maruda.r 09.01.09, 22:05 Onuce żołnierza piechoty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wj_2000 "Śmieciowe jedzenie" 09.01.09, 22:14 Nie podoba mi się ta nazwa. Fish & Chips to solidna porcja świeżutkiej, dobrze usmażonej ryby, no i frytek. Jest to, niewątpliwie "fast food", ale szybki to przecież nie znaczy, że śmieć. Nawiasem mówiąc, w czasie rocznego pobytu w Anglii, przed laty, fish & chips smakowało mi znacznie bardziej niż prawie wszystko inne z popularnej kuchni brytyjskiej. Irish stew & mashed patatoes, pieczeń wieprzowa z sosem miętowym i takie tam różne były okropnie niesmaczne. Fish & chips na ich tle, to pycha. Nie było co zepsuć! Odpowiedz Link Zgłoś
elibre Re: "Śmieciowe jedzenie" 09.01.09, 23:51 a najlepsze ponoć w Magpie Cafe w Whitby (North Yorkshire). Osobiście zdarzało mi się jeść smaczniejsze niż tam, nigdy droższe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chipsów 09.01.09, 23:52 ja znam inną historyjkę o wiewiórce załoga łodzi podwodnej przybyła na wielkanoc do portu i kapelan przed zejściem na ląd całą załogę spowiada wszyscy wymyślają jakieś grzechy a na konic każdy mówi : i miałem stosunek z wiewiórką został się tylko taki mały też się wyspowiadał a kapelan pyta: a miałeś stosunek z wiewiórką ? matros: nie kapelan do kapitana : proponują wynagrodzić tego szlachetnego człowieka urlopem kapital do marynarza: nazwisko marynarz do kapitana: wiewiórka Odpowiedz Link Zgłoś
spychacz80 Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chipsów 10.01.09, 00:48 Walkers pewnie. Ale tam głównie się sprzedają solone i octowe a nie jak u nas serowo cebulowe... A Fish&chips jammmi;) ryba soczysta, świeża i nie śmierdząca i to dorsz przeważnie a frytki grube i robione na miejscu...zgłodniałem Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chipsów 10.01.09, 00:48 No dobrze, ale przecież żadna z tych rzeczy nie ma żadnego "aromatu" ani żadnego "smaku" poza bazowym smakiem przepalonego na starym tłuszczu kartofla. Z solą. Temu to i wiewiórka niestraszna... Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chips 10.01.09, 01:26 "...typowo brytyjskiego szybkiego dania śmieciowego "fish and chips" " przeciez to jedyne pelne brytyjskie danie, jak tak mozecie pisac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gravik Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chipsów 10.01.09, 01:27 po chipsach o smaku krewetkowym przyszedł czas na wiewiórkę. Może chwyciłoby coś z kuchni chińskiej, piesek na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
giertycha_nie_lubie Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chipsów 10.01.09, 01:45 <"Do Us a Flavour" (wymyśl nam zapach)> Drodzy dziennikarze, wyrzućcie słowniki jakie posiadacie. Odpowiedz Link Zgłoś
katoprzyglup Wiewiórka a la cajun - osobliwe aromaty chipsów 10.01.09, 02:47 W wolskiej fufore zrobily by chipsy o smaku a'la swan, przysmaku niektorych polaczkow Odpowiedz Link Zgłoś
koko1957 Podobna jedna dorosla wewiorka 10.01.09, 02:52 starczna do przyprawienia 300 torebek. mniam Odpowiedz Link Zgłoś
zofey001 nie oburzajcie się 10.01.09, 05:39 nie oburzajcie się. to nie chodzi o Rude tylko o szare, które szkodzą Rudym. oczywiście że nikt w Europie nie może jest Rudej, bo jest pod ochroną. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Najostrzejsze chipsy na świecie 10.01.09, 06:50 W kwestii chipsów Anglicy mają wielką fantazję.Kilka lat temu wyprodukowano tam chipsy o smaku...JEŻA.Tak,jeża tego kolczastego Erinaceus europaeus co mieszka w lesie.Producent zapytany skąd wiedział jak smakuje jeż-zwierzę chronione-odpowiedział że konsultował się z Cyganami którzy pamiętali jego smak (jeż pieczony w g;inie to przysmak cygańskiej kuchni).Wyrób odniósł sukces komercyjny chodź musiano zmienić nazwę z Czipsów Jeżowych na Czipsy o smaku Jeżowym bo protestowali konsumenci (tak naprawdę aromat pochodził z odpowiednio przyprawionej słoniny). Ciekawe czy przy jedzeniu tego specjału były problemy z przełykaniem... ps. znalazłem w sieci stosowny link: www.geocities.com/willboyne/nosurrender/Hedgehog.html Bo znowu ktoś powie że bzdury wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Najostrzejsze chipsy na świecie 10.01.09, 06:52 Oczywiście Cyganie zapiekali jeża w GLINIE. Odpowiedz Link Zgłoś
kaspy fish&chips 10.01.09, 07:24 Osoby, które piszą że fish&chips jest ze zdrowej, świeżej ryby proszę o podanie namiarów. Jak do tej pory trafiał mi się rozmrożony haddock czy cod (totalnie bez smaku) nasiąknięty 0.5 kilograma tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś