Dodaj do ulubionych

W sieci ślad urywa się na słupie

09.12.08, 07:06
Czemu o kradzieżach internetowych tak mało się mówi w masmediach?
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 07:43
      hapita napisał:

> Czemu o kradzieżach internetowych tak mało się mówi w masmediach?

Bo związane są z nieszczelnością bankowych systemów zabezpieczeń.

• lukassuss Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 09:04
        A ja się zgadzam z tym gliniarzem - trzeba być idiotą żeby "nie zauważyć" że w
        tym co śmierdzi i to ostro. Tym bardziej student czy osoba z jakimś
        wykształceniem. Ot tak dostał 4 tys. za jakieś dwa przelewy i biedaczek nie
        zorientował się że coś tu nie tak?! Po prostu chciał nie zauważyć i łatwą kaskę
        zgarnąć, więc niech teraz nie kwęka !!!
        • tetlian Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 11:54
          Dokładnie. Jak ktoś jest taki durny, że myśli, że za darmo dostanie
          tyle kasy, to niech poniesie za to karę.

Dziwi mnie tylko, dlaczego policja poprzestaje poszukiwań na słupach
          i to im każe zwracać pieniądze? Przecież powinni dojść do źródła.
          Ale coś mi się zdaje, że te gangi płacą policji, by właśnie brali
          się za tych kozłów ofiarnych, a ich zostawili w spokoju.
          • adamschodowy rozumiem, że popłynęliście trochę za autorem 10.12.08, 03:45
            bo artykuł został tak napisany aby odstraszać potencjalnych słupów (i chyba
            słusznie), ale założę sie że w praktyce sądy nie uznają "domniemania, iż
            oskarżony mógł podejrzewać nielegalność transakcji" za wystarczający dowód do
            skazania. mowa tu po jednym przypadku gościa który pewnie wziął wine na siebie i
            dostał taki wyrok, plus innych którym grożą jakieśtam maksymalne kary, które
            zawsze się podaje w artykułach, podczas gdy wiadomo że kar maksymalnych sąd
            prawie nigdy nie zasądza, o ile w ogóle materiał dowodowy wystarcza by sprawy
            nie umorzyć. tymczasem sądząc po skali zjawiska, tych kilka przypadków spraw
            może dawać mniej niż promil ogółu. nie napisano tu też o systemie szybkich
            pożyczek zabezpieczanych np przepisaniem auta, to też może być sposób na pranie
            zrabowanej kasy.
      • boewulf nie ma szczelnych systemów bankowych ! 09.12.08, 13:31
        bo "czynnika ludzkiego" nie da się zabezpieczyć.

Nie ma takich mechanizmów, które zapobiegną przed skutkami tego, że sam oddasz
        komuś klucze !
        • naturelovers Re: nie ma szczelnych systemów bankowych ! 09.12.08, 13:46
          Zgadzam sie, ale gdy oddaje zlodziejom klucze, nie mam pretensji do nabywcy
          mojego telewizora. Moja wina i to ja ponosze za to odpowiedzialnosc. Niestety
          banki nie obciazaja kosztami naiwniakow.
          • boewulf Re: nie ma szczelnych systemów bankowych ! 09.12.08, 14:03
            Niestety nabywca twojego telewizora byłby w takim przypadku winien paserstwu.
            Mimo wszystko opisywany proceder (wyłudzenie "kluczy" dostępu do konta
            bankowego) jest oszustwem, bez względu na stopień głupoty oszukanego.
    • mchenry W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 09:18
      bothunters.pl/2008/09/26/ship-it-corpcom-heeeejka-krejzolki/
    • sangria21 A mi tych ludzi żal 09.12.08, 11:44
      Wydaje mi się, że to najczęściej mieszanka głupoty z naiwnością i narodową
      skłonnością do kombinowania ("żeby uniknąć legalnie opłat"...). Fakt, że za
      głupotę się powinno zapłacić, ale policja też powinna zajmować się ściganiem
      przestępców, a nie zamykaniem płotek. Pewnie że łatwiej zamknąć 19latka niż
      mafioza który dzwoni po angielsku z rosyjskim akcentem, ale nakładanie takich
      kar na wrobionych w większości ludzi jest po prostu świadectwem bezsilności i
      słabości aparatu państwowego.
      • alexis_corner Re: A mi tych ludzi żal 09.12.08, 11:56
        (...)Każdy otwiera szeroko oczy, taki niewinny i zaskoczony - śmieje się
        policjant sekcji do walki z przestępczością gospodarczą jednej z komend
        rejonowych w Warszawie. - Ale czy wykształcony człowiek, który tylko przepuszcza
        pieniądze przez swoje konto i inkasuje za to kilkutysięczne prowizje, może nie
        wiedzieć, że coś tu śmierdzi?(...)

Co innego jak młody wykształcony człowiek inkasuje kilkaset tysięcy "odprawy"
        od firmy telefonicznej(starsi biorą miliony) .
        Albo zgromadził wielomilionowy majątek grając na giełdzie i sprzedając obrazki i
        stare talerze...
        Wtedy zamiast do aresztu, europarlament albo w ministry ;)

- wredna alexis
      • furry Re: A mi tych ludzi żal 09.12.08, 12:12

> Wydaje mi się, że to najczęściej mieszanka głupoty z naiwnością i narodową
        > skłonnością do kombinowania ("żeby uniknąć legalnie opłat"...). Fakt, że za

Międzynarodowe koncerny zatrudniają sztaby prawników, zakładają spółki na
        Kajmanach czy w innych rajach podatkowych, inwestują, transferują pieniądze,
        korzystają z różnego typu ulg, sponsotują akcje charytatywne. Wszystko właśnie
        po to, żeby "uniknąć legalnie opłat". Co w tym dziwnego?

Chyba dajesz sobie wmówić Gazecie, że kombinowanie to nasza polska cecha.

Z jednej strony, za głupotę trzeba płacić. Ciekawe czy odpisywali też "nie
        dziękuję, nie potrzebuję powiększać penisa", "nie znam nikogo w Nigerii"?

Z drugiej strony, nie rozumiem, dlaczego "słupy" mają za wszystko odpowiadać.
        Fakt, wymaga to dużego, międzynarodowego śledztwa, ale idąc za pieniędzmi można
        namierzyć firmę, która zamówiła spam.
        • sangria21 Re: A mi tych ludzi żal 09.12.08, 20:52
          >> Chyba dajesz sobie wmówić Gazecie, że kombinowanie to nasza polska cecha.

Paranoja? Czy odruch Pawłowa?

"Wyborczej" nie czytam, jak innych niemieckich gazet, wchodzę sobie tu na forum
          o bieliźnie. A takie "legalne unikanie opłat" jest wg mnie zwykłym oszustwem i
          złodziejstwem i kto tak robi, ten jest nieuczciwy :). Wniosek, że to nasza
          narodowa cecha wysnułam, bo mam porównanie z innym krajem. Jeśli to cię tak
          obraża to skreśl sobie na monitorze "narodowa" i napisz "ludzka"...
      • trv Re: A mi tych ludzi żal 09.12.08, 12:40
        To o czym piszesz nie wynika z bezsilności i słabości aparatu państwowego tylko
        z jego specyfiki pracy. Tak długo jak podstawą rozliczania wydajności pracy
        policji będzie statystyka tak długo bardziej będzie się opłacało zamknąć
        dziesięciu studentów robiących za słupów niż jednego mafioza organizującego
        proceder.

sangria21 napisała:

> Wydaje mi się, że to najczęściej mieszanka głupoty z naiwnością i narodową
        > skłonnością do kombinowania ("żeby uniknąć legalnie opłat"...). Fakt, że za
        > głupotę się powinno zapłacić, ale policja też powinna zajmować się ściganiem
        > przestępców, a nie zamykaniem płotek. Pewnie że łatwiej zamknąć 19latka niż
        > mafioza który dzwoni po angielsku z rosyjskim akcentem, ale nakładanie takich
        > kar na wrobionych w większości ludzi jest po prostu świadectwem bezsilności i
        > słabości aparatu państwowego.
        • sangria21 Jedno nie przeszkadza drugiemu. 09.12.08, 20:53
          A wręcz jedno z drugiego wynika po części moim zdaniem (słabość i bezsilność z
          procedur).
      • eeela Re: A mi tych ludzi żal 09.12.08, 16:23
        i narodową
        > skłonnością do kombinowania

Czyją narodową skłonnością do kombinowania? Czy zdajesz sobie sprawę, że
        opisywane zjawisko działa na całym świecie?
        • sangria21 Re: A mi tych ludzi żal 09.12.08, 20:56
          Dobrze, nie twoją kobieto, a przeczytałaś może o co mi chodziło, czy to jedno
          słówko tak cię wyprowadziło z równowagi, że nie jesteś w stanie napisać nic
          merytorycznego?
          • eeela Re: A mi tych ludzi żal 11.12.08, 23:55
            Napisałam coś merytoryczngo. Napisałam merytoryczne sprostowanie do fragmentu
            twojej wypowiedzi.
    • alpepe W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 11:54
      chciwość, jeden z najpospolitszych grzechów.
      Średnio raz na dwa tygodnie dostaję takie maile z propozycją pracy. Jestem
      wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju, jak każdy, ale przecież nie potraktuję
      poważnie ogłoszenia, kiedy ktoś chce mi dawać duże pieniądze za darmo, bo za
      nic to można co najwyżej oberwać.
    • oelefante Ciągle się o tym mówi w mediach. Bez przerwy. 09.12.08, 12:02
      Więc nie bzdurz, że sie nie mówi.
      Sam piszę o tym kilka razy w tygodniu. Inni też piszą, a więc każdego dnia
      ukazują się setki informacji na setkach stron o tym.
    • mekkia a propo nigeryjskiego przekrętu... :) 09.12.08, 12:05
      polecam na poprawę nastroju :)

www.youtube.com/watch?v=1Br6dK5yZQk
    • and_rzej Bu hahah 09.12.08, 12:26
      Osoby ktore odpowiadaja na tego typu ogloszenia o prace same sa sobie winne -tylko naiwny pajac uwierzylby w niemale zarobki na stanowisku kierownicznym pracujac kilka godzin w tygodniu bez potrzeby wyjatkowych umiejetnosci. Osoby ktore sie w ten sposob 'zatrudniaja' zapewne wiedza ze to lewy interes. Wszyscy bez wyjatku powinni pojsc do pierdla.
      • krono3.14o Re: Bu hahah 09.12.08, 13:24
        czy naprawde uwazacie, ze kara za glupote powinno byc kilkuletnie
        wiezienie? bez przesady. ten zadufek, smiecjacy sie policjant, tez
        by sie na pewno nabral na pare pochlebstw. łapanie słupów poprawia
        statystyki wykrywalnosci, ale czy o to chodzi? panstwo tak lubi
        chronic obywateli przed nimi samymi, wiec moze wykazaloby sie i w
        tej dziedzinie?
        • spokojny.zenek Re: Bu hahah 09.12.08, 16:59
          To nie jest kara za głupotę, lecz za konkretne przestępstwo, nie takie drobne.
        • and_rzej Re: Bu hahah 11.12.08, 12:29
          krono3.14o napisała:

> czy naprawde uwazacie, ze kara za glupote powinno byc kilkuletnie
          > wiezienie? bez przesady.

Jak ktos Ci wyczysci konto z pieniedzy na ktore ciezko pracowales, to pewnie nie nazwiesz tego juz zwykla glupota, lecz bedziesz chcial aby wszystkie osoby w tym zamieszane odpowiedzialy (w tym owe slupy ktore dobrze wiedza co robia).

ten zadufek, smiecjacy sie policjant, tez
          > by sie na pewno nabral na pare pochlebstw.

Fakt ze policjant popelnia przestepstwo nie jest usprawiedliwieniem czy przyzwoleniem na to aby inni popelniali dane przestepstwo. Prawo powinno byc rowne wobec wszystkich, bez wzgledu na to kto je lamie.

łapanie słupów poprawia
          > statystyki wykrywalnosci, ale czy o to chodzi?

Chodzi o to aby przestepcy odpowiedzieli za swoje czyny. Poprawianie statystyk to efekt uboczny.
    • 3cik <----------------------== 09.12.08, 12:38
      Oczywiście WIELKI SUKCES polskiej policji polega na zlapaniu wylącznie slupa -
      właśnie o to chodzi walkarzom...
    • roberuto W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 12:49

ludzie są robieni w wała od bardzo długiego czasu. politycy kradną
      bezkarnie. a ty dalej jak ten kretyn dajesz na zus i inne gó....
      płacisz podatki drogowe, a oni na to 6km autostrady budują. ale kto
      ich będzie ścigał? pewnie nie ten idiota cytowany w artykule, bo
      policja zawsze wolała spałować pijanego zamiast ścigać przestępnego.
      czlowiek nie jest naiwny, jest zdesperowany.
    • slubujacy a mnie zastanawia... 09.12.08, 13:06
      jedna rzecz.
      Aresztuja slupow bo ich namierzaja jako odbierajacyh przelewy z
      okradzionych kont.
      To przepraszam, zaden z tych ludzi nie zorientowal sie ze dostal
      przelew od Iksinskiego, firmy Kowalstwo, a nie z Ship It Corp?
      To juz trzeba byc naprawde naiwnym...
      • xnonorx Re: a mnie zastanawia... 09.12.08, 14:13
        > To przepraszam, zaden z tych ludzi nie zorientowal sie ze dostal
        > przelew od Iksinskiego, firmy Kowalstwo, a nie z Ship It Corp?
        > To juz trzeba byc naprawde naiwnym...
        No...do paki za taka naiwność przynajmniej na 10 lat.
        Naiwnością jest też wpłacanie comiesieczne na ZUS (w nadziei na
        dobrą "obsługę").
        • slubujacy Re: a mnie zastanawia... 09.12.08, 14:18
          Glupis....
          Nie mowie ze do paki. ALe czy naprawde ludzie nie sprawdzaja
          przelewow przychodzacych na wlasne konta?
          Pracujesz u Kowalskiego, a pensja przyszla od Strusia. Nie zastanowi
          Cie to?
          Mnie wystarczylo ze w jednym miesiacu dostalem wieksza pensje, nie
          wiedzac czemu juz lecialem do kadr wyjasniac czy aby nie wydam nie
          swoich pieniedzy...
          • xnonorx Re: a mnie zastanawia... 09.12.08, 14:21
            > Nie mowie ze do paki.
            A tym ludziom jakoś grozi paka...

> ALe czy naprawde ludzie nie sprawdzaja
            > przelewow przychodzacych na wlasne konta?
            > Pracujesz u Kowalskiego, a pensja przyszla od Strusia. Nie
            zastanowi
            > Cie to?
            Może mnie zastanowić, ale nie musi. Wsadzisz mnie za to?

> Glupis....
            ----||-----
            • slubujacy Re: a mnie zastanawia... 09.12.08, 14:36
              Glupis bo mylisz pojecia...
              To ze im grozi paka to nie moja wina, a ich.
              Jak sie wylacza myslenie i nie zastanawia ze przeciez przelew nie
              przyszedl od firmy od ktorej powinien przyjsc to sorry...
              W ich przypadku akurat nic nie mogli z tym zrobic, poza
              skontaktowaniem sie z firma z ktorej przyszedl przelew...
              • bez-bik Re: a mnie zastanawia... 10.12.08, 00:36
                ale oni maja niby obslugiwac platnosci przychodzace dla tej firmy od
                innych firm i platnikow!

sam dostalem taka oferte:

Hello Sir/Madam.

I Sergey Skugarev, Director of JavaRealm Software specializes in
                innovative IT solutions and complex software projects development.

My company based in Ukraine. We've earned ourselves a reputation of
                a reliable and trustworthy partner working successfully with a
                number of West European companies and providing them with reliable
                software development services in financial and media sectors.
                Unfortunately we are currently facing some difficulties with
                receiving payments for our services. It usually takes us 10-30 days
                to receive a payment and clearing from your country and such delays
                are harmful to our business. We do not have so much time to accept
                every wire transfer.

That's why we are currently looking for partners in your country to
                help us accept and process these payments faster. If you are looking
                for a chance to make an additional profit you can become our
                representative in your country. As our representative you will
                receive 8% of every deal we conduct. Your job will be accepting
                funds in the form of wire transfers and forwarding them to us It is
                not a full-time job, but rather a very convenient and fast way to
                receive additional income. We also consider opening an office in
                your country in the nearest future and you will then have certain
                privileges should you decide to apply for a full-time job. Please if
                you are interested in transacting business with us we will be very
                glad.

Please contact me for more information via email:
                javarealm.jobinfo@gmail.com

and send us the following information about yourself:

Your Full Name as it appears on your resume.
                Education.
                Your Contact Address.
                Telephone/Fax number.
                Your present Occupation and Position currently held.
                Your Age

Please respond and we will provide you with additional details on
                how you can become our representative. Joining us and starting
                business today will cost you nothing and you will be able to earn a
                bit of extra money fast and easy. Should you have any questions,
                please feel free to contact us with all your questions.

Thank you,
                Sergey Skugarev ,
                JavaRealm Software
      • deree Re: a mnie zastanawia... 09.12.08, 15:59
        Naiwność ludzka nie zna granic. Oczywiście, że można podpisać umowę i myśleć, że
        jest to legalna praca, ale po otrzymaniu pierwszej płatności z rachunku jakiejś
        Pani Basi a nie od firmy z którą podpisywałem umowę powinna zaświecić się
        czerwona lampka...
        • carlfrost Re: a mnie zastanawia... 30.12.08, 23:57
          czytanie ze zrozumieniem ginie w narodzie, przecież cała istota tej "pracy"
          polega na tym, że przyjmujesz przelewy od obcych osób i przekazujesz je firmie
          która cię "zatrudnia" minus twoja prowizja, więc żadna lampka ostrzegawcza nie
          powinna się zapalać
    • bugmenot2008_2 A opłaty za przestępczy przelew oczywiście banki 09.12.08, 13:10
      i firmy transferujące pieniądze naliczają, czyli także czerpią z tego korzyści,
      tak jak "słupy". No ale oczywiście oni są niczego nie świadomi, nie dziwi ich
      nagły przelew zawartości konta do innego, odległego kraju.
    • mkaczka Nie tylko osoby prywatne, również firmy mogą wpaść 09.12.08, 13:15
      To są przekręty stare jak świat.. Jestem właścicielem biura turystycznego i codziennie dostaję spamy które wyglądają jak potencjalna oferta biznesu (np. rezerwacja hotelu czy biletu lotniczego). Dla kogoś doświadczonego w branży wygląda to bardzo podejrzanie (mało szczegółów, adres jak typowa "firma krzak"). Kiedyś z ciekawości odpisałem na taki mail pytając o szczegóły programu gości itp. to zamiast rzeczowej odpowiedzi przyszła prośba o natychmiastowe obciążenie karty kredytowej. Oczywiście ja na to od razu fuck off i do widzenia, zapewne po takiej wpłacie byłoby wycofanie się z imprezy i prośba o zwrot kasy - za potrąceniem prowizji tu i tu.

Wygląda to znacznie mniej podejrzanie niż owa oferty pracy, bo w końcu chodzi o propozycję rutynowego biznesu. Wyobrażam sobie, że ktoś niedoświadczony i początkujący łatwo połknie haczyk. Pewnie też nie tylko w turystyce ale i innych branżach zdarzają się takie propozycje "kupienia cegły". Ciekawy temat do zbadania!
    • e.jacekplacek A co robi prokuratura? 09.12.08, 13:23
      A prokuratura oczywiście umie złapać tylko biedne słupy. Jakoś tak
      nikt tam nie umie zwykłej prowokacji zrobić - odpisać na emaila,
      podać konto, sprowokować bandytów do przyjazdu do Polski. Po co,
      przecież będzie miało się świetne wyniki w
      wykrywalności 'cyberprzestępców' jeszcze przez długie miesiące. A
      takiego bezrobotnego to już najlepiej złapać. Nie ma kasy na
      adwokata to i skazany będzie na porządny wyrok. A prokurator premie
      za skuteczność zgarniać będzie.
      Samograj po prostu.
      • ilanek Re: A co robi prokuratura? 09.12.08, 22:29
        Dokładnie - o to mi chodzi. W najgorszym razie można w ten sposób pzytrzymać
        skradzioną kasę i zwrócić właścicielowi.
    • zalobanarodowa Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 13:32
      Zabiorę głos jako wybitny prawnik.

Twierdze z pełną stanowczością iż w tym przypadku nie mamy do czynienia ze
      znamionami czynu zabronionego!

Bzdurą jest twierdzenie jakoby osoby wymieniane w artykule powinny były nabrać
      podejrzen że coś tu "śmierdzi" bo "nikt nikomu nie daje ot tak kilku tysięcy
      złotych".
      Otóż jeżeli strony umówią się na taką a nie inną prowizję od świadczonych usług,
      nie ma znaczenia czy wynosi ona 1 zł czy milion złotych!
      Osoby nazywane w artykule "słupami" nie miały absolutnie zadnych podstaw by
      sądzić iż otrzymane pieniądze pochodzą z przestępstwa. Ogłoszenia były
      poświadczone pieczęcią Uniwersytetu, umowy opiewały na świadczenie usług
      kurierskich (co przy argumentacji niższych ceł brzmiało wiarygodnie) etc.

Jestem przekonany iż osoby te zostaną uniewinnione w toku postępowania sądowego.
      • unhappy Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 17:22
        zalobanarodowa napisała:

> Zabiorę głos jako wybitny prawnik.

A ten "wybitny" to od wybitego barku czy co?

Twój ciąg myślowy oznacza, że bycie słupem bardzo łatwo uwiarygodnić. Ba - wręcz
        zalegalizować. Fałszywka z pieczęcią rektora wsunięta za szkło na tablicy i JUŻ.
        Każdy słup który się na to powoła jest BEZKARNY. Na szczęście nie ma tak dobrze.

Zanim zaczniesz komuś świadczyć pracę musisz wiedzieć komu. Musisz umieć ten
        fakt świadczenia pracy potwierdzić. M.in. właśnie po to, żeby w sytuacji kiedy
        firma dla której pracujesz zaczęła robić przekręty powiedzieć: ja tam tylko
        pracowałem.

O ile mnie pamięć nie myli w Polsce zawieranie umów pracy jest obwarowane
        "paroma" przepisami :D
        • bez-bik Re: W sieci ślad urywa się na słupie 10.12.08, 00:46
          przestepstwa przeciwko mieniu MUSZĄ być wykonane z premedytacją!

nie można uznać za czyn zabroniony oszustwa jeśli zostało popełnione
          nieświadomie i tutaj dlatego starają się udowodnić tym "słupom" że
          działali świadomie ale na moje oko to skrajne naciąganie właśnie
          tylko po to aby polepszyć statystyki i tych naiwnych faktycznie i
          może pazernych ale tylko słupów pokarać i sprawa się kończy!

ale te "słupy" to w rzeczywistości są ludzie poszkodowani i w takim
          charakterze ich widzę a nie przestępców ponieważ naiwność i
          pazerność to cechy brzydkie ale karanie za to to dopiero jest
          działanie poronione.

tak samo z przekrętem nigeryjskim, jakoś słabo jest to nagłąśniane i
          ciągle ludzie wysyłają towar choćby z allegro do nigerii licząc, że
          ktoś im zapłaci 2 krotną wartość tego towaru podrobionym systemem
          escrow ale tam karą za naiwność i pazerność jest jedynie strata
          towaru a tutaj jeszcze do tego wyrok i długi!!! to jest chore.

po skazaniu słupa, nakazuje się mu zwrot i sprawa zakończona,
          orgnizator jest bezkarny a nawet nie szukany za konkretne
          przestępstwo a ewentualnie za nowe. ciekaw jestem czy faktycznie
          te "słupy" są skazywane czy to takie medialne straszenie, bo jeśli
          tak to w sumie straszenie słuszne hehe ale znamion przestępstwa nie
          widzę.
      • b-a-lau Jeżeli ktoś pisze o sobie "wybitny prawnik" to.. 10.12.08, 17:20
        Jeżeli ktoś pisze o sobie "wybitny prawnik"
        to..zapala mi się w mózgu lampka ostrzegawcza.
        Uważam, iż "słupy" nie będą siedzieć w więzieniu.
        Jednak, gdy bohater artykułu przez 30 lat będzie
        płacić karę, to będzie nauczka dla potencjalnych
        nowych "słupów" Te słupy to napewno miały normę
        intelektualną i miały zdolność myślenia, co robią.
    • boewulf Dziś czytam na GW tylko że w Krakowie kradną prąd, 09.12.08, 13:34
      w reszcie Kraju ludzie parają się paserstwem i nikt, ci od prądu i ci paserzy
      nie widzą w tym nic złego ...

#urwa, co za kraj !
    • losiu4 W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 13:53
      cóż. Za głupotę się placi. Także więzieniem. Swoją drogą niemożliwe:
      wszak to młodzi prężni wykształceni z wielkich miast, bo przecież
      moher nie potrafi ni z netu, ni z kompa korzystać. z definici
      wiadomo ze owi młodzi prężni wykształceni z miast wielkich na byle
      plewy nie dają się nabrać :)

Pozdrawiam

Losiu
    • olias W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 13:57
      jeśli tak głupi ludzie pójdą siedzieć to poprawi się genotyp
      Polaków. po prostu w trakcie odsiadki nie będą przekazywać następnym
      pokoleniom własnej "inteligencji". Bo jak nazwać idiotę który
      decydował się na taki numer i nie był w 100% pewny że będzie miał
      długi i karę?
      • adamschodowy akurat tę inteligencję to przekazuje TV 10.12.08, 04:06
        , internet, radio i kino a nie geny.
    • pm987 W normalnym kraju.. 09.12.08, 13:59
      W normalnym kraju takiej osoby nie można by skazać.

Raz, że nie ma w kodeksie karnym artykułu, który zakazywał by robienia przelewów
      w ramach wykonywania umowy o pracę.
      Dwa, że gdyby artykuł był to musiano by jeszcze udowodnić umyślne działanie.

Osoba ta została zatrudniona, miała między innymi dokonywać przelewów - robi to
      setki tysięcy osób w biurach. Skąd miała wiedzieć, że przelewy idą z
      wykradzionych kąt, zostali poinformowani o tym przez policję i nadal dokonywali
      tych przelewów??
      'Powinni się byli domyśleć' - to argument paru osób z forum oraz polskiego
      wymiaru 'sprawiedliwości' - domyślanie się nie jest obowiązkowe i nie każdy musi
      być inteligentny i zresztą tak w społeczeństwie nie będzie (krzywa statystyczna
      - no chyba, że na wzór Hitlera będziemy zabijać tych z niższym ilorazem
      inteligencji.)
      Czytanie gazet czy oglądanie telewizji nie jest przymusowe.
      Domyślanie się nie jest (jeszcze) nakazane (choć np nieumyślne zranienie kogoś
      czy zabicie jest karalne więc może i pojawi się artykuł w kodeksie karnym np.
      (to oczywiście ironicznie) kto w ramach obowiązków zawartych w umowie o pracę
      nieumyślnie dokonał przelewu i dostał o tego 5% podlega karze 10 lat więzienia,
      zablokowaniu kont bankowych i wizytach komornika a kto umyślnie przelał
      pieniądze z jednego konta na drugie lub użył Western Union podlega każe 25 lat
      więzienia i przekazania wszystkich swoich środków na fundusz policyjny).
      Odpowiedzialność z powodu braku schwytania winnych kradzieży przerzuca się na
      kolejne ofiary. Tak jest łatwiej.
      To mentalność zaszczepiona nam w czasach Stalinowskiego betonu - winny jest
      każdy, kogo uda nam się 'złapać'. Nie ma ludzi niewinnych. A jak nie ma sprawców
      lub nie chce się ich znaleźć, bo nie mamy ich adresów, to szuka się kozłów
      ofiarnych.

Można oczywiście zakładać, że część osób podejrzewała, że coś jest nie tak, ale
      jeśli nawet JEDNA osoba, która nie miała o tym pojęcia miałaby być skazana
      wówczas całą tę naszą demokrację można by przyrównać do Białorusi.

No i teraz podsumowanie wywodu - nasz kraj to taka Białoruś - i ty też jesteś
      przestępcą. Uważasz się za inteligenta i uważasz, że nigdy nie zostaniesz
      skazany? Naprawdę? Wystarczy, że coś co kupisz kiedyś było kradzione (np kupisz
      spodnie czy kilogram sera w sklepie w którym jakiś towar pochodził z kradzieży)
      - jesteś wtedy paserem i spróbuj udowodnić swoją niewinność, czego wam wszystkim
      życzę.

P
      • kaszpir2 Re: W normalnym kraju.. 09.12.08, 14:16
        > W normalnym kraju takiej osoby nie można by skazać.
        >
        > Raz, że nie ma w kodeksie karnym artykułu, który zakazywał by robienia przelewó
        > w
        > w ramach wykonywania umowy o pracę.

Czy ty naprawdę sądzisz że były jakieś umowy o pracę i itd ??

W Polsce (i nie tylko) jest mnóstwo debili którzy nabierają się na oferty typu
        "wygrałeś 1mln zł" ale napierw kup garniki za 200zł ..
        Kupują garnki , potem coś innego bo przecież ktoś im obiecał 1mln zł ..

Jak można coś wygrać jak się nie grało , a jak się wygrało to trzeba coś płacić ?

Ludzie po prostu nie myślą ...

I tutaj dokładnie.

Kto da komuś ofertę pracy kierowniczą bez żadnych kwalifikacji i do tego
        oferując pensję kilku tysięcy złotych ...
        Jak może zatrudnić "panią Basię" za 1000zł miesięcznie i pani będzie przez 8
        godzin dziennie przez cały miesiąc wykonywała mnóóóstwo przelewów.

Tylko idiota myśli że ktoś mu da kilka tysięcy za coś co nawet w okienku
        "pocztowym" kosztuje kilka złotych ...

To od razu widać że jest to "wałek" albo szukanie frajera ...

Przez takich "idiotów" właśnie jest tyle oszustw internetowych ...

Tak samo jak przez ludzi którzy kupują od jakiegoś pijaczka radio samochodowe ,
        bo taniej niż w sklepie ...
        Wiedzą że kradzione , ale taniej ...

I sami napędzają machinę przestępczą ...

gdyby nie było "słupów" nie było by tych co "okradają innych" ...
        Bo wiedzą że jakby sami przelali kasę na swoje konto , szybko poszli by do
        więzienia ...

Ale głupich jest , mnóstwo ...

Według mnie do więzienia nie powinni iść.
        Powinni oddać wszystką "przelaną" kasę , a jak nie mają to ... komornik ...

Więzienie nie , bo dla czego mamy więźnia utrzymywać ?
        • galanonim00 Re: W normalnym kraju.. 09.12.08, 15:45
          Logika jak w sadach: winnym jest ten nie kto okradl, ale kto dal sie okrasc.

Wszystko do czasu, a jak ten caly system pier** to wtedy bedzie placz.
          • spokojny.zenek Re: W normalnym kraju.. 09.12.08, 17:03
            Twoja logika - z przestępcy robić ofiarę przestępstwa...
            • pm987 Re: W normalnym kraju.. 10.12.08, 17:16
              Jeśli ktoś przelał pieniądze (oczywiście nie mając pojęcia, że ktoś inny te
              pieniądze wcześniej ukradł) to jak można go za to
              karać??? Na wszelki wypadek???? Bo każdy jest winny?? Bo był głupi???
              Czy może takiej osoby nie można ukarać?

Czekam na odpowiedź.
        • spokojny.zenek Re: W normalnym kraju.. 09.12.08, 17:02
          Do jakiego więzienia? To są słupy - dostaną grzywnę i karę pozbawienia wolności
          w zawieszeniu.
      • spokojny.zenek Re: W normalnym kraju.. 09.12.08, 17:01
        pm987 napisał:

Bzdury gadasz. W każdym kraju są przepisy o praniu brudnych pieniędzy i wszędzie
        się to ściga.

> Raz, że nie ma w kodeksie karnym artykułu, który zakazywał by robienia przelewów

Art. 299 k.k.
        • pm987 Re: W normalnym kraju.. 10.12.08, 00:51
          Widać, że przedmówca jak i paru innych nie zrozumieli co chciałem przekazać.
          Wiem, że trudno zrozumieć, będąc w Polsce urodzonym, wychowanym i wyedukowanym.
          A wystarczyło by wyjechać z tego kołchozu - w który np. policjant oficjalnie
          mówi, że jeśli ktoś nie ma certyfikatu na mapę w GPS to taki GPS zostanie mu
          skonfiskowany - by zobaczyć, że na prawdę nie każdy musi być z definicji
          przestępcą. Czy oglądając w Wiadomościach materiały na temat Białorusi patrzycie
          na nie z niedowierzaniem i zastanawiacie, się jak to możliwe, że taki kraj
          istnieje? Cóż ja czuję podobnie czytając wiadomości z Polski.

Jeśli ktoś w dobrej wierze zrobił przelew i to nie ważne czy ma umowę czy nie (w
          kraju w którym obecnie mieszkam nie ma np. żadnych umów o pracę, nie ma
          corocznego obowiązku rozliczania pitów, kupując samochód nie ma żadnego
          obowiązku rejestracji, zmiany tablic czy opłat itd itd itd...) to nie powinien
          być skazany. Działanie celowe musiano by udowodnić.

Nigdy nie twierdziłem, że nie ma przepisów odnośnie prania brudnych pieniędzy
          (akurat w tym przypadku nie ma prania pieniędzy tylko przelewanie ich w celu
          przekazania za granicę (a nie w celu legalizacji ich pochodzenia)).

Co do artykułu 299 § 1 - 8 :

Art. 299. § 1. Kto środki płatnicze, papiery wartościowe lub inne wartości
          dewizowe, prawa majątkowe albo mienie ruchome lub nieruchome, pochodzące z
          korzyści związanych z popełnieniem przestępstwa przez inne osoby, w
          szczególności polegającego na wytwarzaniu lub obrocie środkami odurzającymi lub
          psychotropowymi, przemycie, fałszowaniu pieniędzy lub papierów wartościowych,
          rozboju albo popełnieniu innego przestępstwa przeciwko mieniu wielkiej wartości,
          wymuszaniu okupu albo handlu bronią, amunicją lub materiałami wybuchowymi albo
          rozszczepialnymi, przyjmuje, przekazuje lub wywozi za granicę, pomaga do
          przenoszenia ich własności lub posiadania albo podejmuje inne czynności, które
          mogą udaremnić lub znacznie utrudnić stwierdzenie ich przestępnego pochodzenia
          lub miejsca umieszczenia, ich wykrycie, zajęcie albo orzeczenie przepadku,
          podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. ...

to typowy przykład z polskiego kk (co za bełkot w tej ustawie), który potwierdza
          , że każdy jest winny przestępstwa - w tym wypadku nawet jeśli nie miał pojęcia,
          ze bierze udział w przestępstwie.

Tak więc np. sprzedając wam w moim sklepie kradzione Playstation (dostalibyście
          ode mnie nawet gwarancję) zostalibyście przestępcami, a kogo obchodzi, że wyrok
          byłby w zawieszeniu?

Podsumowując, jeśli ktoś przelał pieniądze w dobrej wierze to jak można go za to

Czekam na odpowiedź.
          • spokojny.zenek Re: W normalnym kraju.. 10.12.08, 09:20
            Pojęcie dobrej wiary występuje w prawie cywilnym. W prawie karnym jest umyślność
            i nieumyślność. Przestań się popisywać, nie mając pojęcia.
            • pm987 Re: W normalnym kraju.. 10.12.08, 17:15
              Widzę, że mam do czynienia z prawnikiem tak więc rozumiem ślepą wiarę w kodeksy
              i bełkotliwe zdania zawierające nawet kilkaset przecinków. Ja jednak nie chce
              się odnosić do nowomowy tworzonej przez kastę, którą widać np w każdej ustawie,
              np o VAT. Nie odpowiedział pan na pytanie.

Zmienię je tak, żeby mógł je zrozumieć osoba z wykształceniem prawniczym:

Jeśli ktoś przelał pieniądze (oczywiście nie mając pojęcia, że ktoś inny te
              pieniądze wcześniej ukradł) to jak można go za to
              Czy może takiej osoby nie można ukarać?

Czekam na odpowiedź.
      • unhappy Re: W normalnym kraju.. 09.12.08, 17:24
        pm987 napisał:

>
        > Raz, że nie ma w kodeksie karnym artykułu, który zakazywał by robienia przelewó
        > w

Nie było umowy o pracę. Resztę wycinam bo: NIE BYŁO UMOWY O PRACĘ.
        • bez-bik Re: W normalnym kraju.. 10.12.08, 01:03
          ależ BYŁA UMOWA O PRACĘ! ja wysłałem im kontrolnie o więcej info i
          nawet mi taką umowę przysłali więc przestań opowiadać o czymś o czym
          nie masz pojęcia...

fragment wkleję bo jest na kilka stron, ale faktycznie kompletne
          głupoty hehe

"EMPLOYMENT AGREEMENT #5869

Employment Agreement, between Tri-Vision Global Inc.
          (the "Company") and

1. For good consideration, the Company employs the Employee on the
          following terms and conditions.

2. Term of Employment. Subject to the provisions for termination set
          forth below this agreement will begin immediately after sending to
          the Company, unless sooner terminated.

3. Duties and Position. The Company hires the Employee in the
          capacity of ______________. The Employee's duties may be reasonably
          modified at the Company's discretion from time to time.

4. The subject of the agreement

1.The EMPLOYER demands, and the EMPLOYEE is committed to carry out
          following obligations:
          - to give the EMPLOYER in time the truthful information about his
          bank account, for transferring wire transfers;
          - to process the information received on email as soon as possible
          and to follow strictly the orders of the EMPLOYER;
          - to check e-mail not less than 4 times a day;
          - without delays, and as soon as possible to make money-transfers to
          the indicated companies, following the instructions of the managers,
          sent on e-mail during work;

2.The EMPLOYER is obliged to offer a permanent work to the EMPLOYEE,
          if the EMPLOYEE fulfills everything in time and without claims
          3. Money transfer is done according to the demands of the EMPLOYER,
          that is as soon as possible.

5.The rate and the order of salary
          For the completed work, the EMPLOYER pays the EMPLOYEE 7% of the
          sum transferred on the account of the EMPLOYEE.
          Salary payment is made at the end of each week according to results
          of the work of the EMPLOYEE.

6.Responsibility of the sides
          The EMPLOYEE is financially responsible for not executing or for not
          properly executing of his duties and obligations according to the
          current legislation.

7.Early contract cancellation
          In case of infringement of obligations named in the contract by one
          of the sides, an other side has a right for a unilateral
          denunciation of a contract, and informs about it in written form.
          Breaking off the contract is possible in a condition the deal is
          over. That is, if for the moment of breaking off the contract some
          of the deals have not been finished, such deal must be done
          according to the conditions of the contract, and only after that the
          contract could be broken off. Confirmation of receiving the
          notification is obligatory."
    • tojajan W sieci ślad urywa się na słupie, nauczyci informa 09.12.08, 14:01
      Edukacja internetowa (taka praktyczna) w społeczeństwie nie istnieje. Ci co się
      wypowiadają to i tak śmigają po necie i czytają z zainteresowaniem nowe wieści.
      Pozostali, szczególnie starsi nic nie wiedzą o zagrożeniach z sieci.
      Zatrważające są wypowiedzi policjantów (fachowców od sieci i tego typu spraw)bo
      uważają że każdy ma taką wiedzę jak oni. Więc jak już wchodzą w taki "biznes" to
      muszą być złodziejami. Brak wyobraźni. Pewnie obok w pokoju siedzi jakiś ich
      kolego który też by chętnie zarobił "łatwe pieniądze" - jak to w kapitalizmie -
      i nie ma pojęcia że to przestępstwo. Tak naprawdę to wszyscy "fachowcy" olewają
      problem.
      Media piszą o tym jak o sensacji, już jak jest afera, aresztowania itp. Dlaczego
      społeczeństwo (zresztą niezbyt lotne jako całość) nie jest skutecznie ostrzegane
      przed tego typu zagrożeniami. W programie nauczania to po prostu kpina. A to
      dopiero początek....
      Dlaczego nie pociągnie się do odpowiedzialności (choćby symbolicznej) dziekana,
      lub osoby które w jego imieniu poświadczały i wywieszały bez zastanowienia info
      o pracy. Znów brak wiedzy.Nie wyobraźni. Bo żeby mieć wyobraźnie to trzeba mieć
      wiedzę.
      Podobna sytuacja może być z EURO. Raptem okazuje się że społeczeństwo boi się
      EURO. Bo tak naprawdę to widać tylko kampanie negatywną. Widocznie szkoda jest
      pieniędzy na prawdziwą wielką kampanie informacyjną. Decydenci i ci od Euro i ci
      od internetu i wielu innych dziedzin chyba uważają że Polacy są geniuszami i
      zawsze wybiorą tylko to słuszne rozwiązanie. Ponieważ szkolę ludzi dorosłych
      (również internet)z różnych środowisk i różnych zawodów (policjanci też byli,
      profesorowie również)to wiem że poza drobnymi wyjątkami wiedza o zagrożeniach
      jest żadna. !!!! Młodzież za to wie że na przykład ściąganie niektórych plików
      to przestępstwo, ale nic nie wie o konsekwencjach (o tym że kradzież jest zła
      chyba też nie wiedzą). A zresztą edukacja "prawna" w Społeczeństwie również nie
      istnieje.
      • slubujacy ales polecial.. 09.12.08, 14:16
        <<<<Młodzież za to wie że na przykład ściąganie niektórych plików
        to przestępstwo, ale nic nie wie o konsekwencjach (o tym że kradzież
        jest zła chyba też nie wiedzą). A zresztą edukacja "prawna" w
        Społeczeństwie również nie istnieje.<<<

Gwoli wyjasnienie, sciaganie czegokolwiek to nie przestepstwo ani
        nie kradziez wedle polskiego prawa. Zabronione jest udostepnianie,
        jesli nie posiadasz praw do utworu lub jego czesci. Szkolisz a sam
        jestes niedoszkolony...
        • unhappy Re: ales polecial.. 09.12.08, 17:25
          slubujacy napisał:

> Gwoli wyjasnienie, sciaganie czegokolwiek to nie przestepstwo ani
          > nie kradziez wedle polskiego prawa. Zabronione jest udostepnianie,
          > jesli nie posiadasz praw do utworu lub jego czesci. Szkolisz a sam
          > jestes niedoszkolony...

Nie - jednak ty się doszkól. Hint: pozyskanie od nieuprawnionego :D
      • lugner.bakayaro Re: W sieci ślad urywa się na słupie, nauczyci in 09.12.08, 16:22
        a ja powiem tak , znam osobe ktora pracuje jako slup z tym ze on pracuje w
        dosyc inny sposob, tz ma lewe konta lewe papiery i poprostu inkasuje kase od
        haxiorow zamyka konta i zaklada nastepne a ze specem ejst niezlym to
        praktycznie haxiorzy nie sa wstanie go namierzyc czy zorientowac sie ze to
        znowu ta sam osoba. pozdr
    • xnonorx Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 14:07
      (...)Widziałem, jak w małym miasteczku koło Szczecina policjanci
      wyprowadzali do aresztu nauczyciela - mówi dr Remigiusz Kaszubski ze
      Związku Banków Polskich, specjalista od bankowości elektronicznej. -
      To był przykry widok. Ale dura lex, sed lex. Jeśli ktoś daje duże
      pieniądze za nic, to się zapala lamka ostrzegawcza. Nie ma Świętych
      Mikołajów(...)
      Nie jest popularne mówienie, że za głupotę NIE można płacić.
      Jeśli chcę coś kupić to nie muszę jak pies (nomen omen) wszędzie
      węszyć spisku i zastanawiać się czy coś powinno kosztować o 10 zł
      drożej czy taniej. Od tego są specjalne służby (ukłon dla policji) i
      śmiech policji z czyjegoś zdziwienia jest zwykłym chu..stwem.
      Jak polityk za grosze kupuje szpital to jest to handel i dobra
      okazja. Jak normalny czlowiek chce więcej zarobić ponad nędzną
      pensję to jest głupi. Niestety - prawo jest od tego, żeby ścigać
      sprawców przestępstawa, a nie ludzi którzy NIE zrobili nic złego.
      Mogli pomyśleć, ale NIE MUSIELI.

• unhappy Re: W sieci ślad urywa się na słupie 09.12.08, 17:27
        xnonorx napisał:

> Mogli pomyśleć, ale NIE MUSIELI.

No niestety MUSIELI. W obecnym stanie prawnym (dużo skomplikowanych przepisów)
        wyłączanie myślenia może skończyć się bardzo, bardzo smutno.

Ale wiesz - nie musieli. Do myślenia nie można nikogo zmusić. Efektem
        niemyślenia czasem jest to co spotkało naiwne słupy. Wolno im dostać wyrok?
        Wolno - to w końcu wolny kraj.
      • waldnow Re: W sieci ślad urywa się na słupie 10.12.08, 00:11
        Masz racje i tu popieram w całości.
        Nie zgadzam się z poprzednikami co się wypowiadają negatywnie na
        temat słupów.
        Słupy są jak najbardziej nie winni w 100%-mogą tylko odpowiadać
        przed skarbówką i zusem z uwagi na prowadzenie nie zgłoszonej
        działalności i nie odprowadzania podatków.Reszta należy do szukania
        przestępców co okradali konta a policjanci i prokuratorzy niech
        nie idą na łatwizne tylko szukają prawdziwych przestepców i się
        wykażą swoimi zdolnościami- ślad dalszy mają bo tzw. Słupy zostawiły
        ślad gdzie pieniądze poszły. Ja nie muszę sie domyslać czy
        interosować od kogo to pochodzi bo nawet gdy by chciał wiedzieć to
        i tak by powiedziano, że to jest sprawa czysta -a że wycena jest
        wysoka i co z tego wynika poprostu nic -widocznie tak uznał ten
        ktoś że tyle ta operacja jest warta.A teraz się pytam o zagrabiony
        majątek Państwa przez ELITY przy prywatyzacji lat 90-ch za grosze
        transakcje szły i co? i nic ? Pytam się komu odebrano z powrotem
        zagrabiony i wyceniony za grosze majątek- poprostu nikomu a dlatego
        bo duży może wszystko a maluczki ma się domyślać i musi się
        tłumaczyć z tego, że ten ktoś mu dał zarobić za wykonaną pracę
        trochę więcej-To jest kpina Panowie Praworządni-szukajcie tych
        prawdziwych winnych a nie biednych ludzi się czepiacie oni mieli
        prawo sobie zarabiać.Nie ważne czy za 1 zł. czy za 1 milion.Oni w
        przestępstwie nie uczesniczyli tylko zarabiali w taki a nie inny
        sposób nie zabroniony prawem i to jest istota całej sprawy.

• ilanek A policja co ? 09.12.08, 22:27
      A policja nie może sama takich słupów podstawiać, żeby ukrócić ten proceder ?
      • waldnow Re: Odpowiedz dla piszących !!!!!!!!!!! 10.12.08, 00:45
        Jedna podstawowa zasada PRAWNA to taka, że "CZYN" nie zabroniony
        prawem nie jest PRZESTĘPSTWEM !!!!!!! i nie można karać w Państwie
        Prawa. Nie podlega to żadnemu komentarzowi a ci co inaczej twierdzą
        to sa w błędzie. A "Słupy" takiego CZYNU nie wykonywali. Oni tylko
        zarabiali na prowizji.Mogą tylko odpowiadać za brak rozliczeń z
        naszymi urzędami z tytułu prowadzenia zarobku jeżeli nie dopełnili
        formalności urzędowych z prowadzeniem działalności.
        '
        • spokojny.zenek szkoda, że taka głupia... 10.12.08, 09:21
          Kiedy uchylono art. 299 k.k. ? Wczoraj w nocy?
          • lukassuss NIe dziwne że w tym kraju tak się dzieje 10.12.08, 09:50
            Czytając niektóre wypowiedzi przestaję się dziwić że w tym kraju jest tylu
            oszołomów i głupoli krzyczących że oni są niewinni "jak te lilie"... Bo "nie
            musieli mysleć"...
            I nie dziwię się że w tym kaczolandzie jest tylu bezmózgów dających się robić w
            konia na super-okazje...

"nie musieli" - jak się coś takiego czyta to ręce opadają... Czy naprawdę jest
            aż tylu bezmyślnych baranów do strzyżenia wśród nas?...
            Prawo to prawo - nie ma tłumaczenia, że się go nie zna - jak nie zapłacę podatku
            to potem nikt mnie nie uniewinni jak powiem, że przecież nie jestem prawnikiem
            ani ekonomistą to nie musiałem wiedzieć że trzeba zapłacić tak?...
            Zastanówcie się co bredzicie ludzie bo aż strach że tylu naiwniaków jest. Czyli
            dla przykładu - będę sobie kupował samochody od Pana X i potem je odsprzedawał
            za wyższą cenę innym ludziom i zarabiał na różnicy ceny. Potem okaże się że Pan
            X to złodziej - ale przecież ja nie jestem winny bo nie wiedziałem tak?? No w
            sumie mogłem pomyśleć że coś tu nie tak, bo samochody za tanie - ale "nie
            musiałem". Co mi tam. Myśleć nie trzeba. Ciekawe czy prokurator przyznałby mi
            rację co?? Bo raczej dostałbym zarzuty paserstwa jak nic.
            Słupy to ten sam problem - niby "nic nie wiedzieli, nie pomyśleli" - ale w
            dzisiejszych czasach TRZEBA myśleć i przewidywać a nie liczyć na dużą kaskę za
            nic a potem rżnąć głupa.
            Rozbawił mnie pan "wybitny prawnik" - otóż kolego nie istnieje coś takiego jak
            100% dowolność zawierania umów. Gdybyś naprawdę był prawnikiem wiedziałbyś że
            jest ona bardzo pozorna i istnieje mnóstwo ograniczeń. Poza tym elementarne
            podstawy rozsądku każą się zastanowić że jeśli np. ktoś zatrudnia kuriera w
            firmie i za wożenie paczek po mieście płaci mu 20 tys. miesięcznie podczas gdy
            ogólnie przyjęta stawka dla takiego pracownika to np. 1 tys złotych - to tylko
            niedorozwój nie zauważy że coś tu nie tak. Jak na granicy ktoś ci zaproponuje 10
            tys. za przewóz paczuszki na druga stronę to też weźmiesz w ciemno "bo myśleć
            nie trzeba"???
            Sorry ale jak się jest aż takim ignorantem i bezmyślnym warzywkiem to nie należy
            używać tak niebezpiecznych narzędzi jak komputer podpięty do netu ! A potem
            opłakać że jest się ofiarą ! Chyba ofiarą losu - to wtedy się zgodzę !
    • debil13 Bzdura 10.12.08, 09:18
      jestem zamurowany żywcem 12 lat , Wygrałem z miastem w sądzie to mi z
      konta Banku zachodniego BZWBK rynek 9 ściągali kasę dl mojego
      dłużnika zamiast dla mnie z jego konta w tym Banku Robił to Robert Kapica. Ukraddli mi technologię materiały formy. Wroclawskiej
      prokuraturze dostarczyłem fotki dowodowe. Więc przegrałem firme
      wartości ok 60 mln bo odkrylem że ojciec został zamordowany a slady
      prowadzą do Zdrojewskiego, MSWiA. Ale w ostatniej chwili POdłożona
      zostala lewa firma na gtórej to sądy dokonały wyłudzenia nawet nie
      orientując sie że są tam odsetki 182,5% za co KK od trzech lat w górę
      dla ok 10 wrocławskich sędziów i prokuratorów a nawet POlicji Psie
      POle Wrocław która badala sprawe. Najciekawsze jest to że wszystkie
      urzędy POtwierdziły że to fałszywa firma a Dolnośląska Izba Skarbowa
      że wszystko OK. Jak OK skoro sam lewizne POdłożylem bo znalem
      ustalenia estabiszmentu wrocławskiego wobec pacyfikacji mojej osoby
      ot nie POtrafia utrzymać języka za zębami jak w warszawcę procenty w
      klubie wchłonią. I tym sPOsobem bank Zachodni WBK rynek 9 ściąga mi
      182,5% rocznych odsetek za co Zarząd banku KK. Ale jestem na razie
      zamurowany żywcem z POzbawieniem praw konstytucyjnych. Ale jak wyjdę
      zlożę wniosek o unieważnienie wyborów prezydenta POlski 2005r wstępne
      ustalenia prawa konstytucyjnego ustaliłem P. PIotrze. Amen
      • syn_jana Re: Bzdura 10.12.08, 10:15
        Człowieku zamuruj sobie jeszcze połączenie internetowe bo na początku to było
        śmieszne ale już od dawna jest nudne.
    • plejady_101 W sieci ślad urywa się na słupie 10.12.08, 11:54
      Jak zwykle sukces ma wielu ojców, tym razem w łapaniu słupów. Policja i
      eksprokuratorzy, GW i mądrzy internauci wiedzieli od dawna o tych machlojkach.
      Wiedzieli, ale nie powiedzieli…albo mówili na swoich forach. Ciekawe, co
      groziłoby inspekcji sanitarnej gdyby ukryła atak irlandzkich dioksyn na Polskę.
      Siedzieć poszliby sprzedawcy wieprzowiny czy ci co serwowali żeberka na obiad?
      Gdzie jest PREWENCJA? Nie rozumiem dlaczego uczelniane biura karier i inne
      pośredniaki nie otrzymały z policji oficjalnego ostrzeżenia przed tego typu
      spamem, szczególnie, że proceder ten tępi już od 2 lat. GW pokazała palcem 3
      szkoły ale wystarczy wejść na strony „karierowe” innych szacownych uczelni w
      Polsce czy USA i kliknąć w zamieszczone tam „użyteczne” linki, aby dotrzeć do
      licznych ofert „zarabiania przez internet”. Ciekawa jestem czy dociekliwi
      dziennikarze GW sprawdzili kuszącą ofertę www.MoneyMakerMethod.com, która
      wyświetla się na ekranie razem z tym artykułem. Nie? Czy dlatego, że stracą w
      niej tylko naiwni gracze? Oferta łatwego zarobku może odbierać rozum szczególnie
      osobom nielubianym przez rynek pracy. Może warto, aby mądrzejsi intensywniej
      dzielili się swoją wiedzą „przed szkodą”?.
      • pm987 Re: W sieci ślad urywa się na słupie 10.12.08, 17:20
        Pozdrawiam :)
        Wreszcie ktoś myśli - a nie tylko 'zapuszkować' tych co się nawiną..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka