eva15 20.11.08, 19:25 Niemcy mają ogromne magazyny gazu o pojemności wystarczającej na kilka m-cy. Przypuszczam, że można się więc jakoś porozumieć, by Zahcód nie ucierpiał a Ukraina nie miała co kraść zimą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scibor3 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 20:11 To dobrze, że mają. My też mamy, nie tylko magazyny (może nie aż takie duże - 1.6 mld m3 ok 10% rocznego zużycia w Polsce) , ale i własne złoża (ok 30% zużycia - 4.3 mld m3). W razie kłopotów z Ukrainą my wyssiemy co się nam należy z gazociągu idącego przez Białoruś a szkopy niech sobie korzystają z własnych "ogromnych magazynów". W najgorszym razie ucierpią, zakłady azotowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
szklo_rynsztokowe_z_tvn Okazja_Dla_Hitlerladu_Na_Odszkodo wanie__:))))))))) 22.11.08, 00:49 scibor3 napisał: > To dobrze, że mają. My też mamy, nie tylko magazyny (może nie aż takie duże - > 1.6 mld m3 ok 10% rocznego zużycia w Polsce) , ale i własne złoża (ok 30% > zużycia - 4.3 mld m3). W razie kłopotów z Ukrainą my wyssiemy co się nam należy > z gazociągu idącego przez Białoruś a szkopy niech sobie korzystają z własnych > "ogromnych magazynów". W najgorszym razie ucierpią, zakłady azotowe itp. TO OKAZJA DLA SZWABÓW NA CZĘŚCIOWE ZAPŁACENIE ODSZKODOWAŃ UKRAINIE ZA JEJ ZRABOWANIE ! MOŻE NIE TAK GIGANTYCZNE JAK SZWABSKIE ZRABOWANIE POLSKI (1000 MILIARDÓW ÓWCZESNYCH DOLARÓW) ALE JEDNAK SPORE !! Odpowiedz Link Zgłoś
kon-donek_kastrat_wermahtowy Bandycka_Rosja_Niech_Płaci_Za_Lud obójstwo_!!!!!!! 22.11.08, 01:02 Niech zbrodnicze Kacapy wpierw zapłacą Ukrainie odszkodowanie za wymordowanie głodem 8 milionów Ukraińców ! a potem będzie można gadać o długach ! Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Klon? 22.11.08, 10:52 kon-donek_kastrat_wermahtowy napisał: > Niech zbrodnicze Kacapy wpierw zapłacą Ukrainie > odszkodowanie za wymordowanie głodem > 8 milionów Ukraińców ! Smarkaty zadymiarz mnoży klony: był "dresiarzem", nosił "flagę", "podsłuchiwał", deklarował, że jest "przyjacielemameryki" a teraz okazuje się, ze jest tylko bękartem z wermachtu. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Witaj Eva15 20.11.08, 20:22 No proszę. Nie mogłem zrozumieć dlaczego forumowemu borratowi nagle zmiękła rura. A tu taka prozaika. Szkoda. Tak było przyjemnie czytać jego posty o bezzębnych staruszkach z jakiejś wioski. I te szyszki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=87488417 Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Witaj Eva15 20.11.08, 21:42 na łubiance praca wre, fiutin wraca, "web brigady" bredzą na potęgę www.zdf.de/ZDFmediathek/content/573670?inPopup=true# Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Miedwiedkowo... 21.11.08, 13:30 To dzielnica slumsow w Moskwie, Walterku. A co do szyszek, to wazny element federalnych rezerw zywnosciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld U.. 20.11.08, 20:26 Ukraina powinna zażądać od Rosji zapłacenia 30 mld. dol za skazanie kilkunastu milionów ludzi na śmierć głodową. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 20:33 a od was irak znacznie wiecej za zabicie wraz z jankesami pol miliona ludzi i za napasc na nich kraj Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 20:33 wolaczki by nas szanowali jakbysmy byli tacy jak oni sprzedali cala swoja gospodarke banki zachodowi bo to sluszne i bardzo zachodnie i wlazili w d... jankesom tak jak oni oraz mieli agntow usraela u wladzy tak jak oni.Wtedy bylibysmy wielkimi jeropejczykami i wogole by nas kazdy lubil hehehe. Niestety jest odwrotnie nie wybralismy drogi wielkiego sukcesu polszy jestesmy gopdarzami we wlasnym kraju i mastach z ambasady us nam nie mowi co mamy robic i to wolakczkow boli a teraz iddzcie na wiesmaca i poogladac w tv rambo 3 buahahahahaha coraz nardziej nas smieszycie Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 20:50 Miszka a Ty tutaj i znowu wciskasz ten sam tekst. No nie, można się załamać. Ale to i tak nie działa. Jednak jesteś na etacie. I co Wy chcecie osiągnąć? Chcecie nas przegabacić na swoją stronę przeciw USA. To zadanie nie wykonalne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 Re: sprzedawczyku bezmozgowy przyjmij se do 20.11.08, 23:01 wuiadomosci zes jest tylko posmiewiskiem dla amerykancow , meksykow ,portorykanow i innych nacji zyjacych w usa. jestescie tam poczebni jak nocnik do srania dla niemowlaka. waszym kobita od dymania ich przez bambusow ksitki tak sflaczaly ze wygladaja jak suche sliwki z pestka . wy jestescie tylko rzydtni do kladzenia pap i zrywania azbestow.. staliscie sie posmiewiskiem calego swiata , w koncu ich filmy leca w tv jazdego kraju.. nie znajdziesz w udsa durniejszego przyglupa jak polaka... staraj sie pomiocie jak mozesz i tak bedziesz tam tylko zasranym polaczkiem do klepnia po glupiej lepetynie. ogladales film amerykanski ???o polskiej rodzinie .?.on piekarz ona nocna dymaczka , dymal ja kazdy tylko nie juzio. dawala kazdemu tylko nie swemu polskiemu chlopowi bo mu nogi smierdzialy pod pachami... zapamietaj sbie sciereczko ktora czyszcza buty jankesi przy okazji..znajdy i sprzedawczyki nikt nigdy nie szanowal a tym bardziej liczyl z nim.. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: sprzedawczyku bezmozgowy przyjmij se do 21.11.08, 00:25 acs-13 napisał: > wuiadomosci zes jest tylko posmiewiskiem dla amerykancow , > meksykow ,portorykanow i innych nacji zyjacych w usa. > jestescie tam poczebni jak nocnik do srania dla niemowlaka. > waszym kobita od dymania ich przez bambusow ksitki tak sflaczaly ze > wygladaja jak suche sliwki z pestka . > wy jestescie tylko rzydtni do kladzenia pap i zrywania azbestow.. > staliscie sie posmiewiskiem calego swiata , w koncu ich filmy leca w > tv jazdego kraju.. > nie znajdziesz w udsa durniejszego przyglupa jak polaka... > staraj sie pomiocie jak mozesz i tak bedziesz tam tylko zasranym > polaczkiem do klepnia po glupiej lepetynie. > ogladales film amerykanski ???o polskiej rodzinie .?.on piekarz ona > nocna dymaczka , dymal ja kazdy tylko nie juzio. > dawala kazdemu tylko nie swemu polskiemu chlopowi bo mu nogi > smierdzialy pod pachami... > zapamietaj sbie sciereczko ktora czyszcza buty jankesi przy > okazji..znajdy i sprzedawczyki nikt nigdy nie szanowal a tym > bardziej liczyl z nim.. A to ciekawe "taki kulturnyj narod". Glodny jestes i dla tego zly,opierdziel sobie troche sloniny z chlebem i ci zlosc przejdzie......tylko ostroznie ze slonina,wiecej chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 20:42 przyjacielameryki napisał: > Ukraina powinna zażądać od Rosji zapłacenia 30 mld. dol za skazanie kilkunastu > milionów ludzi na śmierć głodową. Może szanowny "przyjacielameryki", będący przy tym "dresiarzem" z "gwiaździstą flagą wolności" (i w dodatku "podsłuchującym") wyjaśni: 1. w jaki sposób wyliczył te "30 mld. dol" które jego zdaniem się Ukrainie należą; 2. skąd się wzieło te "skazanie kilkunastu milionów ludzi na śmierć głodową" (w dodatku, sadząc po jego poście, chyba Ukraińców) - może jakieś, dotychczas nikomu nie znane, materiały źródłowe? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 21:31 walter62 napisał: > przyjacielameryki napisał: > > > Ukraina powinna zażądać od Rosji zapłacenia 30 mld. dol za skazanie kilku > nastu > > milionów ludzi na śmierć głodową. > > Może szanowny "przyjacielameryki", będący przy tym "dresiarzem" z > "gwiaździstą flagą wolności" (i w dodatku "podsłuchującym") wyjaśni: > 1. w jaki sposób wyliczył te "30 mld. dol" które jego zdaniem się Ukrainie nale > żą; > 2. skąd się wzieło te "skazanie kilkunastu milionów ludzi na śmierć głodową" (w > dodatku, sadząc po jego poście, chyba Ukraińców) - może jakieś, dotychczas > nikomu nie znane, materiały źródłowe? > Moze ja ci odpowiem. Ludzie obwiniaja komunistow nagminnie z powodu jednego. Zaden narod sie przy nich do syta nie najadl,wiec wymaganie dowodow jest nielogiczne z punktu widzenia historii. Polacy potrafili sie przed tym komunistycznym glodem jakos bronic,moze dlatego ze bylismy i jestesmy rozrzuceni po calym swiecie.Pomoc Polakow z zachodu wystarczyla na kawalek chleba,nawet w najgorszych czasach. Nie wiem po co ci byla potrzebna ta ironia,chyba zeby tylko pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: sneiiville 20.11.08, 22:17 snellville napisał: > Nie wiem po co ci była potrzebna ta ironia,chyba żeby tylko pogadać. Niestety poruszony temat jest zbyt poważny by wypowiadać się w poruszonej sprawie w tonie ironicznym. > Może ja ci odpowiem. Niestety nie odpowiedziałeś na postawione dwa pytania. W sprawie Wielkiego Głodu jest sporo wiarygodnych publikacji naukowych, na podstawie których można z dość dużą precyzją określić skalę strat ludzkich z tego okresu. Swego czasu, przy okazji artykułu A.Sołżenicyna, dość szczegółowo opisałem to zagadnienie - kwestia "czarnych spisów", głodu, strat w rezultacie tłumienia powstań, "zaczystek", przymusowej deportacji. Również pisałem o obszarze oraz przyczynach - jakie konkretne decyzje władz bolszewickich poprzedziły Wielki Głód. Tak więc zamiast klepać kretynizmy w stylu tego "dresiarza" z "flagą" warto najpierw na ten temat przeczytać chociażby kilka publikacji (na początek polecam R. Comqesta). Sądząc po braku odpowiedzi tego "przyjacielaameryki" na postawione przeze mnie pytania można domyślić się intencji jego postu - jest to zwykły forumowy smarkaty zadymiarz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: sneiiville 20.11.08, 22:20 Walter, to ile bylo w koncu tych ofiar wielkiego glodu na Ukrainie? Bo zamotales, a dalej nie wiadomo, o co ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: sneiiville 20.11.08, 22:23 Oficjalnie przyjmuje się starty ludzkie na Ukrainie w okresie Wielkiego Głodu w przedziale od 3,5 do 4,0 mln ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: sneiiville 20.11.08, 22:32 on ma dane z najbardziej wiarygodnych źródeł en.wikipedia.org/wiki/Web_brigades Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: sneiiville 20.11.08, 22:34 abhaod napisał: > > on ma dane z najbardziej wiarygodnych źródeł > en.wikipedia.org/wiki/Web_brigades Wikipedia piszą ludzie, tacy jak ja i ty. Znalazłeś naprawdę wiarygodne źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: sneiiville 20.11.08, 22:42 abhaod napisał: > on ma dane z najbardziej wiarygodnych źródeł Owszem. Robert Conquest Wielki Terror. Niestety, takim przygłupom jak abhaod to nazwisko nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 22.11.08, 00:32 snellville napisał: > > Moze ja ci odpowiem. > Ludzie obwiniaja komunistow nagminnie z powodu jednego. > Zaden narod sie przy nich do syta nie najadl,wiec wymaganie dowodow > jest nielogiczne z punktu widzenia historii. to sprawa dyskusyjna!za komunistów nikt nie chodził głodny(nie liczę tego słynnego hlodomoru,okresu wojny i powojennych czasów,bo i zachodni niemcy zdychali z głodu pod okupacją amerykańską)i z głodu nie umierał,żyło się skromnie ale nie głodno!czego nie powiem o dzisiejszych czasach kiedy ludzie przymierają z głodu i żyją poniżej granicy biedności.Są bogaci i bardzo biedni,wtedy byli wszyscy równi.Ja nie tęsknie za starymi czasami bo akurat należę do tych,hmm,powiedzmy niebiednych;)))ale rozumiem tych biednych! > Polacy potrafili sie przed tym komunistycznym glodem jakos > bronic,moze dlatego ze bylismy i jestesmy rozrzuceni po calym > swiecie.Pomoc Polakow z zachodu wystarczyla na kawalek chleba,nawet > w najgorszych czasach. jeszcze raz powtarzam,żyłem w czasach realnego socjalizmu w Polsce ale nie widziałem umierających z głodu lub żyjących w totalnej nędzy jak dzisiaj i podkreślam że nie miałem rodziny za granicą(bo nie byliśmy na tyle bogaci aby zebrać kasę na wyjazd itp,to tylko tych "najbiedniejszych"i związanych z władzą było na to stać)i nie należałem do partii władzy ani jej struktór:)więc nie pieprz proszę o tych umierających i uratowanych przez biedotę zza granicy! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 20.11.08, 21:42 walter62 napisał: > 2. skąd się wzieło te "skazanie kilkunastu milionów ludzi na śmierć głodową" (w> dodatku, sadząc po jego poście, chyba Ukraińców) - może jakieś, dotychczas> nikomu nie znane, materiały źródłowe? "Najbardziej wiarygodna" :-))) instytucja w Polsce "udostępniła" przecież dokumenty "nieznanego pochodzenia" Ukrainie na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 22:20 nie-tak napisała: > "Najbardziej wiarygodna" :-))) instytucja w Polsce "udostępniła" przecież > dokumenty "nieznanego pochodzenia" Ukrainie na zamówienie. Coś nie kumam. Może coś bliżej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: nie-tak 20.11.08, 22:23 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5971476,IPN_wydal_nieznane_dokumenty_o_Wielkim_Glodzie_na.html Dziwne, ze akurat teraz, na te rocznice znaleźli dokumenty i przekazali "nieznanego pochodzenia" i to w "wiarygodnej instytucji" :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 22:27 Dzięki. O tym nie wiedziałem. No tak. IPN - wszystko tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: nie-tak 20.11.08, 22:33 przecież jest to "najwiarygodniejsza" instytucja w Polsce, która pisze wszystko na zamówienia, wiadomo czyje. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 22:47 nie-tak napisała: > przecież jest to "najwiarygodniejsza" instytucja w Polsce, która pisze wszystko > na zamówienia, wiadomo czyje. Generalnie bardzo przykra sprawa. "Chcieliśmy jak najlepiej, ale wyszło tak jak zawsze". Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: nie-tak 20.11.08, 22:49 Hm, ale IPN ogolnie rzecz biorac potwierdza twoje dane dot. liczby ofiar. To zle? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 22:58 charioteer napisał: > Hm, ale IPN ogólnie rzecz biorąc potwierdza twoje dane dot. liczby ofiar. To źle? Te dane nie są "moje". One są powszechnie dostępne. Wystarczy trochę pokopać w publikacjach, które pojawiały się w sporej ilości na Zachodzie, poczynając gdzieś z połowy 60-ych lat. Do tego wcale nie jest potrzebny IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 23:12 Jak napisałem nie-tak, kilka postów wcześniej, o tej publikacji nic wcześniej nie wiedziałem. Poznałem notatkę prasową, teraz postaram się dociec do jej "źródła". Nie widzę nic "nagannego" w tej publikacji. Lecz również nic, co by nie było znane wcześniej. Chyba, że dziennikarze coś istotnego przeoczyli - czyli trzeba poznać bezpośrednio te materiały. Natomiast generalnie zupełnie inną kwestią jest dość dziwna, sama w sobie, postawa IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: nie-tak 20.11.08, 23:22 W sumie moze to dziwic, ale z notatki prasowej wynika, ze jest tam calkiem sporo polskich dokumentow. To akurat nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 23:36 charioteer napisał: > W sumie może to dziwić, ale z notatki prasowej wynika, że jest tam całkiem sporo polskich dokumentów. To akurat nie dziwi. I to jest w tej publikacji najbardziej ciekawe. Natomiast materiały NKWD i GPU od ponad 10 lat są "przekopane" i na ich podstawie ukazało się sporo opracowań. Można do tego dorzucić jeszcze dokumenty bolszewickiej partii, odsłaniające kulisy "centrum decyzyjnego". Inną kwestią będzie szok, jeżeli za przykładem Juszczenki pójdą Kazachowie i opublikują materiały dotyczące tego kto konkretnie pacyfikował w tym czasie powstanie Kazachów. Chociażby skład etniczny "specotriadow". W Kazachstanie w tym czasie zginęło proporcjonalnie najwięcej populacji (ca. od 25 do 30%). Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: nie-tak 20.11.08, 23:41 Ale raczej malo prawdopodobne, zeby Kazachowie zwrocili sie z prosba o pomoc do IPN, prawda? Watpie tez, zeby wywiad II RP mial powody, by sie w tym czasie specjalnie interesowac Kazachstanem. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 20.11.08, 23:58 charioteer napisał: > Ale raczej mało prawdopodobne, żeby Kazachowie zwrócili sie z prośbą > o pomoc do IPN, prawda? Wątpię też, żeby wywiad II RP miał powody, > by sie w tym czasie specjalnie interesować Kazachstanem. No cóż tego się trudno spodziewać. Ostatecznie Nazarbajew nie jest ulubieńcem Jaśnie Nam Panującego. Natomiast kwestią otwartą (również dla IPN) pozostaje zagadnienie Polaków deportowanych do Kazachstanu - temat absolutnie dziewiczy. Ludzie ci wylądowali na pustkowiu, niezdając sobie sprawy, że w tych miejscach zaledwie kilka lat wcześniej tentniło życie. Własne doświadczenia Kazachów sprawiły , że w taki a nie inny sposób odnieśli się do Polaków - wielu z nich zawdzięcza życie wyłącznie pomocy jaką w tym czasie okazali Kazachowie. Niestety my o tym, z jakiś dziwnych przyczyn, teraz staramy się zapomnieć. Swego czasu przywiozłem sporo materiałów z Kazachstanu o Wielkim Głodzie i powstaniu w tym Kraju - nikogo to nie interesowało. Generalnie bardzo przykra sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: nie-tak 21.11.08, 00:06 Moze trzeba bylo samemu te materialy opracowac? Z Kazachstanem jest faktycznie dziwna sprawa, bo wspomnien z Syberii jest sporo. Moze rzecz w tym, ze do Kazachstanu trafiali zupelnie inni ludzie, przewaznie cale rodziny w ramach planowych wysiedlen. To byli zwyczajni ludzie, nie elity w jakimkolwiek sensie. Poza tym, Kazachstan zmienial chyba bardziej niz Syberia - z Kazachstanu wielu wrocilo jako nawroceni komunisci. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 21.11.08, 00:23 charioteer napisał: > z Kazachstanu wielu wróciło jako nawróceni komuniści. Z tym bym nie przesadzał. Znam sporo osób, których to nie dotyczy. W dużym stopniu na sposób "postrzegania" miejscowe wpływało otoczenie. W przypadku Kazachstanu - postawa samych Kazachów, których o sympatie do Komuniaków trudno podejrzewać - ostatecznie był to jedyny Naród który powstał zbrojnie przeciw bolszewii - u Ukraińców czegoś takiego nie było, oni masowo garneli się do "specotriadow" na "zaczystkę" Kazachstanu . Na Syberię (i do Kazachstanu) nie wysyłano elit - wiadomo co się stało z tymi kto dostał "jedynkę". Natomiast znałem jednego "Sybiraka" który powrócił z lewicowymi przekonaniami (nie "komunista", raczej taki skrajnie opozycyjny socjalista - w Polsce jeszcze kilka razy siedział). Faktem jest, że na temat Kazachstanu nic się nie pisze i nie publikuje - w Polsce jest to temat tabu. Przy tym czyni się to w sposób absolutnie świadomy. W jakim celu? - nie mam zielonego pojęcia. Gdy na ten temat się rozmawia z "decydentami napotyka się na mur obojętności (dobrze, że przy tym nie ziewają). Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: nie-tak 21.11.08, 00:30 Czy "decydentow" interesuje historia? Nie wiem, czy to jest swiadome milczenie i czemu tak wlasnie mialoby byc. Niemcy tez niechetnie mowia o powojennej okupacji. Ciekawie sie rozmawia, ale jutro do pracy. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: nie-tak 21.11.08, 00:35 walter62 napisał: > charioteer napisał: > > > Ale raczej mało prawdopodobne, żeby Kazachowie zwrócili sie z prośbą > > ; o pomoc > do IPN, prawda? Wątpię też, żeby wywiad II RP miał powody, > > by sie w tym czasie specjalnie interesować Kazachstanem. > > No cóż tego się trudno spodziewać. Ostatecznie Nazarbajew nie jest ulubieńcem > Jaśnie Nam Panującego. > Natomiast kwestią otwartą (również dla IPN) pozostaje zagadnienie > Polaków deportowanych do Kazachstanu - temat absolutnie dziewiczy. Ludzie ci > wylądowali na pustkowiu, niezdając sobie sprawy, że w tych miejscach zaledwie > kilka lat wcześniej tentniło życie. Własne doświadczenia Kazachów sprawiły , że > w taki a nie inny sposób odnieśli się do Polaków - wielu z nich zawdzięcza życi > e > wyłącznie pomocy jaką w tym czasie okazali Kazachowie. Niestety my o tym, z > jakiś dziwnych przyczyn, teraz staramy się zapomnieć. Swego czasu przywiozłem > sporo materiałów z Kazachstanu o Wielkim Głodzie i powstaniu w tym Kraju - > nikogo to nie interesowało. Generalnie > bardzo przykra sprawa. WALTER. grzebiez w czyms co zabraknie ci zycia zeby udowodnic. Milo ze probujesz ale do niczego nie dojdziesz. Zatrzymaj sie i pomysl rozsadnie,komuna to byl glod i morderstwa. Jesli to sobie uswiadomisz nie bedziesz szukal dowodow, ile ludzi, z jakich przyczyn i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: nie-tak 21.11.08, 00:41 snellville napisał: > WALTER. grzebiesz w czymś co zabraknie ci zycia zeby udowodnic. > Milo ze probujesz ale do niczego nie dojdziesz. > Zatrzymaj sie i pomysl rozsadnie,komuna to byl glod i morderstwa. > Jesli to sobie uswiadomisz nie bedziesz szukal dowodow, ile ludzi, z > jakich przyczyn i dlaczego. Rozumiem, ze Twój wywód wystarczy dla czytelników GWo. Otóż nie jest moim celem ani potrzebą coś udowadniać. Natomiast celem samym w sobie jest zbieranie i analizowanie materiałów - niestety nie jest to płytka publicystyka w twoim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: nie-tak 21.11.08, 00:49 walter62 napisał: > snellville napisał: > > WALTER. grzebiesz w czymś co zabraknie ci zycia zeby udowodnic. > > Milo ze probujesz ale do niczego nie dojdziesz. > > Zatrzymaj sie i pomysl rozsadnie,komuna to byl glod i morderstwa. > > Jesli to sobie uswiadomisz nie bedziesz szukal dowodow, ile ludzi, z > > jakich przyczyn i dlaczego. > > Rozumiem, ze Twój wywód wystarczy dla czytelników GWo. > Otóż nie jest moim celem ani potrzebą coś udowadniać. Natomiast celem samym w > sobie jest zbieranie i analizowanie materiałów - niestety nie jest to płytka > publicystyka w twoim guście. Zgadzam sie ze trzeba szukac prawdy,moj problem jest w tym ze nigdy od ruskich sie tego nie dowiemy. Cos takiego jak bys chcial wiedziec czy zginelo 4.567.89 ludzi z glodu czy tez 4.987.25. Czlowieku to jest utopia. Natomiast wszyscy doskonale wiedza kto i dlaczego. Czy to ci nie wystarczy zeby od nich sie bronic i trzymac z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 snellvill jakos nie widze pedu ze strony oszolomst 21.11.08, 01:14 wa polaczkowatego do kopania sekty z vatykanu odpowiedzialnej ze wymordowanie ponad 100 mln eurpejczykow nie bede wspominal wspolczesne lata o wspoplpracy vatykanu z hitlerem jak i duce a juz FRAnco przeszedl wszystkich gdy z klechami katolskimi mordowali demokratow hiszpanskich przy blogoslawienstwie stolicy sekciarskiej masz w polsce gdy prawdziwi polacy wzieli prawo w swoje rece i mordowali przy blogoslawienstwie sekciarzy katolskich wspolmieszkancow tylko dlatego ze byli pochodzenia zydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: snellville 21.11.08, 11:14 snellville napisał: > Zgadzam sie ze trzeba szukac prawdy,moj problem jest w tym ze nigdy > od ruskich sie tego nie dowiemy. Przyznajesz sam, że jest to tylko "Twój" problem. Czy mam Tobie w tym zakresie pomóc? Czyżbyś nie słyszał np. o Memoriale? Sądząc z Twoich postów odnoszę wrażenie, że Twój problem sprowadza się wyłącznie z umysłowego lenistwa i niechęci do poznawania prawdy. Tobie wystarczy wiedza objawiona przez GW-o (być może wcześniej była Trybuna Ludu). > Cos takiego jak bys chcial wiedziec czy zginelo 4.567.89 ludzi z > glodu czy tez 4.987.25. Czlowieku to jest utopia. Intencja jest prosta - nie szperamy w archiwach, zbieramy, porównujemy i analizujemy materiały. Wystarczy nam kolejny komplecik banalnych, pustych neobolszewickich hasełek - taki renesans hunwejbinizmu. Pojawiają sie pytania - kto będzie autorem tej nowej "czerwonej książeczki" (czyżby Kaczyński? - zaszył się w jakiejś willi i coś pisze) i kim będą ofiary tej nowej rewolucji? > Natomiast wszyscy doskonale wiedza kto i dlaczego. Domyślam się, że tą wiedzę czerpano z przemówień Gomułki i Kaczyńskiego. Co konkretnie "doskonale" wiedzą? Sądząc po Twoim poście nawet Ty masz elementarne braki w zakresie podstawowej wiedzy. > Czy to ci nie wystarczy zeby od nich sie bronic i trzymac z daleka. Podobną receptę na powszechną szczęśliwość aplikowali hunwejbini - zalecali swoim ziomkom trzymanie sie z daleka od wszelkich obcokrajowców (generalnie bardzo podejrzanych typów). Natomiast w innym kraju rozwalono wszystkich okularników - wiadomo czytają, co czytają? nikt nie wie, tak więc na wszelki wypadek prewencyjnie "skasowano" wszystkich okularników. Przy okazji rozwalano ich bliskich i znajomych - bo jeżeli przeczytali to z nimi się podzielili wiedzą, jaką? - nie wiadomo, tak więc na wszelki wypadek... W tym amoku walki z wiedzą w ciągu zaledwie kilku miesięcy wymordowano 3 mln. ludzi. O tym w Polsce się nie wspomina - bo tam nie było "wrednych Ruskich", których tak panicznie się boisz. Radzę Twojej organizacji partyjnej przejąć to doświadczenie i zastosować w praktyce, rzecz jasna pamiętając kto Tobie podpowiedział ten genialny sposób na powszechną szczęśliwość (niestety sam noszę okulary). Już widzę ten nowy porządek - na każdym płocie cytaty z genialnych myśli kolejnego Wodza i jego olbrzymie podobizny (przyznasz, że jest bardzo fotogeniczny). Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: nie-tak 21.11.08, 13:46 niech ipn zajmie sie licznymi przestepstwami Pilsudskiego Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: nie-tak 20.11.08, 22:51 Właśnie, szczególnie pod batuta tych słynnych z głupoty podobnych do siebie braci. Tja, a co im w ogóle wypaliło? Odpowiedz jest wszystkim na świecie znana: podburzanie, judzenie i nic mądrego ani pożytecznego dla dobra Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: nie-tak 20.11.08, 22:54 Nie bujaj, a od kiedy to ciebie zaczelo dobro Polski obchodzic? Jakos nie kojarze z wczesniejszych postow. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda niech im Gruzja pomoże 21.11.08, 10:16 przyjacielameryki napisał: > Ukraina powinna zażądać od Rosji zapłacenia 30 mld. dol za skazanie kilkunastu > milionów ludzi na śmierć głodową. Chyba raczej Gruzję niech pozwą. Bo Stalin był Gruzinem. Inna sprawa że Gruzja powinna sypnąć kasą Ukrainie. W końcu Juszczenko po telefonie z ambasady USA dwoił się i troił gardłując za swym umiłowanym kolegą Srakaszwilim. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod co ty czekistko znowu bredzisz 20.11.08, 21:40 eva15 napisała: > > Niemcy mają ogromne magazyny gazu o pojemności wystarczającej na > kilka m-cy. Niemcy mają rezerwę gazu na 40 dni www.zdf.de/ZDFmediathek/content/573670?inPopup=true# Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Jak ruscy "bandytów" mordowali ... 21.11.08, 02:05 "Rozkaz Komisji Pełnomocnej WCIK nr 116 Tambów, 23 czerwca 1921 r. Dotychczasowe doświadczenia w kwestii szybkiego oczyszczenia z bandytyzmu określonych rejonów wskazują na dużą przydatność następującej metody czystki: wytypować gminy o szczególnie bandyckich nastrojach i wysłać tam przedstawicieli powiatowej komisji politycznej, wydziału specjalnego, delegatury trybunału wojskowego i dowództwa wraz z oddziałami wyznaczonymi do przeprowadzenia czystki. Po przybyciu na miejsce gminę otoczyć, wziąć 60-100 najwybitniejszych osób jako zakładników i wprowadzić blokadę. Wyjazd i wjazd na teren gminy powinny być na czas operacji zabronione. Następnie należy zwołać zgromadzenie gminne w pełnym składzie i odczytać rozkazy Komisji Pełnomocnej WCIK nr 130 i 171 oraz ujęty w formę pisemną wyrok dla danej gminy. Mieszkańcom dać dwie godziny na wydanie bandytów i broni oraz rodzin bandytów, a ludność poinformować, że w razie odmowy udzielenia wspomnianych informacji zakładnicy zostaną rozstrzelani po dwóch godzinach. Jeżeli ludność w tym terminie nie wskaże bandytów i broni, zgromadzenie zwołać powtórnie i pojmanych zakładników na oczach ludności rozstrzelać, po czym wziąć nowych zakładników i zgromadzeniu gminnemu jeszcze raz nakazać, by wydano bandytów i broń. Tych, którzy zechcą to uczynić, ustawić oddzielnie, podzielić na grupy po sto osób; każda setka ma przejść przez komisję przesłuchującą (przedstawicieli wydziału specjalnego i trybunału wojskowego). Każdy powinien złożyć zeznania nie zasłaniając się niewiedzą. W razie oporu dokonać dalszych egzekucji itd. Po opracowaniu materiału otrzymanego na przesłuchaniach, stworzyć oddziały ekspedycyjne, do których koniecznie włączyć osoby, które złożyły zeznania i innych spośród mieszkańców, po czym rozpocząć wyłapywanie bandytów. Po zakończeniu czystki blokady zdjąć, ustanowić komitet rewolucyjny [rewkom) i osadzić w gminie milicję. Niniejsze Komisja Pełnomocna WCIK nakazuje natychmiast wykonać. Przewodniczący Komisji Pełnomocnej (-) Antonow-Owsiejenko Dowodzący wojskami (-) Tuchaczewski " są dużo "lepsi" od tych osławionych piratów :) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy JUszczenko rozkazal spłacenia 2,4 mld U... 21.11.08, 13:15 lenta.ru/news/2008/11/21/gazprom/ Juszczenko jakos nie negowal dlugu. Rozkazal splacic. Tylko rozkaz i rzeczywistosc to rozne rzeczy. Ile mozna dotowac tych pomaranczy? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Lubisz szyszki, Kacapczik ? 21.11.08, 13:40 Urals niedlugo spadnie do 40$, a wtedy to juz tylko szyszki ... Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 21.11.08, 18:03 wolacy maja gen zlodziejski wiec popieraja zlodzieji nic nowego tak trzymac wolaczki Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 Re: misza teraz wiesz dlaczego wolaczki popieraja 21.11.08, 22:17 slepo ukraincow ? juz nawet wymordowanie ponad 100tys ludnosci polskiej na wolyniu nie przeszkadza wolaczka w koncu niesa polakami. misza36 polske zamieszkuja rozne grupy etniczne , mieszkaja polacy jak i taka mniejszosc narodowa zwaca sie <wolacy> , nie wszyscy polacy to wolacy. wolacy to ta gorsza grupa , z ktora szkoda dyskutowac , najlepiej olewac cieplym moczem jako ja czynie. Odpowiedz Link Zgłoś
kon-donek_kastrat_wermahtowy Bandycka_Rosja_Niech_Płaci_Za_Lud obójstwo_!!!!!!!! 22.11.08, 00:59 Niech zbrodnicze Kacapy wpierw zapłacą Ukrainie odszkodowanie za wymordowanie głodem 8 milionów Ukraińców ! a potem będzie można gadać o długach ! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld U.. 22.11.08, 01:14 no ku...ż!znowu chochły nakradli,kiedyż oni się ucywilizują?nawet sami nie wiedzą kradli czy nie,szef Naftohazu swoje,Juszczenko swoje,a dług rośnie,a przecież nie tak dawno był temat długu i już nowy narobili. Najśmieszniejsze że polscy "specjaliści" już jadaczkę otwarli w obronie chochłow a tu masz ci los!Juszczenko przyznał rację Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 22.11.08, 01:23 borrka1 napisał: > a tu masz ci los!Juszczenko przyznał rację Rosji. Piękna Julcia powiedziała ze w roku 2009 chce do unii i w tym celu rozmawia już z Szwecja jakby Szwecja miała w tym wypadku dużo do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 22.11.08, 01:27 nie-tak napisała: > borrka1 napisał: > > a tu masz ci los!Juszczenko przyznał rację Rosji. > > Piękna Julcia powiedziała ze w roku 2009 chce do unii i w tym celu rozmawia już > z Szwecja jakby Szwecja miała w tym wypadku dużo do powiedzenia. a nawiązując do Julki to, to pośpieszne przyznanie długu przez Juszczenkę i jeszcze szybsze zrzucenie odpowiedzialności na nią ma swoje podstawy,chce ujajać gazem Julkę nawet idąc na ustępstwa Moskwie! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 22.11.08, 01:42 borrka1 napisał: > a nawiązując do Julki to, to pośpieszne przyznanie długu przez Juszczenkę i> jeszcze szybsze zrzucenie odpowiedzialności na nią ma swoje podstawy,chce ujajać> gazem Julkę nawet idąc na ustępstwa Moskwie! To jest ta sama polityka co w Polsce, stanowisko i władza obojętnie jakim kosztem, obojętnie kto na tym miałby ucierpieć. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 witaj nie-tak 22.11.08, 11:24 nie-tak napisała: > To jest ta sama polityka co w Polsce, stanowisko i władza obojętnie jakim > kosztem, obojętnie kto na tym miałby ucierpieć. Tym też można wytłumaczyć tą wzajemną sympatię ich i naszego Prezydenta. Ostatecznie w kupie raźniej i można odnieść wrażenie, że jest "światowo". Taka, na przykład, parapetówa z przed tygodnia bez "Głowy Państwa" Ukrainy byłaby zwykłą niezauważalną popijawą. Teraz mamy "rewizytę" i w Kijowie dla odmiany robi się "światowo". Dlaczego akurat teraz świętują w Kijowie "głodomora" to chyba nawet Bushczenko nie jest w stanie powiedzieć. Dziwne przekonanie, że tego typu polityczne spędy w jakikolwiek sposób przekładają się na rezultaty wyborów. Dla Bushczenki prognozy tych wyborów mało pocieszające - jego partia nie ma szans wejścia do Rady no i trzeba kombinować ("głodomorek" - jeden z rezultatów tych żałosnych kombinacji przedwyborczych). Przy tym za ponury żart można uznać fakt,iż obecna sytuacja na Ukrainie w niewielkim stopniu różni się od tej z czasów Wielkiego Głodu. Politycy w amoku wzajemnej nienawiści Kraj ten zrujnowali w takim stopniu, że nie ma tam pieniędzy nawet na druk kartek wyborczych, koniecznych dla przeprowadzenia przedterminowych wyborów. Ot, w Europie Środkowo-wschodniej pojawiło się takie małe biuro turystyczne, świadczenia wzajemnych usług i dowartościowania. Z jego usług korzystał również jajashvili - na wiosnę co miesiąc to biuro wysyłało do Tbilisi jakąś wycieczkę. Na rezultaty tych podroży nie musieliśmy długo czekać. Ciekawe co przyniesie nam kolejna porcja wojaży i wzajemnego poklepywania się po plecach? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: witaj walter62 22.11.08, 12:07 walter62 napisał: Ciekawe co przyniesie nam kolejna porcja wojaży i wzajemnego > poklepywania się po plecach? Nic dobrego. Coś wisi w powietrzu do czego dążą byłe kraje wschodniego bloku pod batuta podobnych do siebie. Notoryczny nacisk na nowego za oceanem, ciągłe poklepywanie i odwiedzanie się na zastanawiających uroczystościach nie wróży na nic dobrego. Po co im tarcza za wszelka cenę skoro to samo stoi parę setek kilometrów dalej i spełni ta sama funkcje czyżby ten zabiegający nie wiedział o tym albo kryją się za tym inne zamiary? Lobbiści za wielkiego stawu, poklepuje i obiecuje podobnym do siebie i temu od zewnątrz że z ich kraju zrobi się "mocarstwo militarne", pytam się po co, czyżby ten kraj nie należał do "pokojowego" związku militarnego? Czyżby w dzisiejszych czasach kryzysu priorytet tarcza był ważniejszy jak ratowanie gospodarki i zapewnienie społeczeństwo prawa do bytu? Jest wiadomo na zachodzie że podobni do siebie dążą do utworzenia nowej unii, unii byłych krajów bloku wschodniego pod batuta podobnych do siebie, sam najwyższy kwakajacy publicznie oznajmił o zamiarach na arenie międzynarodowej. derstandard.at/?url=/?id=1219060004664 Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Gwarzycie sobie czekisci ? 22.11.08, 12:17 Zawsze slucham z przyjemnoscia, choc nie jestem pewien na ile to odpowiedzialna praca czerezwyczajki, a na ile belkot pozytecznych idiotow. Trzeba byc solidnym przyglupem, by obecna sytuacje Ukrainy przyrownywac do Holodomoru. Trzeba byc skonczonym bydleciem, by robic sobie zarty ze smierci milionow ludzi. Zupelnie niezaleznie od kwalifikacji prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Gwarzycie sobie czekisci ? 22.11.08, 13:35 borrka napisał: > Zawsze slucham z przyjemnoscia, choc nie jestem pewien na ile to odpowiedzialna > praca czerezwyczajki, a na ile belkot pozytecznych idiotow. > > Trzeba byc solidnym przyglupem, by obecna sytuacje Ukrainy przyrownywac do Holo> domoru. > Trzeba byc skonczonym bydleciem, by robic sobie zarty ze smierci milionow ludzi.> Zupelnie niezaleznie od kwalifikacji prawnej. Trzeba być naprawdę ignorantem żeby nie dostrzegać że świętująca propaganda jedno, wysyła społeczeństwo w ten sam kierunek, powiem ci wyraźniej na głód i zagładę. Wiemy w jakim stanie jest Ukraina i w jaki kierunek spiesznie podąża z własnej głupoty i nieodpowiedzialności za kraj, za społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka A skad wiesz ? 22.11.08, 14:05 Moge sie mylic, ale nie robisz wrazenia osoby, ktora bywa na Ukrainie. W tv widziales ? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Gwarzycie sobie czekisci ? 22.11.08, 14:36 borrka napisał: > Trzeba byc skonczonym bydleciem, by robic sobie zarty ze smierci milionow ludzi. Dobrze, że ten temat poruszyłeś. Faktycznie trzeba być skończonym bydlęciem by przy okazji tej Tragedii: 1. wykorzystywać Wielki Głód dla bieżących rozgrywek politycznych. Zbliżają się wybory - trzeba wyborcom coś "rzucić". Niestety nie przypadkowo "obchody" zbiegły się w czasie z kampanią wyborczą. Wskaz jakąkolwiek przyczynę "obchodzenia" rocznicy Wielkiego Głogu właśnie teraz. Jeżeli znasz historię tej Tragedii to doskonale wiesz, że nie isnieje ku temu jakiekolwiek uzasadnienie. 2. konsekwentne negowanie faktu, że w rezultacie tej Tragedii ginęli z głodu nie tylko ludzie ukraińskiej narodowości. Ostatnie twierdzenie, że oni ginęli "inaczej" (to jest jak?) jest przejawem zwykłego draństwa i cynizmu. Wiele razy dawałeś w swoich postach dowody, że problemy Rosjan są zawsze dla ciebie powodem dla osobistej satysfakcji. 3. dzielenie ofiar Wielkiego Głodu, według kryterium narodowościowego, na godnych szacunku i tych którzy nie są warci okazywania im jakiegokolwiek szacunku. 4. żonglowanie cyframi - raz podawana jest liczba ofiar Wielkiego Głodu - 3,5 mln., kolejna cyfra - 8 mln. , następna cyfra - 14 mln. (rzecz jasna Ukraińców). Równocześnie świadome zaniżanie liczby ofiar tej Tragedii innych narodowości - przez propagandystów szacowanie w granicach 1,5 mln. - co jest oczywistą bzdurą. 5. świadome zakłamywanie odpowiedzialności za tą zbrodnię. Zamiast wskazywać faktycznie winnych tej zbrodni - bolszewickich oficjeli (w szeregach których zasiadali również Ukraińcy) wmawianie wszystkim, że odpowiedzialni za tą zbrodnię są wyłącznie Rosjanie. 6. świadome wykorzystywanie jej Tragedii dla szerzenia nienawiści wobec Rosjan. 7. Z litości nie będę już wspominał co czynili w tym czasie twoi ziomkowie w Kazachstanie - o "specotriadach" i "zaczystce" Kazachstanu sam doskonale wiesz. Jedyną godną postawą jest okazywanie szacunku dla wszystkich ofiar tej Tragedii - Ukraińców, Rosjan, Kazachów i Tatarów oraz pamiętanie, że byli oni ofiarami zbrodniczego reżymu. I nie udawaj oburzenia - twój dopisek do postu (ten o "rurze") jednoznacznie świadczy, że tą Tragedię traktujesz z takim samym lekceważeniem jak twoi polityczni ulubieńcy. Ostatecznie jesteś z zachodniej Ukrainy i o Tragedii Wielkiego Głodu nic nie wiesz, prócz tego, że jest to nośny temat, który może być wykorzystany przy "rozkręcaniu" kampanii wyborczej do Rady. Tak więc podłością jest maniupujowanie, kłamanie i cyniczne wykorzystywanie tej Tragedii dla osiągnięcia bieżącej politycznej i osobistej korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Alez oczywiscie ! 22.11.08, 15:00 Odpowiedzialnosc za to, co sie dzieje w panstwie rosyjskim, np. Imperium Rosyjskim, ponosza Rosjanie. Bo niby kto ? Polacy, Zydzi, Litwini na ogol usilujacy wyrwac sie z tej klatki ? Jesli Rosjanie nie potrafia rzadzic swym panstwem i w wyniku tego powstaje tam jakis psychopatyczny twor CCCP, to moze tez wina innych ? Malo tego, w spoleczenstwie rosyjskim silne sa do dzis sentymenty do tego panstwa mordercow, a mumia capo di tutti capi spoczywa w honorowym miejscu. Krajem rzedzi bandyta z tajnej policji politycznej, odpowiedzialnej za niezliczone zbrodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Borrat w akcji 22.11.08, 15:29 borrka napisał: > Odpowiedzialnosc za to, co sie dzieje w panstwie rosyjskim, np. Imperium Rosyjs > kim, ponosza Rosjanie. > Bo niby kto ? > Polacy, Zydzi, Litwini na ogol usilujacy wyrwac sie z tej klatki ? No proszę. Znów komplecik wyświechtanych hasełek w stylu borrata. Prymitywne żerujących na ludzkich fobiach i elementarnej niewiedzy. I po takiej dawce kolejnych debilizmów jeszcze śmiesz się domagać byśmy poważnie traktowali te "obchody". One z prawdą historyczną nie mają nic wspólnego, żałosna akcja obliczona tylko na zdobycie kilku foteli w ukraińskim parlamencie. Głoszenie takich poglądów jest takim samym draństwem jak obwinianiem Polaków za Obóz Koncentracyjny w Oświęcimiu - na zachodzie takie sztuczki, niestety, są codziennością. Jeżeli byś poważnie traktował tą Tragedię to byś w dniu dzisiejszym sobie odpuścił klepanie takich prymitywnych bzdur. Niestety takim zachowaniem niegodnie zachowujesz się wobec ofiar wielkiego Głodu. Swoją drogą - wymieniłeś "Polaków, Żydów, Litwinów" w tej "klatce". A czym się zajmowali, w tym czasie, Ukraińcy - czyżby znów swoim ulubionym zajęciem? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Czekistowska erystyka w akcji. 22.11.08, 17:33 Zawsze taka sama, zawsze bezsensowne oskarzenia, badz zmiana tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Biedny borrat 22.11.08, 18:44 borrka napisał: > Zawsze taka sama, zawsze bezsensowne oskarzenia, badz zmiana tematu. W odróżnieniu od ciebie szanuję wszystkie ofiary tej Tragedii, niezależnie od ich narodowości - Ukraińców, Rosjan, Kazachów i Tatarów. Ty natomiast gotów jesteś wspominać wyłącznie Ukraińców, równocześnie odmawiając poszanowania ofiar innych narodowości. No cóż, to tyko twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Czekistowska erystyka w akcji. 22.11.08, 19:45 borrka napisał: > Zawsze taka sama, zawsze bezsensowne oskarzenia, badz zmiana tematu. Borka nie trzeba być ciemnym żeby dostrzec w tym temacie że obecne stanowisko niektórych pozycji na Ukrainie jak i w Polsce profilują się do zdobycia najwyższych stołków u ludzi którzy żyją w naiwności i dadzą się napędzać propaganda. Tu nie dziwie się ze wybraliście podobnych do siebie na najwyższe stołki w państwie, którzy teraz wykorzystując was dla własnej polaryzacji niszcząc opinie wszystkich Polaków w świecie. Czy tylko niszczą, oni są groźni dla pokoju świata!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 12:43 nie-tak napisała: > Coś wisi w powietrzu do czego dążą byłe kraje wschodniego bloku pod batuta > podobnych do siebie. Wczoraj w Kijowie odbył się "marsz biedoty" - zamiast świętowania 4 rocznicy "pomarańczowego" happeningu - symboliczne podsumowanie osiągnięć Buszczenki. Ten marsz zaćmił bushczeńską imprezkę. Tych niezadowolonych ludzi trzeba koniecznie jakoś "zagospodarować". Jajashvili odkrył optymalny sposób rozwiązania tego wstydliwego problemu. Wskazać jakiegoś zewnętrznego wroga, ogłosić wojenkę, mobilizować całą opozycję i wysłać wszystkich tych niezadowolonych oponentów pod gąsienice rosyjskich czołgów. "Demokratyczni" przywódcy w ten sposób osiągają od razu wiele celów: - o jakiej "demokracji" można dyskutować w warunkach "zewnętrznego" zagrożenia. W tych warunkach każdy opozycjonista natychmiast jest oskarżany o "osłabianie" państwa, działalność na rzecz wroga itd.; - z martwym opozycjonistą jest znacznie mniej kłopotów niż z żywym (odpadają wydatki związane z utrzymaniem takiego w więzieniach). Niestety, nie wszystkich oponentów można załatwić przy pomocy kuchenki gazowej, jak Z.Żwaniję; - władze mogą zrobić kolejny heppening, poświęcony "ofiarom". Bardzo to fotogenicznie wygląda i nieźle się sprzedaje - fotki jajashvilego w objęciach ojca, który dowiedział się o śmierci swojego syna - przejdą do klasyki fotografii reporterskiej; -naiwni Europejczycy sypną groszem by pomóc zagrożonej "demokracji". By ten "demokratyczny" bajzel się kręcił potrzebne są niestety pieniądze - tylko w ten sposób można je zdobyć. Czym mniej grosza w budżecie i czym bardziej rozchwiana gospodarka tym większe zapotrzebowanie na "światowe" imprezy, defilady i pamiątkowe medale. By ten interesik się kręcił potrzebna jest "międzynarodówka" podobnie myślących przywódców. Stąd te wojaże, parapetówy i biuro turystyczne dla VIP-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 13:45 Walterze, a co dla Polski jest korzystniejsze: - graniczyc z Ukraina rzadzona przez Juszczenke? - graniczyc z Ukraina, na ktorej rzadzi jakis Kokojty? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 14:05 charioteer napisał: > Walterze, a co dla Polski jest korzystniejsze: > - graniczyc z Ukraina rzadzona przez Juszczenke? > - graniczyc z Ukraina, na ktorej rzadzi jakis Kokojty? Dla naszego Kraju najbardziej korzystne jest graniczenie z Krajem rządzonym przez ludzi, których sami Ukraińcy sobie wybiorą bez naszej i Rosjan pomocy. Rządzonej przez ludzi, którzy będą w stanie zagwarantować Ukraińcom dobrobyt i rozwój gospodarczy tego Kraju. Traktowanie Ukrainy jako strefy "naszych wpływów i interesów" (pewna wypowiedź w Bukareszcie) niestety jest temu zaprzeczeniem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 14:55 W nasza pomoc za bardzo nie wierze. Co do pomocy Rosjan, to twarz Juszczenki jest dla mnie najmocniejszym argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 15:44 charioteer napisał: > Co do pomocy Rosjan, to twarz Juszczenki > jest dla mnie najmocniejszym argumentem. Latem tego roku w ukraińskiej tv wystąpił najbliższy współpracownik Juszczenki i szef jego prezydenckiej kampanii wyborczej - G.Zwania. Osłupiałym Ukraińcom szczegółowo opowiedział jak na prawdę było z tym rzekomym "otruciem". Pokazał przy tym dokumenty - zlecenie zakupu dioksyny w pewnej firmie holenderskiej, kwity przewozowe itp., dolewaniem tej dioksyny do próbówki z krwią wysłaną do Austrii w celu przeprowadzenia "obiektywnych" analiz... Po tej wypowiedzi na wszelki wypadek opuścił Ukrainę. Po tym programie notowania Juszczenki spadły poniżej 5% i jakoś od tego dna nie są się w stanie odbić. By po tej chryi jakoś ratować resztki twarzy wznowiono śledztwo - na przesłuchania nawet wezwano Julkę, która korzystając z okazji sporo dodatkowych ciekawych informacji przekazała ukraińskiej prasie. Natomiast w chwili obecnej w ramach tego absurdu wzięto się za "przesłuchiwanie" ukraińskich piłkarzy - są jakieś tam "podstawy" twierdzić, że to oni czyhali na życie tego gieroja. Tylko w Polsce jak widać jeszcze pozostało kilku niedoinformowanych naiwniaków. No cóż oni tylko czytają GWo i pozostają w błogiej niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 15:51 Chcesz powiedziec, ze sam sie otrul, zeby ruskim zaszkodzic? Dobra, niech ci bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 16:16 charioteer napisał: > Chcesz powiedziec, ze sam sie otrul, zeby ruskim zaszkodzic? > Dobra, niech ci bedzie. Nic z tych rzeczy. Do próbówki z pobrana krwią dodano dioksynę. Przy tym przedobrzono - stężenie było tak duże, że analitycy z Austrii zgłosili pierwsi wątpliwości. Nawet w polskiej prasie pojawiły się informacje na co choruje Juszczenko - z otruciem dioksynami ma to niewiele wspólnego. Z ciekawych na ten temat informacji, opublikowanych w ukraińskiej prasie można wspomnieć przypadek sekretarki pewnego ukraińskiego polityka (który również na wszelki wypadek już opuścił Ukrainę), która po przesłuchaniu w prokuraturze (w sprawie tego rzekomego "otrucia") wylądowała w szpitalu - dziewczyna nie poszła na współpracę więc miała pecha - w czasie "przesłuchania" spuścili jej niezły łomot. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Biuro wycieczek dla VIP-ów 22.11.08, 17:44 upowski psychol musi odejsc Odpowiedz Link Zgłoś
drakonczyk Re: Miedwiediew żąda od Ukrainy spłacenia 2,4 mld 22.11.08, 20:18 twoja matka krala chleb u ojca. ukraina ni u kogo nic nie krala. a niemcy jeszcze wiecej liubia ukraine, jak polske... miedwiediewa szliak trafil, kiedy juszczenka powiedzial, ze, nie przyjezdzajac do Kijowa na 75-rocznice HolodoMoru, powodzi sie jak dzik z lasu: www.korrespondent.net/ukraine/politics/653051 juszczenki nigdy tak nie rozmawial. I jez na drugi dzien zaczely sie rozmowy o "borgu" t.zw. Tutaj tak sie i pisze: www.fundmarket.com.ua/news/49281b2e2bfc6/ ze to z powodu tego HolodoMoru. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Drakonczyk, powiedz nam rezunie... 23.11.08, 02:29 ...ile dywizji SS moglaby wystawic Ukraina w czasie wojny gdyby nie madra zapobiegliwosc towarzyszy Stasia Kossiora i Lazara Kaganowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
drakonczyk Re: Drakonczyk, powiedz nam rezunie... 23.11.08, 09:51 czlowieku, poludniowego Wschodu Polski teraz by nie bylo, gdybyscie nie zrobili operacja Wisle. to tutaj Polska dobre przedluzyla wielkie dzielo towarzysza Kossiora. Odpowiedz Link Zgłoś