie, bo litosc tylko budzisz.Mozna nie
                  > wyznawac zadnej wiary,ALE NIE KONIECZNIE TRZEBA BYC GLUPCEM.W
                  > NATURZE istnieje WIECEJ PASOZYTOW, NIZ MOZESZ SOBIE WYOBRAZIC,a
                  cala
                  > reszta 'TOWARZYSTWA' egzystuje w symbiozie,we wzajemnej
                  zaleznosci,
                  > bez ktorej ich egzystencja nie jest mozliwa.
                  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                  edziu + jeszcze 2 Twoje komentarze ukazują,że Twój mózg raczej nie
                  jest w symbiozie z resztą ciała.Nie denerwuj się tak,bo jeszcze
                  zostaniesz kaleką wiekszym niż jesteś.
              • elephant_tusk Kilka pytań egzystencjalnych 31.12.07, 11:26
                pos3gacz napisał:

Wierząc w te bajki sami sprowadzacie się do parteru.W bajki wierzą
                > dzieci do 6-7 lat,później i one przestają już wierzyć a Wy nadal
                > wierzycie i nadal dziwicie się,że niektórzy ludzie nie rozumieją
                > Was i Waszego toku rozumowania-=-toku rozumowania dziecka.
                > Tylko dziecko przyjmuje wszystko na słowo a człowiek rozumny,
                > dorosły i dojrzały powinien samodzielnie myśleć-=-dlaczego tego
                nie
                > czynicie? Wszak myślenie nie boli a wręcz czasami przynosi nawet
                > wymierne korzyści.
                > Wszak Wam zakazano samodzielnie myśleć.Od tego są biskupi i inni
                > darmozjadzi,którzy doją Was jak barany[w przyrodzie rzecz
                niemożliwa]
                > a Wy w podziece za to jeszcze im lizecie łapy i cieszycie się.
                > Na razie wystarczy a potem zobaczymy czy będę miał czas i ochotę
                > pisać.

Zechciej rozważyć kilka pytań, wszak uważasz się za myślącego. To
                nie będzie bolało, najwyżej zajmie trochę czasu. Zakładam, że jako
                nie-dziecko i człowiek autorytatywnie wypowiadający się w kwestiach
                ostatecznych, wiesz, o co chodzi. Chyba, że źródłem Twojego
                ugruntowanego ateizmu jest wiara?

1) Skąd się wziął świat (wszechświat)? To, że materia istnieje
                wiecznie, jest tak samo trudne do przyjęcia, jak to, że Bóg istnieje
                wiecznie.

2) Jeżeli koncepcja Wielkiego Wybuchu jest słuszna, co było
                przedtem?

3) Czy świat będzie rozszerzał się wiecznie, czy wróci do
                pierwotnego punktu (lub skupi się w innym punkcie)? Jeżeli dojdzie
                do tej drugiej sytuacji, co wtedy będzie? A jeżeli będzie rozszerzał
                się wiecznie, czy nastąpi śmierć cieplna wszechświata?

4) Dlaczego prawa fizyki są takie jakie są? Dlaczego materia może
                łączyć się w atomy, a te mają takie właściwości, jakie mają.
                Dlaczego w przyrodzie występuje około 90 pierwiastków? Dlaczego
                niektóre mogą się łączyć z atomami tego samego rodzaju, inne zaś
                nie?

5) Skąd się wzięło życie, skoro prawdopodobieństwo samorzutnego
                zorganizowania się materii w superskomplikowane zespoły
                makrocząsteczek jest znikomo prawdopodobne?

Zapewne podobnych pytań egzystencjalnych można jeszcze zadać wiele.
                Niekoniecznie muszą one prowadzić do idei Boga, ale u człowieka
                myślącego MUSZĄ wywoływać pokorę, bo, przynajmniej na razie
                odpowiedź na te pytania brzmi dla nas, ludzi: NIE WIEMY. Jeżeli
                jesteś człowiekiem myślącym, powinieneś być też chyba człowiekiem
                tolerancyjnym. Jedni PRZYJMUJĄ, że metaodpowiedzią na te pytania
                jest Bóg i Jego plan. Inni PRZYJMUJĄ, że koncepcja Boga jest
                niepotrzebna do wytłumaczenia powyższych pytań.

Rozumiem, że istnieją ludzie wierzący w Boga, którzy są fanatykami,
                że to Cię drażni, ale nie dziwi. Nie uwarzasz, że fanatyk-ateista
                jest zaprzeczeniem stereotypu, zgodnie z którym ateista jest ex
                definitione człowiekiem myślącym, a więc tolerancyjnym?
                • elephant_tusk Re: Kilka pytań egzystencjalnych - erratum 31.12.07, 11:33
                  Pardon, UWAŻASZ. Mam nadzieję, że to mój ostatni błąd w tym roku.
                  • pszeszczep666 Re: Kilka pytań egzystencjalnych - erratum 31.12.07, 14:18
                    ty filozof, wiesz, że to, co napisałeś jest po prostu genialne, mało się nie nawróciłem
                  • pos3gacz Re: Kilka pytań egzystencjalnych - erratum 31.12.07, 19:36
                    elephant_tusk napisała:

> Pardon, UWAŻASZ. Mam nadzieję, że to mój ostatni błąd w tym roku.
                    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                    Niestety nie ostatni,ani w tym roku ani do końca dni Twoich.Z tym
                    błędem przyjdzie Ci umrzeć.
                    Nie jestem ateistą,po prostu jestem zwyczajnie nie wierzący w żadne
                    takie bajki.Jestem wierzący jedynie w siebie i sobie i dlatego
                    uważam się za swojego boga.Jeżeli coś robiąc i w pewnym momencie nie
                    wychodzi po mojej myśli to do kogo mam pretensje-=-oczywiście,że do
                    boga tzn. sam do siebie.Natomiast u katolika to byłyby pretensje nie
                    tylko do tego ich boga ale i do całego świata,że coś poszło nie po
                    jego myśli i nie udało się osiągnąć celu. I taka to jest właśnie
                    różnica miedzy wierzącymi w boga a mną.
                    Mnie osobiście nie przeszkadza,czy ktoś jest wierzący lub
                    niewierzący,czy ktoś chodzi do takiego lub innego
                    kościoła,zboru,cerkwi,synagogi czy meczetu.Mnie tylko przeszkadza to,
                    że na siłę próbują moją osobę uszczęśliwiać swoimi wierzeniami i nie
                    potrafią na spokojnie podyskutować[w tym gronie jesteś rodzynkiem i
                    to potrafię uszanować].Taki jeden z drugim w przypadku braku
                    merytorycznych argumentów potrafią tylko używać niewybrednych
                    inwektyw[czasami sam potrafię ostro,na granicy przyzwoitości coś
                    napisać] a to potrafi tylko zaognić spór i w efekcie zaprowadzić na
                    manowce niezrozumienia.
          • nie-naiwniak Re: Emigranci glosowali na PO wiec to chyba nie k 30.12.07, 21:28
            dobrze by było ten post " szfindel"-a , przetłumaczyć i wysłać Biskupowi w
            Anglii . Nie musiał by pytać dlaczego wybory wygrało PO , a PiS-uary lecą na
            zbity polski / kaczy / dziób .
            • edek47 Dla 'szfindla' kaczor Jarkacz byl nadzieja... 31.12.07, 04:18
              BIEDAK NIE ZAUWAZYL,ze 'kaczory' sa uzaleznione od ojca Muchomora.
          • gburiaifuria Re: Emigranci glosowali na PO wiec to chyba nie k 30.12.07, 22:09
            Debil to jest z ciebie. Pewnie jestes rozjuszonym pisiorem teskniacym za
            urzednicza lub ubecka kariera, ktore to kariery za PO nie maja wielkich szans.
            Jezeli jestes katolikiem jak piszesz, to tym gorzej dla kosciola katolickiego,
            bo plujesz jadem i szerzysz nienawisc, jak kazdy pisior, niczego wiecej jak
            widac nie potrafisz. To jest dopiero zenada. To z radyja te swiatle poglady????
          • 2lkad1 Re: Konia kują, żaba nogę nadstawia... 31.12.07, 06:17
            Szfindel jest żenującym "whinning moron", ale ja nie o tym.
            Jego Eminencja O'Connor szuka tematów zastępczych. Wlk. Brytania
            zastraszana jest przez bandy nie asymilujących się Azjatów, a
            problem, że ludzie chcą się modlić po polsku, nie jest w istocie
            żadnym problemem. Szczególnie, że 90% z nich zamierza prędzej, czy
            później do Polski powrócić.
            Zresztą, nie trzeba się wiele wysilić, żeby przyciągnąć do
            angielskiego kościoła bardziej rozgarniętych wiernych, gdyż w Polish
            Church atmosfera jest wyjatkowo duszna, przaśna, żeby nie powiedzieć
            choky - dusząca. Naprzód - Ekscelencjo - do roboty.
            A ty, szfindel, zajmij się lepiej swoimi sprawami.
      • arius5 Narodowa tozsamosc to nie kosciol 30.12.07, 20:02
        ale skoro dla Polakow narodowa tozsamosc oznacza modlitwe po polsku, to
        wspolczuje szerokich horyzontow
        • mmaly Re: Narodowa tozsamosc to nie kosciol 31.12.07, 00:11
          Ten artykuł jest smutny zwyczajnie.
          To znaczy świadczy źle o wielu rzeczach, z których wielu ludzi próbuje być
          dumnymi. :-(
        • edek47 Tu sie mylisz... 31.12.07, 04:35
          NAJOGOLNIEJ,KAZDA NARODOWOSC oparta jest na przynaleznosci do grupy
          spolecznej,poslugujacej sie tym samym srodkiem komunikacji
          wewnetrznej jej czlonkow,CZYLI JEZYKIEM ,umozliwiajacym poznanie
          kultury i historii danego narodu,z tego z kolei wynikaja tradycje
          narodowe,KTORE SA NIEROZERWANIE zwiazane z religia wyznawana przez
          wiekszosc danego narodu.
      • xiv Re: Kardynale - ucz sie polskiego 30.12.07, 21:33

Tak się składa, że Kardynał był w PMK parę miesięcy temu. I parę słów znał.

> juz za kilkanascie lat nie dogadasz sie z parafianami
        cały dowcip polega na tym, że na razie polscy parafianie nie dogadują się z
        własnym biskupem (nie znają języka) i jakoś im to nie przeszkadza; duża część
        polskiego kleru też ma takie problemy, więc ciężko się dziwić negatywnemu
        nastawieniu kardynała

Na razie PMK może być odbierane jak piąta kolumna z własną wersją katolicyzmu.

Trochę mojego komentarza jest tutaj:

www.londyn.org.uk/wycinek/071230/polacy-wola-wlasne-parafie-i-wlasny-katolicki-sos
        Ale w kwestii formalnej - PMK nie posiada nic, wszystko należy do Polskiego
        Funduszu Dobroczynności, gdzie prezesuje imć Sikorski.
    • 1europejczyk Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 17:19
      << W ocenie rektora PMK, księdza prałata Tadeusza Kukli, polski Kościół jest
      bardzo ważnym wyznacznikiem polskiej tożsamości narodowej. - Jeśli Polacy
      stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko - zaznacza.>>

Rektor PMK, ksiadz pralat Tadeusz Kukla, glosi poglady sprzeczne z watykanskimi.
      Nie ma czegos takiego jak "polski Kosciol". (w przeciwienstwie do istnienia
      Kosciola anglikanskiego).
      Kosciol jest powszechny albo nie ma go w ogole i w takiej sytuacji staje sie
      tylko narzedziem uwstecznionych klechow do kontynuowania tradycji "rzadu dusz"
      przekladajacej sie pozniej w walke o wladze w Polsce.
      To miedzy innymi dzieki tej tradycji polska tozsamosc narodowa zostala
      uwiazana na koscielnej smyczy, ktorej broni ks. pralat Kukla.
      Tak jakby nie bylo polskiej tozsamosci narodowej bez Kosciola.
      6 mln Zydow w okresie miedzywojennym czulo sie tak samo dobrymi Polakami jak
      ci uwiazani na koscielnej smyczy.

Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się
      • mieszko27 Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 18:22
        1europejczyk napisał:

> << W ocenie rektora PMK, księdza prałata Tadeusza Kukli, polski
        Kościół
        > jest
        > bardzo ważnym wyznacznikiem polskiej tożsamości narodowej. - Jeśli
        Polacy
        > stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko - zaznacza.>>
        >
        > Rektor PMK, ksiadz pralat Tadeusz Kukla, glosi poglady sprzeczne z
        watykanskimi
        > .
        > Nie ma czegos takiego jak "polski Kosciol". (w przeciwienstwie do
        istnienia
        > Kosciola anglikanskiego).
        > Kosciol jest powszechny albo nie ma go w ogole i w takiej sytuacji
        staje sie
        > tylko narzedziem uwstecznionych klechow do kontynuowania
        tradycji "rzadu dusz"
        > przekladajacej sie pozniej w walke o wladze w Polsce.
        > To miedzy innymi dzieki tej tradycji polska tozsamosc narodowa
        zostala
        > uwiazana na koscielnej smyczy, ktorej broni ks. pralat Kukla.
        > Tak jakby nie bylo polskiej tozsamosci narodowej bez Kosciola.
        > 6 mln Zydow w okresie miedzywojennym czulo sie tak samo dobrymi
        Polakami jak
        > ci uwiazani na koscielnej smyczy.
        >
        > Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się

Kościół dąży wszelkimi sposobami do władzy nad ludźmi.
        Jest pełnoprawnym egzekutorem swoich zasad religijnych w
        konfesjonale i może mówić co chce z ambony. Biskupi usiłują jednak
        co i raz sięgnąć po władzę poza kościołem poprzez nacisk na rząd i
        parlamentarzystów, domagają się różnorakich ustaw, które by im
        pomogły utrwalić zasięg wpływów religii katolickiej. Podstawę daje
        im uzurpowana sobie rola głównego sprawcy przełomu ustrojowego i z
        tego tytułu roszczą pretensje do władzy politycznej. A ta rosnąca
        potęga władzy kościoła w RP przynosi coraz gorsze, zgubne skutki dla
        nas wszystkich! Mimo, iż kler nie ma ani moralnych, ani
        intelektualnych podstaw do takich dążeń i żądań. Zanim więc zacznie
        ustawiać polskie rodziny wg własnego modelu, niech się najpierw
        jasno, bez przymusu, z własnej woli zdeklaruje w następujących
        kwestiach: 1. oświadczy tym samym władzom (rząd i parlament) iż
        gotów jest natychmiast rozliczyć się i nadal rozliczać z
        otrzymywanych kwot z budżetu, 2. natychmiast poda się zasadom
        kontroli fiskalnych organów państwa (rozliczanie się z wpływów i
        wydatków oraz opodatkowanie się wg powszechnie obowiązujących zasad
        prawa), 3. w przypadku odrzucenia w/w dwóch punktów Kościół
        zaakceptuje finansowanie z budżetu państwa wtedy, kiedy wierni
        dobrowolnie opodatkują się na rzecz Krk, w określonej ustawą
        wysokości (podobnie jak w Niemczech).

Jeśli kler katolicki chce zachowac twarz i zyskać status wiarygodnej
        instytucji oraz zaufanie wiernych, musi tak postapić, a jeśli nie,
        to niech nie liczy, iż zachowa swą pozycję autorytetu i wyznacznika
        norm i reguł w życiu obywateli RP. Bo ludzie (owieczki) nie są
        (niestety dla kleru) takimi idiotami, za jakich się ich uważa!!!
        • aron2004 Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 18:49
          jeżeli przeszkadza ci że kler w Polsce rządzi to przecież nikt cię
          na siłę w Polsce nie trzyma. W każdej chwili możesz wyjechać do
          jakiegoś kraju laickiego, np. na Białoruś. Tam żaden ksiądz nie
          będzie tobą rządził.
          • megasceptyk Albo do Czech. 30.12.07, 18:58
            .
          • rockawy Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 19:02
            Stara spiewka .Kazdy z nas jest u siebie , w Polsce i przestan .....
            wysylac ludzi na Bialorus.Zrozumiano kmiocie?Nie pasi wyjedz ty do
            Watykanu,nikt cie nie trzyma.
          • mops1111 Skoro przyznajesz ze kler rzadzi w Polsce 30.12.07, 19:04
            to nie ma o czym mowic... To prawda, kler ma i wladze i pieniadze.
            Niestety. Odnosnie Bialorusi - argumentacja typu: nie podoba sie
            w "katolickim raju" to droga wolna do komunistycznego w
            cywilizowanej Europie skazana jest na ostracyzm.
          • sail_ho Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 19:10
            no a to my nie mamy w Polsce państwa świeckiego?coś ci sie nie pomyliło przypadkiem? mnie się zdawało, że nawet demokrację mamy i jak ktoś chce wyrazić negatywną opinię o czymś/kimś to może i nie musi opuszczać tego kraju, bo katolikowi nie podoba się, że ktoś krytykuje KK, zresztą je nie wiem czy my jesteśmy katolikami, może tylko z nazwy, bo jak to jest możliwe tylu katolików i takie oszustwo, złodziejstwo i elementarny brak szacunku dla innych...
          • wujcio-partaczunio Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 19:36
            Coz to za glupia, ignorancka odpowiedz? W Polsce wladza byla, jest i
            bedzie zawsze swiecka, co nie oznacza, iz mozna wspolpracowac z
            kosciolami na terenie naszego kraju. Ale kosciol nie jest "od
            rzadzenia", tylko "od wiary", a ta jest calkowicie prywatna sprawa
            jednostki.I co to za idiotyczne powiedzenie, ze jesli komus sie nie
            podoba rzadzenie kosciola, to ma opuscic kraj?! Pogorszylo Ci sie?
          • mieszko27 Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 20:08

A ty (jesteś kieckowy, nie mylę się?) poszukaj najpierw korzeni
            swojej wiary zanim zaczniesz wysyułać kogoś gdzieś. Sam "spieprzaj
            dziadu" tam, skąd twój ród i korzenie.
          • 1europejczyk Eeeh !!! Szczyt bezczelnosci ! Kto dal Ci prawo 30.12.07, 20:13
            do zsylki tych, ktorzy sie z Toba nie zgadzaja !!
            Polska hierarchia koscielna ?

Kraj jest taki sam moj jak Twoj i tak samo jak Tobie nie podobaja sie moje
            posty, tak mnie moze sie nie podobac, ze w Polsce nie tyle rzadzi co codziennie
            lamie prawo, Konkordat i Konstytucje polska hierarchia kk.
            Szermowanie i straszenia (bialoruska) laickoscia wobec wstecznictwa,
            zachlannosci, sprzedajnosci i glupoty polskiej hierarchi kk, ktorej dala dowody
            w czasach PRL-u (sprzedajnosci) i w czasie 18-lecia polskiego bezmozgowia jest
            rownie smieszne co bezsensowne!

Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk
          • monster1972 nie pierd_dol tępaku rydzykowy! 30.12.07, 20:23
            o to chodzi, ze kazdy ma prawo czuć sie normalnie w Polsce, nawet
            jesli nie jest katolem

nawet jesli jest "pedałem" (tak wy to okreslacie, tak obrażacie
            homoseksualistów wy, wierzący w Jezusa?), nawet jesli jest ateistą
            jak ja

kazdy ma prawo czuć sie w POlsce tak samo dobrze

kumasz to radyjomaryjny poje_bańcu??

Polak-ateista

;)
            wszystkiego dobrego z nowym rokiem zyczę, przede wszystkim
            zmądrzenia i tolerancji:)
          • manes3 Re: Kościół jest obledem!! 30.12.07, 20:40
          • manes3 [...] 30.12.07, 20:42
          • pos3gacz Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 21:32
            aron2004 napisał:

> jeżeli przeszkadza ci że kler w Polsce rządzi to przecież nikt cię
            > na siłę w Polsce nie trzyma. W każdej chwili możesz wyjechać do
            > jakiegoś kraju laickiego, np. na Białoruś. Tam żaden ksiądz nie
            > będzie tobą rządził.
            XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
            Aaronku ??? a ciebie co??? pogorszyło się.! ! !
            Widać boli Cię główka[nie mylić z głową w której powinien być mózg]
            i pewno coś Cię w móżdżek uwiera,to badź tak dobry i zdejm ten
            berecik.Tylko proszę zdejmuj ostrożnie i nie uszkodź antenki,bo
            jak później będziesz odbierał wiadomosci i polecenia z radyja co
            Ma ryja.Zdjąłeś? to dobrze.A teraz paciorek siusiu i spać.
          • paweltpi Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 31.12.07, 00:16
            Moja rodzina jest juz ze mna po 18 miesicach rozlaki. Dzidziole
            szczesliwe, radza sobie w szkole, PanaBuka uwazaja, bo komunia :-),
            generalnie niezla jazda; na urodzinach coreczki 11 Irlandek, Niemka,
            Norweżka, Rumunka, dwie dziewuchy z Pakistanu i jedna z
            Bangaladeszu. Xionc może się wku..ć ale my żyjemy. West Dublin!
        • 0240070019490a Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 31.12.07, 06:01
          Zgadzam sie w 100% z mieszkiem27. Pozwole sobie jednak cos niecos
          dodac. Kosciol w Polsce nigdy nie ugnie sie przed Wladza, ale bedzie
          nadal walczyl o zdobycie czesci wladzy dla siebie. No poczatek
          byloby to na przyklad jakis Biskup-Minister. Ministerstwo Edukacji
          byloby darem niebios dla Episkoptu. Oficjalnie istnieje rozdzial
          Panstwa i Koscila, ale nawet w tym stanie prawnym wplyw Kosciola na
          dzialalnosc Rzadu jest juz wystarczajaco duzy a nawet
          niebezpieczny. Wpisanie wartosci religijnych do Konstytucji
          Panstwa - do czego Kosciol od lat dazy - to byloby katastrofa.
          W Polsce MUSI nastapic rzeczywiste i absolutne odsunieci Kosciola od
          spraw Panstwa. Ze szkol MUSI byc usuniete nauczanie religi. Media
          nie moga dzielic sie swym czasem na antenie i miejscem na stronach
          gazet z Kosciolem. Kosciol nie moze pouczac Rzad jak rzadzic Krajem.
          Sprawa metody zaplodniania jest tutaj najlepszym przykladem. To
          kolejna, z wielu elementow zycia obywatela rzecz, w kwestii ktorej
          Kosciol chcialby miec absolutna i ostateczna decyzje.
          Niestety uwazam, ze dopoki koscioly beda pelne wiernych a 90%
          obywateli w rubryce "Wyznanie" napisze "Katolic", doputy Kosciol
          bedzie przypisywal sobie prawo wplywu na sprawy Panstwa. Malo tego,
          obecny Rzad i Senat jest w wiekszosci zlozony z ludzi wysoce
          religijnych a nawet religijnych fanatykow. Zmiany, o ktorych pisze
          mieszko27, i o ktorych pisze ja beda mozliwe tylko gdy do wladzy
          samodzielnej dojdzie Partia, ktora w swej kampanii przedwyborczej
          obieca, ze ureguluje sprawy Panstwa i Kosciola i pozbawi Kosciol
          wplywu na sprawy Panstwa. Czy jest to mozliwe? Czy taka kampanie nie
          bylaby dzisiaj samobojstwem politycznym? Fanatyzm i nadreligijnosc
          spoleczenstwa to niestety dzisiejsza smutna rzeczywistosc. Jest to
          wiec napewno droga dluga i daleka. Kosciol zdaje sobie z tego sprawe
          i coraz wyrazniej i smielej wyciaga rece po wladze. Ale zmiany moga
          nastapic szybciej, jezeli spoleczenstwo powie "NIE" zarowno
          Kosciolowi jak i sprzyjajacemu Kosciolowi Rzadowi. Koscioly musza
          byc puste lub prawie puste w czasie mszy, a rodzice musza walczyc o
          usuniecie religi ze szkol. Ogromna pomoc moglaby tu przyjsc ze
          strony mediow, ale czy jest w Polsce wystarczajaca liczba odwaznych
          dziennikarzy?
          Religia w szkole to nic inego tylko walka o zdobycie rynku, czyli
          walka o konsumenta. Dziecko w szkole podstawowej a nawet sredniej
          nie zrozumi, ze jast manipulowane i oszukiwane, ze cale to nauczanie
          religi to tylko walka Kosciola o jeszcze jedno pokolenie
          fanatycznych niwolnikow Kosciola. To walka o wladze, przywileje i
          pieniadze.
      • tersup Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 30.12.07, 22:36
        G PRAWDA ZYLAM WSROD ZYDOW PRZED WOJNA I NIGDY NIE BYLI pOLAKAMI ANI
        MY NIE CZULISMY ze istnieje miedzy nami wspolnota,moze srodowiska
        ekstrawaganckich artystow w duzych osrodkach.
        • pos3gacz Re: Kościół jest () ważnym wyznacznikiem polsk 31.12.07, 00:28
          tersup napisała:

> G PRAWDA ZYLAM WSROD ZYDOW PRZED WOJNA I NIGDY NIE BYLI pOLAKAMI
          ANI
          > MY NIE CZULISMY ze istnieje miedzy nami wspolnota,moze srodowiska
          > ekstrawaganckich artystow w duzych osrodkach.
          XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
          Oj,nieładnie tak kłamać.Coś się komuś kalendarz pomylił.
          Jak Ty widziałaś coś przed wojną to możesz to opowiadać ślepemu i
          głuchemu.
    • janek344 Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 17:19
      Zbawienia mozna dostąpić modląc się we w łasnym języku.
      • skrzypce1 Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 17:38
        Kardynal ma racje. Polak to za zycia juz jest w niebie. Wiec, nie
        bedzie sie polski katolik integrowal z nikim, mam na uwadze rowniez
        Polaka-katolika z polskich wschodnich rubiezy a katolikiem z
        Warszawy. Ba, sami ksieza (Chrystusowcy) nie sa zdolni integrowac
        sie z lokalna spolecznoscia angielska, amerykanska... Bo jak mozna
        sie zjednoczyc z takim Yankesem-katolikiem, skoro on w niedziele
        pracuje, nie obchodzi swiat Bozego Ciala, nie uznaje Radia Maryja,
        nie placi skladek dla przewielebnego Rydzyka i uwaza, ze Polak jest
        katolikiem na pokaz.
        • pos3gacz Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:06
          skrzypce1 napisał:

> Kardynal ma racje. Polak to za zycia juz jest w niebie. Wiec, nie
          > bedzie sie polski katolik integrowal z nikim, mam na uwadze
          rowniez
          > Polaka-katolika z polskich wschodnich rubiezy a katolikiem z
          > Warszawy. Ba, sami ksieza (Chrystusowcy) nie sa zdolni integrowac
          > sie z lokalna spolecznoscia angielska, amerykanska... Bo jak mozna
          > sie zjednoczyc z takim Yankesem-katolikiem, skoro on w niedziele
          > pracuje, nie obchodzi swiat Bozego Ciala, nie uznaje Radia Maryja,
          > nie placi skladek dla przewielebnego Rydzyka i uwaza, ze Polak
          jest katolikiem na pokaz.
          XXXXXXXXXXXXXXXXXxxxxxxxxxxxxxxxXXXXXXXXXXXXXXXXXxxxxxxxxxxxx
          Graj tak dalej i jak mawiał Zagłoba-=-hadko tego posłuchać.
          Oby było więcej takich głosów to może tych pogrobowców krzyżowców
          jak dinozaury doprowadzi do zagłady.
      • paleolobo Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:38
        proponuje powrot do laciny
    • englishsummer Polak katolik lepszy od Anglika katolika? 30.12.07, 17:23
      Już chciałam się z Tobą zgodzić, kiedy przypomniałam sobie nie tak
      dawne święta bożegonarodzenia w Anglii, gdzie angielscy katolicy nie
      obchodzą ich 24 grudnia tylko 25., ubierają choinkę miesiąc
      wcześniej, piją mnóstwo alkoholu i nie dzielą się opłatkiem. Nie
      dziwię się, że Polacy chcą zachować nasze narodowe tradycje - może
      zaboboniaste ale ładne ;-)
      • pos3gacz Re: Polak katolik lepszy od Anglika katolika? 30.12.07, 18:09
        englishsummer napisała:

> Już chciałam się z Tobą zgodzić, kiedy przypomniałam sobie nie tak
        > dawne święta bożegonarodzenia w Anglii, gdzie angielscy katolicy
        nie
        > obchodzą ich 24 grudnia tylko 25., ubierają choinkę miesiąc
        > wcześniej, piją mnóstwo alkoholu i nie dzielą się opłatkiem. Nie
        > dziwię się, że Polacy chcą zachować nasze narodowe tradycje - może
        > zaboboniaste ale ładne ;-)
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pochwała kiczu.! ! !
      • pozi Re: Polak katolik lepszy od Anglika katolika? 30.12.07, 19:41
        To dziwne... Od kiedy w Polsce Swieto Bozego Narodzenia obchodzi sie
        24 grudnia? To dopiero Wigilia owego swieta.
    • ka12332 heh , już się kłócą o "tacowe" i "co łaska ale nie 30.12.07, 17:25
      ..."co łaska ale nie mniej niż..."

:)))

--
      apostazja.info/
      • maruda.r Przekupki w tiarach 30.12.07, 17:37
        ka12332 napisał:

> ..."co łaska ale nie mniej niż..."
        >
        > :)))

W rzeczy samej. Nie idzie tu o rząd dusz, a o rząd kieszeni. Nawoływania
        hierarchów przypominają przekupki z jarmarków i są jeszcze bardzie żałosne.

• parsnip Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 17:25
      dlaczego smierdzi? czosnek ma bardzo przyjemny zapach
      • zigzaur Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 17:29
        A poza tym jest zdrowy i wywodzi się nie z Bliskiego Wschodu lecz z
        centralnej a nawet północnej Azji.
      • zorro_zx Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 18:39
        parsnip napisał:

> dlaczego smierdzi? czosnek ma bardzo przyjemny zapach

I jest bardzo zdrowy...
      • wiezet no widać jaki z ciebie katolik 30.12.07, 18:41
        jeśli jesteś bez grzechu pierwszy rzuć kamieniem. NO, chyba ze jesteś wojakiem
        RYDZa, to tlumaczy...
    • krakus24a Niech ten głupol kardynał nauczy się Polskiego 30.12.07, 17:27
      jak narazie to on oddziela sie od polskich katolików bo nie zna
      jezyków obcych.
    • zigzaur A może po prostu obecni w UK Polacy mają dość 30.12.07, 17:28
      kościoła katolickiego w KAŻDYM wydaniu i jeśli już, to chętnie
      zintegrowaliby się z wyznaniami reformowanymi?
      • vortex21 Polacy to zadziwiajacy narod ... 30.12.07, 18:17
        Psiocza na KK, nienawidza tacy i datkow, gadaja na ksiezy ale dzieci
        do chrztu, komunii, tysiace wydawane na ubiory komunijne,
        inne 'relikwie' po co? Po to aby zaspokoic jakis ped do tradycji
        ktora wazniejsza jest od wszystkiego co racjonalne. Tak, Polacy to
        dziwny narod...
        • pos3gacz Re: Polacy to zadziwiajacy narod ... 30.12.07, 18:45
          vortex21 napisał:

> Psiocza na KK, nienawidza tacy i datkow, gadaja na ksiezy ale
          dzieci
          > do chrztu, komunii, tysiace wydawane na ubiory komunijne,
          > inne 'relikwie' po co? Po to aby zaspokoic jakis ped do tradycji
          > ktora wazniejsza jest od wszystkiego co racjonalne. Tak, Polacy to
          > dziwny narod...
          XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
          Oglądaj angielski serial-=-Co ludzie powiedzą-=-jak nie ochrzczą
          dzieciaka,jak nie poślą do komunii itd,itp.
          Polski katolicyzm to katolicyzm na pokaz,bo-=-co ludzie powiedzą.
        • 1europejczyk Jest to nasz polski zbiorowy obled (nie jeden i 30.12.07, 18:47
          nie pierwszy zreszta) z ktorego nawet emigracja nie jest w stanie Polakow
          uwolnic. Nie ma on wiele wspolnego ani z kosciolem ani z religia a juz na pewno
          nie z wiara. Badziej juz chyba ze strachem przed smiercia i obietnicami zycia
          pozagrobowego jakie slysza z ambony.

Re: Polacy to zadziwiajacy narod ...
    • hanni Szowinizm w najczystszej postaci 30.12.07, 17:28
      Ciekaw jestm co by sie dzialo, gdyby jakis niemiecki ksiadz Schreiber powiedzial
      o swoich owieczkach w Polsce to, co powiedzial ten Kukla:
      "niemiecki Kościół jest bardzo ważnym wyznacznikiem niemieckiej tożsamości
      narodowej. Jeśli Niemcy stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko".

Cholera... straca "wszystko"!
    • maruda.r Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 17:33
      halfilner napisał:

> GWno probuje skolocic katolikow ?
      >
      > ta gazeta smierdzi czosnkiem

A jak ma wyglądać ten mechanizm skłócania katolików przez GW?

• barbara444 Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 17:38
        ten kto jego nie widzi nie grzeszy inteligencja
        • maruda.r Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 19:48
          barbara444 napisał:

> ten kto jego nie widzi nie grzeszy inteligencja

Olśnij więc mnie swoją inteligencją i wytłumacz.

• halfilner Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 17:38
        nie zauwazyles marudo,
        ze GWno z upodobaniem co jakis czas umieszcza artykuly atakujace
        kosciol katolicki, ukazuje jakies rzeczywiste lub urojone konflikty
        pomiedzy wiernymi itd.
        Nie znajdziesz jednak zadnych informacji o konfliktach pomiedzy
        roznymi odlamami wiary juadaistycznej ( a takich co nie miara, np
        pomiedzy kongregacja Lubawitz a innymi ).

i nie zarzucaj mi ze jestem moherem,
        bo do kosciola prawie nie chodze.

maruda.r napisał:

> halfilner napisał:
        >
        > > GWno probuje skolocic katolikow ?
        > >
        > > ta gazeta smierdzi czosnkiem
        >
        > ***************************************
        >
        > A jak ma wyglądać ten mechanizm skłócania katolików przez GW?
        >
        • doris9914 Zydzi nigdy sie nie integrowali i cisza :) 30.12.07, 17:50
          ... dlaczego napada sie na RP?:)
        • maruda.r Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 19:46
          halfilner napisał:

> nie zauwazyles marudo,
          > ze GWno z upodobaniem co jakis czas umieszcza artykuly atakujace
          > kosciol katolicki, ukazuje jakies rzeczywiste lub urojone konflikty
          > pomiedzy wiernymi itd.
          > Nie znajdziesz jednak zadnych informacji o konfliktach pomiedzy
          > roznymi odlamami wiary juadaistycznej ( a takich co nie miara, np
          > pomiedzy kongregacja Lubawitz a innymi ).

Możesz podać jakieś przykłady artykułów atakujących KK? Bo ten, pod którym
          piszemy, jest relacją awantury dwóch przekupek o kaskę. Gdzie tu atak?

• ewik_75 Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 21:34
          tak się składa, że to KK jest w Polsce dominujący.
          Judaizm to bardzo mały kościół w Polsce...
          Tak się składa, że wewnątrz KK są konflikty i podziały.
          I są one dla naszego życia społecznego ważne, a dla wielu Polaków
          interesujące.
          I tak się składa, że nie pisanie przez ogólnopolski dziennik o
          wydarzeniach ważnych i interesujących czytelników to brak
          dziennikarskiego profesjonalizmu.
      • zorro_zx Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 18:41
        maruda.r napisał:

> halfilner napisał:
        >
        > > GWno probuje skolocic katolikow ?
        > >
        > > ta gazeta smierdzi czosnkiem

Jak skłócić? Katolicy są odporni na logikę...
        >
        > ***************************************
        >
        > A jak ma wyglądać ten mechanizm skłócania katolików przez GW?
        >
      • wiezet nie pytaj, prostak jest 30.12.07, 18:44
        no
    • jankbh Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 17:35
      Kiedys msza i modlitwy byly po lacinie, kosciól byl powszechny i nie
      potrzeba bylo sie integrowac ;)
      A tak na powaznie - chcesz sie integrowac, zostac pelnoprawnym
      obywatelem, to na pewno nie pomoze ci w tym budowanie twojej
      tozsamosci narodowej, to sie sprawdza tylko w Polsce, a za granica
      odgradza cie od prawdziwego zycia. Zadnego polskiego kosciola,
      organizacji polonijnych czy polskiego harcerstwa dla dzieci. Jezeli
      nie chcesz byc zakompleksionym imigrantemn do trzeciego pokolenia to
      najlepiej od razu na gleboka wode i przejsc na protestantyzm.
      • barbara444 [...] 30.12.07, 17:41
        • pos3gacz Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:49
          barbara444 napisał:

> ten kardynal to typowy irlandczyk bez forsy w kieszeni.
          >
          > michnik to typowy syjonista za pieniadze z usa
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Ot,idiotka.! ! !A co ma piernik do wiatraka a Michnik do angielskiego
          biskupa.Nażarłaś się czegoś cy cuś.
          • barbara444 Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 22:04
            Murphy i michnika laczy hamstwo
        • zorro_zx Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:50
          Muzułmanie nienawidzą Żydów. Katolicy nie lubią (łagodnie mówiąc) jednych i
          drugich. Buddystów też ktoś tam nie cierpi. Anglikanie, protestanci i kupa
          pomniejszych religii. Litościwi, kochający bogowie i nienawidzący się ich
          wyznawcy. Zdelegalizować wszystkie religie świata!
      • barbara444 Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 17:43
        polska powinna byc protestancka od 16 wieku ale...

a kiedy przejdzie na czytanie torach to wie adas
    • barbara444 rabin z konskiej woli krytykuje michnika 30.12.07, 17:37
      za glupote
    • sears31 u nas w USA sa polskie koscioly i jakos nie ma pro 30.12.07, 17:39
      i nie ma problemu...sa tylko polskie msze...a nawet tam gdzie sa
      wieksze skupiska polakow to powstaja nowe koscioly...radio Maryja
      jest tez codziennie...slyszalem pare razy jak ojciec dyrektor
      przemawial..niech ci z anglii ida w nasze slady.
      • poki442003 Re: u nas w USA sa polskie koscioly i jakos nie m 30.12.07, 17:53
        ojciec dyrektor jest wszędzie gdzie polscy katolicy mają kasę :)
      • halfilner Re: u nas w USA sa polskie koscioly i jakos nie m 30.12.07, 18:27
        sears - w Anglii tez problemu nie ma,
        ale GWno kreauje ten problem.
        a przyglupi narod sie podnieca nie dostrzegajac,
        ze czosnkowe GWno miesza nam w glowach

sears31 napisał:

> i nie ma problemu...sa tylko polskie msze...a nawet tam gdzie sa
        > wieksze skupiska polakow to powstaja nowe koscioly...radio Maryja
        > jest tez codziennie...slyszalem pare razy jak ojciec dyrektor
        > przemawial..niech ci z anglii ida w nasze slady.

• mops1111 Re: u nas w USA sa polskie koscioly i jakos nie m 30.12.07, 19:17
        sears31 napisał:

> i nie ma problemu...sa tylko polskie msze...a nawet tam gdzie sa
        > wieksze skupiska polakow to powstaja nowe koscioly...radio Maryja
        > jest tez codziennie...slyszalem pare razy jak ojciec dyrektor
        > przemawial..niech ci z anglii ida w nasze slady.

Taaak, a na nasze swiete radio nigdy datku nie dales, katoliku z
        bozej laski. Albo tak moze cegielki kupic na stocznie?
    • picaresco Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 17:44
      PMK w Anglii i Walii jest właścicielem 30 kościołów, 12 kaplic i 55
      ośrodków parafialnych, w których prowadzone jest duszpasterstwo.
      Nabożeństwa odprawia się także w kościołach angielskich. 99 polskich
      kapłanów świadczy posługę duszpasterską dla 204 polskich ośrodków w
      Anglii i Walii.

znowu jakis niedouczony dyletant...
      • doris9914 a z czym to sie je ? ta integracja :) 30.12.07, 17:47

• polar_bear Re: a z czym to sie je ? ta integracja :) 30.12.07, 18:15
          Poczekaj chwilke. Jak w ukochanym kraju naszym tysiace imigrantow
          zacznie budowac swoje kaplice, albo i meczety to szybko zaczniesz
          narzekac na owa integracje. Obojetnie czym to bedziesz jadl.
    • poki442003 katolik nie chce modlić się z katolikiem? 30.12.07, 17:45
      dlaczego? dlatego, że dla Polaków katolicyzm niewiele ma wspólnego z wyznawaniem
      Trójcy Świętej, to jest część naszej kultury i tyle. Taka jest właśnie ogromna
      większość naszych katolików. Druga sprawa, brytyjski Kościół katolicki ma
      ogromną chrapkę na milion polskich duszyczek, które ofiarę wolą składać w
      polskim kościele niż angielskim.
      • silvestrus Re: katolik nie chce modlić się z katolikiem? 31.12.07, 01:36
        (...)dla Polaków katolicyzm niewiele ma wspólnego z wyznawaniem
        Trójcy Świętej, to jest część naszej kultury i tyle.(>>>)

I w tym jest cala rzecz. W Anglii mieszkalem przez 35 lat i przekonalem sie , ze angielscy katolicy chodza do kosciola...bo chca, a w Polsce dlatego ze jak napisano : jest to czescia naszej kultury narodowej.
        Innymi slowy polscy katolicy to hipokryci . Co inne robia a co inne deklaruja
    • pos3gacz Re: GWno znow miesza Polakom w glowach 30.12.07, 17:57
      halfilner napisał:
      > GWno probuje skolocic katolikow ?
      > ta gazeta smierdzi czosnkiem
      XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
      Właśnie dlatego,że nie spożywasz czosnku to jesteś tak bardzo chory-
      =-na nienawiść do wszystkich inaczej myślących niż Ty.
      Przecież czosnek jest naturalnym antybiotykiem i antyseptykiem i do
      tego nie śmierdzi tylko pachnie.
      Już wiecej katolików skłócić nie można niż są sami skłócenie.
      Wiesz może dlaczego tak bardzo ten angielski klecha walczy o polskich
      katolików-=-angielskie barany nie chcą już się dać doić,to szuka
      polskich.
      Nie chcę Cię obrażać i nie napiszę tego co sądzę o katolikach.
    • nickel2de W Niemczech jest dokladnie tak samo Polacy buduja 30.12.07, 17:59
      parafie jak polskie twierdze
      a kosciol niemiecki potzrebuje obecnie niesamowitego wsparcia ewangelizacyjnego
      i modlitewnego
      1 papiez 1 kosciol 1 niemiecka diecezja a w niej polska parafia broniaca sie jak
      twierdza (utrzymywana z niemieckiego podatku koscielnego)
      intergracja nie oznacza asymilacji, asymilacja to wlasny wybor
    • vortex21 Ja chodze do kosciola Vineyard .... 30.12.07, 18:05
      w St Albans, jestem Polaniem i sadze ze swietnie sie zintegrowalem z
      lokalna kultura oraz angielska spolecznoscia. Tak, brak integracji
      polakow to problem niemaly w UK. Przeciwestawiam sie jednak
      twierdzeniu ze Polak = Katolik. Nie i jeszcze raz NIE!!! Ja jestem
      polakiem i nie jestem katolikiem i nie ma to nic wspolnego z moja
      tozsamoscia narodowa! Przecienie, moje pochodzenie oraz tozsamosc
      czesto gesto otwiera mi drzwi w wielu miejscach bo w mojej branzy,
      IT, polacy maja doskonala opinie!
    • mieszko27 Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 18:09

Czym skórka za młodu nasiąknie tym parafianin na starość śmierdzi.
    • shanti Przywrócic łacinę i spokój! 30.12.07, 18:24
      o
      • halfilner niech GWno zajmie sie klotniami o kase wsrod zydow 30.12.07, 18:31
        ale konflikty pomiedzy roznymi kongregacjami zydowskimi to dla GWna
        temat tabu
        ( brudy wypiora miedzy soba, no nie , po co wywlekac na swiatlo
        dzienne, goje nie musza wiedziec )
        • y.y Re: niech GWno zajmie sie klotniami o kase wsrod 30.12.07, 20:17
          halfilner napisał:

> ale konflikty pomiedzy roznymi kongregacjami zydowskimi to dla GWna
          > temat tabu
          > ( brudy wypiora miedzy soba, no nie , po co wywlekac na swiatlo
          > dzienne, goje nie musza wiedziec )

Co to ma wspólnego z tym artykułem? Nie bredź więcej.
          • halfilner Re: niech GWno zajmie sie klotniami o kase wsrod 30.12.07, 20:43
            y.y - tak przepraszaj dalej,

wlasnie takich jak ty - wiecznie przepraszajacych i ze zgietym w
            uklonie karku , chca widziec Michniki i inne anty-
            polskie "przyjeciele" Polakow
            • pos3gacz Re: niech GWno zajmie sie klotniami o kase wsrod 30.12.07, 22:20
              halfilner napisał:

> y.y - tak przepraszaj dalej,
              >
              > wlasnie takich jak ty - wiecznie przepraszajacych i ze zgietym w
              > uklonie karku , chca widziec Michniki i inne anty-
              > polskie "przyjeciele" Polakow
              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              Coś idioto uczepił Michnika jak rzep psiego ogona.
              A tak gwoli ścisłości to częściej zginacie Swoje karki w pokłonach
              i jeszcze częściej widać Was na kolanach proszących jakiegoś
              ""bałwana"" z gipsu,drewna lub innego tworzywa.Prosicie o zdrowie a
              chorujecie,prosicie o życie wieczne i tak umieracie,prosicie o
              bogactwo a biedakami jesteście,prosicie o rozum a i tak głupimi
              jesteście.Wierzycie w coś czego nigdy nie widzieliście i nigdy nie
              zobaczycie,zamiast wierzyć w Siebie.Wtedy Waszym bogiem będziecie
              sami dla siebie i będziecie mogli go ogladać codziennie w lustrze.
              Ogladać do woli.
              • edek47 Ja wiem ,'ze czlowiek to brzmi dumnie'... 31.12.07, 06:04
                Nie znaczy to, ze rozumnie.
                • pos3gacz Re: Ja wiem ,'ze czlowiek to brzmi dumnie'... 31.12.07, 19:53
                  edek47 napisał:

> Nie znaczy to, ze rozumnie.
                  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                  Watpię,czy wiesz kto jest autorem tego powiedzenia???
    • sai_mon Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 18:32
      "zaapelował do polskich imigrantów, by czynnie włączali się w życie parafii
      katolickich na Wyspach"

Hm. Czyli na tacę trzeba dać co łaska, ale nie mniej niż ___GBP. Ktoś wie
      konkretnie ile?
    • zorro_zx Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:35
      Qrde, ale problem... A może po łacinie? Po grecku, hebrajsku, aramejsku? A może
      chodzi o tacę?
      • halfilner Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:38
        obojetnie o co chodzi,
        kazda grupa etniczna ma prawo do wyznawania wiary na swoj sposob.
        A GWnie GWno do tego, bo jest to gazeta anty-polska i anty-katolicka

zorro_zx napisał:

> Qrde, ale problem... A może po łacinie? Po grecku, hebrajsku,
        aramejsku? A może
        > chodzi o tacę?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 18:54
          Antypolskość i antykatolickość to kwintesencja normalności.
          • vortex21 Ja naprawde przeciwstawiam sie utozsamianiu ... 30.12.07, 19:06
            Polaka z KK. Polak nie zawsze rowna sie KK! Jestem tego przykladem i
            znam setki podobnych do mnie. Katolicyzm dla mnie jest jedynie jedna
            z glownych religii swiata - wcale nie twierdze ze slusznych. Jedyne
            co moge o KK powiedziec to to, ze jest chyba najbardziej falszywa
            religia. Mam na mysli wyznawcow oraz kaplanow.
    • tadjan Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 18:57
      Do pacanów nawiedzonych:
      Czy warto Wam szczekać w GWnianej, jak piszecie, gazecie - skoro
      forum Radia Maryja otwarte na oścież. Tam będziecie przyjęci z
      miłościa i namaszczeniem, a tu będzie można wymienić poglądy z
      normalnymi ludźmi. Spróbujcie, tak będzie lepiej dla wszystkich!
    • pan_niemota Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 18:58
      ehh, że taki głos się podniósł to zauważono, ale że polemika już od kilku
      tygodni idzie na łamach prasy w uk to nie bardzo... swoją drogą to na poczatku
      sprawa polska była tylko dodatkiem "wtrącanym", a potem już się lekko rozkręciło
      i znowu o nas piszą :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka