kain_brat_abla 26.07.08, 07:20 Na początku nie było niczego. I Bóg rzekł: niech będzie światłość. Dalej nie było niczego, ale było to lepiej widać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazaj Najbogatsza parafia w Polsce 26.07.08, 08:43 A Glemp i Nycz chcą, żeby im cała Polska budowała świątynię. Tego księdza podziwiam, ale nie zgadzam się z nim w jednej sprawie: nie powinien nikomu odmawiać sakramentu chrztu. Dzieck nie jest winne temu, że ma głupich i zarozumiałych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
wujtarabuk Re: Najbogatsza parafia w Polsce 26.07.08, 12:02 Nareszcie Polacy madrzeja: Najpierw obojetnosc na "slowo boze", a pozniej ekspulsja do Watykanu czarnej czeredy. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny kogo nazywasz czarna czereda?????????????????????? 26.07.08, 16:53 arjewtino.com/wp-content/uploads/orthodox-jews-2.JPG just asking ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO cenzorze, POCHODZENIE chroni waszych chorych z nienawisci niedojdow od odpowiedzialnosci karnej. Ale nie uchroni ich od osmieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Chrzest 26.07.08, 16:40 Można i odwrócić to spojrzenie - nie jest [jako dorosły] ów dzieciak winny, ze dzieckiem będąc został ochrzczony. Wybór wiary [i chrzest] w wieku dojrzałym, to jednak lepsze rozwiązanie niż zamykanie kapłanowi drzwi przed nosem w JEGO parafii. 60-tysięcznej parafii, dodajmy... Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Do czego to doszło 26.07.08, 17:11 Oferowanie zbawienia i życia wiecznego w szczęsliwości juz nie wystrcza. Trzeba organizowac jakis program - ognisko ,klub filmowy - żeby przyciagac ludzi do kosciola. To dopiero 19 lat wolności ,co bedzie dalej ? Co do kolędy ,to każdy komu taka wizyta jest potrzebna ,znajdzie drogę do kościoła i zaprosi. Gdzie nie proszą ,tam się nie idzie - nie jest wtedy przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-10 Proboszcz misjonarz na nowym blokowisku 27.07.08, 13:33 - Czasami prostuję pokręcone sprawy, które często wychodzą na jaw w czasie wizyt duszpasterskich, np. brak sakramentu małżeństwa, nieochrzczone jeszcze dzieci. Pozdrawiam wszystkich ludzi "z pokręconymi sprawami" Od dziecka byłem terroryzowany Kościołem. Nawet raz przylano mi za to, że nie chciałem iść na niedzielną mszę. Pamiętam księdza katechetę, który nas urwisów karał przyciskajac głowę do swojego brzucha tak, aby guziki odciskały się na policzku, a drugą ręką boleśnie szarpal za baczki. Potem zmuszono mnie w wieku 16 lat do pozostania dwukrotnie ojcem chrzestnym , choć delikatnie próbowałem się wzbraniać. Po takich i innych ciekawych przeżyciach mam alergię do Kościoła. Nie mam jednak silnej woli. Osaczony przez rodzinę ochrzcilem swoje dziecko. A po wakacjach moje 5-cio letnie już dziecko rozpocznie edukacje religijną w przedszkolu. Nie twierdzę, że kościół jest zły. Jest potrzebny dla tych którzy np. nie potrafią świadomie odróżnić dobro od zła. Potrzebują dyscypliny w postaci religii, która jest ich jedynym źródłem oświecenia. Nie będę się rozpisywał na temat negatywnych skutków propagowania religii i jej historii. Juz sporo na ten temat napisano na licznych forach. Cieszę się, że tych głosów jest coraz wiecej. Może kiedyś doczekam życia w kraju świeckim, gdzie Kościól stoi z boku, a przynależność do niego nie jest wymuszana w szkolach lub przez agresywne środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakkuba Oni juz tam sa. 27.07.08, 21:39 Nie ma jeszcze szkoly, przedszkola. Brakuje sklepow i rozrywki. Ale Jest kaplica pod murami rosnacej konstrukcji Swiatyni Opatrznosci Bozej. Tragiczna Polska rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś