aquarius43 14.02.08, 08:20 Na to nie pozwolą korporacje naftowe!One rządzą światem energetycznym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztofczyz Cztery pomysły na energię 14.02.08, 08:39 Teraz to jeszcze w dużym stopniu zabawa ale Szwedzi to już kapitał finansowy. Czują kasę coś z tego będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
2trybun Cztery pomysły na energię 14.02.08, 09:24 Spodziewać się można było po tytule artykułu że będzie w nim mowa o PSL, który ma cztery pomysły na energię. Oto ich 4 pomysły na energię w bilansie energetycznym : 1.energia odnawialna 1%; 2.energia odnawialna 2%; 3.energia odnawialna 20%; 4.energia odnawialna 33%. To są pomysły ministra Sawickiego w ostatnich dwóch latach. Obecnie mamy 2%. Używa przy tych planach rządowych takie oto słowa: - za zgodo - w zwiozku z sytuacjo - oni mogo - oni nie mogo - za sprawo - z to sprawo - z energio odnawialno itp., itd. Wykształciuch pierwszego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 To już było/ małe brawka 14.02.08, 12:25 1. Włosiennica - wspaniale (vel super) elektryzowała - tylko dłoń podać; 2. Owłosienie - ładunki statyczne za darmo; 3. Bczoły - drżeniem mięśni zimą grzeją swe roje w ulach we mrozy; Samonapędzająca się żółta łódź woskowa (jaka tam ona żółta...) cosik niedopracowana. Jeśli wychłodzi się w głębinach - jaka energia ją wyniesie z powrotem w górę? PS. Brawo Tomaszu Ulanowski za: [...podłączyć mój laptop]! Gdybyż, ach gdybyż, jeszcze napisać tak: [...by naładować iPod]?... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: To już było/ małe brawka 17.02.08, 22:00 > 3. Bczoły - drżeniem mięśni zimą grzeją swe roje Boże, to brzmi jak najczystsza i najpiękniejsza poezja absurdu! Co to są bczoły? Odpowiedz Link Zgłoś
pokrecony_oliver do aquarius43, to nie ten świat 14.02.08, 13:50 Jeśli nawet założyć, że koncerny naftowe rządzą światem energetycznym to nie tym. To jest o świecie energetycznym dla urządzeń podręcznych. Widziałeś laptopa na ropę? Chociaż był prototyp laptopa na alkohol, ale nie wydaje mi się żeby w Polsce się sprawdził. Pomyśl, taki Pudzianowski jak pójdzie na siłownie, ile on energii w bezużyteczny sposób marnuje. A tak to sobie popakuje i kolegą laptopy naładuje. Jeśli kolega jest np. naukowcem i robi symulacje na tym laptopie to siła mięśniowa Pudzianowskiego zamieni się w intelektualną. Idąc tą drogą myślową kolega będzie musiał go dopisać jako autora publikacji, wiec kombinując tak dalej Pudzianowski zostanie naukowcem. Ale pokręcony się ten świat robi. Odpowiedz Link Zgłoś
s.e.w.a do olivier, to nie ten świat ?? 15.02.08, 13:22 a jak ładuje przecietny czlowiek laptopa, uwazam ze energia elektryczna z gniazdka, ktora w ogromnym stopniu pochodzi od....energii plywów wodnych... nie niestety nie zgadłeś Olivierze , od paliw nie odnawialnych czyli wegla,ropy,gazu,paliwa jadrowego itp.czyli koncerny naftowe cos jednak maja do stracenia, zwlaszcza ze gdybym produkowal energie elektrczyna "z niczego" to po co mi wowczas beznyna i ropa jako paliwo skoro moge korzystac z silnikow elektrycznych. A tak naprawde to chcialem zapytac, czy zna ktos dobre ksiazki strony z opisami zycia i tworczosci Nicolasa Tesli. Np. nawiazujac do tematu podobno (NIE WIEM moze to tylko legenda ;D) wymatowal z samochodu silnik spalinowy i zastapil elektrycznym, dal obejrzec zainteresowanym ze wszytsko jest w porzadku po czym przyszedl z urzadzeniem wielkosci pudelka po butach i jezdzil samochodem przez kilkanascie godzin z predkoscia kilkadziesiat km/h co na dzisiejsze czasy jest rewelacyjnym wynikiem. I tak mnie zastanawia czy byl genialnym iluzjonista lub pozostali ludzie byli tak nieswiadomi ze nie potrafili wykryc oszustwa czy tez był tak genialny. Zresza to nie jedyny jego wynalazek. Odpowiedz Link Zgłoś
pokrecony_oliver Re: świat Matrixa? 16.02.08, 23:44 Ropa to potężne źródło energii. Nasze mięśnie naprawdę nie za wiele mogą dać, chyba nie chcemy się zbyt szybko zmęczyć? Ja rozumiem, że fajnie było by mieć koszulkę która mi naładuje iPoda, ale zasuwać na rowerku do treningów, żeby ogrzać mieszkanie? To raczej sam się zgrzeje a mury za zostaną zimne. Myślę, że tak na to koncerny naftowe patrzą. Chyba, że pójdziemy drogą minimalnego poboru energetycznego ale to nie będzie świetlana przyszłość. Jeśli zerknąć na motyla to można powiedzieć, że z jednej strony natura lubi oszczędzać energię a z drugiej patrząc na słońce (chodzi o ilość energii którą nie dociera na ziemię) można krzyknąć co za marnotrawstwo. Myślę, że świat gdzie oszczędza się każdego dżula będzie musiał bazować na naprawdę wyrafinowanej aparaturze tak jak wyrafinowany jest motyl. Zostanie tylko problem kogo będzie na nią stać. Może ja ogrzeję swój ultranowoczesny dom, z energooszczędną aparaturą, naładuję kompa uprawiając jogging ale co zrobią biedacy w domach z cegieł lub gliny? Odpowiedz Link Zgłoś
dik Cztery pomysły na energię 17.02.08, 20:48 Fajnie.... ale lepiej zajeli by sie ta energią która jest marnowana. Pobór mocy przez telewizor czy inne urzadzenie w trybie standby 10W. Zgroza. Z naszego podwórka. Karty graficzne, procesory. Jak nie jest potrzebna moc powinny sie konkretne podzespoły natychmiast wyłączać. Itd, itd Odpowiedz Link Zgłoś