alfa146 11.07.08, 13:26 Nie wiem dlaczego taki raban ogolnokrajowy sie robi w mediach. Przeciez codziennie tyle ludzi ginie na polskich drogach. Tak juz jest i bedzie ze wypadki na drogach beda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sven.hannawald Podejrzanie mały przebieg 11.07.08, 13:31 370 000 km przebiegu w 14-letnim autokarze? Albo ktoś się pomylił, albo nieźle kręcono przy liczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalma Re: Podejrzanie mały przebieg 11.07.08, 13:38 sven.hannawald napisał: > 370 000 km przebiegu w 14-letnim autokarze? Albo ktoś się pomylił, > albo nieźle kręcono przy liczniku. Zgadzam sie - chyba komus jedno zero wcielo. Mam 5 letnie auto i przejechane 200ooo km i wcale duzo nie jezdze Odpowiedz Link Zgłoś
xyz876 Chyba 3 700 000 km 11.07.08, 14:48 Autokar turystyczny który jeździ na międzynarodowych trasach z przebiegami 25 000 km rocznie. Tyle to ja robie jeżdżąc po bułki i do kościoła. Czy ten właściciel tego autokaru chce z nas zrobić debili ? Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Och, małe przejęzyczenie: 11.07.08, 13:38 "Według niej był to dwuletni piętrowy autobus firmy Neoplan" A miało być: "Według niej był to kilkunastoletni dwupiętrowy autobus firmy Neoplan" Odpowiedz Link Zgłoś
london13 ale tym ludziom szajba wali 11.07.08, 13:44 co ma kolor do stanu technicznego? Moze i byl malowany i co z tego? Nawet gdyby byl malowany 100 razy, to przeciez nie to jest wazne. Wspolczuje rodzinom i poszkodowanym, ale uwazam tez, ze przeginaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 I co z tego, że miał "qwa" 15 lat? TVN24 to banda 11.07.08, 13:59 głupców.Na siłę szukają sensacji!! Oczywiście , że szkoda ludzi, którzy zginęli, sorry za "qwa" ale słuchając tych wszystkich "ekspertów' człowieka "krew zalewa". Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki No jasne... 12.07.08, 02:49 No wiesz ludzie płacą najniższe z możliwych ceny przy czym wydaje im się, że powinien podjechać 3 dniowy pozłacany autorkar. Wracając z urlopu też przeżyłem podobną paranoję (nie mówię o tej tragedii tylko o komentarzach ludzi). Samolot spóźnił się kilka godzin. Moim zdaniem to normalne. Latałem nie raz i nie raz przeczekałem swoje w poczekalniach na lotnisku - to jest po prostu dopuszczalna norma, możliwe jest, że się opóźni odlot - żadne wielkie halo. No ale całe polactwo generalnie gotowe było kogoś zlinczować. Samolot był *najtańszych* linii lotniczych (Central Wings) pomimo to współuczestnicy wycieczki zachowywali się tak jakby spotkała ich najgorsza krzywda z możliwych, jakby ich z błotem zmieszano itp. :) Nieważne, że przewoźnik zapewnił wyżywienie, wszystko było w dzień więc ludzie byli wyspani itp. Po prostu musieli sobie ponarzekać. Ja w tenczas pojechałem sobie do miasta bo nie mogłem tego słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
dora100 No i co z tego?? 11.07.08, 14:39 Ile samochodów w Polsce ma 15 lat? I jakoś nikt się nie oburza, że się nimi jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: No i co z tego?? 11.07.08, 15:11 dora100 napisała: > Ile samochodów w Polsce ma 15 lat? I jakoś nikt się nie oburza, że > się nimi jeździ. z założenia ich właściciele nie wożą w nich cudzych dzieci na trasy liczone w tysiącach kilometrów. argument więc nietrafiony. tym bardziej, że przebiegi nieco inne... Odpowiedz Link Zgłoś
wilu12345 Autokar miał 15 lat. Polska policja: był sprawny 11.07.08, 14:40 Badania techniczne w Polsce to fikcja. Stawiam tezę, że w Polsce można "załatwić" badanie techniczne dla pojazdu w dowolnym stanie nawet bez pokazywania tego pojazdu w stacji obsługi. Przydało by się, aby dziennikarze spróbowali takiej prowokacji i sprawdzili gdzie można "za flaszkę" załatwić badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kbamm Spróbuj mądralo załatwić coś za flaszkę z ITD 11.07.08, 14:53 ....a masz u mnie piwo do końca życia. Żeby cokolwiek coś napisać trzeba mieć te minimum pojęcia !!! Ty chyba nawet nie wiesz, co to jest ITD. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: Spróbuj mądralo załatwić coś za flaszkę z ITD 11.07.08, 15:16 kbamm napisał: > ....a masz u mnie piwo do końca życia. Żeby cokolwiek coś napisać > trzeba mieć te minimum pojęcia !!! > Ty chyba nawet nie wiesz, co to jest ITD. to ITD jeszcze istnieje? zakładając że kwas był tam naczelnym to stawiam, że nawet za pół flaszki można tam załatwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
romanf1 Re: Autokar miał 15 lat. Polska policja: był spra 11.07.08, 19:10 Nawet jesli bylby nowy to sam nie pojedzie. Woz jedzie jak go kierowca prowadzi. A niestety, ale kierowców to Moana ma kiepskich. Najgorsze, ze policja nie reaguje na jazde tych "fahofcuf" za kolkiem. Sam zrobilem swego czasu zdjecia Neoplana z Moany w Rudzie, gdzie przed skrzyzowaniem bus zawracal "na 3 razy" przez podwojna ciagla w godzinach szczytu blokujac droge i o malo nie taranujac tramwaju. Wyslalem foty na policje. Niestety zero reakcji :-(. Stawanie na srodku drogi i wysiadanie wycieczki to rowniez standard. Bus jest duzy, reszta niech uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
konopnyjasio Autokar był prawie nowy? Świadkowie: miał kilka.. 11.07.08, 14:52 Błąd kierowcy.Złapał pobocze,próbował "wyciągnąć" prawie się udało lecz niestety.Świadczą o tym uszkodzenia tyłu pojazdu,przodem już wychodził ale...zabrakło trochę i autokar przewrócił się. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 autobus proszę państwa 11.07.08, 15:00 to środek transportu którego zakup ma przynosić zyski. nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi autobusu aby podziwiać go przez okno i dojeżdżać do pracy kilka kilometrów dziennie, podrzucając przy tym żonę do pracy. ideałem jest takie jego obłożenie, aby jeździł 24 h na dobę. załóżmy że jeździ tylko 12, przejeżdżając przy tym jakieś 500 km. daje to rocznie rocznie około 180 000km. ile to będzie po 15? jakieś 2 700 000 km. stańmy na 2 milionach pamiętając że to nie mały sedan wożący 2-3osoby. to wszystko powinno dać jasną odpowiedź z jakiego powodu niemcy czy inni holendrzy rozdają takie "bryki" za pół darmo. a, że można robić remonty, łatać i klepać? można. należy jeszcze przy tym znać kilka pojęć z zakresu zmęczenia materiału. i to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
cmok_wawelski .....a 'atlantyckie' samoloty LOT-u maja po 17 lat 11.07.08, 15:31 ....i tez sie czesto psuja co powoduje koszmarne opoznienia, czasem wielodniowe. No ale nie spadaja na plecy do rowu, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
ewwwwa Policja do rewizji. Od autokaru należy wymagać 11.07.08, 15:28 większego bezpieczeństwa, niż od przeciętnego obywatela. Jeżeli biuro okłamało turystów(autokar 15 letni, zamiast 2 letniego), to takie biuro powinno przestać natychmiast istnieć. Mam też poważne wątpliwości, co do policyjnych oględzin. Po samych informacjach od rodziców, że biuro ich oszukało, policjant nie powinien pozwolić na wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
xkx Re: Policja do rewizji. Od autokaru należy wymaga 11.07.08, 16:10 Policja na drodze moze sprawdzic autokar i jaki kolwiek pojazd dośc pobierznie nikt nei sprawdzi czy hamulce pracuja idealnie czy niema absolutnie żadnych wyciekó itd itp. Nie oszukujmy się pojazd solidnei mozna tylko sprawdzic na stanowisku diagnostycznym i to odpowiednio wyposarzonym. Tam sie dokładne sprawdzi i stan hamulców i stan silnika itd. Ale naewno trudne to jest do zealizowanai na ulicy. Zwłaszcza jesli ma sie na to kilka , kilkanascie minut. Podobnie zwykły patrol nie sprawdzi tachodrafu zwłaszcza jesli jest na krązku a nie elektroniczny. Potem mamy cuda iż kirowca pracuje po 16 godzin non stop. A wtedy o wypadek nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.kania1 Autokar miał 15 lat. Polska policja: był sprawny 11.07.08, 15:45 Dzisiaj znalazłem artykuł o wypadku, w którym zginęło 5 osób jadących ładą samarą, w tym dziecko. Zostali przygnieceni przez Tira. Jakoś dziwnie artykuł ten nie był na tyle ważny, żeby zamieścić go na pierwszej stronie. Konferencji prasowej z tego powodu też nie zwoływano, a Prezydent nie złożył kondolencji rodzinie ofiar. Wypadki są codziennie i codziennie ginie wiele osób. Akurat zdarzeń z udziałem autokarów jest niewiele a jak już są to w 90% z winy kierującego a nie z winy złego stanu technicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Mam propozycję !!! 11.07.08, 15:45 Niech TVN24 oraz Wybiórcza przejmą od Policji kontrolę stanu technicznego pojazdów. Policja i kierowcy jak widać nie znaja się na tych sprawach, skoro już byle pasażer jest w stanie po farbie zauważyć, że pojazd jest uszkodzony. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Autokar był prawie nowy? Świadkowie: miał kilka.. 11.07.08, 16:06 W Informacjach Polsatu pewien mężczyzna stwierdził ze łzami w oczach, że "na pierwszy rzut oka autokar był w złym stanie, jakiś taki pomalowany dziwnie, wycieraczki poklejone taśmą" (pisałem z pamięci). To ja się pytam gdzie wtedy ten, za przeproszeniem, matoł był? Języka w gębie zapomniał? KAŻDY, powtarzam KAŻDY zauważony feler powinien być natychmiast zgłoszony kierowcy oraz powinna być wezwana Policja. Ciekawe czy w ubezpieczalni ta osoba będzie tak samo "mądra" jak przed wysłaniem bliskich na wycieczkę. Mądry Polak po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Autokar był prawie nowy? Świadkowie: miał kil 11.07.08, 16:09 Mój samochód też jest dziwnie pomalowany, ma trochę rys i wygląda, w porównaniu do tych prosto z salonu na egzemplarz "w ogólnie złym stanie". Ciekawe, czy jak rozbiję się na drzewie Wybiórcza i TVN wydziergają jakiś artykulik. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Autokar był prawie nowy? Świadkowie: miał kil 12.07.08, 02:54 > W Informacjach Polsatu pewien mężczyzna stwierdził > ze łzami w oczach, że "na pierwszy rzut oka autokar > był w złym stanie, jakiś taki pomalowany dziwnie, > wycieraczki poklejone taśmą" (pisałem z pamięci). > To ja się pytam gdzie wtedy ten, za przeproszeniem, > matoł był? Języka w gębie zapomniał? Po pierwsze to nawet niekoniecznie języka. Jakbym wysyłając dziecko na wycieczkę stwierdził, że pojazd jest "w złym stanie" to bym dziecko z tego pojazdu zabrał. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar sprzedałem stare auto-było niezawodne i bez wad 11.07.08, 16:22 Jeżeli ja bym wysyłał gdzieś córkę to w umowie zastrzegłbym 5 latka, kierowców z doświadczeniem i podróż z przerwami na ich sen. Jeżeli tego bym nie dostał to młoda nie pojechałałaby i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
deskowy Re: wypadek autobusu w Serbii 11.07.08, 17:04 trzeba byc niezlym cyrkowcem aby na prostej,plaskiej drodze wywrocic autobus i pozabijac ludzi,kto tym kierowcom daje prawa jazdy!? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Autokar był prawie nowy? Świadkowie: miał kilka.. 11.07.08, 23:29 Pietrusy tego typu to bardzo specjalne pojazdy, przeciazony tyl (silnik), lekki przod, ogolnie bardzo ciezkie. Zdarzylo sie w Norwegi, ze zarwaly kant drogi i sciagnely sie do rowu. Wrazliwe takze na silny wiatr z przodu lub z boku, moze podrzucic i "przestawic" przod. Pasazerowie na gornym pokladzie, zwlaszcza jezeli nie maja pasow, sa bardzo narazenie bo energia uderzenia z tej wysokosci jest duza, a konstrukcja u gory slaba (widac to na zdjeciach). Nadaja sie idealnie na bardzo regularne trasy "tam i z powrotem" na drogach wysokiej klasy. Zjechanie do rowu zawsze sie moze zdarzyc, ale zwykly autobus nie obala sie tak latwo a w kazdym razie nie grzmoci z wysokosci w grunt slaba kabina z ludzmi. Row nie jeszt zbyt gleboki i normalnie wywazony autobus powinien sie zawiesic na podwoziu. Ja mam dwa wnioski z tego wypadku, nie uzywac tego typu na przypadkowych trasach i wymagac zapiecia pasow przez wszystkich pasazerow w autobusach. Lepiej miec siniak od pasa niz wystrzelic z fotela jak z katapulty uszkadzajac po drodze nie tylko siebie ale i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
piesek.leszek Zobaczcie jaki link znalazłem(sprzed roku) 12.07.08, 10:59 eturystyka.org/forum/Itemid,38/func,view/id,216/catid,9/ ps. To ten sam organizator. Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non rozmowa z kierowcą jest zabroniona 15.07.08, 11:01 Według prawa kierowca odpowiada za wszystko,bo pełni swoją funkcję kierowcy.Ale według sprawiedliwości,jeśli to nie plotki,nikt nie ma prwa rozmawiać z kierowcą w sposób odwracający uwagę,na niebezpiecznym odcinku drogi,na zakręcie itp..Dodatkowo oświetlenie wewnętrzne jest całkowicie nieważne w tym kontekście,dlaczego drugi _kierowca_ nie wyłączył go sam ? Odpowiedz Link Zgłoś