eva15 21.04.08, 14:05 Od dawna już jako jasnowidz dla rozszerzonej EU czarno widzę. Po ostatnim rozszerzeniu jeszcze trochę czarniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gtpress Re: Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z mias 21.04.08, 14:35 tez czarno widze, zastanawiam sie , dlaczego ci Emigranci nie buduja fabryk, unikaja pracy i zyja z moich pieniedzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
piedrole Re: Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z mias 21.04.08, 14:39 Bo tak jest wygodnie i lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki z twoich pieneidzy kolezka to ty sam nie mozesz 21.04.08, 15:19 przezyc. jak na razie to finansuja ciebie i cala polske stare kraje EU - przedewszystkim niemcy. wiec nie zadzieraj nosa bos sam rumun Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Bzdury piszesz. 21.04.08, 15:40 Unia nie dofinansowuje prywatnych zarobkow. Jednynie zabiera pracujacym ( ale tylko legalnie ) , 40% zus, 19% pit, 22% vat + akcyza w paliwie pradzie itp.... ( razem ok 83% jesli zyjesz z miesiaca na miesiac). Wiec dlatego wlanie tamten gosciu o ktorym piszesz niemoze przezyc z miesiaca namieseiac. Bo mu unia zabiera i rozdaje to wg ich uznania. Wiec i tak to sie sypnie kiedys, Pyt. co z granicami pasntw??? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bzdury piszesz. 21.04.08, 17:21 rtd5rtd napisała: > Unia nie dofinansowuje prywatnych zarobkow. Jednynie zabiera > pracujacym ( ale tylko legalnie ) , 40% zus, 19% pit, 22% vat + > akcyza w paliwie pradzie itp.... ( razem ok 83% jesli zyjesz z > miesiaca na miesiac). ****************************** Przed wejściem do UE było inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki Re: Bzdury piszesz. 21.04.08, 17:23 alez naturalnie, ze wspiere m.innymi przez dotacje do roznorodnych projektow. ale polskiemu rumunowi to zwisa najwazniejsze, ze moze sobie poklac na cygana Odpowiedz Link Zgłoś
eischted Ja nie chcę do UE 21.04.08, 18:24 Moi kochani. Ja nie chcę być częścią UE, ale jak widzicie nie mam nic do powiedzienia. Wydaje mi się, że cała ta Unia skończy się jedną wielką klapą, anglicy niechętnie patrzą na Brukselę, biurokracja, związki zawodowe, prawa socjalne, a kto za to wszystko zapłaci? Niemcy? Szczerze wątpie czy ich stać na dłuższe utrzymywanie UE. Brak zdecydowania w sprawie emigrantów pogłębia tylko problemy. Oczywiście nie mówię o wykwalifikowanych pracownikach, ale biedocie, która otacza europejskie miasta łańcuszkiem slumsów. Należy wprowadzić prawa delegalizujące pobyt tych ludzi i następnie usunąć ich nie zważając na protesty, do ojczystych krajów. Na szczęście w Polsce nie mamy tych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Ja nie chcę do UE 21.04.08, 19:29 eischted jestem tez za tym, popieram. żeby młodzi ludzie nie chcieli zabrać się za uczciwą prace tylko wyciągają ręce po państwowe, pokątnie handlują samochodami albo lewymi interesami w sumie żyją lepiej niż ten który codziennie wstaje i idzie do biura. O ich kulturze, porządku, zachowaniu to już lepiej nie wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Ale dlaczego wywalac tylko cudzoziemcow? 21.04.08, 16:24 Co zrobic z tubylcami? N.p. Jakie sa zwiazki kandydatow na burmistrza z mafia? Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Ale dlaczego wywalac tylko cudzoziemcow? 21.04.08, 17:49 w Rzymie? mieszkancow? z mafia? banda della Magliana juz nie istnieje :) oczywiscie nie wiesz, o czym pisze, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a [...] 21.04.08, 14:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
napoca Re: Popieram burmistrza 21.04.08, 15:44 Jestem Rumunką, uczciwie pracuję w Polsce (na dwa etaty) i boli mnie nienawiść spowodowana stereotypami.Rumunii to nie Romowie! Na dodatek sama byłam świadkiem sceny, w której karabinierzy brali łapówkę od cygana złapanego na drobnej kradzieży i go wypuścili. A moji sąsiedzi sami się chwalą, że z sposobem załatwiają sobie "pobyt" i "zarobek " we Włoszech. Budują sobie WILLE ale nigdzie, ale absolutnie nigdzie nie pracują. Czy to nie władza zawiniła? Rumunii też nie lubią tego, ale dla nas byłoby lepiej gdyby Romowie tam zostali. Niech ich "cywilizują" Włosi, przecież oni uważają, że Romowie w Rumunii są prześladowani! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Lekcja nowomowy (newspeak) 21.04.08, 16:12 napoca napisała: > Jestem Rumunką, uczciwie pracuję w Polsce (na dwa etaty) > i boli mnie nienawiść spowodowana stereotypami.Rumunii > to nie Romowie! Rumun w dzisiejszej poprawnej politycznie polszczyznie oznacza niedobrego Cygana przylapanego na przestepstwie. Dobry Cygan, taki co gra na skrzypcach na przyklad, to jest Rom. Taki co sprzedaje skopiowane dyski kompaktowe to CD-Rom. A slowa Cygan nie powinno sie juz uzywac. Trzeba tylko wymyslic nowa nazwe na prawdziwych Rumunow, moze Rumunczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re:O Polakach dokładnie to samo się mówi 21.04.08, 16:44 pendrek_wyrzutek napisał: > napoca napisała: > > > Jestem Rumunką, uczciwie pracuję w Polsce (na dwa etaty) > > i boli mnie nienawiść spowodowana stereotypami.Rumunii > > to nie Romowie! > > Rumun w dzisiejszej poprawnej politycznie polszczyznie > oznacza niedobrego Cygana przylapanego na przestepstwie. > Na innych pokazac paluchem to zadna sztuka. O Polakach dokładnie to samo się mówi. Co było teraz po wejściu Polski do Schengen ?! No co ?! Polak to "złodziej, pijak i bandyta". Tylko wtedy jest wrzask i histeria !!! Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re:O Polakach dokładnie to samo się mówi 21.04.08, 17:05 Na innych pokazac paluchem to zadna sztuka. O Polakach dokładnie to samo się mówi. Co było teraz po wejściu Polski do Schengen ?! No co ?! Polak to "złodziej, pijak i bandyta". Tylko wtedy jest wrzask i histeria !!! Chcę tylko podać za przykład że to o czym mówisz to też w wiekszości romowie z polskim paszportem. Przykład:Zamordowanie na dworcu w Belgii młodego chłopaka. Z poczatku mówiono ze to Polacy ale okazało sie za Romowie z Polski. I co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
mostan Re: Popieram burmistrza 21.04.08, 16:54 Masz racje, ze nie wolno generalizowac. Ale niestety, to mniejszosci, zwlaszcza te pochodzace z biednych krajow, maja wiecej przedstawicieli zlych, anizeli dobrych. Tak jest np. w Barcelonie, w ktorej mieszkam. Tu podobny problem maja z Marokańczykami. Nierejestrowani, niepracujacy, grozni i agresywni. Spotakac takich w ciemnej ulicy to niewesola historia. Ostatnio, po rozszerzeniu Unii, Hiszpanie spotkali sie z nowa fala przestepstw z przemoca w tle i - jak szeroko na ten temat rozpisywala sie tutejsza prasa - nie bardzo wiedza jak sobie z nia radzic. Autorami klopotow sa wiekszosci Rumuni wlasnie - agresywni i brutalni. I patrzac na to, jak sie zachowuja zastanawiam sie czy nie wyprzedza wkrotce bandytow pochodzenia arabskiego. I piszac "Rumuni",nie mowie o Cyganach, bo tych tutaj zawsze bylo pelno, zwlaszcza w Andaluzji. Z nimi zreszta tez policja ma mnostwo problemow. i nie moge sie oprzec wrazeniu, ze Polsce (cokolwiek by mowic, o balaganie, korupcji, przestepczosci) takie "panoszenie sie" mniejszych grup etnicznych po prostu by nie przeszlo. Jesli nie z racji policji, to samych Polakow. Bo tutaj i we Wloszech tego typu emigranci juz dawno weszli wszystkim na glowe... ps. nie mysl, ze wybielam Polakow. Niestety, wielu tu kretynow, zlodzieji, pijakow i zwyklych chamow. Ale jesli chodzi o skale zjawiska, to na szczescie jestesmy marginesem. Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: Popieram burmistrza 21.04.08, 18:24 mostan napisał: > Masz racje, ze nie wolno generalizowac. Ale niestety, to > mniejszosci, zwlaszcza te pochodzace z biednych krajow, maja wiecej > przedstawicieli zlych, anizeli dobrych. po pierwsze zasobność krajów jest zmienna i względna, po drugie byłam w te wakacje w Rumunii - na pierwszy rzut oka Rumunia rozwija się szybciej i lepiej niż Polska. byłam w kilku regionach - Maramuresz, Bukowina, delta Dunaju, Transylwania - ludzie bardzo gościnni, czułam się tam bardzo bezpiecznie. naprawdę polecam zwiedzenie tego kraju i poznanie bliżej Rumunów, którzy świetnie znają języki i problemów z dogadaniem się nie miałam żadnych, nawet w zapadłych wioskach gdzieś w górach (do wyboru: angielski, niemiecki i oczywiście francuski, jako że rumuński to język romański). Jestem pod bardzo dużym wrażeniem tego kraju i ludzi, zamierzam tam niedługo wrócić. ps tylko w Rumunii zdarzyło mi się, że w przydrożnym zajeździe od poznanego tam kierowcy dostaliśmy za darmo duży przewodnik z mapą. w żadnym innym kraju, włączając Polskę nie spotkałam się taką sympatią mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Muszą uważać, nie trafić Żyda, byłby antysemityzm! 21.04.08, 17:46 Muszą uważać, aby nie na trafili wśród wywalanych Romów na Żyda lub półŻyda, bo wówczas to byłby rasizm i antysemityzm z faszyzmem na dokładkę. Odpowiedz Link Zgłoś
executioner Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z miasta.. 21.04.08, 15:10 Centroprawica czy faszyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki moze ktos podac linki z zdjeciami tych obozowisk? 21.04.08, 15:17 thx Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z mias 21.04.08, 15:34 Nie chlip Evcia. Że Bułgaria i Rumunia nie wyglądają opieki? Zobacz jak sobie pięknie w Abchazji radzicie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z miasta.. 21.04.08, 15:35 i bardzo dobrze i madrze Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 albo przestrzegasz prawa , albo wynocha ... 21.04.08, 15:36 To oczywiste , ze nadmierna tolerancja budzi lenii i tworzy z nich zlodzieji . Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma wokół Rzymu i innych miast europejskich powstaną, 21.04.08, 15:37 zasiedlane przez rumuńskich i bułgarskich Cyganów, vavelos, jak w Rio Janeiro. Nadchodzi Armagedon. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z miasta.. 21.04.08, 15:41 I bardzo dobrze bandytów usuwać i do więzień . Jestem za tym . Za tym z Rzymu usunąć żebraków - skąd to oni są i jak ich inaczej nazywają to w Polsce dobrze wiemy . Zapędzić do roboty . Odpowiedz Link Zgłoś
stoprasizmowi brawo !!!! jeden szczery facet !!! gipsy won !! 21.04.08, 16:05 kradna, gwalca i sa brudni. wiekszosc z nich to pedofile bo sypiaja z dziecmi 12 letnimi i wmawiaja nam ze to ich cooltura... Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re:We Włoszech zawsze były slumsy :-DDD 21.04.08, 16:09 We Włoszech na południe od Florencji zawsze były slumsy kontrolowane przez mafie :-DDD W latach 60-tych mieszkała w slumsach biedota włoska. A dzisiaj Sinti i Roma. Wystarczy obejrzeć film "Mamma Roma" i pójść dalej tym tropem... P. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.rocco Wywalic do cyganowa !! 21.04.08, 16:13 Niech sobie w cyganowie gwalca, morduja i kradna. Tak samo powinni zrobic w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
bekkouche Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z miasta.. 21.04.08, 16:12 Jakiś czas temu w Dublinie na jednym z rond nad autostradą M50 Rumuńscy uchodźcy założyli obozowisko. Władze rozegrały krótką piłkę: ewakuacja i deportacja na koszt(niewielki) irlandzkich podatników. Modelowo przeprowadzona akcja. Niestety resztki obozowiska skleconego ze starych rowerów i dykty wciąż straszą.Może czekają na nowy turnus? Odpowiedz Link Zgłoś
dublin24 Re: Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z mias 21.04.08, 18:20 To nie rumunscy uchodzcy tylko cyganie z rumuni . Nie myl pojec bo krzywdzisz normalnych rumunow - pracuja w mojej firmie kilkoro z nich i to bardzo fajni ludzie ktorzy swoja droga nienawidza cyganow. Czy jak w dublinie zobaczysz cygana z polski zebrajacego (a jest ich tu sporo) to powiesz ze to polak ? Cale szczescie ze w dublinie za zimno jest na mieszkanie pod namiotami a koszty zycia bardzo wysokie - przynajmniej nie najechalo sie tej cyganskiej holoty zbyt wiele a ci ktorzy przyjechali z miejsca deportacja , chociaz raz irlandczycy pokazali ze maja jaja i nie dali sie wciagnac w to cale "wszyscy rowni" itp . Tych obroncow praw czlowieka powinno sie wywiezc do cyganskich slumsow pod rzymem i zostawic na noc - lekcja pogladowa o "biednej uciskanej mniejszosci romskiej" buahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Re: Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z mias 21.04.08, 16:14 czarnoczarnie...ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Jak zwykle u prawicy 21.04.08, 16:34 Żadnych pomysłów jak coś współnie zbudować, stowrzyć, tylko "wyrzucić", "wygonić", "rozliczyć"! Dlatego nikt was nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
robert0204 Re: Jak zwykle u prawicy 21.04.08, 17:12 zawszec to lepsze od strzalu w potylice nieprawdaz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
eischted Nikt nas nie lubi 21.04.08, 18:49 Bo prawda w oczy kole moi drodzy. To są niepopularne zabiegi ale konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Pamietaj Eva, zawsze pozostaje ci Bialorus. 21.04.08, 16:35 Tam Unii nie ma. Na Bialorusi mozna sie spokojnie schronic przed wszechobecnymi mackami Unii. Diadia Lukaszenko pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Arabów postawiłbym na 1miejscu!! 21.04.08, 17:30 Pod warunkiem że to przestępcy. Zgadzam się z nim w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Niedługo zapomną, że mowa o Cyganach 21.04.08, 17:49 Nowomowa wybiórcza z Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Roma dla Romow.Romowie pochodzą z Indii!! 21.04.08, 18:28 A ty z niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: A ty z Israela? 21.04.08, 20:16 Pewnie dlatego jesteś "pochylony". Te 4 tysiąclecia przygniatają do ziemi, pochylony kozaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-888 Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z miasta.. 21.04.08, 17:40 To prawda, ze sytuacja cudzoziemcow jest trudna. Sa ludzie ktorzy wykorzystuja ich sklaniajac do przestepstw - nie maja innego wyboru. Czesc cudzoziemcow zas pracuje dobrze i sa zadowoleni z placy !! Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Kandydat na burmistrza Rzymu: wyrzućmy z miasta.. 21.04.08, 17:48 jak zwykle wypowiedziala sie cala masa specjalistow :) sprawa g..no ma wspolnego z wejsciem Rumunii do UE z bardzo prostego powodu: to sa NIELEGALNI imigranci. Marokanczycy dajmy na to, ktorych tez we Wloszech nie brakuje, wcale nie musza byc w UE, zeby tu przyjezdzac NIELEGALNIE. ale paru jedrkow-medrkow juz zdazylo napluc na UE, na wszelki wypadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Nie każdy Rumun to Rom w Romie 21.04.08, 18:06 Jeżeli zostali spisani i zatrzymani,to w czym problem ?Błędy metody- powinni siedzieć w więzieniu albo zostać deportowani zgodnie z prawem.W Polsce pokazywało się raczej horrory typu palenie obozowisk.Dokładnie ubodzy w Polsce nie są traktowani jako ludzie.Chociaż Polska nie jest bardzo zamożnym krajem,to teraz nie ma w niej dokładnie nic dla ubogich-żadnych tanich towarów usług mieszkań itp.Nie sprawdzam,ale nic z wyrobów indyjskich,białoruskich rosyjskich-chińskie mocno (2-3x)podrożały z powodu embarga. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Cyganie a Rumuni ... 21.04.08, 19:19 Problem z "Zingari" zawsze istnial w Rzymie (oraz innych miastach Italii). Bedac Rzymie, przejedz sie metrem w godzinach szczytu lub wybierz sie w niedziele na Porta Portese lub inny wiekszy bazar w obojetnie ktory dzien - jesli uda ci sie wrocic do domu z portfelem, zegarkiem, kamera ...itp., to po prostu miales dzisiaj szczescie. Widzialem cyganskie obozowiska w Rzymie - na szczescie tylko z daleka - syf malaria. Nieco inaczej wygladaja czasowe (glownie letnie) obozowiska np. pod Neapolem lub Turynem. Nie ma rozpadajacych sie bud i namiotow - sa najnowoczesniejsze wozy kampingowe i przyczepy holowane przez nowe Mercedesy, BMW lub Volvo. Na dachach kazdego "campera" talerz satelitarny. Inna sprawa jest fakt, ze kiedy zaczyna sie ustawiac takie obozowisko, lokalni mieszkancy zaczynaja sie bac wychodzic na ulice a zblizenie sie do obozu jest rownoznaczne z wulgarnymi zaczepkami ze strony Cyganow a czesto pobiciem i rabunkiem. Policja jest bezsilna, poniewaz kazda interwencja konczy sie wrzaskiem o przesladowaniach, rasizmie i brutalnosci policji. Mnostwo "politycznie poprawnych" organizacji broniacych Cyganow i nielegalnych emigrantow ma mnostwo roboty z wiazaniem rak policji i wymiaru sprawiedliwosci. Przy grubszych rozrobach interweniuja karabinierzy - ci raczej nie przejmuja sie tym, co kto mysli o ich akcjach - wala gdzie popadnie a dosyc czesto i strzelaja. Oczywiscie, kazda interwencja "faszystowskich" karabinierow rowniez konczy sie krzykami o zamachu na wolnosc i demokracje. Na marginesie dodam, ze nikt w Italii nie zawraca sobie d..y nazywaniem Cyganow "Romami" lub podobnie - sa po prostu "gli Zingari" Jesli zas chodzi o Rumunow, jest ich rownierz sporo w Rzymie, z tym, ze wiekszosc z nich pracuje badz na czarno, badz legalnie i wiekszosc z nich zachowuje sie duzo przyzwoiciej od chociazby rzymskiej mlodzierzy. Dlaczego Cyganie sa zawsze utozsamiani z Rumunami? Cyganie zawsze twierdza, ze sa "Romi" (nie mylic z "Romani", czyli Rzymianie), co dla policji jest rownoznaczne z Rumunami. Wielu rowniez pochodzi z Rumunii i ma rumunskie dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: "Zingari" - bardzo zbliżony do "Cyganie" 21.04.08, 20:22 "...Na marginesie dodam, ze nikt w Italii nie zawraca sobie d..y nazywaniem Cyganow "Romami" lub podobnie - sa po prostu "gli Zingari"... > Poprawność polityczna Gazety Wyborczej najwyraźniej nie dotarła do Włoch. Jeszcze trochę i pozbędziemy sie jej też z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś