Dodaj do ulubionych

Wagner: izraelskie tabu

24.03.08, 13:45
W atykule jest takie zdanie:"Pytanie zatem brzmi: jak rozumieć
fenomen Wagnera, a nie: czy uznać, że on istnieje. " Proponuje zatem
mojej drogiej Wyborczej aby poszła za ciosem i opublikowała kolejne
teksty pozwalające zrozumiać fenomen jego muzyki. Nie tylko w
Izraelu, ale i w Polsce jest wiele do zrobienia dla popularyzacji
twórczości tego genialnago kompozytora.
Obserwuj wątek
    • piotrek20074 [...] 25.03.08, 00:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pj.pj Wagner: izraelskie tabu 25.03.08, 01:03
      Legenda Wagnera - antysemity i potwora jest nieco przesadzona. Przyjaźnił się m.
      in. z Mendelsohnnem, a zatem radykalnym antysemitą nie był. Radykalniejsza była
      chyba Cosima Wagner, z domu Liszt, ale czasem się zastanawiam, czy i jej nie
      dorobiono nieco czarnej legendy. A w końcu żadne z nich nie ponosi winy za gusta
      - a raczej wybory nazistów. A w Polsce może warto by zwrócić uwagę na to, że
      młody Wagner kibicował naszym powstaniom, poza tym wplątał się - z przekonania -
      w Wiosnę Ludów, co troszkę nie pasuje do obrazu, jaki się kreuje z winy Hitlera.
      Poza tym nie zapominajmy, że XIX w. to w całej Europie czas nacjonalizmów i
      Niemcy nie stanowią tu żadnego wyjątku.

A wykonania Barenboima należą niewątpliwie do najznakomitszych interpretacji
      Wagnera, tak swoją drogą.
      • agaj.agaj Re: Wagner: izraelskie tabu 25.03.08, 02:59
        Ja na nieco inny temat. Koncert Barenboima to odgrzewane kluchy. Polemika na
        ten temat jest rowniez przebrzmiala. Tekst mial nawiazywac do intelektualistow
        i artystow wolnych duchem. Jest natomiast mdly i denny intelektualnie. Jedyne
        co zawiera to pare pustych frazesow i pustych mysli. Na koncu jest informacja,
        ze tekst ten powstal w 2001. Po co go wiec wyciagac? Jest tak slaby, ze moglby
        pozostac bez czytania.
    • pantera01 Wagner: izraelskie tabu 26.03.08, 00:33
      Nie rozumiem dlaczego Wybiorcza wogole pisze otym. Co nas obchodza jakies fobie
      Semitow? Czy my nie mamy innych problem jak tylko rozwazac co jeden Semita pisze
      na temat tego co powiedzial inny Semita nt Wagnera? Ich zdanie mam gleboko gdzies.
      • douglasmclloyd Re: Wagner: izraelskie tabu 26.03.08, 00:53
        pantera01 napisał:

> Nie rozumiem dlaczego Wybiorcza wogole pisze otym. Co nas obchodza jakies fobie
        > Semitow? Czy my nie mamy innych problem jak tylko rozwazac co jeden Semita pisz
        > e
        > na temat tego co powiedzial inny Semita nt Wagnera? Ich zdanie mam gleboko gdzi
        > es.

Otóz to, co na temat Wagnera sądzą Hiszpanie?
        • noelkabat Re: Wagner 26.03.08, 03:18
          ...a co o Wagnerze lub jego muzyce sadza Polacy, to poprostu typowa
          wielko-germanska muzyka i mnie osobiscie ona nie pasuje w
          odroznieniu np. od Bethovena.
      • michnikowo Re: Wagner: izraelskie tabu 09.02.09, 11:51
        jak to przecież to gazeta żydowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka