ukos Obrzydliwe barbarzyństwo 06.05.08, 17:25 Niczym praktyki ludożerców. Kościół powinien tego raz na zawsze zabronić. Odpowiedz Link Zgłoś
nec1 Komu i do czego potrzebna jest rąbanka? 06.05.08, 17:27 Niech się w spokoju rozkłada na części pierwsze. Co za kościelny debil wymyślił to ćwiartowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaaado6 Komu serce papieża 06.05.08, 17:32 TO JEST PROFANACJA ZWłOK!!!!!!!DAJCIE SPOKóJ TEMU śWIęTEMU PO SMIERCI -NIECH SPOCZYWA W POKUOJU!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniela.sieczkowska I to ma być szacunek?! 06.05.08, 17:40 I to ma być szacunek?! Gdybym ja miała być tak poćwiartowana, to chyba bym poćwiartowała tych ludzi co to wymyślili. To przeciesz chory pomysł. Dużo zrobił dla świata, a my co robimy mu?! Tniemy go i wysyłamy jak pamiątki. To przeciesz człowiek a nie fiugurka. Aleina Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek09 E tam, ja tam mysle ze penisa papieza 06.05.08, 17:52 trzeba dac do jakies kliniki ktora zajmuje sie leczeniem nieplodnosci. Zaszkodzic nie zaszkodzi a prawdopodobnie pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
elizabethka15 Komu serce papieża 06.05.08, 17:52 dla mnie kilogram z kością, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
dziadekksiadz a tam chodzilismy na karkowki 06.05.08, 17:55 Po mojemu to to powinno byc tak rozdzielone - Dla Krakowa 20 deko podudzia, dla Radomia gnati, dla Pultuska hot - dog, a dla Szczecina skrzydelko. Znajac zycie to pewnie orzna nas maluczczkich jak wtedy za komuny jak niby to wszystko bylo na rowni a jak rzucili na sklepy swietego Antoniego to bez legitymacji zomo trzeba sie bylo obejsc ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 Komu serce papieża 06.05.08, 18:05 Moja znajoma BARDZO chciałaby męską częśc ciała, ale nie wie do kogo składać podanie o członka.Może ktoś podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Komu serce papieża 06.05.08, 18:20 steq1 napisał: > Moja znajoma BARDZO chciałaby męską częśc ciała, ale nie wie do kogo składać > podanie o członka.Może ktoś podpowie? Niech idzie na msze przecież katolicki opłatek zamienia się w rekach klechy w żywe ciało może jak raz trafi na fujarę tylko z lekkim defektem bo obrzezaną ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
dog_in_the_fog Do Polski trafią kości papieża - pies się ucieszy! 06.05.08, 18:19 Dobry piesek, masz kosteczkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Komu serce papieża 06.05.08, 18:21 Najlepiej przerobić Ojca Świętego na kotlet mielony albo siekany niczym hamburger. wrrrr!!! Zostawmy Go w całości, a modlić się można i bez relikwii. Odpowiedz Link Zgłoś
anurma Komu serce papieża 06.05.08, 18:26 "Obcowanie ze zmarłymi powinno raczej polegać na obcowaniu duchowym, a nie z ich kośćmi." dokładnie! co to wogóle za makabryczny pomysł, żeby ćwiartować szczątki naszego Papieża, który jeszcze tak niedawno był z nami żywy, pamiętamy jego słowa, gesty, słynne żarty??? powinniśmy takim zachować Go w pamięci, a nie licytować się o kawałki Jego ciała, jak jakieś cmentarne hieny! Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head GWno Prawda znów zajmuje się nie swoją religią 06.05.08, 18:33 Czy my zajmujemy się waszą religią, tymi waszymi dziwacznymi obyczajami ? Europejsy, piszcie o swoich zwyczajach cadykowych a nasze zwyczaje zostawcie nam. Odpowiedz Link Zgłoś
void_ek Pokawałkować papieża!!! 06.05.08, 18:49 Jestem jak najbardziej za. A najlepiej gdyby ktoś wpadł na pomysł podzielenia go na tak wiele cząsteczek albo nawet wyabstrahowania z niego jakiejś esencji i wprowadzenia do sprzedaży w postaci preparatu do żucia. Może być o nazwie Chew-Z. Ile to by było kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Pokawałkować papieża!!! 06.05.08, 20:02 Tobie, urbanoidzie, dałbym do żucia kawałek dolnego lońca układu pokarmowego . Coś w sam raz dla takiego smakosza i mądrali. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Pokawałkować papieża!!! 06.05.08, 23:36 A sobie jak rozumiem zostawiłbyś do żucia świętego Wacka? Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: GWno Prawda znów zajmuje się nie swoją religi 06.05.08, 19:21 facet co to sa za "nasze zwyczaje"? to zwyczaje ciemnogrodu rodem z polski?!zglupiales juz kompletnie?!te "zwyczaje" wprowadza katolicyzm w polsce?1 rzygac sie chce!! Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: GWno Prawda znów zajmuje się nie swoją religi 06.05.08, 20:08 Mnie się chce "rzygać" jak widzę starozakonnych podskakujących i walących łbami w ścianę, a na łbach czarne pudełeczka, obwieszeni szmatami z frędzlami i te tłuste pejsy. Ale te moje odczucia estetyczne zachowuję dla siebie, nikomu nie narzucam się ze swymi poglądami na ten temat. Niech więc "żydowska gazeta dla Polaków" da święty spokój katolikom, nie ich wiara, nie ich problem. A jak chce ci sie rzygać na zwyczje katolików w Polsce to sobie ulżyj, nikt ci nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "nasze zwyczaje zostawcie nam" 06.05.08, 21:36 "Nasze" to znaczy czyje ? "Wasza" to znaczy czyja ? "Nam" to znaczy komu ? Uszanowanie woli zmarlego jest "naszym" czy "waszym" zwyczajem ? Czy na takim wlasnie "dzieleniu" polega chrzescijanskie "otwarcie", ktorego apostolem byl zmarly JPII ? Czy domaganie sie relikwi po zmarlym nie jest tylko kolejnym polskim latwym sposobem "dowartosciowania" sie, we wlasnym mniemaniu oczywiscie, ktore nic nie kosztuje i ktore ma zastapic to co jest duzo trudniejsze a mianowicie zycie w zgodzie z tym czego nauczal ? Juz nie wspominajac o tym, ze w tym domaganiu sie kilka lat po smierci JPII sekcji jego zwlok i dzieleniu sie wnętrzności jest cos barbarzynskiego i poganskiego. Re: GWno Prawda znów zajmuje się nie swoją religi Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: GWno Prawda znów zajmuje się nie swoją religi 06.05.08, 23:34 Dziwne to zwyczaje, ćwiartowanie nieboszczyków. Czyżby katolicyzm miał coś wspólnego z ludożerstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
wulwan Komu serce papieża 06.05.08, 18:58 Skandal!!!to i tak za małe słowo,przecież mamy XXIw, a czerpiemy pomysły ze średniowiecza!czas to zmienić!Ten ksiądz twierdzi ,że takie zwyczaje ma kościół przy procesie kanonizacji,"podnoszenie" o piętro wyżej,bo lud potrzebuje dowodów?!Ksiądz czy szarlatan? Zastanówcie się wszyscy co się zwiecie katolikami,czy wierzycie w Boga czy zapewniacie sobie publikę w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
zetpaw Komu serce papieża 06.05.08, 19:01 Parę dni temu w Krakowie w mięsnym sklepie, na stoisku z wędlinami leży sobie na ladzie "przysmak Watykański" !!! (pisownia oryginalna) Pytam pani co to jest i czy w piątki można to jeść ? A ona że chyba nie bo to czarny ...........salceson a nie relikwia ! Odpowiedz Link Zgłoś
prorok_abraham Lepszy sposób na ciało papieża 06.05.08, 19:14 Ja myślę, że to niesprawiedliwe, żeby jeden dostał palec a drugi żebro albo wątrobę. Lepiej zrobić tak: Ciało zmielić i wysuszyć, a potem sprzedawać na gramy. I wtedy każda parafia będzie miała po trochę wszystkiego. Jedynie kwestia ilości a nie jakości byłaby istotna. I tak: większa parafia dostaje więcej a mniejsza proporcjonalnie mniej zmielonego ciała. Np. parafia 100tys. dostaje 10g, a parafia 10tys. 1g, oczywiście tak żeby starczyło dla wszystkich, żeby było sprawiedliwie i godnie. Tylko że to byłoby nieopłacalne ekonomicznie, bo jaki turysta pojedzie do koziej wólki, żeby zaliczyć 0,5g papieża, a dla małego palca lewej nogi (jeśli kozia wólka by go zdobyła) zawsze ktoś pojedzie, np. żeby skompletować całą widzianą stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Lepszy sposób na ciało papieża 06.05.08, 20:10 Oj Tobie, urbanoidzie, to by trzeba zmielić resztki mózgu, o ile jeszcze coś tam zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
w.zboralski Re: Lepszy sposób na ciało papieża 06.05.08, 23:46 prorok_abraham napisał: > Ja myślę, że to niesprawiedliwe, żeby jeden dostał palec a drugi żebro albo > wątrobę. Lepiej zrobić tak: > Ciało zmielić i wysuszyć, a potem sprzedawać na gramy. I wtedy każda parafia > będzie miała po trochę wszystkiego. Jedynie kwestia ilości a nie jakości byłaby > istotna. I tak: większa parafia dostaje więcej a mniejsza proporcjonalnie mniej > zmielonego ciała. Np. parafia 100tys. dostaje 10g, a parafia 10tys. 1g, > oczywiście tak żeby starczyło dla wszystkich, żeby było sprawiedliwie i godnie. > Tylko że to byłoby nieopłacalne ekonomicznie, bo jaki turysta pojedzie do kozie > j > wólki, żeby zaliczyć 0,5g papieża, a dla małego palca lewej nogi (jeśli kozia > wólka by go zdobyła) zawsze ktoś pojedzie, np. żeby skompletować całą widzianą > stopę. GENIALNE!!!! TRZEBA TO ZAPROPONOWAC NAZI-PAPIEZOWI! Odpowiedz Link Zgłoś
st.kr Komu serce papieża 06.05.08, 19:47 Przeczytałam dotychczasowe wypowiedzi internautów i jestem przerażona . Papież za życia był szanowany nawet przez ateistów i wyznawców innych religii. Tymczasem zgłoszone tu uwagi są różnego rodzaju .Większość,dzielenie Jego Ciała traktuje jako profanację i słusznie. Ale są też wypowiedzi niesmaczne , kpiące . Czy Papież zasłużył sobie na to . Najgorsze w tym wszystkim jest to , że te pomysły rodzą się w głowach Jego pazernych podwładnych . Jest to smutne .Zawsze uważałam , że błędem w naszym Kościele jest to ,iż wiernym każe się tylko słuchać a nie ma możliwości zgłaszania uwag . Nawet , gdyby ktoś chciał porozmawiać to nie ma z kim , bo księża nie mają czasu i im jest ich więcej tym bardziej nie mają czasu .Nic dziwnego , skoro myśli się tylko o forsie , o tym jak pomnożyc majątki i przysporzyć dorobku obojętnie co nim jest : ziemia , forsa,wyposażenie.szystko się bierze i wszystko się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
evvelinda Spokojnie, rozczłonkowanie nie nastąpi. 06.05.08, 21:42 Watykan nie wyda zgody na bezczeszczenie zwłok, przecież wiadomo. Po co się tak podniecać bzdurami? To tylko prowokacja mająca na celu nabijanie licznika odsłon gazety.pl - co oznacza zarobek od reklamodawców. Nie wiecie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Re: Jestem za a nawet przeciw 06.05.08, 21:43 Popieram decyzję Watykanu w tym przypadku,ale to powinien być dialog z Polakami.W Polsce to całkowicie normalne,relikwie.A JPII pochodził z Polski.Ze swej strony zrobił bym badania diagnozujące przyczynę śmierci.To już zupełnie z osobistej ciekawości,chciałbym wykluczyc ptasią grypę. Odpowiedz Link Zgłoś
irini Zdecydowanie nie 06.05.08, 21:43 Nie należy pozwolić na dzielenie ciała Ojca Świętego. Relikwie typu fragmenty ubrania - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Skrzydełko czy nóżka? 06.05.08, 21:52 Zwyrodnialcy rozszarpaliby trupa na strzępy. Odpowiedz Link Zgłoś
micheleone Komu serce papieża 06.05.08, 22:00 W tym wątku pojawiło się wiele postów zawierających słowa „barbarzyństwo”, „ciemnogród”, czy „”średniowiecze. Ne używając tak mocnych określeń proponowałbym skupić się na korzyściach i kosztach płynących z tego, że części ciała Jana Pawła II znalazłyby się w Polsce. Korzyścią mogłyby być uzdrowienia. Ale, jak wiadomo, to nie relikwie powodują cuda. Ich wpływ może być co najwyżej pośredni: po prostu ludzie gorliwiej się modlą, tłumniej przybywają, toteż i cuda mogą się statystycznie częściej w otoczeniu relikwii. Pewną korzyścią dla obdarowanych parafii czy klasztorów byłyby liczniejsze wizyty pielgrzymów. To może, jak sugerują niektórzy, zwiększyć wpływy do kasy, ale nie sądzę, żeby był to główny motyw chęci posiadania relikwii u siebie. Trzecią korzyścią byłaby wreszcie swego rodzaju duma, że, by nie ująć tego zbyt brutalnie „mamy u siebie kawałek naszego papieża”. A koszty? Cóż, do kosztów zaliczyłbym fakt, że po raz kolejny zostałaby złamana ostania wola Jana Pawła. A spełnienie ostatniej woli zmarłego to przecież bardzo waży obowiązek dla tych, którzy pozostali przy życiu. Nie tylko pisał on, że chce być pochowany w zwykłym grobie, ale także można śmiało przypuszczać, że nie życzył sobie rozdrabniania swojego ciała na relikwie, ani wystawiania go na widok publiczny. Zapowiadane rozpowszechnienie relikwii z ciała papieża niewątpliwie wzbudzi też niechęć, a nawet oburzenie licznej rzeszy katolików, i nie tylko, którzy przeciwni są takim praktykom. Na koniec, doprowadzi to do otwarcia grobu i naruszenia całości zwłok. W cywilizowanych krajach jest to tolerowane tylko wtedy, gdy są ważne przyczyny, zazwyczaj naukowe lub prawne. Czy mamy do czynienia z przypadkiem ważnych przyczyn? Czy dla wątpliwej etycznie dumy z posiadania relikwii z kawałka ciała zmarłego godzi się otwierać grób i rozbierać zwłoki? Czy warto się narażać na dezaprobatę wielu ludzi, którzy tego rodzaju praktyki kojarzą, słusznie moim zdaniem, z mrokami średniowiecza? Sądzę, że odpowiedź nasuwa się sama. No i żeby tego było mało, to dopóki hierarchowie będą tolerować rozbieranie ciała na relikwie, dopóty Kościół nie powinien narzekać na liczne rzesze wyznawców o niedojrzałej wierze, którzy zamiast wierzyć w boga wierzą w kawałki ciała zmarłych ludzi. W ten sposób wychowa się tylko kolejne pokolenia czcicieli relikwii, a czy o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gumowy_karol Komu serce papieża 06.05.08, 22:38 To ciało jest święte!!! Zostawcie je!! Niech spoczywa w spokoju!!! Gdyby Jan Paweł II żył nigdy nie pozwoliłby na takie coś gdyby chodziło o innego człowieka!! I Wy wszyscy Ci którzy nazywają sie katolikami nie mogą pozwolić na takie coś!! Odpowiedz Link Zgłoś
prorok_abraham Jak jest święte to chyba mogą kroić? 07.05.08, 08:55 Jak jest święte, to właśnie dlatego chcą kroić, żeby dla każdego trochę tej świętości było ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
konradnl Komu serce papieża 06.05.08, 22:41 poraz kolejny czlowiek majacy pojecie o otaczajacym go swiecie, no i oczywiscie ci miedzy nami co gleboko uwazaja sie za tak zwanych wiernych, dostaja kolejny dowud na to do czego moze nas doprowadzic wiara, a wiec i religia. proces ktury my znamy z ksiazek i opowiadan. proces ktury trwa wieki. duze jest prwdopodobienswo ze coraz wiec ludzi zastanawia sie czym osoby duchowne (czyli osoby uwazajace sie za cos wiecej) sie kieruja postanawiajac cwiartkowac czlowieka. podobno kosciol jest pszeciwko kanibalizmowi. faktem jest ze karol wojtyla byl czlowiekiem dobrym i inteligentym (jak na, eh, duchownego) nie swiadczy o tym zeby rozdawac jego kawalki. w koncu byl on 'tylko' czlowiekiem. Co za tym idzie. Ludzie wierni swoim przekonaniom o istnieniu boga sa w stanie poswiecic(?) swoj czas modlac sie do szczatkow zmarlej osoby ktura zostala pszez wielu, prawdopodobnie bardzo histerycznych ludzi, okszyknieta swietym. Muwi sie ze ludzie to najbardziej inteligetne ssaki. W tej jednak sytuacji dobrze bym sie nadtym zastanowil. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.scott Komu serce papieża 06.05.08, 22:51 Ta "tradycja" jest dla mnie co najmniej niezrozumiała, a nawet nazwałabym ją potworną. Brrrrrrrrrrrrrr Przypomina mi obyczajowość hien albo sępów, tyle że zwierzęta kierują się instynktem przetrwania, a równocześnie czyszczą ziemię z odpadków. Trudno w tym wypadku tak to traktować. Cieszę się więc, że ten cały "kult" (a raczej "rzeźniko-kult") mnie - bezwyznaniowca - nie dotyczy. A innym? Smacznego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: Komu serce papieża 06.05.08, 23:01 Nie wiem, czy ktoś w tym wszystkim zwrócił uwagę na bzdury, które wygadywał ten cały ksiądz, wypowiadający się dla gazety. Niby relikwie nie teges, ale szmatkę z sutanny to i on ma, poświęcanie takiej poprzez pocieranie trumny to zwyczaj szlachetny, rzymski... no ludzie. Dla mnie to takie samo pogańskie zachowanie, no, może nie aż tak niesmaczne, ale równie "magiczne". Te wszystkie jego bajania, dywagacje na temat szlachetnych zwyczajów zachodnich i barbarzyństwa Wschodu po prostu mnie wkurzyły. Taki sam z niego zakłamany bałwochwalca, jak i z tych, którzy całują kości, a ideologię dorabia, jak większość kłamliwych księży. Wszystko wytłumaczą, są po prostu nieskazitelni zawsze chcą mieć rację. Hipokryzja - oto grzech śmiertelny tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
micheleone Re: Komu serce papieża 06.05.08, 23:22 pochodnia_nerona napisała: > Nie wiem, czy ktoś w tym wszystkim zwrócił uwagę na bzdury, które wygadywał ten > cały ksiądz, wypowiadający się dla gazety. Niby relikwie nie teges, ale szmatk > ę z sutanny to i on ma, poświęcanie takiej poprzez pocieranie trumny to zwyczaj > szlachetny, rzymski... no ludzie. Dla mnie to takie samo pogańskie zachowanie, > no, może nie aż tak niesmaczne, ale równie "magiczne". Te wszystkie jego bajan > ia, dywagacje na temat szlachetnych zwyczajów zachodnich i barbarzyństwa Wschod > u po prostu mnie wkurzyły. Taki sam z niego zakłamany bałwochwalca, jak i z tyc > h, którzy całują kości, a ideologię dorabia, jak większość kłamliwych księży. W > szystko wytłumaczą, są po prostu nieskazitelni zawsze chcą mieć rację. Hipokryz > ja - oto grzech śmiertelny tej instytucji. Ja bardzo przepraszam, ale ten ksiądz nie traktuje owego kawałka sutanny jak przedmiotu o magicznych właściwościach tyko jako pamiątkę. Pokazuje, że zwyczaj robienia relikwii z ciała zmarłego nie pochodzi z Rzymu i nie widzi powodu, żeby rozczłonkowywać ciało papieża. Nie nazywa tego barbarzyństwem, ale czy każdy, kto jest przeciw, tak musi? A swoją drogą, z tymi kawałkami tkaniny pocieranymi o grób to był dobry pomysł. Nie tylko ciało zachowało się w całości, ale jeszcze można wyprodukować nieograniczoną liczbę relikwii. Wszystkie jednakowo autentyczne. Może warto y to rozpropagować zamiast chybionych pomysłów wyciąciania ciała z grobu i dzielenia go? Zamiast chustek mogły by być np. różańce, albo portrety paieża. i każdy mógłby mieć cos takiego u siebie w domu, jeśliby tylko chciał. A częci ciała papieża nie wystarczyłoby nawet dla każdj polskiej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś