extrafresh 07.05.08, 13:59 Trzeba byc szalencem zeby jechac do Zako w tym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qin Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 14:00 A chcieli kretyni zorganizować w Zakopanym olimpiadę.Należy coś z tym zrobić probouję zamknąć ruch samochodowy.Jesteś w Zakopanym to choś na piechotę.Zamknąć niektóre rejony tatr ograniczyć ilość wejściówek.Szkoda ze mamy tak mało wysokich gór Odpowiedz Link Zgłoś
ford.prefect Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 14:01 Gdyby ludzie się umieli zachować, nie śmiecili, nie wynosili niczego z TPN (choćby kamieni), dbali o to, by zostawić po sobie miejsce takim jak je zastali, to nie byłoby takiego problemu. Po moim przejściu w Tatrach zostanie najwyżej ślad buta na ziemi. Ale cóż - wielu ludziom najnormalniej w świecie brakuje wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 14:01 kocham baaaaaaaaaaardzo góry.... ale w Tatry juz chyba sie raczej nie wybiore bo nie czuje sie tam jak na łonie natury ale jak w centrum miasta :/ Odpowiedz Link Zgłoś
huarani chodziłam po tych górach 07.05.08, 14:16 ładnych parę lat ale to co się dzieje ostatnio to dramat. w ubiegłym roku w lecie szłam sobie jak co roku do murowańca ale towarzyszyła mi wycieczka jakiś rozdartych amerykanów. więcej było nerwów niż przyjemności i też nie wiem czy nie zostawię tatr tylko nie ma innej alternatywy bo bieszczady wyglądają podobnie. beskidy też za niedługo zrównamy z ziemią bo wydepczemy je na płasko może sudety nie wiem jak tam wygląda sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Re: chodziłam po tych górach 07.05.08, 14:41 W Sudetach (Karkonosze) byłem w ubiegłe wakacje. Zupełnie przyzwoicie, z tym ,że należy unikać wyciągów krzesełkowych a w górę i w dół jedynie "per pedes". I nie pchać się nie wiadomo po co na Snieżkę, którą okupują Ci co wjechali na Kopę. Droga z Wilczej Poręby przez Budniki na przełęcz Okraj zupełnie pusta. Cisza i spokój zagwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Od Sudetów z daleka 07.05.08, 14:52 Małe, pełne ludzi, i w ogóle wszystko w nich nie tak. Co to za góry w ogóle, popierdółka nie góry i do stolicy daleko. Proszę, nie przyjeżdżajcie, na prawdę nie warto plizzzz. Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Re: Od Sudetów z daleka 07.05.08, 14:55 hahahahhahahahahahahah :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
rainzug Re: Od Sudetów z daleka 07.05.08, 15:39 Myśle że jednak te komentarze nie mają takiego oddziaływania żebyś musiała szerzyć kłamstwa, nie rozdepczą chyba.. A Sudety są niższe ale tylko i wyłącznie od tatr (i może babiej góry), oprócz przeładowanej Śnieżki, Szklarskiej Poręby, Karpacza i szczelińca wielkiego-jest cicho i pięknie. A niektóre pasma jak góry bialskie i bystrzyckie są zupełnie puste :P Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:14 anetazuzka napisała: > kocham baaaaaaaaaaardzo góry.... ale w Tatry juz chyba sie raczej > nie wybiore bo nie czuje sie tam jak na łonie natury ale jak w > centrum miasta :/ Ależ warto - październik, Kwiecień, nawet czerwiec - pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:20 i najlepiej srodek tygodnia bo weekand nie bardzo :) byłam w dolinie kościeliskiej zeby córce pokazac góry jakieś trzy tygodnie temu to masakra:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:25 ja w Kościeliskiej dawno byłem - chyba ze 4 lata temu - w październiku i w środku tygodnia - pustka - wycieczki szkolne tylko się trafiały. Ale od tej pory w tej dolinie nie byłem, więc nie wiem jak to teraz wygląda, wiem, ze wystarczy byle mżawka, mgiełka, temperatura poniżej 25-ciu i wszystko pustoszeje momentalnie - ale po sezonie, w sezonie nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcych111 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 16:51 no oczywiście.. i nie moko i kościeliska ale inne tereny (obok drogi nad moko biegnie po stronie słowackiej szlak doliną białej wody- żywego ducha czasami tam nie ma).. i wstawanie o 4 rano.. i schodzenie ze szlaku ok. 20- 21.. a nie spacerki w pantofelkach.. :))) jak ktoś chce to nie odczuje tego co się dzieje podczas majówki.. Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 08.05.08, 08:10 w pantofelkach ... klapeczkach...:):):):)w spodnicy i siatkowych rajtuskach:):):)nie ma to jak prawziwy turysta :D Odpowiedz Link Zgłoś
marwa Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 14:02 Może komuś sprawia przyjemność taki wypoczynek ... Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 14:05 faktycznie nie ma po co jechac w gory jak sa jakies długie weekandy czy podobne cus bo mija sie to z celem...chyba ze ktos tak lubi:):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
asia8325 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 16:18 Nie ma po co jechać w góry? Oczywiście że jest, tylko nie w Tatry i w Bieszczady... jest mnóstwo miejsc w polskich i słowackich górach, gdzie można sobie w taki długi weekend powędrować i nie spotkać nikogo lub prawie nikogo. Przykład? W tamtym roku na majówce byłam na Magurze Orawskiej- przez tydzień nie spotkaliśmy NIKOGO. W tym roku- znów Słowacja, tym razem Góry Czerchowskie- spotkaliśmy dwie spokojne grupki Polaków wędrujące jak my z namiotem i może dwie parki słowacki. Odpowiedz Link Zgłoś
romanujan Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 17:26 To dziwne - w zeszłym roku byłem we wrześniu w Bieszczadach, ludzi w górach spotykaliśmy najwyżej co kilka godzin... Jak raz zajechaliśmy do schroniska, to nasza grupka była w nim jedynymi gośćmi... Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 08.05.08, 08:11 pisząc w góry miałam na mysli w tatry bo tam wszysyc walą:):):):)na słowackiej stronie jeszcze nie byłam ale podobnoz warto :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek turyści przyjeli formę zarazy ? 07.05.08, 14:12 tak jak cała ludzkość ?! rozplenia sie w szybkim tempie, liczebność nosi cechy epidemii, niszczy całą biofałnę z prostą receptą na samozniszczenie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:10 Hhehehhe, ale mi rozdeptali :))))))))Wszyscy zawsze jak walnięci latają w tych Tatrach po dwóch szlakach, co mnie zawsze rozbawiało do łez, bo sa szlaki, na których człowieka spotka sie co godzinę . Tak, na w naszych , polskich Tatrach:) ale niech sobie latają dalej po tych dwóch, mnie to odpowiada:D Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:22 trochę więcej niz dwoma - wszyscy walą do Morskiego Oka, dol. Kościeliską, na Giewont, ale jest też tłum na szlaku do Pięciu Stawów spod Wodogrzmotów (zapomniałem jak się ta polana nazywa), w Chochołowskiej, na Czerwonych Wierchach w niektórych rejonach itp. Pustawo jest n.p. na Gęsiej Szyi - bo góra jest po drodze do Morskiego Oka i nikt nie zbacza, pustawo jest na szczytach w rejonie n.p. Chochołowskiej, mało ludzi wchodzi na Kasprowy z Kuźnic - prawie każdy chce wjechać, droga nad reglami - też jest pustawa, niektóre doliny dolnoreglowe również - chyba mam rację, bo pamięć może zawodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:51 Masz rację, jest tego jeszcze sporo wiecej, ale ze względów oczywistych nie bedę tu wymieniac:) Ja jadę na 3-4 dniówkę w czerwcu - zeby jechać 1-4 maja trzeba mieć wtedy wolne przede wszystkim, a poza tym akurat Tatry w maju to jeszcze nie to - czerwiec jest akurat, a potem oczywiscie wrzesień/pazdziernik :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.s.p_dibbler Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 19:06 Nie od dziś wiadomo ze iloraz inteligencji przeciętnego turysty malej wraz z oddalaniem sie od miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:13 ", a do Kościeliska ok. ośmiu tysięcy." Do Kościeliska tłumy turystów??? Przyznajcie się, baranki, że chodziło wam o dolinę Kościeliską, a nie o Kościelisko - to dwie zupełnie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 15:48 Albo wprowadzic ograniczenie dzienne co do ilosci osob wpuszczanych do TPN, albo niestety podniesc ceny... wole to pierwsze rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
x_rex Alternatywy... 07.05.08, 15:57 Ja już od dawna nie jeżdżę w polskie góry, szkoda nerwów. Za to bywam na Słowacji, albo jeszcze lepiej na Ukrainie gdzie całymi godzinami na szlaku (jeśli taki jest i go nie zgubiliśmy, bo nie jest oznaczony) można nikogo nie spotkać. Wadą tej ostatniej jest zupełny brak infrastruktury, ale dla niektórych (dla mnie) może to być dodatkowy atut i podobne do Bieszczad góry (jak ktoś woli Tatry). Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 16:16 tatry powinno się jak najszybciej zamknąć ..niestety pazerni gorale nie pozwolą na to Odpowiedz Link Zgłoś
magdalene76 Wprowadzic normalne oplaty za wstep do parku 07.05.08, 16:57 Tak jak w USA, do wiekszosci parkow czy to satnowych czy narodowych jest normalna oplata wstepu. Pozwala to na bardzo dobre utrzymanie owych miejsc w czystosci etc, a ci co mieszkaja w okolicy moga sobie wykupic sezonowe karty wstepu. Plus wiele razy rozne szlaki sa na zmiane zamykane na krotkie okresy nawet w sezonie celem regeneracji i jakos wszyscy z tym zyja nikt nie robi problemu a Gory wokol Denver (bo tu akurat mieszkam) sa zawsze w dobrej kondycji. Odpowiedz Link Zgłoś
yah_42 Re: Wprowadzic normalne oplaty za wstep do parku 07.05.08, 17:03 w USA jest oplata ale skromna (np. 6 $ za sam wjazd do parku) , wyposazenie jest raczej spartanskie, a kary za smiecenie b. wysokie - w Pl oplaty winny byc ale tez - niskie ot takie zeby zdyscyplinowac turystow a kary za zlamanie regulaminu powinny byc wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
mhm6 Re: Wprowadzic normalne oplaty za wstep do parku 07.05.08, 17:57 opłaty wejściowe SĄ!!! problem w tym, że powinni jednak wprowadzić limit wejść na dany szlak. Inaczej z Tatr się zrobi płaski śmietnik : ( Odpowiedz Link Zgłoś
pluszsz Bo karac trzeb 07.05.08, 18:17 Kocham Tatry i moja obecność tam nie niszczy gór, bo wiem jak się zachować. To BYDŁO, które śmieci i chodzi poza trasami powinno słono za to płacić. Dziwię się, że w takie dni na popularne trasy nie są wysyłane dziesiątki nieumundurowanych patroli, które soliłyby mandat za mandatem. Debila można nauczyć tylko przez portfel. Gdyby wrócili po zapłaceniu kilku mandatów, z portfelem chudszym o 2000 zł, to byłoby lepiej. Fama szybko nauczyłaby pseudoturystów szanowania szlaków i terenów poza szlakami. Oczywiście w mieście należy wywiesić mnóstwo informacji o karaniu mandatami. Inaczej Tatr niedługo nie będzie. Dodatkowo należy zamykać główne trasy po przekroczeniu limitu. Tatry mają dość "turystów" - nie należy bać się zrażenia prawdziwych turystów. Jak można w ogóle puścić 30 tys ludzi na Morskie Oko??? Odpowiedz Link Zgłoś
pilsko1 Turyści rozdeptali tatrzańskie ścieżki 07.05.08, 20:31 Trzeba tę ceperską dzicz poprostu stale i uparcie uczyć cywilizowanych obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś