sapervodicka 26.05.08, 08:56 ale glosowac moga od 18 roku zycia hahahahaha za glupi zeby operowc samochod ale wystarczajaco madrzy zeby podejmowac decyzje o 38 milionowym kraju Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiogoqo Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 09:14 Jedno i drugie na okres próby na 3 lata. Dwukrotne przekroczenie prędkosci - koniec prawka. Przekroczenie prędkościo o 50% - koniec prawka na 10 lat. Szceniaki nie dorosły w naszym kraju do PJ. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 09:39 a za takie wpisy na forum na rok do psychiatryka Odpowiedz Link Zgłoś
wypasior pierdzący Opel Calibra zniknie z naszych dróg? 26.05.08, 10:02 straszne... bedzie mi brakować 5 metrowych anten CB zwieńczających wyklepany dach Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Racjonalne, ale nierealne 28.05.08, 08:49 Z racjonalnego punktu widzenia jest to słuszny pomysł. Wystarczy popatrzeć w statystyki - kto popełnia najwięcej wypadków i stwarza największe zagrożenie. Ale podniesienie wieku nic nie da, spowoduje tylko pojawienie się nielegalnych kierowców bez prawa jazdy. A tego chyba nie chcemy. Prawdziwym lekarstwem jest dobranie się do tyłka mafii instruktorów jazdy, a następnie zorganizowanie kursów na naprawdę wysokim poziomie i z dużą liczbą godzin jazdy. Wysoki poziom to wg mnie nauka bezpiecznej i kulturalnej jazdy, tak aby nie stwarzać zagrożenia dla innych ludzi. Nie perfekcyjnych manewrów, lecz bezpieczeństwa i dobrych manier należy uczyć. Bo tego brakuje polskim kierowcom niezależnie od wieku. Ja prywatnie to mam taki pomysł, żeby każdego polskiego kierowcę wysyłać na "rekolekcje" do Niemiec. Niech tam sobie pojeżdżą, jeszcze mając u boku niemieckiego instruktora, który ich ustawi jak należy. Bo dopiero w Niemczech można zobaczyć, na czym polega bezpieczna i kulturalna jazda. Polacy w porównaniu do Niemców jeżdżą koszmarnie. Gorzej jest tylko na Sycylii i w krajach arabskich. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Racjonalne, ale nierealne 28.05.08, 09:09 moto.pl/MotoPL/1,88571,5235605.html?ktoraStrona=0 A tu macie przykład durnego artykułu napisanego przez głupią dziennikarę, która poucza ludzi, jak jeździć. Przeczytajcie też komentarze. Ten tekst tylko potwierdza moją tezę, że Polacy sami nie zdają sobie sprawy, jak niebezpiecznie i niekulturalnie jeżdżą. Ta kobieta poucza innych, a niechcąco zdradza się, że również jeździ niebezpiecznie: najeżdżanie następnemu samochodowi na tyłek "bo się spieszyłam do pracy", wjeżdżanie z pełną prędkością w kałużę, nie zastanawiając się co jest dookoła, a zwłaszcza co kryje się pod kałużą, niezwalnianie na światłach. Pod artykułem dokłada swoje jeszcze jakiś myśliciel, który jeździ 130-140 niezależnie od znaków "bo tak wydaje mu się bezpiecznie". I wyprzedza na trzeciego "bo akurat jest miejsce". Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Irracjonalna troska bezpieczeństwo to choroba 28.05.08, 14:55 Anuszka, tak się składa, że Thinker z linku co podałaś to ja. Tak się składa, że mój ojciec był kierowcą wyścigowym, a ja sam mam na swoim koncie choćby kurs bezpiecznej jazdy na torze wyścigowym w Kielcach. Tak się składa, że mając auto z tylnym napędem i 150KM pod maską jestem w stanie jeździć ZNACZNIE efektywniej niż typowe ciecie w Fiacie czy Peugocie. Wyprzedzanie na trzeciego jest np. w Austrii ZALECANE (są na drodze duże tablice m.in. w j.polskim aby trzymać się prawej strony i tym samym zrobić miejsce na środku BARDZO szerokiej drogi), podczas gdy w Polsce takich ludzi wyzywa się od idiotów, debili i potencjalnych morderców. Pewnie autorzy takich wypowiedzi to dumni kiepowcy od 2-6lat, a swoją najdalszą drogę wykonali ze 100km w jedną stronę i był to dla nich wyczyn. Wracając do tematu, zwiększanie wieku wymaganego do prawa jazdy nic nie zmieni. Tak jak nie zmieniła idiotyczna zmiana z światłami w dzień. Po prostu niedoświadczeni kierowcy zamiast mieć 18lat będzie mieć 21lat. Prawdziwym problemem jest kurs prawa jazdy, który nie uczy co zrobić, gdy ucieknie tył auta, gdy ucieknie przód, jak wyjść z niebezpiecznej sytuacji. To jest problem, a nie wiek. Natomiast jest w pełni za tym, aby młodocianym kierowcom zabierać prawo jazdy na 3lata np. za przekroczenie o więcej niż 30kmh ograniczenia. Tyle że do tego przepisu trzeba by poprawić idiotyczne polskie oznakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Genetyczny rajdowiec 28.05.08, 15:00 Ja tam wolałabym cię na drodze nie spotkać, potomku rajdowca. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Re: Genetyczny rajdowiec 28.05.08, 15:08 Wzajemnie :) Kierowca myślący, że 30 czy 50kmh to bezpieczna szybkość jest niebezpiecznym kierowcą ignorującym ryzyko przy takiej prędkości, a pewnie do takich należysz. Dodam też, że szybka jazda jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe zatrzymanie zabijanie. (by Jeremy Clarkson) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Genetyczny rajdowiec 29.05.08, 09:46 Gdzie ty w mojej wypowiedzi wyczytałeś 30 czy 50 km/h to ja nie wiem. Jak znaki drogowe też tak twórczo odczytujesz, to ja chyba zacznę latać samolotem. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Irracjonalna troska bezpieczeństwo to choroba 28.05.08, 15:12 Drogi specjalisto od szybkiej jazdy i obieżyświacie w jednym: w Austrii napisy nawołujące do jazdy po prawej stronie nie są "na drogach" tylko "na drodze". Jednej. Od czeskiej granicy w kierunku Wiednia. Faktycznie, skierowane są do naszych ciuli. Ale też tamta droga jest dużo szersza niż większość naszych krajówek. A na przykład polecam północne Niemcy, gdzie można jechać kilkadziesiąt kilometrów 70-80 na godzinę jeden za drugim i nikt nikogo nie wyprzedza, bo i po co? Problemem jest brak dróg do niemęczącej jazdy w Polsce. Problemem jest też ciulowatość, nieuprzejmość, chamstwo i cwaniactwo polskich kierowców. Ale nawoływanie do wyprzedzania na trzeciego to jest problem, który od czasu do czasu znajduje definitywne rozwiązanie: takie na AMEN !!! Osobiście dla takich jak Ty wprowadziłbym test, który dozywotnio dawałby prawo do wyprzedzania na trzeciego, na przejściach dla pieszych i totalnego nieprzestrzegania wszelkich ograniczeń prędkości. Test ten polegałby na rozpędzeniu własnego samochodu do prędkości maksymalnej (bez zapiętych pasów) i przypieprzeniu w czterometrowej grubości blok betonu. Każdy, który przeszedłby taki test miałby prawo do "mania" gdzieś wszystkich przepisów i innych uczestników ruchu... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Re: Irracjonalna troska bezpieczeństwo to choroba 28.05.08, 15:16 Drogi w Polsce gdzie można wyprzedzać na trzeciego są porównywalnej szerokości co te w Austrii - jest takich miejsc mało, ale są, np. droga Mikołów-Gliwice - tam na 3 wyprzedzają wszyscy na pewnych odcinkach i nie widziałem z tego powodu wypadków. A obrażasz mnie nie próbując nawet się zastanowić nad tym co piszesz. Na przejściach nie wyprzedzam. Na ciągłej też nie, chyba że traktory. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Irracjonalna troska bezpieczeństwo to choroba 28.05.08, 17:03 Bez oobrazy, ale nawoływanie do wyprzedzania na trzeciego powinno być ostatnim etapem przy próbie usprawnienia ruch samochodowego w Polsce. Nawołuj do jazdy prawą stroną. Nawołuj do ustępowania miejsca. Nawołuj do wpuszczania wjezdżających z pasów dojazdowych (wjazdy ze stacji benzynowych itp.) - wystarczy tylko zdjąć nogę z gazu a sam wjeżdżający niech zdecydowanie przyśpiesza a nie dojeżdża do końca pasa i staje jak ciul. Jak jesteś taki bystry zwróć uwagę jak w polsce wyprzedza się na trzeciego (być może sam tak robisz)i to w przypadku, gdy wyprzedzany pojazd zjechał na prawo. Otóż w 90% wyprzedzający jedzie na czołowe lewym pasem bo boi się, że się "otrze" o wyprzedzany pojazd, mimo, że różnica prędkości między nimi wynosi 10-30 km/h a idąc na czołowe zbliża się do jadących z przeciwka z predkością 180 albo i dużo lepiej. Poza tym, mów co chcesz, ale jazda na drodze ze skrzyżowaniami, z wjazdami z pól itp z prędkością 150 km/h to już jest loteria: czy Ci ktoś wyjedzie, czy nie. Czy z przeciwka wyskoczy na trzeciego czy nie. Czy rolnik mający wszystko w d... wyjeżdżał dwa dni temu z pola i nawwoził kołami ziemi i akurat popadał deszczyk i w tym miejscu będzie przy tej predkości karuzela... Jeszcze raz: bez obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 Re: Irracjonalna troska bezpieczeństwo to choroba 28.05.08, 22:17 Jesteś Polską pożyteczną idiotą których pełno na polskich drogach. Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik do sadownika. Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 Re: Irracjonalna troska bezpieczeństwo to choroba 28.05.08, 22:13 Pięknie i z sensem napisane. Polska pożyteczna idiota słucha debili z policji bełkoczących o bezpieczeństwie w postaci podniesienia wieku kierowcy tak jakby policja była wychowawcą młodzieży. Policjant jest od pilnowania przestrzegania prawa a nie pouczania, co dobre dla obywatela tylko, że prawo ustalane jest przez parcha i to jest dla Polaków tragedią. Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik do sadownika. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Policjanci z Sieradza... i nie tylko !!! 28.05.08, 14:59 Macie pałki, to się puknijcie pałkami w pały i przestańcie pozdrawiać debili w beemkach przemykających z rykiem wybebeszonych tłumików obok Was, kiedy właśnie wlepiacie mandat sześćdziesięcioparo letniemu "piratowi" w starej skodzinie, który stanął pod zakazem zatrzymywania, bo akurat tu mu się paliwo skończyło. Dlaczego u nas zawsze wyważa się otwarte drzwi ???? Nie lepiej skorzystać z działających wzorców, czyli nie 21 a np. 24 lata. Ale nie jako wiekowy próg otrzymania prawa jazdy lecz jako próg bardzo łatwej jego utraty za wykroczenia zagrażające bezpieczeństwu ruchu drogowego. 6 lat spokojnej jazdy to dla średnio rozgarniętego "młodzieńca" wystarczająco dużo, żeby się utemperować. Ale u nas zawsze się próbuje zawracać kijem Wisłe i zawsze to samo, czyli g... z tego wychodzi. I proszę, w Sieradzo komendat Pipciński zapragnął zaistnieć, zabłysnąć i wskoczyć do warszawki. Ze słomą w papciach... Odpowiedz Link Zgłoś
falconiforme Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 09:49 Policjanci mają debilne podejście i wy także. To czy prawko od 16 czy od 18lat niewiele zmienia. Najważniejsze jednak jest to, że do 24 lat uczymy się najszybciej. Jeśli ktoś popełnił wykroczenie to trzeba mu uzmysłowić konsekwencje, pokazać kilka wypadków. A przede wszystkim rodzice są od tego by dziecko nauczyć jeździć, albo wysłać do specjalistycznej szkoły jazdy. Dzieciaków nie obchodzą przepisy, ale szybka jazda i opanowanie samochodu. Wielu z nich próbuje swoich sił. A wy zamiast budować tory na których można by było pojeździć to jeszcze tor w Poznaniu próbujecie zamknąć. Dzieciaka trzeba szkolić, jak spróbuje swoich sił z rodzicem, będzie wiedział na co go stać na drodze i jakie zagrożenia mogą wyniknąć. A duszenie przepisami młodocianych działa na nich odwrotnie. Wy mądralińscy jak zwykle zamiast zapobiegać wypadkom, to karzecie za skutki. Bo tak jest cholera prościej. Leniwą dvpę ciężko z kanapy podnieść zamiast z dzieckiem spędzić trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 10:19 > Dzieciaków nie obchodzą przepisy, ale szybka jazda i opanowanie > samochodu To nie ma nic wspólnego z prawem jazdy i poruszaniem się po drogach publicznych, gdzie celem jest (przynajmniej tak się wydaje) sprawne przemieszczanie się i transport. Stawianie sprawy jako wybór: albo będą dostępne tory albo pójdą na drogi to tak jak np. albo postawi się ogólnodostępną tarczę na rynku, albo będą strzelać do ludzi. Moim zdaniem wiek minimalny nie ma większego znaczenia (oczywiście w rozsądnych granicach). Ale pierwsze X godzin za kierownicą albo pierwsze Y km powinno się przebyć pod specjalnym nadzorem (np. rodziców), przy czym za ewentualne wykroczenia odpowiadałyby obie "kierujące" osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
misiogoqo Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 11:58 Akurat to co piszesz ma sie nijak do faktów. Fakty? Gnoje bez mózgów mimo 20 punktów ładujące ile się da w rozklekotanych szrotach. Gdy taki żul bedzie miał bat na głowa będzie myślał. Brednie o nauce jazdy przed 25 czy po 21 możesz sobie między baje włożyć. Jak taki qtas jeden z drugim będzie miał w perspektywie szlaban, będzie myślał. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Samochód od 21 motocykl od 25 27.05.08, 05:58 Tendencją jest raczej obniżanie wieku, w którym można uzyskać prawo jazdy. Policja zawsze będzie za ograniczaniem praw obywatelskich. Tego można było się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: Samochód od 21 motocykl od 25 27.05.08, 07:10 Najpierw prawo nauki na drogach. Trzeba zdać przepisy i manewrówkę. Dostaje się prawo do "nauki" pod opieką doświadczonego kierowcy w godzinach po największym natężeniu ruchu i na odpowiedzialność tego opiekuna. Po roku ponowny egzamin z przepisów i jazdy miejskiej. Wtedy prawo jazdy na dwa lata - próbne, jazdy tylko w towarzystwie doświadczonego kierowcy i z ograniczoną prędkością. Po dwóch latach kolejny egzamin i prawko na ileś lat, odnawiane po badaniach wzroku. Prawo jazdy na motocykl dopiero po uzyskaniu pełnego prawa na samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Problem nie w wieku tylko umiejętnosciach. 26.05.08, 12:06 Duzo jezdżę i widzę jak się jeździ, wielu kierowców starszych jeździ niepewnie, od kilku lat część kobiet zaczęła przejmowac chamskie nawyki od facetów (wymuszanie, nierespektowanie znaków poziomych, ciekawe czy część kierowców wie, że włączenie kierunkowskazu nie upowaznia do włączenia się do ruchu bezpośrednio, pomijam zasady kultury osobistej)Jestem za nauczanie odpowiednich nawyków oraz pokazywanie zagrożeń i cwaniactwa oraz piętnowanie go w trakcie nauki jazdy, wiek obnizyłbym do 16 lat z pewnymi ograniczeniami, a drogówke uczuliłbym bardziej na cwaniactwo i chamstwo a nie "zbieranie na tacę". Polecam w ramach obserwacji Trasę Toruńską w W-wie i wjazdy na nią, jak przestrzegane sa oznaczenia, czasem stoi straz miejska, widocznie oznakowanie poziome jest tam zbyteczne skoro nikt z tego sobie nic nie robi, gdyby zaczęto przestrzegać korki byłyby kompletne. Odpowiedz Link Zgłoś
przemekx18 Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 09:59 a starcą po 30 zabierać bo pier.... głupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 11:32 > Jedno i drugie na okres próby na 3 lata. > Dwukrotne przekroczenie prędkosci - koniec prawka. > Przekroczenie prędkościo o 50% - koniec prawka na 10 lat. > Szceniaki nie dorosły w naszym kraju do PJ. "Szczeniaki" nie tylko u nas. Takie rozwiązania są w Europie i dobrze się sprawdzają. Np. w Austrii w okresie próbnym: poważniejsze wykroczenie (istotne przekroczenie prędkości, nieprzepuszczenie pieszego, nietrzymanie odstępu od poprzednika itp.) oznacza powtórny egzamin. Po roku dodatkowe jednodniowe szkolenie z opanowywania (a właściwie zapobiegania) poślizgów. Prawo jazdy od 17 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
misiogoqo Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 12:00 man_sapiens napisał: > > Jedno i drugie na okres próby na 3 lata. > > Dwukrotne przekroczenie prędkosci - koniec prawka. > > Przekroczenie prędkościo o 50% - koniec prawka na 10 lat. > > Szceniaki nie dorosły w naszym kraju do PJ. > > "Szczeniaki" nie tylko u nas. Takie rozwiązania są w Europie i dobrze się > sprawdzają. Np. w Austrii w okresie próbnym: poważniejsze wykroczenie (istotne > przekroczenie prędkości, nieprzepuszczenie pieszego, nietrzymanie odstępu od > poprzednika itp.) oznacza powtórny egzamin. Po roku dodatkowe jednodniowe > szkolenie z opanowywania (a właściwie zapobiegania) poślizgów. Prawo jazdy od 1 > 7 > roku. I jakoś im się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Samochód od 21 motocykl od 25 26.05.08, 12:21 O tak tak - oczywiśći kiedy się okaże że tio nic nie daje (a że nic nie da możesz byc pewny - czy łebek będzie miał furę od 16,18 czy 25 roku zycia nie ma znaczenia - i tak przez pierwsze kilka lat będzie salał i nabierał doświadczenia) to podniesiemy do 30,40 a może 50 lat? a może Prawko tylko dla wybranych co? Jak czytam takich idiotów to mi się niedobrze robi... Odpowiedz Link Zgłoś
vicheer w wielu krajach sprawdza sie specjalne traktowanie 26.05.08, 09:23 swiezo upieczonych kierowcow. to nie to samo co 18 letni. przeciez czesc osob robi prawo jazdy w pozniejszym wieku/panowie z policji jak zwykle blysneli glupota/ a potem przez dwa,trzy lata w celu nabrania prawidlowych nawykow taki delikwent moze jezdzic tylko specjalnie oznaczonym pojazdem, nie moze jezdzic z max dopuszczalna predkoscia a co najwazniejsze - ma minimalny limit punktow, wiec byle wykroczenie moze spowodowac odebranie prawa jazdy. To bardzo dobry system wyrabiajacy prawidlowe nawyki na przyszlosc.serdecznie polecam. niedowiarkom proponuje zajrzec do statystyk wypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: w wielu krajach sprawdza sie specjalne trakto 26.05.08, 09:41 no, dokładnie, może podnieść tą barierę do 50 może wtedy już wszyscy dojrzewają psychicznie na tyle żeby móc się zmierzyć z czymś takim jak prawo jazdy?? Jak na mój gust to nie kwestia wieku tylko charakteru osoby, może jakiś test psychologiczny dla osób ubiegających się? czy to 18sto latków czy też 30 50 itd Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Powinni wnioslować o wiek dostępu do alkoholu 26.05.08, 12:16 Prowadzenie pojazdów to w tej chwili podstawa do wielu zawodów, podobnie jak obsługa komputera. Nie wszyscy marzą o pracy w policji. Równie dobrze można byłoby uchwalić prawo wyborcze na podstawie wieku kandydata bądź doświadczenia w prowadzeniu firmy bądź podobnej instytucji, dobra gosposia ma więcej rozumu niz niejeden poseł. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Jestem za. 26.05.08, 09:41 Nie mam nic przeciwko prawu jazdy od 21. lat w Sieradzu. Odpowiedz Link Zgłoś
elviajero Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. roku.. 26.05.08, 09:48 Witam. Może zamiast podwyższać wiek możliwości uzyskania prawa jazdy, zacząć uczyć jeździć a nie zdawać egzamin i/lub prowadzić edukację o ruchu drogowym już od 10-13 roku życia w szkołach, a prawo prowadzenia samochodu pod nadzorem dorosłego kierowcy już od 16 roku życia. Doświadczenia nic nie zastąpi, żadne przepisy ograniczenia itp. jak ktoś ma nierówno pod sufitem to i w wieku 40 lat będzie szalał na drodze jak młodzik. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. ro 28.05.08, 08:57 > Witam. > Może zamiast podwyższać wiek możliwości uzyskania prawa jazdy, zacząć uczyć > jeździć a nie zdawać egzamin i/lub prowadzić edukację o ruchu drogowym już od > 10-13 roku życia w szkołach To bardzo mądry pomysł. Mnie w przedszkolu i szkole uczono głównie bezpiecznego poruszania się po drodze jako pieszy. Chętni mogli zdawać "kartę rowerową". Ale rzeczywiście, warto by już dzieci uczyć na sucho, jak należy zachowywać się jadąc samochodem. Same nie mogą kierować, ale czy to chodząc po ulicach, czy jeżdżąc z rodzicami, mogą obserwować. > Doświadczenia nic nie zastąpi, żadne > przepisy ograniczenia itp. jak ktoś ma nierówno pod sufitem to i w wieku 40 lat > będzie szalał na drodze jak młodzik. To nie chodzi o doświadczenie. Doświadczenie można mieć w perfekcyjnym wykonywaniu określonych manewrów. Ale nawet niedoświadczony kierowca przy minimum wysiłku może jeździć bezpiecznie. Bo nie ma tak naprawdę "dobrych kierowców". Są tylko kierowcy bezpieczni. Polacy jeżdżą bardzo niebezpiecznie i niekulturalnie. Sami sobie nawzajem stwarzają zagrożenie. Niezależnie od wieku i doświadczenia. Właściwie to często starzy, "doświadczeni" kierowcy popadają w większą brawurę. Najgorsze jest to, że Polacy sami nie widzą, jak niebezpiecznie i niekulturalnie jeżdżą. Trzeba dopiero wyjechać za granicę, żeby to zauważyć. Dlatego ja bym wysyłała każdego kierowcę na rekolekcje do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
falconiforme Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. roku.. 26.05.08, 09:54 Policjanci mają debilne podejście i wy także. To czy prawko od 16 czy od 18lat niewiele zmienia. Najważniejsze jednak jest to, że do 24 lat uczymy się najszybciej. Jeśli ktoś popełnił wykroczenie to trzeba mu uzmysłowić konsekwencje, pokazać kilka wypadków. A przede wszystkim rodzice są od tego by dziecko nauczyć jeździć, albo wysłać do specjalistycznej szkoły jazdy. Dzieciaków nie obchodzą przepisy, ale szybka jazda i opanowanie samochodu. Wielu z nich próbuje swoich sił. A wy zamiast budować tory na których można by było pojeździć to jeszcze tor w Poznaniu próbujecie zamknąć. Dzieciaka trzeba szkolić, jak spróbuje swoich sił z rodzicem, będzie wiedział na co go stać na drodze i jakie zagrożenia mogą wyniknąć. A duszenie przepisami młodocianych działa na nich odwrotnie. Doświadczenia nie można na nic zamienić na żadne przepisy i ograniczenia. Wy mądralińscy jak zwykle zamiast zapobiegać wypadkom, to karzecie za skutki. Bo tak jest cholera prościej. Leniwą dvpę ciężko z kanapy podnieść zamiast z dzieckiem spędzić trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi słusznie prawisz! 28.05.08, 22:40 dodam jeszcze że problem dotyczy raptem paru % młodzieży (zwykle młodych gangsterów i/lub "złotej młodziezy") a takie ograniczenie uniemozliwi znacznej części uzyskania wykształcenia czy pracy - bo niby jak mają dojeżdzać do szół i firm przy tak kiepsko działającej komunikacji publicznej. myśle też że jeśli 16latkowie będą mieli prawojazdy (aczkolwiek myślę że wskazane by było wtedy żeby mogli prowadzić tylko podopieka opiekuna prawnego lub tylko w drodze skoła-dom) jako dorosli beda mieli swietną technike jazdy a z drugiej strony samochód nie bedzie sposobem na popisywanie sie przed rówieśnikami kolejny aspekt to to iz 18 lat to wiek pełnoletnosci czyli pełni praw i obowiązków... jesli państwo chce odbierac prawa to powinno też brac na siebie obowiązki, a może odrazu przesuńmy ten wiek na 21 Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. ro 26.05.08, 10:09 A czy nie można tego zrobić normalnie? Normalnie czyli tak: 1 .Na kursach prawa jazdy wbijać adeptom do głowy dwie podstawowe rzeczy - Samochód może być narzędziem zbrodni i każdy kto siada za kierownicę musi być tego świadomy; - Prawo jazdy to dokument który Państwo obywatelowi tylko pożycza (wydaje) i to Państwo w każdej chwili może mu ten dokument cofnąć; 2. Pierwsze prawo jazdy od 18 lat z obniżonym limitem punktów karnych, a po ukończeniu 21 lat powtórny obowiązkowy egzamin; 3. obowiązkowe zaliczenie szkolenia radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz obowiązkowe zaliczenie kursu ratownictwa drogowego; 4. zmienić system szkolenia, tak aby uczyć ludzi myśleć i jeździć. 5. dopuścić tzw. prywatną naukę jazdy czyli rodzic zgłasza, że będzie uczył syna/córkę jeździć swoim samochodem i ponosi za to pełną odpowiedzialność. Potem tylko obowiązkowe zajęcia teoretyczne na kursie i egzamin, ale egzamin z jazdy, a nie "koperty" 6. Obowiązkowe badania psychologiczne i lekarskie co 5 lat, określające zdolność do prowadzenia pojazdu. Ten system sprawdza się w całej Skandynawii. Tam rocznie ginie na drogach mniej więcej tylu ludzi co u nas w długi weekend. W Polsce niestety jak we wszystkim lansuje się model bolszewicki czyli Państwo ma być represyjne. Może zmieńmy nastawienie na Państwo przyjazne, pomocne, ale surowe, czyli tolerujemy błędy wynikające z niedoświadczenia, nie tolerujemy głupoty. Nadmierna prędkość i alkohol to zbrodnicza głupota i tak powinna być traktowana Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Nadmierna prędkość i alkohol 26.05.08, 10:24 Zaraz pojawi się tłum krzyczący, że nadmierna prędkość wcale nie wpływa na wypadkowość i że ograniczenia są zbyt niskie. Zresztą faktem jest, że kolejne pozycje na tej liście to głupota i chamstwo. Nieraz widzi się kretynów, którzy kosztem dodatkowego zatrzymania albo bezsensownego przyspieszania i hamowania utrudniają innym jazdę tylko po to, żeby utrudnić. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Przyczyn jest wiele, wiek nie jest przyczyną 26.05.08, 12:31 Raczej pobłażanie dla chamstwa i cwaniactwa, to co opisujesz jest nader częste, dodam że niektórzy nie wiedza po co sa kierunkowskazy. Prędkość jest powodem wielu kraks, ale pewna jazda często pozwala uniknać niektórych zdarzeń, najgorzej jak się spotka młodzieńcza fantazja ze starszą powolnoscią, skutki bywaja opłakane. Kto jeździ długie trasy wie ze inaczej się człowiek nastawia do jazdy niz ten który ma do przebycia kilku km z domu do pracy, albo ktoś kto raz w roku jedzie na wczasy w drugi koniec Polski. Człowiek jadący bezmyslnie nie zauważa że swoimi manewrami moze przestraszyć mniej doświadczonego kierowcę, to jest właśnie istota problemu, patrzeć przed siebie i widzieć zachowanie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
rafixo Re: Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. ro 26.05.08, 11:05 Dopóki nie zmieni się mentalność Polaków żadne zmiany w przepisach nie pomogą. Ludzie muszą sobie uzmysłowić, że nadmierna prędkość przy bardzo dobrych umiejętnościach kierowania pojazdem to również ogromne niebezpieczeństwo, bo na drodze nikt nie jest sam! A o jeździe na podwójnym gazie nawet nie będę mówił, w niektórych rodzinach przechodzi to z pokolenia na pokolenie... Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 Re: Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. ro 28.05.08, 22:34 rafixo napisał: > Dopóki nie zmieni się mentalność Polaków żadne zmiany w przepisach nie pomogą. > Ludzie muszą sobie uzmysłowić, że nadmierna prędkość przy bardzo dobrych > umiejętnościach kierowania pojazdem to również ogromne niebezpieczeństwo, bo na > drodze nikt nie jest sam! A o jeździe na podwójnym gazie nawet nie będę mówił, > w > niektórych rodzinach przechodzi to z pokolenia na pokolenie... Jesteś Polską pożyteczną idiotą i pier...isz jak potłuczony tabloid. Pijanych jeździ (i bardzo dobrze) w Polsce ok. 8% i wypadków ze skutkiem śmiertelnym powodują 03% w swej kategorii a trzeźwych jeździ 92% i powodują 15% wypadków ze skutkiem śmiertelnym w swojej kategorii, co oznacza, że karanie więzieniem Polaków nietrzeźwych jest zemstą parchowej czerwonej hołoty rządzącej w Polsce a takie debile jak Ty wybierają tą hołotę w wyborach. Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik do sadownika. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A ja proponuję, żeby w policji 27.05.08, 05:54 dawać awans dopiero po 21 latach służby. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 a sluby od 30? a matury? 28.05.08, 08:41 bzdury, bzdury. Najlepiej zakazać jeździć w ogóle, poza koniecznością zawodowa, będzie luźniej i gliny będą miały mniej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
adifuzz1 moze od 30 tki zrobic prawko??? 28.05.08, 09:40 co za nonsens-czy policje juz popierd..i niektórych tu komentatorów-prawko od 21 roku,25 roku zycia?puknijcie sie w głowe-w stanach np.(bylem pare lat zrobiłem tam prawko w wieku 17 lat)teraz mam 25 zadnego wypadku i 2 razy tylko mandat za przekroczenie predkosci-i co zły kierowca dobry!!Nic nie zrobicie podnoszac wiek-ludzie sie tylko oburza...trzeba uswiadomic czym jest samochod ze to nie zabawka-zróbcie tak:pierwszy raz po pijaku złapiecie:3 tysiace kary i noc na dołku-prawko zabieracie na czas kursów dokształcających(filmiki itd)4 lekcje po 300 zł i prawko z powrotem otrzymujesz...za 2 gim razem 6 tysiecy kary i wiezienie na 2 lata jak wypadek albo na 5 lat prawko zabieracie i spokoj..szczeniaki sie nauczą tak jest wPA usa i skutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: moze od 30 tki zrobic prawko??? 28.05.08, 09:55 Hej adifuzz1 ! Masz racje, tzw. "polskiego kierowcy" nie da sie wychowac ale mozna go sterroryzowac i wytresowac do poziomu bezpiecznej jazdy. I to jest zadanie policji, strazy miejskiej i nas wszystkich. A do czasu zanim sie go nie doprowadzi do bezpiecznego stanu powinien byc zrodlem dochodow dla budzetu. Toz to kopalnia zlota, kazdy fotoradar sie splaci w tydzien. Naturalnie mozna miec swoje poglady na temat stanu i oznakowania drog i mozna to dyskutowac i zmieniac ale istniejace przepisy trzeba przestrzegac. 16-latek nie musi byc piratem, o wiele starszy moze, o ile ryzyko piracenia jest niewielkie. Jak bedzie odpowiednio wysokie to sie piraci uspokoja albo straca prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. roku.. 28.05.08, 10:41 POpieram pomysł z drobną modyfikacją- od 18 do 21 roku, ale wyłącznie w towarzystwie rodzica lub opiekuna. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_bb Re: Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. ro 28.05.08, 10:47 Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że jesteśmy za głupi żeby głosować? No nie wiem... sądząc po wpisach niektórych mam wątpliwości wobec tych "starszych". Sama zaczęłam kurs prawa jazdy (w listopadzie kończę 19 lat). Może nikogo to nie obchodzi ale ja nie uznaje picia akoholu i wsiadania po czymś takim do auta, co wiecej denerwują mnie imprezy młodzieżowe z muzyką techno i piciem wódki do upadłego. Nie widze w tym sensu. Ostrożność? Wszyscy zawsze powtarzają że jestem nawet zbyt ostrożna. W naszym państwie to nie młodzież robi najwięcej wypadków tylko ludzie po 24 roku życia! Wiekszosć moich znajomych nie zdała za pierwszym razem (udało sie tylko 2 osobom, które naprawde dobrze jeżdżą) ale zdali za drugim czy trzecim. Że zdali to juz mają pewne umiejętności. Moja mama opowiadała mi jak prawo jazdy zdawało sie 20 lat temu. Ja wiem jak zdaje się dzisiaj. I wiecie co? nieporównywalnie trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.pla Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. roku.. 28.05.08, 11:41 a nie lepiej na kursach czy egzaminach nakładać nacisk na jazdę a nie manewry... ??? na parkingu raczej wypadku smiertelnego nie spowoduje, a jak sie nie zmieszcze miedzy samochodami to najwyzej kogos zarysuje i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
eemil333 UWAGA !!!!! 28.05.08, 17:59 Każdy ma swoją rację. czyli nikt jej nie ma ale przynajmniej jest się z czego pośmiać <lol> ja prawko mam od 1,5 roku a jak miałem zaledwie 1,5 tygodnia prawko to fakt samochodzik rozwaliłem ale przez "starego" kierowce i jego złe nawyki (dla rozjaśnienia jechałem lewym pasem a on z prawego chciał skręcić w lewo tylko nie spojrzał w lusterko i tak sobie skręcił). a nie ma co podnosić obniżać wieku do uzyskania prawa jazdy skoro i tak nie ma dróg u nas w kraju to może zabrać wszystkim prawa jazdy i zakaz wjazdu do nas do kraju autem jedynie rowerem lub czymś takim. a na kursach więcej powinno być zachowania na drodze i w trudnych sytuacjach bo inaczej to samemu trochę trudno się jest tego nauczyć jeżeli się nie ma o tym zielonego pojęcia. A zabieranie prawka młodocianym (a ile trzeba mieć prawo jazdy żeby nie być młodocianym kierowcą???) to kiepski pomysł bo każdemu mogą zdarzyć się pomyłki P.S. zanim nazwiesz mnie "idiota" (lub jakoś inaczej) po przeczytaniu mojego posta to zastanów się czy jesteś lepszy??!! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. ro 28.05.08, 18:21 sapervodicka napisał: > ale glosowac moga od 18 roku zycia hahahahaha A co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
papigo Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. roku.. 28.05.08, 19:38 Jezeli trzy wypadki smiertelne sklonily policjantów do zmiany wieku zeby otrzymac prawo jazdy to ja wnosze o zmiane rzadu poniewaz nie trzy przypadki ale wszyscy to w nim to debile i zamknac komisariaty gdzie jest wiecej niz czterech gliniarzy poniewaz trzech znich to zlodzieje i lapówkarze. www.hotelroyalpalace.eu Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Proponuje od 40 roku zycia i z IQ powyzej 200. 28.05.08, 22:38 I jeszcze stan konta powyzej $1.000.000.00 Mysle, ze to wlasciwe kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
palosz2007 Policja chce przyznawać prawo jazdy od 21. roku.. 02.06.08, 18:39 to jak z tym prawem jazdy powie mi ktoś od ktorego roku zycia bedzie mozna je miec? Odpowiedz Link Zgłoś