galent 16.03.08, 00:22 PANIE SMOLEńSKI ROBIN COOK ZMARł 2 LATA TEMU!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 01:09 "Z drugiej strony erozja lewicy to proces ogarniający całą Europę. Tony Blair, Gerhard Schröder - czy oni są lewicą? Wykreowali sztuczny świat ogólnej zgody i miłości, gdzie naturalny konflikt interesów jest czymś nieprzyzwoitym. W efekcie dostali kuksańca z prawa." A Hiszpania? Lewica poszła ostro, i wygrała kolejne wybory. Kto z tych młodziaków zostanie polskim Zapatero? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Lewicowi trzydziestoletni nie pamiętają PRL 16.03.08, 10:57 "Jaka jest różnica między robotnikiem tyrającym w socjalistycznej hucie a sprzedawczynią w sieciowym supermarkecie? Żadna. Wyzysk ten sam." Mam tyle lat co oni, a jakoś lepiej pamiętam PRL. Jaka jest różnica? Otóż ogromna: Dziś taka sprzedawczyni może założyć związek zawodowy, przystąpić do któregoś z wielu instniejących związków, dochodzić swoich praw w sądzie i przy pomocy różnych organizacji społecznych, może strajkować, może pójść do mediów, może wreszcie - w wolnych, demokratycznych wyborach wybrać polityków, którzy mogą zmienić prawo na jej korzyść. W ostateczności - może wyemigrować. Robotnik w PRL-owskiej fabryce nie miał żadnej z tych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_2008 Re: Lewicowi trzydziestoletni nie pamiętają PRL 16.03.08, 13:34 Anuszko, w prywatnych zakładach prawie nie ma związków zawodowych. Pracodawcom związki się bardzo nie podobają. Przestańmy wreszcie porównywać RP z PRL, bo przy PRL-u każdy dobrze wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Lewicowi trzydziestoletni nie pamiętają PRL 16.03.08, 14:28 ubik_2008 napisał: > Anuszko, w prywatnych zakładach prawie nie ma związków zawodowych. > Pracodawcom związki się bardzo nie podobają. Przestańmy wreszcie > porównywać RP z PRL, bo przy PRL-u każdy dobrze wypada. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Przecież to właśnie młodzi lewicowcy porównują RP z PRL! Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Nowoczesna lewica nie ma nic wspólnego z prlem 16.03.08, 18:11 Trudno mi zrozumieć odwołania do PRL w dyskusji nad ideami nowoczesnej lewicy. Podobnie dziwi mnie tak łatwe przyjmowanie za pewnik, że wolność gospodarowania oznacza niskie podatki. A już w ogóle nie mogę zgodzić się z porównywaniem lewicowych koncepcji gospodarczych z populizmem. Przede wszystkim - populiści twierdzą, że wykluczonym się coś należy i nie zadają sobie pytania dlaczego, po co i skąd. Dla nich liczy się tylko głos takiej osoby potrzebny do zdobycia władzy. Tymczasem nowoczesna lewica stawia sprawę zupełnie inaczej. Osoby wykluczone muszą mieć możliwość powrotu do głównego nurtu społeczeństwa. Środki na to powinny pochodzić od tych, którzy w tym nurcie się znajdują. Ostatecznym argumentem (po przedyskutowaniu wszystkich innych, np. o subiektywnej wartości pieniądza) może być właśnie groźba przejęcia tych ludzi przez niebezpiecznych populistów. Wówczas majątki tych, którzy dobrowolnie nie chcieli podzielić się z biedniejszymi zostaną przejęte siłą. Wybór jest więc taki - albo teraz oddacie niewielką część swoich dochodów, albo za kilka lat zabiorą wam wszystko. Społeczeństwo ma prawo, poprzez swoich przedstawicieli, ustalić podatki na wyższym poziomie. W ten sposób - paradoksalnie - zabezpiecza interesy tych, którzy te podatki płacą. Oczywiście, wysokie podatki muszą iść w parze z przejrzystością struktur państwowych i kontrolą wydatków. Ale to zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
flash3r Re: Nowoczesna lewica nie ma nic wspólnego z prle 16.03.08, 19:02 moroux napisał: > Podobnie dziwi mnie tak łatwe przyjmowanie za pewnik, że wolność gospodarowania > oznacza niskie podatki. Bo jest zupełnie na odwrót - to niskie podatki świadczą o wolności gospodarczej Wybór jest więc taki - albo teraz oddacie > niewielką część swoich dochodów, albo za kilka lat zabiorą wam wszystko. To szantaż? Człowieku gdyby każdy patrzył na to co ma w swoim portfelu zamiast patrzeć, co ma w portfelu każdy prezes i menadżer to już dawno mielibyśmy dobrobyt w Polsce. Ludzie ocknijcie się mamy XXI w. a wy wciąż wierzycie w bajki o utopii sprzed stu lat. Era socjalu już była i wszyscy widzą jej skutki w krajach byłego ZSRR. Co prawda w Europie próbują jeszcze forsować nowy socjalizm, -wymieszany z elementami gospodarki wolnorynkowej-ale to tylko dlatego że: a) stać ich na to b) póki co nie było jeszcze większego kryzysu Nie mydlcie tu wszystkim oczu o wspaniałej Hiszpanii. Popatrzcie raczej na Francję gdzie system socjalny ledwo dyszy, albo Niemcy gdzie cieszą się teraz z 1% wzrostu gospodarczego-największego od paru lat!. Całe szczęście, że "nową-starą lewicę" chcą tworzy ludzie tacy jak aparatczyk Miller, czy populista Foltyn. Dzięki temu mogę spać spokojnie, że jeszcze długo nie dojdziecie do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Nowoczesna lewica nie ma nic wspólnego z prle 17.03.08, 15:37 moroux napisał: > Trudno mi zrozumieć odwołania do PRL w dyskusji nad ideami nowoczesnej lewicy. > > Podobnie dziwi mnie tak łatwe przyjmowanie za pewnik, że wolność gospodarowania > oznacza niskie podatki. > > A już w ogóle nie mogę zgodzić się z porównywaniem lewicowych koncepcji > gospodarczych z populizmem. Przede wszystkim - populiści twierdzą, że > wykluczonym się coś należy i nie zadają sobie pytania dlaczego, po co i skąd. > Dla nich liczy się tylko głos takiej osoby potrzebny do zdobycia władzy. > Tymczasem nowoczesna lewica stawia sprawę zupełnie inaczej. I na stawianiu się kończy. Lewica - jak uczy nas nieocenione DOŚWIADCZENIE - kiedy tylko dorwie się do władzy od razu, jednej nocy niczym ów kwiat paproci, przekształca się z "troskliwych o dobro prostego człowieka" w bezwzględnych, feudalnych baronów, bezlitośnie grabiących obywateli, to znaczy - podatników. Najbardziej troskliwym o dobro prostego człowieka jest wielki dobroczyńca i humanista - miliarder Ryszard Krauze. Jego firma latami żyła z kontraktów podpisywanych z ZUSem - państwowym molochem, zmuszającym każdego pracującego obywatela do oddawania jej daniny. Ryszard Krauze, rzecz jasna - za cudownym przyzwoleniem "troskliwych o dobro prostego człowieka" ludzi lewicy - stworzył firmy, które sprzedawały ZUSowi swoje produkty. Ponieważ ZUS jest podmiotem państwowym - de facto płacił i płaci nadal podatnik, czyli prosty obywatel. Jeak wieść niesie, firmy Ryszarda Krauzego nie byłyby w stanie wytrzymać na wolnym rynku (to znaczy takim, gdzie nie ma państwowej kasy, do której można się przyssać) nawet miesiąca. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 11:02 > A Hiszpania? Lewica poszła ostro, i wygrała kolejne wybory. Kto z > tych młodziaków zostanie polskim Zapatero? Rozmawiałam o tym ostatnio z Hiszpanami. Tam tak naprawdę nie ma różnicy w poglądach ekonomicznych pomiędzy prawicą i lewicą. Jedyna różnica to sprawy obyczajowe: stosunek do gejów, Kościoła, aborcji itp. I tak jest już w całej zachodniej Europie. W sprawach ekonomiczno-gospodarczych obie strony różnią się niuansami. Dlatego uważam, że kładzenie takiego nacisku na powstanie "prawdziwej lewicy" w Polsce to sprawa spóźniona. Te podziały odchodzą w przeszłość i to tym szybciej, im bardziej Polska rozwija się i dogania Zachód. Kuroń to wielki człowiek, ale powoływanie się na niego i jednocześnie pitolenie, że nie ma różnicy między robotnikiem dzisiejszym i robotnikiem w PRL - to jakieś szyderstwo. Jak nie ma różnicy, to załóżcie nowy KOR i konspirujcie w ukryciu przed władzami, mądrale. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_2008 Re: Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 13:39 Anuszko, piszesz: "Rozmawiałam o tym ostatnio z Hiszpanami". Z jednym, dwoma, z Hiszpanami po zawodówce? Robiłaś jakieś badania na reprezentatywniej próbie? To są takie durnoty, kiedy ktoś był tydzień w Hiszpanii na wczasach i wypowiada się autorytatywnie na temat stosunków panujących w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 14:28 > Anuszko, piszesz: "Rozmawiałam o tym ostatnio z Hiszpanami". Z > jednym, dwoma, z Hiszpanami po zawodówce? Robiłaś jakieś badania na > reprezentatywniej próbie? Nie, po doktoracie z fizyki teoretycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Jestem obyczajowo lewicowa a gospodarczo prawicowa 16.03.08, 11:12 A w ogóle, to ja nie mówię, że to co oni postulują jest złe jako takie. Przeciwnie. Pod względem obyczajów, swobód, praw kobiet itp - popieram ich gorąco. Ale dlaczego, u licha, ten liberalizm obyczajowo-społeczny musi być połączony z lewicową wizją gospodarki?? Ja tych poglądów gospodarczych nie jestem w stanie poprzeć. Właśnie dlatego, że jeszcze nie dogoniliśmy gospodarek zachodnich. Jesteśmy na tyle biednym krajem, że nie możemy sobie pozwolić na socjalizm gospodarczy, no po prostu nie i już. Jak będziemy mieć tak dobrze jak dziś Niemcy, albo nawet jak Włosi czy Hiszpanie - to wtedy mogłabym się zastanawiać nad tym, czy nie warto wprowadzić w państwie więcej centralizmu i rozdawnictwa. Tylko że wtedy będzie na tyle dobrze, iż okaże się, że lewica nie jest już potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Jestem obyczajowo lewicowa a gospodarczo praw 16.03.08, 11:46 Zgadzam się z w/w opinią - liberalizm obyczajowo-społeczny jak najbardziej. Tego Polsce potrzeba, powiewu wolności, po latach dominacji katobetonu i postkomunistów. Ale socjalizm w gospodarce?? Skąd u lewicowców ta naiwna wiara, że jak się ludziom zabierze więcej pieniędzy, to będzie im lepiej?? Polska zabiera swoim obywatelom jakieś 2/3 zarobonych przez nich pieniędzy i co, tak jest dobrze?? Lewicowcy zawsze pitolą o neoliberaliźmie, turbokapitaliźmie itp. ale jakoś nie przyjmują do wiadomości, że ich ukochane kraje skandynawskie są w światowej czołówce państw o największej wolności gospodarczej, a Polska jest w szóstej dziesiatce w towarzystwie państw afrykańskich i południowoamerykańskich. Socjalista = naiwny frajer, a czasami zwyczajny złodziej. Lewica ma szansę się odrodzić tylko jako formacja socjalliberalna - "postępowa" społecznie, i liberalna godspodarczo, taka mniej konserwatywna wersja PO. Inaczej zawsze będzie skazana na walkę z katosocjalistycznym PiS o elektorat roszczeniowy, a ten wynosi max kilkanascie procent. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jestem obyczajowo lewicowa a gospodarczo praw 16.03.08, 12:16 > Lewica ma szansę się odrodzić tylko jako > formacja socjalliberalna - "postępowa" społecznie, i liberalna > godspodarczo, taka mniej konserwatywna wersja PO. Właśnie. > Inaczej zawsze będzie skazana na walkę z katosocjalistycznym PiS o > elektorat roszczeniowy, a ten wynosi max kilkanascie procent. Może inaczej: Ludzie, którym zależy na liberalizmie obyczajowo-społecznym albo będą głosować na tę partię wbrew sobie, tzn. ignorując ich niemądry program gospodarczy, albo po raz kolejny nie pójdą głosować, bo znowu nie ma na kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
cellardoor1983 Anuszko, litości 16.03.08, 14:50 "Lewica" była formacją socjalliberalną przez 20 ostatnich lat. Naprawdę nie rozumiesz, że to właśnie ów socjalliberalizm był powodem klęski SLD i triumfu populistów z PiSu? Ludzie myślący podobnie jak Ty przebierają się w szatki demokratów, gdy tymczasem - wierzę że nieświadomie - posługują się bardzo antydemokratycznym rozumowaniem. Wy w pewnym sensie zmuszacie te 50% żyjących poniżej minimum by głosowali na populistów! Bo na kogo oni mają głosować - na radykałów z PO majstrujących przy prawie pracy? Zastanów się... I jeszcze jedno - z Twoimi poglądami nie powinnaś nazywać Kuronia wielkim. Przecież tacy jak on to dla Was oszołomy. Nie jest tak? Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Anuszko, litości 16.03.08, 15:48 Nie odmawiaj innym prawa do nazywania kogoś Wielkim. Nie ty jeden możesz mieć dla niego szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
cellardoor1983 Ręce opadają... 16.03.08, 14:34 Jesteś typowym wyborcą Unii Wolności:) Czy jak te pajace tam się teraz nazywają. Możesz na nich śmiało głosować - taki np. Frasyniuk pójdzie chętnie na parade równości, ale w gospodarce mieszać nie pozwoli... Wybacz, ale takie głosy jak Twój czy Anuszki uważam za najbardziej dzisiaj w Polsce szkodliwe. Choć oczywiście uprawnione. Każdy może błądzić. Możecie sobie głosować na Waszych Geremków i całą resztę tej karykatury jaką jest UW, ale - na litość boską!!! - nie ściemniajcie. Bo to jest zwykłe ściemnianie, gadka o rzekomym socjalizmie PiSu. Dla mnie Kaczyńscy są typowymi neoliberałami, co ostatnie dwa lata pokazały dobitnie. Lewica ma szansę się odrodzić tylko jako > formacja socjalliberalna - "postępowa" społecznie, i liberalna > godspodarczo, taka mniej konserwatywna wersja PO. > Inaczej zawsze będzie skazana na walkę z katosocjalistycznym PiS o > elektorat roszczeniowy, a ten wynosi max kilkanascie procent. To już jest - znów przepraszam za ostre słowa - bełkot. Populistyczna prawica właśnie dlatego jest silna, bo nigdy w Polsce nie było lewicy! Poza UP i PPS na początku lat 90-tych. Widzę że niczego Was nie nauczyły ostatnie lata, i dlatego jesteście najlepszymi sojusznikami PiS-u. A nazywanie socjalisty złodziejem - to już jest zwykłe chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ręce opadają... 16.03.08, 16:06 cellardoor1983 napisał: > Jesteś typowym wyborcą Unii Wolności:) > I jeszcze jedno - z Twoimi poglądami nie powinnaś nazywać Kuronia > wielkim. Przecież tacy jak on to dla Was oszołomy. Nie jest tak? Dziwne masz pojęcie o świecie. Przecież właśnie zazwyczaj sympatycy Unii Wolności uważają Kuronia za wielkiego. No ale jak urodziłeś się w 1983, to może trochę mało pamiętasz. Odpowiedz Link Zgłoś
cellardoor1983 Re: Ręce opadają... 16.03.08, 16:57 OK, może się troszkę zagalopowałem. Nie mnie decydować kogo masz prawo szanować:) Co do UW to sprawa jest dość skomplikowana - wszak w jej szeregach był i Kuroń, i Balcerowicz. Czyli ogień i woda. Co nie zmienia faktu, że dla człowieka lewicy - a takim był Kuroń - droga Unii Wolności jest nie do przyjęcia. I dawał temu wyraz w licznych publikacjach i wypowiedziach. A jeśli chodzi o mój wiek, to uważam go za atut. Wiesz, w takim wieku nawet Adam Michnik miał jakieś ideały... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ręce opadają... 16.03.08, 17:06 cellardoor1983 napisał: > OK, może się troszkę zagalopowałem. Nie mnie decydować kogo masz > prawo szanować:) Cieszę się, że tu się rozumiemy. > Co do UW to sprawa jest dość skomplikowana - wszak w jej szeregach > był i Kuroń, i Balcerowicz. Czyli ogień i woda. Co nie zmienia > faktu, że dla człowieka lewicy - a takim był Kuroń - droga Unii > Wolności jest nie do przyjęcia. I dawał temu wyraz w licznych > publikacjach i wypowiedziach. Aha, akurat. Był w UW, ale droga UW była dla niego nie do przyjęcia. Nie masz pojęcia o czym mówisz. > A jeśli chodzi o mój wiek, to uważam go za atut. :-)))))) Rozweseliłeś mnie tą autoreklamą. Jest to atut, na który ani nie zapracowałeś, ani który długo nie będzie ci służył, bo każdy się w końcu zestarzeje. Problemem jest jednak to, że nie uczysz się historii. Rozumiesz z grubsza tylko to, co pochodzi z czasów, gdy miałeś więcej niż 12 lat. Z grubsza, bo pewnie znasz to głównie z telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
doppler.pl Re: Ręce opadają... 16.03.08, 17:41 Finowie maja takie przyslowie. "Starosc nie chroni przed glupota". I jak tu ich nie kochac Aha i daruj sobie ten protekcjonistyczny ton , gdyz twoj wiek nie daje ci zadnej przewagi nad cellardoor1983, a wskazuje raczej na twoja malostkowosc i brak refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ręce opadają... 16.03.08, 17:59 Kiedy to prawda, że ten człowiek, najwyraźniej z racji młodego wieku, nie ma pojęcia o historii najnowszej. Odpowiedz Link Zgłoś
cellardoor1983 Re: Ręce opadają... 17.03.08, 01:34 Czyli skoncentrowaliśmy się wokół mojego wieku;) W dodatku Pani Anuszka stara się mnie obrazić, ze skutkiem przewidywalnym;) Jasne, mamy różne poglądy. Ale pani Anuszka nie może abstrahować od tego, co wpsomniany Jacek Kuraoń pisał w latach - na przykład - 2000- 20003. To jest dość mocna publicustyka. Dla Pani Anuszki niewygodna. Do tego Pani Anuszka się nie odniosła. Woli wycieczki osobiste. A ja, ze swojej strony, Pani Anuszko - postaram się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć. By na starość być raczej bliżej Modzelewskiego. Nie Michnika (jakkolwiek go cenię). Dziękuję za bardzo miłą i pouczającą wymianę zdań:) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ręce opadają... 16.03.08, 17:13 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Dziwne masz pojęcie o świecie. Przecież właśnie zazwyczaj > sympatycy Unii > Wolności uważają Kuronia za wielkiego. Pozwól Anuszko, że Ci się najpierw przedstawię. Jestem fizykiem, jak Ty, starszym na 100%. W 1993 to nawet kandydowałem z listy UD wstawiony tam w dość przypadkowy sposób po zabraniu głosu na zebraniu przewyborczym koła osiedlowego. Całym sercem ja i moje dorastające wówczas dzieci popieralismy Mazowieckiego, ROAD, po zjednoczeniu, UD. Przez przypadek byłem na tej samej liście co Kuroń, tyle że on zdobył głosów dziesiątki tysięcy, a ja parę tysięcy. Kuroń BARDZO SZYBKO stanął w opozycji do własnej partii!! Został całkowicie zmarginalizowany, a to, jak piszesz, uznawanie Kuronia za wielkiego, to czysty RYTUAŁ. Nie mający żadnego praktycznego przełożenia. Unia Demokratyczna poszła w kierunku ściśle drobnomieszczańskim! Swietnie ujął to Najder w dzisiejszym Dzienniku: "Bardzo donośne były wówczas głosy postulujące tworzenie polskiej klasy średniej. Dla mnie trąciło to sztucznością. Na Zachodzie bowiem klasa średnia rodziła się w walce o swoje prawa. Aby uzyskać równe prawa publiczne jej członkowie musieli się narażać, budować barykady, byli ścinani toporami, czy wieszani. W Polsce o przemiany ustrojowe walczyli robotnicy wspólnie z inteligencją. Czy po tym wszystkim mieli nagle przyjść dorobkiewicze i spijac całą śmietankę?" Wydaje się, że owi inteligenci, co to walczyli (poza Kuroniem właśnie, Modzelewskim i paroma innymi) zdecydowali oddać całą śmietankę dorobkiewiczom!!! (Załąpując się częściowo do tej grupy). To dało pożywkę PiS owi. Jest to tak oczywiste, że aż trudno coś zdecynowanego napisać na poparcie tej tezy. Inteligencja zawiodła, Lewica zawiodła. Lud upokorzony poszedł do PiS u. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ręce opadają... 16.03.08, 18:04 > Kuroń BARDZO SZYBKO stanął w opozycji do własnej partii!! Tylko ciekawe, że zmarginalizowany Kuroń kandydował w 1995 roku na prezydenta RP, mając poparcie tej partii. A posłem tej partii był aż do 2001 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
cellardoor1983 Re: Ręce opadają... 17.03.08, 01:38 No i??? Kolega szczerą prawdę napisał. I oboje to wiemy;) Odpowiedz Link Zgłoś
cellardoor1983 Od kiedy to lewica jest przeciw wolnemu rynkowi? 16.03.08, 14:43 Przykłady skandynawskie są bardzo bałamutne. Ściemnianie, ściemnianie i jeszcze raz ściemnianie. Najwidoczniej nie zrozumieliście jeszcze czym jest kapitalizm korporacyjny, dlatego nie wiecie że dzisiejsi lewicowcy walczą włąśnie z nim - a nie z wolnością gospodarczą... Mówiąc o lewicowcach mam na myśli rzecz jasna alterglobalistów - bo tylko oni zasługują na miano lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Od kiedy to lewica jest przeciw wolnemu rynko 16.03.08, 15:46 Mam nadzieję, że walcząc z korporacjami nie korzystasz z ich usług czy wyrobów. Niestety wielu ludzi lewicowych wspiera ów korporacjonizm kupując wyroby markowe czy też korzystając z usług. Odpowiedz Link Zgłoś
doppler.pl witaj oszolomie 16.03.08, 16:08 Jezeli juz sie opierasz na rankingach wolnosci gospodarczej to warto jednak wiedziec o czym sie mowi. W jaki sposob oblicza sie ta wolnosci? Jaka stosuja metodologie? Wezmy ranking Heritage fundation.Wolnosc oblicza sie tam na podstawie kilku kryteriow.Im niejszy procent, to mniej wolnosci. Szwecja www.heritage.org/Index/country.cfm?id=Sweden Freedom from Government - 3.9% Czyli wydatki socjalne, wielkosc sektora publicznygo etc Fiscal Freedom - 32.7% Podatki, w Szwecji wynosza 51,1 w stosunku do PKB Labor Freedom - 62% prawo pracy, kodeks etc. Business Freedom - 94.8% The overall freedom to start, operate, and close a business is strongly protected by Sweden's regulatory environment. Jako socjalista, popieram. Freedom from Corruption - 92% Poziom korupcji Property Rights - 90% sadownictwo Finlandia www.heritage.org/Index/country.cfm?id=Finland Freedom from Government - 29.1% Jest tam 50 firm w rekach panstwa Labor Freedom - 48.8% Korupcja, sadownictwo i warunki prowadzenia biznesu sa tam tak samo znakomite jak w Szwecji. No a Polska www.heritage.org/Index/country.cfm?id=Poland Freedom from Government - 43.5% Czyli mamy wiecej "wolnosci" niz szwedzi i Finowie. Wiecej sie u nas prywatyzuje i mamy mniej oslon socjalnych. Brawo. Fiscal Freedom - 68.6% Nizsze podatki niz w Skandynawii. In the most recent year, overall tax revenue as a percentage of GDP was 34.4 percent. Jak widac ten twoj ranking przeczy temu co napisales, ze 2/3 z zarobionych pieniedzy to podatki. Labor Freedom - 53.5% Mamy bardziej liberalny kodeks pracy. Freedom from Corruption - 37% Korupcja, korupcja! Property Rights - 50% Sadownictwo! Jak widac wszystko jest odwrotnie. Wysokie miejsce Skandynawowie zawdzieczaja nie neoliberalizmowi ale braku korupcji, swietnym instytucjom jak i warunkom do prowadzenia biznesu.My za to mamy tylko turbokapitalizm i takich ekspertow jak ty i anuszka. W Skandynawii neoliberalizm jest tak samo postrzegany jak w Polsce socjalizm. Neoliberalizm sprowadza sie do wycofania panstwa ze swoich obowiazkow i urynkowienia spoleczenstwa. Nawet Tony Blair byl bardziej lewicowy niz SLD, gdyz to wlasnie on wprowadzil wysoka place minimalna, podwyzszyl podatki i skierowal rekordowy wydatki budzetowe na edukacje, sluzbe zdrowia czy walke z bieda wsrod dzieciakow. We wszystkich krajach Europy zach ( oprocz Irlandii ) podatki sa wyzsze niz w Polsce. Podatek Cit u nas wynosi 19%, w UK 30% ( maja teraz obnizyc do 28% ), a koszta pracy sa wyzsze w Holandii i Austrii,i jakos bezrobocie tam praktycznie nie istnieje. Nie chodzi o to aby podatki byly wysokie, ale o to aby byly odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: a ja dokładnie na odwrót 16.03.08, 13:13 the-skin: > a ja dokładnie na odwrót Znaczy - narodowy socjalizm? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
doppler.pl dziewczyno, nie kompromituj sie 16.03.08, 15:29 Nie do konca orientujesz sie w tym co piszesz. Lewicowa gospodarka to nie to samo co PRL czy ZSRR. Poszukaj sobie gdzies w encyklopedii, czy gdziekolwiek, co to jest neokeynsenizm, kto to jest Stiglitz, Krugman, Galbraith, Akerlof. Dobrobyt krajow nordyckich zbudowala socjaldemokracja, wprowadzajac jednoczesnie wolny rynek polaczony z welfare state. Lewica nie jest przeciwko rynkowi jako takiemu,ale przeciwko ideologii "wolnorynkowej" , ktora zaklada, ze rynek ma zawsze racje. Mozna powiedziec, ze dla prawicy wolny rynek jest celem samym w sobie, a dla lewicy jest srodkiem prowadzacym do celu. Nie jest tez prawda, ze nalezy najpierw zarobic a pozniej rozdac. Gospodarka nie dzieje sie w prozni i ma zawsze wplyw na spoleczenstwo, dlatego jezeli bedziemy tylko zarabiac, a w miedzyczasie bedzie roslo rozwarstwienie spoleczne, przestepczosc, a standard zycia wielu ludziom bedzie sie obnizac, to gdy juz zarobimy te pieniadze, to nagle okaze sie, ze problemy nas przerastaja. Tak samo jak w firmie, aby sie rozwinac trzeba zainwestowac, rowniez w gospodarce panstwo moze stymulowac rozwoj, a dobrze zaadresowana pomoc spoleczna moze byc inwestycja w czlowieka. Zobacz w jaki sposob odbudowano Europe po drugiej wojnie swiatowej. Tam nie bylo neoliberalizmu, lecz keynsenizm, czyli rynek stymulowany przez panstwo. Sam kapitalizm to za malo. Zobacz co sie dzieje w Meksyku lub w Kolumbii, potrzeba jeszcze welfare state. Istnieje trzecia droga, czyli polaczenie kapitalizmu z ideami socjalistycznymi. Finlandia w taki sposob zbudowala swoj dobrobyt. Wczesniej zrobily to szwecja, Dania, Austria, Norwegia ( jedynie co 12 korona w budzecie pochodzi z zyskow z ropy ) napisalas: Tylko że wtedy będzie na tyle dobrze, iż > okaże się, że lewica nie jest już potrzebna Tak? To dlaczego w europejskich krajach lewica jest tak bardzo popularna. Socjaldemokraci rzadza w wiekszosci krajow, zieloni i skrajna lewica sa rowniez bardzo silni.A nawet jak gdzies rzadzi prawica to i tak stosuje centrolewicowe rozwiazania w gospodarce. Najlepszym tego dowodem jest Dania, gdzie Anders Fogh rasmussen, premier i liberal, na pytanie dziennikarza, dlaczego nie prywatyzuje ani nie obniza podatkow odpowiedzial ze, "Liberalizm to przezytek". No ale coz, my w Polsce mamy takich ekspertow jak anuszka. Na koniec polecam przeczytac: -na temat Szwecji www.krytykapolityczna.pl/Naszym-zdaniem/Delick-Zerkanie-w-gore-mapy/menu-id-34.html - na temat Finlandii www.krytykapolityczna.pl/dmdocuments/kp7-delick.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: dziewczyno, nie kompromituj sie 16.03.08, 15:59 @doppler: wymiana poglądów to podstawa demokracji. Anuszka wcale nie stawia się w roli eksperta, tylko napisała swoje zdanie. Niestety wielu nie potrafi się powstrzymać od deprecjonowania osób mających przeciwne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lawyer_pl ty sie chlopie nie kompromituj 16.03.08, 16:42 Przestan opowiadac bajki o Skandynawi. Panstwa skandynawi to male (pod wzgledem ludnosci) panstwa, polozone w wiekszosci na surowcach mineralnych, z dobrze rozwinietym przemyslem i infrastruktura, nigdy nie zniszczone przez wojny, majace poczatki swojej zamoznosci w podbojach kolonialnych. Nie prawda jest to, ze skandynawska social welfare nie pochodzi w duzej mierze z zyskow z ropy. Wystarczy tylko porownac PKB i poziom bezrobcia Norwegii, ktora ma rope i gaz z Finladia, ktora nie ma ani ropy ani gazy. I tak nominalne PKB w Norwegii to 72 tys. dolarów, a Finlandii 40 tys dolarów (dane z 2006r.), natomiast bezrobocie w Norwegii to 2% podczas gdy w Finladii 8%. Jesli dodamy, ze ponad 60% PKB Norwegii pochodzi z wydobycia i eksportu ropy, to wszystko okaze sie jasne. Oczywiscie, ze z poronaniu z Polska to nawet Finladia wydaje sie rajem. Ale trzeba pamietac, ze predzej czy pozniej przemysl ucieka tam gdzie jest tania sila robocza, a i ropa kiedys sie skoncza. Kraje skandynawskie obecnie przejadaja swoj dobrobyt, zamiast maksymalnie inwetowac srodki w badania i rozwoj nowoczesnej technologii, ktore moglyby dac benefity w przyszlosci, dlatego przedzej czy pozniej obudza sie z rekami w nocnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
doppler.pl Re: ty sie chlopie nie kompromituj 16.03.08, 17:21 Po przeczytaniu twojego wpisu zastanawiam sie gdzie sa granice glupoty. Skandynawia slynie ze swoich rekordowych nakladow na nowe technologie ( ma je wyzsze niz USA ), Dania jest biotechnologiczna potega, a wedlug World Economic Forum Dania i Szwecja zajmuja kolejna drugie i czwarte miejsce w rankingu konkurencyjnych gospodarek. Dodajmy do tego nadwyzki budzetowe i innowacyjnosc. Przemysl nigdzie nie bedzie uciekal, poniewaz niskie podatki to za malo. Najwazniejsze sa warunki do prowadzenia biznesu, przejzystosc prawa i wykwalifikowana kadra. Zreszta tacy eksperci jak ty juz od 50 lat informuja, ze juz za chwile Skandynawia zbankrutuje. Masz poczytaj sobie o klastrze dunsko-szwedzkim www.polityka.pl/polityka/index.jsp?news_cat_id=934&news_id=242135&layout=18&page=text&place=Text01 Co do Gazu i ropy z Norwegii, to sie mylisz. Zadne tam 60%. Norwegia zarabia na eksporcie know-how oraz przyrzadow i maszyn zwiazanych z wydobyciem tych surowcow ( czyli wlasnie tych nowych technologii ) a nie na samej ropie ktorej jest tam malo. Takze znakomite wykorzystanie swojej linii brzegowej, wysokie nakłady inwestycyjne na urządzenia produkcyjne, unowocześnianie i upowszechnianie kształcenia oraz wiedza specjalistyczna z zakresu techniki i organizacji w przemyśle i administracji publicznej przyczyniają się do wspierania wzrostu gospodarczego. Zapomiansz, ze Norwegia jak i Finlandia byly zniszczone przez wojne, a Szwecja poza Kiruna nie ma surowcow. No i Dania. Napisz mi madralo, jakie oni maja surowce naturalne. Slucham? Aha jeszcze jedno, malo mieszkancow ale duzo powierzchni, to nie to samo co w Estonii. I jeszcze jedno chlopcze, Skandynawia przed wojna byla jednym z najbardziej biednych regionow Europy, ze Szwecji do USA ucieklo kilka milinow ludzi. Kolonializm? Wymien mi prosze kolonie Norweskie,finskie i szwedzkie.Slucham? I troche lektury www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead01&layout=18&news_id=229238&news_cat_id=934&page=text No i ten przemysl i infrastruktura nie wziela sie tam znikad. Jest to zasluga polityki socjaldemokratycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawowie Re: ty sie chlopie nie kompromituj 16.03.08, 19:31 Odnosnie przejadania dobrobytu w Norwegii to wykazales sie wyjatkowym ignorantem. Otoz PKB ( takze ten pochodzacy z ropy) jest wlasnie inwestowany w rozwoj nowych technologii wydobywczych- np. ropa na M.karaibskim jest wydobywana przez norwegow. Nie jest tez przejadaniem inwestowanie w system socjalny- na pewno panstwo norweskie popelnia wiele bledow i niescislosci ale system skandynawski jest faktycznie fenomenem. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pravo prawicowa polityczna poprawność ? ciekawe 16.03.08, 20:23 bwv1004 napisał: > A Hiszpania? Lewica poszła ostro, i wygrała kolejne wybory. Kto z > tych młodziaków zostanie polskim Zapatero? Spokojnie!Któryś zostanie,gdy tylko bardziej upodobni się do Jasia Fasoli. a co to jest prawicowa polityczna poprawność ? ciekawe. Polityczna poprawność została wymyślona przez lewicującyh Amerykanów i niestety rozprzestrzeniła się również w Europie. A panowie-młodzi socjaliści liczą naprawdę na amnezję narodu. Niech działają intonując "Bój to jest nasz ostatni...". Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: prawicowa polityczna poprawność ? ciekawe 17.03.08, 15:10 Co to jest prawicowa poprawność polityczna?A to jeszcze jeden wymysł lewicy.Skończył się marksizm i model ustrojowy w postaci komunizmu i lewica nie wie co ma obiecywać wyborcom,co ludziom mówić,a mówić trzeba bo politycznej niemowy nikt nie wybierze do jakiejkolwiek władzy.Tylko co mówić? Tego już nie wiedzą więc zaczynają bredzić.Może ktoś się na to złapie.W każdej społeczności jest jakiś procent głupców. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Niech zgadnę 16.03.08, 10:45 Projekt "Krytyka Polityczna" mimo wsparcia niezbyt wypalił, bo katolicki ciemnogród albo gejów nie lubi, albo ignoruje - więc czas na projekt "nowa, socjalna lewica", pod auspicjami GW? Odpowiedz Link Zgłoś
euro.pa Re: Niech zgadnę 16.03.08, 10:52 GW NIE może pretendować do lewicowych ambicji bo wspierała i wspiera globaoby ludobójczy, krwiopijczy kapitał, do którego przyłaczyła i który ją utrzymuje. "Lewicowość" GW jest jeszce mniej wiarygodna niż lewicowość SLD/LID, a nawet mniej wiarygodna niż lewicowość PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Niech zgadnę 16.03.08, 13:58 Projekty lewicowe zawsze pojawiały się jako odpowiedź na nędzę życia. Rewolucja rosyjska wybuchła w odpowidzi na kompromitację caratu (nędza, samodzierżawie, przegrana wojna), nierzaleznie od tego jak będziemy oceniać jej skutki. Podobnie było zawsze w historii. Trzeba pamiętać, że rewolucje są często gestem rozpaczy, protestem wobec panujących nieludzkich warunków. A teraz w Polsce. W czasie transformacji ok. 15 % naszego społeczeństwa uzyskało majątek i pozycję społeczną, jaką w innych krajach osiągano pracą kilku pokoleń. Bieda innych jest zawsze względna. Byłem ostatnio w Indiach i mogę powiedzieć, ze na tle biednych Hindusów w Polsce biednych nie ma. Ale przecież prawdą są niedożywione dzieci (problem dość powszechny w Azji, ale znikomy w Euroie), bezrobotni bez zasiłków. I jest pamięć PRL, gdzie robotnik bez ambicji politycznych był wysłuchiwany i chroniony. Jego podmiotowość w zakładzie pracy była dużo większa niż obecnie. Prześladowano go, gdy chciał naruszyć reguły władzy politycznej. Połowę życia przepracowałem w PRL, drugą w IIIRP. Taką swobodę traktowania pracownika jak obecnie nie miał żaden dyrektor. A już zupełną hipokryzją jest dzisiejsze pgraniczanie praw pracowniczych w imię tych wartości o które walczyła Solidarność. W Polsce dokonało się ogromne, nieznane w dziejach Europy oszustwo. I ludzie poddani temu procesowi do dzisiaj mają pomieszane w głowach. Kierują się nie tyle interesami, co mitami, szczątkami poplątanych ideologii, fobii. To m.in. mogło doprowadzić do zwycięstwa PIS, partii klerykalno- tradycyjnej, która równocześnie obłudnie głosiła poglądy socjalne. Dlatego dyskusja o lewicy wymaga: odkłamania mitów o naszej najnowszej historii, odczytania i pokazania realnych interesów dużych grup społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Niech zgadnę 17.03.08, 15:13 Nieciemnogród też nie lubi gejów.Małżeństwa jednopłciowe to dla wielu zwykła bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 10:48 >a za mało - prawdziwej solidarności i współdziałania. Prawdziwa solidarnosc NIGDY nie jest przymusowa, a dobrowolna. >Dotąd mógł gromadzić niezadowolonych, bo mówi językiem wściekłego, lecz w gospodarce pokazał neoliberalną twarz. Taaa, jasne, zlikwidowali ZUS, wprowadzili liniowy.. pic na wode, fotomontaz. > Tony Blair, Gerhard Schröder - czy oni są lewicą? Blair: gospodarczo? Ani troche. I prawdopodobnie wlasnie dlatego do UK jezdza teraz Polacy. (przypominam, ze rzady przed-blairowskie tez byly za wolnym rynkiem). >PiS nie wziąłby władzy, gdyby nie wątek socjalny, te opróżnione lodówki, jeśli liberałowie zwyciężą i troska o Polskę B, co z tego, że pozorna. "liberalowie" - polecam wizyte chocby tu: www.youtube.com/watch?v=6plTzkXv-TY ogolnie musze powiedziec, ze jakkolwiek reprezentuje skrajnie odmienna opcje polityczna od bohaterow artykulu, ciesze sie, ze jest wiecej nas, ideowcow bez wlasciwej reprezentacji w parlamencie.. no coz, tak to sie konczy, jak ludzie mysla, ze w demokracji da sie cos zmienic, i glosuja na 'mniejsze zlo' zamiast dac wyraz swoim pogladom. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 10:49 aha, dodam, co najmniej jedno nas laczy: tez jestem przeciw wojnie w Iraku i tez lubie poczytac Naomi Klein, mimo ze nie moge sie z nia we wszystkim zgodzic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Bez Lewicy w USA i Anglii jakoś sobie radzą... 16.03.08, 11:23 mam nadzieję,że i u nas zapomnimy o Komuchach - szkodnikach Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Bez Lewicy w USA i Anglii jakoś sobie radzą.. 16.03.08, 11:42 Stara śpiewka Każdy lewicowiec po bankructwie ( czytaj zupełnym skompromitowaniu sie poprzedniej próby lewicy która akurat dorwała się do władzy )zaczyna tą z tej samej nuty..... To nie była Prawdziwa lewica bo oni ... to stek bardziej lub mniej rozsądnych argumentów Tylko ja gwarantuje prawdziwą szczęśliwość Tylko jak się dorwę do władzy to juz wam ją urządzę Ponieważ jednak rzeczywistość nijak się ma do utopii socjalistycznych tacy kolejni prawdziwi socjaliści jak im rzeczywistość skrzeczy na siłę postanawiają przykroić człowieka do swoich idei Najczęściej skrócić go o głowę Każdy eksperyment lewicowy niezależnie jak sie nazywał komunizm, socjalizm, maoizm, polpotyzm, faszyzm, czy zwykłe lewactwo kończył się tak samo Ruinami zgliszczami i zbiorowymi mogiłami Wiem zaraz odezwie sie śpiewka Oni nie byli prawdziwymi lewicowcami To były wypaczenia ... Może jednak należało by izolować głosicieli socjalizmu zanim znowu zaczną strzelać w tył głowy jak ich ideowi poprzednicy którzy słówka mieli równie gładkie i chęci także czyste Polskie prawo przewiduje kare za propagowanie totalitaryzmu więc proszę autorów artykułu aby prawomyślnie donieśli do siebie na prokuratora i poszli do aresztu bowiem takie doświadczenie będzie bardzo potrzebne w lepszym lewicowym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Bez Lewicy w USA i Anglii jakoś sobie radzą.. 16.03.08, 15:00 Koleś chyba nie słyszał kto od paru dobrych lat rządzi w Angli. A kto w USA dziś prowadzi w sondażach - demokraci czyli centro-lewica Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod [...] 16.03.08, 12:19 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
the-skin socjalizm w gospodarce konserwatyzm w obyczajach! 16.03.08, 12:51 tak powinno być! liberalizm obyczajowy to plaga AIDS,rozpad i dysfunkcja rodziny w których to musi potem państwo wyręczać a to są olbrzymie koszta! prawa kobiet zostały już dawno wywalczone, teraz trzeba pilnowacby nie dochodziło do nadużyc na tle seksualny ma te sa pochodną własnie rewolucji seksualnej sprzed 40 lat. A co do religii.. najlepszy bylyby powrót do pogańswta do wierzeń przodków naszych słowian Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: socjalizm w gospodarce konserwatyzm w obycza 16.03.08, 13:01 Naduzycia seksualne wobec kobiet pojawiły sie 40 lat temu,to bardzo ciekawe.Przez całe tysiąclecia tylko szcunek,opieka brak gwałtów,przemocy. Dlaczego ja urodziłam się dopiero teraz !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
lawyer_pl Pieprzenia 16.03.08, 14:26 Socjalizm w gospodarce i obyczajowosc konserwatywna juz byly w III Rzeszy oraz czesciowo w pastwach komunistycznych po II WŚ, wiec idz sie wypaluj. Odpowiedz Link Zgłoś
lawyer_pl Dziekujemy wam drodzy czerwoni i rozowi. 16.03.08, 14:42 Kto majac parenascie jak jest socjalista ten jest glupcem, ale kto na starosc tez jest socjalista ten jest superglupcem. Wszelkiej masci socjalizmy (marksizm, leninizm i ich pochodne, czyli komunizm, nazizm, maoizm, polpotyzm, etc.) doprawadzily do smierci w wyniku glodu i wojen przynajmniej 150 mln ludzi. Wspolczesna odmiana socjalizmu, zwana socjaldemokracja, tez doprowadzi do katastrofy, ktorej symptomy doskonale widac w panstwach zarowno "starej" i "nowej" Europy, czyli olbrzymi fiskalizm i biurokracja, rozbudowane do granic niemozliwosci systemy socjalne, trzeszczące w szwach budzety panstowe oraz zerodowane gospdarki. Za trzydziesci lat (a pewnie znacznie wczesniej) europejczycy i amerykanie zaczna jezdzic na saksy do Indii, Singapuru, Korei, Chin i innych panstw gospdarkami kapitalistycznymi. Dziekujemy wam drodzy czerwoni i rozowi. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 14:54 Zrozumiałbym, gdyby takie bzdury wygłaszali pryszczaci piętnastolatkowie, ale ludzie po trzydziestce? Skąd ta naiwna wiara, że lewicę można oczyścić ze złodziei? Przecież lewica kradła, kradnie i kraść będzie, bo na tym właśnie polega istota lewicowości. Jedyną alternatywą dla prawicy (wbrew temu, co się powszechnie uważa partią prawicową jest PO, a nie PiS) i etatystów (tu właśnie można PiSowców zaklasyfikować) może być formacja prawdziwie liberalna zarówno w sferze obyczajowej jak i gospodarczej. Takie coś pośredniego między UW z czasów Balcerowicza i PO z początkowego okresu istnienia tej partii. Gdy taka formacja się pojawi na scenie politycznej, będę na nią głosował, póki co mój głos dostaje PO, bo taka prawdziwa prawica była, jest i zawsze będzie lepsza od jakiejkolwiek lewicy, czy to ateistycznej, czy świętoszkowatej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_2008 Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 15:03 Przeciętny wyborca nie zarabia zbyt wiele, ma rodzinę, dzieci i rodziców. Jest zainteresowany wysokim poziomem szkolnictwa publicznego, bo na prywatne go nie stać, za to często dopłaca dzieciom na korepetycje. Stara się też, aby dziecko dostało się na bezpłatne studia, które skądinąd mają znacznie wyższy poziom niż płatne. Nie stać go na leczenie w prywatnej służbie zdrowia, a przede wszystkim nie stać jego rodziców, którzy są emerytami i mają wiek przy którym dolegliwości są coraz poważniejsze. Z tego też względu zależy mu na solidarnościowym systemie emerytalnym, przy którym jego rodzicom będzie się powodziło jako tako. Wszelkie udognodnienia socjalne (ulga na dzieci) są mile widziane. Przeciętny wyborca polski jest naturalnym klientem lewicy, ale lewicy u nas nie ma. Funkcje lewicy pełni PiS, który jest całkowicie anachroniczny kulturowo (w tym nacjonalizm i klerykalizm). Ze względu na ten anachronizm kulturowy PiS-u PO wygrało obecne wybory, a teraz ludzie słyszą o zmianach w kodeksie pracy i innych neoliberalnych atrakcjach i zastanawiają się co najlepszego zrobili. Co do kierunku zmian w Polsce jest jasny. W 1989 r. 17% populacji żyło poniżej poziomu minimum socjalnego, w 1990-20%, w 1991-25%, w 2005 r. - 50%, w 2007 r. - 60%. Minimum socjalne to 845 zł na osobę, przy jednoosobowym gospodarstwie. Za mało, żeby przeżyć, za dużo żeby umrzeć. Fawele Ameryki Południowej coraz bliżej!!! Piękny mamy wzrost PKB - tylko kto na tym korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Ustanowili Nową Kanapę LiD? 16.03.08, 15:24 Każdy z nich odkreślił już wyborczą porażkę. Większość pewnie nie jedną. I to mimo dobrych miejsc na liście. Więc... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 LiD to sposób na dotrwanie do emerytury... 16.03.08, 17:12 dla takich osób jak Borowski, Frasyniuk czy Szmajdziński. Ta partia niczego nie osiągnie i nawet osiągnąć nie zamierza. To grono ludzi bez pomysłu na politykę i bez ambicji. Młodsi dzialacze jak Olejniczak też nic nowego nie wnoszą. Będą tak dryfować, gdyż część ludzi nie popiera ani PIS-u, ani PO. Żeby lewica mogła zaistnieć to musi po pierwsze odkłamać język politycznej debaty w Polsce. Przede wszystkim musi głośno powiedzieć że po 89 r. największe krzywdy w Polsce nie są udziałem jakichś egzotycznych "mniejszości" np. gejów, ale doświadcza go tzw. prosty lud, którego Solidarność zdradziła jak tylko dorwała się do władzy, a byłym PZPR-owocom nigdy na nim nie zależało. Nowa lewica będzie musiała mieć także odwagę powiedzieć nieco prawdy o Zachodzie, a przede wszystkim nazwać po imieniu bandytów napadających na inne kraje, którzy w ten niby sposób szerzą "wolność". Podobnie musi mieć odwagę skrytykować brukselskich biurokratów, choćby za to jak w jaki sposób Zachód rozegrał sprawę Kosowa, wpuszczając kosowskich sutenerów na salony polityczne Europy. PS Robin Cook nie żyje już od prawie trzech lat. Jak mniemam pani Kasia nie zasiada w jednej ławie z nieboszczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vidi12 Zbuntowani trzydziestoletni słabo znają SLD 16.03.08, 18:48 SLD - to nie tylko towarzysze, których spotykacie na Rozbrat. W SLD nie tylko trzydziesto... ale pięćdziesięcio i sześćdziesięciolatkowie czytają Slavoja Żiżka i Noami Klein. W SLD - nadal, zbyt dużo znaczą - "koledzy z komitetu" i to jest problem tego ugrupowania. Ostatniej oceny perspektyw Centro-Lewicy dokonał profesor Janusz Reykowski z gronem osób, które widzi w przyszłości jako lewicowy Think Thank ... UŚMIAŁEM SIĘ PO PACHY widząc tam m. in. Lecha Nikolskiego, Krzysztofa Janika, Jerzego Wiatra !!! Zbuntowani , młodzi działacze SLD, SDPL, UP - to przecież już członkowie kierowniczych gremiów swych partii. Już nie czas abyście cokolwiek kontestowali... czas abyście dokonali zmian w partiach. Albo... to was się zmieni. Takie nadymanie się swoją lewicowością przypomina mi zachowania młodych buntowników z kanapowych partii lewicowego planktonu. Na wiecach ... w sobotę mają usta pełne lewicowych ideałów... a w poniedziałek, już w dobrze płatnej pracy - z ich ust, tych samych ust - płynie radośnie - korporacyjny bełkot !!! Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz Lech Nikolski jeszcze trochę i pójdzie siedzieć 16.03.08, 20:27 Parę przetargów wyglądało trochę nieładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 19:20 Najgorsze w tym wszystkim, ze w Polsce po roku 1989, lewicy nigdy nie było. Rozmowa o lewicy może być merytoryczna tylko wtedy, gdy istnieje wokol rozmowcow. Szanowni forumowicze ! Czy Wy wiecie, o czym rozmawiacie ? Wniosek mój prosty i merytoryczny - Nie wiecie o czym rozmawiacie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Lewicowi trzydziestoletni 16.03.08, 19:35 Dla kazdego zdrowo myslacego i w miare madrego czlowieka jest to, ze klasa srednia w bogatych krajach, powstala dzieki lewicowosci, jeżeli ktos o tym nie wie, jest zwyklym glupcem i ma zbyt mocno zniewolony umysl aby to zrozumiec. W Polsce nie wiadomo kto tak naprawde rozdaje karty - kler, liberalowie, mafijne koncerny, czy może byli agenci PRL ? W Polsce jest brak klasy sredniej, a to dowod na brak lewicy. Polska to kraj rodem wziety z Ameryki Poludniowej, kojarzy mi sie z Argentyna, ale napewno to nie Europa zachodnia, bądź z kraje skandynawskie, gdzie dzieki lewicy nie ma tam biedy. Polecalbym isc droga Skandynawii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Lewicowi trzydziestoletni 17.03.08, 15:59 Najpierw niech skandynawską drogą pójdzie sama lewica i przestanie kojarzyć się z Lwem Rywinem, korupcją, etatyzmem i biurokracją. Jak znam życie w Polszcze - jest to marzenie, nie wykraczające poza kategorię pobożnych życzeń. SLD doszło do władzy mówiąc "My już nie jesteśmy PZPR!" i społeczeństwo, niestety, im uwierzyło. Teraz przemalowano szyld pod hasłem "My już nie jesteśmy SLD!". Mam nadzieję, że społeczeńśtwo już nie będzie takie głupie, aczkolwiek głupota społeczeńśtwa stanowi zazwyczaj główny kapitał lewicy. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman a Barcikowski powrócił 16.03.08, 19:31 tow. Andrzej Barcikowski powrócił do ABW 28 lutego szef agencji powołał Barcikowskiego do Rady Konsultacyjnej dziwnym trafem zastępca Bondaryka w Agencji jest zastępca Barcikowskiego [Mąka] a Gazeta nałożyła embargo na tą informację Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz Obawiam się że określenie 'kompletna plaża' na 50 16.03.08, 20:22 lat komuny to 'lekkie' spłycenie. Zdaje się że ci 'lewicowi trzydziestoletni' mają lekką tendencję do infantylizacji okresu w którym zdaje się aż takiej 'plaży' to nie było? Chyba że oni pamiętają ten świat z drugiej strony - skoro tak to przynajmniej rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_2008 Chrześcijaństwo a lewica 16.03.08, 20:43 Pomija się u nas kwestię, że lewica wytworzyła się na bazie wrażliwości chrześcijańskiej i jest kontynuacją podstawowych wartości naszej cywilizacji od jej początków. Nie trzeba być nawet wierzącym, żeby te wartości podzielać. Dlatego też doradzam lewicy lekturę Pisma Świętego. I tak w II Liście Św.Pawła do Koryntian czytamy: „Wiecie przecież, na czym polega łaska Pana Naszego Jezusa Chrystusa. Oto będąc bogatym, stał się dla was ubogim, abyście zostali wzbogaceni jego ubóstwem.” I dalej „Nie chodzi bowiem o to, aby innym sprawiać ulgę, a wam utrapienie, lecz aby nastąpiło wyrównanie. W obecnym czasie to, co wam zbywa w zakresie dóbr materialnych, niech zapobiega ich niedostatkowi, aby z kolei to, co im zbywa w zakresie dóbr duchowych, zapobiegało waszemu niedostatkowi w tym względzie.” (w nowym tłumaczeniu zespołu p.red. księdza Mariana Wolniewicza, s.1648). W chrześcijaństwie nie ma mowy o sakralizacji własności - jest ona depozytem od Stwórcy, którym człowiek powinien dobrze gospodarować, wspomagając słabszych od siebie. Z pewnością nie ma to nic wspólnego z neoliberalizmem i neokonserwatystami, którzy się tak chętnie pod religię podpinają. Współcześnie encykliki Jana Pawła II też były pełne bardzo ostrych ataków na kapitalizm, zupełnie lewicowych z ducha. Problem polega na tym, że lewica wyznaje chrześcijańskie wartości, ale nie wierzy w Boga, a prawica wierzy w Boga, ale nie wyznaje chrześcijańskich wartości. Kościół wybiera tych, którzy chodzą do Kościoła i dają na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Chrześcijaństwo a lewica 16.03.08, 23:22 Brawo Ubik_2008 ! Pod Twoja teza, podpisuje sie i podzielam. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Nie tylko Hebda z Czerwonej Góry. Prezydent też 16.03.08, 21:16 Również Prezydent Miasta Janusz Kubicki z SLD jest synem członka Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w Zielonej Górze. Czyżby system, który zwalczał patriarchalny model społeczeństwa, promował czerwoną arystokrację? Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Lewica = zło' dziejstwo 16.03.08, 21:29 dlaczego chcesz zabrać moje ciężko zarobione pieniądze i dać je menelowi spod sklepu? Jak chcesz być taki socjalistyczny to weź sobie takiego menta i go utrzymuj, ok? Mnie i mojego Państwa w to nie mieszaj! Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_2008 Re: Lewica = zło' dziejstwo 16.03.08, 21:42 To Twoim zdaniem, większość biednych ludzi potrzebujących pomocy, to są "menele spod sklepu". Gratuluję bystrości umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Lewica = zło' dziejstwo 16.03.08, 22:00 ubik_2008 napisał: > To Twoim zdaniem, większość biednych ludzi potrzebujących pomocy, to > są "menele spod sklepu". Gratuluję bystrości umysłu. dziękuję. Większość biednych ludzi w dzisiejszej Polsce, to efekt rządów lewicy - najpierw PRL - owskich zbrodniarzy spod znaku sierpa i młota, a po tzw. "wyzwoleniu" kutafonów UD , UW i jak się tam teraz chcą nazywać. To oni powinni zapłacić tym, którzy popadli w menelizm. Uwaga ogólna - gdyby za wszystkie eksperymenty socjalne lewica odpowiedziała by, tak jak za każdą pospolitą zbrodnię - nie byłoby dzisiaj tych idiotycznych dywagacji. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Lewica = zło' dziejstwo 16.03.08, 23:45 ubik_2008 napisał: > To Twoim zdaniem, większość biednych ludzi potrzebujących pomocy, to > są "menele spod sklepu". Gratuluję bystrości umysłu. On nie ma już umyslu, widzi tylko kase, a czlowieka i czlowieczenstwo już zatracil. Zal mi takich ludzi. Dla mnie tacy osobnicy są zerowej swiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Re: Nie tylko Hebda z Czerwonej Góry. Prezydent t 17.03.08, 00:01 Własnoręcznie się ośmieszasz. Plugawe praktyki obciążania dzieci przeszłością rodziców to "złote" lata stalinizmu, a ostatnio kaczyzmu. Może lepiej zmień forum na onet lub wp. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby To, do cholery,róbcie coś, 16.03.08, 23:50 a nie gadajcie.Ja będę głosował.Pod warunkiem braku najmniejszych afiliacji ze środowiskiem PZPRSLD. pozdrawiam i życzę jak najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: To, do cholery,róbcie coś, 17.03.08, 00:10 elsby napisał: > a nie gadajcie.Ja będę głosował.Pod warunkiem braku najmniejszych > afiliacji ze środowiskiem PZPRSLD. > pozdrawiam i życzę jak najlepiej Nie jest to takie proste, aby stworzyc od podstaw lewice. Trzeba mieć poarcie, znaczacej grupy medialnej. Nie widze, aby ktores media, były tym tematem zainteresowane, a szkoda. Po roku 1989, myslalem, ze tym tematem będzie zainteresowany Kosciol katolicki, pomylilem sie i dzisiaj stwierdzam, ze hierarchowie kosciola, to zwykli obludnicy. Zapomnieli kim był Jezus i co glosil. Dla mnie Jezus, był czlowiekiem o najbardziej prawidlowej lewicowosci. Najbardziej mnie smieszy, jak najlepsi Katolicy, glosza droge odwrotnosci. Czyz Tusk nie jest Katolikiem ? A powinien być lewicowcem, jest liberalem. Czy zatem rozumie w co wierzy ? NIE !!! Tak jak wszyscy Katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: To, do cholery,róbcie coś, 17.03.08, 15:44 Jezus nie był lewicowcem. Nie kradł. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Lewicowi trzydziestoletni 17.03.08, 02:03 LiD (SLD, SdPL) szukają ratunku przed polityczną zagładą, gdy słupki pójdą w górę, pojawi się perspektywa władzy zaczną być niewygodni, a jeśli zaczną krytykować rząd w którym będzie uczestniczył LiD (SLD, SdPL)... to debata wewnątrzpartyjna zakończy się dla nich w sądzie partyjnym, lub ich własnymi decyzjami o odejściu z partii. Nie oni pierwsi, ale możliwe, że ostatni. Najlepszym dowodem są obecni liderzy SLD. Olejniczak który najpierw został ministrem z notesu Millera, a dopiero później wstąpił do partii (co za rządów Millera i Belki było normą, tylko notes się zmieniał). A może Napieralski, który karierę robił jako pomagier i gorący zwolennik ultraliberała Jacka Piechoty, a ponadto dał się poznać jako gorący zwolennik udziału Polski w agresji na Irak. W ogóle nie pamiętam ani jednej kwestii, w której Olejniczak i Napieralski mieliby inne zdanie niż Miller, a potem Belka i Kwaśniewski. Dziwne życiorysy jak na młodych buntowników... Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Lewicowi trzydziestoletni, nie mówcie językiem GW. 17.03.08, 04:40 Jestem po waszej stronie, ale krytykując polityków SLD i SdPL za przyjęcie "prawicowej politycznej poprawności" muszę z żalem stwierdzić, że robicie dokładnie to samo mówiąc o historii lewicy polskiej po 1989 roku. Powtarzacie słowa "zatroskanych" o los lewicy neoliberalnych mediów, dla których SLD (LiD) tym lepszy im mniej wspólnego z lewicą miała jego polityka. Jeszcze zanim PiS doszedł do władzy GW dzieliła członków SLD na grupę nowoczesnych (czyt. neoliberalnych i bezideowych karierowiczów) i postkomunistyczny beton (balast, który przeszkadzał rządowi M. Belki w budowie bananowej republiki nad Wisłą). Zapewniam Was, że w roku 2004 GW zaliczyła by was do partyjnego betonu, w odróżnieniu od "nowoczesnej" lewicy z pod znaku Belki, Hausnera, Kaczmarka, Piechoty, Szmajdzińskiego itd... Gdybyście w roku 1999 tak jak niektórzy posłowie SLD (wtedy jeszcze tacy byli) protestowali przeciwko agresji NATO na Jugosławię, GW nazywała by was rosyjską agenturą. W końcu niedawno dla GW sprzeciw wobec polityki Busha oznaczał "popieranie terrorystów". Nie powtarzajcie tych bzdur, nawet jeśli słyszycie je z ust ludzi, którzy kiedyś przewodzili SLD i cieszyli się wtedy dużym zaufaniem społecznym. Ludzie się zmieniają, Miller, Kwaśniewski, nawet Kaczmarek byli kiedyś innymi ludźmi. Nawrócenie na neoliberalizm partyjnych elit spowodowało w latach 1999-2001 zwrot w polityce SLD. Proces ten rozpoczął się z chwilą objęcia przywództwa przez duet Miller, Janik. A punktem zwrotnym stało zburzenie dawnego SLD (konglomeratu 40 podmiotów na lewicy w różnych odcieniach, związków zawodowych itd...) i utworzenie nowej jednej partii pod tą samą nazwą i tym samym przewodniczącym. Nowy SLD nie był już sojuszem, nie był demokratyczny i szybko przestał być lewicą. Dlaczego tak się stało? Motywy liderów SLD nie są mi znane, przypuszczam, że byli karierowiczami od chwili wstąpienia do PZPR. Tyle, że powstała w roku 1990 SdRP była bez wątpienia partią lewicową, partią wewnętrznie demokratyczną, jak mówiono "partią przyjaciół", a mojej pamięci czymś wspaniałym i niepowtarzalnym w historii polskiej lewicy. Bardzo powszechnym motwem przemiany ideowej SLD była co smutne sytuacja materialna jej działaczy zwłaszcza tych z górnego i średniego szczebla. Gdy mieli dziurawe spodnie byli socjalistami, gdy z maluchów i autobusów przesiedli się do Mercedesów i Lancii szybko stali się liberałami. Dochodziła jeszcze jedna sprawa, wielu głównie młodych ludzi angażowało się w działalność partyjną kosztem kariery zawodowej. Wraz z końcem partyjnej demokracji ludzie ci znaleźli się w sytuacji gdy partyjny przewodniczący, z którym można było się spierać, z którym można było konkurować, stawał równocześnie przełożonym w miejscu pracy np. w administracji. Zasada BMW (bierny, mierny ale wierny) została z resztą twórczo rozszerzona przez PiS i PO (Donald Tusk w PO wyprawiał numery, przy których Janik jest krótki, np. wywalił z partii połowę organizacji mazowieckiej tuż przed zjazdem na którym kandydował na przewodniczącego i nie był pewien jak zagłosują, Kaczyński poszedł dalej, bo wewnętrzne bunty w PiS gasił przy pomocy ziobrowej prokuratury). Historia polskiej lewicy ani ta z PRL, ani ta po roku 1989 nie da się określić jednym kolorem, sloganem, czy nawet artykułem prasowym. Każdy z ludzi lewicy ma prawo do własnej oceny, Wy także tylko towarzysze... niech to będą wasze przemyślania, wasze oceny, a nie brednie i slogany powtarzane przez ludzi, szczególnie tych, którzy po 1989 roku mieli znaczący wpływ na losy polskiej lewicy, znaczące zasługi w doprowadzeniu lewicy do obecnej kondycji i nadzieje, że dzięki takim jak wy jeszcze sobie porządzą i parę spraw załatwią. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Lewicowi trzydziestoletni 17.03.08, 15:41 Każdy, kto po trzydziestce ma przekonania lewicowe jest albo skończonym idiotą albo sprytnym kombinatorem-złodziejaszkiem. Ci młodzi panowie wyglądają mi raczej na przynależnych do tej drugiej nacji. Nie na darmo zapisali się do lewicowej partyi - aż przebierają nóżkami, żeby dorwać się do pieniędzy podatników. Muszą jednak przedtem wygrać w wyborach. A do tego potrzebna jest jakaś gadka, na którą wyborcy dadzą się nabrać. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś