scibor3 27.02.08, 11:22 "Na początku 2004 roku osób bezrobocie wynosiło 20,7 proc., na koniec ubiegłego roku 8,5 proc." Jak jeszcze bardziej pomanipulujecie w sposobie liczenia bezrobocia to wam wyjdzie ujemne. Śmiało! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxxman Re: Rekord zatrudnienia - pracę w Polsce ma 15,6 27.02.08, 12:55 Bezrobocie byłoby jeszcze mniejsze, gdyby rząd przyjął wreszcie niezbędny pakiet ustaw ułatwiających prowadzenie działalności gospodarczej. Mój kolega, który ma mała firmę komputerową, zatrudniałby już 2 pracowników, a tak ze względu na wysokie koszty pracy dla pracodawcy tyra sam po 16 godzin dziennie. Jeśli rząd Tuska szybko nie zrobi coś w tym kierunku, jego poparcie zacznie spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
moki1 A więc Tusk obiecał zwiększyć bezrobocie 27.02.08, 13:28 > na koniec ubiegłego roku 8,5 proc. Tusk obiecał na koniec kadencji bezrobocie na poziomie 10% Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: A więc Tusk obiecał zwiększyć bezrobocie 27.02.08, 14:37 Obiecał i dotrzymał słowa, bezrobocie wzrosło z 8,5 % do 11,7 %. Pozdziękujmy Tuskowi, że jest taki słowny. -- ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Jaki z tego Tłuka cudotwórca! 27.02.08, 14:59 Wyborco i zwolenniku PO zapamietaj te liczby, na koniec roku bezrobocie 8,5%. Jest to zasluga dwoletnich rzadow PiS. Przynajmniej do maja tego roku wszystko co gospodarka i kraj osiagnie jest sposcizna Kaczorow, tu czas inersji jest co najmniej pol roczny. Zatem jesli bezrobocie bedzie nadal spadalo to bedzie to zapisane na osobiste konto donalda, jesli nie to jego porazka nie zaleznie jak ja bedzie uzasadnial mataczac w waszych lbach. Latwo jest przejac sukcesy poprzednikow na swoje konto, tym bardziej jesli kaczor nie mial wlasnego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Jaki z tego Tłuka cudotwórca! 27.02.08, 19:26 ...zasluga rzadow PiS? Minister Kalaty z Min Pracy? Zasluga Min Finansow? Skarbu? Premiera? Moze wyjasnisz mi na czym polega zwiazek miedzy koniunktura w minionych latach a rzadami PiS? Zlosliwie dodam, ze ten wzrost inflacji i skok bezrobocia w ostatnim kwartale to wlasnie efekty braku dzialan PiS ktore zastaje obecny rzad. PiS nie ma zadnych zaslug dla gospodarki. Zadnych. Koniunktura jest wylacznie zasluga rzadow poprzedzajacych PiS. Ewentualnie jakies zaslugi ma Marcinkiewicz ktory doprowadzil do zmniejszenia rabaty brytyjskiego. To mi przychodzi do glowy tylko. PiS to malo ambitny budzet w wiekszosci i kleska programu tanie panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
elibre Re: Jaki z tego Tłuka cudotwórca! 27.02.08, 20:48 Ciemny lud - wyborcy PiS-u - tego nie kupią. Do nich tylko przemawia demagogia bliźniaka i pseudo-księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
arek3001 Re: Jaki z tego Tłuka cudotwórca! 28.02.08, 10:18 tja a gdzie 3 miliony mieszkań obiecanych przez kurdupli? są mieszkania ale po trzy miliony :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Rekord zatrudnienia - pracę w Polsce ma 15,6 27.02.08, 13:02 Każda osoba na szkoleniu, przygotowywaniu zawodowym itp. jest natychmiast wyrejestrowywana z ewidencji- mimo że n ie podjęła pracy. tylko o k30 proc wyrejstrowanych podejmuje prace Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Rekord zatrudnienia - pracę w Polsce ma 15,6 27.02.08, 13:02 scibor3 napisał: > "Na początku 2004 roku osób bezrobocie wynosiło 20,7 proc., na koniec > ubiegłego roku 8,5 proc." a wczoraj napisali ze 25% dzieci w Polsce przymiera głodem Odpowiedz Link Zgłoś
norton2 Rekord zatrudnienia - pracę w Polsce ma 15,6 ml.. 27.02.08, 13:08 a w urzedzie miasta katowice - uszok zatrudnia już 15% pracowników na czas okreslony - patrz wydziały geodezji, urbanistyki etc. Odpowiedz Link Zgłoś
programydlastudentow Gdzie jest ta praca? 27.02.08, 13:18 Szanowna redakcja chyba nie ma na myśli Lewiatana czy podobnych wyzyskiwaczy? Mam dobre wykształcenie (technik informatyk, student na IV semestrze informatyki) i nie mogę niczego znaleźć, muszę dorabiać "na czarno" jak żebrak piszą dla nie kumatych studentów programy (bez obrazy). Jestem z okolic Poznania, jakby ktoś przeczytał tego posta i miałby dla mnie propozycje, nie mam wygórowanych wymagań - na początek styka mi 1600-1700 zł netto. A może za nisko się cenie i dlatego nikt nie chce mnie przyjąć? A może to ja jestem zbyt kumaty i zbyt cwany i dlatego pracodawcy się mnie boją? Pozdrawiam Rozterki bezrobotnego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
fation Re: Gdzie jest ta praca? 27.02.08, 13:27 wystarczy spojrzeć za okno, przejść się ulicą i widać że te wyniki nie przekładają się na rzeczywistość:/ Odpowiedz Link Zgłoś
moki1 Re: Gdzie jest ta praca? 27.02.08, 13:35 Jako potencjalny pracodawca powiem ci, że kombinatorzy nie są lubiani. Niestety nie wystawiasz sobie najlepszego świadectwa biorąc udział w szwindlach. Odpowiedz Link Zgłoś
programydlastudentow Gdzie jest ta praca? 27.02.08, 13:55 Szwindle to ja widzę u potencjalnych pracodawców. Jak przychodzę i widzę, że "rekrutacja" to casting, to wychodzę z trzaśnięciem drzwi, nie zamieniając ani słowa z osobą odpowiedzialną za rekrutacje. Tu już mam doświadczenie i wiem, że szkoda mojego czasu na idiotów. Robiłem już różne cuda, chyba trzeba zrobić cos innego i przygotować coś bardzo nie schematycznego na rozmowę o pracę, albo zacząć szpanować kasą, której się nie posiada. Ruszę socjotechniką i nabiorą się na wszystko - zrobią ze mnie prezesa, mimo że byłem nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
lambeth Re: Gdzie jest ta praca? 27.02.08, 15:06 bo rekrutacja to jest casting. a jak bedziesz drzwiami trzaskal i nie gadal z "idiotami" to cie reka rozboli od tego trzaskania tyle lat.. bez doswiadzcenia zawodowego nie masz co stawiac warunkow wiec albo klam ze je masz albo przyjmij co daja i odbebnij swoje... a jak nie masz sily to zapraszamy na wyspe :) Odpowiedz Link Zgłoś
luki.wawa Re: Gdzie jest ta praca? 27.02.08, 19:38 Chyba ja w mieszkam w innym kraju niż autorzy postów. Już dawno nie widziałem tak dobrej sytuacji do poszukiwania pracy. Jest to rynek pracownika i teraz pracownik może wymagać dużo. Pamiętam jak po studiach nie można było się doprosić o każdą pracę nawet za 700-800 zł. Sam ostatnią po konflikcie w pracy musiałem szukać nowej. Szukałem ok 2 tygodni - z oczywiście z selekcją. Dodam że było to przed samym końcem roku - więc okres przedświąteczny nie najlepszy do zmian. Nawet nie zdążyłem się zaaklimatyzować a dostałem bardziej atrakcyjną ofertę (70% lepszą). Wiek 33 lat, wyższe, pracownik średniego szczebla. Szczególnie Poznań - to chyba jedną z bardziej dynamicznie rozwijających się rejonów. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Po prostu mało umiesz, sorry 27.02.08, 15:02 Ja jestesm "po drugiej stronie barykady" i wiem jak trudno o dobrego programiste. Tyle co ty, to chcą tacy co nic nie umieją właśnie i trzeba ich podstaw uczyć, a jak zjawia sie naprawde dobry gosc to z kwoty 1600-1700 netto zaśmieje sie w twarz, a najczesciej to w ogole sie nie zjawia bo ma znacznie wiecej i trudno nawet przebić jego aktualne zarobki. Wielu juz takich kandydatow przerabiałem (.NET), ktorym to sie wydawało ze są programistami a wychodziło ze nie wiedza czym rozni sie klasa abstrakcyjna od interfejsu albo jakie są rodzaje typów :). Prostych zadanek z przekazywaniem zmiennych przez ref i out nie potrafili rozwiazac, meczyli sie straszliwie na prostych zadaniach z algorytmow. Wielcy programisci kurde, nie moge słuchać już takiego jojczenia. Jakbys byl taki cwaniak i wymiatał _naprawde_, to KAZDA firma by cie z otwartymi ramionami przyjęła za takie kwoty. Bardziej prawodpodobne jest ze nie potrafisz z dystansu spojrzec na to co potrafisz, a potrafisz zapewne niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
programydlastudentow Moze i malo umiem 27.02.08, 19:12 Ale to tylko i wyłączenie wina tych pracodawców którzy nie chcą mnie przyjąć. Wybacz, żebym uczyć się na zapas, bo ta wiedza i tak jest ulotna jak się z niej nie korzysta. Już wolę sie dorobić na mataczeniu i kręceniu, poźniej jak do mnie przyjdą jak będę mieć kasę, drzwi dla nich do mnie będą zamknięte i nie będzie zmiłuj się, tylko spier... wyzyskiwaczu :P Odpowiedz Link Zgłoś
ngreg Re: Gdzie jest ta praca? 28.02.08, 10:58 Wybacz, kolego, ale gdybys byl chociaz w polowie tak kumaty i zaradny jak twierdzisz juz dawno bys mial prace za ww pieniadze. Postawa roszczeniowa ktora przyjales nie pomoze ci szybko znalezc pracy. I nie wmawiaj sobie juz wiecej jaki to cudowny jestes, bo daleko w ten spos. nie zajedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 O który rok chodzi? 2007? Rząd Kaczyńskiego??? 27.02.08, 13:38 Czy redaktoromatołki myślą, że jak nie napiszą o który rząd i rok chodzi, to ludzie ten sukces tuskomatołkom będą przypisywać? Jak na razie, to w styczniu 2008 roku bezrobocie wzrosło Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Z wywiadu z Robertem Gwiazdowskim 27.02.08, 14:24 "Nie wystarczy być antykomunistą i klerykałem, żeby zasłużyć na określenie "prawica". Jedynym prawdziwym wyznacznikiem zarówno prawicowości jak i lewicowości jest stosunek do gospodarki. Z tego punktu widzenia Leszek Miller jest dużo dalej na prawo od Jarosława Kaczyńskiego". ANGORA nr 46 (18.XI.2007) "Dwa najważniejsze czynniki tego rozwoju (gospodarczego) to wejście Polski do Unii i wprowadzenie w 2004 roku przez Leszka Millera podatku liniowego dla przedsiębiorców. Podatek Millera miał tak samo wielkie znaczenie jak tzw. ustawa Wilczka, którą na przełomie 1988 i 1989 wprowadził rząd Rakowskiego". ANGORA nr 46 (18.XI.2007) "Jeżeli PiS twierdzi, że to dzięki niemu przybyło 1,2 miejsc pracy, to przypomina mi się dowcip: jedzie chłop furmanką z węglem.Przyjechał na miejsce i krzyczy: Ludzie węgiel przywiozłem!! Na to koń odwraca się i mówi: Tak ty przywiozłeś..." ANGORA nr 46 (18.XI.2007) Odpowiedz Link Zgłoś
moki1 To ten co deklarował zmianę oszczędności na dolary 27.02.08, 14:49 gdy Skrzypek zostawał prezesem NBP. Jak widać nie jest najlepszym specjalistą. Anegdotkę opowiedzieć umie, ale na ekonomii się nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post To dlaczego PiS postawił go na czele ZUSu? 27.02.08, 15:03 moki1 napisał: Anegdotkę opowiedzieć umie, ale na ekonomii się nie zna. www.mps.gov.pl/index.php?gid=11&news_id=351 2006-03-17 Nowi członkowie rady nadzorczej ZUS Prezes Rady Ministrów na wniosek Ministra Pracy i Polityki Społecznej, w porozumieniu z Ministrów Finansów, powołał 2 nowych członków rady nadzorczej ZUS. Są to: Mirosława Boryczka i Robert Gwiazdowski. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_andrzej_lepper Rekord zatrudnienia - pracę w Polsce ma 15,6 ml.. 27.02.08, 14:25 tak, moze i jest 8.5% - ALE JAKA TO PRACA??? a moze racze pytanie powinno brzmiec -jakie wynagrodzenie?? Rozumiem, ze w Warszawie 5000 mozna miec, jak sie chce, jak sie bardzo chce to i 10 podejrzewam, ze jest do osiagniecia, ale taki Krakow?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek.jak 5 tys zlotych w warszawie? 27.02.08, 14:50 Kto takie bajki wypuszcza w swiat, ze jak sie chce, to w Warszawie mozna miec 5 tys. zlotych? jestem z Warszawy, mam dobre wyksztalcenie i ani ja ani nikt z moich znajomych nie ma takiej pensji. 4 tys brutto to gora. te Warszawe zaczyna sie traktowac sie jako inny swiat, Luksemburg niemalze, Norwegie druga, a prawda jest taka, ze bieda dusi tak samo jak w calym kraju. Owszem, kreci sie tutaj sporo ludzi bogatych, ladne samochody, fajne sklepy- ale to nie dla zwyklego czlowieka. Zwykly czlowiek zasuwa po pracy za 2000 tys do M2 na Goclawiu, nalesniki z serem wsuwa na obiad, wlacza telewizor i oglada kanal "Travel", bo tylko w taki sposob stac go na podrozowanie po swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
goodwater Re: 5 tys zlotych w warszawie? 27.02.08, 18:01 Patrzcie ludzie, Warszawiak a mądrze gada! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dc99 Liberalny demagog a nie ekspert 27.02.08, 15:08 "Co więcej, firmy mogą zetknąć się z barierą braku siły roboczej. Rutkowski, przestrzega, że w krajach nadbałtyckich i spowodowało to znaczny wzrost inflacji, która sięga tam kilkunastu procent. To bardzo groźne zjawisko. Zdaniem Rutkowskiego, aby go uniknąć konieczne jest aktywizowanie osób w wieku produkcyjnym, które nie chcą pracować. - Rząd musi podjąć niepopularne decyzje, oprzeć się naciskom różnych lobby i wygasić wcześniejsze emerytury, uruchamiając równocześnie program aktywizacji kierowany głównie do osób w wieku przedemerytalnym. Wtedy firmy będą mieć mniejsze trudności ze znalezieniem pracowników - tłumaczy w "Gazecie Prawnej" Jan Rutkowski." A gdzież to jest zapisany panie "ekspercie" PRZYMUS przechodzenia na wcześniejsze emerytury? A nie łaska to stworzyć takie warunki żeby zamiast NIE MÓC ludzie na emerytury przechodzić NIE CHCIELI? Czyżby tutaj Twój bożek wolny rynek jakoś nie okazywał swojej wszechwiedzy i wszechmocy, że o bredzeniu liberałów o "wolności" (rozumianej jako swoje własne sobiepaństwo) nie wspomnę? Balcerowiczowski lumpenbyznes szuka kolejnego "genialnego" pomysłu jak utrzymać przymus pracy na poziomie płacy minimalnej. Jak nie wyszło z Ukrańcami co ku niepomiernemu zdziwieniu byznesu jakoś nie chcą przyjeżdżać harować na luksusowe bryczki byznesmenskich pociech to byznes uczepił się "aktywizacji zawodowej 50-latków". Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Liberalny demagog a nie ekspert 27.02.08, 19:35 > A gdzież to jest zapisany panie "ekspercie" PRZYMUS przechodzenia na > wcześniejsze emerytury? A nie łaska to stworzyć takie warunki żeby zamiast NIE > MÓC ludzie na emerytury przechodzić NIE CHCIELI? Po prostu przechodzenie na wczesniejsze emerytury jest oplacalne dla pracownika a znacznie zwieksza koszty budzetu - mniejsze skladki, mniejsze podatki, wieksze wydatki. Ktos musi za te emerytury placic. A co, panie wczesniejszy emerycie, kto ma placic? Moze pokaz paluchem kto ma sie skladac na ciebie? Skad maja pochodzic na to pieniadze? Gdybysmy zrezygnowali z wczesniejszych place bylyby wyzsze, bo nizsze bylyby podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
dc99 Kali był liberałem 28.02.08, 08:29 > Po prostu przechodzenie na wczesniejsze emerytury jest oplacalne > dla pracownika Więc dalej lumpenbyznesmenie. Bierz sprawę w swoje rączki i spraw żeby przechodzenie na wcześniejsze emerytury NIE BYŁO OPŁACALNE dla pracownika. Na tym właśnie polega Twój ukochany wolny rynek, bo na razie to jedynie jęczysz o interwencję Państwa którą normalnie opluwasz i prezentujesz postawę roszczeniową na którą normalnie pomstujesz. > Ktos musi za te emerytury placic. A co, panie wczesniejszy > emerycie, kto ma placic? Moze pokaz paluchem kto ma sie skladac na > ciebie? Skad maja pochodzic na to pieniadze? 1) Na przyszłe emerytury obecnych pracujących składać się będą oni sami. Idea OFE jest dobra, a że wykonanie liberalne (=złodziejskie) to już temat na inną dyskusję. 2) Emerytury obecnych emerytów są niskie a składki wysokie bo skorumpowani liberalni politycy zapewnili byznesowi i menażerii sute przywileje zusowskie. Może tak zamiast liniowego pita wprowadzilibyśmy liniowy zus, co liberale? > Gdybysmy zrezygnowali z wczesniejszych place bylyby wyzsze, bo > nizsze bylyby podatki. Gdybyśmy zrezygnowali z wcześniejszych emerytur płace nie drgnęłyby ani o grosz a cały zysk zostałby zagrabiony i przejedzony przez chciwy byznes i menażerię. Po Millerowskich obniżkach podatków dla byznesu pensje pracowników jakoś nie wzrosły, za to konsumpcja byznesiów i prezesiów poszybowała w górę że hej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 efekt rządów PiS 27.02.08, 15:35 za żadnego rządu tak nie spadło bezrobocie jak za PiS i obniżenia opodatkowania pracy Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: efekt rządów PiS 27.02.08, 17:51 A rząd Tuska juz po tygodniu urzedowania otworzył 25 km aytostrady koo Gdańska! I co? Nie jest lepszy od PiS??? Jesli nie węźmiesz pod uwage uwarunkowań wieloletnich to ,możesz chwalić swych idoli za pracę poprzedników. Jak sobie chcesz, ale to świadczy o tobie! Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Dzieki SLD jestesmy w Unii 27.02.08, 18:57 A ja na to: a to tylko i wylacznie za rzadu SLD do weszlismy do UE. Teraz Twoja kolej! :) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta I do Ukladu Warszawskiego tez! 27.02.08, 19:27 korkix78 napisał: > A ja na to: a to tylko i wylacznie za rzadu SLD do weszlismy do UE. > > Teraz Twoja kolej! :) Tylko SLD nazywalo sie PZPR-:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: I do Ukladu Warszawskiego tez! 27.02.08, 19:40 rzad SLD negocjowal traktat. To wszystko co mu zostalo. Przygotowaniem do integracji zajmowal sie rzad Buzka ktory musial ujednolic prawo. Poza tym rzad Buzka dokonal 4 wielkich reform ktore rzad SLD potrafil tylko spieprzyc. Owszem, troche ten rzad eselde zrobil, ale znacznie mniej niz mogl zrobic. Dzialal w trudnych warunkach, gospodarka zaczynala sie podnosic dopiero w drugiej polowie kadencji. Ale wiecej zrobil afer niz reform. Leszek Miller negocjowal, ale negocjacje to juz koncowy etap. Owszem, zrobil to w miare dobrze. Ale obnosi sie z tym jak paw. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: hecer 27.02.08, 20:32 Nie masz sie co podniecac Millerem, ktory "wynegocjowal" nam wejscie do UE na kolanach. Tak jak kazdy komuch - sluzalec, Miller spieprzyl wszystko od "A" do "Z"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: hecer 27.02.08, 22:24 to podaj te przyklady spraw ktore miller spieprzyl: najpierw na A, potem na B... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Re: Dzieki SLD jestesmy w Unii 27.02.08, 20:50 To prawda, a dzieki PO nic nie zawdzięczamy. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Bezrobocie spadlo za czasow rzadow PiS ale.... 27.02.08, 19:30 to osiagniecie:SLD,PO,Balcerowiecza(?),Unii Wolnosci i Walesy oraz Jaruzelskiego... I,oczywiscie i przede wszystkim ...GAZETY WYBORCZEJ-:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mut he_he_he_he_he_he_he_he_he_he_he_ he_he_he_he_he_he 27.02.08, 19:31 O tym, że za rządu Kaczyńskiego rekordowo spadło bezrobocie i utworzono rekordową ilość nowych miejsc pracy było wiadomo od dawna i to nawet przed wyborami. Tylko, że wtedy żadne GW-na, TVN-y, czy Axel Springery w stylu Newsweek o tym nie pisały bo statystyczny "wykrztaócióh" mógłby się dowiedzieć (odpuść Jehowo), że w Polsce działo się dobrze a nie tak tak źle jak przedstawiały media wiadomych grup finansowych. Pocieszające jest to, że coraz częściej spotyka się ludzi którzy głosowali na PO a teraz w końcu spadły im klapki z oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
palio13 Rekord zatrudnienia - pracę w Polsce ma 15,6 ml.. 27.02.08, 19:52 Ludzie.... zrozumcie wreszcie , ze to co sie teraz dzieje , jest wynikiem nie tylko masowych wyjazdow mlodych ludzi za granicę , ale przede wszystkim skandalicznie niskim płacom w firmach i firemkach prywatnych. A w dodatku wymagania w tych firmach które oferuja przysłowiowe grosze , są takie , że ludzi normalnych to już po prostu nie interesuje. Bo jakże to tak może być , że płaca w pełnej dyspozycji , nie pozwala godnie żyć uczciwemu człowiekowi....!!! Odpowiedz Link Zgłoś