wilkakora Gontarczyk: maczuga na komunistów 22.06.08, 22:26 ..."Najważniejszą pracą naukową Gontarczyka jest książkowa wersja jego doktoratu o historii PPR w latach 1941-44 opisująca drogę polskich komunistów do władzy. Zapytaliśmy o nią kilkunastu historyków dziejów najnowszych. Niewielu z nich chciało się wypowiadać pod nazwiskiem. - To maczuga na komunistów. Nie bez powodu bronił tego na politologii, a nie na historii. U nas taki pamflet by nie przeszedł - mówi historyk z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego.".. Czy ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, czy autor ma mnie za wykształciucha Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Strzeżmy się nawiedzonych 22.06.08, 23:09 Jakiekolwiek poglądy tacy ludzie wyznają, czy to nasze czy przeciwników, najlepiej trzymać się od nawiedzonych z daleka i trzymać ich z daleka od spraw ważnych dla nas. Nawiedzeni są często bardzo użytecznym narzędziem dla manipulatorów ale szkody jakie w końcu wyrządzają zwykle przekraczają spodziewane kożyści. Moim zdaniem, IPN w obecnej postaci powinien być rozwiązany jak WSI i być może znów powołany w nowej formie i na pewno z nowymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
agostura Do szkoły za 1200, pseudoIPNowskie pismaki 22.06.08, 23:20 Ten Gontarczyk to po prostu chory człowiek. Nie załapał się na udział w żadnych historycznych wydarzeniach, to teraz uprawia swoją "krytykę". Dobre! Ja też mogę. Ja też mogę, bo też się nie załapałam:) Może napiszę coś o Piłsudskim, że był agentem carskim! Toż to debilizm do potęgi! I tacy NIEODPOWIEDZIALNI ludzie (właściwie CHORZY, bo kto przy zdrwowych zmysłach propaguje antysemityzm, może tylko moja bacia, ale ona ma 90 lat- jej wybaczam) siedzę w durnym, poj... IPN? Zlikwidować to dziadostwo!!! Na co mi to! Tylko PIS owi potrzebne!!!! i takim frustrtatom urodzonym w latach 60. i 70., po historii najczęściej- Wallenrodom od siedmiu boleści. Do szkoły pracować wszyscy z IPN!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonniczy Re: Do szkoły za 1200, pseudoIPNowskie pismaki 23.06.08, 00:00 August Grabski to ultralewak, trockista, Grossa objechał za to że w "Sąsiadach" żle pisał o PRLu, bo PRL był super, szczególnie dla Żydów. Ale lewackie poglądy nie przeszkadzają cytować Grabskiego jako obiektywnego historyka... Odpowiedz Link Zgłoś
majajekukubzdziongvamajaje Gontarczyk to zdrobnienie od Gontarza: był taki 23.06.08, 00:07 moczarowski politruk w marcu '68. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Gontarczyk: maczuga na komunistów 23.06.08, 00:24 Pan Gontarczyk powinien tą maczugą puknąć się w swoją biedną głowinę. Jeżeli Uniwersytet Warszawski kształci takich "historyków" - to biada nam. Nigdy nie poznamy prawdziwej historii Polski, tylko jakieś awanturnicze opowieści dziwnej treści, pisane przez nawiedzonych fanatyków, odreagowujących swoje kompleksy. Pan Gontarczyk tak bardzo wczuł się w treść swojej książki, że zachowuje się jak prawdziwy, rzetelny komunista. Chyba za długo obcował z materiałem źródłowym. Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss Gontarczyk: maczuga na komunistów 23.06.08, 08:39 Jest na takie pismactwo jedno kreslenie: gadzinowe zbydlecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
julia_t Gontarczyk: maczuga na komunistów 23.06.08, 10:55 to zwykły smarkacz jest. nic nie przeżył, nic nie wie o świecie i ludziach. radykalizm poglądów wynika z nieznajomości życia. podnosi rękę na większych od siebie, bo ma ten sam co Kaczyńscy kompleks małości - małości intelektualnej i duchowej, politycznej i światopoglądowej. jest pan politycznym sprzedawczykiem a nie historykiem, panie Gontarczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
drugikraand Re: Gontarczyk: maczuga na komunistów 23.06.08, 12:49 Gontarczyk to nie maczuga... to tylko zwykle go...no i tyle. Ta cala jego ksiazka jest tyle warta co on sam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Gontarczyk: maczuga na komunistów 23.06.08, 14:29 - ale sie go boicie! Az smierdzi za wami:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 [...] 25.06.08, 08:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś