loppe 04.03.09, 10:48 Nikt tak elokwentnie Niemców nie o... jak Pan Profesor. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krakus24a 'Profesor' Bydło został wydymany przez niemców 04.03.09, 10:53 centrum gloryfikacji morderców 3 rzeszy powstanie i będzie stało wieki. A Steinbach prędzej czy później i tak zdechnie. Tak kończy się lizanie dupy niemcom czy ruskim. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 11:06 Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. To że ten natrętny, plujący facet bieganiem i krzykami wymusił na Niemcach wyeliminowanie jakiejś tam niewiele znaczącej posłanki CDU nie jest żadnym sukcesem, to porażka Porażka, bo przecież to muzeum relatywizowania historii i robienia z nas, Polaków, największych ofiar II Wojny światowej, rzekomych "sprawców" krzywd innych, w tym niemieckich "wypędzonych", jest po prostu skandaliczną manipulacją. Która to manipulacja będzie miała miejsce niezależnie od tego czy Steinbachowa usiądze w jakiejś tam radzie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kochany junkierku, 04.03.09, 11:21 widze od pewnego czasu, że coraz bardziej sie zapluwasz wściekłością. Mam niejakie podejrzenie, że powoli zapadasz w jakąś chorobę umysłową! Kiedyś byłeś również ostry, ale pozbawiony wulgaryzmów i fekalizmów. Czy nie myślałeś o odowiedzenie jakiegoś doktora? PS. A o Niemczech masz przecież zerowe poojęcie. Panie Tomczak, podobno startujemy do parlamentu europejskiego....... Taki człowiek, do Eurokołchozu? To jest cyrk! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 11:26 Niemcy od lat prowadza konsekwentna polityka historyczna zmierzajaca do zmycia z siebie odpowiedzialnosci, czy raczej wspoodpowiedzialnosci (bo wina Sowietow nie jest bynajmniej mniejsza) za II Wojne Swiatowa, a najlepiej rozmycie tej odpowiedzialnosci i przerzucenie jej najlepiej na Polakow! Jesli ktos tego nie widzi, jesli ktos nie widzi tej polityki historycznej, nie powinien w ogole wypowiadac sie na takie tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok junkier, pajacu, nie truj 04.03.09, 11:29 masz mniej niż zerowe pojęcie o współczesnych Niemczech. Idz sie lepiej leczyc. Gdyby nie Niemcy, to Polska nie byłaby ani członkiem NATO ani członkiem UE! Od dwudziestu lat - z wyjątkiem lat 2005- 2007 - Niemcy są naszymi adwokatami na zachodzie Europy. I to was boli, chłopcy z FSB. Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Niemcy i GW robią Polaczków w balona... :))))))))) 04.03.09, 11:58 Steinbach *nie jest poza radą fundacji poświęconej wysiedleniom*! Jej miejsce tylko nie zostało chwilowo obsadzone i czeka na odpowiedni moment, aby pani Steinbach je zajęła... A ciemny lud wierzy w kit wciskany przez GW... :))) -- "Donald Tusk Show" trwa... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok gamon, swiat twój zawalił sie w gruzy, 04.03.09, 12:01 a ty będziesz spiewał androny o Gabonie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: gamon, swiat twój zawalił sie w gruzy, 04.03.09, 14:13 Jakie rycerzyki takie i szabelki. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 12:11 Niemcy adwokatem Polski... a to dobre! Niemcy sa SWOIM adwokatem przede wszystkim, jesli ktos tego nie rozumie i bierze sie za komentowanie spraw miedzynarodowych oznacza to jedno - jest pajacem do szescianu. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 13:09 Junkers, ty się lepiej zajmij swoim procesem, bo pójdziesz siedzieć za obrażanie policji. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 13:36 junkier napisał: > Niemcy adwokatem Polski... a to dobre! Niemcy sa SWOIM adwokatem > przede wszystkim, jesli ktos tego nie rozumie i bierze sie za > komentowanie spraw miedzynarodowych oznacza to jedno - jest pajacem > do szescianu. > Ty ze swoimi wypowiedziami na tematy polskie jesteś pajacem do dwunastej potęgi i jeden mini-listek nie spadnie w naszym kraju z drzewa z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
cz27 Re: Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 13:52 junkier napisał: > Niemcy adwokatem Polski... a to dobre! Niemcy sa SWOIM adwokatem > przede wszystkim, jesli ktos tego nie rozumie i bierze sie za > komentowanie spraw miedzynarodowych oznacza to jedno - jest pajacem > do szescianu. Junkier to śmieć. > Odpowiedz Link Zgłoś
teacher Nie patrz wstecz... 04.03.09, 11:48 Nie patrz wstecz, patrz w przyszlosc! A tam sa nasze dzieci i wnuki. Czy chcesz, zeby one nadal zyly w Europie "starych pojebow", ktore nie potrafia zyc madrze w zgodzie i pokoju... Niemcy i Polacy powinni miec obowiazek zawierania malzenstw mieszanych, tak aby za 50 lat nie bylo mozna uzywac slow Niemiec czy Polak i by nie byly one wyrazami obrazliwymi.... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok to są mądre słowa, teacher! Moje gratulacje 04.03.09, 11:50 tyle, że nie do pana Tomczaka, szczekaczki z LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
basia12.1 Re: to są mądre słowa, teacher! Moje gratulacje 04.03.09, 13:10 Ja myśle, że to nie jest tomczak tylko ten dyżurny demaskator z radija maryja J.R Nowak, on tam ciągle ściga" żyda, polakożerce i staje w obronie kościoła i Polski",czytając z kartki ciągle te same grafomańskie wypracowania.Ostatnio demaskuje "niemcofilów" z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 12:14 Nie powiem, z Niemcami bylo spokojne sasiedztwo, tylko ile setek lat temu wstecz? Obecnie tak sie sklada, ze przyjaciol nie mamy za wielu, mamy za to wielu wrogow, Niemcy, Ukraincy, Zydzi, Litwini, Rosjanie (wladze...), to nie sa nacje pozytywnie nastawione do Polakow i trzeba to sobie jasno mowic. Ubieraniem ponurej rzeczywistosci w piekne slowka nic sie nie osiagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1ko Re: Nie patrz wstecz... 04.03.09, 14:20 teacher napisał: > Niemcy i Polacy powinni miec obowiazek zawierania malzenstw mieszanych, tak aby za 50 lat nie bylo mozna uzywac slow Niemiec czy Polak i by nie byly one wyrazami obrazliwymi... A co z tego wychodzi widac po roznych Pawelkach - czyli zakompleksieni Niemcy, ktorzy na kazdym kroku chca udowodnic swoja germanskosc. W krzyzowaniu Polakow z Niemcami czynnikiem dominujacym - wedlug prawa Mendela - zawsze byla i pozostanie niemieckosc, a to nawet i w Polsce. - Vide Kalkstein. W przyrodzie organizmy po prostu wybieraja najwieksze zyski, gdy biologicznie wykluczony zostal dla nich altruizm wobec krewnych. Altruizm w przyrodzie per se jest mechanizmem rasistowskim, dlatego niwelowanie roznic rasowych marginalizuje altriuzm a zatem instynkt samozachowawczy wlasnej grupy, czyli narodu. Odpowiednikiem narodu w przyrodzie jest gatunek. Reguly natury sa uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Oblej się publicznie benzyną i podpal, skoro serio 04.03.09, 11:56 uważasz, że Niemcy Polskę krzywdzą. To byłby ważny akt, nie tylko siły i szczerości swoich przekonań, ale i także, być może, czyn bohaterski mający swoje skutki w polityce. Ale ty wolisz pluć na forach, LPRowski tchórzu. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydla to porazka tak naprawde 04.03.09, 12:15 Na taka lachudre jak ty to beznzyny nawet szkoda, prosto do piachu takich antyposlkich szczekaczy powinno sie wrzucac. Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Prawdziwie LPRowskie chrześcijańskie miłosierdzie 04.03.09, 12:44 Z tym, że ja mówiłem poważnie, a nie do śmichu. Ten facet, który spalił się na stadionie wyraził swój protest w ten właśnie sposób. Biedni ludzie w tym LPRze. Jak tu żyć, gdy wokół same Żydy, Niemce, masoni i grupa Bilderberg. Bądźmy patriotami, walczmy o swoje ale broń nas Boże przed takimi przedstawicielami jak ty. Dla was Ziemia nadal jest płaska i leży na grzbiecie żółwia. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydla to porazka tak naprawde 04.03.09, 12:52 Jakbys mial odrobine wiedzy o narodowej demokracji i ruchu narodowym, wiedzialbys ze sa z zasady calkowicie PRZECIWNE niepotrzbnemu szafowaniu zyciem Polakow. Zadnych samospalen, zadnych ruchawek bez szans na sukces, praca organiczna i czekanie na dogodny moment. Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Ty masz wiedzę, ale chyba czerpaną od Jędrzeja 04.03.09, 13:12 Giertycha. Zapewniam cię, że i ja czytywałem jego książki. Tyle, że ja wyrosłem, ty nie. Praca organiczna? Pracuj sobie, ale nie obdarzaj nas swoimi frustracjami, że durny naród nic nie kuma. Świat się zmienia, ludzie się zmieniają, niezmienna jest tylko głupota chłopaków zaczytanych w Dmowskiego. Nie jesteście w stanie wydobyć sami z siebie żadnej myśli dostosowanej do współczesnego świata a tylko bazujecie na politycznym widzeniu świata faceta, który żył na początku ubiegłego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydla to porazka tak naprawde 04.03.09, 13:23 Zaczac od Jedrzeja Giertycha i skonczyc na Michniku to doprawdy upadek. Poza tym - mysl konserwatywno-liberalno-narodowa podlega jakims tam dostosowaniom do zmieniajacego sie otoczenia ale jej osnowa, zasady, sa trwale. Szacunek dla tradycji i wlasnego narodu to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Taki mój upadek jak i twój. Obaj jesteśmy na tym 04.03.09, 13:31 forum. Błędnie oceniasz mnie jako stronnika pana Michnika. Jego przewaga jednak, w wymiarze minimalnym, nad wami polega na tym, że otwiera możliwość dyskusji na portalu swojej gazety każdemu. Nie boi się krytyki. Wy blokujecie na swoich portalach możliwość swobodnej wymiany poglądów i efekt jest jak w hodowli wsobnej. Żyjecie se we własnym gronie, ze swoimi fobiami, wyimaginowanymi wrogami. W swojej chorej wyobraźni dzielicie stanowiska, głosicie odezwy, z miną Napoleona tworzycie strategie. Żałosne to, bo ogół Polaków puka się w głowę na wasz widok. Nie widzicie tego bo zamykacie oczy na rzeczywistość. A kto nie z wami to Żyd albo kosmita i świat jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Sukces pana od bydla to porazka tak naprawde 04.03.09, 13:36 Na tym portalu istnieje nierzadko cenzura wycinajaca to co niewygodne dla michnika. Na salon24 czy konserwatyzm.pl mozesz wpisywac opinie bez problemu. Co do przyklejania etykietek - to chyba michnikowym cynglom nikt nie dorowna, oto co pisze RAZ: "To, co robią “cyngle” z “Wyborczej” nie ma nic wspólnego z dziennikarstwem, nawet zdegenerowanym. To polityczna propaganda w stylu komunistycznym. “Dziennikarstwo śledcze” w ich wykonaniu tylko drugorzędnymi szczegółami rózni się od tego, czym zajmowali się osławiona Wanda Odolska czy Ryszard Gontarz. Tropienie “prawicowego odchylenia”, insynuowanie na prawo i lewo antysemityzmu, stygmatyzowanie etykietami, mającymi wykluczać ofiary propagandystów z dyskursu publicznego - słowem, wskazywanie “wrogów”, w butnym przekonaniu, że taka “demaskacja” skłoni osoby odpowiedzialne do tego, by “wroga”, na przykład, usunąć ze stanowiska - bo inaczej to one znajdą się następne na celowniku “cyngli”." blog.rp.pl/ziemkiewicz/2009/03/02/propagandysci-z-czerskiej/ Odpowiedz Link Zgłoś
johnybe Uczcie się PIS matołki- bycie małym i wrednym... 04.03.09, 13:54 nic nie daje. Po za posiadaniem ksenofobicznego i prostackiego elektoratu! Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Posłuchaj ja naprawdę nie potrzebuję żadnego guru. 04.03.09, 13:56 Ziemkiewicza również. Naczytałem się go już, gdy był felietonistą "Najwyższego czasu" w czasach kiedy Wierzbicki był jeszcze założycielem i szefem tej gazety. Bo później uznali go za agenta. Mam was wszystkich w głębokim poważaniu. Bo obojętnie kim byście, pod względem politycznych poglądów, nie byli to łączy was jedno. Ta typowo polska cecha jaką można streścić w słowach "moja jest tylko racja, święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza". Puścilibyście Polskę z dymem byleby wyszło na wasze. Powyrzynalibyście się nawzajem z chrześcijańskim miłosierdziem na twarzy. I Polaków razem z wami. Jak patrzę na tych nawiedzonych zbawców, patriotów od siedmiu boleści to coraz bardziej się utwierdzam w tym przekonaniu, że Polacy nie mogą normalnie funkcjonować w normalnie działającym państwie. Trzeba nam bata nad dupą i karbowego. Odpowiedz Link Zgłoś
cz27 Re: Sukces pana od bydła to porażka tak naprawdę. 04.03.09, 13:51 junkier,jesteś śmieciem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
teacher Re: 'Profesor' Bydło został wydymany przez niemcó 04.03.09, 13:44 I wtedy zacznie sie lizanie dupy Tobie.... Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re:Jakiś "sukces"trzeba mieć na czas 04.03.09, 11:06 Podało Pisowskie Radio Moskwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mut nawetniemagister ksywa "profesor" to dno 04.03.09, 10:56 Bydlęta zgodzili się na powstanie centrum gloryfikacji bandytów. A Steinbach i tak znajdzie kogoś kto będzie realizował jej plan. Jeszcze parę lat i przez tuskomatołków będziemy "oddawać" nasze ziemie biednym "uciekinierom" Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nawetniemagister ksywa "profesor" to zasługa 04.03.09, 11:25 komuny, która nia dała możliwości temu polskiemu patriocie skonczyc studiów! Używanie więc takich argumentów, to chichot historii i klaskanie łapek przeze komunistów. I wy jesteście patriotami? Wy jesteście agentami wpływu FSB!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mut nawetniemagister to patriota ?????????????? 04.03.09, 14:13 Nie bądź śmieszny. Nazywanie patriotą faceta, który jako członek kapituły odmawia przyznania orderu rtm. Witoldowi Pileckiemu, ale sam przyjmuje order fundacji Stersemanna jest co najmniej śmieszne. poza tym nawetniemagister bezprawnie używa tytułu profesorskiego a jeśli iść tokiem rozumowania jego wyznawców to do Leppera należy się zwracać "panie doktorze" :)))))) p.s. dla "inteligentnych i wykształconych" z PO warto sprawdzić kim był Pilecki a kim Stresemann Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok mut nie znasz sie na historii 04.03.09, 14:23 Stresemann dostał wraz z francuskim premierem lub ministrem spraw zagranicznych (pisze z głowy, ale można sprawdzic) pokojową nagrodę Nobla za politykę zbliżenia De-Fr. I z tego wywoodzi się to odznacznie. Sprawy Pileckiego nie znam, wiec sie nie wypowiadam. Dyskusja o prefesurze jest nudna, znajdz inny argument. Jak wiem, że byli zmp-owcy lub zetemsowcy z lubością powtarzają ubeckie argumenty..... cóż, jesteście chorzy na głowe! Odpowiedz Link Zgłoś
teacher Arciszewska powinna milczec! 04.03.09, 11:02 Arciszewska-Mielewczyk powinna teraz natychmiast zamilknac. Rzad niemiecki wykonal ogromna robote, Zwiazek Wypedzonych dal sie przekonac, opinia niemiecka jest jednak gotowa zmiazdzyc Angele Merkel, wystarczy poczytac fora na niemieckich stronach internetowych. W tej chwili glos osob takich jak Arciszewska-Mielewczyk jest zupelnie niepotrzebny, nie nalezy jatrzyc i opowiadac glupot, bo drugi raz cud sie nie zdarzy. Trzeba wspierac glosy Proeuropejczykow w Niemczech i pokazywac, ze pokoj, przyjazn i wzajemne porozumienie miedzy narodami sa bardziej cenne niz walka na sentymenty. Teraz Polska powinna szybko zrobic jakis madry gest, lub wykonac jakis przyjazny ruch...... Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Przyjazny ruch? może eksterytorialny "korytarz"? 04.03.09, 11:13 na Pomorzu? lub Wolne Miasto Gdańsk? Związek Wypędzonych podkreśla, że decyzja w sprawie Steinbach została podjęta pod przymusem. Miejsce przeznaczone dla Steinbach w radzie fundacji "Ucieczka, Wypędzenie, Pojednanie" pozostanie "czasowo" wolne. Niebywały sukces już odtrabiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
teacher Re: Przyjazny ruch? może eksterytorialny "korytar 04.03.09, 11:23 Widze, ze na jednym (Die Welt)i na drugim forum (Gazeta) sa ludzie siebie godni.... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a jak myślałes 04.03.09, 11:26 przecież ten krok dla polskiej, tzw. prawicy narodowej(=byłych członków ZMS i ZMP) to poważny problem. Swiat im sie wali w gruzy. Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Forumowy onanizm członków Peło rozpoczety? 04.03.09, 11:33 macie w końcu "sukces". Zobaczymy co się stanie z nieobsadzonym miejscem w fundacji jesienią, po obchodach rocznicy wybuchu wojny i wyborach w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok czyli jednak manifest komuinistyczny 04.03.09, 14:09 - metody jak z NKWD Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie europacierz, piana na ryju,obłed w oczach, to twój 04.03.09, 11:40 portret... Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Twój to nauczyciel wf w szatni za twoimi plecami 04.03.09, 12:03 a ty się pochylasz i pochylasz... Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej.11 [...] 04.03.09, 12:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Brak nominacji dla Steinbach - opinie 04.03.09, 11:04 Weźmy inny scenariusz: do Niemiec jedzie Jarek Kaczński. Tam spotyka się z wieloma osobistościami niemieckiej polityki i dyplomacji, w tym z panią Kanclerz Merkel. Podczas rozmowy "w cztery oczy", przekonująco tłumaczy, dlaczego w Polsce nie chcą Eriki Steinbach. W efekcie doprowadza do zablokowania kontrowersyjnej kandydatury: To oczywiście czysta political fiction. Ewentualny sukces Jarka jest tak prawdopodobny, jak to, że szef partii opozycyjnej Gabonu przekonałby brata bliźniaka do dymisji z Pałacu. Ale gdyby jednak... PiS roztrąbiłby pod niebiosa sukces, sukces twardej postawy wobec Niemców, geniusz dyplomatyczny Prezesa, zorganizował triumfalne obchody na polach Grumwaldu zapraszając na prelegenta męczennika w walce z germańskim Kulturkampfem - Jana Rokitę. Pojechał Bartoszewski, załatwił: mamy "sprytny zabieg taktyczny". Powiem więcej - zdrada! Bartoszewski znów namówił się z Niemcami na Polaków. Oni teraz tylko tak mówią, mydlą oczy, a Steinbach i tak zostanie premierem, mimo, że jej siostra będzie już prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
mut drobna różnica 04.03.09, 11:07 PiS jest przeciwko zakłamywaniu historii i robieniu ofiar z oprawców. PO właśnie na to się zgodziło. Efekt jest taki, że za parę lat ci oprawcy wyciągną ręce po nasze ziemie i majątki bo tak naprawdę przecież o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
klod1 Re: drobna różnica 04.03.09, 11:14 jakie majatki, na te przewracjace sie kamienice ktore zostaly i tak zagrabione mowisz majatek Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re: drobna różnica 04.03.09, 11:16 Jasne, dziewięćdziesięcioletni Niemcy, któży w dostatku dożywają swych dni w bogatych miastach nad Renem, nie mają nic lepszego do roboty niż sądzić się o kawałek błotnistego gruntu na Żuławach zapuszczonych dokumentnie przed ich obecnych właścicieli. Na razie to Polacy kolonizują Meklemburgię-Pomorze i całą niemiecką ścianę wschodnią. Poza tym w zjednoczonej Europie takie nacjonalistyczne brednie nie mają racji bytu. Ja teżz mogę sobie kupić na przykład dom pod Brukselą albo mieszkanie w Manchesterze i co z tego wynika? Może byście wreszcie zleźli z drzewa i umysłowo wyszli wreszcie z XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
klod1 Re: drobna różnica 04.03.09, 11:29 No jasne stasiek z Poniecic chcial sobie kupic Londyn juz 2 razy ale mu pare drobnych braklo bo za duzo pil. Polska to taki pies odgrodnika sam nie zje a innemu nie odda. Lepiej zeby zgnilo. A co bys powiedzial jakbys mial ten dom pod Bruksela i Kaczynski pokloci sie z belgami, i ci belgowie powiedza ci won stad polaku ale dom zostaje. Napewno powiesz to sprawiedliwe bo sie dopasowuje do politycznej sytuacji polski i ze spuszczona glowa sie zgodzisz. ;) wot taki dobry albo glupi narod. w 110% poiwesz co mnie obchodzi Kaczynski i jego polityka i oddajcie mi monety za dom. > Jasne, dziewięćdziesięcioletni Niemcy, któży w dostatku dożywają > swych dni w bogatych miastach nad Renem, nie mają nic lepszego do > roboty niż sądzić się o kawałek błotnistego gruntu na Żuławach > zapuszczonych dokumentnie przed ich obecnych właścicieli. Na razie > to Polacy kolonizują Meklemburgię-Pomorze i całą niemiecką ścianę > wschodnią. Poza tym w zjednoczonej Europie takie nacjonalistyczne > brednie nie mają racji bytu. Ja teżz mogę sobie kupić na przykład > dom pod Brukselą albo mieszkanie w Manchesterze i co z tego wynika? > Może byście wreszcie zleźli z drzewa i umysłowo wyszli wreszcie z > XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re: drobna różnica 04.03.09, 11:47 Sprawa rosczeń materialnych Niemców została definitywnie zamknięta juz dawno. Nie ma sensu tracić energii na pisanie o zagrabianiu ziemii. O tym się pisało w Polsce przez ostatnie sto lat z okładem i oprócz materiału do utarczek politycznych cała ta pisanina nie przyniosła żadnego efektu. Obecnie toczy się bój o pamięć - nie o ziemię. Historia jest rodzajem dyskusji, a zmiana pokoleniowa pozwala obecnie Niemcom zajmować bardziej kontrowersyjne stanowiska. Jeśli chcemy wygrać bój o pamięć, musimy włączyć się do tej dyskusji na partnerskich zasadach i mówić światu otwarcie o naszej wersji historii. Odpowiedz Link Zgłoś
klod1 Re: drobna różnica 04.03.09, 12:07 polityka polityka i historia historia tylko czemu zabrali dla sparwy ogolu. To nie takie latwe a prosty obywatel nie chce ciepiec za wojne ktoej on nie wywolal. Odpowiedz Link Zgłoś
celast Odłożona w czasie nominacja, niestety 04.03.09, 11:16 Miejsce w radzie, którego nie zajmie Steinbach pozostanie puste, tak zadecydowano, więc czymże innym jest jak nie odłożeniem w czasie tej nominacji. Chcę zwrócić uwagę,że Niemcy, w przeciwieństwie do Polaków (niestety) w polityce są wyrachowanymi i wytrwałymi graczami, nie podpalają się, nie emocjonują, tylko twardo realizują przyjęte założenia. To co powiedział prof.Bartoszewski było i owszem nośne i trafne ale to tylko epizod. Odsunięcie Steinbach to tylko krok do tyłu ale oni już pracują nad strategią aby ostatecznie wygrać tę bitwę. My się bijemy o detale, Niemcy myślą strategicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pokolenie59 Re: Odłożona w czasie nominacja, niestety 04.03.09, 11:25 a my w odróżnieniu od Niemców każdy [może drobny] ale sukces oplujemy ,ludzi coś znaczą zgnoimy ,i dalej będziemy pleść te idiotyzmy rodem z wczesnego Gomółki Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re: Odłożona w czasie nominacja, niestety 04.03.09, 11:29 Nie wszyscy Niemcy byli nazistami. Mimo wszystko, historycznie to ich państwo było agresorem. Dlatego jestem przeciwny wszelkiej rewindykacji mienia poniemieckiego - inaczen niż w wypadku mienia żydowskiego, czy szlacheckiego, które powinno wrócić do prawowitych właścicieli. Zresztą prawo międzynarodowe nie daje żadnych podstaw do niemieckich roszczeń, a cała sprawa jest tylko politycznym biciem piany. Nazywanie ucieczki Niemców "wypędzeniem" to fałszowanie historii, a fałszowaniu historii można się skutecznie przeciwstawiać, co pokazał przykład "polskich obozów". Nie można jednak nikomu odmawiać prawa do tęsknoty za krajem ojców. Dopóki muzeum będzie służyło jako sentymentalna swiątynia przeszłości - czemu nie. Polakom też nikt nie zabrania wspominania Kresów. Gdyby jednak okazało się, że pojawiają się polityczne próby usunięcia z pola widzenia prawdziwego źródła tej osobistej tragedii tysięcy Niemców, jaką był nazizm, Polskie władze i społeczność międzynarodowa będą musiały zdecydowanie zareagować. Zbrodniczy nazizm, faszyzm i prowadzący do nich nacjonalizm muszą być potępione na wieki! Odpowiedz Link Zgłoś
zwo3119 Erika Steinbach - Przykład prawdziwej wielkości 04.03.09, 11:30 Rezygnując z kandydatury pani Steinbach dała dowód prawdziwej wielkości jakiej w Polce się nie spotyka: 1. Ustąpiła samodzielnie pokazując, że sprawę, o którą jej chodzi, stawia wyżej niż własną osobę. 2. Ustępując zdjęła z Kanclerz Merkel konieczność podejmowania bardzo niewygodnej i niepotrzebnej decyzji. 3. Zakończyła poważne kontrowersje w CDU, które bardzo szkodziły partii przed wyborami i wspierały partie typu NPD. 4. Zbliżyła się do swojego celu życiowego otwierając drogę do budowy centrum jakim jest TAKŻE upamiętnienie tych, którzy musieli jako dzieci opuścić swoje domy i cierpią z tego powodu do dzisiaj. 5. Nie ustąpiła ani za wcześnie ani za późni pokazując, że nie da się wciągnąć w pieniackie kłótnie i rozróby. 6. Pokazała, że można osiągnąć cel odchodząc. Oto przykład prawdziwej wielkości. Chapeau!! Może zauważą to kiedyś także ci, którzy dzisiaj jeszcze nie widzą, że plując na przeciwnika porównują go do siebie i plują sobie w twarz. Ciekawe, czy ktoś zrozumie, co piszę, czy też wyrzucą mnie z forum bo nie pierdzę dla Polski jak oni. Porównajcie zachowanie tej Pani z tym, co się działo w Olsztynie czy teraz w Sopocie. Tak się odchodzi z honorem. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie Dla idiotów typu, Kowal,Bielan,J.Kaczynskiego, to 04.03.09, 11:38 cios i porażka.. Steinbach wspomagała ich w atakach na Tuska,Bartoszewskiego i PO... Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Erika Steinbach - Przykład prawdziwej wielkoś 04.03.09, 11:39 Steibach sama zrezygnowała ? czytaj ze zrozumieniem "Wytrzymuje ataki z kamienną twarzą. Nie odpowiada konkretnie na żadne pytanie, niewygodnych po prostu nie słyszy. Zachowuje się jak wytrawny polityk i w pewien sposób nawet imponuje." kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1784106.html?as=2&ias=3&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany pytanie jak Erika Steinbach znalazla sie w Polsce 04.03.09, 11:43 :) Dobrze, ze zwiazek wycofal jej kandydature. Nie sama zrezygnowala - sama z reszta to zapowiadala, ze sama decyzji nie podejmie, bo to Zwiazek ja delegowal. Druga rzecz to moralne prawo samej Eriki Steinbach do reprezentowania wypedzonych. Ona znalazla sie w Polsce na skutek wojny i dzialnosci jej ojca - zolnierza armii niemieckiej w okupowanej Polsce! Niemcy wraz z Rosja ponosza odpowiedzialnosc za rozpetanie II wojny swiatowej i jej konsekwencje takze wobec wlasnych obywateli. A Pani Erika, podobnie jak jej Zwiazek podkresla dramat tylko konsekwencji... To jest kreowanie sie na ofiary, podczas gdy jest sie badz wspoltworca dramatu - mowie o Niemcach jako narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok To jest kwestia interpretacji 04.03.09, 12:06 Ona była twórczynią idei i poparł ją Peter Glotz z SPD. akt I. Jej pomysł spalił na panewce, ponieważ po protestach, włączył sie w to rząd Niemiec i przejął inicjatywę w celu skanalizowania jej roli. akt II. Musiała uznac realia polityczne i ustąpić z miejsca w zarządzeie fundacji, w którym i tak nie miałaby wiele do powiedzenia akt III. Ciekawi mnie, co dalej stanie sie z tym projektem. A to, że polscy politycy pochodzą z wyprzedaży w sklepach pośledniej jakości, to insza inszość. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Porażka pod każdym względem. 04.03.09, 11:44 Poczytajcie niemieckie gazety, posłuchajcie tego co mówią i piszą Niemcy. Większości Niemców zwisają wypędzeni i mało który z nich wiedział do tej pory w ogóle, kto to Steinbach. Dzięki wrzeszczącemu i dziko gestykulującemu Bartoszewskiemu teraz się dowiedzieli. I niezależnie od tego co stanie się ze Steinbach wielu Niemców już teraz (słusznie czy niesłusznie to inna sprawa) jest najzwyczajniej wkurzona Polakami wywierającymi na nich presję i znów dyktującymi beszczelnie innym co mają robić we własnym kraju. Po debilowatych ekscesach Kaczyńskich albo Rokity to kolejna pożywka dla tych, którzy twierdzą, że polscy nacjonaliści nie dojrzeli do Unii. Czemu głupi politycy politycy tak szkodzący Polsce są ciągle przekleństwem tego kaju? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Nie panikuj! 04.03.09, 11:49 Niemcy są przyzwyczajeni do tego, że od 1945 roku muszą poddawać się ocenie ze strony różnych krajów. Ich polityka musi być wyważona. W przypadku takiego projektu jak "Akcja widoczny Znak" Niemcy muszą brać pod uwagę zdanie Polski i Czech. I muszą sobie zdawać sprawę z tego, że osoba Steinbach - córka podoficera Luftwaffe stacjonowanego na terenach zajętej Polski - ma wymiar symboliczny. Angela Merkel doskonale to rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Ależ nie panikuję. Stwierdzam tylko fakty. 04.03.09, 12:55 1410_tenrok napisał: > Niemcy muszą brać pod uwagę zdanie Polski i Czech. > Angela Merkel doskonale to rozumie. Jak najbardziej. Problem tylko w tym, że i droga i metody prowadzące do tego celu przyniosły Polsce znów więcej szkody niż pożytku. Merkel nie trzeba do niczego przekonywać ale gestykulujący dziko Bartoszewski, cwaniaczkowaty Sikorski i cały ten nacisk z Warszawy pozostawią u Niemców nawet tych najbardziej przyjaznych Polsce nieprzyjemny "nachgeschmack", znowu. To kolejny przypadek potwierdzający tylko wizerunek Polaków jako bezczelnych gołodupców ciągle mieszających się w sprawy innych, cwaniakujących i wyciągających równocześnie rękę. To po prostu przykre, że tak nas widzą a tacy ludzie jak Bartoszewski, Sikorski, Rokita albo Kaczyńscy tylko utwierdzają ten stereotyp. Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Ależ nie panikuję. Stwierdzam tylko fakty. 04.03.09, 13:08 To nie jest stereotyp! Tak jest naprawdę. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
teacher Re: Nic podobnego.... 04.03.09, 13:57 Niemcy do niedawna nie mieli pojecia o dzialalnosci Steinbach, takich jak ona jest w Niemczech na peczki... To polskie media ja wykreowaly... Gdyby nie interwencja sluzb polskich, gdyby nie setki cytatow z jej wypowiedziami na temat pojednania i Polski, z ktorymi Bartoszewski polecial do Berlina, niemiecki rzad nie kiwnalby palcem... Interwencja byla konieczna.... Co sie tyczy stosunkow polsko-niemieckich, to zaczynac je trzeba od takich forow, na ktorych szukajacy pojednania prowadza dialog z uprzedzonymi.... Stosunki polsko-niemieckie nalezy naprawiac w polskich szkolach rzetelnie uczac historii obu krajow i organizujac miedzynarodowe wymiany uczniow... W koncu stosunki te beda lepsze wtedy, gdy ludzi nawolujacych do nienawisci przeciwko innym narodom bedzie sie pozywalo do sadu za szerzenie takich sentymentow.... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie do konca 04.03.09, 14:17 ostatni szczyt UE pokazał, że wręcz przeciwnie. Erika Steinbach wcałe nie jest demonem zła. Erika Steinbach reprezentuje głosy niemieckich wyborców z grupy związanej z przesiedleniami. Ale 65 lat od wojny spowodowało, że kolejna generacja nie chce walczyc tak ostro, jak generacja bezposrednio dotkniętych wypędzeniami. W Polsce nie nadszedł jeszcze czas, aby rozmowawiac normalnie o tych sprawach. I nasi niemieccy partnerzy muszą to zrozumiec. Co więcej, oni to zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Sukces Niemiec pod każdym względem. 04.03.09, 12:48 Niemcy wygrali wszystko co mogli. 1. Wykazali zrozumienie i nie mianowali kobiety którą sami niechętnie widzieli by w tej roli. 2. Skierowali aktywność dyplomacji średniej wielkości państwa na kompletne pierdoły i to w czasie kryzysu gospodarczego. 3. Pokazali Unii Europejskiej, że ci Polacy to zawsze są kontra i potrafią szukac sporów nawet w wewnętrznych sprawach innych krajów. 4. Przypomnieli o istnieniu wypędzonych o których mało kto w Niemczech wiedział a nawet jak wiedział to traktował jako element folkloru a nie opcję polityczną. Prof. Bartoszewski dał się tym razem wpuścic w przysłowiowe maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Dokładnie 04.03.09, 12:57 w_u_j_e_k napisał: > Niemcy wygrali wszystko co mogli. > 1. Wykazali zrozumienie i nie mianowali kobiety którą sami > niechętnie widzieli by w tej roli. > 2. Skierowali aktywność dyplomacji średniej wielkości państwa na > kompletne pierdoły i to w czasie kryzysu gospodarczego. > 3. Pokazali Unii Europejskiej, że ci Polacy to zawsze są kontra i > potrafią szukac sporów nawet w wewnętrznych sprawach innych krajów. > 4. Przypomnieli o istnieniu wypędzonych o których mało kto w > Niemczech wiedział a nawet jak wiedział to traktował jako element > folkloru a nie opcję polityczną. > Prof. Bartoszewski dał się tym razem wpuścic w przysłowiowe maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie pojmujesz jednak 04.03.09, 14:14 pewnych prawideł polityki. Gdyby steinbach została, co sie wtedy by stało w Polsce? PIS i cała reszta przystawek zjadłaby Tuska, może nawet ogłoszonoby narodową mobilizację....... Czym by sie to skonczyło? Jakie miałoby to znaczenie dla UE? Wygląda na to, że dla rządu niemieckiego ważniejsze są dobre stosunki z Polską, a nie kolejna odsłona mordobicia w stylu porwanego księżyca. A wiec kto wygrał? Wygrały obie strony! Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Porażka pod każdym względem. 04.03.09, 12:52 No cóż, spełnia się "proroctwo" Otto von Bismarcka Odpowiedz Link Zgłoś
realdirect2 straszne booractwo ci komentatorzy polityczni! 04.03.09, 11:47 wszedzie wesza podstep a polityke pojmuja jako walke a nie wspolprace. Pani Steinbach jest idealnym kandydatem do Rady. Odpowiedz Link Zgłoś
sidamo Moze tak zajeli by sie prawdziwymi problemami. 04.03.09, 12:00 Polscy politycy zajmuja sie wszystkim ale nie prawdziwymi problemami, bieda, bezrobociem i kryzysem. Kogo to obchodzi czy Steinbach czy ktos inny bedzie w niemieckiej fundacji. Niemcy ja zakladaja i finansuja i oni powinni decydowac o tym kto w niej zasiadzie. Jak my zalozymy fundacje wypedzonych z Kresow Wschodnich to nie Niemycy beda decydowac o jej skladzie. To mydlenie oczu i odwracanie oczu od prawdziwych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Moze tak zajeli by sie prawdziwymi problemami 04.03.09, 12:40 Masz rację.W podobnym duchu pisałem troszkę wcześniej. Poza tym kto to taki Arciszewska-Mielewczyk? Na głupoty zaś, które trzymają się jego niewiele rozumiejącej głowy należy spuścić zasłonę milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Moze tak zajeli by sie prawdziwymi problemami 04.03.09, 12:41 apatryda_ateista napisał: > Masz rację.W podobnym duchu pisałem troszkę wcześniej. Poza tym kto to taki > Arciszewska-Mielewczyk? Na głupoty zaś, które trzymają się jego niewiele > rozumiejącej głowy należy spuścić zasłonę milczenia. Oczywiście mam tutaj na uwadze nijakiego Pawła Kowala Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Głupota 04.03.09, 12:10 Cała akcja, wycieczka już nieco zwariowanego Bartoszewskiego, głupie i chamowate wypowiedzi Sikorskiego, brak sensownej reakcji Tuska to jedna wielka porażka. Osiągnęli tylko tyle, że szefowa Związku wyrosła na bohaterkę, a niemiecka prasa wykorzystała okazję, żeby napisać trochę głupot o Polsce. Steinbach i tak będzie kierować z tylnego miejsca i wsadzi do Fundacji kogoś zaufanego. Wyjątkowo zgadzam się z analizą Kowala: albo w ogóle nie trzeba było zgadzać się na budowę centrum, albo zupełnie inaczej - dyplomatycznie rozgrywać sprawę szefowej. Jedyny może plus całej tej akcji to pokazanie, że polska nie zgadza się na pewne poglądy. To ważne bo rewizja historii ma miejsce w RFN. Cała jednak głupia jazda, to kompromitacja dyplomacji rządu PO-PSL. Widać, że nie mają w ogóle pomysłu jak negocjować z Niemcami, a minister Bartoszewski stracił wiarygodność. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Głupota 04.03.09, 12:26 Calkowicie zgadzam sie z tym co napisal Sanmartino poza jednym, ze Bartoszewski stracil teraz wiarygodnosc. On stracil juz ja znacznie wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: Głupota - dokładnie 04.03.09, 12:47 sanmartino napisał: > Cała akcja, wycieczka już nieco zwariowanego Bartoszewskiego, głupie i chamowat > e wypowiedzi Sikorskiego, brak sensownej reakcji Tuska to jedna wielka porażka. > Osiągnęli tylko tyle, że szefowa Związku wyrosła na bohaterkę, a niemiecka pra > sa wykorzystała okazję, żeby napisać trochę głupot o Polsce. Dokładnie tak to właśnie wygląda. Wzniecając takie burze o takie bzdety tylko sobie szkodzimy. Polska i Polacy znów tylko stracili pod każdym względem wychodząc w niemieckich mediach na chamów i półgłówków. A Steinbach tryumfuje stylizując się na tą mądrą, która ustąpiła głupiemu. Szkoda, że znów masa Niemców, nawet tych, którzy nie ciarpią wypędzonych i Steinbach będzie widziała to dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej.11 cimoszewicz,junkier,sanmartino-Gł upota 04.03.09, 12:57 brawo dziewczynki...! fotoforum.gazeta.pl/3,0,1649257,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
emnit Wilk syty, owca..... 04.03.09, 12:53 Pisze z Berlina, dzis nazwisko Steinbach pojawilo sie jako pierwsza wiadomosc w dziennikach radiowych. Takiej reklamy dawno jej nie zrobiono. Teraz rozpoznawalnosc Zwiazku Wypedzonych i jej przwodniczacej wzrosla o dobre kilka procent. Dla kogos, kto sie ta materia interesuje, zarzuty stawiane Fr. Steinbach sa zupelnie nielogiczne a ci, ktorzy je produkuja znajda malo zrozumienia. W nastepstwie zwiekszy sie grono jej sympatyzantow. Ten fakt nie zmieni ani polityki Zwiazku Wypedzonych ani Rady Fundacji. Miejsce w Radzie bedzie na razie nieobsadzone - w przyszlosci zajmie je ktos inny ze Zwiazku o tej samej orientacji politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
idefix3 Nieczyste sumienie 04.03.09, 13:02 Z tej obsesji Polaków przeciwko Steinbach i organizacją ziomkowskim w Niemczwech można między innymi odczytać, że Polacy nie mają czystego sumienia, tak jak zresztą i inne narody. Dlaczego nie możemy być normalni. Jeżeli tylko pisze się o krzywdzie wyrządzonej Niemcom lub Zydom, to powstaje wielka obraza. Co my Polacy? -Nie! My jesteśmy jedynie pokrzywdzeni i u nas nie ma złych ludzi. Wszystkie narody Europy powinne wziąść nas za przykład, my pójdziemy prosto do nieba. Za to, że nas dziadek przepędził paru Niemców, to należy mu się order i zbowidowska renta. Najlepiej jednak nie ruszać tego tematu, bo prawda mogłaby wyjść na jaw. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk67 Wg PiS i innych durni sukces to zajęcie Berlina??? 04.03.09, 13:15 a jego wysokość wielokrotnie habilitowany wjechał by na białym koniu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 W której komedii to było: "Już się ... 04.03.09, 13:19 W której komedii to było: "Już się zaczyna!"? Była Steinbach: żle, oj bardzo żle, bo rządzi wypędzonymi! Nie ma Steinbach: źle, oj bardzo źle - bo sterować będzie nimi z tylnego fotela! Kiedyż wreszcie przestanicie drukować tych durnych bęcwałów - bo cholery jasnej można dostać! Odpowiedz Link Zgłoś
mista_onanista miałem o panie pośle Pawle Kowalu całkiem dobre zd 04.03.09, 13:49 miałem o panie pośle Pawle Kowalu całkiem dobre zdanie - mimo że tkwi wśród tej pisowskiej hołoty - ale jak widać - to tkwienie wymusza pełne podporządkowanie pryncypałowi - i stąd ten komentarz, inteligentnego skądinąd gościa, zgodny z porannymi wytycznymi pryncypała... żenada, panie Kowal, kiedy Pan to rzuci? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Chlebowski też rżnie głupa? 04.03.09, 14:04 Bartoszewski: Nie możemy ufać Steinbach - Jeśli ktoś twierdzi, że nie wie, dlaczego Polacy interesują się zachowaniem pani Steinbach, to rżnie głupa. Ta kobieta uczyniła swoim zawodem rewanżyzm - mówi "Dziennikowi" Władysław Bartoszewski. W ten sposób doradca premiera do spraw międzynarodowych odpowiada na publicznie wyrażoną opinię niemieckiego historyka Arnulfa Baringa, że "nigdy nie usłyszał rozsądnej odpowiedzi na pytanie, co tak naprawdę Polacy zarzucają Steinbach". - Jak ktoś rżnie głupa, to nic nie poradzę - mówi Bartoszewski Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Awans E.Steinbach 04.03.09, 15:05 Wielki sukces polskiej dyplomacji – ze śmichu pęc :)))))). Dzięki wysiłkom polskiej dyplomacji i polskich mediów p. Erika Steinbach stała ię w Niemczech VIP. Na koniec zachowała się godnie rezygnując i tym samym odwracając się d... do polskich pieniaczy jakimi oni pozostaną w pamięci Niemców, którzy do dzisiaj nie bardzo wiedzą o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Brak nominacji dla Steinbach - opinie 04.03.09, 16:20 Masz pan, panie Kowal, rację: najlepiej to tupać nogami, byle jak najgłośniej! A nuż wredne Niemce się przestraszą?! O! Odpowiedz Link Zgłoś