podroznik125 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 05.11.08, 19:48 Ja się z Tobą nie zgadzam ponieważ ja zapamiętam na długo te niezwykle ciekawe wybory:) Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Co poeta (Mickiewicz) mial na mysli... 05.11.08, 20:24 wieszczac "... a imie jego czterdziesci cztery..." ? Odpowiedz Link Zgłoś
19790222x Najważniejszy powód 05.11.08, 19:56 Zapamiętamy je, bo pierwszy raz po 89 roku wybiora Prezydenta, który będzie szczerze przyjazny Polsce, a nie hipokryta, dwulicowy Bush czy Clinton. Wstyd powinno być teraz pozostałym, że będzie to afro-amerykanin. Juz jestem pewien, że wizy beda zniesione dla Polaków, bo nie zniósłbym ponizania się w kolejce przed konsulatem/ambasadą prosząc się za 100 dolców o wize tylko dlatego, że chcę zobaczyć kaniony, a i pewnie bym jej nie otrzymał, jak dzieci z zespołu folklorystycznego, które miały jechac na wystepy do USA :) taki to zawyżony odsetek odrzuconych wiz nam robili do tej pory. Liczy się bezinteresowna przyjaźń, od wieków tak było. Za irak i Afganistan nie mamy nic. My obywatele, bo uzywane hammery mnie nie obchodzą Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Najważniejszy powód 05.11.08, 20:23 19790222x napisał: > Zapamiętamy je, bo pierwszy raz po 89 roku wybiora Prezydenta, który będzie > szczerze przyjazny Polsce hahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Milosniku ogladania kanionow 05.11.08, 21:11 Jak bedzie ciebie stac na ogladanie kanionow to dostaniesz wize. Na razie milosnicy turystyki (tacy jak ty) zostaja w USA na lata dorabiajac na budowach i budowkach.Efektem takich turystow jest to, ze USA nie chce wpuszczac do siebie wiecej i wiecej pseudoturystow.I slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Milosniku ogladania kanionow 05.11.08, 23:17 wami41 napisała: > Jak bedzie ciebie stac na ogladanie kanionow to dostaniesz wize. Na > razie milosnicy turystyki (tacy jak ty) zostaja w USA na lata > dorabiajac na budowach i budowkach.Efektem takich turystow jest to, > ze USA nie chce wpuszczac do siebie wiecej i wiecej pseudoturystow.I > slusznie. Z tego co słyszałem mnóstwo Polaków w Stanach kupuje bilety w jedną stronę. Niedługo nie będzie tam po nas śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
nobull Re: Milosniku ogladania kanionow 06.11.08, 16:23 przyladek.dobrej.nadziei napisał: > wami41 napisała: > > > Jak bedzie ciebie stac na ogladanie kanionow to dostaniesz > > wize. Na razie milosnicy turystyki (tacy jak ty) zostaja w USA > > na lata dorabiajac na budowach i budowkach. > >Efektem takich turystow jest to, ze USA nie chce wpuszczac do > >siebie wiecej i wiecej pseudoturystow. I slusznie. > Z tego co słyszałem mnóstwo Polaków w Stanach kupuje bilety w > jedną stronę. nie powtarzaj komunistycznej propagandy! tylko pijacy i idioci wracaja do Polszy! Trzeba byc naprawde chorym psychicznie aby wracac! > > Niedługo nie będzie tam po nas śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
nobull Re: Najważniejszy powód 06.11.08, 16:08 19790222x napisał: > Zapamiętamy je, bo pierwszy raz po 89 roku wybiora Prezydenta, >który będzie szczerze przyjazny Polsce, a nie hipokryta, dwulicowy Bush czy Clinton. ' ' co ty bredzisz >Wstyd powinno być teraz pozostałym, że będzie to afro-amerykanin. wstydz sie za nas > Juz jestem pewien, że wizy beda zniesione dla Polaków, bo nie > zniósłbym ponizania się w kolejce przed konsulatem/ambasadą > prosząc się za 100 dolców o wize tylko dlatego, że chcę zobaczyć >kaniony, a i pewnie bym jej nie otrzymał, jak dzieci z zespołu > folklorystycznego, które miały jechac na wystepy do USA :) nie nie beda zniesione. my nie chemy chamow z polski i zlodzieii > taki to zawyżony odsetek odrzuconych wiz nam robili do tej pory. i slusznie! nie dla komuchow wdzieki ameryki! > Liczy się bezinteresowna przyjaźń, od wieków tak było. ale nie z polskim komunistycznym bydlem! > Za irak i Afganistan nie mamy nic. A co i a co ty bys chcial dostac? Takich kretynow jak ty jest w polsce kilkanascie milionow! > My obywatele, bo uzywane hammery mnie nie obchodzą tobie wystarcza nowe trampki! Odpowiedz Link Zgłoś
ra.v Fotomontaż ??? 05.11.08, 20:17 Możliwe, że mylę się całkowicie, ale czy czasem zdjęcie pokazujące "gigantyczne kolejki" to nie fotomonaż? Większość postaci wygląda jak powycinanych nożyczkami z innych zdjęć. Najbardziej rzucają sie w oczy różnice w ostrości - np. mężczyzna w pomarańczowej kurtce z słuchawkami w uszach, stojący w lewym rogu jest wygląda jak postać drugoplanowa, gdy tymczasem stojący za nim łysawy mężczyzna jest sfotografowany o wiele bardziej ostro. Czy na prawdę nie można było wrzucić prawdziwego zdjęcia? Chyba, że mi oczy całkowicie szwankują... Odpowiedz Link Zgłoś
tarn Re: Fotomontaż ??? 05.11.08, 21:42 Nie szwankują Ci oczy, mnie tez cos nie pasuje; szary płaszcz (na dole)człowieka, który stoi ZA brunetem z gazetą w lewej rece, wystaje PRZED nogawkę jeansów bruneta, jakby źle wycieto postać. Nie wiemy czy to fotomontaż, ale faktycznie oko wyłapuje wiele szczegółów niezgodnych z perspektywą.. ten facet z komórką jest też jakby za duży w stosunku do swojej pozycji w kolejce.. Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: Fotomontaż ??? 05.11.08, 22:27 Taaa, to na pewno fotomontaż, a ten ćwierćmilionowy szczęśliwy tłum w Grant Park i na Michigan Avenue wczoraj wieczorem i w nocy, tłum w którym miałam przyjemność się znajdować, to była moja halucynacja :P Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Fotomontaż ??? 06.11.08, 00:02 Pic na wodę i fotomontaż jak byk - nawet wstawili tam George'a "Dablju" Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarmice Re: Fotomontaż ??? 06.11.08, 00:28 Szczęśliwy bo głupi, albo odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_pi Re: Fotomontaż ??? 06.11.08, 01:47 tarn napisała: > Nie szwankują Ci oczy, mnie tez cos nie pasuje; szary płaszcz (na > dole)człowieka, który stoi ZA brunetem z gazetą w lewej rece, > wystaje PRZED nogawkę jeansów bruneta, jakby źle wycieto postać. Najprawdopodobniej złudzenie. Była niedawno gdzieś omawiana zbliżona historia ze zdjęciem dwóch golfistów - chyba Woodsa i kogoś tam jeszcze. Chodziło o światło, specyficzny układ obu postaci "na styk" oraz chyba o nadmierne wyostrzenie zdjęcia. Jeden pozornie "wyłaził" na zdjęciu zza drugiego, mimo że znajdował się ładnych parę metrów za nim. Tu jest podobnie. > Nie > wiemy czy to fotomontaż, ale faktycznie oko wyłapuje wiele szczegółów > niezgodnych z perspektywą.. ten facet z komórką jest też jakby za > duży w stosunku do swojej pozycji w kolejce.. A za to podziękuj już Panu Bogu, że go takim stworzył... No i że głowy są na tym zdjęciu niemalże na jednej wysokości. Powtórzę - dla fotoreportera takie "ulepszanie" zdjęć przez dodawanie postaci oznacza w przypadku wykrycia eliminację z zawodu. Ostatnio taki "mądry" był jeden z fotografów pracujących dla Reutersa. Usunęli chyba wszystkie zdjęcia, które zrobił, ze swojego archiwum. Nie sądzę, żeby jakakolwiek agencja kiedykolwiek od tego człowieka kupiła jeszcze zdjęcie reportażowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_pi Re: Fotomontaż ??? 06.11.08, 01:57 Materiał o fotoreporterze pracującym dla Reutersa: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3537265.html Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_pi Re: Fotomontaż ??? 06.11.08, 01:29 ra.v napisał: > Najbardziej rzucają sie w oczy różnice w ostrości - np. > mężczyzna w pomarańczowej kurtce z słuchawkami w uszach, stojący w > lewym rogu jest wygląda jak postać drugoplanowa, gdy tymczasem > stojący za nim łysawy mężczyzna jest sfotografowany o wiele bardziej > ostro. Robiłeś kiedyś zdjęcia lustrzanką? Taką klasyczną na film, najlepiej z podglądem głębi ostrości. Spróbuj kiedyś ustawić sobie szeroką przysłonę, krótki czas i zrobić zdjęcie podobnej kolejki, płotu, krawężnika czy czegokolwiek w podobnej perspektywie jak na tym zdjęciu, ustawiając ostrość mniej więcej na środkowy plan obiektu. > Czy na prawdę nie można było wrzucić prawdziwego zdjęcia? > Chyba, że mi oczy całkowicie szwankują... Widzisz, w przypadku fałszowania zdjęć przez fotoreporterów pracujących dla dużych, szanujących się agencji, wykrycie takiego fałszerstwa oznacza śmierć zawodową dla fotoreportera. To tak, jakby przyłapać prokuratora na przyjmowaniu łapówki. MOim zdaniem jest mało prawdopodobne, żeby ktoś chciał ryzykować takie konsekwencje dla tego akurat ujęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ra.v Re: Fotomontaż ??? 06.11.08, 19:21 No nic, wychodzi na to, że ślepota mnie bierze. Mimo wszystko, strasznie nienaturalnie mi to zdjęcie wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
brutt 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 05.11.08, 20:23 Wystarczy juz o tych wyborach. Redaktorzy GW z radości już zrobili w gacie. Czy Polska to 51. stan USA? Odpowiedz Link Zgłoś
prober Między bajki? 05.11.08, 20:39 "Wybór Obamy na prezydenta udowodnił, że teorię o tzw. efekcie Bradleya można włożyć między bajki." WTF? To artykuł pana redaktora "jg" można włożyć między bajki. Efekt Bradleya istnieje i ma się dobrze. A wynik głosowania w USA nie podważa słuszności tej zależności. Ona po prostu NIE ZAWSZE zachodzi w wyraźnie widocznej skali. Więcej rzetelności życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Między bajki? 05.11.08, 20:46 Nie w tym rzecz. On zachodzi i to w wielkiej skali. Tyle, że w sondażach był tym razem uwzględniany, podobnie zresztą jak w ostatnich wyborach parlamentarnych w Polsce uwzględniano to, że spory odsetek nie przyznawał się do zamiaru głosowania na PiS> Dzięki temu zresztą uniknięto sytuacji z wyborów prezydenckich, gdy ok. 8% ankietowanych kłamało, że głosuje na Tuska a głosowali na Kaczyńskiego (teraz zrestą też wychodzi, że rzekomo wówczas grubo ponad 50% głosowało na Tuska a na Kaczyńskiego ledwie ok. 35%). Tego typu efekty obiektywnie istnieją, tyle, że mądre sondażownie uczą siuę. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Między bajki? 05.11.08, 21:57 Kolejki byly, zareczam. A "facet z komorka" faktycznie moze byc domontowany, niestety podejrzewam, ze przez redaktora polskiego. Bo jest to baaaardzo znana postac w Nowym Jorku - senator Schumer. Moze redaktor chcial sie pochwalic, ze taki moment widzial? Schumer glosowal w dzielnicy na Brooklynie - Park Slope, gdzie mieszka w duzym budynku mieszkaniowym. Wielce oddany swojej pracy i bardzo skromny face, powszechnie szanowany. Oczywiscie demokrata!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.el 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 05.11.08, 21:54 A 11, qlwa, to ten, że o żadnych polskich wyborach nie było tyle szumu i takiego rozmachu. Żadna ze stacji TV podczas ostatnich wyborów, nie odwiedzała każdego miejsca, które choćby mgliście związane było z Tuskiem lub Kaczyńskim. Jak za 2 lata podobnej szopki nie odstawicie podczas polskich wyborów, to ja nie wiem. Czy Wy nas macie za idiotów? Nie potraficie niczego sensownego napisać i każdego bzdurnego tematu czepiacie się jak rzep psiego ogona. Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Wielkie nadzieje i oczekiwania 05.11.08, 21:58 Trochę chyba zbyt dużo media oczekują po Obamie i czuję że się zawiodą. Może nie jakoś kosmicznie, ale przy tak rozbudzonych nadziejach i tak będzie boleśnie. A jak się zacznie sypać gospodarka i parę obietnic zaczną ludzie wypominać, to w 2011 trzeba będzie pokazać guts i liberalny Obama zrobi inwazję na Iran. I wtedy cały świat się zdziwi i baaardzo rozczaruje. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Wielkie nadzieje i oczekiwania 05.11.08, 22:21 michalw4 napisał: > Trochę chyba zbyt dużo media oczekują po Obamie i czuję że się zawiodą. Może ni > e > jakoś kosmicznie, ale przy tak rozbudzonych nadziejach i tak będzie boleśnie. A > jak się zacznie sypać gospodarka i parę obietnic zaczną ludzie wypominać, to w > 2011 trzeba będzie pokazać guts i liberalny Obama zrobi inwazję na Iran. I wtedy> cały świat się zdziwi i baaardzo rozczaruje. Co można oczekiwać od Obamy, ze z pustego do pełnego naleje? On nie ma wiele możliwości, finanse, gospodarka w opłakanym stanie, wiec co można oczekiwać? Dobrze już będzie gdy te sytuacje ustabilizuje i przestanie napadać tak jak Bush na innych i niepokój siać w świecie i podsycać nienawiść. To już będzie wielkie osiągniecie i kontrast do tego co mija. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Wielkie nadzieje i oczekiwania 06.11.08, 00:18 Wygląda to tak że w czasach "kryzysu" "pozwolono" "kolorowemu" przejąć "władzę", żeby można było zrobić z niego "kozła ofiarnego" i tym samym udowodnić że "czarni" są dobrzy w tworzeniu muzyki rozrywkowej a nie w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki-brunet 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 05.11.08, 23:05 i tutaj powód nr. 11 => koloryt.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
siodmyjamnik 10 ? To sukces białych ! przeciez matka Obamy byla 05.11.08, 23:10 biala ! dlaczego caly splendor spadl na czarna polowę genomu Baracka ? Co do McCaina-wielki respekt za klasę. Porownanie z J.K., ktory po przegranej mowil "nie dalismy radę temu poteznemu frontowi zaczynajacemu się na PO, a konczacemu się na mordercy Popieluszki" jest wymowne. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Lemingi. co na niego głosowały, też nie zapomną: 05.11.08, 23:33 Reakcja rynków na wybór Obamy: DOW: -5.05% NASDAQ: -5.53% S&P: -5.27% W USA giełda to nie domena spekulantów/krwiopijców, tylko miejsce, gdzie ludzie lokują oszczędności na emeryturę. Witamy w nowej erze Cartera (po której ludziom tak się zebrało na wymioty, że szybciutko wybrali Reagana i jego sposób na gospodarkę). Odpowiedz Link Zgłoś
mgz Faktycznie - kolejki jakich Ameryka nie widziala.. 06.11.08, 00:38 ...oddaje dobrze to, co wczoraj obserwowalem. Nacisk jest na "nie widziala". Poszedlem do lokalu wyborczego okolo godziny 10 rano. Byly w kolejce trzy osoby. Poniewaz bylem tam z moim malym synkiem, a po wyborach mielismy w planach biblioteke o 10:30, wiec uznalismy te trzy osoby za zbyt dluga kolejke i zrezygnowalismy. Wrocilismy po poludniu, okolo 15:30, kiedy nie bylo tam nikogo oprocz pracownikow. Cale glosowanie zajelo 5 minut. Po dobrze wykonanym obowiazku obywatelskim poszlismy na pizze a ja sobie walnalem szkockie piwko Kilt Lifter, oczywiscie duze. Aaa, zapomnialem napisac, ze z biblioteki wyszly nici, bo zamiast cotygodniowego opowiadania bajek i czytania ksiazeczek, sala zajeta byla na.... no chyba latwo zgadnac, na wybory. Wiec zamiast do biblioteki pojechalismy w gory i zrobilismy sobie przechadzke i piknik. Tak minal mi dzien wyborczy w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
manandluz-1 Re: Faktycznie - kolejki jakich Ameryka nie widzi 06.11.08, 03:39 Ja glosowalem w Connecticut. Stalem w kolejce od 5:50 rano przez 45 minut zanim oddalem glos. Moja zona poszla tam pozniej, o 7 :00 rano i wyszla z lokalu wyborczego po godzinie stania w kolejce. Kolejki byly znacznie dluzsze jak na zalaczonym w artykule zdjeciu. Wiadomo od dawna, ze Stany to kraina kontrastow. Odpowiedz Link Zgłoś
mgz Re: Faktycznie - kolejki jakich Ameryka nie widzi 06.11.08, 06:33 No chyba jest w tym racja, ze kraina kontrastow. Dzisiaj znajoma mi powiedziala, ze jej znajomy gdzies na wschodzie stal 8 godzin, zeby zaglosowac. Nie wyobrazam sobie czegos takiego. Dlaczego nie ma tam wiekszej ilosci lokali wyborczych? Moze dotychczas (tzn. w poprzednich wyborach) byla mala frekwencja wyborcza, a teraz byla duza, i stad te koleji? Mozliwe to? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Prezydent Osama i wiceprezydent Bi(n La)den - to 06.11.08, 01:20 wyjaśnia dlaczego nie mogli złapać bin Ladena. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_pi Re: Prezydent Osama i wiceprezydent Bi(n La)den - 06.11.08, 02:05 To rzeczywiście bardzo straszne. Żeby było jeszcze straszniej, należałoby dodać, że Obama ma na drugie Hussein, po ojcu. No i będzie 44 prezydentem. Przydałoby się jeszcze trochę pokombinować i znaleźć w biografii Obamy liczbę 666. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrlesiu 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 06.11.08, 03:05 To nie prawda ze Obama jest pierszym czarnym kandydatem na prezydenta USA.....1-ym byl J.Jackson rowniez z Chicago,zreszta obecny byl na wiecu w Chicago i czesto byl pokazywany.........zanim cos napiszecie sprawdzajcie dobrze zrodla.......pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
ksg06 to ja w USA i jakos bez zamieszania jak widac w PL 06.11.08, 04:16 powaznie, nie widze by tutaj az tak sie tym entuzjazmowali jak w Polsce W ostatnich dniach norma: praca, dom, ulice takie same, media tutejsze tez bardziej wywazone, nie jedyne wiadomosci W Polskich mediach to jakies bardziej kolorowe, ludzie przejeci, jakby tam sie to dzialo, nie tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
11111 Wybory odbyly sie wczoraj 06.11.08, 04:54 wybory jak wybory - ludzie zaglosowali i wybrali, czym wy sie jeszcze zachwycacie?? wielkie bicie piany... Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot "Naród zbudowany przez posiadaczy niewolników" 06.11.08, 07:52 "Naród zbudowany przez posiadaczy niewolników, spalony wojną domową i trawiony przez pokolenia rasistowskich zmagań dał miażdżące zwycięstwo 47-letniemy senatorowi w Illinois" - potomkowi Luo, czyli łapaczy i handlarzy niewolników ze Wschodniej Afryki. Całe pokolenia handlarzy niewolników muszą obracać się w trumnach i ryczeć ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta13sar Re: 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 06.11.08, 09:22 A mam pytanie, czy Obama w swoim przemówieniu wspomniał coś o swojej babci? Przecież tak bardzo ją kochał, tak pokazowo przerwał swoją kampanię żeby z nia być, a teraz po jej śmierci i po jego wygranej nie słyszałam nic na jej temat. Może po prostu nie wszystko słyszałam. Ale ładnie wyglądało by zdanie że szkoda że babcia tego nie doczekała czy coś w tym rodzaju. Może się czepiam niepotrzebnie, ale w sumie bardzo podobało mi się zachowanie obu Panów. Lekcja pokazowa dla naszych polityków Odpowiedz Link Zgłoś
hot_chip Re: 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 06.11.08, 10:18 W przemówieniu po wygranej mówił o babci. Odpowiedz Link Zgłoś
tom4811 10 powodów, dla których zapamiętamy te wybory 06.11.08, 09:55 Skończcie wreszcie z tymi wyborami Żygać mi się chce Obamą i całą sprawą D O Ś Ć Odpowiedz Link Zgłoś
nobull 10 powodów, 06.11.08, 15:55 ten artykul potwierdza ze polscy dziennikarze to stworzeni przez komunistow prawdziwi idioci PRZECIEZ Obama to bialy clowiek w czarnej skorze Odpowiedz Link Zgłoś