leszekp1 29.12.08, 07:39 Zawsze mnie dziwiło tak duże zainteresowanie ludzi (głównie Warszawiaków) Kazimierzem Dolnym. Sandomierz ma znacznie więcej walorów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
segowia0 Re: Ojciec Mateusz przyciąga do Sandomierza 29.12.08, 08:07 niestety Kazimierz ma jedną zaletę, której brakuje Sandomierzowi - odległość. Ale masz rację Leszku Sandomierz to dopiero miasto z wyjątkowym klimatem, gdzie nawet najazd turystów nie kończy się jak w Kaziku potopem ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Re: Ojciec Mateusz przyciąga do Sandomierza 29.12.08, 10:11 segowia0 napisała: > niestety Kazimierz ma jedną zaletę, której brakuje Sandomierzowi - > odległość. Warszawocentryzm... -- antiquitates.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Ojciec Mateusz przyciąga do Sandomierza 29.12.08, 10:33 > Warszawocentryzm... to samo przyszło mi do głowy... Dla wielu mieszkańców Polski odległość do obu miejscowości jest równie duża. Dla innych zaś przeciwnie, do Sandomierza bliżej. Nie tylko w Warszawie Polacy miezkają... A wracając do meritum, serial przyzwoity, miasto ukazano w nim pięknie, ciepło, ukwiecone - niczym włoskie miasteczka. I tylko szkoda, że już w wątku dopisali się typowi Polacy, którzy na wszystko narzekają, na serial, na miasto, na całokształt. Jak typowy marudny Polak niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
asyaba Kocham Sandomierz. 29.12.08, 08:31 Wyjątkowo urokliwe miasto.Piękna okolica.Wąwóz Królowej Jadwigi, piwnice pod miastem,to coś czego się nie zapomina. Piękna okolica,widoki. Mimo 200 km odległosci jadę do Sandomierza zawsze bardzo chętnie. Jedyna rzecz,która jest trochę zaniedbana to gastronomia. Mam nadzieję,że to też się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Ojciec Mateusz przyciąga do Sandomierza 29.12.08, 08:37 A 1/3 ludzi się srodze rozczaruje i zawiedzie jak się okaże że mszy nie odprawia Mateusz, że na organach nie gra falszujący organista, miasteczka nie patroluje Możdzejko z nieodłącznym aspirantem, i że nie spotkają surowej Natali :D Ale, że Sandomierz jest piękny, to prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 serial beznadziejny, miasto faktycznie piękne 29.12.08, 08:57 księża wśród gliniarzy uważani są jako element pasożytniczy,nie ma szans na takie układy. Ciekawe, jaką funkcję w Policji miałby pełnić ten zauroczony ksiedzem Mateuszem /polskiej wersji włoskiego Mateo/, zapasiony i zarośniety aspirant /postać żywcem zerżnieta z niemieckiego serialu o policjantach autostradowych/ ? Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: serial beznadziejny, miasto faktycznie piękne 29.12.08, 09:18 A ja się nie zgadzam. Serial jest bardzo ciepły i sympatyczny, bez zbędnego patosu, zadęcia i moralizatorstwa :) Idealny na zimowe niedzielne popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mich52 "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 09:07 Sandomierz góra, ale nie ma nawet dworca PKP, wiec troche kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
obiezyswiat Re: "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 10:13 Alez oczywiscie, ze ma dworzec PKP. Na ulicy Lwowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mich52 Re: "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 10:54 jasne, zamieniony na supermarket i dyskoteke a pociogow nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
gung Re: "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 31.12.08, 09:51 A z tym to do PKP której nic się w Polsce nie opłaca - jest most przez Wisłę, są przyzwoite perony, był jak na polskie warunki duży nowy dworzec. A kolej ma to w d..... Odpowiedz Link Zgłoś
cisza-jak-ta jakie te Polaki sa glupie...serial musi pokazywac 29.12.08, 09:20 ze nasz kraj jest piekny?A rodzice tego nie potrafili zrobic??? TV musi??? Ciekawe komu na tym zalezalo.... .? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond o tak... 29.12.08, 09:24 rzeczywiscie, serial średniej jakosci ale przyznać muszę, że o NIEBO lepszy od oryginału! pięknie pokazany Sandomierz. Nie dziwi więc,że każdy chce zobaczyc te cuda na własne oko. Odpowiedz Link Zgłoś
twojalewareka Ludzie w urzedach niemili ! 29.12.08, 09:26 Zalatwic cos w Sandomierzu to droga przez meke, ludzie niemili, a w Listopadzie miasto wyglada na opustoszale. Miejsce ladne, ale ze wzgledu na klimat i brak otwartosci ludzi wybralismy jednak Kazimierz... Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 10:17 Obejrzałem fragment jednego odcinka tego filmu i stwierdzam, ze dobry film to jednak trudno zrobić......... A do Sandomierza na pewno nie pojadę z powodu tego własnei filmu........ Odpowiedz Link Zgłoś
piokuk Re: "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 30.12.08, 23:18 Jesteś transem? Takich zboczeń to jeszcze chyba nawet w GW nie było. Masz problemy z identyfikacją płciową? Odpowiedz Link Zgłoś
loella Re: Ojciec Mateusz przyciąga do Sandomierza 29.12.08, 10:35 a Lublin też piękne miasto - i tylko 1,5h drogi;) Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio301 "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 10:39 zaraz po Wilkowyjach jadę do Sandomierza... Oby tylko przestępczości w tym mieście było jak najmniej. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
fichtel1 "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 10:50 Nooo jasne ze trzeba odwiedzic...ale zeby zaraz na kilka dni ? Bylismy na scianie wschodniej i kazdy zakatek np. Kazimierz albo Zamosc dostarczaja atrakcji na pol no moze na 1 dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
08bak Lubawski i Kowalczyk - bierzcie przykład !! 29.12.08, 11:43 Kocham Kraków, ale Sandomierz też mnie urzeka.Zwiedziłam przed laty całe miasto.Było takie czyste, wypielęgnowane. Sandomierz urzekający jest zarówno w dzień jak i nocy, zwłaszcza od strony Wisły.Szłam trasą podziemną pod Ratusz,byłam w Katedrze, w Kościele św.Jakuba z pięknym, romańskim portalem uskokowym,w jednym ze spichlerzy,w Domu Długosza i podziwiałam widoki z Bramy Opatowskiej.Szłam lessowym Wąwozem Królowej Jadwigi i przechodziłam przez Ucho Igielne.Sandomierz to wyjątkowo piękne i cenne miasto. Tę wypowiedź na forum "Gazety" powinni sobie przeczytać uważnie prezydent Lubawski i dyrektor Kowalczyk. Pierwszy zakochany"w Krakowie niech zacznie od porządków w Kielcach ! Drugi - niech nie wygaduje głupot w radiu o szansach regionu na rozwój turystyki ! Mówiąc o Bałtowie, niech uwzględni ,że miejscowi ludzie zajęli sie wykorzystaniem miejscowych warunków do stworzenia atrakcji przyciągających zwiedzających i turystów. Małymi forsami, wręcz niewielkimi funduszami. Wygadywanie sloganów, wyrzucanie 7 mln zl na niby promocje to jest draństwo ! Utrzymywanie wojewódzkich pseudo organizacji turystycznych także !Przykład bałtowski i ich promocja na E7 , która tak zaskoczła dyrektora, to właśnie gospodarskie myślenie. I wydawanie oszczędne forsy. Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Re: Lubawski i Kowalczyk - bierzcie przykład !! 29.12.08, 15:43 Kraków jest wieśniacki Odpowiedz Link Zgłoś
piokuk Re: Lubawski i Kowalczyk - bierzcie przykład !! 30.12.08, 23:20 A ty z jakiej aglomeracji jesteś cypisku? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek "Ojciec Mateusz" ściąga tłumy do Sandomierza 29.12.08, 13:02 Zarobić - zarobią, tyle że dotychczas urokliwy Sandomierz stanie się kolejną beczką wypełnioną rozhałasowanym, rozlazłym, rozburaczonym turystycznym śledziem. Odpowiedz Link Zgłoś