iq-ok Nie jestem klerykałem ale... 21.12.08, 18:15 ten wysyp prostackich w większości komentarzy trochę mnie poraził. Kapłan może nieporadnie ale pewnie szczerze chciał zwrócić uwagę na duchowy (niekoniecznie religijny) aspekt świąt o którym niestety coraz częściej zapominamy. Nikogo moim zdaniem nie uraził i jego manifestacja mieści się całkowicie w ramach wolności słowa i prawa do prezentownia własnych przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Aspekt swiąt. 21.12.08, 18:23 Te święta po prostu wracają do swego suwerena, zawłaszczone przed wiekami. Lud obchodzi je tak jak chce. I jemiołę powiesi, jak prasłowianie. Nikomu nic do tego. Kosciół może pouczać wiernych. Od reszty społeczeństwa wara. Jak zechcę posłuchać nauk kościoła, to się tam udam. Do centrum handlowego udaję się w innym celu. Niedługo nawet w WC spokojnie nie dadzą posiedzieć ....... Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Otwarcie strzyzenia baranow 21.12.08, 18:26 Ten ksiadz wie doskonale jak golic Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Otwarcie strzyzenia baranow 22.12.08, 07:11 labadine napisał: > Ten ksiadz wie doskonale jak golic ========================================== Pewnie, uczyli go tego latami, na nasz koszt zreszta. Czy ktos wie, czy gorliwy klecha zamocowal tam "skarbonke na ofiary" dla plebana, z napisem: "co laska, ale nie mniej niz xxx zlotych"? Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Aspekt swiąt. 21.12.08, 18:31 Bredzisz troszkę. Księżulo nikogo nie poucza i nikogo nie obraża. Ma tak samo jak każdy prawo do manifestacji swych przekonań i skoro akceptujemy wolność słowa to musimy się z tym godzić. Możesz się z nim nie zgadzać ale nie masz prawa mu tego zabraniać.Tak jak on nie ma prawa zabraniać parad równości. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 I kto tu bredzi ..... 21.12.08, 18:45 Manifestowanie swoich przekonań religijnych to na przykład przeżegnanie się w pociągu czy samolocie. Dla mnie zrozumiały znak, że współpasażer jest katolikiem. I jest to ok. Ksiądz przed centrum handlowym nie manifestuje swoich przekonań, ale wykonuje swoją posługę kapłańską. A w zasadzie narzuca ją, w miejscu publicznym. Do kościoła chodzą ci, co chcą. Do centrum handlowego idę nie po to aby się pomodlić albo odbyć spowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Niewątpliwie Ty:) 21.12.08, 18:52 Odczytywanie happeningowej akcji księdza jako "narzucania posługi kapłańskiej" jest brednią. Trochę luzu człowieku:) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Trochę luzu? 21.12.08, 19:03 Luzackie życie mi nie odpowiada. Jestem wychowany w duchu katolickim. Niech ich mowa będzie tak, tak, nie, nie. Żadnych luzów, heppeningów, półprawd. Jest tylko prawda i fałsz. Uczciwość i nieuczciwość. Poszanowanie prawa i jego łamanie. Albo stoi się po jedej abo po drugiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Poszanowanie prawa mówisz? 21.12.08, 19:16 A jakież to prawo złamał nieszczęsny klecha? No koniec świata , żebym ja musiał bronić prawa katolików do wyrażania swych poglądów, przed ponoć "wychowanymi w katolickiej tradycji" radykałami. Twoje oburzenie na postępek księdza jest równie bezsensowne jak działania posłów PiS , którzy uznali że kamień przygniatający papieża w jakiejś instalacji artystycznej jest bluźnierstwem. I skończmy wymianę poglądów bo niestety nie rokuje ona nadziei na zbliżenie poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
ministrant15 Re: Poszanowanie prawa mówisz? 21.12.08, 21:11 iq-ok napisał: > I skończmy wymianę poglądów bo niestety nie rokuje ona nadziei na > zbliżenie poglądów. > Słusznie i dlatego katolicy niech siedzą w kościele i nachalnie niech nie wpychają się ze swoim kuku w życie prywatne ludzi o innym, normalnym spojrzeniu na rzeczywistość. Niech nie narzucają innym swoich poglądów i nie decydują o prawach innych a wtedy nikt nie będzie musiał bronić swoich praw i nie będzie wkraczał w Wasz sposób na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Poszanowanie prawa mówisz? 22.12.08, 06:56 iq-ok napisał: > A jakież to prawo złamał nieszczęsny klecha? > No koniec świata , żebym ja musiał bronić prawa katolików do > wyrażania swych poglądów, przed ponoć "wychowanymi w katolickiej > tradycji" radykałami. > Twoje oburzenie na postępek księdza jest równie bezsensowne jak > działania posłów PiS , którzy uznali że kamień przygniatający > papieża w jakiejś instalacji artystycznej jest bluźnierstwem. > I skończmy wymianę poglądów bo niestety nie rokuje ona nadziei na > zbliżenie poglądów. ========================================== Klecha nie moze stosowac praktyk religijnych poza miejscami kultu. Tak stanowi Prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Poszanowanie prawa mówisz? 22.12.08, 12:39 A ja jestem pewien , że nie było tu złamania prawa. Ciebie to drażni tak jak konserwę katolicką pewnie drażni marsz równości. I macie do tego prawo ale skoro chcemy żyć w kraju demokratycznym i tolerancyjnym o zakazach nie może być mowy ani w jednym ani w drugim wypadku. A oszłomstwo mierzi mnie zarówno z jednej jak i zdrugiej strony. Nie wydaje Ci się, że o wiele milej żyłoby sie w kraju gdzie odmienność poglądów i prawo do ich manifestowania byłoby życzliwe akceptowane przez wszystkich.Po cóż tyle wzajemnej agresji? Doprawdy nie macie większych zmartwień niż być może kontrowersyjny ale nieszkodliwy happening księdza? Odpowiedz Link Zgłoś
at84 moher, spadaj do Torunia!! 21.12.08, 19:04 a tego księdza przegonić sprzed sklepu. jeszcze tam brakuje tej czarnej swołoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok No i zostałem moherem:):) 21.12.08, 19:28 Dobre:). Mniej zapału więcej myślenia kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: No i zostałem moherem:):) 21.12.08, 19:43 iq-ok napisał: > Dobre:). Mniej zapału więcej myślenia kolego. Ładnie Ci w tym bereciku. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: No i zostałem moherem:):) 21.12.08, 19:48 sam sie śmieję:) Już nawet nie wiem czy życzeniami Wesołych Świąt nikogo nie urażę:). Wszelako życzę wszystkim:) Odpowiedz Link Zgłoś
ministrant15 Re: No i zostałem moherem:):) 21.12.08, 21:15 remez2 napisał: Ładnie Ci w tym bereciku. Faktycznie, ładniej niż Tobie w birecie. Niedługo pomogę Ci go zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: No i zostałem moherem:):) 21.12.08, 19:49 Jakiego koloru beret nosisz?:) Masz rację co do księdza, nie masz racji co do parady równości. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: No i zostałem moherem:):) 21.12.08, 20:06 No to macie ubaw:):) A co do meritum to moim zdaniem parada równości w polskim wydaniu czyli "marsz równości" nie łamie prawa więc chyba mam rację. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo... 21.12.08, 18:42 ...i to biznes , i to biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo.. 21.12.08, 18:43 Dlaczego nie? Co w tym zlego? Dlaczego tak trudno zaakceptowac urozmaicenie? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo... 21.12.08, 18:44 Napewno jest wiele zaburzen psychicznych,ktorych jeszcze nie znamy. ksiedzu zal,ze wierni wydaja pieniadze na prezenty a nie na kosciol... Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 ma stracha ze zabraknie na tace i nie kupi nowego 21.12.08, 18:46 konfesjonalu i na gospodyni utrzymanie dzieci zabraknie??? Odpowiedz Link Zgłoś
puzerjoczek Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo.. 21.12.08, 19:13 szacun dla ksiedza pozdro ksieze Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Ksiądz, robota jak kazda inna. 21.12.08, 19:23 Idea B-N ma tez niewiele wspolnego z lazeniem po koledzie i zebraniem o pieniadze "co laska" -ale sasiad dal 200. Bozia nie prosila o palace, zloto czy pieniadze, prosila tylko o respekt 10 przykazan. A jak sa respektowane to najlepiej widac po sukienkowych - wszystko za symboliczna zlotowke. Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Ksiądz ustawił 21.12.08, 19:34 A swoja droga, gdybym ustawil swoje krzeselko i transparent z napisem " polskie wojsko - okupant Iraku i Afganistanu" to ochrona sklepu i straz miejska przeszla by obok obojetnie cedzac przez zeby "Wesolych Swiat" ??? Az takim optymista nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Będą promocje na bardziej popularne rodzaje grze- 21.12.08, 19:41 chów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a pustoszeją kościoły ,konfesjonały i seminaria duch 21.12.08, 19:45 ...a zapełniaja się galerie handlowe , normalniejemy i cywilizujemy się Odpowiedz Link Zgłoś
trefar Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo... 21.12.08, 19:45 Być może chciałby być takim "Palikotem" parafialnym, ala to nawet nie "palikocik". Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Re: Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią hand 21.12.08, 19:49 Chwała Ci za to. Ja tez jestem obserwatorem wariacji świątecznej. To chore. I te karpie tradycyjnie topione we własnym gó...e i krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ministrant15 Re: Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią hand 21.12.08, 21:21 pafni napisał: > Chwała Ci za to. Ja tez jestem obserwatorem wariacji świątecznej. To chore. I t > e karpie tradycyjnie topione we własnym gó...e i krwi. Krew musi być w katolickim święcie, zaczęło się od baranka a póżniej spożywana była "Krew Pańska" w postaci wina i innych alkoholi. To tłumaczy problem alkoholizmu w Polsce. Podobno katolików w/g żródeł kościelnych jest juz ponad 90%, przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Święta to juz tylko supermarket, sztuczne zapachy 21.12.08, 19:52 I zdechłe karpie lub półżywe konczące swój żywot we własnym gó...e i krwi. ale znajdą się tacy których to ucieszy bo coraz mniej człowieka w człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Święta to juz tylko supermarket, sztuczne zap 22.12.08, 07:24 pafni napisał: > I zdechłe karpie lub półżywe konczące swój żywot we własnym gó...e i krwi. ale > znajdą się tacy których to ucieszy bo coraz mniej człowieka w człowieku. =========================================== To kup sobie koszernego schabowego i ciesz sie z poganskich Swiat. Kaze ci kto przygotowywac karpia albo przygladac sie skomplikowanemu procesowi przygotowania do spozycia? Bujaj sie, oszolomski "odnowicielu" wielowiekowych tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
sonaronline Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo... 21.12.08, 20:11 pewnie pobliski teren "kościelny" zdązył już wynająć na parking albo pod handel choinkami. Jak ktoś nie wierzy że to możliwe niech zajrzy w Warszawie na Broniewskiego.......... Nie ma takiego świństwa któego kościół by za pieniądze nie zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo.. 21.12.08, 20:18 Najpierw przed galerią handlową, później pod szkołą, następnie pod domem/mieszkaniem, a później to już tylko puk, puk, czy zastałem...? Jakby mógł, to by z tym konfesjonałem do mieszkania wlazł. Odpowiedz Link Zgłoś
ministrant15 Re: Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią hand 21.12.08, 21:27 ann_alice napisała: > Najpierw przed galerią handlową, później pod szkołą, następnie pod > domem/mieszkaniem, a później to już tylko puk, puk, czy zastałem...? > > Jakby mógł, to by z tym konfesjonałem do mieszkania wlazł. Pozwalajcie Im na wszystko to i w kiblu spokoju nie zaznacie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita81 Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo.. 21.12.08, 20:31 Nie bardzo trafia do mnie akcja księdza.Chociażby dlatego,że budzi uczucie zażenowania.Jeżeli poważnie traktujemy ludzi i ich przekonania religijne.Poza tym ludzie zapracowani maja chyba prawo do przygotowania świąt,zważywszy ,ze tradycja nakazuje przygotowanie 12 potraw,choinki pięknie przystrojonej i podarunków.Są więc zaabsorbowani tymi przygotowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią hand 21.12.08, 20:32 Qba5000 napisała: >>>Nigdy nie zrozumię ludzi dla ktorych święta to zakupy, prezenty i sprzątanie. Dobrze że ja tak nie muszę. Siedze sobie w domu i omijam sklepy z daleka. <<< Jak nie musisz chodzić po sklepach i siedzisz sobie w domu, to sięgnij po słownik poprawnej polszczyzny i podciągnij się w języku polskim. Pisze się - NIE ZROZUMIEM! Odpowiedz Link Zgłoś
bereciara konfesjonał 21.12.08, 21:01 nawet krytykowanie tego mebla stanowi zamach na wasze wartości?.Ale się namnożyło obrońców wiary. ludzie coraz częściej będą was mieć w dupie konfesjonały nie pomogą. Służby Krakowa powinny wpie...ć mandat temu klesze.Happeningi robić może sobie pod kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
ministrant15 Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo.. 21.12.08, 21:01 Kiedy księżulo wpadnie na myśl, żeby pójść dalej z tą "posługą kapłańską" i zamiast przed galerią ustawi konfesjonał przed toaletą publiczną?. Tu ludzie i tam ludzie, więc każde miejsce dobre a odczucie społeczne i zachwyt nad zaangażowaniem większe. Przecież o zainteresowanie tą "misją" chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adamik20 Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią handlo... 21.12.08, 21:02 Ja chciałabym zobaczyć jak księżą rozdają biednym jedzenie kupione za własne pieniądze,to byłaby idea zbliżających się Świąt.Kler ciągle krytykuje rozrzutność ludzi,niech pokażą swoje stoły świąteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią hand 22.12.08, 07:32 adamik20 napisała: > Ja chciałabym zobaczyć jak księżą rozdają biednym jedzenie kupione za własne > pieniądze,to byłaby idea zbliżających się Świąt.Kler ciągle krytykuje > rozrzutność ludzi,niech pokażą swoje stoły świąteczne. ============================================= Predzej Boze Narodzenie i Zmartwychwstanie bedziemy obchodzic tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
stukam_kopytkami Re: Ksiądz ustawił konfesjonał przed galerią hand 22.12.08, 09:19 qba5000 napisała: > Nigdy nie zrozumię ludzi dla ktorych święta to zakupy, prezenty i sprzątanie. D > obrze że ja tak nie muszę. Siedze sobie w domu i omijam sklepy z daleka. Nigdy nie ZROZUMIEM!!!! naucz się pisać !!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś