mike-great 24.07.08, 09:23 CHYBA TE DZIAŁANIA UE NIE BĘDĄ SKUTECZNE, ALE POPIERAM ZASADĘ WZAJEMNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa1-23 UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 09:25 A dlaczego tylko dla dyplomatów? Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 09:44 Obowiązek wizowy dla wszystkich! Po odstaniu godziny w kolejce i uiszczeniu stosownej opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mdtzjd Pójdźmy dalej 24.07.08, 10:10 1. Wizy dla wszystkich mieszkańców USA 2. Umawianie się na wizytę w ambasadzie 1000km dalej, za pół roku, przez audio-tele oczywiście 3. W ambasadzie pełna kontrola osobista, robienie odcisków palców, skanowań tęczówki, pobieranie materiału DNA i temu podobne 4. Nieprzyjemna rozmowa z konsulem-idiotą (spokojnie, znajdziemy takich na pęczki), proszącego pod koniec rozmowy o akt zgonu stryja ciotecznego sąsiadki z trzeciego piętra (termin kolejnego spotkania - za pół roku) 5. Planowe odrzucanie 80% wniosków o wizy 6. "Pani Busz, chętnie zlikwidowalibyśmy wizy, ale według naszych standardów możemy odrzucać co najwyżej 10% wniosków - to wasza wina, że nie możemy wam zlikwidować wiz..." Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Bo reszta amerykanów i tak nie wie 24.07.08, 12:26 gdzie leży Europa a najdalsze ich wyjazdy to wielkiego kanionu i disneylandu Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur do ewy1-23 24.07.08, 16:42 A czy wiesz, że jest coś takiego jak immunitet dyplomatyczny? Poza tym, to raczej dyplomaci z całego świata pielgrzymują do USA (gdzie zresztą jest siedziba ONZ) a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusztt polscy politycy sceptyczni. przywykli do klęczenia 24.07.08, 09:34 przed jankesami i lizania im dupy Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: polscy politycy sceptyczni. przywykli do klęc 24.07.08, 09:44 zgadzam się w 100 proc., pozycja "na klęczki" jest bardzo popularna wśród polskich tzw. polityków także mogą śmiało powiedzieć, że pleców przed hameryką nie zginają. bo nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Silniejszy jest mądrzejszy i trzeba go słuchać 24.07.08, 11:57 mateusztt napisał: > polscy politycy sceptyczni. przywykli do klęczenia przed jankesami > i lizania im dupy Prezydent Kaczyński wierzy, że gdy powie "mój przyjaciel Bush jr" to mu autorytet wzrośnie i rodacy nie będą go nazywać chamem. Poza tym ludzie mają odruch aby silniejszego uważać za lepszego i mądrzejszego. Więc Amerykanie zaczęli wierzyć, że wszyscy na świecie powinni im się podporządkować i ich słuchać. A jak nie to dzielne wojsko amerykańskie wyląduje, zaaresztuje nieposłusznych i zacznie wprowadzać "prawdziwą demokrację". Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki-brunet UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 09:35 ple! koloryt.blox.pl/html/ koloryt.blox.pl/html/ koloryt.blox.pl/html/ Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je.. 24.07.08, 09:39 Oczywiście, że nie poskutkuje... ale przypomina spoliczkowanie rękawiczką: zębów się nie wybije, ale wyzwanie zostaje. Słusznie, uważam, że wspólnymi siłami można na jankesach wymusić zniesienie wiz. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_zx Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 09:42 A po co? Odpowiedz Link Zgłoś
linnvv Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 11:29 Po co jankesów zmuszać do zniesienia wiz, wystarczy że wprowadzimy własne na terenie unii dla nich - niech sie idioci nie pchają do europy. Odpowiedz Link Zgłoś
poddanywujasama Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 12:11 To nie jankesi pchaja sie do Europy.To Europka jazgocze na temat zniesienia wiz. Temat zniesiania wiz do USA na portalach amerykanskich praktycznie nie istnieje..... w odroznieniu oczywiscie od Europy a szczegolnie Polski. Gdzie sprawa ta stala sie niemalze sprawa Narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 16:40 To nie Amerykanie pchają się do Europy tylko Europa (lub jej większa część) błaga i skomle, aby zechcieli przyjść i ratować. Zazwyczaj takie prośby pojawiają się w parę lat po różnych tam rosyjsko-niemieckich dealach. Odpowiedz Link Zgłoś
hbk Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 12:44 i co da wprowadzenie wiz dla obywateli USA? Nic, w koncu kto norlalny chcialby przyjezdzac do UE gdzie wszystko drogie, gdzie podatek i akcyza na paliwo to 50% ceny [oczywiscie dla dobra obywateli], i gdzie UE 50% budzetu wydaje na rolnictwo, a ceny sa wyzsze niz w innych krajach nieUE? Odpowiedz Link Zgłoś
tata_ok Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 09:42 Też się dziwię dlaczego to jeszcze nie zostało zrobione? Bardzo słuszna idea. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Podoba misie postawa UE. Dość poniżania się przed 24.07.08, 09:48 jankesami i proszenia ich. Ich trzeba postawić pod ściana a potem już tylko czekać aż pękną. Odpowiedz Link Zgłoś
devojce UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je.. 24.07.08, 09:51 I słusznie! Co to w ogóle jest, że oni się mogą bezkarnie rozbijać po Europie a my musimy błagać o wizę :-/ Ale dlaczego tylko dla dyplomatów mają być wizy? Dla wszystkich powinny być. I przestańmy wreszcie tak trząść portkami przed USA, nie są władcami świata. W ich gospodarce dzieje się coraz gorzej i będą nas jeszcze potrzebować. I to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 10:04 Popieram! Amerykanie oszukują się sami, że są tacy wspaniali. Dziś z Polski już nie biedota chce jechać do USA a raczej zamożniejsi na zakupy gdyż tam taniej. To przecież na rękę Amerykanom. Inna sprawa, że na tanie zakupy to oni jeździli kiedyś do Meksyku , Egiptu czy Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 10:12 I właśnie dlatego cieszę się, że weszliśmy do UE, sami nic byśmy nie zdziałali, a tak jest spooooora szansa :) A dolar spada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan99999 A jak to wyegzekwować? 24.07.08, 10:25 Proszę mi wyjaśnić w jaki sposób odróżnić podczas kontroli paszportowej dyplomatę od nie-dyplomaty? Inaczej mówiąc: Jak taki wymóg wizowy dla dyplomaty miałby być skuteczny? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: A jak to wyegzekwować? 24.07.08, 10:28 pewnie nic nie zmieni, ale utrudnienie i niesmak pozostanie :) - Jak to, ja Amerykanin/dyplomata potrzebuję wizy? To skandal :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great PO paszporcie dyplomatycznym i nie... 24.07.08, 10:43 PO paszporcie dyplomatycznym i nie... Odpowiedz Link Zgłoś
jawu Re: A jak to wyegzekwować? 24.07.08, 10:44 Poznać można po paszporcie, jest napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
uncle_fuck Re: A jak to wyegzekwować? 24.07.08, 10:45 Dyplomaci muszą mieć tzw. akredytację, jeśli przyjeżdżają w celach służbowych. Wydaje mi się też, że amerykańcy dyplomaci mają specjalne paszporty "dyplomatyczne", które mają im ułatwić poruszanie się po świecie ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: A jak to wyegzekwować? 24.07.08, 11:07 Dyplomaci mają paszport dyplomatyczny, który daje im również immunitet dyplomatyczny. W innym wypadku mogą przyjeżdżać na paszport osobisty, ale wtedy nie mają immunitetu i... są z wizytą prywatną. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: A jak to wyegzekwować? 24.07.08, 11:32 stefan99999 napisał: > Proszę mi wyjaśnić w jaki sposób odróżnić podczas kontroli > paszportowej dyplomatę od nie-dyplomaty? > > Inaczej mówiąc: Jak taki wymóg wizowy dla dyplomaty miałby być > skuteczny? A slyszales kiedys o czyms takim jak paszport dyplomatyczny? pora sie oswiecic. Odpowiedz Link Zgłoś
farmer_mendoza dyplomaci mają to w tyle.. 24.07.08, 10:41 ..bo i tak nie oni, tylko ich biura załatwiają bilety czy wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: dyplomaci mają to w tyle.. 24.07.08, 10:51 ale to może dać im do myślenie. to już nie sama Polska, a cała Unia :) Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Nalezy je wprowadzic tak, czy owak. 24.07.08, 10:58 Po co ma sie US-Amerykanin platac po Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Nalezy je wprowadzic tak, czy owak. 24.07.08, 11:34 old.european napisał: > Po co ma sie US-Amerykanin platac po Europie? Juz powiedz dokladnie: USraelczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nalezy je wprowadzic tak, czy owak. 24.07.08, 16:46 Europa, zwłaszcza ta "stara" co jakiś czas skomle o amerykańską pomoc: wojskową, finansową czy żywnościową. Przeważnie po jakichś rosyjsko-niemieckich dealach. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je.. 24.07.08, 11:09 I tak z tego nic nie wyjdzie, bo sprzeciwią się... Polscy politycy (dupolizacze z PO i PiS, którym dobrze się żyje na kolanach przed Yenkesami). Odpowiedz Link Zgłoś
mauyprezes UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 11:15 nareszcie Unia zaczyna mówić jednym głosem!, nareszcie ten twór zaczyna wprowadzać jedną wspólnotową politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
linnvv UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 11:16 Trzeba dowalić wizy wszystkim a nie tylko dyplamatom. Odpowiedz Link Zgłoś
judas1 Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 11:33 Bardzo słuszne postanowienie - tylko dołożyć jeszcze obowiązek wizowy dla WSZYSTKICH obywateli USA. Czują się lepsi? Niech się starają o wize do Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 11:45 Wreszcie może UE załatwi te wizy dla Polaków, skoro kaczynscy nie potrafili......... Popieram wprowadzenie wiz dla amerykanów do krajów UE od 1 styczniz 2009 r!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 11:56 pamietam wielkie oburzenie amerykanow kiedy Francja wprowadzila im wizy swojego czasu.Wprawdzie to dlugo nie trwalo,ale Amerykanie byli zaskoczeni i zgorszeni jakby zobaczyli w telewizji owczesnego prezydenta R.Reagana na waleta Odpowiedz Link Zgłoś
allspice UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 11:49 Tak,brawo; wizy dla Amerykanów i to wszystkich,'jak leci'...:) Odpowiedz Link Zgłoś
xanatos7 UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 11:53 i słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je... 24.07.08, 11:54 Moim zdaniem Polska powinna się indywidualnie dogadywać ze Stanami, bo przecież to nie wina Amerykanów że mają te wizy, po prostu tam jest olbrzymia imigracja i muszą sobie jakoś z tym radzić żeby ich nie zalali! Łaski nie robimy, bo Amerykanów przyjeżdżających z USA do UE jest nieporównanie mniej niż z UE do USA. Taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
offal Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 12:19 > przecież to nie wina Amerykanów że mają te wizy, po prostu tam > jest olbrzymia imigracja i muszą sobie jakoś z tym radzić żeby ich > nie zalali! No pewnie że to nie ich wina ... pewnie arabów albo eskimosów ! Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je.. 24.07.08, 11:55 To terez tylko czekać na zdecydowany sprzeciw prezydenta motywowany oczywiście nie uprawianiem polityki na kolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 12:01 on to ma w d.... Teraz jest zajęty zemstą za "chama" i analizowaniem protokołu z przesłuchania ministra :D Odpowiedz Link Zgłoś
wojt683 Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 12:19 Mam nadzieje, że wprowadzą wizy dla wszystkich obywateli USA, głownie dla takich jak tu: www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE Z resztą oni nie wiedzą co to jest Polska. O Europie może słyszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
elek984 Re: UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy 24.07.08, 14:11 Tia, przesłuchaniem ministra który jako jedyny postawił się amerykanom i teraz za to jest mieszany z błotem, bo nie położył się plackiem i nie skamlał jak prezio i jego świta. Odpowiedz Link Zgłoś
matt7893 Moja deportacja z USA na satelitach za paszport UE 24.07.08, 12:19 Moja deportacja z US w czerwcu 2007 po blisko 20-letniej walce o zielona karta, po wizie studenckiej F-1, pracowniczej H1B, odciety od domu w Utah na wycieczce do Kanady: Attn: Polonia Ogolnoswiatowa, Ziomkostwa Polskie etc. Szanowny Panie /Pani Zalaczona jest kopia szkicu mojego artukulu do Prasy Polskiej i Polonijnej ktora moze Pana Zainteresowac: Jechalem 8 czerwca tego roku wlasnym samochodem z Logan (kolo Salt Lake City) w stanie Utah gdzie mieszkam (zamierzalem zlozyc do INS petycje emigracyjna po wizie pracowniczej H1B nawet z koniecznosci opuszczenia USA w celu legalizacji statusu a bylem na wizie B1 ) do Calgary w Kanadzie w prowincji Alberta. Dojechalem do przejscia granicznego w Coutts/Sweet Grass w stanie Montana, jednego z niewielu w ktorych strona Kanadyjska i Amerykanska dziela ten sam budynek. Najpierw urzednicy emigracyjny Kanady zabronili mi wjazdu na terytorium Kanady z powody braku waznej wizy (nie przejmowalem sie ani wiza Kanadyjska ani USA poniewaz Polska prasa podala (Nowy Dziennik okolo 25 Marca ) ze Polska jest krajem VWP (Visa Waiver Program czyli bezwizowym jak reszta Unii Europejskiej) od lutego bierzacego roku a wiec tez nie podlega wizowaniu przez Kanade. Moja wiza turystyczno-biznesowa tylko wygasla 9 miesiecy przed ta data (zatrzymania). Strona Kanadyjska oddala mnie stronie amerykanskiej gdzie kazano mi czeka 5 godzin na przelozonego w zamknieciu. Po kilku godzinach urzednik emigracyjny aresztowal mnie na podstawie artykulu 236 (zachowalem milczenie) Imigration and Naturalization Act i zostalem przewieziony do aresztu w Shellby, a po trzech dniach do aresztu w Boulder kolo Heleny w stanie Montana. Nastepnie kombinacja samolotow i autobusow zostalem przewieziony do sadu imigracyjnego we Florencji w stanie Arizona. 25 czerwca poprosilem sedziego imigracyjnego o dobrowolny wyjazd z USA i 27 lipca przewieziono mnie na lotnisko towarowe w Santa Ana w stanie California gdzie samolotem KLMu wywieziono mnie do Amsterdamu. Nie rozumiem agresywnosci sluzb emigracyjnych USA przeciwko mojej osobie tzn aresztowania przez USA przy WYJEZDZIE (SIC !!!) ZE Stanow Zjednoczonych i wlasnym samochodem w czasie legalizacji ustaw umozliwiajacych nie legalnym emigrantom pozostanie w USA, czlonkostwa RP w Unii Europejskiej oraz braku innych narodowosci Unii Europejskiej w aresztach deportacyjnych USA, a takze posiadania domu i sposobu podrozowania - odcieto mnie od domu i wlasnosci w USA - jadac na jeden dzien do Kanady "w bamboszach" znalazlem sie po dwoch miesiach aresztu na Okeciu odciety od domu. Jestem z wyksztalcenia naukowcem (i swiatowej slawy) nie pracowalem nigdy w USA nie legalnie ani poza zawodem. Do USA wjechalem na wizie F-1 nastepnie pracowalem na wizie H1B i wielokorotnie podrozowalem na wizie B1/B2. Skonczylem w 1991 roku Politechnike Warszawska a nastepnie po wyslaniu okolu 25000 listow do wszystkich uczelni na swiecie i zdania amerykanskiej matury GRE i TOEFL udalo mi sie dostac na studia (PhD - doktorat) na Uniwerytet Rochester w Stanie NY. W USA znalazlem sie naprawde z nedzy i przez przypadek poniewaz przyjeto tez na Uniwerytet Lancaster w UK ale z powodu braku czlonkostwa RP w Unii Europejskiej rzadano ode mnie oplaty za czesne ktorej mozna uniknac w USA. Mimo ze podrozuje na Paszporcie RP mam rowniez obywatelstwo RFN i drugie miejsce zamieszkania w Niemczech. W areszcie sadu emigracyjnego we Florencji bylem jedynym z dwoch Polakow na okolu 200-500 latynosow dziennie aresztowanych za przekraczanie granicy Meksyku "na czarno" co oczywiscie powieksza moje niezrozumienie sytuacji. Dostarcze innych informacji jak kopie domumentow deportacyjnych lub zdjecia satelitarne objektow w ktorych mnie przetrzymywano jesli beda przydatne. Maciej (Matt) Kalinski Okolice gdzie probowalem przekroczyc granice kanady "na czarno" moze pani zobaczyc tu maps.google.com/?ie=UTF8&ll=48.996213,-112.792511&spn=0.136055,0.274315&t=h&z=12 A gdzie mnie zlapano tu maps.google.com/?ie=UTF8&ll=48.99779,-111.961541&spn=0.034013,0.068579&t=h&z=14 Zdjecia statelitarne obozu koncentracyjnego w ktorym mnie trzymano: www.terraserver.com/view.asp?cx=464123.807619081&cy=3658404.28198468&proj=32612&mpp=0.75&pic=-1&prov=-1&stac=-1&styp=AD Widac detale, kakalowa kropka to boisko do cwiczen ktore odbywaja sie okolo 1 , budynek po lewo to sale po okolo 200-500 osob. Objekty ICE w Helenie w Montanie w ktorych skonfiskowano mi przygotowanej zreszta do zniszczenia karty Social Security naprawdopodobniej zeby odciac mnie od przyslugujacej mi 1000 dolrowej renty inwalickiej: maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=2800+Skyway+Dr&sll=37.0625,-95.677068&sspn=38.911557,71.894531&ie=UTF8&ll=46.611523,-111.989779&spn=0.008991,0.01987&t=h&z=16 Lotnisko w Santa Ana gdzie z Florencji zawieziono mnie pod eskorta (z nocnym postojem w areszcie w Santa Ana) na poklad samolotu KLM z doku towarowego maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=Santa+Ana,+John+Wayn+Airport&ie=UTF8&ll=33.675783,-117.865577&spn=0.021107,0.035791&t=h&z=15 Odpowiedz Link Zgłoś
paranoyck UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je.. 24.07.08, 12:20 To bylaby jedna z niewielu decyzji podjetych przez UE ktora faktycznie oznaczlaby ze Unia dba o interesy panstw czlonkowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
offal UE: Jeśli USA nie zniosą wiz, my wprowadzimy je.. 24.07.08, 12:21 Dynda mi to ... Ja się nie pcham tam gdzie mnie niechcą i mam w czterech literach czy do usa są wizy czy nie. Znam ciekawsze zakątki świata które można podziwaić bez wizy ! Natomiast popieram wprowadzenie tego samego środka prze EU w stosunku do amerykanów (wszystkich). Odpowiedz Link Zgłoś