roman337 03.02.09, 15:49 Znowu zagotuje sie w szambie-PIS... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ot.byt Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:00 Kocham Donalda.Kocham PO.Czego się dotkną to sp..lą.Na tych 17 mld się nie skończy.Tak ,że nie pytaj co PO zrobiła dla ciebie tylko co TY zrobiłeś dla PO i otwieraj POrtfel bo szukać będziemy duuużo więcej jak 17 mld.Brawo PO!!! Dziękujemy wam - " młodym wykształconym z dużych miast" Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:06 Nie po to Tusk pojechał w Dolomity do ośrodka UniCredito (JK Bielecki-kumpel Tuska-prezes PeKaO S.A., należącego do UniCredito) żeby teraz miała się nie znaleźć kasa na "program wsparcia systemu bankowego" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monte-christo -----"sukces" nieudacznika Tuska=17 mld w plecy--- 03.02.09, 17:22 i tak powinnismy sie cieszyc, bo ostatnio pod szyldem UW bylo 40 mld ... banda PO-papranych nieudacznikow out Odpowiedz Link Zgłoś
eba_k Re: -----"sukces" nieudacznika Tuska=17 mld w ple 03.02.09, 17:28 Sam jesteś popaprany i jak widać nie masz pojęcia o tym co komentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Pod rządami PO wszystko schodzi na psy... 03.02.09, 17:38 -- Cuda odwołane. Biuro Poselskie Tuska utajniono. Odpowiedz Link Zgłoś
joo84 Re: Pod rządami PO wszystko schodzi na psy... 03.02.09, 20:27 Cudotwórca pr4awdziwy wybawca żydowskiego kapitalizmu.Cudotwórca Odpowiedz Link Zgłoś
peniskot_debila_tuskwy Wnuk_Wermahtowca_Rozbraja_Polskę_ :)))))))))))) 03.02.09, 23:43 Czosnkowe GWno kabluje: Od piątku gaulajter herrr Tuske konsultował się z ministrami, którym w tegorocznych budżetach resortów nakazał zaoszczędzić łącznie 17 miliardów złotych. W sobotę nakazał syfowi MON Kielichowi poprawić plan dorżnięcia MON. Wnuk wermahtowca rozwaląc budżet obronny Polski cynicznie zeznał: Musiałem trochę dokręcić imadło. Z MON-em trudno się rozmawia, bo on czuł się zawsze finansowym włodarzem w moim imperium. .................................................................................................................. Cynizm i pogarda z jaką wnuk wermahtowca rozwala polską obrononność jest porażająca !!! Miliony głupawych Polaczki pod wpływem zakłamanej propagandy polskojęzycznych żydo-komucho-szwabskich łże-mediów oddało losy Polskiego Wojska w łapy wnuka wermahtowca co musiało zaskutkować katastrofą :((((( ------------------------------------------------- PRZYSZŁOŚĆ SŁABEJ I CORAZ SŁABSZEJ MILITARNIE POLSKI JEST BARDZIEJ NIEPEWNA NIŻ ZDAJE SOBIE Z TEGO SPRAWĘ TEN OBECNIE SPAUPERYZOWANY, PODPRZECIĘTNY NARÓD WCIŚNIĘTY JAK ŻADEN INNY NA ŚWIECIE POMIĘDZY DWA UZBROJONE PO ZĘBY NACJONALIZMY O ZBRODNICZEJ PRZESZŁOŚCI, KTÓRE NIE TAK DAWNO WYMORDOWAŁY DZIESIĄTKI MILIONÓW LUDZI A KTÓRE CORAZ BARDZIEJ ZACISKAJĄ PĘTLĘ WOKÓŁ TEJ ROZLAZŁEJ UBEKISTAŃSKIEJ POLSKI RZĄDZONEJ PRZEZ FOLKSDOJCZA I POLSKOJĘZYCZNE, ANTYPOLSKIE ŻYDO-KOMUCHO-SZWABSKIE ŁŻE-MEDIA. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Pod rządami PO wszystko schodzi na psy... 03.02.09, 21:50 Wspaniale wieści z URMu płyną. Święte krowy - chłopstwo - od reformy rolnej faworyzowane nie zostało ruszone w szukaniu oszczędności. Od czasów, kiedy komuchy w ramach wdzięczności za poparcie chłopstwa, nadało im prawa do cudzej ziemi. Dzisiaj za poparcie każda opcja polityczna dorzuca chłopstwu, co może nie bacząc na koszty, jakie ponosi reszta społeczeństwa. Mieszczuchy a w szczególności pracusie finansują 16 miliardami zł chłopski system ubezpieczeń KRUS, dopłacają chłopom za odwyk od roboty na roli. Ten sprytny, giętki, katolicki, biedny chłop wie jak korzystać z dobrodziejstw rynku. Słono sobie każe płacić za sprzedaż ziemi, której więlokroć nie kupił i cycka mieszczuchów na miliony z wyciągniętą spracowana grabą po kolejny zasiłek. Paranoja tym większa jak rządzący zrzucają na pracusiów miastowych obciążenia roszczeń poszkodowanych ziemskich a nie na chłopstwo, które od dziesięcioleci czerpie zyski z nadanych im ziem. Rząd stawia na lojalnych chłopów a nie na profesjonalnych wojaków. Naszych granic będą strzec kosynierzy i współczesne bojówki chłopskie do czasu, kiedy nie zmorze ich rozgrzewający bimber lub jabcok. Wspaniała przyszłość dla nas i naszych dzieci. Powstaje biała duża plama w środku Europy miedzy Odrą a Bugiem Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: -----"sukces" nieudacznika Tuska=17 mld w ple 03.02.09, 21:19 Czy społeczeństwo się dowie,z jakich programów i przedsięwzięć budżetu uzyskano tak wspaniałe wyniki cięć ? W jakich dziedzinach zostaną uzupełnione niedobory ? Czy znów na początku II półrocza br Rząd obudzi się z ręką w nocniku ? Czy społeczeństwo nie czuje się upokorzone, że upadły stocznie, upada przemysł meblowy i w konsekwencji wzrasta bezrobocie i wraz z nimi pogłębia się alienacja i pauperyzacja społeczeństwa ? <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Społeczeństwo ma sie cieszyć, że kaczofaszyzm 04.02.09, 01:59 pokonany, a nie zadawać niewygodne pytania! pikorab napisał: > Czy społeczeństwo się dowie,z jakich programów i przedsięwzięć budżetu > uzyskano tak wspaniałe wyniki cięć ? W jakich dziedzinach zostaną > uzupełnione niedobory ? Czy znów na początku II półrocza br Rząd > obudzi się z ręką w nocniku ? Czy społeczeństwo nie czuje się upokorzone, że > upadły stocznie, upada przemysł meblowy i w konsekwencji wzrasta bezrobocie i > wraz z nimi pogłębia się alienacja > i pauperyzacja społeczeństwa ? <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:15 nie można wymagać zbyt wiele od kogoś, kto się tytułuje otbytem, ale spróbuję wyjaśnić: jeżeli wydatki budżetu spadają o 17mld złotych, to to oznacza (uwaga - zaskoczenie) - że Państwo zbierze 17mld podatków mniej, a to znaczy, że od ciebie, otbycie, wezmą mniej. Mniej! Nie więcej! Ale jestem pewien, że jeśli pójdziesz do US i zadeklarujesz dobrowolne wpłaty, to na pewno się nie obrażą. Odpowiedz Link Zgłoś
ot.byt Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:19 singollo napisał: > nie można wymagać zbyt wiele od kogoś, kto się tytułuje otbytem, ale spróbuję > wyjaśnić: > jeżeli wydatki budżetu spadają o 17mld złotych, to to oznacza (uwaga - > zaskoczenie) - że Państwo zbierze 17mld podatków mniej, a to znaczy, że od > ciebie, otbycie, wezmą mniej. Mniej! Nie więcej! > > Ale jestem pewien, że jeśli pójdziesz do US i zadeklarujesz dobrowolne wpłaty, > to na pewno się nie obrażą. Ależ nie musisz mi tłumaczyć.Ja się tylko boję ,że ta miłość naszego kochanego rządu nas kiedyś zabije.A śmierć głodowa jest podobno bolesna!! Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:34 > Ależ nie musisz mi tłumaczyć.Ja się tylko boję ,że ta miłość naszego kochanego > rządu nas kiedyś zabije.A śmierć głodowa jest podobno bolesna!! No tak, urzędnicy rzeczywiście mogą się zacząć bać... przerosty w administracji sięgają 200%, więc jest jeszcze duuużo do obcięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:49 singollo napisał: > > Ależ nie musisz mi tłumaczyć.Ja się tylko boję ,że ta miłość naszego koch > anego > > rządu nas kiedyś zabije.A śmierć głodowa jest podobno bolesna!! > > No tak, urzędnicy rzeczywiście mogą się zacząć bać... przerosty w administracji > sięgają 200%, więc jest jeszcze duuużo do obcięcia Sa przerosty , ale sa też wakaty.Ja czegam na odszkodowanie za grunt zajęty pod drogę!!! Dokumenty złożyłam w 2005 roku , pod koniec- niestetybo PiS objął władzę niestety i wszystko scentralizował.Za SLD czekało sie w sumie około roku na odszkodowanie.A za prawicy dopiero w 2008 poszło do wojewody a u wojewody, za SLD czekało sie na podpis 3 miesiące , a za Po i PiS czeka się trzy lata, bo PiS obcięło etaty i jak kiedys było 12 osób , to teraz robi na całe woj. mazowieckie 3 osoby.Skandal, tak to rzadzi nasza kochana prawica!!! Także z tymi etatami- to nie jest prosta sprawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 17:49 Wakaty? W administracji publicznej? U mnie w mieście - 6tys mieszkańców - w urzędzie miasta jest 50 etatów (urzędniczych, nie liczę ludzi pracujących w przedsiębiorstwach komunalnych). Byłem kiedyś na szkoleniu w Niemczech, w ichniejszym urzędzie gminy. Gmina 3tys mieszkańców. Zatrudnienie w urzędzie gminy: 8 osób _łącznie_ z burmistrzem. A na odszkodowanie czekasz, bo papiery płyną od urzędnika, do urzędnika... im ich więcej, tym więcej przepływów, a każdy urzędnik straaasznie ważny, bo ma pieczątkę, i przez miesiąc tą pieczątkę przystawia... Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:19 singollo napisał: > jeżeli wydatki budżetu spadają o 17mld złotych, to to oznacza (uwaga - > zaskoczenie) - że Państwo zbierze 17mld podatków mniej, a to znaczy, że od > ciebie, otbycie, wezmą mniej. Mniej! Nie więcej! > > Ale jestem pewien, że jeśli pójdziesz do US i zadeklarujesz dobrowolne wpłaty, > to na pewno się nie obrażą. Budżet domowy też bilansujesz w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:41 Jak wiem, że mi dochodów zabraknie? Dokładnie w taki sposób: obcinam wydatki. A istnieje jakiś inny sposób bilansowania? Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:57 singollo napisał: > Jak wiem, że mi dochodów zabraknie? Dokładnie w taki sposób: obcinam wydatki. > A istnieje jakiś inny sposób bilansowania? Tylko nie zapominaj- budzet domowy to nie budzet państwa!!! Zobacz co robią inne państwa Unii!!!! Oczywiście , mozna coś tam obciąć, ale przede wszystkim stymuluje się rozwój!!!poprzez inwestycje!!!! Tak kiedys USA wyszły z kryzysu i tak czyni Unia, tylko nasi rzadzacy wymyślaja proch , który został wynaleziony.Państwo powinno poręczać część kredytów pod rozwój i na przedsięwzięcia unijne.Po co ten cyrk medialny z szukaniem oszczędności.Jak SLD miało dziurę w 2001 na 80 mld, znalazło oszczędności w zaciszu gabinetów , nie robiło cyrku, tylko pracowało.No, ale nie po to Tusk ma 11 doradców od PR, ażeby nic nie robili!!!W końcu za cos powinni brac te kasę!!! Miller miał 3 doradców.A po co wojewodom doradcy polityczni? Wymysliło to PO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eba_k Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 17:35 Czyli zamiast oszczędzać radzisz brać kredyty? Puknij się w głowę, toż to właśnie takie działania zapoczątkowały kryzys który właśnie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 17:46 Ależ tu emocji w tej wypowiedzi ;) > Jak SLD miało dziurę w > 2001 na 80 mld, znalazło oszczędności w zaciszu gabinetów , nie > robiło cyrku, tylko pracowało. Jak pamiętam, to cyrk był wtedy nieprzeciętny ;) Ale jak rozumiem, masz Tuskowi za złe, że publicznie ogłosił, że rząd szuka oszczędności? Uważasz, że powinien to zrobić po cichutku - tam zabrać temu, tutaj temu, i udawać, że to nie on, że tak samo znikło? > Zobacz > co robią inne państwa Unii!!!! Oczywiście , mozna coś tam obciąć, > ale przede wszystkim stymuluje się rozwój!!!poprzez inwestycje!!!! > Tak kiedys USA wyszły z kryzysu i tak czyni Unia, Podczas kryzysu się przede wszystkim oszczędza. Dopiero później wydaje. A na pewno się nie zadłuża... bo to prosta droga do katastrofy. Nie rozumiesz, że jeśli rząd pożyczy, to albo ty, albo twoje dzieci, będą musiały ten dług oddać? Przewidywany (przez Komisję Europejską) średni wzrost gospodarczy w UE w 2009: 0.2%; a dla polski (przez tą samą instytucję) - ponad 3% Odpowiedz Link Zgłoś
prog8 Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 19:46 SLD miało dziurę w 2001 - dziurę Bauca przejętą po AWS A pan BAUC znalazł sobie intratną posadę w Polkomtelu Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 04.02.09, 10:44 A jaki to ma związek z czymkolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
eba_k Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 17:29 O co Ci dziecię chodzi, nie wyspałeś się? Odpowiedz Link Zgłoś
joo84 Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 20:32 rekord świata w poniedziałek oaza szczęśliwości,sroda a jednka kryzys wtorek cudotwóraca pokonała kryzys i to z uśmiechem.A świat dalej walczy.Po kiego i komu to picowanie niby uczonych Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Hurra - budżet domkniety, Pan Premier ... 03.02.09, 16:01 Hurra - budżet domknięty, będzie jednak można wprowadzić podatek liniowy dla pieszczochów władzy! I o to tylko chodziło - prawda Panie Premierze? Odpowiedz Link Zgłoś
wykresy-gieldowe Tusk mówi Happy End 03.02.09, 16:01 A giełda i waluty też zareagowały pozytywnie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:02 Oczywiście szczegółowe wyliczenia będą dostępne kiedy zostanie naprawiona kserokopiarka (ta zepsuta jeszcze od czasów ustaw zdrowotnych) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:03 tam takie foty mające sugerować że oglądamy coś innego niż... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:14 ...bankructwo polityki przyspieszonegop wzrostu pana premiera Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Oj Loppe,r Lopper... 03.02.09, 17:30 Tak się cieszysz z tego, że kryzys finansowy nie omija naszego kraju że zaczynam podejrzewać, ba nabieram oczywistej pewności, że jesteś członkiem PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Z czego się cieszyć? 03.02.09, 16:06 Przed korekta wszystkie resorty miały dostać mało, tak że ledwie starczało. Teraz po cięciach dostaną jeszcze mniej. Rozumiem że służbę zdrowia sfinansuje Jurek O. a wojna nam przez najbliższe 150 lat nie grozi więc armię rozwiążemy? Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: Z czego się cieszyć? 03.02.09, 16:15 www.rp.pl/artykul/102681,257862_Policja_oszczedza_na_radiowozach.html Odpowiedz Link Zgłoś
m_dubel Panie niemiec, dość 03.02.09, 16:07 daj pan spokój, przeproś pan i powiedz że idziesz na zasłużony odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:07 Nie mam zamiaru odwoływać Bogdana Klicha. To dobry minister - powiedział Donald Tusk po posiedzeniu rządu. to czemu odwołał pan Ćwiąkalskiego, bo był ponadprzeciętnym ministrem, zawyżał średnią...?!....;) Odpowiedz Link Zgłoś
ak102 Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 16:08 Dobrze, że wszystko skończyło się happy endem. Dzisiaj jesteśmy bardziej szczęśliwi i dumni z pana, panie premierze. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Tusk-państwo nadal daje Kościołowi.. 03.02.09, 16:12 Koniec roku to czas bilansowania zysków i strat oraz tz. oszczędności Tuska! Obliczyliśmy: 2 miliardy 423 miliony 300 tysięcy złotych - co najmniej tyle publicznych pieniędzy poszło w 2008 r. na interesy kat. Kościoła z tytułu jego rzekomych uprawnień, rzekomo zagwarantowanych konkordatem!!! Tutaj Donaldinio nie poczynił żadnych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Tusk: Nie mam zamiaru odwoływać Klicha 03.02.09, 17:01 ak102 napisał: > Dobrze, że wszystko skończyło się happy endem. Dzisiaj jesteśmy bardziej > szczęśliwi i dumni z pana, panie premierze. Jestem dumna jak cholera!!!!Stał się cud!!!Pierwszy tuskowy, czekam na następne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
peterliberty Do czasu następnej korekty prognozy PKB w dół... 03.02.09, 16:10 wtedy będzie następna runda rozmów o cięciach. Tak to jest, gdy się uchwala nieralistyczny budżet. liberalnydemokrata.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Psy PISu nie mają swojej gazety? 03.02.09, 16:10 Czekają aż napisze coś konkurencja, by to olać i oszczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Schetyna-kapelani mundurowi zabezpieczeni.. 03.02.09, 16:17 * Straż Graniczna - na etatach oficerskich zatrudnia 12 kapelanów. Ich przeciętne wynagrodzenie brutto (bez premii, nagród oraz dodatków za wysługę i stopień) wynosiło w 2007 r. ok. 4700 zł, czyli w sumie prawie 700 tys. zł rocznie. Do tego dochodzi oczywiście cały ichni entourage: "W jednostkach organizacyjnych Straży Granicznej tworzy się, w miarę możliwości, kościoły, kaplice lub izby modlitwy z odpowiednim zabezpieczeniem logistycznym i zgodnie z wymogami liturgicznymi (...). W Komendzie Głównej Straży Granicznej, w komendach oddziałów i ośrodkach szkolenia Straży Granicznej przydziela się dziekanowi i kapelanom Straży Granicznej służbowe pomieszczenia wraz z wyposażeniem" - czytamy w "Porozumieniu między Komendantem Głównym SG i Biskupem Polowym WP z 2 maja 2007 r.". Ile ono kosztuje? "Uwzględniając użyczane kapelanom środki transportu, wychodzi ok. 300 tys. zł rocznie, czyli razem z pensjami okrągły milion" - ujawnia oficer z Komendy Głównej SG. Niemającym zaś żadnej ceny skandalem jest fakt, że w cytowanym porozumieniu (par. 7 ust. 5) Komendant Główny zobowiązał się, że wraz z podległymi mu "komendantami oddziałów i ośrodków szkolenia" dołożą wszelkich starań, żeby "umożliwiać dziekanowi i kapelanom kształtowanie w środowisku funkcjonariuszy Straży Granicznej pożądanych postaw religijnych", czym - siłą rzeczy - dopuszcza możliwość służbowego ograniczania lub nawet zwalczania postaw odmiennych od "pożądanych" (sic!); * Policja - 65 kapelanom tej formacji również zagwarantowano "kaplice lub izby modlitwy z odpowiednim zabezpieczeniem logistycznym" oraz gabinety w Komendzie Głównej Policji, 16 komendach wojewódzkich i Komendzie Stołecznej, ponad 350 jednostkach powiatowych, 5 ośrodkach szkolenia i szkołach policji. I choć oficjalnie policja raczej skąpi "oficerom politycznym" w sutannach (średnio 2 tys. zł miesięcznie, ponieważ są zatrudnieni w grupie tzw. stanowisk pomocniczych.), to... "Na okazjonalne pokropki radiowozów i pomieszczeń, nagrody za całokształt, tudzież diety oraz "zwroty poniesionych kosztów" komendanci wydają na boku w sumie ok. pół miliona złotych rocznie. Łącznie, razem z pensjami, kapelani kosztują nas grubo ponad 2 miliony" - mówi pracownik Biura Finansów KGP; * Państwowa Straż Pożarna - watykańskich interesów pilnuje tu 16 etatowych kapelanów ze średnim uposażeniem ok. 3,5 tys. zł. Uwzględniając różne dodatki i okolicznościowe premie, inkasują co roku minimum milion złotych!!! PS. MSWiA nie nie skore ujawnić dane o swoich kapelanach i kosztach ich utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Schetyna-kapelani mundurowi zabezpieczeni.. 03.02.09, 17:07 Ciekawe, czy cos zostało z tego bcięte, czy może KK sam z czegos zrezygnuje? Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Schetyna-kapelani mundurowi zabezpieczeni.. 03.02.09, 19:00 W Prusach, które w latach 30 XX wieku popadły w kryzys. Wtedy to – aby uzdrowić finanse państwa – skonfiskowano większość dóbr kościelnych (które przecież powinny należeć do narodu, a należą do Watykanu!). I głównie dzięki temu kraj się podźwignął. Czy polskie władze stać na taką odpowiedzialność za kraj? Nie stać. Ale powinny teraz przynajmniej zahamować powszechne rozdawnictwo! Trzeba natychmiast anulować złodziejskie przepisy prawa o grabieży na rzecz Watykanu. W czasie takiego kryzysu, jaki właśnie nadchodzi, dogadzanie przebogatym grubasom w sutannach oznacza wprost odejmowanie chleba od ust polskim dzieciom, bo kołdra jest wyjątkowo krótka. A będzie jeszcze krótsza. Każdy, kto marnuje w ten sposób publiczne pieniądze, jest zdrajcą i powinien podlegać surowemu sądowi. Tymczasem na razie cieszy się opinią bogobojnego i może liczyć na wdzięczną pamięć kleru podczas kolejnych wyborów. Pora sobie zadać pytanie: czyja jest Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Psy PISu nie mają swojej gazety? 03.02.09, 16:40 tricolour napisał z właściwą sobie elegancją: > Czekają aż napisze coś konkurencja, by to olać i oszczekać? Z Wikipedii: Gazeta Wyborcza powstała zgodnie z uzgodnieniami Okrągłego Stołu jako dziennik mający reprezentować solidarnościową opozycję w czasie kampanii wyborczej (stąd nazwa). Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Opozycję czego? 03.02.09, 16:42 Jeśli już za Wikipedią, to do końca, bez manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Psy PISu nie mają swojej gazety? 03.02.09, 17:05 tricolour napisał: > Czekają aż napisze coś konkurencja, by to olać i oszczekać? Nie jestem PiS-owcem, ale widzę , że juz nie tylko PiS ma wyznawców , PO - równiez nie ma juz wyborców , tylko wyznawców!!!! Wyznawców niestety bezmyslnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:10 "Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie" I może też zaśpiewa jak Happy End (piosenkę o miłości, oczywiście): "Jak się masz, kochanie jak się masz Powiedz mi kiedy znowu Cię zobaczę" Choreografia też musi być ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Klich-kapelani wojskowi mogą spać spokojnie... 03.02.09, 16:15 Sytuacja z kapelanami wszystkich (nie tylko uwzględnionego w konkordacie wojska) służb mundurowych przedstawia się następująco: * Wojsko - Kościół rzymskokatolicki ma w Polskich Siłach Zbrojnych do dyspozycji 86 utrzymywanych przez podatników kościołów i kaplic garnizonowych oraz 29 izb modlitwy w jednostkach wojskowych. "W zakresie doboru osób i wyznaczania na stanowiska oraz powierzania funkcji kapelanów wojskowych wszystkich szczebli, jak również w doborze metod pracy i programów duszpasterskich, Ordynariat Polowy jest samodzielny (...). Wojskową władzę dyscyplinarną w stosunku do kapelanów wojskowych sprawuje wyłącznie Biskup Polowy (...). Dowódcy jednostek wojskowych stwarzają optymalne warunki do wykonywania obowiązków duszpasterskich przez kapelanów" - czytamy w Zarządzeniu nr 72/MON Ministra Obrony Narodowej z 6 kwietnia 1994 r. Czego jeszcze trzeba dla wywiązania się z uzgodnień zapisanych w konkordacie? Oczywiście pieniędzy! W budżecie państwa na rok 2008 Ordynariat Polowy WP otrzymał 19,7 mln zł (wobec 16,6 mln zł w 2007 roku), z czego 15,8 mln zł stanowią płace i wszelkiego rodzaju świadczenia pieniężne (gratyfikacje urlopowe, przejazdy, zasiłki itp.) dla 187 osób zatrudnionych w duszpasterstwie wojskowym. Jak łatwo policzyć, na jedną oficerską sutannę przypada średnio 7041 zł brutto miesięcznie! Odpowiedz Link Zgłoś
male.conieco Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:11 Kryzys skończony. Opaczność nam GO zesłała. Jutro WIG20 1400 Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Polecam celny komentarz Rybińskiego 03.02.09, 16:17 "Nic nie poradzę, czuję się jak dziecko w cyrku. Oglądam od paru dni informacyjny serial telewizyjny o poszukiwaniu przez rząd 17 miliardów złotych, tak jakbym oglądał reportaż o przekopywaniu bezludnej wyspy w poszukiwaniu skarbu ukrytego przez piratów. Jestem dorosłym człowiekiem, obywatelem, podatnikiem, a moi opiekunowie polityczni traktują mnie jak dziecko, któremu należy dostarczyć pouczającej rozrywki. Zamiast powiedzieć poważnie – jak przystoi komunikacji między dorosłymi – że budżet został źle skonstruowany, ponieważ oparto się na fałszywych danych i błędnych zbyt optymistycznych prognozach, wobec czego musi zostać znowelizowany, daje mi się przedstawienie z wykopkami w piwnicach ministerialnych, z nadzieją na odnalezienie grobu Tutenchamona. Przepraszam, ale to jest cyrk z Donaldem Tuskiem w roli pogromcy ministrów, którzy nie chcą, ale muszą rzygnąć dukatami". Całość: www.rp.pl/artykul/256823.html Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Ciemny lud kupuje "cuda gospodarcze" Tuska... 03.02.09, 16:26 Notowania PO są wysokie, bo respondenci nadal nie zauważają tego, że z powodu niekompetencji rządu wywodzącego się z tej partii powstają w kraju coraz większe kłopoty gospodarcze. Walka rządu z kryzysem to taniec od ściany do ściany, bo w najbardziej nieodpowiednim okresie zmniejszono podatek PIT, składki rentowe i emerytalne, a teraz dla odmiany chce się je podnieść. Zamierza się także powrócić do armii z poboru, a 17 mld zł szuka się na łapu-capu. Może respondenci przed wypowiedzią powinni lepiej poznać realia. Odpowiedz Link Zgłoś
d.maskator Re: Ciemny lud kupuje "cuda gospodarcze" Tuska... 03.02.09, 16:29 Może respondenci przed > wypowiedzią powinni lepiej poznać realia. "Lecz dokładniej informować babci nikt nie spieszy, po co babcię denerwować, niech się babcia cieszy." Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Re: Ciemny lud kupuje "cuda gospodarcze" Tuska... 03.02.09, 16:37 czyzyk331 napisał: > Notowania PO są wysokie, bo respondenci nadal nie zauważają tego, że > z powodu niekompetencji rządu wywodzącego się z tej partii powstają > w kraju coraz większe kłopoty gospodarcze. Walka rządu z kryzysem to > taniec od ściany do ściany, bo w najbardziej nieodpowiednim okresie > zmniejszono podatek PIT, składki rentowe i emerytalne, a teraz dla > odmiany chce się je podnieść. Zamierza się także powrócić do armii z > poboru, a 17 mld zł szuka się na łapu-capu. Może respondenci przed > wypowiedzią powinni lepiej poznać realia. Jaki spostrzegawczy ! a kryzys też jest medialny? Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Ciemny lud kupuje "cuda gospodarcze" Tuska... 03.02.09, 17:10 Zgadzam się z Tobą czyzyku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ciemny lud kupuje "cuda gospodarcze" Tuska... 03.02.09, 17:22 czyzyk331 napisał: > Notowania PO są wysokie, bo respondenci nadal nie zauważają tego, że > z powodu niekompetencji rządu wywodzącego się z tej partii powstają > w kraju coraz większe kłopoty gospodarcze. Walka rządu z kryzysem to > taniec od ściany do ściany, bo w najbardziej nieodpowiednim okresie > zmniejszono podatek PIT, składki rentowe i emerytalne, a teraz dla > odmiany chce się je podnieść. No dobrze, a który to sejm uchwalił ustawę zmniejszającą obciążenia rentowe i składki emerytalne. Zdaje się że pomyliłeś się o jedną kadencję a w tym teleturnieju jest to akurat o błędna odpowiedź . Zamierza się także powrócić do armii z > poboru, a 17 mld zł szuka się na łapu-capu. Może respondenci przed > wypowiedzią powinni lepiej poznać realia. Skutków ani głębokości kryzysu,nie przewidzieli wybitniejsi ekonomiści niż Ci, którzy stanowią zaplecze tego rządu. Wybacz ale nawet na chwilę obecną zdania ekonomistów w kwestii skutków kryzysu finansowego dla Polski są również podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Ciemny lud kupuje "cuda gospodarcze" Tuska... 03.02.09, 17:58 > Notowania PO są wysokie, bo respondenci nadal nie zauważają dalej jest bla, bla, bla, az do: > bo w najbardziej nieodpowiednim okresie zmniejszono podatek PIT Kto zmniejszyl? PiS. > składki rentowe i emerytalne. Kto zmniejszyl? PiS. Wiec czepiasz sie troche na oslep... Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Polecam celny komentarz Rybińskiego 03.02.09, 16:20 Szkoda,że min. Rostowski nie może zrozumieć i pojąć tak prostych słów!! Ograniczenie budżetu MON o 4,5 mld zł spowoduje, że całkowicie zlikwidowane zostaną zamówienia w zakładach zbrojeniowych. A dla nich oznacza to upadek. – Nie chcielibyśmy, aby rząd Donalda Tuska przeszedł do historii jako ten, który zlikwidował przemysły stoczniowy i zbrojeniowy – mówi nam Stanisław Głowacki, przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Zbrojeniowego NSZZ ,,Solidarność''. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:18 Wiemy, wiemy. Jest dobrze, będzie jeszcze lepiej. Posłowie zarobią w tym roku o 1400 PLN więcej (w tym 1000 PLN dzięki obniżce podatków dla najbogatszych), ministrowie - o 10% (podwyżkę zatwierdził własnym podpisem premier, no ale przecież jest super, pieniądze są). Złodzieje z KRUSu nadal płacą składkę w wysokości 60 PLN, w tym 0 PLN na NFZ, no ale przecież ZUS dla firm podnieśliśmy z 800 do 840 PLN, a za rok podniesiemy wszystkim składkę zdrowotną, więc damy radę, najważniejsze, żeby nie stała się krzywda Pawlakowi i jego rodzinie. Są ludzie, którzy zawsze widzą szklankę do połowy pełną. Nawet gdy jest pusta. Przecież dogoniliśmy Irlandię - tam też spadają wskaźniki. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Nie mamy ani grosza na Euro 2012... 03.02.09, 16:23 I tak na przykład 28 lutego 2008 r. w trakcie obrad dwóch komisji Infrastruktury i Samorządu Terytorialnego sekretarz stanu w resorcie infrastruktury Tadeusz Jarmuziewicz oświadczył zdumionym posłom: ,,Nie mamy ani grosza więcej po tym, jak w Cardiff została podjęta decyzja o organizowaniu mistrzostw Europy UEFA Euro 2012 w Polsce. Mówię o tym, bo dobrze byłoby czasem głośno o tym powiedzieć''. Inny znany mi dokument z ub. roku ,,Informacja o stanie przygotowań do mistrzostw Europy w Piłce Nożnej Euro 2012'' sygnowany nazwiskiem posła Janusza Piechocińskiego zawierał szokującą prawdę: – Stan zaawansowania dziewiętnastu projektów drogowych związanych z Euro 2012 (na dwadzieścia dwa wymienione w ,,Informacji'') wynosił ... ZERO! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Re: Nie mamy ani grosza na Euro 2012... 03.02.09, 16:40 czyzyk331 napisał: > I tak na przykład 28 lutego 2008 r. w trakcie obrad dwóch komisji > Infrastruktury i Samorządu Terytorialnego sekretarz stanu w resorcie > infrastruktury Tadeusz Jarmuziewicz oświadczył zdumionym > posłom: ,,Nie mamy ani grosza więcej po tym, jak w Cardiff została > podjęta decyzja o organizowaniu mistrzostw Europy UEFA Euro 2012 w > Polsce. Mówię o tym, bo dobrze byłoby czasem głośno o tym > powiedzieć''. > Inny znany mi dokument z ub. roku ,,Informacja o stanie przygotowań > do mistrzostw Europy w Piłce Nożnej Euro 2012'' sygnowany nazwiskiem > posła Janusza Piechocińskiego zawierał szokującą prawdę: – Stan > zaawansowania dziewiętnastu projektów drogowych związanych z Euro > 2012 (na dwadzieścia dwa wymienione w ,,Informacji'') wynosił ... > ZERO! Przyjedż do Szarowa,to między Krakowem a Bochnią woj. małopolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Nie mamy ani grosza na Euro 2012... 03.02.09, 19:01 Proponuję Łódź!!! Łódź to bogate miasto Kropiwnickiego. Może najbogatsze w Europie! Mam na to dowód. Rajcy podjęli uchwałę, że gigantyczne, warte w sumie ponad 10 milionów złotych, dwie kamienice w centrum grodu należy oddać zakonnikom za... CZTERY I PÓŁ TYSIĄCA ZŁ!!! Rzecz jasna obiekty przed przekazaniem watykańczykom zostały gruntownie wyremontowane. Na koszt podatnika –Polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalazl 03.02.09, 16:33 Sukces ! Wlasciwie sie dziwie, ze tak krotko PO-wcy robili te "ciecia". Trzeba bylo jeszcze z kilka dni poczekac, pomeczyc media widokiem zatroskanych chlopczykow z rozbieganymi oczkami, a potem oglosic nie 17 mld, ale 50.. co tam 100 mld niechby bylo. Jak mozna tak zglupiec ? Mozna bo pismacy udaja, ze nie widza idiotyzmu tych dzialan. Obciecie budzety MNiSzW o miliard to degrengolada polskich uczelni. Co na to tzw. "yntelygencja" co to podobno na tych KLD-owcow glosowala ? Fajna zabawa... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 16:37 oszczędzanie nazywasz głupotą, yanuss?! To jak żyje twoja rodzina, może napiszesz na forum, chętnie ściągnę parę dobrych pomysłów? Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalazl 03.02.09, 16:48 cillian1 napisał: > oszczędzanie nazywasz głupotą, yanuss?! To jak żyje twoja rodzina, może > napiszesz na forum, chętnie ściągnę parę dobrych pomysłów? A moze poczytaj co ten premier na wiecznym urlopie mowil o kryzysie jeszcze miesiac temu, co tez opowiadal jego minister finansow, a teraz skonfrontuj z tym, co robia dzisiaj. Takiej farsy dawno nie bylo. Obcinanie tak ogromnych sum "nauce i szkolnictwie" a takze "zdrowiu" to dzialanie skrajnie bezmyslne. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 17:13 Może i farsa, może też prawdą jest to, że gdyby krzyczał o kryzysie i straszył to ludzie ruszyli by to banków zabierać pieniądze. Wszystko to możliwe. NIe twierdzę, że jest wspaniale i że nie obijają się, ale na litość, nie mów mi (nam) że kaczyńscy robili by inaczej!!! Moi zdaniem więcej by kłamali i siali zamętu. Np. Nie będę premierem jak brat będzie prezydentem. Takie właśnie kłamstewka i ściemnianie ludzie pamiętają. O kryzysie każdy wiedział od miesięcy, więc nie pitol k.... mać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 17:20 cillian1 napisał: > Może i farsa, może też prawdą jest to, że gdyby krzyczał o kryzysie i straszył > to ludzie ruszyli by to banków zabierać pieniądze. Wszystko to możliwe. NIe > twierdzę, że jest wspaniale i że nie obijają się, ale na litość, nie mów mi > (nam) że kaczyńscy robili by inaczej!!! Moi zdaniem więcej by kłamali i siali > zamętu. > > Np. Nie będę premierem jak brat będzie prezydentem. Takie właśnie kłamstewka i > ściemnianie ludzie pamiętają. O kryzysie każdy wiedział od miesięcy, więc nie > pitol k.... mać!!! A przypomnij sobie co zrobił SLD jak zastał dziurę Bauca 80 mld, ciął , ale bez szumu medialnego i to o wiele większe kwoty a do tego przyczynił się PO i PiS razem wzięte czyli AWS i UW!!!Prawica nie wyprowadzi nas z tego kryzysu , nigdy w zyciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 17:22 z szumem czy bez, co za różnica? trze ciąć i tyla !!! Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 18:01 > A moze poczytaj co ten premier na wiecznym urlopie mowil o kryzysie jeszcze > miesiac temu Prawde. Wtedy kryzysu nie bylo, wiec probowal uspokajac spoleczenstwo. To m.in. dzieki temu spokojowi jeszcze nie wypieprzyl sie w Polsce zaden bank. Ale ja rozumiem, PiS i komuchy jedyna szanse powrotu do wladzy widza w straszeniu ludzi - co tez namietnie czynia. A bezmyslne - to sa twoje posty. Bezmyslne i histeryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ot.byt Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 18:04 "Co to będzie kiedy słońce zajdzie za daleko" - ostatni z PO gasi światło!!!Tak niech Donkowi zaśpiwa jakaś kapela ludowa - Waldek mu ją załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 17:16 cillian1 napisał: > oszczędzanie nazywasz głupotą, yanuss?! To jak żyje twoja rodzina, może > napiszesz na forum, chętnie ściągnę parę dobrych pomysłów? Oszczędności na edukacji? To paranoja i absurd, nasze uczelnie i tak sa słabe i niedoinwestowane , z czego tu ciąć?To oni nie wiedzieli, o tym , że trzeba ciąć dwa tygodnie temu jak uchwalali budżet? Co się takiego wydarzyło w ciągu tych 2 tygodni, że trzeba było ciąć 17 mld, a czemu nie 50 nie wiadomo!!!Zrobili nierealistyczny budzet , a teraz przy pomocy mediów rżną głupa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ot.byt Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 17:19 Tusk szukał i szukał oszczędności w wysokosci 17 mld no i oszczędził - KLICHA.I wszystko skończyło się happy.I cieszy się GW , cieszy TVN no i forumowi idioci też!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tusk: jeszcze ze trzy dni i bym 100mld znalaz 03.02.09, 17:23 > Oszczędności na edukacji? To paranoja i absurd, nasze uczelnie i tak fakt, na tym nie można, bo potem t6acy specjaliści jak kaczki, kurskie i gosiewskie dostają magistrów i prof. 100% zgoda. I nie to, że nie lubię pisiaków. > 17 mld, a czemu nie 50 nie wiadomo!!!Zrobili nierealistyczny dostali w spadku, wiesz jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:35 Dlaczego za rządów PiS nie pisaliście tego co mówił premier czy jakiś minister tylko chudy Stasiak czy znawczyni za dyche Kublik wsadzali swoje mądrości.Teraz już jako organ propagandowy PO cytujecie to co każe wam Tusk.ITI czyli właściciel TVN dostał za budżetowe pieniądze stadion.Ciekawe co wy macie dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:46 > Dlaczego za rządów PiS nie pisaliście tego co mówił premier czy jakiś a jak sądzisz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 60% podatek wprowadź swoim kolesiom oligarchom 03.02.09, 16:36 Oni nie poczują jak im ubędzie 6 tys. z pensji 10 tys., bo to łajdactwo zarabiać tak dużo, gdy inni muszą żyć za 1000zł. Ścierwo powiadam! Odpowiedz Link Zgłoś
kabron Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:40 Założę się, że sami wymyślili sobie, że muszą tyle zaoszczędzić i w momencie przekazywania mediom informacji, że "konieczne jest znalezienie 17mld" już wiedzieli, że kilka dni będą mogli obwieścić "udało się!". Czego innego można było się spodziewać, że rząd, który sam wymyślił zabawę w szukanie 17mld teraz powie - niestety nie udało? Musiało się udać, wyreżyserowany ten sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:47 ciekawe czy ty kabron znajdziesz w swoim 3000, ot tak, bo ktoś ci podsunie taki pomysł? :) U mnie ciężko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.antonina Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:41 Tusk wyrywa Polakom,żeby rozpychać naszymi zasobami Unię Europejską i inne narody.Abyśmy zniknęli nie tylko z mapy.... Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Tusk o cięciach: Mogę mówić o happy endzie 03.02.09, 16:42 To jest cyrk czy to jest rząd do k....y nędzy? Ktoś tak fajnie w internecie okreslił co , to się teraz dzieje i ja się z tym zgadzam. Zrobiono show medialne przy pomocy telewizji i gazet, zrobiono ludziom wodę z mózgu i na koniec odtrabiono zwycięstwo, mam wrażenie , graniczące z pewnością , że to pyrrusowe zwycięstwo!!!! Czy ci redaktorzy , którzy biorą w tym udział, moga spoglądać na siebie rano w lustro? Nie czują odrazy? Mój ojciec mówi, że przypominają mu się stalinowskie czasy i jedynie słuszna partia, jedynie słuszna prawda i ci dziennikarze , którzy hołubią rządzących i rządzącego , kiedyś było to PZPR i Bierut , dzisiaj PO i Tusk.Coś w tym jest.Dwa tygodnie temu uchwalali budżet i po dwóch tygodniach szukają 17 mld? Za kogo oni mają wyborców? To kompromitacja rządu , po 2 tygodniach nowelizować budżet na 17 mld? Gdyby to było za SLD , czy nawet za PiS to podniosłaby się ogromna wrzawa, a tak - chwała PO, że robi cięcia, hurra, znaleźlismy 17 mld , hurra, jestesmy swietni, fantastyczni.Tylko ja się pytam - czego dotyczą te cięcia, konkretnie- z czego zrezygnowano? I czy przypadkiem nie było dawno wiadomo, że trzeba coś zmienić w budżcie, że jest on nierealistyczny- mówiło to SLD- ale , nie SLD zeruje na kryzysie, gospodarka nasza jest odporna na kryzyz, nic nie trzeba robić przy tym fantastycznym budżcie- aż tu nagle po 2 tygodniach- krach, cała Polska szuka oszczędności na 17 mld.Kompromitacja rzadu i rzadzących. I czy , wy wyborcy PO- nie widzicie obłudy, zakłamania, niekompetencji Tuska i PO?że robią z ludzi idiotów?Nie mówia rzadzący o sposobach jak walczyc ze skutkami kryzysu, tylko szukaja oszczędności , znaleźli , ale , my , obywatele nie wiemy jakie!!!!czy wam to nie przeszkadza drodzy wyborcy PO?Napiszcioe, jestem ciekawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cudaktusk Tusk i nieustający happy end 03.02.09, 16:43 Nie wstydzisz się rudzielcu????? Odpowiedz Link Zgłoś
roxana10 Kolejny cud Kim Il Donka sónca PERU .... 03.02.09, 16:47 W wyniku nieudolności rządu Donalda Tuska spełniają się najgorsze przepowiednie eurosceptyków. Nie dość, że urzędnicy z nadania PO–PSL pozyskali ze środków unijnych o 20 mld zł mniej, niż zakładał budżet, to jeszcze w ciągu ostatnich pięciu miesięcy Polacy dopłacili do Unii Europejskiej ponad 1,5 mld zł! Tak tragicznej sytuacji nie było nawet za rządów SLD, kiedy to zdołaliśmy pozyskać jedynie 16 proc. dostępnych środków unijnych. Należy przy tym pamiętać, że urzędnicy Leszka Millera i Marka Belki mogli tłumaczyć swoje słabe wyniki brakiem doświadczenia w rozmowach z instytucjami UE, a także znikomą aktywnością polskich obywateli i firm, niepotrafiących wtedy jeszcze występować o unijne fundusze. Dziś – płacąc miesięcznie kilkaset milionów euro składki członkowskiej – nie dostajemy od Unii prawie nic. W czasie ogarniającego Polskę kryzysu może okazać się to dla naszej gospodarki zabójcze. REKLAMA Czytaj dalej Jak marnować pieniądze Doszło do tego, że rząd Donalda Tuska upomniany został parę dni temu przez... Komisję Europejską. Eurokraci zganili nas za słabe wykorzystanie europejskich pieniędzy i brak pomysłów na przyspieszenie rozdziału tych środków. Z czego dokładnie wynikła ta krytyka? Jak wynika z szacunkowych danych o wykonaniu budżetu za 2008 r. – zamiast planowanych 35,3 mld zł, które miały zostać przetransferowane z kasy unijnej do Polski, udało nam się pozyskać jedynie 15,1 mld. Zrealizowano więc zaledwie 43 proc. zakładanych dochodów ze środków unijnych! Ta statystyka jest jeszcze bardziej przerażająca, gdy zagłębimy się w szczegóły. Aż 15 z 20 mld zł, których zabrakło w budżecie państwa, pochodzić miało z funduszy strukturalnych. Są to ogromne kwoty, przeznaczone przez UE na modernizację naszej gospodarki i infrastruktury; rozdziela się je w ramach gigantycznych programów, m.in. Europejskiego Funduszu Społecznego i Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Co ważne: w pozyskiwaniu środków z tych funduszy wcale nie przeszkadza dekoniunktura gospodarcza (przyznała to sama Elżbieta Bieńkowska, minister rozwoju regionalnego), lecz skomplikowane przepisy i nieudolność urzędników. W tej ostatniej kwestii rząd PO–PSL radzi sobie zdecydowanie najgorzej. Dowód? „GP” dotarła do najnowszych statystyk (z 30 I 2009 r.) dotyczących wdrażania funduszy strukturalnych na lata 2007–2013. Chodzi przede wszystkim o tzw. programy operacyjne, dzięki którym poziom życia Polaków ma zbliżyć się do standardów zachodnioeuropejskich. I tak: w ramach programu Infrastruktura i Środowisko, który umożliwia pozyskanie aż 124 mld zł, podpisaliśmy po dwóch latach zaledwie trzy (!) umowy o dofinansowanie. Ich wartość wynosi – uwaga – tylko 139 mln zł. W ramach programu Rozwój Europy Wschodniej (do pozyskania 10,2 mld zł) podpisaliśmy ledwie jedenaście umów wartych 459 mln zł, w ramach Innowacyjnej Gospodarki (budżet: 40 mld zł) – otrzymamy środki rzędu 4 mld zł. Wartość umów programu Kapitał Ludzki (50 mld zł) wyniosła zaś 6 mld zł. Polacy zrzucają się na Unię Indolencja aparatu urzędniczego odpowiedzialnego za pozyskiwanie i rozdział funduszy unijnych spowodowała jednak nie tylko 20- miliardową „dziurę” w budżecie. Z wyliczeń, jakich dokonaliśmy na podstawie oficjalnych danych Ministerstwa Finansów, wynika jednoznacznie, że w ciągu ostatnich pięciu miesięcy polscy podatnicy dopłacili netto do UE przynajmniej 1,5 mld zł! To bezprecedensowy przypadek w historii naszego członkostwa w tej organizacji. Statystyki kształtują się następująco: * wrzesień 2008 r.: środki pozyskane z Unii (Fundusz Spójności, fundusze strukturalne, dochody Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, dochody Agencji Rynku Rolnego): 133,8 mln euro; składka członkowska: 186,4 mln euro; saldo przepływów finansowych Polska–UE było więc ujemne i wyniosło minus 52,6 mln euro; * październik 2008 r.: środki pozyskane z Unii: 287,2 mln euro; składka członkowska: 460,8 mln euro; saldo przepływów finansowych Polska–UE: minus 173,6 mln euro; * listopad 2008 r.: środki pozyskane z Unii: 283,6 mln euro; składka członkowska: 278,8 mln euro; saldo przepływów finansowych Polska–UE: plus 4,8 mln euro; * grudzień 2008 r.: środki pozyskane z Unii: 315 mln euro; składka członkowska: 425,7 mln euro; saldo przepływów finansowych Polska–UE: minus 110,7 mln euro. Podsumowując, w ciągu ostatnich czterech miesięcy 2008 r. straciliśmy na członkostwie w UE około 332,1 mln euro, co daje gigantyczną kwotę 1,5 mld zł. REKLAMA Czytaj dalej To oczywiście tylko saldo samych transferów pieniężnych, w którym nie uwzględnione zostały np. ogromne koszty utrzymywania urzędników, których praca – pozyskiwanie funduszy unijnych – od kilkunastu miesięcy nie przynosi zadowalających efektów (co ciekawe, pod rządami „antyunijnego” PiS wykorzystanie tych środków było znacznie lepsze, a Komisja Europejska chwaliła nas za postępy). W 2008 r. wydaliśmy m.in. 265 mln zł na samo funkcjonowanie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, a pamiętajmy, że jeszcze więcej pochłonęły różne agencje „unijne” oraz terenowe i samorządowe jednostki wdrażania funduszy strukturalnych (np. Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych, utworzona za 40 mln zł, załatwiła w zeszłym roku... sześć z 2,4 tys. wniosków o dofinansowanie). Król Donald Szczodry 28 stycznia 2009 r. „Gazeta Wyborcza” napisała, że rząd Donalda Tuska – upomniany przez Komisję Europejską za fatalny stan wykorzystania unijnych środków – ma już pomysł, jak usprawnić ich pozyskiwanie. Wszystkie firmy ubiegające się o dofinansowanie z eurofunduszy będą mianowicie dostawać z budżetu państwa 20 proc. dotacji, o którą się starają. Ma im to pomóc w wyłożeniu własnych środków na współfinansowaną przez UE inwestycję (własny wkład jest obowiązkowy). Choć pomysł jest dobry i sprawdzony – nasuwa się pytanie: skąd Ministerstwo Finansów weźmie pieniądze na jego realizację? Czyżby Donald Tusk i minister Jacek Rostowski w oczekiwaniu na kolejny cud zapomnieli o 28-miliardowej „dziurze” budżetowej, która z miesiąca na miesiąc będzie się jeszcze powiększać? Całkiem możliwe, bo ostatnie pół roku działalności obu polityków to istny festiwal finansowej beztroski i międzynarodowego „szpanu”. Najpierw zlekceważono ogólnoświatowy kryzys ekonomiczny i wydrwiono tych, którzy dostrzegali w Polsce jego pierwsze objawy: zwolnienia grupowe oraz znaczące zmniejszenie nakładów na inwestycje. Choć już we wrześniu 2008 r. wpływy do budżetu były niższe o 5 mld zł, niż zakładano – a więc Ministerstwo Finansów musiało doskonale zdawać sobie sprawę z nadchodzącej zapaści – Polacy nadal karmieni byli propagandą sukcesu. Nastąpiła seria efektownych pożyczek krajom od nas bogatszym. W listopadzie 2008 r. jako państwo, któremu rzekomo nie groził kryzys (a PKB na jedną osobę wynosi 17,8 tys. dol.), pożyczyliśmy 200 mln dol. pogrążonej w recesji Islandii (gdzie PKB per capita to 42,6 tys. dol.). Rzecznik Ministerstwa Finansów Magdalena Kobos tłumaczyła wówczas, że „Polskę stać na taki gest, bo nasze finanse mają solidne podstawy”. Dwa miesiące później postanowiliśmy udzielić pomocy Łotyszom (PKB na osobę: 18,5 tys. dol.), pożyczając im 100 mln euro. W tym czasie wydaliśmy lekką ręką ponad 90 mln zł na konferencję klimatyczną w Poznaniu, a szef Kancelarii Premiera Sławomir Nowak zapowiedział, że w 20. rocznicę „okrągłego stołu” rząd zafunduje Polakom „koncert, jakiego w Polsce jeszcze nie było” (na kosztującej kilkadziesiąt milionów złotych imprezie wystąpić mają światow Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kolejny cud Kim Il Donka sónca PERU .... 03.02.09, 16:50 > W wyniku nieudolności rządu Donalda Tuska spełniają się najgorsze k... nauczcie się podawać jakieś linki, skąd to wasze "tak jest" się bierze. Napisałaś tyle, że pewnie weźmiesz 500 zł za to, ale na litość, skąd to czerpiecie?! Odpowiedz Link Zgłoś
wojcio11 A prosze Cię bardzo 03.02.09, 16:54 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kolejny-cud-Tuska-doplacamy-do-Unii,wid,10813058,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: A prosze Cię bardzo 03.02.09, 18:03 Dane zaczerpniete z "Gazety Polskiej" - i wszystko jasne. No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
eba_k Re: Kolejny cud Kim Il Donka sónca PERU .... 03.02.09, 19:52 Nie ma to jak pisać brednie i dostawać za to pieniądze. Ciekawe, czy za ich cytowanie też płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcio11 Dopłacamy do UNII !!!! 03.02.09, 16:51 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kolejny-cud-Tuska-doplacamy-do-Unii,wid,10813058,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Dopłacamy do UNII !!!! 03.02.09, 16:54 ciekawe ciekawe... ;) wszak wcześniej nie dopłacaliśmy, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcio11 Re: Dopłacamy do UNII !!!! 03.02.09, 16:56 Wcześniej wiecej dostawaliśmy niz wpłacalismy.... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Dopłacamy do UNII !!!! 03.02.09, 16:57 no i gdzie tego efekty? ;) nie to żebym się czepiał? Odpowiedz Link Zgłoś
roxana10 Re: Dopłacamy do UNII !!!! 03.02.09, 17:01 gdzie? PKB +6% Bezrobocie 7% mało? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dopłacamy do UNII !!!! 03.02.09, 17:26 a... Grzegorz Wierzchołowski, Gazeta "Polska" tak to niezbadany obszar macierewiczowskiej fiksacji... Następnym razem zacytuj "Fakt", będziesz bardziej wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda22 PILNE: 03.02.09, 16:59 ..NO TO kacze poczwary DOSTAJĄ SPAZMÓW... A TAK INACZEJ: Z JAKIEJ PAKI SEKTA Fidela J.Kaczyńskiego DOSTAJE SUBWENCJĘ W WYSOKOŚCI 65 mln zł? ..NA DEBILNE SPOTY, NA NOWĄ MARYNARĘ I TRZEWIKI, NA SOLARIUM?...Z KASY PODATNIKA.. NALEŻY WSZYSTKIM! PARTIOM ODCIĄĆ ŹRÓDEŁKO FINANSOWANIA. CHŁOPCY CHCĄC BAWIĆ SIĘ W POLITYKĘ NIECH SAMI SIĘ UTRZYMUJĄ, ALBO NIECH SZUKAJĄ SPONSORÓW..ZERO SPOŁECZNEJ KASY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roxana10 re anakonda 03.02.09, 17:03 krzyczysz chlopczyku tupiesz nózkami niedlugo popuscisz w majtki jak twoj wód najgorszy "plemiel" w dziejach Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: re anakonda 03.02.09, 17:05 > jak twoj wód chciałaś napisać kaczy wzwód ? Odpowiedz Link Zgłoś
roxana10 cycu posłychaj 03.02.09, 17:55 Twoja inteligencja jest jak prosty kalkulator dla wyborcow PO podzieli pomnozy doda i odejmie ale calka czy logarytm to wam sie kojarzy z pozycja z Kamasutry Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: cycu posłychaj 03.02.09, 18:06 Doda - (pseudonim arytysyczny) należy pisać z dużej litery. Co do całek to widać, że masz bujną wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cycu posłychaj 03.02.09, 20:55 chcesz powiedzieć, że pisiaczki mają inny kalkulator? Zawsze wychodzi po waszemu?! > ale całka czy logarytm to wam się kojarzy z pozycja z Kamasutry Zaskakujesz mnie? chyba nie dowiedziałaś się o tym za kongresie? Odpowiedz Link Zgłoś
tuskomatolek Re: cycu posłychaj 03.02.09, 20:57 Tak.PiS ma inny kalkulator.Z niego nic nie wynika dla cudow Tuska.To realny kalkulator.Szykujmy wiec taczke dla cudaka Tuska.Moze byc nawet debowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tuskomatolek Re: cycu posłychaj 03.02.09, 21:00 I jeszcze cos.Tusk sie skonczyl a wraz z nim Wyznawcy sekty zydowskiej o nazwie Wyborcza.Czy to dobrze? .Nie wiem.Jedno jest pewne.Polska potrzebuje prawdy a nie Trybuny Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cycu posłychaj 03.02.09, 21:05 nie znam kalkulatora do liczenia cudów, za to można nim obliczyć iloraz... ale nie wiesz czego, bo nie posiadasz, tak samo twoja zmienniczka roxi, czy jak jej tam ;) Ale fakt, usłyszała o całkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tuskomatolek Re: cycu posłychaj 03.02.09, 21:14 Wzystko co obcial cudak Tusk obcial spoleczenstwu.Ja mieszkam we Francji i inny cudak Sarko ,nic mojego nie tknie.Inna sprawa.Tusk nie walczy z kryzysem.Tusk walczy z opozycja.Na jakim etapie?Odpowiem.Na etapie zabrania tego co zalatwil dla spoleczenstwa PiS.To idiotyzm.Uszczelnic panstwowy-wymiar fiskalny.Za pare miesiecy PO bedzie rzadzic tyle co PiS.Rezultaty?Beda straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cycu posłychaj 03.02.09, 21:21 > Wzystko co obcial cudak Tusk obcial spoleczenstwu. kto stracił, kto?! Błąd, że obciął szkołom, do reszty myślę, że ma rację, na kiego nam teraz np. dozbrojenie armii? Nie prowadzimy wojny, więc to jest baaaardzo zbędne. Niech dalej łażą w starych kamasz i jeżdżą złomem. Tyle lat wytrzymali to i 2 lata wytrzymają. > Ja mieszkam we Francji i inny > cudak Sarko ,nic mojego nie tknie. zobaczymy, jeszcze jakoś się zipie we Francji, zobaczymy za 5-8 miesięcy. ;) Ale mam nadzieję, że się Tobie uda i nie będziesz wracał. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: PILNE: 03.02.09, 17:03 Jest jeszcze jeden plus w tym co piszesz. Jak będą sami szukali kasy, to szybko scena polityczna się przerzedzi :))) Z czego najbardziej bym się ucieszył :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojcio11 Re: PILNE: 03.02.09, 17:04 Taaaaa sponsorem PO zostaje np GlaxoSmithKline, i leki na raka mamy w Polsce wyłącznie tej firmy.... A jak sie pytasz jak - trafiając jako jedyne np na liste leków refundowanych. Kopiować pomysły ze Stanów można, ale madrze... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: PILNE: 03.02.09, 17:06 specjalistą to był chyba pisowy mini ster, od wciąganie w ostatniej chwili na listę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś