mops1111 Offertory? No, thanks! 30.12.07, 19:14 Przeciez ci z nas co spruli do UK ostatnia osobe jaka by chetnie widzieli to polski ksiezulo z wiecznie niezaspokojana potrzeba datkowania. Nie po to zarabiaja funciaki w pocie czola, zeby im jakis katabas je z powrotem wyciagal, jak to zawsze w RP bywalo. Zastepy sukienkowych wyruszyly na Wyspy w nadziei na kolejne dojonko ale na szczescie wiekszosc Rodakow pokazuje im w takiej lub innej formie wyciagniety srodkowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Offertory? No, thanks! 30.12.07, 19:38 >i słusznie ,że Polacy którzy wyjechali nie dla przyjemności ale aby utrzymać przy życiu swoją rodzinę znalazł się następny darmozjad na łatwe pieniądze pierwszy to US w Polsce czeka z wyciągniętą łapą.Spasione darmozjady nie przeboleją takiej żywej gotówki i jeszcze mają czelność mówić ,że dbają o ich duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
century211 Ja byc Polski i umiec Englisz 30.12.07, 19:44 Ja can speak English very gut. Ja byc ready to be w English parish and tu be a chairman. Right? Or tylko kolek w plocie i mieso armatnie...do dawania na tace. 100 lat temu w USA Polacy mieli podobny problem. Rozwiazali go zakladajac swoj Polish National Catholic Church. Kard. Murphy-O'Connor albo zapomnial o tym, albo nie zna historii kosciola. Najbardziej mnie wku...wia gdy probuje sie uszczesliwiac kogos tak, zeby samemu miec z tego korzysci. Niech sie wielebny, przewielebny, najprzewielebniejszy i swiatobliwy uczy polskiego i odpieprzyod takiego traktowania Polakow, bo sie moze przejechac jak przejechal sie kosciol w USA. PNCC w USA ma sie dobrze i jest toprawdopodobne, ze moga znalezc sie ksplani tego kosciola lub Kosciola Narodowego w Polsce, ktorzy bardzo chetnie rozwiaza problem kardynalowi. Kosciol zawsze szedl do przodu (tylem). Odpowiedz Link Zgłoś
atur22 Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 19:48 Czy Jezus lub Nowy Testament kiedykolwiek laczy narod z wiara? Co ma wiara do narodu? Czy tym bardziej Panstwa polskiego czy polityki? KK probuje nam wmowic ze dobry polak to tylko Katolik! Ze Polska niewazne czy biedna czy bogata tylko aby byla katolicka! Ze religia Katolicka obowiazkowo w szkolach! Czekam z niecierpliwoscia kiedy koscioly zaczna przerabiac na puby, restauracje, dyskoteki cz teatry. Tak jest tutaj w UK! Jawnosc finansow koscielnych! Nie plakalem po JP2 takze... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sarmata A mialo nie byc ani Greka ani Zyda... 30.12.07, 19:49 A Polactwo ze swymi pozal sie boze "nauczycielami" potrafi wszystko przekrecic i wystawic na posmiewisko. Dla nich nacjonalizm i ksenofobia zawsze gora. A na dodatek uwazaja, ze sa kwintesencja i awangarda chrzescijanstwa. Manekiny i zwykle roboty. Ja wole byc albo katolikiem albo polakiem. Jednym i drugim byc sie nie da bez utraty ludzkiej godnosci, przynajmniej we wspolczesnym Klechistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
haansa W Angli jeszcze nie wiedza 30.12.07, 19:59 religia panujaca w Polsce jest katolicyzm Torunski albo Lagiewnicki w zaleznosci komu rzuca sie do koszyka. Katolik wie ze w Watykanie rzadza Zydzi a katolicy lagiewniccy szefa watykanu urzywaja conajwyzej na forme do odlewu pomnikow Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 desant toruńskiego złodzieja nie da się pokonać;) 30.12.07, 20:18 moze tam pojechali sami radyjomaryjni dlatego jest problem z asymilacją oni się nawet w swoim kraju nie umieją z normalnymi ludzmi porozumieć, to co się dziwić, że za granicą ciężko z nimi się dogadać;) Polak-ateista :) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Jaki Polski ? Kościół jest powszechny 30.12.07, 20:19 Na jego czele jest Jezus, dzieli się na wyznania: rzymskokatolickie, prawosławne, anglikańskie, luterańskie, ale Pan Bóg nie wyróżnia Polaków,Matka Boska nie była Polką Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra KATOLE katole, oj katole 30.12.07, 20:20 gdybym napisał statut stowarzyszenia kopiując zasady panujące w KK to sąd by mnie śmiechem zabił... 1. niejasność finansowania 2. dyskryminacja różnych grup (widział ktoś kleryka na wózku? a kobiety?) i wiele wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens polska integracja 30.12.07, 20:31 przecietna niedziela na ealingu (najbardziej polska dzielnica w angli) w zachodnim londynie, polski kosciol peka w szwach, do tego jakies 100 luda na zewnatrz, w tym samym czasie na zachodnim ealingu angielski (irlandzki?) kosciol kat. w polowie pusty, tak wyglada integracja po polsku, mniej wiecej tak samo jak w kazdej dziedzinie zycia w angli, integrowac to sie beda, ale dzieci dzisiejszej polskiej imigracji. juz nie jeden taki 'bachor' nabija sie lamanej angielszczyzy rodzicow lub z jej braku. Odpowiedz Link Zgłoś
liber444 Jak byk jest napisane : 30.12.07, 20:36 pisze tygodnik "The Sunday Telegraph". A nasze kmioty z Podkarpacia jak to rozumieją? oczywiście: "pisze dziennik "Gazeta Wyborcza", czy tam ciemniaki u Was na Podkarpaciu nie ma szkół nawet podstawowych? Bez urazy dla normalnych mieszkańców tego zakątka Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus39 Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 20:43 Arcybiskup O'connnor powinien cieszyc sie ze polskie parafie sa pelne bo, jak ktos tutaj napisal, Panu Bogu jest to samo w jakim jezyku modli sie wierny. Ale Oçonnorowi chodzi o przyziemskie potrzeby, tz. ludzi którzy by pomagali w parafiach angielskich. Jestem urodzony w Polsce, ale zamieszkujacy w Argentynie od 1948go roku.Z checia ide do koscialów gdzie sie odprawiaja msze po polsku, choc one sa daleko od mojego domu, i tez chodze do bliskiej parafii argentyñskiej "pod bokiem". Modlenie sie i sluchanie Mszy Swietej po polsku to nie uwazam za szowinzm ani za oddalanie sie od spoleczeczeñstwa lokalnego. W moim wypadku, jest to zblizenie sie do korzeni lub tesknoty do polskiej mowy i formy wyrazania Wiary. Nie wiem ilu czytelników co wyraza sie negatywnie co do skupiania sie polaków w Anglii kolo parafii polskich, jest lub byli na emigracii. Ci co nie byli, trudno zeby zrozumieli co sie czuje mieszkajac na obczyznie. Ktos kiedys powiedzial zeby dowiedziec sie do jakiej narodowosci czuje przynaleznosc dana osoba, to trzeba podsluchac w jakim jezyku modli sie, albo liczy. Odnosze sie do pierwszych wierszy Pana Tadeusza. Polonus39 Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.j.p2 Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 31.12.07, 00:47 Polonusie 39 napisales "Odnosze sie do pierwszych wierszy Pana Tadeusza" rozumiem ze chodzi o "wersy", ktore brzmia "Litwo, Ojczyzno moja..." Jak to sie ma do nie mowiacych po angiesku Polakach na mszy w polskim kosciele. Jezeli czyjs angielski pozwala tylko na wyrazanie sie typu "zostawilem care na cornerze i bede mial ticket za wycieraczka" to nie dla niego msza po angielsku !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Modlitwa po Polsku jest nieskuteczna.!!!! 30.12.07, 20:44 Dowodem na to jest martyrologia narodu wybranego do doświadczeń bożych. On się bawi, a wy wierzycie że w tej zabawie macie jakiekolwiek preferencje. Doświadczenia będą kontynuowane do samego końca, twórcy lub jego ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
halfilner ciekawe ... 30.12.07, 20:48 zobacz : www.poludnie.com.pl/060112_03.html a ty kozaczek - pochyl sie jeszcze bardziej, by Michnik mogl cie dobrze wydu--pczyc Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Proszę o mniej zboczeń seksualnych.!!!!!!!!!! 30.12.07, 21:20 A trochę więcej merytorycznych wypowiedzi. Pochylony to nie zawsze znaczy to o co ty zawsze zabiegasz. Paetz chyba ci włożył "paletz" do zwieracza i za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: ciekawe ... 30.12.07, 22:04 halfilner napisał: > zobacz : > a ty kozaczek - pochyl sie jeszcze bardziej, by Michnik mogl cie > dobrze wydu--pczyc ****************************** Znamienne. Argumenty moherów zawsze kręcą się koło dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
peer4 Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 21:25 Wypowiedzi na tym forum potwierdzaja mnie w przekonaniu ze Polacy w Anglii sa tym samym czym Turcy w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
konbar Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 21:53 Albo rzniesz glupa albo nic nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Czy pytasz biskupa, czy mnie??? 30.12.07, 22:24 W każdej religii wyznawca nic nie rozumie poza tym że ma być wierny. Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 22:01 A kto polskim katolikom broni modlic sie po polsku! Co za idiotyzm! Dlaczego poprzez wlaczenie sie w zycie parafii angielskiej mieliby stracic tozsamosc? Tozsamosc to rzeczywiscie straca trzymajac sie spodnicy polskich organizacji koscielnych a mieszkajac w Anglii. Niech w takim razie wroca do Polski. Dlaczego polski kosciol, to musi byc taki grajdol przerazony, ze ktos wystawi na swiat cos wiecej niz reke po forse. To chore. Odpowiedz Link Zgłoś
halfilner Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 22:15 a czy musimy uszczesliwiac Anglikow mieszkajacych w polsce na sile i kazac im modlic sie po polsku, jesli maja swego ksiedza odprawiajacego msze po angielsku ? a czy zydzi w polskich syngagogach modla sie po polsku czy po hebrajsku tudziez jidisz ? gburiaifuria napisała: > A kto polskim katolikom broni modlic sie po polsku! Co za idiotyzm! Dlaczego > poprzez wlaczenie sie w zycie parafii angielskiej mieliby stracic tozsamosc? > Tozsamosc to rzeczywiscie straca trzymajac sie spodnicy polskich organizacji > koscielnych a mieszkajac w Anglii. Niech w takim razie wroca do Polski. Dlaczeg > o > polski kosciol, to musi byc taki grajdol przerazony, ze ktos wystawi na swiat > cos wiecej niz reke po forse. To chore. Odpowiedz Link Zgłoś
halfilner postulat do Michnika i jego GWna 30.12.07, 22:18 panie Michnik, wyslj pan swe "spy" sledcze do polskich synagog by sprawdzic czy polscy zydzi modla sie po polsku ? Odpowiedz Link Zgłoś
szambolan_prezydenta Mój pan czuje się obrażony! twoja stara gowno 31.12.07, 01:02 Te słowa wypowiedziane przez o Dyrektora są zaszczytem. Przez każdego innego kalumnią. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 halfilner, dziękuję!!!!! 30.12.07, 23:37 Wyraziłeś swą inteligencję wiele razy. I za to ci dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tersup Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 22:19 Zmienic kardynala jak nie potrafi zwiekszyc angielskiego stanu parafian.Polacy tak trzymac-modlcie sie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 22:33 tersup napisała: > Zmienic kardynala jak nie potrafi zwiekszyc angielskiego stanu > parafian.Polacy tak trzymac-modlcie sie po polsku. xxxxxxxxxxxxxxxxx I rozsławiajcie polską ciemnotę i zabobony po całej kuli ziemskiej. I nie dziwcie się potem,że inne nacje mają takie a nie inne zdanie o Polakach,tych przebywajacych u nich ale i równiez w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuuu Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 31.12.07, 00:23 W następnym kroku pewnie nastąpi strajk polskich dzieci w miejscowości 'September' Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Polacy lubia mieszkac w polskich gettach.......... 30.12.07, 23:11 .....i nikomu nie dawac na tace..... Odpowiedz Link Zgłoś
pantach Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 30.12.07, 23:50 Wiesz, w przeciwieństwie do "zbawienia" - tożsamość narodowa istnieje... Niezależnie od tego, jaki mamy stosunek do jej zbyt wybujałych form jej manifestacji. > "Jeśli Polacy stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko - zaznacza" - no > prosze, a myslalem, ze zbawienie jest najwazniejsze dla katolika. > ale widac dla polskiego katolika zbawienie to betka, liczy sie NARODOWA > TOZSAMOSC... Odpowiedz Link Zgłoś
gmanchuel Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 30.12.07, 23:58 Niech kardynal sie nie martwi. To kwestia czasu. Na poczatku kazda fala emigracji potrzebuje czasu. Jestem francuzem ale dobrze znam Polakow i w Polsce i zagranica, w tym w Anglii, i mi wydaje, ze wlasnie, Polacy to ludzie ktorzy latwo integruja sie w gospodartwie i w spoleczenstwie kraju gdzie mieszkaja (choc chca trzymac ich wlasna kulture w polskich organizacjach ale to calkiem normalne) ale kardynal nie musi zapomniec, ze religia to NIE zwykly aspekt zycia (jak moze byc ekonomiczna integracja), przede wszytkim dla Polakow bo to czesc ich narodowej tozsamosci. Do religii dodaje sie specjalny aspekt ktory jest w tym samym czasie i publiczny i prywatny. Prywatny aspekt moze sie spelniac w angielskiej parafii ale publiczny aspekt nie. Polacy czuja ze musi na to byc polskie otoczenie i ja - choc nie jestem polakiem - dobrze to rozumiem. We Francji, rzadko ide na msze sw ale jak jestem w Polsce czuje potrzebe isc na msze i jak jestem w Londynie, ide na msze do... polskiego kosciola bo tam czuje cos ktorego gdzies indziej nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Re: Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują s 31.12.07, 00:16 Ciekawe, ale niescisle. Pierwsze pokoleni imigrantow na ogol nie integruje sie - zwlaszcza jesli w gre wchodza grupy bez wyzszego wyksztalcenia. Integracja rozpoczyna sie od drugiego pokolenia, a katalizatorem w tym procesie jest wlasnie kosciol. To jest prawidlowosc, ktora dotyczy praktycznie kazdej grupy imigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
marekteraz ABY_wiedzieć_lepiej_dotrzyjcie_do źródła 31.12.07, 00:23 ... i przeczytajcie w oryginale www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml;jsessionid=YMQYSCZ1D20PZQFIQMFCFF4AVCBQYIV0?xml=/news/2007/12/30/nchurch130.xml wcale nie jest to ani antypolskie, ani nie daje podstaw do agresji na kościół. Lepiej dotrzeć do źródeł niż komentować komentarze (zazwyczaj wychodzą z tego cienkie popłuczyny) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 'Stojac u źródła... 31.12.07, 06:10 NIE MASZ ZADNEGO POJECIA O RZECE,ktora z tego zrodla powstaje.'( przyslowie chinskie) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.j.p2 Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 31.12.07, 00:29 Ja przezylem dwa "polskie koscioly" na emigracji. Jeden w Mannheim, gdzie porboszczem byl byly kapelan z armii amerykanskiej ks. nomen-omen Latawiec, ktory tylko sie na nas wydzieral i ogniem piekielnym straszyl za to ze za malo na tace dajemy Pozniej sie rowniez okazalo ze Dom Pomocy Emiggrantom (ktory dostal w spadku od innego ksiedza) zamienil na burdel !!?? W Mississauga k. Toronto proboszcz sprzeniewierzyl mnostwo pieniedzy z kasy parafialnej, kupil dom na Florydzie i wynajmowal go. U Sw. Maxymiliana (polska parafia w Mississauga) na parkingu po mszy mozma uslyszec "gdzie sie k... wpie....??" A szanowni ksieza tylko szabelka nad glowa wymachuja i pieklem strasza ?? Polscy ksieza nie chca zrezygnowac z pozycji zdobytych w latach nie cztatej, nie pisatej emigracji z okresy miedzywojennego. Tak jakby w dalszym ciagu byli jedynymi w parafi umiejacymi napisac pismo urzedowe czy przetlumaczyc list, chca w dalszym ciagu rzadzic wszystkim. Co myslec o ksiedzu, ktory zaklada "Klub 1000 polskich business-ow" i nazywa go imieniem Jana Pawla II. Dla mnie jest to pomiatanie imieniem wieliego czlowieka. W kanadyjskiej katolickiej parafi znalazlem cieplo, milosc, przyjazn, wspanialych ksiezy oraz mnostwo polskich rodzin, ktore maja dosyc zwyczjow i "klimatu" polskich parafii Najwazniejszym powodem, ktory trzyma Polakow przy polskich parafiach jest BARIERA JEZYKOWA !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dobryczlowiek123 Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 31.12.07, 01:04 Jeśli Polacy stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko - zaznacza. Wrecz przeciwnie-jezeli pozbeda sie tozsamosci narodowej zyskaja tozsamosc europejska a to jest bardziej wartosciowe i porzadane Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 31.12.07, 02:22 Przeczytałam artykuł źródłowy, także opis i oczywiście dyskusję, więc pozwolę sobie dorzucić moich parę groszy (pensów?). Prawda jest taka, że kardynał Cormac ma bardzo dużo racji. W żaden sposób nie jest on przeciwny mszom po polsku, polskim duszpasterstwom itp. Zrozumiałe jest, że ludziom łatwiej jest modlić się czy zwłaszcza spowiadać w ojczystym języku (swoją drogą w katedrze westminsterskiej na mszy angielskiej zdarzało mi się słyszeć czytania po polsku - miły ukłon w stronę Polaków). I to nikomu nie przeszkadza. Prawdziwy problem polega na tym, że polscy parafianie, a może nawet bardziej duszpasterze, izolują się od duszpasterstwa bardziej powszechnego, zachowując się tak, jakby nigdy nie byli w innym kraju, tylko ciągle przebywali w Polsce. Dlatego atmosfera polskich kościołów jest czasem męcząca, wręcz duszna. Zresztą jeśli chodzi o brak życia w realiach miejscowych, przypomina mi się jeden fakt. Kiedyś współlokator przyniósł do domu ogłoszenia z parafii na Devonii w Londynie (gdzie jest też siedziba Polskiej Misji Katolickiej). Kiedy je przeczytałam, zdębiałam. Było to tuż przed Bożym Ciałem - świętem, które jest w Anglii i Walii przeniesione na niedzielę, bo jest to dzień roboczy. I co ja czytam? Ano, że "w czwartek o 12 będzie procesja i przypominamy, że święto jest obowiązkowe i uczestnictwo w mszy też". Zastanawiam się, w jakich realiach rektor ks. prałat Kukla żyje? Bo chyba nie w brytyjskich. Na szczęście są też pozytywne przykłady może trochę raczkującej, ale jednak integracji. Mam tu na myśli anglojęzyczny kościół jezuitów na Stamford Hill w północno-wschodnim Londynie. W pobliskiej okolicy żyje bardzo dużo Polaków. Do tej pory nie mieli polskiej mszy w tej części miasta, więc niektórzy jeździli do innych - polskich kościołów, ale sporo chodziło na msze angielskie. Kilka miesięcy temu do parafii przyjechał z Polski młody ksiądz, który tu kontynuuje studia. Zorganizował polską mszę, fakt, że tylko raz w tygodniu i to w niedzielę późnym wieczorem, ale przyciągnął rzesze Polaków. Jednocześnie ludzie ci coraz bardziej się ośmielają, formalnie zapisują się do niepolskiej przecież parafii (w Anglii parafie są personalne, nie terytorialne), ktoś tam chodzi na spotkania jakiejś grupy parafialnej (ja osobiście chodzę na chór parafialny, widziałam Polki w duszpasterstwie młodych dorosłych, wiem o jednej w chórze karaibskim). Jednocześnie jest zachęta i świąteczne celebracje wspólne, parafialne, wieloetniczne. Tak chociażby było z pasterką, która była po angielsku, ale niejeden Polak się na nią wybrał (swoją drogą ci, którzy przyszli wcześniej, mogli nawet usłyszeć kolędę po polsku). Tak będzie na pewno jeszcze nieraz. Rzecz jasna, zaangażowanie nie jest jeszcze bardzo silne, bo wiele osób czuje wciąż barierę językową, ale bardzo serdeczna, otwarta postawa miejscowego proboszcza też robi dużo dobrego (bardzo często się on wypowiada w superlatywach o polskiej społeczności - ostatnio na pasterce - i czasem przychodzi po mszy pod kościół zamienić parę słów z polskimi parafianami). I nikt się nie martwi o utratę tożsamości, lecz tworzy się prawdziwa wspólnota, w dodatku otwarta na szersze relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_dobra_polski ^^^ uwaga - wazne - przeczytaj koniecznie ^^^^^ 31.12.07, 02:58 nieslychane !!!! www.dziennik.pl/opinie/article102586/Co_przemilczala_Wyborcza.html Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: ^^^ uwaga - wazne - przeczytaj koniecznie ^^^ 31.12.07, 03:01 A co to ma wspólnego z tą dyskusją????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dla_dobra_polski Re: ^^^ uwaga - wazne - przeczytaj koniecznie ^^^ 31.12.07, 03:32 to jak wyborcza nami manipuluje: www.dziennik.pl/opinie/article102586/Co_przemilczala_Wyborcza.html Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Kim manpuluje,tym manipuluje... 31.12.07, 05:06 WSZYSTKO ZALEZY OD TEGO, CZY DASZ SIE MANIPULOWAC. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Kard. Murphy-O'Connor: Polacy nie integrują się 31.12.07, 03:41 do polskich katolikow: "... wierze w JEDEN, powszechny i apostolski kosciol..." zbyt czesto, nasz KK to kosciol narodowy, odmienny niestety Odpowiedz Link Zgłoś
dla_dobra_polski +++++++++ __ManipuLaCjA__++++++++++++++ 31.12.07, 04:44 www.dziennik.pl/opinie/article102586/Co_przemilczala_Wyborcza.html Odpowiedz Link Zgłoś