Dodaj do ulubionych

Skarby, których nie powinniśmy oglądać w muzeum...

16.04.08, 21:51

czy mogę chwalić się i być dumny z posiadania samochodu, który został
ukradziony Panu Profesorowi? Zawsze mogę powiedzieć, że uchroniłem go
(samochód, nie Pana Profesora) od wywiezienia za granicę...

Jest coś takiego jak popyt i podaż.. jeśli wiadomo, że są chętni
"kolekcjonerzy", to hieny i wandale zawsze się znajdą.
Obserwuj wątek
    • jola_z_dywit_2006a Pan Chochorowski twierdzi ze tylko Ukraincy sa 17.04.08, 04:20
      zdolni do takich bezecenstw. Czy pan prof. wie ze to co mowi to jest rasimem ?
      Czym to jest spowodowane, katolicyzmem pana prof czy glupota ?
      Najczesciej jedno chodzi w parze z drugim.

"Wyksztalconych idiotow jest ci u nas poddostatkiem"
      • inzynier2 Kraść innym, ale nie dać się okraść samemu 17.04.08, 11:35
        Złem było gdy Niemcy w czasie wojny zrabowali i wywieźli polskie zabytki. Dobrem
        jest gdy Polacy mają w swoich muzeum ukradzione zabytki ukraińskie.

Złem było gdy w PRL stacjonowały radzieckie wojska i pilnowały aby Polacy nie
        zmienili ustroju. Dobrze jest gdy polskie i Busha jr wojska są w Iraku i pilnują
        aby Irakijczycy nie przeszkadzali Amerykanom w eksploatacji irackich pól
        naftowych. Tylko jak przekonać Irakijczyków aby zaakceptowali tę moralność i nie
        wysadzali rurociągów z ropą? Każda z grup narodowościowych mieszkających w Iraku
        uważa, że to oni powinni zarabiać na ropie, a nie Amerykanie czy Polacy.

Czyli etyka Kalego z powieści Sienkiewicza ciągle dominuje w Polsce i na świecie.
      • topolejestwymagane Re: Pan Chochorowski twierdzi ze tylko Ukraincy s 18.06.08, 01:58
        dał ci pałę na egzaminie albo opieprzył na wykopie że się mścisz ? czy raczej -
        co bardziej prawdopodobne - pierwszy raz o nim słyszysz i wyładowujesz
        prostackie frustracje ?

doczytaj - nie mówi źle o Ukraińcach. Był tam, i wie jakie są realia - jest tam
        najwięcej skarbów w całej Europie, z całego kontynentu zjeżdżają się złodzieje,
        a władze nic nie robia żeby temu zapobiec. Ukraińców jako takich Pan Prof.
        bardzo lubi, co nieraz osobiście potwierdza. Nie wiem jaki masz interes w
        opluwaniu szanowanego naukowca.

> "Wyksztalconych idiotow jest ci u nas poddostatkiem" - z czego u większości
        edukacja kończy się na kiepskiej podstawówce, gdzie nie uczą różnicy miedzy
        rasizmem a ksenofobią ani używania spacji. Szkoda że jakoś nauczyłaś się pisać,
        bo zaśmiecasz fora wytworami swojej głupoty.
    • waldemar.m Skarby, których nie powinniśmy oglądać w muzeum.. 17.04.08, 04:46
      Jeśliby odkupili na czarnym rynku i oddali do Nacjonalnego Muzeum
      Ukrainy, a stód na wystawę do Warszawy - to jedno, ale ...
      oni tego nie zrobili, gdyż bali się, że z muzeum ukradną te
      przedmioty tacy ludzie jak Juszczenko W.A. (Prezydent Ukrainy) i
      jego kumowia.
      • kuczman Re: Beton archeo 17.04.08, 13:17
        Dla nich wszystko co poza ich wplywami to zlodziejstwo. Tylko nie jak ginie z
        magazynow muzealnych.
        Jakos British Muzeum moze wystawic obecnie 100000 artefaktow znalezionych
        LEGALNIE przez poszukiwaczy. To tylko te 100000 ktore BM zdecydowalo sie ODKUPIC
        od poszukiwaczy.
        Tylko w krajach bylej komuny dalej nic nikomu nie wolno.
        • jola_z_dywit_2006a BM sporo wywiozlo "legalnie" z bylych koloni 19.04.08, 07:21
          czasem nawet placac, tyle ile chcieli.

kuczman napisał:
          > Dla nich wszystko co poza ich wplywami to zlodziejstwo. Tylko nie jak ginie z
          > magazynow muzealnych.
          > Jakos British Muzeum moze wystawic obecnie 100000 artefaktow znalezionych
          > LEGALNIE przez poszukiwaczy. To tylko te 100000 ktore BM zdecydowalo sie ODKUPI
          > C
          > od poszukiwaczy.
          > Tylko w krajach bylej komuny dalej nic nikomu nie wolno.
          • surmabojowa czy powinniśmy oglądać... 19.04.08, 19:53
            Wiele paskudnych rzeczy dzialo sie w archeologii. Ale czy to znaczy, ze
            gangsterski proceder nalezy kontynuować? Jak dlugo prywatne kolekcje bedą
            dokonywać zakupow na czarnym rynku archeologicznym, tak dlugo ten rynek będzie
            istnial. Popyt kreuje podaż. Ta zasada dotyczy nie tylko prywatnych kolekcji,
            także tych "muzealnych", kupujących na czarno. Przydałby sie solidny bojkot
            takich wystaw, ale ta platarowska jest naprawdę piękna... Byłam i widziałam i
            nie uwierzyłam, że zgromadzono ją po to, by ratować przed wywiezieniem.
            Zgromadzono ją po to, żeby ulokować w niej kapitał, a potem "w razie czego"
            sprzedać...
    • diopsyd1 Jest jeszcze jedno zrodlo eksponatow na rynku... 24.04.08, 15:19
      ... a mianowicie okazy sprzedawane przez muzealnikow i uczonych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka