Dodaj do ulubionych

Strach w Polsce

13.01.08, 12:40
"Polska będzie obrażana i poniżana na arenie międzynarodowej, dopuki
nie zaspokoi żydowskich roszczeń". I.Singer w 1996 roku.

I naprawdę trzeba więcej? Nie zaspokoiliśmy chcistwa żydowskich
organizacji, które wydają pieniądze w 100% na pensje dla siebie,
więc jesteśmy opluwani.

Szkoda tylko że jest w Polsce sporo pożytecznych idiotów, którzy nad
antypolską tyradą Grossa, się zachwycają.
Obserwuj wątek
    • wiksadyba1 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 12:44
      > "Polska będzie obrażana i poniżana na arenie międzynarodowej, dopuki
      > nie zaspokoi żydowskich roszczeń". I.Singer w 1996 roku.

Singer w 1996? Czy forumowicz lortea utrzymuje kontakty z zaświatami?:)
      • l.o.r.t.e.a Kompromitujesz się brakiem znajomości tematu. 13.01.08, 12:50
        www.biznesnet.pl/ar/20/1080161/israel-singer-zdymisjonowany.html
        • strikep Antysemita- ten kto mowi prawde o zydach 13.01.08, 20:49
          www.google.com i Protokoly Medrcow Syjonu
          • strikep Re: Antysemita- ten kto mowi prawde o zydach 13.01.08, 20:50
            Zobacz "Protokoly Medrcow Syjonu" na www.google.com
            • mirmat1 Nie ma StrachU by Gross skonczyl jak Irving 14.01.08, 20:39
              strikep napisał:

> Zobacz "Protokoly Medrcow Syjonu" na www.google.com
              M: Tworcow "Protokoly Medrcow Syjonu" laczy wiele z Grossem. W
              szczegolnosci uzywanie klamstwa by wzniecac nienawisc miedzy
              narodami.
              W swiecie wolnym od cenzury ewentualnie prawda ZAWSZE wychodzi na
              jaw. W swiecie Politycznie Poprawnego zamordysmu pierwszym
              obowiazkiem jest stanac w obronie tych co za swoje poglady laduja w
              wiezieniu. Historyk Irving byc moze przesadzal w minimalizowaniu
              ilosci zydow zgladzonych w Oswiecimiu ale klamstwa Grossa sa o wiele
              wiekszego gatunku niz przeinaczenia Irvinga. Watpie jednak czy Gross
              sie boi by i jego nie spotkala "sprawiedliwosc" w stylu Irvinga.
              • indeed4 Radiomaryjne ciołki krytykujące Grossa 15.01.08, 14:24
                to jak Macierewicz w IPN czy MSW !!! Zmykać ciemnoto do RM I swojej agenturalnej gnidy Nowaka i nie zabierać głosu n/t !!!
                • l.o.r.t.e.a Min Zdrojewski z PO to też "radiomaryjny ciołek"? 15.01.08, 14:43
                  www.prw.pl/articles/view/3914/bogdan-zdrojewski-odrzucam-ksiazke-grossa

Ile razy można powtarzać? Chcieliściście dyskusję, to ją macie.
                  • indeed4 Opinia Zdrojewskiego interesuje mnie 15.01.08, 14:56
                    w takim samym stopniu jak stetryczałego idioty Nowaka czy Grossa - Dody świata nauki.
                    Jedyne wiarygodne NAUKOWE ( a nie "naukawe" jak Grossa ) żródło jest tutaj :

www.infopatria.pl/art.php?art=941

" książka „Po zagładzie” nie jest polemiką z ksiązką Jana Grossa, ponieważ opiera się na historycznych badaniach, a nie domniemaniach wynikających z tezy, że za każdym zabójstwem krył się katolicko-endecki antysemityzm polski."

I tyle w tym temacie.

:
                    • l.o.r.t.e.a Chwila, ja mogę napisać to samo, że opinia 15.01.08, 14:59
                      Grossa też mnie owgóle nie interesuje.

Tylko w takim razie się pytam, po jaką cholerę Woźniakowski we
                      wstępie do książki pisze że Strach ma wywoać dyskusję.

Wybacz, ale dyskusja nie polega na tym że odgórnie dzielimy na
                      źródła które nam się nie podobaj, i na te które nam się podobają.

To co proponujesz to czysty stalinizm.
                      • indeed4 Droga lorteo :-) 15.01.08, 15:04
                        Żródła dzielimy na oparte na wiarygodnych naukowych badaniach - czyli NAUKOWE, albo pseudonaukowe ( czyli np. książki Grossa ) - a to czy się komuś podobają czy nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo tu chodzi o OBIEKTYWNĄ PRAWDĘ, a nie estetykę :-)
                        • mirmat1 W EuroCiemnogrodzie Prawda nie jest obrona przed 16.01.08, 03:53
                          ...pojsciem do EuroGulagu.
                          indeed4 napisał:

> Żródła dzielimy na oparte na wiarygodnych naukowych badaniach -
                          czyli NAUKOWE, albo pseudonaukowe ( czyli np. książki Grossa ) - a
                          to czy się komuś podobają czy nie ma absolutnie żadnego znaczenia,
                          bo tu chodzi o OBIEKTYWNĄ PRAWDĘ, a nie estetykę :-)
                          M: ciekawe, ze w procesach przeciw historykom dysydentom jak
                          Irving "sady" w Eurokolchozie odrzucaja OBIEKTYWNA PRAWDE jako
                          argument obrony. Fakty - stwierdzaja "sedziowie" nie maja znaczenia
                          o ile uczucia pewnych "etnicznych mniejszosci" sa naruszane.
                      • pytajniak Re: Chwila, ja mogę napisać to samo, że opinia 15.01.08, 15:07
                        l.o.r.t.e.a napisał:
                        > Stop izraelskim mordercom!

Tylko izraelskim? Polskim nie?
                • marysia57 Re: Radiomaryjne ciołki krytykujące Grossa 16.01.08, 03:51
                  Profesor Chodakiewicz otworzyl nowa karte w historii w powojennej
                  Polsce. Dal poczatek KONFRONTOWANIA OSZUSTOW INTELEKTUALNYCH w
                  rodzaju Gro$$a, ktorzy przez wiele lat bezczelnie, bezkarnie pisali,
                  mowili, interpretowali,jednym slowem pluli i rzygali na narod
                  Polski.

• indeed4 Do ___c_y_m_b_a_ł_a ___ <strikep> 15.01.08, 14:22
            Czytać i nie wypisywać mi więcej nawiedzone odmóżdżone matołki bzdur !

Protokoły Mędrców Syjonu (ros. Протоколы Сионских мудрецов) – dokument opisujący rzekome plany osiągnięcia przez Żydów globalnej dominacji. Protokoły zostały sfabrykowane, jak twierdzą historycy, przez rosyjską tajną policję Ochrana aby obwinić Żydów o spowodowanie ówczesnych problemów politycznych i społecznych Rosji. Zostały napisane przez M. Golovinskiego, rosyjskiego współpracownika cara Mikołaja II i były oparte na wczesnej publikacji Maurycego Joly'ego łączącej Napoleona III z Niccolò Machiavellim.

Encyklopedia Britannica opisuje protokoły jako sfałszowany dokument, który służył za pretekst i uzasadnienie antysemityzmu na początku XX wieku (ang. "fraudulent document that served as a pretext and rationale for anti-Semitism in the early 20th century"). Znaczna większość historyków w Stanach Zjednoczonych i Europie zgadza się od dawna, że dokument jest fałszywy, a w 1993 roku sąd okręgowy w Moskwie wydał nawet w tej sprawie formalne orzeczenie, stwierdzające, że Protokoły zostały sfabrykowane, oddalając powództwo o oszczerstwo wytoczone przez ultranacjonalistyczną organizację Pamjat', która posługiwała się nimi w swoich antysemickich publikacjach.

pl.wikipedia.org/wiki/Protokoły_Mędrców_Syjonu
      • wiksadyba1 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 14:40
        sorry:) Zwracam honor. Chociaż jeżeli sie pisze, co by nie mówić, o mniej
        wybitnym spośród kilku I. Singerów, warto doprecyzować, o kogo chodzi:)

w.
      • marysia57 Re: Strach w Polsce 16.01.08, 03:41
        SINGER jeszcze niestety w zaswiaty nie odszedl. Za kratki tez go
        chyba nie wsadza za oszustwa w biznesie roszczeniowym.
    • altspringe Strach w Polsce 13.01.08, 12:55
      Myślę, że Żydzi nie zostali po wojnie usunięci z Polski, sami chcieli stąd
      nawiać i to nie z powodu rzekomych prześladowań, a raczej by - korzystając z
      po holokaustowego powojennego kaca zachodu - urządzić sobie lepsze życie w
      bogatych krajach, jak np. w Ameryce. Część została stając się elementem
      aparatu represji UB, a inni migrowali na tzw ziemie odzyskane, by być bliżej
      ścieżek migracyjnych na zachód. Stąd tuż po wojnie potężne zgrupowania Żydów
      np w Wałbrzychu czy Szczecinie. I zanim wyemigrowali nieźle sobie radzili.
      Wszelkie wolne zawody jak lekarze, adwokaci itd. opanowali od A do Z.
      Obsadzali w tych miastach całe dzielnice, bynajmniej nie czynszówek. Stanowili
      zwartą popierającą się społeczność. Materialnie na pewno nie mieli źle. Gdy
      tylko pojawiała sie okazaja - znikali.
      • fryderyk2007 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 19:49
        Dobra okazja nazywasz moment kiedy czlowiek, ktoremu bestialsko zamordowano
        wszystkich czlonkow rodziny, odcieto od korzeni, historii, przynaleznosci,
        majatku pokolen, moze uciec od niewyobrazalnie bolesnej przeszlosci i sprobowac
        jakos posklejac swoje zycie? Wow. Zycze tobie i wszystkim ktorzy uzywaja takich
        bezdusznych i kretynskich argumentow takiej swietnej okazji na "urządzenie sobie
        lepszego życia".
    • ryslis Strach w Polsce 13.01.08, 13:44
      Mieszkalem z rodzicami w Warszawie na Sliskiej-do chwili
      wysiedlenia,w poczatkowym okresie istnienia getta kilkakrotnie bylem
      tam.Na prosbe matki nosilem zywnosc i cos tam jeszcze
      zaprzyjaznionej z matka dawnej sasiadki.Porzadek w samym gettcie
      utrzymywali sami zydzi wyposazeni w bambusowe palki,palek tych
      uzywali chetnie i czesto.Mnie tez dane bylo zapoznanie z palka co
      zniechecilo mnie do dalszych wizyt.Ciekawe ilu zydow zginelo od
      zydowskich palek czy takie statystyki ktos prowadzil?
    • remekk Oni smai muszą udawać pożytecznych idiotów-Polacy 13.01.08, 13:53
      ...już się na nich poznali .
      Czasem udaja dosyć skutecznie a czasem w zenująco nieudany sposób -
      zwykle prędzej czy później "wyjatkowa" - ...
      cywilizacja -
      wyłazi ... .
    • hanzal pogrom w Kielcach był inspirowany przez UB 13.01.08, 14:33
      poszlak jest mnóstwo - począwszy od wizyty notabli UB na pare dni
      przed pogromem

kierownictwo UB to były prawie wyłacznie osoby pochodzenia
      żydowskiego

wydaje się to sprzecznością ? tak, ale tylko przez moment - Żydom po
      wojnie zależało na tym, by Ci którzy ocaleli po Holocauscie
      wyjechali do powstającego własnie państwa Izrael

w tej chęci wykazali olbrzymią determinację, np znany historycznie
      atak terrorystyczny na statek z imigrantami żydowskimi w porcie w
      Hajfie, Brytyjczycy sprawujący mandat w Palestynie nie chcieli
      zezwolić na wpłynięcie statku, Żydzi z organizacji bojowej Hagana
      podłożyli bombę, statek zaczął tonąć i Brytyjczycy musieli wpuścic
      jego pasażerów
      Przy okazji kosztowało to życie parudziesięciu osób - ale uznano że
      tak być musi
      wiec nie dziwiłoby mnie specjalnie poświęcenie parudziesięciu osób w
      Kielcach czy Krakowie po to by w 200 000 Żydów ocalałych z wojny
      wywołać strach i zmusić ich do emigracji .....

Natomiast niestety niechlubny w tym wszystkim jest spontaniczny
      udział społeczeństwa polskiego - to są niestety fakty, niechęć do
      Żydów można w naszym kraju zauważyć na codzień
    • hanzal determinacja w osiąganiu celu 13.01.08, 14:44
      25 listopada 1940 roku do zatoki Hajfy wpłynął statek "Patria" z 1
      771 żydowskimi uchodźcami z Europy. Brytyjskie władze postanowiły
      odesłać nielegalnych imigrantów na Mauritius. Wówczas członkowie
      żydowskiej organizacji terrorystycznej Hagany wysadzili statek,
      który zatonął (zginęło 257 imigrantów). Ocalonych imigrantów
      umieszczono w obozie dla internowanych Athlit, blisko Hajfy....

W lipcu 1946 r. społeczność żydowska w Polsce liczyła 245 tys. osób.
      4 lipca 1946 r. w pogromie w Kielcach (w Polsce) zginęło 42
      Żydów. Równocześnie był pogrom w Rzeszowie.
      Pogromy w wyzwolonej Polsce spowodowały masowy exodus polskich
      Żydów....

W lipcu 1946 r. doszło do pogromu w Miskolcu na Węgrzech, w którym
      zamordowano 5 Żydów i wielu raniono. Do pogromu doszło również w
      Kunmadaras.....

• polemista_x Strach w Polsce 13.01.08, 15:02
      Strach? Przed czym?
      Żydzi mają strach w sobie, z którego nie potrafią się wyzwolić. Nie mogą znaleźć wspólnej drogi życia z innymi narodami. Są zakompleksieni na swoim punkcie. Wymierzając nieprawdziwe i poniżające oszczerstwa na dany naród, nie widząc w tym nic niestosowanego.
      Najprostszy przykład tzw "utrwalacze" władzy ludowej, większość wyjechała z kraju, ale dostają wysokie renty i emerytury za swoje zbrodnie na narodzie polskim. Tylko dlatego, że nadal mają układy we władzach polskich. Są nadal nietykalni, podsycając ciągle antysemityzm.
      Potrafią załatwić bardzo dobrą pracę swoim rodakom, nie licząc się z racjami i zdaniem innych. Nawet tu widzą antysemityzm, dla pracownika bez kwalifikacji, ale nie darmowych pieniędzy.
      Nie potrafią uszanować innych ludzi, innej narodowości- przykre i małostkowe dla Żydów, pokazując swoje dorosłe kompleksy i obawy życia.
      Wstydzą się swoich nazwisk rodowych i przeszłości z tym związanej, nakręcając swoją antypolskość. Nie chcą odpowiadać za swoich najbliższych przed otoczeniem i jednocześnie ich wspomagają - naszymi pieniędzmi.
      Niektórzy z nich przed stanem wojennym opuścili Polskę, tylko dlatego, że nie czuli się odpowiedzialni za nasze państwo w potrzebie i niebezpieczeństwie, tę niby swoją Ojczyznę. Później pokazując swoją polskość.
      Teraz dążą do integracji z Izraelem. Po co?
      W Polsce mają swoją "ziemię obiecaną"
      Nie potrafią się wyzwolić ze swojej wynaturzonej historii, którą sami sobie ukręcili i dlatego są takimi jacy są - szkalują innych.

Na patriotów:

"Jak wszyscy wiemy,
      są też patrioci,
      co Polsce chętnie mogą zaszkodzić
      więc jak rozliczyć własnego brata,
      on zamordował tylko Polaka".

• sail_ho przyjemna generalizacja... 13.01.08, 15:14
      "Pogrom kielecki, krakowski i rzeszowski zdarzyły się w Polsce - z tym po prostu trzeba się pogodzić. Ponieważ "Strach" przede wszystkim o nich traktuje, nie za bardzo wiem, o czym miałabym tu jeszcze pisać. Snuć rachunki krzywd, obliczając, czy więcej było Żydów w UB, czy polskich szmalcowników i czy z ich rąk padło więcej Żydów czy Polaków?"

a dlaczego mamy o tym NIE MÓWIĆ? czy jako Polacy mamy tylko jedną antysemicką twarz? nie rozumiem co panią Redaktor tak oburza, próba dyskutowania na ten temat?
      rozumiem, że mamy przyjąć jako oczywistość i bez dyskusji, oskarżenie, że jesteśmy narodem morderców i antysemitów i mamy zamknąć buzie, bo dyskutować nie wolno?
      to jak w takim razie mamy się porozumieć? jak mamy przyjrzeć się polsko-żydowskiej historii jeśli odzywać się wolno tylko tym, którzy robią z nas wściekłe antysemickie psy?
      a może po prostu panu Grossowi i osobom widzącym w Polakach antysemitów na zrozumieniu nie zależy?

uwielbiam Leśmiana, wybitnego poetę żydowskiego pochodzenia, który tworzył na wskroś polską i słowiańską poezję, uwielbiam postać Berka Joselewicza, który będąc pochodzenia żydowskiego walczył z Kościuszko i doprowadził do utworzenia żydowskiego oddziału, na marginesie - na prośbę Joselewicza, zapewniono członkom oddziału możliwość przestrzegania religijnych obyczajów, dostęp do koszernego jedzenia, powstrzymywania się od pracy w Szabat (kiedy to było możliwe), a także noszenia tradycyjnych żydowskich bród,
      a jednocześnie jestem antysemitką bo wyssałam antysemityzm z mlekiem matki..hm, cóż za logika!

Generalizujmy dalej na swój temat, niech izraelskie wycieczki przyjeżdżają z uzbrojoną obstawą jak do jakiegoś dzikiego kraju, niech pan Gross dalej pisze o nas wyłacznie jako antysemickich mordercach a panie Redaktor niech bagatelizują wszystkie te pozytywne zachowania społeczeństwa polskiego, które wielu Zydom uratowały w czasie II wojny świarowej życie, w końcu kara śmierci za ratowanie Żyda to był żaden problem, pani Redaktor bez mrugnięcia okiem posłałaby swoją rodzinę pod ścianę w zamian za czyjeś życie, prawda?

z pewnością się wtedy ZROZUMIEMY,zmienimy coś we wzajemnych relacjach, dostrzeżemy nasze kultury i to co dawały sobie nawzajem przez wieki,

tak, jak czytam podobne artykuły w GW to też mam chęć ją zamknąć i powiedzieć ci ludzie...

na marginesie - mojej koleżance, która jest zafascynowana kulturą żydowską i chciała w jakimś towarzystwie żydowskim uczyc hebrajskiego odmówiono, bo niestety była 100% Polką...
      • stereotyp76 pytania... 13.01.08, 22:18
        sail_ho, ja czczę Tuwima jako jednego z największych Mistrzów Słowa Polskiego - i co z tego?
        jestem zwierzęcym antysemitą zapewne, bo widzę sens w argumentach tych (często żydowskiego pochodzenia) publicystów i historyków, którzy piszą o 'przedsiębiorstwie Holocaust'
        ośmielam się pytać, dlaczego w UB było tylu Żydów, a taki np. zbrodniarz Salomon Morel nie został de3portowany do Polsk i dokonał w Izraelu spokojnie swojego żywota?
        nie podoba mi się, ze żydowskie wycieczki w Krakowie (a zwłaszcza ich uzbrojona obstawa) zachowują się, jakby byli w kraju przez siebie okupowanym,
        i szlag mnie trafia, kiedy w mojej, niegdyś ulubionej, gazecie, gazecie, która w dużym stopniu kształtowała mój sposób widzenia świata, pojawiają się teraz artykuły obrzydliwie stronnicze!
        niedawno jakiś pan redaktorek - Zawadzki, zdaje się, mu było - porównywał sens udziału polskich wojsk w okupacji Iraku do polskich powstań: listopadowego, styczniowego i warszawskiego!!!
    • andrzej369 Strach w Polsce 13.01.08, 15:32
      CHCIWOSC + ZAWISC = NIENAWISC

Chciwosc - pokusa na posiadanie materialne.

Zawisc - zazdrosc w stosunku do ludzi, którzy posiadaja dobra materialne.

Gdy zestawimy ludzi posiadajacych i ludzi, którzy mniej posiadaja nastepuje NIENAWISC do posiadajacych wiecej.

Zawisc jest to bardzo zla cecha Polakow, ktora prowadzi do antysemityzmu (w stosunku do Zydow).
      Dlaczego?
      Przecietny Zyd w Polsce zawsze posiadal wiecej dobr majatkowych i zmierzal do ich powiekszania.
      Przecietny Polak zamiast zmierzac do posiadania dobr majatkowych, to zawsze wolal narzekac i zwalac wine na posiadajacych, ze nie ma majatku.
      W Polsce zrodzil sie antysemityzm już bardzo dawno, zanim nastapil Holokaust.

Aby odbudowac dobre relacje miedzy Narodem zydowskim i polskim należy zrozumiec to co wyzej napisalem.
      To co Gross w swojej ksiazce opisuje jedynie doprowadzi do jeszcze wiekszego antysemityzmu.
      Uwazam, ze Gross jest bardzo nieodpowiedzialnym czlowiekiem i bardzo sie dziwie za co dostal tytul profesora.
      • andrzej369 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 15:45
        W osiaganiu moich dobr majatkowych zawsze przeszkadzali mi Polacy, a nie Zydzi.

Polacy to tak dziwny Narod, ze z tego dziwactwa wyprowadzam SMIESZNOSC.
        Nasz Narod sam niewie czego chce.
        Podejrzewam, ze nastepnego ROZBIORU !
        • remekk Re: Strach w Polsce 13.01.08, 15:49
          Nie wierze iż Polak moze byc aż tak głupi - raczej "obstawiam" iż jestes
          kolejnym udawaczem "Polaka" ... .
          • andrzej369 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 16:04
            remekk napisał:

> Nie wierze iż Polak moze byc aż tak głupi - raczej "obstawiam" iż jestes
            > kolejnym udawaczem "Polaka" ... .

Polak również potrafi być antypolakiem i to bardzo skutecznym !

Ty wierzysz bądź nie.

Ja sprawdzam (weryfikuje) bądź nie.
            I to jest podstawowa roznica miedzy nami (Polakami).

Za duzo patrzysz i sluchasz, a za malo widzisz i slyszysz.
    • chris30 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 15:47
      Jak to jest, że najwięksi patrioci nie umieją pisać po polsku? "Dopuki",
      "chcistwa"... Nie wiem kim jest pan Singer i uważam, że prawdy historycznej nie
      można się bać, jeśli nawet jest przykra. Może znasz taki cytat: "Poznacie prawdę
      i prawda uczyni was wolnymi"?
      • l.o.r.t.e.a Odpowiadam. 13.01.08, 15:54
        chris30 napisał:

> Jak to jest, że najwięksi patrioci nie umieją pisać po
        polsku? "Dopuki",

Ortografia nie jest mocną stroną większośći forumoiwczów, radze się
        z tym pogodzić.

Nie wiem kim jest pan Singer

To wartałoby sprawdzić, to dość istotna postać dla stosunków polsko-
        żydowskich.fakty.interia.pl/newsroom/news/singer-stracil-
        wladze-w-kongresie,884283

i uważam, że prawdy historycznej nie
        > można się bać, jeśli nawet jest przykra.

Prawdy nikt się nie boi. Ale prawda jest złożona. Prawda tp
        szmalcownicy, to żydowska kolaboracja z sowietami, mordy popełnione
        przez żydowskich partyzantów na Polakach, ogrom Żydów w UB, pogrom
        w Jedwabnem. Gross pisze stronniczo i wybiórczo, pod swoją tezę, co
        wytyka mu wielu historyów.
      • tomasso3 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 16:06
        Jeżeli chodziłoby o prawdę historyczną, nie ma sporu - należy mówić, pisać, badać.

Problem w tym, że autorka dopuszcza możliwość dyskusji tylko o fragmencie
        wydarzeń powojennych. Podobnie jak Gross łatwo generalizuje postawę części
        Polaków, jednocześnie oburzając się na taki sam zabieg stosowany wobec Polaków
        żydowskiego pochodzenia (vide kwestia żydokomuny).

Bardzo mądre i prawdziwe jest zdanie o wyzwolicielskiej sile prawdy. Równie
        prawdziwe jest także twierdzenie, że jedna półprawda to całe kłamstwo.
        • andrzej369 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 17:14
          tomasso3 napisał:

> Jeżeli chodziłoby o prawdę historyczną, nie ma sporu - należy mówić, pisać, bad
          > ać.
          >
          > Problem w tym, że autorka dopuszcza możliwość dyskusji tylko o fragmencie
          > wydarzeń powojennych. Podobnie jak Gross łatwo generalizuje postawę części
          > Polaków, jednocześnie oburzając się na taki sam zabieg stosowany wobec Polaków
          > żydowskiego pochodzenia (vide kwestia żydokomuny).
          >
          > Bardzo mądre i prawdziwe jest zdanie o wyzwolicielskiej sile prawdy. Równie
          > prawdziwe jest także twierdzenie, że jedna półprawda to całe kłamstwo.

Kazde grzebanie w niechlubnej ludzkiej przeszlosci prowadzi do nastepnej pogardy godnosci ludzkiej.
          Wmawianie spoleczenstwom, ze w historii czlowieka znajdziemy PRAWDE jest czystym KLAMSTWEM.

Każdy grzebiacy w przeszlosci, widzi tylko to co chce zobaczyc i tak powstaja polprawdy.
          Polaczenie tych polprawd jeszcze nie oznacza, ze wyjdzie PRAWDA.
          Najczesciej z tego polaczenia wychodzi ale wzajemna NIENAWISC.

Zostawmy przeszlosc i idzmy w PRZYSZLOSC.

Jestesmy w kole zamknietym na wlasne zyczenie poniewaz ciagle grzebiemy sie tylko w przeszlosci.

Najczestszym powodem nastepnych wojen, jest wlasnie nasza PRZESZLOSC.

Moja rada !
          Pojdziemy do przodu (w przyszlosc) jak przeszlosc pochowamy zgodnie z honorem i godnoscia SMIERCI.
          Grzebiac sie w tej SMIERCI naruszamy jej godnosc i honor.

Dlatego uwazam Grossa za ZERO i powinien być pozbawiony tytulu profesora.

• andrzej369 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 16:14
      l.o.r.t.e.a napisał:

>
      > I naprawdę trzeba więcej? Nie zaspokoiliśmy chcistwa żydowskich
      > organizacji, które wydają pieniądze w 100% na pensje dla siebie,
      > więc jesteśmy opluwani.
      >
      > Szkoda tylko że jest w Polsce sporo pożytecznych idiotów, którzy nad
      > antypolską tyradą Grossa, się zachwycają.

I. Singer to jeden z najwiekszych lajdakow o Narodowosci zydowskiej ale to jeszcze nie oznacza, ze jest nim caly Narod.

W Narodzie polskim takich lajdakow tez nie brakuje, a najgorsze jest to, ze nasi lajdacy dzialaja przeciwko naszemu spoleczenstwu.
    • andrzej369 Strach w Polsce 13.01.08, 16:31
      To nie jest "Strach", to jest sztuczne wywolanie dodatkowego antysemityzmu w Narodzie polskim.
      Mysle, ze ksiazka jest napisana na ZAMOWIENIE.

Uwazam, ze Gross jest bardzo nieodpowiedzialnym czlowiekiem i zasluguje na pozbawienie tytulu profesorskiego.

Tytul, ktory posiada do czegos zobowiazuje, a nie do umacniania polskiego antysemityzmu.

Tomaszu Gross jest Pan dla mnie ZEREM.

O kazdym czlowieku, ktory sieje nienawisc, podobnie będę sie wyrazal, obojetnie jakiej jest Narodowosci.

Moja opinia nie jest antysemicka, a tylko dotyczy postawy okreslonego czlowieka !

• mieszaniec-zopola Polacy nie tylko byli, 13.01.08, 17:16
      ale w znacznym procencie daleje są zajadłymi antysemitami.
      I nic nie wskazuje na to, żebuy miało być lepiej.
      • l.o.r.t.e.a Podajesz bardzo dużo argumentów za swoją tezą. 13.01.08, 17:22
        Bardzo dużo.
      • talking_head Re: Polacy nie tylko byli, 13.01.08, 19:42
        Po takiej polakożerczej nagonce jaką od 18 lat
        uprawia "GWno Prawda" i jej pupil, znany w Świecie
        bajkopisarz Gross trudno mieć przyjazne nastawienie
        do tej nacji. Zresztą zastanów się co jest powodem
        takiej niechęci do żydów na całym Świecie ?
    • b.kiddo Polak - Węgier dwa bratanki? 13.01.08, 19:23
      Ciekawy artykuł o nastrojach antyżydowskich na Węgrzech po drugiej wojnie
      światowej. Do złudzenia przypomina sytuacje w Polsce - nadreprezentacja Żydów w
      organach komunistycznych, stereotyp "żydokomuny", niechęć Węgrów do oddawania
      powracającym Żydom ich własności a wreście pogromy (nawet z oskarżeniami o mordy
      rytualne w tle) - choć nie tak krwawe jak w Polsce:
      www.encyclopedia.com/doc/1G1-76026452.html
      Nawiasem mówiąc autor tłumaczy to w sposób bardzo podobny do Grossa, a artykuł
      był pisany na kilka lat przed publikacją tego ostatniego.
    • talking_head Antysemici mają Bubla, Żydzi mają Grossa 13.01.08, 19:40
      Poziom fobii, rasistowskich uprzedzeń,
      zwykłych łgarstw i fałszerstw u Grossa
      śmiało może konkurować z "beletrystyką"
      Leszka Bubla. Gross skompromitowany w
      Polsce zakapowaniem kolegów studentów
      podczas swojego aresztowania w czasie
      tzw. "Marca 68",w tym kilku studentów
      narodowości "prawniczej" (tylko żeby
      mi tu żaden gudłaj nie wkładał za to
      określenie "antysemityzmu", akurat
      to określenie świadczy o wysokim
      "kiepełe" w głowach żydów, tylko im
      pozazdrościć!), musiał dać nogę z Polski
      i znalazł podatny grunt dla leczenia
      swych fobii w USA. Do końca komuny udawał
      jeszcze Polaka ale jak zawiał wiatr w
      drugą stronę kupił jarmułkę i udaje tym
      razem "historyka" pisząc swoje bajki.
      Miał zresztą "wybitnego" poprzednika,
      niejakiego Kosińskiego, który uratowanie
      swojej całej rodziny, w tym ojca wysługują-
      cego się najpierw NKWD a potem UB, przez
      Polaków odpłacił opluwaniem naszego kraju
      w wyssanych z palca rzekomych wspomnieniach
      z dzieciństwa. Przed Grossem jeszcze wiele
      ciekawych tematów. Może w końcu oskarży nas
      o zorganizowanie słynnej konferencji w
      pewnej dzielnicy Berlina gdzie zapadły ważkie
      decyzje ?
    • rav107 Po co to wszystko, panie Gross? 13.01.08, 19:42
      Nie wiem po co powstaje co chwilę nowy temat o tej nieszczęsnej
      antypolskiej książce, czy naprawdę musimy jej robić taką reklamę?
      Ale cóż, skoro kolejny tematm to ja po raz kolejny napiszę co myślę:

Nie pojmuję co skłoniło pana Grossa do wyprodukowania książki, która
      tak bardzo zepsuje stosunki polsko-żydowskie. Wiadomo że podczas
      wojny i po niej byli źli Polacy i dobrzy Polacy, tak samo jak byli
      źli Niemcy i dobrzy Niemcy, pewnie i byli źli Żydzi i dobrzy Żydzi,
      i można zapewne odnieść to do każdej nacji.

Nie neguję faktów przytaczanych przez Grossa bo nie jestem
      historykiem i przyjmuję że generalnie pisze prawdę, ale wyciągać z
      tego wniosek obrażający cały polski naród, że Polacy są z natury
      antysemitami? Że cały polski naród przyzwalał na Holocaust i na
      późniejsze pogromy?

Nie, panie Gross, tu się Pan posunął za daleko.
      • talking_head Re: Po co to wszystko, panie Gross? 13.01.08, 19:51
        Gross też nie jest historykiem tylko socjologiem,
        tak więc na płaszczyźniehistorycznej możesz z nim
        dyskutować. Sęk w tym, że Gross nie przytacza faktów
        tylko w 90% pomówienia, zasłyszane opinie itp.
        Całą swoją poprzednią książkę "Sasiedzi" oparł na
        relacji dwóch "świadków" z których żaden nie przebywał
        w czasie zajść w Jedwabnem a "wiedzę" swoją budowali
        o zasłyszane tu i ówdzie opinie. Gross wmawia Polakom,
        że wierzymy w tzw. mord rytualny u żydów a sam powtarza
        dokładnie takie same wyssane z palca banialuki.
    • toporowa strach silniejszy od wstydu 13.01.08, 20:27
      !500 Żydów zabitych zostało z powodu chciwosci Polaków i ich zwierzęcego
      antysemityzmu podsycanego przez Kościół i stronnictwo narodowo-katolickie?
      Teza Grossa oderwana w zupelnosci od historycznego kontekstu jest elementem
      propagandy antypolskiej i nie nadaje sie do poważnej dyskusji.
      Oto dlaczego.
      Po pierwsze: 1500 zamordowanych Żydów to znacznie mniej niż 1% ludzi bezprawnie
      zabitych w tamtym okresie na terenach polskich. Skala morderstw dokonywanych na
      Polakach była nieporównywalnie wieksza.
      Po drugie: Żydów zabijała gawiedź lub prowokatorzy (osławione Kielce). Znacznie
      gorsza była sytuacja Polaków-patriotów, ktorych z bezwzględną systematycznością
      ścigał i zabijał specjalnie w tym celu ustanowiony sowiecki i prl-owski aparat
      represji. Niekiedy zbrodnie te ozdabiane były spektaklami teatralnymi w rodzaju
      "procesu" 16-tu przedstawicieli Panstwa Podziemnego lub "procesu" generała
      Fieldorfa-Nila. W wiekszosci przypadków Polaków -patriotów i podejrzanych o
      patriotyzm mordowano w katowniach NKWD i UB po cichu i do dzisiaj z pewnością
      nie znamy pelnej liczby ofiar tego bezprawia.
      Po trzecie: nie tylko Żydom zabierano majątki, bezprawie było normą.
      Na terenie Polski przetrwała wojnę niewielka część substancji budowlanej,
      instalacji przemysłowych itd. - niemal wszystko leżało w gruzach.
      To co ocalało - zostało wielu milionom Polaków natychmiast ukradzione.
      Przede wszystkim obrabowani zostali Polacy zza Buga: rząd radziecki ukradł im
      wszystko co tam mieli: domy, pola lasy, fabryki...a nawet zabrał im możliwość
      powrotu do tamtych ziem. Wielu Polaków walczących pod Monte Cassino o
      niepodległość Polski znalazło się w ten sposób na bruku, bez własnego kąta do
      zamieszkania i bez grosza przy duszy.
      Lokatorzy tysięcy dworów zostali zaraz po wojnie wyrzuceni przez Sowietów lub
      komunistyczne władze ze swoich domów a zgromadzony tam majątek został
      rozkradziony lub spalony.
      Przemysłowcom komunisci zabrali ich fabryki, a dobrych gospodarzy, czyli
      "kułaków" szybko doprowadzili do nędzy.
      Na przydzielonych Polsce Ziemiach Zachodnich trwał rabunek: najpierw Sowieci
      wyszabrowali stamtąd wszystko co sie dało odkręcić lub oderwać: wyposażenia
      fabryk, szyny kolejowe, mosty, słupy telegraficzne. Resztki - wyszabrowała
      hołota ciągnąca tam ze wszystkich stron.
      Słowem - dominowało bezprawie. Bandytyzmem i złodziejstwem posługiwały się na
      wielką skalę przede wszystkim władze polityczne, wojskowe, partyjne i
      administracyjne ośmielając tym sposobem element podatny na demoralizację..
      Złodziej, ktory jednego dnia okradł dom żydowski, innego dnia wynosił
      umeblowanie z dworu a jeszcze kiedy indziej szabrował mienie poniemieckie.
      Dla Grossa, ktoremu "majątki zydowskie" przesłoniły swiat, ów złodziej jest
      antysemitą wychowanym do zbrodni na Żydach przez antysemicki Kościół Katolicki.
      A np. dla komunistów, ów bandyta był rewolucjonistą, walczącym o sprawiedliwość
      społeczną - no bo przecież pladrowanie dworu pańskiego uznawano za rzecz
      słuszną i wskazaną.
      Propaganda uprawiana przez Grossa nie różni się w swym prymitywnym zaślepieniu
      nienawiscią od "filozofii" zwyklego politruka i dlatego nie zasługuje na uwagę
      Autorka omøwienia książki Grossa zna zapewne przytoczone wyżej fakty, a jednak
      nie ośmieliła się wytknąć Grossowi oczywistego manipulanctwa.
      Ze strachu? Sparaliżowana koniecznoscia respektowania "politycznej poprawności"
      o prymitywnym, antypolskim zabarwieniu?
      Strach silniejszy od wstydu?

• bodo9 Re: strach silniejszy od wstydu 13.01.08, 20:51
        Panowało bezprawie,mordowano Polaków,więc Polacy tez mieli
        prawo mordować.Zaiste wielka jest "Potęga ciemnoty".
        • tomasso3 Re: strach silniejszy od wstydu 14.01.08, 00:46
          tylko tyle zrozumiałeś z komentowanego przez siebie postu?

Faktycznie, potęga ciemnoty jest olbrzymia.
        • toporowa Re: strach silniejszy od wstydu 15.01.08, 00:02
          Bodo9 pisze jakoby "streszczenie" mojej wypowiedzi:
          >Panowało bezprawie,mordowano Polaków,więc Polacy tez mieli
          prawo mordować.<
          Nie ma wiekszego sensu tłumaczenie sie z wypowiedzi, ktorą polemiści w
          styluBodo9 interpretują kłamliwie. Ale, mimo to, dla porządku przypominam główne
          tezy
          mojego wystąpienia:
          !. W powojennej Polsce panowało bezprawie, ktorym posługiwał się :sowiecki
          okupant i wladze prl-u z calym swoim aparatem przemocy. To ci ludzie i kierowane
          przez nich instytucje, a nie Kosciół Katolicki są sprawcami setek tysięcy zbrodni.
          To ci ludzie opierajacy swoją wladzę na bandach opryszków, awansujący z dołów
          społecznych, szczegolnie w szeregach milicji, UB, aparatu partyjnego cale rzesze
          ludzi bez zawodu i wyksztalcenia, nierzadko morderców sadystów i złodziei - w
          celu pognębienia patriotycznych elit polskich - byli głównymi demoralizatorami
          polskiego narodu, ktorego marniejsi przedstawiciele wyciagnęli logiczny wniosek,
          że oto nastał czas, gdy aby zyć, trzeba kraść i zabijać slabszych.
          Czy Gross i jego admiratorzy (w tym pani Bakir) sugerują, że mordercy uzyskiwali
          w Kosciele rozgrzeszenie za to, że zabili Żyda?
          2. To bandyta Berman budził powszechną grozę, a nie kardynał Wyszyński (nb. jak
          wiadomo, szybko uwięziony przez wspomnianych wyzej bandytów).
          Zupelnie przypadkowo bandyta Berman, kierujacy zbrodniczym bezprawiem, był Żydem
          i rzeczywiście było się kogo bać. Ten rodzaj strachu przed Żydami nie jest
          interesujący dla Grossa bo nie pasuje do snutej przez niego opowiesci.
          3. Zabitych, jak wyliczył Gross1500 Żydów, to mniej niż 1% bezprawnie
          zamordowanych w tamtych czasach ludzi. A jednak Gross wyodrębnia te ofiary z
          rzeszy setek tysiecy takich jak oni nieszczęśników - stosując bez osłonek
          kryterium rasistowskie.

Pani Bakir, pan Beylin (człowiek, ktory napisał kiedyś, że postawienie przed
          polskim sądem prawniczki stalinowskiej Wolinskiej odpowiedzialnej za morderstwa
          sądowe dokonywane na polskich patriotach, było by aktem głupoty i niegodziwosci
          Polaków) i inni życzliwi Grossowi krytycy tuszują jak potrafią jego bezczelność
          i draństwo.
          Ze strachu czy z chciwości?

• strikep Protokoly Medrcow Syjonu -zobacz na www.google.com 13.01.08, 20:47
      prawda o juden
      • strikep Re: Protokoly Medrcow Syjonu -zobacz na www.googl 13.01.08, 20:48
        Kazdy Polak powinien to przeczytac!!!
        • strikep Re: Protokoly Medrcow Syjonu -zobacz na www.googl 13.01.08, 20:54
          strikep napisał:

> Kazdy Polak powinien to przeczytac!!!
        • elucidator Re: Protokoly Medrcow Syjonu 13.01.08, 23:55
          Kazdy Polak, wlacznoie ze strikepem, powinien rowniez przeczytac to:

pl.wikipedia.org/wiki/Protoko%C5%82y_M%C4%99drc%C3%B3w_Syjonu

en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion
      • andrzej369 Re: Protokoly Medrcow Syjonu -zobacz na www.googl 13.01.08, 21:23
        strikep napisał:

> prawda o juden

Przestroga dla Narodu zydowskiego !

Gdzie kolwiek na Swiecie sie pojawia, zawsze z siebie zrobia ofiary.

MADROSC:
        Kto z siebie zrobi ofiare, ten staje sie OFIARA.
    • krwawy.zenek Re: Strach w Polsce 13.01.08, 20:48
      l.o.r.t.e.a napisał:

Z błędem ortograficznym to powiedział? Czy to raczej wynik twojego nieuctwa?

• andrzej369 Re: Strach w Polsce 13.01.08, 21:48
        krwawy.zenek napisał:

> l.o.r.t.e.a napisał:
        >
        > > "Polska będzie obrażana i poniżana na arenie międzynarodowej, dopuki
        > > nie zaspokoi żydowskich roszczeń". I.Singer w 1996 roku.
        >
        > Z błędem ortograficznym to powiedział? Czy to raczej wynik twojego nieuctwa?

Zwracasz tylko uwage na forme, a tresc ulatuje !

Już napisal, ze wielu forumowiczow robi bledy ortograficzne.
    • strikep Re: Antysemityzm jest jawną bronią organizacji ży 13.01.08, 20:50
      abba15 napisał:

> - Antysemityzm jest najlepszą bronią organizacji żydowskich,
      służącą do
      > wyłudzania pieniędzy, przy czym największymi antysemitami są
      Żydzi. Bo to oni
      > właśnie prowokują nienawiść w celu zachowania jedności. Gdyby nie
      było
      > antysemityzmu, to po co byłoby utrzymywanie organizacji żydowskich,
      > terroryzującyh świat. Słowem, Żydzi dbają, aby w kotle ciągle
      wrzało.
      > Rozdrapują stare rany i ciągle przypominają o karach, jakie ich
      spotkały w
      > przeszłości, przy czym zawsze przypominają skutek, nigdy nie mówią
      o
      > przyczynie. Począwszy od Egiptu a skończywszy na Ameryce,
      scenariusz był zawsze
      > podobny. Żydzi pojawiali się w najbogatszym państwie i zaczynali
      go grabić na
      > wszystkie sposoby. Z imperium zostawał tylko szkielet, obrażali
      się na
      > antysemitów i szukali następnej ofiary. Czasem rozwód odbywał się
      polubownie,
      > jak np. w Egipcie - bieżcie złoto i spadajcie. Czasem kończył się
      w piecu, jak
      > to miało miejsce w przypadku Niemiec. Jak będzie w Ameryce, trudno
      przewidzieć.
      > Nie chcę być złym prorokiem.
    • strikep Zydzi z UB mordowali polskich patriotow 13.01.08, 20:58
      ciekawe kiedy to wytna....
    • strikep Dla znajacych angielski: Jewish Supermacism:My Awa 13.01.08, 21:05
      Ksiazka: Jewish Supermacism: My Awakening to the Jewish Question
      autor: David Duke
      • strikep Re: Dla znajacych angielski: Jewish Supermacism:M 13.01.08, 21:05
        strikep napisał:

> Ksiazka: Jewish Supermacism: My Awakening to the Jewish Question
        > autor: David Duke
    • waldemar591 Strach w Polsce 13.01.08, 21:13
      "Dokuczliwosc malosci:
      Bardziej potrafi nam popsuc krew
      Pchla nizli lew."
      - Jan Sztaudynger o Gross'ie

Jeszcze do niedawna wysmiewalem sie z wszelkiej masci teorii spiskowych ale chyba zaczne co poniektorym przygladac sie baczniej.
      Dochodzenie prokuratorskie w sprawie wypocin “profesora” Grossa jest niczym innym, jak doskonala reklama tego “dziela”.
      Reklama bynajmniej nie darmowa, poniewaz placa za nia podatnicy, czyli sami Polacy.
      Nikt przeciez nie wierzy, ze jakas prokuratura uzna “Strach” za ksiazke anypolska i jakis sad w Polsce wycofa ja z obiegu?
      A jesli nawet (co nigdy nie nastapi), prosze sobie wyobrazic dopisek na okladce wydan w innych krajach: “Ksiazka ZAKAZANA w Polsce” … Kasa, kasa i jeszcze raz KASA!
      V kolumna wyznania dolarowego juz teraz zaciera raczki na mysl o wspanialym geszefcie.
      Reasumujac - nie kijem go to pala.
      Jeszcze jedno: Wypraszam sobie nazywanie mnie, jako Polaka antysemita - ja naprawde lubie … Arabow.
    • stereotyp76 Rabowanie grobów... 13.01.08, 23:18
      cyt. N. Finkelstein "Przedsiębiorstwo Holocaust":
      Pod świętoszkowatym płaszczykiem troski o „znajdujące się w potrzebie ofiary holokaustu", „przedsiębiorstwo holokaust" dąży do wyłudzenia miliardów dolarów od i tak zubożałych państw tego regionu. Zuchwałe i bezwzględne w swym postępowaniu, stało się też głównym podżegaczem antysemityzmu w Europie. „Przedsiębiorstwo holokaust" uzurpuje sobie rolę wyłącznego prawowitego spadkobiercy wszystkich komunalnych i prywatnych majątków tych, którzy zginęli w czasie hitlerowskiego holokaustu. „Ustaliliśmy z rządem Izraela, że nie posiadające spadkobierców mienie powinno przypaść Światowej Organizacji d/s Restytucji Żydowskiego Mienia", powiedział Edgar Bronfman kongresowej Komisji Bankowości.

Posługując się tym „mandatem", „przedsiębiorstwo holokaust" zażądało od państw byłego bloku sowieckiego zwrotu wszystkich przedwojennych żydowskich majątków lub wypłacenia odszkodowań.79 Jednak w przeciwieństwie do spraw Szwajcarii i Niemiec, „przedsiębiorstwo holokaust" wysuwa te żądania bez nadawania im publicznego rozgłosu. Bo wprawdzie opinia publiczna nie przejawiała dotąd niesmaku wobec szantażowania szwajcarskich bankierów i niemieckich przemysłowców, ale mogłaby znacznie bardziej niechętnie odebrać szantażowanie biednych polskich chłopów. Również Żydzi, którzy stracili rodziny w czasie hitlerowskiego holokaustu, mogliby negatywnie zareagować na machinacje Światowej Organizacji d/s Restytucji Żydowskiego Mienia.

Występowanie w roli jedynego spadkobiercy zgładzonych Żydów po to, by przywłaszczyć sobie ich mienie, mogłoby łatwo zostać odebrane jako rabowanie grobów. Z drugiej zaś strony, „przedsiębiorstwo holokaust" nie musi w tym wypadku mobilizować opinii publicznej. Przy poparciu ze strony kluczowych przedstawicieli amerykańskich władz może łatwo złamać opór tych i tak wyczerpanych państw Europy Wschodniej. „Należy podkreślić, że nasze wysiłki na rzecz restytucji mienia komunalnego są istotne dla odrodzenia i odnowienia żydowskiego życia" w Europie Wschodniej, powiedział kongresowej komisji Stuart Eizenstat. Dążąc rzekomo do „promocji odrodzenia" żydowskiego życia w Polsce, Światowa Organizacja d/s Restytucji Żydowskiego Mienia żąda praw własności do ponad 6 tysięcy przedwojennych żydowskich obiektów komunalnych, w tym obecnie wykorzystywanych jako szkoły i szpitale.

Przedwojenna populacja Żydów w Polsce wynosiła 3,5 min, a obecnie tylko kilka tysięcy. Czy odrodzenie żydowskiego życia rzeczywiście wymaga, aby na każdego polskiego Żyda przypadała jedna synagoga lub szkoła? Organizacja wysuwa również roszczenia wobec setek tysięcy parceli w Polsce, których wartość szacuje się na dziesiątki miliardów dolarów. „Polskie władze obawiają się", pisze „Jewish Week", że te żądania „doprowadziłyby kraj do bankructwa". Kiedy polski Sejm zaproponował ograniczenie wysokości odszkodowań, żeby uniknąć bankructwa, Elan Steinberg ze Światowego Kongresu Żydów potępił projekt ustawy reprywatyzacyjnej jako „akt jawnie antyamerykański".80

Przyciskając Polskę do muru, adwokaci z „przedsiębiorstwa holokaust" wystąpili przeciwko niej u sędziego Edwarda Kormana z pozwem zbiorowym o odszkodowania dla „starzejących się i wymierających ofiar holokaustu". W pozwie tym zarzuca się powojennym polskim władzom „kontynuowanie w ciągu ostatnich 54 lat" ludobójczej polityki „wypędzania Żydów w celu ich wytępienia". Członkowie Rady Miejskiej Nowego Jorku dołączyli jednogłośnie uchwaloną rezolucję wzywającą Polskę do „przyjęcia sprawiedliwej ustawy, która zapewni całkowity zwrot mienia ofiarom holokaustu", zaś 57 kongresmanów (na czele z kongresmanem Anthonym Weinerem z Nowego Jorku) skierowało list do polskiego Sejmu żądający „sprawiedliwej ustawy, która zwróci w stu procentach cale mienie i majątki zagrabione podczas holokaustu". „Ponieważ poszkodowane osoby są z dnia na dzień starsze, nie wolno zwlekać ze zrekompensowaniem im poniesionych strat", stwierdza się w tym liście.81

Zeznając przed senacką komisją bankowości, Stuart Eizenstat ubolewał nad ślimaczym tempem restytucji mienia w Europie Wschodniej: Zwrotowi nieruchomości towarzyszą różne problemy. W niektórych krajach, na przykład, gdy jakieś osoby lub organizacje usiłowały odzyskać mienie, to proszono je, a czasem żądano [...] żeby pozwoliły obecnym lokatorom pozostać na długi okres czasu i płacić czynsz według stawek ustalonych przez państwo.82 Eizenstata szczególnie zirytował przypadek Białorusi. Białoruś pozostaje „bardzo, bardzo daleko" w tyle, jeśli chodzi o zwrot przedwojennych żydowskich nieruchomości, powiedział on Komisji Stosunków Międzynarodowych Izby Reprezentantów.83 Wysokość średniej miesięcznej pensji na Białorusi wynosi 100 dolarów. By zmusić oporne rządy do uległości, „przedsiębiorstwo holokaust" wymachuje groźbami amerykańskich sankcji.

Eizenstat wezwał Kongres do nadania sprawie odszkodowań za holokaust „wysokiej rangi" i umieszczenia jej „wśród priorytetów" na liście warunków do spełnienia przez te państwa Europy Wschodniej, które ubiegają się o członkostwo w OECD, Światowej Organizacji Handlu, Unii Europejskiej, NATO i Radzie Europy. „Jeśli wy im to powiecie, to będą słuchały. [...] Będą wiedziały, co mają robić", mówił Eizenstat. Zaś Israel Singer ze Światowego Kongresu Żydów wezwał Kongres USA do „stałego obserwowania listy zamówień", żeby „sprawdzać", czy każde państwo płaci jak należy. „To bardzo ważne, żeby państwa, których dotyczy ta sprawa, rozumiały, iż ich odpowiedź [...] to jeden z kilku standardów, na podstawie których Stany Zjednoczone dokonują oceny swych stosunków z nimi", stwierdził kongresman Benjamin Gilman z Komisji Stosunków Międzynarodowych Izby Reprezentantów. Avraham Hirschson, przewodniczący Komisji d/s Restytucji izraelskiego Knessetu i przedstawiciel Izraela w Światowej Organizacji d/s Restytucji Żydowskiego Mienia, pochwalił współudział amerykańskiego Kongresu w tym wyłudzaniu.

Nawiązując do swych „starć" z rumuńskim premierem, Hirschson zeznał: W połowie starcia zgłosiłem jedną uwagę i atmosfera zupełnie uległa zmianie. Powiedziałem mu, czy wie, że za dwa dni będę uczestniczył w przesłuchaniach w amerykańskim Kongresie. Co pan chce, żebym im powiedział podczas przesłuchań? I atmosfera radykalnie się zmieniła. Światowy Kongres Żydów, przestrzega jeden z adwokatów reprezentujących ofiary, „stworzył cały przemysł żerujący na holokauście" i „ponosi winę za przyczynianie się do [...] bardzo groźnego odradzania się antysemityzmu w Europie."84

„Gdyby nie Stany Zjednoczone, to bardzo niewiele lub nic nie działoby się dziś w tych sprawach", trafnie zauważył Eizenstat w peanie wygłoszonym przed Kongresem. By uzasadnić presję wywieraną na Europę Wschodnią, wyjaśnił on, że probierzem „zachodniej" moralności jest „zwrot lub wypłacenie odszkodowania za niesprawiedliwie przywłaszczone mienie prywatne i komunalne". Spełnienie tego kryterium będzie dla „nowych demokracji" w Europie Wschodniej „współmierne z ich przejściem od totalitaryzmu do demokracji". Eizenstat jest wysokiej rangi członkiem amerykańskich władz i prominentnym poplecznikiem Izraela. Ale, sądząc po analogicznych żądaniach wysuwanych przez amerykańskich Indian i Palestyńczyków, ani Stany Zjednoczone, ani Izrael nie dokonały jeszcze takiego przejścia.85

W swych zeznaniach przed Izbą Reprezentantów Hirschson czarował melancholicznym spektaklem dobiegających kresu życia, „znajdujących się w potrzebie ofiar holokaustu" z Polski przychodzących codziennie do mnie do mojego biura w Knessecie [...] błagających o zapewnienie im zwrotu utraconych własności [...] zwrotu pozostawionych przez nich domów, zwrotu pozostawionych przez nich sklepów.

Tymczasem, „przedsiębiorstwo holokaust" toczy walkę na drugim froncie. Odrzucając pozorny ma
      • stereotyp76 Rabowanie grobów cd. 13.01.08, 23:20
        Tymczasem, „przedsiębiorstwo holokaust" toczy walkę na drugim froncie. Odrzucając pozorny mandat Światowej Organizacji d/s Restytucji Żydowskiego Mienia, lokalne wspólnoty żydowskie w Europie Wschodniej wystąpiły bowiem z własnymi roszczeniami wobec nie posiadających spadkobierców żydowskich majątków. By jednak skorzystać na takim roszczeniu, Żyd musi formalnie należeć do lokalnej gminy żydowskiej. Spodziewane odrodzenie żydowskiego życia może więc stać się faktem, w miarę jak wschodnioeuropejscy Żydzi zapuszczają swe nowo odkryte korzenie w część łupu „przedsiębiorstwa holokaust".86

„Przedsiębiorstwo holokaust" chełpi się przeznaczaniem pieniędzy pochodzących z odszkodowań na cele dobroczynne na rzecz Żydów. „Wprawdzie dobroczynność to szlachetna sprawa, ale nie powinno się na nią przeznaczać cudzych pieniędzy", zauważa jeden z adwokatów reprezentujących rzeczywiste ofiary. Jednym z takich ulubionych celów jest „edukacja o holokauście" — „największa zasługa naszych wysiłków", jak twierdzi Eisenstat. Hirschson jest również twórcą przedsięwzięcia pod nazwą „Marsz Żywych", które jest kluczowym elementem edukacji o holokauście i które zasilają przede wszystkim pieniądze przeznaczone na odszkodowania.

Podczas tych spektakli o syjonistycznej inspiracji i z udziałem tysięcy aktorów żydowska młodzież z całego świata zbiera się na terenie obozów koncentracyjnych w Polsce.

Dowiaduje się tam z pierwszej ręki o nikczemności gojów, po czym wybawia się ją wywożąc do Izraela. „The Jerusalem Report" tak oto opisuje jedną ze scen tego kiczu, jakim są „Marsze Żywych": „Tak strasznie się boję, dłużej tego nie wytrzymam, chcę już być w Izraelu", w kółko powtarza dziewczyna z Connecticut. Cała drży. [...] Nagle jeden z jej przyjaciół rozwija wielką flagę Izraela. Oboje się nią owijają i idą dalej. Flaga Izraela: nie wychodźcie bez niej z domu.87 W swym wystąpieniu na Waszyngtońskiej Konferencji na temat Mienia z Czasów Holokaustu David Harris z AJC rozwodził się o „ogromnym wpływie", jaki wywierają na żydowską młodzież pielgrzymki do hitlerowskich obozów śmierci. „Forward" odnotował epizod szczególnie przesycony patosem.

W artykule zatytułowanym Izraelskie nastolatki zabawiają się ze striptizerkami po wizycie w Auschwitz, gazeta wyjaśniła, że, zdaniem ekspertów, młodzież z kibuców „wynajęła striptizerki, żeby rozładować przykre emocje wywołane zwiedzaniem obozu". Te same emocje najwyraźniej dręczyły żydowskich uczniów, którzy, jak donosi „Forward", podczas zwiedzania waszyngtońskiego Muzeum Holokaustu „szaleli, biegali i świetnie się bawili".88 Czyż można zatem wątpić w mądrość decyzji „przedsiębiorstwa holokaust" o wydawaniu na oświatę o holokauście pieniędzy przeznaczonych na odszkodowania, zamiast „trwonienia ich" (Nahum Goldmann) na ocalałych z hitlerowskich obozów śmierci?89

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka