quando.quando Miliony dla sióstr 23.08.08, 17:14 Kiedyś zastanawialem się, czy przyjdzie taka chwila, że Kościół się nażre i powie "dość". Dziś wiem ,że taka chwila nie nadejdzie. Zawsze będziemy słyszeć "mało" i "jeszcze". I zawsze znajdą się sługusy i zdrajcy, którzy będą obdzielać czarnych naszym wspólnym polskim mieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head [...] 23.08.08, 17:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sunsabik Miliony dla sióstr 23.08.08, 18:29 Oddajmy wszystko a po co nam?My nie musimy mieć niczego, najbardziej potrzebujący to księża, zakonnice i KUL. Na geotermę dla o. DErEktora powinniśmy się opodatkować, bo to nasz obowiązek. Wszak ponad 90% społeczeństwa to katolicy. Każdy powinien oddać pół swego majątku dla siostrzyczek, bo biedne i dla księżulków, bo im brzuchy zmaleją. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Teraz po 20 latach bezmozgowia wiadomo czym bylo 23.08.08, 18:46 "koscielne" wspieranie opozycji z taka duma obnoszone jako patriotyczny wklad kosciola w nasza demokratyczna przyszlosc. Bylo niczym wiecej jak kupieckim, kunktatorskim szukaniem sposobu na odzyskanie swoich wplywow i swoich dobr osiagnietych wielowiekowym wyzyskiem rodakow: "Chlop pana wini a pan ksiedza ... Katastrofalna prezydentura LW ropoczela przeksztalcanie namiestnictwa radzieckiego sprawowanego w kraju przez PZPR w podobne koscielne w ktorym miejsce ubeckich sekretarzy i komisarzy w panstwowych instytucjach zajeli koscielni watykanscy, bo przeciez tak wlasnie funkcjonuje hierarchia koscielna, dygnitarze. 16 hektarow gruntow zlodziejsko zdobytych przez ten czy inny zakon niczego w ogolnym obrazie naszej rzeczywistosci nie zmieni. Jest tylko kolejnym potwierdzeniem naszego zacofania panstwowego skutecznie podtrzymywanego zlodziejskim Konkordatem i fikcyjna Konstytucja lamana nieomal codziennie przez dostojnikow kosciola, naszych urzednikow i politykow, ktorzy swoja sprzedajna panstwowa dzialanoscia chca wkupic sie, naszym kosztem, w laske Boza. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 autorów Konkordatu pod Sąd !!! 23.08.08, 19:24 Suchocką , Rokitę , Kwaśniewskiego, to obrzydliwi zdrajcy narodu Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: autorów Konkordatu pod Sąd !!! 23.08.08, 19:58 A Henia56 do wariatkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: autorów Konkordatu pod Sąd !!! 23.08.08, 20:06 Nierzetelność tego artykułu polega na tym,że nie piszą za co za jakiego typu utracone mienie dostają siostry rekompensatę,może za działkę w środku stolicy? Poza tym autor nie zająknął się nawet na temat analogicznych rekompensat dawanych gminom żydowskim za mienie skonfiskowane przez hitlerowskie Niemcy w czasie gdy w Polsce obecność Żydów jest szczątkowa,a "odzyskane"mienie będzie z całą pewnością trnsferowane do Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk A co to wszystko ma do rzeczy jaka jest 24.08.08, 13:25 bezustannie gwalcona rownosc wobec prawa do zwrotu mienia zwyklych obywateli na rzecz katolickich zachlannych instytucji majacych, za sprawa powszechnego lamania Konstytucji przez urzednikow, wplywy w wsrod instytucji panstwowych. Tak jakby reklamowanie dobr koscielnych bylo bardziej wiarygodne od tych prywatnych, ktore od lat czekaja, nie tyle na podobnie korzystne do tych koscielnych, ale w ogole na jakiekolwiek rozwiazania. Nierzetelnosc Twoich uwag polega glownie na tym, ze nie przeczytales dokladnie tego co jest napisane: pozostawienie zainteresowanym "siostrom" oceny strat jakie poniosly na skutek zawlaszczenia przez PRL ich przedwojennych dobr jest sprzeczne z elementarnym trybem rozpatrywania tego typu roszczen. Prowadzi do uzasadnionej eskalacji roszczen opartej na porownaniach roznego traktowania roznych podmiotow zabiegajacych o odszkodowania i jest sprzeczne z nasza Konstytucja, ktora gwarantuje rownosc wobec prawa. Jest swiadectwem niedopelniania elementarnych obowiazkow przez instytucje odpowiedzialne za proces zwrotu mienia zagarnietego przez PRL. Re: autorów Konkordatu pod Sąd !!! Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Jak szacowano grunt? Zobaczymy Operat Szacunkowy? 23.08.08, 21:04 Na przykład na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej. Czy to wszystko działo sie pod stołem? Tajnie? w gronie kilku osób? Tak działa Najjaśniejsza RP? Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Admin nie kasuj mi postów o Operatach Szacunkowych 23.08.08, 21:06 Co, bo podałem sposób sprawdzenia jak było? Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Wolska jęczy w niewoli watykańczyków . 23.08.08, 21:12 Precz ze zdrajcami wyprzedającymi kawał po kawale Wolski . Odpowiedz Link Zgłoś
nogod11 Miliony dla sióstr 23.08.08, 21:14 Najwyższy czas rozwiązać tę komisję a czrnym pokazać gest Kozaka. Dosyć tej grabieży polskiego majątku na rzecz Watykynu.To zwykłe złodziejstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne no i co kulfony, Senyszyn ma racje czy nie???!!!!! 23.08.08, 22:05 pani prof.Senyszyn, czulem ze ma pani racje, a te wsciekle ataki na pania tylko potwierdzaja slusznosc pani wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
fcvg Miliony dla sióstr 23.08.08, 22:06 Takiego k..stwa jak KK nie uprawiała nawet komuna. Złodziejstwo, pazerność i korupcja. Że też ludzie nie protestują??? Czy Wam się wiara z nierządem popie..ła? TFUJ!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: Miliony dla sióstr 23.08.08, 22:08 fcvg napisała: > Takiego k..stwa jak KK nie uprawiała nawet komuna. Złodziejstwo, pazerność i > korupcja. Że też ludzie nie protestują??? Czy Wam się wiara z nierządem > popie..ła? TFUJ!!!1 ----------------- to samo co ty pomyslalem sobie w tym momencie :) Odpowiedz Link Zgłoś
langston a co ostrzyl sobie zeby jakis rabin? 23.08.08, 22:12 ...a co ostrzyl sobie zeby na to pole jakis rabin? Zydzi domagaja sie 60 miliardow zlotych!!!! jesli w NYC umiera Polak bez spatkobiercow to majatek przechodzi na jakis "polski zwiazek" czy na skarb panstwa USA? Oczywiscie na na USA-w Polsce natomiast Zydzi domagaja sie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
tezas kogo to wqu..a - moze napisac do posla/ow 24.08.08, 00:36 list ktory stworzylam. Adresy emailowe mozna znalezc tu: www.sejm.gov.pl/poslowie/posel.html (Oczywiscie, zmieniamy 'Pana' na 'Pania" w miare potrzeby) Szanowny Panie, Jestem zaszokowana ostatnimi doniesieniami o działalności Komisji Majątkowej zajmującej się przekazywaniem (celowo nie piszę: oddawaniem) majątku kościołowi katolickiemu. Wynika z nich, że tereny są Kościołowi przekazywane bez informowania o tym (a co dopiero konsultacji) użytkownika tego terenu. Zdarza się, że przekazywany jest teren, o który sądzą się jego poprzedni właściciele. Co równie bulwersujące, przekazywany majątek jest oceniany zazwyczaj - jak przyznał sam przedstawiciel tej Komisji - na podstawie wyceny podawanej przez stronę kościelną, w żaden sposób nie weryfikowanych. "Wycena" ta okazuje się być nieraz wielokrotnie niższa od rzeczywistej ceny rynkowej, co naraża Skarb Państwa (tj. nas wszystkich) na ogromne straty (np. teren na Białołęce "wyceniony" przez Kościół na 30.000.000 PLN ma, wg. rzeczoznawcy wykonanej przez władze Białołęki, wartość ośmiokrotnie wyższą: 240.000.000 PLN (!)). Od arbitralnych orzeczeń Komisji Majątkowej nie ma odwołania - co wg konstytucjonalistów jest sprzeczne z art. 72 ust.2, 78 i 165a Konstytucji RP. Na zakończenie tylko napiszę, że obecnie kościół może starać się o rekompensatę za tereny które nigdy do niego nie należały, były natomiast własnością kościoła niemieckiego na ziemiach włączonych do Polski po II wojnie światowej! Apeluję o podjęcie działań w celu ukrócenia tej niekonstytucyjnej, narażającej Skarb Państwa na ogromne szkody działalności Komisji Majątkowej. Jesli nie może ona zostać rozwiązana i zastąpiona przez inne ciało, działające na normalnych warunkach (co z punktu widzenia tak praworządności jak i interesu wszystkich polskich obywateli byłoby optymalne) - niech przynajmniej przedstawiciele strony państwowej zostaną zobligowani do powoływania własnych rzeczoznawców oraz konsultacji z użytkownikami nieruchomości przed podjęciem jakichkolwiek decyzji. Oczywiście, decyzje te powinny być zaskarżalne - i to w Polsce, nie tylko w Strasburgu. (We wrześniu 2004 r. Związek Nauczycielstwa Polskiego wygrał z Komisją w Strasburgu). Na razie zasiadający w Komisji p. Andrzej Marciniak, dyrektor w MSWiA, zdaje się nie odczuwać żadnej odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Wyniki pracy Komisji świadczą, że niestety nie jest on wyjątkiem. Liczę na Pana - jako mojego przedstawiciela w Parlamencie. Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
tezas list z poprawką 24.08.08, 00:39 Szanowny Panie, Jestem zaszokowana ostatnimi doniesieniami o działalności Komisji Majątkowej zajmującej się przekazywaniem (celowo nie piszę: oddawaniem) majątku kościołowi katolickiemu. Wynika z nich, że tereny są Kościołowi przekazywane bez informowania o tym (a co dopiero konsultacji) użytkownika tego terenu. Zdarza się, że przekazywany jest teren, o który sądzą się jego poprzedni właściciele. Co równie bulwersujące, przekazywany majątek jest oceniany zazwyczaj - jak przyznał sam przedstawiciel tej Komisji - na podstawie wyceny podawanej przez stronę kościelną, w żaden sposób nie weryfikowanych. "Wycena" ta okazuje się być nieraz wielokrotnie niższa od rzeczywistej ceny rynkowej, co naraża Skarb Państwa (tj. nas wszystkich) na ogromne straty. (Np. teren na Białołęce "wyceniony" przez Kościół na 30.000.000 PLN ma, wg. rzeczoznawcy zatrudnionego przez władze Białołęki, wartość ośmiokrotnie wyższą: 240.000.000 PLN (!)). Od arbitralnych orzeczeń Komisji Majątkowej nie ma odwołania - co wg konstytucjonalistów jest sprzeczne z art. 72 ust.2, 78 i 165a Konstytucji RP. Na zakończenie tylko napiszę, że obecnie kościół może starać się o rekompensatę za tereny które nigdy do niego nie należały, były natomiast własnością kościoła niemieckiego na ziemiach włączonych do Polski po II wojnie światowej! Apeluję o podjęcie działań w celu ukrócenia tej niekonstytucyjnej, narażającej Skarb Państwa na ogromne szkody działalności Komisji Majątkowej. Jesli nie może ona zostać rozwiązana i zastąpiona przez inne ciało, działające na normalnych warunkach (co z punktu widzenia tak praworządności jak i interesu wszystkich polskich obywateli byłoby optymalne) - niech przynajmniej przedstawiciele strony państwowej zostaną zobligowani do powoływania własnych rzeczoznawców oraz konsultacji z użytkownikami nieruchomości przed podjęciem jakichkolwiek decyzji. Oczywiście, decyzje te powinny być zaskarżalne - i to w Polsce, nie tylko w Strasburgu. (We wrześniu 2004 r. Związek Nauczycielstwa Polskiego wygrał z Komisją w Strasburgu). Na razie zasiadający w Komisji p. Andrzej Marciniak, dyrektor w MSWiA, zdaje się nie odczuwać żadnej odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Wyniki pracy Komisji świadczą, że niestety nie jest on wyjątkiem. Liczę na Pana - jako mojego przedstawiciela w Parlamencie. Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
4752434g Kraju POLAN powstań z kolan 24.08.08, 03:31 co ta suchocka narobiła, historia jej tego nie wybaczy a co dopiero POLACY Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Pytam sie grzecznie: a co z innymi obywatelami??? 24.08.08, 07:03 ludzie sie latami sadza o jedna kamienice a tutaj, prosze....taka szczodrosc! To KATOLAND czy OBLEDLAND??? Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Re: Kraju POLAN powstań z kolan 24.08.08, 19:21 4752434g napisał: > co ta suchocka narobiła, historia jej tego nie wybaczy a co dopiero > POLACY Nie wiem o co Ci chodzi,bo Suchocka ma się na razie bardzo dobrze.:))) A historia?,kogo to obchodzi. PS. W życiu liczy się winno,kobiety i śpiew.:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
cobet Miliony dla sióstr 24.08.08, 10:42 zgadzam sie z moimi przedmówcami i myślę, że ktoś powinien zrobić z tym pożadek, sam bym zrobił ale niestety nie wiem jak :) jak coś to pod jakąś lista mogę sie podpisać. płacę podatki i mam już dość słuchania tego typu historii, pie*** wampiry. Księża na księżyc Odpowiedz Link Zgłoś
phiona Re: Miliony dla sióstr 24.08.08, 11:06 Jesli chodzi o pieniadze przekazane zakonom- mozna byc pewnym, ze zostana one wykorzystane naprawde dla dobra ludzi. dlatego naprawde nie rozumiem ani akcji gw, ani wpisow forumowiczow. nie wypowiadam sie o proboszczach- bo tutaj nie wiem, po prostu nie mam kontaktu, ale zakonnicy, a zwlaszcza sistry zakonne- mieszkaja w malenkich prosciutkich pokojach, kieszonkowego dostaja -doslownie- pare zlotych. pienidza przekazana na zakon- zostana przeznaczone na dom opieki, hospicjum. i tam zostana. nie odziedzicza ich dzieci, nie zostana przepisane na meza, ciotke, nie znikna nie wiadomogzie. zostana w polsce. dlatego - na prawde nie was nie rozumiem. czy lepiej by dostal ta ziemie jakis lokalny kacyk z grupy tkm? a pisanie o "czarnej mafii" jest tez czyms dziwnym. kazdy moze do tej "mafii" wstapic, warunki sa powszechnie znane. to nie jest krag zamkniety, nie sa to uklady rodzinne. ciekawa jestem- czy stac kogos z krzyczacych na spokojna odpowiedz. ps. nie jestem siostra, nawet trudno mi nazwac siebie katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lengon36 Re: Miliony dla sióstr 24.08.08, 12:14 czytając co napisała" siostra " phiona,od razu mamy pewnośc,że zamydliła ona dwie rzeczy.Pisze bowiem o pieniądzach przekazanych zakonom.Zgoda-są bowiem pieniądze przekazane zakonom:za prowadzenie szkół,przedszkoli,żłobków itp.zresztą wtedy te siostry otrzymują wynagrodzenie podobnie jak wszelkiej masci katecheci.Wychodzi na to ,że w umacnianiu katolicyzmu w RP rząd i podległe mu służby np.MF chojnie szafuje publicznym groszem.Gdybyś o zacna phione zechciała podac choc jeden przykład prowadzenia takich placówek tylko z pieniędzy zakonów żenskich,lub męskich.Natomiast pieniadze uzyskane ze sprzedaży to nie są pieniądze przekazane-TO SĄ PIENIĄDZE WYŁUDZONE !O tym,że siostry mieszkają w malenkich prosciutkich pokojach,to zacna zapomniałaś dodac,ze dotyczy to sióstr klauzulowych np.Szarytek,które zgodnie z doktryną takich zakonów,za wyjątkiem siostry na furcie i zaopatrzeniowej,żyją w stałym odosobnieniu nigdzie nie wychodząc.Dalsze Twoje uwagi odnosnie ubóstwa pozostałych zakonów należy włożyc miedzy bajki.W tej chęci do posiadania dóbr doczesnych,stwierdzic należy również,że setki sióstr zakonnych wykonuje w poswięceniem i zaangażowaniem wszelkie posługi,nie zmuszając się wcałe do głodowania.Że są również inne, to możnabyło się przekonac np.w Jaworze /dolnosląskie /Budowane obecnie obiekty dla poszczególnych zgromadzeń zawierają wszystkie nowinki z dziedziny sanitarnej,wyposażenia kuchni,czy pomieszczen mieszkalnych nie mówiąc już o przepychu wewnętrznych kaplic.A czy siostry zakonne pomagają swoim rodzinom,czy rodziny pomagają siostrom zakonnym, to już inna bajka.Nawet to,że pod domem Zgromadzenia Sióstr Elżbietanek stoi obecnie kilkanascie samochodów dobrych marek.Zadna matka przełożona jesli podróżuje,to nie koleją czy rowerkiem ale klimatyzowaną bryką.To jest własnie spokojna odpowiedz ! Odpowiedz Link Zgłoś
phiona Re: Miliony dla sióstr 24.08.08, 13:08 w jednoosobowych skromnych pokojach mieszkaja wszystkie zakonnice, nie tylko szarytki, ktore zreszta nie sa zakonem klauzulowym;) jezeli siostry dostaja wynagrodzenie- jesli pracuja w panstwowych placowkach to moze i tak jest- to nie sa to pieniadze na potrzeby wlasne. placowek prowadzonych przez zakony jest mnostwo. wystarczy wejsc na strone jakiegokolweik zakonu lub przejsc sie do najblizszego domu pomocy spolecznej, kuchni sw. alberta itp. wiesz, tak jak zauwazyles, jest masa ludzi pracujacych z poswieceniem, pomimo takich uwag jak Twoje. do glodowania zmuszac w dzisiejszych czasach nie powinien sie nikt, chyba ze w ramach postu. a to sie akurat zakonnicom zdaza:) pierwsza lepsza strona- zakon albertynek www.albertynki.pl/dzialalnosc.php czy wspomniane przez ciebie elzbietanki elzbietanki.pl/ czy sa to osrodki TYLKO z pieniedzy zakonu? przypuszczam ze tak. nie wiem. ale- obojetnie. sa to osrodki potrzebne- duzo bardziej niz kolejny hypermarket. e są również inne, to > możnabyło się przekonac np.w Jaworze /dolnosląskie /Budowane obecnie > obiekty dla poszczególnych zgromadzeń zawierają wszystkie nowinki z > dziedziny sanitarnej,wyposażenia kuchni,czy pomieszczen mieszkalnych > nie mówiąc już o przepychu wewnętrznych kaplic a jakie to sa nowinki sanitarno - kuchenne, ktorymi dysponuja siostry? :) czy jest to moze prysznic i wanna? kuchenka elektryczna? na ktorej gotowane sa obiady na kilkudziesieciu zakonnic? a skad Ty wiesz, jak poprzepychane sa wewnetzrne kaplice? i ja naprawde nie wiem- czym podruzuje siostra przelozona. Ty wiesz? klimatyzowany- jest dzisiaj niemal kazdy samochod, moj tez (Twoj nie?). natomiast napewno wiem ze siostry zakonne podrozuja pociagami i autobusami. wiesz, ja nie jestem siostra. ja nawet nie jestem praktykujaca- (no, zbyt regularnie:) . ja tylko znam osobiscie kilka zakonnic, stad wiem- jak to wyglada od kuchni. bardzo skromnie i rygorystycznie. i bez pokazu. na prawde. Odpowiedz Link Zgłoś
lengon36 Re: Miliony dla sióstr 24.08.08, 18:50 niestety pokretnosc Twoich odpowiedzi "siostro" phione wymaga już po raz ostatni dosadnych odpowiedzi.Jeżeli w jednoosobowych skromnych pokojach mieszkają siostryalbo w poprzednim wpisie podkolorowałas "te malenkie pokoiki"Oczywistym jest,że zgromadzeniem o scisłym reżimie klauzulowym są Zgromdzenia Mniszek np.Klarysek od Wiecznej Adoracji.Dalej, prócz wynagrodzeń indywidualnych za prace sióstr,Zgromadzenie dostaje dotacje zarówno na prowadzenie działalnosci ,jak również dla samego istnienia.Zakon Albertynek w Zielonej Gorze prowadzi wcale nie dobroczynne ,ale płatne Usługi.Odnosnie Sióstr Elżbietanek czy Sióstr św.Elżbiety ilośc tych zgromadzeń jest na tyle liczna,że nie podejmowałem na ich temat wpisu.Jeżeli coś czego nie wiesz,a tylko przypuszczasz miałoby byc dowodem np.że takie osrodki powstały z pieniędzy Zakonu to daruj sobie takie dowody.Dla kogo zakon to zakon,dla kogo super,czy hipermarket, to nie Tobie ani mnie sądzic.Złosliwie tylko: który z tych przybytków jest liczniej odwiedzany?.Pytasz o nowinki instalowane w nowobudowanych domach Zgromadzeń Zakonnych.? Niestety nie ma tam kuchenek elektrycznych na kilkadziesiąt6 osób.Są najnowsze urządzenia z pełną automatyką.Nie podaje nazwy bo i tak to dla Ciebie czarna magia.I pytanie ,a ile to zgromadzen /domów zakonnych /miesci w swych murach kilkadziesiąt zakonnic.O kaplicach wiem od tego,który wykonywał roboty w ich wnętrzu.Skoro nie wierz czym podróżuje /nie podrużuje / siostra przełożona-Matka Przełożono to restrain from comment.A czy zechciałabys powiedziec ile pieniędzy odsyłanych jest "ad limina apostolorum" do Zgromadzeń Generalnych w Rzymie.Czy znasz opócz jednego,takie zromadzenie którego Przełożona Generalna nie miałaby swej siedziby w Rzymie.Takie malenkie pytanie.Ile z tych wyszarpniętych w ramac odszkodowań za mienie pieniedzy zasila misje nawracania na katolicyzm np.w Afryce.Czy znane Ci są kwoty,które przeznaczono np.na taką akcję w Burkina Fasso.Czy te znajome siostry nie mogłyby Cię oswiecic w tej materii jeżeli by tylko chciały.O sprawach sądowych wytaczanych niektórym Siostrom Zakonnym pytac Cię nie będę ,po tym jak gładko ominełaś Jawor.I na tym koncze z Tobą polemikę ! Odpowiedz Link Zgłoś
j-2-3 Miliony dla sióstr 24.08.08, 14:13 to jest kradziez.niektözy walcza o swoje dobytki i sie ich zbywa ustawami.kosciöl zamiast nauczac- ciagnie do sklöcenia naszego narodu.przykladem jest radio maryja.no i oczywiscie trwam. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Miliony dla sióstr 24.08.08, 20:10 Czemu nasz kościół nie chce byc uczciwy? Czy to takie trudne powołać niezależnego biegłego? Albo przyznać się, iż jeśli jakiś grunt dostało się za 10 milionów, a następnego dnia, tygodnia sprzedało za sto milionów, to ta druga kwota jest korzyścią kościoła z państwowego, naszego podobno wspólnego majątku? /tak było choćby z zajezdnią w Piasecznie/ Czemu Kościół tak broni się przed dobrowolnym opodatkowaniem się 99,99 % Polaków-Katolików, jak choćby w Niemczech? Bo sprawozdania dla parafian i Urzędu Skarbowego by trzeba było ujawiniać? Czemu Kościół i Caritas podaje, ile wydaje na pomoc na biednych, lecz nie ujawnia, ile dostał? Czemu prawi i lewi ministrowie kultury dają ogromne dotacje na "zabytki" - kościoły zbudowane 5-10 lat temu, a prawdziew zabytki niszczeją? Czemu brakuje na pensje lekarzy i salowych, zaś etatów kapelanów przybywa? Czemu symbolem "miłosierdzia" mają być hektary, z których wyrzuca się "normalnych" ludzi - dzierżawców, inwestorów, samorządy chcące tam budować szkoły? Czemu jakiś "kościelny" na tym forum twierdzi, iż Kościołowi jeszcze kilka milionów hektarów należy się, zabranych nie przez PRL, nie przez I, II, III, IV RP lecz w XVIII i XIX wieku przez zaborców? Nie uznających takiego dziwactwa, że proboszczowie i biskupi są właścicielami wsi i miast, razem i ich żywym, ludzkim inwentarzem? W Sejmach Rzeczypospolitej szlacheckiej i międzywojennej księża znaczny głos mieli, formalnie lub nieformalnie - nigdy nie zagłosowali za reformą rolną czy zniesieniem pańszczyzny. Chyba że "księża-degeneracji", jakieś masony, jak Staszic czy Konarski. Więc sprawdź, pastuszku, czy mimo studiów skończonych w PRL lub III RP nie jesteś "skradzionym Kościołowi mieniem" i nie powinieneś z innymi bydlątkami bożymi do chlewika wrócić... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek.live Miliony dla sióstr złodziejsko mafijna organizacja 24.08.08, 21:10 jak długo bezkarnie ta czarna mafia będzie grabić nasz kraj.Zwalczyliśmy hitlerowców i komunę a z tą mafijną ośmiornicą nie można dać sobie rady ? CZY SIĘ NIE CHCE JEJ POZBYĆ ? Odpowiedz Link Zgłoś