kain_brat_abla 09.03.08, 22:12 Dyskusja na forum na ten temat za bardzo nie wygodna ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chosek Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 22:18 w sumie nic nowego. raczej norma w Kosciele Kat. niedlugo bedzie w nich pusto, jak na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamrotanie Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 22:23 Sprawa trudna, ale ważka zarazem, mam tylko nadzieję, że Kościół nie zamiecie tego znów wszystkiego pod dywan, bo bóg rychliwy, ale sprawiedliwy;] i w końcu KK beknie. Dziwi mnie w tej sprawie też inna kwestia-podejście GW, która rozdmuchuje tę sprawę w stylu Faktów i Mitów, ta sensacyjność drażni. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 22:28 Zamiecie, zamiecie, zawsze zamiatali. Najlepszy dowod, ze Gowin wiedzial i nic nie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Kościół to ludzie. Mają swoje słabości 09.03.08, 22:54 Kościół katolicki to ludzie. Mają swoje słabości, a czasem zboczenia. Celibat obowiązujący wszystkich księży prowadzi, że zawód księdza katolickiego wybierają mężczyźni o nietypowym profilu seksualnym - homoseksualiści lub pedofile. Solidarność zawodowa, a może i seksualna powoduje, że biskupi i arcybiskupi ukrywają przestępstwa seksualne księży tak długo jak się da. Problem jest w krajach katolickich takich jak Polska lub Irlandia gdzie katoliccy prokuratorzy wzdragają się przed stawianiem przed sądem "świętych" ludzi - księży pedofilów. Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek Re: Kościół to ludzie. Mają swoje słabości 10.03.08, 00:09 Dokładnie. Na szczęście ksiądz z Dukli został skazany. Tutaj niestety za późno nagłośniono sprawę. A dlaczego ? Bo naiwni ludzie uwierzyli hierarchom. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Arcybiskup Michalik i księża-pedofile 10.03.08, 09:53 > Dokładnie. Na szczęście ksiądz z Dukli został skazany. Buhaha. Został skazany i arcybiskup przemyski Józef Michalik - obecnie przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, czyli zwierzchnik Kościoła w Polsce - pozwolił księdzu-pedofilowi dalej mieszkać i pełnić posługę we wsi, w któ¶ej dokonywał czynów pedofilskich. W najnowszej sprawie, gdy w diecezji Michalika chłopiec popełnił samobójstwo i w liście oskarżył proboszcza o gwałt - arcybiskup również niewiele zrobił. Gdy z owym proboszczem już wcześniej były kłopoty, ignorował skargi parafian. Po samobójstwie nie wycofał księdza z parafii od razu, lecz pozwolił, aby tenże sam ksiądz będący przyczyną samobójstwa chłopca odprawił jego mszę pogrzebową. Później Michalik przeniósł księdza do parafii 30 km dalej, pracuje on tam normalnie jako wikary. Więcej pisałam na blogu tutaj: jedyniesluszne.blox.pl/2008/02/Szok-cywilizacyjny-Kto-rzadzi-Kosciolem-w-Polsce.html Najważniejsze w tym wszystkim jest, że człowiek który odpowiada za krycie pedofila został przez biskupów wybrany zwierzchnikiem Kościoła w Polsce. Jakoś biskupom to nie przeszkadzało. Ale nie przeszkadzało też żadnym wiernym. Gdy jeden biskup okazał się esbekiem, to wierni Kościoła jakoś potrafili przeciwko niemu zaprotestować. Ale gdy przewodniczący polskich biskupów kryje pedofila, to wiernych wcale nie oburzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
wenanty Re: Arcybiskup Michalik to kompromitacja kościoła 10.03.08, 13:59 Już prawie 20 lat temu nawoływał: "niech katolik głosuje na katolika, Żyd na Żyda, a mason na masona". Pamiętam, że dla "Guardiana" było to wtedy jak przemówienie Goebbelsa. Komentowano to jako neonazizm. Teraz broni pedofili, radia maryja czyli wszystkiego, czego polski kościół katolicki powinieni się wstydzić. W ten sposob kompromituje instytucję, której przewodzi. Co do wiernych - smutne, ale pamiętajmy, że pedofili z poznańskiego chóru chłopięcego też broniła ... duża grupa rodziców dzieci. Nie potrafię tego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Kościół to ludzie. Mają swoje słabości 10.03.08, 01:53 To nie tylko ludzie, ktorzy mają swoje słabości.. hie, hie. To wielki totalitarny system, w ktorym ukrywane sa przestepstwa, aby go chronic: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=55857030&a=66271617 Odpowiedz Link Zgłoś
shiraga Re: Kościół to ludzie. Mają swoje słabości 10.03.08, 05:59 Nic dodac, nic ujac. Pozostaje pytanie jak sie pozbyc tych pedalow w sutannie, tego raka na ciele Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kościół to ludzie. Mają swoje słabości 10.03.08, 06:45 pedal, to nie pedofil. Odpowiedz Link Zgłoś
lubicz Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 10:01 A mnie nie dziwi to rozdmuchiwanie grzechu księdza przez GW. I w jaki sposób to robią. Przecież GW chodzi o kolejne uderzenie w nas - Polaków, w polskość, a że uderzenie w Kościół kiedy jest uzasadniony powód (a niestety jest) nadaje się do tego jak ulał więc wielka radość dzisiaj w Redakcji!!. Sprawa Grossa zaczyna znowu przycichać, już się "zgrała", a tu mają pod ręką kolejny temat który będą ciągnąć i eksploatować przez......? No właśnie, może konkurs kto trafniej przewidzi? Ja przewiduję 2 tygodnie, bo przecież w Wielkim Tygodniu wspaniale będzie móc zwrócić naszą uwagę nie na śmierć Jezusa i "niepotrzebne" nad jej faktycznymi sprawcami refleksje, a na grzechy naszego, nie ich Kościoła. Nawet jeśli jest to przypadek jednostkowy, jeśli Kościół w swojej masie daje zupełnie inne świadectwo swojej misji, to i tak wspaniale się uogólni na jego całość. Mój Kościół uczy mnie, że antysemityzm jest grzechem. A we mnie zaczyna on ostatnio wyraźnie narastać, choć przez całe dotychczasowe długie życie był mi obcy. I jeśli tak jest to winni tego mojego grzechu jesteście wy - redaktorzy GW. Choć jesteśmy w różnych Kościołach to Boga mamy tego samego, bo innego nie ma. I przed nim wszyscy, i ja i wy, staniemy z bagażem swoich grzechów i złych intencji. I nie zapominajcie o tym w ferworze walki z naszą polskością i z naszym Kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 11:52 dobre dobre, prawie dałem się nabrać Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Cynizm biskupów 09.03.08, 22:29 Niedawno oglądałem program "Grzechy polskie" lub coś takiego. Przedmiotem dyskusji była kwestia cynizmu. Padła tam definicja co to jest cynizm: to sytuacja gdy ktoś wykorzystuje dobroć, naiwność, miłość, zaufanie, może wiarę...itp... człowieka do swoich niemoralnych celów. Ta definicja jak ulał pasuje do opisanej relacji i słów biskupów : Nie działajcie na szkodę Kościoła....wiarę ludzi wykorzystuje się tu do ukrywania zbrodni, grzechu, niemoralności...pozwala się uniknąć kary winnym...pozwalało się cierpieć ofiarom. Wszystko w imię dobra Kościoła. A oprócz cynizmu mamy tu też do czynienia ze zwykłym psychicznym szantażem..dobrze że ludzie w KK tacy jak dominikanie. Nie po raz pierwszy udowadniają swoją odwagę, prawość i co by tu nie mówić-niezależność. Odpowiedz Link Zgłoś
garfield60 Niezależność zakonników od biskupa działa w dwie 09.03.08, 22:38 strony: z jednej - przykład dominikanów, z drugiej - ojca dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Kosciol umie odwracac uwage od swoich problemow 09.03.08, 22:46 Niedawno czynione nagonki i kampanie przeciwko gejom, feministkom, Zydom - to nic innego jak proba odwrocenia uwagi od problemu pedofilii w kosciele katolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Kosciol umie odwracac uwage od swoich problem 09.03.08, 23:44 A czemu ofiara nie wypowiada sie ani jedna? co - brak odwagi? a organa ścigania to czy aby w takich sprawach nie pomagają? a pomagaja - tyle,że trzeba miec dowody, a napisać znieważający art. to juz dowodów nie trzeba mieć - bo temat dobry i chwyci... Jak sami widzicie chwycił, mimo, ze pismak z pampersem pisał... Odpowiedz Link Zgłoś
sound_of_silence wszystko dla Ciebie proste... 09.03.08, 23:46 jeszcze raz: po pierwsze przeczytaj CALY Odpowiedz Link Zgłoś
sound_of_silence Re: wszystko dla Ciebie proste... 09.03.08, 23:48 przeczytaj caly artykul jutro Po drugie: postaw sie w sytuacji dziecka z osrodka dla trudnej mlodziezy - jakie dowody mieli gromadzic? i kiedy? kiedy byli dzieciakami upokorzonymi przez doroslego, "opiekuna"? Kto mial im w tym pomoc? "wojna czarnego z czarnym"? gratuluje wrazliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek Takiego nie przekonasz 10.03.08, 00:06 Ale używając jego argumentacji - jeśli ks. Andrzej został pomówiony - to niech pozwie gazetę i dziennikarzy do sądu i uzyska wyrok nakazujący im przeproszenie. Niewinny nie ma się czego bać przed sądem. Paetz i Wielgus nie pozwali. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Takiego nie przekonasz 10.03.08, 00:17 wujo_wladek napisał: > Ale używając jego argumentacji - jeśli ks. Andrzej został pomówiony - > to niech pozwie gazetę i dziennikarzy do sądu i uzyska wyrok > nakazujący im przeproszenie. Niewinny nie ma się czego bać przed > sądem. Paetz i Wielgus nie pozwali. czas pokaze... Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: wszystko dla Ciebie proste... 10.03.08, 00:20 sound_of_silence napisała: > przeczytaj caly artykul jutro > Po drugie: postaw sie w sytuacji dziecka z osrodka dla trudnej mlodziezy - jaki > e > dowody mieli gromadzic? i kiedy? kiedy byli dzieciakami upokorzonymi przez > doroslego, "opiekuna"? Kto mial im w tym pomoc? > "wojna czarnego z czarnym"? gratuluje wrazliwosci dziwnym jest fakt, że z tego ośrodka nie wypowiadał sie żaden z wychowawców i wychowanków? (byłych lub obecnych) Odpowiedz Link Zgłoś
mire111 Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 09:20 chosek napisał: > w sumie nic nowego. raczej norma w Kosciele Kat. niedlugo bedzie w nich pusto, > jak na Zachodzie. Typowe zachowanie katolikow, czekam az znikna naturalnie, jak wiele innych, falszywych i zaklamanych ideologi. Zygac sie juz nawet nie chce.. Odpowiedz Link Zgłoś
garfield60 Kościól w Polsce lubi chować głowę w piasek 09.03.08, 22:35 a - z drugiej strony - stwarzać sztuczne problemy tam, gdzie ich nie ma. Przykładem jest matura z religii. Przez ostanie kilkanaście lat, KK nie potrafił oprzec się pokusie wzięcia władzy ,np: w postaci lekcji religii w szkołach. W efekcie KK w Polsce w znacznej mierze utracił swój rzeczywisty autorytet. Zachowanie hierarchów, opisane w tym artykule, dobrze sprawdzało się w czasie komuny, gdy chodziło o zachowanie jedności KK, ale teraz są inne czasy, do których ci hierarchowie nie dorośli. Czasy się zmieniają i zamiatanie pod dywan nic nie pomoże, podobnie jak w sprawie TW w sutannach. Wystarczy popatrzeć na historię chrześcijaństwa by stwierdzić, że zbliża się kolejna burza w polskim KK (poprzednią była reformacja). W sprawie religii w szkole wystarczyło posłuchać światłego duchownego, jakim był ś.þ. Ksiądz Józef Tischner: "... nie można wystawić dwói z łaski uswięcajej..." ale jego głos był głosem wołającego na pustyni. ściślej - pustyni duchowej. W opisanej sprawie molestowania - kolejnej na przestrzeni ostatnich lat - nie spodziewam się rewelacyjnych wyników choćby dlatego, że pamiętam postawę abp. Michalika w sprawie molestowanej dziewczynki w Dukli "czy można wierzyć prawosławnemu?..." I na koniec: w tzw. czasach komunizmu, przez kilkannaście lat byłem ministrantem i mam swoje obserwacje odnośnie zachowania duchownych. Odpowiedz Link Zgłoś
tymoteuszb Re: Kościól w Polsce lubi chować głowę w piasek 09.03.08, 22:46 Nie mam nic przeciw kosciołowi. Mam bardzo wiele przeciw zatajaniu prawdy i podłości! Niestety podobnie do Kremla, gdy wypływa na wierzch szumowina, nasz katolicki bastion moralności - podle łze jak "zły". Hipokryzja i zakłamanie, rządzi tą instytucją od przynajmniej 1079 roku (wprowadzenie celibatu). Oficjalnie chodziło o czystość, niepokalanie itp... Racjonalnie o utrzymanie majątku koscielnego, przeciw rozdrobnieniu wśród spadkobierców kapłana. Konsekwencją stała się nienawiść do "zbliżeń interseksualnych" (homo też). Z czasem dorobiono religijna fasadę grzesznej natury miłosnych zblizeń nieusankcjonowanych przez urzędnika z mianowania Watykanu. Czas na przebudzenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Przeciez na swiecie sa setki takich spraw 09.03.08, 22:48 niedawno wyszlo na jaw, ze kosciol ukrywal swoich zboczencow w malych parafiach na Alasce, gdzie ci dopuszczali sie ponownie gwaltow i molestowania dzieci wsrod ludnosci lokalnej. A niektorzy chca uczynic papieza swietym... Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Re: Przeciez na swiecie sa setki takich spraw 09.03.08, 23:07 Ofiary powinny zgłaszać się na policję ! Chociaż i tam ciężko jest mówić do słupa Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Przeciez na swiecie sa setki takich spraw 09.03.08, 23:36 tu czarny walczy z czarnym - to widac z tego artykułu... Odpowiedz Link Zgłoś
kleomilka Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 23:05 To straszne przykre. Niestety, takie rzeczy zdarzaja sie nazbyt czesto. :( Wspolczuje wszystkim skrzywdzonym dzieciom. Dla pedofili powinny byc najsurowsze z kar. Wlacznie z chirurgicznym usunieciem organow plciowych, czy innych narzadow odpowiedzialnych za poped seksualny. Trzymali by sie wtedy na smyczy zboczency. Odpowiedz Link Zgłoś
tredve94 Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 23:22 Cóż, w Polsce tak jak w Irlandii czy USA Kościół Katolicki zamiata takie sprawy pod dywan. W Stanach Zjednoczonych, pomimo olbrzymich przestrzeni, posiadania Alaski na którą zsyłano księży pedofilów, prawda już wyszła na jaw. W Polsce nie ma Alaski, prawda wychodzi o wiele szybciej, choć ciągle za wolno dla ofiar takich praktyk. Za cenę politycznych korzyści katoliccy biskupi są gotowi na konszachty z samym diabłem. Gratuluję! W piekle już szykują dla was miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 23:26 No cóż.... normalni ludzie nie zostają księżmi. Odpowiedz Link Zgłoś
darkhorse69 Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 23:30 Ksieza - pedofile preferuja dzialanie w osrodkach w ktorych jest im latwo wykorzystywac seksualnie dzieci. Ja sam w dziecinstwie spedzilem wiele lat na w sanatoriach (glownie w Goczalkowicach-Zdroju), ktore szczegolnie dla dzieci byly ostra szkola zycia i przetrwania. Jedna z rzeczy na porzadku dziennym byly bardzo wczesna inicjacja seksualna (zarowno chlopcow jak i dziewczat) i obecnosc pedofilow roznej masci (ksieza, terapeuci nawet zwykli pielegniarze) ktorych takie miejsce jak sanatorium przyciagalo - wiedzieli ze tam znajdo latwo swoj "towar". Tak, seks z dziecmi byl towarem ktory sie kupowalo i sprzedawalo. To bylo w czasach gdy akurat kosciol dostawal dary z Zachodu i je dystrybouwal w Polsce. Tak wiec mozecie sobie wyobrazic ze ksieza w parafii przy sanatorium mieli mnostwo "prezentow" dla dzieci ... Najsmutniejsze jest to ze Ci ksieza dzialali w tak niesamowicie perfidny i wyrachowany sposob, pod przekrywka "milosci" i "wiary" w zludny sposob oferowali dzieciom to czego tak naprawde potrzebowaly - ciepla, bliskosci Odpowiedz Link Zgłoś
skaflok Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 09:39 z podstawowki specjalnej troski na uniwerek ;D niezle ;] jednak 'palec bozy' dziala ;P dobrze od czasow 1 komunii nie mialem stycznosci z ta czarna zaraza ;p Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 23:32 Jak widać z treści artykułu, jedyny świadek i informator podaje tylko swoja wersję. W takiej sytuacji najcześciej informator ma jakiś interes do ugrania na publikacji, dla tego zawsze należy sprawdzać takie wiadomości u wielu żródeł...Moim zdaniem amatorszczyzna a autor to pismak z pampersem;) Jak widać Gazety chyba nie stać na doświadczonych pismaków... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sound_of_silence ??? 09.03.08, 23:40 Po pierwsze to jest zwiastun a nie tresc artykulu- najpierw przeczytaj jutro, a potem tak komentuj Po drugie to nie jest swiadek i informator tylko czlowiek, ktory zebral relacje wielu ludzi Po trzecie nie sadze, zeby musial to publikowac, gdyby znacznie wczesniej ktos go wysluchal i zainterweniowal Przypomina sie przypowiesc o milosiernym samarytaninie: "jak myslicie, kto okazal sie bliznim tego czlowieka" Jako katoliczka nigdy nie zrozumiem jak "dobro Kosciola" moze byc wazniejsze od dobra konkretnego czlowieka powierzonego Kosciolowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: ??? 09.03.08, 23:53 sound_of_silence napisała: > Po pierwsze to jest zwiastun a nie tresc artykulu- najpierw przeczytaj jutro, a > potem tak komentuj > Po drugie to nie jest swiadek i informator tylko czlowiek, ktory zebral relacje > wielu ludzi > Po trzecie nie sadze, zeby musial to publikowac, gdyby znacznie wczesniej ktos > go wysluchal i zainterweniowal > > Przypomina sie przypowiesc o milosiernym samarytaninie: "jak myslicie, kto > okazal sie bliznim tego czlowieka" > > Jako katoliczka nigdy nie zrozumiem jak "dobro Kosciola" moze byc wazniejsze od > dobra konkretnego czlowieka powierzonego Kosciolowi. jak ktoś czuje sie pokrzywdzony niech idzie do prokuratora, a komentować wolno zawsze i wszędzie - wolny kraj a co to jest zwiastun? zwiastunem wiosny jest jaskółka:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sound_of_silence Re: ??? 09.03.08, 23:57 dla jasnosci- napisalam "TAK komentowac" przed przeczytaniem calosci (bo oparles sie tylko na jakims skrawku) Prawa do komentarza nie odbieram Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: ??? 10.03.08, 00:02 sound_of_silence napisała: > dla jasnosci- napisalam "TAK komentowac" przed przeczytaniem calosci (bo oparle > s > sie tylko na jakims skrawku) > Prawa do komentarza nie odbieram znam całość nadto dobrze...wszak czy z artykułu nie wynika, że ten pierwszy (zwiasun) to czy aby też nie zbrudzony? są jakies papiery czy cóś? jak sam mówił... Odpowiedz Link Zgłoś
a.czaplicka Re: ??? 10.03.08, 00:42 Te "papiery" to było szantażowanie tego zakonnika faktem, że sam był molestowany w przeszłości. Też "ładne" postępowanie hierarchii kościelnej. Czysta podłość. Być może fakt, że sam był ofiara wykorzystania seksualnego, zadecydował o tym, że sie w ogóle odwazył stanąć po stronie pokrzywdzonych. Jak widać hierarchowie potrafią zrobić b. wiele, by zamknąć ludzią usta. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: ??? 10.03.08, 00:45 Niestety nasze sady nie zdobeda sie na to co zrobily sady amerykanskie w Bostonie, doprowadzajac diecezje bostonska na kraj bankructwa, gdy uznala ze grupowa ugoda z pokrzywdzonymi (o ile pamietam rzadu 100 mln USD) jest korzsytniejsza niz pojedyncze procesy. a.czaplicka napisała: > kościelnej. Czysta podłość. Być może fakt, że sam był ofiara > wykorzystania seksualnego, zadecydował o tym, że sie w ogóle odwazył > stanąć po stronie pokrzywdzonych. Jak widać hierarchowie potrafią > zrobić b. wiele, by zamknąć ludzią usta Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: ??? 10.03.08, 00:51 a.czaplicka napisała: > Te "papiery" to było szantażowanie tego zakonnika faktem, że sam był > molestowany w przeszłości. Też "ładne" postępowanie hierarchii > kościelnej. Czysta podłość. Być może fakt, że sam był ofiara > wykorzystania seksualnego, zadecydował o tym, że sie w ogóle odwazył > stanąć po stronie pokrzywdzonych. Jak widać hierarchowie potrafią > zrobić b. wiele, by zamknąć ludzią usta. 18latek -molestowany? ja mam skończone 17 ale gdyby mi ktos do rzporka łape wkładał to na pewno by pozałował, no chyba, że jakaś niebieskooka blondyna to moze bym uległ...dziewczyno co ty wygadujesz, normalny facet w trakoch sytuacjach leje w mordę... Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: ??? 10.03.08, 00:58 uwielbiam swiat bialo czarny, w ktorym prawdziwy mezczyzna leje w morde okropnego ksiedza. a potem wsiada na rumaka i odjezdza w zachod lonca. swiat w ktorym nie mozna zaszantazowac, poszeptac, zagrozic. i obys, 17latku, przez cale zycie przeszedl nie stajac przed koniecznoscia lania w morde, po ktroym dobordziej bedzie pokazywal ci wynik obdukcji, po ktorej bedziesz mogl pojsc posiedziec. i nie bedziesz musial wybierac miedzy dalszymi studiami na uniwersytecie i otwartym rozporkiem a wiezieniem z zamknietym (przynajmniej dla dobrodzieja zamknietym). wiesso5 napisał: > 18latek -molestowany? ja mam skończone 17 ale gdyby mi ktos do > rzporka łape wkładał to na pewno by pozałował, no chyba, że jakaś > niebieskooka blondyna to moze bym uległ...dziewczyno co ty > wygadujesz, normalny facet w trakoch sytuacjach leje w mordę... Odpowiedz Link Zgłoś
a.czaplicka Re: ??? 10.03.08, 01:03 Jeśli zadasz sobie trud i ponownie przeczytasz artykuł, to zauważysz, że jeden z chłopców miał 15 lat. Zresztą, co wiek ma tu w ogóle do rzeczy? Czy zmieni to fat, że ksiądz Andrzej wykorzystywał swoją pozycję autorytetu i niejako powiernika, wobec tych chłopców? Zresztą to była głównie młodzieŻ "po przejściach" i juz sobie wyobrażam, co by było, gdyby ten chłopak faktycznie uderzył tego księdza, a ten zgłosił sprawę np. do jego kuratora. Komu by uwierzyli, jak myślisz? Problem polega na tym, że ten duchowny wykorzystywał dzieci, które nie mogły liczyć na niczyje wsparcie - były same i to właśnie czyniło je łatwym celem. Postawienie się w ich sytuacji nie jest chyba aż takie trudne CHŁOPAKU??? Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: ??? 10.03.08, 01:08 a.czaplicka napisała: > Jeśli zadasz sobie trud i ponownie przeczytasz artykuł, to > zauważysz, że jeden z chłopców miał 15 lat. Zresztą, co wiek ma tu w > ogóle do rzeczy? Czy zmieni to fat, że ksiądz Andrzej wykorzystywał > swoją pozycję autorytetu i niejako powiernika, wobec tych chłopców? > Zresztą to była głównie młodzieŻ "po przejściach" i juz sobie > wyobrażam, co by było, gdyby ten chłopak faktycznie uderzył tego > księdza, a ten zgłosił sprawę np. do jego kuratora. Komu by > uwierzyli, jak myślisz? Problem polega na tym, że ten duchowny > wykorzystywał dzieci, które nie mogły liczyć na niczyje wsparcie - > były same i to właśnie czyniło je łatwym celem. Postawienie się w > ich sytuacji nie jest chyba aż takie trudne CHŁOPAKU??? a tu sie nie zrozumieliśmy, mi chodziło o tego domninikana, pisał że jak miał 18 lat to go ktoś molestował... i co podobało sie widać bo normalny facet 18 letni z pewnoscia by sobie poradził no chyba, ze by sie spodobało? Odpowiedz Link Zgłoś
a.czaplicka Re: ??? 10.03.08, 01:22 Masz jednak małą wyobraźnię. Agresor mógł być na przykład po prostu silniejszy, użyć noża lub zastraszyć w inny sposób. Nie chodzi tu jednak o to, czy był, czy nie był molestowany, czy mu się "podobało", czy nie ,tylko o to, że mu to wyciągają, aby go zdyskredytować. PS: Seminarzyści od Paetza też byli dorośli Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: ??? 10.03.08, 01:30 a.czaplicka napisała: > Masz jednak małą wyobraźnię. Agresor mógł być na przykład po prostu > silniejszy, użyć noża lub zastraszyć w inny sposób. Nie chodzi tu > jednak o to, czy był, czy nie był molestowany, czy mu > się "podobało", czy nie ,tylko o to, że mu to wyciągają, aby go > zdyskredytować. > > PS: Seminarzyści od Paetza też byli dorośli znałaś go? bo tak piszesz i ten wątek kryminalny...??? Odpowiedz Link Zgłoś
qubuspuchatek Re: ??? 10.03.08, 02:06 Wiesiu, zamilcz juz, bo boli nas tu wszystkich glowa od Twoich wywodów. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: ??? 10.03.08, 10:16 Tylko się nie obraź,bo nie mam nic złego na mysli.Znaczy ,że niewiele jeszcze rozumiesz.Mnie tez zajeło to trochę czasu.Musiałam duzo poczytac o religiach,o ich powstawaniu.Uzmysłowic sobie na podstawie zdobytej wiedzy,że kaplani zawsze byli tacy sami,niezależnie czy dzisiejsi czy ci sprzed 3000 czy wiecej lat.Dzis dobrze rozumiem,że interes kościoła był i zawsze bedzie ważniejszy od ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Ukryty grzech Kościoła 09.03.08, 23:42 Papier wszystko przyjmie. A tym bardziej "zwierzenia" anonimowych skrzywdzonych na forum. Jakos im nie wierze. To kolejna nagonka na Kosciol, gdzie pojedyncze sprawy o negatywnym zabarwieniu sie naglasnia. "Rozrywka" dla mas, niezdrowa sensacja. W tym ostatnio przoduje Gazeta Wyborcza. Spotkalam sie w zyciu z wieloma ksiezmi i jakos, mimo zakladanej "masowosci" zboczen, nie zetknelam sie z zadnym z ich przejawem. Nie ma to jak niesprawdzone plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek To mało wiesz 09.03.08, 23:57 A słyszałaś o sprawie b. abp Wiednia Hansa Hermanna Groëra ? A sprawa Paetza ? Czy któryś z nich oczyścił się z zarzutów, pozwał tych, którzy napisali o nich prawdę ? Czy ktokolwiek oficjalnie powiedział, że skrzywdzono Groëra czy Paetza ? To jest zamiatanie pd dywan i świadczy de facto o przyznaniu się do winy. A skandale pedofilskie i homoseksualne uajwnione w kościele katolickim w Irlandii i USA ? Jest rzecza oczywistą, że w każdej społeczności są 'czarne owce'. Ale należy się ich pozbyć, a nie bronić za wszelką cenę, bo to 'nasze czarne owce'. Kryjąc przestęcę biskupi popełnili przestępstwo. Jeśli mają honor, to powinni ustąpić, zrzec się godności etc. a kościół (jak i każda wspólnota religijna czy świecka) powinien takich wywalić ze swoich szeregów (jak również opczywiście owego ks. Andrzeja). A nie kryć i atakować tych, którzy walczą z czarnymi owcami we własnych szeregach. Ale widać polski kler wyznaje zasadę, że 'naszych', nawet jak są pedofilami czy współpraconikami SB, jak pokazał w sprawie Wielgusa (szykany wobec ks. Isakowicza). Odpowiedz Link Zgłoś
cozano Re: To mało wiesz 10.03.08, 01:16 Niewiele brakowalo, a pewnie i by skazano Groaera, tylko osobista interwencja JPII doprowadzila, ze ostatnie lata zycia spedzil odosobniony w klasztorze. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 00:43 cartahena: logika na piatke. bo ja na przyklad spotkalem wielu ludzi w zyciu i zadnego mordercy. z tego pewnie wynika, ze nie ma morderstw na swiecie. Ba, nie spotkalem w zyciu zadnego Boliwijczyka: podejrzewam ze nie ma tez Boliwijczykow. Litosci!!! cartahena napisała: > Spotkalam sie w zyciu z wieloma ksiezmi i jakos, mimo > zakladanej "masowosci" zboczen, nie zetknelam sie z zadnym z ich > przejawem. Nie ma to jak niesprawdzone plotki Odpowiedz Link Zgłoś
a.czaplicka Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 00:48 Brawo! Świetna riposta :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 00:59 dalatata napisał: > cartahena: logika na piatke. bo ja na przyklad spotkalem wielu ludzi > w zyciu i zadnego mordercy. z tego pewnie wynika, ze nie ma > morderstw na swiecie. Ba, nie spotkalem w zyciu zadnego > Boliwijczyka: podejrzewam ze nie ma tez Boliwijczykow. > > Litosci!!! > > cartahena napisała: > > > Spotkalam sie w zyciu z wieloma ksiezmi i jakos, mimo > > zakladanej "masowosci" zboczen, nie zetknelam sie z zadnym z ich > > przejawem. Nie ma to jak niesprawdzone plotki a wiesz czemu głupków nie widać - bo parami nie chodzą...tak mówiła moja babcia (juz nie żyje)babci nie ma a głupków że az strach sie bać, to tak a'propos twojej logiki na którą sie powołujesz...najwiecej maja do powiedzenia ci co o sprawie wiedzą najmniej...porrostu chca byc zauważeni i to im sie wtedy udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 01:16 ta riposta jest rzeczywiscie przytlaczajaca! brawo! chyba sie juz nie odezwe i wpelzne do tej dziury, z ktorej wyszedlem. jestes niezwykly 17 latku. wiesso5 napisał: > a wiesz czemu głupków nie widać - bo parami nie chodzą...tak mówiła > moja babcia (juz nie żyje)babci nie ma a głupków że az strach sie > bać, to tak a'propos twojej logiki na którą sie > powołujesz...najwiecej maja do powiedzenia ci co o sprawie wiedzą > najmniej...porrostu chca byc zauważeni i to im sie wtedy udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 01:34 dalatata napisał: > ta riposta jest rzeczywiscie przytlaczajaca! brawo! chyba sie juz > nie odezwe i wpelzne do tej dziury, z ktorej wyszedlem. jestes > niezwykly 17 latku. > > wiesso5 napisał: > > > a wiesz czemu głupków nie widać - bo parami nie chodzą...tak > mówiła > > moja babcia (juz nie żyje)babci nie ma a głupków że az strach sie > > bać, to tak a'propos twojej logiki na którą sie > > powołujesz...najwiecej maja do powiedzenia ci co o sprawie wiedzą > > najmniej...porrostu chca byc zauważeni i to im sie wtedy udaje... a dziekuje za miłe słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 09:35 To twojemu rozumowaniu brakuje logiki. Jesli bys pojechal do Boliwii, na pewno Boliwijczyka bys spotkal. Skoro ja mieszkam w kraju, w ktorym podobno ksieza masowo molestuja nieletnich, to pewnie bym sie z takim przypadkiem zetknela w swoim otoczeniu. Wlasnie ze wzgledu na te MASOWOSC dokonywanych czynow, jak to twierdza niektorzy na tym forum. A jesli chodzi o mordercow, to ich nie spotkales, bo tacy osobnicy NIE WYSTEPUJA MASOWO w spoleczenstwie. Tak samo jak molestujacy ksieza. Litosci dla twojego rozumowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 23:57 ja rowniez mysle ze molesutjacy ksieza to nie wiekszosc. jednak cartaheno kwestionowalas zsadnosc oskarzen w ogole, a nie ich masowosc. badzo choc uczciwa. cartahena napisała: > To twojemu rozumowaniu brakuje logiki. Jesli bys pojechal do Boliwii, na pewno > Boliwijczyka bys spotkal. Skoro ja mieszkam w kraju, w ktorym podobno ksieza > masowo molestuja nieletnich, to pewnie bym sie z takim przypadkiem zetknela w > swoim otoczeniu. Wlasnie ze wzgledu na te MASOWOSC dokonywanych czynow, jak to > twierdza niektorzy na tym forum. > A jesli chodzi o mordercow, to ich nie spotkales, bo tacy osobnicy NIE WYSTEPUJ > A > MASOWO w spoleczenstwie. Tak samo jak molestujacy ksieza. > > Litosci dla twojego rozumowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Klecha czycha!!! 09.03.08, 23:42 "...Wystarczy ludzki odruch - pochyl się nad cierpieniem..." ... tylko nie za bardzo!! Klecha czycha za plecami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
afore1 Ciekawe czemu wyłączyli komentarze 09.03.08, 23:47 "nie działajcie na szkodę Kościoła" Ta. O to zawsze chodzi. Cisza, mnie nie było, nic nie słyszałem, nic nie widziałem, nic nie wiem... Cała ta religia działa w taki sposób. Albo tuszowanie złych rzeczy, albo stanie w miejscu i nic nie robienie. To wstyd być katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Ciekawe czemu wyłączyli komentarze 09.03.08, 23:55 afore1 napisał: > "nie działajcie na szkodę Kościoła" > > > Ta. O to zawsze chodzi. Cisza, mnie nie było, nic nie słyszałem, nic nie > widziałem, nic nie wiem... > Cała ta religia działa w taki sposób. Albo tuszowanie złych rzeczy, albo stanie > w miejscu i nic nie robienie. > > To wstyd być katolikiem. to zaostań np muzułmaninem lub mormonem...jaki problem...wstyd to kraść... Odpowiedz Link Zgłoś
the.skin bo podobno chcą naprawiać kosciół 09.03.08, 23:56 i nie chcą mu szkodzić no i boją sie tekstó które potem będzie namierzac policja Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: bo podobno chcą naprawiać kosciół 10.03.08, 00:02 pedofil to edofil, jakiej jest profesji to nieistotne. Samson zostal sprawiedliwe osadzony, zobaczymy czy ksieza rowniez doczekaja sie sprawiedliwego wyroku. sprawiedliwego- czyli takiego jakiego oczekuje spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: bo podobno chcą naprawiać kosciół 10.03.08, 01:26 Ksieza w Polsce dosc latwo unikaja odpowiedzialnosci karnej za przestepstwa seksualne. Presja srodowiska na swiadkow jest tak duza, ze wycofuja sie oni ze skladania zeznan. Tu jeden z takich przykladow, ksiadz gwalciciel i parafianka od zastraszania zgwalconej do dzis nie zostali ukarani: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=55857030 Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek Po to, by oszołomy z Torunia etc. nie atakowały 10.03.08, 00:03 Niektórzy nigdy nie uwierzą w winę żadnego księdza, póki ten się nie przyzna, a i wtedy rónież nie, bo uznają, że chciał dobrze. Dla nich ksiądz to nadczłowiek i w ogóle nie wolno o nim pisać inaczej, jak na klęczkach. A już jakikolwiek zarzut to największy grzech i skandal. Więc wszystkich tutaj chcieliby obrażać etc. A gazeta to dla nich najgorszy wróg, bo tak mawia ich 'autorytet'. Już pierwsze takie osoby pojawiły się w tym watku, a pewnie będzie wiecej. Ciekawe tylko, czy przybędą pedofilowi z odsieczą galba, palestrina_2005, mala.mi, po-strach i inne osoby o często pojawiających się w tego typu dyskusjach nickach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Po to, by oszołomy z Torunia etc. nie atakowa 10.03.08, 00:12 jasne, jak ktos ma inne zdanie niz wszechwiedzaca GW, to zaraz oszolom z Torunia. A kto ci powiedzial , ze ksiadz to nadczlowiek. tak uwaza twoja babcia czy mamusia? bo rozumiem, ze swoj osad opierasz na osobach ci znanych. kto mowi o bronieniu pedofila? najpierw musza mu udowodnic wine. na razie, to tylko artykul w gazecie. ja tez moge napisac, ze mnie molestowal wuefista w szkole. moge nawet podac szczegoly. no i co z tego? nalezy w takim razie wszystkich wuefistow nazwac pedofilami? Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek Za pomówienie się pozywa 10.03.08, 00:26 I gdy pomówiony ma rację - wygrywa. By daleko nie szukać - nawet Kaczor coś wygrał w sprawie lojalki ze stanu wojennego, o podpisanie której był pomówiony. Ale Paetz, Wielgus nikogo nie pozwali. Ciekawe dlaczego ? A ksiądz z Dukli był skazany i udowodniono mu molestowanie nieletnich. Sprawa była znana i nawet prawicowi dziennikarze z ówczesnego 'Życia' Wołka mówili, że wyrok był za niski i będą głosy, że nie-ksiądz dostałby wyższy wyrok. A pierwszy prokurator prowadzący spraę nie chciał nawet napisać aktu oskarżenia, bo twierdził, że ksiądz leczył dzieci, bo był cudotwórcą. Na szczęście znaleźli się ludzie, których 'pomówienia' doprowadziły sprawę do skutecznego końca. W tym przypadku osoby, które powinny były iść ze sprawą na policję zaufały przełożonym pedofila. Bo to nie tylko przełożeni, ale i biskupi, a więc autorytety dla wierzących (którzy oczywiście chętnie nadużywają tego 'autorytetu'). Trzymali sprawę 'pod dywanem' aż się przedawniła, czyli wszystkich okłamali. Więc nagłośnienie sprawy jest jedyną formą walki o sprawiedliwość dla pokrzywdzonych i tych, którzy chcieli im pomóc, ale niepotrzebnie zaufali biskupom. I jak nie potrafisz zabierać głosu bez obrażania dyskutantów, to daruj sobie polemikę. Bo kompromitujesz kościół katolicki na równi z biskupami szczecińskimi, Paetzem, Wielgusem i księdzem z Dukli. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Za pomówienie się pozywa 10.03.08, 00:30 wujo_wladek napisał: > I gdy pomówiony ma rację - wygrywa. By daleko nie szukać - nawet > Kaczor coś wygrał w sprawie lojalki ze stanu wojennego, o podpisanie > której był pomówiony. Ale Paetz, Wielgus nikogo nie pozwali. Ciekawe > dlaczego ? > A ksiądz z Dukli był skazany i udowodniono mu molestowanie > nieletnich. Sprawa była znana i nawet prawicowi dziennikarze z > ówczesnego 'Życia' Wołka mówili, że wyrok był za niski i będą głosy, > że nie-ksiądz dostałby wyższy wyrok. A pierwszy prokurator > prowadzący spraę nie chciał nawet napisać aktu oskarżenia, bo > twierdził, że ksiądz leczył dzieci, bo był cudotwórcą. Na szczęście > znaleźli się ludzie, których 'pomówienia' doprowadziły sprawę do > skutecznego końca. W tym przypadku osoby, które powinny były iść ze > sprawą na policję zaufały przełożonym pedofila. Bo to nie tylko > przełożeni, ale i biskupi, a więc autorytety dla wierzących (którzy > oczywiście chętnie nadużywają tego 'autorytetu'). Trzymali > sprawę 'pod dywanem' aż się przedawniła, czyli wszystkich okłamali. > Więc nagłośnienie sprawy jest jedyną formą walki o sprawiedliwość > dla pokrzywdzonych i tych, którzy chcieli im pomóc, ale > niepotrzebnie zaufali biskupom. > I jak nie potrafisz zabierać głosu bez obrażania dyskutantów, to > daruj sobie polemikę. Bo kompromitujesz kościół katolicki na równi z > biskupami szczecińskimi, Paetzem, Wielgusem i księdzem z Dukli. oooojejjj ile wątków, a mieliśmy komentować tylko szczeciński, jak widać straszny cietrzew:) Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Za pomówienie się pozywa 10.03.08, 09:43 I jak nie potrafisz zabierać głosu bez obrażania dyskutantów, to > daruj sobie polemikę. Bo kompromitujesz kościół katolicki na równi z > biskupami szczecińskimi, Paetzem, Wielgusem i księdzem z Dukli. No tak, argument powalajacy. Zaraz sie okaze, ze jestem pedofilem w spodnicy. A ty kompromitujesz siebie takimi uwagami, wiec sam lepiej zamilcz. Odpowiedz Link Zgłoś
wenanty Brak argumentów typowy dla mohera 10.03.08, 11:56 Rzeczywiście nie potrafisz polemizować, więc jak ci słusznie zwrócił uwagę przedmówca kompromitujesz sprawę, której bronisz. No i przykro mi z powodu tego nauczyciela wf ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Brak argumentów typowy dla mohera 10.03.08, 13:11 Rzeczywiście nie potrafisz polemizować, więc jak ci słusznie zwrócił > uwagę przedmówca kompromitujesz sprawę, której bronisz. No i przykro > mi z powodu tego nauczyciela wf ;)))))) A ty jakie masz argumenty? sam nie umiesz polemizowac, tylko przyklejac komus etykietke nie znajac go. typowe dla zacietrzewionego antyklerykala i komuszka. nie musi byc ci przykro z powodu wuefisty. zmyslilam ten przyklad. uwierzyles? no, widzisz, nie wszytko co ktos napisal jest prawda. a tak BTW, to smieszne, ze dziewczyne wuefista molestowal? dla ciebie chyba tak sadzac z tych usmieszkow, ktore zalaczyles. ot, taka hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
wenanty Re: Brak argumentów typowy dla mohera 10.03.08, 13:47 No cóż, nie każdy jak widać potrafi zrozumieć ironię ;). Argument, że nie ma księży pedofili, skoro jedna osoba takiego nie spotkała też jest wart dysertacji doktorskiej. Jest oczywiste, że pedofile w sutannach wolą chłopców, bo gdyby woleli dziewczynki, to by obrali inny zawód, dający dostęp do dziewczynek, a nie chłopców. Oczywiście zdarzają się wyjątki, jak pupil abp Michalika, ksiądz z Dukli, skazany prawomocnym wyrokiem. Ktoś już podał przykłady zarówno z Polski, jak i ze świata. Niedawno było o tuszowaniu skandali pedofiliskich wśród kleru diecezji w Bostonie. Lektura polskiej prasy wskazuje, że co najmniej raz w roku jest i u nas jakiś taki skandal, tuszowany poprzez przeniesienie księdza na zapadłą wiochę. Bo tam ludzie wierzą księdzu zawsze, niezależne od innych dowodów a pismakom nie chce się jeździć, więc wszyscy zapomną, a nowe 'uczynki' księdza nie wyjdą na jaw. Dobrze ktoś napisał, że gdyby taki zarzut postawiono wobec np. nauczyciela, natychmiast zawieszonoby go w prawach nauczyciela. Ale księdza trzeba awansować, a jego ofiarę szykanować. No i ktoś wskazał w tym wątku, że od 1962 r. obowiązuje dokument, zgodnie z którym kler ma obowiązek tuszować afery pedofilskie, pod groźbą ekskomuniki. To wstyd i żenada, tego po prostu nie da się obronić. Proszę bardzo, przedstaw jakiekolwiek argumenty na poparcie swoich tez. I nie moherowe, w rodzaju "słowo księdza zawsze jest więcej warte niż świeckiego" albo "gazeta służy okreśłonym siłom". Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Brak argumentów typowy dla mohera 10.03.08, 14:17 Z twojego tekstu widze, ze niektorzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem. A gdzie ja mianowicie napisalam, ze skoro sama nie spotkalam sie z pedofilia wsrod ksiezy, to znaczy, ze takowego nie ma? Nigdzie tak nie napisalam, bo doskonale zdaje sobie sprawe, ze takie przypadki sie zdarzaja. Napisalam tylko, ze nie mozna calego kosciola i wszystkich ksiezy sprowadzac do jednego mianownika zboczencow i zbrodniarzy, co wiele tu osob czyni. Tak wiec z twojej rozprawy doktorskiej nici. No, ale latwo kogos nazwac moherem i wkladac mu w usta slowa, ktorych nie wypowiedzial. Kompromitacja? A co do ironii, to widze, ze w stosunku do niektorych spraw mozesz zachowac dystans, a w stosunku do innych od razu sie zacietrzewiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Po to, by oszołomy z Torunia etc. nie atakowa 10.03.08, 02:49 Nie nie można nazywać wszystkich wuefistów,czy księży pedofilami,ale jest rożnica w wychowywaniu i kształceniu jednych i drugich,różnica w odpowiedzialnosci jednych i drugich,stosunku do czarnych owiec w jednym i drugim środowisku.Gdybyś z takim oskarżeniem wystąpił w stosunku do wuefisty,to na drugi dzień zostanie zawieszony w obowiązkach,a tu co najwyzej bedzie w innej parafii molestował dzieci lub awansuje na biskupa - takie drobne róznice. Odpowiedz Link Zgłoś
wenanty Nie przekonasz słuchaczy radia z ryjem 10.03.08, 11:58 Dla nich po prostu ksiądz nigdy nie czyni źle. A chłopcy na pewno go prowokowali, będąc na służbie ciemnych sił żydowsko-masońsko- europejsko-lewicowo-liberalnych etc. ... Odpowiedz Link Zgłoś
orwella zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:02 w czasie, kiedy Izrael dokonujue kolejnych aktów ludobójstwa w Palestynie. To ich wieloletnia taktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:03 orwella napisała: > w czasie, kiedy Izrael dokonujue kolejnych aktów ludobójstwa w > Palestynie. To ich wieloletnia taktyka. O wlasnie kolejny pedofil sie ujawnil, prosze namierzyc IP !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:05 orwella napisała: > w czasie, kiedy Izrael dokonujue kolejnych aktów ludobójstwa w > Palestynie. To ich wieloletnia taktyka. ksiądz i prostytutka - te tematy zawsze chwytają, śmieszy mnie to, że tylu z nas zabiera sie do komentowania takiej "pismackiej chały" Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:07 taaaaaaaaaaaaaaaaaa i Petz tez byl pismacka chala ? Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:10 carrramba napisała: > taaaaaaaaaaaaaaaaaa i Petz tez byl pismacka chala ? I Wielgus i ksiądz z Dukli. no chyba, że pod pojęciem 'pismacjka chała' nalezy rozumieć stawianie zarzutów kiędzu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:22 wujo_wladek napisał: > carrramba napisała: > > > taaaaaaaaaaaaaaaaaa i Petz tez byl pismacka chala ? > I Wielgus i ksiądz z Dukli. no chyba, że pod pojęciem 'pismacjka > chała' nalezy rozumieć stawianie zarzutów kiędzu. taaaaa...ależ ty jesteś naiwny, w takiej sytuacji ksiądz polityk czy prostytutka to najprostrzy zawsze pewny temat - zawsze chwyci - tak jak chwycił teraz>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_wladek Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:28 wiesso5 napisał: > wujo_wladek napisał: > > > carrramba napisała: > > > > > taaaaaaaaaaaaaaaaaa i Petz tez byl pismacka chala ? > > I Wielgus i ksiądz z Dukli. no chyba, że pod pojęciem 'pismacjka > > chała' nalezy rozumieć stawianie zarzutów kiędzu. > taaaaa...ależ ty jesteś naiwny, w takiej sytuacji ksiądz polityk czy > prostytutka to najprostrzy zawsze pewny temat - zawsze chwyci - tak > jak chwycił teraz>>>> Z czego wnioskujesz, że każdy, kto coś zarzuca księdzu, politykowi i prostytutce nie ma racji ani dowodów. Nawiasem mówiąc ciekawe zestawienie profesji, kórych bronisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 01:03 wujo_wladek napisał: > wiesso5 napisał: > > > wujo_wladek napisał: > > > > > carrramba napisała: > > > > > > > taaaaaaaaaaaaaaaaaa i Petz tez byl pismacka chala ? > > > I Wielgus i ksiądz z Dukli. no chyba, że pod pojęciem 'pismacjka > > > chała' nalezy rozumieć stawianie zarzutów kiędzu. > > taaaaa...ależ ty jesteś naiwny, w takiej sytuacji ksiądz polityk > czy > > prostytutka to najprostrzy zawsze pewny temat - zawsze chwyci - > tak > > jak chwycił teraz>>>> > Z czego wnioskujesz, że każdy, kto coś zarzuca księdzu, politykowi i > prostytutce nie ma racji ani dowodów. Nawiasem mówiąc ciekawe > zestawienie profesji, kórych bronisz. nikogo nie bronię (zostawiam to adwokatom), komentuje artykuł który pisał pismaka w pampersach, a dorosli go komentują... Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny Wielgus opiekowal sie syminariami gdzie molestowan 10.03.08, 01:30 Plock...kilku ksiezy bylo oskarzonych...w nizszym seminarium 16- letni chlopcy...mieli uzywanie.... a w wyzszym...bylo nieformalne przyzwolenie na homoseksualne praktyki, tworzyly sie oficjalne parki homo, z calej polski zjezdzali do Plocka bo tam nie trzeba bylo sie kryc.. Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny ksieza w wiekszosci prowadza aktywne zycie seksual 10.03.08, 01:51 przynajmiej ci ze sklonnosciami pedo i homo... wcale nie walcza ze soba...ci bardziej bojazliwi sa bardzo dyskretni, szczególnie gdy maja dobra parafie, gdyz zawistni proboszczowie innych parafii bez tego pisza donosy, kancelaria biskupia, kurialisci cale dnie tylko czytaja donosy, anonimy i podpisane skargi dotyczace obyczajowosci i finansów...po wstepnej selekcji biskupi pomocniczy zajmuja sie tymi sprawami, a ordynariusza informuja o tych najbardziej nabrzmialych problemach, np. ciaza...lub skarga rodziców ze ksiadz molestuje, wtedy zastanawiaja sie gdzie delikwenta przeniesc, no i finanse, inwestycje, budowy i remonty, bo wtedy proboszcz buduje se w rodzinnych stronach wille przy okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 00:15 carrramba napisała: > taaaaaaaaaaaaaaaaaa i Petz tez byl pismacka chala ? taaaaa? a był choć jeden świadek pokrzywdzony? a własnie nie było...ale artykuł który poróźnił wielu - był...i o to chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
fszkaradek Re: zydzi zawsze atakuja koscioł 10.03.08, 09:17 A Tobie to Petz płaci za udzielanie się na forum? :D Odpowiedz Link Zgłoś
drbatman kazdy biskup kiedys rozwieral posladki z usmiechem 10.03.08, 00:09 skarzyc sie na molestowanie ze strony kleru to jak oskarzac sierzanta w wojsku ze podnosi glos. to norma w tej instytucji i tyle. kazdy z dostojnikow koscielnych robil komus dobrze jak byl mlody, wiec o co tyle krzyku.... nam pozostaje tylko pilnowac naszych dzieci przed tymi dewiantami w sutannach i czekac jak ich kiedys procesy zrujnuja jak w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny wiekszosc kleru jest pasywna w analu, oni nie gwal 10.03.08, 01:21 ksieza, biskupi, jak arc. Bp. paetz, Wielgus, pralat Jankowski, chca tylko ustami na kleczkach piescic sztywnego czlonka ministranta lub mlodego kleryka, jezeli juz to sami nadstawiaja tylka... Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: kazdy biskup kiedys rozwieral posladki z usmi 10.03.08, 01:31 drbatman, wyglada na to, ze byles i wojsku i w klerze, bo sie dobrze orientujesz...poza tym bardzo generalizujesz...krzywdzac przy tym niewinnych ludzi, bo nikt nie przeczy, ze problemy w kosciele byly i sa, ale nie ze wszystkimi... Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: kazdy biskup kiedys rozwieral posladki z usmi 10.03.08, 02:40 Oj myślę,że ze wszystkimi są problemy,bo: 1.Seks to nieodłączna część natury człowieka i jakiekolwiek przeciwstawianie się naturze jest wynaturzeniem, 2. Ktoś kto uznaje dogmaty poniżające kobietę i je głosi,to chyba coś ma niepoukładane. 3.Czy ktoś normalny przebiera się w sukienki. 4.Czy jakiekolwiek wychowywanie można powierzać korporacji,która tak pięknie sformułowała grzechy,cnoty,tylko że sama do nich się nie stosuje,która nie była czuła na słuszne i ciągle aktualne wytkniecia chciażby ze strony Lutra ,która teraz chce mu wybaczać - nie zabardzo rozumię co? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: kazdy biskup kiedys rozwieral posladki z usmi 10.03.08, 03:04 opt, myslisz, ale dokladnie nie wiesz, wiec nie generalizuj... Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 00:10 Mnie się kościół kojarzy z głęboką komuną bo wszystko ma wyglądać tak jak oni chcą a tak naprawdę wszystko jest wielką fikcją ponieważ rzeczywistość jest zupełnie inna. Księża boją się prawdy o nich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
garfield60 Ale to tylko w Polsce 10.03.08, 01:26 bo już na zachód od Odry i na południe od Alp prowadzona jest intensywna dyskusja na temat kondycji współczesnego KK. U nas próby dyskusji są traktowane jako szarganie świętości, chociaż mam nadzieje, że ostatnia publikacja byłego Ojca Bartosia coś zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
mitnae Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 01:17 "Straszna prawda była ukrywana" - ale czy to na pewno prawda? Znając x Andrzeja łatwiej uwierzyć, że komuś podpadł, niż że zrobił coś takiego. Tym bardziej szkoda, że nie wyjaśniono tej sprawy już dawno. Ignorowanie oskarżeń zamiast ich weryfikowania do niczego nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant [...] 10.03.08, 01:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny mnie paru ksiezy piescilo ustami czlonka 10.03.08, 01:25 nalegali, prosili, klekali, blagali, wreszcie sie zgodzilem, mialem 17 lat, mojemu ojcu proboszcz pozyczyl sporo kasy na biznes, tak byl we mnie zakochany Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny opisuje fakty, bez pikantnych detali 10.03.08, 01:35 piscili ustami mi czlonka..napisalem najdelikatniej jak potrafilem... a co tam jeszcze sie dzialo to gorzej jak burdel...wewnatrz jest walka o bogate parafie, zazdrosc, podkladanie sobie swin, ksieza pisza donosy, bo zazdroszcza ze do kolegi proboszcza przyjechal sliczny kleryk na 2 letnie praktyki...albo ze jego kumpel ksiadz dostal w spadku mieszkanie od jakiejs dewotki, albo ze sie nie podzielil kasa, lub ze podczas remontu kosciola robi przekrety, Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: mnie paru ksiezy piescilo ustami czlonka 10.03.08, 01:31 Z tego co napisales wczesniej w podobnym temacie wynika, ze klamiesz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=55857030&a=67177045 Tam pisales o biskupie, teraz piszesz o proboszczu. Nic sie kupy nie trzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny Re: mnie paru ksiezy piescilo ustami czlonka 10.03.08, 01:39 gratuluje spostrzegawczosci...z biskupem to prawda, ale i proboszczem równiez, tym razem wolalem nie pisac o biskupie, bo to sie ludziom w glowach nie miesci... prawda jest ze byly dwa osobne przypadki bardzo podobne do siebie, to jest cale towarzystwo homo, jeden wie o drugim, Odpowiedz Link Zgłoś
opt Mieszkańcy bastionów zła uzurpują sobie prawo mora 10.03.08, 02:12 -lizowania.Dawno należało rozwalić te bastiony zła.Co mają do ukrycia za tymi murami. Czy zdrowi,dobrze odżywieni mężczyżni mogą nie mieć potrzeb seksualnych.Oczywiście ,że je mają i na różne sposoby je realizują,co nie przeszkadza im w mówieniu o grzechu i pouczaniu innych- to takie zakłamanie.Wychowanie w seminarich,życie w sprzeczności z naturą,życie w zakłamaniu,ochrona przez jurysdykcję biskupią umacnia ich skłonności i poczucie bezkarności.Dla maluczkich pójście tych ułomków do seminarium duchownego lub zakonu tłumaczy się powołaniem -jakakolwiek myśl o takiej drodze życiowej to już pierwszy objaw świrowania,hormony buzują a oni udają ,że sprawy nie ma.Cwańsi mają swoje stałe nałożnice a tym mniej rozgarniętym to co pozostało: własna rączka,koledzy,podopieczni,czasem jakas świętobliwa parafianka ,no i wróżnienie,gdy jakaś szycha kościelna ochoty nabierze. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Ksiadz Andrzej Dymer - dobre nazwisko, nie? 10.03.08, 01:53 absztyfikant napisał: > Szyszka z niego. W Watykanie ma chody. Duzo wiem o nim. > www.sk.edu.pl/galeria_2004/dyrektor.jpg oj dziecino skoro tak piszesz to chyba jednak za dużo o nim nie wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
wychowanek Re: Ksiadz Andrzej Dymer - dobre nazwisko, nie? 10.03.08, 13:21 skoro pokazujesz zdjęcie człowieka opłutego przez łgarzy to pokaż nam swoje Odpowiedz Link Zgłoś
semantyczne_naduzycie Re: Ksiadz Andrzej Dymer - dobre nazwisko, nie? 11.03.08, 17:18 Widocznie nie byłeś w jego typie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
wenanty Pedofile ne mają tego wypisanego na czole 10.03.08, 13:52 To, że kogoś znasz, nie znaczy, że ta osoba automatycznie jest niewinną ofiarą spisku. Skandalem jest tutaj właśnie tuszowanie sprawy przez kler i szykanownie zakonnika, który chciał pomóc ofiarom i wyjaśnić sprawę. Tak jak z Paetzem, na chwilę 'bohater' się oddali, przeniesie gdzię, a potem ludzie zapomną i tyle. Kosciół prezentuje niezrozumiala taktykę obrony swoich i nie wyjaśniania zarzutow wobec nich. Czy były jakieś ustalenia kościelne w sprawie Paetaza ? Czy przeproszono: a) jego, jeśli był niewinny, lulb b) za niego, jeśłi był winny ? Odpowiedź rzmi dwa razy nie. Czy Paetz pozwał dziennikarzy za pomówienia ? Nie. Na skutek celibatu sutanna jest niestety bardzo atrakcyjna dla dewiantów seksualnych. Patrząc na postępowanie pewnych hierarchów trudno oprzeć się wrażeniu, ze niektórzy z nich robią niestety karierę w tej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
elektroniczna Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 01:49 Osobiste, przykre doswiadczenia o. Marcina Bog przetopil na dobro: uwrazliwil tego czlowieka na krzywde innych ludzi, dal mu olbrzymia odwage i dar rozeznawania tego, jak postepowac wlasciwie. Prosze zwrocic uwage, ze ten czlowiek wybral 'krzyz' do konca zycia - w imie obrony pokrzywdzonych - ujawniajac te wszystkie fakty. Juz zawsze bowiem bedzie on odbierany przez znaczna czesc hierarchii koscielnej jako 'ten, ktory ujawnil niewygodne dla Kosciola informacje'. Jestem jednak przekonany, ze o. Marcin swiadomie i z pelna odpowiedzialnoscia dokonal tego wyboru. A takze w imie milosci blizniego i Ewangelii. Swoim intencjom dal juz dowod przy okazji innej sprawy, ktora chcialem tutaj podniesc. Kilka lat temu we Wroclawiu dzialal pewien kaplan, ktory wykorzystywal seksualnie mlode kobiety. O. Marcin ujawnil ta sprawe przelozonym kaplana, dzieki czemu zostal on przeniesiony z Wroclawia, odsuniety od pracy z mlodzieza i na stale 'wziety pod lupe'. Prawdopodobnie ten kaplan wykorzystywal seksualnie takze nieletnich chlopcow. Pisze o tym, albowiem w zwiazku z cala sprawa nastapilo w moim odczuciu dosc istotne niedopatrzenie ze strony przelozonych tego kaplana. Otoz nie przeprosili oni CALEGO srodowiska, ktorym opiekowal sie ow kaplan. A dopuszczal sie on niestety takze wielu innych, 'lzejszych' naduzyc, zwiazanych z duchowoscia a konkretnie - z charyzmatami, choc nie wykluczone, ze w tej materii dzialal w dobrej wierze. Wiele osob z tego srodowiska zostalo skrzywdzonych pseudocharyzmatycznoscia tego kaplana. Uwazam, ze zwierzchnicy tego kaplana powinni, nawet po latach, oficjalnie przeprosic za wszystko cale srodowisko, ktorym sie opiekowal, w formie listu, opublikowanego na odpowiednich stronach internetowych. Sadze, ze wielu osobom do dzis brakuje takich oficjalnych przeprosin. Przykro mi, ze piszac to wszystko prawdopodobnie narazam o. Marcina na ewentualne dodatkowe nieprzyjemnosci. Choc mozna powiedziec, ze przelozeni tego kaplana staneli na wysokosci zadania, to mojej opinii niestety nie wszystko w tej sprawie zostalo zrobione tak, jak nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesso5 Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 01:59 ojcze marcinie nie tłumaczcie sie tak obszernie...nie trzeba wszyscy zrozumieli... Odpowiedz Link Zgłoś
elektroniczna Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 02:08 Oj glupis chlopie albo nocka za dluga. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 02:17 Dowód miłości by dał ,gdyby wystąpił z tego towarzystwa. Tak zwykle czynią ludzie uczciwi.Chyba można chwalić Boga na rózne sposoby i niekoniecznie w towarzytwie zboczeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny biskupi jak dawne kacyki PZPR-owskie, propaganda 10.03.08, 02:41 WIZERUNEK..INSTYTUCJI NAJWAZNIEJSZY...WARTO POSWIECIC TYSIACE DZIECI.."DLA DOBRA KOSCIOLA" DOBRO JEDNOSTKI...PRAWDA...SA NIC NIE WARTE, BISKUPI TO "STRAZACY" ONI MAJA "GASIC POZARY"....A NIE UJAWNIAC, DOCHODZIC PRAWDY, CZY NAPRAWIAC WYRZADZONE KRZYWDY, TYLKO AMERYKANIE JAKO JEDYNI POTRAFILI WYMÓC, ZE JPII ZWOLAL POSIEDZENIE KARDYNALÓW I ZAKAZAL TUSZOWAC AFERY PEDOFILSKIE... BO ODSZKODOWANIA ZASADZANE PRZEZ SADY AMERYKANSKIE DOPROWADZILY WIEKSZOSC DIECEZJI NA SKRAJ BAKRUCTWA...KOSZCIÓL MUSIALBY WSZYSTKIE KOSCIOLY SPRZEDAC I OPÓSCIC USA.. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Miloserny chyba jest cos w tym o czym piszesz... 10.03.08, 02:57 Mnie taki jeden ksiezulo tez probowal zalatwic. Oszukal moja glupia matke twierdzac ze jest dziennikarzem i zna moja rodzine. Chcial mi pokazac jak sie onanizowac skubaniec jeden. Kapnalem sie szybko o co chodzi i zabarykadowalem sie w pokoju lozkiem i choinka (to byl okres swiateczny), a rano dalem noge. Qwa, mialem wtedy tylko 12 lat!!! Jak go zobaczylem niedawno w telewizji obok papieza to zdebialem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: biskupi jak dawne kacyki PZPR-owskie, propaga 10.03.08, 03:01 1milosierny, nie wiem czy piszesz prawde, czy tez masz innce cele. jesli to prawda, to bardzo ci wspolczuje, ale rozumiem, ze podjales odpowiednie kroki, aby winni zostali ukarani... poza tym duzo piszesz o usa i jego kosciele...pamietaj, ze w usa (podobnie jak w obecnej polsce)jest zasada "innocent until proven guilty", wiec nie ma potrzeby rzucac gromow na kler tylko zostawic sprawe sadom, jesli w twoim przypadku takie sa zalozone... Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny Re: biskupi jak dawne kacyki PZPR-owskie, propaga 10.03.08, 03:42 piszesz ze swiecccy prokuratorzy i sady maja udawadniac, a dopóki nie udowodnia jest newinny dany kaplan... po pierwsze od istytucji jaka jest Kosciól mamy prawo domagac sie wyzszych standardów moralnych niz od miedzynarodowych korporacji jak Microsoft...które tez maja swoje "policy" zasady etyczne... Biskupi bedac osobami najwiekszego zaufania publicznego tuszowali przestepstwa kryminalne, tak jak mafiozi...co wiecej,nie usuwajac danego zboczenca po zatuszowaniu sprawy, tylko przenoszac go na nowa parafie narazal nasepne dzieci, i tak w kólko, Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: biskupi jak dawne kacyki PZPR-owskie, propaga 10.03.08, 03:47 1milosierny, wszystko co mowisz jest prawda, od ksiezy mamy prawo wymagac wiecej, wiec masz odpowiednie sprawy w sadzie zalozone przeciwko tym, ktorzy cie skrzywdzili, czy tez plujesz na kosciol z innych powodow? tylko mi nie pisz, ze sprawa nie do udowodnienia, jak sam piszesz w usa udowodniono, poza tym jesli chodzi o jakas konkretna osobe duchowna (piszesz proboszcz i biskup) pewie nie byles jedyna ofiara i twoja wersja bedzie poparta przez innych... sa sprawy w sadzie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny roboj ty bys nie uwierzyl gdyby Ci wsadzil 10.03.08, 04:07 rzeczywistosc poprostu przekracza twoja zdolnosc percepcji, tak jakby daltoniscie próbowac tlumaczyc rózne odcienie zóltej pasteli... dla wiekszosci polaków jest to niewyobrazalne, szokujace, tak jak twierdzenie Galileusza wywolywalo konsternacje, bunt i agresje, mnie nawet nie chodzi o aktywnych seksualnie pedofili,homoseksualistów, którzy sa nadreprezentowani wsród duchowienstwa, ale o tuszowanie kryminalnych wystepków przez hierarchów, tak jak Wielgus klamal do ostatniej chwili, "dla dobra Kosciola" ps ów biskup nie zyje, a proboszczowi wybaczylem Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: roboj ty bys nie uwierzyl gdyby Ci wsadzil 10.03.08, 04:13 to nie dobrze, ze wybaczyles. Ja bym nie wybaczyl. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: roboj ty bys nie uwierzyl gdyby Ci wsadzil 10.03.08, 05:02 1milosierny, nie jestes w stanie ocenic zdolnosc mojej percepcji, a daltonista zolty rozroznia...nie mysl, ze wiekszosc polakow sie wczoraj urodzila, wiekszosc wie, ze kler nie jest bez grzechu, ale dopoki winni nie sa postawieni przed sadem i skazani, nie musza byc "skazani" przez ludzi, a widze, ze to chcesz osiagnac... jesli chodzi o moja percepcje, dla mnie kosciol to wiara, nie ludzie, ludzie bladza (ksieza tez) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: biskupi jak dawne kacyki PZPR-owskie, propaga 10.03.08, 03:50 masz racje. Problemem jest jednak nie sam Kosciol, ani nawet prawo lub wymiar sprawiedliwosci. Problemem jest czesc polskiego spoleczenstwa ktore ten problem odrzuca, a raczej nie chca o tym slyszec. W moim przypadku poinformowana o wyczynie dziennikarza/ksiedza rodzina mojego ojca po prostu sie obrazili. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 07:06 Biskupi robili to, co im ich przelozony z Watykanu nakazal. I tym w USA i tym w Polsce i na calej ziemi. Milczec, zaprzeczac, a tych, co ujawniaja - straszyc ekskomuniką. Winnych ukrywac. Podziekujcie za to JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
ama.mama Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 23:45 > Kilka lat temu we Wroclawiu dzialal pewien kaplan, ktory > wykorzystywal seksualnie mlode kobiety. O. Marcin ujawnil ta sprawe > przelozonym kaplana, dzieki czemu zostal on przeniesiony z > Wroclawia, odsuniety od pracy z mlodzieza i na stale 'wziety pod > lupe'. Dokładniej został na rok pozbawiony praw do spowiadania, odprawiania Mszy. W tym czasie przebywał w hospicjum dla dzieci, nie zgodzil się na podjęcie długoterminowej terapii. Jego kazania bez trudu można odnaleźć w internecie. Z tą "stałą lupą" bym nie przesadzała. Uwazam, > ze zwierzchnicy tego kaplana powinni, nawet po latach, oficjalnie > przeprosic za wszystko cale srodowisko, ktorym sie opiekowal, w > formie listu, opublikowanego na odpowiednich stronach internetowych. Jestem tego samego zdania, z tym, że list ten powinien być odczytany z ambony, tak jak z ambony zostało wypowiedziane kłamstwo o jego zwyczajnym przeniesieniu. I powinien go przeczytać on sam. Napisz do mnie na priva "elektroniczna", to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje www.ruchofiarksiezy.org 10.03.08, 04:49 jesli padles ofiara pedofila w sutannie, to skontaktuj sie z ta strona internetowa... www.ruchofiarksiezy.org Odpowiedz Link Zgłoś
lamignatt Re: www.ruchofiarksiezy.org 10.03.08, 04:53 Mnie rabin chcial wykorzystac, gdzie mam sie zglosic? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: www.ruchofiarksiezy.org 10.03.08, 05:13 lamignatt, najpierw na policje Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: www.ruchofiarksiezy.org 10.03.08, 07:51 czesc rooboy, obrzydliwy temat, co? Odpowiedz Link Zgłoś
lamignatt Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 04:51 Tak, "duchowni" to czesto zboczency: www.youtube.com/watch?v=OqoGiSi0HUo www.youtube.com/watch?v=1ZXDzNtLltE Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 05:06 Mozesz sie zglosic do" www.jewishsurvivors.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Ratzinger nakazywal ukrywac seksualne przestepstwa 10.03.08, 06:19 Od dawna wiadomo, ze Ratzinger nakazywal ukrywac seksualne przestepstwa ksiezy: news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/panorama/5389684.stm Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Ratzinger nakazywal ukrywac seksualne przeste 10.03.08, 11:09 >Od dawna wiadomo, ze Ratzinger nakazywal ukrywac seksualne przestepstwa ksiezy Razinger? Otoz nie! JPII, bo to za jego rządow w kosciele bylo najwiecej afer i ich ukrywania. To on kazal wyslac slawetny list do biskopow z instrukcja, jak kryc afery i jak postepowac z ofiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_801 Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 06:23 Zapewne księża do końca będą zarzekać się iż to socjalistyczno - masoński spisek mający na celu wbicie kolejnego gwoździa w serce polskiego kościoła. Trudno się dziwić iż liczba wiernych maleje, a polski kościół chyli się ku upadkowi. Obłuda i zakłamanie jakie panuje w tej instytucji ukazuje, iż przez setki lat nic w tej materii się nie zmienia. Być może w końcu sprawiedliwości stanie się zadość i ludzie tacy jak ks. Andrzej zaczną być karani jak inni zwykli przestępcy gdyż ich miejsce zdecydowanie jest za kratkami! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Ukryty grzech Kościoła 10.03.08, 07:24 Pedofilia w kościele: pedofiliawkosciele.blogspot.com/ Biada wam faryzeusze i uczeni w piśmie, obłudnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Rozliczac hierarchow Kościoła 10.03.08, 07:54 Tu przyklady jak sie powinno tropic tych koscielnych zboczkow i ich opiekunow: www.bishop-accountability.org/ www.snapnetwork.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 08:40 Czytałam wywiad ze słynnym księdzem Isakowiczem-Zaleskim. Niby o lustracji, ale wspomniał tez o silnym lobby homo-pedofilskim w samym Watykanie. W tym kontekście mniej dziwi zamiatanie pod dywan... Bardzo się ciesze że nie jestem katoliczką... Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 08:50 Afera w sierocińcu na wyspie brytyjskiej swiadczy że pedofilstwo jest wszędzie, niwna kobieto, tam mordowano dzieci przez kilkadziesiat lat i nie może GW zwalic tego na kościół katolicki, sierociniec był jak najbardziej świecki, lewacka odmóżdżona pannico. Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 09:02 Ale odmozdzona paralelo, wyspa Jersey to nie Kościół i władze Jersey nie mówią, że mieszkanie na Jersey zapewni ci zbawienie. I władze Jersey nie uważają się za dane ludziom przez Boga. Widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 09:07 lewacki synu walcz z pedofilia a ty walczysz z religią jak twój Guru komustyczny michnik, a to wcale nie zagwarantuje że pedofili nie będzie. Będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 09:11 Brałeś już dzisiaj leki? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 09:16 ale nie rozumiesz katoliku, że księża wiedząc co wyprawiają koledzy ukrywają to, tuszują i zamiatają "pod dywan" zamiast zwalczać pedofiliawkosciele.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Lobby homo-pedofilskie w kk? 10.03.08, 09:28 rozumiem i z pedofilia trzeba walczyć czy w kościele czy w elitach (jak w Belgii) ale jak czytam teksty typu "dobrze że nie jestem katoliczka, bo wtedy pedofilii nie ma" to śmiać mi się chce bo pedofilia dotyka ludzi z różnych środowisk, sprawa ludzi z Dworca Gdańskiego świadczy o tym najlepiej. Michnik natomiast wykorzystuje ta aferę do robienia modym ludziom sików z mózgu. Pedofilia jest w różnych środowiskach a GW ostatnio broniła psychologa pedofila, czyli swojego GW broni. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Lobby homo-pedofilskie w kk 10.03.08, 09:01 Crimen Sollicitationis - tak nazywa sie tajny nakaz ukrywania przestepstw seksualnych w Kosciele wydany przez papieza w 1962 roku, a przypomniany niedawno przez Ratzingera. Biskup oddajacy sprawe w rece prokuratury, bylby na mocy tego dekretu ekskomunikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zwyrodnialec Gdzie autor widzi pedofilię?? 10.03.08, 08:44 "Miałem 15 lat. Ks. Andrzej zaprosił mnie do pokoju". Przypominam, że artykuł 200 kk mówi o osobach poniżej 15 lat. Prztkro patrzeć na to jak "Wyborcza" obniża loty. Żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba444 Polski Kościół,to raj dla zboczeńców,złodziei... 10.03.08, 09:42 Kościół Katolicki w Polsce,to miejsce dla wszelkiej maści łajdaków ! Rydzyk,Czajkowski,Nowak,Bender,Wielgus,Paetz i wielu innych, to przykład zła wszelakiego...Tylko brak Chrystusa i miłości ... Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Gdzie autor widzi pedofilię?? 10.03.08, 11:02 > "Miałem 15 lat. Ks. Andrzej zaprosił mnie do pokoju". Przypominam, > że artykuł 200 kk mówi o osobach poniżej 15 lat. No tak, poprawniej by było napisać "Ksiądz - gwałciciel" Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii To jest nasz kościół.... 10.03.08, 10:25 Czytając takie rzeczy, jestem za kastracją pedofili. A księży dodatkowo powinno sie ekskomunikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Ktoś zdziwiony? Przecież w kk to standard, 10.03.08, 11:00 że przypomnę choćby sprawę Petza, czy siostrzyczki z Legnicy katującej dzieci. Być może jest nadużyciem zwalanie wszystkiego, na kk - właściwie nie mamy gwarancji, że gdyby dominującą była inna religia to byłoby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Ktoś zdziwiony? Przecież w kk to standard, 10.03.08, 11:12 A w naszych sądach tez standard. Klecha pedofil z Dukli - 2 lata w zawieszeniu. Pedofil Samson - 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Ktoś zdziwiony? Przecież w kk to standard, 10.03.08, 12:48 > Pedofil Samson - 8 lat. Bardzo dobre zestawienie: szkodliwość pedofilskiego działania psychoterapeuty i duchownego jest podobna. I obaj powinni być traktowani z całą surowością prawa. Odpowiedz Link Zgłoś