Dodaj do ulubionych

Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek

17.06.08, 09:16
pierwsza rozsądna decyzja pani Minister?! zobaczmy, co z tego
wyjdzie..
Obserwuj wątek
    • delta121 Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 17.06.08, 10:26
      Wreszcie prawidłowa decyzja.Trzeba tylko jeszcze przydzielić
      dziewczynce ocronę przed czarnymi bandytami i innymi
      nawiedzonymi "brońcami zycia"
      • poszeklu Kopacz: Agata może zabić swoje dziecko!!!! 17.06.08, 14:06
        Usluzna Kopacz, ktora tylko tyle potrafi w szpitalach
        zdzialac, zeby pomoc nieletniej zamordowac wlasne dziecko.
        Ta sytuacja pokazuje do czego nadaje sie ten rzad.
        • piotr228 A. zabije swoje sumienie!GW zaszczuła min.Kopacz! 17.06.08, 21:52
          Agatka zabije swoje sumienie! Mamusia jej pomoże. Wszyscy będą
          zadowoleni, a najbardziej Pacewicz. Pani minister umyła ręce niczym
          Piłat. Na jej sumienie to też spada. Niestety dała się zaszczuć
          Pacewiczom wszelkiej maści. Ugięła się przed groźbami prawnymi jak
          Piłat przed Żydami mówiącymi o tym że nakablują na niego do Cezara.
          Smutny dzień.
          • almagus Re:Oby jej nie zabili jakąś SEPSą,to kara boska bę 17.06.08, 22:11
            będzie.
            I na pogrzebie zarobi ksiądz, ale czy weźmie za dwa?

Preambułą trzeba włączyć kleru potrzeby.
            Zapisać macie leczenie przez pogrzeby.
            Ustawowo uznać lekarstwem opłatek.
            Formą płatności ma być hojny datek.
            Żadne in vitro, sztuczne zapładnianie.
            Kleryka wam damy na zawołanie.
            Może was dziwić wiek tego kleryka.
            Nie patrzcie na to, ważna praktyka!

Dopadniemy szatana, a kuku, dana dana!

Szanowni koledzy i koleżanki
            medykom na obiecanki cacanki
            dajemy łapanie w płynie rybek.
            My mamy wędki i ojciec grzybek.
            Ten strajk to szatańska masówka.
            Rybki w płynie to dla nich kroplówka.
            Gdy wsuwałem „obiatek” rządowy,
            genialny pomysł wpadł do mej głowy.
            Egzorcyzm włączyć w medyczną sztukę,
            „wykształciuchom” podniesiemy naukę.
            Poprzez wsparcie w duszpasterstwa liczne,
            wzmocnimy nasze służby medyczne.
            Pacjent, ksiądz mają ducha potrzeby,
            w leczenie włączy się pogrzeby.
            Wpływ gotówki wiedzie do dostatku,
            z kościołem unikamy podatku.
            Biskupów wraz z naczelnym grabarzem,
            robimy szpitali gospodarzem.
            Leczenie w pieleszach domowych,
            też ma być w warunkach głodowych!
            Kamasze, strój dadzą zakony,
            liczymy na kasę i masowe zgony!
            I bum cy, cyk i tra, la la,
            My jemy w szpitalu prześcieradła.
            Nie myją podłóg z oszczędności.
            Ksiądz w butach i tak zagości.
            Byle wypłata i kasa wpadła.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 10:27
      Tzw. obrońcy życia czyli lobby na rzecz podziemia aborcyjnego będą
      załamani. Ani grosz nie wpadnie do ich kieszeni za skrobankę Agaty.
      • kasiula732 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 22:30
        Tu się zgadzam w 100% ! Gdyby to chciała załatwić po cichu Ci kórzy
        odmówili zabiegu zgodziłiby się bez mrugnięcia okiem.
    • tezas Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 10:33
      "Ani szef Naczelnej Izby Lekarskiej ani prezes Okręgowej Izby
      lekarskiej nie widzą powodu do rozpoczęcia śledztwa, mimo że
      wszystko wskazuje na to, że ich koleżanka ujawniła dane chronione
      tajemnicą lekarską.
      Historia 14-letniej dziewczynki to nie tylko walka o możliwość
      legalnego przerwania ciąży, która jest efektem przestępstwa. Ta
      sprawa dowiodła, że lekarz może złamać prawo i nie poniesie żadnych
      konsekwencji. O ile ginekolodzy w lubelskim szpitalu mogli odmówić
      wykonania zabiegu przerwania ciąży, to jednak nie mieli prawa
      informować o całej sytuacji przeciwników aborcji. Ujawnienie takich
      danych to jedno z największych naruszeń prawa jakiego może dopuścić
      się lekarz: naruszenie tajemnicy zawodowej. A przy okazji złamano
      ustawę o ochronie danych osobowych.
      Gdy Agata czekała na decyzję lubelskich lekarzy, szefowa oddziału
      ginekologicznego w szpitalu im. Jana Bożego dr Wanda Skrzypczak
      wezwała do swojego gabinetu dziewczynę. Tam czekał na nią ksiądz,
      który usiłował przekonać nastolatkę, aby urodziła dziecko. Tą
      sytuacją jest oburzona minister zdrowia. Zdaniem Ewy Kopacz
      informowanie o pacjentce i jej zamiarach kogokolwiek jest złamaniem
      tajemnicy lekarskiej. - To jest skandal. Jednak jako minister nie
      mogę wyciągnąć żadnych konsekwencji wobec winnych lekarzy. To
      zadanie dla Izby Lekarskiej, która może wszcząć postępowanie wobec
      członka korporacji. Mam nadzieję, że pan prezes Konstanty Radziwiłł
      już zajął się tą sprawą - powiedziała "Newsweekowi" Ewa Kopacz.
      Szef naczelnej izby lekarskiej jest jednak zdziwiony, że ktoś wymaga
      od niego interwencji. -To zadanie dla Okręgowej Izby Lekarskiej. Ja
      nie zamierzam interweniować - oznajmia. I po chwili atakuje media.
      Jego zdaniem to one ponoszą winę za gehennę nastolatki. - Nie wierzę
      w ani jedno słowo powiedziane w mediach. Te teksty nie mają nic
      wspólnego z etyką dziennikarską - stwierdził i skończył rozmowę.
      Szef lubelskiej Izby Lekarskiej długo się zastanawiał, gdy usłyszał
      pytanie czy będzie domagał się wyciągnięcia konsekwencji wobec
      ordynator ginekologii. - Jeżeli będę miał doniesienie z prokuratury
      o złamaniu prawa, wtedy Izba zajmie się tą sprawą - stwierdził w
      końcu dr Andrzej Ciołko. I zaczął bronić koleżanki po fachu. - Nie
      potępiam tej pani. Zgodnie z przepisami, lekarz - jeżeli nie
      pozwalają mu względy etyczne - może odmówić wykonania zabiegu
      przerwania ciąży. A organizację Pro Life mógł zawiadomić ktoś inny,
      np. pielęgniarka - przekonuje.
      - Jestem całą tą historią zmartwiona, żeby nie powiedzieć załamana.
      Żyjemy w cywilizacji budowanej na gruncie chrześcijaństwa. A
      podstawową zasadą jest poszanowanie wolności. Decyzja pacjentki,
      nawet jeśli dziewczyna jest niepełnoletnia, powinna być uszanowana.
      A widzę, że ktoś usiłuje na niej wymusić zmianę decyzji. Do tego
      ujawnienie danych pacjentki jest złamaniem prawa. A to prowadzi do
      rzeczy najgorszej, pacjent zaczyna w takiej sytuacji tracić zaufanie
      do lekarza - mówi Ewa Kopacz.
      Lubelska Izba Lekarska broni nie tylko ordynator ginekologii, ale
      także dyrektora szpitala, w którym złamano prawo. - Nie będziemy
      ścigać dyrektora tej placówki za to, że nie wskazał zgodnie z
      nałożonymi na niego zobowiązaniami pacjentce innego szpitala, w
      którym przeprowadzona byłaby aborcja. Uważam, że zadaniem lekarza
      jest ochrona życia. Ta ciąża przebiegała prawidłowo. Zresztą ciąża
      nie jest chorobą - ocenia doktor Ciołko."

---------------------------------
      Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do
      Strasburga przeciwko mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie
      zapytała, czy ja i dziecko nie potrzebujemy pomocy"
      • sikorka68 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 11:18
        Ile razy musisz jeszcze przeczytać o tym, że to sama Agata wysłała zaproszenie
        księdzu.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 12:12
          Poproszę o źródło tej informacji.
          • sikorka68 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 12:29
            A choćby konferencja zorganizowana przez samego księdza, gdzie pokazywał list.
            Wczoraj TVN pokazano jej fragment... właśnie z tym
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 12:31
              I oczywiście jemu należy wierzyć a nie Agacie.
              • sikorka68 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 13:13
                Ale Agata nie zaprzeczyła, że pisała list. Ja osobiście mam wrażenie, że ona w
                bardzo małym stopniu dopuszczana jest do głosu- jako smarkula. Ona dawno w tej
                sprawie jest najmniej ważna. Sama GW ją tak traktuje- artykuły o tym świadczą.
                Nie czytałam jej samodzielnej wypowiedzi, a ponieważ jest dzieckiem, które ma
                zostać ewentualnie mamą, to (w moim odczuciu) jest świństwem wobec niej, że nie
                dopuszczono jej do głosu.
                Wczoraj w tvn-ie słuchałam wypowiedzi Pacewicza. Miałam wrażenie, że on broni
                matki Agatki, tego że ona nie może powiedzieć córce, że ma usunąć- bo nie może.
                Ze matka, jako pełnoletnia osoba i prawny opiekun nie może sama podjąć decyzji.
                Powaga sytuacji nie ma nic do tego. Powiedział wczoraj za dużo i dało mi to
                wiele do myślenia. Wszędzie jest mowa "Agatka z matką". Kto jest teraz prawnym
                opiekunem- prawniczka proaborcyjna, która ma bliski kontakt jednocześnie z matką
                (gdzie tu oddzielenie, aby dziewczyna samodzielnie mogła podjąć decyzje- ja jej
                nie widzę). To jaka może być decyzja (w sumie jeszcze) dziecka.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 13:50
                  W innych poza GW mediach w ogóle nie ma wypowiedzi Agaty, a
                  grzmienia dziennika czy rzepy oparte są głównie na "podobno".
                  Wnioskujac z twojej wypowiedzi należy uznać że GW potraktowała Agatę
                  najbardziej po ludzku. I coś się gubisz bo skoro jest dzieckiem to i
                  nie wiadomo jaką ma podjąć decyzję to chyba jasne że poradzi się
                  matki. A lewaccy obrońcy życia wtrącają się w sprawy tej rodziny.
                  PS. To o pisaniu listu do księdza to skąd?
                  • poszeklu W Polsce lekarze sa ludzmi sumienia, nie morduja 17.06.08, 14:10
                    obraza.uczuc.religijnych napisał:
                    > W innych poza GW mediach w ogóle nie ma wypowiedzi Agaty,
                    > ...skoro jest dzieckiem to chyba jasne że poradzi się
                    > matki. A lewaccy obrońcy życia wtrącają się w sprawy tej
                    > rodziny.

• obraza.uczuc.religijnych Re: W Polsce lekarze sa ludzmi sumienia, nie mord 17.06.08, 14:36
                      Hehehe, i dlatego ci z sumieniem bronią podziemia aborcyjnego.
                    • kotek.filemon Re: W Polsce lekarze sa ludzmi sumienia, nie mord 18.06.08, 21:41
                      To ich sumienie kosztuje w prywatnym gabinecie 1500-2000 zł. Co sprawia, że sumienia konowałów polaczków są jednymi z tańszych w historii ludzkości. Na szczęście kobiety przyciśnięte do muru nie muszą już finansować tych wieprzy - zabieg w Czechach kalkuluje się podobnie, a o ile spokojniej...
                  • sikorka68 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 14:40
                    "I coś się gubisz bo skoro jest dzieckiem to i
                    > nie wiadomo jaką ma podjąć decyzję to chyba jasne że poradzi się
                    > matki."

No niekoniecznie się gubię.
                    Postaw się przez chwilę w roli tej matki. 14-letnia córka jest w ciąży. Ty
                    myślisz w jakim stanie jest matka. Naprawdę myślisz, że ona logicznie myśli???
                    Wątpię, w takiej sytuacji się nie myśli.
                    Pisze się o poradach psychologa dla dziewczyny, a jej matka- też potrzebuje. No
                    chyba, że ma pompę zamiast serca i jest wyrafinowaną s...ką wobec własnego
                    dziecka, które (jakby nie patrząc)- nabałaganiło sobie w życiu. Jak taka kobieta
                    może dobrze doradzić- w życiu. Ona sama potrzebuje wsparcia i rady, ale osoby
                    życzliwej, kompetentnej.
                    Weź pod uwagę jeszcze jeden fakt. 3 szpitale "nadstawiły swój tyłek". W każdym
                    z nich pracuje kilku lekarzy i ci odmówili wykonania zabiegu. Szpital naruszył
                    prawo nie pomagając w znalezieniu innej placówki- i tu naruszyły prawo.
                    Dlaczego, przecież mogą ponieść konsekwencję. Jeżeli w google wbijesz hasło
                    "aborcja"- tam znajdziesz odpowiedź- znajdziesz odpowiedź. Nikt za ciebie za
                    darmo nie nadstawi "tyłka"- to normalne. Nawet z medycznego punktu widzenia, dla
                    tej dziewczyny, usunięcie tej ciąży nie jest dobrą sprawą- ale to jej wybór, nie
                    w pełni świadomy (niestety). Zabrakło takich właśnie mechanizmów, czyli
                    rozpatrzenia wszystkich za i przeciw, dokształcenia się niejako, co to jest
                    aborcja i co się z nią wiąże.
                    Dopiero wtedy możemy mówić o świadomym wyborze...
                    • rikol a kto ma za nie decydowac - ty? 17.06.08, 16:23
                      Nie bedziesz odpowiadac za to dziecko (jesli by sie urodzilo), wiec ich decyzja
                      to nie twoja sprawa. Najchetniej bys zdiagnozowala u Agaty i jej mamy
                      schizofrenie bezobjawowa, zeby umiescic je w psychuszcze, a potem za nie
                      zadecydowac - po porodzie sie wypusci i beda musialy sie zajac dzieckiem
                      gwalciciela, prawda? Czy ty uwazasz, ze Agata i jej mama sa niepoczytalne, bo
                      nie maja wyksztalcenia medycznego? A jakie ty masz wyksztalcenie, ze wypowiadasz
                      sie w tej sprawie? A moze wszystkie kobiety sa niepoczytalne i dlatego nie
                      wierzysz, ze Agata zostala zgwalcona (mimo, ze potwierdzila to wielokrotnie)? Ty
                      po prostu reprezentujesz te czesc spoleczenstwa, ktora kobiecie nigdy nie wierzy
                      - zostala zgwalcona czyli 'to na pewno jej wina', niezaleznie od tego, co mowia
                      na ten temat badania socjologiczne i psychologiczne. Poniewaz uwazasz, ze
                      kobiety sa niepoczytalne, jestes za zakazem aborcji. Jasne i logiczne. Tak a
                      propos, ile dzieci z domu dziecka adoptowalas? Rodzine zastepcza dla
                      niepelnosprawnych tez juz utworzylas czy jeszcze nie? Moze powinnas tez scigac
                      alimenciarzy, bo to przez nich glodne dzieci sa glodne.

Jak to powiedzial pewien biskup 'dzieci maja prawo rodzic sie ze zwiazku pelnego
                      milosci' - w przypadku Agaty ten warunek nie zostal spelniony.

Gazeta Wyborcza i Newsweek rozmawialy OSOBISCIE z Agata i zapisaly JEJ slowa.
                      Innym gazetom wersja Agaty sie nie podobala na tyle, ze poszukali sobie pleciug,
                      ktore wiedza co mysli Agata lepiej niz ona sama. Tym bardziej, jesli swoimi
                      opowiesciami wyssanymi z palca moga ochronic d... gwalciciela.

Porad i wsparcia takich 'zyczliwych i kompetentnych' jak ty nikomu nie zycze.
                      Twoje rady to mocno slodzony jad.
                      • sikorka68 Re: a kto ma za nie decydowac - ty? 17.06.08, 17:22
                        Następny emocjonalnie niedorobiony, brak słów.
                        Nie masz pojęcia, co się czuje, kiedy się jest w ciąży zagrażającej życiu. Co
                        się myśli, że jeżeli coś pójdzie nie tak, to dwójka pozostałych dzieci może
                        zostać bez mamy. Tak samo nie masz pojęcia, co czuje matka takiej ciężarnej. Ja
                        przez to przeszłam. Nie jestem medykiem, ani nikogo nie uważam za półgłówka- to
                        twoja schizofrenia.
                        • rikol Re: a kto ma za nie decydowac - ty? 17.06.08, 18:47
                          Swietnie za to, ze ty jestes zupelnie bez emocji. Ale czy to zdrowe? Tlumione
                          emocje wychodza np. w postaci depresji, szczegolnie u kobiet. czy wedlug ciebie
                          tylko kobiety, ktore przeszly ciaze zagrazajaca zyciu maja prawo sie wypowiadac
                          o tej sprawie? A wlasciwie co z tego, ze przeszlas te ciaze? czy juz sie
                          zglosilas do papieza po medal? moze agata wcale nie chce byc bohaterka i nie
                          potrzebuje twojego uznania, aprobaty czy Bog wie czego? Ty podjelas swoja
                          decyzje (w ktora nikt sie nie wtracal, mimo ze, idac za twoja logika, mam
                          watpliwosci, czy bylas w stanie logicznie myslec w sytuacji, kiedy twoje zycie
                          bylo zagrozone, a moze to twoj maz zdecydowal?), Agata podjela swoja - i
                          egzekwuje prawo do decyzji.
                          • sikorka68 Re: a kto ma za nie decydowac - ty? 17.06.08, 18:56
                            A co myślisz, że mój mąż nie miał nic do powiedzenia. Przecież to też jego
                            dzieckiem i chyba nie byłabym człowiekiem, gdybym nie wzięła jego zdania pod
                            uwagę. To raz.
                            Mylisz pojęcia. Dla ciebie prawo, tzn. tylko idiota z niego nie skorzysta. Dla
                            mnie to jest chore. Ja rozgraniczam prawo od obowiązku.
                            A gdybyś widział małą, sam zmieniłbyś niektóre swoje poglądy...
                            Poza tym, czasem warto ufać obcym- to moje osobiste doświadczenie, tylko jeszcze
                            trzeba wiedzieć komu. A tu trzeba trochę wyczucia- wiele spraw jest łatwiejszych.
                • iluminacja256 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 16:22
                  sikorka68 napisała:
                  >Ale Agata nie zaprzeczyła, że pisała list. Ja osobiście mam
                  wrażenie, że ona w
                  > bardzo małym stopniu dopuszczana jest do głosu- jako smarkula...

Kobieto, czy ty oszalałas? Piszesz o konferencji prasowej księdza.
                  Czy nie dośc, ze upubliczniono dane osobowe tej dziewczyny, de
                  facto - dziecka - to teraz jeszcze ma sie upublicznić jej wizerunek
                  w mediach? Ta dziewczynka ma publicznie wystapić i dementować,
                  składa oświadczenia? Powaliło cię?
                  • sikorka68 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 17:11
                    iluminacja256 napisał:
                    "Kobieto, czy ty oszalałas? Piszesz o konferencji prasowej księdza.
                    > Czy nie dośc, ze upubliczniono dane osobowe tej dziewczyny, de
                    > facto - dziecka - to teraz jeszcze ma sie upublicznić jej wizerunek
                    > w mediach? Ta dziewczynka ma publicznie wystapić i dementować,
                    > składa oświadczenia? Powaliło cię?"

Nie przesadzaj z tymi emocjami. Gdzie napisałam, że ma pokazać publicznie swoją
                    twarz. Sam redaktor gw ją na pewno widział.
                    • iluminacja256 Re: Lekarze ponad prawem - za Newsweekiem 17.06.08, 20:59
                      No i co z tego, że widział ? Ksiądz też ją widział. Stąd już tylko
                      krok do szybkiej fotki opublikowanej na portalu jakiegoś
                      katolickiego portalu, a potem - szantaż, wyzwiska, koniecznosc
                      zmiany miejsca zamieszkania itp...Czego ty chcesz ? Radzisz
                      dziewczynie psychologa, a jednoczesnei chcesz , zeby sie publicznie
                      wypowiadała na łamach mediów. Chore. Fakt, ze masz małe dziecko
                      zaslepił cię już na tyle, z e nie widzisz, ze ta 14 latka to też
                      dzieciak i jeszcze trpochę takich cudów, a zniszczy sie jej zycie na
                      100%.
      • nick3 "Lublin - nieziemskie klimaty" (z billboardu) 17.06.08, 13:05

za postem tezas:

> Lubelska Izba Lekarska broni nie tylko ordynator ginekologii, ale
        > także dyrektora szpitala, w którym złamano prawo. - Nie będziemy
        > ścigać dyrektora tej placówki za to, że nie wskazał zgodnie z
        > nałożonymi na niego zobowiązaniami pacjentce innego szpitala, w
        > którym przeprowadzona byłaby aborcja. Uważam, że zadaniem lekarza
        > jest ochrona życia. Ta ciąża przebiegała prawidłowo. Zresztą ciąża
        > nie jest chorobą - ocenia doktor Ciołko."

Billboard, którym się reklamuje Lublin, przedstawia mur, z którego
        wyłaniają się postacie w aureolach ze średniowiecznego malowidła
        kościelnego - ze współczesnymi młodymi ludźmi przechodzącymi w tle.
      • veritas proponuje wyslac maile do tych panow 17.06.08, 15:04

Konstanty Radziwiłł
        Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej
        Naczelna Izba Lekarska
        00-764 Warszawa, ul. Sobieskiego 110
        sekretariat@hipokrates.org
        tel: (22) 559-13-00, (22) 559-13-24
        fax: (22) 559-13-23

Pan Andrzej Ciołko
        Lubelska Izba Lekarska
        20-079 Lublin, Chmielna 4
        office@oil.lublin.pl
        tel.: (81) 536 04 50
        fax: (81) 536 04 70

Szanowny Panie,

Niepokojem napełniła mnie informacja że Pan, jako Prezes Izby
        Lekarskiej, nie zamierza podjąć żadnych kroków w związku z
        postępowaniem p. Jacka Solarza oraz p. Wandy Skrzypczak, pracowników
        szpitala im. Jana Bożego w Lublinie, wobec 14-letniej, uprawnionej
        do przerwania ciąży dziewczynki.
        W sprawie tej z całym prawdopodobieństwem doszło do złamania
        przyrzeczenia lekarskiego, jak tez wielokrotnego złamania Kodeksu
        Etyki Lekarskiej ("Kodeksu").
        W przyrzeczeniu lekarskim lekarz przy¬rzeka nie nadużywać zaufania i
        dochować tajem¬nicy lekarskiej nawet po śmierci chorego. O tym mówi
        tez Art. 23 Kodeksu Etyki Lekarskiej ("Lekarz ma obowiązek
        zachowania tajemnicy le¬karskiej. Tajemnicą są objęte wiadomości o
        pacjencie i jego otoczeniu uzyskane przez lekarza w związku z
        wykonywanymi czynnościami zawodowymi. )"
        Naruszony został również Art. 12 tego Kodeksu ("Lekarz powinien
        życzliwie i kulturalnie trakto¬wać pacjentów, szanując ich godność
        osobistą, pra¬wo do intymności i prywatności") i Art. 14 ("Lekarz
        nie może wykorzystywać swego wpływu na pacjenta w innym celu niż
        leczniczy.")
        Jeśli prawdziwa okaże się sugestia wysunięta przez przedstawiciela
        Lubelskiej IL, ze do złamania tajemnicy mogło dojść przez
        pielęgniarkę, znajduje zastosowanie Art. 28 Kodeksu ("Lekarz
        powinien czuwać nad tym, by osoby asy¬stujące lub pomagające mu w
        pracy przestrzegały ta¬jemnicy zawodowej.")
        Ponadto, zarówno p. Jacek Solarz, jak i p. Wanda Skrzypczak złamali
        Art. 39 Ustawy o zawodzie lekarza, Dz. z 1997 r. Nr 28, poz. 152
        („Lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych
        niezgodnych z jego sumieniem, (...) z tym, że ma obowiązek wskazać
        realne możliwości uzyskania tego świadczenia u innego lekarza lub w
        innym zakładzie opieki zdrowotnej oraz uzasadnić i odnotować ten
        fakt w dokumentacji medycznej (...)”. Pan Jacek Solarz zrobił to
        niezwykle publicznie, jawnie stawiając się ponad obowiązującym w
        Polsce prawem.
        W obliczu wszystkich tych ww. działań zastosowanie znajduje Art 1
        ust 3. Kodeksu, zgodnie z którym "naruszeniem godności zawodu jest
        każde po¬stępowanie lekarza, które podważa zaufanie do zawodu".
        Łamanie tajemnicy lekarskiej, wywieranie na pacjenta nacisków oraz
        jawne łamanie prawa nie może zwiększać zaufania pacjenta do lekarza;
        zaufanie to jest z kolei niezbędne do prowadzenia prawidłowej opieki
        medycznej. Zatem Izba Lekarska, zgodnie z Art. 5 Kodeksu obowiązana
        do "czuwania nad zachowaniem godności zawodu przez wszyst¬kich
        członków samorządu lekarskiego", powinna bezzwłocznie zająć się tą
        sprawą.
        Jak wynika z badan Edelman, przeprowadzonych w 18 krajach (Stanach
        Zjednoczonych, Chinach, Polsce, Wielkiej Brytanii, Niemczech,
        Francji, Włoszech, Hiszpanii, Holandii, Szwecji, Rosji, Irlandii,
        Meksyku, Brazylii, Kanadzie, Japonii, Korei Południowej i Indiach),
        na tle mieszkańców innych badanych krajów, Polacy mają najmniej
        zaufania do lekarzy. Tylko 39 proc. Polaków w pełni ufa swojemu
        lekarzowi* i wierzy, że podejmuje on najlepsze decyzje dla zdrowia
        pacjenta. (Dla porównania, wiarygodność urzędników państwowych
        wynosi 44%, wykładowców akademickich - 63%, zwykłych pracowników -
        44% i analityków finansowych 73%). Jest to skutek przejawianej od
        lat niechęci środowiska lekarskiego do potępienia nawet oczywistych
        błędów w sztuce, naruszeń prawa i praw pacjentów zawinionych przez
        ich kolegów po fachu – czego ten casus jest ewidentnym przykładem.
        Pan może to zmienić, dla dobra tak pacjentów jak i służby zdrowia.
        Apeluję do Pana o podjęcie wszelkich kroków, które pozwolą pacjentom
        w Polsce bez obaw udać się do lekarza. Apeluję o wyjaśnienie
        wszelkich wątpliwości oraz nałożenie na osoby winne łamania
        przyrzeczenia lekarskiego, Kodeksu Etyki Lekarskiej oraz
        obowiązującego prawa odpowiednich sankcji.

Pozostaje z poważaniem,

XY - pacjent

* Podobne dane podaje Ipsos
        • stoova Re: proponuje wyslac maile do tych panow 18.06.08, 13:16
          Mogę się podpisać i wysłać?
    • iluminacja256 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 10:44
      A kto zagwarantuje, ze i tym razem dane nie wyciekną i pielgrzymki
      obrońców zycia oraz Wujkowska nie pojawią sie na odziale? To bardzo
      mozliwe ...
    • amdrzej11 [...] 17.06.08, 10:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • praktyczna Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 11:01
        amdrzej11 napisała:

> Idiotka (o czym bylo wiadomo od dawna) Kopacz jest rownie "madra"
        > jak koszerna Gazeta Wyborowa. Wyborowa na przemial a Kopacz do
        mopa!

Rozszerzysz Dobrodzieju jakos te Twoje "wynurzenia" czy pozostawisz
        nas w niewiedzy na podstawie czego stwierdzasz, ze panie Kopacz jest
        idiotka?
        To, ze wyborowej nie lubisz i chcesz ja oddac na makulature Twoja
        sprawa - zastanawiam sie czemu ja czytasz i wypowidasz sie na
        gazetowym forum skoro tak Cie mecza te idiotyczne artykuly.
        • amdrzej11 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 12:20
          Przeczytaj wypowiedz pani Kopacz - wnioski narzucaja sie same!
          Jednoznacznie! Wyborowej zas nie czytam, a przegladam, choc kiedys
          byla to moja ulubiona gazeta. Czytam jedynie serws krajowy,
          dotyczacy spolecznosci lokalnych. Nie ma tam wypocin lewackich
          lobuzow podobnych do Stasinskiego, Pacewicza (uwielbiajacego kobiety
          plci przeciwnej) czy superdrania Zakowskiego! Artykuly Wyborowej
          czesto mnie mecza, ale przeciez n a l e z y wiedziec, co ci dranie
          szykuja dla Polski!
    • abhaod wreszcie koniec rozróby :) 17.06.08, 11:02

• sikorka68 Chyba już za późno 17.06.08, 11:05
      W piątek 6.06 podano pierwszy raz info: 10- 11 tydz. ciąży. Ile dni ma tydzień.
      Tak licząc to już powinien być 13 tydzień (licząc górną granicę), a można usunąć
      do 12-tego.
      • amelka33 Gwałt jakies parę tygodni temu 17.06.08, 13:02
        To nawet nie są w stanie powiedzieć ile tygodni temu doszło do zapłodnienia?
        jakby to naprawdę był gwałt, to wszystko byłoby jasne z dokładnością do dnia.
        ściema na całego od początku, ale to było potrzebne, żeby można było napisać
        "zgwałcona 14-latka". Co za syf...
        Wyborcza chce zabić to dziecko i najwyraźniej jej się uda. Pogratulować
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Gwałt jakies parę tygodni temu 17.06.08, 13:52
          Wyborcza chce zabić Agatę?
        • rikol Re: Gwałt jakies parę tygodni temu 17.06.08, 16:30
          mozna ustalic date gwaltu, ale nie zaplodnienia. Do zaplodnienia moglo dojsc
          kilka dni pozniej. Bierze sie pod uwage date rozpoczecia ostatniej miesiaczki
          (czego wiekszosc kobiet nie pamieta, wiec data jest zwykle bledna) i na tej
          podstawie ustala sie na jakim etapie jest ciaza. Przeczytaj jakas strone
          biologia-dla-opornych, to sie dowiesz. Moze w przyszlosci nie bedziesz pisac bzdur.
      • biedrona1333 Re: Chyba już za późno 17.06.08, 18:15
        Nie jeszcze nie jest za póżno w Anglii i Hiszpanii można usunąć
        ciążę do 24 miesiąća myślę że i u nas za odpowiednią kwotę da się
        usunąć i w 14 tygodniu
        • sikorka68 Re: Chyba już za późno 17.06.08, 18:48
          Znowu ten miesiąc.
          A tak poza tym, myślisz, że po takim nagłośnieniu i do tego, kiedy jej sprawą
          zajmuje się prokuratura znajdzie się lekarz, który się tego podejmie???
          Wątpię...
    • ereta Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek- 17.06.08, 11:40
      Obrońcy życia to Judasze. Używają argumentu: jaką to traumę będzie
      przechodzić Agata po zabiciu dziecka. Nic jednak nie mówią jaką
      traumę przechodzą matki po oddaniu dziecka do adopcji. Jaką
      psychiczną mękę przechodzą myśląc że być może skazały dziecko na
      życie w pniżeniu, biciu a może głodzeniu i tym podobnych
      okolicznościach. A ile Ci obrońcy życia nienarodzonego adoptowali
      dzieci i wychowali je w miłości i dostatku? A może księża wzorem
      innych wyznań chrześcjańskich wreszcie założą rodziny i dadzą
      przykład jak ma się wychowywać dzieci a nie tylko gadaniem pouczać
      innych?
      • amelka33 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 13:06
        to może wszystkim matkom, które maja kłopoty z dziećmi zamiast adopcji
        proponowac eutanazje, co/ I taniej i szybciej i wtyborcza pochwali? Może akcja
        "zabijać po ludzku"? Pardon, oczywiście lepiej bedzie brzmiało "Żegnac po ludzku"
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 13:53
          Wyborcza pochwali ale przestrzeganie prawa.
        • freevolna Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 14:11
          Widzis Amelka problem polega na tym, ze jak sie kogos zmusza do
          czego to pozniej ta osoba jest sfrustrowana.
          14 latka, ktora bedzie musiala siedziec w domu i pilnowac malucha
          zamiast biegac z kumpelami po dyskotekach i flirtowac z chlopcami
          moze (nie musi naturalnie ale moze) przelozyc swoje niezadowolenie z
          zycia na dziecko co z kolei moze doprowadzic do kolejnej tragedii.
          Tyle, ze wtedy obroncy zycie jakos nie biegaja z transparentami.

Zastanawiam sie ciagle skad w ludziach tyle ochoty mowienia innym
          jak maja zyc i co ma poruszac ich sumienia.
          Nie popieram aborcji jako srodka antykoncepcyjnego ale na Boga -
          dlaczego mamy zmuszac 14 latke, ktora nota bene tak naprawde nie
          zdaje sobie sprawy z tego co ja jako przyszla matke czeka, do
          urodzenia tego dziecka. To ze mama Agaty zdecydowala sie sie na
          aborcje moge zrozumiec - w koncowym efekcie ona bedzie sie musiala
          zajmowac wnuczka - bo chyba nikt z Was nie wierzy, ze Agata sobie
          bez pomocy poradzi z wychowaniem.
          Dajmy ludzim decydowac o swoim losie ... starajmy sie lepiej
          zapobiec takim dylematom rozszerzajac informacje o mozliwosciach
          regulacji narodzin ksztalcac mlode pokolenie. Jezeli srodki
          zapobiegajace niepozadanej ciazy beda ogolnie znane i dostepne to
          wtedy mozna (ewentualnie) pietnowac kobiete, ze to , ze "nie
          dopilonowala" i zaszla w niechciana ciaze. "dopilnowanie" swiadomie
          napisalam w cudzyslowie bo do zajscia w ciaze potrzeba dwoje wiec
          oboje powinni byc zainteresowani bezstresowym wspolzyciem.
    • fields1 Płód spłynie w kiblu 17.06.08, 11:42
      Gazeta dopięła swego. Jesteśmy w Europie !
      • abhaod Re: Płód spłynie w kiblu 17.06.08, 11:43
        a ty razem ze swoim bełkotem z nim...daj się zwałcić i urodź sobie
        owieczkę do dojenia...
    • m_q [...] 17.06.08, 11:45
      • abhaod Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 11:58
        a ty razem z nim
      • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 12:11
        Ktoś chce zabić Agatę?
      • amdrzej11 [...] 17.06.08, 12:28
        • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 12:30
          Osiągnęli cel: prawo będzie przestrzegane w tym politpoprawnym
          kraju! Myślę że każdy powinien podziękować dziennikarzom GW.
          • sikorka68 Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 13:16

> Osiągnęli cel: prawo będzie przestrzegane w tym politpoprawnym
            > kraju! Myślę że każdy powinien podziękować dziennikarzom GW.

Możliwe, że nie. Jeśli ktoś zacznie liczyć, to w-g górnych danych może być to
            13-ty tydzień (ścisłych danych nie mamy), ale tak może już być.
            Jak usuną taką ciąże, to też złamią prawo- obrońcy prawa.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 13:54
              Skoro można dokonać to znaczy chyba że jest legalna.
          • amdrzej11 Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 13:16
            1/ Co masz na mysli piszac, ze prawo bedzie przestrzegane?
            2/ Za co kazdy powienien dziekowac Wyborczej?
            • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 13:56
              To że dziwczynka ma prawo do aborcji a różni lobbyści na rzecz
              podziemia aborcyjnego nie chcieli dopuścić do legalnego zabiegu bo
              kasa za nielegalny zabieg nie spłynie do ich kieszeni. Powinniśmy
              właśnie za to dziękować Wyborczej.
              • amdrzej11 Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 15:14
                Glupis, czy o droge pytasz? Nie zauwazyles, ze najwiekszym
                aborcyjnyum lobbysta w naszym kraju, procz SLD i skorumpowanych
                konowalow, jest Gazeta Wyborcza?
                • abhaod Re: "Wyborcza" osiągnęła cel... 17.06.08, 16:18
                  faktycznie o drogę pyta, bo co począć z głupkiem zadającym
                  głupkowate pytania ?
    • bogdanzdroj4 Przeżyłem to samo... 17.06.08, 13:03
      Miałem niecałe 15 lat, kiedy moja dziewczyna zaszła w ciążę. Byliśmy
      rówieśnikami, zupełnymi dzieciakami. Rodzina się wściekły, postanowiono, że
      ciąże trzeba usunać, że to koniec świata dla nas obojga. Wierzyłem rodzicom,
      bo coż było robić: jeśli oni, dorośli są tak przerażeni... Po wielu
      upokarzających awanturach, płaczach Oli, wstydzie i strachu straciliśmy
      kontakt. Rodzice wysłali mnie do liceum w innym mieście. Po latach okazało
      się, że ciotka Oli obiecała adoptować nasze dziecko, aborcja nie odbyła się.
      Widziałem naszą córkę 6 razy: zakradałem się na ich rodzinne msze, byłem raz
      na zakończeniu roku w szkole. Oczywiście incognito. Spotkałem tam Olę,
      spojrzała na mnie tak, że zrozumiałem, że nie mam prawa wracać po tylu latach,
      że zostawiłem ją, że zgodziłem się na śmierć naszego dziecka, a ona to
      wszystko przetrwała. Skończyła studia, wyszła za mąż, ma dwoje dzieci i
      mieszka razem z naszą małą, która ma teraz tyle lat, co my wtedy. Ja czuję, że
      przegrałem.
      • nick3 Katolickie opowiadanko dydaktyczne? 17.06.08, 13:20

I co z tego, że ona urodziła, a ty tak się czujesz?

Z tego niby ma wynikać jakiekolwiek usprawiedliwienie praktyk de
        facto ubezwłasnowalniających kobietę (nawet z zupełnym lekceważeniem
        już i tak restrykcyjnego prawa), a ginekologów wsadzających do
        więzienia?

Twój przypadek to twój przypadek (o ile w ogóle jest prawdziwy -
        wszak kłamstwo dla "ratowania życia" jest w oczach mohera czymś
        zupełnie dopuszczalnym;).

Masz prawo przekonywać ludzi do swoich wartości. Ale do wywierania
        presji na tych, którzy cię nie chcą słuchać - już nie.

No, a już na pewno nie możesz domagać się, by egzekwonano je
        przymusem prawnym.

Dość katolskiego tyranizowania społeczeństwa pod wzniosłym
        pretekstem "świętego embriona".
        • bogdanzdroj4 Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 14:40
          Fakt, moja historia, to moja historia. Ale zobacz: czy oprócz kłamstw, że ten
          chłopak ją zgwałcił wiemy coś więcej o tym chłopaku? Nie. Czy on nie jest ojcem
          tego dziecka, czy nie ma prawa bronić swoich (fakt: dziecinnych i
          nieodpowiedzialnych) decyzji? Czy ich gó..arską miłość mamy prawo sprowadzać do
          kwestii ginekologiczych?
          I właściwie co to szkodzi, żeby oddać to dziecko do adopcji? Czemu się tak
          wszyscy uwzięli na tę aborcję? Ja do dziś nie rozumiem czemu moi młodzi przecież
          wówczas rodzice nie zdecydowali się, aby wychować wnuczkę...
          I jeszcze coś: pokaż mi kogoś, kto chciał pozbyć się dziecka, z jakichś względów
          musiał urodzić i po latach tego żałuje. Ja nigdy o czymś takim nie słyszałem, a
          uwierz: jestem wyczulony na ten akurat temat.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 14:44
            W przypadku 14-latki do aborcji wystarczy zgoda przyszłej matki i
            prawnego opiekuna, więc ten dojrzaly i ustabilizowany człowiek nie
            ma tu nic do gadania.
          • iluminacja256 Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 16:29
            >jeszcze coś: pokaż mi kogoś, kto chciał pozbyć się dziecka, z
            >jakichś względów
            >musiał urodzić i po latach tego żałuje. Ja nigdy o czymś takim nie
            słyszałem...

Doprawdy? A dzieci zabijane o kant wersalki, zakatowywane, bite,
            tłuczone, doprowadzane do stanu warzywa, zastraszane, obwiniane,
            których edukacją nikt sie nie interesuje po podstwówóce - to niby
            kto? O tym nei tzreba mówić , to po prostu jest dookoła faktem.
            • sikorka68 Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 17:24
              iluminacja256 napisał:
              >
              > Doprawdy? A dzieci zabijane o kant wersalki, zakatowywane, bite,
              > tłuczone, doprowadzane do stanu warzywa, zastraszane, obwiniane,
              > których edukacją nikt sie nie interesuje po podstwówóce - to niby
              > kto? O tym nei tzreba mówić , to po prostu jest dookoła faktem.

Dopisz: po pijaku, bo tak to się odbywa....a to już trochę inny temat.
              • iluminacja256 Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 19:20
                Niektore po pijaku, niektóre nie. Nie tak dano matka pacneła na
                trzeżwo niemowlęciem o dach sklepu. Nie sądze, zeby ktokolwiek w
                ogóel kiedykolwiek mogł twierdzić , ze WSZYSTKIE dzieci urodzone i
                wychowywane sa KOCHANE i DOBRZE TRAKTOWANE. ŻAŁUJE, ze cie urodziałm
                slysyz sie cześciej niż to się niekóym wydaje, niestety.
            • opornik4 Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 20:39
              iluminacja256 napisał:
              > Doprawdy? A dzieci zabijane o kant wersalki, zakatowywane, bite,
              > tłuczone, doprowadzane do stanu warzywa, zastraszane, obwiniane,
              > których edukacją nikt sie nie interesuje po podstwówóce - to niby
              > kto? O tym nei tzreba mówić , to po prostu jest dookoła faktem.

Cos takiego zrobi wlasnie ktos popierajacy prawo do aborcji
              - nie osoba,przekonana o czlowieczenstwie plodu.
              Bywaja rowniez dzieci,nie dbajace lub wrecz znecajace sie nad
              swym niedoleznym rodzicem.
              Wobec tego proponuje "uspic" wszystkich staruszkow
              - zeby zapobiec ich ewentualnej meczarni.
              • iluminacja256 Re: Katolickie opowiadanko dydaktyczne 17.06.08, 21:03
                Jasne, zrobiłeś na tern temat badania na pewno. Wszystkie te kobiety
                i mężczyźni popierali prawo do aborcji i dlatego te kobiety, które
                popierają prawo do aborcji i nei uznaja człowieczeństwa płodu.
                urodziły niechciane dzieci i znęcają sie nad nimi , kiedy płody mają
                po 2, 3, 4 , 7 lat ;/ Nie ma to jak logika.
        • whiskeyjack Napieralski3 17.06.08, 15:35
          A dlaczego ty zwyrodnialcu masz miec prawo do wywierania wplywu na
          innych?

Dziekuj, ze twoja mamusia nie byla taka "pro-choice" jak ty...
      • rikol Re: Przeżyłem to samo... 17.06.08, 16:38
        Nie opiekujesz sie swoim dzieckiem, wiec nie masz do niego zadnych praw. Proste.
        Taki z ciebie bohater, to pedz do swojej corki. W koncu ma 15 lat, jeszcze
        zdazysz nawiazac z nia kontakt. Czemu tego jeszcze nie zrobiles? Przeciez znasz
        adres i nazwisko. W koncu jestes dorosly, doroslego nie da sie tak latwo
        zastraszyc jak nastolatka. Moze wyjasnisz, czemu nie egzekwujesz kontaktu z
        dzieckiem, ktore rzekomo kochasz? Nie wierze, zeby kochajacy ojciec tak po
        prostu zrezygnowal ze swojego dziecka. Twoja historia to klamstwo, albo
        uwielbiasz sie uzalac nad soba i wolisz to niz konkretne kroki w celu zmiany
        sytuacji.
      • kieliszecze "zakradałem się na ich rodzinne msze" ?? 18.06.08, 14:42
        hłe, hłe, ale czad!
    • aga0923 Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 17.06.08, 13:10
      Moin zdaniem aborcja powinna być legalna i nie byłoby takich
      sensacji.Bo usunąć to grzech tak bo się dziecko zabija , a później
      jak maluchy które są już na tym dennym świecie są bite maltretowane
      to jest ok tak, Czy wtedy tych ludzi nie boli serce gdy prawie dwa
      razy w tygodniu mówią o takich sprawach w telewizji. Wszyscy mądży
      niech się zastanowią bo usunąć nie dają , ale gdy się urodzi to jak
      nie masz kasy to też nikogo nie obchodzi.
    • opiniapollpressagency Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 13:23
      Wierze, ze za pare lat bezdyskusyjnie Kopacz bedzie zapeczakowana na
      12 lat. Nie tylko za eutanazje fizyczna (aborcje) ale tez, ze
      dzialania, ktore maja zniszczyc Spoleczna Sluzbe Zdrowia na rzecz
      Przemyslu Sluzby Zdrowia (biznesu). Rownoznaczne to jest
      zamianie "pacjenta na klienta". To spowoduje katastrofalne szkody
      spoleczne w tym biologiczne porownywalne z ludobojstwem. W kraju
      Cyganie twierdza, ze mlodociane matki zapewnily moznosc przetrwania
      generacji szczegolnie po eksperymentach socjologicznych Adolfa.
      Myslac glowka Kopacz i innych iskariotow prawie wszystkich Cyganow
      trzeba by bylo za czyn adminiostracyjny maciezynstwo zapeczakowac na
      wiele lat bo niezostali wyabortowani. W Kibucu Izraelu eutanazja na
      brzemiennych kobietach jest przestepstwem, ktore nie dotyczny jednak
      Palestynczykow. W ponad polowie tej wiekszej swiata mlodociane matki
      sa masowym faktem i ziemia sie mimo tego w prawidlowa strone kreci.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 13:59
        To że jest coś u ciebie w Izraelu, nie znaczy że u mnie w Polsce też
        powinno być.
      • haniunia Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 14:06
        Kiedyś też może miałam zdanie takie jak i Wasze ale zmieniłam je kiedy sama mam
        problemy z poczęciem dziecka (lekarze , kliniki, horror). Tak szczerze mówiąc to
        wydaje mi się że bardziej będzie mieć skopane życie jeśli usunie tą ciąże niż
        urodzi dziecko. Na psychice zostanie ślad. Znam 2 dziewczyny które usunęły
        ciąże, uwierzcie mi nie chcielibyście być w ich skórze-tego się nie da
        zapomnieć. Już dzisiaj jako osoba bardziej dojrzała nabrałam większego dystansu
        i pokory wobec takich spraw jak ta i nie jestem za!!! wiem że ciąża może być
        okolicznością gwałtu i to jest jedyny fakt który mógłby zmienić moją opinię.
        niestety jest to taki temat który zawsze będzie kontrowersyjny.
        • maaac Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 15:45
          Dlaczego te dziewczyny usunęły ciąże?

Czy chciał byś być w skórze kobiety która dzień w dzień widzi w
          twarzy swojego dziecka mordę gwałciciela? Czy chciała byś być w
          skórze kobiety która urodziła dziecko potworka z poważnymi zmianami
          genetycznymi? Czy chciała byś być w skórze matki której nieletnia
          córka zmarła w trakcie porodu wnuka ponieważ nie pozwolono u niej
          przeprowadzić aborcji?

Prócz szalonych feministek mało kto twierdzi żeby aborcja była
          czymś dobrym. Jest złem, jest bardzo strasznym złem. Bywaja jednak
          od niej rzeczy gorsze. Tylko sama kobieta powinna (być może z
          najbliższymi) decydować o tym, które zło wybiera. Ponieważ to ona
          będzie w głównym stopniu ofiarą tego wyboru.
          • sikorka68 Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 15:53
            maaac napisał:
            "Tylko sama kobieta powinna (być może z
            > najbliższymi) decydować o tym, które zło wybiera."

Tylko nie z najbliższymi. Oni są z reguły zbyt mocno związani emocjonalnie. Sama
            wiem, że to się lubi źle skończyć. W takiej sytuacji realnie mogą pomóc tyko:
            - lekarz ginekolog ze swoją wiedzą
            - psycholog.
            Tylko taka rada jest konstruktywna.
            • maaac Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 15:59
              Nie wątpię co do "konstruktywności". Ale to ci ludzie będą przez
              następne lata z nią razem żyli i oceniali codziennie jej wybór. Myślę
              że "jakiś " udział w decyzji kobiety najbliższych powinien być
              zachowany by również czuli się odpowiedzialni za podjętą decyzję.
              • sikorka68 Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 17.06.08, 17:05
                Oczywiście, że tak. Najpierw pomóc w znalezieniu takich osób. Powinni
                przynajmniej w jakimś stopniu wziąć udział w rozmowach, aby samemu rozwiać swoje
                wątpliwości. To dopiero jest pułap do podęcia rozmów i podejmowania decyzji.
            • rikol kobieta sama decyduje i sama odpowiada 17.06.08, 18:53
              Kobiety sa ludzmi rozumnymi i nie potrzebuja dobrych rad. jesli kobieta jest
              zdolna do urodzenia i opieki nad bezbronnym dzieckiem, to tak samo jest zdolna
              do podjecia do decyzji o aborcji. Do lekarza idzie sie po przemysleniu sprawy.
              Przestan robic z kobiet idiotki! One wiedza, czego chca. Czemu facetow nie
              wysylasz do psychologa i urologa? Na pewno wielu by sie to przydalo, nawet bez
              takiej 'okazji', jak niechciana ciaza.
              • sikorka68 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 17.06.08, 19:13
                Każdy czasem potrzebuje wiedzy, aby podjąć decyzję. Jeżeli można pójść do
                prawnika, można też pójść do lekarza. Nie uważam się za chodzącą encyklopedię
                (miałabym pewnie wtedy głowę jak baniak) i dlatego chwalę sobie takie "moje
                zagrania".
                Poza tym, wiesz pewnie, że istnieje najstarszy zawód świata. Tak samo istnieje
                najstarszy temat świata-aborcja i (jak się okazało) nie rozwiązany. Już
                starożytni nie byli zgodni, czy powinno się przerywać ciąże, czy nie. Do tej
                pory się kłócimy, czasem zbyt zajadle.
                • rikol Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 17.06.08, 20:36
                  Jesli wedlug ciebie kobieta nie jest w stanie zadecydowac o tym, czy chce
                  aborcji czy nie, to oznacza, ze jest uposledzona i tym bardziej nie powinna
                  rodzic dzieci, bo nie jest w stanie sie nimi zaopiekowac. Jesli zas mozna jej
                  powierzyc opieke nad dzieckiem, to oznacza, ze decyzje o aborcji tez potrafi
                  podjac. Logika sie klania.

W starozytnosci kobiety masowo uzywaly ziol do regulacji plodnosci (czyli
                  antykoncepcji i aborcji), nawet wytepiono z tego powodu cale gatunki roslin.
                  Zreszta sprawdz, ile dzieci mialy rzymskie arystokratki. Na pewno nie
                  kilkanascie, raczej kilkoro. Japonskie gejsze rowniez zazywaly ziola w tych
                  celach (nie wiem, czy dzis tez uzywaja ziol czy pewniejszych srodkow). W okresie
                  tepienia czarownic czesc zielarskiej wiedzy zaginela i stad w okresie reformacji
                  opisywano kobiety majace po 20 dzieci. Zreszta sprawdz, gdzie na swiecie
                  dzietnosc jest najwieksza (np. kraje islamskie). Otoz tam, gdzie kobiety nie
                  maja nic do powiedzenia, gdzie rzadza mezczyzni i ich nacjonalizm oraz parcie do
                  wladzy. Tam tez uwaza sie, ze kobieta jest wszystkiemu winna, ogranicza sie jej
                  wolnosc i dostep do edukacji i wolnej mysli, zabrania sie kobietom zarabiac (bo
                  pracowac to juz musza, za darmo w domu).

Mozesz jeszcze napisac, ze istnieje najstarsza przemoc swiata, czyli gwalt na
                  kobiecie. Wcale nie wiadomo, czy faktycznie najstarsza, ale podobnie jak
                  wymienione przez ciebie 'zawod' i 'temat' przemawia do emocji.

Warto bronic swoich praw. Zajadlosc jest lepsza od zaniechania. Ani sie
                  obejrzysz, a juz jestes niewolnica we wlasnym domu (czy kraju).
                  • sikorka68 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 17.06.08, 20:52
                    Ależ to są twoje słowa. Kobieta jak najbardziej może sama zadecydować, czy chce
                    aborcji, czy nie. Ale odpowiedz, dlaczego podejmując taką decyzję, nie może znać
                    przy okazji wszystkich za i wszystkich przeciw.
                    To właśnie twój pogląd polega na ograniczaniu dostępu do wiedzy- a to jest
                    dopiero podstawą niewolnictwa, o którym piszesz poniżej. Ja mam śliczną
                    trójeczkę i jestem na razie "słodką" niewolnicą w moim domu.
                    Kto powiedział, że tak będzie cały czas, ale póki co, nie narzekam.
                    Jak się ma właściwego faceta, to warto...
                    • iluminacja256 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 17.06.08, 21:11
                      Ja mam śliczną
                      > trójeczkę i jestem na razie "słodką" niewolnicą w moim domu.
                      > Kto powiedział, że tak będzie cały czas, ale póki co, nie narzekam.

Jasne i dlatego tzreba zrobic "słodkie" niewolnice ze wszystkich
                      kobiet, zwłaszcza z tych, które nie chcą. Bo naprawde chcą , ale o
                      tym nie wiedzą. Ta sliczna trójeczka tak zaburza ci ogląd świata,
                      z e trudno ci uwierzyć, ze 14 latka to też dziecko i ciąza moze ją
                      ubezpłodnić na całe zycie, wcale nei kończąc się przy tym
                      narodzinami dziecka, ale jego smiercią. Wlasnie dlatego , ze to 14
                      latka. Chiaąłbym, zeby ta trójeczka nie przesloniła ci wszystkiego
                      na tyle, zebyś zachował choć nikłe pozory obiektywnosci.
                      a jak narazie twoja obiektywnosc polega na tym, ze twierdzisz, z
                      eona chce tego dziecka , ciąza jej niczym nie grozi, a potem będzie
                      zyła długo i szczesliwie.
                      • babsi25 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 17.06.08, 21:22
                        ale sluchajcie, ja tak sie zastanawiam nad tym zyciem, moze cialo,
                        to tylko "skorupa", nic poza tym, moze, jezeli ktos nie chce, to
                        moze urodzi sie gdzies indziej, w innej postaci? Moze to zadna
                        zbrodnia powiedziec zarodkowi: przepraszam, nie moge, przyjdz kiedy
                        indziej? Dlaczego wszystko musi byc takie tragiczne?
                      • sikorka68 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 00:23
                        luminacja256 napisał:

"ze 14 latka to też dziecko i ciąza moze ją
                        > ubezpłodnić na całe zycie, "

Zgadzam się, że ciąża 14tki, to patologia.
                        Zgadzam się, że jest to ciąża zagrożona, ale doucz się trochę, bo bzdury
                        wygadujesz. Po aborcji właśnie grozi bezpłodność i wiele innych przypadłości.
                        Poza tym streszczając moje posty przekręciłaś sens moich wypowiedzi, tzn. naucz
                        się czytać ze zrozumieniem. Poprzekręcałaś wszystko.
                        --------------------------------
                        Coś z dedykacją:
                        luminancja:
                        NatęŜenie światła padającego na daną powierzchnię. Jednostką
                        iluminancji jest lux.
                        Chyba masz mało lux-u.
                        • wdakra Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 00:38
                          sikorka68 napisała:

>
                          > Zgadzam się, że ciąża 14tki, to patologia.
                          > Zgadzam się, że jest to ciąża zagrożona, ale doucz się trochę, bo bzdury
                          > wygadujesz. Po aborcji właśnie grozi bezpłodność i wiele innych przypadłości.

A co grozi w wypadku kontynuowania ciąży i porodu? Czemu tak skrzętnie
                          przemilczasz te zagrożenia, jak wszyscy antyaborcjoniści?
                          • sikorka68 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 06:17
                            Wystarczy, że robią to proaborcjoniści. Poza tym, zawsze było tak, jest i
                            będzie, że zdarzać się będą takie przypadki. Ciężarne nastolatki, to był problem
                            od chyba zawsze i jakoś wtedy nie było takiego nacisku na usuwanie. Z przed 20
                            mniej więcej lat znam jeden przypadek usunięcia ciąży i nie skończył się dla
                            niej dobrze, a wtedy aborcja była na żądanie. Jak myślisz, lekarze tak za
                            "darmo" narażają się na podejrzenia o łamanie zdania???
                            • iluminacja256 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 07:42
                              Owszem, lekarze robią to tak za darmo, bo boją się dymu
                              zorganizowanego przez kręgo prokoscielne z jednej strony, a z
                              drugiej strony wiedza, ze ta "bohaterska" postawa zapewni im stały
                              napływ klientek na aborcję prywatnie, bo mało ktoś chciałbyprzejsc
                              taki koszmar jak ta dziewczyna, zeby wyegzekwować prawo.

I przeczytaj sobie o ciązach 12-14 latek - doprowadzenei do
                              niepłodnosci i powiklań jest w jej wypadku o wiele większe niz w
                              wypaadku fachowo pzreoprowadzonej aborcji, a dziecko, o ile
                              przezyje, niemal na 100% urodzi się jako wczesniak. ..Wczesniak
                              czyli problemy z oddychaniem , widzeniem i innymi... Ale tego już
                              nie przyznasz, bo klóci się z twoją wizją swiata.
                              Naprawdę nie interesuje mnie czy ta dziewczyna usunię tę ciązą czy
                              nie - to jej sprawa, ale nic mnie tak nie męczy, jak kobiety w Twoim
                              stylu, które sa tak zaslepione, z enie potrafia nawet przyznać sie
                              do stronniczosci i przekłamywania faktów.
                              • sikorka68 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 07:50
                                A ty poczytaj sobie o aborcji i jej skutkach: bezpłodności, problemach z
                                psychiką itd. Od razu stwierdzisz, że sprawa nie jest taka oczywista.
                                W necie jest tego pełno.
                              • sikorka68 Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 08:30
                                Sama poczytaj o ciążach nastolatek.
                                Podam ci trzy linki:
                                www.federa.org.pl/publikacje/mat_info/ciazenast.htm
                                magiczne-miasto-blog.blog.onet.pl/2,ID322884276,index.html
                                www.federa.org.pl/publikacje/mat_info/ciazenast.htm
                                Są problemy i nie mówię, że nie poważne, ale mimo to koszt, jaki poniesie taka
                                dziewczyna po zabiegu, jest o wiele większy.
                                O bezpłodności nic tam nie ma, innych problemach tak, ale nie o bezpłodności.

"Niepełnoletnie matki często nie mają możliwości kontynuowania nauki na
                                kolejnych etapach kształcenia, tym samym ich szanse na rynku pracy spadają
                                praktycznie do zera."- z tym się nie zgadzam. Ludzie różnym wieku zmieniają
                                swoje życie, zdobywają nowe zawody. Takich szkół jest całe mnóstwo a znam jedną
                                za darmo. Ja sama teraz będę kończyć jedną, ponieważ kilka lat siedziałam w
                                domu, muszę mieć "świeży papier", żeby mieć szanse na lepszą pracę.
                                Pomijam, że znowu próbowałaś "walnąć mi komplement", tylko po co. Ulżyło ci.
                                Masz fajny nick, tylko zachowuj się adekwatnie do niego. Nie cały świat musi się
                                z tobą zgadzać.
                            • wdakra Re: kobieta sama decyduje i sama odpowiada 18.06.08, 12:25
                              sikorka68 napisała:

> Wystarczy, że robią to proaborcjoniści.

Niestety, są zakrzykiwani. Antyaborcjoniści posuwają się do tego, że negują fakt
                              istnienia negatywnych konsekwencji donoszenia ciąży i urodzenia dziecka dla
                              zdrowia i życia nastolatki, natomiast wymyślają nieprawdziwe skutki aborcji, np.
                              syndrom poaborcyjny.

> Poza tym, zawsze było tak, jest i
                              > będzie, że zdarzać się będą takie przypadki.

To nie znaczy, ze nie należy dążyć do zmniejszenia ich liczby i zmuszać
                              dziewczynki do rodzenia dzieci.

> Ciężarne nastolatki, to był proble
                              > m
                              > od chyba zawsze i jakoś wtedy nie było takiego nacisku na usuwanie.

Raczej nie było takich awantur o usuwanie.

> Z przed 20
                              > mniej więcej lat znam jeden przypadek usunięcia ciąży i nie skończył się dla
                              > niej dobrze, a wtedy aborcja była na żądanie.

Obok moich rodziców jest pochowana dziewczyna z nowonarodzonym dzieckiem.
                              Uważasz, że to dla niej lepiej, niż gdyby ciążę usunęła?

> Jak myślisz, lekarze tak za
                              > "darmo" narażają się na podejrzenia o łamanie zdania???

Oczywiście, że nie łamią prawa bezinteresownie. Nie wątpię, że to się im opłaca.
                              Czy to ma ich usprawiedliwiać? Złodzieje i oszuści tez nie uprawiają swego
                              procederu za "darmo".
        • stoova Re: Kopacz,Cyganie i Izraelki do wiezienia. 18.06.08, 13:24
          No i? Bliska mi osoba usunęła ciążę i nie ma z tym żadnego 'problemu'.
    • hero1119 Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 17.06.08, 14:24
      Teraz ta dziewczyna nie ma żadnego wyboru,musi urodzić i na pewno urodzi... Co
      z tego,że dali jej ośrodek po tym wszystkim?
    • wrzosowa11 Same bzdury 17.06.08, 14:57
      Piszą, że będzie mogła usunąć ciążę chociaż jest już po czasie (
      minęło 12 miesięcy). Jednoczesnie podają, że prokuratura bada (
      czyli jeszcze nie ma decyzji) czy dziewczyna nie była nakłaniana do
      aborcji. Jak w takim razie ma dojść do zabiegu, gdy nie wiadomo czy
      dziewczyna nie działa pod presją?
      • sikorka68 Re: Same bzdury 17.06.08, 15:01
        Faktycznie: "minęło 12 miesięcy)"- to chyba ciąża u słonia tyle nawet nie
        trwa...:)))
        • anathema779 Re: Same bzdury 17.06.08, 16:02
          Ciąża u słonia trwa 20-22 miesięcy, a przedmówczyni faktycznie się
          "przejęzyczyła" ;)
          • sikorka68 Re: Same bzdury 17.06.08, 17:07
            Ja znalazłam 17-23, w zależności, czy płód żeński, czy nie. Też popełniłam błąd,
            sorry.
    • mokradlo5 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 20:02
      jdmisiunio napisał:

> pierwsza rozsądna decyzja pani Minister?! zobaczmy, co z tego
      > wyjdzie..
      \\

rownie "rozsadnie" nalezaloby usunac ciebie, ludzki smieciu
      • babsi25 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 20:06
        wiecie co? a ja jestem takim niechcianym dzieckiem, matka tylko
        spelnila obowiazek wobec kosciola.A ojciec ja zgwalcil.
        Cale moje zycie tak juz przebiega, tylko klody pod nogi, a nie
        jestem juz mlody. Wcale bym jej nie mial za zle, gdyby mnie
        nieurodzila! To nie zart, powaznie mowie, zaoszczedzila by sobie
        cierpienia i poniewierania ze strony ojca a mnie wielu innych
        doswiadczen. Moja rodzina byla zajebista, ale wierzaca, a ja poza
        strachem przed panem Bogiem za kazde glupie slowo i "zly" uczynek
        nie dostalem jako dziecko i mlody czlowiek nic, bo i od kogo?
        Najwazniejsze, ze istnieje, reszte powinienem byl zalatwic sam,
        robilem, co moglem, ale jak moze stac istota, ktora nie ma nog?
        Szukam i szukam i jedyna nadzieja dla mnie jest to, ze istnieje moze
        jakas reinkarnacja, bo bez tego, to zycie nie mialoby dla mnie
        zadnego sensu...

• rikol Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 17.06.08, 20:43
          Idz na psychoterapie, o ile masz na to pieniadze. To powinno ci pomoc.
          • anders76 Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 18.06.08, 01:41
            Hej "ricol", twoja uwaga jest na tyle samo chamska co po prostu glupia. Spytaj
            swego terapeuty jaka terapia moze cofnac temu niechcianemu dziecku wszystkie
            jego uokorzenia ktorych doznal.
    • codein Biedna, biedna "Agatko" 17.06.08, 20:22
      Życzę Ci, słodka, jak najlepiej, dlatego pamiętaj jedno:
      czegokolwiek nie zrobisz, jeśli zrobisz wbrew katolskim szamanom i
      ich pieskom, zagryzą Cię, ofekają wydzielinami ich przepełnionych
      nienawiścią bebechów i będą rozkoszować się każdym cierpieniem,
      które kiedykolwiek na Ciebie spadnie. Jeśli czekogoklwiek się
      nauczysz ze swojej tragedii, to prawdy o demonicznej gębie polskiego
      katolicyzmu. Wszyscy naokoło niby trajkoczą o miłosierdziu, miłości,
      wierze i nadziei; ślą w Twą stronę życzliwe uśmiechy i otwarte
      serca. Postąp jeno raz wbrew ich woli, a dewociarze w mgnieniu oka
      przeobrażą się w mroczne zakapiory, śliniące się na samą myśl o
      czyjejś udręce (jak myślisz, dlaczego te stada rozmodlonych potworów
      wzdychają na widok skatowanych zwłok rozłożonych na rzymskim
      narzędziu tortur?). Jeśli usuniesz ciążę, będziesz dla nich
      przeklętą wywłoką, którą nie godzi się nawet wycierać psiej miski.
      Okrutne toto, ale taki katolicyzm zaprowadzili w tym narodzie
      pedofilscy szamani. Dlatego warto trzymać z tymi, którym szczerze
      obojętnie, co ze sobą zrobisz, bo cokolwiek zrobisz, będzie słuszne.
      Z wyrażami szacunku
      Kodeinka.
    • adam81w Kosciol katolicki nie powinien sie mieszac do zyc 17.06.08, 21:36
      ludzi a dziewczyna ma prawo wybrac. Kropka. Nie wiem jak można
      myślec inaczej.
    • kasiula732 Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 17.06.08, 22:24
      Dostaję nerwicy kiedy czytam na ten temat. Nikt nie zna prawdy czy
      sama chciała czy została zgwałcona, ale już nie o to chodzi. Jak
      ktoś może decydować o tym czy może usunąć ciążę czy nie. To jest jej
      życie i jej ciało i nikt się nie liczy z faktem , że dziewczyna
      będzie miała zmarnowane życie. Najbardziej dobija mnie fakt , że w
      takie sprawy wtrąca się ksiądz i te wszystkie stare hipokrytki ,
      które tak zażarcie bronią życia poczętego! Ciekawa jestem ile z nich
      usunęło ciąże kiedy jeszcze można było to robić legalnie. Teraz już
      poprzekwitały wpadka im nie grozi to mają dużo do powiedzenia. Mam
      nadzieję, że dla Agaty nie jest jeszcze za późno i jednak uda się to
      zrobić. Jestem z Tobą. Nie martw się jeszcze całe życie przed Tobą!
      • enedue3 Trzeba być wielka miernota moralną by pisać takie 18.06.08, 01:57
        głupstwa. Co to znaczy jej brzuch?Ma prawo? Na koszt społeczny
        morduje nienarodzonego człowieka. Przecież ta ciąza nie pochodzi z
        gwałtu. Jest to astronomiczna lewacka manipulacja. Niby gwałciciel,
        to dobry kolega z sąsiedniej klasy z którym trenowała teoretyczne
        nauczanie o seksie. Pani minister też odpowie za ten haniebny
        czyn, za organizowanie mordu.
        • thebutcher Trzeba wbyć wielkim hipokrytą... 18.06.08, 11:37
          Trzeba być wielkim hipokrytą, żeby atakować zwolenników prawa do aborcji. 99%
          tych, którzy krzyczą, że są przeciw, w sytuacji tzw "zagrożenia własnej dupy"
          pobiegło by zrobić zabieg natychmiast i bez oglądania się na "wymiar moralny".

"Jej brzuch" i "jej prawo" znaczy dokładnie to co podpowiada Ci logika,
          gramatyka i frazeologia. To jej ciało i jak nie chce mieć dziecka to nie musi. A
          jak Ci sie nie podoba to masz pecha, bo zakres wolności drugiego człowieka jest
          święty i żaden moher nie ma prawa dyktować drugiej osobie co robić ze swoim ciałem.

Agata na koszt społeczny pozbywa się płodu, a nie dziecka i jeszcze mam
          nadzieję, że jej zasądzą jakieś odszkodowanie od szpitala. Służba zdrowia jest
          przecież bezpłatna i każdy zabieg jest za darmo. Z tym też sie musisz pogodzić.

Co do gwałtu, to nie wiem czemu jeszcze nie dotarło do Ciebie, ze każdy stosunek
          z 14-latką jest czynem zabronionym. Gwałt to nie jedyna podstawa do usunięcia
          ciąży.
          • linnvv Re: Trzeba wbyć wielkim hipokrytą... 18.06.08, 21:40
            Nie, sorry, księża gwałcący dzieci nie uważają tego za czyn zabroniony, bo nie muszą jak to jest normą od kilkuset lat.

<
        • linnvv Re: Trzeba być wielka miernota moralną by pisać t 18.06.08, 21:37
          morduje nienarodzonego człowieka

loooooooooooooooooool
          przecież to sformuowanie kompletnie nie ma sensu :D
    • salydus Zwycięstwo! Dziecko może zabić dziecko! 18.06.08, 13:48
      Zwycięstwo! Dziecko może zabić dziecko!
      Demokracja zwycięża!
      Do broni czerwonyj armistyj
      Hurrra!!!
      Śmierć niepodlętom!
    • doska9 Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 18.06.08, 15:36
      W pewnym kraju, w niektorych szkolach srednik jest taki program - w
      wersji "lux" jest to elektroniczna lalka z masa czujnikow, w
      wersji "ekonomicznej" - jajko, zwykle, surowe jajko. Uczen dostaje
      jajko i musi sie nim "opiekowac" tzn, nie moze go nigdzie zostawic i
      musi uwazac zeby mu sie nic nie stalo.
      Program jest dobrowolny i moga brac w nim udzial rowniez chlopcy. I
      biora. I po zakonczeniu 99% malolatow stwierdza ze sie bardzo mocno
      zastanowi zanim chociazby pomysli o dziecku. Oraz o dzialaniach do
      posiadania potencjalnego dziecka prowadzacych. Poniewaz 13- 15 latki
      pojecia nie maja o wychowywaniu dzieci, ot co!!!
    • amona13 Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 18.06.08, 16:12
      a mnie dziwi fakt ze można usunąć ciążę z czynu zabronionego , tu nikt nie mówi
      o gwałcie tylko podstawa było pożycie z osoba poniżej 15 roku życia, czy ja
      dobrze rozumiem ze wszystkie dziewczyny poniżej 15 roku życia mogą w majestacie
      prawa usuwać ciąże
      • wdakra Re: Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośr 18.06.08, 20:48
        Dobrze rozumiesz, że mają prawo usunąć ciążę. Z wyegzekowaniem tego prawa prawa
        mogą być problemy, co widać na załączonym obrazku.
    • marek.k72 I co G.... Wyborcza - możesz teraz szatańsko wyć 18.06.08, 18:18
      ciesz sie
    • maciej.janik Kopacz: Agata może usunąć ciążę, wskazano ośrodek 19.06.08, 07:53
      Tytuł tego artykułu na bannerze gazety powinien raczej brzmieć: "Agata może
      zabić dziecko". Dlaczego boicie się nazywać rzeczy, o które walczycie po imieniu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka