Dodaj do ulubionych

Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby ...

05.12.08, 13:11
Psychiatra Ministrem Armii. Właściwy człowiek na właściwym miejscu.
Obserwuj wątek
    • humanistyka Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby ... 05.12.08, 13:13
      Przez 10 lat sie ukrywalem, w koncu przeniesli mnie do rezerwy
      (ostatni rocznik, 1977, podlegajacy pod stara ustawe przenoszaca do
      rezerwy do 28 roku zycia). Jednak nie myslalem, ze kiedys dozyje
      czasow, ze nie bedzie obowiazkwego poboru do tego bajzlu i do tego
      wprowadza amnestie dla poszukiwanych niewolnikow. Czasami zycie
      potrafi ostro zaskakiwac...
      :)
      • zbawieniejestblisko Wreszcie moge bez strachu przyleciec do polski na 05.12.08, 13:17
        swieta . Dobra decyzja Panie Klich!
        • krycha_z_gazowni Re: Wreszcie moge bez strachu przyleciec do polsk 05.12.08, 13:20
          Tylko pogratulować!
          • em_obywatel Nie bylo by problemow z armia 05.12.08, 14:02
            Nie bylo by problemow z armia gdyby nie bylo tam psychopatow i patologii. Mam
            kilku kolegow z Finlandii i oni bardzo milo wspominaja pobyt w wojsku, ale tam
            nie maja takich patologii jak u nas.
            Sam uwazam, ze idea armii poborowej laczonej z zawodowa jest w porzadku, ale nie
            sa w porzadku patologie.
            Jednak, coraz czasiej mysle, ze obecnych czasach armia jako armia jako sila
            zbrojna powinna byc zawodowa uzupelniona przez para-militarne jednostki
            poborowe. Kazdy by wtedy byl czlonkiem jednostek para militarnych, w ramach
            szkolenia powinny byc przede wszystkim takie rzeczy jak udzielanie pierwszej
            pomocy (wielu ludzi ginie przez nieznajomosc pierwszej pomocy), umiejetnosc
            dzialania i zachowania w sytuacjach klesk zywiolowych, zamachu terrorystycznego,
            do tego mozna by dolozyc cwiczenia strzeleckie. Sil para militarnych nie trzeba
            by bylo koszarowac, szkolenia mogldy by sie odbywac w poblizu miejsca
            zamieszkania. Bylo by to duzo skuteczniejsze niz arma z poboru w przypadku
            jakiegokolwiek zagrozenia.
            • kot.puszek.okruszek Super wiadomość :) 05.12.08, 14:46
              To naprawdę super wiadomość :)

Armia powinna być zawodowa, czas amatorów już minął.

--
              Haft komputerowy
              Bielsko-Biała zdjęcia
              Bielsko przebudowa Wyzwolenia

• poszeklu A zreszta i tak Niemcy nas obronia 05.12.08, 16:47
                Niemcy nas teraz strasznie lubia. Poszliby za Tuskiem w ogien.
                Nie musimy sie bac Ruska, kiedy mamy w rzadzie Tuska.
                Granica Niemiec juz jest na Bugu.
            • funkenschlag Re: Nie bylo by problemow z armia 05.12.08, 15:39
              Też mam kumpla z Finlandii, który miło wspomina wojsko. Będąc w wojsku zrobił kilka darmowych kursów dokształcających typu: fotografia lotnicza z obsługą GPS i nanoszeniem tego na mapy itd. Był pierwszą i jedyną osobą, która stwierdziła, że w wojsku było fajnie.
        • atibalo Re: Wreszcie moge bez strachu przyleciec do polsk 05.12.08, 16:01
          Są tacy którzy uchylali się od służby Polsce ,
          dzisiaj mają pozwolenie na posiadanie broni .
    • tu-166 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:15
      "To już jest koniec, nie ma już nic

Jesteśmy wolni, możemy iść

To już jest koniec, możemy iść

Jesteśmy wolni, bo nie ma już nic… "

tekst piosenki Koniec - Elektryczne Gitary
      • tu-166 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:19
        Tą piosenkę dedykuje wszystkim 80 tysiącom rodaków ukrywających się przed WKU.
        krzeminiak.wrzuta.pl/audio/sPV7htOi51/elektryczne_gitary_-_to_juz_jest_koniec_mp3
        Elektryczne Gitary - Koniec
        • wayward.son Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:41
          a już myślałem, że będzie:

And all the boys are after me
          And thats the way its gonna be

Im running free yeah, Im running free
          Im running free yeah, Im running free

pl.youtube.com/watch?v=47Am_CStDYo
    • sapinek Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby ... 05.12.08, 13:16
      jedyna rozsadna decyzja
      • tacx Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:50
        > jedyna rozsadna decyzja

Niestety tak promuje się cwaniactwo i nagradza łamanie prawa. Dla mnie to
        skandal a nie rozsadna decyzja. jedni musieli iść do wojska bo tak musiało być a
        inni zrobili państwo w konia i dziś daje się im za to amnestię. Jak dla mnie to
        powino się im wlepic kategorię D w papierach żeby zaden z nich nie tknął już
        więcej munduru dla pieniędzy - a w czasie wojny normalnie w kamasze i na front
        • adas313 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 14:05
          > inni zrobili państwo w konia i dziś daje się im za to amnestię.

O tyle to trochę głupio. W sumie i tak najgorsze (tj. wcielenie) ich ominie -
          więc jakąś choćby symboliczną grzywnę można by wlepić.

Inna sprawa na ile to egzekwowalne by było.

• viking2 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 06.12.08, 05:15
          tacx napisał:
          > powino się im wlepic kategorię D w papierach żeby zaden z nich nie tknął już
          > więcej munduru dla pieniędzy - a w czasie wojny normalnie w kamasze i na front

Jesli mialby to robic dla pieniedzy, to nie w PL - najemnikow zawsze gdzies
          potrzebuja, kasa o wiele wieksza, a co zrabuje to jego.
          A w czasie wojny, to on juz normalnie w Belfascie, Dublinie, Londynie,
          Amsterdamie, Kopenhadze...
    • cecora POpieramy kombinatorstwo, nieszanowanie ojczyzny 05.12.08, 13:17

• obraza.uczuc.religijnych Re: POpieramy kombinatorstwo, nieszanowanie ojczy 05.12.08, 13:20
        A gdzie w wojskowym syfie jest szacunek dla ojczyzny, kobieto-
        generale?
    • wojtek800 Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby .. 05.12.08, 13:17
      Fak! Oddawać moje 3,5tys, które wydałem na kategorie D!

ZŁODZIEJE! ZŁODZIEJE!
      • jarnuzo Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:20
        wojtek800 napisała:

> Fak! Oddawać moje 3,5tys, które wydałem na kategorie D!
        >
        > ZŁODZIEJE! ZŁODZIEJE!

Masz teraz przesrane z taką kategorią nie dostaniesz roboty jako ochroniarz w tesco
      • zalobanarodowa Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:27
        W dodatku znajdą cię po IP i za to dop..dolą 30 tys kary i 2 lata pierdla.
      • komandor_gruzel Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 14:50
        wojtek800 napisała:
        > Fak! Oddawać moje 3,5tys, które wydałem na kategorie D!
        > ZŁODZIEJE! ZŁODZIEJE!

A to Polska właśnie, gdzie oszust krzyczy, że go okradli.
        (choć tak na prawdę to sam się wyruchał)
    • ignatz Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:25
      Dzięki :-)
    • zalobanarodowa Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby .. 05.12.08, 13:26
      Na początek na 5 lat do pierdla a potem kompania karna w Oławie! Ojczyzna ich
      żywi a oni się migają!
      • ignatz Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:33
        LOL. Ojczyzna mnie żywi :-)
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:33
        Co to za wymysł ta ojczyzna?
      • dorn do zalobanarodowa 05.12.08, 13:35
        pocałuj psa w d... jak ci się podoba to idż w trepy i klep po betonie
        rączka sprzączka w tył do oporu. Ja służyłem 27 miesięcy i co z tego mam?! 2
        lata braków w ZUS-e nie licząc innych.
        • polsz Re: do zalobanarodowa 05.12.08, 14:20
          sł€zba wojskowa to okres składkowy w ZUS. Swoją drogą gdzieś ty służył 27
          miesięcy? W żadnym okresie, w żadnym rodzaju wojsk służba tyle nie
          trwała...chyba, że po drodze trafiało się do ancla
      • sven_b Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:38
        > Na początek na 5 lat do pierdla a potem kompania karna w Oławie! Ojczyzna ich
        > żywi a oni się migają!

Spokojnie kapralu Wiaderny.
      • kralik111 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 16:22
        zalobanarodowa napisała:

> Na początek na 5 lat do pierdla a potem kompania karna w Oławie! Ojczyzna ich
        > żywi a oni się migają!

Jezeli ciebie ojczyzna zywi komuchu to znaczy, ze ty nierobie sie migasz...;DDD
    • albinozz Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby .. 05.12.08, 13:27
      Jestem odroczony.

Nie ukrywałem się i nie ignorowałem wezwań.

Czy ja też się łapię na amnestię??
      • adas313 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:29
        A jest Cię z czego "amnestionować"?
        • albinozz Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:30
          Jest, bo nie skończyłem szkoły i dlatego nie odesłali mnie do rezerwy.
    • cynamon_yeah Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby .. 05.12.08, 13:32
      alleluja i hosanna ave maria callas itd.
    • net_friend Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby .. 05.12.08, 13:33
      Niech żyje wolność i swoboda:)
    • abrahadabra Hu hu hu wykiwaliśmy WKU... 05.12.08, 13:35
      nie ma czegoś takiego jak ignorowanie wezwań, była NIEUDOLNOŚĆ WKU w
      skutecznym doręczaniu wezwań.
    • donaldu.tusku.ltd Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 13:36
      wreszcie dadza spokój tym co mieli inne plany życiowe...

EXgirl007.myhotpicss.com/?id=59e68828
    • nieomylny początek końca wielu prywatnych uczelni 05.12.08, 13:37
      Które istniały głównie dlatego, że znanego są z te, że kto płaci ten ze
      studiów nie wyleci i ma się zaświadczenie z WKU tak długo jak potrzeba
      • uookasz Re: początek końca wielu prywatnych uczelni 05.12.08, 14:21
        nieomylny napisał:

> Które istniały głównie dlatego, że znanego są z te, że kto płaci ten ze
        > studiów nie wyleci i ma się zaświadczenie z WKU tak długo jak potrzeba

beda istnialy dalej i dalej beda opchane i to nie ze wzgledu na WKU.
        konczylem prywatna uczelnie i zaledwie 4 na cala grupe ponad 80-osobową uciekalo
        od wojska. reszta albo juz byla albo chciala isc.
    • norbertrabarbar Jarek Kaczyński może odetchnąć z ulgą 05.12.08, 13:40
    • dkrysiak koniec PRLu 05.12.08, 13:44
      Pozwolę sobie uroczyście ogłosić upadek PRLu... Wcześniejsze deklaracje
      podupadających aktorek były nieważne.
      • polsz Re: koniec PRLu 05.12.08, 14:23
        ZSW to nie wymysł PRL tylko uwielbianego przez Ciebie I Rzeźnika II RP Józefa
        Piłsudskiego. Swoją drogą z tym imieniem jest chyba coś nie tak, Stalin też miał
        Józef, prawda?
    • kodem_pl Nooo! 05.12.08, 13:52
      Czekalem, czekalem i sie doczekalem. W koncu jakas korzysc z glosu oddanego na PO:P
      • jama.314 To jest prawdziwy koniec PRL-u....! 05.12.08, 14:00
        Zostali jeszcze Kaczynscy i PISkomuna...poradzimy sobie!
        • em_obywatel To w Szwajcarii, Finlandii i Izraelu jest PRL? 05.12.08, 14:04
          To w Szwajcarii, Finlandii i Izraelu jest PRL? Te kraje maja armie z poboru i
          jakos nie swiaczy to o tym, ze panuje tam socjalizm/komunizm/jest tam PRL
          • uookasz Re: To w Szwajcarii, Finlandii i Izraelu jest PRL 05.12.08, 14:19
            em_obywatel napisał:

> To w Szwajcarii, Finlandii i Izraelu jest PRL? Te kraje maja armie z poboru i
            > jakos nie swiaczy to o tym, ze panuje tam socjalizm/komunizm/jest tam PRL

Rozpatrujemy obowiazkowy pobor w Polsce a nie w Izraelu i Finlandii. Moze napisz
            jeszcze jak to wyglada w Zimbabwe ? Obowiazkowy pobor to ustawa pisana w PRL, od
            tego sie odchodzi i dobrze ze w Polsce też.
            • em_obywatel Ale jak sie ma pobor do PRL 05.12.08, 17:43
              Ale jak sie ma pobor do wojska do PRL? Wszystko co bylo w PRL bylo zle? To moze
              zrobmy tak zeby WSZYSTKO bylo inaczej niz w PRL. Zniesmy np. rownouprawnienie
              kobiet. To jest zle bo to idea PRL. To ze zrobimy cos na odwrot niz za PRL to
              nie znaczy ze bedzie to z definicji wspaniale. Uzwyajmy rozumu a nie ideologii.
              Odrzucmy z PRL to co bylo zle (uwazam ze wojsko poborowe takie jak w PRL i IIIRP
              jest zle, ale uwazam tez ze wojsko poborowe takie jak w Finladii jest
              zajebiaszcze.). Pomysl likwidacji poboru jest OK, ale nie jest OK wiazanie tego
              z PRL-em. Nie to zeby bronil PRL-u, ale poprostu robmy tak zeby bylo dobrze, a
              nie tak zeby bylo na odwrot jak w PRL.
              • viking2 Re: Ale jak sie ma pobor do PRL 06.12.08, 05:18
                em_obywatel napisał:

> Ale jak sie ma pobor do wojska do PRL? Wszystko co bylo w PRL bylo zle? To moze
                > zrobmy tak zeby WSZYSTKO bylo inaczej niz w PRL.

To krasc tez bedzie wolno?...:)
          • lucasik82 Re: To w Szwajcarii, Finlandii i Izraelu jest PRL 05.12.08, 14:21
            Śfajcaria jest podobno neutralna wiec nie wiem po co im zawodowa armia,izraelcy
            to sie ciagle napiepszaja z palestyncami,a finczyki poluja na fiordy, tak wiec
            nam pobór jest nie potrzebny bo napic i postrzelac to ja sobie moge w piatek na
            discotece.pisss
        • abrahadabra Re: To jest prawdziwy IIRP! 05.12.08, 14:36
          Ze wszystkiego w IIRP to tylko pobór pozostał. Teraz i to się skończyło.
          Witamy w XXI wieku.

Stop stop stop jeszcze opodatkować chłopstwo trzeba. Jeśli są obywatelami to
          dlaczego płacić nie mają?
          • abrahadabra Korekta: To jest prawdziwy koniec IIRP! 05.12.08, 14:37
            Reszta bez zmian.
    • bluber77 Ulala 05.12.08, 14:00
      To teraz wszystkie cosinusy ap edukacje i inne szkoly dostana po dupie bo
      wiekszosc ludzi tam to byli uciekajacy przed wojskiem
    • bugmenot2008_2 Szkoda, tyle pięknych więzień możnaby wybudować i 05.12.08, 14:02
      zapełnić!
      A ile kasy by na to poszło z budżetu.
    • uookasz dlatego PiS nie wroci do wladzy 05.12.08, 14:13
      mlodzi ludzie maja w nosie pis. chcą wymiernych korzysci, dostepu do kredytow na
      mieszkanie, do pracy. a z takim wojskowym garbem nie ma nic. brawo dla ministra,
      ktos w koncu pchnal to łajno w niebyt. a pis niech sie wije w swych bolach,
      jeszcze 3 lata, napchajcie sie 300 zł, nachlejcie w cypryjskich hotelach i
      spieprzajcie.
      • qasher Re: dlatego PiS nie wroci do wladzy 05.12.08, 14:41
        zobaczymy jak ćwierkać będziecie w przyszłości :)
    • maciekgr Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby ... 05.12.08, 14:13
      Jak na razie jedyny pozytyw rządu cudaka Tuska! Brawo bez szyderstwa!
      Panu Klichowi przypominam, że określenie z przymusu brzmi trochę
      nieładnie i jest nie na miejscu w tym przypadku!
      • adas313 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 14:18
        > Jak na razie jedyny pozytyw rządu cudaka Tuska! Brawo bez szyderstwa!

Się okaże. Na razie w ciągu roku trzeba zorganizować 45000 zawodowych szeregowych.
    • polsz Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby .. 05.12.08, 14:25
      nieprawda, zgodnie z ustawą wciąż będą działały WKU i wciąż będzie się dostawało
      wezwania na wstawiennictwo. WKU będą ustalały kategorie wojskowe ale nie będą
      wcielać na "siłę"
    • jmwp1 Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby ... 05.12.08, 14:30
      BRAWO MInister!!!!!
    • konoo Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służby ... 05.12.08, 14:45
      No i liczba ciot które nie radzą sobie w życiu i boją się że skrzywdzi ich 13
      latek na ulicy
      powiększy się drastycznie
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 15:08
        Serio będzie więcej Jarosławów Kaczyńskich?
      • cichoo Sam jesteś ciotą konoo 05.12.08, 16:36
        Znam przypadki, gdzie wzywali do wojska ludzi z chorobami,
        odraczali a później znów wciągali. Wreszcie skończyła się ich męka!

Moim zdaniem to dobry krok. Nie będzie czubów z przymusu tylko
        ludzie z wyboru pracujący dla Polski! Ile było pobranych, ktorzy
        mieli nasrane w głowie i mieli broń! Nie bedzie pierdzenia w stołek
        na służbie tylko nauka i praca!

Ciebie chyba skrzywdził 13-latek, konoo, co? :D
      • afore1 Pierdoły piszesz gościu malinowy. 05.12.08, 17:29
        konoo napisał:

> No i liczba ciot które nie radzą sobie w życiu i boją się że skrzywdzi ich 13
        > latek na ulicy
        > powiększy się drastycznie

Powiększy to się liczba ludzi zdrowych na umyśle.
        Czyli przeciwieństwa ciebie.
        Będziesz czuł się zagubiony :(
      • adas313 Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 17:57
        Tak się śmiesznie składa, że moi krewni/znajomi po ZSW są mniej zaradni niż ci,
        których ta atrakcja ominęła.

• konoo Re: Amnestia dla wszystkich, którzy unikali służb 05.12.08, 18:14
          Sranie w banie
          Teraz to g... było a nie wojsko 9 miesięcy LB a co niektórzy gotowi byli
          wszystko zrobić aby nie wzięli w kamasze

dlatego nie rozumiem unikania tych 9 miechów za wszelką cenę
          było iść na 2 lata to wtedy moglibyśmy pogadać o fali,koceniu,przecince itp..

No ale jak ktoś unika męskiej przygody bo tylko tak idzie nazwać te wojsko co
          było teraz to jest dla mnie zwykłą babą

A potem rośnie nam banda niedowartościowanych ludzi co życie widzieli tylko za
          szklanego ekranu komputera

• krewiblizna Pan Klich to gamoń bez podstawowej wiedzy 05.12.08, 14:48
      63 lata przymusu panie Klich. W okresie międzywojennym ludzie z
      poczuciem dumy szli do wojska. Za komuny to była szmatława armia i
      tu mogę się zgodzić.Ale jak zwykle politycy z platfusowej platformy
      nie mają wiedzy historycznej.
      • 1812bermo Re: Pan Klich to gamoń bez podstawowej wiedzy 05.12.08, 15:04
        krewiblizna napisał:

> 63 lata przymusu panie Klich. W okresie międzywojennym ludzie z
        > poczuciem dumy szli do wojska.

Szkoda, że kampania 1939 to jeden wielki wstyd w wykonaniu tego wojska, po 3
        dniach było praktycznie po wszystkim.
        • adas313 Re: Pan Klich to gamoń bez podstawowej wiedzy 05.12.08, 17:57
          Ściślej: sztabu tegoż wojska.
      • madolski Re: Pan Klich to gamoń bez podstawowej wiedzy 05.12.08, 15:22
        krewiblizna napisał:

> 63 lata przymusu panie Klich. W okresie międzywojennym ludzie z
        > poczuciem dumy szli do wojska.

Wszyscy? Bo jeśli nie wszyscy, to już nieprawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka