Dodaj do ulubionych

"Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj...

15.04.08, 11:15

Szefowa Kancelarii Prezydenta Anna Fotyga wystosowała listy (...) "zawierające
wyjaśnienie sprawy oraz podkreślające wyjątkowy wymiar stosunków łączących
Rzeczypospolitą Polską z Polskim Autokefalicznym Kościołem Prawosławnym".

Świadkami owego wyjątkowego wymiaru byliśmy wczoraj.

Obserwuj wątek
    • abstracto "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj... 15.04.08, 11:16
      Bajzel w kancelarii to jedno, ale bez wątpienia reakcja prawosławnych nie
      byłaby tak ostra, gdyby nie mieszanie polityki i wiary do jakiego przywykli
      Kaczyńscy. Skoro ci dwaj ciągle nawijają o swoim katolicyzmie, to i nie ma co
      się dziwić przewrażliwieniu przedstawicieli innych wyznań.
      • indeed4 Piękny przykład szacunku dla innych religii 15.04.08, 13:00
        taktu i znajomości dyplomatycznych standartów.

Brawo zawodowcy z Krakowskiego Przedmieścia ! :-)
        • priller "straszny balagan" 15.04.08, 14:30
          Abp Abel: Zaprosili nas, ale nas nie chciano

- Byłem w Pałacu Prezydenckim kilkanaście razy, ale teraz panuje tam
          straszny bałagan.

straszny balagan... podoba mi sie ta nowa ksywka fotygi - pasuje jak
          ulal.

• zbujowachata Re: "straszny balagan"/Boże czm ja tak zgrzeszyłem 15.04.08, 15:24
            Boże czym ja tak zgrzeszyłem że muszę sie rumienić
            za tą amtorszczyznę przdu......sów Pałacowych ,miej
            litośc i sończ z tym !!!!
          • indeed4 Minister Anna "Straszny Bałagan" Fotyga. 15.04.08, 15:24
            Skrótowo Anna "SB" ...? No, nie ...
            • jankbh Re: Minister Anna "Straszny Bałagan" Fotyga. 15.04.08, 16:03
              Osoba z poczuciem honoru popelnilaby samobójstwo, osoba z poczuciem
              odpowiedzialnosci podalaby sie do dymisji, ale Fotyga zwala wine na
              obiektywne trudnosci. Najwyrazniej najbardziej obiektywna trudnoscia
              w palacu prezydenckim jest Lech Kaczynski i poniesie on tego
              konsekwencje.
      • swistak336 Prawosławni - obrażalscy. Przesadzili! 15.04.08, 13:02
        W Kancelarii Kaczyńskiego panuje niemożliwy bałagan i niekompetencja. Ciągle
        jakieś wpadki.

Jednak prawosławni powinni zważać co robią i nie ścigać się z Prezydentem w
        kategorii: kto większego focha strzeli.

Niewątpliwie, duchowni prawosławni powinni pamiętać, że "strzelili focha" nie
        tylko osobie fizycznej Lechowi Kaczyńskiemu, ale Prezydentowi Rzeczypospolitej.
        Z błahego powodu pośrednio okazali pogardę krajowi, który zamieszkują.

"Nie sraj wyżej, niż d**ę masz!" - trzeba to przypomnieć hierarchą prawosławnym.
        Są tylko mniejszością - i to w czasach, gdy hierarchia kościelna nie cieszy się
        w narodzie poważaniem!
        • k100 Re: Prawosławni - obrażalscy. Przesadzili! 15.04.08, 13:23
          Jakimi fachowcami otacza sie nasz prezio to widac i czuc.
        • delargo Re: Prawosławni - obrażalscy. Przesadzili! 15.04.08, 13:32
          swistak336 napisał:

> W Kancelarii Kaczyńskiego panuje niemożliwy bałagan i niekompetencja. Ciągle
          > jakieś wpadki.
          >
          > Jednak prawosławni powinni zważać co robią i nie ścigać się z Prezydentem w
          > kategorii: kto większego focha strzeli.
          >
          > Niewątpliwie, duchowni prawosławni powinni pamiętać, że "strzelili focha" nie
          > tylko osobie fizycznej Lechowi Kaczyńskiemu, ale Prezydentowi Rzeczypospolitej.
          > Z błahego powodu pośrednio okazali pogardę krajowi, który zamieszkują.
          >
          > "Nie sraj wyżej, niż d**ę masz!" - trzeba to przypomnieć hierarchą prawosławnym
          > .
          > Są tylko mniejszością - i to w czasach, gdy hierarchia kościelna nie cieszy się
          > w narodzie poważaniem!

swistak skomentuje krotko twoj wpis: bredzisz!
          • jarek1947 Re: Prawosławni - obrażalscy. Przesadzili! 15.04.08, 13:53
            Nie wiem kim jest piszący takie słowa, ale niestety wystawia sobie
            jak najgorszą wizytówkę. Trzeba być samemu w porzadku a później
            oceniać innych i to w formie przyjetej wśród kulturalnych ludzi.
            Tej kultury brakuje autorowi niegodnych treści.
            • indeed4 Nie ma obowiązku tolerowania niekompetencji 15.04.08, 14:05
              i nieudolności, zwłaszcza jeśli ma to miejsce praktycznie non - stop.
              Czyli stanowczo zbyt często, aby te powtarzające się wpadki i gafy
              można było złożyć na konto przypadku czy innych okoliczności
              zewnętrznych.

Winny jest tzw. "czynnik ludzki" i co do tego chyba już wątpliwości
              NIE MA.
        • kaprale_to_zupaki Re: Prawosławni - obrażalscy. Przesadzili! 15.04.08, 14:43
          Oj świstak, świstak. Myślałem żeś mądrzejszy. To nie na tym poziomie i nie na
          tym stopniu było to spotkanie, by ofiary tego, delikatnie mówiąc, bałaganu
          robiły dobrą minę do złej gry. Tu kaczory z ich świtą przedobrzyli już. Czas
          najwyższy by im pokazać ich miejsce w rzędzie.
    • kjhubner mieli racje ! 15.04.08, 11:22
      ze wyszli, lekceważenie kościoła prawosławnego jest skandaliczne !
      Nalezy im sie szacunek tak samo jak wyznawcom innych wyznań !
      Już w II RP kościół prawosławny otrzymał osobowość prawną i
      niezależność religijną od Moskwy !
      • zigzaur Re: mieli racje ! 15.04.08, 11:32
        Duchownych prawosławnych potraktowano w sposób prostacki ale z drugiej strony
        polskie duchowieństwo prawosławne reprezentuje OBYWATELI polskich wyznania
        prawosławnego.

A przynależność religijna głowy innego państwa nie powinna ich interesować.
        • jwojnar Zachowali się, jak Kaczyński 15.04.08, 11:49
          Incydent dowodzi dwóch rzeczy, nie wymagających w zasadzie więcej
          dowodów. Jedna, to niekompetencja kancelarii, co wynika wprost z
          niekompetencji prezydenta i jego sposobu dobierania
          współpracowników. Druga, to żenująca reakcja ludzi
          zakompleksionuch, którzy są przekonani, że wszyscy wokół tylko
          czekają, kiedy będą mogli ich obrazić.
          • protoplex Re: Zachowali się, jak Kaczyński 15.04.08, 12:56
            Jeśli ja bym cię zaprosił a potem stałbym wejściu i każdemu wchodzącemu bym podawał rękę, tylko ciebie bym pominął, to byś nie wyszedł? Uważam że reakcja Prawosławnych była wprost proporcjonalna do popełnionej gafy, a gafa jest przeogromna, bo wskazuje na podstawowe braki w protokole dyplomatycznym Kancelarii. Kancelaria, owszem, wyraziła żal, ale nic nie wspomniała o wyciągnięciu ewentualnych konsekwencji, a przecież z każdego błędu (tym bardziej politycznego i na taką skalę) wyciąga się konsekwencje.
            • swistak336 Wzięli brdzo zły przykład z Kaczyńskiego. 15.04.08, 13:07
              To, że w Kancelarii jest bałagan, każdy wie. Wiedzą i prawosławni, a mimo tego
              odegrali obrażalskich. Zachowali się równie komicznie jak Kaczyński. A obrazki z
              ich wyjścia - z brzuchami jak w 9 miesiącu ciąży i nadętymi minami nie wzbudzają
              sympatii do nich.
              • hugow czas usunac Lesia Kaczynskiego - wstyd mi za niego 15.04.08, 14:24
                Prawoslawnych w Polsce mamy okolo 900ooo - to prawie 2,5% ludnosci.
                Jest to najwieksza - nierzymskokatolicka grupa religijna. Jesli ja
                tak sie traktuje - to jak traktowani beda ewangelicy, swiadkowie
                Jehowy, zielonoswiatkowcy, baptysci, muzułmanie?

Mamy pretensje do Chinczyków jak traktuja niewielka sekte
                tybetanskiego buddyzmu - ale to co robia Chinczycy jest szczytem
                humanitaryzmu w porownaniu z praktykami rzymskokatolickich siepaczy
                spod sztandaru A.Hitlera czy innych gorliwych wyznawcow religii zla.
                • jwojnar To było z głupoty, nie na złość!!! 15.04.08, 14:37
                  człowieku, zlituj się nad nami i sobą, przecież to była
                  niekompetencja i nic więcej. Choćby prawosławnych było 10 razy
                  więcej i byli 100 razy wspanialsi od katolików, to nadal byłaby to
                  niekompetencja. Prezydencki urzędas dostał niekompletną listę
                  gości, a w dodatku nie skapował, że brakuje na niej prawosławnych
                  duchownych, których miał przed nosem. A ta cała uroczystość miała
                  być NA CZEŚĆ naszych ukraińskich sąsiadów i obrażanie ich z tej
                  okazji nawet ostatniemu idiocie z trudem by w mózgu zakiełkowało.
                  • starod Re: To było z głupoty, nie na złość!!! 15.04.08, 14:41
                    jwojnar napisał:

> A ta cała uroczystość miała
                    > być NA CZEŚĆ naszych ukraińskich sąsiadów i obrażanie ich z tej
                    > okazji nawet ostatniemu idiocie z trudem by w mózgu zakiełkowało.
                    Ale ten u którego to się przydażyło i jego otoczenie jest idiotą do
                    kwadratu.
                    • starod Re: To było z głupoty, nie na złość!!! 15.04.08, 16:33
                      starod napisał:

> jwojnar napisał:
                      >
                      > > A ta cała uroczystość miała
                      > > być NA CZEŚĆ naszych ukraińskich sąsiadów i obrażanie ich z tej
                      > > okazji nawet ostatniemu idiocie z trudem by w mózgu zakiełkowało.
                      > Ale ten u którego to się przydażyło i jego otoczenie jest idiotą
                      do
                      > kwadratu.
                      Kajam się za ortografię, "przydażyło" mi się jak Fastrydze.
                  • kaprale_to_zupaki Re: To było z głupoty, nie na złość!!! 15.04.08, 14:49
                    Wojnar, bajdurzysz, urzędas nie wiedział? A to oni nie potrafią sprawdzić przed
                    wyjściem co ma w ręku? Obrazili zaproszonych gości, mało obrazili: Narazili
                    Polskę na potwarz. Udowodnili że Polska traktuje oficjalnych gości kpiną.
                  • wj_2000 Re: To było z głupoty, nie na złość!!! 15.04.08, 14:56
                    jwojnar napisał:

> człowieku, zlituj się nad nami i sobą, przecież to była
                    > niekompetencja i nic więcej.

Bredzisz kolego! Prawosławni to dla kaczorów i dużej części
                    nacjonalistycznego badziewia, mówiącego przez przypadek po polsku,
                    jak Ty, RUSKIE. A ruskich "trzeba" musztrować.
                    Może i ten afront nie był ZAPLANOWANY, ale tak wyszło, bo
                    podświadomość rządzi. Konieczność zaproszenia "ruskich" to ból
                    niewymowny dla tego kartoflanego kurdupla i tej pier.dolonej
                    sFotygowanej piz.dy. Zaprosili, ale wyparli z pamięci, bo bolało.
                  • zigzaur Re: To było z głupoty, nie na złość!!! 15.04.08, 16:11
                    Duchowni prawosławni z ARCHIdiecezji lubelsko-chełmskiej nie mają nic wspólnego
                    z sąsiadem Polski, Ukrainą.

Są to duszpasterze obywateli polskich wyznania prawosławnego.

Zastanawiam się, czy to nie celowe działanie: pokazywanie Ukraińcom złego
                    traktowania prawosławnych w Polsce. Na czyje zlecenie?
              • jashiu Re: Wzięli brdzo zły przykład z Kaczyńskiego. 15.04.08, 14:32
                swistak336 napisał:

> To, że w Kancelarii jest bałagan, każdy wie. Wiedzą i prawosławni, a mimo tego
                > odegrali obrażalskich. Zachowali się równie komicznie jak Kaczyński. A obrazki
                > z
                > ich wyjścia - z brzuchami jak w 9 miesiącu ciąży i nadętymi minami nie wzbudzaj
                > ą
                > sympatii do nich.

Przepraszam bardzo ale bałagan w kancelarii nikogo nie usprawiedliwia! Wręcz
                przeciwnie! Od lat w Polsce brak tolerancji religijnej, Kaczyńscy od dłuższego
                czasu zachowują się niedopuszczalnie jak na pełnione stanowiska. Po raz kolejny
                wstyd za własny kraj i za "prezydenta". Nie jestem w stanie z szacunkiem patrzyć
                na władze własnego kraju przez to jak się zachowują!
                Mówiąc o jakimkolwiek obrażalstwie należy pamiętać jak bardzi delikatną sztuką
                jest dyplomacja. W mniej pokojowej sytuacji takie zachowanie mogłoby zakończyć
                się mniej przyjemnie. Należy także pamiętać że takie zachowanie, a mianowicie
                przywitanie Grekokatolików przy pominięciu duchownych Prawosławnych można
                odczytać za głębszą prowokację, wynikającą z różnic religijnych (Grekokatolicy
                honorują papieża kościoła Katolickiego, kiedy Prawosławni tego nie robią...).
                Proszę więc Panie "swistak336" nie wygłaszać wielkich opinii na temat obrażalstwa.

Od lat żyje w państwie władanym przez władze katolickie (o przepraszam, "o
                katolickim wyznaniu") i sam nie będąc tego wyznania wielokrotnie czułem się jako
                obywatel obrażany przez te władze. Mam nadzieję ze z czasem Polska znormalnieje...
        • starod Re: mieli racje ! 15.04.08, 14:26
          zigzaur napisał:

> Duchownych prawosławnych potraktowano w sposób prostacki
          >
          > A przynależność religijna głowy innego państwa nie powinna ich
          interesować.
          Nie myl pojęć, oni nie obrazili się na to że mlaskacz jest
          katolikiem, tylko o to że zostali totalnie zlekceważeni jako
          przedstawiciele sporej części społeczeństwa, kto wie czy nie
          większej niż ilość wyznawców sekty rydzola.
      • lob1 Re: mieli racje ! 15.04.08, 12:20
        widać jakie to geniusze siedzą w tej kancelarii na czele z p.Fotygą
    • lindow1 "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 11:35
      Solidaryzuję się z prawosławnymi duchownymi.Kiedy w końcu ten Ja i brat oraz
      jego kamaryla wraz z całą tą prymitywną neobolszewią odejdą w niebyt politycznymi?
    • swantevit "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 11:40

W Polsce panuje rozdzielenie panstwa od kosciola, a watpiacym nie
      radzimy wyrazania swoich watpliwosci publicznie.
    • piotrh "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 11:51
      To jest wszystko zasluga pani Anny "pozal sie Boze" Fotygi...jej niekompetencji
      ...chwala Bogu ze ta pani juz nier jest ministrem sprawa zagranicznych...z jej
      dobrym mniemaniem o sobie narobila by jeszcze wiecej szkod....

• annubis74 Re: "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diece 15.04.08, 11:51
      prezydent i jego urzędasy są opłacane z naszych pieniędzy
      moze w końcu zaczęli by uważać na to co mówią i robią,
      a nie tylko serwowali gafa za gafą,
      • a_figa Re: "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diece 15.04.08, 11:59
        Prawda.
      • eti.gda Re: "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diece 15.04.08, 12:08
        annubis74 napisała:

> prezydent i jego urzędasy są opłacane z naszych pieniędzy
        > moze w końcu zaczęli by uważać na to co mówią i robią,
        > a nie tylko serwowali gafa za gafą,

Ale oni tego nie uważają za gafę. Możesz sobie krytykować tę Fotygę,
        ale po niej to spłynie jak woda po, nomen omen, kaczce!
    • hontar jestem grekokatolikiem 15.04.08, 11:59
      To jest podejście prezydenta Polski (bo praca jego kancelarii
      swiadczy o nim) do kościoła, który w Polsce skupia kilkaset tysięcy
      wiernych. Niepierwszy to przejaw lekceważenia, żeby nie użyć
      mocniejszych słów, wobec innowierców w Polsce.
      Grabarka też się sama spaliła, prawda?
      • and_nowak Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 12:16
        1. Podejście prezydenta dotyczyło duchownych prawosławnych
        2. Grabarka (też prawosławna) się spaliła w wyniku podpalenia. KILKANAŚCIE LAT TEMU!

Stąd pytania:
        1. Co z tego że jesteś grekokatolikiem ?
        2. Co ma do całej sprawy pożar na Grabarce ?
        • hontar Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 12:28
          Pożar ma to (bo było to celowe podpalenie), że polskie władze
          nienawidzą wszystkiego, co "nienasze".
          Mimo tego, że jestem grekokatolikiem, to jestem oburzony zachowaniem
          kncelarii prezydenta.
          Daruj sobie uświadamianie, że grabarka jest prawosławana i kogo
          dotyczyło zachowanie prezydenta. Nie rozumiesz treści postu - pomiń.
          • grogreg Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 12:33
            Podpalienie cerkwi w Grabarce nie mialo charakteru zorganizowanego.
            Ot, chory czlowiek i wodka.
        • grogreg Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 12:29
          Kolega wskazuje na brak tolerancji wobec mniejszosci religijnych w Polsce.
          Osobiscie sie z nim niezgadzam. Aczkolwiek spotkalem sie juz z zdaniem
          skierowanym w moja strone "Nie jestes katolikiem. Nie jestes Polakiem".
          Ale ja potrafie oddzielic plewy od ziarna i cieszyc sie tym co Rzeczypospolita
          reprezentowala przez wieki w kwesti wolnosci wyznania.
          • hontar Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 12:47
            W Polsce nie ma tolerancji dla wyznawców innych wiar, czy obrządków.
            Nie zgadzasz się z tym, to przejedź się na prowincję, usiądź na
            ławce i posłuchaj co ludzie mówią widząc jak np. grekokatolicy idą
            do cerkwi, posłuchaj komentarzy kiedy niosą swoje swięconki w innym
            terminie niż rzymokatolicy. Po prostu posłuchaj.
            • grogreg Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 12:55
              Wychowalem sie w Siemiatyczach. Moje doswiadczenia sa skrajnie rozne.
              • hontar Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 13:04
                Teraz się nie dziwię, na Podlasiu jest inaczej niż choćby na warmii,
                czy mazurach ale nie tylko. Ogólnie struktura narodowościowa "ziem
                odzyskanych" jest skrajnie różna, niż ta na Podlasiu.
                • grogreg Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 14:43
                  A i jeszcze jedno.
                  Pochodze z mieszanego malzenstwa.

Struktora narodowoscio na "ziemiach odzyskanych" jest wynikiem gwaltu zadanego
                  Ukraincom i Lemkom w ramach akcji "Wisla" i nie tylko.
                  To co jest na Poldlasiu to wynik wielowiekowej koegzystencji wielu narodow.
                  • hontar Re: jestem grekokatolikiem - ale o co ci chodzi? 15.04.08, 15:05
                    "To co jest na Poldlasiu to wynik wielowiekowej koegzystencji wielu
                    narodow."

Właśnie tak jak piszesz, stąd masz inne doświadczenia niż ludzie z
                    innych części Polski (np. ja), tylko pozazdrościć.
                    Oczywiście nie można generalizować, bo wszędzie są ludzie i ludziska
                    ale w pewnych miejscach więcej jest tych drugich.
      • grogreg Jestem prawoslawny 15.04.08, 12:25
        Grabarke niespalila sie sama. Spalil ja chory z nienawisci idiota.
        Indywidualne wyskoki kretynow nie swiadcza o tolerancji czy jej braku calych
        spolecznosci. Rownie dobrze moglibysmy oceniac mieszkancow Löcknitz na podstawie
        wybrykow paru dupkow.
        Nie zapominaj tez, ze kosciol prawoslawny i grekokatolicji przez 50 lat mialy
        sie w Polsce calkiem niezle w czasie gdyz w Zwiazku Sowieckim cerkwie robily za
        magazyny.

Co do postawy Pana Prezydenta Kaczynskiego i "skutecznosci" jego kancelarii. Jak
        juz pisalem: spolecznosci nie mozemy oceniac...itd.
        • hontar Re: Jestem prawoslawny 15.04.08, 12:42
          Twoim zdaniem chory człowiek, moim zdaniem i nie tylko moim, to nie
          był przypadek i diałanie jedynie chorego człowieka. Poza tym nie
          wiem jak cerkiew prawosławna ale grekokatolicka nie miała tak różowo
          w PRL-u jak to przedstawiasz. Wiele cerkwi również w Polsce zostało
          zamienionych na magazany, trafiły do skansenów (jak miały szczęście)
          zostały przekazane rzymokatolikom bądź zostały zniszczone.
          • grogreg Re: Jestem prawoslawny 15.04.08, 12:44
            A jak bylo w Zwiazku Sowieckim?
            Kosciol prawoslawny mial sie calkiem dobrze w PRL.
            Oczywoscie bylo to za cene nieangazawania sie w polityke.
            Co do kosciole grekokatolickiego.... uznaje Twoja wiedze jako glabsza.
            • panzerviii Re: Jestem katolikiem 15.04.08, 14:28
              mieszkam w centralnej Polsce w Łodzi. nie wiem dokładnie jak to z
              tolerancją jest na Podlasiu i Lubelszczyżnie i ziemi Przemyskiej.

W Łodzi są trzy cerkiwe prawosławne jeszcze z czasów zaboru
              rosyjskiego. Od odzyskania niepodległości w 1989 miasto łoży na te
              cerkiwe duże pieniądze. w Łodzi jest tak mało prawosławnych, ze
              inaczej te cerkwie by sie nie utrzymały - wiekszosc z nich do
              zreszta emigranci z Serbii. Każdej niedzieli na msze w cerkwiach
              przychodzi wielu katolików - no lubią prawosławną liturgie - no
              slicznie spiewacie))))) piekna jest ta liturgia. Jednym z takich
              katolików bywał moj przyjaciel ksiądz, który mi slubu udzielał -
              miłosnik prawosławnej liturgii i starocerkiwnosłowianskiego.

W 1999 byłem na wakacjach na Mazurach obok Kruklanek. Akurat budował
              sie kosciól greckokatolicki w Kruklanakch. Do czasu zakończenia
              budowy miejscowy proboszcz udostępnił grekokatolikom miejscowy
              kosciól katolicki. Do 12 były msze katolickie, o 13 swiątenie brali
              we władanie grekokatolicy. Jaka piekna mieli liturgię. a ukrainski
              człowiek rozumie po 20 minutach wsłuchiwania się )))))
              (Inna sprawa, że za komuny, pewno swiątyni im zbudowac nie było
              mozna)

Nie wiem na ile te przykłądy sa miarodajne. Ale chcaiłabym aby w
              Polsce było tak wszędzie.

Albo moze inaczej, chciałbym, zeby wszystko było zgodnie z polska
              tradycja - Kanclerz Zamoyski powiedział tak do prawosławnych i
              protestanckich posłów: "oddam pół zdrowia, aby widzieć was
              katolikami, ale oddam całe zdrowie, aby nie widzieć jak was do
              katolicyzmu przymuszaja."

LPR i Rydzyk to nie poslka tradycja.
              • panzerviii Re: Jestem katolikiem 15.04.08, 14:29
                poza tym sądzę, że była to zwykła nieudolnosc otoczenia
                Kaczyńskiego. Nie nadaje sie facet na Prezia i tyle. Ale idologii
                bym do tego nie dorabiał.
              • panzerviii a poza tym to cześć Grogreg miło Cię zobaczyć poza 15.04.08, 14:30
                Militariami
                • grogreg Re: a poza tym to cześć Grogreg miło Cię zobaczyć 15.04.08, 14:38
                  Nie tylko szabla i prochem czlowiek zyje )
      • konstanty52 Re: jestem grekokatolikiem 15.04.08, 12:44
        > Grabarka też się sama spaliła, prawda?

Ależ skąd, prezydent z bratem ciemną nocą, używając koszernych
        zapałek marki Sianów, podłożyli ogień nikczemnie i skrycie.
        Puknij się w pusty łeb, baranie.
        • hontar Re: jestem grekokatolikiem 15.04.08, 12:50
          Umiesz czytać ale nie rozumiesz treści? <pocieszacz> koństanty
    • lifpi "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 12:01
      Nie trzeba by było wyrażać "głębokiego żalu", gdyby się miało pod
      koafiurą urządzenie służące na ogół do myślenia oraz trochę kultury.
      Ale była księżna polskiej dyplomacji cierpi w tym temacie na poważne
      braki. Szanowni duchowni prawosławni, nie jesteście odosobnieni! Ja
      też się czuję notorycznie lekceważona przez głowę mojego państwa ,
      traktuje się mnie jak półdebila/vide słynne orędzie/, tylko jak
      dotąd nie miałam okazji wyjść i trzasnąć drzwiami.
      • freevolna Re: "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diece 15.04.08, 12:15
        lifpi napisała:

> Nie trzeba by było wyrażać "głębokiego żalu", gdyby się miało pod
        > koafiurą urządzenie służące na ogół do myślenia oraz trochę
        kultury.

Otoz to - tak naprawde to jest malo wazne kogo pominieto, czy
        podtekst pominiecia byl polityczno-koscielny czy tez nie. Sam fakt
        pominiecia zaproszonego goscia jest karygodny i godny potepienia.
        Tak samo niekulturalnie byloby gdyby zaproszono grupe
        przedstawicieli wszystkich zawodow i zapomniano przywitac
        hydraulikow (przepraszam z gory hydraulikow - nie mam nic przeciwko
        tej grupie zawodowej - wrecz przeciwnie :) )
        Pewne rzeczy sie ma albo nie - jedna z nich sa dobre maniery,
        kultura i klasa.
        Niestety Pan Mniejszy i jego swita nie ma tychze.
    • zyks Moja propozycja: niech Szymon Majewski Show 15.04.08, 12:01
      przejmie w końcu pełną odpowiedzialność i przyzna, że Tuptuś i jego Dwór są
      oficjalną filią tegoż (taki permanentny reality show)i działają ściśle wg.
      scenariuszy i poleceń p. Szymona. I spoko. Koniec lamentów, rozpaczań, protestów
      i skandali, które nam szkodzą - będzie wesoło. Panie Szymonie, proszę o odrobinę
      odwagi cywilnej - Ojczyzna wzywa!
    • ja.ja222 "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 12:04
      Jak można oburzać się na rzadzących katolandem?
    • signal jaki prezydent taka kancelaria 15.04.08, 12:07
      a gdzie spaślak Kamiński, milczy ?
    • trygresson Re:Beeeeeeeee 15.04.08, 12:13
      Zaryczaly dyplomatolki. Tylko czy w 40 mln. panstwie koziolek
      matolek ma byc prezydentem ? Oto jest pytanie.
      • trygresson Re:Beeeeeeeee 15.04.08, 12:14
        dobrze, ze nie bylo spieprzaj dziadu na powitanie.....
      • grogreg Od Koziolka Matolka wara!!!! 15.04.08, 12:31
        Koziolek Matole reprezentowal gleboka madrosc wynikajaca z pogodnego stosunku do
        Swiata :)
    • hh18 głupi samobój 15.04.08, 12:32
      nie podejrzewam, żeby Kaczory miały coś do prawosławnych. Wręcz
      przeciwnie, ponieważ tych ostatnich jest tak mało i są tak
      nieszkodliwi, dobrze nadają się do typowego dla Kaczyńskich tyleż
      cynicznego co fałszywego demonstrowania tolerancji. Myślę raczej, że
      to zwykły burdel i brak profesjonalizmu.

Dlatego myślę, że prawosławny kler przegiął. Gdyby zostali i dali
      znać o co chodzi, byliby potem w ramach rekompensaty dopieszczani na
      kolanach.

Ale jak ktoś napisał wyżej, Kaczory padły ofiarą swojego
      katolickiego zelotyzmu. Raz, że przeczuliło to kler prawosławny.
      Dwa, że skoro Kaczory tak chętnie mieszają politykę z religią, to
      teraz dostali z własnej broni. Wyborcza i inni hungwejbini postępu
      będą teraz przez tygodnie wałkować nietolerancję religijną
      katokaczorów oraz przez lata przywoływać ten incydent jako przykład
      na cokolwiek im przyjdzie ochota - niestety, na życzenie samych
      Kaczorów.
      • grogreg Re: głupi samobój 15.04.08, 12:42
        > Dlatego myślę, że prawosławny kler przegiął. Gdyby zostali i dali
        > znać o co chodzi, byliby potem w ramach rekompensaty dopieszczani na
        > kolanach.

Akurat.
        powinni byc wdzeczni, ze w ogole zostali wposzczeni na pokoje.

Kaczynscy - obaj. Nie ma nic wspolnego zelotyzmem katolickim, prawoslawnym,
        aryjskim czy jaki tam znajdziesz.
        Kaczynscy sa ludzmi niegodnymi, bezideowymi. Sa manipulatorami. Wykorzystuja
        srodowiska skrajne do swoich celow. Przyklady romansow i rozwodow z Samoobrona,
        Radniem Maryja czy LPR wynkaja z ich machiaweliztycznego podejscia do polityki.
        Przy tym, na szczescie, sa nieudolni.
    • preminger komunikat 15.04.08, 12:34
      >Kancelaria Prezydenta RP wydała oświadczenie, w którym wyraziła >"głęboki żal z
      powodu zaistniałej sytuacji"

fa(o)tyga zbędna, takie lanie w banie spłynie po kancelarii jak woda po kaczce :)
      • teborsuk Re: komunikat 15.04.08, 12:43
        a kogo obchodzą szowinistyczni wyznawcy prawosławia; ta
        upolityczniona organizacja jakoś nie zaprosiła naszego papieża do
        Rosji; niech znają swoje miejsce w Polsce;
        • benjaminblimchen Re: komunikat 15.04.08, 13:00
          teborsuk napisał:

> a kogo obchodzą szowinistyczni wyznawcy prawosławia; ta
          > upolityczniona organizacja jakoś nie zaprosiła naszego papieża do
          > Rosji; niech znają swoje miejsce w Polsce;

o powiedz mi prosze, po jaką cholerę on miałby tam jechać? Chyba nie ma tam zbyt wielu wyznawców katolicyzmu? A jakby chciałby pojechać do swoich wyznawców to i tak by pojechał. nie potrzebowałby zaproszenia od przedstawicieli innych wyznań. Do wyznawców prawosławia tak samo przyjeżdzają przedstawiciele - namiestnicy lokalnych kościołów prawosławnych. ale czy potrzebują do tego zaproszenia wyznawców rzymokatolicyzmu?! raczej nie, bo przyjeżdzają do swoich wyznawców?!
    • mg2005 Agent KGB uniósł się honorem ?... :) 15.04.08, 12:43
      Mało pokory jak na duchownego...
      • grogreg Re: Agent KGB uniósł się honorem ?... :) 15.04.08, 12:53
        Musze Cie wyprowadzic z bledu.
        Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny nie jest zwiazany z zadnym panstwem
        poza Polska.
        Czego nie da sie powiedziec np o Kosciele Katolickim :)
      • guru133 Re: Agent KGB uniósł się honorem ?... :) 15.04.08, 15:46
        mg2005 napisał:

> Mało pokory jak na duchownego...
        Posłuchaj ministrancie Belzebuba z Torunia. Nie ucz pokory i nie obrażaj innych
        dopóki sam no i oczywiście twój arcykapłon nie będziecie świecić przykładem pod
        tym względem.
    • boncza417 "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 12:57
      Jeszcze raz potwierdziły się ''kwalifikacje'' p. Fotygi jako szefowej kancelarii
      Prezydenta.Proponuję na to stanowisko Czerepacha z Wilkowyj na pewno byłby lepszy.
    • krakus24a Niech spadają do rosji jak im się nie podoba 15.04.08, 13:00
      Polska jest katolicka.
      • boncza417 Re: Niech spadają do rosji jak im się nie podoba 15.04.08, 13:06
        krakus24a napisał:

> Polska jest katolicka.
        dlaczego jesteś taki głupi tego by nawet o.Rydzyk nie wymyślił
        • zigzaur Re: Niech spadają do rosji jak im się nie podoba 15.04.08, 21:27
          A ja wolę, żeby Polska była protestancka, jak Skandynawia, a katolicy do Włoch
          albo Hiszpanii. I co mi powiesz?
      • rangerek Re: Niech spadają do rosji jak im się nie podoba 15.04.08, 13:12
        krakus24a napisał:

> Polska jest katolicka.

to straszne.....
        a leki już wziąłeś?

swoją drogą ciekawe jak bardzo podnieca cię fakt, że ludzie o IQ wyższym od 1,
        wyrażą ubolewanie nad stanem Twojego umysłu

skoro Polska taka katolicka to mieszkam w innej Polsce jak ty bo w tej mojej
        przynajmneij w zamyśle Polska jest ŚWIECKA :)
      • 123rbr Re: Niech spadają do rosji jak im się nie podoba 15.04.08, 13:18
        krakus24a napisał:

> Polska jest katolicka.
        Oczywiście Polacy poddali sie terrorowi kleru katolickiego, i to
        świadczy jak najgorzej o Polakach. Tolerowane są liczne łajdactwa
        katabasów ( pedofilia,antysemityzm, jazda na dwóch gazach,
        złodziejstwo, pranie brudnych pieniedzy ). W normalnym kraju
        łajdactwa księży spotkały by się z potępieniem, ale w Polsce
        niestety nie. Hierarchia kościoła katolickiego kryje złoczyńców, a
        jakiekolwiek uwagi traktowane są jako ataki na kosciół katolicki. To
        bardzo osobliwe podejscie hierarchów do zła czynionego przez księży.
    • 123rbr "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 13:04
      Kancelaria Irasiada popełnia błąd za błędem. Odpowiada za to
      oczywiście Lech Kaczyński, który otoczył się idiotami i idiotkami
      typu Szczygło, Kamiński, Fotyga, Polko,...
      • 1zorro ......Kancelaria "fachowcow"...... 15.04.08, 13:09
        a swojemu szefowi i co gorsza Polsce, tylko wstyd tumany
        przynosza.....
    • delargo "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 13:30
      no to pani fatyga z pelna profesjonalnoscia dziala:)

czy ta wstretna baba nie ma nic innego do roboty, jak tylko wszystko partaczyc???
    • ted49 "Skonsternowani ... Spieprzaj dziadówo!! 15.04.08, 13:35
      Włatczyni móch pani Anna wielokrotnie dyplomowana F. wreszcie dowiedziała się,
      że greko-katolicy to nie synonim prawosławnych.
      Powinna na tym swoim bezdechu wymamlać: spieprzam, bo znów spieprzyłam.
    • jarek1947 "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diecezj.. 15.04.08, 13:56
      Kiedy Szefowa Kancelarii poda się do dymisji???
    • reset999 Re: "Skonsternowani i oburzeni" - komunikat diece 15.04.08, 14:01
      Anna Fotyga po raz kolejny udowadnia jak wspaniale zna sie na
      dyplomacji i polityce zagranicznej: do jej kompetencji niewatpliwie
      naleza bliska przyjazn z prezydentem Lechem Kaczynskim a takze
      blisko dwuletnie doswiadczenie jako minister spraw zagranicznych.
      kolejny sukces naszej ukochanej dyplomatki!

produkcja stali w naszym wspanialym kraju wzrosla o 120,31%.
      wydobycie wegla o 154,56% a pkb o 1205,32%. a teraz sport:
      we wczorajszym meczu wygralismy 10:1 z Brazylia a jutro wygramy 11:0
      z USA.
    • pakulec Prezydent pisowców otworzył sie 15.04.08, 14:12
      Prezydent pisowców otworzył sie dla wyznawców prawosławia - tylko
      nie tym otworem
    • hugow katofaszyzm kaczynski 15.04.08, 14:21
      Prawoslawnych w Polsce mamy okolo 900ooo - to prawie 2,5% ludnosci.
      Jest to najwieksza - nierzymskokatolicka grupa religijna. Jesli ja
      tak sie traktuje - to jak traktowani beda ewangelicy, swiadkowie
      Jehowy, zielonoswiatkowcy, baptysci, muzułmanie?

Mamy pretensje do Chinczyków jak traktuja niewielka sekte
      tybetanskiego buddyzmu - ale to co robia Chinczycy jest szczytem
      humanitaryzmu w porownaniu z praktykami rzymskokatolickich siepaczy
      spod sztandaru A.Hitlera czy innych gorliwych wyznawcow religii zla.
      • grogreg Re: katofaszyzm kaczynski 15.04.08, 14:51
        Nie kolego. Nie ma porownania.
        Polska zapewnia pelnie swobod wyznania i moze byc wzorem dla wiekszosci swiata.
        Kosciol Katolicki ma takie samo prowo do tolerancji i ochrony co Kosciol
        Prawoslawny czy mahometanie.
        Paradoksalnie powinien byc chroniony przed takimi idywiduami jak Rydzyk, ale to
        juz inna historia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka