funny5 20.03.09, 18:21 Swietnie.Katabasy przed sad Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikon74 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 18:26 funny5 napisała: > Swietnie.Katabasy przed sad W innym kraju to tak. Ale nie w Polsce. Tutaj wszyscy boją się Kościoła . Przypomina mi się sytuacja gdy kiedyś TVP nadała taki film o Janie Pawle II. W tym filmie Papież nie był pokazany w dobrym świetle. I w Polsce biskupi strasznie naskoczyli na TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 18:30 I te dane wykorzystuja w swoich dzialaniach . Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <---------------------=-- 20.03.09, 18:35 Katolik polski: "wolno mi kraść bo inni też kradną". Tak Cię księżulo uczył w kościółku ? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 19:02 Probuja tego od dwoch tysiecy lat i sa skazani tylko na zaglade :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: A ktoś g chce pokonać..?! 20.03.09, 19:05 To bzdura stworzona na potrzeby integracji grupy wyznaniowej. Życie w strachu i poczuciu zagrożenia ma spowodować wewnętrzną integrację środowiska wierzących. Podobną taktykę stosuje sekta RM i PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 19:10 tw_wielgus napisał: > To bzdura stworzona na potrzeby integracji grupy wyznaniowej. > Życie w strachu i poczuciu zagrożenia ma spowodować wewnętrzną > integrację środowiska wierzących. > Podobną taktykę stosuje sekta RM i PIS. ------------------------------------------- Bardzo ciekawa ,osobista teoria . Wyobraz sobie ,ze miliard katolikow na tej planecie jest odmiennego zdania i czynnie uczestniczy w zyciu Kosciola Chrystusowego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Nie tylko katolików, muzułmanów jest 20.03.09, 19:13 zdecydowanie więcej.. Są bardziej zdeterminowani w wierze i są lepiej uzbrojeni.. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Sugerujesz, że to bezpośrednio pan Bóg 20.03.09, 19:47 ...nakazał katechecie donosić na dzieci...?! Mnie się raczej wydaje, że kuria, jakiś nadgorliwy sługa boży. Na dodatek pewnie zadowolony z oswiadczenia episkopatu o zakończeniu lustracji w Kk. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright sprawa jest prosta, brakuje kasy i trzeba owieczki 21.03.09, 00:47 przywolac do porzadku. Biskup tez czlowiek, musi zyc na odpowiednio wysokim poziomie materialnym. to niedopuszczalne, aby nastepcy apostolow jezdzili lokomocja czy jedli byle jakie wedliny z supermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: W opolskim już tygrys żre takie owieczki! 21.03.09, 11:46 Nie zajedzie w opolskie moher na byle wioske. Na balkonie zdechła kawka. Chyba zwierza to jest sprawka. Ślady łap, kondom zużyty. Denaturat niedopity. Pełno jakiegoś marasu. Balkon taki, że strach do lasu. Co krzak stara muszla leży. Szkło, płytki, coś z odzieży. Doszedł jeszcze zwierzak dziki. Puma, jeż czy lew z Afryki. A to tylko „Tygrys” błądzi. Bo niemiecka mniejszość rządzi. Tygrys na polnische świnie. Dopóki kryzys nie minie. Dopóty Niemiec dopłaca. Do moherowego pajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 20.03.09, 19:50 Dlaczego mohery zawsze do wyjaśniania swoich debilizmów wzywają Boga? Czy nie słyszeli o rozumie i wolnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 20.03.09, 20:33 zbig1113 napisał: > Dlaczego mohery zawsze do wyjaśniania swoich debilizmów wzywają > Boga? Czy nie słyszeli o rozumie i wolnej woli? Wiara to nie nauka. Wybitny racjonalista i logik powinien to wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 20.03.09, 20:37 Rozum i wolna wola były m.in. tym co Bóg dał ludziom. Są na to zapisy w Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 21.03.09, 02:55 Ale chyba nie rozdawal jej po rowno, a polactwu to juz wyjatkowo poskapil. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 21.03.09, 07:26 Wygląda na to, że rozumu mógł rozdać po równo, polactwu dołożył tylko więcej wolnej woli (wykorzystywanej, głównie do nekorzystania z rozumu). Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 20.03.09, 21:10 Po pierwsze: dlaczego ta niby wybiórcza raz każe się logować a innym razem nie dla napisania komentarza - tracę resztki szacunku dla dup.ka michnika A co do ad rem: rozum i wola są pojęciami obcymi moherom i wszelkim kato-dewiantom wiadomo przecież że żadnego onego nie było, nie ma i nie będzie - są tylko i wyłacznie prawa fizyki Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 20.03.09, 21:24 Niektórzy jednak, mają wolę by je poznać i rozum by je pojąć. Prawa fizyki oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
maro29 Re: A kto ważniejszy, Pan Bóg czy Inspektor Danyc 20.03.09, 21:47 Michnik to pewnie nie wie, że istnieje jakieś forum. Największymi dupkami są kolesie którzy go oskarżają za wszystko co się w Polsce dzieje. Od suszy po powodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 19:32 Niech uczestniczy w życiu Kościoła, jeżeli odczuwa taką potrzebę. Niech tylko Kościól nie uczestniczy, wbrew mnie, w moim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Akurat! 20.03.09, 20:54 katolik_polski1 napisał: > Wyobraz sobie ,ze miliard katolikow na tej planecie > jest odmiennego zdania i czynnie uczestniczy w zyciu > Kosciola Chrystusowego :))) Nie żartuj! A ilu w tym miliardzie to tacy, hmmm... katolicy jak ja, tj. ochrzczeni bez pytania o zdanie, a nie mający ochoty zawracać sobie głowy jakąś tam apostazją, tak pomyślaną (przez Kościół), żeby maksymalnie utrudnić oficjalną rezygnację...? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright mozecie polaczyc sie z Towarzystwem Plaskiej Ziemi 21.03.09, 00:45 macie wiele wspolnego. Kosciol padnie, podoibnie jak dal plame w Europie Zachodniej czy Australii, gdzie KK jest serdecznie olewany. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright kiedys fabryka kierowal sekretarz POP, teraz szkol 21.03.09, 01:35 dyryguje katecheta. Kiedy powstanie Nowa Solidarnosc, ktora da kopa w kolektywna czarna doope? Ile kosztuje kraj utrzymanie tej bandy darmozjadow? Ile stracilismy nieplaconych podatkow, ile wlasnosci ziemskiej i nieruchomosci posiada KK i dlaczego nie placi stosowanych podatkow? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 19:29 Ja go nie chcę pokonywać. Chcę by znał swoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
spluwa-orginal Re: Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 19:33 katolik_polski1 napisał: > Probuja tego od dwoch tysiecy lat i sa skazani > tylko na zaglade :))) Oni sie sami wykoncza.Starozyntny Rzym upadl,poniewaz chcialbyc wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 20:40 katolik_polski1 napisał: > Probuja tego od dwoch tysiecy lat No to chyba czas najwyższy, żeby się wreszcie udało? Odpowiedz Link Zgłoś
pantau07 Re: Kosciola nikt nie jest w stanie pokonac :))) 20.03.09, 23:08 a diabolpoco on ogonem mruga. Odpowiedz Link Zgłoś
tcl Czarna mafia okrada Polskę z reszty godności. 20.03.09, 19:02 Zbieranina zboków i popaprańców. Chcą rządzić tym krajem. Niedoczekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
asterekpl Jednego jestem pewien 20.03.09, 19:10 Jednego jestem pewien - tej sprawie, tak jak dużej ilości podobnych w przeszłości, ukręcą łeb i nikt za to nie odpowie, a za kilka miesięcy znów coś podobnego ujrzy światło dzienne, i ludzie będą się dziwować - jak to, znowu??? Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 18:42 katolik_polski1 napisał: > I te dane wykorzystuja w swoich dzialaniach . Chyba nie pomyślałeś pisząc te słowa, że znów padnie zarzut, iż Katolicy broniąc własną skórę odwracają "kota ogonem" na innych! Ponad to, nie wiem czy dobrze rozumiem, chyba nie masz na myśli, że zapisują"dane osobowe" w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych? Bo sam zapis ogólny, o tym, że ktoś bliżej mi nie znany nie chciał rozmawiać, czy nie wpuścił ma się nijak do zapisów ustawy. Czym innym są dane ucznia wraz z adresem, co jednoznacznie identyfikuje osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoich 20.03.09, 18:46 ...przekonań religijnych. W tym wypadku ewidentnie złamano prawo, to test na niezwawisłość sądów i RPO, aczkolwiek o tym ostatnim mam b. złe zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:49 Stwierdzenie że nie chodzi na religię nie jest ujawnieniem wyznawanej religii. Ciekawe, że najbardziej tym co robi kościół katolicki się oburzają ateiści. Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:51 Trudno żeby oburzali się bezwolni katolicy, od najmłodszych lat molestowani religijnie. Syndrom niewolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:52 jimmyjazz napisał: > Stwierdzenie że nie chodzi na religię nie jest ujawnieniem wyznawanej religii. > ----- Bzdura.KK zbiera dane z lekcji religii buddyjskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:52 jimmyjazz napisał: > Stwierdzenie że nie chodzi na religię nie jest ujawnieniem wyznawanej religii. > > Ciekawe, że najbardziej tym co robi kościół katolicki się oburzają ateiści. Abs > urd. --------------------------------- Bardzo dobra wypowiedz ! Dobrze to ujales . Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:55 katolik_polski1 napisal > Bardzo dobra wypowiedz ! > Dobrze to ujales . ----- Jeden pisze bzdury a drugi sie z tego cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:56 To mi przypomina dowcip o tym, jak policjant uczył policjanta co to jest - logika..:))) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 18:58 funny5 napisała: > katolik_polski1 napisal > > Bardzo dobra wypowiedz ! > > Dobrze to ujales . > ----- > Jeden pisze bzdury a drugi sie z tego cieszy -------------------------- Ty na razie nic konkretnego nie napisalas :))) Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 19:00 A ty bzdury wypisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 20:31 Wybacz - zalew rzeczowych argumentów w Twoich postach uniemożliwia dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 19:36 Skoro nie jest to ujawnieniem wyznawanej religii, to po jaką cholerę kościołowi te dane? Do dokonywania nawróceń? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 20:30 zbig1113 napisał: > Skoro nie jest to ujawnieniem wyznawanej religii, to po jaką cholerę > kościołowi te dane? Do dokonywania nawróceń? Po to aby ten wielki ateista nie przyszedł do swojej parafii za chwile po świstek bo ma być ojcem chrzestnym dziecka kuzynki. Po prostu kk walczy z pseudokatolikami. Rejestruje kto nie jest katolikiem i tyle. A może i do nawracania kto wie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 20:41 Jeżeli byl ochrzczony i jest w stanie łaski (po spowiedzi), to chodzenie na religię nie jest potrzebne do zostania chrzestnym. Poza tym, nie wszyscy, którzy nie chodzą na religię muszą być innego wyznania niż atolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 11:37 zbig1113 napisał: > Jeżeli byl ochrzczony i jest w stanie łaski (po spowiedzi), to > chodzenie na religię nie jest potrzebne do zostania chrzestnym. > Poza tym, nie wszyscy, którzy nie chodzą na religię muszą być > innego wyznania niż atolickie. Jeżeli ktoś nie chce chodzić na religię to jego katolicyzm jest mało prawdopodobny. KK to niezależna organizacja i może sobie ustalać zasady jakie tylko chce. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 13:48 Niech sobie ustala zasady jakie chce, bardzo proszę. Ale najpierw niech założy szkoły waznaniowe, w których będzie wszystko jasne (nie chodzisz na religie-nie możesz się tu uczyć, itp.). Szkoła, której dotyczy problem jest publiczna, zaś katecheta wokonuje tam tylko usługę nauczania religii i nic więcej. Ponadto dane zawarte w dzienniku nie są przeznaczone dla związków wyznaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 21:21 zbig1113 napisał: > Niech sobie ustala zasady jakie chce, bardzo proszę. Ale najpierw > niech założy szkoły waznaniowe, w których będzie wszystko jasne > (nie chodzisz na religie-nie możesz się tu uczyć, itp.). A to w tej szkole kogoś wyrzucają za nieuczęszczanie na religię? Coś Ci się pomyliło. Popadasz w absurd. Zapisał sobie kto nie chodzi na religię - wolno mu. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 23:09 > A to w tej szkole kogoś wyrzucają za nieuczęszczanie na religię? Coś Ci się > pomyliło. Popadasz w absurd. Zapisał sobie kto nie chodzi na religię - wolno mu Jak już ktoś wspominał - czy on zapisywał kto z ZAPISANYCH nie chodzi czy kto nie chodzi bo się nie zapisał? Bo w tym drugim wypadku na pewno mu NIE WOLNO. W tym pierwszym kwestia jest dyskusyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 22.03.09, 11:17 A czy nauczyciel niemieckiego ma prawo wynosić dane uczniów, którzy się uczą tego (potrzebnego zresztą) języka do, dajmy na to, ziomkostw? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 22.03.09, 11:14 Podkreślam, to nie są dane przeznaczone dla związków wyznaniowych. W tym aspekcie zostało naryszane prawo. Nauczycielowi religii, jak każdemu innemu nauczycielowi, nie wolno kolportować danych osobowych podległych mu uczniów. A jeżeli chodzi o zapis o chodzeniu na religię w szkołach katolickich, to był tylko przykład (niezbyt może fortunny) zapisów jakie mogą sobie w statucie umieszczać. Może być tam też zapis o napiętnowaniu tych którz się spóźniają na lekcje (to też jest przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 14:14 jimmyjazz napisał: > KK to niezależna organizacja i może sobie ustalać zasady jakie > tylko chce. Z małą poprawką - jeśli kościół będzie usiłował wdrażać w życie zasady sprzeczne z prawem to będzie musiał dostać po łapach. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Jimmyjazz, kolibry zawsze z klerem?:))) 20.03.09, 18:56 Urocze, jak rynkowy liberał taki jak ty, wydawałoby się nic wspólnego z moherem, a nawet z religią, nagle gdy trzeba, nie opuści kleru w potrzebie. Człowieku, na czarne powiesz białe? Co jeszcze zrobisz? No i ta mechaniczna gadka > Ciekawe, że najbardziej tym co robi kościół katolicki się oburzają > ateiści. Brzmi szczególnie zabawnie w kontekście tej akurat sprawy. Wiesz dlaczego się oburzają? Bo to ich zapisują!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Jimmyjazz, kolibry zawsze z klerem?:))) 20.03.09, 20:23 nick3 napisał: > No i ta mechaniczna gadka Niestety pudło. Mechaniczna gadka to jest niestety u większości nawiedzonych antykatolików na tym forum. Ja nie jestem wierzący, do kościoła nie chodzę. Kościół ma swoje wady i tyle. Tylko nie daję się nakręcać jak przygłupie, bezwolne bydło na cotygodniową dawkę jatki w wykonaniu GW. Moje przekonania dotyczące wolnego rynku mają tutaj niewiele wspólnego. > Wiesz dlaczego się oburzają? > Bo to ich zapisują!:))) No i co? Wisi mi to - niech spisują. Najbardziej się oburzają ci którzy zgrywają wielkich niewierzących na forach ale jak trzeba jakieś zaświadczenie z parafii to lecą, proszą i udowadniają jacy to są wierzący. Dajcie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Jimmyjazz, kolibry zawsze z klerem?:))) 20.03.09, 21:30 jimmyjazz napisał: > Niestety pudło. Mechaniczna gadka to jest niestety u większości nawiedzonych > antykatolików na tym forum. > Ja nie jestem wierzący, do kościoła nie chodzę. Kościół ma swoje wady i tyle. > Tylko nie daję się nakręcać jak przygłupie, bezwolne bydło na cotygodniową dawk > ę > jatki w wykonaniu GW. > > Moje przekonania dotyczące wolnego rynku mają tutaj niewiele wspólnego. > > > Wiesz dlaczego się oburzają? > > Bo to ich zapisują!:))) > > No i co? Wisi mi to - niech spisują. > Najbardziej się oburzają ci którzy zgrywają wielkich niewierzących na forach al > e > jak trzeba jakieś zaświadczenie z parafii to lecą, proszą i udowadniają jacy to > są wierzący. Dajcie spokój. ----------------------------------------------- Z tego co napisałeś można wywnioskować, że jesteś trochę katolikiem i trochę nie jesteś. To coś takiego, jak by powiedziała pewna pani, =-= jestem trochę w ciaży, a trochę nie jestem. Widocznie sam o swoim postępowaniu piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Jimmyjazz, kolibry zawsze z klerem?:))) 21.03.09, 21:23 pos3gacz napisał: > Z tego co napisałeś można wywnioskować, że jesteś trochę katolikiem > i trochę nie jesteś. To coś takiego, jak by powiedziała pewna pani, > =-= jestem trochę w ciaży, a trochę nie jestem. > Widocznie sam o swoim postępowaniu piszesz. Uściślij bo ciężko się odnieść do nie wiadomo czego. Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Jimmyjazz, kolibry zawsze z klerem?:))) 20.03.09, 22:02 > Urocze, jak rynkowy liberał taki jak ty, wydawałoby się nic > wspólnego z moherem, a nawet z religią, nagle gdy trzeba, nie opuści > kleru w potrzebie. Liberałowie rynkowi zwykle nie mają antyreligijnych obsesji. Osobiście jestem ateistą, ale mam wielu ideowych kumpli, którzy są radykalnymi katolikami. Zwyczajnie nie interesują mnie te sprawy... Natomiast nie cierpię lewackiego, antyklerykalnego nadęcia. Nie lubisz Kościoła? To wystąp z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
eo13303 Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 20:22 > Stwierdzenie że nie chodzi na religię nie jest ujawnieniem wyznawanej religii. > W polskich realiach - jak najbardziej jest. > Ciekawe, że najbardziej tym co robi kościół katolicki się oburzają ateiści. > Absurd. Ciekawe, że najbardziej tym, co robią przestępcy, oburzają się ludzie praworządni. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 20:28 eo13303 napisał: > W polskich realiach - jak najbardziej jest. Jest co najwyżej zarejestrowaniem kolejnego obłudnika. To ich będzie bolało że za jakiś czas ktoś nie będzie im chciał dać ślubu kościelnego czy nie pozwoli zostać ojcem chrzestnym. Jak ktoś nie jest katolikiem to mu kk może naskoczyć ze swoimi zapiskami. > Ciekawe, że najbardziej tym, co robią przestępcy, oburzają się > ludzie praworządni. Rozumiem, że równie mocno oburza cię działalność readers digest który przysyła nie chciane reklamy??? GW o tym też pisze? Rozsądny człowiek olewa takie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 20.03.09, 20:59 Tak Ci się wydaje, bo najwyraźniej nie mieszkasz w małej wsi gdzieś w Polsce wschodniej, gdzie władzę dzierży wojt i proboszcz. Ciekaw jestem, czy prezentowałbyś taką samą "I know-it-all" postawę, gdyby np. Twoje dziecko zostało najpierw "spisane" przez katechetę, bo nie chodzi na religię w szkole (najwyraźniej wbrew prawu, jak się okazuje, o czym skrzętnie milczysz) a później ksiądz z ambony by to wszystko w odpowiedni sposób przekazał Twoim sąsiadom, znajomym, Pani w sklepie, na poczcie i sołtysowi. O takich ludziach jakoś nie pomyślałeś, a jest ich w Polsce zapewne bardzo wiele, a takie sytuacje to chleb powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 21:25 Taaa prześladowane i palone na stosach miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 21.03.09, 23:12 jimmyjazz napisał: > Taaa prześladowane i palone na stosach miliony. Celowo bagatelizujesz problem stosując najtańszy chwyt erystyczny jakim jest redukcja do absurdu. Zastanawia mnie z jakiego powodu usiłujesz to zdarzenie zbagatelizować? Prawa człowieka można naruszać na wiele, wiele sposobów. Jeśli zostały naruszone (ogólnie - jeśli złamane zostało prawo) to winny musi ponieść konsekwencje - nie ma znaczenia czy winnym okaże się kloszard z dworca, prostytutka, katecheta czy biskup. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 26.03.09, 08:50 jimmyjazz napisał: > Taaa prześladowane i palone na stosach miliony. > Taaa, jak widać nie potrafisz normalnie dyskutować, szkoda, miałem dotychczas inne wrażenie, ale najwyraźniej jak brakuje Ci argumentów to zaczynasz kłamliwie przekręcać czyjeś słowa. No trudno. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 27.03.09, 10:55 y.y napisał: > Taaa, jak widać nie potrafisz normalnie dyskutować, I to mówi ktoś z sygnaturką "Forum przeprasza za Palestrinę, Galbę, Poszeklu, wet3 i innych szczekaczy na żołdzie pisiorków" > to zaczynasz kłamliwie > przekręcać czyjeś słowa. Nie zauważyłem abym gdziekolwiek cytował Twoje słowa. To była ironia a nie przekręcenie cudzych słów. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Nikt nie może być zmuszany do ujawniania swoi 28.03.09, 11:44 jimmyjazz napisał: > y.y napisał: > > > Taaa, jak widać nie potrafisz normalnie dyskutować, > > I to mówi ktoś z sygnaturką "Forum przeprasza za Palestrinę, Galbę, > Poszeklu, wet3 i innych szczekaczy na żołdzie pisiorków" A co ona ma wspólnego z tematem?:) Sygnaturka jest na temat internetowych trolli, którzy istnieją na tym forum od dawna. Znowu jak się nie ma nic do powiedzenia ad rem, to się jedzie ad hominem?:) > > > to zaczynasz kłamliwie > > przekręcać czyjeś słowa. > > Nie zauważyłem abym gdziekolwiek cytował Twoje słowa. > To była ironia a nie przekręcenie cudzych słów. Odnosiło się to w sposób oczywisty do tego co napisałem. Ironicznie, w porządku, tyle, że zmieniło - czyli zmanipulowało - sens tego, co napisałem. Narazie;) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Od niewierzących Kościołowi wara!!! 20.03.09, 21:08 jimmyjazz napisał: > Stwierdzenie że nie chodzi na religię nie jest ujawnieniem wyznawanej religii. > > Ciekawe, że najbardziej tym co robi kościół katolicki się oburzają ateiści. Abs > urd. A któż inny, jak nie niewierzący, ma być oburzony "tym co robi kościół katolicki", a co tego niewierzącego dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Jestem katoliczka 20.03.09, 21:54 Ja jestem katoliczka, a postepowanie Kurii w tej sprawie oburza mnie gleboko. I mam nadzieje, ze sprawa nie zostanie zamieciona pod dywan, ale rozstrzygnieta zgodnie z litera prawa. Nawet jesli by to mialo oznaczac wyrok skazujacy dla osoby odpowiedzialnej za te instrukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Jestem katoliczka 21.03.09, 10:26 Nie zdarzyło się jeszcze, aby posadzili jakiegokolwiek biskupa. Wolny żart Pani katoliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Re: Jestem katoliczka 21.03.09, 14:18 Kodeks karny przewiduje szerszy katalog kar niz tylko pozbawienie wolnosci. Sa przestepstwa za ktore orzekana jest kara grzywny. M.in. te zwiazane ze zlamaniem ustawy o ochronie danych osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright najwyzsza pora wyrzucic klechow i lekcje religii z 21.03.09, 00:50 ze szkol publicznych. Dla chcacych religii w szkolach - zalozcie sobie szkole wyznaniowa i ja utrzymujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 19:28 Księżule też zapisują, kto takiego nie przyjął po kolędzie. i te dane wykorzystują w swoich działaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 20:02 A czytać umiesz ze zrozumieniem, czy tylko bezmyślnie klepać paciorek? Złamali prawo nie tym, że zapisywali, tylko tym, że to publicznie rozgłaszali z ambony. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 20:15 Masz sam problemy z czytaniem, ale wybaczam ci. Moja wypowiedź była repliką na uwagę, że świadkowie Jehowy zapisują dane tych, którzy ich nie przyjęli. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 21:01 Nie znam się z Jehowcami, parę razy ich wyprosiłam, dla mnie to sekta, ale nasuwają mi się dwa pytania: 1. Jakim cudem zdobywają dane osobowe ludzi, którzy ich nie przyjęli? Wykradają? Czy znają tylko adres pod który zatrzaśnięto im drzwi przed nosem. 2. Nawet jeśli jakoś te dane zdobędą to jak konkretnie je wykorzystują. W ogłoszeniach w gazecie? Moim zdaniem to w ogóle kiepskie . Jeśli prowadzą działania niezgodne z prawem i ujawnili by czyjeś dane na pewno nie uszło by im to płazem. W opisywanym przypadku w Gdańsku, katecheta zebrał dane uczniów, którzy NIE chodzą na religię. Jakim prawem? Potem informacje te podano do publicznej wiadomości. Jakim prawem? Sorry, ale to było mega przegięcie. Dobrze, że rodzice tak zareagowali, następnym razem każda kuria się 100x zastanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 21:28 Prawdopodobnie znają tylko adres. A z tym zastanawianiem się w kurii będzie, obawiam się, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 21.03.09, 10:30 Kurii to rodzice mogą naskoczyć, przecież od 1989 Polską rządzą "panowie-watykańczycy". Więc z pokorą, na kolanka i przepraszać za donosik na plebana, bo zbawienia nie będzie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 21.03.09, 13:51 Obawiam się, że masz rację. Sam, chyba będę musiał się ukorzyć przed majestatem księza proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 20:18 A poza tym zbieranie danych osobowych, tak jak ich przetwarzanie bez zgody osoby zainteresowanej jest przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 21.03.09, 10:32 Jak jesteś taki mądry, to powiedz to baranom w kurii, żeby zaprzestali przetwarzania danych osób, które z tego cyrku się wypisały. Poza tym kk nie podlega pod GIODO, więc kurii można naskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 21.03.09, 13:54 Może i nie podlegają GIODO, ale z tego co wiem (popraw mnie jeśli się mylę) nadal podlegają polskiemu prawodawstwu. Kurie nie mają chyba statusu placówki dyplomatycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
radiska.sl Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 19:32 powiedz prosze, kiedy oni to robia i jak? maja rece pelne czasopism, a 90% mieszkancow blokow ich nie wpuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 19:42 A fe katoliku! Porównywać kościół katolicki z jehowitami! Toż to obraza boska. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 19:54 I co nie przyłażą drugi raz? Super! Odpowiedz Link Zgłoś
taglinda Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 20:14 kretynie, jehowi nie są pracownikami szkoły, i nie mają dostępu do dzienników. znakomity przykład konieczności wyprowadzenia religii ze szkół. Kto chce chodzić na lekcje religii - zapraszamy do salek katechetycznych przy parafiach. i już. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Jehowcy tez zapisuja kto ich nie wpuscil . 20.03.09, 21:42 taglinda napisał: > kretynie, jehowi nie są pracownikami szkoły, i nie mają dostępu do dzienników. > > znakomity przykład konieczności wyprowadzenia religii ze szkół. Kto chce chodzi > ć > na lekcje religii - zapraszamy do salek katechetycznych przy parafiach. > i już. --------------------------------------- Ot zgłupiał, czy co ??? A co klecha zrobi jak wynajął salkę na hurtownię, albo jakiś inny prywatny interes. To, Ty myślisz, że klecha tak szybko zrezygnuje z profitów z wynajmu salki, oj, to się grubo mylisz. A po drugie musiałoby im się urwać dojście do panstwowego koryta, gdyż wbijając wiarę w głowy chętnych nie mieliby prawa do pensji płaconych, tak, jak w szkole. A jak myślisz, dlaczego wpieprzyli się do szkół kuchennym wejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 19:29 Ale co w tym złego, że proboszcz dowiedział się, kto nie chodzi na religię? Znów mamy robienie afery z byle czego... Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 19:39 A co go to ma obchodzić? Religia jest przedmiotem szkolnym. Jakoś nie słyszałem, że proboszcz ma, na przykład, prawo wiedzieć kto nie chodzi na WF czy niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 21:59 > Jakoś nie > słyszałem, że proboszcz ma, na przykład, prawo wiedzieć kto nie > chodzi na WF czy niemiecki. Proboszcz nie ma prawa wiedzieć, jakie są plany obronne Wojska Polskiego na wypadek inwazji obcego mocarstwa - tu się zgodzę. Nie ma natomiast powodów, by ukrywać przed nim informacje o żarliwości religijnej jego owieczek. W końcu ateistę i tak nie obchodzi, że go dobrodziej zbluzga z ambony, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 22:10 Przypominam, religia jest przedmiotem szkolnym, ocena z niej jest oceną szkolną i zasady jakie dotyczą nauczicieli (religii też) w szkole też są szkolne (nie kościelne). Zasady te zakazują zbierania i przetwarzania danych do celów innych niż szkolne. Żarliwość religijna raczej się w tej kategorii nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 21.03.09, 10:37 To nie jest religia, tylko katolicka katecheza. I tu pytanie: czy chodząc na katechezę można "niebyć" katolikiem i jak to zweryfikować? Pytanie drugie: czy nie lepiej byłoby zastąpić lekcje biologii lekcją "religii", w końcu katolicy pochodzą od pana bozi, a biologia stoi w opozycji do religii. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 21.03.09, 14:01 Masz rację "katecheza". A z tą biologią to uważaj. Jeszcze, jakiś mądrala z kurii rzuci takie hasło, posłowie podchwycą i twoje dzieci będą się uczyć o niepokalanym poczęciu jako o sposobie rozmnażania. Już są naciski na nauczanie kraecjonizmu, to kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
knockout Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 22:52 > ateistę i tak nie obchodzi, że go dobrodziej zbluzga z ambony, prawda? a ciebie nie bedzie obchodzic jak ktos bedzie sie onanizowal nad twoim zdjeciem zrobionym bez twojej zgody? albo uzywal ich do perwersyjnych ekscytacji? tragicznie glupi i prostacki argument Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 21.03.09, 04:12 > I w Polsce biskupi strasznie naskoczyli na TVP. Ciekawe czy zaczną się ci biskupi miotać, kiedy któras telewizja puści Lutra. Swietny film, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 21.03.09, 10:39 marzenia dobra rzecz, Luther nigdy w Polsce oficjalnie nie pójdzie. W zamkniętych klubach dla protestantów już był parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:27 Dane pozostaja tylko do dyspozycji Kosciola . Odpowiedz Link Zgłoś
old-amsterdam Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:30 Wara Kościołowi od danych moich i mojego dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:48 old-amsterdam napisał: > Wara Kościołowi od danych moich i mojego dziecka! -------------------------------- Jesli nie nalezysz do Kosciola nie masz sie czego obawiac :) Kiedy natomiast przyjdziesz ty czy twoje dziecko po jakies poslugi ,chociazby pochowek katolicki, chrzest czy slub to parafia bedzie wiedziala z kim ma do czynienia . To jest dla dobra Kosciola . Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:50 Esbecja gromadząc dane i informacje o obywatelach tłumaczyła to pewnie w podobny sposób. Wiara powinna opierać się na wierze, a nie na "teczkach". Odpowiedz Link Zgłoś
radocha1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:53 A dlaczego szkoła - państwowa, utrzymywana z moich podatków - ma dbać o dobro kościoła???? I dlaczego tylko tego jednego??? To ja se założe związek religjny czcicieli heavy-metalu albo Stalina (mam prawo wierzyć w jego boską naturę) i zarządam, by państwowe urzędy dbały o moje dobro za państwowe pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:56 Jestem z toba.Kosciol bezposredni pomaga ponad milion mieszkancom Polski.Po co ma dawac?Niech krdna, gwalca, rabuja.Zyc kazdy chce.A dlaczego ma zyc akurat twoja rodzina?.To nonsens.Walka zwierzat.Jak myslisz kto wygra? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 19:49 Chwała mu za to. A czy PAH zbiera dane w szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:57 Najlepiej zaloz "rodzine" czcicieli Bachusa :) Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 22:07 katolik_polski1 napisał: > Najlepiej zaloz "rodzine" czcicieli Bachusa :) Z Twojej wypowiedzi przebija pogarda dla niekatolikow. Przypominam Ci: pycha to jeden z grzechow glownych. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 22:32 apiat napisała: > katolik_polski1 napisał: > > > Najlepiej zaloz "rodzine" czcicieli Bachusa :) > > Z Twojej wypowiedzi przebija pogarda dla niekatolikow. > Przypominam Ci: pycha to jeden z grzechow glownych. ---------------------------------- Mozesz ten swoj watek ,prosze szerzej rozwinac . Jestem otwarty na wszelkie argumenty . Odpowiedz Link Zgłoś
apiat Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 14:21 Porozmawiaj z wlasnym sumieniem. Szczerze i uczciwie. Wtedy zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 19:43 Jeżeli przyjdę po usługi kościelne, to fakt że jestem ochrzczony (koścół ma na to kwity) winien wystarczyć. A to czy ja posyłam dziecko na religię to sprawa między mną, dzieckiem a szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
heniutek41 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 22:55 Jak sypniesz kasą to klechy zrobią wszystko nawet ateistą. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 10:41 Zaiste, wspaniała przyjemność, gdy dziecko chrzci ksiądz-pedofil na przykład. Ale nie zapominajmy, kanon 1128 mówi, że moralność duchownego nie wpływa na ważność sakramentów. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Lepiej by było gdyby... 20.03.09, 18:43 Kościół opublikował listę ksieży, którzy dopuścili się czynów nierządnych. Pozwoliłoby to skutecznie chronić dzieci przed szkodliwym wpływem dewiantów i nnych zboczeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Lepiej by było gdyby... 20.03.09, 18:45 Kosciol powinien to zrobic.Ale wladze powinny nazwac do jakiej partii naleza Samson i slowiki.Pedofilia nie w kosciele ale sympatycy PO.Dodajmy.Chlop chlopowi otwiera odbytnice -to dla ciebie nowoczesnosc?Dzisiaj zboki sa w PO. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: Lepiej by było gdyby... 20.03.09, 18:47 twoje odpowiedzi zawsze były lekko dziwne .. natomiast teraz pojechałeś na całego ... weź i sie prześpij ... może wytrzeźwiejesz Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Samson i słowiki... 20.03.09, 18:48 :D to chyba partia proekologiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Samson i słowiki... 20.03.09, 18:50 Zawsze jest PO.Czy to tez sekta zbokow?Jak Michnika czy Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Zanim puścisz jezyk w taniec... 20.03.09, 18:53 Wytrzeźwiej prese, pls/. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: Samson i słowiki... 20.03.09, 18:54 zboków poszukaj wśród partnerów swoich idoli ... patrz afera z lepperem Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Samson i słowiki... 20.03.09, 19:58 Pamiętaj! Gorzałka tylko mocnej głowie służy! Jan Onufry Zagłoba Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: Lepiej by było gdyby... 20.03.09, 19:27 presentation1 napisał: > Kosciol powinien to zrobic.Ale wladze powinny nazwac do jakiej partii naleza Sa > mson i slowiki.Pedofilia nie w kosciele ale sympatycy PO.Dodajmy.Chlop chlopowi > otwiera odbytnice -to dla ciebie nowoczesnosc?Dzisiaj zboki sa w PO. presentation1, twój stan pogarsza się z dnia na dzień. No i naucz się pisać zrozumiale po polsku. Zgrywasz się za patriotę a pisać po polsku nie potrafisz!? Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l esbek presentation1 20.03.09, 20:25 presentation1 to były esbek niejaki Wajdzik mieszkajacy obecnie we Francji. Nawiedzony. Polemika z nim to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Lepiej by było gdyby... 20.03.09, 19:56 Wzmiankowane przez ciebie postacie nie zbierają danych o preferencjach seksualnych. To po pierwsze. Mylisz ofiary z przestępcami. To po drugie. Ubliżasz porządnym ludziom tylko dla tego, że nie podzielają twoich poglądów. To po trzecie. Poza obelgami nic sensownego nie napisałeś. To po czwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
radocha1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:50 A nie powinny tam trafić. Szkoła to instytucja państwowa, ma obowiązek chronić dane osobowe - również przed związkami religijnymi, sektami itd. Następnym razem dane od ginekologa albo zestawienie wypożyczanych książek z biblioteki trafią "tylko do dyspozycji kościoła". Jeśli kościół ma do nich prawo to może też np pan Giertych albo Baranina??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 18:58 katolik_polski1 napisał: > Dane pozostaja tylko do dyspozycji Kosciola . Jako katolika obowiazuje Cie gloszenie PRAWDY. A swiadomie mijasz sie z nia. Dobrze wiesz, ze jakis proboszcz oglaszal nazwiska z ambony. Czy to jest tez zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 19:45 katolik_polski1 napisał: > Dane pozostaja tylko do dyspozycji Kosciola . O wa! A wyczytywanie nazwisk na mszach? Urzędnik cywilny który ujawniłby dane z ankiety perwonalnej klienta poszedłby siedzieć a urzędnik pana B. jeszcze jest za to chwalony. Ale jak słusznie księża mówią na kazaniach, boża ekonomia pod logikę nie podpada. Tak na marginesie dla mnie to oznacza, że nie ma się co przejmować tymi dywagacjami wymyślonymi przez klan od wieków ulegający autopsychozie. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 19:46 Zostały zebrane z pogwałceniem prawa. Dane osobowe bez zgody osoby zainteresowanej nie mogą być zbierane i przetwarzane. Nawet przez kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
ramol_1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 02:16 Jasssneee... Bardzo stanowcze stwierdzenie - jak na osobę, która zna ustawę na zasadzie "że jest". Zgoda jest tylko jedną z przesłanek do przetwarzania danych osobowych, jakie funkcjonują w tym, kraju - nie sądzę, żeby ZUS, NFZ, urzędy lokalne pytały Cię, czy łaskawie zgodzisz się na na przetwarzanie swoich danych - wzięły co potrzebowały i robią z nimi co muszą... Natomiast, jeśli chodzi o to zdarzenie, to także jestem zdania, że katecheta (i autor instrukcji) zdrowo nagiął przepisy. Jeśli dobrze zrozumiałem, to katecheta zebrał dane tych, którzy NIE CHODZĄ na religię kat. - a u.o.d.o. pozwala przetwarzać dane o wyznaniach i przekonaniach religijnych tylko "...dla wykonania statutowych zadań kościołów i in. związków wyznaniowych, stowarzyszeń, fundacji lub in. niezarobkowych organizacji lub instytucji o celach politycznych, naukowych, religijnych, filozoficznych lub związkowych, pod warunkiem, że przetwarzanie danych dotyczy WYŁĄCZNIE członków tych organizacji lub instytucji albo osób utrzymujących z nimi stałe kontakty w związku z ich działalnością i zapewnione są pełne gwarancje ochrony przetwarzanych danych...". Wątpię czy statut KK obejmuje takie zadania jak ściganie owieczek, które urwały się z religii - bo pod krzewienie wiary będzie raczej trudno to podciągnąć... To że ktoś wypełnia jakieś zadania, nie jest jednoznaczne z tym, że wszyscy muszą mu udostępniać swoje dane na ten temat - szkoły jako instytucji publicznej dotyczy to szczególnie, Zobowiązanie wewnętrzne wiernych wobec Kościoła nie są wiążące w stosunku do szkoły do której uczęszczają dzieci tych wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 07:47 Ani ZUS, ani NFZ nieściągają twoich danych od sąsiadów (urzędy też nie). ZUS dostaje twoje dane od pracodawcy, a pośrednio od ciebie. Czyli udostępniłeśmu te dane. NFZ z kolei dostaje twoje dane na kilka sposobów (przynosisz je sam jak chcesz się leczyć, ewentualnie dostają je od ZUS-u, tylko poto by sprawdzić czy masz opłacone składki). Urzędom dane dostarczasz gdy się, na przykład, meldujesz w danym miejscu (jest jeszcze taki obowiązek). We wszystkich tych przypadkach można mówić o zgodzie na przetwarzanie danych w zakresie dotyczącym pracy danej instytucji. Podobnie jest ze szkołą, dostarczasz jej swoje dane (lub dane swoich dzieci) i godzisz się na przetwarzanie ich (danych) w odpowiednim zakresie. Wydaje mi się, że udostępnianie ich związkom wyznaniowym przekracza ten zakres. A co do wykonywania zadań statutowych KK. Kościół posiada własną bazę danych (na podstawie aktów chrztu) i na tej bazie nirch operuje (zresztą napisałeś ....przetwarzanie dotyczy WYŁĄCZNIE członków teych organizacji.....). Odpowiedz Link Zgłoś
ramol_1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 09:47 Nie. Mówię, że prezentujesz błędny pogląd, że prztwarzanie danych osobowych jest możliwe tylko wyłącznie w przypadku wyrażenia na to zgody. Jeśli zajżysz do ustawy, to w art.23 masz oprócz zgody jeszcze 4 dodatkowe przesłanki do przetwarzania danych niewrażliwych (są zrównane ze zgodą, więc nie wiem czemu traktuje się je jakby ich nie było...). Natomiast w art. 27 ust.2 masz oprócz zgody dodatkowych 9 przesłanek do przetwarznia informacji wrażliwych - między innymi właśnie dotyczących wyznania! W praktyce większość obiegu danych funkcjonuje na innych przesłankach niż zgoda - zgoda jest dosyć kłopotliwa, że tak się wyrażę logistycznie (niesie za sobą kilka komplikacji związanych z np. obowiązkami informacyjnymi), więc każdy administrator, który może unikać tej przesłanki, to robi... Natomiat w naszym przypadku (o ile informacje podane przez dziennikarza są prawdziwe), to szkoła na podstawie jakiś wewnętrznych ustaleń pomiędzy nimi a kurią przekazała dane osobowe w celach powiedzmy "religijnych" - a tu już mamy problem, ponieważ przetwarzanie danych wrażliwych dopuszczalne jest na podstawie przepisu o randze co najmniej ustawy. Poza tym tak jak już napisałem wcześniej - to że ktoś ma prawo do przetwarznia jakiejś informacji nie jest automatycznie zrównywane z prawem do żądania takich informacji od innych podmiotów. To były dane szkoły nie Kościoła, więc jeśli nie było wyraźnej przesłanki (zgoda, przepis itp), to ktoś powinien za to dostać po łapach... Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 14:08 Zgoda. Przetwarzanie danych jest możliwe na podstawie innych przesłanek. Powiedz mi tylko czy to przetwarzanie obejmuje kolportaż moich, czy mojego dziecka, danych wszystki, którzy sobie tego zażyczą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ramol_1 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 22.03.09, 03:03 Nie za bardzo rozumiem pojęcie "kolportaż" - jeśli to mam być publiczna publikacja danych, a "wszyscy sobie tego życzą" jak napisałeś to nie ma większego problemu (bo zachodzi przesłanka zgody). Udostępnianie jest jedną z form przetwarzania i ma nałożonych kilka restrykcji - dotyczących głównie przetwarzania zgodnego z prawem i celem zebrania. Jeśli natomiast to jest błąd, i miało być "nie życzą sobie", to oczywiście nie - czym innym jest upublicznienie informacji posiadanych we własnych zasobach, a czym innym danych pozyskanych w sposób budzący wątpliwości i zebranych pierwotnie w zupełnie innym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Wszytko zgodnie z prawem . 22.03.09, 11:26 Chodziło mi o przekazywanie danych, dajmy na to przez szkołę, każdemu podmiotowi, który sobie tego za życzy (w tym przypadku kuria). Wydaje mi się, że w tym przypadku dane zebrane w "zupełnie innym celu" zostały przez katechetę pozyskane w sposób budzący wątpliwości. Nie wydaje się również, że rodzice uczniów nie chodzących na religię, życzyliby sobie przekazywania danych ich dzieci biskupowi. Odpowiedz Link Zgłoś
radiska.sl Re: Wszytko zgodnie z prawem . 20.03.09, 19:52 tak, jak kazdy nauczyciel, tak i katechetka/a czy ksiadz ( kto akurat uczy religii ) zna swoich uczniow z imienia i nazwiska. nie ma potrzeby zagladania do dziennika i spisywania danych. jezeli dziecko nie uczeszcza na religie, to wystarczy zawiadomic rodzicow. albo zacznie chodzic, albo zrezygnuje z tego przedmiotu na korzysc etyki. jezeli jest pelnoletnie, ma prawo samodzielnie podjac decyzje. niedopuszczalne jest jednak ujawnianie danych tych osob! poza tym, nieobecnosc na przedmiocie, na ktory sie uczeszcza jest odnotowywana w dzienniku. regularna nieobecnosc powoduje zawiadomienie opiekunow ( obojetnie, jaki to przedmiot ). problem w tym, ze rodzice zapisuja dzieci na religie z automatu. nawyk taki... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 00:16 > niedopuszczalne jest jednak ujawnianie danych tych osob! Nie o to chyba chodzi. Niedopuszczalne jest przetwarzanie (a kolekcjonowanie danych też jest ich przetwarzaniem) osób, które NIE chodzą na religię. Nawet gdyby kościół gromadził dane osób które CHODZĄ to też trzeba by się zastanowić czy dane te (istniejące w dziennikach lekcyjnych) może Kościół przetwarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
josef_miejski Re: Wszytko zgodnie z prawem . 21.03.09, 04:08 unhappy napisał: > > niedopuszczalne jest jednak ujawnianie danych tych osob! > > Nie o to chyba chodzi. Niedopuszczalne jest przetwarzanie (a kolekcjonowanie > danych też jest ich przetwarzaniem) osób, które NIE chodzą na religię. > > Nawet gdyby kościół gromadził dane osób które CHODZĄ to też trzeba by się > zastanowić czy dane te (istniejące w dziennikach lekcyjnych) może Kościół > przetwarzać. ja cie p.ie.rdole - polaczkowaty ksiadz dyma twoja stara i ru.cha twoje dzieci! Jedyny kraj na swiecie, gdzie homos i poedofile od 800 lat rzadza. Paranoja: oni sa przeciko homo, oficjalnie. Sam dawalem dupe 45x tygodn. mojemu wikaremu. Jak dlugo, buraki niedojebane, bedziecie sie podkladac czarnosukiennym? Bo wasze baby maja tam orgazm, a w domu nie? Polacy to impotenci - patrz n.p. Adam Malysz. Odpowiedz Link Zgłoś
herrkagan Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo! 20.03.09, 18:31 Wiec winni powinni isc za kratki. I trzeba wreszcie zerwac ten konkordat: to nie sredniowiecze, a XXI wiek! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc... 20.03.09, 18:34 e, pewnie wszystko rozejdzie się po kościach... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 18:36 .... po kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 18:39 :D fakt...:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 21.03.09, 00:51 isa.stern napisała: > e, pewnie wszystko rozejdzie się po kościach... > raczej po kosciolach [z taca]. Odpowiedz Link Zgłoś
4752434g Konkordat do kosza na śmieci 20.03.09, 18:36 Kto podpisuje taką umowę która bije w d--e POLAKÓW ?- tylko zdrajca Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc... 20.03.09, 18:37 Sekta! Ty sam, rodzice to twój wróg! My chcemy ciebie oraz Bóg. Mamy stygmaty papieskie, U nas zbawienie niebieskie! Nie chcemy ciebie dla kasy, lecz on na ofiary łasy. Omotamy ciebie sektą, niewielką prawa korektą! To działanie prorodzinne, weźmiemy dzieci naiwne. To katolicka ustawa. Państwo demokracji prawa. Czy z ojdyra adoracji, czy z jałowej kopulacji, czy jak dzieciom katechetka w oczy „Niemy Krzyk” wetka, gdy z rozbłyskiem przerażenia, pyta czy on od niechcenia? Jak takie sceny drastyczne, upychać w umysły plastyczne, że aż przycicha przybity, i zaczynają się zgrzyty. On przypadkowy, niechciany, niezrozumiały, niekochany. Aż rodzic dostaje szału, już nie chce konfesjonału. Wołanie wracaj na cały kraj, dziecko my cię kochamy naj. Szuka, wysyła apele. Czekamy, zrobimy tak wiele! Posadzę cię na kolanka, zdejmę z ciebie ubranka, pokażę grzechomierza, tylko niech się nie zwierza. Potem będzie paciorek, jak tylko zamknę rozporek! Niech jedna prawda zwycięży, pozbawmy się kobiet i księży. To przez ich słabości chwile aborcja i pedofile. Niech rodzi niepokalana, narodzie pad na kolana. Niechaj zapłoną stosy, na tych co mają pornosy. Zamiast iść do apteki, daj nam pieniądze na leki! Czy to rozumu abrazja, przecież to eutanazja! a.k.traper 27.03.07, 10:07 Co to za katolik skoro mu ustawa potrzebna? a te panie z towarzystwa adoracji "łojdyradyra", zapewne w wieku prokreacyjnym? Swego czasu pewna pani katechetka miała ze mna ostre starcie, gdyz bardzo młodym ludziom starała się pokazac "Niemy krzyk". Jak mozna dziecku pokazywac tak drastyczne sceny, mój syn przycichł i zaczął zadawac pytanie czy na pewno on jest nasz, czy go kochamy? w tej chwili jak sobie to przypomnę to mi cisnienie wzrasta i kazdemu kto, w ten sposób krzywde chce zrobić dziecku dostanie w mordę, i nie bede zwazał czy to kobieta czy nie, Zboczenia należy kasować, a to jest zboczenie, podobne do pedofilli tylko psychiczne. A Rydzyk jak chce to niech powie, dostanie takiego kopa ze go czerwony krzyz nie znajdzie, zreszta kto go bedzie szukał? Niedawno byłem swiadkiem bierzmowania i ks. biskup powiedział teraz jestescie świadomymi katolikami i powinniscie sie zastanawiać nad swymi watpliwosciami, taki jest nasz kosciół. Tak, tam jest miejsce dla świadomych katolików a nie dewiantów religijnych, od tego sa psychiatrzy. Takie manifestacje ograniczaja i obrazaja mija wiarę, czekam na stanowisko episkopatu, bo to nie jest normalny kosciół gdzie rządzi jakiś cyniczny klecha, innych za mniejsze wybryki karzą.Albo, albo, czas wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Lamali prawo?... 20.03.09, 18:37 Mam to gdzies.Wiecie dlaczego?Bo jak ktos nie uczestniczy na lekcje polskiego tez mozna z nim pojechac.Dodam.Wyborcza wiecznie walczy z chrzescijanami jak i Polakami.Taki jest zydowski cel.toz wyznawcom sekty Wyborczej dopowiem.Polacy nie zostana fanatycznymi Zydami i nie beda skrobac krwi z ofiar jak czynia wasi koplesie , ktorzy pozniej to sprzedaja.Jestescie wiec jak arabostwo-rodzina semitow w prostej linii.Jestescie Afryka. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:40 Wielu mowi ze jest sekta Rydzyka.Wielu mowi ze jest sekta Michnika.Cos w tym jest prawdziwe.Napewno to ze Michnik to Zyd, dzialacz komunistyczny(cala rodzina).Dzisiaj wiec w Wyborczej sekta Michnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 20:05 Dziecko, przytocz parę rzeczowych argumentów albo się zamknij. Znowu miotasz obelgi. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:40 chrzescijanstwo z merytorycznego punktu widzenia to tylko sekta judaizmu, a z sektami, jak wiadomo, nalezy walczyc Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:43 Judaizm jest ma malym skrawku swiata.Kazdy to olewa za wyjatkiem sekty do ktorej naleza i kase ktora przynosi.Sa to sekciarskie pieniadze na ludzkiej krzywdzie.Podobnie Michnik doszedl do celu.Lamiac prawo i je nie lamiac.Judaizm najwazniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 20:09 Gwoli ścisłości judaizm jest chronologicznie starszy od chrześcijaństwa. Z judaizmu wywodzi się też część założeń religii chrześcijańskiej. Syn Boży urodził się jako Żyd. Trochę szacunku dla innych od naszej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
hulababula Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:43 A Kościół Katolicki to od Żydów się nie wywodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:47 Drogi sie rozeszly jak pomiedzy 1V a piatym wiekiem zaczely brakowac ksiazki.Wedlug wierzacych Biblia.Zydzi skradli Biblie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:51 No, białoruskich chłopów (i to w XIX wieku) to byś tym bełkotem mógł doprowadzić do spalenia żydowskiego miasteczka. > Zydzi skradli Biblie. Dobre!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 18:53 Albo za Stefana Michnika do mordow zydowskich komunistow na Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
hulababula Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 19:07 presentation1 napisał: > Drogi sie rozeszly jak pomiedzy 1V a piatym wiekiem zaczely brakowac ksiazki.W > edlug wierzacych Biblia.Zydzi skradli Biblie. Skradli samym sobie? Przecież to wg. samej Biblii opowieść o narodzie Żydowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
radiska.sl Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 20:09 Biblia sklada sie ze Starego i Nowego Testamentu. Stary jest kierowany wylacznie do Zydow ( wtedy narodu wybranego ), Nowy do "wszystkich, ludow, narodow i jezykow". niczyje drogi sie nie rozeszly, co najwyzej rozejda sie drogi Polakow i KK. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 20:11 Co poeta chciał przez to powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Cichaj esbeku Wajdzik:) 20.03.09, 18:45 Polacy są ciemni, ale nie są aż takimi idiotami, by dać się nabierać na tak tandetnie schematyczne podjudzanie - prosto z twojego esbeckiego podręcznika. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 22:04 presentation1 napisał: > Mam to gdzies.Wiecie dlaczego?Bo jak ktos nie uczestniczy na lekcje polskiego tez mozna z nim pojechac.Dodam.Wyborcza wiecznie walczy z chrzescijanami jak i Polakami.Taki jest zydowski cel.toz wyznawcom sekty Wyborczej dopowiem.Polacy nie zostana fanatycznymi Zydami i nie beda skrobac krwi z ofiar jak czynia wasi koplesie , ktorzy pozniej to sprzedaja.Jestescie wiec jak arabostwo-rodzina semitow w prostej linii.Jestescie Afryka. Wielu mowi ze jest sekta Rydzyka.Wielu mowi ze jest sekta Michnika.Cos w tym jest prawdziwe.Napewno to ze Michnik to Zyd, dzialacz komunistyczny(cala rodzina).Dzisiaj wiec w Wyborczej sekta Michnikow.< ------------------------------------------- Wajdzik, wytrzeźwiej wreszcie i nie bełkocz. Francuskie wino takie słabe i Twój łeb też słaby na alkohol. Co by było, gdybyś chlapnął ""setkę"" polskiej wódki, to wtedy nawet w klawisze nie mógłbyś trafić. Idź już spać i nie marudź na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
knockout Re: Lamali prawo?... 20.03.09, 22:59 wdech wydech wdech wydech, przejdz sie, zimne powietrze dobrze ci zrobi i odstaw flaszke rasisto, wodka nie sluzy ci zupelnie. walnij sobie soczku albo wina mszalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 PolacyWezmy się wreszczcie za tą czrną padlinę 20.03.09, 18:47 Co ci złodzieje wyprawiają to się w głowie nie mieści. Pora zająć się tymi pedofilami! Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 18:48 bo jako kierownik placowki nie zadbal o ochrone danych osobowych! Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:16 Nie podejrzewam, ze katecheci wysyłają donosy na podstawie list, uzyskanych od (niektórych) dyrekcji szkół. Przecież maja swoja wiedzę na ten temat. A swoja droga tłumaczenie kleru, ze im to potrzebne aby nie chodzący na religię dzieciak nie został chrzestnym, uwłacza godności średnio inteligentnego Polaka. Wiadomo przecież, że aby zostać chrzestnym trzeba się "wylegitymować" świadectwem z religii. Wielu się oburza na Iran (i inne kraje islamskie), ze jest państwem wyznaniowym a u nas ? Mamy dwa rządy (świecki i kościelny) tak jak tam. Nawet skuteczność w rządzeniu kościoła jest o 100 % większa; mają kasy jak lodu a cywilny budżet trzeszczy w szwach. Nawet SLD-owski rząd podwinął ogon pod siebie - wbrew swojej ideologii. Wszystkie dotychczasowe rządy się zeszmaciły i w takim samym stopniu są ideologiczne, jak dawniej PZPR. Nie ma najmniejszego znaczenia, że ideologie były z przeciwnych biegunów. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:28 tow. tak_bywa. Nie musicie mi tlumaczyc jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:19 ...?! długo nad tym myślałaś...?! Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:36 Tow. Stern, wasz zajadly bolszewizm zaglusza zdolnosc racjonalnego myslenia. Wezcie sobie na wstrzymanie... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:40 znowu bez sensu i w oderwaniu od faktów... Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:47 Tow. Stern, to juz wasz problem :) EOT Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 19:51 mój...?! że wszędzie dostrzegasz bolszewizm...?! a nie Twojego psychiatry...?! > EOT mam nadzieję...:P Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 23.03.09, 15:44 Tow. Stern. Temat sie wlasnie zakonczyl: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6414543,Zamiast_prokuratora____na_dywanik__do_kuratora.html Polecam dlugi spacer na nerwy... Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 20:25 Jeżeli dyrektor, jak piszesz, nie zadbał należycie o zabezpieczenie danych osobowych uczniów, to księżulo jest bez winy? Poza tym jako nauczyciel (mówię o katechecie) miał do tego taki sam dostęp jak nauczyciel, dajmy na to, matematyki czy niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 22:43 zbig1113 napisał: > Jeżeli dyrektor, jak piszesz, nie zadbał należycie o zabezpieczenie > danych osobowych uczniów, to księżulo jest bez winy? Poza tym jako > nauczyciel (mówię o katechecie) miał do tego taki sam dostęp jak > nauczyciel, dajmy na to, matematyki czy niemieckiego. ============================================== Mają dostęp do danych osobowych bez prawa dalszego ich przetwarzania [czytaj =-= przekazywania]. A to jest różnica ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 22:53 Napisałem (może nie wprost), że jest winny (katecheta) przetwarzania danych osobowych bez stosownego zezwolenia zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 23.03.09, 15:41 zbig1113 napisał: > Jeżeli dyrektor, jak piszesz, nie zadbał należycie o zabezpieczenie > danych osobowych uczniów, to księżulo jest bez winy? Poza tym jako > nauczyciel (mówię o katechecie) miał do tego taki sam dostęp jak > nauczyciel, dajmy na to, matematyki czy niemieckiego. Tow. zbig1113 nigdzie nie napisalem, ze ksiezulo jest bez winy. Ale dyrektor jako szef calego interesu odpowiada za calosc. Jesli jego podwladny dokona jakiegos naduzycia, to on musi swiecic za jego oczami przed swoimi szefem. W najgorszym razie moze odpowiadac nawet karnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynyjezuitaitamta Re: Dyrektor szkoly tez zlamal prawo 20.03.09, 23:43 Dyrektor nie ma szans "zadbać". Te dane znajdują się w dziennikach lekcyjnych, a podczas lekcji dziennik jest w rękach i pod wyłączną opieką nauczyciela. Dyrektor tylko może (i powinien) zapoznać nauczycieli z odpowiednimi przepisami. Katecheci byli w tym przypadku między młotem a kowadłem. Generałowie, którzy wydali te rozkazy i tak pozostaną bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo 20.03.09, 18:59 RPO zrobi wiele, by nie zrobic nic w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc... 20.03.09, 18:59 Możecie nam skoczyć wy barany i owieczki. Nie wy będziecie nam mówić jak i kiedy mamy was strzyc. Mordy w kubeł, na kolana i popiół na głowy. PS.To jest tylko wstęp. Będzie już niedługo jak w Iranie, Afganistanie i Pakistanie. Tylko Bóg będzie prawdziwy(może nawet będzie Polakiem).Tak nas wspomóżcie wszelkie mohery,zetchaeny, elpeery i całe Imperium Ojdyra. Odpowiedz Link Zgłoś
abba.15 UB w sutannach... natura czarnych... 20.03.09, 19:09 żeby ich szlag, bydlaków... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 Re: UB w sutannach... natura czarnych... 20.03.09, 19:11 Księża to największa grupa kapusi i zboczeńców... Odpowiedz Link Zgłoś
bbb-b Re: wyrzucic ksiezy ze szkoly 20.03.09, 21:25 OSTATNIE BADANIA PRZEPROWADZONE PRZEZ MIN NAUKI WYKAZAŁY ZE DZIECI ,I MLODZIEZ KTORA UCZESZCZA NA LEKCJE RELIGI TO WLASNIE ONI POPELNIAJA NAJWIECEJ PRZESTEPSTW ,SA NAJWIEKSZE Z NIMI KLOPOTY WYCHOWAWCZE ,NAJWIECEJ TYCH DZIECI TRAFIA DO PSYCHOLOGOW.PORA ZACZAC ABY PEDAGODZY WZIELI W SWOJE RECE WYCHOWYWANIE DZIECI I MLODZIEZY . Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: wyrzucic ksiezy ze szkoly 20.03.09, 21:30 Popełniają najwięcej przestępstw, bo jest ich najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jako osobie 20.03.09, 19:12 niewierzącej, czy opisane w artykule: interwencja.interia.pl/news?inf=1009754 praktyki religijne są również zgodne z konkordatem? A może to egzorcyzmy mające na celu ustalenie miejsca pobytu szatana w ciele opisanej w artykule dziewczynki? Słowo..., nie znam się... dlatego proszę o radę bo jako szatański pomiot wolałbym uniknac tej formy pokuty... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 Głódz,Jankowski,Wielgus,Czaja..ek ipa. 20.03.09, 19:14 łajdactwa w sutannie... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern o, nie wierzysz 20.03.09, 19:18 w choinkę i koszyk pisanek...?! lol...;) :d Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:22 Choinka to zwyczaj jaki nam narzuciła Erika Stainbach... Ale pisanki szanuję...;P Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:30 > Choinka to zwyczaj jaki nam narzuciła Erika Stainbach... to świętokradztwo! za karę w tym roku nie dostaniesz nic pod choinkę, a z pisanek odpadnie Ci farba...:P Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:32 tw_wielgus napisał: > Choinka to zwyczaj jaki nam narzuciła Erika Stainbach... to świętokradztwo, za karę w tym roku nie dostaniesz nic pod choinkę, a z pisanek odpadnie ci farba...:P Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:43 To klątwa powtórzona dwa razy, muszę poszukać w necie jak odczynić...;P Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:46 nie, nie mogłam tego wysłać, napisałam raz jeszcze i wtedy okazało się, że jednak poszło...:) ale odczynić mozesz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:50 To zły znak... Świadczy o tym, że nie będzie prosto zdjąć klątwy. Jedyna nadzieja w ks. Dariuszu D. o ile jeszcze nie siedzi...;P Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:53 ten z Twojej sygnaturki...?! a gdzie oni by go zamknęli, jeśli juz to w pokoju bez klamek..;) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 19:55 Nie.. ten się specjalizuje w nawracaniu. Ksiądz Dariusz D. ma zdecydowanie szersze kwalifikacje, i jest wielkim przyjacielem młodzieży. interwencja.interia.pl/news?inf=1009754 Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:00 :D ...?! przepraszam, bo chyba źle cię zrozumiałam, chcesz, aby ks. Dariusz zdjął z Ciebie klątwę...?!.... (własnie spadłam z fotela) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:02 Nie pochwalam jego metod, ale jeżeli nie ma innego wyjścia? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:09 ale może zanim jego dłonie znajdą się na Twoim ciele, to poproś, aby ks. je wyparzył...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:15 Zazwyczaj wystarcza święcona woda. Dla bardziej wybrednych może być geotermalna - 10zł/butelka. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:22 10 zł to chyba za taką niewielką..;) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:27 Tak, oczywiście, taką po perfumach... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: o, nie wierzysz 20.03.09, 20:33 jasne, ale butelkę musisz mieć swoja...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 19:30 nie widzę związku... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 19:34 a co sutanna ma wspólnego z ubieraniem choinek i koszyków z pisankami...?! co, mądralo...?!...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern jeśli coś Ci spadło na głowę 20.03.09, 19:44 to oświadczam publicznie, że to nie byłam ja...;) :D :P Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie isa.stern, liczyłem u ciebie na błysk... klapa. 20.03.09, 20:06 www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=IoptCA6jRag Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern to się przeliczyłeś 20.03.09, 20:08 co nie najlepiej świadczy o Tobie...;) :D :P PS co jest w tym zawirusowanym linku...?!...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 19:45 Z pisankami nic, z święconką o tyle, że ceremoni kropienia dokonuje taki pan w czarnej sutannie. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 19:47 ciekawe, czy katolik z psem już załapali, o co biega, bo wygląda, ze nie...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 19:58 :)))) muszą się ze dwa dni zastanowić. Dajmy im czas, w takich sytuacjach nie należy człowieka poganiać, bo czerwienieje na twarzy od wysiłku i stresu. A koloru czerwonego "pies" bynajmniej nie toleruje. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:01 ale słowa psa okazały się prorocze (może to znajomy ks. Dariusza), bo spadłam... z fotela...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:06 Znaczy się specjalista od egzorcyzmów. Btw... Ciekawe dlaczego takich list takich duszpasterzy kościół nie chce publikować? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie tw_wielgus.Co za gadulstwo.... 20.03.09, 20:09 Pytał głupi mądrego...Milczę. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern psie, trochę logiki 20.03.09, 20:13 mądry się nie chwali swoją mądrością... btw - skocz na jakieś nocne czuwanie do kościoła...;) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie isa.stern , masz okres, czy to już klimakterium ? 20.03.09, 20:16 Rydzyk i ja... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern przez analogię - masz okres, czy to już klimakteri 20.03.09, 20:20 pies_na_lewiznie napisał: > Rydzyk i ja... Ty masz okres, Rydzyk - klimakterium... fakt, to by się zgadzało...;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: tw_wielgus.Co za gadulstwo.... 20.03.09, 20:14 " tw_wielgus.Co za gadulstwo.... Pytał głupi madrego, jak to celnie zauważyłeś...;P Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie Re: tw_wielgus.Co za gadulstwo.... 20.03.09, 20:17 tw_wielgus..Ty i taka obskurna odpowiedz /..fe.... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: tw_wielgus.Co za gadulstwo.... 20.03.09, 20:25 Nie obskurna, a logiczna. Wiesz co to jest logika? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: tw_wielgus.Co za gadulstwo.... 20.03.09, 20:34 wie, ma tylko gorsz dzień i musiał się na mnie wyżyć...:) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: tw_wielgus.Co za gadulstwo.... 20.03.09, 20:37 Jeżeli to andropauza to nie skończy się na jednym dniu...;P Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:11 Ciekawe dlaczego takich list takich duszpasterzy kościół nie > chce publikować? Kk kryje pedofilów, a chcesz, żeby upubliczniał "takie" listy...?! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:18 Życzyłbym sobie i pewnie wspólnota ludzi wierzacych również. Była by to cenna wskazówka do jakich placówek kościelnych nie należy wchodzić z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:24 popieram rozwiązania amerykańskie w tym względzie, w necie można sprawdzić, czy w obrębie powiedzmy 1km od Twojego domu mieszka jakiś pedofil, (masz fotkę i adres zboczeńca) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:29 Z treści tego wątku wynika, że nasze władze kościelne opacznie zrozumiały amerykańskie przesłanie. Jak tak dalej pójdzie to wszyscy którzy nie chodzą na religie będą oznaczani literą "L" - lewak... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:36 może być, jako "L"iberałka będę nosiła "L" na łańcuszku obok krzyżyka...;) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 20:38 Albo jak lefebrysta... To nie "L" może być zbyt mylące. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: isa.stern , co ma WIARA do sutanny ? 20.03.09, 21:04 Spoko, coś wymyślą. Szkarłatna litera? Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz-73 Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc... 20.03.09, 19:25 ja też będę księdzem tak jak mój tata Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 21:05 Ale chyba w innej parafii? Bo inaczej nepotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc.. 20.03.09, 19:26 Jeżeli ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości, że należy usunąć religię ze szkół, to teraz już chyba ich nie ma. Jedynym sposobem zakończenia tej patologi i żerowania kościoła na państwie. Należy skończyć z finansowaniem kościoła z publicznych pieniędzy, znieść fundusz kościelny i wprowadzić podatek wyznaniowy - tak jak w Niemczech. Wtedy było by wiadomo ile naprawdę jest w Polsce wierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 20:54 Jak zwykle w Katolandzie: "Kościół jest wyłączony z obowiązku przekazywania swoich zbiorów do GIODO..." Kościół jak zwykle stoi ponad prawem, aklechy się rządzą jak w średniowieczu! Najgorsze jest to,że ani klechy, ani polskie zasrane władze nic z tego nie rozumieją, a demokracje i praworządność mają głeboko w d..e! Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyznania? 20.03.09, 19:27 pytanie to jest tylko z pozoru absurdalne. a już na pewno parafie nie mogą bez zgody osób których to dotyczy wymieniać się danymi. Każda parafia to osobna osoba prawna. Sorki czarni, czas przyjrzeć się waszej brudnej grze ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 20.03.09, 19:39 Tak jak uczelnie gromadzi dane o absolwentach, tak Kościół gromadzi dane. Dzięki temu wie np. czy ktoś nadaja sie na ojca chrzestnego. Te "dane osobowe", to nowy wynalazek. Dzięki temu nawet nie wiesz kto obok ciebie mieszka. Nie wiesz kto nie płaci czynszu itp. Spraw skończ się tym, że będzą zbierać dane o tych co chodzą na religie i dziekować im z ambony. /takie religijne wypominki/ Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 20.03.09, 19:42 bah napisał: > Tak jak uczelnie gromadzi dane o absolwentach, > tak Kościół gromadzi dane. > ----- Chyba o studentach > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 20.03.09, 21:10 Do rektoratu przynosisz dane sam, więc wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie w pewnym, określonym zakresie. Na ojca chrzestnego na daje się każda osoba ochrzczona. Czy potrzebujesz wypisu z ewidencji ludności gdy chcesz poznać nową sąsiadkę, czy idziesz i się przedstawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 20.03.09, 21:53 zbig1113 napisał: > Do rektoratu przynosisz dane sam, więc wyrażasz zgodę na ich > przetwarzanie w pewnym, określonym zakresie. Na ojca chrzestnego na > daje się każda osoba ochrzczona. Czy potrzebujesz wypisu z ewidencji > ludności gdy chcesz poznać nową sąsiadkę, czy idziesz i się > przedstawiasz? Nie wyrażałem zgody. Studiowałem gdy te bzdury nie obowiązywały. Dane osobowe "rzyniesli"rodzice zgłaszając że dziecko będzie uczyć się religii. Nie! Ojcem chrzestnym nie moze być "nieuk". Nie potrzebuję listy z ewidencji. Chodzi o liste lokatorów albo np liste tych co nie płaca czynszu. Nie widze powodów by nazwika sąsiadów poznawać z listy wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 20.03.09, 22:20 Do rektoratu przyniosłeśdane sam i przez ten fakt wyraziłeś zgodę na przetwarzanie tych danych w określonym zakresie. Dane osobowe dziecka chodzącego na religię (lub nie) rodzice "rzynieśli" do szkoły i nie jest to wystarczający powód by każdy jej pracownik kolportował je z ambony lub innego forum. Ojcem chrzestnym może być osoba wierząca, nie ma nigdzie wymogu, że musi być po kursie religii w szkole. Nazwisk sąsiadów nie trzeba poznawać z listy wyborczej; wystarczy wyjść z mieszkania (lepiej znać osobę niż tylko jej nazwisko). Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 21.03.09, 07:03 Kodeks Kanoniczny Księga V, część I, Tytuł I Rozdział IV "Chrzestni" Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestna, albo dwoje chrzestnych. Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencje pełnienia tego zadania; 2° ukończył szesnaście lat, chyba ze biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, ze słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął juz sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiara i odpowiadające funkcji, jaka ma pełnić; 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5° nie jest ojcem lub matka przyjmującego chrzest. § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Czy im w ogole wolno gromadzić dane dot. wyzn 21.03.09, 07:55 bah napisał: > Kodeks Kanoniczny Księga V, część I, Tytuł I > > Rozdział IV "Chrzestni" > Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma > on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z ro > dzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie ch > rześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączon > e z nim obowiązki. > > Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestna, albo dwoje ch > rzestnych. > > Kan. 874 - > § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: > 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo p > rzez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza > chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencje pełnienia tego za > dania; > 2° ukończył szesnaście lat, chyba ze biskup diecezjalny określił inny wiek albo > proboszcz lub szafarz jest zdania, ze słuszna przyczyna zaleca > dopuszczenie wyjątku; > 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął juz sakrament Najświętszej Eucharyst > ii oraz prowadzi życie zgodne z wiara i odpowiadające funkcji, jaka ma pełnić; > 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej l > ub deklarowanej; > 5° nie jest ojcem lub matka przyjmującego chrzest. > > § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopu > szczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. ------------------------------------------------------------------- A teraz powiedz mi łaskawco, gdzie jest napisane, że musi ukończyć kurs religii w szkole. Poza tym, gdzie jest nakaz, że każdy katolik misi uczęszczać na religię w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Katomafia - nieszczęście Polski od 1000 lat 20.03.09, 19:33 Czarna klesza hydra nie rozumie języka praw obywatelskich, rzeczników, inspektora ochrony danych osobowych ani zwykłej przyzwoitości. Oni rozumieją jedynie, jak ich obtłuszczone obłudne tyłki spotkają się wielokrotnie z kijem, albo oberwą solidnie po kieszeniach, do których lubią zgarniać haracze od naiwnych i głupców, na których żerują. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 Paru księzy było fajnych..Krasiński,Tichner... 20.03.09, 19:38 Kopernik..itd. Oni byli oświeceni... Odpowiedz Link Zgłoś
mlaszczacy.kaczor Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc... 20.03.09, 19:35 pieprzona armia okupantow z Watykanu czas ich przepedzic ale katolstwo jest zbyt silne w naszym kmraju buntuja sie przeciw wysylaniu 6latkow do szkoly ale nie przeciw indoktrynacji katolskiej w przedszkolach za bardzo podskakuja trzeba ich utemperowac bo wpieprzaja sie we wszystko rozwiazaniem jest podatek wyznaniowy ale kto to zrobi wszyskie parti lize zadki tym pedofilom Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 19:37 mlaszczacy.kaczor napisała: > pieprzona armia okupantow sekty Wyborczej, czas ich przepedzic ale zydostwo jest zby > t silne w naszym kmraju buntuja sie przeciw wysylaniu 6latkow do szkoly ale nie > przeciw indoktrynacji zydowskiej w przedszkolach za bardzo podskakuja trzeba i > ch utemperowac bo wpieprzaja sie we wszystko rozwiazaniem jest podatek wyznanio > wy ale kto to zrobi wszyskie parti lize zadki tym pedofilom Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 to nie tylko zboczeniec ale i kapus i donosiciel 20.03.09, 19:46 i Ubecki oprawca - wystarczy wejsc na ta jego zboczona strone Odpowiedz Link Zgłoś
janusz990 Kosciol glosi wam zycie wieczne ! Nie rozumiem dla 20.03.09, 19:56 dlaczego go tak nienawidzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kosciol glosi wam zycie wieczne ! Nie rozumie 20.03.09, 21:13 Chwała Mu za to, niech tylko nie wchodzi bez pytania w moje życie doczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Kosciol glosi wam zycie wieczne ! Nie rozumie 20.03.09, 21:25 Swoją drogą to strasznie nudne będzie to życie wieczne, skoro dotyczy wyłącznie katolików (i pewnie też nie wszystkich). A nie, sorry-muzułmanie chyba też. Zwłaszcza terroryści, którzy w życiu po życiu mają się zabawiać z hurysami. janusz990 napisał: > dlaczego go tak nienawidzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-agent Kuria, biskup,ksiądz i plebs 20.03.09, 19:54 a myslalem, ze tych ludzi da sie zastraszyc .... karamba !!! Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO chc... 20.03.09, 19:55 Religia to nie nauka! Nie powinna być w szkole prowadzona. Powstają pozory jakby to co uczą katecheci miało taką samą wartość naukową jak matematyka czy biologia. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Kuria i ksiądz katecheta złamali prawo? RPO c 20.03.09, 21:15 Poza tym katecheci nie podlegają nadzorowi kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
normalkk Żenada! 20.03.09, 19:57 Żenujące jest postępowania księży i kurii! W końcu jest wolność wyznania i nie przypominam sobie by chodzenie na religie było obowiązkowe. Niech sobie rozliczają katolików z tego ale ogłaszanie publiczne to przestępstwo. Jednak jak widać Kościół rzymsko-katolicki uważa że w Polsce stoi ponad prawem. Tłumaczenie się konkordatem to czysta bezczelność ponieważ w ogóle nie powinno być czegoś takiego jak konkordat. Jest to ustawa sprzeczna ze wszystkim. Kiedy w końcu się skończy w Polsce to panowanie Kościoła? Mam nadzieje że już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-agent Re: Żenada! 20.03.09, 19:59 no tak ale jaki kolor zastapi czarny - czerwony a moze zielony i co bedzie potem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
leon000 Re: Żenada! 20.03.09, 23:50 Popieram w 100% Dlaczego KK ma stać ponad prawem? Coś jest nie tak z obywatelami tego państwa, że na to pozwalają Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Żenada! 21.03.09, 00:14 normalkk napisał: > Żenujące jest postępowania księży i kurii! W końcu jest wolność wyznania i nie > przypominam sobie by chodzenie na religie było obowiązkowe. Niech sobie > rozliczają katolików z tego ale ogłaszanie publiczne to przestępstwo. Jednak > jak widać Kościół rzymsko-katolicki uważa że w Polsce stoi ponad prawem. > Tłumaczenie się konkordatem to czysta bezczelność ponieważ w ogóle nie powinno > być czegoś takiego jak konkordat. Jest to ustawa sprzeczna ze wszystkim. Kiedy > w końcu się skończy w Polsce to panowanie Kościoła? Mam nadzieje że już niedług > o. Konkordat to nie ustawa, to umowa miedzynarodowa, a jako taka stoi wyzej od ustaw. to po pierwsze. kazdy prawnik doskonale o tym wie juz po pierwszym roku, ae widac 'prawnicy' GW nie dotarli tak daleko... po drugie - religia w szkole oczywiscie nie jest obowiazkowa, nigdy nie byla, nie bedzie i nie powinna byc! to jasne. ale Kosciół od 2 tysiecy lat ma dosyc jasno okreslone zadania, a najwazniejsze to szerzyć wiare. I to jest oczywiscie dozwolone, bo na tym polega wolnosc religijna. A zeby szerzyc to trzeba wiedziec kto niewierny i nawracać! Komuchy i socjalisci nie znają przeciez łaski boskiej i nie wiedzą zbyt wiele o religii chrześcijanskiej! choc jak uslyszą ze trzeba uczciwie pracować i nie wolno kraść to moze sie im nie spodobać... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Tylko bez wyglupow, prosze !! 21.03.09, 01:07 Nawiedzony marudzi.Umowy miedzynarodowe musza byc zgodne z konstytucja panstwa, ktore je zawiera.Jezeli tak nie jest, to trzeba zmienic konstytucje, albo zawzec inna umowe.Jelopie, potrzebujecie wiecej tej laski. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Tylko bez wyglupow, prosze !! 21.03.09, 01:12 edek47 napisał: > potrzebujecie wiecej tej laski. E tam więcej - liczy się jakość a nie długość :D Odpowiedz Link Zgłoś
msyrena Re: Żenada! 21.03.09, 11:13 ..."po drugie - religia w szkole oczywiscie nie jest obowiazkowa, nigdy > nie byla, nie bedzie i nie powinna byc! to jasne. ale Kosciół od 2 > tysiecy lat ma dosyc jasno okreslone zadania, a najwazniejsze to > szerzyć wiare. I to jest oczywiscie dozwolone, bo na tym polega > wolnosc religijna. A zeby szerzyc to trzeba wiedziec kto niewierny i > nawracać! Komuchy i socjalisci nie znają przeciez łaski boskiej i > nie wiedzą zbyt wiele o religii chrześcijanskiej! choc jak uslyszą > ze trzeba uczciwie pracować i nie wolno kraść to moze sie im nie > spodobać..."... A wiarę to najlepiej szerzyć ogniem i mieczem! A na niewiernych to najlepiej by było przywrócić inkwizycję i NAWRACAĆ na jedyną, słuszną drogę! ...bo na tym polega wolność religijna. A uczciwie pracować i nie kraść?...no tak, dokładnie tak jak cały kler: UCZCIWIE PRACUJE i NIE KRADNIE... ...."keradk"...lecz się na nogi, bo na głowę już za późno.. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Ciemny Aniole uwolnij nas od czarnych klechów 20.03.09, 20:01 To są jakieś jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz80 oczywiste, że popełnili przestępstwo 20.03.09, 20:02 Głupie tłumaczenie, że w celu wykonywania zadań statutowych. Osoby NIE CHODZĄCE na religię zdecydowanie nie powinny być w zakresie ich zainteresowania. Zrozumiałe byłoby natomiast podanie do publicznej wiadomości nazwisk wszystkich tych, którzy uczęszczają na religię i zgadzają się na upublicznienie swoich danych. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: oczywiste, że popełnili przestępstwo 20.03.09, 21:31 Ano właśnie-statut. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, ze statut to wewnętrzne procedury, które nie mogą być sprzeczne z obowiązującym prawem. gazeciarz80 napisał: > Głupie tłumaczenie, że w celu wykonywania zadań statutowych. > Osoby NIE CHODZĄCE na religię zdecydowanie nie powinny być w zakresie ich > zainteresowania. Zrozumiałe byłoby natomiast podanie do publicznej wiadomości > nazwisk wszystkich tych, którzy uczęszczają na religię i zgadzają się na > upublicznienie swoich danych. Odpowiedz Link Zgłoś
jj43 Re: oczywiste, że popełnili przestępstwo 21.03.09, 00:15 prawnie to kościół moze przetwarzac dane swoich członków i współpracowników. zbieranie danych osób które nie chodza na religie to złamanie ustawy. tego nie da sie obronic, gdyby GIODO nie chowało glowy w piasek to kuria już musiała by się tłumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś