Dodaj do ulubionych

Gorączka złota w Treblince

• cyniczne_oko Holocaust bussiness wiecznie zywy 29.12.10, 21:53
      tym razem bedzie jacy to polacy zli byli, zagrabil mienie zydowskie, jacy zydzi biedni, ODSZKODOWANIA powinni dostac... Ot GW dziala na rzecz swoich, pasozytujmy bo a noz sie uda wyszarpac polaczkom troche grosza z kieszeni. I tej kanali michnikowi dano order orla bialego....
    • mycard Bicie,torturowanie zydowskich dzieci 2010-aktualne 29.12.10, 23:51
      Wiecej na moim Blogu.Takie sa realia w EU a media maja strach przed sprawcami.
      Tak samo politycy w Polsce chca przemilczac gdyz maja paniczny strach,wypedzenia dzieci polskich w EU.
    • trajkotek Gorączka złota w Treblince 30.12.10, 00:27
      glosmichnika.blox.pl/2010/12/Nowa-ksiazka-Grossa.html
      • dickers i warto było ratować żyda grossa? i innych? 30.12.10, 10:52
        po co? oto ich wdzięczność i zapłata
        • feurig59 Re: i warto było ratować żyda grossa? i innych? 30.12.10, 19:10
          dickers napisał:

> po co? oto ich wdzięczność i zapłata

Uważasz, że Zydzi byli ratowani po to by byli wdzięczni? Po to by za to płacić? Stawiasz ratujących prawie na tym samym szczeblu co szmalcowników... Proponuję zaznajomić się z wypowiedziami jakiegokolwiek ze "Sprawiedliwych Wobec Narodów Swiata". Jest bardzo dużo udokumentowanych wypowiedzi DLACZEGO ci ludzie ratowali innych LUDZI...
    • skuba2 Re: Co to ma do antysemityzmu? 30.12.10, 11:21
      Ano bardzo wiele! Bo antysemityzm likwiduje, a przynajmniej poważnie osłabia poczucie winy! Jeżeli dorobił się ktoś na pożydowskim majątku to aby odzyskać moralna równowagę musi uznać, że prawowici właściciele byli mniej warci, mniej "ludzcy". (Zauważcie, piszę wyraźnie "pożydowskim" a nie żydowskim - bo zakładam, że generalnie zabrali go Niemcy, którzy zamordowali właścicieli!) Nieprzypadkowo najsilniej antysemityzm współczesny, zaznacza się w Polsce w środowiskach wiejskich wschodnich województw (tam gdzie radio maryja ma największy poklask), bo też tam najwięcej win - i Żydów było najwięcej i najczęściej próbowali chronić się uciekając na wieś, która niekiedy pomagała, ale rzadko bezinteresownie!
      • preminger Re: Co to ma 30.12.10, 12:03
        skuba2 napisał:
        > o najsilniej antysemityzm współczesny, zaznacza się w Polsce w środowiskach wie
        > jskich wschodnich województw (tam gdzie radio maryja ma największy poklask), bo
        > też tam najwięcej win - i Żydów było najwięcej i najczęściej próbowali chronić
        > się uciekając na wieś, która niekiedy pomagała, ale rzadko bezinteresownie!

Nooo tak, Treblika leży przecież tylko 100 km od stołecznego miasta Warszawy. Kombinuj tak dalej, bo lubię jak dociekasz ;)
    • trajkotek każdy kopie, jak umie ... 30.12.10, 13:40
      jedni łopatą, inni - jak Pan G. - tzw. piórem - kaska leci do dziś ...
    • polonski I znowu ten polski brak "porządku".. 30.12.10, 13:42
      A wystarczył jeden przepis o przeniesieniu wszystkich zwłok na inne bardziej godziwe miejsce. Przecież oczywiste było, że ludzie zaraz po wojnie nie mieli za co jeść imusieli zacząć zakładać małe farmy i uprawiac najzyśniejszą ziemię i pozbawioną niemieckich i ruskich pocisków i min.
      A pozostawioną resztę kosztowności której niamcy nie zdążyli zrabować przy pomocy żydowskich wachmanów należało przekazać na pomoc żydom, którzy zadeklarowali opuścić Polskę i nigdy nie wrócić.

No ale cóż mądry Polak po szkodzie..i pewnie przyjdzie teraż polskim podatnikom zwrócić żydom te "kilogramowe" półszlachetne kamienie i miliardy dolarów (policzone przez "specjalistów" z nowegojorku).
    • ajakzupa przepraszam Gazetę 30.12.10, 16:34
      Przepraszam Gazetę, że jestem Polakiem.

Gdybym był Niemcem-nazistą-doktorem Mengele, to byście mnie zrozumieli i usprawiedliwiali. Gdybym był katem w obozie koncentracyjnym i gdybym co dzień mordował kilkuset ludzi, to byście mnie zrozumieli.

Ale to, że nikogo nie zabiłem i nie obrabowałem, jest moja największą winą. Dobrze mi tak.
      • pis_busters Re: Durny cham !!! 30.12.10, 18:55
        Durny cham !!!
        • ajakzupa Re: Durny cham !!! 30.12.10, 19:08
          "Durny cham"? Hm, nie wiem, czemu tak siebie samego określasz... Widocznie masz powody.
    • pis_busters Przerażające pokłosie nauk O. Belzebuba. 30.12.10, 18:54
      W postach na forum widać przerażające pokłosie nauk O. Belzebuba. Gdyby ktoś wykopał i ograbił przodka któregoś z tych małolatów to by się zapluł z oburzenia. Grabienie grobów żydowskich (bo to faktycznie były groby) uważają natomiast za coś normalnego bo w końcu Żydzi to byli "podludzie" zgodnie z tezą Hitlera i tezą O. Belzebuba. Zamiast pokornie przyjąć do wiadomości te potworne fakty i wyrazić ubolewanie, małolaty wypisują przerażające bzdury pochwalające te niecne czyny. Potem dziwimy się, że na świecie nie lubią Polaków. Bo za co nas lubić? Za alkoholizm, ciemnotę i zbydlęcenie obyczajów?
      • ajakzupa Re: Przerażające pokłosie nauk O. Belzebuba. 30.12.10, 19:17
        Hieny okradające zabitych są ohydnymi hienami. Trzeba upublicznić ich nazwiska i udowodnić winę. Tego Gazeta nie robi. Nie podaje nazwisk hien, nie udowadnia ich winy. Zapomina poza tym, kto uczynił te hieny hienami.

Ale dlaczego z faktu, że wśród Polaków znalazło się kilka hien cmentarnych, wszyscy Polacy są traktowani jak hieny? Ty też. I jeśli tobie to odpowiada, że jesteś traktowany jak hiena, choć nigdy nie zachowałeś się jak hiena, twoja wolność.

Mnie nie odpowiada. Nie uznaję zbiorowej odpowiedzialności.

• pis_busters Re: odpowiedzialność zbiorowa 31.12.10, 09:53
          Skoro urodzeni po wojnie Niemcy nikogo nie mordowali to dlaczego nie oddać im majątku zajętego przez Polaków po II wojnie a należącego do ich przodków? Pewnie poparłbyś takie stanowisko bo przecież nie zgadzasz się z odpowiedzialnością zbiorową? Tym bardziej, że większość Niemców była "tylko" żołnierzami. Tylko nieliczni byli oprawcami w obozach.
          • ajakzupa Re: odpowiedzialność zbiorowa 31.12.10, 11:09
            Nie po raz pierwszy o tym tu piszę. Można sprawdzić, jeśli raczysz, są wszystkie moje posty.

Każdą własność zrabowaną należy oddać. Tak się tu wypowiadam i to oznacza, że np. własność Żydów zabitych w Polsce przez nazistów powinna wrócić do spadkobierców. Bezwarunkowo, od zaraz.

Proszę, powiedz, jaki majątek zajęli Polacy Niemcom po wojnie? O ile się nie mylę, to nie Polacy zajęli ten majątek, a przywódcy Aliantów zadecydowali o tym majątku i to na długo przed końcem wojny. Jaką rolę odegrali Polacy? Przecież od razu spod okupacji niemieckiej dostali się pod okupację rosyjską, ba, Rosjanie, zagarnęli znaczną część ziem przedwojennej Polski... Nie było wolnej Polski, dopiero wolność nastała po 1989... O wszystkim rozstrzygał Rosjanin-okupant, który zajął terytoria aż po Łabę.

Czy Niemcy, którzy nie tylko przez Rosjan, ale i przez samych nazistów zostali wygnani ze swoich domów, nie dostali rekompensaty?

Zajmuję ich dom, który wykupiłem od Polski. Oddam im, gdy umożliwi się powrót na ziemie polskie należące do Polski przed wojną, np. Lwów..., gdy moja rodzina dostanie odszkodowanie (a nie dostała i nigdy nie dostanie) za lata niewolniczej pracy mego dziadka u niemieckiego bauera, za przedwczesną śmierć drugiego dziadka, żołnierza Września, wziętego do niewoli...

Ogarniasz jeszcze to wszystko?
            • pis_busters Re: Coś pokręcona ta twoja moralność... 31.12.10, 13:29
              ajakzupa napisał:
              > Ogarniasz jeszcze to wszystko?

Niestety nie ogarniam... Kiedy mowa o grabieniu grobów żydowskich nie poczuwasz się do winy bo nie odpowiadasz za innych. Kiedy mowa o zajęciu przez ciebie poniemieckiego domu to wszystko jest OK bo wszyscy Niemcy byli wybuchu wojny a wogóle za nas decydowali Rosjanie. Żydów zabili Niemcy. Można więc grabić z czystym sumieniem. Gorzej gdyby nas ograbiono. Podobnie wszystko jest w porządku, kiedy Kościół w mało elegancki sposób wszedł w posiadanie olbrzymiego majątku, zresztą niezgodnie z własnym nauczaniem, ale już odebranie Kościołowi tego majątku jest wg ciebie złodziejstwem. Coś pokręcona ta twoja moralność...
      • preminger Re: Przerażające pokłosie 30.12.10, 19:44
        pis_busters napisała:
        > W postach na forum widać przerażające pokłosie nauk O. Belzebuba.
        > Potem dziwimy się, że na świecie nie lubią Polaków. Bo za co nas lubić?
        > Za alkoholizm, ciemnotę i zbydlęcenie obyczajów?

Może zamiast bicia się w piersi niepiśmiennych, ciemnych, mazowieckich chłopów, zapytać tak - skoro tak naprawdę było, to dlaczego Naród inżynierów, doktorów, prawników, mędrców wysługiwał się w czymś takim jak Jüdischer Ordnungsdienst, dlaczego razem z Judenratami chłopaki z OD ładowali karabiny ukraińskim i niemieckim esesmanom w obozach śmierci?? Dlaczego?

Żydowska policja, kierowana przez ludzi z SS i żandarmów spadała na getto, jak banda dzikich zwierząt. Każdego dnia, by uratować własną skórę, każdy policjant żydowski przyprowadzał siedem osób, aby je poświęcić na ołtarzu dyskryminacji. Przyprowadzał ze sobą kogokolwiek mógł schwytać - przyjaciół, krewnych, nawet członków najbliższej rodziny. Byli policjanci, którzy ofiarowywali swych własnych wiekowych rodziców z usprawiedliwieniem, że ci i tak szybko umrą" -Bernard Goldstein.

Może ta ciemnota, była tylko "pożytecznym pasożytem", który prawie sto lat temu zbierał diamenty, po bitwie gigantów ;)

• wojtek-gdansk No i znowu się podniesie larum ... 30.12.10, 20:27
      ... w obronie świętości naszego wspaniałego polskiego - podlaskiego, katolicko - chrześcijańskiego narodu. Niejeden antysemita będzie się zasłaniał ś.p. Ireną Sendlerową i innymi Sprawiedliwymi. Ale nim zacznie to robić niech przyjmie do wiadomości, że Ci wspaniali ludzie musieli swoją dobroć ukrywać nie tylko przed nazistami ale także przed rodakami. Zresztą wielu ukrywało i ukrywa to do dzisiaj.
      Jak chcemy się szczycić zasługami Sprawiedliwych to musimy przyjąć też grzechy szmalcowników i tych co stodołę w Jedwabnem podpalali. Innej możliwości niema. Dalej jest tylko umiar w oburzaniu się i pokuta.
      Piszę o tym tutaj mimo, że powyższy tekst nie jest głównie o tym, ale w związku z tym na pewno.
      • ajakzupa Re: No i znowu się podniesie larum ... 30.12.10, 20:53
        Jest inna możliwość.

Nie przyjmuję zasług Sprawiedliwych, bo to ich zasługi, a nie moje. Nie przyjmuję grzechów szmalcowników, bo to ich grzechy, a nie moje.

Nie odpowiadam za to, co robili konkretni ludzie, zwłaszcza wtedy, gdy nie było mnie na świecie. Pracuję na swoje konto i mnie jako mnie można oceniać.

Gazeta zaś nie tylko nikomu nie udowodniła winy, ale i nie jest w stanie podać nazwisk hien cmentarnych. Czy w obawie o to, że ktoś może ją podać do sądu o zniesławienie i wygrać z nią?

Czy ma inne intencje? Jakie? Czy są to intencje szczucia jednego na drugiego?
        • pedro1984 Re: No i znowu się podniesie larum ... 30.12.10, 21:55
          jakbyś wysilił się na przeczytanie artykułu to byś wiedział, że zdjęcia i publikacje na temat tego procederu pojawiały się wkrótce po wojnie.
          • ajakzupa Re: No i znowu się podniesie larum ... 30.12.10, 22:22
            Przepraszam cię, że odnoszę się do tekstu Gazety, a nie odnoszę się do tekstu pisanego zaraz po wojnie.
            • pis_busters Re: do zbydlęcenia części narodu już wolisz się ni 31.12.10, 11:05
              Do samego faktu zbydlęcenia części narodu już wolisz się nie odnosić? Wygląda mi na to, że jesteś niechlubnych członkiem palestry...
              • ajakzupa Re: do zbydlęcenia części narodu już wolisz się n 31.12.10, 11:43
                Oczywiście, że się nie odniosę do faktu zbydlęcenia części narodu, jak powiadasz, bo nie wiem, co to jest naród... Mogę się odnieść do faktu zbydlęcenia konkretnych ludzi, wymienionych z imienia i nazwiska i jeśli sąd im udowodnił zbydlęcenie.

Tak, jeśli określony człowiek ma winę udowodnioną przez sąd, to go nazwę bydlęciem (hieną, padalcem, świnią). Zresztą, czy mam do tego prawo? Skoro już sąd orzeka o winie i wymierza karę, czemu ja miałbym dodatkowo karać... Nie wiem...

Jestem sobą, a nie członkiem czegoś.
        • pis_busters Re: Nie wykryto sprawców, znaczy się morderstwa ni 31.12.10, 11:02
          Nie wykryto sprawców, znaczy się morderstwa nie było. Co za paskudna tępa mentalność...
          • ajakzupa Re: Nie wykryto sprawców, znaczy się morderstwa n 31.12.10, 11:48
            Nie wiem, dlaczego łączysz dwie różne sprawy. Morderstwo to fakt i nie zamierzam go negować, jeśli do niego doszło.

Natomiast zupełnie inną sprawą jest udowodnienie konkretnej osobie tego, że zabiła.

Ja tam mogę sobie i mieć paskudną tępą mentalność, skoro tak to widzisz, twoja wolność i nic mi do tej wolności. Ba, jeszcze ci podpowiem, jak możesz mnie określać, gdy ci zabraknie inwencji, np. parszywa mentalność zapchlonego kundla tępa jak obesr...na sierść na zadku mamuta.

Ale żebyś ty nie umiał odróżniać tego, że morderstwo a udowodnienie morderstwa to dwie różne rzeczy?
            • pis_busters Re: Rżniesz głupa czy naprawdę taki tępy jesteś? 31.12.10, 13:32
              Rżniesz głupa czy naprawdę taki tępy jesteś?
              • ajakzupa Re: Rżniesz głupa czy naprawdę taki tępy jesteś? 31.12.10, 13:40
                I to, i to. A nawet jeszcze coś: rżnąc żnę w tempie to, co tępe, czyli swą głupotę.
      • fanpanajurka Re: No i znowu się podniesie larum ... 11.01.11, 21:59
        wojtek-haifa napisał:
        (...)Ci wspaniali ludzie musieli swoją dobroć ukrywać nie tylko prze
        > d nazistami ale także przed rodakami. Zresztą wielu ukrywało i ukrywa to do dzi
        > siaj.(...)

Jasne, ty wojtusiu chwaliłbyś się na prawo i lewo, że robisz coś zagrożonego karą śmierci do trzeciego pokolenia włącznie.
        Jesteś głupi, czy tylko udajesz?
        A taka np id jotka, parę postów nizej,do dziś ukrywa nazwisko wybawiciela swej mame, a nawet boi sie wymienić jego narodowość. :-D

• jot-ta Re: No i znowu się podniesie larum ... 12.01.11, 10:02
          fanpanajurka napisał:

> A taka np id jotka, parę postów nizej,do dziś ukrywa nazwisko wybawiciela swej
          > mame, a nawet boi sie wymienić jego narodowość. :-D
          >

nie wzywaj mego loginu nadaremno!
          wyjaśniłam już nizej/wyzej kto moją mamę wybawił z rąk oprawców...w rece innych już oprawców...i trwa to już drugie pokolenie
          • fanpanajurka Re: No i znowu się podniesie larum ... 12.01.11, 17:22
            jot-ta napisała:
            > nie wzywaj mego loginu nadaremno!

Nie pochlebiaj sobie hasbarska nieudacznico. ;)
            Tę manię da się wyleczyć..
            www.eioba.pl/a79257/kaba_a_mistyka_ydowska_chasydzi_cadycy_i_sefiroty

> wyjaśniłam już nizej/wyzej kto moją mamę wybawił z rąk oprawców.

Te twoje "wyjaśnienia" tylko zboczkertov uznał za wystarczajace.
            to nic dziwnego. Wszak jesteś jego najlepszą uczestniczką kursów kibucowej retoryki... ;)

w rece innych
            > już oprawców...i trwa to już drugie pokolenie

rdęczą cię duńscy rybacy?
            jakoś mi cię zupełnie nie żal...
            • jot-tka Re: No i znowu się podniesie larum ... 13.01.11, 08:51
              fanpanajurka napisał:

> rdęczą cię duńscy rybacy?
              > jakoś mi cię zupełnie nie żal...

"nikomu nie żal pięknych kobiet" jak śpiewała kiedyś...

• fanpanajurka Re: No i znowu się podniesie larum ... 13.01.11, 14:32
                id jot-tka napisała:

> fanpanajurka napisał:
                > > rdęczą cię duńscy rybacy?
                > > jakoś mi cię zupełnie nie żal...

> "nikomu nie żal pięknych kobiet" jak śpiewała kiedyś...

Wstydzisz się napisać Humer?
                Nie wstydź się. Chyba, że jesteś wdową...
                Ja tam do Magdzi nic nie mam i bardzo ją i jej piosenki lubię...

A jak tam z tym Tate było?
                Też cudem uniknął śmierci?
                W 68'? :-D
    • wnec2005 bogactwo 31.12.10, 01:31
      az mnie dziw bierze w jaki sposob Zydzi zgromadzili tyle bogactwa, pracowitosc? zlodzejstwo?
      cwaniactwo? madrosc?
    • witaschek Nigdy nie widzialem, aby 31.12.10, 07:01
      GWno nazwala jakiegos Polaka-chrzescijanina zamordowanego 'meczennikiem'. Obluda dwoch prostakow Grossa i Michnika siega dna. Powielaja najgorsze stereotypy antysemickie, ze niby Zydzi w kieszeniach mieli brylanty. Dobralo sie dwoch ch...kow i gawedza jak chamidla bez kultury. Cwele bez sumienia. Gowna pelne neinawisci.
    • preminger Re: Gorączka złota w Treblince 31.12.10, 07:49
      kufa-62 napisała:
      > W WIĘKSZOŚCI PRZEPILI.

i cóż że przepili, jak lubi pić to pije, i o co chodzi ?
    • maczimo Gorączka złota w Treblince 31.12.10, 08:29
      Oczywiście żyliśmy wtedy w demokratycznym państwie i władza niczego obywatelom nie zakazywała. Można było grabić bezkarnie, a UB tylko się przyglądał.
    • ddyzma5 Re: Gorączka złota w Treblince 31.12.10, 12:48
      Przepraszam za pomyłkę, zjadłem ostatnią siudemkę.
      Dobry Nr. książki jest:

ISBN 978-3-593-38377-4
    • wdajcz Gorączka złota w Treblince 31.12.10, 19:36
      • preminger Re: Gorączka 31.12.10, 19:50
        E tam z upadkiem moralnym. Chłopstwo zawsze rabowało i to na całego pola bitewne. Ofiary katastrofy w Lasku Kabackim też miały swoje hieny, i na ostatek, zdaje się, że najwięcej wycieczek właśnie z mazowieckiego przywoziło "pamiątki" z miejsca katastrofy pod Smoleńskiem. Ten mazowiecki Naród tak ma, i to się długo nie zmieni.
    • para-lela Gorączka złota w Treblince 31.12.10, 22:13
      Gross uogólnia. To tak jak by oskarzyc wszystkich żydów o robienie macy z krwi dzieci chrzescijańskich bo jakiś tam odłam tak robił, możemy uogólniać ale doczego to doprowadzi.
      • para-lela Re: Gorączka złota w Treblince 31.12.10, 22:27
        niniwa2.cba.pl/antysemicki_mit_wraca.htm
        • danuta49 Najłatwiej się obrazić i zaprzeczyć;-) 01.01.11, 16:53
          Tymczasem w wielu religiach były różne krwiożercze choć nieliczne grupki. Nie można z góry zakładać, że ich nie było...;-)
          • tymon99 Re: Najłatwiej się obrazić i zaprzeczyć;-) 03.01.11, 14:20
            akurat w sprawie spożywania krwi lub pożywienia z niej przyrządzonego prawo mojżeszowe jest bardzo jasne. ten zakaz (i jego przestrzeganie) leży w samym centrum bycia żydem.
            • ddyzma5 Re: Najłatwiej się obrazić i zaprzeczyć;-) 03.01.11, 17:14
              tymon99 napisał:

> akurat w sprawie spożywania krwi lub pożywienia z niej przyrządzonego prawo moj
              > żeszowe jest bardzo jasne. ten zakaz (i jego przestrzeganie) leży w samym centr
              > um bycia żydem.
              >
              Na temat zakazów i łamania tych zakazów u Żydów ortodoksyjnych , a więc tych co szczególnie powinni przestrzegać ich, napisano nie tylko książki ale również nakręcono dobry film , który był pokazany w kinie studyjnym w New Yorku.
              Reguła jest mniej więcej taka , że środowiska w których istnieją takie zakazy , szczególnie są podatne na ich łamanie.
              • tymon99 Re: Najłatwiej się obrazić i zaprzeczyć;-) 03.01.11, 19:03
                fajnie, że byłeś w nowym jorku. i fajnie, że miałeś tam czas pójść do kina studyjnego. tylko co to ma wspólnego z hienami cmentarnymi z polski?
                • ddyzma5 Re: Najłatwiej się obrazić i zaprzeczyć;-) 03.01.11, 19:12
                  tymon99 napisał:

> fajnie, że byłeś w nowym jorku. i fajnie, że miałeś tam czas pójść do kina stud
                  > yjnego. tylko co to ma wspólnego z hienami cmentarnymi z polski?
                  >
                  Mój post jest tylko odpowiedzią na Twój post.
                  A więc zadaj sobie sam pytanie te co mi zadałeś.
      • tymon99 Re: Gorączka złota w Treblince 02.01.11, 19:05
        tyle że żaden odłam żydów tak nie robił.
        • danuta49 Skąd wiesz???Nigdy nie mów nigdy!;-) 02.01.11, 19:57
          Ortodoksyjni fanatycy w każdej religii mają różne odbicia, więc dlaczego nie w tej???;-) A sekta, ze zrozumiałych względów, miała być tajna! Więc trudno o "namacalne" dowody zarówno istnienia jak i nieistnienia...;-)
          • tymon99 Re: Skąd wiesz???Nigdy nie mów nigdy!;-) 03.01.11, 09:40
            albo nie udał ci się żart, albo.. aż strach pomyśleć.
            • ddyzma5 Re: Skąd wiesz???Nigdy nie mów nigdy!;-) 03.01.11, 12:21
              Nie należy być naiwnym i myśleć , że nie było takich przypadów symulowania rytualnych mordów, aby zwalić morderstwa na Żydów.
              Jednym z takich przypadków jest znana sprawa nijakiego Żyda Lepold-a Hilsner-a, który to siedział we więzieniu za niepopełnioną zbrodnię.
    • feurig59 Re: Protokoly Mędrców Syjonu AD 2010 03.01.11, 10:01
      a te "cytaty z 2010 roku" to z magla, czy skąd? kogo cytujesz? uważasz, że pośród żydów nie ma idiotów, bo to naród wybrany? ;-) nie podałeś źródeł...
    • tymon99 Re: Gorączka złota w Treblince 03.01.11, 19:05
      ddyzma5 napisał:

> Na tej stronie jest rycina z 1475 roku , obrazy i rzeźby , na których przedstaw
      > ione są rytuały spuszczania krwi dzieciom przez Żydów.

i oczywiście wszystko to prawda, co?
      bo przecież ktoś to opublikował ;-)
      • ddyzma5 Re: Gorączka złota w Treblince 03.01.11, 19:15
        tymon99 napisał:

> ddyzma5 napisał:
        >
        > > Na tej stronie jest rycina z 1475 roku , obrazy i rzeźby , na których prz
        > edstaw
        > > ione są rytuały spuszczania krwi dzieciom przez Żydów.
        >
        > i oczywiście wszystko to prawda, co?
        > bo przecież ktoś to opublikował ;-)
        >
        Tego nie powiedziałem że to prawda, również nie powiedziałem że to prawda.
        Zwróć uwagę na asekuracyjną formę którą ja używam.
        • ddyzma5 Re: Gorączka złota w Treblince 03.01.11, 19:21
          ddyzma5 napisał:

> tymon99 napisał:
          >
          > > ddyzma5 napisał:
          > >
          > > > Na tej stronie jest rycina z 1475 roku , obrazy i rzeźby , na który
          > ch prz
          > > edstaw
          > > > ione są rytuały spuszczania krwi dzieciom przez Żydów.
          > >
          > > i oczywiście wszystko to prawda, co?
          > > bo przecież ktoś to opublikował ;-)
          > >
          > Tego nie powiedziałem że to prawda, również nie powiedziałem że to prawda.
          > Zwróć uwagę na asekuracyjną formę którą ja używam.
          >
          Również nie powiedziałem że to nie prawda.
    • ddyzma5 Re: Gorączka złota w Treblince 04.01.11, 10:28
      Z wczorajszej dyskusji na TV2 Tomasza Lisa w której brał udział Gross można wyciągnąć jeden wniosek.
      Gross nie był by Grossem gdyby nie korzystał z wątpliwych źródeł informacji .
      Od człowieka nauki można by chyba oczekiwać aby on nie korzystał z „wyroczni” i spekulacji a raczej starał się być obiektywny.
      Jego źródła informacji są bardzo wątpliwe, on sam jako naukowiec się raczej zdyskwalifikował.
      Oczekiwałem od niego , że skorzysta z poprzedniego doświadczenia jakie miał z książką „Sąsiedzi” i solidniej się przygotuje do dyskusji.
      Gross-a głównym źródłem informacji jest Ringenblum, nauczyciel historii w żydowskich szkołach, nadgorliwy członek i działacz marksistowsko- syjonistycznej partii „Palei Tzion” założonej w Rosji.
      Sam Gross i jego małżonka co drugie słowo wypowiedziane brzmiało „ prawdopodobnie”.
      I właśnie na tym „prawdopodobnie” została zbudowana konkluzja książki Grossa w której charakter polskiego społeczeństwa był bardzo zły, a normą w polskim społeczeństwie było :
      Cytat: Gross

Wyrazy współczucia Panie Gross , bowiem bardzo wielu polaków z narażeniem życia ratowało Żydów , a wielu Polsków te życie straciło ratując Żydów.
      Również Pana ojciec był tak uratowany.
      Mam nadzieje że Polscy wyciągną odpowiednie wnioski z doświadczeń, które Pan im dostarcza.
      Pan sam i Panu podobni przyczyniają się do tego , że zasadność nielubienia Żydów jest jak najbardziej usprawiedliwiona.
      Oznaczy to jedno , że Polscy którzy nie lubią Żydów, z winy Pana i panu podobnym ludziom, nie są antysemitami , ponieważ antysemityzm jest nie uzasadnionym nielubieniem Żydów.
      Pan sam dostarcza powodów do tego, aby Polacy mieli uprzedzenie przed Żydami.
      Wyrazy współczucia Panie Gross.
      • preminger Re: Gorączka 04.01.11, 11:01
        ddyzma5 napisał:
        > I właśnie na tym „prawdopodobnie” została zbudowana konkluzja książ
        > ki Grossa w której charakter polskiego społeczeństwa był bardzo zły

"Prawdo-podobne" czyli coś co może na oko przypomina, ale prawdą nie jest. Prawdopodobne, że to tylko prowokacja, bo książka jeszcze nie była publikowana. Czyli to nawet nie książka, tylko "książko-podobne" grosza nie warte .
        • ddyzma5 Re: Gorączka 04.01.11, 11:43
          preminger napisał:

>
          > "Prawdo-podobne" czyli coś co może na oko przypomina, ale prawdą nie jest. Praw
          > dopodobne, że to tylko prowokacja, bo książka jeszcze nie była publikowana. Czy
          > li to nawet nie książka, tylko "książko-podobne" grosza nie warte .
          >
          Tu chodzi o to , że niezależnie od tego czy ta książka się ukaże czynie , Gross komplikuje i tak nie łatwe stosunki polsko-żydowskie .
          Pytanie jest, komu to ma służyć ?
          Podczas wczorajszej dyskusji Gross nie zachował się jak poważny uczestnik dyskusji.
          Pląsał się, był niepewny co mówi , kilkakrotnie powtarzał się przyciągając kolano swojej nogi dwoma splecionymi rękoma w kierunku tułowia.
          Jako prof. na uniwersytecie Princeton chyba powinien mieć jakieś maniery oddające szacunek partnerom dyskusji i słuchaczom w TV.
          No cóż, facet sam sobie wystawia w ten sposób nie najlepszą opinię.
          Toż przecież jak dialogiem polsko żydowskim zajmują się tacy ludzie , to nic więc dziwnego , że ten dialog jest więcej jak trudny.
      • ddyzma5 Re: Gorączka złota w Treblince 04.01.11, 11:48
        Przepraszam za pomyłkę . W cytacie Grossa zrobiłem błąd.
        Zamiast Norą powinno pisać Normą.

• fanpanajurka Re: Gorączka złota w Treblince 04.01.11, 23:10
          ddyzma5 napisał:
          > Przepraszam za pomyłkę . W cytacie Grossa zrobiłem błąd.
          > Zamiast Norą powinno pisać Normą.

Niewiele się pomyliłeś.
          Ten facio nie spełnia żadnych norm, ani moralnych ani naukowych.
          to jedna z holokaustowych hien.
          • annaste1 Re: Gorączka złota w Treblince 04.01.11, 23:56
            fanpanajurka napisał:

> ddyzma5 napisał:
            > > Przepraszam za pomyłkę . W cytacie Grossa zrobiłem błąd.
            > > Zamiast Norą powinno pisać Normą.
            >

>
            >
            > Niewiele się pomyliłeś.
            > Ten facio nie spełnia żadnych norm, ani moralnych ani naukowych.
            > to jedna z holokaustowych hien.

Pan Gross powinien sie raczej zajac MAKABRA jaka TERAZ Izrael urzadza palestynczykom, moze napisze ksiazke np. o bombach fosforowych i 320 dzieciakach palestynskich zabitych w ciagu zaledwie kilku dni

• fanpanajurka Re: Gorączka złota w Treblince 05.01.11, 00:30
              Żarty sobie robisz.
              A kto mu zapłaci za taką książkę?!
              Un dobrze wie gdzie stoją konfitury...
    • ww-77 Gorączka złota w Treblince 05.01.11, 15:33
      Ale co ta sprawa ma wspólnego z antysemityzmem? Gdyby w Treblince Niemcy zabijali nie Żydów, ale bogatych Polaków, Rosjan czy Amerykanów, byloby to samo: ciemni, żyjący w skrajnej nędzy chłopi przekopywaliby groby w poszukiwaniu skarbów, bo za kilka pierścionków mogli wtedy zapewnić lepszy byt sobie, swoim dzieciom i wnukom. Po katastrofie samolotu w Lasach Kabackich w latach 80-tych też pojawiły się hieny poszukujące złota i dolarów, bo w PRL za 10 USD można bylo spokojnie przeżyć miesiąc.

Gross ma podobne zaburzenia osobowości, jak nasi "patryjoci", według których Rosjanie rozpylili mgłę i ściągnęli magnesem samolot, żeby zabić prezydenta, z tą różnicą, że jego obsesje dotyczą Polaków. O ile nagłośnienie sprawy Jedwabnego miało sens, bo chodzilo o niezaprzeczalną zbrodnię, to ta książka w ogóle nie powinna się w Polsce ukazać. Jej jedynym celem jest jątrzenie ludzi oraz pogarszanie i tak trudnych relacji polsko-żydowskich.
      • preminger Re: Gorączka 05.01.11, 20:17
        ww-77 napisał:

> Ale co ta sprawa ma wspólnego z antysemityzmem?

Zeszyty Majdanka. Państwowe Muzeum na Majdanku, Rada Naukowa. 1965 -
        Także z Treblinki nadeszła wiadomość, iż Niemcy przystąpili tam do rozkopywania tamtejszych olbrzymich mogił masowo wymordowanych Żydów...
        Robotnicy żydowscy zaczęli rozkopywać wielkie jamy z setkami tysięcy pomordowanych. ... Odkopane zwłoki są posypywane jakąś żrącą substancją chemiczną spalającą doszczętnie ciało wraz z kośćmi ... AZHP, 201/I-34, k. 306

> ciemni, żyjący w skrajnej nędzy chłopi przekopywaliby groby w poszukiwaniu skarbów,
        > bo za kilka pierścionków mogli wtedy zapewnić lepszy byt sobie,

"Rozkopywanie grobów osób pomordowanych przez Niemców w poszukiwaniu kosztowności jest przestępstwem, stanowi bowiem usiłowanie przywłaszczenia przedmiotów stanowiących własność Państwa. Zarząd Gminy w ... podaje do publicznej wiadomości, że winni uprawiania procederu kopania terenu obozu śmierci w ... będą przez MO zatrzymani i pociągani do surowej odpowiedzialności, 1946 "

Akta oskarżenia z września 1946 przeciwko jednemu z kopaczy, zamieszkałemu w Kiełczewie gmina Prostyń, o przywłaszczenie na szkodę Skarbu Państwa brylantu, pochodzącego z terenu Treblinki. Oskarżony przyznał się do tego, iż chodził na teren obozu w celu szukania kosztowności. Pobudki, jakie nim kierowały to chęć uzyskania środków do życia po straceniu domu i pracy ...

Polska Kronika Filmowa z 1957 tytuł Hieny, kadry ukazują fragmenty fundamentów po zabudowaniach, zaniedbany i skopany teren poobozowy, w tym także rozkopany grób masowy, ślady świeżych stóp, porozrzucane kości ludzkie. Z głosu lektora dowiadujemy się że " W Treblince, grasują ludzie - hieny. W poszukiwaniu złota i kosztowności rozkopują groby i przetrząsają prochy spalonych więźniów"

• ddyzma5 Re: Gorączka 06.01.11, 13:39
          preminger napisał:
          […………..]
          >
          > Akta oskarżenia z września 1946 przeciwko jednemu z kopaczy, zamieszkałe
          > mu w Kiełczewie gmina Prostyń, o przywłaszczenie na szkodę Skarbu Państwa bryla
          > ntu, pochodzącego z terenu Treblinki. Oskarżony przyznał się do tego, iż chodzi
          > ł na teren obozu w celu szukania kosztowności. Pobudki, jakie nim kierowały to
          > chęć uzyskania środków do życia po straceniu domu i pracy ...
          >
          Z tego wynika , że mamy tu do czynienia z przyczyną socjalną tego czynu.
          A więc niezależnie kogo zwłoki były by tam pogrzebane, ci ludzie szukający tam kosztowności, bezpośrednie motywacje do tego czynu mają swoje źródła w jednym z najmocniejszych instynktów ludzkich , przetrwania biologicznego.

Znam podobne przypadki z miasta w którym się tuż po wojnie urodziłem, Wrocławia.
          Bawiłem się na gruzach tego w 70% -ciu zburzonego miasta , miasta w którym było wiele porzuconych cmentarzy niemieckich.
          Kilka razy słyszałem, jako dziecko, o przypadkach w których to był schwytany człowiek na szukaniu kosztowności na niemieckich cmentarzach.
          Patrząc z perspektywy tamtych czasów ludzie odczuwali takie czyny jako odrażające.
          Pomimo to, że zjawisko biedy i ubóstwa było u przesiedleńców ze wschodu powszechne.
          Mogę sobie wyobrazić , że psychika niektórych jednostek ludzkich była szczególnie przez II wojnę światową wykrzywiona. I właśnie taki zezwierzęcały wyjałowiony cywilizacyjnie element społeczny dokonywał takich nie ludzkich czynów.
          Moim zdaniem ocena tamtych powojennych czasów z dzisiejszej perspektywy , stosując dzisiejsze kryteria oceny, prowadzą nieuchronnie do błędów w ocenie.

To samo dotyczy się oceny Gross-a , który jest zdania , że w Polsce podczas II Wojny do norm należało tropienie , ścigania , łapanie i wydawanie Żydów niemieckiemu okupantowi.
          Nie jestem na tyle naiwny żeby twierdzić , że takich przypadków nie było.
          Ale nie była to w żadnym przypadku norma. Zresztą dziwne było by to , gdyby nie było takich prymitywnych zachowań , które były spowodowane tragedią II wojny.

W czasach kiedy Gross wydawał książkę „Sąsiedzi” szukałem intensywnie w archiwum niemieckim dokumentów o tej tematyce.
          Znalazłem dokumenty z których jednoznacznie wynikało , że niemieckie oddziały specjalne stacjonujące w okolicach Jedwabnego w swoim wyposażeniu miały starą broń zalegającą w arsenałach niemieckich. Broń , która była używana w czasie I wojny światowej.
          Te stosy łuski od nabojów znalezione na miejscu zbrodni w Jedwabnym miały ten sam kaliber , który pasował by do broni w którą były te oddziały niemieckie wyposażone.
          Poza tym dotarłem do dokumentów w języku niemieckim w których opisywane są strategie postępowania w stosunku do ludności cywilnej okupowanych ziem.

Z tych dokumentów wynika jednoznacznie , że należało wejść w kontakt z kryminalnym elementem społecznym regionów okupowanych, który to miał by za zadanie spełniania roli pomocniczej w grzebaniu zwłok po zbrodniach niemieckich. Miało to za zadanie , jak wynika z dokumentów dosłownie, odciążenia psychiki żołnierzy niemieckiej.
          W stosunku do ludności cywilnej tych regionów należało tak postępować, aby ta ludność po części akceptowała postępowanie okupanta w stosunku do Żydów . A więc za wszelkie nieszczęścia i trudną sytuację tej ludności mieli być Żydzi odpowiedzialni.

Dla userów znających język niemiecki proponuję zapoznać się częścią dokumentów opisujących wypróbowane strategię postępowania z ludnością cywilną , jak również strategią likwidacji Żydów, na stronach Konferencji Wanness.

• preminger Re: Gorączka 06.01.11, 19:59
            Z tych i innych dokumentów dobitnie wynika, że po wojnie niezależnie czy to prawicowe podziemie czy też nowa ludowa władza nie dawały przyzwolenia na podobne występki. MO i wieśniacy z tego zdjęcia, to nie tylko Polacy ale i ludzie prawdopodobnie z tej samej wioski czy gminy. Ci ludzi od 39- do połowy lat 50tych musieli oddawać przymusowe kontyngenty najpierw jednemu, a następnie własnemu okupantowi. Niejednokrotnie pod karą obozu. Czy ktoś z nich mógł się wzbogacić na wyrabowanych już wykopaliskach - na pewno nie. Mieli własne problemy. Co lepsze zostało wcześniej posprzątane przez sonderkomanda, czy też Żydów zatrudnionych przy zacieraniu śladów zbrodni. Nikt też w Polsce nigdy nie taił, że zdarzały się również jednostkowe (jeden) przypadki profanacji "dołów śmierci". Pan Gross nie odkrywa przy tym niczego nowego, a jedynie próbuje nieudolnie manipulować.
            • ddyzma5 Re: Gorączka 06.01.11, 20:41
              Zgadza się.
              Myślę, że jest dobra okazja aby Gross-owi utrzeć trochę nosa , no i przy okazji wystawić Gross-owi rachunek za te antypolskie orgie , które on z Michnikiem i Edelman-en urządzili na Uniwersytecie Jagiellońskim podczas prezentacji książki „ Sąsiedzi”.
    • grossberman asymteria w judeopolonii : 05.01.11, 19:20
      Wyobraźcie sobie,że jakis Polak napisał,że Zydzi jako całośc maja mordercze skłonności i sa hienami (wysysają zmlekiem matki takie skłonności) - i to miałby byc pkt wyjścia do "dyskusji" nt stosusnków polsko-zydowskich .
      • bokertov1947 Re: asymteria w judeopolonii : 11.01.11, 08:19
        grossberman napisał:

> Wyobraźcie sobie,że jakis Polak napisał,że Zydzi jako całośc maja mordercze skł
        > onności i sa hienami (wysysają zmlekiem matki takie skłonności) - i to miałby b
        > yc pkt wyjścia do "dyskusji" nt stosusnków polsko-zydowskich .

No masz racje, ze to nie tak.
        Bo Polak - i to niejeden - napisal, ze Zydzi maja sklonnosci do zabijania katolickich niemowlat (a polskich - tej soli katolickiej ziemi - w szczegolnosci), by krwi ich uzywac do ich tam macy.
        No, zapomnial grossbermann ?

Pozdrowienia z Tel Avivu!
    • jot-ta Re: Gorączka złota w Treblince 09.01.11, 10:00
      wlalos napisał:

> Książka Grossa, jak wskazuje jej pełny tytuł
      > "Strach: antysemityzm w Polsce po Auschwitz"

"Strach"-to inna,wcześniejsza książka Grossa.Teraz są napada na nie będącą jeszcze w sprzedaży innej książki Grossa "Złote żniwa",która ma byż dostępna na polskim rynku za 2 lub 3 miesiące.Ale wracając do meritum.Moja mama też była w Treblince.Przeżyła wojnę.Za to mnie jest znany bardzo dobrze polski antysemityzm.Ten jawny i ten utajony.A co do 'złotych zniw',to moi 'sasiedzi' -i nie tylko oni-wykorzystywali kazdą moją słabość,żeby dowiesć, iż wszystkie postawione przez Grossa w jego książkach tezy o polskim antysemityzmie były wiecznie żywe i nie aż tak marginalne jak chcieliby to widzieć Polacy w swojej wiekszosci.
      I tak na marginesie-moje 'rodzinne precjoza' te sprezentowane mi po 68r, też za przyczyną 'sąsiadów',wywędrowały-już beze mnie-gdzieś w Polskę.
      • fanpanajurka Re: Gorączka złota w Treblince 09.01.11, 13:18
        jot-ta napisała:
        Moja mama też była w Treblince.Przeżyła wojnę.

Zapewne uratował ja od niechybnej śmierci, jakiś miłosierny ukraiński obozowy strażnik albo inny schindler...

> I tak na marginesie-moje 'rodzinne precjoza' te sprezentowane mi po 68r,
        > też za przyczyną 'sąsiadów',wywędrowały-już beze mnie-gdzieś w Polskę.

Nie wylewaj tu fałszywych, wielbłądzich łez...
        Legitymacje partyjne i medale "za utrwalanie" wcale nie były ci potrzebne na nowej drodze życia... ;)

• preminger Re: Gorączka złota w Treblince 09.01.11, 21:18
        jot-ta napisała:

> tezy o polskim antysemityzmie były wiecznie żywe

Czy ta sama historia musi się powtarzać jak za Mojżesza, który wyprowadził Naród wybrany na zatracenie i poniewierkę ? Czyżby to pierwowzór pierwszego antysemity, który wytracił ze 2 pokolenia ? I im bardziej narodek kłamał ups. nie mówił prawdy, albo szemrał tym bardziej po "głowie dostawał". W każdym razie pozdrawiamy naszych daaaalekich braci, którzy przybyli nad Wisłę z pustyni Negew.
        • fanpanajurka jotko! 10.01.11, 18:39
          Podasz nam nazwisko i narodowość tego wspaniałego człowieka, który z narażeniem życia uchronił twoją mamę od niechybnej śmierci w "polskim obozie zagłady"?
          Wojna się skończyła. Niem... tzn "naziści" przegrali. ;)
          Za pomoc Żydom, już nie grozi kara śmierci do trzeciego pokolenia wstecz...
          Śmiało! Może pan reżyser Stefan Pic-Berg nakręci o Nim oskarowy film?
          • jot-ta Re: jotko! 10.01.11, 19:42
            fanpanajurka napisał:

> Podasz nam nazwisko i narodowość tego wspaniałego człowieka, który z narażeniem
            > życia uchronił twoją mamę od niechybnej śmierci w "polskim obozie zagłady"?

czy ja napisałam,ze jakiś Polak uratował mojej mamie życie?
            i po co ta prowokacja o "polskich obozach zagłady"?
            mama przeszła wiele obozów, od Treblinki poczynając,a z ostatniego obozu wyzwoliła ją-zdaje się-armia radziecka.
            może byłoby lepiej,zeby ten obóz wyzwoliła armia aliantów z zachodu...
            • fanpanajurka Re: jotko! 10.01.11, 23:40
              jot-ta napisała
              > czy ja napisałam,ze jakiś Polak uratował mojej mamie życie?

A czy ja napisałem: "podaj nazwisko tego Polaka, który uratował twojej mamie życie"?
              Po co, ta tania zagrywka erystyczna? ;)
              Twoja mama, to była bardzo wyjątkowa osoba. Przeżyć Treblinkę i "wiele innych obozów"...
              Taka sztuka udawała się naprawdę nielicznym... Dopiero ten nieszczęsny 68'...
              Nie licząc pecha przy wyzwalaniu przez nieodpowiednich wyzwolicieli.
              No cóż, nie zawsze się ma farta w życiu.
              Jednym słowem, kręcisz hasbarska hucpiaro. Następnym razem przygotuj się lepiej.
              Żeby nie wiedzieć, który z sojuszników wyzwolił mamę z łap Niem... eee nazistów, to poważne niedopatrzenie. ;)
              • bokertov1947 Re: jotko! 11.01.11, 08:12
                fanpanajurka napisał:
                A czy ja napisałem.... A czy ja napisałem....
                A czy ja napisałem....A czy ja napisałem....
                A czy ja napisałem....A czy ja napisałem.....

Panie fujara - zajmij sie pan czyms pozyteczniejszym, bo tu - jak i na innych forach - pan smendzisz!
                Jak pan nic lepszego nie wymysli - to proponuje - zajmij sie pan wlasna fujara.
                Pozdrowienia z Tel Avivu!
                • jot-ta Re: bokertov 11.01.11, 08:50
                  bokertov1947 napisał:

> Pozdrowienia z Tel Avivu!

odwzajemniam pozdrowieniami z nad Bałtyku!
                  czy my jesteśmy już 'wszyscy żydzi?
                  • fanpanajurka Re: bokertov 14.01.11, 04:03
                    jot-ta napisała:

> bokertov1947 napisał:
                    >
                    > > Pozdrowienia z Tel Avivu!
                    >
                    > odwzajemniam pozdrowieniami z nad Bałtyku!
                    > czy my jesteśmy już 'wszyscy żydzi?

Ty i zbok na pewno.
                    Tylko przez duże Ż.
                    (a może, ty ukryta antysemytniczka jesteś?) :-D
                    • bokertov1947 Re: do pana fujary 14.01.11, 06:00
                      Poziom pana wytryskow yntelektualnych potwierdza teze, ze Polactwo inklinuje do produkcji endogennego alkoholu. U pana – panie fujaro – przesunelo sie to w kierunku alkoholu metylowego – ktory poszedl panu na wzrok – bo do durnoty dolaczyla u pana jeszcze i ciemnota. Ma pan szanse zostac polskim politykiem lub jakim gienieralem!
                      To pakuj pan czemodanszczyki i wio do piastoskiej ojczyzny!
                      Pozdrowienia z Tel Avivu
                      • zomozadwa Re: do pana fujary 14.01.11, 22:37
                        Lepszy endogenny niż rabowany z palestyńskich nerek.
                        Ścierwo jadzie.
                      • fanpanajurka Re: do pana fujary 15.01.11, 04:57
                        bokertov1947 napisał:
                        > Poziom pana wytryskow yntelektualnych potwierdza teze, ze Polactwo inklinuje

Wytryśnij zboku już raz a porządnie swojej hasbarskiej uczennicy, zamiast tej biednej kozie i przestań wciąż pisać tu o wytryskach...
                        Jednym słowem, bujaj chałat na wzgórza! :-D
                • preminger Re: jotko! 11.01.11, 11:02
                  bokertov1947 napisał:
                  >to proponuje - zajmij sie pan wlasna fujara.
                  > Pozdrowienia z Tel Avivu!

cudownie ocalony a tak się odzywa - a fuj !
                • fanpanajurka Re: jotko! 11.01.11, 19:50
                  zboku1947,
                  własną fujarą zajmujesz się zbyt często.;) Wyniki widać w słabiutkim poziomie postów absolwentki twoich wieczorowych, kibucowych kursów hasbarskiego kłamstwa, niejakiej id jotki. ;)
                  Przeleć ją, zamiast tej umęczonej kozy/owcy, to może się poprawi.
                  Na razie, próbujecie nieudolnie kłamać i kręcić w sprawie "cudownie ocalonej" mame.
                  Zleciłeś tej młodej damie zbyt trudny dla was temat...
                  Pozdrawiam z Polski, hasbarska bando! :-D

wiadomosci.onet.pl/waszymzdaniem/20407,co_to_jest_i_jak_dziala_hasbara,artykul.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka