de.fect 30.05.08, 13:35 To tak jakby Robert Korzeniowski nie miał prawa spacerować po parku bo - ma chody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roo10 Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 13:38 ostatnie zdanie tego artykułu oznacza, że nagrody pieniężne otrzymają posłowie, którzy uchwalili te przepisy. brawo dla autora. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 14:00 Najwyraźniej poprawione: "Autorzy zgłoszeń na najbardziej absurdalne przepisy otrzymają nagrody pieniężne." A co do tego D, to nic absurdalnego, jazda autobusem i osobowym to dwie rózne sprawy, jeden rusza się jak muł a drugi dynamicznie i w obu przypadkach trzeba potrenować, choć ten co umie prowadzić autobus łatwo opanuje osobowy (zakładając, że żadnego nie prowadził:). Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 14:05 Warto, aby Redaktor dowiedział się, w jakim wieku i pod jakim warunkiem można uzyskać prawo jazdy D. Otóż, najpierw trzeba mieć przez parę lat B. Znajdźcie mi kogoś, kto ma D a nie ma B. Absurdem z kolei jest zlikwidowanie karty rowerowej i dopuszczenie wszystkich do jazdy rowerami po szosach. Odpowiedz Link Zgłoś
quebec4 Komisja Bublowa sama jest bublem? 30.05.08, 14:40 Jak można wybrac na największy bubel coś co w ogóle nie jest prawdą! Czy oni w ogóle zadali sobie trud rozpoznania zgłoszeń, czy tylko lecieli na skróty? A przecież chyba właśnie z taką bylejakością mieli walczyc! W art. 90 KD, pkt 5 napisane jest, że by otrzymać prawo kat. D trzeba mieć już zrobione prawo B! Może się co prawda zdarzyć sytuacja, że ktoś zrobił B, potem mu je skonfiskowano, a następnie zrobił D - ale nie wiem czy to jest możliwe. Najwidoczniej jednak o takie sytuacje tutaj chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Przepis z 1966 r. na mocy którego zablokowano mi 30.05.08, 15:49 konto firmowe z powodu (rzekomej) niedopłaty podatku w wysokości zł. 7,-. Po wpłacie zwrócono mi na konto zł. 20,-.Teoretycznie nie mogłem prowadzić żadnej działąlności, gdybym nie miał tego w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Palikot za frico bierze wielka kase! To sa jaja!!! 30.05.08, 17:06 No to sie Paliko napracowal i teraz wezmie jeszcze nagrode. Ten balwan "pracuje", jak sam jego szef kon_Donek. Teraz pewnie pojedzie na zasluzony urlop do Peru. Odpowiedz Link Zgłoś
dzyndzelbaum A idiotyczne prawo budowlane? 30.05.08, 16:19 Uchwalone przez rząd solidarnościowych debili? To co??? Odpowiedz Link Zgłoś
norabs Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 15:13 nie znasz sie to sie nie odzywaj Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Przeciez te przepisy obowiązuja od dawna:) 30.05.08, 15:59 W PRL-u by mieć prawko CDE trzeba było mieć wyjeżdżony staż, dopiero mozna było sie ubiegać o wyższa kategorię, chyba tak powinno być. Wiem że w innych krajach są licencje na ciężarówki i odpowiednie kursy. Wcale nie uwazam tego przepisu za głupi, gdyby były osobne zezwolenia na taxi a osobne na prywatną jazdę to byłoby głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 23:01 zigzaur napisał: > Warto, aby Redaktor dowiedział się, w jakim wieku i pod jakim warunkiem można > uzyskać prawo jazdy D. Otóż, najpierw trzeba mieć przez parę lat B. > > Znajdźcie mi kogoś, kto ma D a nie ma B. Poszukaj wśród wychodzących z sądu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna i coś w związku z tym, czy to tylko audiotele? 30.05.08, 13:48 . Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 13:48 to bardzo dobrze, ze komisja juz wie, dzieki mozolnej pracy swoich obywateli, ktore sa najbardziej absurdalne przepisy w polsce. w artykule brakuje jednak (co jest zreszta coraz bardziej typowe dla obecnej ekipy rzadzacej) informacji nt planu dzialania, aby te absurdalne przepisy zmienic lub uproscic... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 15:41 rooboy napisał: > to bardzo dobrze, ze komisja juz wie, dzieki mozolnej pracy swoich > obywateli, ktore sa najbardziej absurdalne przepisy w polsce. w > artykule brakuje jednak (co jest zreszta coraz bardziej typowe dla > obecnej ekipy rzadzacej) informacji nt planu dzialania, aby te > absurdalne przepisy zmienic lub uproscic... Rooboy, a ty dalej PiSem myslisz, i dalej nie masz na tyle meskosci by do tego sie przyznac, na dodatek stary glupi jestes jak but. Samo powstanie komisji sluzy temu, by te przepisy likwidowawc, twoj placz o brak wzmianki o tym, jest juz nie tyle glupi , co zenujacy...:DDD Nie odpowiadam ci wiecej, nie ma komu...:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 16:05 kralik, po pierwsze ty nie potrafisz odpowiadac, ty jestes typowy polak, ktory tylko potrafi wyzywac i obrazac... zauwaz, ze nigdy cie nie obrazilem w swych postach, a ty nie potrafisz sie przed tym powstrzymac, to smutne... a po drugie, ja wcale o twoje odpowiedzi nie zabiegam, i don't care whether you read and respond to my posts or not... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 16:53 rooboy napisał: > kralik, po pierwsze ty nie potrafisz odpowiadac, ty jestes typowy > polak, ktory tylko potrafi wyzywac i obrazac... zauwaz, ze nigdy cie > nie obrazilem w swych postach, a ty nie potrafisz sie przed tym > powstrzymac, to smutne... a po drugie, ja wcale o twoje odpowiedzi > nie zabiegam, i don't care whether you read and respond to my posts > or not... To ty sie chlopie obrazasz, jak kazdy typowy polaczek, ktoremo powie sie prawde, wypisujesz glupoty, klamiesz i oczejues, ze ktos cie bedzie za to chwalil? jeli jestes doroslym czlowiekiem to powinienes zdac sobie sprawe z tego, ze krytyka nie jest cnota, wiec nie dasaj sie rooboy, because I don't give it a fuck about your lousy personality...;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 16:57 kralik111 napisał: > rooboy napisał: > > > kralik, po pierwsze ty nie potrafisz odpowiadac, ty jestes typowy > > polak, ktory tylko potrafi wyzywac i obrazac... zauwaz, ze nigdy cie > > nie obrazilem w swych postach, a ty nie potrafisz sie przed tym > > powstrzymac, to smutne... a po drugie, ja wcale o twoje odpowiedzi > > nie zabiegam, i don't care whether you read and respond to my posts > > or not... > > To ty sie chlopie obrazasz, jak kazdy typowy polaczek, ktoremo powie sie prawde > , > wypisujesz glupoty, klamiesz i oczejues, ze ktos cie bedzie za to chwalil? > jeli jestes doroslym czlowiekiem to powinienes zdac sobie sprawe z tego, ze > krytyka nie jest cnota, wiec nie dasaj sie rooboy, because I don't give it a > fuck about your lousy personality...;DDD krytyka oczywiscie jest cnota, chcialem napisac...;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 17:07 ty kralik sam nie wiesz, co chciales napisac, piana ci na usta wyszla, zyly nabrzmialy i krew z mozgu odplynela... mozg niedotleniony i bledy robisz logiczne.... nie wiem czy powinienem jeszcze z toba dyskutowac, bo zastanawiam sie czy jest z kim.... chetnie rozmawiam z ludzmi, ktorzy moga sie ze mna nie zgadzac, ale bez piany,a ty widze bez piany nie umiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 17:04 kralik111 napisał: > rooboy napisał: > > > kralik, po pierwsze ty nie potrafisz odpowiadac, ty jestes typowy > > polak, ktory tylko potrafi wyzywac i obrazac... zauwaz, ze nigdy cie > > nie obrazilem w swych postach, a ty nie potrafisz sie przed tym > > powstrzymac, to smutne... a po drugie, ja wcale o twoje odpowiedzi > > nie zabiegam, i don't care whether you read and respond to my posts > > or not... > > To ty sie chlopie obrazasz, jak kazdy typowy polaczek, ktoremo powie sie prawde > , > wypisujesz glupoty, klamiesz i oczejues, ze ktos cie bedzie za to chwalil? > jeli jestes doroslym czlowiekiem to powinienes zdac sobie sprawe z tego, ze > krytyka nie jest cnota, wiec nie dasaj sie rooboy, because I don't give it a > fuck about your lousy personality...;DDD kralik, cos ci sie musialo pomylic, gdzie ja sie obrazam??? gdybym sie obrazal, to juz dawno bym ci nic nie odpisal... to co pisze, dla jednego glupoty, dla drugiego food for thought... nie klamie i nie "oczejue" (whatever that means)... ty nie umiesz krytykowac, juz ci to pisalem, ty umiesz przede wszystkim obrazac, moze myslisz, ze sie ciebie przestrasze, i don't know... a poza tym, nie wysilal sie z angielskim za bardzo, bo czasami jest hit and miss... przyklad: i don't give it a fuck... who thinks you could fuck an "it"??? what did you mean by saying "it"??? a vacuum cleaner like some polish guy in england??? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 17:27 kralik111 napisał: > rooboy napisał: > > > kralik, po pierwsze ty nie potrafisz odpowiadac, ty jestes typowy > > polak, ktory tylko potrafi wyzywac i obrazac... zauwaz, ze nigdy cie > > nie obrazilem w swych postach, a ty nie potrafisz sie przed tym > > powstrzymac, to smutne... a po drugie, ja wcale o twoje odpowiedzi > > nie zabiegam, i don't care whether you read and respond to my posts > > or not... > > To ty sie chlopie obrazasz, jak kazdy typowy polaczek, ktoremo powie sie prawde > , > wypisujesz glupoty, klamiesz i oczejues, ze ktos cie bedzie za to chwalil? > jeli jestes doroslym czlowiekiem to powinienes zdac sobie sprawe z tego, ze > krytyka nie jest cnota, wiec nie dasaj sie rooboy, because I don't give it a > fuck about your lousy personality...;DDD kralik, zapomnialem dodac, polaczki to sa w ameryce i byc moze jeden w krakowie, ja jestem polak... a po drugie, nie masz licencji na prawde, tak jak ja masz licencje na wlasne zdanie, a ocene czy twoje zdanie jest lepsze niz moje zostaw innym, bo zarowno ty jak i ja mamy bias... robisz to zreszta ze wszystkimi... nachalnie wciskasz swoja jedyna prawde.... jesli myslisz, ze tak wszystko wiesz, to idz pomoz tuskowi, because he's struggling big time, mate... zauwaz, i'm still calling you mate, because you're not a bad guy, just a bit too smartarsed and... no, i won't say that. Odpowiedz Link Zgłoś
szalonyprofesor Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 13:49 "Autorzy najbardziej absurdalnych przepisów otrzymają nagrody pieniężne." To oczywiscie zart, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 13:57 profesorze, spokojnie, ja rozumiem, ze "autorzy najbardziej absurdalnych przepisow" w tym kontexcie to ci obywatele, ktorzy te propozycje nadeslali... ale moge sie mylic.... Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna to artykul do konkursu na głupotę roku? 30.05.08, 13:51 na najbardziej absurdalny artykuł roku, za ten cytat: "Autorzy najbardziej absurdalnych przepisów otrzymają nagrody pieniężne." no chyba, że Komisja ma zamiar nagradzac rzeczywiście tych , którzy te idiotyzmy tworzyli Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 14:05 Chciałbym poznać tych, którzy uchwalili te idiotyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
gk12 Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 14:26 A co powiecie na fakt ,że kapitan żeglugi wielkiej nie może prowadzić motorówki np.12 metrowej długości,bo musi posiadać patent sternika motorowodnego wydawanego przez odpowiedni "związek". Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 15:12 Uprawnienia pilota powinny Twoim zdaniem zastępować prawo jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
kubas_plusnet.pl Najbardziej absurdalne osiagniecie komisji 30.05.08, 14:42 Moim zdaniem komisja sie nie popisala. Przeciez zeby otrzymac prawo jazdy kategorii D _trzeba koniecznie miec_ prawo jazdy kategorii B (czyli samochody osobowe). Ergo, komisja walnela wielka glupote i popisala sie kompetencja;) Pozdrawiam! W. www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=31 Odpowiedz Link Zgłoś
norabs Re: Najbardziej absurdalne osiagniecie komisji 30.05.08, 15:16 drugi madry !! nieznasz sie to sie nie odzywaj Odpowiedz Link Zgłoś
wilfordgrove Re: Najbardziej absurdalne osiagniecie komisji 30.05.08, 17:58 Nieprawda. Mam kolegę, który ma prawko na ciężarówki, a na osobowe nie. W wojsku mu zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek nie można mieć D bez B 30.05.08, 14:44 Krótko mówiąc kompromitacja, ale nie autorów przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Większy bezsens. 30.05.08, 15:06 Ostatnio ukradziono mi prawo jazdy. Po aplikowaniu o wtórnik dowiedziałem się, że dopóki nie będę go miał (wtórnika) tzn. przez trzy tygodnie (tyle się czeka) nie mogę prowadzić pojazdu. Żadne zaświadczenie nie pomoże, zresztą Urząd komunikacji nie wystawia takowych. Straciłem więc na 3 tygodnie uprawnienia tylko dlatego, że ukradziono mi papierek! Oczywiście łamiąc przepisy jeździłem samochodem, bo nie chciałem poprosić o 3 tygodnie urlopu w firmie tylko dlatego, żeby czekać na wtórnik prawa jazdy. Wszystko działo się w Urzędzie Komunikacji w Katowicach. Jestem ciekaw czy wszędzie tak jest, jeśli tak jest to większa bzdura niż nagrodzone przepisy. Zgłosiłem to zresztą do Komisji "przyjazne państwo" Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek większy od czego? 30.05.08, 15:08 Przecież rzekomy bezsens z kategorią D okazał się sytuacją jak najbardziej prawidłową. Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Re: większy od czego? 30.05.08, 15:37 a ty spokojny.zenek znasz jakiś bzdurny przepis który cie wkurza i ktorym chciałbyś się podzielić? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Większy bezsens. 30.05.08, 16:15 mejlmi napisał: > Ostatnio ukradziono mi prawo jazdy. Po aplikowaniu o wtórnik dowiedziałem się, > że dopóki nie będę go miał (wtórnika) tzn. przez trzy tygodnie (tyle się czeka) > nie mogę prowadzić pojazdu. Żadne zaświadczenie nie pomoże, zresztą Urząd > komunikacji nie wystawia takowych. Straciłem więc na 3 tygodnie uprawnienia > tylko dlatego, że ukradziono mi papierek! Oczywiście łamiąc przepisy jeździłem > samochodem, bo nie chciałem poprosić o 3 tygodnie urlopu w firmie tylko dlatego > , > żeby czekać na wtórnik prawa jazdy. Wszystko działo się w Urzędzie Komunikacji > w > Katowicach. Jestem ciekaw czy wszędzie tak jest, jeśli tak jest to większa > bzdura niż nagrodzone przepisy. > > Zgłosiłem to zresztą do Komisji "przyjazne państwo" zgadzam sie, mejlmi, to jest duzo wieksza bzdura niz kat d i b... widocznie nagrody pieniezne zostaly przyznane znajomym i rodzinom czlonkow komisji, wiec klasyfikacja jest jaka jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Można, można. 30.05.08, 16:29 spokojny.zenek napisał: > Krótko mówiąc kompromitacja, ale nie autorów przepisu. Krótko mówiąc kompromitacja autora w/w opinii. ;-) 1. Można mieć D bez B, chociaż z oczywistych względów jest to niespotykane. 2. Na zdrowy rozum - gdyby tak nie było, to definicja kategorii D byłaby inkluzywna, a nie rozłączna, tzn. zawierałaby w sobie uprawnienia z kat. B - a tak nie jest. Tak np. jest zdefiniowana kategoria T - na traktory. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Można, można. 30.05.08, 22:59 and_nowak napisał: > spokojny.zenek napisał: > > Krótko mówiąc kompromitacja, ale nie autorów przepisu. > > Krótko mówiąc kompromitacja autora w/w opinii. ;-) > 1. Można mieć D bez B, chociaż z oczywistych względów jest to niespotykane. Spotykane - jeżeli komuś sąd zabrał prawo jazdy kategorii B. Odpowiedz Link Zgłoś
jarus16 Za notoryczne zakłócanie miru domowego, 30.05.08, 15:06 wniosek do sądu o eksmisję gagatka nie może złożyć właściciel nieruchomości a jedynie inny lokator.Tylko ci co czytają /bo muszą/ polskie przepisy, wiedzą o gigantycznych bzdurach w tych przepisach.Reszcie się nawet nie śni o wielkości absurdu zapisanego w ustawach. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:06 Najbardziej absurdalny przepis to obowiązek płacenia komunikacyjnego OC za sam fakt posiadania samochodu, nawet jeżeli się go nie używa. To mniej więcej tak jakbym miał obowiązek wykupić ubezpieczenie KL na cały rok, nawet jeżeli na zagraniczną wycieczkę jadę na 2 tygodnie w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:09 Nieużywany samochód nie może wyrządzić szkody? Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:28 moze jak najbardziej - zostanie ukradziony i wyrzadzi szkode ... Odpowiedz Link Zgłoś
rheo Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:32 Wtedy po pierwsze nie jest nieuzywane a po drugie czy chcesz powiedziec ze jak zlodziej w kogos stuknie moim autem, to szkoda jest naprawiana z mojego OC ? To bylby jeszcze wiekszy absurd ! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:34 jak najbardziej - jest uzywany bo jedzie a szkoda oczywiscie bylaby pokryta z twojego oc - mozesz dochodzic odszkodowania w sadzie przeciwko zlodziejowi - najpierw musisz jednak go zlapac - na policje raczej nie licz .. Odpowiedz Link Zgłoś
rheo Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:38 No to chyba to tez trzeba wyslac do komisji. Powinno byc tak ze to zlodziej placi za szkode a nie wlasciciel pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 18:51 Taaaa. Zwłaszcza wtedy, gdy nie został ustalony... Nawiasem mówiąc, wtedy okazywałoby się, że zawsze pojazd był "skradziony" jeżżeli za jego pomocą wyrządzono szkodę... Odpowiedz Link Zgłoś
rheo Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:29 Raczej nie. Oczywiscie mozemy gdybac co by bylo gdyby nieuzywane auto wytoczylo sie z garazu i ... Rownie dobrze mozna by wprowadzic obowiazkowe ubezpieczenie kamieni polnych, bo sie moga stoczyc na kogos. Zreszta za auto odpowiada wlasciciel, i on pokrywa ew. szkody. Wyjechalem za granice i nie chcialem sprzedawac auta. Nie mozna go czasowo wyrejestrowac jak kiedys, wiec caly czas place OC, choc auto stoi w garazu. TO JEST ABSURD !!! Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 15:44 podobną bzdra jest opata za OC przyczepy do holowania łodki czy żaglówki. NIC INEGO na takiej przyczepie nie da sie holować, używana jest maximum DWA MIESIĄCE W ROKU a płacić nalezy za cały rok. Podobnie zresztą z np. karoseria samochodu ustawioną dla draki w ogródku. Albo trzeba samochód ZEZŁOMOWAĆ i wyrejestrować, albo płacić OC za karoserię stojąca w ogródku. Chyba ze cos się w tej kwestii zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wcale tak nie jest! 30.05.08, 16:45 Powtarzanie nieprawdy nie czyni jej prawdziwą. 1. Możesz wykupić ubezpieczenie OC na określony, krótszy od roku okres. Kupowałem takowe na 2 tygodnie (tak!) - muszę powiedzieć, że cena nie jest atrakcyjna, ale JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ! 2. Ubezpieczenie przyczepki jest śmiesznie tanie - o czym więc mówimy? 3. Widywałem inne przedmioty wożone na wózkach pod jacht i jachty wożone zdecydowanie poza sezonem. Tak więc dwa miesiące w roku to pic na wodę fotomontaż. Ludziska pływają od maja do października (pływałem, nie byłem jedyny). a teraz o karoserii w ogródku: Możesz nie płacić OC za samochód, który nie jeździ. Koniec i kropka. Pytałem kiedyś w firmie - kończyło mi się jedno ubezpieczenie w grudniu, a nowe wykupiłem po powrocie z nart. Samochód LEGALNIE stał bez OC. Tysiące ludzi ma swoje gruchoty w "ogródkach" i nie płaci OC. Gdyby to było obowiązkowe, to by ich policja ścigała, a nie ściga. Nie dziwi ? Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 Nie masz racji! Niestety! 30.05.08, 17:02 Jesli ponownie wykupisz OC na samochod, a np. przez rok mieszkales za granica a samochod stal w garazu w Polsce, to nowe ubezpieczenie poprosi Cie o okazanie starego OC. Jesli nie przedstawisz to oni sciagna to za Ciebie (zwroca sie do starego ubezpieczyciela)! Wowczas zobacza ze nie miales przez rok wykupionego OC. Placisz kare! I to nie mala! Niestety nie masz racji! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Wcale nie - OC jest najbardziej absurdalne 30.05.08, 18:58 rheo napisał: > Zreszta za auto odpowiada wlasciciel, i on pokrywa ew. szkody. Stąd właśnie obowiązkowość OC. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Absurdalna jest twoja niewiedza 30.05.08, 16:19 1. Można nie płacić OC za samochód, którego się nie używa. Jest to najzupełniej legalne. 2. Możesz wykupić OC na pewien okres, np. 2 tygodnie - fakt, że wówczas ceny nie są zachęcające. p26 napisał: > Najbardziej absurdalny przepis to obowiązek płacenia komunikacyjnego > OC za sam fakt posiadania samochodu, nawet jeżeli się go nie używa. > To mniej więcej tak jakbym miał obowiązek wykupić ubezpieczenie KL > na cały rok, nawet jeżeli na zagraniczną wycieczkę jadę na 2 > tygodnie w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 W Niemczech jest inaczej 30.05.08, 16:28 W Niemczech: Masz zarejestrowany samochod musisz placic OC. Jesli wyrejestrujesz auto (bardzo proste) nie placisz OC. Ja przez dwa lata mialem samochod w garazu (autentycznie nie jezdzilem bo mieszkalem za granica) a OC musialem bulic. W Polsce nie mozna wyrejestrowac samochodu, chyba ze: 1) ukradna samochod; 2) sprzedaz autka; 3) idzie na zlom. Auto nie mozna w Polsce wyrejestrowac!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W Niemczech jest inaczej 30.05.08, 17:39 W Niemczech istnieje możliwość sezonowej rejestracji pojazdu np. kabrioletu. Wtedy można nim jeździć np. od kwietnia do września a przez pozostałą część roku musi być zaparkowany na prywatnym terenie. Oczywiście, w czasie zaparkowania nie podlega podatkom i obowiązkowi ubezpieczenia ale nie może jeździć. Idiotyzmem jest też naliczanie składki OC od pojemności skokowej silnika czyli mniej więcej wartości samochodu. To nie jest ubezpieczenie tylko raczej podatek majątkowy. Ubezpieczenie powinno być naliczane np. od ilości przebiegu rocznego lub miesięcznego oraz od statystyki wykroczeń. 0 punktów = zniżka na następny rok, do 4 punktów włącznie = bez zniżki, od 10 punktów = podwyżka składki, od 18 punktów ubezpieczyciel ma prawo negocjować indywidualnie wysokość składki. Podobnie też jest z "ubezpieczeniem zdrowotnym". To jest procent od dochodu czyli podatek dochodowy. A taka składka ubezpieczeniowa powinna uwzględniać np. - nałogi (palacze i pijacy powinni płacić wyższe składki) - tryb życia (grubasy i telewizyjni sportowcy powinni płacić więcej) - charakter wykonywanej pracy (praca fizyczna powinna być obciążona wyższą składką) Odpowiedz Link Zgłoś
fuchsgs Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 15:30 właściciel nie może nawet wymeldować lokatora z własnej posesji!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 15:36 bo nie jest wlascicielem tylko przedstawicielem lokatora .. Odpowiedz Link Zgłoś
qwasyx Czy to znaczy ze jak mi zabiora prako na auto.... 30.05.08, 15:40 to bede mogl dalej wykonywac moj zawod jako kierowca autobusu? A tak apropos to od 2009 zmieniaja sie przepisy dla posiadaczy praw jazdy ktorzy wykonuja zawod kierowcy! Zminy te dotycza nie tylko tych ktorzy prawo jazdy kat. C, CE i D, DE dopiero beda "robic" ale rowniz tych ktorzy juz takie prawo jazdy pozwalaja i pracuja jako kierowcy. Pzdr Qwasyx Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi >>bezsensssss 30.05.08, 15:49 Ostatnio ukradziono mi prawo jazdy. Po aplikowaniu o wtórnik dowiedziałem się, że dopóki nie będę go miał (wtórnika) tzn. przez trzy tygodnie (tyle się czeka) nie mogę prowadzić pojazdu. Żadne zaświadczenie nie pomoże, zresztą Urząd komunikacji nie wystawia takowych. Straciłem więc na 3 tygodnie uprawnienia tylko dlatego, że ukradziono mi papierek! Oczywiście łamiąc przepisy jeździłem samochodem, bo nie chciałem poprosić o 3 tygodnie urlopu w firmie tylko dlatego, żeby czekać na wtórnik prawa jazdy. Wszystko działo się w Urzędzie Komunikacji w Katowicach. Jestem ciekaw czy wszędzie tak jest, jeśli tak jest to większa bzdura niż nagrodzone przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: >>bezsensssss 30.05.08, 17:28 Jeździć nie mogą również osoby, które pomyślnie zdały egzaminy na prawo jazdy, złożyły odpowiednie wnioski a nie otrzymały do ręki dokumentu. To też jest absurd. Prawa jazdy powinny być zapisane na serwerach internetowych urzędów gminnych i policja powinna tam dowiadywać się, czy dany człowiek ma prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Oby Palikot tak nie namieszeł że zabiora wszystkie 30.05.08, 17:29 kategorie na raz. Z tego co wiem teraz jest tak, ze łamiesz przepisy motorem to zabierają ci prawko na motor a na samochód zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
wilfordgrove Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 16:35 A dla mnie absurdem jest, że wsadza się mnie do więzienia za to, że palę sobie w domu liście takiej, a nie innej rośliny. Za to roztwór alkoholu etylowego, którym da się napędzać silniki i czyścić zabrudzone powierzchnie, śmiało można pić. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 16:54 wilfordgrove napisał: > A dla mnie absurdem jest, że wsadza się mnie do więzienia za to, że palę sobie > w domu liście takiej, a nie innej rośliny. Za to roztwór alkoholu etylowego, > którym da się napędzać silniki i czyścić zabrudzone powierzchnie, śmiało można > pić. zglosiles palikotowi??? biorac pod uwage uzywki tuska, nie bedzie chyba problemu ze zmiana obowiazujacego przepisu??? tusk tez sie pewnie ucieszy, ale jemu troche glupio zaproponowac... Odpowiedz Link Zgłoś
wilfordgrove Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 18:04 Problem nie leży w Tusku czy Palikocie, tylko w zbajerowanym przez media społeczeństwie. Nie śmiej się, kary za popalanie trawki bywają większe niż za kradzież czy pobicie. A ofiara tego przestępstwa? W zasadzie przestępca jest jedyną. Państwo wsadza mnie do więzienia, żeby chronić mnie przed mną samym. Brzmi logicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 18:14 wilfordgrove napisał: > Problem nie leży w Tusku czy Palikocie, tylko w zbajerowanym przez media > społeczeństwie. Nie śmiej się, kary za popalanie trawki bywają większe niż za > kradzież czy pobicie. A ofiara tego przestępstwa? W zasadzie przestępca jest > jedyną. Państwo wsadza mnie do więzienia, żeby chronić mnie przed mną samym. > Brzmi logicznie? logicznie, zakladajac, ze w wiezieniu odetna cie od trawki, bo wtedy faktycznie uchronia cie przed samym soba... wierz mi, trawka potrafi wyzwolic mocne mysli samobojcze, syn moich znajomych tak skonczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
wilfordgrove Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 18:32 To, że syn Twoich znajomych popełnił samobójstwo to nie powód, żeby mnie wsadzać do więzienia. I w czym lepsze od szkodzenia samemu sobie jest bycie uszkadzanym przez współwięźniów na przykład? Bo tylko oni korzystają na tym, że młody człowiek pójdzie siedzieć. Ty za to płacisz, jego rodzina rozpacza, on ma przerąbane, a i społeczeństwo nie zyska na byłym wyrokowcu, bo pracy on już nie znajdzie. A palić dalej będzie, tylko nauczy się lepiej ukrywać. Od prawie ośmiu lat trwa wojna z użytkownikami nielegalnych narkotyków, na którą wydaje się mnóstwo pieniędzy, a zapewniam wszystkich, że nic się nie zmienia. Nawet cena trawki jest wciąż taka sama. Poza tym do diaska! Ludzie, jak świat długi i szeroki zawsze hodowali konopie w różnych celach i nie istniał problem powszechnej narkomanii. Dopiero, kiedy konopie zostały zdelegalizowane, problem się na dobre pojawił. Cytując Rona Paula: "Chcecie pozbyć się przestępstw narkotykowych? Zlikwidujcie wszystkie paragrafy, związane z narkotykami." Radykalne i odważne zdania, ale trochę racji w tym jest. Pamiętajcie: każdy lek może być narkotykiem, a każdy narkotyk może być lekiem. P.S. Grzybki halucynogenne są nielegalne, a muchomory - nie. Mimo, że dużo więcej ludzi zmarło zapewne po spożyciu muchomora, chociaż nie znalazłem żadnych statystyk. A do więzienia powinni iść niebezpieczni bandyci, a nie gó..arze z jointem. Więzienie ich nie wychowa, co najwyżej wykształci w określonych zawodach:) Odpowiedz Link Zgłoś
wilfordgrove Re: Najbardziej absurdalny przepis w Polsce! 30.05.08, 18:34 Aha, a w więzieniu rzeczywiście trawki jest mało - za bardzo śmierdzi. Za to amfetaminę można mieć w dowolnej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej4 A sluzba wojskowa???! 30.05.08, 18:16 A co z obiecanym przez PO zniesieniem najbardziej idiotycznego prawa w Polsce dotyczacego przymusu odbywania tzw "sluzby wojskowej" czyli marnowania pieniedzy podatnikow na jakies fale, pierdzenie w koc i przeklinanie. Wiadomo, ze zawodowa armia jest trzy do pieciu razy skuteczniejsza niz ta zlozona z rozleniwionych i wrogo nastawionych do koniecznosci spedzania czasu w koszarach poborowych. Czas na spelnienie obietnic przedwyborczych Platformo!!!, bo nastepne wybory moga sie odwrocic przeciwko tobie, skoro nie zrobilas tego co tysiace jeszcze niedoszlych poborowych w Polsce i na emigracji oczekuja. Przyszli poborowi, kt`orzy nie chca nimi zostac, uwierzyli w obietnice zniesienia tego syfu, teraz zechca rozliczyc przy urnach PO za spelniane i niespelniane obietnice... Odpowiedz Link Zgłoś