sojkaj2 Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 27.07.08, 18:13 Podoba mi sie dynamizm, z jakim wprowadzamy zmiany - zmiana mentalności pracowników, chęć do podróżowania, akceptacja nowoczesnej elektroniki,konieczności ciągłego kształcenia się. Podoba mi się, że w ostatnich wyborach, w obliczu zagrożenia zasad demokracji, potrafiliśmy się zebrać i tłumnie ruszyć do urn, by zablokować "jedynie słuszną" koncepcje Polski, która ogólnie Polakom podoba się średnio. Podoba mi się, że na ulicy coraz więcej ludzi się uśmiecha, nie chodzą ponurzy, ze spuszczonymi głowami. I bardzo podoba mi się to, że w końcu zrozumieliśmy, jaką wartość mają zabytki i nauczyliśmy sie o nie dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
hesia3 Re: Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 27.07.08, 18:54 Polska młodzież. Kilka lat temu polskiego turystę można było poznać po skarpetkach i braku znajomosci jakiegokolwiek języka obcego. I starsze pokolenie dalej tkwi w tym stereotypie, ale młodzież wchodzi w świat bez kompleksów i zahamowań. Uczy się na zagranicznych uniwersytetach, zwiedza świat, jest wesoła. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 27.07.08, 20:58 A mnie się podoba to, że w Polsce można nosić skarpetki do sandałów, a Polacy mają dość pewności siebie i zadowolenia z własnego wyglądu, żeby nie przejmować się cudzymi modami! "Skarpetki do sandałów" nosiło się także tradycyjnie w Japonii, ale jakoś nikt nie wpadał w szał z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
klepaucius34 Re: Polska z plusem, czyli wszystko, co Wam się p 27.07.08, 20:49 Przychodza mi do glowy tylko 2 rzeczy 1. Polska przedsiebiorczosc. Polski student juz w czasie studiow mysli jaki tu interes otworzyc, troche handluje, troche pracuje, kombinuje, po ukonczeniu studiow wielu juz ma niezle firmy. Na zachodzie studenci mysla tylko jak tu an imprezie wyrwac jakas laske. Normlanie kraj z takimi wysokimi podatkami i taka biurokracja roziwja sie w tempie max 1% rocznie,a Polska te 4-6% prawie zawsze ma. 2. Indywidualizm i nie poddanie sie rezimowi rzadzacych. Jezeli jest glupi przepis to sie go omija. W Szwecji co by nie wymylili to obywatele beda poslusznie wykonywac, jakkolwiek by to glupi pomysl nie byl i jakkolwiek naruszal prywatnosc. Szweki rzad nakaze wycieranie tylka papierem pod katem 32 stopni bo tak wyszlo naukowcom ze jest najefektywniej i 100% Szwedow bedzie tak robic. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamalczak Polska piosenka 27.07.08, 21:03 Polska piosenka w tym piosenka teatralna. Anna Maria Jopek, Kayah, Grzegorz Turnau, Wojciech Młynarki, Jacek Cygan, KatarzynaGroniec, Maria Peszek, Edyta Geppert to ludzie polskiej piosenki którzy łaczą wspaniałą muzykę ze słowem, które niesie treść i przekaz. W niewielu krajach twórcy i tworczość na tym poziomie znajduje się na szczytach popularności. Jestem zatem dumna z wrażliwości Polaków którzy tego rodzaju twórczość doceniają . PS. Bardzo dziękuje za zorganizowanie tego plebiscytu. Uważam, że wszytko co nas otacza nabiera mocy dzięki uwadze jaką się temu poświeca. Bardzo się cieszę , że możmy tu porozmawiać o rzeczach dobrych. Oj! I jeszcze okna drewniane polskie są bardzo dobre i polski kabaret jest bardzo dobry i kuchnia polska jest bardzo dobra i ogniska a nie grille są bardzo dobre i lody Koral są bardzo dobre i buty RYŁKO są bardzo dobre i spływy kajakowe są bardzo dobre i kuligi w zimie są bardzo dobre i ubrania RESERVED są bardzo dobre i ci wszyscy ludzie, których znam, którzy nie są zainteresowani skąd człowiek pochodzi, ale jakim człowiekiem jest. DOROTA Odpowiedz Link Zgłoś
anuukk Polska z plusem, czyli wszystko, co Wam się pod.. 27.07.08, 21:51 Podoba mi się, że coraz więcej młodych ludzi takich jak ja i moi znajomi nie chce wyjeżdżać z kraju. Chcemy poznawać świat, ale tu chcemy wychować dzieci i pracować, chociaż czasem nie jest łatwo. Podobają mi się polscy himalaiści, cenię ich odwagę i pasję. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_us Plebiscyt Szczygła - głosy czytelników 27.07.08, 22:25 Istnieje kolego Wasiak, tylko jest duzo bardziej hygeniczne, nowoczesne, lepiej zorganizowane i wygodniejsze dla calej rodziny. Co nie oznacza, ze rodziny sie staruszkami nie zajmuja i owszem, niektorzy jezdza codziennie zobaczyc sie z rodzicem, ktory nawet nie wie, na jakim swiecie zyje. Radze dluzej obserwowac Zachod i wygasic slonce w dupie, czasami pomaga to realistycznej obserwacji, ale nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
3zibi Plebiscyt Szczygła - głosy czytelników 28.07.08, 00:24 Podoba mi się to, że Polacy są tacy przedsiębiorczy. I za okupacji potrafili prowadzić biznesy. Za komuny Polska słynęła z "kapitalizmu'. I teraz, w demokracji, wbrew kolejnym rządom, związkom zawodowym, populistom i innym osobnikom z mentalnością 'homo sovietikus' kraj się rozwija .... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Z najwyższych cen na świecie, przy żenująco 28.07.08, 00:36 niskich zarobkach. Mimo to ludzie jakoś sobie dają radę. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 28.07.08, 01:06 Jako Slazak jestem dumny ze SLASKA. Jest wspanialy, cudowny, unikalny. Polakom nieznany, obcy, niezrozumialy. Caly Slask, ale tez juz Gorny Slask sa, podobnie do Czechow/Morawy i Saksonii jedna wielka Bombonierka pelna perelek. :) To dla mnie jest tak srodkowoeuropejski kulturraum, taki euroregion - par excellance ! Polske musze zaakceptowac, ale nie podziwiam jej, juz raczej Niemcy i Czechy - sorry, ale c´est la vie. Ale pozdrowic mozna, a nawet wypada: pozdrawiam, PYRSK! Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Nieuregulowana duża rzeka w centrum miasta - Wisła 28.07.08, 07:50 Przyjemnie jest pospacerować po jej dzikim brzegu, spotkać sarnę, czaplę itp. Mam nadzieję, że chociaż tego uda się nie spieprzyć. Gdyby tak jeszcze tylko woda w rzece tak paskudnie nie cuchnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 28.07.08, 08:41 Pobają mi się polscy emigranci w Londynie. Młodzi , przedsięborczy ludzie, w większości już bez kompleksów. Owszem, sa w Lodnynie dla pieniędzy, mogą pracować na przysłowiowym zmywaku (i widać, że ją cenią), ale to, że w ogóle ruszyli się ze swoich grajdołków, że podjęli wielki wysiłek wyjazdu do innego kraju (na taką skalę), że myślą przyszłościowo (przecież każdy z nich oszczędza, często też pomaga rodzinie w Polsce), to, że nie alienują się od "autochtonów", chodzą razem z nimi na lunche i piwo do pubów, że nie narzekają wiecznie (może tylko trochę na kurs funta :), że zwiedzają i uczą się nowych rzeczy (właśnie podróżuję po UK trzeci tydzień i widzę wszędzie zwiedzających! Polaków). I że myślą o Polsce, że interesuje ich jej los i są na bieżąco w jej sprawach: politycznych i kulturalnych. Uczą się. Pracują i uczą. Kiedyś tak nie było (w PRL). Za granicą to jeszcze większe wyzwanie niż w kraju. I że im się chce!!! To wszystko jest moim zdaniem bardzo budujące i zachwycające, jak bardzo Polacy się zmienili. Z mniejszych rzeczy: jak bardzo zmienili podejście i pojmowanie emigracji. Jak bardzo różnią się od emigracji tej, np. w Ameryce. Jak sa szczerzy i nie opowiadają niestworzonych rzeczy, czego to oni za granicą nie robią, tylko po prostu: pracuję tu i tu. Jak są pomocni w stosunku do innych. Owszem, mają też mnóstwo wad, ale myślę, że zalety to przebijają. Pozdrawiam Kira Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 28.07.08, 14:50 kiraout napisała: > Pobają mi się polscy emigranci w Londynie. Młodzi , przedsięborczy ludzie, w > większości już bez kompleksów. Owszem, sa w Lodnynie dla pieniędzy, mogą > pracować na przysłowiowym zmywaku (i widać, że ją cenią), ale to, że w ogóle > ruszyli się ze swoich grajdołków, że podjęli wielki wysiłek wyjazdu do innego > kraju (na taką skalę), że myślą przyszłościowo (przecież każdy z nich > oszczędza, często też pomaga rodzinie w Polsce), to, że nie alienują się od > "autochtonów", chodzą razem z nimi na lunche i piwo do pubów, że nie narzekają > wiecznie (może tylko trochę na kurs funta :), że zwiedzają i uczą się nowych > rzeczy (właśnie podróżuję po UK trzeci tydzień i widzę wszędzie zwiedzających! > Polaków). I że myślą o Polsce, że interesuje ich jej los i są na bieżąco w jej > sprawach: politycznych i kulturalnych. > Uczą się. Pracują i uczą. Kiedyś tak nie było (w PRL). Za granicą to jeszcze > większe wyzwanie niż w kraju. I że im się chce!!! > To wszystko jest moim zdaniem bardzo budujące i zachwycające, jak bardzo > Polacy się zmienili. > > Z mniejszych rzeczy: jak bardzo zmienili podejście i pojmowanie emigracji. Jak > bardzo różnią się od emigracji tej, np. w Ameryce. Jak sa szczerzy i nie > opowiadają niestworzonych rzeczy, czego to oni za granicą nie robią, tylko po > prostu: pracuję tu i tu. Jak są pomocni w stosunku do innych. > Owszem, mają też mnóstwo wad, ale myślę, że zalety to przebijają. > Pozdrawiam > Kira Bardzo chwalebne, ze mlodzi sa zaradni. Bardzo smutne, ze macocha Polakow - PRL-bis zmusila tak wielu do wyjazdu za chlebem. Minelo juz 20 lat beznedziei PRL-bis. Czy bedziemy miec nastepne 20 lat tego marazmu???! Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w666 Europa z plusem 28.07.08, 12:15 th.interia.pl/20,g05b71d851286385/i672092.jpg czy nie tak Państwo goyanie: th.interia.pl/20,g05b71d851286385/i744151.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
martacatram Plebiscyt Szczygła: Polska z plusem 28.07.08, 23:01 Dla mnie pozytywnym akcentem jest rosnąca liczba wybitnych młodych polskich sportowców takich jak Agnieszka Radwańska, Robert Kubica czy Artur Boruc. Sukcesy tych osób są oczywiście ich własną zasługą i nagrodą za ciężką pracę (nie wiem czy i na ile państwo i naród im w tym pomogli), jednak miło jest móc komuś pokibicować ze świadomością, że zwycięztwo nie jest jedynie w sferze marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Polska z plusem, czyli wszystko, co Wam się pod.. 29.07.08, 20:59 Piszac z perspektywy kilku tysiecy kilometrow bardzo pozytywnie zaskakuja mnie mlodzi Polacy, ktorzy nie wahali sie wziac spraw w swoje rece. Koncza studia, znaja jezyki, nieustannie sie doksztalcaja, jesli trzeba wyjezdzaja za granice pracowac. Nie boja sie korzystaja z mozliwosci jakie dalo im otwarcie granic. Nie maja kompleksow, sa prawdziwymi Europejczykami, w przeciwienstwie do wasatych ojcow i wujkow, ktorzy najwyzej pare slow po rosyjsku potrafia wydukac. Negatywnym zaskoczeniem jest ciagle niski poziom podstwowej edukacji. Statystyczny Polak uczy sie o fizjologii pantofelka, jednak konczy szkole nie potrafiac czytac ze zrozumieniem. Na pytanie p. Mariusza (przypomne, chodzi z grubsza o pozytywne zmiany po transformacji) nie odpowiada ponad polowa osob. Pisza o polskich potrawach, historii, zabytkach – wszystko to, oczywiscie, piekne i napawa duma, jednak z pytaniem nie ma wiele wspolnego. A moze dyskutanci po prostu nie przeczytali artykulu? Odpowiedz Link Zgłoś